Co si vaříte při cestách pod stanem?

107 nepřečtených
  • Burizon

    Zdravím, použil jsem vyhledávání, ale 150 dredů procházet nehodlám a „vařit“ kotoučovky se mi nechce.

    Takže bych rád někoho znalého poprosil o odpověď na to, co se tak vaří na vařičích při tripech pod stanem. ;-)

    Bude to s kamarádkou naše první společná cesta a ona uvažuje o koupi vařiče…Ale popravdě neví(me), co se na něm tak vaří a ptát se kámošů, co jsou teď mimo republiku, je zbytečný. A Bike Forum je přece vševědoucí… ;-)

    Anketa: Hodí se vařič?

    Ano
    24x
    100%
    Ne
    0x
    0%
    0 0
    • fluider  

      Ja teda velký outdoor cestovateľ nie som, ale keď už máš varič, tak na ňom uvaríš skoro všetko čo uvaríš aj doma, nie ? Viac by som sa staral o trvanlivosť surovín počas cestovania v letných teplotách.

      0 0
      • Burizon  

        Tak rozhodně nechcem tahat konzervy, bo jde o pěší přechod přes Jeseníky…Takže tak nějak… ;-) No asi to budou jen instantní jídla a párky :-)

        0 0
        • Pi†el  

          Proc nechces tahat konzervy ? Zajima me jaky k tomu mas duvod…

          0 0
          • Burizon  

            Hmotnost?

            0 0
            • Pi†el  

              Kolik ma takova prazdna konzerva ? 40–60g ? Na tydenni putovani nepotahnes vic jak pul kg plechu. V tom bych nevidel problem..

              0 0
              • Burizon  

                No rozhodně nebudu tahat nějaký guláše, leča atd. v konzervách… Takhle jsem to myslel…;-)

                0 0
                • Pi†el  

                  I see..

                  0 0
                • v POHODÌ klokan  

                  Ale rozhodně uvažuj o těch velkých konzervách (400g) typu hovězí/vepřové maso, guláš klidně taky. Konzervu hodíš do těstovin, kaše, rýže a máš jídlo hotový. Je to výživný a o to na těchto akcích jde, nebo ne?

                  0 0
                  • kolda  

                    v konzervach moc vyzivyho a kvalitniho jidla nenajdes. v instatnim jidle vetsinou taky ne, ale zato je podstatne lehci. konzervy jsou pomer vykon/hmotnost strasne neefektivni, tahas tam hodne vody atd. navic co s prazdnou pikslou? prazdny obaly od instantek v pohode das do sacku a po nekolika dnech vyhodis dole v udoli. prazdny plechovky budes tahat s sebou?

                    pokud se  nekdo chce tahat s 30 kg ruksakem na 3 dny, proc ne. ja se  snazim sbalit na zimni 2–3 denni akci (bez stanu), zato s mackama,cepinem atd na 1/3 hmotnost. chci z pohybu na horach i neco mit,ne se tahat jak soumar.

                    0 0
                    • v POHODÌ klokan  

                      Konzervy sice obsahujou dost vody, ale na ostatní potraviny vodu potřebuješ taky, ne? A tu s sebou netaháš? Plechovky otevřu na obou stranách a smáčknu je na tloušťku 0,4 cm v průměru. Běžná praxe. Zase tak moc nevážej. A když už se někde takhle pohybuju se stanem (nebo jen se širákem :) v přírodě, mám nejlepší pocit, když s sebou tahám všechno, co potřebuju. Nejsem závislej na ostatních zdrojích.

                      0 0
                      • kolda  

                        ne, vodu s sebou vetsinou opravdu netaham :) vyjimkou byla sierra nevada, kde jsem na vodu narazil 1× za den.

                        pro me jsou proste konzervy mrtva vaha. ale kazdej ma svuj pristup a tak to ma byt.

                        a kde jsi vycetl, ze jsem zavislej na ostatnich zdrojich?

                         
                        0 0
                        • chico*  

                          Rek bych, ze kazdej mluvite o necem jinym. Ty o sportovnim vykonu a klokan o pohodovym vejletu na par dni pod stanem nebo sirakem. Kdyz jdem s pritelkyni na dva – tri dny o vikendu po Pyrenejich a spime na refugiich, tak obcas tahnu i lahev vina, protoze mi to prijde jako zverstvo to prelejvat do petky :) Jidlo musime taky tahnout vsechno bo tam hospody nejsou, ale konzervu bych si zase teda nikdy nepribalil. To vino beru jako kompenzaci za stan, kterej neberu:)

                          0 0
                          • kolda  

                            vino neni mrtva vaha :) a kdyz vylet pojmu takhle,jak pises, tak si uz pripravim a nabalim normalni jidlo.

