Chod tlumiče Trance 2018 52,5 -> 55mm

24 nepřečtených
  • boo-beek

    Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s výměnou tlumiče na aktuálním Trancu, resp. s prodloužením chodu na Maestru?

    Standardní rozměr je 185×55mm, Trance má chod (stroke) redukovaný pomocí nějaké vložky na 52,5mm. Chci kupovat jiný tlumič, ale řešit tu vložku, resp. shánět redukovaný tlumič je trochu pakárna, takže – abych měl větší výběr – bych rád zařadil do výběru i tlumiče s 55mm chodem. Možná, že ta vložka půjde přehodit, ještě jsem to neměl rozdělané, ale nejsem si jistý, jestli by to bylo reálné i mezi značkami, resp. modely (teď tam je klasický Float DPS, preferoval bych ne-fox).

    Na zdvihu by to mělo být cca. 6,5mm, místo na vahadle se zdá být OK (aby se nepotkalo se sedlovou trubkou), ale nemám ponětí, co to udělá s chodem zadní stavby, jak se bude chovat ten poslední půlcentimentr. Přeci jen bych nerad, aby se mi třeba těsně před dorazem tlumič propadl.

    Budu rád za zkušenosti nebo třeba link někam, kde bych to mohl nastudovat. Na zahraničních fórech jsem našel jen upozornění, ale jinak nic moc.

    Díky ;)

    0 0
    • mirorek2  

      Každopádně proč ne fox?

      Zkus vyndat tlumič a změř si o kolik se ti ještě přiblíží kolo k rámu, jen tak to poznáš. Je možné, že to pasne s rezervou, ale taky možná ne.

      Proč by se ti měl tlumič propadat před dorazem?

      0 0
      • boo-beek  

        Fox… a priori mi nijak nevadí, měl jsem teď Float X a byl to fajn tlumič, jen mám (pravda, jenom jednu) horší zkušenost se servisem (cena, trvání).

        Propad před dorazem byl příklad – prostě nemám představu, jak to ovlivní kinematiku, o to mi jde. Jestli „se to vejde“ vyzkoušet umím, to mě zas tak netrápí.

        0 0
        • mirorek2  

          budeš mít o chlup větší zdvih, při stejném sagu to skoro nepoznáš, poznáš ale lepší tlumič

          co máš ve výběru?

          0 0
          • boo-beek  

            O chlup větší zdvih – svoje strachy vysvětluju odděleně ;)

            Stran výběru… V zásadě cokoliv s expanzkou :D

            V rámci normálních e-shopových cen je pořadí asi následující:

            1. Triair
            2. Topaz T3
            3. Bomber CR
            4. Superdeluxe
            5. DPX2

            Ale ještě chci prolézt e-bay apod., koukal jsem, že občas se dá sehnat DPX2 Factory pod 6K, X2 pod 8K. V takovém případě bych asi byl ochotnej se naučit servisovat si ten tlumič sám :D

            0 0
            • embi  

              Fox si sam neoservisujes.

              0 0
            • mirorek2  

              Triair se skoro rovná topazu, čili super volba za ty prachy ( nový cca 6t)

              RS nebrat

              Dpx2 příjemný tlumič :-)

              X2 servisuješ často a jen ve Fox centrech (švec atd.), doma ani prd, pokud neděláš tlumiče

              0 0
              • boo-beek  

                Ten Triar je hodně lákavej, i plná cena je zajímavá, za 6 jsem ho ale v tomhle rozměru teď nikde nenašel :) Budu chvíli sledovat bazary a e-shopy, něco se objeví.

                Co je špatně s RS?

                X2 – častěji než DPX2? Vzduchovou část asi nějak zmáknu (naučit se :D), ale jestli potřebuje komplet dělat častěji, tak je to pro mě no-go.

                0 0
                • embi  

                  IMHO je X2 velmi nespohlehlivy tlumic. Zato DPX2 je tlumic velmi spolehlivy:-) Ale proste to neoservisujes.

                  0 0
                • mirorek2  

                  Asi 4× častěji

                  0 0
            • Fredos  

              On se Triair dělá menší jak 200×57?

              0 0
              • boo-beek  

                Jj, mají i metrické.

                0 0
                • Fredos  

                  No vycházel jsem z toho, že na ofiko webu začínají u 200×57 a jsou mezi tím i metrické rozměry. Teď ale koukám, že v obchodě se opravdu dá najít…

                  0 0
    • Radus  

      Vložka bude na pístnici a bude nedělená . To znamená rozebrat tlumák a nasadit na pístnici a nevěřím tomu že bude mít fox a rock shox stejnou pístnici průměr . To samé mám na Rock shox super deluxe s redukcí 230/60 bez 230/65 . Takže koupit 185*55 Vyzkoušet v rámu a pokud se nic nepotká tak ok. Pokud ano vytočit silonovou vložku a přidat do tlumiče . Nic jiného stejně nevymyslíš .

      0 0
      • boo-beek  

        Jasně, stejné to mezi značkami asi nebude. Nicméně teoreticky by mohla být použitelná v rámci Foxu – např. z Float DPS na DPX2.

        Jinak, jak jsem psal výše, jde mi hlavně o chování zadní stavby, jak se bude chovat na konci. Vysvětlím to ještě detailněji v hlavním threadu…

        0 0
    • boo-beek  

      Jde mi o to, že podle grafů tady http://linkagedesign.blogspot.com/…75-2018.html se leverage ratio graf na konci zdvihu stáčí zase malinko nahoru, ale upřímně, moc si nejsem jistý jak vůči sobě číst grafy leverage ratio a forces. Protože podle „Forces“ bych hádal menší, ale vcelku čitelnou progresivitu, takže delší chod by tomu vadit neměl. Podle „Leverage ratio“ se ale zdá, že poměr přepákování se na konci zdvihu zase obrací, takže nad 140mm by to mělo být degresivní, což samozřejmě nechci…

      0 0
      • mirorek2  

        což vyváží přirozeně progresivita tlumiče, když tak vložka, pokud se bavíme o vzduchu

        0 0
        • boo-beek  

          To dává smysl. Nicméně mi z toho plyne, že vhodnější bude vzduch, což mě nijak netrápí. Akorát ten Bomber je za zajímavé peníze, no ;)

          0 0
      • novas752  

        Poměr přepákování na konci zdvihu ti je celkem jedno, to akorát znamená že na každých 2,5mm zdvihu kola se tlumič pohne o 1mm, křivka tam začíná trošku růst, takže s delšim tlumičem by to bylo 2,55:1 což nepoznáš a hlavně to spolehlivě zamaskuje progresivita tlumiče.

        Degresivní to určitě nebude, degresivní znamená „s klesající tendencí“ a z grafu síla/zdvih je jasně vidět, že to má progresivní tendenci.

        0 0
        • boo-beek  

          Super, díky! Tohle jsem potřeboval vědět :) Jak jsem psal, moc jsem si nebyl jistý, jak vzájemně vykládat tyhle dva grafy, protože mi přijde, že by měly nějakým způsobem korelovat, ale nejsem mechanik, moje gymplácké znalosti fyziky už jsou celkem zaprášené (a navíc to byl humanitní gympl :D).

          0 0
          • Radus  

            Tím že to tam dáš delší tlumák se nemusíš bát propadu na koci zdvihu bude to spíše obráceně . Konec bude spíše ještě více progresivní .

            0 0
    • maksutov  

      Jak to nakonec dopadlo, jestli už to nějak dopadlo? Taky přemýšlím, jak svého Trance zbavit Foxu, vzhledem k ceně je pro mě TriAir celkem jasná volba.

      0 0
      • boo-beek  

        Hele, slepák a komplikace, dva týdny v nemocnici, teď druhý týden doma… Nevím, jestli to letos ještě nějak dopadne :D

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.