klasika - strileni retezu trochu jinak ;)

27 nepřečtených
  • morlo

    Uz dlouhou dobu resim strileni retezu, neni moc casty, zalezi na stylu jizdy. Nejcasteji se ustrel objevi ve chvili, kdy lehce tocim, netaham a vzapeti zaberu, pokud je retez a prevodniky cisty, objevi se to tak zhruba 1–2× na 10 km. Ale jak rikam, zalezi na stylu jizdy – pokud jedu s dcerkou a lehce slapu, tak je to pomerne casty, pokud jedu ostre, je to zridka. Podotykam, ze to trva cca dva roky a mezitim jsem vymenil jak pastorek (ze SRAMu 970 na 990), tak 4× retez (porad stejnej SRAM 971). nekolikrat jsem namazal a zkontroloval bowdeny, razeni i prehazku. Ted jsem dokonce ukecal Racebike, at mi pujceji jiny zadni kolo (kvuli orechu), byl jsem skalopevne presvedcenej, ze je to nakonec orech. Bohuzel jsem dneska zjistil, ze ani vymena orechu nepomohla. Minulej tejden jsem jel pres brody Zahoranskyho potoka a na konci vyjizdky mi to zacalo desive strilet, stelovani na riditkach vubec nepomahalo, malem jsem nebyl schopnej dojet domu. Kolo jsem vycistil, retez, pastorky, prevodniky, prehazku a bowdeny jsem rozdelal a vycistil a to pomohlo – nejsem ale schopnej rict, cim to bylo, kolo nebylo nijak obaleny bahnem, proste normalne s lehkym smirem :). Kdyz jsem ale mel kolo na stojanu, vsim jsem si, ze pri toceni prevodnikama pod velmi lehkym tahem (tahal jsem kliky rukou) se obcas retez chyti na pastorku vetsiho kolecka. Ne zadnyho konkretniho, ale vzdy toho vyssiho, stelovani sroubem na razeni vubec nepomahalo. Retez se vzdycky chyti do vyfrezovanyho nabehu a pak z nej zase spadne – to zpusobi lupnuti, pokud je to pod silnym tahem, tak poradne rupne. Myslim si, ze je to ten problem, ze se jen na zmineny vyjizdce nejak vyhrotil. Dela to dojem preskoceni praporku v orechu, ale asi jsem se splet. Ted ovsem netusim, cim to muze bejt – ohla patka, opakovane blbej retez SRAM (4×??), blba prehazka (SRAM X.7), blby razeni (X.7 trigger). Serizenim to tezko muze bejt, pac stelovacim sroubkem u razeni jsem otocil pres dolni i horni mez (posunul jsem to o jeden prevod) a dela to porad, nelze najit misto, kde by to sem tam neustrelilo. Vsim jsem si, ze jak kladky, tak pastorek i prehazka maji mirnou vuli do stran, kdyz jsem to porovnaval s ostatnima kolama, ta vule je vsude zhruba stejna, takze to asi chyba taky nebude. Tak kdo udela diferencialni diagnozu a navrhne lecbu? Jeste opakuju, ze mi to dela od zacatku, co kolo mam, takze zadny opotrebeni sem netahejte :).

    0 0
    • quidos  

      Sram řetěz, tak předpokládám spojku, jinak by mě napadl povylezlý čep řetězu po snýtování, ten by se mohl chytit o větší pastorek.

      0 0
    • Daf  

      Me to prijde jako typickej pripad loupani v orechu ;) Muze pomoci vycisteni, ale taky je mozne ze nepomuze nic a budes se s tim muset smirit.

      0 0
      • maxtor  

        Přesně tak. Tohle dělá ořech. Pokud máš v ořechu zaprasenou vazelínu nebo prasklé popř. unevené pružinky u praporků, stane se ti, že praporky se „lepí“ k tělu ořechu a občas nezaberou. Pokud se tak stane u všech najednou, stane se to, co píšeš, a vypadá to, jako by ti střílel žetěz. Proto: Rozebrat, vyčistit a popř. opravit praporky.

        0 0
        • morlo  

          Orech jsem zavrh, pochybuju, ze by to stejne delaly dva orechy po sobe – navic tenhle je prakticky novej.

          0 0
          • maxtor  

            Já jsem si nevšiml, žes psal o výměně ořechu. Pravda je ta, že mi čas od času přeskočily snad všechny ořechy, co jsem kdy jezdil.

            0 0
            • morlo  

              V prvnim odstavci – v Racebikeu mi pujcili cely novy zadni kolo.

              0 0
            • kafac  

              psal ze si pujcil od racebike jiny zadni kolo (kvuli orechu) :-)

              0 0
    • MARIN  

      ohla patka prehazky

      0 0
    • kajulka2  

      No tak koukám že nejsem jedinej co má tenhle problémek. Mám to samý osazení, akorát kazeta je Sram 950 a dělá mi to taky. Myslím že je to řetěz. Měl sem původně hg 73 ten to nedělal, Sram 971 se spojkou už jo. Já nevim jestli je to možbý, ale připadaj mi ty články moc široký, sice perfektně řadí ale zase občas ustřelí

      0 0
      • morlo  

        Taky si nakonec myslim, ze by to mohl delat retez, mozna zkusim shimano.