                            pojidat k vinu lancmit taky nic moc :)

                            ale totalne me dorazila kamaradka, ktera na skialpovym vyletu vytahla z batohu snad pul kila pecene krkovicky,chle­ba,okurky a zacaly to se svym pritelem ladovat. to jsem fakt cumel:)

                            0 0
                            • chico*  

                              :)) dobryy

                              0 0
                            • McBlacky  

                              čuměl, vařil nudle a záviděl ne :)

                              0 0
                              • kolda  

                                :) kdyby nudle, tlacil jsem nejakou tycinku a prikusoval salam :) nastesti je kamaradka hodna a se vsemi se rozdelila (o svacinu samozrejme).

                                0 0
                        • v POHODÌ klokan  

                          Netvrdil jsem, že jsi závislej na jiných zdrojích, já mluvil o sobě-že já mám rád, když si vystačím (s kámošema a tak) bez dalších zdrojů (hospod apod.). Občas někde nabereme vodu a to stačí. Nic víc jsem říct nechtěl :)

                          0 0
                    • Pi†el  

                      Konzervy vyzivny sice moc nejsou, vzhledem k hmotnosti, ale aspon se poradne najis, narozdil od tycinek, ty sic energii dodaj, ale clovek ma porad hlad..

                      0 0
    • chico*  

      skoro mi pripada, ze ty mas rad po ranu vtipnou kasi. Tak pohledej, jestli ji nekde maji instatni:)

      Jinak ve vsi vaznosti doporucuji ty instatni poctive polevky od Vitany. Vydatne a dobre. Pokud budes kupovat i nadobi, nech si nekde poradit s vyberem. Dobrym nadobim se da hodne zkratit cas vareni, cimz setris palivo.

      0 0
      • Vilém  

        Instantni jidla a polivky ale kazdej nesnese. Osobne vydrzim tak maximalne dve takovato jidla behem tydne. Jak v tom ucitim glutaman, tak je mi z toho akorat spatne a mam po chuti. kdyz takto jedem, tak radsi testoviny,tre­ba ryzi.

        0 0
        • Burizon  

          Jak říkal spolubydla na vejšce – čínská polívka, tím jsem odkojenej…:-) A není sám na takových ústavech…

          0 0
        • chico*  

          no jak pisu niz, v Jesenikach bych to kombinoval s hospodou, to se pak neco instant snese :)

          0 0
        • kolda  

          z cinskych polivek je dobry pouzivat ty nudle misto testovin.

          0 0
          • JSt  

            ty nudle se daji koupit i zvlast, takze nemas zbytecny dvapytlicky s dochucovadlem ;-)

            0 0
        • ZuzicK  

          čoveče, mě instantní věci taky moc nejedou (spíš vůbec).. ale ty Poctivý polévky od Vitany (gulášová/hráš­ková/hrachová/ čočková/houbo­vá/hříbková…; ty vodový nevim, z toho se moc nedá najíst) jsou fakt dobrý, bez glutamátu ;) Když jsme je jedli (nejen je, teda :)) v Itálii tak se mi po týdnu dělalo zle spíš po těch jejich bagetách, co jsme k tomu přikusovali :)

          0 0
    • Nainen  

      Hodně záleží kde budete jezdit (předpokládám dotaz na „cyklojídlo“, takže pokud možno skladné a lehké). Osvědčily se mi hlavně instantní kaše a těstoviny různého druhu, jen potřebuješ mít přístup k vodě na jejich výrobu. Výborné je doplnit kouskem uzeného masa či sýra (nekazí se). Jako studená strava je super musli a různé tyčinky a čokolády nebo sušené ovoce, ať je během jízdy co jíst. Dá se vzít i chleba, ale zabírá hodně místa v brašnách – lepší je koupit pečivo i s něčím na něj po cestě a rovnou zbaštit ;-).

      0 0
      • kolda  

        jdou pesky…

        0 0
        • Nainen  

          Nj, než jsem to odeslal tak to tu přibylo… v tom případě se můžou trochu víc rozšoupnout s prostorovou náročností…tzn. chleba + štangle mastnýho salámu a nějakej ten buřtík navíc ;-)

          0 0
    • Schoscha  

      Nejlepší jsou těstoviny na všechy způsoby.Je to lehký na převoz a dostatečně ukojí hlad.(aspoň v mém případě) Jinak na výletech pěšmo po horách vystačím se studentskou pečetí a sušenýma banánama.

      0 0
    • Medunka  

      Kuskus, zabere malo mista, potrebuje malo vody a muzes ho udelat s cimkoliv na co narazis po ceste (boruvky, hribky …)

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Jak bylo zmíněno, těstoviny jsou bezva. Dají se nakombinovat s jakoukoliv konzervou apod. Podobně dobrou volbou je bramborová kaše (která obsahuje sušené mléko),tam přidáš jenom vodu a je to. Dá se uvažovat taky o rýži (já ji vozím), ze který se na cestách sice většinou nepodaří vykouzlit nějakpříliš chutné jídlo, ale zase je vzhledem k syrovému objemu velice sytá. Co se týče nádobí, tak bych doporučil nerezový ešus. Je sice těžší než hliník, ale víc vydrží a mnohem líp se myje.

