• lucky bastard

    Zdarec, může se jet na kole po červené turist. z červ. sedla na praděd http://www.mapy.cz/… nebo bude problém s ochranářama, když na ňákeho narazím? dikec

    0 0
    • yoolaus  

      po cervenej nie, tam by mohol byt problem…vlavo hore pod ikonou mapy.cz je zmenit mapu, klikni si na cyklostezky a mas oficialne znacene a cislovane trasy. alebo mrkni na : cykloserver.cz, tam su rozne trasy ktore by mali byt „legalne“a bez problemov,pytal som sa na to spravcu stranky.

      0 0
      • Vhalasta  

        Proč? NPR je až od Švýcárny takže červená by snad měla být OK. Nebo se v něčem pletu?

        0 0
        • pavlik6022  

          kousek od Švýcárny,v místě kde se rozpojuje červená a zelená směr ČS je cedule zákaz vjezdu na kole, takže proto :)

          0 0
          • Vhalasta  

            Aha, na běžkách tam jezdím ale totok si neuvědomuju.

            0 0
        • yoolaus  

          nejde len o NPR !! si v Jesenikoch a to je CHKO – Chranena krajinna oblast ak sa nemylim…a je to turisticka znacka pre pesich a nie pre biky, na to su ine trasy…

          0 0
          • joska  

            tak zrovna s timhle se neztotoznujujestli se nepletu tak zakon o CHKO pohyb na kole po cestach a znacenych cestach nejak neomezuje.

            0 0
    • pepek  

      Především je nesmysl to jezdit takto, ale raději naopak. Ten závěr ke švýcárně je nosička, kdežto naopak je to paráda. Problém s ochranářem tam samozřejmě hrozí, dá se omezit snad jen včasným budíčkem.

      0 0
      • Jaroslávek  

        Vyjímečně souhlasím.

        0 0
        • pepek  

          Děkuji za důvěru, nicméně si nejsem zcela jistý, zda oba myslíme tu stejnou cestu :-)

          0 0
          • RomanH  

            Ale jo, myslite :-) Akorat s tim smerem je to takove vselijake. Jestli pojede jen ze Sedla, tak souhlas, ale pokud by to bral uz od Seraku, tak nevim. I kdyz ze Seraku jsou pekne sjezdy na vsechny strany, u raseliniste je to jedno a ze Svycarny je paradni zelena do Koutu.

            0 0
            • pavlik6022  

              Po zelene ze svycarny je to fajn, nejlepsi cast je od Petrovky

              0 0
              • joska  

                dobry je to vzit jeste z kamziku pres modrou a az na Petrovce se napojit na zelenou

                0 0
          • Jaroslávek  

            Myslíme, už jsem to tam nahoru nesl.-(

            0 0
      • Menhir  

        No hlavně je pitomost jezdit po 120cm širokém dřevěném chodníku přes rašeliniště mezi turistama…

        Takže jedině ráno. Já osobně bych se tam od Švýcárny z teho kopca zabil a od Sedla bych to zesral tama tahat kolo. Od Petrovky na Švýcárnu je to po magistrále slušný kopec i pro bajka :)

        0 0
        • RomanH  

          Serak – raseliniste – Svycka je paradni trasa. Musis prizpusobit cas a obdobni pesakum, ale to uz bylo receno na zacatku vlakna.

          0 0
    • Nanny  

      Tuhle trasu jsem projela minulý rok v červenci. Nááhodou jsem ji objevila, když jsem zabloudila z Červ.sedla směr Praděd. Cesta je to zajímavá :D Nejdřív menší stoupaní, potom chodníky, poté je tam kousek, kde musíš kolo přenést – to fakt nejde sjet :D Potom stoupáš – kolo musíš nést cca 600m do kopce mezi kameny…dost slušný stoupání. Příště bych volila radši cyklostezku :)

      0 0
    • pocestny  

      Pánové, tenhle thread mě donutil se zaregistrovat. Vaše odpovědi i samotná otázka mě prostě na-sra-ly. V Jeseníkách je asi 1500 kilometrů trailů, od nejnudnějších nuďáren až po nejvíc hardcore krutopřísných sjezdů, plus bikeparky, bikrosky, na co si vzpomenete! Tak proč si sakra musíte vybrat zrovna jízdu po hlavním hřebenu?! Proč je to pro vás tak důležitý se tam egoisticky přis-rat s bajkem?

      Ten hřeben je z převážné časti v rezervaci a je po něm zakázáno bajkovat bez ohledu na to, jestli ráno nebo večer, nebo kdy vám tady doporučujou kolegové nejvhodnější čas, kdy nedostat pokutu! Ten hřeben je chráněnej rezervací a asi k tomu jsou nějaký důvody! Chápete to aspoň trošku?

      PS: Myslím tím i úsek mezi Šerákem a ČHS, od ČHS po Švýcku po červené a taky úsek od Pradědu ke Skřítku. Taky tím myslím Velkou kotlinu, atd. kde vás blb-ce pravidelně potkávám.

      PS2: Jsem taky bajker, ale nejsem sobecký de-bil, který jezdí v rezervacích.

      0 0
      • Menhir  

        Naprostý souhlas S Tebou, nicméně chápu lidi, co si to chtějí alespoň jednou projet…

        Už sem párkrát potkal lidi na uplně nesmyslných trasách, například kluka s holkou (podle xichtu slečny pochybuju že sou eště spolem), jak táhli kola nahoru Studeným potokem přes Vysoký vodopád, nebo dvě rodinky tlačící kola na Králičák. Chlapi drželi huby a utírali si pot, baby jim spílaly mocně :D Občas se taky někde vynoří „blb“ na downhillu mezi skupinou turistů šlapajících po žluté na Šerák nebo i na Bílé Opavě, viděl sem aj to, že žiletkář při sjezdu z Pradědu (tam se legálně samozřejmě može) vjel v rychlosti cca 60km/hod do školního výletu, což okomentoval výkřikem: „KURWAAAAAAAA­AAAAAAAA!!!“

        Slušně se chovat už asi neni in…

        0 0
        • pocestny  

          :-D Táhnout kola nahoru přes Vysoký vodopád je už trest sám o sobě :-D

          Jinak to je tragické…

          0 0
          • pepek  

            Řekni nám taky něco o klučení a pálení kosodřeviny.

            0 0
            • Menhir  

              To má co společného s bikeforem?

              0 0
              • pepek  

                Jen to, že tito „správňáci“ by chtěli všechny buzerovat, místní je nenávidí, protože jim odhánějí hosty, ale sami jako ochranáři dělají v přírodě daleko větší zvěrstva.

                0 0
            • RomanH  

              Ted jsem to sem chtel hodit.

              Jeden za argumentu ochrancu je ochrana kosodreviny.

              Kamarad potkal v Jesenikach ochranare, kteri kosodrevinu v parku naopak vysekavali. Na otazku „Proc ?“ pry proto, ze brani prirozenemu pohybu lavin, ktery se stara o prirozenou erozi a vymenu druhu ci co… Netusim, jak to bylo presne, mozna to sem Jirik doda…

              Co k tomu vice rici :-( Jak jsem psal nekolikrat, jsem schopen respektovat zakazy za urcitych podminek (rocni obdobi, povrch cest a podobne), ale ne plosnej zakaz. Ty argumenty jsou kravina. Ano, vim, porusuju zakon, ale nikde jsem netvrdil, ze jsem Mirek Dusin.

              0 0
              • Martin  

                moralisti tě ukřižujou :D

                0 0
                • RomanH  

                  Dalsi peknej pripad je clovicek, co se soudil tak dlouho, az mu uredne povolili bivakovat v NP (ted uz se mi to nechce hledat, tusim to bylo na idnesu nekdy loni).

                  Pro samou „ochranu“ prirody se do ni najednou vlastni silou legalne nedostanes, ale asfalt (+ vyjimky na auta pro vyvolene) nejsou problem.

                  0 0
                  • Martin  

                    nj, není nad to potkat ochranáře v ofroutu :)

                    0 0
              • pocestny  

                Hovoříme stále o rezervacích – a rezervace zabírají jen několik procent plochy Jeseníků. Ta obrovská bývající část je vám k dispozici. Nikdo tady přece nemluví o celkovém zákazu jízdy na kole v celých horách. Jde jen o ty nejcennější části, kde třeba žije muflon… whatever. Já tady nejsem od toho, abych vysvětlovat podstatu rezervace a ochrany přírody. Nezajímám se ani o kleč. Prostě jen respektuju pravidla a ty pravidla platí pro nás všechny i bez ohledu na to, že někteří z nás neumí pochopit jejich smysl.

                0 0
                • pepek  

                  Jenže ta pravidla si určujete svévolně vy, zelení. Stejně jako v lese myslivci. Jako by to bylo všechno vaše.

                  0 0
                  • pocestny  

                    Tak zaprvé, já nejsem zelený, jsem normální biker a nejspíš mě uvidíš někde s chráničema na holeních… Za druhé, fakt si nikdo nikde neurčuje pravidla svévolně. To fakt ne.

                    0 0
                    • Martin  

                      seš si zcela a úplně sure? co třebas cesta od Vilemíny směrem na Kraličák, žlutá značka – široká lesní cesta, ale zákaz kol na ní je. zajímalo by mě, proč? když na podobné široké cestě, která pokračuje kolem údolí směrem na Slamník, zákaz není… a tak podobně.

                      0 0
                      • Menhir  

                        No tak od Vilemíny na Králičák je ta široká lesní cesta sotva kilák pak už je lovecký chodník. Ta druhá cesta je od Vilemíny k lanovce a k chatě Slaměnce na hranici rezervace, toš asi proto…

                        0 0
                        • Martin  

                          od místa, kde se žlutá odpojuje od široké cesty, lze po té cestě pokračovat ještě kus a pak vytlačit kolo ke Sněžné chatě…

                          každopádně mi ten zákaz přijde nelogický.

                          0 0
                  • Menhir  

                    Nemyslím, že si někdo určuje svévolně zákony.

                    Zákaz jízdy na kole po hřebenovce a přes Keprník je v souladu s platnou legislativou, kterou tvoří zvolení poslanci a která se občas novelizuje.

                    Podle lesního zákona se nesmí lyžovat a jezdit na kole v lesních porostech, podle zákona o ochraně přírody se zase nesmí jezdit na kole na území národních přírodních rezervacích. V Jeseníkách jsou vyhrazeny trasy na území NPR Z Domašova na Šerák a pak z Ovčárny na Praděd a na Švýcárnu. Ostatní trasy tam rozhodně nejsou vhodné pro to, aby byly zároveň i cyklotrasama. Pokud tam občas někdo na kole projede, nemyslim, že je to takový *******, jako by bylo kdyby se mohlo na kole jezdit legálně všude.

                    To že se ze zákonů udělují výjimky pro různé podnikatele a „kmotry“, že někde jezdí „zelení“ offroadama (bych chtěl vidět kde), je věc druhá a na jinou diskuzi.

                    0 0
                    • Burizon  

                      Stačí obnova tyčoví a zelení bez offroudu ani ránu :-) A teď mluvím o Jeseníkách. Stejně jako kosení kleče, to by bez autíčka taky nešlo.

                      0 0
                      • Martin  

                        avotomtoje :)

                        hlavně že bajkry budou honit jak nadmuté kozy :)

                        0 0
                    • bluma  

                      Abych přiložil polínko… To ložisko na jedné vrtuli na DS, co hučí jako kráva dnem i nocí až na hlavní hřeben, je taky pro přírodu a zvířata menší zlo než pár bikerů? :-)

                      0 0
                  • McBlacky  

                    no tvoje to není každopádně.

                    Pravidla si určuje orgán, který má pravomoc do toho mluvit z hlediska vlastnických vztahů.

                    0 0
                • JSt  

                  s muflonem jdi do haje, to te smete stado ve meste. v horach bych to povazoval spis za skodnou, ze vsecko ty ludry rozdupou. :-D

                  0 0
              • prvniodkonce  

                Argument ochránců nemůže být v Jeseníkách v žádném případě ochrana kosodřeviny. Ta kleč tam je dost velký *******, protože v poslední době se rozrůstá nad míru a je to nepůvodní druh, který byl vysazen uměle a do Jeseníků ani na Králičák absolutně vůbec nepatří.

