• gram

    Tak přemyšlím kampřes přes svátky na záčátku července a docela mě zaujaly Jizerky,ale nikdy jsem tam nebyl.Ti z Vás kdo Jizerky znáte prosím poraďte trasy, co vidět apod. Slyšel jsem, že na kolo a lezení jsou bezva. Díky.

    0 0
    • pedrod  

      Jak lezeni, to nevim, ale na kolo dobre. Tereny ale vesmes ne moc narocne – vic, dost se jezdi po asfaltu a po panelech, je to spis cykloturistika. Ale daji se najit i dobre terenni trasy. Namatkou treba: 1.Korenov- Polubny – Vaclavikova Studanka – vlevo po zlute nad prehredou Desna – protrzena Prehrada – nahoru smer Knajpa(?) – okolo Jizery (hora) na Smedavu a pripadne dal na skalni vyhlidku nad Hejnice (nevim jak se jmenuje) – obloukem zpet podel hranice po sotolince a asfaltu podel hranice za Pytlackymi kameny na Jizerku – dolu podel Jizery do Korenova. 2. Harrachov zastavka CD – Mytiny – pres hranici hop do Polska – podel Jizery za hranici az na Stog Izersky (?) – da se jet i vic terenem – zpet pres hranici na Smrk – rozhledna – paradni sjezd smer Hejnice po cervene a zpet treba pres Smedavu. V Polsku je min lidi a je tam hezky. Jinak u nas je nebezepci v nekterych mistech, ze pro mnozstvi lidi u hospod ani nebudes mit kam oprit kolo u hospy. Treba o vikendu na Smedave. Ale presto doporucuju.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Vsude je to tak narocne, jak narocnou trasu si zvolis. A v Jizerkach se da jezdit ostre. Viz. http://mtb.netbox.cz/photos.php3?… Toto pravidlo se da prekvapive s malymi zmenami aplikovat treba i na volejbal.

        0 0
        • vlk  

          tak ta fotka je drsná.Nejdřív koukám jestli to není fotomontáž, ale vzhledem k tomu moare to asi bude original foceno.Kurňa jak se trefil mezi stromy při dopadu.Já teda ještě nic takového neviděl.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Zrovna tohohle dropu jsem se vzdal hned jak jsem ho videl. Kdyz ti to prej neuklozne nahore na levce, tak to „jde“. Me vydesily mimo jine prave ty stromy, ktere jsou tam fakt blizko a blbe vysazeny :) Krom toho je to ukrutna vejska. Dopad na tyhle fotce vubec neni videt.

            0 0
            • Mox  

              Ty stromy tam nejsou blízko, je to ten drop co jsem skákal akorát že je teďka na odraze 2m lávka (a bude se to prý ještě zvyšovat). Dopad je luxusní.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Ja myslel, ze tohle je ten ostrej vedle. Takhle z boku to nepoznam :(

                0 0
                • Mox  

                  Někdo to tam všechno zboural, tak si Kostěj udělal nový odraz :)

                  0 0
      • steel is real  

        neni pravda, ze jsou to same asfalty a panelky – zalezi ciste na tobe :-))ne samozrejme pokud budes jezdit dle doporucenych tras v cyklomape nebude to nic moc, ale to asi vsude. pekny trasy ma na svem webu nick: vinca; na samalce bych se neubytovaval – spis nekde v bedrichove a nejezdil bych tam o svatku a o weekndu – to je tam opravdu dost lidi – i kdyz vetsina konci na samalce (tam je to fakt nechutny), ale zas dam celkem dobre vari. hezky je prejezd jestedskeho hrebenu: jablonec-radlo(podjet dalnici) vyjet na hreben a jedes na jested – potom do liberce a zpet na bedrichov.