      0 0
      • Nainen  

        K té bramborové kaši… kamarádi mě naučili výborný recept – uvaříš instantní polévku (gulášová či hrachová) a zahustíš ji instantní bramborovou kaší. Když k tomu ještě osmahneš cibulku na trvanlivém salámu nebo přidáš kus uzeného, je to luxusní jídlo.

        0 0
        • Burizon  

          Díky, tohle řeknu kámošce…Ona chce ten vařič, ona bude vařit ;-) Já bych to bez něj i vydržel, ale když ona si chce dát poránu právě ten čajíček…

          0 0
          • Pavel  

            Na to (ranní čaj) bohatě stačí malý skládaný minivařič na tuhý líh a hliníkový ešus… ;-)

            Na všech čundrech jsme s tím vydrželi (a to i pár dní „v divočině“), vařili jsme instatní polévky (resp plus polévkové nudle aka „šléšky“), k tomu chleba a kus trvanlivého salámu. Nejexotičtější místo na vaření bylo před vlakovým nádraží v Paříži. Bezdomovci jenom slintali… :-))

            0 0
        • v POHODÌ klokan  

          To vypadá na parádní eintopf :) Někdy zkusím, dík :-)

          0 0
        • kolda  

          dobrej tip..

          0 0
    • kolda  

      obecne – misto testovin instatni cinske nudle, v kombinace s omackou na testoviny priprava par minut, minimalni vaha. spatna neni instatni bramborova kase, do ni muzes hodit vse – salam, syr atd. kvalitni trvanlivy salam a tvrdy syr taky vydrzi hodne. vyhnul bych se jidlum, ktery musis treba 10 minut varit – zbytecne plytvas palivo, coz muze napr. v zime problem.

      co se tyka jeseniku, tak tam muzes jit prakticky od chaty k chate,ne? nez se nekde srat s instatnim jidlem, tak si dam radeji neco v hospode. usetris cas, vahu v batohu (kamardka oceni) a ve finale to neni o tolik drazsi.

      0 0
      • chico*  

        jasne, Jeseniky jsem taky uvidel, az co jsem to postnul. At namaze poradnou svacinu a nejaky cukry a je to. V Cesku je v horach tolik chat…

        0 0
      • v POHODÌ klokan  

        S tou cenou potravin to taky není tak malý rozdíl. Odhadnul bych to tak, že jídla v hospodách jsou tak 3× dražší (můj případ, neříkám, že ostatní to nemůžou mít jinak).

        0 0
        • JSt  

          konzerva 30–35kc. gulas v hospode cca 60kc.

          0 0
    • Elwing  

      Nejlepší je Trenčianský párok s fazolou :) akorát je to na záda trochu zátěž, ale já ho beru vždycky. Jinak vařič se určitě hodí, po ránu kafíčko nebo čaj, bez toho by to nešlo.

      0 0
      • Lenka.05  

        No přesně. Vymotat se ze stanu, dát si horkej čaj nebo kafíčko…:-)

        Jinak lze vzít asi to co radí ostatní – instantní jídla (hotový instantní těstoviny na různý způsoby, čínský nudlovky, poctivý český polívky…), dorazit se pečivem…dá se udělat i puding. Prodávají se druhy na které nepotřebuješ mlíko. Do toho nasypeš borůvky a mňamka hotová:-)

        My byli vloni v Černé Hoře na kolech, jezdili jsme tam po horách a hospoda byla tak jednou za dva dny. A taková instantní zelňačka s bílou vekou nám večer chutnala víc jak nóbl jídlo z hotelu:-)

        0 0
    • mosquito  

      na maly cestovani a vareni pro jednu osobu mam lihacek (nizka cena cca 50kc + tuhej lih kopa kostek za 120kc), ten je fajn na ohrati konzervicky .. neda se moc regulovat tak spodek skoro dycky spalis, da se uvarit i voda v rendliku ale trva to

      na vetsi cesty a pro dva zcela idealni je rozhodne lepsi klasickej varic – vlastnim VAR2 (chce to koupit i zavetri) a to je varenicko skoro jako doma na plotne, jen s trosku delsim casem, narozdil od predchoziho varice uz zvlaste se zavetrim musim koupit nejaky nadoby (na zavetri var2 je potreba s urcity prumerem dna tusim ±14cm .. mel by to byt klasickej esus ale sam mam nerez) .. na takovym varici se da fakt delat cokoli ale z praxe to fakt konci testovinama na 100 zpusobu :-D docela dobry jsou ty maggy dobryhostinec a prihodit do toho dalsi spagety pac avizovane mnozstvi pro dve osoby urcite nestaci .. investujes do plynu bud malych nadob 200g (cca 110kc) nebo velkych 450g (cca 190kc) .. mala staci pro dva lidi na tyden a jedno jidlo denne

      0 0
      • McBlacky  

        vařič bych dopořučil český var II ale i se závětřím.

        jídlo: těstoviny s rychlou přípravou ve stylu dobrý hostinec, pokud se to nastaví trochu 3min panzani tak se nají i dva. Instantní kaše od Emka, sladký moment, inst Bram kaše. Aditivovat salámem nebo sýrem. Pokud jíš čínský polívky tak taky varianta. Na první den vozím i konzervy a dělám třeba rizoto s maxikem od bonduele a pak už jen lehký a vydatný věci.

