• sportovni_biker

    Co si myslíte o tom jak se pěší turisté chovají k cyklistům. Já osobně jezdím pouze rekreačně občas maraton, ale řekl bych, že turisté si o sobě myslí, jako by oni jedinní byli páni lesa. Když tama svištím na své horákovi, tak mi ani neuhnou, i když jsem na cyklistické stezce. No, nevím no.

    0 0
    • Jogador  

      Podle mě neni jejich povinost nám uhýbat, navíc je značně riskantní jít vedle nás. Podle mě neni problem v pěších, ale v lidech, až si nějací cyklisti uvědomí, že by měli zpomalit když vidí dítě, či psa, tak třeba i pěší nás rádi uvidí mezi sebou.

      0 0
    • enjoy  

      cyklisti jsou daleko rychlejsi a potencionalne nebezpecny a turisti to vedi a dokonce se tim asi hodne krmej. ber to tak ze mas pravo na turistycky stezce byt a podle toho se chvej,jsi ve vyhode.

      0 0
      • cabbage  

        proc by se mel „chvět“?:o)

        0 0
        • jizby  

          no přeci strachy ze srážky s blbcem, ev. s klackem.

          0 0
      • jizby  

        nejsi ve výhodě. Případnou srážku výrazně častěji odskáče kolista. Když si o někoho v rychlý jízdě štrejchneš řidítkama (a čím jiným, že), letíš na hubu, v horším hubou do stromu. Pěšákovi se nic nestane. Aby srážka byly aspoň trochu fiftyfifty, museli byste se srazit přesně přímo.

        0 0
        • Tomcat  

          Uděláš nám figuranta? ;-) počítej: Dh jezdec cca 90Kg, DH kolo cca 25kg, Obleční + chrániča , přilba max 2kg. Řidítka mají 700mm takže slušná páka. Rychlost třeba je zmíněných 50km/h. Můžu tě upozornit, že pěšák v tu chvíli by riskoval těžký zranění možná i ohrožení života i v nepřímé srážce. Naproti tomu bajker by ani nemusel z kola spadnout.

          Pokud proti tomu vezmeš XC kuře co má 70kg i s kolem. Řidítka má 590mm na 15cm představci. Toho sundá kde co (často sám sebe).

          Osobně bych to nepřál zažít ani jedné straně.

          0 0
          • cabbage  

            no prave proto ze dh riditka maj dlouhou paku tak naraz do pesaka bude horsi( osa otaceni neni pesak ale hl.slozeni), jina vec je uhlova vychylka riditek… primy naraz je rozhodne ve prostech sjezdare.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Prave delka riditek sjezdare znevyhodnuje, ale stejnou pakou tu reakci drzis na druhe strane… a ani tak ji neudrzis. Ponauceni zni: trefit se primo na komoru ;) Vzpomnel jsem si na jeden pripad z historie, kdy ekoterorista zastoupil pri zavodech sjezdari cestu. Sjezdar skoncil s celkem vaznym zranenim vcetne polamanych zeber atd., ale ten „ekolog“ to neprezil.

              0 0
              • cabbage  

                trochu sme si pohraval s uhlem vychyleni riditek pri narazu za predpokladu ze jak vlastovky sjezdare ta rovny riditka chrta se budou prekryvat s pesakem stejne dlouhou casti, tak mi vychazi ze delsi riditka se vychylej o mensi uhel- mensi sance ze spadne. ale je otazkuo jestli se delsi riditka nebudou prekryvat delsi casti...... no proste radsi do nikoho nenarazejte:)

                0 0
              • jizby  

                S tou komorou s Tebou souhlasím. Rovněž toho ekologa mi není líto. Bohužel, když se na někoho řítíš snažíš se reflexívně uhnout. Napadá mě však, že tento reflex by se dal překonat usilovným tréninkem. Máš na to nějakou konkrétní metodu? Jasně, že při DH trochu zvýhodněnej seš těžším kolem a chráničema. Případ co uvádíš – při srážce ve velký rychlosti je to loterie a zrovna se může zabít i jezdec.

                0 0
          • MartinXC  

            Hmm…třeba Pá-dlista má 90kg ? A co kolegové XC turisti, co hledaj vidli pro 110kg ?

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Ani s kolem :)

              0 0
            • jizby  

              na váze nezáleží. když tak na síle v rukách, ale myslet si že to ustojíš, zvláště, když jedeš kudlu je asi tak stejná pověra, jako myslet si, že se bez pásů v autě vzepřeš rukama o volant. To drbnutí ti rozhodí stabilitu a stopu, i když se řidítka pak vrátěj zpátky,už jedeš jinam.

              0 0
    • CZiko  

      pořiď si pořádný sjezďák,chrániče, integrálu, sběsile proti nim šlapej a věř mi že uhnou:-)))

      0 0
      • enjoy  

        nebo sahnou po nejblizsim klacku ci holi:-)

        0 0
        • Tomcat  

          A?

          0 0
          • enjoy  

            toho si nevsimej,jenom takova davna historka.ale tak priblizim.jedes si co po cyklostezce(nebo cyklotrase,kdo se v tom ma vyznat) sareckym udolim a dedek se s tim asi nesmiril,ze tam jezdej opravnene cyklisti:-).ale to uz je davno:-)

            0 0
    • Smazaný účet  

      mi teda chodci nevadej, a dyz uhnou, dekuju… co mi vadi sou zasrany ‚ftipalci‘ pronasejici ‚ftipna‘ hlaseni typu: makej makej at si nahore prvni....., nebo: nojooo, uz tam ma zase kasparka, ze ho to bavi… a podobne ;-)))))))) meli by si uvedomit ze tyto ‚ftipy‘ uz sem slysel nejmin 50×..... a ze mi vubec ftipny neprijdou ! :)))))))) takze na ne od jisty doby rvu: DRZTE HUBY !!! :-) mno ale to bych asi mel soupnout na nejaky turst-forum ;-)))

      0 0
      • enjoy  

        na me nejaka lemra v sherwoodu volala jestli umim jezdit i dozadu.no nechtel jsem brzdit a predest mu to:-))

        0 0
      • 7LK  

        To chce klid – když na mě v létě u campu pořikovala asi přiopilá cca čtyřicítka „máš píchlou šlapku“ tak jsem na ní zařval, že jediná šlapka je tu asi… ale píchlá nebude, protože nemá dost pěněz si to zaplatit a zadarmo by to nikdo neudělal" – a bylo mi blaze a zase jsem přidal.

        0 0
    •  

      me osobne nedela problem spomalit a rict „S dovolenim“ aby se uhli a pak podekuju, ale predvcerejskem sem udelal neco ceho sem pak litoval.Objevil sem takovej pohodovej sjezdik, pres louku vede cesta kde obcas projede nakej zemedelec,da se tam jet fakt dost rychle,no krasa, no a tuhle zrovna v tom nejlepsim, rozumejte nejvetsi rychlosti, v jedny koleji sla pani,ja jel ve druhy,a o kus dal byly jeji psy, daleko od cesty, no a ja sem si rikal ze to necham bejt, ze se nemuze nic stat a ze nez si me vsimne budu davno pryc, jenze ona uslysela muj bouchajici saltr a s hruzou co je uskocila pryc,byla z toho asi fakt šokovana,proste jako kdyz dete prirodou a slysite neco co se kvam blizi dost rychle a nevite co.No pripadal sem si fakt divne, jako ze sem bezohlednej a tak, tak ze tedka uz to asi nikdy neudelam , takovej divnej pocit, priste radis spomalim na ukor pozitku z jizdy, precijenom musime bejt slusny. Tak to sem napsal svuj malinkej hrisek k chodcum,aby ste vedeli ze za vsechno nemuzou oni.

