• robby1

    Tento rok začnu jezdit sadu STX už 10 sezónu!!!!Jsem celkem konzervativní,rám mám ocelový(vyměnil bych jedině za titan)a když komponenty dobře fungují,tak nerad měním.Nejsem závodník,ale občes mám výkonnostní ambice,ročně nalítám okolo 5000km.Má STX sada má asi 50 000!!! a ještě snese i když zadní měnič je na hraně.Mí přátelé za tu dobu už jezdí třetí sady,která jsou vyšší než má a zároveň jsou v horších stavech!!!Občas jezdím i masakry,bah­no,maras..,ale nezanedbám pak údržbu.Převodníky mám stále původní!!!!Design pák a řazení je dle mého nepřekonán!Sada vyuřívá „jen“ 21 ryclostí,ale nevadí mi to a víc nepotřebuji.Prostě je to dle mého ta nejlepší sada,která kdy byla pro MTB sestavena.Zajímalo by mě jestli máte s touto sadou podobné zkušenosti,pop­řípadě jak na ní vzpomínate.viva STX!!!!!!!Děkuji :-)

    0 0
    • Meesha  

      jooo,tak tyhle doby nepamatuju :-) Ale 50000km na prevodnicich…sme­kam. Pak asi dorazil marketing uz i do Japonska :-)

      0 0
    • Jenca  

      jo pamatuju na kole starem asi 8 let ji mam. ted ho vyuzivam jako zimaka a letos napodzim jsem daval novej prevodnik teda musel jsem cele kliky pac by jen prevodnik na 5arm vysel draz nez co mam ted alivka kliky.

      kolo je cele osazeno sadou stx rc a jak rikam krome vymeny prevodniku kazety a kolecek v prehazce porad slape paradne a vakl v saltru minimalni, vakl na presmyku trochu je no je to topswing ale ne funkci to vliv nema.

      nemuzu si stezovat

      0 0
    • juli  

      No jo STXo to je/byl drzak. Doted mam na zimakovi kliky s origo prostrednim a malym prevodnikem. Ten velkej jsem vymenil za Gebharda 46z. Je blbe, ze ta ostatni jsou k nesehnani. Doted v krabici opatruju nove razeni, saltr, naby a kazetu.

      0 0
    • Tomcat_1  

      STX je uz asi legenda. Obcas se da i neco splasit v kamennych obchodech – kazeta, kliky, brzdovy packy – ktery mimochodem HOOOODNE pripominaj LX. Skoda ze nemam zadni menic, to by bylo. Ach jo…stary dobry casy…

      0 0
      • pali  

        jasne ze pamatam jazdil som prehadzovacku stx, uz neviem presne kolko sezon ale chodila pekne, dodychala na vakel v capoch

        0 0
    • Smazaný účet  

      Na minulém biku jsem jezdil STX RC 7 sezon,cca.35 000­.Po prodeji jezdí už 3 rok dál,takže super.Teda mimo smyku.Ten chyt vakl asi po 500 km.

      0 0
    • panacea1  

      to je obecně o všem co se teďka vyrábí…dřív se to dělalo poctivě a pořádně, dneska to je většinou šunt co prd vydží…proč jinak je moc lidí který se po světě snažej kupovat starý dobrý komponenty za docela vysoký prachy?? protože vydržej…

      já vozil LX řazení z r.98, to bylo ještě když existovalo STX…to bylo pod ním a taky super chod…žádný závady… STX měl můj kámoš kdysi na svým prvním biku WINORA…teďka už závodí…ale byla to dost dobrá sada, akorát přehazku na švihu ulomil o větev :-(, ale nasadili jsme ji tenkrát zpět na ten lom a na jeden převod dojel domů..:-)

      já vzpomínám na starý XTR 1994…to jsem si dřív dovolit nemohl a teďka už se nedá skoro sehnat…jinak stojí balík…

      0 0
    • JSt  

      ono vubec vsechno z te doby dost vydrzelo. ted mel muj zimak taky 10 let. je cely na acere a neni tam nic menenyho krome pak (v zime neradila od presmyku) – prave za stx. sdruzeny me staly pred 4 rokama 500,–. tisickrat lepsi nez deore, co mam na „letnaku“. zimacek ma najeto hooodne pres 20k a jeste mu dech nedochazi.

      0 0
    • Hnoj  

      Mno konkrétně tuhle sadu nepamatuju, ale když jsem začínal se závoděním a bikem vůbec tak jsem lítal STX-RC a to byla libovka :-)

      0 0
    • kesu  

      kamarad mel komplet bika v STX RC a vim ze mu to vzycky chodilo lip nez moje XT,coz me priserne stvalo…:)

      0 0
      • panacea1  

        :-D to je hlína…ale XT z tý doby bylo taky dost dobrý…žádný lakovaný komponenty ale pěkně leštený!!!! i LX bylo zčásti leštěný… teďka jsem viděl LX, Deore a chtělo se mi blejt…myslím sadu z r. 2004–2005..:-(

        0 0
    • madcat  

      na starým kole (viz. moje info) mám taky STX sadu a má nalítaný cca 25000 km a měněná je akorát jedna klika, která mně praskla v zimě při dropování :-)), a kazeta, kterou sem neopatrně ožužlal přetaženým řetězem… funguje fest a drží taky fest… kde sou ty časy…

      0 0
      • Pá-dlista1  

        No jo klika.. ta mi taky praskla… nebo se ohla? Ted uz nevim. Ona to zas tak svetova sada nebyla :)

        0 0
    • jizby  

      To ses mi trefil do noty. Teda enem esli neprovokuješ :) Stx může vozit desátou sezonu kdejakej civil, ale jestlipak ho má i v chromice ?? To je totiž teprf dezajn :) (to zase provokuju já) Ale bez legrace, jo, budu ho mít už taky asi 10.rok, protože sem socka, co je jí líto vyhodit něco, co funguje, i když tomu musím trochu pomáhat. Jezdím ročně asi půlku toho, co ty. Ale občas domlouvám kazetě pilníkem (najdeš v historii a neřikej, že nikdy nepřetáhneš řeťěz.) S přehazkou souhlas, taky na hraně, zatím se dá vakl udržet na uzdě podložkou v uchycení a novejma kladkama. Převodníky mám od G, ale chtěl jsem víc zubů. Ostatní věci – no, než ošoupu brzdový páky apod, tak to bude ještě chvilku trvat. STX zdar!

      0 0
      • vlk  

        nechápu proč bys měl být socka, že nechceš vyměňovat funkční věci s kterými si spokojen za nové jen kvůli tomu abys vypadal moderně.

        Koukám, že u Vás v Praze už je asi zcela běžný americký spotřební způsob života.Lidi zamyslete se.

        0 0
    • jakub  

      ja si du po vejplate pro presmyk, ladim nove kolo, zbil mi jenom ram tak zacinam temer od nuly a konkretne na tento komponent se tesim… maj jedinej za super peniz…

      0 0
      • jakub  

        chaaa chaaa tyyvoe to sou hrubky sooorry… stydim se… ale jak pisu tak to fakt nevidim az pakk to je trapas uf ale presmyk bude…

        0 0
    • jaski  

      jj pamatuju mel sem presmyk sice chyt docela rychle vakl ale ta barva je proste bez chyby.je mi lito se ho zbavit takze asi si ho vystavim.

      0 0
    • jihra  

      Taky jezdím na STX-RC a furt dobrý. Kolik má celkem nalítáno nevím – byl to kup z „druhé ruky“. Akorát jsem vyměnil prostřední převodník (a samozřejmě kazetu a řetěz) – už odešel, využívám jej nejvíc. K tomu prostřednímu převodníku mám zajímavou historku – zrovna jsem jej sháněl, už jsem si jej chtěl objednat v Paul-Lange za „těžké“ peníze – a náhodou vlezu do nějakého bazaru a co nevidím – pod sklem na pultě se válí úplně nový prostřední STX-RC převodník za 5 Kč (slovy pět korun českých). To byl kup!!

      0 0
      • panacea1  

        to snad neni ani možný…za 5kč!!!!! tos udělal kauf století :-) a co to bylo za bazar s koly nebo obecně?? u Lange si asi moc neobjednáš protože to je velkoobchod, mě odkázali na dealery shimana…

        0 0
        • jihra  

          Já přes léto provozuju malý cykloservis, takže si u Paul-Lange můžu objednat. No a ten převodník za 5 Kč jsem objevil v nějakém obyč bazaru v Ostravě (proto stál jen 5 Kč, bazarbaba se v tom evidentně nevyznala) – ve spešl cyklobazaru by to za 5 Kč určitě nebylo. Ono abych pravdu řekl, tak když jdu kolem bazaru nebo sekáče, tak tam (pokud mám čas) vždycky vlezu a omrknu sortiment – někdy se to opravdu vyplatí. Třeba v sekáčích se občas objevuje oblečení na kolo – před 14 dny jsem koupil čapáky jak nové za 80 Kč, tričko (opět jak nové) za 60 Kč atp.

