Crossmax ST - ohlodávanie výpletu

64 nepřečtených
  • Flinker

    Na zadnom kolese na strane kotúča som si všimol že niektoré páry „drátov“ sa na mieste kde sa krížia navzájom dosť ohlodali. V jednom prípade sa prehlodal jeden drôt do druhého už cez  štvrtinu priemeru.

    Kontroloval som predné koleso, no tam k ničomu takému nedochádza.

    Neviem či to mám prisúdiť asymetrickému zaťaženiu zadného kolesa alebo faktu že zadné koleso chytá predsa len viacej blata a tak je tam vždy dostatok brúseneho materiálu.

    Druhá možnosť je, že keď som chytil vetvu do výpletu a zrušil patku, tak som koleso zľahka rozhodil a veci ktoré neboli v kontakte už teraz v kontakte môžu byť. Centrovanie takmer nebolo nutné, išlo o pootočenie v rámci pár stupňov u pár drátov, no spomínané ohlodanie som si všimol práve keď som mal koleso dole aby som ho skontroloval a zľahka docentroval.

    Preto by som požiadal majiteľov Crossmaxov ST aby pozreli na zadné koleso na stranu kotúča či sa to vyskytuje aj u nich, (podla možnosti nech má koleso odjazdenú aspoň sezónu). Ak sa to nikomu nevyskytuje, tak potom mi ostáva už len servis mavic na a nechať vymeniť dané dráty a vycentrovať to s použitím tenzometra.

    0 0
    • Seadat  

      kup si draty a nejaky vymen a mas to :-) vyplet se cas od casu musi vymenit :-D

      0 0
    • jecnak  

      Nic takoveho by nastat nemelo. Draty jsou od sebe dostatecne daleko aby pri provozu nebyly v kontaktu. Myslim, ze mas velmi povoleny vyplet. Doporucuju dat co nejdriv do servisu a nebo dotahnout, jinak se ti muze stat, ze se ti pri nejakym poletu rozplete zadni kolo (draty vyskaci z letmeho uchyceni v naboji.)

      0 0
      • Flinker  

        Môže byť, výplet skutočne nie je veľmi tvrdý. Je možné že sa po 1100 km tak povolil?

        0 0
        • jecnak  

          On se trochu povoli po nejaky prasarne – pad, skok atd. Obecne stejne jako u klasickeho vypletu je treba ho po zajeti dotahnout. Pak uz je ale interval dotahovani a precentrovavani mnohem delsi nez u klasiky.

          0 0
    • Medvjedok  

      kedysi sa draty v tom mieste krizenia aj letovali, ale bola to blbost :) Ale mozes skusit. Nahlodany do 1/4 by som preventivne nechal vymenit, neprispieva to zvycajne k dusevnej pohode v rychlejsich zjaz­doch.

      0 0
      • Vilém  

        Ale ten drat je duralovej, prumer ma asi tak 3mm a v miste krizeni se nedotyka. Takze to spajet asi nepude:)

        0 0
        • Medvjedok  

          ale keby sa to vylialo cele nejakym epoxidom laminatom a takym cimsi, a urobilo sa z toho diskove koleso, tak by sa tomu vzajomnemu pohybu dratov hadam zabranilo, nie? Sak aj tomac vozil vzadu disk. To by bolo ine toocoo. Uvidite, za 10 rokov to budu scet seci. :))))

          0 0
      • Team6  

        letoválý se kuli zvýseni tuhosti. tákze zás táková blbost to nebýlá. hlávne u dráhovejch kol

        0 0
        • Medvjedok  

          tak to treba napisat do mavicu ze co to flakaju a neletuju to uz vo vyrobe! :))

          0 0
    • Team6  

      mrknul jsem ná to á je právdá ze vzádu jsou trosku odrene. mám ná nich nájeto zátim jen neco pod tisic. v doteku jsou vsude kde se krizej. i ná prednim kole. mozná bý slo záplect tám drátý z SLR. tý jsou totiz plochý

      0 0
      • jecnak  

        Jsi si jisty, ze se draty v miste krizeni dotykaji?