      0 0
      • Jogador  

        Tak v tomhle jsme uplně stejný, vždycky se pak bojim, že je tak budu muset omejvat…

        0 0
      • enjoy  

        no a ted si vem,ze takovyhle lekani je jenom jeji psychickej problem a asi se ji v zivote stalo,nebo udelala,neco spatnyho.. ale samozrejme takovyhle veci nedelam schvalne,vetsinou.

        0 0
        • Jogador  

          Jo, jo, děláš, já tě znám, jsi hroznej, vůbec nechápu, že jsem se s tebou vůbec někdy bavil, strašíš staré lidi, a o mladých ani nemluvě, a ani jsi mi neohodnotil kolo…:)

          0 0
          • enjoy  

            a ty moje snad jo? a neznas me pokud vim:-).stejnou chybu tady ale udelalo hodne lidi:-)

            0 0
            • Jogador  

              To jsi 9 minut hledal, jestli jsem ti ho ohodnotil? Ohodnotil…

              0 0
      • JFB  

        taky se snazim takovy veci nedelat schvalne, ale nekdy je ten pozitek silnejsi:-) snazim se i dodrzovat pravidlo jet max. tak rychle, abych stacil zastavit, kde jeste vidim, ale obcas to risknu… jinak protoze obcas chodim i pesky, snazim se byt ohleduplny, taky nemam rad ty blbce na kole, co ani nepribrzdej… nechapu proc ma spousta lidi potrebu machrovat zrovna mezi lidma (teda chapu to, ale nemam to rad:)

        0 0
      • fousek  

        No tak to ja zasadne na sebe neupozornuju, proze jak bych na sebe upozornil tak mi tak akorat skoci do cesty, takle se sice lekne, ale neni prejeta a ja nejsem rozmontovanej

        0 0
        • peky  

          Tyhle situace řeším tak, že každému děkuju. Prostě pokaždé poděkovat „hodně slušně a nahlas“. Jinak naposled sem se dost pomlátil, protože: mám v českým ráji v údolí plakánek takovej nádhernej brod krásně se do něj rozjedu voda cáká šude prostě paráda…jenže když tam naposledy jedu kudlu aby cákačka tak se mi tam objevila paní s kočárkem co lámala kočárek zrovinka na břeh. Tak na poslední chvíli „nahodit"nena­hodit“…nenaho­dit těžká brzda, když už sem to měl ubržděný tak se předemnou oběvil takovej malej kamínek o který sem mi zaseklo přední kolo. Po 3s balancování na předním kole se mi to zváhlo já se válel držkou ve vodě kolo spadlo na šutr vohlnul sem pedál a paní se otáčela a kroutila hlavou jak kdybych byl nějaký hovado co se rádo koupe. ASI NEUMÍM JEZDIT :( Budu se muset zlepšit.

          0 0
          •  

            jj, to taky znam, clovek se jim snazi co nejvic prizpusobit a nejak se jim vyhnout,a pak vypada za magora, taky sem jednou vyjel na kopec a po pesine sla pani s pejskem, dojizdel sem je kousek pred mistem kde se pesinka napojovala na cestu,radove par metru, tak sem myslel ze jedu pomalu kus za ni az k ceste, byl sem zadejchanej tak sem sklonil hlavu, a za chvili koukam ze ona stoji mimo cesticku a kouka vyjevene na me jako co bude, no proste clovek je nechce treba tolik omezovat a pak to dopadne takle,kdyby misto toho pridala a dosla ty dva metry na cestu tak bylo vsechno v poho

            0 0
      • Mustafa  

        Osobne jsem si kvuli pesim a pomalejsim cyklistum (pravda,moc jich neni)poridil na bike zvonek.Chtel jsem puvodne takovej hezkej co vypada jak zelvicka ale pritelkyne mi ho zabavila.Tak mam takovej neutralni.Uz se mi mockrat stalo ze treba u Sazavy dojedu nejaky kotlikare,rikam si „hejkat na ne nebudu,budou na me rvat ze to neni jen moje cesta a nebo mi daj rovnou pres drzku“ a tak jedu pomalu za nima.Prdet se mi taky nechce a kdyz chce tak se mi to nepovede dost nahlas (znate z pionyrskeho tabora…tichou­s,septous…).Kdyz prijde rozsireni tak predjizdim a jenom za sebou slysim to lapani po dechu.A cyklis­ti.Idealni kdyz jedou po lesni ceste dve kikiny.V Konopisti jsem pokuroval a mijeli me.Zdalo se mi ze nejak pohrdave koukali na moje zablaceny kolo.Ony meli krasne cisty Madisony.Kdyz jsem jel dal tak doslo na jejich predjizdeni.Jeli krasne rozpraseny pres celou cestu.Ja osobne se za vyjizdku otocim snad milionkrat.Proste mam rad prehled.Ony ne.Vzal jsem to mezi nima :o).No a ted uz mam ten zvonek a tak zvonim jak picus.

        0 0
        • cabbage  

          jo zvonek by nebyl spatnej, v nejaky CNC eloxovany verzi:), jenze kam ho narvat? nejak postranam prostor na riditkach- poplock, tachac, tepak(spis hodinky:) a na orientaky pribyde jeste mapnik… a kdyz koupim tlumic s remote poplockem, tak se mi tam nevejdou ani ruce:o)

          0 0
          • Darkson  

            zkus řazení na rámu, udělá se ti místo na řídítkách

            0 0
          • MartinXC  

            Kupo si kvílivé brzdy a Hugi nábu dozadu a nepotřebuješ zvonek. Kdo dělá, že neslyší Huginu, tak před zvukem brzd uskočí ještě rád :-)

            0 0
    • morlo  

      Myslim, ze turisti se k cyklistum chovaj tak, jak se oni chovaji k nim… kdyz ma nejakej turista opakovanej infarkt z toho, jak kolem nej v lese nekdo prosvistel 50, tak priste nebudou z cesty uhybat a nejen to, obcas pridaji i nejakej ten klacik do predniho kola… pokud chceme zit v miru, musime se zacit chovat ohleduplne navzajem… ja vzdycky zpomalim a pokud me vylozene pousteji, tak podekuju… nejvic me stvou bikeri v Krcaku, ktery jezdej plnej kotel mezi rodinama s detma, pricemz si myslim, ze Krcak neni zrovna moc vhodnej na rychly bikovani… na druhou stranu me mnohem vic lezou krkem lidi, ktery chodeji v lese se psem na volno… tuhle jsem projizdel Modranskou rokli po jednom singletracku a proti me vybehli 4 psi, panicek nikde, malem jsem si striknul do kalhot… nastesti me instinkt druhu na vrcholu vyvojoveho zebricku velel zachovat si klidnou tvar a suchy gate, a tak jsem jim jel jen s mirnym zavahani na proti, cela smecka pribehla az ke me a pak me s cenichama u predniho kola doprovazeli ke trem svym panickam, KRAVAM, ktery ani netusily, ze by v lese mohl bejt taky nekdo krome nich… bohuzel jsem mel krome zadku taky stazeny hrdlo a nemoh jsem si dovolit nejaky dlouhy litanie, musel jsem se omezit jen na dve kratke uderne vety :)… takze volny pobihani psu po lese bych vazne tvrde trestal…

