• machyMTM

    Ahoj všem zkušenějším cyklistům.

    Vybírám kolo pro šestiletého syna. Po přečtení spousty příspěvků tady na fóru jsem teď stejně nerozhodný. :) Kluk má teď 120 cm a kolo by mělo být na cca příští dvě sezóny, pak ho může podědit mladší brácha. Jsme domluveni na lehčím kole s pevnou vidlicí. Použití – silnice, cyklostezky, polňačky, Žádný závodění, spíš občas delší výlety. Výběr jsem zatím zúžil na výše uvedená kola Core. Ale jde mi právě o velikost. Jestli dvacítku, která nevím jestli ty dva roky vydrží a má jen 6 převodů s menším rozsahem. Nebo zkusit čtyřiadvacítku a třeba pro začátek vyměnit kliky za kratší? Máte někdo osobní zkušenost? Díky za případné nakopnutí…

    Machy

    0 0
    • MirosPikos  

      Kolik kluk měří? Já svýmu 6 letému (momentálně 129 cm) stavím k Vánocům právě Core 24. 20 jezdí teď a už má poměrně dost vytaženou sedlovku. 24 už zkoušel a příští rok mu bude luxusně. Zadní kolo jsem přepletl na jiný náboj, abych mohl dát standardní kazetu. Převodník jsem poladil flexou a udělal packy pro převodník 104 BCD. Představec, řidítka, sedlovku, sedlo poladím na nízkou váhu. Pneu dám 2.2 nebo bych se rád přiblížil, aby to zvládalo při nižším tlaku terén. Bydlíme u lesa, hodně kořenů a kamenitý rozbitější cesty. Už teď dá v pohodě 14 km i s celkem větším stoupáním. Takže se celkem těším, až vyjedeme s novým.

      0 0
    • gersa  

      Rozhodně 24, příští rok by mu bylo malé

      0 0
    • kycis  

      Vzhledem k tomu ze je rijen, by se na 20"svezl par mesicu na jare a uz mu bude mala. 24 mu bude ted trochu vetsi, ale pokud se umi rozjet ze stoje, ne kdyz sedi na sedacce, zvladne to. Do jara povyroste a kolo mu bude akorat.

      Prcek zacal jezdit nekdy v cervnu na 24, to meril asi 122 a jeho Author patri k vetsim ramum, a ted uz je mu vyborne.

      0 0
    • Chaingang  

      Popřemýšlel bych možná o jiné 24" než jen Core, které má zrovna poměrně vysoký y dlouhý rám. Třeba Orbea má výrazně nižší rám, kratší zadní stavbu i předek. Pokud bys potřeboval, změřím Ti rozdíly.

      0 0
      • MirosPikos  

        Je pravda že ty Core jsou nesmyslně natažený. Kluk je spíš vyššího vzrůstu na svůj věk a stejně mi pořád připadá děsně nataženej.

        0 0
      • PatRyck  

        Tahle geo by měla pořád platit, i když jí už nemají na stránkách. Jen je nutné vít do úvahy, že duralová vidlice bude rovná. Bývaly tam u samostatně prodávaných rámů. Geo Orbey je na jejich webu.

        0 0
        • machyMTM  

          Díky za tip. koukám na tu Orbeu a délka zadní stavby se podle toho co jsem našel liší o 2 cm, je to tak znát? Jinak mi přijde Orbea o dost dražší, ale můžu koukat i po bazarovce… :)

          0 0
          • Chaingang  

            Zadní stavba je rozdíl 2 cm, celkově na rozvoru 4,5 cm, to se v ovladatelnosti projeví. Celkově je ten posed úplně jiný. Ideálně posadit na obě. Vždycky jsem prodával Core a od chvíle, kdy mám na prodejně i Orbeu, se mi úplně zastavil prodej Core ve 24". Většinou mají děti tu Orbeu díky jiné geometrii napoprvé tak nějak víc v ruce a i přes vyšší cenu vyhraje.

            0 0
            • PatRyck  

              Jsou tahle čísla dobře? Core udává rozvor 991, Orbea 975. Rozdíl není 450, ale cca 200, takže jsou to jenom ty 2 cm navíc v zadní stavbě. Nebo mi něco uniká?

              Nemá taky Oreba výrazně kratší představec?

              0 0
              • Chaingang  

                Mám tady Orbeu MX24 modely 2020 a 2019, tam jsem naměřil 950. Na stránkách už je model 2021, který má položenější hlavový úhel, tam pak bude těch 975. Modely 2021 bych měl mít zhruba během dvou týdnů, tak pak můžu změřit i ty. Máte nějakou metodu jak reálně co nejpřesněji změřit stack a reach?

                0 0
              • Chaingang  

                Jinak představec je dokonce kratší na Core, Orbea tam dávala 70 mm, teď budou mít nějaké nové combo představce a řidítek v jednom kuse.

                0 0
                • PatRyck  

                  Metodu nemám, znám to jenom z obrázků:-) Nejsnazší je BB Drop (horizontální vzdálenost středu klik od pomyslné spojnice os získám odečtením výšky středu osy od země a středu klik od země). Na stack a reach bude asi třeba asistenta, pakliže ne hned dvou :-)

                  Ta změna geometrie Orbey je zajimavá – trendy sklon vykompenzují kratším představcem, takže úchop zůstane nastejno. Akorát to kombo mi přijde u dětského kola nešťastné – děti rostou a výměna představce za delší je jednoduchý a levný předstupeň k přechodu na větší kolo. Tímhle to eliminují, což je škoda.

