• vlk

    Chystáme se s partou na výkend do jesneíků.Chceme si dát nějaký těžký terén.Nechceme se držet vyznačených cyklostezek.Poraďte prosím kdo z Vás tam už byl.

    Potřebujeme vědět které cesty jsou pro kolo přímo zakázané, kde se vyskytují cedulky zákaz jízdy na kole.

    0 0
    • kovar  

      teď o víkendu jsem tam byl krátce na Šeráku. NAhoru jsme vyjeli a posledni kilometr vytlačili po červené z Černavy – tam žádné zákazy nejsou. Dolů jsme to na radu číšníka z Šeráku vzali pod lanovkou – pěkný sjezd. Zákazová cedulka byla jen na příchodu k horní stanici lanovky – aby cyklisti nerušili mladé důchodce v produkčním věku přicházející od a k lanovce, možná byla zakázaná i cesta pod lanovkou, ale zákazu jsme si nikde nevšimli, ale je to lakatošová cesta, tak jsme se nerozpakovali tama jet, myslím že jsme zákon neporušili.

      0 0
      • gersa  

        Loni jsem se pekne vypekl kdyz jsem se se zbytkem poslednich sil vydrapal po cervene na Serak (Nebo Keprnik, ted si nejsem jisty, uz je to nejaky ten den zpet) s umyslem prejet dal na sedlo a pak jen sjet prez Losiny „domu“ do Sumpru. Bohuzel cesta ze Seraku na Sedlo je zakazana, takze jsem musel sjet dolu pod Sedlo do Adolfovic a Znova se skrabat nahoru. BTW, cervena z Ramzove na Serak, ktera je znacena jako cyklostezka je pekne prasacka. Mistama jsem musel dat kolo na hrb a tapat po svych.

        0 0
        • kovar  

          ten úsek na červené, kde nešlo jet, nebyl dlouhý (1–2km), takže pohoda

          0 0
    • gersa  

      Urcite je zakazana modra z Pradedu k upati Dlohych Strani a pak jeden usek ze Svycarny na Sedlo

      0 0
      • BiSon  

        Co znamena zakazana? Da se tam jit a vest kolo vedle sebe nebo proste pro kolo smytec, otoc to?

        0 0
        • blue  

          jit s kolem na zadech ti snad nikdo nikde zakazat nemuze, ne? nebo jo?

          0 0
          • BiSon  

            no, asi ne. ale pokud tam treba bude prechod po retezech nebo podobny silenosti, tak to s kolem asi nepujde

            0 0
            • gersa  

              Dole i nahore je takovy to preskrtnuty kolecko :))

              Jinak ani jednu z uvedenych cest projitou nemam, pac v Jesenikach jsem jeste pesky nebyl. A pokud nekam prijedu s kolem a je tam zakaz, respektuju ho. A abych se tam drapal cca 1000 vyskovych metru kamenitym chodnickem s kolem na hrbu, od toho tam nejsem.

              0 0
              • dalimil  

                mě teda přijde smysluplnější jezdit do méně chráněných hor jako např. Rychleby,než se v Jeseníkách vyhejbat davům chodců.Vezmu mapu a jedu,ne po značkách,ale po lesních cestách kde lidi nechoděj.Vrcholový partie Jeseníků jsou hezký spíš pro pěšáky,zkus jezdit níž.

                0 0
    • wbiker  

      Byla by škoda vyhýbat se Jeseníkům kvůli pár zakázaným cestám. A ty se myslím nachází jen v okolí Pradědu a cesta z Šeráku( resp.Keprníku) na Červenohorské sedlo. V Jeseníku bydlím a za těch pár let, co tady jezdím, pořád nacházím nové a nové cesty. Dobré jsou i cestičky nad Lázněma, je tady hodně cest, které používají jen lesáci, většina turistů je ani nezná. A za každé z nich se dá kdykoliv odbočit zpátky do Jeseníku. Budu vám držet palce, a? vám vyjde počasí.

      0 0
      • Pavlos  

        F Karlofa Stutanka byt dobre:)

        0 0
      • Lister  

        Lázně to je paráda. Tam jedu vždycky, když se mi nechce nikam daleko. Dá se tam najezdit i hodně přes 50km. Mám vyhlídnutou jedno trasu, kterou bych chtěl zpracovat a někam pověsit. Měla by obsahovat většinu pramenů v Lázních. Doufám, že se Admin rozhoupe a zřídí sekci pro trasy, pak ji tam hned napíšu.