        0 0
        • Team6  

          vzádu 100%. k prednimu kolu jsem blbe moh ále výpádálo to ze rovnez. ábý nebýlý fámý ták se ná to pujdu jeste mrknout!

          0 0
        • Team6  

          ták je to ták. vsude kde se krizej se dotýkáj. bávime se ále o verzi disk. u V co más tý to muze být jinák

          0 0
          • jecnak  

            U Vcek (jeste cmax XL) se nedotykaji. U SL mysli ze take ne (disk i V).

            0 0
        • MlokCZ  

          Opravdu se u diskových STček na předním i zadním kole dráty dotýkají (samozřejmě až na tu jednu stranu zadního kola, kde není křížený výplet).

          Problém jako má tázající zatím na žádných STčkách nemám, ale na žádných ještě nemám moc najeto (na těch, co mám nejvíc, tak to jsou 3tis. km).

          0 0
          • Medvjedok  

            ale na žádných ještě nemám moc najeto

            sak to ani nikdy nebudes mat, tak mozes ostat v klidku. :D

            0 0
          • jecnak  

            Aspon u XLek se po case projevilo sedani dratu do letmeho uchyceni a taky takove te plastove podlozky mezi niplem a dratem.

            0 0
      • jecnak  

        Hm, tak ted koukam, ze jo. XLka meli mezi draty v krizeni mezeru. U SLR se dle fotek taky dotykaji.

        0 0
      • Flinker  

        Myslím že jecnak to trafil, takže vymenim poškodené dráty (aj tie od vetvy aj tie ohlodané) a nechám to vycentrovať a potom po nejakej dobe dopnúť. Dávať tam ploché z SLR podľa mňa nebude robiť dobrotu, nakoľko v tých drátoch bude nejaký rozdiel v správaní, už len kvôli prierezu.

        0 0
        • Medvjedok  

          btw pozorujes nejaky rozdiel v porovnani s jazdou na konvencnych kolesach? Nejake dojmy a tak, ak mozes.

          0 0
          • Flinker  

            Keď mám byť objektívny tak ťa sklamem, lebo nové kolesá prišli na novom biku, takže mi chýba priame porovnanie – to musíš mať na jednom biku možnosť porovnať dve sady kolies, s rovnakými plášťami a na rovnakej trase, aby si to mohol porovnať.

            Každopádne sú dosť robustné a majú rozumnú váhu, a idú dobre takže spokojnosť.

            0 0
            • Medvjedok  

              kdeze, vobec si ma nesklamal, ja som chcel hlavne vediet ci sa nahodou aj same negulaju hore kopcom (lebo take by som nechcel)

              Ja len ze tie konvencne kolesa byvaju tiez aj lahke aj pevne, alebo robustne kde chces tiez, no neviem zatial o ziadnych co same seba pozieraju :)) ale tak ja som toho v zivote este malo skusil. ;)

              0 0
              • Flinker  

                Mal som klasiky na Ritchey OCR nabojoch, DT revolution 1.8 na 1.5 výplet na Mavicu 717, 32 drátov a boli lahké a vcelku pevné, no mám pocit že boli trochu „pružnejšie“ do boku.

                Aj tak mám v dlhodobom pláne si postaviť kolesá na nábojoch dt hugi 240 a asi dt aerolite výplet a nejaký dobrý a pevný ráfik, no zatial som spojný s tým čo mám.

                V DT náboje sú ozaj špička či už váhou, prevedením alebo aj jednoduchosťou údržby, či  neuveriteľnou životnosťou. Takže mám sa no čo v budúcnosti tešiť.

                    
                0 0
                • Medvjedok  

                  To znie zaujimavo. Asi si tiez sformulujem taky nejaky celozivotny ciel. :))

                  0 0
          • jonti  

            Ja mozem porovnat Mavic Crossmax SL 06 a zapletene kolesa az2+dtrevo+ztr olympic.