      0 0
      • Belial  

        Souhlasím pouze s tím, ze pokud vidim lidi a? už s dětmi nebo se psem, vždy zpomalím a za puštění poděkuju. Druhá věc je ten pes. Sám mám psa a nedokážu si představit, že bych ho tahal po lese na vodítku. Na druhou stranu mám 99% jistotu, že nikoho nepokouše a na přivolání okamžitě přiběhne. Jinými slovy je vycvičený. Nechápu lidi, kteří si pořizujou „telata“ a potom na ně nemají čas. To bych v lese asi nesnesl taky, abych ujížděl např. rotvajlerovi, na kterého páníček usilovně a bezmocně křičí. To je ale do jiné diskuse.

        0 0
        • morlo  

          No mimochodem volny pobihani psu je v lese zakazano, to rika zakon… a clovek kterej pousti svyho psa v lese a nevidim na nej, tak muze tezko vydavat jakykoliv povely, pac vi prd, co jeho milacek kde zrovna dela… kvuli temhle pripadum vazne uvazuju o pepraku a drzaku na riditka…

          0 0
          • Spajky  

            to se nevztahuje na lovecke psy … ani myslivec nesmí zastrelit volne bezícího loveckého psa…

            0 0
          • goofy  

            Tak tak… Hodne riskujete, kdyz nekdo poushtite psa po lese… Mame jezevcika, a snim jit na voditku, je jakoby tyrani, eshte k tomu po lese, ale myslivec ma pravo v lese zatoulaneho psa (cti bez voditka) zastrelit. A to do lesa, kde chodim, za cely den zajdou dva lidi…

            0 0
          • Belial  

            Zkreslené představy…cvičený pes neběhá, ani když má volno, z dohledu. Navíc např. můj pes má různé zkoušky „odbornosti“, a to by se ti ten pepřák mohl docela prodražit :-)

            0 0
            • morlo  

              Myslim, ze by si vsichni majitele pejsku meli precist zakon… ad. odborny vycvik a peprak – ja tezko muzu posoudit, zda proti me bezici pes bez viditelne pritomnosti pana je „hodnej“, posloucha, ma treba padesat odbornejch vycviku a umi treba kukat, me je to vazne uplne jedno, kazdopadne takovou situai povazuju potenciane za nebezpecnou a peprak bych si zduvodnil, ovsem podotykam, ze by peprakem (a nejen jim) dostal i panicek, pac tohle je presne ta bezohlednost, ktera by se mela trestat…

              Pohyb psů (a koček) v lese – jak se na to dívá zákon

              §21

              1. Myslivecká stráž je oprávněna:
              1. zadržet ke zjištění totožnosti osobu, kterou přistihne při neoprávněném výkonu práva myslivosti nebo při činu tímto zákonem zakázaném, nebo osobu, kterou přistihne v honitbě s loveckou výstrojí, popřípadě střelnou zbraní, pokud nejde o osobu oprávněnou podle zvláštních předpisů nosit zbraň i na honebních pozemcích. V takových případech je oprávněna požadovat od přistižených osob předložení loveckého lístku a povolenky k lovu, zastavit a prohlížet v honitbě a na účelových komunikacích dopravní prostředky včetně přepravovaných zavazadel, je-li důvodné podezření, že přepravují nebo obsahují neoprávněně nabytou zvěř a požadovat předložení dokladu o jejím oprávněném nabytí, odebrat přistiženým osobám zbraně, lovecké a chytací nástroje, chycenou nebo ulovenou zvěř, popřípadě i loveckého psa a fretku, vykázat je z honitby, a jsou-li neznámy, odevzdat je orgánu policie. Přistižené osoby jsou povinny uposlechnout. Odebrané zbraně a nástroje odevzdá myslivecká stráž neprodleně orgánu policie;
              2. usmrcovat v honitbě psy, kteří mimo vliv svého vedoucího a ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližšího trvale obydleného domu hledají nebo pronásledují zvěř anebo se k ní plíží. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčácké, nevzdálí-li se od stáda více než 200 m, a na psy lovecké, slepecké, zdravotnické, vojenské a služební, pokud jako takoví jsou k rozeznání a pokud se při výkonu služby nebo při výcviku vzdálí z vlivu svého vedoucího jen přechodně;
              3. usmrcovat pytlačící kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližšího trvale obydleného domu;
              4. hubit zvířata škodlivá myslivosti (pytlačící psy a kočky);

              1. Vlastníkům psů a koček je zakázáno nechat je volně pobíhat v honitbě. V případě jejich usmrcení může vlastník požadovat náhradu škody jen tehdy, dokáže-li, že k jejich usmrcení nedošlo za okolností uvedených v odstavci 1 písm. b) až d).
              0 0
              • Belial  

                Tak ty jsi to asi nečetl! Doporučuju odstavec b) a znovu upozorňuji, že také nesouhlasím se vzdalováním psa mimo dosah „vlastníka psa“, ale to nemá nic společného s volným puštěním psa, který poletuje v okruhu 5m okolo mně.

                0 0
                • morlo  

                  No vsak ja neresim rozumny majitele psa… s tema se do konfliktu tezko kdy dostanu, pac jejich pes me nikdy neohrozi…

                  0 0
          • wbiker  

            No, kdysi tady byla diskuse, že cyklisti v lese taky nemají co dělat. Navíc s tím pepřákem opatrně – když to ochromí člověka, co to asi udělá se psem, kterej má stokrát vyvynutější čich.

            0 0
            • cabbage  

              čich s fci pepraku nema imho co delat. očima taky necicham…

              0 0
              • wbiker  

                Myslím, že pepřák nejde jen do očí. Někde to říkal nějaký bývalý šef policie, že dal kamarádovi k vánocům pepřák jen tak z hecu. No a kamaráda nenapadlo nic lepšího, než ho vyzkoušet na svém psu. Ten se pak prý dva dny nehnul.

                0 0
                • cabbage  

                  peprak drazdi sliznice a kuzi, ale rozhodne to neni „pachova bomba“.

                  0 0
                  • wbiker  

                    No, v nose je taky sliznice, ne? Nevyznám se v tom. Jen myslím, že to co je určený na obranu proti člověku, tak na psa to má jiný účinek – horší.

                    0 0
                    • cabbage  

                      tj, ale pochybuju ze s ucinky na psa bude souviset jeho stokrát vyvynutější čich.

