První kolo pro dítě vel.16 - Beany, Cygnus, Core

18 nepřečtených
  • Rssa

    Ahoj,

    moje dvojčata brzo oslaví 4 roky a k narozeninám jim plánuji pořídit první kolo. Doteď valili na odrážedlech a koloběžkách.

    Mělo by to být kolo o velikosti 16, hlavně lehké. Jsou na svůj věk malí, hlavně syn je prcek, ale má sílu, dcerka je zase vyšší ale pavouček.

    Mám favority v kolech Beany Zero 16 (5,3 kg) nebo Core Nipper (6,14 kg).

    V současné době má Hervis ve slevě kola Cygnus za docela dobrou cenu a i parametrově to vypadá dobře (7 kg).

    Otázka zní – má někdo zkušenosti s kolem Cygnus? Je to ok nebo spíš šmejd?

    Ano vím, že ty váhy nejsou přesné a záleží na geometrii apod. Všechna kola jsou stavbou podobná.

    Jde mi o to, že prvním kolem je nechci znechutit k jízdě na těžkém krámu, navíc když okolí domu je spíše kopcovité.

    Díky za zkušenosti!

    0 0
    • Johny_r  

      Se zmíněnými zkušenosti nemám, ale já dceři vybral Woom. Kolo je lehký (5,3 kg), dobře řešený a dobře jezdí. Má malej standover (výšku rámu v rozkroku), takže pro menší dítě fajn. To kolo má v základu dobrý gumy (Little Joe) a pár fajn vychytávek (odepnutelnou pojistu přetočení řídítek, různý směsi špalků, aby přední brzda nebyla příliš ostrá). Dcera se mnou poměrně záhy vyrazila i do lesa, protože na lehkým kole se jí dobře manévruje a cítí jistotu.

      Takže z toho, co navrhuješ bych případně bral Beany, což je tomu Woomu celkem podobný kolo. Core Nipper má vzadu torpédo, to je podle mě blbost. čtyřletý dítě zvládne zmáčknout dvě páky rukama a aspoň si nezafixuje zlozvyk brzdění šlápnutím dozadu, což na dalším kole už mít nebude. Cygnus se 7 kg dobře nevypadá. Musíš si uvědomit, že rozdíl kilo a půl je váha, pro kterou by si i dospělej vybral lehčí kolo, natož pak dítě, pro který je to kolo poměrově k němu daleko těžší.

      Na geometrii se vykašli. To u 16" kola, na kterým se dítě učí jezdit není podstatný (pokud to nebude nějakej extrémně nepovedenej model). Doporučil bych, aby si na to dítě sedlo. Posed by měl být spíš pohodlný, aby ho nebolely ruce nebo záda a nepřestalo ho to bavit. Kvalitní kola maj tohle obvykle vyřešený dobře. Nějakou geometrii bych řešil až u dalšího kola, kde dítě umí jezdit a buď chce jezdit kolem baráku, kde stačí nějaký pohodlnější kolo nebo chce do terénu, kde sportovnější geometrie pomůže (proto teď už nebudu kupovat 20" Woom, kterej je spíš na to město).

      A taky počítej s tím, že je to tak na rok, max dva, jestli je dítě hodně malý. Dcera je spíš menší, není jí ani pět a půl a už kupuju 20". Zaprvé už je to malý a zadruhé už potřebuje přehazovačku. Jo, mimochodem, s tím počítej taky. Na tý 16" dítě žádnej zásadnější kopec nevyjede. Nějaký skloněný ulice samozřejmě jo, ale to, co dospělej nazve kopcem už ne.

      A poslední osobní zkušenost. Jestli uvažuješ o tom, že bys na to pro začátek namontoval pomocný kolečka, tak se na to vykašli. Dcera s nima chvíli jezdila a nebyla šance přimět jí, aby na tom nejela jak na křivý tříkolce. Když jsem kolečka sundal, tak uměla jezdit během 10 minut. Smysl to má snad jedině v situaci, kdy dítě vůbec neví, k čemu jsou pedály a že musí šlapat dopředu, aby to jelo (i tou fází jsme prošli, i když to byla menší). Pokud tohle chápe, jsou kolečka akorát brzda v rozvoji.

      0 0
    • Smazaný účet  

      chtě jsem doporučit Rascal 16 (ale cena je o dost vyšší než ta kola tebou zmiňovaná).

