• spleen1

    prosím o radu, zajíždím nové kolo cannondale, brzdy jsou hydraulika hayes, při větši rychlosti při brzdění zadní brzdou dochází k celkem velkým vibracím de facto celého kola provázeného i zvukovým projevem , čím to může být? dík za rady

    0 0
    • Kynio  

      Už se to tu dost řešilo. Je to zaviněný nedostatečně tuhou zadní stavbou, popřípadě špatně dosedající plochy třmene, adaptéru a rámu. Zkus si to nechat zabrousit, popřípadě pořádně seřídit. Nebo brzdi přerušovaně a nepřibržďuj jemně, tím vzniká rezonance!

      0 0
    • scret  

      jaky cannon? vetsinou, jak pise Kynio, je to malo tuhou zadni stavbou, spatne dosedaci plochy, desky sedaji nakrivo apod.

      0 0
    • michomin  

      Obávám se, že tě zmíněný problém bude štvát (a čím dál více) po celou dobu, co to kolo budeš mít. Ale k věci.

      Vzcházím z toho, že brzda je správně seřízena. Kolo je nové, prodejce je povinen závadu (skutečně je to závada) řešit. Co ale může udělat? Když má dobře vybavený servis, tak může zkontrolovat rovnoběžnost roviny patky a úchytů na brzdový třmen a drobnou (opravdu jenom drobnou) odchylku srovnat speciální frézou. Když to nepomůže (což lze předpokládat), dá se vyměnit kotouč za tužší s hliníkovým unašečem. Když to nepomůže, pak je na tobě, jestli se pustíš do nepříjemné reklamační bitvy nebo se s tím smíříš. Pak je ještě jedna možnost: mému kolegovi vibrace asi po 200 km samy zmizely; s tím bych ale nepočítal, kolega měl prostě kliku, že se to usadilo správným způsobem.

      0 0
      • Hrabex1  

        mel jsem to samy a taky si to sedlo.

        V ramu bych vubec pricinu nehledal.

        0 0
      • Hrabex1  

        mel jsem to samy a taky si to sedlo.

        V ramu bych vubec pricinu nehledal.

        0 0
      • michomin  

        Ještě jedna věc. Několika lidem pomohlo použít měděnou pastu mezi destičkou a pístem, prostě tak, aby se nedostala na brzdnou plochu. Zkus to, třeba to pomůže. Tím nic nepokazíš a tím můžeš začít: od nejjednoduššího a nejlevnějšího ke složitějším a dražším způsobům boje s nepřátelskou vibrací.

        0 0
    • Richi  

      Destičky se musí usadit. Při sundání třmene se zpátky přesná původní poloha taky už nikdy netrefí.

      Jezdit, brzdit tak, aby nedocházelo k vibracím. To je ale vzadu, vzhledem k malé vyžadované brzdné síle – narozdíl od přední brzdy, otravná a dlouhá záležitost.

      Chce to brzdit jemněji a dříve, nenechat brzdu rozvibrovat.

      Brzdit silněji nikam nevede, protože zablokovat zadní kolo ničemu nepomůže.

      V Krkonoších je to pro mě záležitost cca. 200 km, kopců je tu dost. V rovinatém terénu to asi může být i skoro neřešitelné.

      0 0
    • spleen1  

      problém sem vyřešil důkladně umytým kolem a vyčištěním odmaštovačem, nepředpokládal sem že zrovna Cannondale by měl mít problém s rámem

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.