• Kohout

    Už mě nebaví přeplněné běžecké stopy a chtěl bych zkusit ježdění v neupraveném terénu. Máte někdo tenhle druh běžek? Jaké jsou zkušenosti? Díky všem.

    0 0
    • jonti  

      Skusenosti mam iba s klasickymi „terennymi“ bezkami, teda normalnymi bezkami s normalnymi topankami bez ocelovych hran. Zist sa na tom da ovela viac ako by si cakal, napr. aj zjazdovka v Jasnej :) Co bol uz dost extrem. Tzv. backcountry maju nevyhodu ze su o dost masivnejsie a tazsie ako klasicke bezky. Podla mna ked uz tak skialpy, s tym sa vazne da aj narocnejsi svah.

      0 0
      • defenger  

        O běžkách back-country taky uvažuji (např.Sporten) Takže mě skušenosti taky zajímají… Pro volný terén bez extrémnů…

        0 0
    • hermes  

      Sporten dělá backcountry v několika šířkách, ty nejužší jsou stejně široké jako jejich klasické turistické, oproti uvedené třídě bych neřekl, že je jejich hmotnost nějak větší (subjektivní dojem po potěžkání). Rovněž zvažuju o jejich koupi, ale chtěl bych je používat i ve stopě, v jednom obchodě mi řekli, že nejužší varianta jde použít ve stopě v druhém že ne… Neví někdo jak to opravdu je??

      0 0
    • Andrzej  

      vyuziju zalozeneho threadu. umi tady nekdo zatacet telemarkem? ja sem to parkrat zkusil na bezkach a vubec nechapu, jak na to. urcite na to budou lepsi skialpy, nebo i specialni boty a vazani, ale nejak nechapu princip jizdy…

      0 0
      • -b-n-x-  

        bezky s tim vubec nesrovnavej.

        0 0
        • Andrzej  

          no dobre, ale jestli dobre chapu, tak telemark taky neumis? :)

          0 0
          • -b-n-x-  

            to nemohu potvrdit. Jeste jsem to nezkusal. Takze je mozne ze to treba umim :-))) ovsem na bezkach ne

            0 0
            • Andrzej  

              no ja sem to prave vzdycky jenom rval silou(na vybranem miste s pekne ujezdenym snehem). mam sice bezky 210cm, ale myslim, ze by normalnejsi lyze az tak nepomohly, tam musi byt nejaka finta, jak zatocit… :)

              0 0
              • rarášek1  

                Jiné lyže, jiné boty a jiné vázaní. Zkouším to několik let a pořád se válím. Ale je to zábava. :-)))

                0 0
              • -b-n-x-  

                podle me by pomohly celkem radikalne. Nevim jake jsou telemarkove veci, ale se skialpovou redukci ve vazani a sjezdovou vybavou sel telemark zcela jinak nez na vratkych bezkach

                0 0
      • JJ  

        Tak zasada je rychle prechazet z oblouku do oblouku, jinak se budes valet skoro porad. Ale valet se budes i tak:) Vice tady http://www.telemarktips.com/

        0 0
      • JSt  

        skialpy bych na telemark nepouzival – vyvakles tomu spicku. ja sem o tom zacal velice uvazovat loni. ale neni to levna zalezitost – lyze, vazani, boty, pasy, v mem pripade jeste teleskopy hulky. jeste bez toho budu muset nejakou chvili vydrzet…

        0 0
      • RADO77  

        Skialpy na telemark vůbec nepoužívej. Zničíš si dost brzo vázání. Když chceš zkoušet telemark, tak si rovnou běž někde půjčit celou výbavu. Na netu už je toho celkem dost. Bližšího Ti ale nic neřeknu neb mě to moc nechytlo. Jsem na klasické skialpy.

        0 0
    • -b-n-x-  

      ja bych navrhoval jit do telemarkovych lyzi. Tusim, ze ve skandinavskych zemich to je hodne rozsirena forma turistiky

      0 0
    • RapMan  

      Kolega z prace si je loni koupil, nejaky backcountry sporten, ale docela na ne nadaval. Asi jsou vylozene mimo stopu, ve stope mu vuuuubec nejely a pekelne se nadrel.

      0 0
    • Luke  

      hodne dlouho jsem premyslel nad tim co koupit. nakonec jsem zvolil turisticke bezky Atomic, ktere jsou stejne siroke jako treba sporten favorit (teda neco malo pres 5cm). do normalni proslaple stopy se to bez problemu vejde (frezovanou jsem nezkousel, takze asi jak kde) a kdyz si treba proslapavam svoji stopu nebo to beru kam me nohy zavedou tak se to ani moc nebori.konkretne jsem koupil typ TX5, staly me neco kolem 1800Kc a zatim si nestezuju (mam je teprve tuto zimu)

      0 0
    • Lister  

      mám je doma, dostali jsme je před 3 lety ve Sportenu zadarmiko, když jsem tam kupovali sjezdovky, ale ještě jsem se neodhodlal na ně namontovat vázání a vyjed. Tak jestli to někdy udlěám tak napíšu :o). Si pořád říkám, že běžky jsou skvělý doplněk ke kolu v zimě, ale tak nějak se vždycky přesvědčím, že nejelpší doplněk ke kolu v zimě je..... zase kolo :o))))

      0 0
      • McBlacky  

        přesně moje řeč :)

        0 0
      • rasto  

        tak to jsme na to stejne :-) vycital bych si cas straveny na bezkach :-) i kdyz tusim, ze by byl pro me prinosem :-)

        0 0
      • Vojtas  

        jj, kolo je proste kolo a neda se to nicim nahradit, i kdyz v tech pulmetrovejch zavejich co tedka sou by byly bezky lepsi, jenze rikejte to nekomu koho bezky nebavej ;)

        0 0
    • tomfree  

      Nevíte někdo prosím kde by se daly koupit backcountry běžky od fischeru nebo rossingolu,nechci e-shop,potřebuji normální obchod.

      0 0
      • HoA  

        Treba Holan sport v Praze. Jinak ohledne backcountry bezek, mrkni na www.bcbezky.cz

        0 0
        • MaPa  

          Fakt laciný. Porušuješ desatero víš o tom?

          0 0
          • HoA  

            Proč? Že jsem sem dal odkaz na svuj blog? Nekomerční, bez reklam a k tématu o kterym se tady diskutuje.

            0 0
            • MaPa  

              Pardon, moc se omlouvám, asi mi přeskočil panel ve vyhledávači. Sorry moc, asi jsem už úplnej magor z těch co tu občas vytáhnou dva roky starý vlákno,, zaregistrujou se a daj link na svůj kšeft.

              MOC SE OMLOUVÁM!

              0 0
    • o.unca  

      Kdyz jsem zil ve Finsku, kde je BC skiing dost popularni, tak vetsina spravnych BC skiers jezdila drevene lyze s kandahar vazanim a v holinach s vlozkou, ktery meli spicku podobnou (robustnejsi) jako bezkovy boty. Ziskavali to z vyrazenych armadnich zasob a vypadalo to libove. Ale takovou radu si asi slyset nechtel…

      Akorat nevim co si v nasich podminkach predstavit pod BC skiing. V Finsku to znamenalo nekolikadenni/ty­deni trek po srubech v divocine.

      0 0
    • Alty  

      Na BC sportenech sem se trochu najezdil, připadá mi že spojujou nevýhody skialpů a běžek, draze zaplacená výhoda je snad jen menší bořivost v hlubokým sněhu, ale to jde dohnat delšíma běžkama který budou pořád lehčí, rychlejší ve stopě i mimo, pohodlnější na ovládání a pokud si vybereš se šupinama tak i trochu prudší kopce se dají vpoho vyjít. A nemusíš na ně shánět nesehnatelný boty, pásy a úchyty atd. Oproti tomu skialpy jsou nesrovnatelně ovladatelnějsí i v nesrovnatelně náročnějším terénu (skoro všude kde je sníh), cenově sice vycházejí násobně dráž, ale pokud umíš lyžovat a jednou skusíš jízdu mimo trapný sjezdovky, žádná oběť se ti za tu nádheru nebude zdát velká ;-)

      0 0
    • Spock lone wolf  

      Tak pokud by tohle někdo řešil i dnes, přidám pár svých zkušeností.

      První věc – pod pojmem BC si u nás představuji hlavně to, že vyjedu odkudkoliv trasou, kde opradu nejsou běžecké stopy, beru to přes pole, louky, lesy, jak se mi chce, podle toho kam mám namířeno. Většinou ale nejezdím na víc dní, neměl bych kam dát výbavu (na zádech už vozím foťák).

      Běžky mám Sporten Ranger. Stopu už s nimi bořím, pokud není rozoraná, takže tou je lepší nejezdit. Dneska bych asi volil něco širšího, možná už spíš telemark (do stopy už se stejně nevlezu a v prašanu se mi pojede líp). Volit delší běžky místo širších je podle mě blbost, pokud chce člověk jezdit mimo stopu. Já už jednak většinou delší neseženu a i kdyby – délka je dělaná na váhu, tzn. pořídím delší, už neprošlápnu na komoru a do kopce se budu trápit. To už jsem si měl možnost vyzkoušet a stojí to za opravdu velký prd.

      Takže já „příště“ buď něco širšího, nebo sněžnice :)

      Vázání jsem chtěl super telemark kvůli spolehlivosti, ale blbě se u nás sháněly boty, pak jsem koupil za hodně dobrou cenu nové Alpina BC 1560, tak jsem skončil u Rottefella BC Magnum. Zatím dobré a doufám že ani v budoucnu mě nevypeče někde v pustině, případně půjde opravit náhradními díly.

      A hůlky hlavně nějaké hliníkové, co když se zachytnou, tak se ohnou a půjdou narovnat zpátky, nesmí se zlomit jako karbon. S tím se pak dojíždí zpátky blbě.

      0 0
      • HoA  

        Souhlas. Do terénu to chce speciální nářadí. Ideální by asi bylo mít doma několik lyží:

        Sportovní běžky do stopy na běhání,

        BC běžky do terénu na mírnější kopce (převážně u nás)

        a skialpy nebo telemark do vysokejch kopců.

        Bohužel je to dost drahý, takže člověk spíš musí volit podle toho co dělá nejčastěji. Kompromisy většinou stojej za prd.

        0 0
    • poriz1  

      prosím o pomoc. Sou tyhle boty na vázání 75mm? Díky

      0 0
      • Spock lone wolf  

        Než Botas začal dělat SNS, tak dělal hlavně NN75, takže asi jo. Což ale nemusí znamenat že se nacpou do každého vázání NN75, bývaly v nich občas odlišnosti (zvlášť u těch vyráběných u nás).

        0 0
    • jojina20  

      Obnovím téma.

      Rozhodl jsem se pořádit běžky a vím o tom prd. Ale chci je spíš na takový ježdění kolem baráku.

      Myslíte že tyhle jsou vhodná varianta?

      Předem díky za rady..

      0 0
      • Singlespeed  

        Zajdi se nejdřív podívat do lyžařského bazaru. Koupil jsem tam běžky za pár stovek několikrát a vždy mi bohatě stačily. K tomu vázání NN75 za stovku a hole taky.

        0 0
    • Black knives  

      Mám skialpy, a docela pořádné mrchy,takové docela široké a těžké plácačky na prašan. Ale láká mně zase po letech se podívat na hřebeny. Chci BC běžky, tu střední šířku od Sportenu. Plus musím vyřešit vázání a boty. Vypadá to v čr na docela problém. Chci na Beskydské hřebeny, do neupravené rozbité stopy. Líbí se mi lehká forma telemarku, ale zas bych se nevešel do i rozbitých stop. To, co mají vojáci v severských zemích se mi líbí moc, ale na hřebenu by to asi nebylo ono. Už nechci normální běžky. Celé mládí jsem proběhal na závodních špejlích, už ne. Ale moje skialpy jsou těžké svině, tak hledám řešení, a tápu.

      0 0
      • jonti  

        Soucasne bezky docela dobre podrzi, klidne bych vzal nejake obycejne levne turisticke siroke supinace, k tomu normalni vyssi boty a mas.

        0 0
        • Black knives  

          Umím docela dobře mazat běžky, šupináče nechci ani náhodou. Právě jsem jedny Fišerky s šupinama daroval. Ještě si dobře pamatuju, co je to mít dobrý skluz. A na normálních lyžích na pistě jezdim docela dobře,a v lese freride kličkovaná mezi bukama… Chci BC běžky bez šupin, a chci se vejít do deseti litrů za běžky boty a vázání.

          0 0
          • Singlespeed  

            Na backcountry se vyrábí přímo vázání i boty. Třeba já mám BC lyže Sporten Forester s ocelovými hranami, vázání Rottefella NNN BC-manual (podívej se na Rottefella.com), boty Alpina k tomu a samozřejmě stoupací pásy Colltex 40mm (bez toho nemáš v horách mimo stopu šanci, chodit stromečkem v metrových závějích se opravdu nedá). I s pásy to bylo pod deset tisíc.

            0 0
            • Black knives  

              s pásama počítám. Měl jsem docela hodně různých skialpových lyží, tak na pásy jsem zvyklý. Jak jsi spokojen se svým výběrem?

              0 0
              • Singlespeed  

                Hmotnost kompletu v porovnání se skialpy opravdu znatelně nižší, lyže na batohu ani necítím. Měkké boty do stoupání parádní, člověk je mnohem rychlejší a obratnější než na skialpech. Dolů ovšem bída, jezdím však cikcak, tak to zas tolik nevadí. Dá se jezdit i ve stopě, ale Sporteny jsou v porovnání se štíhlými běžkami těžší a o hodně pomalejší. Při stoupání bez pásů stromečkem si řežu občas hranou zadek druhé lyže, takže pro jízdu bez pásů jsou hrany nahovno. Ovladatelnost Sportenů ve sjezdech jsem očekával větší. Před nimi jsem jezdil na bratrových širokých Rossignolkách a ty byly v tomto mnohem lepší. Takže, abych to shrnul, jezdím jen na pásech, nesundávám je ani když jedu vyjímečně ve stopě. Na turistiku volným terénem mě to vyhovuje, dá se přejet třeba i hřeben Malé nebo Velké Fatry.

                0 0
                • vladaza  

                  taky jsem si vzal před roky forestery, jsem už starší a žádný dobrý běžkař, tak jsem si říkal – ocelové hrany a je to v pohodě na každém sněhu.ovšem to, jak lyže vypadaly po pár stoupáních „stromečkem“ – hnus, jak jsou posekané od hran, nevím, asi bych je příště nebral

                  0 0
                  • Black knives  

                    Začal jsem nad tím přemýšlet, a řešení je. Sporten dělá hodně široké běžky bez hran. A tím je to i lehčí.

                    0 0
                    • Luma  

                      Myslíč Adventure,taky o nich uvažuji.

                      0 0
                    • ZbynekN  

                      U těch běžek Adventure je největší délka(190 cm) vhodná pro hmotnost 79–88 kg dle tabulky. Já přemýšlím o těch Rangerech. Asi se na ně budu muset někde podívat

                      0 0
          • Luma  

            Ve Vratimově mají prodejnu s oficialním zastoupení Sporten,tak se zajdi poradit tam,mají tam i servis.

            0 0
          • Black knives  

            Tak mám nakoupeno. Sporten Forester 205cm, hrany, hladká skluznice. Boty Rosignol, vázání tež. Až bude na čem, těším se na výlet. Už mnoho let jsem na běžkách nestál. ale jeden stárne, a začíná uvažovat jen o té turistice.

            0 0
            • weekend warrior  

              gratulace k tak vážnému rozhodnutí=in­vestici. jen závidím ty beskydy. v tuto chvíli je to tu kolem práglu na velké hov…rýhy na skluznici:(

              0 0
    • šlapatko  

      Nazdar, obnovuji tohle vlákno.BC běžky mě dost lákají, jen nevím zda vybrat široké s hranami, ke kterým se hůře shání boty a taky jsou botky drahé.Nebo mám sáhnout po široké turistické bez hrany.Určitě chci s protismykem, nechce se mi mazat.Jezdit chci tam kde v létě na kole.Hlavně volný terén, s kopce do kopce.Do stopy mě to netáhne, chci se kochat přírodou.Vážím 85kg, měřím 192cm.Co mám vybrat? Ještě dodatek, jsem úplný začátečník.Na běžkách jsem stál 2× v životě.Nepot­řebuju to nejlepší.Díky všem za radu.

      0 0
      • Singlespeed  

        Přečti si příspěvky výše, je tam skoro všechno. Mimo stopu potřebuješ k běžkám určitě ještě stoupací pásy, bez nich se ve volném terénu skoro nehneš. Co se vázání týče, můžeš použít i nejlevnější vázání NN75 za pár korun (pár vypečených hřebenovek jsem s ním v pohodě přejel/přešel). S hranami v celé délce se bez pásů skoro vůbec chodit nedá, zadní část běžek si při stoupání stromečkem pěkně pořežeš.

        0 0
        • šlapatko  

          Jasně díky.Zajímalo mě co nového po roku.Nejspíš vezmu širokou turistickou.Vleze se i do stopy a v hlkubokém sněhu taky podrží.Lze použít pásy i na turistické běžky?

          0 0
          • Singlespeed  

            Jasně. Jezdil jsem tak docela dlouhou dobu. Koupil jsem v bazaru obyčejné běžky, nejlevnější vázání, v Hudysportu za litr užší pásy 37–40mm (dají se sehnat buď přímo hotové i okem na špičku nebo levnější na metry, oko jsem si udělal ze staré ploché špice do prvního legendárního modelu kol Shamal :-), zastřihneš je tak, aby končily cca 15 cm od konce lyže) a už jsem lezl na Fatranský Kriváň… :-)

            0 0
            • šlapatko  

              Díky, s vybavením to nechci hrotit.Budu nejvíce šmajdat v okolí Olomouce.Jen menší brdky.

              0 0
            • Flegmatik  

              Jsem teď našel tip, že ty stoupací pásy jde nahradit v nejhorším kobercovkou (tou šedivou lepicí páskou) :-)

              0 0
        • uiii  

          Přemýšlím o pořízení Sporten forester a ty maj ocelový hrany. Co tu píšeš o tom pořezání zadních částí – vadí to nějak tý běžce, nebo je to jen blbý na pohled? To že to bude blbě vypadat mi ani tak nevadí.

          0 0
          • Singlespeed  

            Běžky Forester jsou dost bytelné, tak jim to moc nevadí. Ale subjektivně to vidím tak, že pokud nechceš používat pásy, tak jsou lepší širší běžky bez hran, jak už tu psali kolegové, nebo jen s kratšími hranami, které nedosahují až ke konci lyže.

            0 0
            • cuki  

              hledám něco vít o telemarku tak jsem sem náhodou zabrousil. Jen dodám pár mích zkušeností:

              Sporten sice dělá kvalitní BC lyže, ale ne pro náš trh, taky se BC moc nerozšířilo…

              Začínal jsem na širokejch turistickejch běžkých bez hran se šupinama a starym (úzkym) vázání NN75. Vadilo mě na tom hlavně velké ohnutí boty v jednom místě (bota se brzo zničí, a promoká). Proto jsem přemejšlel o klasickejch bežkách s NNN a nebo SNS ten princip se mi líbil (větší odrazová síla a žádný velký ohyb boty v jediném místě), ale zase mi vadilo, že tento systém řeší jízdu jen ve stopě. Mimo stopu se stim jezdí špatně protože se člověk propadá i na dlouhejch lyžích a v lese něco sjíždět je docela obtížný.

              Nakonec jsem koupil vazání BC NNN a alpiny 1550ky. Jde to lépe i mimo stopu, ale ve stopě jsem s profilem 55mm na hranici. Ráno když je zamrzlá stopa, tak ji mnohdy ani nerotáhnu. V prašanu se ale pořád Dost bořim a dvoumetrové lyže jsou stále dost neovladatelné. Na sjezdovce (když jsem se tam náhodou dostal) se dá sjet bez problémů červená sjezdovka, pokud tam není moc lyžařů a neni to úplně zmrzlý. Dá se sjet asi jakákoliv sjezdovka, ale já nejsem dobrej lyžař, tak to moc nezkoušim.

              V alpách jsem s touto kombinací ale dost narazil a rozhodnul jsem se na stopu vybodnout úplně. I rangery od sportenu jsou totiž dost úzké na to aby unesly jezdce i s batohem. Skialpy jsou těžký a v našich horách celkem nepoužitelný. Telemarky jsou zase špatně k dostání a aby fungovala výhoda telemarku jsou nutné plastové boty za cca 10 000Kč a díky ohybu zdaleka nejsou nesmrtelné a chození v nich je utrpení! Vzhledem k tomu že jsem zatím nesehnal lyže přímo na BC (vyjma párátek od sportenu)tak jsem zatím skusmo přidělal BC NNN vázání na klasické jeté sjezdovky za pár stovek. Očekámám od toho větší řiditelnost lyží, lepší jízda v prašanu a jednoduší pokusy o telemarkové oblouky. Ale chtělo by to tvrdší gumovou zarážku na vázání, jen nevím kde ji sehnat. Bez toho je BC vázání na telemark špatně použitelné… Rád bych taky sehnal tulení pásy jen pod patu, na celou lyži se mi to zdá zbytečné, ale zatím nevím jak na to..