        0 0
        • steel is real  

          jo k lezeni – satv se nekde na icku a kup si pruvodce od autora: otta simm tam mas vsechny cesty je to v pevne vazbe celkem obsahla kniha

          0 0
    • Honza-HK  

      Když už udeš u Knajpy, nejezdi po značce, ale od kiosku přímo hore, a objedeš Smědavskou horu. Po pravé straně jsou vyhlídky jak z vrtulníku – super. A ještě ke knajpě – je to první samoobslužná hospoda !!! Když je zavřeno, neváhej, vezmi si ze studně lahváč a do bandasky nedaleko vhoď 20 Kč. Jizerkám zdar, předevčírem jsem od tamtud přijel.

      0 0
      • gram  

        OK, tak už se začínám těšit, jen doufám, že to nebude prlný turistů. Snad ještě zda nemáte nějakej kontakt na slušný ubytování.(nějakej levnej penzion, kde se může s bikama)

        0 0
        • x-mass  

          Nevim jestli to bude zrovna v te casti jizerek, kterou hodlas navstivit, ale mohl by jsi zkusit Šámalovu chatu als. Šámalku. Tam by to mohlo byt fajn. Okolo je dost tras a da se dostat i docela dobre do Liberce na Jested. Pokud hledas neco tvrdsiho, tak nevahej a dej si Jestedske sjezdovky.

          0 0
        • JJ  

          S tim, ze bude vsude plno lidi ale musis pocitat. Ty asfaltky nahore sou nekdy plny i pres tyden…

          0 0
    • JJ  

      No na kolo sou skvely, na hrebeny na trekinga a okolo na horsky. Na lezeni existuje vybornej pruvodce Jizerske hory od Fajgla a Simma.Nejvetsi skaly sou na severni strane u Hejnic. Na ubytovani treba http://www.e-ubytovani.cz/…da/index.php tam se nasim loni docela libilo

      0 0
      • gram  

        Jo ještě jednou díky všem za info, ty sjezdovky na Ještědu znějí taky zajimavě, aspoň bych tam moh vyzkoušet nvou marcoku, na kterou již netrpělivě čekám.

        0 0
        • Honza-HK  

          Taky zkus sjezdovky na Tanvaldským Špičáku. Ubytování a hlavně úúúúžasná domácí krmě – Penzión Mariánská hora.

          0 0
    • McBlacky  

      no na lezení můžeš zkusit oblast Srázů (od Oldřichovského sedla po Viničné a pak pod zvonem nahoru) Hezké cesty v oblasti: Zvon:Ginzel (severní cesta), Kauschka (dvouspára); Sedlo: to buď NC solo jen pro rozhled, nebo přeskok s Homole. o kousek dole je Žába, Žabí kůň: určitě spára NC na koně, to je klasika, pokud něco lehčího tak údolka na žábu. Přesun na Pevnost, nevím jak se ty cesty jmenujou, ale jsou vlevo od Velikonoční, neba pak je hezký hladký kout, přesun výše na ostrý roh, tradiční spárou nahoru NC, můžeš zkusit i hladkou, ale tam není jištění a je to rajbas. Sestup dolů k Viničné plotně a zkus Kauschu středem (hustá 6ka). Hezká oblast je i naprotějším vrchu od sedla. Skály Gorila (několik hezkých cest), Liščí skály, Kovadlina, Uhlířská čapka (rozporný komín je fajn) Další možnost na celý den je v oblasti Kuřích věží (super cesta krystalová na velkou k.v). CEsta brouků na malou k.v, Klikatá spára na střední k.v, hezká je taky výrazná komínová spára na střendí k.v, jméno nevím to ale poznáš, dle průvodce za IV). Když k téhle oblasti půjdeš od Bártlovy boudy tak zkus Mechovou věž (NC), a můžeš i vež Grálu a hrad rytířů na protějším kopci. Pak taky kohoutí hřeben a klasiku hřebenovku V. Doporučil bych pro lehčí lezení i zahradní věž (z údolky několik II-III), Ořešník (schody III). Kazatelna je super na Černém potoce (několik cest na sokolíky), Zevloun (údolka i NC). Divoká Máří (NC) Hlídač divoké Máří (NC).