        0 0
        • admin  

          udelej trasu a ja to sem dam :)

          0 0
        • wbiker  

          To by mě docela zajímalo, tak dlouhou trasu bych nad Lázněma asi nevymyslel. Jestli by se ti chtělo, na jaře mám čas.:-)

          0 0
    • vlk  

      Pokud by to někoho z Vás zajímalo, tak jsem získal oficielní seznam kde se nesmí v jeseníkách jezdit na kole.Tak tady to je

      Bude to asi trochu složitější, protože se téměř vždy jedná o jejich části – úseky procházející národními přírodními rezervacemi, nebo do nich bez možnosti odbočení směřující.

      V NPR Praděd se jedná o tyto trasy:

      1. modrá v úseku od Karlovy Studánky po chatu Barborku
      2. žlutá v úseku od Karlovy Studánky po Ovčárnu
      3. modrá v úseku od vstupu do NPR při zastávce č. 1 naučné stezky přes Velkou kotlinu po Ovčárnu
      4. žlutá v úseku pod Temnou horou po rozcestí nad Velkou kotlinou, kde se spojí s modrou na Ovčárnu
      5. červená od Alfrédovy chaty na Jelení studánku a dále na Ovčárnu
      6. modrá od rozcestí nad Skřítkem po Jelení studánku (dále červená na Ovčárnu – viz 5.)
      7. žlutá z Vernířovic v úseku nad Kosařema po Jelení studánku (dále červená na Ovčárnu – viz 5.)
      8. zelená v úseku od rozcestí U Františkovy myslivny po rozcestí nad Malým kotlem (dále červená na Ovčárnu – viz 5.)
      9. modrá od vstupu do NPR u rozcestí U Kamenné chaty nad dolní nádrží PVE Dlouhé stráně dále Divokým dolem až po asfaltku na Praděd – rozcestí nad Divokým dolem
      10. červená od sedýlka mezi Výrovkou a Malým Jezerníkem po rozcestí Slatě u chaty Švýcárny
      11. modrá od Bělé pod Pradědem v úseku od vstupu do PR Vysoký vodopád po chatu Švýcárnu
      12. žlutá od Videlského sedla po chatu Švýcárna
      13. modrá od Videl po chatu Švýcárna

      V NPR Praděd je výjimkou ze zákona o ochraně přírody a krajiny č. 114/92 Sb. vyhrazena pro cyklistiku trasa z Karlovy Studánky – Hvězdy na Ovčárnu a dále na vrchol Praděda´, chatu Švýcárna a přes Petrovku do Kout, nebo na Červenohorské se­dlo.

      V NPR Šerák – Keprník se jedná o tyto trasy:

      1. červenou z Červenohorského sedla do sedýlka pod Keprníkem – trasa je uzavřena až od Vřesové studánky
      2. žlutou od Bílého sloupu po Sedýlko pod Vřesovou studánkou (dále vede červená na Trojmezí a Keprník)
      3. žlutou z Koutů do Sedýlka pod Vřesovou studánkou (dále vede červená na Trojmezí a Keprník)
      4. žlutou od Branné na Vozku od Volské louky
      5. zelenou od Branné na Vozku od rozcestí nad Hášovou chatou
      6. modrou od Ramzové od rozcestí pod Obřími skalami
      7. žlutou od Jeseníku na Šerák od asfaltové silnice k Obřím skalám (hranice NPR)

      V NPR Šerák – Keprník je výjimkou ze zákona o ochraně přírody a krajiny č. 114/92 Sb. vyhrazena pro cyklistiku trasa z Ramzové po červené značce přes Čerňavu na Šerák a dále po modré do Domašova.

      V NPR Rejvíz se jedná o tyto trasy:

      1. modrou z Jeseníka v úseku od odbočky k rezervaci po celém území rezervace (vždy je možnost jet po zpevněné lesní cestě jinudy…)
      2. žlutou z Rejvízu na Pásmo Orlíka v úseku od Rejvízu po Bublavý pramen – rezervace lze objet po asfaltové lesní silnici
      3. naučná stezka k Velkému mechovému jezírku.

      Všechny tyto trasy jsou vyznačeny tabulkou STEZKA POUZE PRO PĚŠÍ, které umis?ujeme vždy tam, kde se dá s kolem odbočit na jinou trasu.