          0 0
          • panacea1  

            to máš recht, já bazary oblejzám taky a dá se tam dost dobře sehnat pár věcí, ale je to o čase… já jsem tam takhle sehnal dobrý kolo a kámoš Cannondale za 25000,–

            0 0
            • rarášek1  

              Já si v bazaru koupil zpátky svoje kolo!

              0 0
              • Manas  

                Napodobne. Nesnasim bazary co nabizej rozkradeny veci.

                0 0
                • panacea1  

                  ja taky ne! proto nakupuju v bazarech kde znám obsluhu a původ věcí…teda pokud se jedná o kolo…pokud se jedná o drobnosti typu nabíječka, kompas, drobnosti tak to neřešim…jinak jo a samozřejmě mám na všechno paragon..

                  0 0
    • Tomcat  

      Jo pamatuju, smyk jestě mam, přední naboj taky , torzo přehazhy a zadního náboje a střed.

      Bohužel nemohu říctže by to bylo extra vodolný

      • kliky sem zlomil („únavový lom“)
      • přehazku trhnul vo pařez,
      • naboje konusy během chvíle v háji
      • střed špatně těsní
      0 0
    • Flais  

      Také jsem jezdil sadu STX a STX-RC od roku 97 do asi 2001. Mamina jezdí doteď na Marin Bear Valley (ocelový zužovaný rám Tange, celé kolo s pevnou vidlicí asi 11kg) s komplet sadou STX-SE (verze z roku 94, celá leštěná) pouze jsem jí vyměnil brzdy na V-brake LX. Na STX tedy mám vzpomínky jedině pozitivní :-)

      0 0
    • senožrout  

      Já mám řazení a původní kliky s převodníkama dodnes na zimáku. Je to držák. Takovej pěkně tvrdej hliník na těch klikách a převodnících. Na něm asi Sh pochopilo, že dělat držáky se nevyplácí…

      0 0
    • yakub  

      já mám STX RC řazení a po 10 000 km chodí furt dobře, ale asi ho stejně letos vyměnim za LX

      0 0
    • Mamut  

      STX salter som mal na biku, kupovanom v 1997. Mal vakel v paralelograme uz od vyroby. Po 2 rokoch mi za jazdy z paralelogramu vyliezol jeden nit, prusina salter skrutila tak, ze sa odlomila cast ocka, ktorym bol prevleceny jeden z 3 nitov, ktore este ostali. Vylezeny nit som nasiel, domov dosiela ko na drezine. Cele som to zbuchal potom este dohromady, ale aby to radilo, tak som tomu musel spravit taky posilovak ako robil SRAM (bassworm). Pouzival som to este asi dalsie 2 roky, ale nemozem povedat, ze by som mal nejake skvele spomienky na STX.

      0 0
      • Fernetbiker  

        STX nebylo spatny,taky jsem ho jednu dobu vozil.Ale nic to neni proti LX z tech dob!Do dneska vozim predni nabu,a ta prezije vsechno.Loni na Drasalovi jsem musel repasovat celou zadni Higinu(vsechny 4 loziska KO),ale predni LXko bylo netkli.

        0 0
    • stařík  

      Na mým prvním biku je ještě původní. Ale je tam směs – je to Kellys Big Strade z roku 1995. Teď na něm jezdí kamarádka už jen do práce.

      0 0
    • Palo TT  

      No moja sada STX (zrejme 95 alebo 96) mala velmi cudne kluky. Velky prevodnik bol prichyteny len na stredny prevodnik a nie na kluky. Stredny prevodnik bol vyprofilovany a uchyteny na kluky srobami, ktore drzali zaroven aj maly prevodnik. Dodnes som nepochopil, ktora chora japonska hlava vymyslela tento nestandard. 2 STX prehadzovace som zrusil (na konaroch) a potom som experimentalne presiel na gripovy SRAM 7.0 (5.0). A odvtedy Shimanacke radiace systemy 1:0.5 na moj bike maju zakaz ;). STX presmykac sluzi dodnes.

      0 0
      • Vilém  

        Tuhle verzi STX klik jsem mel taky.Jak ojedes kliky tak je muzes leda vyhodit.Ten prostredni prevodnik stal skoro tolik co novy kliky:(

        0 0
      • lubos  

        videl som … mas dost v oblube namotavat kazdy leziaci konar do prehazky :-))

        0 0
    • vlk  

      přehazka vydržela dobrých 7 let, zadní náboj jezdím doteď. přesmyk jsem měl z té doby xt, na bráchovým kole funguje ještě dnes.Páčky vydrželi asi 5 let.Kliky 7 let 2× měněn střední prevodník a 1× malý.Ještě loni měli stx kliky za 800,– v bagbike.cz/ nové.Kvůli nestandartnímu střednímu a malému převodníku bych je ale už nevzal.Srovnání nemám, předtím jesm jezdil Sachs 7,0 a sachs newsoucess a to vždy vydrželo tak 1/2 –1 rok.Ale co mám teĎ LX/XT/Sram x-gen(přesmyk) výbavu, tak to vypadá taky slušně.

      0 0
    • Twister  

      Nejsem pamětník a tak by mě zajímalo, kde stálo STX v hierarchii? Mezi deore a LX? Jinak asi před rokem jsem viděl v bazáči ňáký kolo na deore DX. Stálo 3,5… ? Co to bylo zač za sadu?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mezi LX a Aliviem. Místo STX přišlo Deore.

        0 0
      • Mamut  

        Deore nebolo, Bolo …, Alivio, STX, STX RC, LX,… STX a STX RC zanikli a vznikla nova sada Deore. (No, ona nebola az tak nova, Shimano celkom recykluje nazvy sad, takze niekedy na prelome 80-tych a 90-tych rokov bolo deore tusim tiez)

        Kvalitou podla mna nedosahuje RC-cka, takze RC asi zaniklo a STX bolo premenovane.

        0 0
        • mike01  

          to deore se jmenovalo deore EXAGE pak bylo STX atd(v letech 92–94 SH dost hejbalo s pozici sad,tak se ani neda rici ,ze nova sada nahrazuje zaniklou).Jinak vetsina sad se jmenovalo Deore…Deore LX,Deore DX. Podle roku bych rekl, se taky posouvaly jednotlive dily v sadach.Kliky DX 92 vypadaji jak XT 91. STX mi nepride nejak lepsi nez ostatni sady,presmyk mel vakl uz od vyrobce a byl nepouzitelny. Vzhledem k tomu ,ze bylo pro 7 pozdeji pro 8 kolo,tak se spatne srovnava razeni s 9kou. Osobne bych preferoval spise LX93 ,treba brzdy (cantilevery)nebyly nic moc ani u jedne sady ,ale Lx je melo o dost lepsi.

          0 0
          • Pekáček  

            Když 93 tak jedině DX a nebo XT, sice jen sedmikola a cantileverama, ale stále staré dobré držáky dotáhnuté do maxima než je nahradily komponenty a la nudličky (hlavně šaltry).

            0 0
            • mike01  

              myslim ze 93 uz DX nebylo a lx93 melo rapidfire,dx razeni nic moc, XT ok ,ale ta cena tenkrat!

              0 0
              • Pekáček  

                V roce 1993 se Deore DX dělalo naposledy a mělo rapidfire plus.

                0 0
                • mike01  

                  DX razeni jeste ma zena na starym TREKU 980 (r.v.93),ale rapidfire to neni, je to jen podobny. Odrazuje se i radi palcem,je to dost nesikovny a jde vic ztuha.Nevim ovsem jakej je rok vyroby sady.

                  0 0
                  • náčelník  

                    U „Rapidfire“ se právě řadí i odřazuje palcem. Když se řadí palcem a odřazuje ukazovákem, tak je to „Rapidfire Plus“.

                    0 0
                  • Pekáček  

                    Tutově model 92.

                    0 0
            • náčelník  

              Jedno upřesnění, (š)Pekáčku – měl jsem XT 1992 a už mělo osmikolo :)

              0 0
              • lidumil  

                Já mám starý XT řazení SIS z roku tuším 1991?(nebo 90?) a má už taky polohy na 8kolo a i mi to na 8kolu běhá v poho.

                0 0
              • Pekáček  

                Ty jo, fakt? :oP To tedy čumím, to mi uniklo.

                0 0
          • lidumil  

            Deore Exage se, pokud se dobře pamatuju, nikdy nic nejmenovalo, bylo to jen samotné EXAGE, měl jsem to na jednom z prvních kol, tuším to byl Marin. Ale tehdy byl přístup k informacím mizernej :-( a Shi názvy a pozice, jak píšeš, dost často měnilo.