                      0 0
                      • wbiker  

                        Nejsem zvěrolékař.:-) No ale čich nějak souvisí se sliznicí v nose. No a jestli je citlivější čich, tak asi i ta sliznice. Ale fakt nevím, jen jsem to takhle slyšel.

                        0 0
                        • Luka  

                          ja myslela ze cich zajistujou cichovy bunky od kterych vedou nervy tzv. cichovou kosti (takovym sitkem v lebce) do mozku… mozna je to ovlivni, ale podle myho az te bude palit xicht a oci tak ze se z toho pos***, tak asi nebudes zkoumat dopad tohoto na cich ne? :))

                          0 0
                          • wbiker  

                            Nevím, ještě jsem neměl příležitost. No slyšel jsem to tak, že ruzný spreje, určený pro ssebeobranu proti lidem, se nemají používat proti zvířatům, protože jsou na to dost citlivější. No, zase to asi nebylo myšleno tak, že když se na mě vrhne dobrman, že se mám rozmýšlet a hledat klacek, abych mu neublížil.:-)

                            0 0
            • gumid  

              Pes za chování většinou nemůže. Mám zkušenost, že někteří zamindrákování idioti si pořizují psy, kterým nerozumí, a když už je ovládají, pak pohříchu ku obrazu svému – agrese, hulvátsví, egouismus – tyto vlastnosti mají snahu přenášet i na chování svého psa. Škoda, že nelze takové jedince „eliminovat“.

              0 0
          • Nodar  

            no tím lesem bylo beztak míněno pár stromů na okraji města. Do opravdového lesa pejskař svého čokla bez dozoru nepustí – myslivci si totiž rádi vystřelí. Jinak s tímhle taky narážím, osobně když potkám na stezce čokla, tak výrazně přibrzdím (asi jako by tam bylo malé dítě), na druhou stranu někdy protáhnu na kole dalmatina od rodičů (25km výlet zvládne s přehledem) a občas se mně stalo, že když byl na volno a dojel mne nějaký borec a já na něj houkl něco jako „bacha, ten čokl je nevyzpytatalný“ tak ani nezpomalil a že prý „tvůj problém, ti ho přerazím a pak přerazím tebe“. Chápu, jsme vedoucí druh na planetě, je nás moc a tak jsme vytvořili různé předpisy … a psi, slepice, kočky patří do boudy, do kurníku a do plyšové boudičky v obýváku. Škoda že má ten čokl takovou radost, když se může vyjímečnně pořádně proběhnout :-(

            0 0
            • morlo  

              Par stromu, ja taky delam vyjizdky jen ve spolecnosti par stromu :). Dovedu pochopit, ze se pes musi probehnout, ale tak to delam s rozumem, coz rozhodne neni bezici pes MIMO dohled v lese na pesine, byt je to „jen“ Kunratickej mestskej les „Krcak“… nekolikrat se mi stalo, ze i pri behani jsem se dostal ne hodne neprijemnych situaci, na podzim minulej rok jsem si byli s kamosem zabehat navecer v Krcaku a proti nam bezel ritchback, tesne pred nama vyskocil a komose rafnul v letu do ruky, spis to bylo jen skrabnuti, bylo ale zretelne slyset svaknuti celisti… netusim, jestli nas chtel ten rafnout, nebo si jen hral, ale popravde me to vubec nezajima… pak jsem zase na jare sel pres Krcak pesky, vybeh jsem akorat z nejaky cesticky a zastavil se na „hlavni“ ceste, cca 30 m prede mnou stal vlcak, to moje zastaveni z behu si asi vysvetlil nejak blbe a tak se proti me rozebeh, tak jsem moc nepremesjlel a rozebeh se proti nemu – v podstate jsem delal, ze bezim jako dal :)(s veskerym sebezaprenim), to se nakonec ukazalo jako rozumny, pac pes se okamzite zastavil, ale zacal stekat a vypadalo tom, ze me nepusti dal, samozrejme, ze jsem se k nemu moc nepriblizil… no nakonec jsem vzal klacek a hodil ho po nem, coz zafungovalo a cokl zmizel… za celou dobu se neobjevil jeho pan… tenkrat jsem vyvaz asi jen diky stesti, nejsem si jistej, jestli to byl spravnej postup, ale kazdopadne byl funkcni… to jsou asi dve nejhorsi prihody… jinak podobnych „blizkych setkani“ mam mnohem vic, ale nastesti tam vzdycky uspesne zasahl pan… takze jsem na volny pobihani psu hodne alergickej…

              0 0
            • tjuren  

              Majitelé psů si myslí, že když se někdo zlobí na jejich psa, že udělal bobeček nebo běhá okolo noh a čmuchá tak že nemá rád zvířata. Není to tak, já mám zvířata rád, ale cizího psa neznám a ze zkušenosti vím, že je lepší ho odradit od útoku na lýtko než po útoku léčit rány. Proto pejskaře nemám rád(ty co nerespektují druhé) protože se dívají na svět jak omezenci. Už jsem jednoho pobíhajícího psa přejel, neudělal jsem to schválně, ale majitel vůbec nepochopil kdo za to může.

              0 0
            • jizby  

              Mě se stala při jednom setkání se psem legrační věc, že fakticky a morálně měl přede mnou přednost v jízdě:-) Taktak mu ji stihnul dát.Problém byl s viditelností toho psa. Odbočoval jsem totiž doleva z cestičky v zatáčce a on běžel vzorně před svým páníčkem, co jel na kole kousek za ním. Takže to byla vlastně souprava:-)

              0 0
      • vojtechposmourny  

        A pobíhání malejch dětí taky…

        0 0
    • marapara  

      Celkem nemám s turisty problém. Když fičím z kopce a vidím, že tam jdou a mají kolem sebe nějaké děcka nebo psa, tak raději přibrzdím. Ale když vidím, že oni mě vidí a uhnou, tak nebrzdím a poděkuju nebo aspoň pozdravím mávnutím ruky. A ještě třeba vedle nich skočím. A? z toho taky něco mají :)

      0 0
    • quidos  

      nedělní vyjížďka u Drábských světniček a Mužského úplně v pohodě, pěší turisté pouštěli, asi dvakrát jsem jim to oplatil, když byli na úzkém úseku, jedna skupina – KOLO a AUTO! – na to já AUTO MÁ MOTOR! se zasmáli, uhnuli, poděkoval jsem a frčel dál. Je to o vzájemné toleranci, bezpochyby.. Poděkování za uvolnění cesty je samozřejmost.

      PS: Jednou jsem to z kopce taky pustil, vidouc, že skupina pěších pod kopcem jde proti mě a tudíž mě určitě vidí. Jedno děcko školou povinné, nevím už proč, uhnulo až těsně přede mnou, naštěstí na opačnou stranu, než jsem se začal vyhýbat. Měl jsem tam přes čtyřicet, kdybych ho trefil.. Brr, ještě teď mi z toho běhá mráz po zádech, když si na to vzpomenu, bylo to fakt o fous. Takže teď tak rychle, abych stačil zastavit a kolem lidí, psů a koní VŽDY pomalu, i když uhýbají, to už musí být hodně široká cesta, abych mohl alespoň ty 2–3m od nich, jeden nikdy neví. Tuhle zkušenost si už rozhodně nechci zopáknout..

