• bad_nickname

    cim myslite ze to je? nizko riditka? pomohl by nakup treba delsiho predstavce a ridtek prohnutych nahoru?

    0 0
    • nooski  

      Jo to je těžká rada, když jsem zkoušel zvednout rodla, tak mě za krkem bolelo furt, ale přidala se i bolest zad v kříži. Nevím, jedině se na kole pravidelně protahovat a možná cvičit nějaké cviky, které mi ovšem prd pomohly.

      0 0
      • Vegan  

        zvysit riditka, zkratit posed, mozna jeste napr. i lehci prilba, to by mohlo pomoct

        0 0
        • nooski  

          Zvýšit rodla jsem už psal, že nepomohlo a navíc se přidala bolest v kříži. Kratší posed mi taky nepomohl. Lehčí přilba je dobrý nápad, ale bolí mě za krkem, ikdyž vyjedu bez přilby, takže leda nějakou, co by hlavu nadlehčovala:-)

          0 0
          • Sandrushe  

            ja jsem mela jednou pujcenyho canonndala 17" ram a vyjela jsem na pole za barak a po 15minutach jsem se musela vratit pac me zacalo za krkem bolet fest a brnet ruce v zapesti a jet se s tim teda moc nedalo a jsem si jista, ze to bylo posedem, na svym kole s tim problem nikdy nemam, byvaly trochu driv, ale ted mam lepsi posed a spravilo se to. ale ja mam jako holka jinou ergonomii takze to muze byt jiny pripad, nicmene ve velu myslim 2/2008 o posedu byl pomerne dobrej a obsahlej clanek, tak zkus precist treba neco z toho pomuze

            0 0
        • bad_nickname  

          prvni vec by byla v pohode pokud bych si byl jisty ze mi to pomuze;-) zkratit posed to je co? a bez helmy jezdim i tak:)

          0 0
          • Sandrushe  

            zmerit ram, to nevim jde asi o celkovou geometrii ramu, ale jestli se to presne da nekde zmerit to nevim… ale obcas to tam byva nekde napsany :) zkratit posed laicky bych to popsala asi tak, ze si napr. zvysis ty riditka nebo das kratsi predstavec abys nebyl moc natazenej. zkus si taky od oka odmerit, jak mas postaveny chodidla kdyz stojis na pedalu vuci sedadlu, noha by nemela byt ani moc vepredu ani moc vzadu, taky treba jestli nemas prilis uzky/siroky riditka, dale vyska sedla… ale ja jsem na to naprosty laik, tak pokud to cte nekdo odborne vzdelan, nechytejte me prosim za slova, popisuju metody, kterych jsem se drzela pri serizovani posedu ja, a ted se mi jezdi uz mnohem lip. Ona velikost ramu je hodne dulezita ja mam 15" a kdyz jsem jela na 17" byl to velkej rozdil do terenu bych si s tim netroufla, natoz kdyz jsem jela na 19" :D. a jinak trochu OT, ale neda mi to, prvni co udelej az pujdes do nejakyho bikeshopu → kup si helmu ;)

            0 0
            • bad_nickname  

              ja mam rekl bych spis malej ram protoze to kolo je hodne stary ale zase jezdil sem na nem uz kdyz sem byl vysokej jako ted mozna o nejakej ten cm min a zadny problemy nebyly az ted nevim nevim nevim no mozna by pomohla zmena posedu protoze jedina zmena doslo k vymene kliky jinak nic

              0 0
    • Lukecz  

      Nesmíš dřít držkou zem :)) Mě bolí tu za krkem tu nad lopatkou, vyzkoušel sem jak posez,tak cviky, spíš se s tim sžívám :( Leda ještě tak nějakou Thajku co by mě protáhla :)

      0 0
      • bad_nickname  

        ono staci si udelat kazdych tak 20 kilaku pauzu lehnout si a poradne se protahnout nebo staci ne spis trochu pomuze idealni je to nekde kde je lavicka bez operadla

        0 0
        • Lada1  

          idealne za deste v horach :-)

          0 0
          • bad_nickname  

            tak rekl bych ze za deste je uplne jedno jestli zmoknes v sedle nebo valejici se v trave pri protahovani:-D

            0 0
        • ares  

          Z toho, co vidíš na obrázku mě bolí za krkem po 15-ti kilometrech. Geometrie Authora je pro mě o ničem. Příliš dlouhý posed. Na Šemíkovi mě zabolely záda po 70-ti kilometrech a po dalších třech to zase přešlo. Je to posedem. Asi Ti bude vyhovovat kratší – tj. vzpřímenější. Jak psala Sandrushe. Chceš jezdit nebo se válet po lavičkách? :-)

          0 0
          • bad_nickname  

            na jakym obrazku? nemam ram od athora, co to je dlouhy posed a jak to napravit? samozrejme ze chci jezdit me spsi ale zajima co mam proste delat;-)

            0 0
            • Vhalasta  

              Dlouhý posed jsou řídítka daleko od sedla, pak sedlo dopředu (ale zas podle polohy vůči pedálům) nebo kratší představec. http://www.bikebase.cz/article.php?…

              Může rozbolet za krkem i v helmě se štítkem, který zavazí ve výhledu nebo v brýlích kde ti jde do výhledu horní obroučka. Ty pak zvedáš hlavu abys viděl.

              0 0
    • Thapsus  

      Záleží na tom, jestli máš ten krk nastydlý a z toho zablokovaný nebo jen namožený . Pokud jen namožený a druhý den tě už nic nebolí,  pomůže ti  zkrátit ten posed. Pokud ne, investuj do pořádného neprofukového oblečení  a jezdi  se zakrytým krkem.  Jestli nemůžeš hlavou ani otočit, nejspíš na jednu stranu, máš někde zablokovanej obratel. Zkus navštívit doktora, nebo chiropraktika. Když Ti to nepomůže, nebo se ti to bude každou chvíli vracet jsi v prde.., s tím se toho moc dělat nedá.  Snad jen se bez tý helmy pořádně rozjet proti stromu…

      0 0
      • raceman  

        k tomuhle bych dodal… pokud ten krk máš opravdu bloklej, tak tej týden pauzu… věr mi, vím o čem mluvím… :-/

        0 0
    • HockeyBiker  

      cvicit mezilopatkovy svaly…tudíž nejlepsi cvik je veslování asi (stroj) a nebo proste jen v leze posilovat zada, mel sem to stejny a po mesici posilovani mi to zmizelo.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Přesně tak, stačí pořádně a poctivě cvičit nápravné a kompenzační cvičení a problémy zmizí. Taky jsem tím jednu dobu trpěl. Na lék. vyšetření mi přesně řekli co a jak a už dávno nemám problém … :)

        0 0
      • kroska5  

        jj…cvičit záda (celkově) je základ…

        0 0
      • Haho  

        Mezilopatkový posilovat a k tomu prsní protahovat – když se bude dělat jenom jedno, tak se to moc nezlepší spíš naopak. Tyhle svaly se mezi sebou přetahují a prsní jsou silnější…

        0 0
    • Stereo  

      A k běžným posilovacím cvikům zařadit tzv. „5 Tibeťanů“, což je sbírka cviků mimo jiné na protažení a odblokování páteře. Mě se blokuje krční páteř taky. Díky tomu se mi vytváří blokace na žebrech a špatně se mi dýchá. Když cvičím Tibeťany 2 x denně, tak se problémy dost zásadně omezily a zablokovanou páteř si jimi vždy dokáži srovnat, takže se bez omezení nadechnu a přestane mne bolet.

      0 0
    • Honza729  

      S timhle ja laboroval pekne dlouho. Bolelo me za krkem a zada, a to jsem mel rozmer kola presne vybrany vzhledem k me vysce a geometrii postavy. Po dlouhem zkouseni a vybirani jsem skoncil u neceho, co ostatni nechapou: Pri me vysce cca 183 cm jezdim na 21,5" ramu od Treka. Jedine tenhle rozmer mi zajistil, ze si jezdeni uzivam bez bolesti zad. A to k tomu cvicm, pohybu mam dost.

      Jsou veci mezi nebem a zemi..... :-) Cim dal casteji zjistuju, kdyz koukam na my kamarady a znamy, co kupuji kola, ze veskere poucky selhavaji, lepe receno, ze jsou jen jakymsi voditkem, ale vyber je nakonec silne indivindy :-)

      0 0
    • tom xtr  

      Úprava posedu může pomoct, nebo taky jen přene­se problém na ji­nou část páte­ře.  V každém přípa­dě nic nezkazíš re­habilitačními cvi­ky zaměřenými na pá­teř, resp. zpevnění drobných svalů těsně kolem páteře. Mně se z toho co jsem kdysi zkoušel nejvíc osvědči­lo posilování s pou­žitím gumy - celý systém popsán např. ta­dy: http://www.smsystem.cz/.
      Měl jsem kdysi takový problémy, že jsem sám kvůli sobě absolvolal ten jejich úvodní kur­z pro cvičite­le.

      0 0
      • Thapsus  

        Ty bláho, peněz jak za kozu… A fakt to momohlo ?

        0 0
        • tom xtr  

          Musím zaklepat – pomohlo to. Kombinoval jsem ty cvičení ale i třeba s masážema.  Už je to pár let a tenkrát to dě­lali o něco levněji. Vydržel jsem celkem poctivě a pravidelně cvičit skoro rok. Potom už jen občasně, když u­cítím nějaký men­ší problém  v zádech.
          Navíc jsem to vysvětlil ještě i pár lidem, a někteří z nich si ty cvičení taky pochvalovali. Podstatná jsou­ ta jejich skrip­ta, kde je to ce­lé popsané. Je do­bré si to pře­číst, aby člo­věk tomu cviče­ní věřil, jinak by to a­si těžko vydržel dě­lat.  Když už člověk ví co a jak má dělat, tak ty gumy se pak da­jí určitě něk­de sehnat za míň peněz.  Základ je cca 12 cviků.

          0 0
    • mr.nobody  

      asi to nebude tvůj případ, ale mě pomohlo zahodit štítek od helmy. Moc daleko jsem přes něj neviděl a podvědomě jsem furt páčil hlavu dozadu, abych viděl obzor. Bez štítku mě za krkem nebolí:-)

      0 0
    • krokus  

      Mám letos v zimě problémy s bolestí zad a krku. Posed je stejný jako v létě a v létě mi z něj nic nebylo. Čím to může být? Že tolik nejezdím? Tou zimou? Oblečený jsem podle mě slušně: Moira Duo, fleece, neprofuk bunda. Mimo kolo mě záda ani krk nebolí.

      0 0
      • Smazaný účet  

        A neupadl jsi s kolem někde na ledu? Já dnes ano a bolí mě koleno.

        0 0
        • krokus  

          Ne, aspoň jsem si toho nevšiml:-) Nějaké pády byly, ale to už je pár týdnů.

          0 0
          • pepek  

            Ofouklo tě. Jak se zpotíš, tak se to vzadu ochlazuje, ani to necítíš. Koupil jsem v Lidlu (doufám, že Honza nedává pozor) takový vlněný polotričko-kryje to horní pulku zad a ramena. Zdá se, že to funguje.

            0 0
            • krokus  

              Ale jak jsem psal: mimo kolo problémy nemám. To je divné, ne?

              0 0
      • jIrI___  

        Nemáš třeba novou přilbu?

        0 0
        • krokus  

          Je fakt, že mám teď (dočasně) helmu se štítkem – předtím jsem měl bez štítku. To by snad vysvětlovalo bolest za krkem, ale ne ta bolavá záda.

          0 0
          • juris3  

            Ja udelal toto:

            • vyhodit stitek, aby ses nemusel tolik zaklanet
            • do kopce rozepinat bundu i fleecku, aby ses nezapotil za krkem
            • pred sjezdem si rukavici otrit pot za krkrm
            • procvicovat krk za jizdy

            eliminujes to, ale kdyz jedu 200 km na silnici, tak me stejne boli.

            Jinak: Kdyz se po ctyricitce (roků) rano probudis a nic te neboli, tak to znamená co???

            … ze jsi uz mrtvej…

            0 0
            • Vladko1  

              To potenie je jedným z faktorov. Za krkom môžeš ľahko zachladnúť a už je to tam. V oblasti ľadvín telo nemá termoreguláciu a okrem toho sa pri bicyklovaní svalstvo v tej oblasti namáha veľmi málo. Preto pri spotení tam ľahko zachladne. Pocítia to ľadviny a prejavuje sa to bolesťami v krížoch. Je to môj prípad a preto musím veľmi rozmýšľať, čo si v chladnejšom počasí oblečiem, t.j. hlavne si chránim ľadviny a krk.

              0 0
      • Tina  

        Krk ťa bolí preto lebo ho máš stuhnutý. Stuhnuté svaly a krčná chrbtica (páteř). Každé ráno si ho precvičuj cca 5minút.

        Bolesť zad zase vyriešiš pravidelným posilňovaním brušných a zádových svalov. Na kole jednostranne zaťažuješ nohy a tie hodne zosilneli. Naproti tomu brušné a zádové svaly sú slabšie. A dosť zanedbávaným faktorom je strečink.

        0 0
        • krokus  

          Souhlasím se vším, co jsi napsala. V zimě podle mě svaly ztuhnou rychleji, proto mám největší problémy právě teď.

          0 0
      • MlokCZ  

        Já bych to tipoval na všechny faktory dohromady.

        Tedy štítek na přilbě, zima, málo ježdění. A ještě možná i jeden zimní faktor (který třeba u mě se projevuje). Čím větší zima, tím více mi teče z nosu. Je to ale hrozně závislé od polohy, čím jsem narovnanější, tím je to lepší (na běžkách třeba mnohem méně). A v zimě nevědomky se kvůli tomu snažím ještě lehce narovnávat hlavu.

        Od té doby co jezdím mírně narovnanější posed, tak jsem neměl problémy ani v zimě. A i ta voda z nosu se zlepšila.

        0 0
      • RomanH  

        Ja s tim mam obcas problemy uz asi 10 let a neni to jenom v zime. Konecne jsem se misto obvyklych opichu a masazi dokopal k fyzioterapeutovi a ten mi rekl, ze mam totalne ochable mezilopatkove svaly. Takze delat kliky na balonu, overball za zada pri jizde autem a protahovat krk.

        0 0
    • petrun  

      Mně široké vlajdy + kratší představec pomohly. Cvičení nepomohlo, mám z něho za krkem akorát takovej ten svalovej val co mají zápasníci, na páteř to bohužel žádný vliv nemá. Naopak pomohl širší úchop díky kterému drobné vibrace utlumí muskulatura. Při úzkém úchopu jsem propínal ruce a kosti přenášely vibrace přímo do krční páteře.

      0 0
    • marrier  

      Kup si leho a máš po problému. Nemusíš řešit ani ergonomii, ani cvičení, ani stáří, ani štítek na přilbě. Chybět ti bude už jen TV a chipsy… :-D

      0 0
    • marrier  

      Kup si leho a máš po problému. Nemusíš řešit ani ergonomii, ani cvičení, ani stáří, ani štítek na přilbě. Chybět ti bude už jen TV a chipsy… :-D

      0 0
    • petrun  

      Ještě mně napadla jedna věc. Na fotce v profilu vidím rohy. Při držení za rohy dochází k propnutí paží a rotaci ruky. Při propnutých loktech jde 100% všech rázů přes ramena rovnou do páteře. Vlajdy se drží jinak. Měl jsem 58cm řídítka které ještě o 4cm zůžily rohy. Nyní mám 64cm bez rohů, podle metru mám o 10cm širší úchop. Řídítka jsem sice zvedl o 3cm ale stále jsou 6cm pod úrovní sedla aby mohly ruce účinně tlumit nárazy. Při jízdě zřetelně pozoruji jak pracují tricepsy i prsní svaly coby dokonalé pérování. A mají Brain i Terra-logic:-)))

      0 0
    • OneQuestion  

      Zdravím, oživuji staré vlákno s následujícím problémem: před 3 týdny jsem si koupil https://www.giant-bicycles.com/…ghroad-slr-0, velikost XL na 194 cm (někteří mi tu intenzivně pomáhali). Mám najeto 300km a nemůžu se zbavit bolesti krční páteře. Nejdříve to bylo intenzivní, ale dost jsem to snížil posunutím sedla skoro na maximum (měřítko ukazuje 30mm, jestli to někomu něco řekne). Stejně se ale nemůžu pořádně dívat dopředu a instinktivně se narovnávám na řidítkách na prsty. Jezdím bez přilby. Vydržet se to dá, tak nevím, jestli to není měkkota začátečníka, což tedy jsem.Mám začít experimentovat s posunutím sedla nebo představce? Nebylo by lepší nechat si to nastavit u odborníka – pokud ano, chtěl bych jenom nějaký lowcostový základ a ne 3d scanner, na mých 70km za týden kolem Vltavy nebo Labe by to mělo stačit. Děkuji za radu nebo typ.

      0 0
      • ceo  

        zkus zkontrolovat sklon sedla. Roky jsem taky cítil bolest v trapézech a letos o nich nevím. Příčina bylo, že jsem měl sedlo skloněné lehce špičkou dolů, takže jsem sklouzával a váhu musely držet právě trapézy…

        Případně výš řidítka…

        0 0
      • Smazaný účet  
        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.