            Rozdiel v tuhosti pri jazde do kopca na 2:1 je dost velky, proste tie mavicy su tuhsie a viac idu za slapanim, aj v zjazdoch su tuhsie do stran. Na druhu stranu tych 350g je dost citit na zrychleniach, takze podla mna na normalne jazdenie tie ZTR olympic nie su, ale na zavody budu rychlejsie.

            0 0
        • Team6  

          podle me drátý jsou uplne stejný. jen tý z SLR prejeli váleckem

          0 0
          • jIrI___  

            Tvrdit, že jsou dráty s plochým a kulatým průřezem úplně stejné, je z hlediska mechanického namáhání celkem odvážné tvrzení :-))

            0 0
            • Medvjedok  

              skutecne? Ani bych nerek. By som skor nieco o érodynamice v tomhle ohledu tipnul…

              0 0
            • Team6  

              ták to sice ási jo. mozná budou mit jinou pruznost, pevnost, houzevnátost, plásticitu ále výsledek bude tákovej ze museli udelát nákou design zmenu ábý to mohlo ná krámu stát o pár pápiru vic. á bude to mit nepochýbne o neco mensi odpor vuci vzduchu.

              0 0
              • jIrI___  

                Asi tak. Za imidž se platí :-). Rozdíly mezi plochým a kulatým drátem určitě budou, ale myslím, že to člověk v provozu vůbec nepozná.

                0 0
                • McBlacky  

                  při plazení po lese ne, ale vyšších rychlostech a při větru to poznáš hodně

                  0 0
    • IvanM  

      Zadni kolo mi dela to samy. Po roce a ca 1200 km. Draty jsem asi v 1000 km nechal dotahnout, a servisak me na to upozornil. Zkusim to reklamovat…

      0 0
    • Flinker  

      Takže to trocha zhrniem. Dráty sa dotýkajú nielen mne a nielen mne sa ohlodávajú. Myslím že bude stačiť udržiavať daný spoj v čistote, poprípade ich oblepiť nejakou trocha odolnejšou páskou, plasty na takéto trenie citlivé niesú ako dural.

      Zaujímavé by bolo zisťiť čo na to výrobca, poprípade dovozca Mavic, či je to podľa neho normálne a nevadí to funkcii.

      0 0
    • scret  

      mam STcka ale na vecka, takze ti asi nepomuzu… diskovy budu mit za nejakou dobu taky, takze je to pro me zajimava informace, na co si dat pripadne bacha…

      0 0
      • Team6  

        sice troku mimo misu ale tomu softiku by slusela bila foxina v 80-tce. ten ram je delanej na 80. 100 uz je moc nakoplej a ty cerny nohy moc neladej. jinak je to super stroj. jen tu vidli change :-)

        0 0
        • jIrI___  

          LOL a proč to jako píšeš sem a nenapíšeš to do komentářů k biku? Tohle nikdy nepochopím…

          0 0
          • roud  

            A ja nepochopim proč si na něj tak vyskakuješ…

            0 0
        • scret  

          100ka ho vubec nenakopava, mozna to tak vypada z fotek… na 80ce jezdit nehodlam, i tech 100 je minimum co trochu funguje.. a myslim ze R7ma je k tomu lepsi, 32 nohy Foxe by byl uz hodne brutalni kontrast vzhledem k uzkym trubkam ramu… navic to neni (po uprave) vubec spatna vidle! a cerny nohy ladej k cernymu kluzaku tlumice…  ale je to samozrejme otazka nazoru…

          0 0
          • Team6  

            me bý se to ták ási libilo. tákovej buldozer bý to práve býl. ohledne zdvihu je to ási otázká zvýku. driv sem jezdil 120 ted jezdim 80 á ná vsechno se dá zvýknout. jedinej problem je ze to co pri jizde 120 skouslá to ná 80 jdu prez :-). ále proti gustu zádnej disputát

            0 0
            • scret  

              tak to je nejspis pravda,ale na 80kach jsem driv jezdil a vracet se fakt nebudu:) a kdyz uz 80ku, tak nejpis novyho Sida, Foxina je porad jeste dost tezka:))

              0 0
    • rysak  

      Jak dotahujete dráty na crossmaxech, aniž by se vám otáčel drát s niplem?