                0 0
                • JSt  

                  tohle ti zelenaci rikaji. ale co delaji je jeste vetsi pruser nez ta klec. :-)

                  0 0
        • Martin  

          jestli ten školní výlet byl roztahaný jak stádo krav po celé šířce cesty, tak se tomu silničáři nedivím, že pičoval. já při sjezdu z Pradědu pičuju taky, byť nejedu 60, ale 30, protože pěšáci se na té cestě ve velkém procentu případů chovají jako naprostí idioti. a do toho ještě kreténi na koloběžkách…

          ono je to dost o VZÁJEMNÉ toleranci. na tu cestu bychom se měli vejít všichni ;)

          p.s.: taky se s kolem čas od času vyskytnu na Kraličáku – něco tlačím, něco opatrně jedu. ukamenujte mě :)

          nejezdím jak idiot, nikoho neohrožuju ;)

          0 0
        • dancing dog  

          Jo, tehle bezohlednejch hovad, na bajcich, crossech i silnicich, co si mysli, ze asfaltka Ovcarna-Praded je vyhradne urcena jen pro ne a vali to zbesile dolu a kdyz zpusobi nebo skoro zpusobi karambol, tak se strasne rozcilujou a divi, ze na silnicce se pohybuje jeste nekdo jinej – dospeli, deti, psi, tak tech jsem tam uz nekolik zazil… myslim, ze jsem to cetl i nekde tady na BF: „Boze, skvele si dolu valim sedmdesatkou a skvele klickuju davem a jedna krava tam nemela yorkshira na voditku!!! predstavte si to, hruza!!“

          0 0
          • daymaker  

            taky občas hlídám psa, ale ty pejskaře co mají psy na volno bych lynčoval… někteří ještě k tomu, i když vidí dost dopředu cyklistu tak čučí jak puci a pes klasicky směr přímo pod kolo… grrrr… a to ani nemusím být na Pradědu… jsem se takhle včera rozčílil na stezce Opava-Skrochovice… někteří(včera všichni) lidi = gumy… sry za overreakci

            0 0
          • pavlik6022  

            zajímavý názor, ale do té doby než tam bude značka pěší nebo obytná zona, tak pro provoz na této cestě platí pravidla stejná jako na ostatních silnicích . (mám jak děti tak psa) vocasy roztahaný po celé šířce silnice kteří čumí a neuhnou bych taky nejraději nakopal do ******

            0 0
            • dancing dog  

              no, myslim, ze toto vubec neni o znackach, zvlast na ceste, kt je snad jedina oficialni pristupova cesta na Praded a po kterych tedy jde spousta pesich, at z Ovcarny nebo zdaleka, ale o urcitem IQ a EQ, vsech zucastnenejch. Samozrejme, ze i chodci by meli byt rozumni a ohleduplni a neblokovat cellou siri asfaltky.. Jen tvrdim, ze ti, co to tam v sezone poustej dolu na preplneny naplno, jsou bezohledny hovada.

              No, ale pokud tam neni znacka, klidne do hloucku deti naper, to bude v pohode, kdyz tam neni znacka..

              0 0
              • pavlik6022  

                mam opacnou zkusenost. ja jedu krokem a pesaci (dospeli / deti neresim u nich se to da pochopit) neuhnou a schvalne blokuji cestu v cele siri a musim prakticky zastavit abych projel. a cumi na me prakticky od Pradedu. Kdo je podle tebe v tomto pripade hovado?

                0 0
                • Martin  

                  hádej :)

                  0 0
                  • pavlik6022  

                    Dik za podporu:-)

                    0 0
                    • Martin  

                      já to hovadství mezi lidma nemám rád. pořád vycházím z předpokladu, že bychom se na tu cestu měli vejít všichni. pěšáci by měli vyjít vstříc ukázněnou chůzí cyklistům a cyklisti by zas neměli mezi pěšími jezdit jak idioti. škoda jenom, že můj názor dost lidí nesdílí. hned by se na světě žilo líp

                      0 0
                      • BFG  

                        Jo, přesně tak. V dnešní době, kdy je kolo „nejzdravějším“ dopravním prostředkem, jízdu na něm, zcela zbytečně omezovat, je hrozné.

                        0 0
                      • pavlik6022  

                        mám to stejně, proto jezdím konkrétně na této cestě krokem, bohužel počítaje s arogantníma hňupama na straně chodců. Poslední návrat z Pradědu skončil řvaním na dvoumetrovýho Poláka, který se evidentně bavil jak znemožňuje projet všem co nejdou s ním, a to jela první moje žena :)Když si na to vzpomenu, zvedá se mi tlak a to jsem založením flegmatik :)

                        0 0
                        • Martin  

                          na silničce jsou taková hovada obzvláště vypečená – bajk aspon pořádně brzdí, na cesťáku je to o tlamu

                          0 0
                • dancing dog  

                  samozřejmě že chodci a taky mě toto štve, ale při tom masomlejnu v létě ikdyby jedno ze sta mrňat se na chvíli utrhlo od mámy apod.,což se stát prostě může,tak je to důvod jet dolů pomalu a opatrně,je prostě hrozně nebezpečné to tam na kole pouštět rychle a to jsem 100%ně přesvědčen..přeci jen, když narazí do nahoru se ploužícího bajkera vypatlanej chodec, následky budou jiný, než když do chodce to z kopce navalí 60kou valící bajker ..

                  Jak už jsem psal,je to o rozumném a slušném chování všech, ale ty DH jezdci na tý přelidnění asfaltičce mi fakt vadí..

                  0 0
            • newbie  

              formálně máš pravdu… když se ale pravidla trošku tlučou se zdravým rozumem, je rozumné použít ten rozum… pokud tam je mnohonásobně víc pěších než cyklistů, jsou prostě ti cyklisti, co to dolů pustěj naplno, bezohledný hovada bez ohledu na pravidla provozu

              0 0
      • yoolaus  

        suhlas !!! vsetci „bikeri“ nadavaju na soferov ze su to neohladuplne hovada, a tak si radsej idu zajazdit po hlavnom hrebeni :) tam su zase za hovada oni…

        vravi sa tomu RESPEKT !

        0 0
      • joska  

        Souhlas. Cervenou ze Svycarny na CHS bych taky vynechal, protoze to tam znam jako pesak. Ale zas na druhou stranu neni v zdane NPR ani v PR, takze je to jen o ohleduplnosti a o tom, ze kdyz neni nekdo mistnak, tak to proste nezna a naplanuje si trasu v mape a pak jede. Sedlo pod Serakem po Vresovku a od Petraku po Jeleni jsou NPR a tam by se na kole nemelo. Od Jeleni smer Skritek na kole muzes jestli se nepletu.

        Pak souhlasim i s tim, ze si to nekdo chce aspon jednou projet.

        0 0
        • pocestny  

          Pravda, na tu „Cervenou ze Svycarny na CHS“ je prostý zákaz (ačkoliv není v rezervaci). Ale hřeben z Jelení studánky na Skřítek v rezervaci je!!! Takže se opravdu trochu pleteš. Ba co víc, je tam i ta cedule se zákazem. A dokonce i trasa Jelení → Alfrédka je v rezervaci!!! Nechápu, kde se berou tyhle fámy… Jednou jsem seřval dva blbé poláky, co jeli přes Pecný a snažili se mi tvrdit, že jim tu trasu navrhl nějaký podělaný software. Tak sorry, ale ani podělaný software NENÍ OMLUVA.

          PS: Poláci to mají totiž tak, že nemůžou beztrestně s bajkem ani do obvyčejného laša panstvovego (státní les), takže se chodí vyřádit k nám.

          0 0
          • Menhir  

            No tak poláci vůbec sou samostatná kapitola…

            0 0
            • pocestny  

              Pro všechny → mě vytáčí ten náš „český“ přístup, kdy každý kašle na všechno a dělá cokoliv, co se mu zrovna hodí bez ohledu na nějaká pravidla, nebo si vytváří pravidla každý podle sebe… Respekt nikde, čest nikde, … Není sankce, není problém.

              Styl „aspon jednou si to projedu, nic se nestane“ je přesně to, o co mi jde.

              To je asi to samé, jako kdybych odůvodňoval, že se vyspím třeba s Karolinou Kurkovou proti její vůli, protože to přece chápete, že si to chce zkusit každej alespon jednou…

              0 0
              • joska  

                A prave o ty pravidla jde. Uz zminena trasa Jeleni Studanka → Alfredka. Neni v NPR a napr. kdyz vytlacis kolo od Frantiskovych mysliven, pesky dojdes od Malyho kotle na Jeleni, kde opoustis NPR, tak zadna cedule zakaz jidy na kole neni. A si v PR a tam dle mych informaci na kole po cestach a znacenych trasach mzues. Je to tak nebo neni?

                0 0
                • pocestny  

                  Je tam rezervace nazvaná „PR pod Jelení studánkou“, podivej se laskavě na mapu.

                  0 0
                  • joska  

                    viz prispevek Menhira. V PR obecne v zakone neni pohyb cyklistu omezen. Muze byt upresnen na cedulich v terebnu nebo v dokumentu tykajiciho se PR. Co vim tak pri vstupu z NPR na Jeleni studanku zadna cedule neni a dokument, kterej by upravoval pohyb v PR Pod Jelni studankou jsem zadnej nenasel.

                    0 0
                    • pocestny  

                      Stoprocentně je cedule s přeškrtnutým kolem umístěná ze strany od Alfrédky, ze strany pod Ztracenými kameny, ze strany Františkovy myslivny a taky ze strany Pradědu. Je tedy nesmysl umístit tu stejnou ceduli doprostřed (Jelení studánka). Při troše nadsázky by ta cedule asi měla za úkol informovat pouze lidi, co se tam nechají vysadit z vrtulníku…

                      0 0
                      • Yann  

                        Yes! Heli biking :-)

                        0 0
                      • joska  

                        Asi se tam budu muset podivat znovu. Loni byla cedule od Skritku s kolem az cca 20m za rozcestnikem u Jeleni Studanky. Jeste jsem se, tam bavil s pesakam, kteri se ptali jestli jedu az na Petraky. Moje odpoved znela, ze ne, ze tam uz je cedule a NPR a ze tohle porusovat nechci.

                        A jeste dalsi uvaha. Kde je napsany ze pres NPR kolo nemuzu tlacit. A az skonci NPR a neni tam cedule o zakazu, tak muzu jet.

                        PS. nechci se hadat. Chci se jen doprat pravdy takove, jakou rika zakon.

                        0 0
                        • pocestny  

                          Menhir psal, že zákon neupravuje bajkování v PR. Ale z praktického hlediska zatím byla ta zákazová cedulka prakticky všude (vidím to u každé cesty vstupující do rezervace). Může se stát, že tu ceduli někdo strhne, to neřešme.

                          Mimochodem, taky jsem kdysi tlačil kolo přes rezervaci a dostal jsem zprda od ochranáře (jeho to nezajímalo, jestli tlačím nebo jedu, šlo jim o zakázaný vstup s kolem a hotovo).

                          V Beskydech jsou tyhle cedulky třeba na Travném, na Smrku, na Lysé, na Malém Polomu – rezervace pokrývají obvykle jen malinké území okolo vrcholu. Přesto je tam okolo dost parádních trailů, a do rezervace není potřeba lézt…

                          0 0
                          • newbie  

                            jen technická: v NP a NPR nesmíš na kole JEZDIT. tlačit ho můžeš kudykoliv, kudy můžou pěšáci. ochranář prostě neměl pravdu.

                            0 0
                          • joska  

                            OK.

                            spousta paradnich trailu okolo – nejsem mistnak neznam je.

                            Priklad. Jedu do Karlova na chatu(neznam presne okoli) a naplanuju si vylet po asfalte na Praded. Pak na Svycku, po zelene t.z. do Kout a pak chci okolo nadrze a Frantiskovy myslivny pres Jeleni studanku na Alfredku a zpet do Karlova. Nad mapou vidim, ze pres NPR nepojedu, ale potlacim (zakazanej vstup s kolem je podle me blbost a ani nikde nic takovyho napsany snad neni), a pak o PR Pod Jeleni studankou nikde nenajdu vyhlasku, ktera by zakazovala jizdu na kole a cedule tam taky neni. Takze muzu jet.

                            Je na tehle uvaze neco spatne? Porusuju nejaka pravidla a zakony?

                            0 0
                            • pocestny  

                              Nejsem odbornik na zákon o ochraně přírody a nebudu se pouštět do interpretace cedulky s přeškrtnutým kolem (nechť to za mě udělá nějaký odborník), jen jsem zmínil jednu takovou epizodu (když jsem dostal zprda i za pouhé tlačení kola).

                              Můj první příspěvek fakoval JÍZDU na bajku v PR, nevidím tam nikoho ty bajky tlačit, nýbrž jezdit.

                              Pokud by nešlo kolo ani tlačit (=jsem tohoto názoru), přeplánoval bych to tak, aby z toho byly 2 slušné výlety. Jednou jsem na Mravenečníku strávil 2 celé dny! Je tam fakt hodně cest. Nyní je tam i lanovka i bikepark – prostě parádní možnosti, co dřív nebyly.

                              0 0
                          • BFG  

                            Tady to řešil ohledně Pálavy.

                            Vstup s kolem rozhodně zakázaný není. Ze zákona je zakázáno „jezdit na kolech“. – takže pokutu za tlačení bych si rozhodně líbit nenechal a při správné argumentaci by možná neprošla ani pokuta za jízdu. Těžko by se to ochránci dokazovalo, kdyby jsi tvrdil, že jsi šel při kole (pokud by neměl foto:).

                            V neposlední řadě si také nemyslím, že by někde bylo definováno „kolo“. Pouze v zákoně 361/00 Sb., vzpp je definováno „jízdní kolo.“ Pod pojmem „kolo“ si představím spíš něco takového nebo takového

                            Zákaz jízdy na kolech v NPR bych zcela zrušil. Cyklista dle mého, udělá míň škody, jak pěší. Defakto pouze projede po cestě, nikde nezastaví, nikde nesjede z cesty, nikde nic netrhá, nežere, neodhazuje papírky a podobně. Stopu má užší jak chodec. Tečka. :-)

                            0 0
                            • pocestny  

                              Nízká eroze? Tomu nemůžeš snad ani sám věřit – jezdíš vůbec na bajku? Mrkni se na ty půlmetrové díry třeba cestou z Travného (Beskydy, zelená TZ) vyhryzané vod brždění. Každej to tam rve, co to jde, bo přece s Elixírama a Maxxisama a rébou-voe to fičí jedna radost… Ty díry se asi udělaly samy, ne? A to ani nemluvím o rozšiřování chodníků do šířky a hlavně plašení zvěře, která je tam doma, a která by si tam chtěla třeba v klidu za-šu-kat… Zvířata si nemůžou přijít stěžovat na bike-forum, bo nemají na internet, takže je vám tady jejich názor ukradený… :-) Bye, musím končit.

                              0 0
                              • pepek  

                                Zvířátkům kolo vůbec nevadí- mám to ověřeno. To je taková ta myslivecká latina. Uřvaná grupa rodinek a turistů je daleko horší.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  ale vybržděný místa jsou kdekoli kde se víc jezdí z kopce to nepopře nikdo. Problém je když tu ukusuje traviny, což se děje vždycky, protože než jezdit po sypký drti různé velikosti, každej to narve na trávu, ta líp drží i brzdí…

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    ovšem, jako vždy nejsou problém cyklisti, ale kokoti na kole, co si hrají na „závodníky pičo vole“… hovada jsou bohužel ve společnosti rozmístěna rovnoměrně…

                                    pokud by lidi nejzdili jak kreténi, tohle bychom nemuseli řešit :(

                                    0 0
                              • JSt  

                                plaseni zvere… jako kdyz tam projedes na kole tak je pri mrdacce vyrusis, ale kdyz tam projdes pesky, tak ne? to si nemyslim. imho pesky tam ta zviratka budes akorat dyl otravovat, pac jsi pomalejsi zpravidla. ;-)

                                0 0
                              • BFG  

                                Nic o erozy jsem nepsal. Samozřejmě, že brzdné rýhy jsou nepříjemné. Průměrný cyklista však nejezdí jako prase, aby je dělal nějak extra hrozně hluboké. A když je bláto? Takové stopy od pěších jdou také vidět hodně dlouho. ALe to je fuk, to já nepopírám. Jen to dle mého názoru není tak hrozné, jak říkáš, jak to zveličuješ.

                                Co je horší, je podle mě tlupa pěších, rodinka, kamarádi, nejhůř asi několik rodin s dětma. Tito rozhodně nejdou jen po pěšině. Sem tam focení, sem tam svačinka, sem tam odpočinek, sem tam „WC“, sem tam prostě jen zvědavost.

                                Ten zákon, co to zakazuje, mi přijde jako hrozně zastaralý (o čemž svědčí i rok platnosti), předsudkový a velmi velmi zainteresovaný (jde vidět, že ho psala jedna skupina lidí, bez nějaké větší diskuse s veřejností).

                                0 0
                                • newbie  

                                  no tvl… :-) mohl bych poprosit o příklad jednoho jediného zákona, který nepsala jedna skupina lidí (navíc to je vždy dokonce skupina právníků) a který byl schválen po nějaké větší diskuzi s veřejností?

                                  0 0
                                  • BFG  

                                    Zákoník práce .-)

                                    0 0
                                • mastihuba  

                                  Obecně nevidim důvod aby do zákonů nejak kafrala veřejnost, dost na tom že do nich kafraji za veřejnost poslanci a podle toho to tak i vypada. Viz paskvil na paskvil co padá že sněmovny.

                                  0 0
                                  • BFG  

                                    Veřejnost je asi dost silné slovo. Každopádně já vidím dost důvodů, proč by do finální podoby zákonů měl mít možnost kafrat každý (alespoň prostřednictvím „zastupitele“), jehož se bude zákon dotýkat.

                                    To, že u nás to funguje na principu jeden něco napíše, aby to pro něj bylo výhodné, další tři tam dopíší nějaké odstavečky, aby to bylo výhodné i proně, dalších deset tam něco pomění a promaže, aby to nebylo moc okaté, pak si to nikdo nepřečte a hle, zákon je scvhálený a na světě – to mi není moc po chuti.

                                    0 0
                                    • mastihuba  

                                      ber to tak že co jsme si zvolili to máme. Je to stejný jak když kdejakej ****** kafrá do dopravních staveb a výsledkem je zablokování všeho co se trochu rozjede.

                                      0 0
                                      • BFG  

                                        Co jsme si zvolili. No to bude asi ono. Možná lepší formulace by byla, co jsme si nezvolili. Ale dost už, politiku tu tahat není myslím zapotřebí :-)

                                        0 0
                                • pocestny  

                                  Ad rodinky s dětmi + focení + svačinka = ten zákaz prudění na kole (umístěná cedulka) a cedulka „Přírodní rezervace Někde“ informují přece nejen bajkery ale i pěší turisty!!! A samozřejmě pokud nějaký blbeček za sezónu 100× šlápne na trávu kvůli megadůležité fotečce pro svůj fejsbuk nebo pyčo-svačinka-né, tak tam v té nadmořské výšce (například díky extrémní erozi) neporoste tráva třeba 10–20 let. Potkal jsem i takové idioty, kteří třeba v Tatrách v 2000 metrech váleli sudy a kotrmelce po trávě, tak jsem je samozřejmě seřval. Protože kdyby to udělal každý, tak tam zbude za chvíli (za pár let) všude jen suchý štěrkovitý bordel.

                                  0 0
                                  • JSt  

                                    rozumim, picenka. ;-)

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      trochu nekonzistentní – na endůrku jede kudlu, až kolem něj lítá všechno možné, a na druhé straně Mirek Dušín v reservaci :)

                                      příroda je přece jedna, tak bychom se k ní měli chovat ohleduplně všude a vždy, ne jenom tam, kde to někdo nařídil cedulou…

                                      0 0
                                      • pocestny  

                                        Pravidla platí pro všechny stejně – v rezervaci platí určitá omezení i pro pěší (ti se tam taky nechovají občas nejlíp, jak jste již zmínili).

                                        V Rezervaci se můžu maximálně potichu projít po značené stezce. V CHKO platí mírnější omezení, ale přesto by se tam třeba nemělo tábořit. Stejně jako po dálnici mohu jet autem, jen když mám známku a policajtovi nevysvětlím že to nechápu… prostě jsou dány určitá PRAVIDLA a ty se dodržují i když je někdo nechápe.

                                        Když někde jedu v CHKOčku po stezce, kde není explicitní zákaz jízdy na kole, a nebo jedu v Rezervaci, kde někdo zcela jasně rozhodl o zákazu vjezdu na kole, tak je to snad jasný rozdíl?

                                        V čem jsem asi tak sakra nekonzistentní?! Příroda je samozřejmě jen jedna, ale je asi rozdíl, jestli to drtím na hřebenu nebo to drtím někde z Kamence…

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          já v tom rozdíl nevidím. člověk by měl být vůči přírodě ohleduplný vždy a všude…

                                          jenom tak na okraj – kdo asi do Jeseníků na hřeben dotáhl ty „hromady“ odpadků? PETky, plechovky a pod? cyklisti?

                                          0 0
                                          • Menhir  

                                            lidi howada…

                                            Když tam bude cyklotrasa, tak tam ten bordel nebude?

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              zatímco pro pěšáky není hřeben žádnou velkou výzvou a dostane se tam každý, kdo má do ****** díru, myslím, že cyklistů už tam tolik nebude, přece jenom je to dost náročná trasa. takže těch hovad na kole, co tam budou odhazovat odpadky, nebude tolik… náročnost výstupu velké procento lidí odradí

                                              spíš jsem ale chtěl poukázat na fakt, že bordel na chráněném území dělají lidi obecně a zakázat tam cyklisty určitě není cesta, jak ten bordel zmírnit

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Stačilo by zrušit lanovku na Šerák a jak by tam hned byl klid a nebyl potřeba žádný zákaz.

                                                0 0
                                                • Menhir  

                                                  Tou lanovkou jezdí akorát poláci, kobiety v lodičkách, keré se nažerou v chatě Jiřího a zase jedou dolů.

                                                  No občas jezdí nahoru i cyklisti.

                                                  Třeba jednou sem potkal pod Keprníkem rodinku se dvouma asi 5 – 7 letýma holkama, co jim kdosi doporučil cyklovýlet na Sedlo… Chudáci nevěděli do čeho lezou…

                                                  0 0
                                                  • pocestny  

                                                    Zhruba od roku 2005 se to brutálně zvrhlo a cyklistů tam jezdí teda docela dost, a mnozí s tím, že jedou hřeben… Přitom ze Šeráku je dovolená jen cesta do Domašova. Zpět do Ramzové přes Čerňavu nevím…

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    cyklistu tam je plno, pac prave pres tu cernavu to je znacene jako cyklotrasa. ;-)

                                                    0 0
                                                  • joska  

                                                    Po cervene t.z. na Cernavu je to ofiko cyklotrasa 6207, ktera je i v mapach.

                                                    0 0
                                                • Martin  

                                                  jo, lanovky bych zrušil :) já se jich bojím, mi by nechyběly :D

                                                  0 0
                                                • JSt  

                                                  to by zas byla skoda. kdyz si chces sjet z seraku vsecko v jeden den, je to moc narocny pokazde slapat/tlacit nahoru. O:-D

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tak aspoň tam lenoši nebudou tak často :-)

                                                    Na Šeráku jsem byl s kolem zatím 4× a vždy si to vyšlapal.

                                                    A co se týká výše zmiňovaná cyklotrasa po červené přes Černavu na Ramzovou, tak ten horní úsek Šerák-Černava už nějaký ten rok značený jako cyklotrasa není, bylo to zrušeno. Třeba na cykloserveru je teď dokonce označený jako nesjízdný. Ono je to ale vlastně pravda, směrem nahoru moc sjízdný opravdu není.

                                                    Dříve ale opravdu býval značený jako cyklotrasa a taky jsem tam potkal děsně překvapené tlačiče na trekingových kolech :-)

                                                    0 0
                                                • pavlik6022  

                                                  1+

                                                  0 0
                                              • pocestny  

                                                No …1) Současný rozvoj lanovek má spíš opačný trend (počet osob/hodinu spíš všude roste) a nedá se obecně říct, že by byly lanovky špatné (jdou z toho peníze a pomáhají lidem dostat se někam, kam by třeba s nemocným kolenem nevyšli). Ani nelze selektovat lidi, kteří tam jedou slušně či něco zničit. (To „neničení“ a „nebordelování“ je na morálce těch lidí, a ta morálka má bohužel klesající trend.)

                                                …2) zakázat v nejcennějších lokalitách pohyb na kole je zcela určitě cesta, jak třeba zmírnit erozi, rozšiřování stezek a rušení zvěře. Pěší turista obvykle není téměř slyšet, a ruší zvěř mnohem méně. Nechci se dohadovat (ano jsou rodinky, které řvou, já vím – ale řvát se nemá…).

                                                0 0
                        • Menhir  

                          …no asi pokud kolo tlačíš, si chodec, tak na něm nejedeš a neporušuješ zákon. Nevěřim však tomu, že někdo pude s kolem pěšky od Jelení studánky na Ovčárnu :D

                          0 0
                          • pocestny  

                            Přesně tak – Každý chytrák tam pojede, frajer-jak-cyp, s plánem ******* s ochranářem historkou o tlačení kola a teorií o cedulce, která přece nezakazuje tlačení… Hned jak uvidí ochranáře, rychle seskočí z bajku a jednoduše se z toho vylže… No není ta Česká (případně Polská, víme svoje) povaha je opravdu báječná?

                            0 0
                            • JSt  

                              myslim, ze i to je podchyceny. kolo tam vubec nesmis mit. jakoze i tlaceni je nepripustny. ;-)

                              pak se uz nabizi jen varianta nejaka motorka, pac pred tou i srdnaty ochrankar uskoci. ;-P

                              0 0
                            • newbie  

                              bohužel (pro ochranáře a občas i pro pěší turisty) to není teorie, ale platná právní úprava

                              0 0
                              • pocestny  

                                Takže zatím tady převažuje ten názor, že se tam nesmí ani tlačit? (tj. co jsem původně psal)

                                Pokud víte o nějakém informačním zdroji, budu rád. No a teď fakt už pro dnešek musím končit…

                                0 0
                                • newbie  

                                  tak znovu… že bych to nenapsal srozumitelně?

                                  „teorie, která nezakazuje tlačení“ není teorie, ale platná právní úprava… v NP a v NPR není tlačení kola v rozporu se zákonem (o ochraně přírody a krajiny)

                                  a z právního hlediska je jedno, jestli tam jsou nějaké cedulky s přeškrtnutým kolem nebo ne, ty jsou jen informační (teda pokud to není veřejná komunikace a na ní přímo dopravní značka „Zákaz vjezdu cyklistů“, ale i u té můžeš prostě slézt z kola a dál tlačit)

                                  0 0
                                  • pocestny  

                                    Tohle je blbost.

                                    0 0
                                    • newbie  

                                      to je teda fakt pádný argument… co s ním?

                                      :-) tvůj názor, že tohle je blbost, je blbost

                                      0 0
                                    • joska  

                                      zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

                                      paragraf 29

                                      Základní ochranné podmínky národních přírodních rezervaci

                                      Na celém území národních přírodních rezervací je zakázáno

                                      f)

                                      provozovat horolezectví, létání na padácích a závěsných kluzácích a jezdit na kolech mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená orgánem ochrany přírody

                                      • o vsupu s kolem ani slovo.

                                      paragraf 34

                                      Základní ochranné podmínky v přírodních rezervacích

                                      (1) Na celém území přírodních rezervací je zakázáno

                                      a)

                                      hospodařit na pozemcích způsobem vyžadujícím intenzivní technologie, zejména prostředky a činnosti, které mohou způsobit změny v biologické rozmanitosti, struktuře a funkci ekosystému anebo nevratně poškozovat půdní povrch,

                                      b)

                                      používat biocidy,

                                      c)

                                      povolovat a umisťovat nové stavby,

                                      d)

                                      povolovat nebo uskutečňovat záměrné rozšiřování geograficky nepůvodních druhů rostlin a živočichů,

                                      e)

                                      sbírat či odchytávat rostliny a živočichy, kromě výkonu práva myslivosti a rybářství či sběru lesních plodů,

                                      f)

                                      měnit dochované přírodní prostředí v rozporu s bližšími podmínkami ochrany přírodní rezervace.

                                      (2) Výkon práva myslivosti a rybářství může příslušný orgán omezit, pokud tento výkon je v rozporu s podmínkami ochrany území přírodní rezervace.

                                      Takze asi tak. Nebo chci videt dokument, kterej v nekte z Prirodnich rezervaci v Jesenikach jizdu na kole omezuje. A nebo kde je napsano ze cedule zakaz vjezdu cyklistu je tam umistene pravoplatne (kde je takova cedule v zakone definovana).

                                      0 0
                                      • pocestny  

                                        Tenhle zákon taky neupravuje zákazy vstupu do kdejaké ****** (Např. Petrovy kameny, okolí Rejvízských jezírek, atd.) A je snad jasné, že tam přesto ten zákaz EXISTUJE a je respektovaný a měl by tam zůstat.

                                        0 0
                                        • newbie  

                                          ufff… v podstatě s tvým svatým bojem souhlasím, i když je na mě trošku moc zapálenej, ale fakt by to chtělo doštudovat téma.

                                          kdejaká prdel Rejvíz je národní přírodní rezervace, takže tam ze zákona zákaz JEZDIT na kole existuje… kolo jsem tam po krátké debatě s hlídačem vedl, abych pro něj nemusel zpátky k budce

                                          0 0
                                        • joska  

                                          aha. takze koukam, ze se bavim s odbornikem an slovo vzatym.

                                          § 29

                                          Základní ochranné podmínky národních přírodních rezervací

                                          d)

                                          vstupovat a vjíždět mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vlastníků a nájemců pozemků,

                                          Sem spada NPR Praded – petrovy kameny i NPR rejviz, kde neni znacka nemas co delat. Ja se ridim zakonem. To co ty tady vykrikujes si jeste nikde nepotvrdil.

                                          Ja podle sveho svedomi jezdin napr v PR Pod Jeleni studankou podle zakona legalne. Az mi nekdo ukaze, ze cedule zakaz jizdy na kole, je tam umistena podle nejake platne vyjhlasky nebo zakona, tak ji budu dodrzovat. Protoze takhlem, si kdejakej „strazce prirody“ muze cedulku vyrobit a protipravne ji umistit kams e mu zlibi a ta cedule tam bude dokud mu ji nekdo, kdo ma potuchy o zakonech nezrusi.

                                          PS. nechci se hadat. Chci se dobrat pravdy!!! ty si zatim nic konstruktivniho krome tvych domenek nenapsal.

                                          0 0
                                          • joska  

                                            jo. ma tam byt ze je zakazano vstupovat

                                            0 0
                                          • pocestny  

                                            Nejsem odborník na ochranu přírody – už jsem to jednou řekl. Všichni z vás zcela jistě viděli při vstupu do této rezervace ceduli s přeškrtnutým ko­lem.

                                            Copy+pastujete zde celkem nic neříkající kus zákona, přičemž ta místní úprava je v nějaké vyhlášce. Vaše diskuze je tedy úplně irelevantní, pokud tam ten zákaz existuje a vy tam jedete, porušujete ochranu přírody, a hotovo.

                                            0 0
                                          • newbie  

                                            ono je to bohužel trošku opačně – nikdo ti nemusí nic ukazovat, ty bys měl znát… mimo NP a NPR může být zákaz jízdy na kole i v jiném zvláště chráněném území (PR třeba) – v právním předpisu, kterým je to území zřízeno a který je obecně závazný… ale protože se nepředpokládá, že bys ho znal, tak se tam šoupnou ty cedulky… které jsou samy o sobě informační, ale informujou tě, že tam ten zákaz je :-)

                                            0 0
                                            • Menhir  

                                              Bližší ochranné podmínky se specifikují ve vyhlášce té rezervace. Vim že třeba v přírodní rezervaci Suchý vrch u Vrbna pod Pradědem je dokonce ve vyhlášce zákaz vstupu, celý ten kopec byl kdysi i oplocený. Údajně to bylo kvůli sběračům trilobitů nebo jakýchsik fosílií…

                                              Takže asi to lze upravit i když to není dané přímo zákonem jako NPR.

                                              No stejně si neumim představit, že by byla od Alfrédky na hřeben cyklotrasa, s tím, že dál pak se jako že už nemože a lidi by jezldili na Břidličnou a pak sjezdem ne Skřítek, kde by se asi musely instalovat cedulky „cyklisto sesedni z kola“, bo tam je to o tlamu :D

                                              Vzpomínám si, že třeba v Krkonoších byl zákaz od Výrovky na Luční boudu, i když tam je asfaltka, údajně to bylo pro to, že by cyklisti pak už nechtěli jezdit stejnou cestou z5…

                                              Myslim, že dnes už to tam neni a na Luční se jezdí na kole legálně, ale už sem tam pár let nebyl, tak nevim přesně jestli to tam pak je dál vyznačené…

                                              0 0
                                            • joska  

                                              ok. tohle beru. tohle chapu. jen bych chtel vedet jak se k takove vyhlasce dostanu a kde si budu moct precist, kde ten zakaz je a na zaklade ceho tam je. aby si ty cedulky fakt nedaval kazdej kam se mu zachce.

                                              PR Bridlicna – JeleniStudanka → Pod ZTracenymi kameny

                                              http://www.ebrno.info/…348/doc.html

                                              Pouze se souhlasem orgánu ochrany přírody bude podle § 44 odst. 2 zákona možné v rezervaci vykonávat tyto činnosti:

                                              1. provádět horolezeckou činnost,
                                              2. budovat myslivecká zařízení a slaniska a přikrmovat zvěř,
                                              3. měnit dochovaný stav skal, kamenných sutí a morfologie terénu, zejména

                                              manipulovat s jednotlivými kameny.

                                              • na kole muzu

                                              Najde mi nekdo neco o PR Pod Jeleni Studankou? Dekuji

                                              0 0
                                      • McBlacky  

                                        to nemusí být v zákoně ne, může to být klidně místní vyhláška když na to přijde a musíš to respektovat

                                        0 0
                • Menhir  

                  Tak jak to popisuješ by to šlo, ale asi každá taková akce = nové kufry :D

                  0 0
                  • pocestny  

                    Myslím, že jak to popisuje, by to fakt nešlo. Na Jelení studánku (případně od Jelení studánky) nevede ŽÁDNÁ cesta, která by nevedla skrz rezervaci. Snad jedině z toho důvodu je možné, že na tomto rozcestí není umístěná cedulka pro pologramotné ignoranty s obrázkem přeškrtnutého kola.

                    0 0
                    • BFG  

                      Myslíš nějakou cedulku, co si ochránci vytiskli na nové barevné laserovce nebo platnou dopravní značku :-)

                      0 0
          • joska  

            No a v PR je pohyb na kole omezen? Ja mam potuchy jen o tom ce pohyb je omezen v NPR. V PR muzes to sami co pesaci. Nebo bych chtel videl paragraf ze zakona o Ochrane zivotniho prostredi, kterej tvrdi opak.

            Kdyz jsem se na podzim hrabal ze Skritku na Jeleni, tak cedule se zakazem byla az za Jeleni studanou. Pravda ze ted jsem tam byl taky a cedule nikde zadna. Nevi nekdo kam zmizela?

            0 0
            • Menhir  

              §29 zákona č. 114/92 – národní přírodní rezervace

              v písmenu f) se píše: Na celém území národních přírodních rezervací je zakázáno provozovat horolezectví, létání na padácích a závěsných kluzácích a jezdit na kolech mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená orgánem ochrany přírody.

              Podle stejného zákona je na území CHKO zakázáno například táboření a rozdělávání ohňů mimo vyhrazená místa.

              Na území přírodních rezervací se nesmí akorát chytat živočichy, stavět a tak podobně, nic proti bajkerům nebo turistům…

              http://strazprirody.cz/…114_zopk.pdf

              0 0
              • BFG  

                Přírodní parky řeší § 12 a dle odst. (3) je jasné, že pravidla, mimo jiné i zákaz na jízdních kolech, stanoví ochránci právním předpisem, kterým tento park zřizují.

                0 0
                • Menhir  

                  Přírodní park je něco jiného než národní park nebo CHKO. Pochybuju, že v přírodním parku jako je například Sovinecko, víc jich ani neznám, by někdo zakazoval jezdit na kole.

                  Jak sem už psal jinde, zákonem o ochraně přírody je to přímo zakázáno pouze na území národních přírodních rezervací, to je celoplošný zákaz, který potom místní orgány ochrany přírody můžou měnit tím, že na tomto území tu cyklotrasu vyhradí. Třeba v Jeseníkách je dle tohoto zákona zakázáno i jezdit po asfaltce na Praděd, což je samozřejmě blbost, takže tam je vyhrazená cyklotrasa. Pokud vim, přírodní parky zřizují Krajské úřady, což je téš příslušný orgán ochrany přírody.

                  0 0
                  • BFG  

                    Nepsal jsem, že je to zakázané, ale že to zřizovatel zakázat může. Přírodních parků je vážně poněkud více, než jeden. Např. tento strohý seznam

                    Přírodní parky zřizují krajské úřady, dříve okresní úřady vyhláškou. Např. se můžeš mrknout sem vyhláška o zřízení PP Hostýnské vrchy – mrkni na čl. 3, odst. (6), poslední věta. Je potřeba si koupit trekové kolo :-)

                    Tebou zmiňované Sovinecko bylo zřízeno vyhláška OKÚ Bruntál 8/1994, která pravděpodobně na internetu není k dispozici. Takže zajdi na Bruntál, ať ti ji dají k dispozici :-)

                    0 0
          • kolda  

            no zrovna Jelení – Alfrédka bývá občas tak dojebaná od lesní techniky, že tam toho bajk moc nepokazí :)

            ale jinak souhlas, těch cest a chodníků na bajkování jsou mraky, není důvod to hrotit.

            0 0
      • Martin  

        relax, praskne ti žilka ;)

        0 0
        • dancing dog  

          lepší žilka než žilkotepna :)

          0 0
        • McBlacky  

          má pravdu, míst kde se může a jsou tam krásný je mrak a většinou jen nedostatek schopnosti plánovat trasu vede lidi k tomu, že pokusují hřebenovku.

          Skupina, která tam jede proto, aby porušila zákaz, který ostentativně neuznává to je kapitola šulinů sama o sobě. Do křižovatky taky nejezdí na červenou, aby porušili zákaz.

          0 0
      • JSt  

        ten hreben jsem jel vseho vsudy dvakrat. nekdy pred 11-ti lety, kdy jeste, myslim, zakazany nebyl a pak pet let zpet. bylo to uplne stejne – nadhera.

        Ten hřeben je chráněnej rezervací a asi k tomu jsou nějaký důvody! Chápete to aspoň trošku?

        priznam se, ze ja to nechapu vubec. rekni mne nejake ty duvody, ale objektivni a seriozni, prosim te. jsem se soural na fr lyzach po tom hrebenu mimo znacku a kde se vzali, tu se vzali dva zelenaci na sneznicach a zacli do me valit nejake picoviny. bylo pod nama pres 1.5m snehu. proc oni tam muzou tapat a ja ne? to se jako mam zapsat ke greenhornum, abych mel karticku a pak si muzu vsude delat co chcu a z pleziru obcas nejakyho turistu zbuzerovat? s timto mne muzou tak akorat prdel polibit. ;-)

        0 0
        • Martin  

          to by mě taky zajímalo :), rovněž žádám vysvětlení :)

          0 0
        • pocestny  

          Chlape, jak říkám, nejsem zelený, ok. Ať už je podstatou toho zákazu třeba ochrana muflona, mloka, brouka, kytiček, nebo aby skialpinisti neořezali lyžemi malé stromky (což v 1,5m sněhu lze a důsledky místy vidím v létě i cestou kolem Ztracených kamenů)…, to je mi jedno – hlavní je, že se asi někdo dřív zamyslel a rozhodl, že bude lepší to tam sakra chránit.

          0 0
          • JSt  

            ale vsechno cos vyjmenoval snadnej poslapu nez prejedu na kole. ;-)

            0 0
            • pocestny  

              Já teda když jdu po hřebeni, tak nic nepošlapu, neshazuju botama kameny, nerozjebávám stromky/kleč, nerozšiřuju stezku, a téměř vůbec neruším zvěř… a tak podobně.

              (Pochopitelně, když jedu někde sjezdík na bajku, tak to lítá okolo jak prase… hlína, šutry, polámané větve a hluk k tomu patří samozřejmě taky.)

              Proč bys to všechno dělal, když jdeš pěšky?

              (A ty stromky zničené lyžaři prostě jen nechceš vidět?)

              0 0
              • pepek  

                Dyť říkal, že ty stromky vykopali ti greenhorni, to jsi nečetl?

                0 0
              • JSt  

                sak ja taky ne. ze ty devastujes les pri jizde na kole je ciste tvuj problem. pak chapu, ze nikam radej nejezdis. jinak tady se bavime o hrebenu, ktery je po rovine, obrostly jen kleci, ktera je tak houzevnata, ze bys ji i ty tezko zlomil. ;-) jedes tam po hlinene pesince bez nutnosti ostre brzdit ci akcelerovat. jediny problem muze byt vetsi koncentrace pesich, ale ti taky nechodi stejne rychle a musi se mijet/predchazet. a tomu se da predejit tim prujezdem brzo rano nebo pozdej vecer. ;-)

                0 0
                • pocestny  

                  Je tam sakra zákazová značka, takže tohle jsou jen blbý a zbytečný kecy. Ty značky tam nejsou zbůhdarma, a že to nedokážeš pochopit je tvůj problém.

                  0 0
          • pepek  

            Muflonu je to jedno, brouka a kytičku zašlápne špíš pěšák a mlok? Ten tam bikuje taky.

            0 0
            • Martin  

              to je slovo do sranice :D

              0 0
            • MlokCZ  

              Hřeben po červené jsem ještě nejel. Ale když je tedy podstatou zákazu moje ochrana, tak bych tam měl někdy brzy vyrazit :-)

              A žlutou z Šeráku budu muset taky brzy napravit, tu jsem zatím jel (tedy spíš z půlky tlačil) jen směrem nahoru a to bylo ještě kdysi jen omylem (směřem nahoru bych si to cíleně nikdy nenaplánoval).

              0 0
              • JSt  

                na zlutou z seryho nemuzes. teda ja na to prisel az pri druhe jizde. prvne jsem tam videl znacku kola a rikal jsem si jakou peknou cyklotrasu nam oznacili. podruhe jsem tam uz videl ten cerveny zakaz, ktery byl vysisovany slunickem a z dalky temer neviditelny. :-D

                0 0
                • MlokCZ  

                  Když jsem žlutou jel/tlačil nahoru (vyloupnul jsem se na ní někde uprostřed z neznačené v tom místě již nesjízdné cesty), tak tam žádný zákaz nebyl, tak se tam asi může :-)

                  0 0
        • prvniodkonce  

          Když tam bude jezdit 100 bikerů denně, tak už to taková pohoda nebude, může to vést k rozšiřování cesty, k zahlubování cesty, nehledě na to, že turisti budou uskakovat, chodit mimo cestu a zase se bude ničit větší prostor. Když někdo neumí chodit pěšky, aby se tam podíval, tak má smůlu, ale kolo prostě na stezku do rezervace nepatří.

          0 0
          • JSt  

            sak te tam nikdo nenuti. kdyz mas moralni problem nekam vjet, nejezdi tam. ale opravdu nevidim objektivni duvod proc v tech mistech zakazovat mtb…

            0 0
            • prvniodkonce  
              1. eroze a rozšiřování cesty
              2. nebezpečí pro pěší turisty.

              Co je na tom tak těžkého k pochopení?

              0 0
              • JSt  

                k nepochopeni je na tom to, ze na hreben kolo temer kazdy musi vytlacit. dolu z hrebene to taky ani zdaleka nesjede kazdy, kor smerem na skritka. samotny hreben je placaty hrbet, neni treba nikde prohrabavat nebo flokovat. v tomto pripade je eroze dost okrajova zalezitost. turisti se daji poresit uz nekolikrat zminovanym casem prujezdu, pripadne ohleduplnou jizdou. pokud si sam sebe nedovedes predstavit, ze to bezproblemove projedes s kolem, tak se pak nemame o cem bavit a opravdu nikam radej nejezdi. ;-)

                0 0
                • pocestny  

                  To je na jesenickém hřebeni uplně irelevantní, co kdo sjede či nesjede! Jde o mnohem důležitější věci, než tvůj vlastní dobrý pocit.

                  Z toho, co jsi tady napsal každý musí uznat, že jsi prostě sobecký, nechápavý a zpomalený člověk.

                  0 0
                  • Martin  

                    řekl endurista, od kterého lítá všechno možné :D

                    0 0
                    • pocestny  

                      Podle tvé logiky, kdybych to tam byl schopen projet autem, tak to znamená, že se tam mohu projet autem?! WTF?!

                      No samozřejmě, že když jedu, že to lítá… :-) Zcela stejně, jako když to pojede kdokoliv jiný. Cos myslel?

                      0 0
                    • Frostty  

                      To bude ten moderní endurista z bajkparků a cyklostezek.

                      0 0
                  • JSt  

                    kdyby tam rezervace nebyla, jezdil bys tam tak, abys lamal vetve a rozryval pesiny? pokud jo, ma pro tebe a tobe podobne ten zakaz smysl a je dobre, ze tam je. s tim souhlasim. proste kdyz chces, tak na kole pesinku rozrejes snadnej a vic nez pesi.

                    ale proc omezuje rozumne se chovajici cyklisty, po kterych zustane min stop nez po kdejakych pesacich je imho nesmysl. kdyby tam byl zelenac a chytal by za fligr hnupy, kteri evidentne neco poskozuji, nereknu ani popel.

                    0 0
                    • newbie  

                      protože bohužel zákon neumí odlišit rozumně se chovající cyklisty od hňupů, kterých by si to přijelo projet/sjet dost… protože na každé cestě zelenáč chytat nemůže

                      0 0
                    • pocestny  

                      KDYBY KDYBY… Ta rezervace tam je, a zákaz pro cyklisty (bajkery chceš-li) tam je taky. Tvoje otázky „Proč“ a „Nač“ a tak dále jsou úplně irelevantní.

                      0 0
                      • Martin  

                        ty se chceš hádat, to já poznám :)

                        0 0
                      • JSt  

                        jsou i nejsou. kazdopadne tyto otazky pokladam na spatnem miste, kde mne nikdo neodpovi ani nic nezmeni. ;-)

                        0 0
                        • newbie  

                          :-) já ti třeba odpověděl… s návrhy na změny se obrať na Ministerstvo životního prostředí, odbor zvláštní územní ochrany přírody a krajiny, oddělení maloplošných chráněných území… :-) docela bych byl zvědavej na jejich odpověď

                          0 0
                      • Baba-Ji  

                        ty „irelevantni otazky“, jak pises, maji smysl vzdy a vsude, uz jen kvuli toho, ze clovek nad vecma premysli a ne jen TUPE posloucha, co se mu rekne. (tim nenabadam k porusovani zakonu, ktere se mne nelibi/nehodi)

                        Kdybychom se meli ridit tvou logikou, ze „tohle je zakon, tak je to jedine spravne“, tak za chvilku tady zijem vsichni jen ve fabriko-veznicich a rubem za …kdo vi co/koho.

                        Kazda otazka/pochybovani, tedy premysleni ma VZDY svuj smysl!

                        0 0
                        • Martin  

                          +1

                          0 0
      • bluma  

        Takový vyhrocený — mám nejradši. Můžeš mi říct, čím konkrétně tě takový biker na hřebeni obtěžuje, pokud se chová slušně a chodce neomezuje a neohrožuje?

        0 0
        • JSt  

          ho potkas jen s chranicama holeni, jak lame v lese vetve a odstreluje kameni. vubec netusi, o cem pises. ;-)

          0 0
          • pocestny  

            Nejedu do zákazu, protože nejsem ignorant, jako ty. Hlavně že jsi king, voe.

            0 0
            • BFG  

              Už tě vidím, jak jsi v životě nejel v protisměru / po chodníku / pop přechodu / po …

              0 0
            • Frostty  

              Mira Dušín :D.

              0 0
        • McBlacky  

          samozřejmě že omezuješ chodce. Ta hřebenovka je v dost místech uzká, že musíš dávat nohy před sebe místo vedle sebe. Takže se to nejen na kole rozjezdí ale taky ti musí pěšáci uhnout do kleče nebo šutrů, protože ty to na tech místech jinudy neprojedeš.

          Navíc už vidím jak ve sjezdech na horách nikoho bikeři neohrozí, to tak možná pár, ale vylízaný paka co jedou pořád plnej akorát zařvou uhni v lepším případě a těch je bohužel vetšina, i když tady na BF je každej Mirek Dušín

          0 0
          • daymaker  

            :-)

            0 0
          • bluma  

            Už vidím, jak všichni pěšáci jdou jako ovce přesně za sebou. Zrovna onehdá jsem na hřebeni byl a na dost místech je víc než jedna pěšinka a že by ty další vytvořili zrovna bikeři se mi nezdá.

            Ano, jsem špatnej biker, nejezdím plnej a dokonce moji čest hanobí i fakt, že jsem zatím s nikým neměl v horách problém, dokonce i se staršími ročníky se v pohodě zdravím a občas pokecáme.

            O vylízaných pakách nemá cenu moc diskutovat, ty se vyskytnou v každé skupině bez vyjímky.

            A upřímně, bikování po hřebeni není myslím pro každého, spousta lidí to zkusí jednou, protože si myslí, že je to cool, ale v realu je za takovým výletem dost potu a námahy a tak je uvidíš v podobných lokalitách poprve a zároveň naposledy. Daleko snažší je zajet do Černé Vody nebo Koutů károu, zaparkovat hned pod resortem a v druhém případě se i nechat nahoru vytáhnout lanovkou.

            0 0
            • JSt  

              presne takhle to vidim.

              0 0
            • Baba-Ji  

              vidim to podobne, kdyz chcou neco chranit, tak at tam neni pristup vubec, pokud je nekde pristup, nevidim duvod, proc to omezovat jen na pesaky (ted mam na mysli jen pristupy pesky & kolo)

              0 0
              • pocestny  

                Nemyslíš, že když se skupina odborníků na ochranu přírody rozhodne chránit nejcennější část téhle země, že to má asi sakra nějaké důvody? A že ty osobně nechápeš něčí rozhodnutí, tak si prostě sobecky vytvoříš svoje pravidla a na všechno budeš *****?

                0 0
                • Martin  

                  ty sis měl dát nicka „počestný pocestný“ :)

                  0 0
                • JSt  

                  tyvoe, odbornici pry. :-DDD

                  0 0
                  • pocestny  

                    To je reakce jak od 12letého puboše

                    0 0
                    • JSt  

                      nejsme teda na vysoke holi, ale o kousek vedle na keprniku. http://olomouc.idnes.cz/…prilohy.aspx?…

                      tohle je totalni diletantsvi na hony vzdalene odbornosti. kdyz s tema lidma promluvis z oci do oci nebudes chapat nic, resp. to prirovnani ke dvanactiletemu diteti das tem ochranarum. ;-)

                      0 0
                      • pocestny  

                        Když jsem na Kepru viděl tu pořezanou kleč, tak jsem myslel, že mě jebne. (Viděl jsi to tam taky, jak to řezali? Pálení jsem si myslím nevšiml. Jako jo, pod klečí bohužel nic neroste, ona prostě vytlačí ostatní druhy, ale jak to pořezali, to byl děs.)

                        0 0
                        • JSt  

                          a o tom to je. ta ochrana prirody je naprosto bez koncepce. vymrdaji klec a pak nevi co s ni. chcou ji svazet z hrebene, kam nesmis na kole trachtorama. jako ekologictejsi varianta je napadne vrtas :-D a nakonec to tam vsecko popali. dyt to je tragedie. ted je tam v zime uvidis strkat teplomery do snehu, jak zjistujou, jak moc to tym vyklucenim klece dojebali. takovyto lidi chces, aby nekdo respektoval? zeptej se mistnich, co si o tech ochranarich mysli…

                          0 0
                          • pocestny  

                            Traktor, vrtulník a pálení je psycho.

                            Kdyby mě pověřili, abych vyřešil tu kleč (jakože to se fakt nestane), tak bych ji podříznul těsně u země a nechal tam. Nehromadil, nepálil ani neodvážel. Za pár měsíců by z ní opadlo suché jehličí a normálně by tam vyrostla tráva a z ní by čouhalo pár suchých klacků… Kdyby to takhle nešlo, dal bych tam radši drtičku větví, nadrtil to na místě, lopatou naházel drť na kolečka a odvezl to kolečkama k rozcestí pod Šerákem, kde bych to naložil na nákladní auto. Žádné cypoviny.

                            0 0
                            • Menhir  

                              Mohl ses na tu práci přihlásit ;)

                              http://www.lesycr.cz/…default.aspx?…

                              A nedělají to ochranáři, ale lesy…

                              Těch 200m2 co se dělalo na Keprníku předloni káceli místní lidi, kteří byli rádi, že mají práci.

                              Tuhle zakázku od lesů dostane firma co nabídne nejnižší cenu, takže nějací šejdíři z Hodonína nebo z českých Budějovic :(

                              0 0
                              • pocestny  

                                Njn – A vidíte tu analogii chování jednotlivců (na kterou tady furt poukazuju) a chování firem (které jinak samozřejmě vedou také jednotlivci)? Obecně řečeno firma chce vyšší zisk, tak poruší pravidla. Udělá to, protože ji vede člověk, kterého nezajímají pravidla. Když bude úplně každý jednotlivec něco porušovat (a řekne si „pohoda voe v klidu“, budeme tady mít furt všude jenom bordel, všechno bude zničené, rozkradené, …

                                0 0
                          • prvniodkonce  

                            Fakt paráda číst si tady ty výblitky. Odstranění té biomasy se nějak řešit musí, protože je jí nadmíru hodně, až 100 t/ha (chci vás vidět vozit to s kolečkem z Keprníku na Šerák :D). Kleč se odstraňuje v Jeseníkách už od 80. let s různými výsledky, ponechání odřezané kleče na místě se neosvědčilo v Malé kotlině a okolí. Vrtulník je drahý a pálení se osvědčilo nejlépe, samozřejmě za předpokladů absolutního bezvětří a vlhkostních poměrů v tom okamžiku. To, že tomu někdo nerozumí, ještě neznamená, že by měl vykřikovat o tom druhém, že není odborník.

                            0 0
                            • gallardo  

                              Odstranění té biomasy se nějak řešit musí, protože je jí nadmíru hodně, až 100 t/ha

                              Co zpusubuje ta biomasa, ze se musi odstranit? priroda si s tim nedokaze poradit?

                              0 0
                              • prvniodkonce  

                                Samozřejmě to časem zetleje, ale trvá to dlouho a je toho hodně, takže když se to neodstraní, vytvoří se tam „pokryv klacků“, který prorůstají zase jen některé odolnější trávy, a to není účel. Proto se to snaží odstranit pokud možno úplně. Je kolem toho chaos a asi je to stejně prohraný boj, protože nějaká snaha o vymýcení tam je už přes 20 let, ale lesáci jsou striktně proti úplnému odstranění ve všech lokalitách, a bez nich to nepůjde.

                                Takže jsou kvůli tomu akorát hádky donekonečna a ta kleč se mezi tím vesele rozrůstá

                                0 0
                          • bluma  

                            Tak tak, když bych měl opakovat, co říkal o nápadu udělat z Jeseníků NP hajnej z Koutů nad Desnou, tak bych byl zabanovanej do konce života.

                            Navíc jak můžeš respektovat lidi, co chrání přírodu a přitom jezdí na 4kolce na Sedlo pod Vřesovkou na borůvky?

                            0 0
                • Baba-Ji  

                  „Nemyslíš, že když se skupina odborníků na ochranu přírody rozhodne chránit nejcennější část téhle země, že to má asi sakra nějaké důvody?“

                  To co pises se ale jakkoli nevylucuje s tim, co jsem a napsal.

                  Ja chapu, ze ochrana ma sve duvodu a podporuju ji, pak ale at neni do takove nutne chranene oblasti pristup. Protoze kdyz dve skupiny, ktere v konecnych dusledcich(ne na prvni pohled ;)), maji ten destrukcni level podobny, jsou v zakazu nerovnopravne, tak mne to stve a melo by se to zmenit/narovnat.

                  Coz znamena, kde je pristup pro pesi, at je pristup i pro cyklisty, nebo z druheho konce, kde neni pristup umoznen cyklistum, at neni ani pesakum.

                  Tim to, co ma byt uchraneno se neznici a tam kde uz jsou existujici cesty se nove povolenou cyklistikou diametralne vetsi skaza navic konat nebude.

                  0 0
              • MlokCZ  

                Přesně tak. Buď zcela zakázat přístup.

                Nebo jak už jsem psal výše, kdyby nebyla lanovka na Šerák a třeba z druhé strany ještě omezeno kam se dá vyjet autem, tak by to přirozeně regulovalo davy návštěvníků a nebyl by třeba zákaz žádný.

                0 0
            • pocestny  

              Kdyby si alespoň několik málo z těch „vylízaných“ po přečtení tohohle threadu uvědomilo, že když je někde zákaz, že se tam asi nemá sakra jezdit (že to má asi smysl se nechovat sobecky a čestně dodržovat pravidla) a využilo zbývajících 1500 km trailů okolo, tak by to bylo fajn.

              Ta příroda na hřebenu je úžasná, fascinující. A určitě se tam vyplatí zajít pěšky bez bajku, pozorovat zvířata a užívat si tam právě to, co na bajku prostě nejde vidět…

              0 0
              • McBlacky  

                nj ono to je hlavně proto, že za to nehrozí moc extra postih.

                To je jako jízda na černo v metru – dá se.

                Ale jízda na červenou nebo píchat manželku souseda boxera to už jsou zákazy a pravidla, který poruší málokdo :)

                takže takovej rebel bez rizika, protože argument, že se tam super bajkuje je nesmysl – to je obhajoba konání. Super se bajkuje na mraku dalších míst okolo.

                0 0
              • bluma  

                Vylízanej ti udělá bordel i bez bika… Kdyby si lidi chovali slušně a přírodu respektovali, tak žádná zákazová cedule není potřeba.

                0 0
                • newbie  

                  vylízanej na bajku si řádně zaprasí cestou dolů… vylízanej bez bajka ma míň důvodů na ty kopce vůbec lízt

                  a kdyby se lidi chovali slušně, tak nejsou potřeba ani kriminály… ale oni se prostě chovaj jako lidi

                  0 0
          • BFG  

            Většina jich určitě není. I Biker má půd sebezáchovy a ví, že náraz do pěšího by byl stejně likvidační pro oba zúčastněné.

            0 0
      • cyborg  

        mno vidis a me je to u ******.. pesi to nicej stejne jak cyklisti a kdyz nekoho potkam tak ho neohrozuju…Prudi me tady ten debilni pirsutp v omezovani kol. Nikde ve svajcu to neuvidis, to je ceska debilni specialita… Je to cesta, je tak je burt jestli tam jedu na biku nebo jdu pesky kdyz se chovam a jedu slusne

        0 0
        • McBlacky  

          by me zajímalo jestli jsi takhle vostrej i v tom Švajcu, když tam nějaký zákaz je (a že jsou).

          0 0
          • cyborg  

            jeste sem nikdy na zadnej nenarazil.

            0 0
            • McBlacky  

              a vidíš, já už na pár narazil a nejen v CH ale i AT, IT atd. Ale je možný, že pokud neumíš německy nebo francouzky tak si tu dodatkovou značku pod klasickým zákazem vjezdu nepřeložíš.

              0 0
              • cyborg  

                ja ve svycarsku jeste fakt nikdy ne. Jde mi spis o to ze tady v cechach imho temi zakazy jsou posedli a proste prudi zbytecne moc. Slusnost tady neexistuje tak se to resi zakazy – dyt je to blbost. Ja kdyz jedu na biku a vidim rodinku tak pozdravim kydz je treba jedu krokem nebo radsi slezu at je neohrozuju.. Kdyz sem nekde v prirode tak jezdim po cestach.. Nechapu proc bych mel byt omezovanej zakazy vic nez chodci.

                0 0
                • RomanH  

                  Cece, ja az do predlonska taky ne. Ale pak jsem vystoupal na skalu nad Stelviem a tusim vsechny traily do CH byly zakazany. Rok pred tim v Silvaplane zadnej problem.

                  0 0
                • McBlacky  

                  jsou vlastně trojího typu. První na příjezdových cestách do údolí (jak jsme psal nahoře). Tím ovšem se rozumí, že když tam nemůžeš přijet, tak ani nemůžeš pokračovat po trailech.

                  Druhý jsou explicitní zákazy jako na useku Sesvena hute – S charl (možná S-chanf nebo jiný S-něco). to je ale spíš z bezpečnostního hlediska, když hrozí smrt při kolizi nebo nezvládnuté pilotáži.

                  Třetí jsou součástí zákazového panelu při vstupu na naučné trasy. Typicky parkoviště na začátku wanderwegů.

                  Není jich tolik jak v AT a když si hledáš MTB trasy podle průvodců nebo map, tak na ně jasně nenarazíš, ale když ´objevuješ´ tak překvapí.

                  0 0
          • MlokCZ  

            A pokud nebudeme chodit tak daleko, tak třeba takový Falkstein. Jedna jediná široká cesta vedoucí na vrchol je povolená pro kola. Na všech ostatních cestách zákaz kol a že by se tam našlo poměrně dost zajímavých terénů v těch zákazech.

            0 0
      • Bumerangista  

        My máme základnu zde (reklama to není, jelikož je to ztrátový podnik):

        http://www.mapy.cz/cykloturisticka…

        Je to trochu mimo hlavní zájem a ani tam není tolik technických věcí, protože tam singly nejsou prostě vyježděné. Možností v kopcích ale dost. Prostě čístě XCM styl. Dá se dojet jak na/pod Kraličák přes Králíky nebo víc na východ přes Staré Město například na Paprsek (v zimě super areál na běžky-klasika). Jeli jsme i okruh na Dlouhé Stráně cca 100km, a na to by stačil trek. Jeden z hezčích sjezdů (ne moc těžkých) je začátek po modré z Jeřábu (nad Svatou Trojící) směr Červená Voda.

        Na rozdíl od CHKO v téhle oblasti není nikde omezení a dost věcí na objevování… další příklad toho, že v ČR se opravdu nemusí na hlavní hřebeny, pokud to není čistě na odfajfkování do sbírky GPX souborů.

        0 0
    • Martin  

      když to tak čtu, nebylo by ideální v chráněných částech Jeseníků kolem cestiček udělat ploty z ostnatého drátu, aby se lidem zamezilo jakkoliv vstupovat mimo povolené cesty?

      0 0
      • JSt  

        dotace by na to mozna kapla. plus si nechat jeste patentovat prechodove lavky pres pletivo pro zver umistene po 100m. ;-)

        0 0
        • Martin  

          a na začátku a na konci turnikety kam by se strkala občanka s čipem pro přesnou evidenci pohybu osob

          0 0
          • JSt  

            to byl jen prvni nastrel. muselo by se to jeste vyladit samozrejme. pruchod zpoplatnit, za slunecneho pocasi by byl drazsi atd. atd. i kdyz na pradedu by bylo mozna lukrativnejsi chtit vic penez, kdyz je hnusne. :-D

            0 0
            • Martin  

              založíme občanské sdružení Počestní turisté pro ochranu panenské přírody a zažádáme o grant

              0 0
              • JSt  

                …a chutny raut. ;-)

                0 0
                • Martin  

                  neser, já se snažím zhubnout

                  0 0
              • devet  

                Konečně jsem vyveden z omylu. Já vůl si už léta myslím, že jsem také součást přírody.

                0 0
                • Martin  

                  ne a ne a nejsi :)

                  0 0
      • pocestny  

        Mnohem lepší by bylo, kdyby se lidi (včetně bajkerů) chovali slušně a respektovali nastavenou ochranu přírody.

        Žádné ploty z ostnatého drátu nepomůžou, když se lidi budou chovat sobecky a nebudou nic respektovat.

        0 0
        • JSt  

          vono i takovy singl mezi ploty neni spatny http://lh3.googleusercontent.com/…ykseb05.jpg :-D

          0 0
          • pocestny  

            Jáj, není to náhodou na cestě z čantoryje do Třince?

            0 0
            • JSt  

              dobra prace! ale naopak jsem to jel. ;-)

              0 0
              • pocestny  

                Já jsem to objevil asi v roce 2001–2002, jel jsem to tedy směrem z kopce, paráda. O pár let později jsem v místě objevil svou budoucí manželku, a chodili jsme tama venčit čokla… :-) Je tam obora, ve které je spousta zvěře a chlápek tam myslím vodí lidi to střílet za prachy. Zajímavý byznys…

                0 0
              • pocestny  

                Kolem plotku v Jeseníkách (vzhledem k tomu, že jeseniky jsou tématem) se dá projet, když sjíždíš kousek z Kobrštejna na Opavskou chatu (dnes tam je již vyznačena zelená TZ, myslím že tam před 10 rokama ještě nebyla). Je tam plotek strašně blízko trailu, kdysi jsem tam hodil mrchu. Ale je to jen pár metrů na délku.

                0 0
    • Martin  

      trochu odbočím…

      prosím o zhodnocení téhle trasy

      z Pradědu na Stráně ji znám, ze Strání pod hřeben taky, ale poslední část od Zadního Hutiska dál je to pro mě neznámá

      chci to jet na 29" biku a má technika jízdy je nevalná :)

      0 0
      • pocestny  

        To je fajn trasa, celé to projedeš v pohodě. Akorát mezi Alfrédkou a Mravencovkou bych to vzal po zelené (ty pěšiny, co sis tam vyznačil neznám).

        0 0
        • Martin  

          OK, díky…

          vycházel jsem ze značení cykloatlasu

          0 0
        • Menhir  

          To co má naznačené mezi Alfrédkou a Mravencovkou je ofiko běžecká trasa, možná i cyklo, to nevim. Ta zelená je pěkný mírný sešup, jel bych určitě spíš po ní. Pokud se bude držet stanovené trasy, je to rozježděná nezpevněná lesní cesta s parádníma bahenníma koupelema – asi kilák a půl a pak se to láme prudce doprava sjezdem po štěrku přes svodnice. Dle mě zbytečná zajížďka na tak dlouhé trase :)

          0 0
          • Martin  

            fajn, vezmu to po zelené, přehlasovali jste mě :)

            0 0
          • Martin55063  

            ještě bych navrhl zkrácení: pod Petrovkou v serpentýně vedoucí doprava můžeš jet rovně na vrstevnicovou cestu, která dojede přímo ke spodní nádrži ( http://www.mapy.cz/s/7msU ). Sjíždět po relativně nezajímavé širší cestě až do Koutů a potom po asfaltce zase zpátky mě nepřijde smysluplné, pokud nelámeš rekordy v převýšení nebo ujeté vzdálenosti :)

            0 0
            • Martin  

              díky za tipa, přeplánuju… jelikož jsem vemeno, tak doufám, že si tam někde nerozbiju tlamu ve sjezdu – není tam nějaká past, na které by si hanák mohl rozbít úsměv? :)

              0 0
              • MlokCZ  

                V pohodě, je to široká cesta, žádný terén na tom úseku ani není.

                0 0
            • pavlik6022  

              Nemusi sjizdet do koutu po asfaltce, ale po zelene, ktera asfsltku asi dvakrat krizuje.tzn. pod petrovkou ne po asfaltce ale hned do lesa, Vyjede sice az dole u odbocky na dolni nadrz, ale ve srovnani s nudnou sirokou vrstevnicovou cestou si uzije nejakou zabavu :-)

              0 0
          • Neťa  

            Já mám zase opačný názor – ta „objížďka“ po vrstevnici má oproti té zelené TZ jednu nespornou výhodu – hezké výhledy. Takže pokud by tohle bylo v oblasti zájmu, tak bych volil tuto variantu.

            0 0
            • pavlik6022  

              pokud se chce kochat, je to jasná volba, já bych volil zelenou dolů :)

              0 0
          • obda  

            Jee, tu zelenou jsem jel pred dvaceti lety na Ukrajine a slo to :) (po tom, co jsem ji namazal zatuhle pedaly Ramou). Slusna drina byla vydrapat se nahoru na Alfredku ze Stare Vsi, ale dal jsem to bez tlaceni ;)

            0 0
      • rock  

        Jsem tam jel jednou v životě :-), ale pamatuji si, že zelená TZ od Petrovky k Pod hřbety se mi moc líbila, byla to taková příjemná, decentně technická, ale i pro mne -poleno- sjízdná stezka … Pokud bych sebou neměl nějaký doprovod, o který je třeba pečovat, tak bych si ji určitě nenechal ujít.

        0 0
        • McBlacky  

          jsem si zrovna říkal, proč to tamtudy netáhne. Ale napadlo mě, že to asi zná, protože dobrovolně se připravovat o terénní sjezdy je kacířství :)

          0 0
          • Martin  

            já ty sjezdy zas tak moc nemusím. znáš to, ne? silničář posazený na bajka :)

            0 0
            • McBlacky  

              tak proč sis kupoval bajk :)

              0 0
              • Martin  

                na Hané tolik sjezdů nemáme, tam je to na pohodku ;)

                0 0
      • tom xtr  

        Prakticky skoro stejný okruh jezdíme každý rok se startem z Karlova. Jestli se dobře pamatuju, tak to má na výšku hodně přes 2 tisíce. Kromě zelené z Mravencovky je to snad celé po šotolinách. Na techniku nenáročné, na fyzičku tak 4 hvězdičky na stupnici „Kudrny“.

        Dá se proložit zajímavým singlem, kdybych ale napsal kudy, tak se tady někteří po … takže nic. :)

        0 0
        • joska  

          muzes mi ten trail hodit na mail? celkem by me zajimal :-)

          0 0
          • tom xtr  

            Nebudu tady teď provokovat, když on ten pocestný má v podstatě pravdu.

            0 0
            • joska  

              pouziti ciste pro vlastni potreby jezdeni. zverejnevot to tady opravdu nemam v planu.

              0 0
              • McBlacky  

                když už prase, tak under radar :)

                0 0
        • tom xtr  

          Jedna technická a legální vložka by bylo to dát od elektrárny kolem větrníků do Koutů přes bike park od horní stanice lanovky (po červené + singl KPŽ rozumí se, ne po černé).

          0 0
        • kolda  

          asi vim, co myslis :)

          0 0
    • pocestny  

      10 TIPU NA HEZKE SJEZDÍKY, O KTERÝCH SE MÁLO VÍ:

      (Vynechám ty všeobecně známá místa)

      1– Koberštejn (dolů k silnici)

      2– Starohoří → Dolní údolí (kolem kaple sv.Marty)

      3– Šumný potok z pásma Orlíka (trochu moc šutrů, ale dá se. Na konci léta příliš velké kopřivy)

      4– Pod skalami Jeřábu k Mariinu prameni po žluté (husté! skvělý sjezd)

      5– Bílý sloup → Kouty přes vrchol šindelné mimo značky (chvíli jedete v korytě po těžbě dřeva, celkem zábavné)

      6– Hášova chata → Volská louka (žlutá) nebo Hášova chata → Josefová → Alojzov (zelená)

      7– Lví hora (mimo značku po Dlouhém hřbetu)

      8– Medvědí kámen → sedlo na Pomezí (modrá a zelená značka)

      9– Fürstenwalde → Vrbno (husté! mimo značku, bývaly tam i klopenky, v mapě tam není nic vidět)

      10– Špičák → Skorošice (po červené)

      0 0
      • pocestny  

        Dotaz: Smrk → Petříkov (po modré, tam jsem ještě teda nejel, bo Smrk jsem vždycky přejel dál „rovně“, ale to je asi dost známý trail, ne?

        A když už tak koukám na tu mapu – Doporučil byste mi někdo třeba červenou značku z „Mokřiny“ přes kaskády Prudkého potoka na Bystřiny? Na ty Mokřiny se dá vyjet po lesácké cestě a jet hned zpět, červená stezka vypadá fajn „ze satelitního snímku“ :-) Možná to není tak zajímavé, ale je to jedna z mála, kde jsem ještě teda nebyl…

        0 0
        • pocestny  

          Sorry, vlastně tu modrou ze Smrku znám z běžek, myslel jsem tu cestičku do Petříkova přes Klín. Jaké to tam je?

          0 0
        • JSt  

          prudky potok jsem sel v zime akorat. na kolo to podle me neni vubec. spis na holiny. ;-)

          0 0
        • bluma  

          Úsek Mokřiny-Kaskády si na biku asi moc neužiješ, hodně mokro, spíš bažinky a docela zarostlé, popadané stromy atd.

          0 0
        • bluma  

          Mimochodem dle mého v tomto úseku dojebeš přírodu daleko víc než na trase Ztracené kameny – Vysoká hole. Ale zákaz tam není, takže je to asi v pořádku.

          0 0
    • Burizon  

      Nějak to tu skomírá :-)

      0 0
      • Martin  

        upálit!!!!! na ohýnku z kleče :D

        0 0
        • bluma  

          Dřív pořádaly na Petrákách orgie čarodejnice, dneska bikeři :-)

          0 0
          • JSt  

            dneska se sviti ledkama ;-)

            0 0
    • oklod  

      Dobrý den,

      mohli byste mi poradit která cyklotrasa v Jeseníkách je nejlepší? Dva týdny budeme v Vrbně pod Pradědem tak někde poblíž. Nějaké tipy na výlety v Jeseníkách jsme našla přímo na stránkách hotelu, kde budeme a doporučují tam cykotrasu KČT č. 6074 ale rádi bychom projeli ještě nějakou.

      0 0
      • Pan Jan  

        No tak záleží na tom, na čem to chceš jezdit. To co tam mají je klasická trasa, na treku sjízdná. Můžeš si to prodloužit přes Drakov do Vrbna p. Pradědem a pak zpět do Videl.

        Takových tras tam máš na všechny strany relativně dost, stačí kouknout na mapy.cz a zapnout si cyklotrasy. Pokud bys chtěl něco ostřejšího, napiš.

        0 0
    • vojta1616  

      Čau, chci v září jet na dva dny do Jeseníků, první den samozdřejmě rychlebky a druhej den Praděd, tak se chci zeptat zda je možnost nějak se na kole dostat z Karlovy studánky na Praděd (to vím, že jde) a z tama do Koutů nad Desnou, případně jaká místa se v okolí dají ještě navštívit. Díky za odpověď

      0 0
      • obda  

        Tak pokud to chceš po legálních trasách (je to tam samá NPR a explictní zákazy), tak si stačí na mapy.cz nechat ukázat cyklotrasy. Do Koutů jednoduče přes Švýcarnu a pak buď přímo dolů, nebo přes ČHS a po žluté. Alernativní trasy jsou samozřejmě možné ;)

        0 0
        • vojta1616  

          díky moc :) to sem nevěděl, že to na mapy.cz vůbec je … :)

          0 0
    • Martin  

      kdo mi prosím sdělí, kde v Malé Morávce se dá nechat auto na celý den? ideálně bez placení parkovného? :)

      předem díky za informaci.

      0 0
      • satch  

        Kdyby stačil okraj Karlova, tak bych věděl… :-)

        0 0
        • Martin  

          okraj Karlova je taky OK :)

          chci si dát okruh kolem hřebenu a vracet se tudy: http://mapy.cz/s/cGhW

          0 0
          • satch  

            Tak jak odbočíš v Morávce u Rychty směrem do Karlova, tak asi po 300metrech vpravo (tu vzdálenost trochu střílím) je takovej plácek asi na 4 auta hned u toho potoka. Oficiálně to asi patří chatě za potokem, ale většinou to je prázdný a problém nebyl. (ale úplně se za to zaručit nemůzu :-) )

            0 0
            • Martin  

              budu to brát jako jednu z možností. uvidíme kdo ještě co navrhne :)

              0 0
              • jIrI___  

                Neřešit a píchnout to na okraj nějaké vedlejší cesty. Třeba při houbaření to praktikuje spousta lidí. Platí to teda jen v případě, že nemáš nějaké luxusní auto, protože hodnota velikosti závisti je přímo úměrná vzdálenosti od Prahy :)

                0 0
          • raceman  

            nechce se ti zaplatit 70kc za nehlidane parkoviste, na kterem ti za nic neruci? hanba ti! :)

            0 0
            • Martin  

              jdu se zabít :)

              0 0
              • raceman  

                a zdalipak budes poctive dodrzovat zakazy jizdy v jesenikach? coo? :D

                0 0
          • pavlik6022  

            zkus auto nechat v MM na parkovišti u lanovky v BP Kopřivná, parkoviště je veliký a ještě jsem ho neviděl zaplněný, parkovný se neplatí a jako bonus můžeš nahoru lanovkou :)

            0 0
            • Martin  

              na praděd lanovka nejede a bojím se výšek :D

              auto jsem nechal na plácku u křižovatky na Karlov – http://mapy.cz/s/cJJt

              0 0
    • Radez  

      čest, sem teď trochu zmatenej. Z téhle strany se nedá legálně k Pradědu dostat což?

      Vždycky tam jezdím od Koutů,ČHS nebo sem tam jel z Hvězdy to je jasný, ale tam někde od Alfrédky asi nemožno ne?

      Teda na tu červenou sem už v tomhle vlákně našel reakcu :-)

      0 0
      • Martin  

        řekl bych, že žádná z těch cest nebude legální. hřeben je zákazy dost „obouchaný“

        0 0
      • RomanH  

        Legalne ne

        0 0
    • jIrI___  

      Lehce OT, kam v okolí Karlovy Studánky zajít na oběd?

      0 0
      • RomanH  

        Primo v Karlovce vedle te cukrarny – maji tam fajn polivky / mexicke fazole v chlebu, + i ostatni jidla. A nebo pak dole v Ludvikove u Krale Jiriho (tusim jsem Ti psal jiz pred nejakym rokem). Hospoda Grizzly je taky dobra.

        0 0
        • jIrI___  

          U Jiřího jsem už právě díky tvé radě byl, tam to bylo fajn :-)

          0 0
    • vp2  

      Ahoj znalci Jeseníků. Využiju tohoto vlákna a poprosím o to, jestli by mi někdo neporadil, jak vytvořit čtyri až pět tras, abych při nich obsáhl všechny vrcholy, které jsou vypsané pro letošní Vrchařskou korunu jesenicka.

      http://jesenicka-vrcharska-20.webnode.cz/vrcholy/

      Pochopitelně jsem to zkoušel z mapových portálů sám, ale nevím, co je jetelné (myslím turistické značky), kde je zákaz atd.

      Bohužel asi nebudu mít časový prostor na to, abych dobýval každý vrchol samostatně. Spíš si to představuju tak, že bych se nechal dopravit vlakem s kolem na nějaký výchozí bod, během dne absolvoval trasu (60–90km) s cca pěti vrcholy a sjel zase někam k vlakovému nádraží. Poradíte? Jde to takhlev Jeseníkách vůbec poskládat?