              0 0
              • HoA  

                Ahoj, jestli sháníš nějaké širší běžky, tak u nás jsou celkem sehnatelné Salomon X-ADV 89. V Praze jsem je viděl např. v LBS Sportu – začátkem sezóny jich tam měli docela dost, tak snad ještě budou.

                Jinak z vlastní zkušenosti a i co jsem porůznu četl, tak boření do opravdu hlubokého prašanu BC běžky úplně nezabrání. Je to sice znatelně lepší než na úzkých sportovních/tu­ristických běžkách, ale pokud je opravdu hodně prašanu, tak se moc dobře nejde.

                Telemark na BC běžkách osobně beru jako třešničku na dortu. Baví mě a zkouším telemarkovat jak to jen jde. Viz. moje pokusy např. tady: http://www.youtube.com/watch…

                Lyže používám Hagan X-Trace (něco na úrovni Sporten Ranger)

                0 0
      • smeagol  

        Tiez prave riesim BC vybavu. Velmi dobre info najdes tu:

        http://hiking.sk/…ybava_i.html su tam 4 casti

        a tiez tu:

        http://www.outdoorinfo.cz/…ntry-touring

        Mam stastie co so dostupnosti vybavenia tyka u nas v obchode maju celkom postacujuci vyber od Highlanderu od Sportenu az po X-ADV 89 od Salomonu, ktore asi kupim ja. Tiez vazim 85kg a odporucene mam 192cm X-Adv 89.

        0 0
        • cuki  

          ty X-ADV 89 vypadaj pěkně, já je viděl jen v jediném obchodu a tam mi je nechtěli prodat samotné ale SNS BC vázáním a to moc nemusím NNN BC má dvě drážky a díky tomu je noha stabilnější ve sjezdu, navíc se na něj dělá více bot

          0 0
    • stampee  

      Ja mam asi uz 3 roky bezky Sporten (highlander?) s ocelovymi hranami.

      2 roky jsem jezdil jen ve stope a letos jsem se poprve dostal neumyslne do neupraveneho terenu. Je to super. Razil jsem cestu dalsim 5 lidem a boril jsem se tak o 1/3 mene nez ostatni, kteri chteli stridat.

      Jsou o dost teusi nez napr Fischer combi, ale neco za neco;)

      jedine z ceho jsem trochu mimo je, ze mi cca po 15–20 vyletech zacala pelychat skluznice:( (samo, ze po zaruce)

      0 0
      • cuki  

        Na něčem podobnym jsem jezdil ale bez ocelovejch hran. Pokud by sis pořídil ještě širší alespoň ty naše Rangery tak by jsi se nebořil vůbec, pokud by jsi měl skutečné BC lyže tak by díky šířce mohly bejt i mnohem kratší…

        neska jsem vyskoušel namontovat BC vázání na staré sjezdovky a super ovladatelnost, co mě ale překvalipo že i na sjezdovkách jsem po 2hodinách vyjížďky sedřel skluznici skrz naskrz na několika místech. Myslim si že na BC nemá cenu kupovat superkvalitní lyže a radši vzít starší jetý, protože se stejně sjedou…

        0 0
      • jonti  

        Pelychat skluzice? Co tim myslis? ze je poskrabana od kamenu? Nebo ji vubec neparafinujes a vysycha?

        0 0
        • stampee  

          je sediva a jakoby mela na povrchu „chloupky“. Neni to videt ale na dotyk z toho mam takovy pocit. Voskuju nejakym ochrannym teflonem na skluznice a i po navoskovani je skluznice zasedla, po prijezdu domu je to zase sedivy jako pred voskem.

          Ted mluvim o vyjizdce ve stope a neni to po kameni.

          0 0
    • weekend warrior  

      na zimu jsem pořídil tuto výbavu:

      lyže hagan x-trace:

      • šíře 65mm, šupina, ocelové hrany
      • v terénu obecně jsou to tanky, projdeš s tím snad vše, potoky,prohlubně, hromady klád, vše ok. vydží fakt extrémní průhyb.
      • v hlubokém sněhu při chůzi, tedy ne při skluzu, se na nich dělajínábaly, ale to je asi normál???
      • ve stopě se nadřeš asi pětkrát víc než na klasickýchběž­kách!!!

      vázaní rotefella BC Magnum:

      • na manuální zapínání jsem zprvu nadával, ale člověk si zvykne,obvzlášť zabavné bylo, když se podemnou prolomil okraj ledu na potoce a játak visel po špičky bot v potoce, v poloze klik, abych se nenamočil, amusel si rozepnout vázání:)
      • je to opravdu pevné vázání, má vysoké a široké vedení boty, vesjezdech velkou výhodou.

      boty fischer bcx6:

      • pevné, vysoké
      • pohodlné
      • diky materiálu(guma, neoprén) zřejmě dost nepromokavé
      • vnitřní bota na tkaničky vedené v okách, nevím jak dlouho to vydží,nepůsobí to na mě nejak extra odolně

      obecně k BC:

      • je to opravdu zajímavý, bezvadný způsob pohybu volným terénem
      • nečekejte ale, pokud půjdete fakt napřímo terénem, že dáte nějakévelké vzdálenosti
      • je to stejně rychlé jako chůze, tedy alespoň s mojí kondičkou
      • chce si to brát sebou škrabku, námraze se takřka nevyhnete, v lese jsoupotoky, podmáčeniny, lyže se namočí a pak namrzají
      0 0
      • cuki  

        Těch 65 je asi minimum, já volil širší ale do stopy už nechodím vůbec Od toho tyto lyže nejsou. Je to sice rychlé jak chůze ale jen do kopce skopce se na tom dá jezdit docela svižně :-), ale záleží samo na sněhových podmínkách. Jinak free heel oblouky mi teda moc nejdou, jezdím na nich kristiankama.

        Jinak vázání mam BC NNN auto proti namrzání je vhodné hodně promazat. To manuální když zmrzne taky nejde nejlíp otevřít…

        0 0
      • weekend warrior  

        k botám a vedení tkaniček: myslím, že vydrží, oka jsou velká a tlustá, jen úpí/skřípe ta tkanička, ale asi to není na závadu

        ale novinka: při jizdě se mi posouvá vložka v botě, a to až do extrému, třeba deset čísel. to vyřešilo podlepení kobercovkou. Problém bude asi ve výběru velikosti boty. Normálně mám 46 až 47 přes půlčíslo podle výrobce. Zde jsem tedy volil 47, a je to zřejmě moc, ačkoli v krámě se to nezdálo. Ale zas na druhou starnu: začal jsem to řešit dvouma funkčníma ponožkama na sobě(vycpávka:) a nejen, že to vyřešilo problém s vůlí, ale opravdu se cítím sušší, jako kdybych měl pampers:)

        0 0
    • SPavel  

      Já pořídil 70mm široké Salamony s ocelovýma hranama a protismykem. Jsou to fakt tanky. Kupoval jsem je jako zimní náhradu za kolo pro takový to plácaní se lesem a tento účel plní bezvadně. Je to takový běžkový freeride. Třeba lesní průseky, v létě se to na biku nedá projet, je tam bordel, ale v zimě na bc běžkách i známá lokalita dostane jinou dimenzi,prostě si ten kopec střihnete jinak :-).Chystám se na nich prubnout, zde tolik slavný singl pod Smrkem. Při pořizování výbavy jsem si připadal jak v dobách minulých, prodejci se toho bojí,pakliže vůbec vědí o co se jedná… Nemáte někdo tip,kde sehnat hůlky s velkým talířkem?

      0 0
      • weekend warrior  

        hikosport, fischer bcx

        0 0
        • weekend warrior  

          sry, myslel jsem si, že se to tu včera opravilo, takže: fischer variolight(50%te­lescopy) na hiko.cz?: velký talíř, vázaný k hůlce křížem popruhem…

          0 0
          • SPavel  

            No já měl na mysli obyčejné turistické hole okolo 500 Kč s velkým talířem.Prostě nejsou…Vyštrachám na půdě bambusky s takovým tím řemínkama vypleteným kotoučem a je to. Uprostřed hvozdů stejně nikoho nepotkám,takže se mně nikdo nebude smát:-)

            0 0
            • cuki  

              ty bambusky nic moc ale "modernější jsou hliníkáže s koženejma talířkama a ty jsou pro BC IMHO nenahraditelné, bohužel nemám správnou délku, tak jezdím na běžkovejch :-(

              0 0
            • Dumbo  

              Práve naopak. Myslím si že jasanky, poctivé drevenáče a bambusky ešte zažijú svoj veľký návrat. Podobne ako oceľové bajky :)

              0 0
      • Black knives  

        Na skialpy mám hůlky s velkýma talířema.

        0 0
    • Dumbo  

      Už len ten sneh :)

      Tak pochváľte sa na čom budete behať v sezóne 2019/2020 :)

      0 0
      • robb  

        Pěkný. Kam na tom hodláš vyrážet a už si na nich někdy stál?

        0 0
        • Dumbo  

          Mám len základy turistického bezkovnia, tieto drevené prkna som si zohnal nedávno. :) ešte som na nich nestál.

          Plán je pobehať s nimi nejake lesné terény, „freeride“ medzi stromy a nejaký ten prašan na pastvinach :) respektíve najprv tie somarske lúčky a potom možno aj medzi stromy. :)

          0 0
      • RomanH  

        Parada

        0 0
      • Singlespeed  

        Pokud se chystáš mimo stopu, tak behať určitě nebudeš nýbrž chodit :-).

        0 0
        • Dumbo  

          To my na slovensku hovoríme behať tak všeobecne :) napr. Idem pobehať obchody :)

          Viem ze to bude bližšie snežnici ako bežke, ale z kopca to dufam pôjde bezpečne rýchlo :)

          0 0
      • petrx  

        Docela dobrý retro :-)))

        0 0
        • Dumbo  

          Ked sa to osvedčí pojdem do moderných loveckých sportenov :)

          0 0
    • petrx  

      Jenom, když se tu otevřelo téma, máte někdo zkušenosti s BC Fischer ve variantách easy skin? (e 89,99,109), mám nyní úzké sportovní běžky do stopy, pak o něco málo širší turistické a zvažuji doplnit svoje vybavení o Fischer e89/99, účel by byl na rozšlapané turistické cesty, hřebenovky a zledovatělý sníh + aby se vešly do strojové stopy a mazací. Koukal jsem po konkurenci, ale u mazacích běžek je tohle v současnosti jediná volba co se prodává.(+ ty odepínací pásy by se hodily na prudká stoupání).