      0 0
      • jIrI___  

        U Crossridů chytím drát do kombinaček (aby se neprotáčel) a pak normálně dotáhnu. Cmaxy to snad nemají nějak odlišně řešené :-)

        0 0
        • kubad  

          mají

          0 0
          • jIrI___  

            Tak zas jsem o něco chytřejší :-D

            0 0
          • rysak  

            No a jak to teda vycentruju, abych nekroutil i drátem?

            0 0
            • kubad  

              jednoduše drát se v uloženi nemůže protočit :-)

               
              0 0
              • kubad  

                to smozřejmě platí jen pro zicralové draty, jsou i C-Maxi s obyč draty

                0 0
                • rysak  

                  To chápu, že se nemůže protočit. Ale když kolo vypletají, tak se to protočit musí. Proto se ptám, co musím udělat aby to protočit šlo a neotačel se drát v niplu?  Dráty jsou zircalový.

                  0 0
                  • kubad  

                    hlava drátu co je v náboji je sploštělá, takže sedne a neprotočí se.

                    Abys drát pootočil, jde to vždy jen o 180st. musel bys nypl hodně povolit, spíš asi uplně

                     
                    0 0
                    • rysak  

                      Ale já nechci drát pootočit, mě jde o to, zě když nipl šroubuju do ráfku, tak se i s tim niplem kroutí drát, který by měl podle mého názoru zůstat nepřekroucený. Prostě ta hlava drátu co je v niplu se v něm neprotáčí.  A moje otázka: jak utáhnout drát, aniž by se při otáčením niple otáčel ten drát.

                      0 0
                      • kubad  

                        pořád nerozumím, pokud máš nypl zarostlý na drátu tak ho rozhýbej, měl by se točit na drátu volně rukou

                        0 0
                        • rysak  

                          tak teď už si rozumíme :)  stačí tedy drát něčím prostříknout a pak točit sem a tam dejme tomu o 90 stupnů?

                          0 0
                          • kubad  

                            drát nad nyplem nejdřív očistí, namaž, pak nypl posuň nahoru, očisti a namaž pod nyplem a pak by s ním mělo jít už celkem lehce točit. používám drátěný kartáč někdy to jde líp někdy hůř, ale většinou ho po chvilce snahy rozchodíš

                             
                            0 0
                            • rysak  

                              No to bych ale musel cely kolo rozplest a zase zaplest. Nejde to rozchodit přímo v ráfku?

                              0 0
                              • kubad  

                                tak teď už vůbec nerozumím co s těma kolama chceš vlastně dělat :-(

                                napiš mě přesně co máš vlastně za problém , a co potřebuješ udělat

                                0 0
                                • rysak  

                                  :) mam kola Crossmax ST, chtěl jsem je trošku dotáhnout a srovnat. Ale nipl je s drátem zřejmě zarostlý, a když pootočím niplem, tak se s ním kroutí i drát.Kdyz bych nipl pootočil tejme tomu o 360 stupnu, tak mam z drátu vrtuli.

                                  0 0
                                  • kubad  

                                    hmm tak to je problém těžko radit, zkus kápnout brzdovku zatočit nyplem na obě starny třeba povolí, pokud ne tak je to bohužel dost velký problém, ovšem hodně bacha abys nezkur…l nypl to se pak hodně blbě z ráfku vyndává a už párkrát se to muselo řešit výmenou ráfku :-(

                                    0 0
                                    • rysak  

                                      hmm, to je blbý, ale děkuji za snahu a za trpělivost :D

                                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.