• Jane

    Rozhoduji se samozřejmě mezi 4 nebo 5 packami na MTB. Mám takový pocit, že jsem někde četla, že u čtyř packových klik je možné vyměnit převodníky, aniž by bylo nutné sundávat kliky, což u 5ti packy prý není možné, ale jista si tím nejsem. Takže potřebuji, aby mi to někdo potvrdil nebo vyvrátil. Díky.

    0 0
    • kOmE  

      Urcite se u tech ctyrpak (FSA)daj sundat ty dve velky placky,ale s tou malou plackou si nejsem jistej,to by se muselo zkusit a petipaku jsem nikdy nemel

      0 0
    • Daf  

      Muzes si byt naprosto jista ze ani u ctyrpacky tu malou placku nesundas bez demontaze klik. Jinak rozhodovat o klikach takovou uvahou vzhledem k cetnosti vymen prevodniku mi prijde trochu divne :))) Navic sundat kliky je velice jednoduchy ukon.

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Ja pouzivam ted i bezpackovy a taky to jde, ale na XC to asi nebude to nejvhodnejsi:) Spis bych se rozhodoval podle dostupnosti klik a prevodniku. Osobne se mi 5ti packy uz nelibi. Vypada to ze si tady s tvyma klikama jeste uzijem:) Ale od toho to tady snad je.

      0 0
      • Jane  

        Tak s výběrem klik už se blížím do finiše. Definitivně jsem se rozhodla pro ISIS, takže sbohem Shimano XT 2004, Tune, Stronglight Rockstrong. Dále potřebuju délku 170 mm, což vylučuje kliky Middleburn XC. Dále dám přednost samostatným klikám – takže ve výběru zbyl karbonový Pell's a Race Face Turbine. Bohužel v Pell'su už nemají délku 170 mm – škoda. Takže to vypadá na Race Face Turbine a převodníky Gebhardt.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          No slava. Kliky jsi vybrala bezpochyby dobre, ale určitě trváš na převodnících? Nemam s nima osobně zadne zkusenosti a recenze v tisku jsou samozrejme vyborne, ale ohlasy tady nepatri k nejlichotivejsim. Designove vypadaji zajimave (me se libi:), ale jak je to s razenim a ohybanim… nevim. Jestli chces cesky vyrobek, kvuli cene existuji i jini vyrobci (ale gebhardt ma asi nejlepsi web:).

          0 0
          • blue  

            tech Gebhardtu se musim zastat, mel sem velkou placku s nabehovejma hranama a mam pocit, ze tam byly i nejaky nyty kvuli lepsimu razeni a bylo to naprosto bez problemu… zcela funkcni bezproblemovej prevodnik za polovicni cenu originalu od shimana s naprosto stejnou funkcnosti… je ale pravda, ze to byl uz novejsi model, cernej s frezovanim kolem zubu, na ty stary ohlasy dobry fakt nebyly

            0 0
        • djano  

          Ak chces prevodniky Gebhardt, nedaju sa pouzit niektore retaze (musel som pouzit ine prevodniky). Ak pouzivas SRAM, Shimano alebo podobne, bude to v poriadku.

          0 0
          • Jane  

            Řetěz budu používat Sram PC 58 (mám 24 rychlostí) a ještě mám doma jednoho Wippermanna, takže toho musím vyjezdit a pak už zůstanu u Sramu. Takže pohon bude vypadat takto: kazeta Sram 5.0 (11–32z), řetěz Wippermann, převodníky Gebhardt. Jinak z kvality převodníků Gebhardt strach nemám. Doteď mám na kole nějaký kliky CPI se snýtovanýma převodníkama, a tak o kvalitě nemůže být velká řeč a převodníky jsou v docela v pohodě. V řazení zásadně neřadím, takže mi jde o trochu solidní životnost. A pokud nebudou horší než převodníky na mých původních klikách, tak proč ne? A samozřejmě u převodníku 44z a 32z zvolím nejvyšší úroveň ozubení, malá placka je k dispozici jen v základním provedení.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Ja sice porad jeste nechapu tvoji relativne vysokou investici do klik. Aspon vzhledem k tomu co si myslim, ze mas za zbytek kola, ale budiz je to tvoje volba. Tak to uz mas kompletne vybrano. Uz jen nejnizsi cenu a je hotovo. Doufam, ze jsme ti alespon trochu pomohli. Mimochodem, ten malej prevodnik muze byt klidne v zakladnim provedeni, protoze na nej nikdy ze spoda radit nebudes, leda bys davala z kopce neutral a odkladala si retez na domecek stredoveho slozeni :)

              0 0
              • Jane  

                Kliky potřebuji mít „na úrovni“ vzhledem k tomu, že postupně budu přestavovat dosavadní kolo. Má se sice začínat rámem, ale k čemu mi bude suprový rám, když mi totálně odejde pohon, pláště a ještě k tomu přední ráfek? Přední kolo už mám složené dle představ v tomto mixu: nába Hope bees, ráfek Mavic 517, dráty DT Revolution, Al niple, páska Schwalbe, duše Maxxis Ultralight. Pláště co nevidět koupím Schwalbe Black Jack Light (kevlar). A pak přijde na paškál pohon. A třeba za rok a pár měsíců již budu na kole jezdit rám Merida Magnesium Elite (zatím horký favorit) a až ho doplním minimálně základním SIDem (lockout mě ani moc neláká), tak pak už to bude děsná pohoda.

                0 0
                • RomanH  

                  No zalezi jak mas naplanovanz finance – Dovolena v Jugoslavii, dalsi dite a pak uz jen sama pozitiva :o)) Jinymi slovy, aby jsi zase pri novem ramu nemusela menit i ten pohon, protoze bude ojety :o))

                  0 0
                  • Jane  

                    Studuju VŠ a dítě hodně dlouho neplánuji. Na dovolenou nejezdím, místo dovolené raději investuji do kola a jezdím na kole. A výměna pohonu bude docela v pohodě, protože kazeta Sram 5 = 700 Kč, řetěz Sram PC 58 = 450 Kč a převodníky Gebhardt = 1000 Kč nebo kolik stojí. Takže to dělá řekněme 2500 Kč (kdyby ty převodníky byly dražší).

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      :) No naplanovany to mas hezky, jen co je pravda. Ja si ani takovy plany delat nemuzu. Me to odchazi narazove:) Kazdopadne nez nasetris, treba na novy ram, tak uz ten co sis vybrala nebude k sehnani a budou vyrabet novy, lepsi, drazsi a nekompatibilni s cimkoliv co sis uz koupila:) No jo. Svet cyklistiky je zivouci organismus, ktery drzi v klestinach pouze funkcionari UCI :)

                      0 0
                      • RomanH  

                        Presne tak jsem to myslel :o))

                        0 0
                        • Jane  

                          Na rám jsem stanovila cenový strop 15000 Kč, takže o mnoho dražší rám než Merida Magnesium nepřichází v úvahu. Navíc na mých 162 cm preferuji kratší geometrii a když na takovém rámu může jezdit profesionální ženský tým, tak si myslím, že bude dost dobrý i pro mě a stěží seženu lepší rám. Jinak, pokud vím, délka osy se řídí dle klik. Ke klikám Race Face Turbine je to 113 mm, takže to by pak mělo být v pohodě. A tak v úvahu přichází nová sedlovka, možná přesmyk a hlavák, pokud se rám neprodává již s ním a samozřejmě i vedení.

                          0 0
                          • lubos  

                            Jsem zvedav, jakou velikost zvolis, kdyz tedka jsou Meridy dlouhe az moc :( Ledaze by tyhle magneziove byli jine, coz jsem nekontroloval.

                            0 0
                            • Jane  

                              Uvažuji asi o 16. Teď mám Meridu Kalahari z roku 2001 ve velikosti 17,5 a docela to jde.

                              0 0
                              • lubos  

                                No jen aby. Protoze tedka je ma 16" ram horni trubku zhruba stejne delky jako 20" z roku 2002 :) Minimalne 2004 a 2003 se lisi temer o jeden centimetr. Radeji si to poradne prover. Jinak ale jsem si vsiml, ze i kdyz Magnezium Elite Pros model je uvaden s velikosti 16" minimalne, naspod kde je znazornena geometrie uvadeni velikost take 14.5" Nevim, ale jestli to znamena, ze taky takovej ram delaji.

                                0 0
                          • Pá-dlista1  

                            K te delce osy. Ja ji volim hlavne podle toho, aby se mi nezasekla klika o zadni vidlici a prevodnik o ni neskrtal. Mozna by to chtelo vzit v uvahu i velikost domecku, ale jiny kraj jiny mrav… :)

                            0 0
                          • RomanH  

                            Délka osy se řídí podle šířky domečku, a právě Meridy měly jiný domeček. Ale už prý mají standartní.

                            0 0
                            • lubos  

                              Jaky jiny ? Muj HT mel 68mm, LRS ma 73mm. Ale oba sirky jsou standardni, jedna se tedy o neco jeste jinyho ?

                              0 0
                              • RomanH  

                                Nee, jen 68 a 73, ja jen aby si byla jista u te sire domecku

                                0 0
                              • Daf  

                                Akorat na tech 73mm se hur shani osy jinak je to samozdrejme standartni velikost.