      0 0
    • jIrI___  

      Nevíte o nějaké půjčovně (ideálně MS, OL, Z kraj), kde by měli k zapůjčení backcountry lyže s OAC vázáním, něco takového ? Pár let používáme sněžnice a letošní zimu bychom rádi zkusili něco nového, skialpy jsou na české kopečky těžce předimenzované, klasické běžky nechceme kvůli spíše vyhýbání se upraveným trasám a tenhle typ lyží by mohl mít blíže ke sněžnicím, což by vyhovovalo.

      0 0
      • RomanH  

        Jaky je rozdil mezi skialpy a timto (mimo toho, ze nepotrebujes skialpove botky) ? A to nereju, jen se ptam. Prijde mi, ze sjezd na tom proti klasickym skialpum nebude tak cistej.

        Jinak si vubec nemyslim, ze skialpy jsou na nase hory predimenzovane, v kotlich (Jeseniky, Krkonose) i na Lyse je vyuzijes, nehlede na to, ze zrovna Ty mas i kousek na Slovac. To mi na Vysocine jsme na tom podstatne hure.

        0 0
        • jIrI___  

          „Prijde mi, ze sjezd na tom proti klasickym skialpum nebude tak cistej.“

          No, to je jeden z důvodů, sjezdy jsou pro mě spíše nutné zlo :). Měl jsem minulý rok skialpy půjčené a nějak mě na naše podmínky nenadchly. Přišlo mi, že ideál pro ně je mít „alpský“ charakter kopce (tři hodiny jen nahoru, hodinu jen dolů) a místní kopečky jsou spíše vlnité, neustále pár (desítek) minut nahoru, pár minut dolů, pak zase nahoru,… Nandávání/sundávání pásů mi přišel jako strašný opruz. Možná ta Lysá by na skialpech byla fajn, ale bohužel poslední dobou to jsou druhé Pustevny, kterým je lepší se vyhnout. Navíc nepatřím mezi lidi, kteří by za sportem byli ochotni dojíždět třeba do těch Jeseníků nebo nedejbože někam do zahraničí. U těch lyží z odkazu mi připadá, že by mohly mít blíže sněžnicím – spíše na nich budu šlapat než pojedu, když budou místa s trochou sněhu, tak je lyže na batoh a půjdu normálně v pohorkách, oproti skialpům odpadá manipulace s pásy a oproti sněžnicím přibývá možnost lehkého sklouznutí se z kopce. Prostě spíše turistika než lyžování :)

          0 0
          • RomanH  

            Jj, rozumim. Ja u nas vyuziji bezky, na sneznice musim vetsinou do hor, a kdyz neco podobneho, na co jsi daval odkaz, tak bych bral plnohodnotne skialpy.

            0 0
          • krabica  

            Na místní turistiku skialpy ideální nejsou, ale zas pořád sundávat pásy není třeba, na spoustu kratších sjezdů stačí jen lehce dotáhnout botu, případně přepnout vázání, docela fajn je na toto vázání Fritschi Vipec Evo 12, které lze přepnout do sjezdového módu a zpět bez odepínání bot, takže bez sundávání pásů to je hned…

            Osobně si pohyb v kopcovitém terénu na BC lyžích s obyč pohorkou nedokážu představit. Jako na placku asi jo, ale jízda z koce můsí být totálně bez kontroly…

            0 0
        • RomanH  

          Kua, takova chyba : To my :-)

          0 0
        • Radek Broz  

          Tady to má docela dost lidí – na OAC takový ty louky v okolí po práci, když nechceš na běžky. Pak na tom docupitaj do hospody. Co jsem pochopil jako výhodu je, že na to stačí dost málo sněhu (poprášená tráva). A na skialpech prostě lezeš podél sjezdovky po zavíračce.

          0 0
        • Singlespeed  

          Jízda ve volném terénu na lyžích v Národních přírodních rezervacích (kotle v Jeseníkách) nebo v Národních parcích (Krkonoše) je, pochopitelně, nelegální. Takže zmiňovat to tady asi není úplně vhodné. Pořizovat si skialpy k provozování činnosti porušující zákon je bizarní.

          0 0
          • RomanH  

            Jo, na jednu stranu tam ofiko nesmis, a na druhou tam klec vypaluji, bo brani prirozenemu pohybu lavin. Toto bych tu vubec neotviral (neplevelil to tu), a at si to kazdy srovna sam se svym chovanim a svedomim.

            0 0
            • Singlespeed  

              Tak, navádění k protizákonnému jednání asi není úplně v souladu s myšlenkami provozovatele Bike-fóra. Co na to moderátoři? ;-).

              0 0
            • Barak  

              A odkud mas tohle moudro?

              0 0
              • Singlespeed  

                Kleč v Jeseníkách opravdu likvidují. V Karlově pod Pradědem je jí u parkoviště velká hromada stažená z hor. Navíc ještě velkoplošně likvidují i borůvky, které „plevelí“ horské louky. Takže v něčem má Roman pravdu.

                0 0
              • RomanH  

                Myslis to o tom vypalovani ? Pokud ano, tak primo od ochrancu z Jeseniku, kteri se tam bavili s kamosem (je i tu na BF), ktery jel v tu dobu zrovna hreben na kole.

                0 0
                • Singlespeed  

                  Jet provařený hlavní hřeben na kole je taky pěkná cipovina, když jsou všude kolem mraky legálních nádherných míst, kde nejsou ani pěšáci natož ochranáři.

                  0 0
                  • RomanH  

                    Ja uz tam mam odskrtnute skoro vsechno. Samo, kdyz kdyz jsme jeli hreben, tak mimo sezonu a v pracovnim tydnu.

                    Jinak Jeseniky jsou pro me obecne TOP v CR. Najdes zde opustena mista, dlouho nahoru i dolu. A je pravda, ze treba i ta mista, kde na kole ofiko nesmis, muzes vetsinou o fous nize projet po neznacene ceste.

                    0 0
                • Barak  

                  Ne, myslím tu souvislost s přirozeným pohybem lavin. Když máš na hřebenu několik metrů sněhu, lavině je úplně jedno, jestli je dole kleč, borůvčí, tráva nebo suťovisko. A na jaře jakbysmet.

                  0 0
              • jIrI___  

                Tuším že jsem tuhle informaci četl i na jedné z informačních tabulí na cestě mezi Červenohorským sedlem a Keprníkem.

                0 0
            • Kotyn  

              Tak ta kleč tam byla vysázena na začátku 20. století k umělému zvýšení hranice lesa. Předtím v Jeseníkách přirozeně nerostla. Za těch sto let se rozrostla a zabírá místo původním horským loukám. V obou Kotlích pak navíc omezila pád lavin, které tam udržují bezlesí. Takže pokud se teď vyřezává, tak je to jen snaha o návrat k původnímu stavu. Bez vyřezání by časem obě Kotliny zarostly lesem.

              0 0
      • jIrI___  

        Tak půjčovnu jsem našel, asi nejbližší pro náš blízký východ je v Nejdku :D

        0 0
      • Smazaný účet  

        hehe, to by mohlo být pro ženu, ta nechce na běžky, že je na tom vratká. akorát mě moc nenapadá, kam by s tím chodila. většina cest je buď projetá pro běžkaře nebo (vylučovací) rozšlapaná od pěších. a v těch dírách se matlat na lyžích?

        0 0
    • RomanH  

      Používáte někdo BC běžky s pásy ?

      Koupil jsem si BC běžky Asnes Nansen BC , k nim stoupací nylonové pásy X-Skin , a jelikož letos není moc sněhu a nestihl jsem je vyzkoušet, měl bych pár dotazů.

      Dle stránek výrobce je jejich průměrná životnost cca 150 Km, a mají se používat jako u skialpů (nasadit pod kopcem, hore sundat, smotat a dát pod bundu).

      1. Opravdu má smysl pásy v naší členité krajině sundávat ?
      2. Pokud ano, jak dlouho to lepidlo vydrží a jaké doporučujete na obnovu
      3. Má smysl používat na pásy nějaký ochranný vosk ? Pokud bude zmrzlo, tak je asi opravdu za těch cca 150 Km zničím, ať tam ten vosk bude, či ne. Cena 1000 Kč za pásy zase není tak úplně malá.

      Trošku se mi to totiž bije s popisem běžek s pásy, kde udávají takřka neskutečnou životnost a ty pásy jsou tam nalepené od počátku :

      https://www.lyze-radotin.cz/…vymi-inserty

      https://www.lyze-radotin.cz/…o-skin-bezky

      0 0
      • Singlespeed  

        Pásy z běžek nesundávám minimálně několik let. Teprve až se vydřou a prokluzují, měním je. Není větší opruz než v terénu nasazovat a sundávat pásy. Na BC běžky používám 38 mm mohérové pásy Contour.

        0 0
      • Barak  

        S BC běžkami zkušenost nemám, jen se skialpy. Ale předpokládám podle tvých odkazů, že pás bude na stejném principu.

        Průměrná životnost 150 km se mi zdá vůči ceně pásů dost malá. Co se týká ošetřování pásů, tak to snižuje riziko namrzání a tudíž nabalování sněhu na pásy. Já to teda v případě nutnosti řeším jen namazáním klasickou svíčkou a žádné extra serepetičky k tomu nekupuju. S BC lyžemi se budeš předpokládám pohybovat většinou v úrovni lesa, kde lze předpokládat, že na pásy nachytáš různý bordel, to je dobré taky z pásů vždy odstranit, abys nenabaloval sníh a zůstal ti skluz.

        Pás má smysl sundat vždy, když se ti úsilí na odlepení/nalepení vyplatí.:-) Když je krátký sjezd, je zbytečné pás sundávat a je lepší to jet na pásech, případně si pomoct stříďákem. To si časem sám vychytáš.

        0 0
      • ratel  

        Mam BC na ktere lepim pasy 35 mm, skialpy, skintec bezky do stopy.

