Kliky HOLLOWTECH II - XT04 - montáž

30 nepřečtených
  • Pekáček

    Sehnal jsem kliky Deore XT 04 v délce 180mm, konečně mám náhradu za ohnuté Truvativy Stylo. Ale k věci: Po montáži podle přiloženého manuálu jsem zjistil, že proti předcházejícím kombinacím (Sugino 4hran/110mm osa a Stylo ISIS/108mm osa) mám pedály poněkud nezvykle daleko od sebe a převodníky dost venku, tudíž horší řetězovou linku. Kombinace podložek je doporučována takto: http://www.bajk.cz/…_rozpery.jpg Mě se týká rozměr 68mm. Nepříjde vám co tyto kliky vlastníte, že při zařazeném „kašpárku“ se vám řetěz dost kříží? Na oblíbenou kombinaci střední vpředu – velká vzadu (32/34) můžu zapomenout. S předešlýma klikama v poho. Trochu tomu jde pomoct, když místo 1 vlevo a 2 vpravo použiju po jedné podložce na každou stranu a na obě strany přidám po tenčí tenčí podložce (co se dává pod volnoběžná kolečka). Ale pak je levá klika o 4mm víc venku než pravá (ona je víc venku i při doporučené kombinaci). Nebude to vadit při šlapání? Díky za vaše názory a zkušenosti.

    0 0
    • Pekáček  

      Ještě podotýkám, že podle www.bajk.cz/…a/clanek.asp?… spočítaná řetězová linka vychází takto při doporučené montáži klik: Vpředu 50mm, vzadu 45mm. Tj. řetěz při zařazeném prostředním převodníku a prostředním pastorku na kazetě „uhýbá“ o 5mm.

      0 0
    • tutite  

      Jo, jo, je to v pr.. Shimano má řetězovou linku, myslím, 50 mm, což je min. o 1 mm více než ostatní. Otázka je, kdy řetěz / a postorky/ likviduješ více, zda-li při větším křížení směrem doleva /na větší pastorky/ nebo doprava /na menší pastorky/. Já si myslím, že u té druhé varianty. Ale neřvi, vše se dá spravit. Obrázek je sice pěkný, instruktážní, ale jsme přece Češi a tak můžem zaexperimentovat. Osa na levé straně, kam se dává klika, nemá doraz. Pokud chceš převodníky posunout více ke středu vynecháním jedné či dokonce dvou podložek /to je už ale 5 mm, jedna musí stačit/ a vlevo chceš zůstat ja jedné, nebo lépe žádné podložce, tak musíš: 1/ nasadit misky na osu bez vymezovacího dílu mezi nimi, bez podložek. 2/ nasadit levou kliku a pojistným šroubem ji zašroubovat, co to dá, kliku lehce utáhnout. 3/ opřít pravou misku o pravou a levou misku o levou kliku. 4/ vzít šupleru a změřit vzdálenost mezi miskami, zjistíš tak minimální rozměr, který musíš dodržet. 5/ pak už jen porovnáváš zjištěnou šírku a vyřazuješ podložky, zřejmě Ti bude stačit jedna vpravo. 6/ Zdar.

      0 0
      • Pekáček  

        Jo, to jsem zkoušel, ale v rozestupu klik je možnost (po vyndání prachovky-válečku) ubrat asi jen max. 2mm, což není moc. Levá klika se totiž zarazí o konec drážek a dál nejde. Kdyby vyráběli kliky s nalisovanou osou různých délek (pro domečky 68 a 73mm), bylo by to v pohodě. Ale takhle to nesedí pro domečky 68mm, prostě si z něj uděláš 73mm i když nechceš. A pak nevychází křížení.

        0 0
      • Darius  

        „je to v pr…“ mam chapat tak,ze je lepsi jit do FSA MegaExo, ktere maji mit linku 48mm?

        0 0
        • Pekáček  

          A budou ty 2mm tolik znát? Myslím že moc ne. Já u starších klik měl linku přesně obráceně, odhadem snad 40mm. Kliky a převodníky mi šly těsně kolem vidlí.

          0 0
          • Darius  

            kazdy mm dobry:-) navic FSA se mi libi mnohem vic (převodníky a pavouk), takze dalsi bod pro ne… ted jdu zmerit svou aktualni linku, zbych vedel co me ceka (v nejhorsim nakup XT2003:-)

            0 0
    • jecnak  

      Udelal jsem to podle navodu a zadny problem. Je pravda, ze pedaly jsou dal od sebe, ale kliky jsou opravdu tuzsi a je to znat a ten rozestup tomu klidne obetuju.

      0 0
      • Pekáček  

        A co řetězová linka? Do jakého pastorku jezdíš střední a velkou pilu?

        0 0
        • McBlacky  

          jezdí jakýkoli převod, snad jen nejmenší pilu a nejmenší pastorek jsem ho jet neviděl :-)

          0 0
        • jecnak  

          Stredni – vzadu cokoli, velka – 4(5) nejmensich, mala – 4 nejvetsi.

          0 0
          • Pekáček  

            Střední – vzadu velká – padá mi řetěz na malou pilu. Tobě ne? Když už to padá, je to dost extrémní křížení.

            0 0
            • jecnak  

              Ne, naprosto bez problemu, ale ja mam 8ku a silnicni prehazku, to mozna taky hraje roli.

              0 0
              • Pekáček  

                Osmička a devítka mají stejnou šíři kazety kraj-kraj. Takže rozsah křížení je stejný.

                0 0
          • ememem  

            a co je „normalne“ na silnicke? ja to jazdim jak sa mi zachce akurat obcas doladim presmyk ale ciste teoreticky by sa to malo ako?

            0 0
    • miki  

      Já jezdím druhým rokem XTR (stejná řetězová linka jako XT)vepředu je těch 50 ale vzadu je 47,5 u shimana ,tak takovej rozdíl tam zas není a nevím nic o tom že bych nemohl jezdit střední placku a největší pastorek. Je to dáno novým systémem středu je o dost tužší takže těch 1,5mm na každý straně není moc.skus si ještě jednou přeměřit zadní řetězovou linku ale měla by být 47,5.Kombinaci 32–34 nejedeš zas tak často.

      0 0
      • tomaasz  

        Podle obrázku máš pod převodníky 2 originál podložky tj. 5mm. Jednu podložku bych vyndal a zkusil nasadit levou kliku. Pod levou kliku bych dal co nejméně podložek – co dovolí délka drážek, já tam dával hliníkové těsnící kroužky. Levá klika mi vyšla o 2 mm dál než pravá, velká vzdálenost klik se mi také nelíbí, ale bez vylisování osy z pravé kliky nebude možné prodloužit drážky a zkrátit osu a rozlisování považuji za nemožné, možná zkusit zahloubit drážky do kliky o 2 mm a zkrátit osu o 2mm. Tak jsem ti asi moc neporadil.

        0 0
        • Pekáček  

          Na obrázku je to podle návodu. Když uberu podložku, nejen že už nejde použít těsnící „rukávek“ (prkotina), ale kliky se budou axiálně posouvat, protože drážky nepustí levou kliku dál. Pokud je to jako na obrázku, levá klika je o 2mm dál od osy rámu než pravá. Takže nějakým přesunutím podložek na druhou stranu se to jen zhorší. Tož nezbyde mi než si na to zvyknout, tedy nejen mě. Nerozumím tomu proč to Shimano neudělá líp (dvě délky os by to vyřešily). Ale v mým případě jsem rád že mám 180mm kliky a tak se těším až je projedu. I tak díky za radu.

          0 0
          • TinkTink  

            No jo no…kdo chce kam…

            0 0
            • Pekáček  

              Hele, Tinku, máš dlouhý nohy jako já, na 180mm by se ti jezdilo líp. Zprvu bys nadával, tak 20km, ale pak bys už jiný nechtěl. Já je taky nejdřív moc nechtěl, dokud jsem je nezkusil. Je to něco úplně jinýho, věř mi.

              0 0
            • zirecek  

              Rozhodne by TT sedely vice 180 kliky, ale on uz spise z kopce nez do kopce, takze nez o slapani mu jde oi odpruzeni, neni-liz pravda?

              0 0
              • TinkTink  

                No – reknu to takhle – nez 180mm kliky, to si radsi pridam na novyho fulla :))

                0 0
    • Vítekbiker  

      Mám malý problém týkajicí se podložek pod osu. Dnes jsem na kliky XT namontoval 2 převodní 40 – 28 a velký převodník mám hodně blízko od zadni stavby (asi 1 mm). Domeček mám 73 mm, tudíž je vpavo 1 podložka. Můžu do prava přidat ještě jednu podložku??? Nebo mám rači přidat po jedné podložce na každou stranu??? Děkuji za radu :-)

      0 0
      • destr  

        Nemůžeš, byla by krátká osa.

        0 0
      • Vilém  

        A dre ten prevodnik? Pokud ne, tak v cem je problem? Takto u 2 pily ti vychazi lepsi retezova linka a to bys ji chtel zase mrvit?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.