            0 0
            • Lišák  

              Nebylo to „Deore Exage“, ale například šaltr „Shimano Exage 400 LX“ vozím teď a nemám k němu výhrady. Je starý, ale minimálně jetý.

              0 0
              • mike01  

                jo mas pravdu

                0 0
              • lidumil  

                Já měl, viz výše, jen EXAGE, a pak byly jak píšeš Ty. EXAGE bylo nějak mezi EXAGE 500LX a Deore LX, tuším. Ale to už je dávno:-(( sem byl ještě mladej.

                0 0
              • rarášek1  

                Našel jsem v dílně manuál Shimana pro rok 1991 (v němčině ) DEORE XT – DEORE DX – DEORE LX – EXAGE 500 LX – EXAGE 400 LX

                • EXAGE 300 LX – 200 GS – 100 GS. Deore XT bylo 7rychlostní, řadilo se RF a talíř byl v provedení BIOPACE. Nabízeli se taky pedály PD-M737 SPD.

                Na silničky to vypadalo takto: Dura-Ace – 600 Ultegra – 105 SC – RX 100 – EXAGE 500 EX -EXAGE 400 EX – EXAGE 300 LX. Dura měla dualy a 8kolo. Talíř byl opět Biopace

                0 0
              • l.smetana  

                Já měl třeba ještě nedávno EXAGE Boo:ex, nebo Bootex? Tak nějak. Fungovalo celkem dobře, jenže v domnění, že je to nějaká né-moc-drahá čína věnoval známému na kolo…od té doby o ni nevím. Ale posloužila mu tehdy dobře,možná ji ještě vozí..

                0 0
      • Lišák  

        DX bylo někdy kolem roku 1991. Bylo to v podstatě jinak designované LX. Později se DX označovala nějaká sada pro dirt?, street?, nebo něco takovýho. Nevim to přesně, když tak mě někdo opravte. Dík.

        0 0
        • McBlacky  

          dx byla treková ne?

          0 0
          • enjoy  

            vypada to,ze nekeca:-)

            0 0
            • McBlacky  

              hmm mám doma teda jeden smyk DX a ten se tváří že je na větší pily tak odhadem 48 max. Ale třeba mě jen mate tvarem :) jezdí ho otec -tam neva že to škrtá a blbě řadí :)
              mě nešel na 8ku 42/32/22 seřídit ani za boha.

              0 0
              • Vilém  

                V te dobe se davalo 46(48)/36/26

                0 0
                • Lišák  

                  Tyto placky sem měl na svým prvním skutečně horským kole Wheeler 4400. Bylo to Deore LX a brzdy a řadicí páčky byly Deore DX.

                  0 0
                  • Vilém  

                    To je nahodicka,tento ram mam doma v dilne…rozre­zanej:)Ne,chci ho svarit znovu dohromady,ale v trosku jine podobe.

                    0 0
        • Vilém  

          Pozdejsi DX byla BMX sada.Puvodni DX bylo mezi LX a XT

          0 0
          • lidumil  

            Jo jo tak to bylo – kdysi označení bylo 100 LX(pak GS) až 500 LX a pak Deore LX, Deore DX a Deore XT. XTR bylo na počátku let 90 pro mě zcela neznámým pojmem, netvrdím ale, že neexistovalo. Žena má na Treku 8900? z té doby kompletní sadu Deore DX s XT pákama, řazením a cantil. low profilama. Pak to Shimano posunulo – Deore, Deore LX, Deore XT a XTR.

            0 0
        • lidumil  

          DX sada byla pro dirt s platformama.

          0 0
        • Pekáček  

          DX se naposled dělalo v roce 93. Byla to sada mezi LX a XT, hlavně v roce 91 a 92 byly jasně vidět rozdíly. DX mělo ložiska a la Ultegra, LX jako RX100, rozdíl v chodu velký. Kliky asi byly stále jen lité, XT kované. Ořech byl hnědý jako LX. www.firstflightbikes.com/…arereard.jpg www.bikemannetwork.com/…USM650DX.jpg www.bikeshop24.com/…urbel_dx.jpg choody.com/fo­rum/uploads/mlo­dy/2005–02–28_231148_1.jpg Náby DX a XT co se dělaly naposled v r.93 mám na silničkách dodnes a točí se skvěle.

          0 0
          • lidumil  

            To co ty zmiňuješ byla sada Deore DX, pak se dělala sada jen DX a ta byla dirtová tuším. Na manželčině kole jsem vyměnil zatím jen přehazku, pružina už byla dost „jetá“ a nevracela se :-( ale kliky, smyk a náby furdevá v poho :-) Ale ona je oproti mně „muší“ váha.

            0 0
          • lidumil  

            Až budu mít chvilku, díly nafotím a hodím sem. Jsu to přesně ty, co máš v odkazech :-).

            0 0
    • Smazaný účet  

      Na náby STX „Special Edition“ z r. 94 nedám dopustit. Sice nemaj moc nalítáno, páč sem je koupil někdy tak v 98–99. roce, ale sou výborně těsněný, prakticky bez údržby. Přední vozim furt. Zadní je teď na starym kole spolu s dalšími věcmi, jako RF z 97. Jéje. To řikám furt, neska frčí spotřební zboží, za rok se musí zničit, aby si zákazník koupil nové.

      0 0
      • jizby  

        no vidíš, já měl zrovna probl. s přední nábou, ale nemůžu z toho vinit nekvalitu sady, protože jsem ohnul osu a tím se dojebaly kuličky a pak konusy. Vlastně to bylo přirozený chování, ale mě překvapilo, protože dřív na favoritu se mi ohýbala zadní osa každou chvíli a ložiskům to kupodivu nevadilo. Takže jsem čekal podobné chování u lepší sady a ono prd. Jinak vnitřně ta nába má být prakticky jako LX, aspoň podle konusů, co jsem měnil. Ad těsnění středu, jak tu někdo psal – eště jsem ho nerozdělával. Třeba tam vozím nevědomky akvárko :)

        0 0
    • Honzas  

      STX RC jsem mel akorat presmykac, stale jeste funguje na kole, ktere uz proputovalo celou rodinou;-) ale puvodne to kolo bylo obsazeno Shimanem Exage RC (pro MTB) z roku 1993, asi. Predchudce STX. Ted uz z toho jsou na tom kole jenom kliky a predni naba. a ve sklepe je jeste zadni kolo (teda vlastne naba). prevodniky odesly, razeni jsem ukopl kolenem, cantilevrovy brzdy daroval a prehazovacku (jako jedinou vec) mi ukradli nejaky smejdi ze sklepa. asi zakladaji bikovy muzeum;-)

      0 0
    • tjuren  

      Z STX zustal jen prevodnik, nekolikrat napravenej kamenem nebo palici, ale porad to jde. Na moje jezdeni to myslim staci. Ostatni jsem casem znicil, ale su hovado co se o kolo moc nestara. Bude to uz deset let co jsem ho dostal ke kulatym narozeninam. Ze by me nadelili novy kolo? Ani nemusi byt STX, staci obycejny XTR:-)

      0 0
    • Martinson  

      Nepřipadá mi že by komponenty STX nějak vybočovaly, například shitový přesmykače topswingy STX RC, házečka STX chytla vakl tradičně rychle. Řazení STX mělo dokonce místo imbusu šestihran, kterej se povoloval. Tak nevím nad čím se tak rozplýváte. A to mě ještě napad zadní náboj STX RC Silent clutch taky pěknej zmetek, kterej se přestal vyrábět.

      0 0
      • Vilém  

        Silent Clutch zmetek?Proc myslis?Podle me je to nejlepsi naba co Shimano udelalo.Orech je temer neznicitelnej,na­rozdil od klasickych.Zeptej se nejakeho trialisty.Jedina nevyhoda byla velka vaha.O sestihranu na razeni slysim poprve,co tim myslis,mel jsem jedno STX a jedno STX RC a niceho tahoveho jsem si nevsim.

        0 0
        • Martinson  

          Na nábě Silent clutch LX jsem najel asi 5000 km a od cca 3000 blbla. Zlobí volnoběžka, náhodně se jí prostě zezačátku moc nechce a řetěz pak hází vlny.Konstrukčně se mi to líbilo a proto jsem si jí i sehnal, ale zklamala mě. Tak nevím co je to za super kvalitu a nejlepší nábu. Pokud bys po ní hodně toužil ozvi se do pošty. Šestihran nekomentuju, povolující šrouby na prvních STX (cca ročník 95 ??? už nevím) vedly dokonce k jejich vypadnutí. Proti klasickým rapidfirům Altus řady A rok cca 93 ± to byl krok zpět.

          0 0
          • Vilém  

            Tak to jsi mel asi smulu na nejakej vadnej kousek.Osobne vozim na jednom kole STX silent predelanou na kotouc a maximalni spokojenost.Oproti klasickymu orechu zabira v kazde poloze klik a ne po 10–15°.kdyz jsem jezdil s normalni nabou,tak jsem odrovnal tak 3 orechy do roka se Silent je orech naprosto bezproblemova cast naboje,ted uz semtam praskne jen osa.Bohuzel provozuju vic kol,takze kupovat na skakaci kolo nabu RBDesign nebo CK,ktere maji taky vyborne volnobezky,bych financne nezvladal.Pokud by jsi se toho LX chtel zbavit za rozumnou cenu,tak posli maila,prinejhorsim na nahradni dily by se hodila.Ten sestihran jsi myslel na sroubu drzicim razeni na riditkach?Porad totiz nevim o kterem byla rec.

            0 0
            • Martinson  

              Je to šroub který zespoda směřoval do mechanizmu řazení, už nevím jestli částečně sloužil jako osa. Ne zvrchu jako klasicky ale zespoda a měl šestihranou hlavu. Fotit ti to nebudu, přesvědčovat někoho o provedení deset let starýho STX je na hlavu.

              0 0
              • Vilém  

                Tak to uz konecne vim ktery sroub jsi mel na mysli.Fotit to nemusis,staci byt jen trosku klidnejsi,ja to nemyslel jako nejaky utok na tebe.

                0 0
    • gobike  

      Ehm, tak STX bohuzel nepamatuju, to jsem jeste o bikach nemel ani poneti a nerozeznal jsem prevodnik od prehazky, ale casy se meni a ted uz to snad poznam;-)

      0 0
    • Pekáček  

      Kdysi v Pelotonu psali o STX SE, takové te tmavé lesklé, tuším tomu říkali chromica, že se u nich nevyskytujou vytlučené kónusy u předních náb jako u STX klasické. STX RC mířilo výš a šlapalo na paty LX. www.fa-technik.adfc.de/…/FC-MC31.jpg www.fa-technik.adfc.de/…-MC31-GS.jpg i15.ac.tpe.ya­hoo.com/users/6/5/6/1/se­an19820923-img600×450–1122274505dsc08035–7.jpg www.pyoratohtori.fi/…xrc%2032.JPG www.recumbent.com/stx.jpg www.fa-technik.adfc.de/…/FC-MC40.jpg 

      0 0
      • martt  

        ja mam aj STX aj STX SE (na Marin Bear Valley a Bear Valley SE) a myslim, ze okrem farby medzi nimi rozdiel nie je. Oba su z 93–94 a oba bez problemov aj dnes jazdia (presli aj par maratonov).

        0 0
        • Vilém  

          Rozdily tam jsou,napr saltr STX mel pantograf z Fe,kdezto STX RC melo vnejsi Al a vnitrni Fe.Paky s razenim byli taky jiny.RC kliky mely sroubovanyho pavouka po vzoru tehdejsich vyssich sad atd.

          0 0
    • black.horse  

      jojo na STX a STX-RC mám dobré vzpomínky, doteďka mám jedno řazení STX-RC, ale je v bazárku a půjde do světa:-) jinak ty komponenty byly super… akorát sem je snad všechny zlámal… kliky, osy, přehazku… položili život na oltář tehdejšího Dual Slalomu:-)

      0 0
    • rock  

      Potřebuji levné kliky(na XC). Myslíte, že je tohle dobrá volba, nebo semám raději poohlédnout po nějaké slevě Deorek ? Kliky Shimano STX 5ti packa, 24–34–42 zubů, 860g … 890,–

      0 0
      • rock  

        … a bude to fungovat s řetězem 9 rychlostí ?

        0 0
      • Vilém  

        To bych radsi koukl po tech Deore.Prece jen STX uz je historie a duty Deore je uplne jinde.Navic neni z fotky moc zrejmy jestli nejde o STX kliky ktery mely atypickej prostredni prevodnik,kterej nejde nahradit nicim jinym nez originalem.

        0 0
        • náčelník  

          Tohle je STX 5ti packa, 24–34–42 zubů, tzn. by to měla být rozteč compact a převodníky jsou dostupné. Novější model STX měl 4packu a tam by mohl být problém.

          0 0
          • Vilém  

            Kompakt tj 110mm to nebude,to se na STX nedavalo.Pokud jsou to ty co myslim,tak ty byly MicroDrive,z venku vypadaji normalne,ale maly prevodnik byl prichycen v prostrednimu a velkej k prostrednimu pres distancni sloupky.Ty na 4packu uz byly normalni,tam jdou dat jakykoli prevodniky.

            0 0
    • Peslezedirou  

      Tak tohleto vážně nekapišto. Připadá mi, že zbytečně moc tyhle starý komponenty glorifikujete. Pamatuju stx a v té době bylo materiálově lepší než pozdější RC a nebo Alivio, které tuhle sadu nahradilo, ale funkčně to nebyla zas taková sláva. Ještě si oblečte bavlněné pletené svetry a na hlavy si dejte kožené páskové helmy nohy dejte do klipsen a bude to :o)

      0 0
      • Vilém  

        Rek bych ze tuto sadu nahradilo Deore.Osobne do teto diskuse prispivam,protoze muj prvni bike byl prave na STX a poji se k nemu prijemne vzpominky.

        0 0
        • Peslezedirou  

          Mám takovej feeeel, že Deore nahradilo RC. Ale je to jedno, hlavně že o tom můžem vesele tlachat :oD Taky mám nejlepší vzpomínky na cr-mo HT se sadou LX/RC z roku 96,97? Mnohem lepší než ze současným Vikingem. Spíš to bude ale tím jak jsem všechno začínal objevovat, sjezdy byly prudší a výjezdy zákeřnější :o) A proto VIKING!!!! Ostrý meč a čistý štít!

          0 0
          • Vilém  

            Presne tak,hlavne ze je o cem kecat…a pracovni doba rychleji ubiha:)

            0 0
          • McBlacky  

            no to je přesný – třeba sjezd z Homole do Vranýho byl v počátcích bikingu „ten krutej po červený daleko od Prahy“ :)

            0 0
    • sis  

      ja mam na kole XT98(?) prehazku, predni naboj, brzd paky a razeni a vypada to, ze jeste dlooouho mit budu. stejne jako ram (musim zaklepat). zajimalo by me kudy a jak jezdite, ze se vam podari urvat presmyk. to se mi jeste nepovedlo a to uz parkrat dostal…

      0 0
      • Pá-dlista1  

        he he. no proste to udelalo lup a byl namotanej na prevodnicich… to bylo naposled co jsem mel presmykac. Jedna pila je az az :)

        0 0
        • sis  

          sorry, spatna terminologie…sem myslel ten zadni:-) ale ten co myslis ty uz vubec nedovedu pochopit. jo, nekomu staci malo ke stesti. ja bych se s jednim asi nikam moc nedostal

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Prehazka… ta se normalne uklepala. To Shimano tam mlati jako zbesile a jednoho krasnyho dne se proste uklepala a zustala viset na retezu.

            0 0
          • martt  

            urvat ten zadny, teda prehadzovac, je velmi jednoduche. Ides si, predne koleso vyhodi vetvu, zadne ju chyti, otoci kusok, zachyti v prehadzovaci a je vymalovano.

            0 0
            • vlk  

              tak toto se mi ještě nestalo-to by u zadního musela nějak vletět do špic.

              0 0
              • martt  

                nam sa to uz stalo hroadu krat. Moj syn uz presedlal z XT na Aceru lebo je to lacnejsie.

                A moja jemne jazdiaca manzelka – veteranka, pred par mesiacmi tiez takto spracovala prehadzovac – vid foto. Sice to bola len taka sracka a nie original STX, ale paradoxne sme na druhy den zohnali akurat staru STX-ku a chodilo to s nim lepsie ako s tym zlomenym XTckom.

                0 0
    • Pekáček  

      Něco pro pamětníky – www.wundel.com/shimano.htm Ještě jednou kliky LX 92 www.recumbent.com/deorelx.jpg A ještě praotec šaltr bikieray.im-rc.com/deraille­urs/Deore-XT-RD-1stGen-NIB.jpg

      0 0
    • ohosovidaho  

      Taky se musím přidat, jezdím jednu z posledních STX RC, už se ani nedopočítám kolik to je let, a ta bestie pořád funguje kompletně v původním stavu. Nevím kolik mám najeto, měl jsem snad 3 tachometry a na kažkým desetitisíce km. Rám je hliníkový Olpran 7005, lehoučký, a prostě se mi na tom krásně jede. Kolikrát si říkám že by to už chtělo nový kolo, jenže když tohle pořád funguje.. Jediné co mi vadí, je neodpružená vidlice, a že za ty roky jsem vyrostl z pubertálních let a rám je mi asi lehce malý. Ale stále se to v pohodě dá a když přesednu na někoho nové kolo, zdá se mi že jede hůř a je o moc těžší. Ani moc nevím na co upgradovat, abych dosáhl podobných kvalit – jsem stále ještě student a finance nic moc. I když ani bych se nedivil, kdyby mě to kolo přežilo.

