• jirka-ova

    Ahoj, chci si koupit oblečení na konec zimy, jaro, abych mohl co nejdříve po slezení sněhu jezdit na kole, co by jste mi doporučili? děkuju

    0 0
    • Smazaný účet  

      Tak když dlouho nikdo, napíši alespoň svoji zkušenost. Nejlepší je bavlna a vrstvy. A v tomto období větrovka. Používám bavlněná pracovní trička, plus černou (jde mi k rámu) teplákovou soupravu od Vietnamců. Jo ještě přes tričko bavlněnou košili, je výborná skrze zapínání u krku. A nakonec tedy větrovka, používám bundu stavebních dělníků. Je sice poměrně těžká, ale odolná. A je možno rozepnout zip odspoda a tak větrat i za jízdy. Jinak dnešní moderní vybavení je dost podivné. Při zkoušení nějaké cyklobundy v obchodě jsem si připadal jak poloviční potapěč, byla snad z neoprenu.

      0 0
      • nox159  

        nezaspal si trochu dobu? ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Také jsem myslel a pokusil se ve specializovaném obchodě vybavit. Po cca dvou hodinách zkoušení jsem odtud vypálil jak bodnutý včelou. Je to hnus. Samá měkká ulita, kosmické vlákno atd. Pocit hrozný. Ani nevíte, jak trpíte. Bavlna je příjemná a krásně se z ní odpařuje perspirační tekutina. A pokud se v případfě nepřízně počasí chrání z vnějšku odolnou větrovkou, tak je tato sestava vhodná pro každé počasí a situaci. Však se k tomu sportovci jistě zas vrátí.

          0 0
          • nox159  

            takze jestli dobre chapu, tak si v nicem jinem nez v bavlne na kole nejezdil mam pravdu?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Máš. Asi tuším, co z toho zas budeš hned vyvozovat za závěry. Ach jo.

              0 0
              • nox159  

                ne vubec, kazdy si udela zaver jiste sam :)

                jen bych ti za sebe doporucil poridit si alespon jednu vec ( prvni vrstvu ) z nejakeho funkcniho materialu a vyjet v tom na kole… sam budes překvapeny ;-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Co myslíš funkčním materiálem? Bavlna nefunguje? Apropo, je to dost zvláštní slovní obrat u textilu. Chtěl bych vidět takové porouchané (nefunkční) tričko :). Třeba mu dojdou baterky :).

                  0 0
                  • nox159  

                    ne bavlna opravdu nefunguje ;-)

                    jinak je to uplně běžny obrat – pokud ho neznas tak plati to co jsem psal zde

                    0 0
                  • Fuglsang  

                    Bavlna je porouchana, kdyz ji pouzijes jako 1. vrtstu – > neodvadi pot. Kdyz ji pouzijes jako 2. vrstvu – tepla izolace tak funguje bez problemu :)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Dobře. A copak tedy prosím doporučujete konkrétně jako první vrstvu? Nejsem zkostnatělý, rád vyzkouším. Ale bavlna mi funguje již čtyřicet let.

                      0 0
                      • Fuglsang  

                        Termo pradlo nebo se tomu taky rika funkcni pradlo. Proste neco, co je z takovyho materialu (vlaken), co dokaze odvadet pot od tela, bavlna naopak pot zadzruje. Znacek co vyrabi termo pradlo jsou spousty: Craft, Moira, Nike atd..

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Dík.

                          0 0
                        • capis  

                          Všechno, co zde popisuješ má jedno společné, to je polypropylenové vlákno s hvězdicovým průřezem, díky kterému má vlastně mnohem větší plochu, tedy větší plochu pro absorbci vlhkosti, ty nejkvalitnější výrobky používají polypropylenové vlákno od firmy Dupoint, ty levnější používají taktéž polypropylen, však ale méně kvalitní, hlavně co se týče průřezu, či pevnosti, zkrátka funguje to také, ale třeba v menší , nebo omezené míře, věř mi, trochu se tím živím, nebo spíše jsem se živil. Tento materiál rozhodně nelze srovnávat s bavlnou, každý z těchto materiálů představuje něco jiného, tudíž srovnávat nelze, alespoñ z hlediska užití. Dnes se ale do popředí poněkude dere jiný materiál, je to vákno z ovčí vlny, ale to už je zase jiná písnička.