      0 0
    • Tehu  

      Neuveritelne ty zakazy http://www.bike-forum.cz/…m/52133.html#… . To je okolo pradedu snad vsechno :-D V zime jsem tam dost casto, ale letos bych tam chtel na vikendovy „endurobivak“. Co jsem tam byl v roce 2010 jeste na HTcku tak to byla paradicka, moc jsme nic neresili a nikde zadny problem a pekne si zajezdili, koukam hlavne tam kde by se nemelo. Predpokladam, ze se to uz vsechno zprisnilo.

      Nemel by nekdo TIP na pekny pojezd technicky, sjezdy, traily, singly s pripadnym skvelym bivakem po ceste? Teoreticky vychozi bod Karlov pod Pradedem v patek. Dve noci nekde hore a v nedeli z5. Diky za tip

      0 0
    • Roura74  

      Další komplikace na léto:

      http://olomouc.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

      jakoby nestačil všude ten bordel z těžby kůrovcem napadenejch stromů.

      0 0
      • d  

        Na jednu stranu ten podklad stojí za hovno, hlavně při šlapání nahoru. Na druhou stranu jsem zvědav na výsledek štětování, hlavně v části hned pod Švýcárnou. Hotovo by mělo být v záři, bohužel letopočet neuváden.

        0 0
        • Roura74  

          Lesy dodavatele určitě soutěžily s preferencí ceny. takže nečekám nějakou extra kvalitu. Navíc na tyhle starý postupy to chce fachmany s pořádnejma zkušenostma, kteří se dnes těžko hledají. Ale třeba se pletu a bude to dobře udělaný.

          0 0
    • wanderer  

      Zdar, zejména místním znalcům, chystám se do Jeseníků a rád bych nevynechal tu pasáž z Ovčárny přes Jelení hřbet na Skřítek. Asi je to zbytečný, ale tudy to asi moc nepůjde že? Povrch čekám přijatelnej ale jak je to s dodržováním zákazu vjezdu?

      http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?…

      Případně jaká je tak nejzajímavější jetelná trasa z Pradědu směr Šumperk, s co nejmíň asfaltem.

      0 0
      • Singlespeed  

        K Petrovým kamenům je v období bez sněhu vstup přísně zakázán. Zákaz bikování je od Ovčárny až k rozcestí „nad Skřítkem“, takže de facto celou trasu. Nad Ovčárnou směrem k Vysoké holi a Petrovým kamenům často prudí ochranáři.

        0 0
      • d  

        Z Ovčárny po asfaltu dolů na Hvězdu. Hned za hospodou je nástup na lesní cestu, po které dojedeš luxusně až do Karlova. Pak Mravencovka – Alfrédka – Zelené kameny – Skřítek – Hvězda nad Traťovkou – Traťovka – Šumperk. Vše značeno KČT/cyklotrasa.

        0 0
      • Mamut  

        Tam fakt bike netahaj. Jednak tam chodi dost ludi, dvak cez leto je pri Petrovych kamenoch vzdy ochranar (ten strazi tie kamene proti ludom, ale na bike by urcite reagoval). Je tam plno inych ciest po okoli.

        0 0
        • diessel  

          Jakým způsobem dat dlouhé stráně a praděd v jednom švihu ..Mtb. a vyhnout se co nejvíc silnici.

          Počítám že bych se přiblížil autem kamkoliv do té oblasti!

          0 0
          • RomanH  

            Z Pradeda po zelene do Koutu a pak nahoru.

            0 0
      • RomanH  

        Jel bych to obracene, sjezd z Petraku na Ovcarnu nema chybu. Jak ale pisi ostatni, je tam zakaz. Pokud to chces projet, tak nejlepe mimo sezonu a ve vsedni den.

        0 0
        • diessel  

          Co start na Skřítku.. přes zadní Hutisko na dlouhé stráně. Pak dolů do kout a po zelené na Švýcárnu a praděd a přes hvězdu a Karlov zpět? Nebo žlutá či modrá z Ovčárny do Karlova je taky zakázána??

          0 0
          • RomanH  

            Cast zlute / modre z Ovcarny je take zakazana -podivej se na mapu a uvidis hranice NPR. Nicmene stejne by jsi to tam z Ovcarny tlacil (coz muzes), tak bych se tim netrapil.

            0 0
          • Singlespeed  

            Z Dlouhých Strání na Praděd co nejvíce bez asfaltu a legálně je třeba takto:

            https://mapy.cz/turisticka?…

            0 0
            • diessel  

              A ten úsek od dolní nádrže na Petrovku je jetelny.. směrem na horu?

              0 0
              • Singlespeed  

                Proč by nebyl? Jezdí se tam úplně běžně.

                0 0
              • MlokCZ  

                Široká pěkná cesta, bez problémů jetelná i na cyklokrosce (jakýmkoliv směrem).

                0 0
            • Roura74  

              Jenže až příští rok. Petrovka-Švýcárna se opravuje. Viz diskuze nahoře.

              https://lesycr.cz/…-i-cyklisty/

              0 0
            • zdenek  

              Jak je to v CHKO s legálností jízdy po neznačených cestách? V tomto případě body 7–8.

              0 0
              • Singlespeed  

                Mimo značené cesty je to v Jeseníkách zakázané v Národních přírodních rezervacích – NPR Praděd, NPR Šerák-Keprník, NPR rašeliniště Skřítek, NPR Rejvíz.

                0 0
    • diessel  

      Je to jetelne z Horní nádrže – U Františkovy myslivny – Zámčisko -Dolni nádrž

      0 0
      • pocestny  

        Jo, 99% povrchu je asfalt/šotoli­na/hlína/asfalt po rovině. Velmi krátký úsek prochází přes haťový chodníček nad Jezerní chatou přes to vřesoviště, ve kterém je jeden z pramenů Merty.

        50.0667628N, 17.1783061E

        0 0
        • Martin  

          tak tak, kdysi jsem to jel v pohodě na krosu :)

          0 0
          • diessel  

            Jasný. Díky.. ubytování nakonec dopadlo na chatě Vernířovice. Takže odtamtud na horní elektrárnu. Pak tedy přes myslivnu a Zámčisko na spodní el. A neznačenou cestou na Petrovku a dál na praděd…

            Půjde to projet o víkendu přes tu uzavírku?

            A zpět asi nejspíš přes Karlov (dá se jet přes Temná a Kopřivná po žluté z Ovčárny) z Karlova na alfredku zpět Vernířovic..

            0 0
            • wanderer  

              Jde to, ale budeš tlačit, místy je to dost rozvrtaný, plus nějaký bahno

              0 0
    • Wojtkingson  

      Zdravím, nevíte, kde se teď daj v Jesenicich sbírat relativně dobře borůvky? Přítelkyně už je zmasakrovana z kola, tak budu muset sbírat bonusový body :D

      0 0
    • Fredos  

      Zdravím,

      Chci se zeptat, jestli je terén na zhruba naznačených trasách průchozí, jestli to máte někdo prošmejděné? Děkuji

      https://mapy.cz/turisticka?…

      https://mapy.cz/turisticka?…

      0 0
      • Singlespeed  

        Průchozí to je vcelku bez problémů., ale na kole si místy důkladně potlačíš. Pro kolo to není úplně vhodný výběr trasy.

        0 0
        • Fredos  

          To věřím, naštěstí se to chystám projít pěšky. ;-) díky za info

          0 0
          • Singlespeed  

            Pěšky je to v pohodě. Většina obou tras je značena lesnickými značkami (jeden nebo dva vodorovné pruhy na stromech) nebo je vyšlapaná pěšina, občas i širší lesní cesta.

            0 0
          • pocestny  

            Průchozí jistě, je to důkladně zasíťované lesními cestami. Průchozí jsou i starší méně zřetelné cesty zarostlé mechem, staré lovecké chodníčky.., průchozí je v podstatě vše, kromě těch mladých nízkých smrčin.

            Přes hřeben Jeleních louček doporučuji jen pěšky. Pohodlnou cesta nahoru jde od žluté kolem památníku továrníka Grossmana. Jelení loučky jsou nádherný vrchol s 360° výhledy. Navíc pod hřebenem vedou staré lovecké chodníčky, které jsou do značné míry jetelné i na bajku. Chodím raději po těchto chodníčcích na Karlííny kameny (odbočka z žluté značky je u rozcestníku „Jelení loučky“, vedou kolem Hubertky takřka po rovině, tedy i jetelné). Rád si posedím u Hubertky a beru vodu z pramene u Černohorské chaty. Sjezd z Karliiných kamenů, ale už s otazníkem…

            Na Medvědí vrch z Orlíku to je opět relativně jedno, kudy jdeš, na bajku už se musíš víc zamyslet… Rád sedím na těch skalách v sedle. Okolí je ale už hodně zarostlé, takže s bajkem bych je minul. S bikem se zarostlé úseky a značná část stoupání k vrcholu dá objet po lesáckých cestách. Zbytek k vrcholu bude přesto tlačení, ale je to vyváženo krásou okolí. K Jánské chatě je to pěkný singl. A v okolí pod Medvědím vrchem je dost pěkných míst na spaní.

            Pěšky si to užiješ víc. Letos jsem tam ještě nebyl, tak pošli fotky, jestli to tam taky postihla kůrovcová kalamita.

            0 0
            • milord  

              V sobotu jsem prošel Pytlák, Medvedí vrch, Orlík, kůrovec to zatím minul.

              Chtěl bych s dětma přespat pod širákem na nějakém pěkném místě, mimo hlavní trasy, s výhledem. Zatím mě napadl Sokol, Kamzičí vrch. Nemáte někdo další tipy? Čekal jsem výhledy právě na Orlíku a MV, ale je to už hodně zarostlé.

              0 0
              • pocestny  

                Tak to je fajn. Na Kamzičí vrch a na Sokol je z Pradědu příliš dobře vidět … tak aby tě tam někdo k ránu nevyhmátnul.

                0 0
    • jIrI___  

      Měli byste tip na nějaký pěkný okruh na pěší výlet v Jeseníkách (v délce kolem 13 km), který by se vyhýbal turisticky exponovaným místům? Chtěl bych si tam zajet mezi svátky a mám trochu strach z hromady lidí právě na těch profláknutých místech :). Místo startu čím blíž Olomouci, tím lépe, nějaký plácek na zaparkování auta potěší.

      0 0
      • brtníček  

        Mám to rád v pásmu Orlíka, ale tam jezdím spíš na kole. Tam tech lidí moc nebývá. Start ve Vrbne. Po turistických značkách na pešo je ten okruh okolo 24 km.

        0 0
        • Zbyněk  

          Kdysi jsem jel na běžkách z Videlského kříže po žluté TZ na Rejvíz a zpět, a byla to docela divočina. Pár lidí jsem potkal až před Rejvízem, jinak nikde nikdo.

          0 0
      • pepek  

        Horizontální cesta pod hřebenem je opuštěná a výhledy jsou tam pěkné. Auta jsem viděl parkovat až u bodu 2.

        0 0
      • Singlespeed  

        Pokud nebude sníh, tam mě napadá třeba cca 14–15 km okruh od parkoviště na Skřítku. Po žluté na začátek hřebene. Potom seběhnout lesem mírně dolů, překřížit hlavní lesáckou svážnici až na cestu v údolí Splavského potoka. Tam je pozoruhodná obnovená vodní nádrž na plavení dříví i s naučnou tabulí. Od nádrže dále po cestě nahoru, ta se zatočí doprava a pak průsekem zpátky nahoru na hlavní lesáckou a po ní až na rozcestí Pod Josefínkou. Kolem chaty Josefínka na hřeben, pak na Břidličnou horu (bývají tam kamzíci) a k Jelení studánce. Od ní kousek vlevo dolů na traverzový chodník a po něm až na Ztracené kameny a zpátky dolů na parkoviště.

        https://mapy.cz/turisticka?…

        0 0
    • Markony  

      Auto zaparkovat v městě Jeseník vlak na Ramzovou lanovka nebo pěšky na Šerák potom po žluté do města Jeseník.

      0 0
    • ZPetr  

      13km okruh je docela málo. Možná na Novou ves, dá se tam autem a je tam rozhledna, a pak třeba Alfrédka nebo až na hřeben podle chuti a času cca 15–20km. Zatím tam není moc sněhu.

      0 0
      • jIrI___  

        Alfrédka byla v plánu na okruhu ze Skřítku, ale nevím jak moc to je ze Skřítku frekventované. Pamatuju si, že jsem tam kdysi jen projížděl kolem a parkoviště vypadalo celkem plně :)

        https://mapy.cz/s/fekavugoco

        0 0
        • ZPetr  

          Tak ze Skřítku se dá jít na hodně míst a právě proto tam je vždycky dost aut. Výhodou je restaurace i když na Nové vsi je taky. Ten tvůj okruh je místy docela náročný ale je tam moc hezky.

          0 0
        • Zbyněk  

          Pokud je sníh, tak je tahle trasa upravovaná pro běžkaře a o víkendech/svát­cích je hodně vytížená. Správně by jsi tam ani chodit neměl. Pokud sníh nebude, což je zatím pravděpodobnější, tak to bude OK a lidí dle mě na tomhle okruhu moc nebude.

          0 0
          • jIrI___  

            Sníh rozhodne, šlapat po běžkařské trase by mě ani nenapadlo. Tady v Beskydech jsou i nejvyšší kopečky holé, tak jsem nějak předpokládal, že podobná situace bude i v Jeseníkách :)

            0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce