Bezdrátový tachometr BTwin 500 - jak přesně měří?

7 nepřečtených
  • Vyry

    Máte s tímto někdo zkušenosti na MTB? https://www.decathlon.cz/…8382192.html

    Jde mi hlavně o ten snímač na náboji (na bázi gyroskopu) ve spojení s hláškou „Měření není v náročném terénu tak přesné.“ :) Bude to měřit hausnumera nebo to bude aspoň přibližně sedět, řekněme do cca 3–5% od klasiky s magnetem?

    0 0
    • atty  

      Zkušenost nemám, ale vzhledem k tomu, že na stejném principu fungují i čidla rychlosti a kadence třeba od Garminu, Gemini a dalších výrobců, tak bych se toho nějak nebál. Spíš jde vždycky o správné nastavení obvodu kola (lépe opravdu změřit třeba na 10 otáček a pak vydělit) špatné zadání dělá největší odchylky.

      Klasika s magnetem dělá v podstatě to samý, jen jiným principem a při špatném zadání velikosti kol také úplně stejně „proměřuje“.

      0 0

        MTBIKER doporučuje

      • Vyry  

        Ja to viděl na silnickach. Ale co prave v terénu? Pri nárazech, drncani, skocich atd. Tam se trochu bojím, aby ten gyroskop neplet otacku kola s narazem třeba.

        0 0
        • atty  

          Dneska ty elektronické obvody s minigyroskopy (fakt tam není setrvačníkový kolo v ložiskách :) ) už asi celkem uměj :)

          Mám na rychlost/kadenci gemini (čína) snímače „gyroskopy“, měl jsem před tím garmin snímače gyroskopy, před tím ještě klasiku s duálním snímačem taky garmin a tím, že se pak mohu podívat na záznam dat v počítači, tak bych hned viděl, pokud by čidlo kadence nebo čidlo rychlosti vykazovalo nějaké blbosti – naopak třeba s kadenčním čidlem na magnety se mi občas stávalo, že jsem měl peak kadence třeba 190, protože jsem si třeba při sjezdu z kopce stoupl do pedálů, magnet na klice byl tím pádem proti snímači a jak to drncalo, točil jsem prý 190 otáček při sjezdu kopce v rychlosti 40+ (jasná blbost). S čidlem rychlosti to bude podobně, jen se asi nestane tenhle případ. I kdyby to jednou ze sta otočení vynechalo nebo naopak přidalo, je to jedno procento a jestli ve výsledku budeš mít průměrku 22.3 nebo 22.2 – to je v rámci měření myslím úplně šumák.

          Fakt je daleko důležitější správné nastavení obvodu kola, bude to mít určitě větší vliv na přesnost měření, než možné chyby v důsledku „drncání v terénu“ u gyroskopu… :) (které se prostě nekoná, alespoň u těch ověřených značek a typů).

          0 0
          • Vyry  

            Aho, na kole mám setrvačníky dokonce dva. Jeden vepředu a druhej vzadu :) Mechanickej gyroskop tam určite nebude. Možná nějaký mems prvky nebo tak něco, co bude načítat změnu orientace vůči zemi, jako u telefonů. Pak mi ale není úplně jasný, jak to může měřit hůř v terénu. Jedině že by se tím kryli, když člověk poletí vzduchem a kolo bude mít jinou rotaci, tak oproti GPS to třeba naměří o 0,001% jinou vzdálenost. nebo snímač zůstane v mezipoloze a vyhodnotí to jako sadu pulzů a tedy otočení kola místo toho, že kolo stojí. Víc mě nenapadá.

            Správné nastavení obvodu kola řeším co nejpřesněji vždy, to je bez diskuze.

            0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Zkoušel jsem Garminí gyroskopický snímač kadence na kliku, je ošetřen tak, že pro vyslání impulzu se musí dokončit celá otáčka (vyzkoušeno mimo kolo) – takže nestačí třeba jen zakývat tam a zpátky nebo zatřást. Tím pádem na MTB funguje úplně stejně, jako na silnici, resp. jsem při testování na žádné zřetelné nesrovnalosti nenarazil. Ale třeba je tomu u čidel rychlosti jinak :-).

        0 0
    • puffbodie  

      Na CX zkouseno dnes v terenu a neni problem.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.