      0 0
    • Pincek  

      Ahoj, my máme pro maleho (9 let) kolo cygnus ( kola 24) z Harvisu a jsme spokojeni. Je to taková kopie woomu a za cenu pod 7 000 jsme dostali lehké ( 9 kg) a relativně dobře vybavené kolo. Najeto má přes 1 000 km a nic se nepokazilo, ještě rok mu vydrží a vyroste z nej. Z čistým svědomím ho pak mužů dat dal. Abych ale jen nechvalil tak samozřejmě to kolo není tak vychytane jako dvakrát, nebo třikrát dráha kola. Má převody 1×8 myslím, stačí to, ale přední převodník asi není přímo narrowide, protože mu občas při blbem řazení a nerovnostech spadne retez. Při jeho velikosti 135 Cm je to to kolo už skoro na hraně a letos asi bude mít naplno vytazenou sedlovku, takže pochybuji ze 155 Cm dítě ( v návodu je ze kolo je určeno pro děti 120–155 Cm) se na kolo poskládá. Kdyby byl zájem, najdu i nějakou fotku. Cygnusu bych se pro dítě nebál, predtim měl menší 20 kolo zbdecathlonu a je to nebe a dudy, to z decathlonu mělo tak o 2,5 kg vyšší váhu, což je pro malé děti jak kdyby naše kola měla přes 30 kg…

      0 0
    • Kubajzik  

      Mám zkušenosti s Rascal 16 a Beany 20. Prďola je docela vysoký, takže ve 3 letech dostal Rascala 16 a vydržel mu rok. Za mě není nic lepšího, z toho, co je běžně na trhu, takže bych navrhoval urvat si od huby a jít do něj :-) Ale rozumím, že pro dvě děti už je to docela sada.

      Beany už není zas taková hitparáda – dvacítka by snesla trochu menší / lehčí sedlo, to samé s pedály, chtělo by se to zamyslet nad lehčími převody a do terénu jsem jupoval širší pláště. Ale pořád je to fajn kolo, které bych doporučil… Ta 16 vypadá dobře.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zdravím pánové,

      tak já vybírám pro kluka.

      Líbí se mi Core nipper 16 ultralight nebo Rascal 16

      Core 5,9kg

      • je skladem
      • levnější o 5000,–
      • má jenom torpédo

      Rascal 5,6kg

      • čekací doba min 1 měsíc
      • má přední i zadní V brake

      Mladému se líbí Rascal protože má 2 brzdové páky jak tátovo kolo. Nelíbí se mu Core, protože má křiklavou zelenou barvu :D

      Jinak Rascal máme teĎ odrážedlo a jsme strašně spokojení!

      0 0
      • Tomcat  

        Když vidím jak synovec bojuje s kolo , MX motorka , city kolo s torpédem. Tak bych o torpédu vůbec neuvažoval. Tohle přeučování jim muže dělat hodně problémů. Až zkrat je je na jiným kole jak brzdit a pozdě

        …Chápu já musím shánět zase červený protože Blesk McQueen…

        0 0
      • pocestny  

        jsem pro ty v-braky

        jednak za rok budeš muset torpédo zase odnaučovat, nebo na tažné tyči tě bude s torpédem občas nechtěně brzdit

        0 0
        • Smazaný účet  

          po dotazu v eshopu jsem zjistil, že Core Nipper má 2 varianty… s torpédem i s V-brake vzadu… na ilustračním foto z katalogu ta Vbrake není zobrazena (používá ji většina eshopu) – takže o torpédu neuvažuji.

          Ale zjistil jsem, že u Core se rozchází hmotnost, někdo ukazuje 5,9 někdo 6,14 kg.

          teď už je to jen o tom přemluvit mladého na tu fosforovou barvu … on na sebe nikdy nic pestrobarevného ani neobleče…

          0 0
          • pocestny  

            Rascal je krásný, ale pokud tam je větší cenový rozdíl (tipuji 8k vs. 12k), tak tu hodnotu tam až tak nevidím – my sami jsme koupili Frog 48 (16"), který má asi 6.75kg (s adaptérem na trailgator řekněme 7kg? tehdejší cena něco přes 7k) a i tak je to pořád příjemně „lehké“ kolo. Předchozí Hotrock 16 měl výrazně vyšší hmotnost (nepamatuju si).

            Ten Nipper by se mi víc líbil s černým sedlem, a na horní rámovku můžeš dát nějaký tmavý polstr z mirelonu (inspirace tu někde byla).

            ________

            3 děti mi prošly přes 16", 20", 24", 26"-kola, tak už to vnímám trošku s nadhledem: myslím, že u těch šestnáctek to prostě není tak mega důležité ta hmotnost. Nejmladší dítě mi ještě jezdí na tom Frogu, občas ho vytáhnu v Beskydech na kopec, nebo někam na traily, ale obecně jsou ty 16" kola spíše na rovinky, na opravdu absolutní základy ježdění. Na pumptracku je s tím taky legrace… všechno okay. Ale na ten kopec by se svépomocí dítě nedostalo, ani kdyby mělo 4kg ultralight. Řešil jsem to až u 24" a 26".

            1 0
      • Jenda  

        Bral jsem Core protože mi přišlo torpédo intuitivnější ale byla to blbost. Ten opruz že nejsou protočit kliky dozadu a tedy nastavit je do rozjezdový pozice je neskutečnej. A brzdit se naučí stejně rychle rukou jako torpédem. Core je navíc poměrně vysoký, sokolík na to šel když měl cca metr a nebylo to ideální.

        Na druhou stranu, ta 16 je na rok, bych to zas tak moc neprožíval.

        0 0
        • Smazaný účet  

          je to sice na rok ale zdědí to ještě mladší brácha takže to kolo bude v intenzivním zápřahu :)

          0 0
    • LadaM  

      Nesuďte děti podle sebe :) Torpédo, brzdy, půl kila nahoru nebo dolu, je jim to fuk. Naši kluci prošli etapou 16" přes bazarový Author Stylo za 3 tis. S AL rámem pořád celkem lehké kolo, „srabácké“ plechové blatníky jsme nakonec ocenili, protože louže je nejlepší trasa, hlavně, že bylo zelené. Kolo jsem poslal dál s vyměněnými gripy a zadním pláštěm, jinak ve stejném stavu a další na tom odrostou. Že by měli problém s nějakým přeučováním jsem si nevšiml. jedna půlhodinová jízda a bylo vymalováno. Další kola jsem kupoval nová, ale spíš proto, že to byl dárek a taky se musí občas nahrazovat v oběhu ty úplně doježděné :) Řešit desetiny kil na 16" kole je fakt nesmysl pro tatínky :) To dítě stejně nejvíc baví blbnout a ne někam jet.

      0 0
      • Jenda  

        Naprostej souhlas, navíc náš synek na tom začal jezdit ve 3 letech a to prostě mentálně vůbec neměl na nějakou souvislou jízdu. Fakt byl jedinej problém s tou nemožností protočit kliky, protože pro učení rozjezdu to znamenalo mu to vždy nastavit.

        0 0
      • Tomcat  

        Ne u dítěte to fakt není jedno prostě poměr hmotnosti dítěte vs kolo a dospělaka vs kolo. Osobně si říkám kolik lidi za socilu a minulých let právě od kola ty těžké neobratně sracky odradily. Jako s radosti by se dospelakum na 23kg a těžším kole bez motoru moc nejezdilo že? Ale pro 4–5lete dítě jsou 6kg a těžší kolo ok?

        …Samozřejmě když sme byly mladý tráva, zelenější , růže růžovější a holky hezčí. Jen s některejma si človek už jen přeleští cibule…

        0 0
        • romank3  

          No u prvního 16" kola bych to nedramatizoval.. Ten rozdíl bude hliník vs ocel, V-brake vs torpédo. Ale rozdíl půl kila mezi dvěma hliníky podle mě nemá cenu řešit. Cokoli do těch 6 max 7 kilo bude v pohodě. Pak už jen vybrat variantu brzdy a barvu. Víc toho na té 16" není 

          0 0
        • LadaM  

          Taky jsem měl tyhle počty, ale po zkušenostech to fakt nehraje takovou roli, jako ekvivalent u dospělého. To dítě má jiné poměry váhy a síly a nedá takový výkon, aby se to kilo rozdílu projevilo. Když ho to baví, tak ujede 10 km, ale neujelo by 12 na o půl kila lehčím kole. Fakt ne. Náš pětiletej je schopnej točit na rovině klikama na volnoběh skoro až do zastavení, ale taky vyjet všechny kopce na projížce vestoje na prostřední převod. Nějaké přehoď si a šetři síly ho vůbec nezajímá :-) Kolo dítě určitě neodradí. To spíš přehnané ambice rodičů ;-)

          Možná na nějaké závodění, ale kdo by takové prcky honil do závodů jinak, než v rámci zábavy…

          1 0
          • Miles90  

            Dobře napsáno Láďo. Přesně jak u nás. Malej objede 10 kilaku po lesních pěšinkách na trojku, po cyklostezce Lupne o 2 výš ale je to děcko, zajímá ho jen aby se bavil, jel rychle, projel kdejakou louži. Za mě, Core Nipper 16 s 6 kilama za 6000 je kolo, se kterým člověk nešlápne vedle. Ale stejně dobře poslouží cokoliv do 7 kilo. A torpédo se u nás osvědčilo. Malej ho měl na 14ce i na 16ce a během prvních 5 minut na nové 20ce brzdil úplně intuitivně pákou. To jen rodiče zbytečně všechno řeší 

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.