      Trochu jsem se rozepsal, je toho tam fakt hodně a super, žádný návaly… Doporučuji průvodce, půjčují i v knihovnách. Pozor na klasifikaci, používá se Wenzelbach I-VI + VII stupeň, ale některá VI může být i přes 8 UIAA. Obecně ano cesty od Čihuly, Melichara, Ginzela, Kauschkeho, a vůbec cesty před 1960. Určitě ne cesty od Kolesa, Šilhán, pokud nelezeš napohodu 8+UIAA OS A cesty od Prachtela a Prachtlové jen pokud jsi spiderman, ty fakt nejdou :-(

      0 0
      • vtt  

        ty jo to koukam jak prazaci z vinohrad znaj paradne jizersky skaly.:)) Jinak tim rozpornym kominem na Uhlirovu capku jsi myslel tzv, Dricsky komin nebo neco jineho? Dricsky komin je prvni cesta v Jizerkach kterou jsem vylezl, a mam na ni krasne vzpominky, paradne jsem se tam malem posral strachy.

        0 0
        • McBlacky  

          jo jasně, ten s tím blbým přístupem okolo skály (jakoby z údolky), trochu ukloněnej, průvodce tuším na IV? Vypadá dost nenápadně :-) My tam pak ještě zkoušeli cesty z náhorky, ale to jsou vraždy a nepohlo ani TR :-(

          Zrovna nemám v ruce průvodce a některý cesty si pamatuju podle autora, jiný podle názvu, jiný vůbec, a některý podle pocitu (zejména krváky :-)

          0 0
          • vtt  

            jo tak to je on, za 4, vubec se neda jizstit, rozpornej je ze zacatku, ale tak 10m nad zemi je opravdu dricsky ze pokud nemas 50kg a propadlej hrudnik tak z nej musis vylizt a lizt po hrane, je to fakt masakr, byl jsem celej od krve, a trenky temer od h… Vubec nema cenu si brat s sebou lano, jenom se plete.

            0 0
            • gram  

              Jak to tak čtu mám se na co těšit. Já moravák, zvyklej na sportovní jištění z Krasu, Slovenksých vápenců, či Rakouska…:-)) Na písku jsem lezl zatím jenom jednou v Příhrazech a musím říct, že pr..l se mi klepala snad v každé cestě:-)

              0 0
              • náčelník  

                Jizerky nejsou písek, ale žula.

                0 0
              • vtt  

                jo jo ostra zula, na pisek musis do ceskyho raje. jizerky sice moc jisteny nejsoui ale vklinence a friendy uzijes. Neni to zase ale tak vysoke vyjma udolek na Mari a Stolpich. Jak radil McBlacky dej si zvon, dvojsparu, to je klasika a nadherna cesta.

                0 0
                • McBlacky  

                  mě se teda víc na Zvon líbi Ginzel (severní cesta tuším), nejdrív sokolík, pak traverz ruce na tření(!), proplazení komínkem a lehký vzdušný traverz pod vrcholovou stěnku. Jednou jsme tam dokonce potkali autora cesty a když nám říkal, že to dělali bez jištění a v teniskách…

                  0 0
                • gram  

                  omluvte mou neznalost.Tedy vklíněnce a friendy jsou povolený? Tak to je fajn.S těma to ještě jde, ty smyčky jsou hoorší…

                  0 0
                  • vtt  

                    musis si to overit, ja uz cca 10 let nelezu, ale vklinence jsme v jizerkach pouzivali, je to zula, zakazany by to byt nemelo.

                    to McBlacky – Ginzela jsem lezl taky, ale prave ten kominek a zajisteni za brizku se mi zrovna nelibilo

                    0 0
                    • blue  

                      klucíííí… nespletli ste si server? ;-)