                                0 0
            • MartinXC  

              Poinformuj se na placky od FSA (www.fullspeedahead.com, www.vokolek.cz), proti Gebhardům jsou trochu jinde (materiál, zpracování, životnost). Dají se sehnat jednotlivě, není to tak neůnosné. Mám na nich cca 5k a třetí řetěz v terénu a kopcích a chodí jak nové (s XT smykem).

              0 0
              • djano  

                Zivotnost prevodnikov Gebhardt je v poriadku – neviem ako najmensi (mam 22z ocelovy Shimano), ale ostatne maju velku vydrz. Problem je pri pouziti velkych prevodnikov od 48z. na klukach compact (MD), je to velmi makke. Ako alternativu by som radsej pouzil 2X-M. FSA su sice pekne, ale myslim ze rozdiel zivotnosti oproti Gebh. nezodpoveda zhruba trojnasobnej cene.

                0 0
                • MartinXC  

                  Porovnej tvary zubů obou výrobců, bude jasné kde je rozdíl a jaký vliv to má na řazení (náběh, shození, tuhost zubu, atd…)

                  0 0
                  • djano  

                    Ja nemam problemy s radenim, a to mam velky prevodnik v zakladnej verzii. Kto nevie radit musi si kupit prevodniky s profilovanymi zubami, zdvihacimi kolikmi a inymi pomockami. Tuhost zubov nie je podstatna, ohyba sa cely prevodnik. Pri beznej jazde nepocitujem rozdiel medzi prevodnikmi Gebhardt a Syncros.

                    0 0
    • kovar  

      Dostupnost prevodniku jednoznacne mluvi pro ctyrpacky mam dojem. jinak jak uz bylo receno, velky a asi stredni jdou sundat bez sundani kliky ale maly nejde tato sundat

      0 0
    • JD  

      Nejdůležitější pro toto rozhodování je ta skutečnost, že čím méně máme pacek, tím větší je pravděpodobnost deformace tácku při nárazu nebo prasáckém přeřazení. Tácek, nejčastěji prostřední se prostě mezi dvěma úchyty prohne jak luk a kolikrát se ani nedá vyrovnat. (Jak jsou ty modernější různě prolisované, není na nich rovná plocha, o kterou by se to dalo při rovnání opřít). Takže – pro drsnější jízdu a častější řazení za plného tahu, tedy pro jakékoli závodní použití RADĚJI PĚTIPACKU. Čtyřpackových převodníků jsem už pár zprohýbaných viděl. Pětipac žádný… Jinak sundavání tácků je možné u obojího, kromě malého převodníku. Rozhodně je ale lepší stáhnout celou kliku, než se s tím mordovat na kole.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Ja ti dneska nedam pokoj :) Jestli chces videt nejake zohybane petipacky, prid se podivat. Na pevnost to vliv ma, ale daleko vetsi ma material a zpracovani samotnych prevodniku. Prevodniky, ktere dostavaji opravdu hodne zabrat (freestylove) jsou pridelany jedinym sroubem a vydrzi daleko vic nez nejaka petipacka.

        0 0
        • JD  

          Podle mě počet pacek podstatný vliv na pravděpodobnost deformace tácku opravdu má. Tím ale neříkám že není zároveň možné odrovnat cokoli sebepevnějšího. Já od nedávno nasadil na svůj pérovací všudychod 4packu ale uvažuji o zpětném návratu k 5pacce. Právě pro větší bytelnost (pro mě dostačující, pro někoho jako ty samozřejmě pořád slabota, ale to už jsme fakt někde jinde) Taky jinak pozoruju, že součástky na DH a FR a Dirt a podobné bru?árny se postupně začínají dělat ze strašných ingotů. Pokrok je pokrok…

          0 0
        • lubos  

          Ty ses vyjimka, a mel bys ukazovat naopak to, co u tebe vydrzi alespon rok :)))

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Hned sepisu seznam.

            Tak a je to komplet :) Ne delam si legraci. Neco by se naslo. Ale vsimni si, ze vynechavam rubriku „co nekupovat“, to by mi upadly ruce :)

            0 0
      • Žanek  

        To je zajímavý, že mě se převodník nikdy neohl(a to má 12 tis. km na klikách Deore, podotýkám s původními převodníky, které jsou, podle mnohých nepoužitelné…) Mám uražený zub na největší placce po pádu (pěkná rána) a převodník je pořád rovný. Když už budeš měnit převodníky tak je lepší kliku stáhnout, stejně to musíš udělat kvůli malému převodníku, navíc je to daleko pohodlnější a líp se s tím manipuluje. Při výběru klik pro XC bych počet pacek vůbec neřešil…

        0 0
    •  

      Ticho! Všechny vás zabiju!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.