      0 0
      • 7LK  

        S tímhle bych vřele souhlasil. V sobotu odpoledne jsem se vydal na projížďku a kousek vede „výletní“ trasou kde je při pěkném počasí plno korzujících párů, výletních cyklistů a malých dětí na kole. U jednoho jsem dával velký pozor a silně zpomalil a přesto mi zakličkovalo před kolo. Brzdil jsem smykem na zablokovaných kolech a celkme v pohodě zastavil včas. Mamina začala nadávat dítěti a já jí přerušil se slovy, že v neděli odpoledne patří tahle cesta dětem tak je samozřejmé, že jsem zastavil. Koukala vděčně a to mi stačilo. O chvíli dál jsem se s bídou vyhýbal trojici protijedoucích co zřejmě zabloudila z Tour de France, aspoň dle ohozu a maximálního nasazení nalepení kolo za kolem na tach?áku 30 a víc. Fakt nechápu, proč si na tréning vybrali tuhle cestu. Ve všední den není problém se po té rovince projet v plném nasazení, ale v sobotu odpoledne to je víc než nevhodné. Celé je to jen o té ohleduplnosti ke druhým, ale to tady nevyřešíme. Komu byla výchovou dána už tady nepotřebuje slyšet mravokárné řeči a komu dáno nebylo v apatice nekoupí.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          …a já jí přerušil se slovy, že v neděli odpoledne patří tahle cesta dětem… No jo, ale Ty si jel v sobotu odpoledne tak si byl v právu. ;-)

          Taky zpomaluju, když potkám chodce – hlavně děti a důchodce, lidi se psy, koňaře. Pokud mají stejný směr jako já, většinou na ně ještě před předjížděním houknu dobrý den, a? o mě ví. Při míjení poděkuju, případně pochválím pejska a tak. Hlavně důchodci vždy roztajou. A za bikery svištící bez přibrždění těsně kolem pěšáků se stydím. A co se týče koní často radši zajedu co nejdál od nich a počkám, až přejdou. Nechápu bikery, kteří se kolem nich proženou. Jsem bývalá (odstěhovala se mně stáj :-( ) koňařka a vím, co i klidně vypadající koník může urobit a že vzdálenost tři, čtyři metry od něho jakýmkoliv směrem nemusí být bezpečná.

          0 0
          • 7LK  

            Máš pravdu, pletu sobotu a neděli ;-) S koněm jsem se potkal jen jednou, vedla jej nějaká mladá dáma na úvazku? (jestli se tomu tak říká – možná krátká „lonž“), prostě na řemenu cca dva metry. Zastavil jsem uhnout nebylo kam, koník si jen naklonil hlavu a nasál nozdrama (jestli zkoumal aktivní formuli mého deodorantu?) tak jsem se ptal jak je vstřícný k cyklistům, ale asi jsem se nelíbil ani paničce protože jen pronesla „jak kdy“, koníka jsem pohladil po nozdrách a pak už následoval paničku… škoda, možná by se vydal raději se mnou než s tou „netýkavkou“ :-)

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Té krátké lonži se říká kupodivu vodítko. :-) Koně hodně nasávají vzduch i při nervozitě a nejistotě. No, já na severu Železných hor potkávám víc koní než pěšáků (kromě houbařský sezóny) a bikerů. Jestli to nebude tím, že jezdím přes Slatiňany a Heřmanův Městec (v obou městech jsou hřebčíny kladrubských vraníků). ;-) A občas si to zpestřím přes Kladruby nad Labem, abych se jukla i na Kladrubáky bělouše. Ale v terénu většinou potkávám jiná plemena. Kdyby to tu někoho zajmalo. :-) Problém u koní i zvyklých na bikery je ten, že se nemusí leknout jen cyklisty, ale i něčeho třeba na druhý straně. A směrem k cyklistovi pudově uskočit. A když se lekne kolaře, může to být ještě horší. Kůň je býložravec, první reakcí pro něho je útěk… pokud ale není „nebezpečí“ příliš blízko jako právě v případě bikera, to zaútočí. A kopanec od 600 kilovýho zvířete není nic moc. Že kůň během vteřiny může změnit polohu a kopnout bikera jedoucího dva metry od něho si bohužel spousta lidí neuvědomuje a profrčí naplno, a? se klidně koník lekne, aspoň bude sranda a třeba i jezdec spadne. :-(

              0 0
              • cabbage  

                Takze okolo kone bud hodne rychle(zalezi na reakcni dobe kone), nebo aspon 10m. pripadne ho vydesit tak aby utok vzdal a zacal zdrhat- super vyhlidky… To nemohli za tech nekolik tisicileti vypestovat nervove vyrovnanyho kone?:-/

                0 0
                • wroum  

                  kun nebude nikdy nervove vyrovnanej, jinak by to nebyl kun. je az neskutecny jak takhle velky a silny a rychly zvire muze byt tak labilni a ze se muze leknout i papirku od tatranky kterej lezi 10 metru pred nim. s konema sem byl po dva roky temer denne a i sem si zajezdil, ale never more. zlaty kolo – to je uplne nezaludny a bezpecny.

                  0 0
                  • gumid  

                    Potom nechápu koňáky na sever od Brna, kteří své mazlíky vodí „venčí“ např na pěšině z Hádů do Ochoza-frekvence chodců i „kolistů“ je vysoká a pěšina docela úzká. Přitom míst, kam s koníkem, je tady docela dost. V tu chvíli je situace podobná té se psem......má člověk zvíře pod kontrolu zcela?-NEMÁ a tak by bylo nanejvýš logické, kdyby své chování té situaci přizpůsobil a nevymáhal si „přednost“ hmotností a velikostí"…

                    0 0
                • kámen úrazu1  

                  Ono to zas tak zlý většinou není. Jen jsem si vzpomněla, že tu někdo kdysi psal o rámu zlomeným kopnutím. Prostě to chce dávat si pozor a zpomalit. Ale ne naráz, takové náhlé zabrždění na místě vede k vystrašení koně skoro spolehlivě. Nejdůležitější je, aby o Tobě věděl koňák. Ten už většinou koně na Tebe upozorní. Na hru na rychlost reakce si najdi jiný zvířátko. :-) Když jsem koňmo potkala cyklistu, dělala jsem to samé. S koníkem zpomalila, případně zastavila a počkala, až kolař přejede. Bo jsem si nebyla jistá, jestli se biker nesplaší a nekopne. :-) Jediný rozdíl oproti dnešku je v tom, že kolo na koně neupozorňuju, neotáčím řidítka, aby na něho vidělo a netlačím zadní kolo na opačnou stranu, kdyby chtělo kopnout. :-)

                  0 0
                  • morlo  

                    Teda potkavam kone snad ob jednu vyjizdku, pokazdy je to vice nez v pohode, vzdycky zpomalim a tlacim se ke kraji, ale nechce se mi verit, ze jsou konici takovy citlivky, nedavno me konaci zdalky prosili, jestli nemuzu jet kolem nich hodne opatrne, ze maji mlady kone a ze by mohli jancit, tak jak obycejne jezdim kolem konu pomalu, tak tentokrat jsem jel krokem… tak to byla jedina situace… zajimavy

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Povahový rozdíly mezi koňmi jsou obrovský. Jinak se chová kůň flegmatik, jinak cholerik. Co jednoho ani nevzruší, druhýho vyplaší tak, že klidně skočí do několik metrů hlubokýho příkopu vedle, protože ho ve chvíli splašení nevnímá. Záleží na genetice, výchově, stáří, jestli kůň chodí ven pravidelně nebo jezdí jen v uzavřeným prostoru, jestli má možnost pást se a být v kontaktu s ostatními koňmi… A čeho se i poměrně klidný kůň stokrát nelekne, po stoprvé může vyvolat děs. U citlivek stačí drobná změna, který si člověk ani nevšimne. Ale vcelku vzato, pokud jezdíš kolem koní jak popisuješ, s velkou pravděpodobností k problémům nedojde. Chce to být jen opatrný a chovat se ohleduplně.

                      0 0
                      • quidos  

                        nevím, zda jsou koně cholerici nebo flegmouši, ale podle toho, co mi posledně jeden koňák na stezce říkal, tak bývá zle, když o tobě kůň neví a lekne se, čili že mám pískat, křičet že jedu, zvonit, troubit,.., prostě nejet potichu jak duch.

                        0 0
                        • kámen úrazu1  

                          Šak jsem psala, že musí o Tobě vědět hlavně koňák. Aby nezpanikařil. :-) Když o Tobě ví už jezdec, kůň s největší pravděpodobností taky. Přece jen líp slyší, cítí a vidí pohyb. Ale nevidí tak ostře jako my, což bývá často právě příčina splašení. Jak psal wroum, někteří koně se klidně leknou i obalu od tatranky. Vidí skoro dokola, kromě dvou výseků mezi očima (proto i ten pohyb hlavou při setkání s koněm, jak popisoval 7LK) a vzadu za ocasem, vnímají výborně pohyb, ale neodhadnou tak dobře vzdálenost, hloubku. A upozornit na sebe hlasem bývá nejlepší nejen v případě koní. Ale prosím s citem. Určitě ses taky někdy lekl, když na Tebe někdo nečekaně zařval. :-)

                          0 0
                          • Spajky  

                            takze to nevidi 3D?

                            0 0
                            • morlo  

                              To by semu musely opticke osy oci protnout… takhle se sice protinaji, ale v nekonecnu :)

                              0 0
                              • Spajky  

                                No prave, proto se ptam, ja myslel ze pri perifernim videni, se mu vpredu protnou…ale evidentne ne, takze vzdalenost vubec neodhadne, no zas na druhou stranu ho netrpi, kdyz pred sebou vidi dlouhy kopec :o))

                                0 0
                                • kámen úrazu1  

                                  Ono to není ani jasný lidem, jak koně vidí. :-) Jsou různý názory, někteří říkají, že koně v prostoru mezi očima nevidí, jiní, že jo, ale velmi špatně. Ono záleží i na plemeni. Jsou plemena, která mají oči více umístěné do stran, plemena, která míň. Jistý je to, že kůň zaostřuje na rozdíl od člověka spíš zvedáním a skláněním hlavy než změnou tvaru oční čočky (akomodací). Že má panaromatický vidění aniž musí zvednout hlavu a je docela možný, že vidí i část svého jezdce.

                                  0 0
              • 7LK  

                Moc děkuji za školení v koních, třeba se to bude hodit. V okolí Varů pár koňských farem je, ale díky tomu, že jsem na koni seděl jednou v životě ve 13 letech tak se k nim chovám hodně obezřetně. Je to přeci jen zvíře a nerad bych mu jako pán tvorstva ublížil :-)

                0 0
              • Luka  

                Plne souhlasim a i kdyz kone miluju (a kupodivu na nich nejezdim, protoze proste na to nemam nervy – mam smulu a kdykoliv na koni sedim, tak bud klopytne, nebo se splasi a proto jsem strasne vynervena a pak to kunik vycejti a je taky nervozni a zase klopyta a plasi se ;) )

                Jakmile vidim kone, drzim se sakra daleko, ale na zacatku leta jsme u melnika stali s kolama na zdymadlech a na ten mostek prijizdeli s konema. Hrebec vepredu, kobyla vzadu. A panicek hrebce ucil aby reagoval jen na nohy, takze mel uplne povolenou uzdu, bicik v pohotovosti a sli. Ke me hrebec tak blahosklonne nakouknul a najednou uvidel myho muze, nejak se mu znelibil, a najednou frkal a zastavil a pak zacal couvat do ty kobylky, zacalo se to vsechno plasit, no, parada… na celkem uzkym moste kde neni kam utyct se zacnou plasit dva vzrostly CT primo na vasi urovni, brrrrr, nic prijemnyho.

                0 0
          • goofy  

            No to ja sem jednou odbocil na takovy single trail, kde se maji i dva chodci problem vyhnout, zvednu oci, a proti mne rozbehnuty splasheny kun bez panicky… Jedine co sem stihl bylo za jizdy vyskocit z kola do prikopu. Kun se prohnal, a zachvili dobehla panicka. To uz sem byl z prikopu zpatky, tak sem ji pujcil kolo, a jela za konikem… Nejvic se mi libilo, jak letela za tim konikem v tom ohozu, bagancatach a s bicikem, a kun si pelashil dal… :o)

            0 0
      • lidumil  

        Se mi stalo něco podobného v Lednici na rovině při výjezdu cyklostezky na parkoviště přes mostek. Stála tam skupina dospělých s dětmi, čelem směrem k nám, evidentně nás viděli, matka držela asi 5 letou holčičku za ruku a když jsem byl asi tak 5 m od nich, dítě pustila a ta mi vběhla přímo před kolo. Jel jsem sice jen cca 17–18 km, ale i tak jsem holčičku srazil a sám se pěkně vymlel. Hned jsem ji začal zvedat a vyšetřovat, co se jí stalo a dostalo se mi velmi sprostých nadávek ne od matky, která si asi byla vědoma své určité „spoluúčasti“ ale od zřejmě otce, který mi nadával ne, že jsem ji srazil, ale že jsem ji chtěl pomoct. Je to v lidech.

        0 0
    • gumid  

      Tak tohle je přesně ta „AROGANCE“, která ostatní s..e. Máš mozek svého psa pod kontrolou? Nemáš – proto nevykládej, co Tvůj pes udělá – to není stroj, to živá a myslící bytost. Tvoje svoboda ) i Tvého psa ) končí přesně tam, kde začíná moje. Takže, má-li někdo problém s volně pobíhajícím psem ( i Tvým )z jakýchkoliv důvodů – pak Tvůj argument je projevem egoismu, hlouposti a sociální intolerance. Chudák pes.

      0 0
      • Darkson  

        ten pes je chudák proto, že ho pán (Belial) nemá na vodítku…?!

        0 0
      • Belial  

        ?!? … hlavně jsem nepochopil větu, že moje svoboda končí tam kde začíná tvoje ?!?

        0 0
        • lidumil  

          to je princip demokracie víš, a řekl to kdysi někdo moudrý (mi vypadlo kdo to byl – Jefferson?Tru­man?Churchil?) – svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

          0 0
          • Belial  

            Svobodní můžeme být jen v určitých mezích, absolutní svoboda neexistuje. Další chytrý výrok.

            0 0
            • gumid  

              Taky se svoboda dá v konečném měřítku měřit ráží a reakční dobou – konečné řešení.

              0 0
          • Belial  

            Nic to nemění na faktu, že jsem ten výrok v souvislosti s tématem nepochopil.

            0 0
            • 7LK  

              Nevadí Petře, vezmeme to znovu od začátku ;-) Pokud někdo chce svobodu pro svého psa, tak ho pustí zcela volně a nechá a? si pobíhá kde chce a jak chce. Poběží i po cestě, po které chceš jet Ty, protože Ty chceš svobodně jet tou cestou. Střetli se tedy dvě svobody, psí a Tvá. A je to jako s průnikem těles, nelze mít stejnou svobodu pro vás oba někdo musí ustoupit – psí svoboda skončí na kraji cesty kudy Ty svobodně projedeš něbo nějak jinak pokud budeš ve své svobodě omezen Ty. Musí se uzavřít jistý kompromis. Idelání by bylo fifty/fifty, ale … a to už je na moc dlouhé psaní – chápeš nyní kam směřoval ten výrok?

              0 0
              • Belial  

                Zajisté jsi nečetl moje příspěvky výše, ke kterým se tyto vztahujou.

                0 0
        • 7LK  

          Zkus dát do googla dotaz „končí tam kde začíná“ včetně těch uvozovek a dočteš se pár zajímavostí. Nemůžeme všichni znát všechno, ale šlechtí Tě zájem o poznání ;-)

          0 0
    • gumid  

      Sorry, tenhle příspěvek patřil Beliar(l) – chybka, omlouvám se.

      0 0
    • climber  

      Nedělá mi problém říct někomu něco pořádně od plic, ale daleko více se mi osvědčilo přibrzdit, říct s dovolením a pak poděkovat. Blbce mezi turistama potkáš stejně jako blbce mezi bikerama. Si myslím, že pro normální lidi je v lese místa dost.

      0 0
    • bikemanx  

      Mně jak spíš pesani serou koně. Když je bláto tak cestu nehorázně zkur*í a serou kudy choděj. Chlupatý jebou každýho majitele, který nemá psa na vodítku a s košíkem. Když vykonná potřebu už ti skoro píšou pokutu, ale když kůň udělá tak 10 krát větší hromadu než pes, tak to se neřeší… jinak proti zvířatům nic nemám :-) taky zpomaluji, ale ňejaký bruslaře a chodce bych zabil. Ale nechápu lidi s malým děckem které vůbec nehlídají (hlavně na cyklostezkách) a chodí tam z jedný strany na druhou… jednou přede mně padlo malý děcko na bruslích, vedle rodiče a nic. Ani se neomluvili ani dítěti nic neřekli. Nechápu… každej je ňákej

      0 0
      • Lance  

        ha ted si mi pripomnel,minuly tyden makam na zahrade a jenom slysim odnekud z cesty „Neboj se“ a kolem po ceste (cesta je z kopce dolu) proficel zrejme tatik ratolesti,kterou mel na ramenou,jel na inlinech pekne to ficel po hlavni a ani jeden nemel prilbu stacilo aby skobrtnul a reknu Ti,ze to decko by to asi nerozchodilo pad z te vysky,nehlede na to,ze i kdyz ta cesta je hlavni je pekne rozbita:)nekdy celkem casto vidis jak jsou lidi tupi a blbi,akorat mi pripada,ze takovych je vetsina

        0 0
        • bikemanx  

          no přesně..jako proti zvířatům nic nema, sám mám doma pesana, ale fakt sním nechodím na pěší cestu s bruslema (rád se na nich taky projedu) a psem v pěšo – inline – cyklo „špičce“ :-)

          0 0
      • 7LK  

        Zní to divně, ale koňský kobližek je voňavá záležitost (i když su z města a ne dědiny) a zatím jsem je nepotkal nikde na místě kde by to bylo vyhrazeno chodcům a cyklistům. Nejsem do koní nekriticky zamilovaný, ale pořád víc spěji k názoru, že s přírodou se má spolužít a ne se nad ni povyšovat. Plně však chápu, že namočit do toho kolo není pro každého příjemná záležitost.

        0 0
        • morlo  

          Neco o rozdilu mezi konskym a psim hovn*em jsem chtel taky napsat, ale nenasel jsem vhodne vyrazy pro vyjadreni sve vetsi naklonnosti ke konskymu koblizku tak, aby to neznelo divne :)… i kdyz faktem je, ze takovy tri kila rozprskly pres cestu nepovazuju za velkej prinos :)

          0 0
          • 7LK  

            Tak já viděl jen zbytky po koních se standardním zažíváním a ty byly docela pevné konzistence v hromádce, vážit jsem nevážil :-) Nejhorší je průjezd pastvinou pro krávy, tam je čersvté lejno pěkný humus, ale zase nemůžu ani ceknout, protože tam na kole nemám co dělat – i když tam zrovna nic nepobíhá.

            0 0
        • gumid  

          Namočit kolo není ten správný výraz – jak to „čváchne“ a odstředivá síla zapracuje – pak není namočeno jen kolo. A přeji Ti řešit tuhle lahůdku v lese, bez vody ( pokud je teplo, tak máš bohatou společnost létavého hmyzu zajištěnu ). No, ale po psovi jsem to chytl naplno – rám, dres a až pod přilbu – to bych nepřál nikomu.

          0 0
          • 7LK  

            Jo jo, díky za přání, není nad to když člověk narazí na zpřízněnou nesobeckou duši ;-) pokud se Ti něco podobného přihodí poblíž Varů tak dej vědět – má kouplena je Ti k dispozici i s ručníkem a sprchovým gelem a budeš-li jo potřebovat tak i vyperem :-) (a božíčku, smím Ti pak umýt záda? :-)

            0 0
            • gumid  

              Díky,než ale s tím nadělením došlapu z Brna do Varů, tak už budu zralý jen na průlet komínem. Pokud to ale byl návrh, jezdit se umývat do Varů do „lázně“, tak to beru – v pátek vyjíždím.

              0 0
              • 7LK  

                No jo, jak má jeden vědět, že jsi z Brna? Ale pokud dorazíš až do Varů tak Ti lázeň připravím ;-)

                0 0
                • gumid  

                  Díky, až se jednou v práci totálně zatavím, tak s tím seknu a pojedu........

                  0 0
        • RomanH  

          Venku to sice hezky voni, ale neprej si to cuchat, kdyz se Ti ta rozlozi v panelaku u topeni. Obecne, proti konum nic nemam, ale proti konakum ano. Vadi mi, kdyz po destich rozdupou vsechny cesty v okoli. Nestaci jim, ze uz rozdupali turistickou znacku a pesaci si vedle vyslapali cesticku. Klidne jim ji rozdupou taky. Jako by tomu koni nebylo jedno, kudy kraci. Nejsem neprejicny clovek, ale kolikrat jsem si ve vzteku rikal, ze si koupim nejakou ultrazvukovou pistalku a pak se budou konaci divit. Na druhou stranu bych ale nechtel, aby to vypadalo tak, jako na nas natazene draty a hrebiky na lavkach. Chapu, ze se vsichni musime nejak porovnat, ale jak je donutit, aby se nad tim zamysleli. Drive mi to nevadilo, ale s tim, jak se v mem okoli rozrostly konske farmy, to chvilemi zacina byt neunosne.

          0 0
          • 7LK  

            Nevím, znám jen několik lidí, kteří chovají koně a s těmi se dá mluvit. Možná zkusit dát řeč s někým na farmě a vysvětlit jim, že hřebíky mohou zranit stejně tak koňská kopyta jako nohy chdoců a pláště kol a že jedině nějakou vzájemnou tolerancí budeme moci pěstovat své koníčky všichni vedle sebe v jisté spokojenosti. Na některé by to mohlo zabrat na některé ne. Ty rozdupané stezky pocházejí nejspíš z vyjíždět svátečních chovatelů koní, kteří mají peníze na ustájení u cizích a sami jezdí dvakrát do měsíce a pak ve společnosti melou o tom jakého mají koně a jak na něm rajtují…

            0 0
            • RomanH  

              Tak to mas naprostou pravdu. Je to prave o tech svatecnich jezdcich, kteri si ty kone pronajimaji. Jenze tem jsem to uz zkusil rici a vysmali se mi. Na statek jsem nesel, ale i kdyby, tak mi je jasne, ze budou rikat, ze je poucili, aby tam nejezdile a ze vice delat nemohou. Chapu to, tezko si budou odrazovat klientelu. I kdyz na druhou stranu, az to jednou pretece a zakaze se vstup do lesu zakonem, bude pozde a odnesou to vsichni, bikeri, konaci, chovatele.

              0 0
        • rock  

          Chov koní ve stáji a jejich pronajímání měš?ákům, co si chtějí hrát na drsné romantiky, nemá nic společného se „spolužitím s přírodou“ … stejně tak nemá nic společného s pojmem „spolužití s přírodou“ plemenný chov koní – a jen hodně málo chov koní na práci.

          0 0
        • bikemanx  

          no ale když jich potkáš 10 za vyjíždku…

          0 0
      • gumid  

        problém exkrementů: obecně – trus koně jako býložravce je plně odbouratelný rychle, trus psa jako masožravce ( všežravce ) dlouhodobě. Viděl někdo z Vás, že by po policii na koních měkdo uklízel „koblihy“? a to i ve městech – tzn. dlažba, asfalt apod. povrchy? Párkrát jsem je viděl se sáčky pod ocasem – to ale stáli a odpočívali, v „akci“ to padá naostro.......

        0 0
        • quidos  

          nevím, jak u nás (třeba v Turnově jízní policie není;-) ), ale když jsme o dovolené projížděli přes Calgary, právě tam probíhaly nějaké slavnosti, v jejichž rámci se konal průvod indiánů a kovbojů na koních, bylo jich určitě přes padesát. No a hned za tímto průvodem jely metací vozy a koblihy hned zametly. No, zametly, kartáče to trochu do struktury asfaltu zašmrdlaly, vůně čerstvého koňského hnoje se ulicemi linula dál :-) Ale bylo to fajn, přitom koňák (ani koňak) nejsem. Stokrát lepší než smrad z výfuků.

          0 0
          • Lance  

            Uplne stejne to bylo na Octoberfestu,akorat zrejme srovnavame nebo davame spatny priklad

            0 0
    • MattsSpeed  

      zi, a nech zit!

      0 0
      • cabbage  

        a nenech se zabit!

        0 0
        • MattsSpeed  

          … no hlavne nikomu nedavam dovod aby po mne hadzal klacky, alebo sutre, zatial ziadny konflikt, take to vizera sokro vzdy takto:

          • DIK!!!
          • jo jo, neni zaaac…
          0 0
      • gumid  

        To bude asi nejlepší rada. Ke každému se chovej tak, jak by jsi chtěl, aby se choval on k Tobě. To je teorie – občas mám záchvaty dobra a snažím se k tomu blížit.....zdravím, děkuji a jsem takový Mirek Dušín, koneckonců jezdím relaxovat, tak proč si dělat nervy sám sobě. Ovšem vše platí jen do chvíle, než se jeden potká s blbostí (jedno, zda lidskou či zvířecí) – to potom bolí, a kletba " jdi mi k šípku" fakt nepomáhá. Bohužel jsme lidé různí. Amen

        0 0
        • 7LK  

          Vůbec se nevytahuj, jsem větší VŮL!!! :-)) Jel jsem ze Sokolova do Varů a na krajnici někdo opravoval kolo, postavené na sedle a řidítkách. Jel jsem tam tudy asi za hodinu znovu a on ještě spravoval. Nedalo mi to a i když jsem byl v autě tak bikerská morálka zvítězila. A ejhle, on to docela mladý korejec, bok pláště protržený a snažil se lepit. Tak jsem lámanou anglinou nabídl odvoz (naštěstí svoji starou šunku už používám jen pro sebe a kolo permanentně tak nebyl problém naložit jeho 100kg bagáže včetně kola). Naštěstí dcera umí skvěle anglicky tak potom pomohla překládat. Dali jsme kolo opravit, nový pláš? a duše – zátahl jsem to ze svého, když je na cestě z Anglie a do matičky Prahy. Pak ho ještě odvezl zpátky na výpadovku… Teda ale kdybyste viděli na čem to jel… hrůza, v podstatě skládačka, jen nějaké úplně plechové talíře, pětikolo, pneu z horáka, vidle už s třícentimetrovým vaklem, čelis?ové brzdy opravdu jak z naší skládačky a ještě s plnou polní… sado maso vážně. Vyměnili jsme si maily, on si ještě pořídil fotečku (jo jasně, vypadám na ní jak debil, to zas bude ostudy po celý Koreji :-) a jen si tak říkám, že až pojedu z Kvangju do Soulu tak mi taky někdo pomůže. Cca dvě hodiny v trapu, ještě platím cizí defekty. No řekněte, nejsem já vůl?

          0 0
          • MattsSpeed  

            ne!

            0 0
          • rock  

            Ne. Alespoň ne v tomto příběhu :-) …

            0 0
          • MartinXC  

            To jsi biker – internacionalista :-) Bikeři (a bikerky) všech zemí – spojte se ;-)

            0 0
            • 7LK  

              Bejt to bikerka, aspoň by se dalo zkoušet komunikovat neverbálně, takhle z toho nic moc nekoukalo :-)

              0 0
              • gumid  

                Bejt to bikerkaúcyklistka/ tak jsi mohl získat alespoň toho „bobříka“ – to je asociace k Rychlým šípům, ve vší slušnosti.

                0 0
              • MartinXC  

                Já to myslel ideově a vy hned takhle naturalisticky :-)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.