                          0 0
                    • MlokCZ  

                      Ani jako druhá vrstva nefunguje. Kdysi když jsem začínal s funčním oblečením, tak jsem vozil první funční vrstvu a přes to bavlnu.

                      Bylo to už výrazně lepší (než samá bavlna), ale pořád bída. Za chvíli se bavlna nacucala i jako druhá vrstva. Sice lepší než mít nacucanou hned tu první vrstvu, ale stejně to nebylo dobré. Následně pak postupně přestávala fungovat i ta první vrstva, protože neměla už kam odvádět pot.

                      Už jsem tu psal jinde, že se mi hůře dokrvují končetiny a ty se mi pak nepotí. Ovšem o to více se potím na těle, takže jsem ideální tester na funkci oblečení (toho na těle).

                      0 0
                  • Chiron  

                    Porouchané funkční prádlo není nic nenormálního, stačí když někdo neví, že se to nemá prát v aviváži a celkem rychle ztratí svoji funkci. Nejsem si jistý k čemu tam přesně dojde, jestli se to jen zanese nebo nějak naruší povrch, každopádně mám to vyzkoušené a fakt to pak nefunguje jak má.

                    Jinak dřív sem taky jezdil v bavlně a nic nenormálního mi na tom nepřipadalo, mokré záda prostě uschly a hotovo. Co sem pak ale začal jezdit v dresu, tak pokud mám jen jednu vrstvu v létě, tak podstatně rychlej uschne. Když mám dvě vrstvy, tak si nepřipadám ani že se potím. Jinak na zimu je na tělo hodně příjemná a funkční merino vlna. Když už je teplo, tak mi přijde, že už moc hřeje. Každopádně sem si na funkční prádlo rychle zvyknul a teď když vyjedu v bavlně, tak se necítím příjemně.

                    To samé v zimě, dřív spokojený s tlustou zimní bundou od čongů, teď raději obleču víc vrstev, prodyšnou bundu, tepelný komfort trochu klesnul, ale zase když sednu do auta, autobusu, vejdu do obchodu, tak během 5minut nechcípám horkem. Dřív sem si tu bundu musel rozepnout a stejně mi bylo horko jak v krávě, spocený, no fuj. Letos sem měl zimní bundu na sobě asi 4×. 2× když sem si říkal, že bude lepší, záhy sem zjistil, že i při –10 v ní asi zdechnu, pokud zrovna nestojím někde na zastávce. A pak 2× dobrovolně když bylo venku –20.

                    0 0
                    • nox159  

                      ja zimni bundu nepouzivám vubec a ani poradnou zimni nemam :)

                      teda jednou do roka vytahnu takovou starou a to na silvesta protoze si nechci znicit kvalitni obleceni :D

                      0 0
                      • Fuglsang  

                        // ja zimni bundu nepouzivám vubec a ani poradnou zimni nemam :) //

                        ja zimni bundu mam, ale byly to vyhozeny prachy si rikam, letos jsem ji taky nemel jeste ani jednou ;-) Na kolo termo tricko, tricko a softshelka a na normalni mestskej pobyt dve tricka, dve mikiny a navrch jedna slaba bundicka urcena zhruba do +15°C

                        0 0
                    • pepino  

                      Tak funkční většinou peru samostatně, tak aviváž nepoužívam, ale když jsem ho občas dal dohromady s ostatním a použil aviváž, tak jsem rozdíl nepozoroval. To o aviváži každopádně platí u voděodolnej­ch bund.

                      0 0
                      • pepino  

                        Hm, podle googlu máš pravdu. Tak jsem zvědav, co teď zpozoruju, když to vim.

                        0 0
                  • hribik A1  

                    keď je rozpadnuté skoro na dve samostatné handry, je nefunkčné, čo je na tom zložité?

                    0 0
          • martin_bakov  

            S bavlnou nemam problem, to je fajn matros – pouzivam Merino vlnu (normalni prirodni matros, zadna syntetika) alias znacky Smarwool / Icebreaker Hlavni vyhoda je ze po vyjizdce nesmrdim jak cep, ona proste nepachne kdyz na ni uschne pot – neni pak ostuda jet vlakem,sednout si do restaurace apod. po celodenni vyjizdce.

            0 0
          • pepino  

            Tak za prvé, já se nepotím, já perspiruji. A za druhé, já neperspiruji.

            0 0
      • jIrI___  

        Bavlnu nebrat! Jakmile se člověk zpotí, tak neznám nic horšího než mít na sobě bavlněné tričko.

        0 0
        • Smazaný účet  

          A proč? Vždyť zas rychle vysychá. A není problém mít s sebou rezervní suché.

          0 0
          • jIrI___  

            Oproti umělinám vysychá hódně pomalu. Hlavně s tím je problém když člověk zastaví. A pro mě je třeba problém všude s sebou tahat rezervní suché oblečení, proto volím raději funkční trička, která „transportují“ vlhkost až do druhé vrstvy a tím pádem mám na pokožce neustále relativně suchou vrstvu a nemá mě co chladit.

            0 0
          • MlokCZ  

            Nevysychá rychle, ale naopak extrémně pomalu. Už jsem tu psal dříve. Když jsem kdysi vozil jen bavlnu (nic jiného nebylo), tak jsem trpěl hodně a třeva kdysi na akci v Dolomitech (na kolech) jsem na každou vyjížďku vozil tři náhradní suchá trička. A po každém výjezdu jsem se musel převléknout.

            Dnes s funčním oblečením někdy vozím náhradní suchou první funční vrstvu. Sice funční oblečení schne mnohem rychleji, v horách po dlohém výjezdu když jsem propocený moc, tak je příjemné to urychlit výměnou první vrstvy za suchou. A kromě toho, že mi stačí jeden kus suchý, tak tu první vrstvu co sundám mokrou, tak je mokrá jen decentně a ne žádný těžký supernacucaný kus bavlny, který se dá ždímat. A ještě k tomu je ta první suchá funční vrstva opravdu malinká a lehounká (takže nic nezabere v camelu a nic neváží).

            Bavlna je dobrá na jiné sporty. Třeba na squash nosím naopak jedině bavlnu. Tam je to velké nacucání výhodou. Jednak není v teple při hraní zima a druhak tam není problém trička rychle měnit za suchá, když je třeba.

            Na squashi při tom extrémním pocení na těle když si vezmu funční oblečení, tak to dělá to co má, tedy rychle odvádí pot a nenacucá ho. To má ovšem za následek, že během 10 minut hraní ze mně začne kapat pot na podlahu, což je velký problém. Proto na tohle je nacucávající balvna lepší.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Nebylo by lepší měnit druhou vrstvu? Jako první vrstvu vozím moiru ultralight a ta nikdy mokrá není. Jen vlhká, právě podle toho, v jakém stavu je druhá vrstva. Moiru ani není třeba nějak výrazně sušit, protože po utření (třeba ručníkem) se dá obléknout i vytažená z vody, což se hodí kvůli šetření místem i váhou na vícedenních švizích :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak ono to pak ten pot nestíhá ani zcela odvádět a zůstává to i lehce pod první vrstvou mokré a i ta první vrstva je mokrá (druhá je mokrá ale většinou ještě o dost více).

                Druhou jsem měnit zkoušel a efekt byl o dost menší, pokud nechám tu první mokrou. Zůstanu pořád delší dobu v mokru (než když vyměním první). Když vyměním první vrstvu za suchou, tak druhá i když je mokrá, tak už to není nepříjemné, ve sjezdu to moc nevadí a hlavně ta druhá ve sjezdu uschne rychleji (zvlášť v případech, kdy mám vrstvy jen dvě).

                A hlavně když si vezmu suchou tu první vrstvu, tak okamžitě získám dobrý tepelný komfort i když přes to vezmu mokrou druhou. Opačně to nefugnuje.

                No a v horách pak taky třeba vyměním obě vrstvy. Je třeba 17st. a výjezd jedu krátká funční vrstva a přes to krátký dres (už je to na hranici kdy je mi skoro zima a přesto nahoru přijedu spocený jako prase). Nahoře to celé svléknu a do sjezdu vezmu suchou první a na to dlouhý dres a případně navíc i vestičku.

                Dres druhý nevozím náhradní suchý, ale vždy mám rezervní jeden dlouhý pro ochlazení a ten na to můžu použít.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Podle toho, jak to popisuješ, mi přijde, že máš problém právě v první vrstvě, což se mi zrovna u tebe nějak nezdá. Nebo máš nesavou druhou vrstvu. Já vozím moiru ultralight a přes ní klidně tu zatracovanou bavlnu a nic takového nepozoruji. Samozřejmě, že nejsem úplně suchý, ale to ani není možné, pokud se člověk potí.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To je dané tím jak hodně se potím na těle (jak se mi nepotí vůbec končetiny).

                    Prvních vrstev jsem jezdil více různých. Pokud to není vyloženě nějaký šmejd, tak rozdíl ve funkci nebyl nikdy velký a vše fungovalo v rámci možností slušně.

                    Při kombinaci první funční vrstva + druhá bavlna nemám problém nacucat tu druhou bavlněnou vrstvu, že půjde ždímat a pak už to nevyřeší nic jiného než ji sundat a vzít něco suchého. To už pak jen tak ani neuschne.

                    Hezké srovnání jsem měl kdysi, když byla jen bavlna a na stejné akci všichni měli něco bavlněného. Já měnil jedno tričko za druhým a ostatní nemuseli buď vůbec nebo jen sem tam.

                    A druhé vrstvy tu mám jak méně, tak více savé (v rámci umělých vláken). Více savá druhá vrstva je u mě ve výsledku spíše horší. Z počátku sice pomůže odvádět pot lehce rychleji od první vrstvy, takže na těle pod první vrstvou se o trošku déle udrží méně potu. Ale záhy se situace zcela otočí a je to o dost horší (jak se druhá vrstva nacucává).

                    Prostě potu je na těle příliš moc a někam se podít musí.

                    Samozřejmě takové problémy nemám pořád, jen když je opravdu pořádný kopec v horách nebo po delší dobu větší intenzita.

                    Je to také dané mojí výkonností a tím co jezdím (pokud jedu třeba asfalt, tak je to vždy hned o něco lepší, jak to více fouká a nejsou tak náročné výjezdy), protože pak mnohem obtížněji dokážu udržovat nižší intenzitu.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      A ještě doplním, že třeba manželka vozí z větší části ty stejné hadry (jen typ, ne ty stejné kousky :-) ) co já a ve stejných výjezdech, kde já bývám na těle propocený jako prase, tak ona bývá i skoro úplně suchá. Ona je ale opačný případ než já, potí se jí končetiny dost a o to méně tělo.

                      Takže ona naopak řeší problém ponožek, i lepší funční ponožky mívá propocené. Já můžu vozit ponožky klidně bavlněné, materiál je úplně fuk a nohy pořád úplně v suchu.

                      0 0
      • black.horse  

        Obávám se, že dost lidí s Tebou bude nesouhlasit, včetně mě (a to jsem toho v bavlněném oblečení svého času dost najezdil).

        0 0
        • Rychlej turista  

          Osobně s bavlnou problém nemám, pokud je od druhé vrstvy.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jak píšu výše, na druhou vrstvu je to už lepší, ale když se někdo potí tak extrémně na těla jako já, tak ani jako druhá vrstva to není dobré.

            Samozřejmě záleží co a jak se jede. Pokud pojedu celou dobu jen základní vytrvalost, tak se to s bavlnou jako druhá vrstva dá i u mě. Jakmile ale přijdou výjezdy ve vyšší intenzitě…

            0 0
      • Martin  

        omfg

        zlatý funkční prádlo.

        dost záleží na teplotách. někdo jezdí ve tříčtvrťákách, někdo v dlouhých, to je individuální :-) ale vrstvy jsou opravdu základ.

        0 0
      • pepino  

        Zapomněls na toaleťák.

        0 0
      • funkatron  

        :)))

        dlho som sa tak fajn nepobavil :D

        0 0
      • DaSnail  

        bavlnu ne.

        0 0
    • Rychlej turista  

      Přes zimu člověk zchoulostiví, takže zatímco ke konci sezóny si s sebou vezeš nějaké hadříky a ty na sebe navlékáš, až když je třeba, tak na jaře se to musí dělat obráceně – vyjet oblečený a teprve v případě tepla něco svlíknout.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Není to naopak? V zimě bývá dost zima a tak se na jaře zdá teplo při hodnotách, jež by v září cyklistu skolily.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Je to přesně tak, jak jsem psal. Celé léto člověk jezdí nalehko a tím se otužuje. Přes zimu, i když jezdíš nebo děláš zimní sporty, tak jsi od hlavy k patě zachumlaný a od vnějšího prostředí izolovaný. Pak stačí mít ten pocit, jak jsi psal (//na jaře zdá teplo při hodnotách, jež by v září cyklistu skolily///), vyjet podle toho pocitu oblečený a skončíš buď v posteli nebo ti aspoň odejdou kolena.

          0 0
          • hribik A1  

            neviem teda, ale pre mňa dva stupne boli chladnejšie v októbri a novembri, než teraz pred vianocami tie isté dva stupne (vyše sme ich jaksi u nás na sibíri nemali)

            predvčerom som v nich išiel skoro 80 km len v jednej mikine a to mi ešte bolo do kopcov teplo

            0 0
    • kali222  

      ja sem byl vzdycky amater a jezdil v lete i v zime v bavlne :)

      ale mam doma uz 5 let tricko moira ultralight s kratkym rukavem a porad se chcu zeptat jestli to ma byt na leto,ci na zimu :)) a ono to bude asi na oboji

      0 0
      • nox159  

        osobne ultralight pouzivat jako prvni vrstvu celorocne

        0 0
        • buba CZ  

          Jezdit v bavlně jsem hned zavrhnul.Promočí se a pak dlouho schne a studí.Na kolo mám teď v zimě termo tryko od Craftu na to rychleschnoucí taky od Craftu na to clima cool od Adidasu a lehkou bundu a je mi to stejně prd platný,protože přijedu domu a všechny vrstvy mám kompletně mokrý a to tak,že fakt hodně.Nesmím nikde zastavit dokud nejsem v teple jinak omarodím.Mám vyzkoušeno.Takže nějaký odvádění vlhkosti nepozoruju,ale je fakt,že v létě fungují tyhle rychle schnoucí tryka suprově oproti bavlněným.

          0 0
        • MlokCZ  

          Já vozím progress micro light (to ale není podstatné, že je to jiný materiál, to jen pro upřesnění) také celý rok jako první vrstvu.

          A pokud jsou v létě extrémní vedra, tak vozím pouze ten progress bez dresu přes. Osvědčilo se mi to tak mnohem více než v těch vedrech vozit jen dres nebo než vozit obojí.

          0 0
          • nox159  

            tak to ja vozim i tu moiru pod dresem i kdyz je extremne horko – nejak jsem si na to zvykl a nemam s tim problemy…

            jinak ja postupne zkousim ruzne funkcni obleceni a zjistuju ze je to podobne ( funguji podobne )

            tedka aktualne kombinuju moiru, canard, + k tomu mam mikinu z polartecu sitou na miru ( jsem dost hubeny a k tomu dlouhe ruce malo co mi sedne ) a celkove to funguje suprove

            chce to proste vrstvit funkcni pradlo no :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Chtělo by to zjistit, co nosili například dřevorubci za první republiky v zimě. To ještě motorové pily nepoužívali a tak se při řezání a kácení pěkně zapotili. A mrazy byly tou dobou podstatně větší než dnes. Ideální zátěžové podmínky pro test nejvhodnějšího oblečení.

              0 0
              • nox159  

                a co teprv nosili pralidi? v jeskynich bylo prece zima a jak lovili mamuty tak se jiste zapotili – Ideální zátěžové podmínky pro test nejvhodnějšího oblečení. ;-)

                ženeš to nekam uplně jinam, zijes ted a tady ne za prvni republiky ani v praveku ;-) lidi nosili to co bylo ;-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Zde neřešíme nejvhodnější srst, ale oblečení.

                  0 0
                  • nox159  

                    vem si to takhle žiješ těd a vyvoj jde dopredu tzn nektere veci co byly pred 50ti lety super jsou dnes už dávno mnohonasobně překonane…

                    ti tvoji drevorubci treba funkčni pradlo neměli protože zadné neexistovalo…

                    nevim o co ti jde a kam tuhle debatu chceš směřovat?

                    pokud flame tak kdysi taky lidi nemuseli řešit problemy z brzdovýma pivotama a jejich vzhledem, protože na nich meli Vckove brzdy… ;-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      To s tím flame mě zrovna napadlo u Tebe, když si začal s pravěkem. Já chci jen dokázat, že staletím osvědčené materiály nejsou mrtvé, ba naopak. To je jako s hliněnými taškami apod.

                      0 0
                      • pepino  

                        Flame jsi začal ty s první republikou. Nedělej blbýho, moc dobře to chápeš.

                        0 0
              • Martin  

                není to irelevantní?

                před x lety se taky chodilo ***** za barák a dneska máme záchody. vývoj jde halt kupředu :-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Myslím, že není. Zkus si v tom vašem „funkčním“ oblečení vyběhnout ráno z vytopené chalupy. Dobrouzdat se vysokým sněhem několik kilometrů na pracoviště. Tam se opakovaně propotit při řezání. Pak vychladnout o pauze a opět se několikrát propotit. Pak návrat domů… Museli mít tehdy nějakou dobrou kombinaci oděvů, jinak to není možné.

                  0 0
                  • Kubiczech  

                    Proč by to nebylo možné? Prostě jim byla kosa a smrděli.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Jinou možnost prostě neměli. Kdyby jim někdo nabídnul současná funkční trička, tak myslím, že po bavlně ani neštěknou. Já nevidím důvod, proč se bránit pokroku. Onuce raději zjisti, co nosí dřevorubci v současnosti ;-)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Dřevorubec současnosti již není v tomto ohledu tak zajímavý. Jednak se za něj „potí“ motorová pila a zadruhé již má k dispozici právě ty „funkční“ materiály. A vůbec podmínky jsou dnes podstatně méně extrémní. Vím jen, že tehdy nosili takové nenápadné kabáty z hrubé látky. Zřejmě to bylo také funkční a ještě k tomu přírodní materiál. To by byl dnes absolutní hit. Kde to ale sehnat?

                        0 0
                        • nox159  

                          myslis klasicky „vaťak“ ?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Ne ne. To je absolutně něco jiného.

                            0 0
                          • Smazaný účet  

                            Nedalo mi to a našel jsem foto tehdejších běžkařů. Tedy sportovců. A heleme, jak jsou pěkně vybaveni:

                            http://www.vhsb.cz/…c/IMG02.jpg

                            Kdepak nějaký Watťák.

                            0 0
                            • pepek  

                              Máš pravdu. Moderní materiály jsou pouze marketingový podvod. Nedávno na Discovery zkoumali, jak mohli vikingové dojet do ameriky v otevřených lodích. Podnikli pokus-posadili do takové lodi dvě kontrolní skupiny: jednu v dobovém, koženém oblečení a druhou ve všelijakých top goretexech apod. Nacpali jim na tělo teploměry – a jak myslíš, že to dopadlo? Ti v moderních oděvech vychladli daleko dříve. Takže spíchni nějaký kabát ze sobí kůže a je to.

                              0 0
                              • pepino  

                                Ježiš, hlavně mu nedávej do ruky trumf v podobě výbavy expedice Amundsen vs Scott:) (Amundsen kůže, psy saně a dobytí polu, Scott vlna, motorové saně, poníci a smrt:)).

                                0 0
                                • pepino  

                                  Fujtajbl, psi.

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    No vidíš – to je krásný příklad, jak je třeba se držet osvědčených materiálů a zvyků (zapomněls tam napsat, že amundsenovci ty psy postupně sežrali, ale scottovcům sežrat poníky jejich very english nátura nedovolila-a taky proto skončili, jak skončili.

                                    0 0
                                    • pepino  

                                      To je fakt, máme proti onuci argument, že nezařvali díky vlně ale outlocitu.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Proč proti mně? Já tu Amundsena ani Scotta nevytáhl. Přečtěte si prosím název vlákna a co tu tedy řešíme. Na konci zimy a začátkem jara nikdo nepojede na kole v kožešině a už vůbec nebude mít zapotřebí jíst psy.

                                        0 0
                                • Chiron  

                                  Novější pokus ale dokázal, že autem tam člověk bude rychlej a i o něco pohodlněji než psí spřežení.

                                  0 0
                  • Martin  

                    vychladnutí je samozřejmě problém. dneska se to řeší horní vrstvou s neprofukem

                    0 0
                  • Chiron  

                    Vývoj jde dopředu a rozhodně ne směrem k horšímu. Pokud víš jak zkombinovat vrstvy tak aby pro danou činnost poskytovaly maximální komfort, tak není problém vyrazit za jakýchkoli podmínek. Pokud chceš vycházet ze starých zkušeností, kdy nic jiného jak vlna, bavlna a nějaké hnusné syntetiky neexistovalo, tak prosím. Ale je to totálně postavené na hlavu. Bavlna je prostě stále bavlna a pro spoustu činností se vyvinulo x nových materiálů s lepšími vlastnostmi. btw nosíš onuce nebo ponožky? :)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ponožky. Ale zas na druhou stranu bych onuce úplně nezatracoval. Jednou mě zachránily. Byl jsem v zimě od rána na výletě. Přes den bylo nad nulou a tak mi mokrý sníh zcela promočil boty. Večer se naopak udělal mráz a já daleko od civilizace propadal postupně zoufalství. Zbavil jsem se tedy promočených ponožek a místo nich použil onuce z toaletního papíru. Přes to igelitové tašky a takto jsem vklouzl do mokrých bot. Toaletní, respektive toazimní onuce zůstaly ovšem suché, neboť je od mokrých bot isoloval igelit.