      Takže moje zkušenosti s kompletní sadou STX RC jsou mimořádné, za ty roky jen sleduji kamarády co mění kola, a já stále šlapu na tom stejným, a pořád to krásně, rychle a přesně řadí.

      Uznávám že můj příspěvek není objektivní, jsem zaslepen nostalgií a láskou ke svém kolu.

      0 0
    • mastihuba  

      když už too nekdo vyhrabal tak to taky pochválím, ale 50kk převodníky určitě nedaly. Loni sem je měnil po cca 10letech a typl bych tak 20kk ale i to je slušný, brzdy V/kantiky sem vyměnil letos bo už mne ty špalky na tyčince nebavily, kola sem měnil dávno bo ráfky ani náby todle nedají.

      0 0
      • beavis  

        Mel sem sadu STX RC na Rock Machinu a dodnes na ni vzpominam. Neskutecna kultovka, ktera ale makala na 100%!

        0 0
    • 11AA  

      Zdravím, STX RC mám na kole z r. 1995 (myslím)na takové to městské ježdění, najeto nemá zase tolik (cca 5k) a nijak zvlášť jsem se o něj nestaral (1. výměna řetězu, párkrát seřízení). Pro to moje ježdění neskutečný držák.

      V plánu mám to kolo používat dál po městě a na asfalt a chtělo by to nějaký větší servis. Koukal jsem, že zuby na kazetě a klice jsou docela natažený (rozteče), osa vakl ještě nemá (což mě dost překvapilo, ale je to tak). Ideální pro mně by bylo, kdyby se dali sehnat nové převodníky na ty STX RC kliky, k tomu kazetu a řetěz. Můžete mi něco doporučit? Čím by se to dalo nahradit (jestli vůbec něčím).

      0 0
      • Vilém  

        No jeste aby mela 4hran osa vuli po 5tkm:) Ta vydrzdi aspon 5× tolik. Jinak prevodniky na tyto kliky nenahradis nicim jinym, nez originalem. Teda velkej by vymenit sel, ale prostredni je naprostej atyp, k nemuz je pridelanej malej.

        Podle fota vsak nevypadaji nijak moc ojete, verim ze aspon dalsich 5tkm vydrzi.

        0 0
        • jizby  

          Kdyžtak pilník. Je to snadné. V historii je dost návodů jak na to, i ode mě. Nebudu to furt opakovat:-)

          0 0
          • Vilém  

            Presne tak. Jezdil bych ty kliky nez to zacne sukovat, pak pripilovat. Az uz nebude co pilovat, tak bych koupil jiny, vyjde to levneji. Aspon takto jsem to kdysi s STX RC praktikoval.

            0 0
          • 11AA  

            JJ najdu si to a provedu :)

            Jinak zrovna ten prostřední je na tom zřejmě nejhůř (na několika místech).

            0 0
            • Vilém  

              A namotava to retez nebo neco? Od pohledu vypada uplne v klidu. Ty vykousnuty mista jsou nabehy.

              0 0
              • 11AA  

                Aha, tak to omluvte cykloLAMU. Pak je tedy vše OK, nenamotává, tak to nechám tak jak to je. Dík za rozšíření obzoru.

                0 0
                • Vilém  

                  Osobne bych to krapet umyl, vymenil pripadne retez s kazetou a vesele jezdil dal.

                  0 0
                  • 11AA  

                    OK, dík.

                    Takže co se týká kazety, tak třeba toto? a řetěz tento?

                    Ještě: zkoušel jsem sundat kliky z osy. Nechci používat moc násilí, jsou tam nějak na osu nalisované? Nebo je potřeba použít nějakej stahovák?

                    0 0
          • vyletnik jirka  

            Dobrý den všem,

            potřeboval bych poradit. Mám rovněž převodník STX a loni jsem na něj kupoval (po 15 letech)novou velkou placku od gebhardu, ta původní od shimana přežila srašně dlouho. Na velkou placku se jezdilo nevíc. Prostřední převodník nebyl zas tak moc ojetý, chtěl jsem ho sice vyměnit, ale nikde jsem ho nesehnal. S polu s velkou plackou jsem vyměnil i kazetu a řetěz. Letos najeto 600km a řetěz je na 133,4mm. To se mi zdá strašně málo a mám podezření, že za to může ojetý prostřední převodník, který nový řetěz nadměrně vytahává. Nejezdím žádnou divočinu, spíš takovej rychlej turista. Pravidelně mažu a čistím (možná až moc). Když jedu na velkou placku a přehodím na prostřední řetěz trochu vrzne a lupne. Na druhé straně nejsou ani náznaky sukování.

            Nechce se mi měnit řetěz po pár kilometrech, když za to možná může ojetá prostřední placka.

            Otázka: četl jsem zde na fóru něco o pilování zubů. ale jednalo se vždy o problémy s nabalováním řetězu na převodník

            Nemá někdo zkušenosti třeba s prohloubením díry mezi zuby, kdy by došlo k něčemu jako omlazení převodníku a trochu mu prodloužit životnost.

            Sice mě nenapadá jak to prohloubit pilníkem, aby všechny zuby byly stejně.

            Vůbec nejlepší by bylo, kdyby někdo měl tenhle převodník doma novej a byl ho ochotný prodat. :-)

            Pls. kukněte na foto.

            0 0
            • Vilém  

              Pokud je ta fotka aktualni, tak ta stredni pila vypada v pohode.

              Jinak se posledni dobou vyskytuji shimano retezy, ktere jsou uz pri koupi nedaleko hranici vymeny.

              0 0
              • vyletnik jirka  

                Díky za odpověď,

                je to focený včera.

                Bohužel jsem nezměřil kolik měl novej řetěz.

                jinak jsem ještě nanapsal, že vzadu, když je přehozeno na nejmenší kolečko, tak řetěz dosedá na takovej kroužek kterej mezi jenotlivými pastorkami a do toho kroužku se vymačkávají prohlubně (u každého zubu).

                Sem vůl, že jsem kupoval novou placku od gebharba za cca 600kč i s poštovným. Měl jsem koupit nejakej celej novej 3-převodník, nejaký alivko, nebo tak nějak.

                Zkusím koupit novej řetěz a změřit si ho hned na prodejně.

                0 0
                • Vilém  

                  K tomu vymackavani do krouzku. Vetsinou ma nejmensi pastorek v mistech, ktere tvori distancni podlozku, po obvodu vybrani, do ktereho pak zapadaji clanky retezu.

                  S tim prevodnikem souhlas, za ty penize (nebo velmi podobne), co stal prevodnik, bys mel cely kliky na 4 hran. Navic kdyz stredni pilu na tyto kliky je temer bez sance sehnat.

                  0 0
    • BikeRider  

      STX řazení + STX přesmykač + Alivio přehazka jezdím 15 let. Seřizoval jsem jen jednou, když jsem to vzal přehazkou o tlustou větev. Jen jsem blbec nevěděl, že je třeba občas vyměnit řetěz, a tak mám i po letech furt ten původní. Taky držák :-D

      Je vůbec něco z dnešní produkce, co by mělo stejnou odolnost a trvanlivost?

      0 0
    • Holger  

      Stx znám jen z krámu – měli je tam na Treking Foxech (kde tahle značka asi skončila.

      Sám jsem začínal na Shimanu 200 GS, tehdá (v roce 91) byla celá sada navěšená na nějakém nou nejm rámu v kombinaci bílý a řvavě zelený barvy a stál brutálních cca 12 litrů.

      V roce 94 jsem si přivezl od Záhlavy z Rokycan Moongoose (snad to píšu správně), byl to model 93, značení měl IBOC COMP a byl komplet 93ce LX. Když se bejvalka dozvěděla cenu (20.000,–), málem porodila předčasně.

      Byl to neskutečnej držák, lehký kolo, nezničitelný náby, odvozil jsem na něm oba paňáry v sedačce, nijak ho nešetřil a ono jezdilo a jezdilo a… . Jediný, co se z celý sady měnilo byla přehazovačka v 94tým, utrh jsem jí o pařez jako mnoho předpřispívajících. Dali mi tam DX 93 a ta už tam vydržela do letoška, kdy mi mazlíka šlohli ze sklepa. Sice jsem na něm už rok nejezdil, ale citovou újmu i tak utrpěl.÷)Mušim se tudíž připojit ke staromilcům a pofrfňávat o starejch dobrejch časech, kdy se ještě věci nedělaly na jedno použití.