      0 0
      • Lister  

        Na první pohled to vypadá, že to je tady zakázané celé, ale to není pravda. Většinou jde o úseky, které jsou na kole navíc nesjízdné, nebo jde o hlavní hřebenové trasy, které se táhnou v přísně chráněném území, takže je to celkem logické. Všem doporučuji náš kraj navštívit. Silničáři si možná užijí ještě více než bikeři.

        0 0
        • vlk  

          však samozřejmě že jo, stačí si vzít mapu a vyškrtat zakázané cesty a i tak tam zůstane spousta terénu.Pokud bych sem hodil seznam z jiných hor zakázaných cest, tak by toho bylo mnohem více, ono to tak jen vypadá, že je toho hodně, jen když se to pod sebe napíše.Jeseníky jsou supr a všem vřele doporučuji.

          0 0
        • Bobo  

          Fakt, nechci, aby to vypadalo jako nějaká reklama, ale Jeseníky na silničce prostě nemají chybu. A i na žiletce se dá vyjet do sqělejch míst, až nahoru na Praděd, do ČH sedla, k Rejvízu a tak.

          0 0
        • FunTom  

          Tak jak jsou jeseníky lepší (skvělý) pro silničku, je oblast Králického Sněžníku (i polská část) špičková pro bike. Jsou tam strašný kiláky starejch vojenskejch cest (bunkrovky) ve výšce od 500 – 1300 m.n.m., takže se dostaneš v pohodě kam chceš a můžeš to krásně kombinovat s technickým terénem. PS: Mám chatu u Starýho Města pod Sněžníkem.

          0 0
          • dalimil  

            tak klíče a honem :-)

            0 0
          • hajnej  

            no jo zlatej kralicak muj ucitel i denni chleb jelsi uz pod sneunou chatou ronve je tam takovejch sest pesinek ale ja to otocil zpet na tvarozny diry skoro na pesky ale to pro me neni argument az najdete novy singltreky dejte vedet

            0 0
          • hajnej  

            jinak nejlepsi je samozrejme hranice od smrku pod kralicak zkralicaku dolu na obe strany ale ty nase mrchy u toho uz delaj nevkusny zvuky ale deto

            0 0
          • Cyril  

            He, tak ty vojenské cesty mě pěkně vypekly. V létě sem jel s nabáglovaným trekovým kolem přes Malou Moravu, Sklenné nahoru s tím, že po vojenské cestě se dostanu k Sušině, kde přenocuju a na druhý den vylezu pěšky na vrchol Králického Sněžníku, vrátím se zpět ke kolu a po vojenské cestě dolů. Všechno bylo vpohodě do té doby než se vojenská cesta křížila s modrou značkou potom přešla v zarostlou cestu, pěšinu a zarostlou pěšinu která mě dovedla na paseku po dřevorubcích, tam se velmi rychle ztratila úplně načež jsem se mírně ztratil i já. Vracet se mi nechtělo tak jsem to „hrnul“ dál. Po konzultaci s mapou jsem dospěl k závěru, že nejlepší bude zalomit rovnou nahoru nahoru do svahu a po chvíli jsem se vynořil se na Podbělce. Nakonec to dopadlo podle plánu.
            Takže můžu s vysokou pravděpodobností tvrdit, že vojenská cesta od křížení s modrou značkou pod Podbělkou po křížení s červenou pod Sušinou, namalovaná na mapě KČT prostě neexistuje. Vysvětlení se mi dostalo v literatuře o předválečném opevnění svazek 24, Králický Sněžník, kde se píše, že některé úseky cest se nepodařilo dobudovat. Jejich nejspíš provizorní podobu za 60 let pohltila příroda.

            0 0
            • FunTom  

              Stav v mapě KČT odpovídá realitě tak v 70%. Proto se na jejím základě snažím zpracovat novou mapu této oblasti

              0 0
    • Corbett  

      Letos jsem jel s kamarády Jesenický maraton a tak jsem se rozhodl s rodinou chvíli setrvat. Bydleli jsme v Malé Morávce, kde se mi velmi líbilo. 2 dny po maratonu jsem se rozhodl, že se mrknu na Praděd mimo cyklotrasy i když mi to místní bikeři nedoporučovali a pekně jsem se spálil. Ze dvou zkoušených tras po turistických značkách jsem se pekně kola nanosil, ale jak se dostane člověk nahoru, tak je to paráda. Vyjížděl jsem brzo ráno, tak jsem v podstatě turisty nepotkával,ale samozřejmně by se to nemělo dělat. Příště se budu držet cyklotras.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce