• RapMan

    Cau, sorry za jine tema, ale zima nastava, a predpokladam ze dost bikeru se venuje i bezkovani, ja bych chtel letos take zacit vic bezkovat, tak jsem se chtel zeptat, jake byste doporucili bezky, do ted jsem bezkoval tak 2–3× za zimu, ted bych chtel zacit tak 2× tydne vybehnout. Mam vyhlidnute Sporten Favorit nebo Sporten Vega, mate nejake zkusenosti se znackou sporten? Chci bezkovat hlavne ve stope, brusleni jen velmi zridka. Tesim se na rady nebo doporuceni, nebo na poslani do haje ze to sem nepatri… :)

    0 0
    • Jogador  

      Tak já něběžkuji ani ve stropě ani ve stopě, ale určitě bych ti doporučil si koupit dvě, jedna mi příde málo…:) Podle mě nejlepší běžky jsou s 2.1 plášti a namazaným řetězem:)

      0 0
    • BH  

      sporteny nejsou spatne, ale uvedene typy jsou zakladni, myslim si ze jadro je pouze vypenenen polyuretanem a nebo necim podobnym.Urcite lepsi jsou s drevenym jadrem.I kdyz roky jsem jezdil na necem podobnem a na to zmrtveni to uplne stacilo. nyni mam nejake Atomic ,jsou fakt rychle, ale protoze nezavodim, je to celkem jedno.Ta volba bezek bude asi dost zaviset zda budes jezdit vice v upravene stope a nebo nejde v prirodni stope a nebo napric krajinou.V upravene stope uzsi bezky v druhem pripade pak sirsi.Osobne davam prednost upravene stope, v te prirodni stope si nezabezkuji poradne, je to rozbite uzke (vztalenost stop)a neda se poradne zklouznout, odrazit, ve sjezdech je to o hubu a td. Pochopitelne dulezita je take delka bezek,Drive se razila zasada ze vyska bezek rovna se vyska po zvednutou pazi, pak pro postavu 180 cm to bylo kolem 210 cm, nyni se doporucuje kratsi kolem 200 cm , tj. + 20 cm.To se bavim o klasice, pokud chces bruslit, jsou bezky kratsi. Delka bezek ma vliv na skluz a rychlost.Nedpo­rucuji bezky se supinkami ty jsou k nicemu, je to vyslovene velmi turisticka zalezitost a nezabehas si s nima. jeste dulezity faktor je delka hulek,to se dost podcenuje.ja mam redeji delsi az po vysku ramen. U tech krasich se musim moc hrbit, zase na brusleni se pouzivaji jeste delsi. pokud mas moznost i nekde bruslit, tj upravenou trat pro brusleni kup si nejake combi lyze i boty, ale asi lepsi je mit dvoje na brusleni i kasiku.Pro me je brusleni moc namahave, nemam dobrou techniku a tak si dovolim bruslit jen na rovine do kopce umiram.Ale trenuji to, snad se to naucim.

      0 0
      • xstefi  

        Hele a jak je to s takovejma tema univerzalnima lyzema, ktery maji byt na klasiku a taky na skate (tusim tzv. combi). Jak u nich se stanovuje delka? Mam o nich vubec uvazovat…?

        0 0
        • blue  

          z vlastni zkusenosti bych do kombiku uz nikdy nesel, sam jsem si nenechal poradit a pak jsem byl akorat zpruzenej a rad je po sezone rychle prodal

          0 0
        • Bobo  

          Je to jako se vším univerzálním, lepší je mít extra skejtový a extra na klasiku. Ale dá se to, sám mám krom jinýho i obyč.kombíky Fischery (SLka), který beru do horších podmínek nebo když netuším, jak to bude se sněhem, doma namažu sjezdovým základem a na místě přidám buď sjezdovej nebo stoupací. To bys s jinejma běžkama než kombíkama udělat nemoh a někdy se to hodí. Taky se dá mazat obojetně, na vnější půlku pod vázání stoupací, zbytek sjezdový mejdlo, ale není to nic moc. Kombíky při bruslení moc nedrží, vlní se to a ujíždí, na klasiku zas musíš víc přišlapovat, hodně taky záleží na vázání, kombi vázání s flexorem stopětkou je na sportovnější bruslení moc měkký a na klasiku z toho bolí nohy. Uvidíš sám, co tě víc chytne, mě třeba od doby, kdy jsem pořídil pořádný skejtový Atomiky, klasika už ani moc nebaví. Ale kombíky bych zas až tak úplně nezatracoval, pro někoho to může být dobrá alternativa.

          0 0
      • RapMan  

        Cau, dik moc za instruktaz. Oboje maji drevene jadro, ty favorit urcite ano. I CAP upravu. Chci jezdit v upravene stope, resp. ve stope ve ktere uz nekdo jel :) Co jsem se tak byl ptat v obchodech, tak mi rikali ze bezky maji byt o tech 15–20cm vyssi, v jednom mi dokonce rikali ze jen o 10cm a vic uz urcite ne… Vazim cca 70kg. Hulky po ramena taky budu chtit, kratsi asi ne.

        0 0
        • Vrci  

          Trvej na tom, že si chceš běžky zkusit. Najdi si rovnou podlahu, případně jim vylez na pult.

          Vem běžku na natažeej prst – najdi těžiště. Vem si kus papíru (proužek 5 cm širokej) a dej ho pod těžiště. Stoupni špičkama nad ten papír. Když budeš stát oběma nohama stejnou vahou měl by jsi papír dostat až k patám a stejně daleko i před špičky. Když se postavíš jen na jednu nohu papírem by nemělo jít pohnout.

          Když je to volné místo moc krátké potřebuješ buď delší nebo tvrdší lyže když dlouhé tak naopak

          Když bude krátké budou pomalý ve sjezdu a ve skluzu

          Takhe určené místo se pak maže stoupacím voskem.

          0 0
          • kolombo  

            Tohle je asi nejdůležitější hledisko pro klasické sportovní svezení. Pokud jsou lyže moc tvrdé, tak podkluzují, pokud jsou moc měkké, tak nejedou. Jenže, spoustu času jedu ve stopě, která není označitelná za perfektní, takže dlouhé, pravidelné skluzy nefungují. Já mám 20 let staré Diamantky a jezdí to taky. V naší, rekreační kategorii, je to u klasiky stejně o tom, jaký má kdo styl a ne o lyžích a kvalitě namazání.

            0 0
          • xstefi  

            Sem nejak nepochopil tim posunem dopredu? Ten papir posunu „stejne daleko i pred spicky“ a to teda znamena o delku chodidla, ne? Takze od teziste o delku chodidla vpred a vzad…je to tak?

            0 0
            • J.A.V.  

              Nemusi to nutně být o délku chodidla. Mazací komora začíná někde u paty boty a končí 10–30 cm před špičkou vázání, podle toho kolik vážíš a jak máš tvrdou lyži. Ta papírková metoda je prostá – prostě si stoupneš na tu lyži – na rovné ploše a kam až ten papírek jde protáhnout (je potřeba asistent) tak tam je ta komora. Mrkni se na http://www.nyc-sport.cz do sekce poradna / mazání.

              0 0
            • kolombo  

              Pokud vlezeš k odborníkům, tak Ti to názorně předvedou, před chvilkou jsem jedny běžky na tvrdost testoval. Když nebudou vědět o co jde, UTEČ …

              0 0
            • Vrci  

              Jo přesně tak. Pokud bude ta mazací komora o něco kratší tak to nevadí. Když bude kratší o moc tak

              1. budeš mazat pouze v komoře – do každýho kopce budeš muset ve stromečku
              2. budeš mazat i před komorou a za komorou – z kopce a na rovině budeš pomalejší než je nutný
              0 0
      • J.A.V.  

        To se celkem divím, že ti bruslení připadá náročnejší na techniku než klasika. Podle mě, dobře naučit se klasickej krok, to chce tak 2 zimy trénovat a ještě mít k ruce někoho kdo ti opravuje chyby. A že je to hlavně o technice jak dole píše Kolombo, dokládají někteří důchodci v Jizerkách. I když většina z těch co mají dobrou techniku si pak kupuje i dobrý lyže, ono to trochu souvisí.

        Jinak k původní otázce – stačí si určit cenovej strop a pak zapátrat. V dané cenové hladině sou většinou ty lyže srovnatelný. Daleko důležitější než značka je správná tvrdost a délka.

        0 0
        • BH  

          Klasiku celkem zvladam, jel jsem i par zavodu a nebyl jsem posledni, ale brusleni me fakt nejde.Pochopitelne to zkousim na klasikach, mozna kdybych to zkusil se se spravnym vybavenim, tak by to i slo. Ale Ti co to bruslit umi, dokazi bruslit i na klasickych lyzich podstane lepe nez ja.Mas vsak pravdu vsichni rikaji je to snazsi.Problem je take v upravene trati, malokde byva dobre upravena trat pro brusleni, alespon v Beskydech a Hostynkach, kam nejcasteji vyrazim na bezky, takzer tech moznosti to trenovat moc nemam.

          0 0
          • J.A.V.  

            Ono u bruslení dost záleží na botách podle mě. Když máš volnej kotník – což u klasickejch bot skoro vždycky, tak to není ono. Pak ještě hůlky, to je taky dosti podstatnej prvek. Na klasičkách to skutečně není ono, takže to asi fakt bude v tom vybavení, případně v terénu. Ono se to blbě učí když to nemáš upravený :)

            0 0
    • jonti  

      do stopy sa mi tie sporteny nezdali az take dobre, lepsie sa mi za tu cenu zdaju nejake tie lahsie fishery alebo atomicy. Ked som jazdil sam tak som taky rozdiel nevidel, ale ked sme sli s kamosmi na drahy na strbske pleso, tak som sa dole kopcom nestacil divit ako im to ide a mne nie, bez ohladu na namazanie. S tou dlzkou podla vysky je to diskutabilne, podla mna viac zalezi na vahe, ak si ako ja (187cm 67 kg) tak ti budu zrejme lyze +20cm dlhe a tvrde. Supinace si nekupuj, ale treba zainvestovat par stoviek do voskov. DO STOPYYYYYY!!! :)

      0 0
    • P  

      Pro výpočet délky hůlek existují koeficienty, které by měly pomoci víc než chtít „hole po ramena“

      skating 0.90 x skier's height classic 0.85 x skier's height

      0 0
    • blue  

      kdyz uz ste to nacali…

      nenajde se ciste nahodou nekdo se zkusenostma s bezkama Sporten Bohemia skate? docela by me to zajimalo, protoze cena proti mejm vysnenejm a hlavne vyzkousenejm Fisherum SCS je polovicni, takze bych si teoreticky mohl znovu zabruslit uz letos

      0 0
      • Vrci  

        Mám Sporten sprint Clasic – dřevěný jádro, grafit skluznice. Docela tuhý, cena přijatelná. Prošlápnout se mi je nepovdlo víc mě nenapadá co říct, protože o hranách mluvit nemůžu.

        0 0
    • Pavlos  

      no bezky sem chtel zkusit ale potom co jsem si tady precet se na to asi vykvaknu:D

      0 0
    • pitelboy  

      jake ? – ZADNE !

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.