      0 0
    • kask  

      Na dvojkole mám přední nábu STX RC, na silničce přehazku STX RC, na horáku řazení STX RC, přítulka má na horáku řazení STX a všechno šlape, žádné vůle, prostě NO PROBLEM. Servisuju zákazníkovi kolo komplet vybavené STX tak z 97. a vypadá to, že bude jezdit ještě dlooooooooooooouho. STX forever.

      0 0
    • 11AA  

      Co používáte za brzdové špalky na STX RC brzdách? Koukal jsem, že dnes už moc velký výběr ve špalcích s čepem není. Rád bych tam nasadil nějaké kvalitnější.

      0 0
      • Vilém  

        Semtam se daji sehnat spalky s botkou a cepem. Pak uz jen menit ojete gumicky.

        0 0
      • Vilém  

        Pri vikendovem prehrabovani se ve starych dilech jsem nasel 2 pary takovychto botek s kulatinou. Jsou nove, nejete. Pokud bys mel zajem, tak napis na mail v profilu, klidne ti je za mirny poplatek prenecham.

        0 0
    • mxv  

      Nevim jestli to tu nekde neni, ale kdy se vyrabelo STX RC? Dostalo se mi pod ruce mesic stare kolo s timto presmykem..

      0 0
    • Glum  

      Nojo, na nejstarším kole mám STX přehazku a STX RC smyk. Oboje tam nejsou ale původní, takže rekordně najeto nemají.

      Moje rekordní součástky: LX řazení a brzdové páky: 74 tis. km (fungují stále), Alivio řazení a brzdové páky: 60 tis. km (i tyhle fungují, plastové řadící páčky jsou pozoruhodně ošoupané), Alivio přehazovačka 45 tis. km. (ta už je po smrti).

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ehm… trochu archeologie, vim že to není bazar, ale asi je to nejvhodnější místo… likviduju starý kolo, takže mam pár věcí stx 1997 – hazka, smyk, kantiky, řazení rapidfire kombi s kanti pákama. nechtěl by to někdo na veterána nebo dojíždědlo? hazka i smyk maj menší vůli, ale běhaj v pohodě, ty věnuju za hezké slovo, kantiky se mi líbí, tak třeba za 50, řazení je ve výbornym stavu, ale na kantiky, tak za 100 kč?

      pak mam eště výborně zachovalý a funkční náby stx special edition z 1994, těch si vážim, momentálně na aukru za 400, bikeforistum bych slevil na 350 :o) ale níž jít nechci, to si je radši schovám do vitríny… :o)

      0 0
    • konarider1  

      Ke mě na obchod chodí už 5 let v kuse na servis chlápek co má STX sadu.Nové Shimano, Sram apod. se oproti tomu skvostu vůbec nechytají…

      0 0
      • Marty9  

        Využiju vlákno-Mám doma celou sadu (kromě brzd) značky Sachs má to nějakou cenu ? Nebo do kontejneru ?

        0 0
    • Palec  

      Ožívení pro dotaz na kompatibilitu.

      Mám na starém kole Shimano STX smyk+hazku a řazení je Alivio. Řazení je mrtvý, musím ho vyměnit. Bude chodem kompatibilní řazení:Shimano Acera SL-M310 (3×7)???

      No a ten smyk by asi taky chtěl vyměnit, poraďte prosím k tomuto systému nějakou vhodnou alternativu.

      Předem díky

      0 0
      • Vilém  

        Acera pujde.

        0 0
      • Soreno  

        No asi ne já měl STX 8 rychlostní tzn. systém 3×8 ne 3×7.

        0 0
        • Vilém  

          Co asi ne? Jako ze to razeni nepujde k saltru? proc by neslo?

          0 0
        • oddie  

          STX = 3×7

          STX RC = 3×8

          Oboje mám doma na kolech.

          0 0
          • Soreno  

            A tak to jo měl jsem STX RC

            0 0
          • scret  

            tak tak, ale saltr STXo chodilo samozrejme i na 8ckovym razeni, na devitce uz nechodi – vyzkouseno…

            0 0
            • oddie  

              Jo, přehazku mám taky „jenom obyčejné“ STX, a řazení STX RC 8sp. Na devítku jsem to nezkoušel a ani nebudu.

              0 0
    • scret  

      trochu toho bazarku nikdy neuskodi:)

      mam doma 170mm STX kliky s plackama, saltr STX a razeni STX RC… Kdyby nekdo shanel na retro…

      0 0
    • mikirc  

      Sice starsi tema, ale nevi nekdo kde bych na shimano stx sehnal prevodniky? Mam to starem olpranu, ktery chci predelat na cestu a musim vymenit kazetu i prevodniky, ale zatim se mi dari najit jenom se 4 dirama. A teoreticky by mi stacil jenom ten velky a mozna ten stredni. Ale hlavne ten velky.

      0 0
      • Vilém  

        tezko. A hlavne financne to nema smysl.

        0 0
        • mikirc  

          No ja bych za to tech par set korun navic dal, prece jenom to co koupim za mnohem mensi penize se tomu kvalitou nevyrovna.

          0 0
          • Vilém  

            To si nemyslim. Kdyz pominu, ze je asi nesezenes, tak cena originalu by se byla jako nejaky deore kliky. STXka byly tenoucky spejle, ktery tuhosti zrovna nevynikaly.

            Nevim jakej konkretne mas model, ale ale u nekterych nebylo mozne nahradit prostredni pilu nicim jinym, byl to atyp, ktery soucasne drzel malou pilu.

            Pokud mas jinou verzi, tak na tu neni problem sehnat neoriginal prevodniky (gebhardt, viavelo, race-face, TA, middleburn), ale pro ty plati (snad krom viavela) totez co jsem psal vyse, proste se to nevyplati.

            Koupil bych tam nejaky starsi model Alivia na 4 hran a mas zase peknejch par let klid.

            0 0
            • Smazaný účet  

              to je jako kdybys tvrdil „nekupuj si tu Aerovku, je to strašně drahý, hovno to jede, moc to žere, kup si radši Fabii“ ;-)

              0 0
    • orm  

      Postnu to sem do stareho vlakna. Jezdi jeste nekdo stx naboje? Potreboval bych sehnat konusy a kulicky do stx naboju, predni i zadni. Nemel by nekdo tip jake koupit? Napadlo me pripadne koupit nejaky novy levny naboj a vzit to z nej, ale nevim jak moc to bude kompatibilni?

      0 0
    • Konečník  

      dovolím si oživit toto letité vlákno o letité záležitosti. Nevite kde se dají koupit ješte převodníky na kliky STX? Případně jaká je rozteč?

      0 0
      • iiki  

        Kliky jsou označené FC-MC34, převodníky (42, 32, 22z) jsou 1CM4210, 1CM3200, 1CM2200. Rozteč je 94/58 mm.

        0 0
    • David Bek  

      Ahoj Kluci,

      měl bych doma kliky STX viz foto o funkční přehazku. 18 let to leželo v garáži. Před tím na tom jezdil můj otec.

      Jinak mohu potvrdit, že to je neskutečný držák.

      Pokud by někdo měl zájem, tak bych to sundal, vyčistil a na ceně se domluvíme.

      0 0
    • Smazaný účet  

      A kde bylo kvalitativně Deore DX Pod nebo nad STXem?

      0 0
      • Vilém  

        Nad.

        Jen teda nevim, jestli se to delalo soubezne, DX je myslim starsi.

        0 0
        • vojtechposmourny  

          Taky bych řekl, že se tyhle sady minuly.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Nevim proč, ale sada Deore DX je pro mě něco jako svatej grál. I když bych jí měl jenom schovanou s šubleti a občas si jí prohlídnul.

          .

          Asi proto, že se moc nevidí a taky se dost často vyskytovala v knížce která mi dala pár zásad k opravování kol.

          .

          0 0
          • Vilém  

            Tak jsem konecne dohledal pekny prehled hierarchie starsich sad. Z nej plyne, ze bylo LX/DX/XT. Stx zacinalo v roce kdy DX skoncilo. STX bylo pod LX, pak jej nahradilo Deore.

            0 0
            • ScottAspect  

              Tak teď už konečně pobírám i ono DX. Furt mi vrtalo hlavou, jaký by dnes byl ekvivalent.

              0 0
          • Goob  

            Jo. Chvíli jsem vozil po vzoru teďužnevímkoho jednu páčku DX horní… tuším že smyk. Vozil to nějaký slavný závodník, možná Tomac?

            0 0
      • Singlespeed  

        Sady se souběžně nedělaly. Starší STX Rc s pětipackou byla totální plechařina. Přehazka převážně z ocelového plechu, přesmyk komplet z ocelového plechu, kliky na obrázku s ocelovými převodníky vážily jako husitský palcát. Deore DX bylo kvalitativně a zpracováním o kus jinde.

        0 0
        • Smazaný účet  

          na druhou stranu to STX RC občas ještě vídám v provozu ;-)

          0 0
          • Singlespeed  

            Já teď koupil normálně v cykloobchodě fungl nový origo zabalený přesmyk STX RC. Sice plechařina jak cip, ale funkce na jedničku, to se musí uznat. Ale plechové převodníky na klikách STX mi za dávných dob vydržely opravdu málo a náhradní nebyly k mání, takže nezbývalo než přemístit celé kliky do koše. Po pravdě, legendy o velké odolnosti a trvanlicvosti STX mě překvapují, neboť mě shořelo jako papír.

            0 0
            • oddie  

              Na klikách STX jsem dal asi 20tis km, to zas překvapuje mě… Přehazky a přesmyky tu ještě mám.

              0 0
            • Peslezedirou  

              Protože si udělal jednu zásadní chybu :-)

              0 0
    • mOZZek  

      Taky sem dlouho věřil v nesmrtelnost STX a pak najednou tohle.

      Nemá někdo na prodej samotnou levou kliku FC-MC34 175 mm?

      0 0
    • starejBruna  

      na starém Schwinovi z roku 1997 jsem měl přehazku STX RC a byla to snad jediná věc která neodešla, nebyla měněna.

      0 0
    • pokec  

      Myslíte že hazka STX určena pro 7 převodů zvládne přehodit 8?

      0 0
    • Alhas  

      Můj starý TrekkTeďingfox je osazen sadou LX a DX /asi rok 1995/ a kromě výměny bovdenů a kazet s retězem nic nepotřeboval.Teď ho mám na expedice s báglama do vlaku. Absolvoval Ukrajinu, Albánii, Rumunsko a další a pořád je v cajku. Asi tak.

      0 0
    • Alhas  

      Opravuji – Trekkingfox, a ještě brzdové botky a lanka.Model Touch Pro.

      0 0
    • ScottAspect  

      Můžu se tu zeptat na takový cenový odhad, kolik bych dal za sadu STX nebo LX? Ptám se tak orientačně, protože mám teď možnost něco takového sehnat. Je to LX (kliky, hazka, smyk, střed, brzdy, páky s řazením). Celé Deore LX, ale není to všechno ve stejné sérii, liší se jednotková čísla. Lze říci, kolik je takové optimum?

      0 0
    •  

      Za odvoz.

      0 0
      • ScottAspect  

        To je reakce na můj příspěvek?

        0 0
        •  

          Ano.

          0 0
          • ScottAspect  

            Jsem měl za to, že tyhle sady nabývají na ceně z historického hlediska. Fakt je také, že ve své době to stálo šílený ranec.

            0 0
            • Singlespeed  

              V porovnání se špičkovými sadami nestálo LX zase tak moc. Např. kliky LX stály kolem 1800 Kč, zatímco XTR 10000 Kč (v roce 1992) a to už byla skutečně raketa, cca dvě průměrné hrubé měsíční mzdy :-).

              0 0
            • atty  

              V dnešní době to má cenu podle stavu a nabídky/poptávky – tedy opravdu od nuly, po x tisíc. Jestli je to hodně zachovalé, funkční a pěkně to vyleštíš, nafotíš a hodíš někam na í-bej :), tak to možná prodáš velmi slušně – je taková doba, že po těhle „retro“ sadách je celkem sháňka…

              0 0
              • ScottAspect  

                Jj, na ten ebay jsem mrknul, ale tam je to skutečně dost bizardní. STX kliky jsou tam jak za 10 $, tak za 100, tak se podle toho moc neřídím. Zase mluvím o celé sadě, ne jenom kliky. To se snad dneska dá sehnat jenom náhodou na nějaké bazarovce.

                0 0
              • ScottAspect  

                Já si právě stavím takový retro kousek. Dostal se mi do rukou za nic zubožený starý Scott, model netuším, možná by to někdo byl schopný poznat z čísla, ale lak byl odrbaný a nic nebylo k přečtení. Můžu mít právě sadu STX nebo LX, kde jsou kliky, hazka, smyk, brzdy, páky s řazením a střed. To LX za 2k, tak nevím.

                0 0
                • ScottAspect  

                  Dám sem kdyžtak fotku. To LXo jsem si vyfotil, tak nějak jsem počítal, že to tady budu konzultovat ;) Musím to jen vyhrabat z mobilu. STX ne, protože hazka měla vakl a nebyly k tomu brzdy.

                  0 0
                  • Aww  

                    Ono to nejde moc přesně vyčíslit, teď je třeba na retrobike STX SE za 80 euro (kliky/canti/haz­ka/smyk/páky/ná­by + kazeta řetěz pedály, co asi nejsou ze sady). Občas se někde objeví kolo s většinou sady za míň (kterékoliv zmíněné).

                    Teď třeba nedávno běžely na aukru nějaké LX (tuším M560, taková ta černá sada). Bylo to za cca 250 kliky, 200 hazka, 100+ smyk. Na druhou stranu, občas se i třeba jakoby nižší STX díly dostanou na víc, těžko říct jak určit fajn cenu. Tímhle jsem jen chtěl naznačit, že ty ceny nejsou, respektive nemusí být, nějak sběratelská záležitost, i když sehnat některé kousky sady není jednoduché. Akorát prostě pořád jezdí docela dost kol, která něco z toho mají.

                    0 0
                  • Aww  

                    a ještě mě napadá, že trochu jde i o to, jestli je myšlená M550, tedy 7sp do roku cca 92, anebo M560 potom, u toho se můžou lišit konkrétní čísla, třeba hazka M567 je tuším 8sp a součást sady M560, co se objevila v průběhu trvání sady, zatímco první M56× hazka byla M560 (tuším že 7sp, ale jistý si nejsem). To jen k těm možná nepasujícím číslům, kdyžtak mě snad někdo opraví .)

                    M550 mám teď přes zimu na kole a není moc k sehnání, zase celé kolo stálo cca 700, abych pak dal 400,– jen za samostatné push-push dualy. Na druhou stranu, před cca rokem byla na cyklobazaru DX (tedy o jedno vyšší) sada cca do dvojky, za chvilku byla pryč.

                    To jen pro dokreslení, k ceně je myslím nejrelevantnější co píší ostatní, totiž stav a funkce. Ještě bych zauvažoval o hledání kola na díly, občas se něco objeví a je to pak levnější než shánět kokrétní kousky sady, ale zase to nebývá tak často.

                    0 0
                    • ScottAspect  

                      550 to není. 560 a výš.

                      Je fajn pořídit tak celé kolo, protože většinou ti, co to prodávají, tak třeba úplně netuší, o co jde. Měl jsem ještě rozjednaé kolo za 2,5k, kde to bylo sakumprásk STX MC34 včetně nábojů a hlávka, ale nedopadlo to.

                      Byl jsem s tím v cykloshopu, kam lezu a ukazoval to LX mechanikovi a ten říkal, že za 2k je to víc než solidní a ať do toho jdu. No, ještě dávám níže fotky…

                      0 0
                      • Jakobo  

                        Mam nekde ve slusnem stavu par dilu LX 560 tj. kliky, smyk down swing, razeni s ukazatelem, brzdy a predni nabu 36 der. Konusy jako nove. Ale musel bys pockat, jsem ted mimo CR.

                        0 0
                      • orm  

                        Kdyz jsem zde na bf nabizel kolo komplet na STX, ktery toho moc nenajelo (porad ho mam) a ktery melo nefunkcni ram, tak to nikdo nechtel :-).

                        0 0
                • tompca  

                  Koukni na ebay nebo třeba sem za co se dá co prodat.

                  http://www.retrobike.co.uk/…iewforum.php?f=2

                  Hodně záleží na stavu a momentální poptávce.

                  Jestli je ta sada LX v dobrém a funkčním stavu a kliky včetně převodníků, není moc podřená,tak 2k je fajn cena.

                  0 0
                  • ScottAspect  

                    Dám sem fotku těch komponent.

                    0 0
                    • ScottAspect  

                      Takže foto zde:

                      Převodník

                      • FC-M563

                      Přehazovačka

                      • RD-M567 (7 nebo 8 sp, nevím, ale co jsem dohledal, tak asi 8 sp)

                      Přesmykač

                      • FD-M560 (fungl nový, na tenkou trubku)

                      Brzdy

                      • BR-M560

                      Páky

                      • ST-M560

                      Střed

                      • BB-UN51 (dlouhý a krátký, protože jsem nevěděl, jakou mám mufnu)
                      0 0
                      • Vilém  

                        Tak to bych za dvojku bral.

                        0 0
                        • ScottAspect  

                          Ok. Ještě na mě vystartoval s nábama :) Ty už jsem nevyfotil. Obě jsou 560 s tím, že zadní se točí úplně skvěle a je bez vůle, tudíž po mírném povolení se do ní nebude muset hrábnout, byť má zvědavost, v jakém stavu by byla asi vazelína by mě donutila to rozebrat.

                          Přední drhne jak sviňa. Tutově by bylo třeba vyměnit kuličky a sehnat kónusy, což nevím, jak bych dneska sehnal nové kónusy z 90. let. Těžko říct, v jakém stavu jsou misky. Je to takový zajíc v pytli…

                          Bavili jsme se o ceně a za tyhle náby by ráčil koštovat asi 500,–

                          0 0
                          • Fanda-S  

                            Hele taky jsem řešil kónusy na náby M-560 a je to peklo. Prakticky samostatně nesehnatelné. Sehnal jsem u Kraba ve veteši co mají v servise (50,– Kč/kus) zadní nábu M-550, ale kónusy jsou trochu jiné (hlavně ten pravý, pod ořechem včetně té gumové prachovky). Možná tam pasují i z jiných sad, ale dohledat to, se mi nikdy nepodařilo.

                            0 0
                      • Aww  

                        Vypadá to krásně, M567 je 8sp, a je to myslím v tomhle případě napsané přímo na vodítku, mezi kladkami.

                        Objímka přesmykače a tahy předpokládám sedí .) (to je taková moje noční můra)

                        0 0
                  • Fanda-S  

                    Jo Retrobike nebo Ebay jsou fajn.

                    Dle mého jsou tam ty ceny komponentů z devadesátek (STX, LX, DX, XT) v průměru cca na dvojnásobku co tady. Velká výhoda, že pokud to člověk potřebuje hned, tak Retrobike je jistota.

                    Kultovky typu Ringle, Syncros, Kooka, Paul apod. jsou jiná kapitola…

                    0 0
                    • ScottAspect  

                      Teď je tam komplet STX SE za 80€, což je cena jak tady.

                      0 0
                    • ScottAspect  

                      Jak probíhá obchod na retrobike? To je trochu sázka do loterie, jestli to přijde nebo ne?

                      0 0
                      • tompca  

                        U té sady má napsáno platba přes PayPal, takže bych se toho nebál, ale za poštovné dáš tak 20–25£.Ale za necelých 3K je ta sada pěkná.

                        Jinak většinou akceptuješ cenu nebo smlouváš přes soukromé zprávy až se dohodneš na ceně a poštovném.

                        0 0
                        • ScottAspect  

                          Smlouvat nebudu. Snad že by mi tam přihodil ještě stred LX. Akorát s tím paypalem zkušenost nemám a raci bych volil normální převod. Vlastně nikdy jsem odzadneho soukromníka z ciziny nic neposílal, takže nevím, co je lepší.

                          0 0
                          • oddie  

                            Paypal ti poskytuje aspoň nějaké krytí, na rozdíl od normálního převodu.

                            0 0
                            • ScottAspect  

                              To znamená, ze tam udělám registraci, poslu do paypolu nějaký obnos a ten pak přepošlu prodejci? Nechci totiž nijak párovat platební kartu. PayPal jsem nepoužíval, tak jsem trochu mimo a musim to dostudovat.

                              0 0
                              • pidro  

                                Kartu spárovat musíš, ale zase máš jistotu, že pokud by zboží nedorazilo, paypal ti vrátí peníze. Osobní zkušenost – naletěl jsme na ebay nejakému podvodníkovi z Číny, který se hned po té, co jsme přes paypal zaplatil odregistroval z ebaye a zboží samozřejmě nedorazilo. Napsal jsem na ebay reklamaci a okamžitě mi vrátili peníze zpět. Je to určitě lepší než posílat někomu do zahraničí peníze převodem na účet.

                                0 0
                                • ScottAspect  

                                  Tak takovému „obchodníkovi“ už bych vůbec nevěřil. Jak to asi pak řešili.

                                  0 0
    • Petr L2  

      Mám doma komplet STX RC včetně brzd a nábojů, moje první sada, kterou jsem kupoval :-)

      0 0
    • Tomcat  

      Ano pamatuji , dokonce mi pár kusů z té sada zbylo . A pokud vydržela někomu 50000km tak jezdí silniční cyklistiku.

      '

      Ne ani LX ,ani XT nebo XTR nevydrzelo a odcházelo. Šalt se rozpadnul ve sjezdu na Bike festu v Lomnici ješte v 90tých letech, kliky jsem zlomil o pár let později. Candivery brzdily na h… i nerozbitý. Po opetřebení vnitřních misek náboje na vyhození , osy nic nevydržely . Vlastně nejodolnější byl přesmykač.

      Ta nostalgie a idealizace výkonu a výdrže je projevem selektivní paměti......

      0 0
      • Petr8  

        Asi máš pravdu, vzpomínám na své první horské kolo Olpran Lucky rok 91–92 výbava Alivio, zničil jsem to osazení od jara do podzimu, hlavně asi diky tomu,že jsem vůbec tehdy nevěděl nic o výměně řetězu..

        Pořídil jsem vzápětí Olpran Harry na STX vydrž byla lepší, řetěz už jsem měnil:) , ale po sezoně s 3500km jsem měl novou kazetu i kliky LX .V té kombinaci už mi to drželo dlouho.

        0 0
        • Singlespeed  

          Vzpomínáš si špatně, neboť sada Alivio v roce 1991 ani 1992 vůbec neexistovala ;-).

          0 0
          • Petr8  

            No hádal jsem ;),našel jsem dvě fotky, každou s jedním z těch kol. Ale nemám tam datum,ale hraniční je rok94 ..neříkej prosím ,že to ještě nebylo;) mám na fotce s kolem ségru, tak se jí musím zeptat

            0 0
      • Hrabex1  

        opotrebeni misek naboje?

        Tos musel najet nekolik desetitisic km.

        0 0
    • ScottAspect  

      Tak a je to doma. STX SE MC30/31 :-))

      Podotýkám, že kazeta i řetěz jsou původní.

      0 0
      • Fanda-S  

        Sada vypadá velmi slibně. Kazeta je HG-70? Ta už se špatně shání. :-)

        0 0
        • ScottAspect  

          Vypadá v podstatě, že je jenom zajetá. Uvidím, jak je na tom řetěz, až to osadím, jestli ještě půjde jezdit, to řekne hodně. Kazeta by měla být CS-HG60, ale není to tam nikde napsané. Všiml jsem si toho už dřív, že na starých kazetách není označení modelu.

          0 0
      • Singlespeed  

        Co si vzpomínám, tak ten trojtác byl těžký jak palcát :-).

        0 0
        • ScottAspect  

          Tak jsem si potěžkal STX vs LX a STX má nějaký ten gram navíc. Ale vzhledově je STX SE prostě top :)

          0 0
      • ScottAspect  

        Malá zrada. Smyk je horní tah, ale já potřebuji spodní. Dá se udělat nějaká vyfikundace, abych ho mohl použít se spodním vedením lanka?

        0 0
        • Vilém  

          Kladka.

          0 0
          • Petr L2  

            Tak tak

            0 0
          • ScottAspect  

            Sice to bude trochu pěst na oko, jestli si tedy správně představuji, jak asi to bude velké a hlavně nad smykem, ale budiž. Ten přesmyk je úplně nový a chci zachovat stejnou sadu ;) Ta kladka je na objímku? Protože na rámu žádná příprava není.

            0 0
        • Aww  

          ajj, jsem to sem do vlákna psal, neb z nějakého období mám hromádku smyků se špatnými tahy a objímkami. asi určitě ne stx, pokud vím, ale kouknu.

          dá se to řešit tímhle https://problemsolversbike.com/…lley_-_24765 , na jednom kole mám podobné zařízení od výroby protože jinak lanko top pullem při cestě ke smyku škrtá o e-stay,

          anebo diy cestou nějak nejspíš.

          anebo to možná jde celé vyřešit nějak elegantněji, stx smyky na bottom pull existovaly, jen nevím, jestli i stx-se.

          0 0
    • ScottAspect  

      Zkusím štěstí ještě tady.

      Neprodal by někdo smyk STX FD-MC31, spodní tah, 28,6mm?

      Jde mi přesně o tento konkrétní vč. modelové řady. Je to řada „special edition“. Mám úplně nový, ale žel s horním tahem a 31,8mm objímkou, ale na můj rám nepoužitelný.

      0 0
      • oddie  

        :)

        Ale je taky 31,8, takže to chce mezikroužek.

        0 0
        • ScottAspect  

          Škoda, hned bych ho bral. Ale aspoň je to spodní tah. Ty kroužky se přímo dělají nebo bych to musel zblastit? Ještě to pohledám.

          Jak je na tom jinak ten smyk, vůle, atd.? Jaká kdyžtak cena?

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.