        0 0
        • hinault  

          mam sram 970 a hg 73, robi mi to tiez obdobne veci. povodne som to pripisoval tomu, ze si retaz po vymene este nesadla, neskor rozstelovanej prehazke – to sa mi ale nepotvrdilo. takze pre mna zahada doteraz …

          0 0
          • morlo  

            Hmm, tos me nepotesil, vkladal jsem lehke nadeje do retezu shimano :).

            0 0
    • kafac  

      budto ohla patka, nebo raminko prehazovacky. Pokud to dela treba jen na velkym tacu a malejch prevodech – muze byt spatna i retezova linka

      0 0
      • morlo  

        Opticky oboji vypada rovne, zas se mi nezda, ze by SRAM system byl tak citlivej a chytal se na nekolika stupnovy odchylky.

        0 0
        • Lister  

          ohlá patka nemá se systémem řazení nic společnýho, tam ti jiný poměr nepomůže, jde o milimetry – no spíš jejich desetiny, jsem se taky divil, patky vypadala rovně, ale po proměření přitom to bylo dost šejdrem. Jinak občas se mi stane něco podobného, nově mám Sram řetez – takže by byl problém opravdu v tom??

          0 0
        • MARIN  

          na optiku (predpokladam stejne jenom lidskych oci :) se v tomto pripade vykasli a zajdi do obchodu kde ti to zkontroluji a pripadne srovnaji

          0 0
        • kafac  

          Ona nemusi byt ohla klasicky do boku, ale muez byt do vrtule.Kdyz se podivas ze spodu na voditko, tak ta kladka pod kazetou musi byt rovnobezne s kazetou, pokud je patka nebo voditko do vrtule, tak kladka je vyosena a retez ma tendence nabihat do zubu. Ze zadu to vypada OK, ale predek je jako by tlacenej do kazety, a pak to strili

          0 0
          • morlo  

            Ok, s tou patkou to neni spatnej smer, zkusim to poradne zkontrolovat, mozna by to mohlo byt tim.

            0 0
    • juebox  

      kamšovi to dělalo taky,nejdřív měl shimano řetěz a potom si koupil sram a při zaběru mu to střílelo,a tak si koupil nové převodníky i s klikama a už mu to nedělá

      0 0
    • MartinXC  

      Vyosená patka, ohnuté ramínko, načatá horní kladka, možná unavená pružina šaltru (kdy kladka cvrnká o zuby pastorku), velká vůle v ořechu(kdy se v záběru vyosuje), hodně špatná řetězová linka.

      Jak se to chová při cvrkání dozadu ve stojanu – střílí, res nabíhá řetěz blbě taky nebo ne ?

      0 0
    • MlokCZ  

      Jak už psali ostatní, když to není ořech, tak ohlá patka. Mě se to chová úplně stejně, když ji ohnu (po narovnání vždy naprosto ok) – a to nemusí být žádný velký ohnutí, stačí trošku.

      0 0
      • Daf  

        Kdyz je ohla patka tak to ma vetsinou i dalsi pruvodni jevy. Jako ze to neradi moc dobre, retez neustale cinka o nejake pastorky, nejde to dobre seridit. Ze by to strelilo jen tak z niceho nic se mi moc nezda.

        0 0
        • MlokCZ  

          Může a nemusí, mě se právě s lehce ohlou patkou povedlo přehazku seštelovat, že vše bylo ok, jen to občas ustřelilo. Pokud bude ohlá hodně, tak to je jasný, pak nebude fungovat už nic.

          0 0
    • morlo  

      Tak dneska mi volal P. Heinik a se slovy, ze to tu cte (zdravim ;) mi nabidl jeste jiny zadni kolo s jinou nabou a samozrejme orechem. Takze to pres vikend vyzkousim a pak uz pujde vyloucit jedna z komponent s velkou urcitosti (orech). Takze uvidim. No nebyt P. Heinika a RB, tezko ocekavat, ze bych to vyresil, takhle to jde prece jen uplne jinak. Takze diky.

      0 0
    • morlo  

      Nechce se mi tomu porad verit, ale vcera (35) a dneska (40) jsem jel s jinym zadnim kolem vypujcenym od RB a ani jednou to nestrelilo. Teda popravde vcera to trochu strilelo pri razeni (ovsem uplne jinak, nez jsem zvyklej), ale to bylo pred serizenim pastorku na moji prehazku, pak uz to slapalo jak hodinky. Takze snad je zahada vyresena, nejspis se opravdu jedna o orech – 2× stejna naba se stejnou zavadou, to by me ani ve snu nenapadlo. Jiny vysvetleni by jeste mohlo byt, ze jsem se v tom vedru dost plazil :).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.