Vycvakávání pedálů crankbrothers při skocích

43 nepřečtených
  • Zoid

    Mám nové kolo Giant Reign, ke kterému jsem si koupil pedály Crankbrothers Mallet 3. Předchozí Giant Trance jsem měl s klasickými SPDčky na XC a občas mi při menších skocích, na které jsem trumfl, vycvakly. Proto jsem s novým Reignem přešel na tyto DH pedály . Nastavil jsem si vycvakávací polohu na těžší (úhel 20 stupňů) a jak se s nimi učím a chodím na těžší skoky, občas mi vycvakly. Přisuzoval jsem to ale chybnému nacvaknutí, stalo se to vždy při prvním skoku v sérii a cítil jsem, že jsem neměl botu dobře v pedálu. Včera jsem ale na skocích na trailu Franty Mrázka v Černošicích, kde jsou dole 4 za sebou a poslední už je pro mě celkem velký (největší co jsem zatím kdy skočil), jsem po těch 3 skocích za sebou na tom čtvrtém vycvaknul nohu. Přitom jsem se odrazil pěkně a skok ještě lehce přeletěl a dopadl až na rovinku a dopad s jednou vycvaklou nohou neustál. Celkem ošklivý pád, naštěstí jen pochroumané rameno a zápěstí a sedřený loket. Poraďte mi někdo, kdo má zkušenosti s náhodným vycvakáváním ve skocích. Předpokládám že je to o špatné technice. Co je třeba vylepšit? Zkusím asi začít trénovat na platformách a až pak se vrátím k nášlapům. Nebo to může být způsobené tím, že mám xc tretry s tvrdou podrážkou? Pomohly by DH boty? Moc děkuji za odpověď, nerad bych ztratil důvěru v crankbrothers pedály a získal ze skákání strach.

    0 0
    • novas752  

      No to bude asi tim no. :)

      0 0
    • tomas10  

      Mám tretry s gumovou podrážkou, crankbrothers mallet pedály a za tu dobu co je vozím (8 měsíců)se vycvakly 2×. Nejspíš půjde o techniku, zkus držet paty

      víc dole a nohu nekroutit do strany, to jsem jeden čas dělal a problém byl v tom.

      0 0
    • JakeF  

      CB nebrat… Vozil jsem Candy a měl jsem stejnej problém, ten systém prostě nedrží do stran. Plaftofma s pinama a boty s placatou podrážkou drží líp.

      Nakonec jsem se vrátil k SPD a spokojenost. Ale trénink na platformách určitě doporučuju, člověka to odnaučí hodně zlozvykům.

      0 0
      • Zoid  

        V tom případě by mě zajímalo, proč všichni DH a enduro jezdi jezdí CB? A dělají s tím whipy…

        0 0
        • JakeF  

          Hromada jich vozí Shimano. Navíc whip neděláš rvaním pedálů do strany. A samozřejmě maj sjezdový boty, který se opřou i o tu platformu.

          CB jedině pokud máš problémy s koleny a potřebuješ tu vyšší boční vůli. Nebo se jich do budoucna bojíš… Jinak se do nich hůř nastupuje, snadno se vylítne do strany, kvalitou jsou dost tragický a cenově jsou proti Shimanu o kus dražší.

          0 0
          • Zoid  

            Tak to díky za osvětu, měl jsem za to, že Crankbrothers jsou vrchol pro DH jezdce. Začnu se rozhlížet po nějakých SPD na DH. Ty XTčka na XC co jsem měl na předchozím Trancovi byly totiž na skoky dost tragický (a to jsem si je dotáhnul, aby vycvykávali co nejmíň). Vycvakávaly mi dokonce i při bunnyhopu, pokud jsem šel trochu do strany, což se mi u CB v životě ani náznakem nestalo. Opravdu je můžu zatím vinit je n za toto jedno včerejší vycvaknutí.

            0 0
            • TheJD  

              Jestli ti vyskakovaly XT pri bunnyhopu, tak je velky problem v technice. Ja si i bez platforem techniku zlepsil tak, ze jsem obul tenisky s mekkou podrazkou a i na naslapech to dostal do vzduchu.

              0 0
            • JakeF  

              Jestli ti vyskakovaly i z utažených XT, tak bude opravdu hlavní problém v technice.

              0 0
            • kesu  

              Dej tam jiný boty. SPD se fakt na DH ježdění nehodí hlavně proto, že jsi nacvaklej v zámku a ne na tělu pedálu. A je tomu tak i u těch rádoby DH, stejně stojíš na zámku. A v tom je vůle a mně pak chybí ten kontakt s kolem.

              Nicméně teda pokud si ale vypadával i z XT, možná by to fakt chtělo poladit techniku. Protože celej nášlapnej mechanismus nemáš při skákání nikam rvát.

              0 0
              • Zoid  

                To bylo hlavně dříve, když jsem tahal skok nohama anebo když jsem při bunnyhopu špatně zatáhnul za řídítka a šel trochu do strany. Stejně mi ale prospěje teď nějakou dobu pilovat skoky na platformách. Časem se vrátím opět k CB Mallet a koupím si pořádné DH boty

                0 0
          • Zoid  

            A můžeš mi prosím poradit nějaké kvalitní SPDčka na Enduro/DH? Klidně dražší, chci mít jistotu, že už se nespálím.

            0 0
          • kesu  

            To o tom horším nastupování a snadným vylítnuté do strany neplatí pro Mallet ale pouze po Candy a Eggbeatery, Mallet je díky opoře boty o tělo pedálu naprosto někde jinde a Shimano se mu vůbec nevyrovná. A to jako že fakt ani náhodou. S tím to té kvalitě a ceně souhlasím, Shimano obecně vydrží dýl. Ale za ten pocit kontroly ty Mallety i s menší životností stojí.

            0 0
            • JakeF  

              Ale se sjezdovou botou, ne? Tam si to dovedu představit, když už stojíš i na platformě a pinech… Podobnej koncept teď už maj i nový Saint SPD.

              0 0
              • kesu  

                Já používám buďto sjezdový (Shimana) a nebo pak různý variace na tzv. trail boty. Tedy převážně měkký turistický jako třeba tyhle Scotty

                Tvrdý boty mám akorát na silničku a pokaždý když se nacvakávám do tý hrůzy jménem speedplay tak si na CB vzpomenu s láskou.

                Každopádně mám i Candy a Acid, ale to už spíš tak kvůli jedněm kufrům na všechno. Protože objektivně smysl mají pouze ty Mallety. A to přesně kvůli tomu stání na pinech. Ale chce to fakt vyzkoušet ty podložky. Když se to dá blbě, tak se skoro nedá vycvaknout. Respektive dá, ale pouze na nezatížený botě. Já teda ale neměl snad nikdy potíže s nechtěným vycvaknutím, Shimana jsem vozil na úplně minimální sílu vypnutí. Ale strašně mi lezl krkem takovej ten vaklík v zámku. Vyhovuje mi stání na pinech, ale platformy nechci. Hlavně proto, že na tom neumím šlapat. Kupodivu mi nevadí je mít na skákání a bunny, ale to šlapání to je hroznej nezvyk. No a pak taky to, že můžeš nohu na pedálu libovolně posouvat. Já se chci nacvknout a jet:)

                0 0
        • Smazaný účet  

          Akorat ze oni nevozi naslapy, aby jim snad pri skoku nespadla noha z pedalu…to by zvladli i na platformach bez problemu…bo maj proste techniku. Naslapy se vozi, aby mohli lepe slapat i v totalnim bordelu, bo jak slapes, hur se nohama kopiruje drncani kola…

          0 0
          • Zoid  

            JJ to chápu. Já proto chci teď nějakou dobu trénovat skoky na platformách, abych měl co nejlepší techniku.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jj..jenom to neuspechej..ono to muze trochu trvat:)

              0 0
              • Zoid  

                Jasně, začnu na malých skocích, bude to sice trochu otrava, ale chci se to naučit pořádně a cítím, že nášlapy tě tomu nenaučí.

                0 0
                • kesu  

                  Klidně se na to vykašli, naučíš se to i na nášlapech… A nebo zkus Time. Jasně, že jsou lepší platformy, ale třeba mě to na tom tak nepředstavitelně sere, že s tím nechci jet ani na bikrosku. A tím myslím jet tam, ne tam pak skákat.

                  0 0
      • nostro66  

        JakeF, prepac ale nesuhlasim :-) Aj s dobrou technikou sa skok nie vzdy vydari a dojde k vycvaknutiu. Potom je to uz otazka pedalov a bot ako to zachrania. S SPD a tvrdymi tretrami je to o hubu, nie je tam ziadna podpora; CB Mallet E/DH s adekvatnymi botami to je ina liga. Jazdim na jednom bajku SPD s tretrami a na druhom Mallet E s 5.10 a tie drzia paradne aj nezacvaknute.

        0 0
        • JakeF  

          Jak sám píšeš na konci, nedrží tě CB zámek, ale DH bota na platformě s pinama, když to drží parádně i nezacvaknutý. Co se týče samotnýho zámku, tak SPD funguje prostě líp.

          A když se skok nevydaří, tak je to vina čeho, když ne špatný techniky?

          0 0
          • nostro66  

            Tak to si asi jediny na svete co nikdy nesprasi skok. Gratulujem, mas dokonalu techniku a dalej sa uz posuvat nie je kde :-)

            0 0
            • JakeF  

              Nic takovýho netvrdím… Ale když se mi to povede, tak to nesvádím na pedály. Ano, jiný pedály a/nebo boty můžou pomoct tu situaci zachránit, ale nejsou její příčinou. Tou je nedostatečná technika.

              0 0
              • nostro66  

                Suhlasim, na pedaly to zvalovat nejde, akurat zastavam nazor, ze na agresivnejsiu jazdu a skoky nie su vhodne SPD, prave pre tieto situacie obcasne sprasenych skokov. Stalo sa mi to raz na SPD, podpora pri doskoku nulova, dalej som riskovat podobnu situaciu nemienil. Peace :-)

                0 0
                • JakeF  

                  Právě co se týče vytrhnutí boty do boku podrží SPD proti srovnatelným CB výrazně líp. Ale nejde úplně srovnávat XCčkový SPD s tvrdýma tretrama a Mallety se sjezdovýma botama. Já jsem teď hodně zvědavej na nový Saint SPD. Stejnej koncept jako Mallety, ale s SPD zámkem. To vypadá na ultimátní kombinaci.

                  0 0
                  • nostro66  

                    Nemam nic proti SPD zamku, jazdim ho, vydrzi vecnost a je spolahlivy. Akurat ten SH Spd Trail koncept pedalov je totalny vysmech, klietka ktora nic neriesi. SH zaspalo uz asi vo vsetkych segmentoch, snad urobia nieco konkurencne schopne voci CB Mallet E/DH. Prispeje to aj cenam produktov.

                    0 0
                    • JakeF  

                      To jo, ohrádka u trailových pedálů je k ničemu. Myslel jsem tyhle Saint , který už se chystaj do prodeje.

                      0 0
                      • nostro66  

                        Jj, myslel som ako konkurencne schopny produkt prave tie SH Santy. Ale ked pozeram detaily tak velkostou klietky su cca na Mallet E a vahovo o dost dalej (546g vs 424g). Cena bohuzial podobna, ale dolezita bude aj tak funkcnost. A kedze je to ich premiera v tomto segemente, tak snad sa dost „inspirovali“ :-) No uvidime, kazdopadne pre nas uzivatelov je to fajn si moct vyberat.

                        0 0
    • kesu  

      CB jsou asi nejlepší pedály na FR/DH a fungují jak mají. Oproti Shimanu naopak drží a vycvaknout se nechtěně není možný. Teda není možný, pokud máš v pořádku kufry a pokud leží podrážka boty na tělu pedálu. Na Shimana fakt zapomeň, na technický ježdění je CB naprosto někde jinde.

      Takže pokud máš nový kufry, tak tohle přeskoč, pokud ne tak dej nový. Obecně CB kufry vydrží neskutečně málo. Na DH botách je měním preventivně. A teda vůbec CB pedály moc nevydrží, ale stojí to za to na nich jezdit. Já mám Mallet snad

      Pokud jsou kufry ok, nastav je do takové výšky, aby při nacvaknuté botě byla podrážka v kontaktu s tělem pedálu. Výšku nastavíš pomocí podložek dodávaných k pedálům, respektive kufrům. Pokud nemáš pod kuframa podložky, přeskoč odstavec:).

      Pokud máš ale nějaký tvrdý XC tretry tak je problém v tom. Mallety jsou dělaný na DH a nebo turistický boty. Noha primárně drží na tělu pedálu a ne v zámku. Díky tomu to kolo cítíš a ovládáš jako na platformách. Naopak je nutný někdy těma podložkama zvětšit tu vzdálenost od osy pedálu, aby ses vůbec vycvaknul. Já vozím Mallety snad 10 sezon a nedám na ně naprosto dopustit, podle mého nejlepší DH nášlapnej pedál co je. Boty jsem měl od nějakých bačkorových Adidasů, přes Trail Spešly a Scotty až po DH Shimana, Dobře fungují i s FiveTen.

      0 0
      • Zoid  

        Super, tak tohle je zatím nejpřínosnější příspěvek, to mi dost pomůže! Mám tvrdé tretry a ještě jsem nad tím takhle nepřemýšlel. Tušil jsem ale, že by problém mohl být v tom, že nemám boty s velkou a měkkou podrážkou, proč by tam jinak byly piny, že? Mám zálusk na tyto boty FiveTen: http://www.katmar.cz/…-p-3152.html

        0 0
        • kesu  

          5.10. je klasika. Životnost podobná asi jako CB, ale když je zkusíš tak je prostě chceš. Kombinace s Malletama ale fakt chce vyzkoušet podložky. Když jsem se na to vykašlal, tak jsem se dost zlepšil v balancování a to jsem před tím jezdil mnoho sezon na SPD.

          Jestli máš na Mallety nějaký tvrdý XC boty se špuntama, tak ani nepřemejšlej nad jiným důvodem.

          No a pak taky piny jdou vyšroubovat. Teda aspoň na první generaci Malletů byly různý plíšky a na další pak zas piny. Jak je to teď už ani nevím.

          0 0
          • Zoid  

            Diky moc za rady! Je to presne tak, jak pises, mam tvrdy xc tretry a mallety 3. Psal jsem to v uvodnim prispevku do tematu i s otaznikem, zda to neni duvod (velice) obcasneho vycvaknuti. Tak uz nebudu resit a jdu koupit fiveteny a doladim podlozkama :) dam

            0 0
    • krabica  

      Look S-Track s klecí a Spec. Rime drží a nevycvakávají.

      0 0
    • Šakalíček  

      Vydel bych problém spíš na straně kufrů. Delaj je snad z blata. Jinak jezdím Malet3 jak v xc tretrach tak v impactech VXi a asmivolné vycvakavani mne netrápí.

      0 0
    • Šakalíček  

      Jinak nečekej, ze když koupíš 5.10 boty ze se podrážky opřou o klec pedálu. Protože tomu tak samozřejmě není. Při zacvaknuté botě má pedál oproti podrážce dobrý 4čisla vůli. Navíc hodně vysroubované piny ti akorát udělají pěknou díru do podrážky+ti par dnů nepůjde vycvyknout.

      0 0
      • Zoid  

        Ja kdyz si vezmu svoje oneil dh flat boty na ty mallety, o klec se oprou, i kdyz je ten slehac tlaci. Normalne s nima muzu skakat bunnyhop a mam celkem grip, takze opravdu ocekavam, ze se o tu klec budu moct oprit. Nechapu proc by to nemelo jit.

        0 0
      • nostro66  

        To zavisi jak si tie CB nastavis. Mas tam tri moznosti: + podlozka pod podrazkou, +1mm zvysenie bocnej podpory na pedaloch (vymena za prilozene vyssie modely, strasna jebcka btw), vyska pinov. V zavislosti na botach a prioritach vycvaknutia/opora si nastavis ci ti vyhovuje.

        0 0
    • Šakalíček  

      Tím pádem musím bohužel konstatovat ze IMPACT VXI CL nejsou vhodná obuv pro trojkový mallety. :/

      0 0
    • Breakpain  

      Ahoj, mám dotaz, má někdo srovnání DH Malletů a Funn Riperrů ?

      hledám něco šikovného do BP a na platformách mě to na kořenech nejde tak ideálně – občas mi vylítne noha při přešlápnutí / přišlápnutí a pak už je to teda slušný rodeo dolů …

      Na AM kolech jsem jezdil klasiku Shimana, Looky … s ničím jiným zkušenost nemám.

      0 0
      • TJK  

        ja sem technicky spokojeny s Mallety E :) na Funnech jsem nejezdil… jeste se mi v bordelu nepodarilo nohu vyndat samovolne… jezdim to v Impactech race VXI… jen se v clipech necitim v pomaly texhnice tak se vracim na platformy pouze… tak kdybys chtel prodavam ty mallety i s botama… oboje jety lehce par mesicu…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.