• Homi

    Tak po 20 letech mi odchazi STX razeni 3×7. Na trojce zrhany zavit, musim doladovat na presmyku. Na zadnim strzeny 5,6, takze prerazuji ze 4ky rovnou na 7cku, pak pripadne podradim.

    A tak resim upgrade: Alivio nebo Deore. U Alivia pisou 2 zpusoby odrazeni? Je nejaky rozdil pri prerazovani na jeden klik – o kolik stupnu najednou preradim?

    Anebo staci 8kove Alivio – pro mne vyhoda, ze je i s brzdovymi packami, ale nemohu nikde sehnat. Diky.

    0 0
    • jecnak  

      Odhlednu-li od tvych dotazu, na nez najdes odpovedi na strankach vyrobce, tak je tu docela podstatny hacek. Na zadni nabu respektive orech, ktery je pro 7kolo a mene, nenasadis 8kolo a vice, kvuli rozdilne sirce orechu. Mam pocit, ze dokonce roztec cele naby je 130 misto dnesnich 135mm. To je ale vetsinou bez problemu resitelne, protoze starsi – obvykle ocelove – ramy maji pruznou zadni stavbu a ta naba se vejde bez potizi. Reseni je koupit 8sp kazetu a vyhodit jeden pastorek. Pak koupit 8sp razeni a na nem nepouzit jednu polohu.

      0 0
    • Romancero  

      taky jsem řešil po 20 letech…no a už bych to nechal být a raději si postavil od základu nové kolo! Těch problémů s řazením , šlapacím středem (řetěz linka), šířkou zadní stavby…

      Možná by stačilo sehnat 7 kolečko (jsou na závit i kazety), převodníky..a pokud jinak řazení funguje-nechat být.

      pokud upgrade..pak doporučuje nějaký systém třeba 2× 9,10 (převodníky 38/26, 40/28)…ale to si musíš rozhodnout sám, jaké převody využiješ nejvíce.

      0 0
    • novas752  

      Udelej si radost novym kolem. ;) Po 20 letech uz jsou dnesni kola trochu jinde.

      Alivio i Deore ma Dual release, coz znamena ze na vetsi kolecka radis klasicky spodni packou palcem, odrazovaci packu na mensi kolecka ale muzes ovladat jak palcem tak ukazovakem (odradit jde stiskem packy jak smerem dopredu tak smerem dozadu).

      Zaradit o dva nebo 3 nahoru umi oboje razeni, na mensi kolecka ale umi odradit jen o jedno.

      0 0
    • raschi  

      Upgrade ze 7 na 8/9 nemá vzhledem k ceně takto starého kola vůbec smysl – potřebuješ nový zadní náboj (+přepletení) nebo celé zadní kolo, kazetu, řazení, řetěz. Smysl má jedině pořídit nové řazení 3×7, bazarové nebo nové třeba v dekáči

      Mám doma funkční řazení STX 3×7, odřezané od brzdových pák (ty jsem kdysi použil na jiné kolo), takže by se dalo přehodit do tvých pák. Za cenu pošty.

      0 0
    • Kalic  

      Jak píšou ostatní, 20 let staré kolo nemá cenu upgradovat. Buď rovnou dát pryč a pořídit nové, nebo jen nahrazovat co je rozbité, 7mi rychlostní komponenty pořád seženeš a jsou za pakatel.

      0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Schválně si srovnej ceny 10sp a 9sp řazení. 9sp má ještě krátký tah lanka a kvalitě řazení je někdy totálně na prd.

      0 0
    • Mart7  

      Ahoj, řeším podobný problém. Potřebuji přestavět zimáka na funkční převody, dosud totálně opotřebený 3×8, většina Shimano M360. Představa je vzít použitou M592 deore hazku, nechat řadící páčky a pořídit nové kliky, kazetu a řetězy. Můžu na přesmyk pro kliky 42–32–22 použít pro kliky MT300 40–30–22 a stačí 8s řetěz? Kliky musí mít kryt, ať nežerou nohavice. Kazetu bych k tomu pořídil asi alivio HG51. Díky za pomoc i rady.

      0 0
    • tompca  

      Já to řešil loni na kole z roku 1995, výměna ořechu z náboje z bazaru, řazení, brzdové páky, kazeta, širší řidítka taky bazar, řetěz a převodníky ( docela problém sehnat) funglovka, vidlice a brzdy měněné někdy v roce 2006, jinak vše kromě plášťů původní, nové díly nedávají ekonomicky smysl. K tomu kolu mám vztah sice ho používám jen sporadicky, ale je pohodlné ( poctivá Tange ocel), a je mi nějak líto vyhodit něco co bezchybně funguje. Teď jsem ho měl týden na Moravě cca. 350km a i lehký trailík v Tvarožné Lhotě dál. ,

      0 0
    • tompca  

      Za ty samé peníze jak to Deore řazení máš STX třeba tady

      https://www.ebay.co.uk/…303245393949?…

      0 0
    • t29  

      páčky Acera 3×7 RapidFire – vyměnit za ty STX páčky a nějakou dobu by to mohlo zas fungovat.

      https://www.cycology.cz/…par-p221882/?…

      Vlastně můžeš vzít jakékoli 8sp řazení a nepoužít jednu krajní polohu – krok mezi pastorky je stejný.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.