        Na hřebeni Jeseníků se dá dobře najíst např. na Švýcárně

        0 0
      • vladaza  

        těstoviny existují i v rychlovarném provedení zn. Panzani, které ještě ušetří čas, taky se dá koupit i expres rýže ve varných sáčcích, vařič mám Var, ale kdybych něco pořizoval teď tak Coleman F1 Lite. klasický ešus z hliníku se mi osvědčuje lépe než nerez, protože lépe vede teplo. do těstovin mi dost chutná tuňák z konzervy, není špatné přidat cibuli. dají se vzít i vajíčka, která se rozklepnou do plastovky a přímo se osolí. jako univerzálně použitelný tuk mám v oblibě kvalitní špek, který je pod vejce výborným základem

        0 0
        • Burizon  

          Coleman F1 Lite je i náš favorit…;-) Teď ale jakou kartuši na tak 5 dnů pro dva a takový ten ranní čajíček a pak večerní zob?

          0 0
          • McBlacky  

            na to u Varu v norm nadmořský výšce stačí 250

            0 0
          • chico*  

            pokud byste pak varic planovali pouzivat vic na nejakejch delsich vejletech treba v zahranici, tak by stalo za to zvazit investici do benzinovyho. Na prechody ceskejch hor ale nema cenu, to se nevyplati.

            0 0
          • JSt  

            co chces na jesenikach prechazet pet dnu?

            0 0
        • Vilém  

          Mam taky Colemana, model z hlavy nevim,ale co me primo pije krev, je ze k nemu neexistuje zavetri. Je to pak zbytecny plitvani palivem a zdrzovani stavenim nejakeho zavetri z kameni ap.

          0 0
          • Burizon  

            A nestačila by třeba roztažená karimatka?

            0 0
            • Vilém  

              No nekdy to jde, ale pokud je fakt vitr, treba u more, nebo v horach, kde jsou jen kameny, to je tezko resitelny. Navic pokud nemas nekoho k ruce, kdo zrovna ma cas, aby ti karimatku ap. drzel… Proste toto me na varicich Coleman stve. K obycejnymu VARu se da koupit a hodne pomuze.

              0 0
              • Dejf.pb  

                Mám taky Colemana F1 spirita a používám ho hodně často (zvláště na rybářskejch výpravách) a zatím jsem nikdy neřešil problém se zástěnou – nebylo potřeba. A že to kolikrát u vody fičelo … plápolal si jak o život … taky může u tvýho vařiče bejt zas…aná tryska, tudíž ti tam jde míň paliva a pak ti to každej větírek sfoukne :-)

                0 0
                • Vilém  

                  Nemam tu F1, mam Bluet 270 micro, ktery nema zdaleka takovy vykon, ale ani spotrebu, jak F1. U nej je rozdil mezi varenim v zavetri a na vetru obrovsky. Tryska ani nic podobneho zacpana neni, to kontroluju, pred kazdym vyjezdem na delsi dobu. Proste me stve, ze pak musim travit cas zbytecnym stavenim nejakych zabran ap. Treba u more, kde fucelo stale a to tak ze moc, jsem mel chut celej varic zahodit. Pokud jsem se stanem, tak varim v predsini, ale ne vzdy ho clovek stavi a nebudu treba kvuli dvema hrnkum kavy, takto kramarit. Proste jednoduchy system, jaky pouziva VAR, by tomu hodne moc pomohl.

                  0 0
                  • Dejf.pb  

                    Tak si něco podobnýho vyrob nebo nech vyrobit :-) Šikovnej klempíř ti něco vytvoří za pár minut :-)

                    0 0
                    • Vilém  

                      O necem premyslim, ale moc me nenapada, jak to provest. Asi se necham inspirovat zavetrim z VARu.

                      0 0
            • Pi†el  

              Mno a kdyz je nejhur, tak se vari ve stanu..  pokud teda tahnete sebou..

              0 0
          • mosquito  

            ke Colemanum zavetri existuje .. jsou to takove 3 nebo 4 spojene nerez desky velikost tipuju 10×20cm co se slozi jak harmonika – videl sem to v kempech, akorat sem z diskusi jinde pochopil ze Coleman je relativne nejvic problematickej na shaneni nadob, doporucovali tam koupit var pro vychodni zeme a campingaz pro zapadni .. co je na tom pravdy nevim .. jeste sem v cizine bomby neshanel

            0 0
            • Vilém  

              Z duvodu dostupnosti bomb jsem prave bral coleman, protoze lahve k VARu jsem zatim nepotkal jinde, nez v CR. Nekam do exotiky bych bral nejakej benzinak.

              0 0
              • McBlacky  

                jenže var je kompatibilní s colemanem a hromadou dalších kartuší. Co vím tak nepasuje jen na camping gaz

                0 0
                • Vilém  

                  Ze by sel VAR na kartuse Coleman to nevim. Coleman co mam pouziva rozperne zapadky, kdezto VAR je, pokud vim sroubovaci. Proste kde jsem byl a potreboval napln do colemana, tak zatim nebyl problem, kdezto ty sroubovaci pro VAR jsem tedy vsude nevidel. Mozna by to slo resit nejakou redukci,ktera vsak nevim zda existuje.

                  0 0
                  • Dejf.pb  

                    coleman má šroubovací kartuše a na var jsou kompatibilní … gazík má nabodávací … mám za to, že to tak je … existuje akorát redukce na 2kg pb láhev …

                    0 0
                    • Vilém  

                      Tak mate pravdu. Mel jsem zmatek a nechal se zmast tim ze se coleman a campingaz spojili nejak dohromady. Takze jsem tento campingaz, celou dobu povazoval ja coleman. Jsem trotl a sypu si popel na hlavu:(

                      0 0
            • JSt  

              nemelo by se to, ale v nejhorsim se to da resit prepoustecim ventilem. fouknes do toho z klasicke propanbutanky. ten origos plyn ma teda lepsi vyhrevnost, ale i takhle to jde a usetris ;-). nebo taky muzes dost prodelat… on your own risk

              0 0
      • jan 2  

        Vybodni se na nějaký vařiče, to je nesmysl, je léto. Takový věci jsou do zimy. U stanu udělej oheň ( pokud stanuješ někde volně – u lesa, na louce..), opeč nějakej párek, nebo otevři konzervu a nakraji ohřej – všechny jsou výborné :-). Za dva dny ti bude z takového jídla na blití a půjdete se nacpat někde do hospody.

        S rozděláváním ohně si starosti v lese nedělej, večer tam kromě tebe a zvěře stejnak nikdo není a když po sobě uklidíš tak v tom žádný problém stejnak ani nevidím.

        0 0
        • Burizon  

          Na všechno dojde, věřim tomu :-)

          0 0
        • JSt  

          nejak jsem si vzpomnel na tohle http://www.sigrosada.estranky.cz/…-prvni-tramp ;-))

          0 0
        • zichis  

          Nachystat oheň je docela slušná ztráta času a to ještě nepočítám s jeho případnou likvidaci v přilehlých porostech. Proto deset z devíti cyclotrampů doporučuje: Nicht kuchen!

          http://www.cyklistikakrnov.com/…dr-po-CR.htm

          0 0
          • jan 2  

            No já nevím, podniknout čundr bez ohně. To bych radši nikam nejel. Zrovna nedávno jsem projížděl kolem několika zoufalců, kteří si něco co hnusně smrdělo ohřívali na nějakém malém plamenometu. Bylo to takové divné. Jó to když večer vesele praská oheň a vesele do sebe s kamarády lijete nějaký to pitivo ( nebo k sobě tiskneš nějakou buchtu) to je vo něčem jiným.

            0 0
            • Mamut  

              V CHKO! To fakt radsej nikam nechod.

              0 0
              • jan 2  

                pan zodpovědnej

                0 0
              • Pi†el  

                Mno myslim, ze malej ohinek v CHKO udela min skody, nez hovadsky lesaci s lakatosem..

                0 0
                • iceduck  

                  A když už ohýnek tak proč se tam kousek neprojet na motorkách…

                  Lidi, tahle logika mě fakt deprimuje.

                  Takhle když to udělá jen každej desátej tak potom to tam vypadá jak vypadá. Jen slupka od banánu, jen ohryzek, jen toaleťák…

                  0 0
    • dada  

      a pojedete na kole, pěšky nebo autem?

      na kole budeš asi trochu omezenej co se tyka vybaveni i moznosti co sebou tahnout

      jinak mam mnoho tipu na neinstantni jidla jelikozt vitanu a spol proste nesnasim…

       
      0 0
      • dada  

        jo už to vidim…pěší přechod a nechceš táhnout konzervy…v tom případku poradit neumim…

        0 0
    • Dejf.pb  

      Vlastním vařič Coleman F1 spirit, beru ho s sebou na rybářský výpravy a v kombinaci s hliníkovym ešusem rychlejší vaření vody jak v rychlovarný konvici a i rychlejší vaření jídla (konzervy, polívky) jak na sporáku. Váží pár gramů, nezabere žádný místo a je to ideální volba na turistiku – jakoukoliv. Kartuše 250g vydrží pro 2 lidi na několik dní (snídaně-káva, oběd-konzerva, polívka, večeře-polívka,káva). Jinak co se týče jídla, tak doporučuju čajnís nudle, polívky z pytle, instant polívky i jídla … vodu vždycky někde seženeš a ostatní už dle chuti. U mě je v tomhle takovej drobnej problém – ať jedu nebo jdu kamkoliv, tak nechci hladovět a jsem i tak trošku mlsnej :-)) Tudíž se radši táhnu s těžším báglem, než abych někde padal hlady na hubu :-)

      0 0
    • pedr64  

      Jeseníky nejsou žádná divočina a na hlavním hřebeni narazíš na spoustu chat a hospod: Šerák(doporučuji svíčkovou), ČH sedlo, Švýcárna, Barborka, v údolích je hospod na každém kroku.Vyjímkou je trasa Petříkov-Nýznerov.vodopády- Žulová, kde je to slabé. Tahat vařič jenom pro ranní čajíček možná, ale na velké vaření bych se vybodnul.

      0 0
    • marapara  

      Při cestách na kole nevařím, ale při občasném pěšo čundru do hor jsou to většinou konzervy, dobrý hostinec a tak :)

      0 0
    • mr.antik  

      Instantní čínské nudle, jednou s kečupem, jednou s instantní polívkou, různé chutě, instantní nudle se sýrovou omáčkou, tejden se na tom dá vydržet. Různý koření a dochucovadla podle vlastní chutě…

      0 0
      • Krys  

        Hm, všetci tomu hovoríte čínska polievka. Síce je to v podstate jedno, ale správne by sa tomu malo hovoriť vietnamská polievka (alebo nudle). Na trh s tým totiž prišla vietnamská firma Vifon – Vietnam Food Industries J/S Company. :)

        0 0
      • grep.ys  

        presne,akorad misto cisych nudlych bych doporucovala nudle v pytliku s ruynzmi omackami a prichutemi akorad pro dve osoby:) a naky ty polivky…

        0 0
    • vladkyxxx  

      uz sa to stalo tradiciou, ze musime mat volajake poriadne jedlo. a je dovod to zapit pivom.

      0 0
    • Mamut  

      Do Jesenikov ziadny varic nepotrebujes. Cely hlavny hreben sa da prejst rozumnym tempom za 2 dni. Siel som to s pritulkov pred 3–4 rokmi. Sli sme od Skritka az do Ramzovej. Jednu noc sme spali na hrebeni medzi mladymi smreckami medzi Svycarnou a Cervenohorskym sedlom. Odporucam si pozriet predpoved pocasia a netahat ani stan, iba karimatku a spacak. Dve noci sa tam daju stravit, iba si planujes zlomit nohu – pripadne obe.

      Prejst Jeseniky s lahkym batohom je ovela krajsie ako si JEDNO rano uvarit caj a kvoli tomu tahat 1.5kg navyse. Nikoho = NIKOHO nezabije ak jeden den nebude mat teple jedlo a jeden ranny caj. Predpokladam, ze tam idete v lete, takze ani ta voda nijak extra v noci nevychladne.

      Pokial pojdete ako my, tak 30 minut povyrazeni sa mozete stavit v Cervenohorskom sedle  na caj. Co znamena, ze ak potiahnete 1kg jedla na hlavu, tak to mate aj s rezervou. Navyse nie je problem si doma dopredu udusit flak kuracieho masa a zobrat zo sebou. Mas to varene, len sa z toho nepari.

      Ak navyse pouzijes aj nejaku chatu, tak ani nerobis kompromisy vo vyzive a tahas este menej jedla.

      Inak s varicom (na dlhsie vylety ako J) tiuz poradili: Var II. Pomer cena, vaha, spolahlivost, velkost, zavetrie je neprekonatelny. Co je dobre pre R. Jarosa do Himalaji je dost dobre pre kazdeho.

      0 0
      • Mamut  

        FUJ: pritulkou

        0 0
        • Elwing  

          Tos napsal správně, slovo přítulka je opravdu fuj, stejně jako těhulka…

          0 0
          • Pavel  

            Přítulka ještě snad možná, ale těhulka to už tedy rozhodně NE! :-)

            0 0
          • Mamut  

            Mne slo o to „v“ na konci slova, ale to je asi jasne. BTW slovo „pritul“ ma nijak neuraza, aj ked sa na mna nijak nehodi.

            0 0
            • Elwing  

              vim vim. já jen, že tady každej druhej píše „kolo pro přítulku“ a podobně, tak jsem jednou musela vyjádřit svůj názor, jak se mi to slovo nelíbí :)

              0 0
              • vladaza  

                to už je lepší označení „mladá“, později / roky po svatbě/  méně pochvalné „stará“

                0 0
    • Smolik23  

      Ahoj, mi se osvědčily, jak konzervy, tak potom instantní jídla. Mrkni třeba na hotovky.cz mají tam dokonce svíčkovou, která chutná vážně dobře. :D

      Každopádně se vařič vždy vyplatí. Ať už pro to, abyste si udělali třeba teplý čaj nebo když by byla opravdu nějaká nouze, tak si ohřát jídlo. On ten vařič zase tak těžký není, takže se určitě vyplatí.

      0 0
      • krabica  

        Hotovky mají nového markeťáka? :-)

        0 0
        • Mig_all  

          Hotovky mají Smolíka, z bike fora si pres takovou zmrdskou reklamu nikdo nic nekoupí…

          0 0
    • pocestny  

      Ta diskuze z roku 2008 výše, je totální psycho… konzervy tvl. No taky jsem kdysi žral hnusy. Ještě že je ta doba dávno pryč.

      U nás bylo tou motivací ke změně to, abych dal kvalitní jídlo dětem, a chodil nalehko.

      Ty inzerované „Hotovky“ výše, kde bych tahal balíček 680g na 2 porce jídla, zaplatil za to cca 140 Kč, a dostal něco jako „moderní konzervu“. Tak to je největší kravina, co jsem v tomhle směru v poslední době viděl.

      0 0
      • Atilla  

        Nevím jak hotovky, ale express menu je opravdu kvalitní. Bez eček a jiných šmakulad. Balíček si rád beru na kratší výlety a dovolené v zahraničí tím řeším dost. Přijedu z kola a za pár minut jím. Nejsem ten typ co dokáže přežívat jen na ovoci.

        0 0
        • pocestny  

          Ovoce nebrat (spousta zbytečné vody). O něčem trvanlivém bez éček mám určité pochybnosti, ale dobrá. Tak jak jsi to popsal, rozumím, pokud večer spěcháš, možná ti ten poměr ceny a úspory času dává smysl. Ale byl by to problém, kdybys hodil na pánev kus masa, nudle máš za 10 minut a zalil to hotovou boloňskou omáčkou za dvacku?

          My v zahraničí pokud kempujeme, obvykle vaříme na el.plotýnce. Vrátíme se do kempu a na pár minutách nikdy nezáleželo, hodím maso na pánev a brambory na druhou plotýnku, nebo zapálím gril… neřeším to hotovkou.

          Na hory si můžeš vzít normální jídlo, jako třeba kuřecí maso, a nakrájet si to do nudlí. Nebo 150g/os normální zeleniny do polívky, nebo opečeš buřt atp. Další den třeba balenou šunku, balený sýr, obaly spálíš… Oříšky, sladkosti, rozinky. Cokoliv, ale tahat hotový guláš a svíčkovou v bahotu mě nikdy v životě nenapadlo. Neinstantní jídlo se dá vařit s úsporou paliva (přivést k varu, odstavit, opakovat). A když jde udělat oheň (což jde většinou vždy) tak se v tomhle fantazii meze nekladou. Navrch se můžeš i umýt teplou vodou, i nahřát vodu jako topení do spacáku (v zimě).

          ___

          Hlavně ta diskuze o vařičích z roku 2008 mi připadá šílená, v té době jsem měl VAR II + nerez nádobí, jako každý druhý v té době. Občas oheň. Ale nenapadlo mě řešit otázky jako: „vařič ano či ne“. Borec, jestli jde na hory 1× za život, proč o tom vůbec uvažuje? Když beru na hory lidi, kteří tam nikdy nechodí, tak jim vždycky doporučuju: „Nekupuj si nic, vezmi si jenom to, co doma najdeš, koupíš si to, až zjistíš, že to potřebuješ.“. A když si o víkendu nechtěl vařit, tak sis ho prostě nevzal.

          To já jen tak tlachám… Pak jsem se od 2015 snažil o fast/light. A poslední 4 roky žiju v lese na 99% na ohni, takže slow/light. Jinak dneska je fajn, že vařič váží od ~35g, a titanové ~100g hrnky jsou za babku.

          0 0
          • Atilla  

            Normálně to zavaříš, takhle to dělali už naše prababičky. Jako sorry ale v létě kdy je 30 ve stínu sebou opravdu maso tahat nebudu. To i tvrdé sýry jdu do kelu. Jinak vařím i normálně, ale když přijdeš po 8 hodinách z bikeparku a sotva udržíš vařečku v rukách tak je to top.

            0 0
            • pocestny  

              Dle libosti každého. V kempu můžeš mít ledničku. Ale my, třeba na letní víkendovku normálně vezmeme kuřecí prsní řízek ráno mražený, trošku obalený do novin, odpoledne to je už měkké, ale zcela v pořádku. Ale bavím se o našich horách, to jsme nikdy problém neměli. Na třetí den… a dál už musíš vymyslet něco trvanlivějšího. Cykloturistika a zahraničí je už trošku o něčem jiném. Ale nikdy to nebylo žádné drama ohledně potravin.

              0 0
      • Japhy  

        Tak je rozdíl tahat jídlo na víkend, na týden nebo na měsíc. U té první nebo druhé varianty dle vkusu každého soudruha, u té poslední už je to poněkud gramaření. S energeticky dostatečným jídlem s občasnými sladkými hříšky v záplavě sušených a instantních věcí jsem se nikdy nedostal níž než pod cca 400–500 g/den sakumprdum. Co se týče ohně – jsou lokality kde jaksi není z čeho nebo je to totální prasárna, například lámat na oheň poslední zbytky kleče nebo krást z hromad sušených jačích hoven. Takže připočítat další gramy na palivo. Doba pokročila, určitě bych byl překvapený co se od dob ešusu a MSR nebo VAR2 objevilo nového, ale zázraky vykouzlit nejdou. A největší prdel je dovybavovat se do hor z omezených místních zásob. Takové nechutnosti co jsme museli zabalit do báglů třeba po dozásobovacím nákupu na tržišti v Kyrgyzstánu, protože prostě nebylo co jiného kde splašit…instantní nudlovky třeba nejím doteď.

        0 0
        • pocestny  

          Máš pravdu, ale o tom nebyla řeč. Při přípravě na takové expedice se nebudeš ptát stylem: „Jedu na první výlet, mám si koupit vařič? Chtěl bych si dát ráno čaj.“ :) A když už máš letenky do Kyrgystánu v kapse, budeš si kupovat 680g gramové sáčky s hotovkama? Možná jo, ale jako úplně si to nemyslím. Např. Atilla podobné produkty kupuje, ale nepřesvědčil mě. (Nejde o to mě přesvědčit, ani se nechci hádat, jen jsem chtěl říct, že na ty „hotovky“ mentálně nemám. A na konzervy už taky ne.)

          0 0
          • Japhy  

            No, tohle byla asi moje poslední velká výprava, po zemi do Íránu, letecky do Tádžikistánu a postupně vyzobat nejhezčí treky jako rozinky, zrekreovat se u kamarádů v Tomsku a po zemi zpátky. Všechno k snědku se za ty cca 3 měsíce muselo improvizovat z místních zdrojů, takže bylo úplně zbytečné uvažovat co za expediční laskominy by se kde dalo pořídit. Doma jez co je a v cizině co ti dají. Nechutnější těstoviny jsem od té doby asi nejedl.

            0 0
    • Jakobo  

      Nejlip, kdyz si kazdy najde svuj system, co mu vyhovuje a je vyhodny pro danou zemi. Navic se to i u jedne a tez osoby meni, tak univerzalni pravidlo co jist nebo jak neplati.

      Jezdival jsem roky na kolo, ty jidla se kazdy rok menily. Taky drive jsem mel sileny hlad a jidlo planovane na cely tyden jsem byl schopen sezrat za 3 dny, ale posledni roky uz takovy hlad nemam a nejak o moc vic nez doma nejim. Posledni roky jsem jezdil po norskych horach, tak sjem to resil nakupem predem a vezl jidlo na nekolik dnu.

      Naposled, kdyz jsem vyrazil na tyden na kolo tak jsem mel sbalene jidlo asi na 8–10 dnu snidane obed vecere vc. nejake cokolady, susenek apod, pak samozrejme caj. Hodne jsem privezl zpet. Prvni den na obed jsem mel namazany cerstvy chleba, potom jsem mival na obedy konzervu makrely a k tomu takovy suchy plochy obdelnikovy chleba. Na snidani mivam z domu namichanou smes ovesnych vlocek, hrozinky, nakrajene susene svestky, vanilkovy sukr, susene mleko, orechy. Z toho uvarim kasi a do ni pridam jabko nebo jine ovoce, cestou se obvykle neco najde. Na veceri jsem naposled mel bramborovou kasi, ktera je lehka (90 g na porci a udajne to odpovida 6 bramborum) a k tomu tunaka v oleji (ve vode mi nechutna) a parkrat pro zmenu nejaky kabanos. Pak to vylepsim korenim, cesnekem apod. Je to docela vydatna porce.

      Velice se mne osvedcily a doorucuju kostky bujonu, zalit horkou vodou, pridat lzicku vlocek a nakrajet cesnek. Je to vyborna polevka a dost to zlepsi chut. Co naopak hodne nedoporucuju jsou ruzne enrgy bary, az na vyjimky to chutna jak nejaka chemie, hlad to nezazene, nebo ne u me, spis je po tom blbe. Mimo civilizaci radeji zadne umele a predpripravene sracky, spis obycejne jidlo jako sumka, salam, veprovka, pastika, z toho se vetsinou blbe neudela.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.