• BB

    Jako pravidelný čtenář Mountain Bika Action jsem zkoušel různé rady, které tam dává Rick Cunningham ohledně techniky ježdění a biků vůbec www.mbaction.com/qanda.asp Některé jsem buď moc nepochopil, nebo to byly kraviny, ale pár věcí se mi osvědčilo, tak pokud máte zájem, tak se o ně podělím. Ještě podotýkám, že se mi osvědčily na fullu.

    1. na fullech s vyšším zdvihem bývá problém nastoupit na bika v prudkém výjezdu. RC radí nesedat si na sedlo, ale na špičku sedla, zacvaknout a připravit do záběru lepší nohu a vyrazit a nesnažit se hned zacvaknout druhou botu, zacvaknutí chvíli počká. Pochopil jsem k čemu má SLR T1 tak hodně zkosenou špici, na něm to jde fakt bezvadně. Dříve jsem se snažil nasedat na sedlo a měl jsem krátké nohy.
    2. v prudkém technickém výjezdu se lépe ovládá kolo pokud jsou pokrčené ruce a lokty k tělu. Docela pomáhá si položit palce nahoru na grip. Lokty jdou potom k tělu automaticky.
    3. v rychlých rozbitých sjezdech není moc dobré jít hodně za sedlo. Je lepší zaujmout podle něj tzv. „attack position“. Což je zůstat sedět na zadní části sedla a pokrčené ruce s loky od těla a snížit trub nad bika a tím co nejníže snížit těžiště. Zatížené sedlo zajistí, že zadní brzda bere víc než když jste až za sedlem, tím lze méně brzdit přední brzdou. Přitom váha je i na předním kole takže neodskakuje a dobře vede.
    4. vlajdy pro XC jsem podle něj natočil k sobě tak, aby grip byl víceméně vodorovně. Trochu jsem tím zkrátil posed a přenesl tlak na jinou část dlaně a přestal jsem trpět mravenčením. Taky se mi kolo lépe ovládá v hodně prudkých sjezdech, kdy se už fakt musí jít za sedlo. Díky kratšímu posedu se tam snáze dostanu. Taky poloha gripu je ergonomičtější a ruka při úchopu vychází přirozeně z ramene.

    Pokud jste něco neznali, vyzkoušejte, za to nic nedáte.

    0 0
    • mr.antik  

      co to je „lepší“ noha?

      0 0
      • Radek Broz  

        Vždycky máš jednu silnější (atleti se odrážejí na skok vždy z jedný). Někde jsem slyšel, že to bývá většinou ta druhá, než ruka (pravák/levou a vice versa) – jestli to je pravda, nevím, já to tak třeba mám;-)

        0 0
        • brantec  

          muzu potvrdit, mam to uplne stejne, su pravak a odrazim se z leve, takze na tom asi fakt neco bude:-)

          0 0
      • Bebe  

        řekl bych silnější :)

        0 0
      • dieegoo  

        noha, ve které máš větší sílu… často tvoje odrazová… která z nich to je poznáš, až do tebe někdo nečekaně strčí – bude to ta, kterou jako první vykročíš dopředu. Prý to tak funguje ;)

        0 0
    • MlokCZ  
      1. To je určitě dobrá rada, ale u mě nehrozí ani ta špička sedla, pořád dobře nedosáhnu. Pro ty co to měli na hranici ze sedla to ale pomoct může.
      2. Někomu tak natočení řídítek vyhovovat může. Mě osobně sedí nejvíc nastavení kdy maximální úhel zahnutí řídítek směřuje přesně ve směru rukou. Rozhodující je ovšem hlavně mít vlajdy se správným úhlem zahnutí. Natočení je jen pro doladění. Takže jestli jsi měl problém s mravenčením a tlakem na špatnou část dlaně, tak můžeš mít taky třeba pro tebe nevhodná řídítka (nebo jsi je měl opravdu jen pro tebe nevhodně natočené a natočením jsi to vyřešil). S řídítky jsem experimentoval hodně a natáčel zkušebně ve všech možných úhlech a sedly mi až 4. řídítka, co jsem zkusil (každé měly jiný úhly).
      3. Na tohle opravdu specialista nejsem, nejsem žádný sjezdař, ale pokud někdy chodím za sedlo, tak jedině pokud sjezd je až tak prudký, aby to bylo nutné. A když už to je nutné, tak zase je to tak prudký sjezd, že ho jedu vždy pomalinku.
      4. Tak tady ani nevim jak ty ruce mám. To budu muset vyzkoušet, mám je automaticky v nějaké poloze a ani nevím v jaké.
      0 0
    • RUR  

      Osvědčí se i na HT. Imho, se to takhle vyjezdí(až na ty vlajdy. Já si do kopce někdy i zužuju uchop a pokládám ruce na těla brzdovejch pák. Mán pocit, že se pak bike dost uklidní. To ze špičkou sedla platí i na HT(dají se tak vyjet neskutečný věcia nasednout i v prudkým kopci). A nechodit za sedlo ve sjezdech je taky moudrý, protože těžiště nad zadní osou je povětšinou dost houby. V podtsatě se mi nejvíc odvědčilo, sanžit se držet těžiště za všech okolností( no, většinou) na svislici skrz BB.

      0 0
    • Radek Broz  

      AD 2: No… Já je třeba celkem u těla mám, ale třeba Petra Heiníka už z dáli poznám podle charakteristicky trčících loktů a jelikož ujede s přehledem i tomu Rickovi, tak bych ty lokty nebral tak vážně. Tahle rada nebyla empiricky potvrzena;-) O tom, že je taktika záběru co nejširší stopy výhodná ve fourcrossu i v masových marathonech ani nemluvě;-)

      0 0
    • pepek  

      Letos se mi hlavně osvědčilo již dříve ověřené, ale opomíjené posunutí sedla dopředu do optimální polohy podle olovnice, což si okamžitě vyžádalo montáž rohů na vlaštofky (estetičtí fetišisti prominou).

      0 0
    • Lister  

      ad 1 to je snad nejelšpí způsob na jakékoliv kole ne :o) ad 2 – no to bych ais moc nezvládl, ale pokrčení loklů směrem ven je snad standart u každého :) ad 3 – na to jsem přišel už dávno to si přece nemušíš nikde vyčíst :) ad 4 – mě ideálně vyhovuje když jsou konce lehce nahoru, proto jsem si vlajdy pořízoval…

      0 0
      • BB  

        asi jsi mě nerozuměl, já to nevnucuju, pouze říkám, co mě sedlo. a ad 2) právě naopak, lokty ven nejsou standad u každého

        0 0
        • Lister  

          ne ne rozumněli, podle mě je vše až na 4 přínosem a 4 může být taky pro někoho přínosem, když mu to sedne, jen na to podle mě po pár vyjíždkách přijde každý sám :o)

          Jinak ad 2 – posunutí zadku lehce vzad a naopak předek těla pomocí pokrčení loktů ať již k tělu nebo od beru jako naprostou samozřejmost, bez toho přece většina průdkých stojek nejde vyjed :o)

          Sevření sedla pomocí stehen ve sjezdech používám už hodně dlouho, kolo se líp vede, šlo by i tlakem na pedály, ale tohle je jedodužší :) Když se mnou někdo jede, tak se mě ptá, jak můžu v těch sjezdech sedět na sedle a pak musím vysvětlovat, že vlastně stojím :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.