                      0 0
              • Rychlej turista  

                Tohle srovnání je naprosto bezpředmětné, protože dřevorubec nemusí řešit proudění vzduchu. Pro testování cyklistického oblečení proto slouží horolezci :-)

                0 0
              • hribik A1  

                drevorubači asi pri robote krátke tričko :-) len na cestu do lesa a z lesa na rebrináku bolo treba pribaliť aj tlstý kožuch

                0 0
              • pepino  

                Nebo Hanč a Vrbata.

                0 0
            • MlokCZ  

              Dřív jsem to tak vozil taky, ale když jsou opravdu vedra (třeba 30+ ve stínu), tak při dvou vrstvách i když co nejtenších se potím už jako prase a zvlášť pod camelem o to více.

              Dres sundavám (a nechávám jen tu první funční vrstvu) tak kolem 27–28st.

              0 0
      • Rychlej turista  

        Tyto trička mám dvě. Už přes 15 let a počítám, že ještě takových 30 let vydrží :-)

        Vozí se jako první vrstva a na ně už může jít cokoliv.

        0 0
        • o5majkl  

          Moira je fakt nezničitelná, taky mam jednu už asi 8 let a drží jak židovská víra a hlavně je mi fakt pohodlná…

          0 0
        • kali222  

          diky, i noxovi.vyzkousim to. :) tu moiru dam tedy jako prvni, na to placnu bavlnene tricko s dlouhym rukavem(pri delsim svihu ho teda vymenim v priapde extra propoceni). na to placnu fleecovku a zavrsim tenkou bundou proti vetru.

          0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Asi bys měl raději definovat rozsah teplot… protože i na jaře se může udělat pěkná zima (ono i v létě jak je poslední dobou zvykem :-( )

      0 0
      • hribik A1  

        myslíš konkrétne sneženie v druhej polovici mája alebo nebodaj tých +7 stupňov cez deň koncom augusta? :-D (350 a 210 metrov nad morom)

        0 0
        • R-A-D-I-U-S  

          asi tak ;-) Mě osobně zajímá jen teplota, vlhkost, rosný bod a rychlost větru :-)) … a podle toho se oblíknu.

          0 0
    • Needy  

      Já vozím (a to i teď) nahoře funkční thermo triko s dlouhym rukavem, flísovou mikinu a overall (šusťákovka). Dole mám podkolenky, thermo kalhoty a zas nějakou další vrstvu,.. Např. neprofukavý kalhoty.. Na krk rouru, na ruce rukavice… Do kapsy hajzlpapír, protože člověk nikdy neví :)

      0 0
    • dua  

      To co na podzim než napadl sníh :)

      0 0
    • Dalas  

      když jsem začínal, koupil jsem si cyklokratase s vložkou a jinak jsem jezdil v normálním triku, protože mě připadlo divné utrácet zbytečně ještě za dres, který i tak vyjde na stejno s tričkem:) Ale k tomu se myslím dopracuje každý, kdo pak zjistí, že lepší je si koupit i ten dres a když je chladno tak i to termotriko-prostě spešl vybavení na kolo a je to neskutečná úleva od zapoceného plandavého oblečení:)

      Ale jak už tu psali, funkční vrstvy je potřeba mít komplet od první až po poslední, aby pot a přebytek tepla mohl být odveden až ven!-je to logické že jo. Jasné že ten, kdo vyjede na kole 10× za rok, nepotřebuje tyto spešl věci, ten to nějak přežije tu chvilku i tak;)

      0 0
    • winter78  

      Ja som dlhý čas tiež nosil na bike veci od číňana, bavlna, dokonca veľakrát som vybehol na jazdu vo flanelovej kockovanej košeli a v teplákoch . Vtedy mi to bolo jedno, chcel som len jazdiť a jazdiť a jazdiť – iné veci išli bokom.

      Dnes mám aspoň prvú a druhú vrstvu kvalitnejšiu a pri jazde po asfalte aj tretiu vrstvu. Ale pri jazde v teréne dám na seba prvú a druhú vrstvu kvalitnú, ale napr. tretiu (poslednú) už hociakú, nejaké staré handry…a nevadí mi to.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.