                      0 0
                      • vtt  

                        to vis ze ne, na ty skaly se da dojet jenom na bajkach nebo pesky, tak to sem urcite patri. Neni to sice tema „jak dlouho vam vydrzi retez“, ale aspon trochu zmena :))

                        0 0
                        • blue  

                          tohle je diskuze bikovani v jizerkach, ne lezeni v jizerkach… kdyz vidim, ze je v diskuzi neco novyho, tak si ji jdu cist v domeni, ze se dozvim neco o bikovani v jizerkach, misto toho chat, kterej mozna nejen me az tak nezajima… takze si zaloz novou diskuzu s nazvem, ze kteryho bude jasny, ze neni o bikovani v jizerkach

                          0 0
                          • vtt  

                            vis co blue polib si prdel, my si muzeme diskutovat o cem chcem, ja, gram, McBlacky, nacelnik a minimalne dalsi co se zapojili. nepotrebujeme samozvanyho moderatora jako ses ty. v uvodnim prispevku je to napsany ze je to o biku a lezeni. Mimo to diskutovali tady mnohem jiny veci co s bajkem ani sportem nemaj nic spolecnyho a tam si nezasahoval. jestli s tim mas problem tak si jdi diskutovat treba na www.superstar.nova.cz

                            0 0
                      • gram  

                        OK už mlčím, ale tak moc se snad nestalo…Aspoň vidím , že mezi bajkeri je dost lezců.Koneckonců nic novýho, že?

                        0 0
                        • vtt  

                          nemlc, ja si o tom rad pokecam.:))

                          0 0
                          • gram  

                            Jo,jo lezení… Když na to vzpomínám bajka jsem začal jezdit kvůli tomu, že jsem si na bouldrovce podělal rameno (už se stejně nespravilo:-(.Tak jsem bral kolo jako pěknou rehabilitaci, teď už vlastně nevím čemu dát přednost. Hlavně, že člověk vypadne někam ven. Snad se to počasí uklidní.

                            0 0
                            • vtt  

                              jo ja zacal jezdit na kole abych se z liberce dojel do jizerek nebo do ceskyho raje na skaly. tenkrat ale na favoritu.

                              0 0
            • McBlacky  

              hele tak to si zkus tu spáru NC na ostrej roh… a pěkně od spoda, ne z tý lišty (až tam budeš, uvidíš) to je něco podobnýho, ukloněná spára, doporučuju rukavice (používám starý bikový). V týhle mazárně si lano vážu jen do očka na sedáku, abych pak moh slanit (průvodce II-III, z roku 1923asi – tenkrát na boso!!!). Když jsem to lezl poprvé, tak jsem byl uplně vyřízenej :-)

              0 0
    • blue  

      sice se te az tak konkretne netyka dotazu, ale jen tak mimochodem jsem narazil na tenhle clanek

      http://www.ceskenoviny.cz/…dex_view.php?…

      0 0
    • vinca  

      No , jestli budes chtit vyrazit i na Polskou stranu, ( o vikendech tam je tak 20× min turistu, nez u nas) ,tak celkem zajimavy trasy jsem popsal na svejch strankach http://www.sweb.cz/…o/index.html a z nasi strany tam sou zas nejaky panoramata.

      0 0
      • gram  

        Taky děkuji za tip. Je pravda, že těch davů lidí na české straně se trochu bojím.

        0 0
        • socka  

          muzu potvrdit, knajpa na smedave plna borcu v pestrobarevnejch trikotech, na polsky strane budes na kole sam, max dva + v sezone neco polaku s bandaskama plnejch boruvek, turistika se tam moc nepestuje, a vyhledy sou taky hezky, z hrebenovky obcas vidis az na balt:), resp polskou placku az do nevidim, zajimavej pohled to kazdopdne je

          0 0
          • pedrod  

            Pokud tedy zrovna nenarazis na tisicihlavy peloton bike-maratonu ze Swieradow-Zdroj – zazil jsem. Ten se ale jede, myslim, az prvni vikend v srpnu. Jinak souhlas doporucuju.

            0 0
    • quassar  

      Tak jestli vas zajima jak jsou jizerky prujezdny tak mam mensi info. Dneska jsem dal vyjizdku Bedrichov, Nova Louka, Kristianov, Kneipa, Okolo smedavske Hory, Krasna Mari, Hrebinek, Nova Louka, Bedrichov a v podstate az na asi patnactimetrovej usek za Kristianovem (asi 1,5 km) to je komplet prujezdny… pocitam ze kasarenska (tam se mi uz nechtelo) bude taky v poho, tudiz cesta z Bedrichova na Smedavu je ok… V nedeli zkusim jeste prozkoumat jak to vypda mezi Tisinou a Jizerkou a podam report :)))

      0 0
      • McBlacky  

        hele jel jsi někdy Smědava- F. Cimbuří do Bílýho potoka? dá se to? myslím tu cestu co vede okolo Hajního Kostela a Kazatelny, nahoře počítám, že se přes ty schůdky přenese bike…

        0 0
        • náčelník  

          Více než před deseti roky jsem absolvoval zelenou (?) z Bílého potoka na Štolpišskou silnici. Pokud myslíš tuhle, tak jsem větší část cesty kolo nesl na rameni, protože se nedalo pro kameny tlačit. Otázkou je, v jakém stavu je po těch letech ta cesta, příp. moje technika :)

          0 0
          • McBlacky  

            jj, já myslel ale dolů, nahoru to by nešlo, s velkejma problémama by se dalo vysápat na úroveň skály Zevloun, pak už dále nahoru jen tlačit a nést :)))

            0 0
            • náčelník  

              Já nemyslel tu cestu přes skály, ale tu „normální“, co vede po nimi údolím Černého potoka a ústí na Štolpišské silnici. Myslím, že je zelená.

              0 0
              • kolombo  

                Na téhle straně hor je jediná neasfaltová cesta, povolená pro cyklisty, a to je zelená z Ferdinandova na Hřebínek, k vyhořelému bufetu. Raušekova cesta, česky Rauschweg. Ostatní jsou vybaveny značkou zákaz jízdy cyklistů.

                0 0
                • McBlacky  

                  hmm já tam normálně chodím s báglem po skalách takže tyhle cedule moc nevnímám. Ale rozmýšlím jestli tam nejet na týden bikovat, ale asi ne, když je tam tolik zákazů :( jinak kdyby nebyly, dokázal bych si představit pěkný brutály

                  0 0
                  • kolombo  

                    To není tolik zákazů, je to SPR Jizerskohorské bučiny, a tak je to celkem pochopitelné. Tahle strana hor je příliš strmá na jakékoliv cesty :-( Na straně k Liberci a Jablonci je to daleko lepší.

                    0 0
                • náčelník  

                  Raušekova je sice neasfaltová, ale je to „silnice“. Před opravou byla pro MTB daleko zajímavější (nohoru i dolů). V době předzákazové jsem jezdil ještě Štolpišskou a Novou poutní (pouze dolů).

                  0 0
              • J.A.V.  

                To to je super cesta, jeden z nejkrásnějších výjezdů v Jizerkých (jestli né ten vůbec nejlepší) Naposled jsme to vloni dali nahoru a dá se to vyjet celé, i když místy si kašpárek užije. Zákaz tam bohužel je a určitě má i své opodstatnění – kdyby to tam nějaký maník co to nezná pustil dolu na svém krosovém speciálu Tesco tak se zabije. Ale nahoru je to krásnej technickej výjezd kterej stojí za to nachvilku koukat jinam, když jedeš kolem tý značky. Aspoň na chvilku si připadáš, že si opravdu v horách.

                0 0
    • climber  

      Do Jizerek jezdím, ale že bych z nich byl ňákej vodvázanej. To už mi přijdou lepší Brdy nebo Křivoklátsko.

      0 0
    •  

      Svitava je řeka řek!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.