                  0 0
          • PatRyck  

            A horní trubky efektivně delší jenom o půl cm… Já bych se spíš pídil po údajích Reach, Stack a BB Drop, který tam Core ovšem nemá. Pokud by v tomto pomohl uživatel Chaingang, tak by to pro osvětu komunity udělal fakt hodně :-)

            0 0
            • xtonda  

              Tady tabulka co sem si dělal při výběru 24" kola

              https://docs.google.com/…n9ZQKuc/edit?…

              Sou to údaje dostupné z webu, stack a reach většinou dopočteno, moc výrobců ho u děckokol neuvádí.

              0 0
              • PatRyck  

                Tabulku jsem pro svoje potřeby aktualizoval s výsledky na obrázku.

                Přeměřil jsem Core 24" s duralovou vidlicí, která má opravdu jiné parametry, než ta zahnutá na jejich schématu. Konkrétně mi to vychází na axle to crown: 390 a fork rake: 40. Z bikegeo.net pak vychází reach: 378 a stack: 466. Oboje berme s rezervou, protože mi úplně nesedá vypočtená wheelbase na skutečnost. Dále jsem naměřil BB drop: 15.

                V porovnání s Orbea MX24 (MY2021) má Core ‚o trochu delší‘ (reach) a ‚o dost‘ nižší posez (stack), k čemuž se přidává i vysoký střed šlapek. Jelikož ho mám doma, tak mohu potvrdit. To lze samozřejmě kompenzovat do určité míry představcem a podložkami. Mimochodem, podobnou geo mají Rock Machine Blizz a Thunder. Každopádně i tak patří rám Core do ‚zlatého středu", ve kterém je většina rámů podobných kol. Např. ještě mnohem víc 'lehací‘ jsou Superior F.L.Y., Beany Zero a Early Rider Seeker.

                Možné závěry:

                1. Geo Orbey může být pohodlnější pro přestup z menšího kola, ale asi se z něj rychleji vyroste.
                2. BB Drop, co má Core, je poměrně malý (střed je vysoko). Např. Author Ultrasonic udává 25, Orbea má dokonce 40, přičemž ‚extrém‘ (VPACE Max24, který je ovšem obecně ‚specifický‘) je 60. To mnohdy vyžaduje začít s kratšími klikami (140mm) – taktéž vlastní zkušenost.

                Já budu obdobnou potřebu řešit čerstvě pořízenou rámovou sadou Author Ultrasonic 24 2020, kterou si ‚ověsím‘ dle libosti…

                0 0
      • xtonda  

        Já sem dával holce 24" kola když měla 122,5 cm a 58 cm rozkrok (v osmi letech), koupil sem Sup Fly 24, který má standover 57 cm, Orbea co mi někdo navrhoval má cca 64 cm. To by mu musel přes zimu hodně vyrůst.

        Viz zde https://www.bike-forum.cz/…olo-24-vol-2#…

        Toto vlákno doporučuji tazateli přečíst celé, je tam spousta užitečných informací.

        0 0
        • machyMTM  

          Díky, zatím jsem prošel vlákno, kde jsi řešil kolo ty. Sup Fly přidávám do výběru. |Můžu se ještě zeptat, kde jsi sehnal ty kratší kliky? Případně by asi mohly pasovat kliky MAX1 z odkazu výše?

          0 0
            • kycis  

              Jo jo, kliky od Matbikera jsou supr, taky je vozime.

              0 0
            • xtonda  

              Sup Fly 24 má z výroby kliky 140 mm, takže tohle by bylo poněkud zbytečné.

              0 0
          • PatRyck  

            Ty Max1 s délkou 127mm mohou nabídnout. Naprosto nové a nepoužité. Psal jsem vám SZ.

            0 0
          • xtonda  

            Požádal sem distributora Supu o náhradní kliky na Sup Fly 20, který má 28z/127mm a oni mi je prodali. To bylo loni, letos už sem dal zpátky 140 mm a ty 127 mm sem na Frog místo původních 114 mm. Teď už sou k dispozici i ty MAX1.

            0 0
    • machyMTM  

      Rychlý dotaz. Je tohle dobrá nabídka? Nepřehlížím nějakou zradu?

      https://www.cyklobazar.cz/…-nipper-nove

      0 0
      • gersa  

        Kliky 152mm a nejlehčí převod 32×36

        Cena řekněme přiměřená, ale za podobný peníz to uděláš sám v lepším osazení

        0 0
        • machyMTM  

          Díky za reakci. Na kliky jsem koukal. Ty bych případně vyměnil. Já to porovnával s výrobcem Core a tam je podobná výbava za cca 12000,– Ještě teda koukám, že mají většinou na dětských kolech revoshift a tady jsou páčky Altus.

          0 0
          • oddie  

            140mm kliky s 28z převodníkem, dával jsem tu někde odkaz za cca 500, budou na to akorát…

            0 0
    • machyMTM  

      Díky všem za rady. Nakonec jsme pro kluka vzali Core Nipper 24 z inzerátu výše. Mělo by jít o jedno z posledních kol od Patara s tím, že ještě dostane kratší kliky. Tak bude snad spokojenost.

      Machy

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.