        Odpovedi:

        1. jak kdy. Kazde nalepeni se pocita do zivotnosti lepidla. Navic se nemusi podarit po x tem odlepeni na ture znovu nalepit ( silny mraz, vlhko, prachovy snih atd). Zalezi opravdu na profilu, podminkach atd.
        2. zalezi na cetnosti pouzivani, kvalita pece o pasy, typ lepidla, zpusob uskladneni v lete, atd atd. Obnova je mozna, ale uz to nikdy nebude original. Leda komplet nanest nove, ale to musit umet, nektere shopy to delaji za penize.
        3. Vosk nebo impregnace ano, nebudou ti namrzat a budou lepe klouzat. Staci svicka. Samozrejme na klacky a sutry nefunguje.

        Bezky s integrovanymi pasy viz odkaz dole jsou uplne neco jineho z pohledu zivotnosti pasu – ten pas je integrovany do skluznice v delce cca 50cm a nejde sundat, lepidlo neresis pokud nemas system vymennych segmentu. Mam bezky do stopy Atomic skintec a urcite jsem na nich najel nasobne vic nez 150 km a furt ok.

        0 0
        • RomanH  

          OK, diky vsem.

          Pokud teda bude prvni vyslap hned do velkeho kopce, nalepim je jeste doma, maznu svickou, a uz je nebudu odlepovat (pokud me to nebude treba na Vysocine vyrazne brzdit). S prubeznou ocistou od bordelu + pripadnym premaznutim pocitam.

          Co se tyce te zivotnosti, je mi jasne, ze bude hodne zaviset na podminkach (typu snehu). Kazda sranda neco stoji, a nakonec mozna skoncim u celopasu v metrazi a montazi pres oka, viz. nasledujici recenze

          0 0
          • ratel  

            az ted jsem si vsiml toho upinani – bez patky je pozadavek na dobrou lepivost pasu zvlast dulezity. Ta metraz vyjde levne.

            0 0
    • RUSH  

      Jak je to s šířkou stopy (zřejmě tedy strojově upravované) – jaká je její standardní šíře? Předpokládám, že pokud backcountry běžky budou se svou šířkou v konfliktu s šířkou stopy, člověk se dost nadře.Takže by se mi líbily běžky univerzální, jak do stopy (turistika), tak na backcountry. Inspiroval jsem se zde.

      Pak jsem se také díval na stánky Sportenu – viz. backcountry běžky – šířky jsou od 60 do 68 mm.Např. běžky s tulením pásem Explorer Skin mají třeba 64 mm.

      0 0
      • jIrI___  

        Pokud si to správně pamatuju, tak jako maximum do stopy mi doporučovali 55–60 mm.

        0 0
      • ratel  

        Univerzální běžky / lyže jsou něco jako univerzální kolo.

        0 0
      • Singlespeed  

        Mám 65–53–60 a ve strojní stopě bez problémů.

        0 0
      • Fugas  

        Mám dost staré Forestery, tuším 64–54–60 a ve stopě v pohodě. Dokonce mám pocit, že u nich tenkrát psali, že se dají ještě použít do stopy.

        0 0
        • Fugas  

          Tak dnes vyzkoušeno v čerstvé strojové stopě a opravdu nic moc. Bežka drhne a nejede. Ještě jsem holt nenarazil na takové podmínky.. V běžný turistický měkčí stopě to jde. Takže si sypu popel na hlavu a do stopy už bych vzal určitě užší.

          0 0
          • obda  

            Kvůli tomu jsem místo Foresterů vzal kdysi Highlandery s profilem 54–48–52. Na čerstvou strojovou stopu je to maximum.

            0 0
          • Singlespeed  

            Já byl před týdnem v Rychlebkách na Foresterech a posledních 7 km jsem se chytil do strojové stopy (byla asi půl dne stará) ze Smrku do Ramzové a super palba dolů, žádný problém.

            0 0
            • Tom-T45  

              Jak máš ty Forestery dlouho? Původně se vyráběly 64 mm široké, teď se dělají 60 mm, ty 4 mm můžou být rozdíl drhne/nedrhne.

              0 0
              • Singlespeed  

                Mám ty širší, kupoval jsem je někdy kolem roku 2010.

                0 0
              • Singlespeed  

                Tak ne 2010, ale mám je už od roku 2006, jak se tak dívám na staré fotky. Takže je to téměř prehistorický model Foresterů.

                0 0
              • ratel  

                FIS rika: 6–7 cm sirka drazky, to by mohlo sedet.

                0 0
            • Fugas  

              Taky jsem s tím nikdy neměl problém. Teď jsem s dětma v Benecku na okruzích a raději jedu mimo stopu. Asi tu mají nějakou lepší rolbu:-). Na Šumavě většinou problém nemám, ale to je asi tím, že tam projde přede mnou milión lidí a tady nikdo není… Mám taky starý Forestery.

              0 0
      • Tom-T45  

        Mám Sporten Forester 64–52–60 s šupinama a ve volném sněhu je to paráda. Párkrát jsem s nimi skončil ve stopě a to je utrpení. Lyže je těžká, nejede a tam kde není stopa dostatečně široká např. jen projetá turistickými běžkami, případně zmrzlá, tak tam se zadrhává a je to akorát k nasrání. Pak jsem si pořídil mazací Sporten Perun Pro, což je v podstatě taky turistická lyže s profilem 51–46–48 a na nich mám pocit – oproti Foresterům – že létám. Samozřejmě ve volném sněhu se nechytají.

        Takže za mě, univerzální lyže, která by zvládla alespoň průměrně stopu i BC neexistuje, jestli si chceš užít obojí, pořiď si dva páry.

        0 0
        • dr nick riviera  

          A jde Ti ten Preun dobře teda? Forestry mám taky a přesně jak píšeš – těžká lyže, ve stopě v zásadě na hovno. A právě uvažuju o Perunech, ale mám trochu strach, jestli pojedou. Mám pocit, že ty sportenské skluznice jsou tak trochu na zátopkovský trénink, třeba v porovnání s Fischerama..

          0 0
          • Tom-T45  

            Asi to nedokážu objektivně srovnat s jinými značkami. Já jsem s nimi spokojený, ale po pravdě, nezkoušel jsem nikdy žádné jiné lepší běžky. Vybíral jsem je i s ohledem na svou váhu, moc lyží pro lidi ±110 kg se nedělá. Kupoval jsem je v Helia Sportu, kde mi borec měřil mazací komoru na podložce a co si pamatuju, tak jsem jich tam zkoušel víc a jediné Peruny jsem neprošlápl :-)

            0 0
          • ratel  

            Mam Fischer E99 – ale > deset let starý model https://www.worthpoint.com/…xc-243059524

            (žena má novější – už CAP vršek, jiný design a skluznici) a na courání s pásama i bez mimo stopu jsou super. Do čerstvé stopy se nevlezou. Bílá skluznice – materiál nevím – je rychlejší a tvrdší než všechy sporteny se kterými jsem ve sjezdu závodil :-) – kamarádi jich mají dost.

            0 0
          • obda  

            Perun Pro má sintrovanou skluznici, ta bude nejspíš v pohodě.

            0 0
    • mr.antik  

      Je tady dost informací, přemejšlím jak s BC začít na zkoušku, klidně lyže z druhé ruky nebo z vyprodeje z půjčovny:

      • uplně nutně do strojové stopy nepotřebuju ale bylo by fajn tu možnost mít, tady se tomu prostě nikdy nevyhneš – takže teda šířku 60mm max?
      • vázání – asi bych doma nebo někde splašil klasické NNN a vzal bych si k tomu starší Combi boty
      • hůlky mám musim pořešit asi jen větší talířky, stačí fixní délka cca jako na klasiku (přeci jen se to asi dost boří)
      • počítám s nákupem stoupacích pásů na prudší výšlapy
      • co mi není jasný – mám koukat i na modely s mohérem nebo nějakým nowax systémem. Přepokládám, že dost tras bude už nějak uťapaných a budou to jen mírné hřebenovky kde stoupací pásy budou naprd (?)
      • ocelové hrany – tam je asi využití když cchci sjíždět po sjezdovce nebo na jarním firnu, nebo ještě k něčemu?
      • sjezdové nebo telemarkové ambice nemám nějak cikcak to splužim.
      0 0
      • Singlespeed  
        • Hůlky na klasiku budou mimo stopu moc dlouhé. Vozím teleskopky s velkým talířkem, které se z hlubšího sněhu vytahují mnohem lépe.
        • V hlubokém neprošlapaném sněhu se člověk bez pásů pohybuje velice špatně i po úplné rovině
        • Pokud se ve stopě svezeš jen kousek, tak je nejlepší mít pásy nalepené trvale. Nemusíš pak řešit nějaký nowax, mohér, vosk apod. Ve stopě sice pojedeš pomalu, ale do stoupání pohodička, žádný stromeček, ultimátní odraz.
        0 0
        • mr.antik  

          Díky za postřehy – ty telskopky máš nastavené furt nebo to měníš podle sklonu? Telskopky mám tursitické, bohužel tuším 8cm kratší než vozím normálně na klasiku.

          • na větší sjezd přepokládámám ale pasy sundaváš
          0 0
          • Singlespeed  

            Teleskopky mám pořád na maximum 140 cm. Tedy o 15 cm kratší než vozím na klasiku. Pokud je trošku více sněhu, tak nemá BC s klasikou až tak moc společného, neboť je to spíše jen chůze volným terénem, takže delší hůlky člověk při odrazu nevyužije. Pásy ve sjezdu nesundávám, neboť to s nimi jede pomaleji, což je ve volném terénu více než žádoucí. Ale je to dané možná tím, že jsem extrémně špatný sjezdař a jet rychleji než 30 km/h ve volném terénu znamená nejvyšší stupeň pohotovosti Integrovaného záchranného systému ČR :-) .

            0 0
            • Melvin  

              Můžeš napsat co máš za běžky? Respektive jakou šířku?

              0 0
              • Singlespeed  

                Už jsem to tu kdysi výše uváděl. Sporten Forester z roku 2006, 65–53–60.

                0 0
            • Barak  

              Ne, že bych o podobných lyžích uvažoval, ale ze zvědavosti? Proč máš kratší hulky než na klasiku? Vždyť se to i s větším kosickem musí víc borit, nez v upravene stope, ne?

              0 0
              • Singlespeed  

                Je třeba si uvědomit, že nejedeš ve stopě, ale mimo. Když je hodně prašanu, ťapeš třeba po kolena ve sněhu. Bez pásů se nepohneš ani po rovině a dlouhé hůlky zavazejí a je problém je vůbec vytáhnout (zvedneš ruku s hůlkou co nejvýše to jde a talíř je pořád hluboko ve sněhu). Mino stopu máš hůlky spíše jen na udržování rovnováhy, nikoliv k odrazu. Většinu toho taháš nohama, které mají díky lyžím s pásy mnohem větší oporu než ruce s hůlkama mizícíma někde v hlubinách.

                0 0
                • Barak  

                  To jsem si nějak neuvědomil, že ta lyze vlastně nemá díky malé ploše skoro žádný vztlak. Jsem ze skialpu zvyklý, že i v prašanu te to jaks taks unese a nijak dramaticky se neboris a s krátkými hulkami se dobře nechodí.

                  0 0
        • mr.antik  

          Tak ještě než vyrazim do bazarů a supermarketů (zatim např. Sporten celkem zklamal – oni mají snad už všecko jen se šupinama nebo skinem) tak si potřebuju ujasnit,jak je to s pásama? Abych nekoupil něco špatně. Fakt jsem to nikdy v ruce neměl, tak se ptám možná blbě:

          • vadí celopásům v tom případě skin nebo šupiny?
          • našel jsem pásy už hotové (ceny cca 2–4 tisíce, uf)- jak to je se určuje vhodnáš šířka, délka? Například pro Sporten Forester 60–50–55.
          • pak jsem našel nějaké pásy v metráži – co to obnáší? Nebo je pak lepší zajit někam do servisu ať mi to tam připraví?
          • jak je pak náročně sundavat/nandávat pásy v terénu? Musí se skluznice nějak čistit, připravit?
          0 0
          • petrx  

            Jelikož mě backcountry taky láká, ale zároveň mám rád voskovací běžky

            tak přidám jen pár tipů

            Fischer má u své řady transnordic easy skin xtralite zajímavou vychytávku nasazovací mohérové pásy skrz lyži, jinak se dá jezdit klasicky na vosk, dělají se ve třech šířkách 59–49–55, 66–54–61 a 82–60–70

            ukázka https://www.fischer-ski.cz/…ite-2022-23/

            podobný systém má i MADSHUS PANORAMA T55, ale zdá se mě méně vychytaný a jen jedna šířka.

            Dále se ve světě backcountry objevilo nové vázání rotefella xplore, které má ambice nahradit zastarávající NNN BC.

            Mělo být univerzálnější, díky v terénu snadno vyměnitelným flexorům tak možnost použít jiný na sjezd, či jiný po rovině, + má vyklápěcí podpěru pod patou pro lepší strmé výšlapy. Ale zatím je to novinka takže výběr bot je omezenější a spíš typy vyloženě dělané mimo stopu.

            https://www.telemark.cz/…73100100008/

            0 0
          • Singlespeed  

            předtím jsem měl dvoje světle modré, každé s trošku jiným chlupem, které byly odolnější než oranžové a lépe držely v exponovaných úsecích. Ale i s oranžovými se dá hodně slušně zadrtit.

            • pásy v metráži jsem měl taky. Očko jsem si udělal z ploché špice do nejstaršího modelu Campagnolo Shamal, konec pásu provléknul očkem, přehnul, přilepil a pojistil nýtky.
            • pásy chytají lepivou stranou dokonale bordel odevšad, takže čím méně sundávání a nalepování, tím lépe. Ve větším mrazu lepidlo ztrácí lepivost, takže sundaný pás je třeba hřát někde v teple blízko těla. Pokud promrzne v batohu, tak při následné snaze ho nalepit nedrží. Pokud už lepidlo ztratí lepivost i v teple, je možné ho vyměnit.

            Některé BC běžky, třeba staré Forestery mají kulatou širokou špičku, takže je třeba ji pilníkem přizpůsobit, aby za ni šly pásy spolehlivě zaháknout.

            0 0
      • Jakobo  

        Tady v Norsku na bazaru otazka 2 stokorun, 3 pokud i s kozenyma botama, ceskych, nekdy i zadarmo :-( Fakt vsedni zalezitost. Zas je tu drahy chlast, tak to ve vysledku asi vyjde nastejno.

        BC bezky mam (asi 4 pary) a jezdim na nich moc rad. V drtive vetsine prave ve strojem upravene stope. Lyze se vejde (pokud teda nekupujes nejakou moderni silenost), mozna budes jen vazanim trochu hoblovat vrsek stopy nekde v zatackach. Ocelova hrana je super v tech soucasnych blbych zimach, kdy pres noc zmrzne co pres den roztaje, to se na beznych bezkach neda a uz vubec nesjedes clenite zatacky. Proto jsem si je (mimo jine) oblibil. Ale jedes o hodne pomaleji a vecer budes mnohem vic unaveny. Jedna kozena bota vazi skoro to, co cele vybaveni zavodnich bezek. Pokud bravas na bezky psa tak ocelove hrany mit nemuzes.

        Klasicke NNN bych nebral (to je asi jak mit silnicni tretry na fatbiku), bud to sirsi NNN BC nebo (nejlepsi) klasicke 3kolikove 75 mm, ale ted myslim 75 mm take BC a ne to, co se driv davalo na klasicke bezky. Toto je dobry priklad, presne tyto Åsnes Sondre mam, ale v delce 215 mm https://www.finn.no/…sale/ad.html?… Pak mam jeste o neco kratsi 205 mm na prudke sjezdy v horach. Ty horske (nebo BC) lyze se prolinaji s klasickym Telemarkem, pro nekoho je to totez. Ted myslim ten skutecny Telemark, co se jezdil na beznych lyzich (toto je jeste ten pravy Telemark https://youtu.be/axBiR8ZipPM?…), pac dnes uz je Telemark neco nepochopitelneho i pro bezne Nory.

        Pasy mam, nepouzivam. Na bezne jezdeni davam vosk a i pokud jedu na hory. Pro me otrava, moc nechapu lidi, co se s tim serou. Z kopce pasy brzdi, musi se sundat. BC jsou vic ploche a i se spatne zvolenym voskem maji celkem dobry grip.

        Hulky – mam stejnou delku jako na klasiku. Nejake Swix MT cosi, hlinik je tady lepsi. Mimo stopu do hubokeho prasanu nechodim, to asi nepujde s zadnyma BC bezkama, musely by byt nejake hodne sirkoke. To uz jsou pak asi lepsi sneznice.

        0 0
        • mr.antik  

          Je nějaký zásadní důvod proč nezačínat s NNN (který už mám)? Bude to moc měkké na tu 1kg těžkou lyži? Vedení pod chodidlem a patou to má slušné, na „tenkých“ lyží mám naježděno celkem dost a ne vždy v uplně ideální terénu :-)

          Samozřejmě počítám, že se to co mě bude omezovat, pak podle potřeby obratem vyměním nebo se to posune směrem k širším lyžím nebo ke skialpům (nebo to zůstane ležet v koutě:-)

          S tím voskem mě spíš asi lákají skiny, ale zase nevim, kdybych se chtěl třeba vyškrábat na krkonoše, tak bych to vzal radši prudší cestou a tam by to chtělo celopásy – a ty nevim jak budou se skinama kompatibilní.

          0 0
          • Barak  

            Pásy se skinama asi moc kompatibilní nebudou. Blbe na tom budou držet, bude se ti pod pás dostávat sníh a potom se ti pasy snadno strhnou.

            Kde na tom hodlás převážně jezdit?

            0 0
            • mr.antik  

              Nějaký vrcholový zákoutí a planiny Jizerek a Krkonoš a možná spíš i podkrkonoší kde jsou kilometry otevřených luk. (Vysoké nad Jizerou, Vítkovice, Vrchlabí apod.) ale i třeba když pár dnů napadne, tak louky okolo baráku nebo Ještědský hřeben. Prostě tady ty oteveřený místa mě lákaj a jinak se na ně rozumně nedostaneš.

              0 0
              • Barak  

                To, co píšeš se dřív normálně chodilo na běžkách s dlouhou komorou. I prudké věci v Krkonoších, které se dnes chodí tvrdacky na skialpech s výbavou za desítky tisíc.:-)

                Na takové použití ty širší běžky dávají smysl. Otázka ale je, když máš tyhle kopce za domem, jestli spíš nekoupit nejake soft skialpy, nepockat vždy na vhodné podmínky a užít si to vic i dolu.

                0 0
                • mr.antik  

                  no však jo, chci chodit to co táta před 50 lety na nějakých dřevěných nebo laminátových artiskách a 75mm vázání. Nevim kde bych tady ty skialpy užil, jednak to neumim a jednatk to ochranáři hlídaj nahoře všude a dole už není tolik sníh

                  0 0
                  • Barak  

                    V tom pripade ty běžky urcite budou lepší volba.

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Taky si myslim. Ty BC nejsou vsespasne, ty limity jsou obecne stejne jako u bezek na klasiku. Do hlubokeho sypkeho snehu to moc neni. Ale bude mit vetsi stabilitu na spatnych cestach, na zledovatelem povrchu a ziska vetsi jistotu ve sjezdech. A muze v klidu sjet i nejakou cervenou sjezdovku, coz delam, kdyz se vracim domu a nechce se mi ji objizdet po bezkarske trati. Opet, analogie nejake rozmlacene lesni cesty, kterou na silnicnim kole zrejme projede, ale na obyc HT mnohem pohodlneji a ve vysledku i rychleji, bez rizika prurazu a ztraty balancu. Prave pro tyto duvody jsou BC lyze pouzivane pro prechody hor natezko, pac svihnout sebou ve sjezdu s tezkym batohem na zadech je tak na vykloubeni ramene nebo zvrtnuti nohy.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Myslim že nic horšího, než dojezd Krkonošské 70ky fakt vyhledávat nebudu :-D

                        0 0
          • Jakobo  

            Pri klasice jen soupes nohama dopredu, torzni sily jsou nizke a jen obcas pri zabrusleni. V zatacce jsi pak uz zapreny patou. Z toho duvodu je dostatecna i ta mala roztec uchytu (25 mm?), kam zapada oska na spici boty. Schvalne si zkus zakyvat zacvaknutou botou pri zvednute pate. My jsme letos jeli se znamyma v dubnu na hory, uz se tam zaviralo a ubytovani bylo levne, jeli jsme jen na vikend s tim, ze naposled zabezkujeme a vecer posedime. Vetsina holek moc nelyzuje, nekolik nas z nudy sjizdelo kopecky vedle trasy z hrebenu v neupravenem snehu. Mel jsme jedny moje uzke zavodni bezky take s Rottefella NNN vazanim. Jednou jsem se propadl lyzi a prevratil na bok, lyze zustala zaklinena nekde ve vetvi pod snehem. V pohode, vstal jsem, nic se nestalo, ale kroutici sila to musela velika, pac lyze se ani nehla a ja padal na bok. Neco se asi stalo s vazanim nebo botou, pac potom mi uz pata uplne nezapadala dovnitr drazek, ale navrch a pak sklouzla dolu. Bud ta oska nebo vazani. Uz byl konec sezony, od te doby jsem to neresil a navic to je stary set. Neco podobneho se ti bude stavat na BC kazdou chvili. Zbytecne si znicis vazani a i pokud das nejake stare, budes zas nicit boty. Vezmi si, jak siroky je uchyt na tech Roteffelach Telemark v odkazu vys. Bud toto nebo aspon to NNN BC (NNN BC take nemam rad, tady plati presny opak – 3pinove je stale nejlepsi a ten puvodni kandaharovy rozmer 75 mm zustava i u modernich plastovych Telemark bot s vazanim Chilli ad, co prislo posledni roky uz vubec nemam paru). A dal si vezmi jak je uzka klasicka lyze, pokud ji chces nahnout a o kolik sirsi BC lyze.

            1 0
            • mr.antik  

              jo chápu no, ale stejně to za si zkusim na začátek, protože nemám představu kudy se tady vůbec bude dát jezdit z kopce. Jak jsem psal, boty i vázání staré mám tak co s nima.

              0 0
              • Jakobo  

                On by ani nebyl takovy problem nejake bazarove lyze a boty tady sehnal, pac je to skutecne otazka par 100 korun. Na techto lyzich nebyl moc zadny vyvoj a i ta soucasna produkce Åsnes jen vyuziva technologii lyzi z 90. let, kdy se uz samozrejme delala sintrovna skluznice. Jinak zakladem je porad drevo. Jen ty soucasne stoji 15 000 bez vazani, o 10 cm se zkratily a navic maji pouze ten system pro ty kratke pasy. Jenze netusim jak to dostat do CR, po lonskych pekelnych zkusenostech s ceskou postou uz nemam zajem vyuzivat jejich sluzeb pro dopravu soukrome neEU zasilky. Nepretrzite 2 mesicni vyplnovani formularu kvuli dopisni zasilce poslane rodicum, neustala hrozba nejakych poplatku i po prijemci, kdy zasilka dosla jen par tydnu pred tim, nez jsem prijel domu na vanoce. Dodnes nevim, jesli jsem vsechno vyridil nebo mi za par let prijde oznameni o exekuci pro nejaky nezaplaceny poplatek. Uz jsem to psal ve vlakne CP. Kamionaka zadneho neznam, pokud ty nekoho znas, co by to byl schopen vyzvednout v Oslo tak bych i nejake sehnal.

                0 0
                • mr.antik  

                  Zkusim oběhat bazary co vyprodávaj věci z alpských půjčoven,třea se tam něco okolo 60mm vyskytne. Ale Sporten Forester je furt za supr cenu. Bohužel mi ale vychází na váhu délka 190cm (na mých 166cm) což jsem s představoval kratší (navíc se předpokládá nějaký ten baťoh) ale tak nějak se s tim člověk popasuje.

                  0 0
    • ceo  

      Co říkáte na OAC lyže ?

      https://sagitaoutdoor.cz/oac-skinbased/

      0 0
    • stařík  

      Mám. Doporučuji ty bez skinů (jsou na malé ploše a nejsou na turistiku, vyžadují odraz, který v terénu a v hlubším sněhu není). Takže šupiny a to na co největší ploše. K tomu jsou třeba Fischer outback – ty projdou díky double crownu vše. Běžky stačí ty s NNN vázáním, tj .do šířky 62 mm (na ty se ještě nedělají stoupací pásy). Na šířce 62 mm projdeš vše, co je třeba v Jizerkách o i kopců mimo cesty a lesem bez cest. Na šířku 68 mm už lze dát pásy (u Fischera), ale ty jsem použil jen pro výlet vedle skialpinistů (Ještěd a Tanvadský Špičák po sjezdovce nahoru). Jsou to běžky, takže cesta dolu na nich je utrpení (nedrží pata ani bota, jsou to furt běžky) ani když mají hrany. U BC běžek vždy KOVOVÉ HRANY. Bez hran je to o ničem. Boty lze u NNN vázání libovolné, ale doporučuji buď kombi (jsou v nártu pevnější) nebo lépe speciální otubackový (ty jsou pevnější v kotníku, jsou šité trochu jinak a navíc některé mají sněhový límec (stažení šňůrkou do hlubšího sněhu) – to doporučuji. Na klasiku jsoumoc mekké a nedrží v torzi, což je u přechodů zasněžených muld docela potřeba. Ale jde to i na nich. Hole kratší o 5– 10 cm než sportovní běžkařské hole na klasiku a hlavně pořádný kolečka dole. V hlubokým sněhu není problém běžnou škrabku sportovní běžkařské hole zasunout metr do sněhu. Hole se dají pořídit spešl na outback. Já osobně se u holí vyhýbám karbonu a plastu. Občas se padá do hlubokýho a když hliník ohneš a zase ho přes koleno narovnáš. Když ti praskne karbon 5 km od nejbližší cesty, tak jsi v kelu. Jo a ty šířky lyže 62 mm se ještě vejdou do rolbou udělaný stopy (když se přibližuješ terénu po svých). Ty šířky 68 mm už ne a musíš jít mimo. Ostatní šířky (nad 68mm) pokládám pro potřeby ČR zbytečně široké.

      A přeu zážitky. Je to famózní vyjet ze stopy na lesní zasněžené cesty nebo se pustit jen tak lesem.

      1 0
    • stařík  

      Tohle na BC 62 mm projdeš.

      1 0
    • mr.antik  

      Takže už jsem to trošku přehodnotil (nebudu s tim chodit do strojové stopy) a posunul trošku dál ve výběru a není mi uplně jasný funkční rozdíl mezi Fischer Outback 68 a Transnordic 66

      https://www.fischersports.com/…tralite-2386

      https://www.fischersports.com/…tralite-2486

      Váha cca podobná, krojení taky, oboje je na pásy, ocelového hrany atd… Ale je tam zásadně jiná tvrdost/délka. Transnordic mi vycházejí dle hmotnosti na nějakých 195cm (možná 200cm s většim baťohem) a Outbacky na 179cm.

      Pokud jste to dočetli až sem, bych se chtěl zeptat co z toho pro mě plyne. Měřím 166 a přijde mi že 195 už se bude hodně blbě ovládat, resp je to na jen na jízdu rovně. Jediné plus tam vychází, že se dle hrubých výpočtů budou o 5% méně bořit.

      0 0
      • Jakobo  

        Rozhodne 179 cm, lyze 195 budou nesmyslne dlouhe, to je o 30 cm delsi nez vyska postavy. Mimo stopu jsou kratsi lyze vyhodou, dlouhe se tezko ovladaji, v neproslapanem snehu se tezko zataci. Stejne tak pokud polezes nekam na kopec, budes prochazet kolem krovi nebo vyhybat se stromkum tak dlouhe lyze jsou tak pro zlost. Spice se zaklesne o strom, pritom porad ujizdis dozadu a druha lyze zajede koncem pod snih a nezvednes ji. Pokud budes chtit sjet sjezdovku tak opet kratsi jsou lepsi. Ja mam 195 cm a do tezsiho terenu mam BC lyze 205 cm, to je jen o 10 cm delsi jak vyska. Pak mam dalsi BC lyze 215 cm na dlouhe pochody spis ve stope. Ty bys mel mit BC lyze nejak 180–185 cm, vic urcite ne.

        0 0
        • mr.antik  

          No ještě čekám na vyjádření obchodu ohledně váhy, ale Fischer píše v tabulkách „body weight“ a já tam nahatej vycházím přesně do středu intervalu (60–80) tak nevim jak velký mají tolerance tak jestli není nějaké riziko být na horní hraně intervalu když si vezmu baťoh a fotovýbavu

          0 0
          • Jakobo  

            Vahu u BC moc neres. Cekam, ze nejaci ortodoxni lyzari nebudou souhlasit, ale tady je to fakt skoro jedno a zvlast pokud budes vetsinou mimo stopu. Naopak, u BC je lepsi mit lyze mekci, takze podle me uplne idealni tvrdost pro tvoji vahu a klidne i do stopy.

            0 0
            • Barak  

              No, delší lyze, větší vztlak. Pokud bude chodit s baglem plným objektivu, vzal bych spíš delší variantu, která bude určena na jeho váhu v naložené stavu.

              0 1
      • Barak  

        Při zbeznem mrknutí na ty odkazy mi přijde, že u té první lyze se příliš nepředpokládá, že se na ni bude neco sjíždět. Působí to na mě jako expediční lyze, u které primarne chceš, aby ses neboril, až za sebe zaprahmes saně s výbavou.

        Určitě bych šel do té, která ti dle doporučení výrobce vychazi kratsi. I v Jizerkach se budeš nějak potřebovat dostat dolů.

        0 0
        • mr.antik  

          Jo taky jsem to tak nějak vydedukoval, ale oni tamvyloženě rozdíly mezi těma lyžema nikde nepopisujou.

          0 0
          • Barak  

            Už jenom to, že se ta lyze jmenuje Transnordic a píšou v popisu, že je expediční, leccos napovídá. A v kombinaci s tou délkou je určení te lyze podle me už zřejmé.

            0 0
      • krabica  

        Jsem na to ze zvědavosti kouknul a čuměl jsem, jaké šířky existují, to už je skoro lepší vzít slialpy, kde si to člověk užije i dolekopcom, ale pravda, zas to nebude tak pohodlné na dlouhých štrekách…

        0 0
        • stařík  

          JO, v těchto šířkách se už začínají šířky překrývat. Záleží na užití – skialpy kopec+úprava+sjezd, úprava+kopec+ú­prava+sjezd, běžky courání po krajině, kopec+sakra sjezd, kopec+sakra sjezd. :-)

          0 0
      • stařík  

        Já to pochopil tak, že Transnordick jsou klasické lyže „starší“ koncepce pro milovníky starých časů a ty Outbacky jsou „modernější“ z dnešní doby zkracování (něco jako Postřižiny). Já, po prostudování konkurence, vzal ty novější, tj. kratší, většina výrobců jde nyní touto cestou. Délka šupin a nandaný pás je vidět na fotce. S pásy to „nejede“ stejně jako skialpy. Prakticky nejsou potřeba, ale je to dobrá frajeřina.

        0 0
        • mr.antik  

          Jo, proto jsem špekuloval nad staršíma modelama (ale to ušetřít tak tisícovku), ale všecko bylo na moji hmotnost dlouhý. Nakonec jsem se plácnul přes kapsů a vzal v Radotíně ty Outbacky – realtivně ještě dobrá cena. A pásy jsem k tomu vzal taky, za těch asi 1200,– to prostě zkusim.

          Ještě mi zbývá poladit hůlky nějak…

          0 0
        • petrx  

          Je tam i dost významný rozdíl v tom, že bez pásů, jsou transnordic plně voskovatelné lyže stoupacím voskem, kdežto outback jsou se šupinami se všemi výhodami/nevý­hodami. Akorát bych měl možná obavy jak se bude chovat ta díra na stoupací pás v měkkém sněhu při jízdě bez pásu, jestli nebude drhnout.

          0 0
          • mr.antik  

            taky jsem si řikal ale když vidim tu plochu šupin tak si myslim že je to uplně jedno :-D

            0 0
            • petrx  

              V tomhle mě přijdou o něco vychytanější zmíněné Åsnes běžky, kde jsou pro pásy dvě malé dírky, které vypadají, že by teoreticky neměli při jízdě bez pásů nijak vadit. Na těch se mě ale zase moc nelíbí X-skin pásy samotné, hlavně ten vystouplý plast vepředu.

              0 0
              • mr.antik  

                no tak mě se zase na nich nelíbí cena :-) Přecijen tu nemáme tolik sněhu, tak je jasný, že ty lyže budou brzo dost dobitý.

                Pokud teda vůbec přijdou, v Radotíně dělaj mrtvý brouky.

                Přijde mi že se to dost vyvíjí, za dva tři roky bude všecko zase vychytanější.

                0 0
          • stařík  

            Díra nedrhne. Vůbec o ni nevíš. Taky jsem v mládí řešil každou rýhu, obzvláště šikmou nebo příčnou, zbytečně. V přírodě za jízdy je tolik fyzikálních vstupů, které se mění během vteřiny, že nějaká škvíra je bezpředmětná. Teoreticky by taky mohl skrz díru prolézat pod tlakem ze skluznice takový sněhový pásek a dělat na horní lyži obrazec, ale neprolézá. :-)

            0 0
          • stařík  

            Taky jsem řešil (a můžeš řešit), že bota přesahuje lyži a vlastně podrážka i boky drhnou o sníh a přitom nejsou vůbec aerodynamické a NEVOSKUJÍ se na sjezd.

            0 0
      • ratel  

        jak jsi dosel k 5 procentum? Na kazde ture zazijes x druhu snehu v zavislosti na terenu, výšce, orientaci atd. Nekde bude lepsi tvrda a delsi lyze, za pul km to bude naopak. Proste priroda. O to tu jde :-)

        Mam 180 cm, BC lyze se 75NN mam 200 cm, dost tvrde a nevadi mi to ani s pasama, ani s voskem, stoupaci vosky nelestim jako na lyzich do stopy.

        Pasy si kup tak siroke, at mas v nejuzsim miste lyze pod botou na kazde strane aspon 3mm skluznice. Pomuze to jak na ledu tak i pri lepeni nemusis byt tak presny.

        Skol, uz at to napadne.

        0 0
        • mr.antik  

          5% mi cca vyšel rozdíl plochy lyže, čistě mě zajímalo jaký by mohl být rozdíl při „boření se“ mezi delší hubenější a kratší širší. Nic víc v tom nebylo.

          0 0
    • Jakobo  

      Zkus se podivat jeste na lyze Madshus Voss! To jsou skvele bezky. Lehunke, ocel maji jen na 3/4 delky, ale to staci. Kdysi jsem je mel doma jen na zkousku, fakt se mi libily. I nove tady v Norsku stoji par stovek. Tady je snad maji https://www.ksport.cz/shopksport/?…

      Åsnes ma prapodivnou cenovou politiku, jak by rekl Bolek Polivka nejak z3.14covateli. Osobne bych si u nich soucasne lyze nekoupil. Ale maji hezky potisk, jdou s dobou – maji velkou prezentaci na facebooku, sponzoruji nadsence pri ceste pres Aljasku a to spousta lidi oceni.

      Ty Vossy (take norsky vyrobce, ale hlavne vyrabi sportovni a zavodni bezky) nejsou nijak vyrazne siroke, so stopy se vejdes, hranu maji, na expedici k polu nepujdes, za me do ceske kotliny plne dostatecne.

      0 0
      • Jakobo  

        Tady jsou nejake fotky z inzeratu (proboha ne muj!) https://www.finn.no/…sale/ad.html?…

        Pokud jsi schopen se domluvit s google prekladacem a cist v anglictine (do anglictiny prelozi bezchybne) tak se zkus podivat na toto forum https://www.fjellforum.no/…t-helt-feil/

        https://www.fjellforum.no/…8refrie-ski/

        Samozrejme asi probiraji i dalsi lyze, moc to tam nesleduji.

        Madshus ty Vossy dela i ve verzi bez mazani. Jinak na mazaci samozrejme kratke pasy nedas, coz jako ja nevidim nijak zasadni. Pokud musis mit pasy tak das na celou delku. Prakticky rozdil neni.

        Jeste bidim ezistuji nejake dalsi od Madshusu, nejake Pellestova, neznam https://www.finn.no/…sale/ad.html?… Stoji zato se mrknout i na Rossignol, pac ti delali take BC bezky. Mam od nich prave ty kratsi 205 mm. A koupit to nejlevnejsi, moc do toho neinvestuj. Pak to pripadne otocis na bazaru a koupis si uz jake chces.

        0 0
      • petrx  

        Jo o těchto jsem kdysi uvažoval jako doplněk na zledovatělé a hodně rozbité stopy, jelikož mají stejnou skluznici jak jejich sportovní řada běžek, ale nové už se nevyrábí a i na bazaru už je horší sehnat běžnější délku. Rossignol myslím jako jeden z mála ještě dělá mazací BC běžky bez díry pro pás, ale u nich neuvádí typ skluznice, tak bych měl obavy jestli nepoužívají extrudovaný shit co se dává na levné sporteny, na kterých nedrží skluzné vosky.

        0 0
        • Jakobo  

          Ty Rossignoly co mam jsou z 90. let a sintrovanou skluznici uz maji, jsou to ty zelene na fotce tady https://telemarktalk.com/viewtopic.php?… Ony jsou v tom odkaze probirane jako Telemark, ale uz se to tu resilo, ze jeste v 90. letech ten rozdil Telemark – BC nebyl. A kdo zase u BC bezek napise neco o spravne tvrdosti a ze maji byt prohnute jak klasicke bezky tak pujde za dvere.

          Vazani se na oboje davalo bud kandahar nebo jako mam ja 75 mm. Jinak tyto jsou normal uzke do stopy a maji mazaci cast. Hlavne v porovnani s Åsnes tehdejsi produkce byly lepe zpracovane – na konci lyze je vlepeny hlinikovy blok a stejne tak na spici. Åsnes zacal davat hlinikovy konec az odhadem v polovine 90. let a na spici nikdy. Navic myslim zvrchu je hlinikova folie, fakt vymakane lyze, o kus dal nez i soucasne predrazene Åsnes. Minimalne tento model co mam se jim povedl. Ja jsem na nich nekolik let jezdil ve stope a napr. jel turu v Norsku z Finse na ledovec nad nim. Proto bych klidne i ty Rossignol do vyberu zaradil.

          0 0
          • ratel  

            Moc to na te fotce neni videt, ale je tam sjezdove vazani?

            Ad pata-spicka z hliniku: souhlas, mam neznicitelne fischer E 99 s hlinikovou vlozkou a folii uz asi 20 let, zena ma E99 v cap provedeni s plastem a uz jsem ji to nekolikrat lepil. Kdybych je nekde videl, klidne si jeste jedny na duchod koupim :-)

            0 0
    • mr.antik  

      Takže konečně i na sídlišti nasypalo dost prašánku a dokonce upravili i okruh, tak jsem to ještě večer před spaním musel ty Outbacky testnout. Terén je louka a mírně zvlněná, nejprudší kopec je takový, že v hlubokým sněhu by si děti nezasáňkovaly. Takže takové rychlopoznatky:

      • nejede to. skluz na upraveném celkem dobrý, čekal jsem to horší. Jsem váhově na horní hranici (jako snažim se hubnout, ale znáte to, vánoce a tak), šupiny jsou dlouhé a kvalita úpravy skluznice u Fischeru (vyrobenou ve Sportenu) je tragická. Snad se to nějak zajezdí, ale takové chlupy, co koukaly z té hrubé struktury jsem neviděl ani na nejlevnějších sjezdovkách ve Dekáči. Nemá smysl se na rovině pokoušet o soupaž, je už cítit, že větší usilí nepřináší efekt.
      • nedrží to to stopu, což je asi logické, takže pokud je jen zlehka vyťapaná stopa, nejspíš si to vyrazí svoji vlastní, což je celkem námáhavé, třísla si zamakej. Na druhou stranu, není to asi jejich primární účel a ovládá se to samo.
      • osazení starším obyč NNN vázáním se ukázalo jako funkční, ale stářím už je tam vůle. Určitě to bude vadit v horších podmínkách, na běžně hození to vliv nemá – ale pokud se dostane koule sněhu do vázání pod chodilo, je to nepříjemné. Tohle nějak budu muset pořešit.
      • délka hůlek – vzal jsem si co mám doma na klasiku na upravené tratě a díky velkému boření v prašanu to bylo ok. Nedovedu si představit jak píšou o 10cm kratší. Každopádně budu kupovat teleskopky a uvidim. Po pár krocích jsem pochopil, že rukama se moc nezabírá, na druhu stranu je potřeba dost píchat i z mírného sjezdu a tam se délka hodí :-)
      • ani v nejpruduším sjezdu tady se to v hlubokým sněhu nerozjelo, vlastně jsem celou dobu neviděl špičky. Hold na freeride musim vyrazit někam na větší kopec. Vůbec nevim jak se to pak ovládá ale snad to nějak pujde.. Asi by se tady hodil nějaký Move systém vázání. Na šlapání to posunout dopředu a na sjezd dozadu :-)
      • šupiny (asi i díky mé váze) ve stoupání drží neskutečně i v takové peřině, to jsem nečekal. Netěšim se na jejich zvukový projev na tvrdšim sněhu :-)

      No asi tak. Takže už se těšim až bude rozumný základ a vyvezu je i na hory.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.