• DomYume

    Ahoj bikeři a bikerky :-),

    chtěl bych vás tu požádat o radu, rozuzlení.

    Nejsou to ani dva týdny co jsme si pořídil po 10 letech nového mazla. (GHOST Lector 2.9 LC green/black). Chtěl jsem sice vyměnit tak za rok, ale pak se naskytla AKCE no a na tu prostě slyšíme, že? :-D

    https://www.mojekolo.cz/…green-black/

    Jelikož jsem „zelenofil“ tak si mě okamžitě získalo, zajisté jsem koukal i na osazení a jelikož jsem dosud měl deore řadu a nikdy jsem s ní neměl problém tak jsem byl naprosto spokojený, až na ty brzy. Což jsem koukal je častý problém u výbavy kol no a zvláště u „základních“ karbon modelů (někde se ta cena ukázat musí, že?), by to mohlo být asi na lepší úrovni.

    Na starém kole jsem měl:

    Shimano Hydraulic BR-M486, dva písty

    A upřímně? Nikdy jsem nějak nepociťoval, že bych nezastavil nebo tak, a to se vozím různě po kopcích a v terénu u nás v Krušných horách, Klínovec, Lesná aj… Dokonce jsem s tím kolem jezdil zdejší amatérské závody Peruna, a nebyl problém. Taky to dělá to, že jsem nikdy nevyzkoušel žádné lepší XT apod.

    Přesto co jsem četl zdejší fórum, tak mě nahlodává zda bych neměl vyměnit brzy z těch na Ghost 395 za např.: Deore BR-M6000. Doplnila by se řada Deore a bylo by to asi vyváženější. Závody už jezdit nechci, kolo jsem na nich tenkrát pěkně zrychtoval, takže spíše takové „forever alone“ jízdy u nás po Krušnohoří, nějaké ty sjezdíky v lese ale žádné rock garden apod. Na to moc nejsem.

    To bylo asi k tomu co jezdím, no a jinak měřím 184 a vážím 80 kg.

    Popravdě to kolo jsem si vyzkoušel asi 5 minut kolem baráku, když jsem si ho domontoval z krabice a teď na mě bude čakat až do jara, ale byl by aspoň čas to případně vyměnit.

    0 0
    • novas752  

      Ty nové brzdy ještě vůbec ale.vůbec nejsou zajeté (a správně zajeté), účinnost se po zajetí zlepší, ale stejně bych je vyměnil, silné brzdy se vždycky hodí.

      0 0
    • Markony  

      Vyměnit ne-boudou moc brzdit měl sem je a velká bída, koukni se jeli neseženeš SLX 675 ale spíše už ne, jinak od Deore nahoru .

      0 0
    • Jiří999  

      Určitě bych koupil nové ty 6000 za cenu cca 2300,– (pár) a jsou kompatibilní s výši řadou kotoučů, ale jak píše kolega nejsou zajeté

      0 0
      • DomYume  

        Děkuji všem za rychlou reakci :-)

        Koukal jsem že sada Deore M6000 se dá sehnat za 2300–2700,–

        Všude většinou píšou, že jsou už odvzdušněné a připravené k montáži. Ale pokud mám karbonový rám, s vnitřním vedením, tak se stejně budou muset znovu odvzdušňovat, pokud se nepletu, musí se to nějak rozpojit, že?

        Kotouče jsem zamýšlel nechat vpředu je ale 180 mm a vzadu 160 mm, na nějakých stránkách jsem četl informaci: vhodné pro 160 mm kotouče, půjde to i na ten přední 180mm?

        0 0
        • xtonda  

          Deore M6000 v pohodě, ale počkal bych s tím až ty stávající zajedeš a reálně zjistíš, že ti opravdu nestačí. Neměly by být zásadně horší než to co si měl na starém kole.

          0 0
        • novas752  
          1. Ano, aby se hadice protáhla rámem, musí se rozpojit a malý konec s nalisovanou olivou a trnem většinou i ustřihnout. Odvzdušnění často ani neni nezbytně nutné (bublinka vystoupá do expanzní nádobky, kde za jízdy nedělá žádný problém), ale mělo by se to pak odvzdušnit.
          2. Brzdy jako takové jsou dělané na průměr jakýkoliv, a adaptér na 180mm kotouč už tam máš. Takže to půjde bezproblému.
          0 0
          • DomYume  

            Děkuji za reakci. Pak jsem se došel mrknout a všiml si že tam už je.

            Akorát teď přemýšlím, zda nemám i dozadu hodit rovnou 180 mm když mám 29 palců kola. Jsou to moje první 29 tak nevím zda by na to neměli být spíše ty větší.

            0 0
            • xtonda  

              Jak sem psal, řeš to až to zajedeš a zjistíš, že to fakt nestačí. Já mám brzdy Deore M615, přední 180 mm a snesl bych i silnější, zadní 160mm smyknu na jakémkoliv povrchu. Třeba zjistíš, ze silnější brzdy nepotřebuješ nebo bude bude stačit jen přední.

              0 0
            • novas752  

              Hele nejprve zajeď nové brzdy na původních kotoučích a až pak případně řeš kotouče. Jestli ti doteď celkem stačily m486, budeš s Deorkama podle mě spokojenej. A jestli ne, spíš než průměr kotouče bych řešil kvalitu = koukat spíš po lepších řadách než po většim průměru.

              0 0
              • JanKoumar  

                Od jara mám Deorka M6000 taky, původně na kotoučích SM-RT54 180/160 a byl jsem občas v rozpacích. Vyřešil jsem to novýma kotoučema řady SLX SM-RT70 180/180 a deskama J02A s chladičem. Od zajetí naprostá spokojenost, můžu jen doporučit.

                0 0
        • jarda65  

          Já teda neví, ale jsem s těmi co radí počkat až je vyzkoušíš. A podle mě vyměnit základní sadu za o trochu lepší sadu je vyhazování peněz. Na cyklobazaru je např. hned první nabídka nová přední XT M8000 za 1500 Kč. A to už má logiku.

          0 0
    • Markony  

      Předek Adapter jinak rozpojít ale možná že bude stačít jen vyměnit třmeny a páky hadice ponechat ..

      0 0
      • DomYume  

        jo takhle se to dělá, kamarád má na kole už od původního stavu adapter a já si vždycky říkal, proč to tam má :-D. No v tomhle jsem naprostý lajk :-)

        a adapter pořizuji tak, že když mám kotouč vpředu 180 mm a brzda je na 160 mm tak adapter pořídím 180 mm přední?

        Koukám, že se dělají zase nějaké dva druhy

        https://www.mojekolo.cz/…-ma-f180p-s/

        https://www.mojekolo.cz/…ma-f180p-p2/

        Děkuji všem za trpělivost. :-)

        0 0
        • DomYume  

          Tak v pohodě, doběhl jsem se podívat a na tom kole už adapter je, takžě pár kaček ušetřených :-)

          Koukal jsem, že tam mám tento:

          https://www.mojekolo.cz/…ma-f180p-p2/

          Sakra a zrovna dneska jsme do objednával něco na kolo, taky jsem si to s tou brzdou mohl rozmyslet dříve :( zase další poštovné :-(

          Tak ještě jednou děkuji všem za rady, ještě jednou to promyslím, ale taky jsem uvažoval, že jediný fakt velký kámen úrazu na tom kole jsou brzdy :(

          Ještě teda jedna věc co mě napadla, ale to asi v rámci zkušeností ostatních, jestli při té výměně, když mám 29´rovnou nešoupnout dozadu také 180 kotouč.

          0 0
          • Jiří999  

            Klidně dozadu 180 kotouč tím nic nepokazíš, ale tam musíš koupit ten adapter na 180 kotouč

            0 0
          • MatS  

            Na kole, podobne jako na motorce, se vic brzdi predni brzdou. Proto se dopredu dava vetsi kotouc.

            Na tvou hmotnost a styl co jezdis je 160mm vzadu ok.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.