• chodec

    potřebuji trochu zorientovat v tom, jak interpretovat výsledky z tepáku. Konkrétně – mohly by někdo nějak stručně napsat či odkázat na to, jak se hejbou tepy s věkem, tréningem, únavou a tak?

    Ptám se proto, že jsem se teď vrátil z IT Challenge – kdo nezná – je to vlastně krátká Písecká trasa – 45 km s převýšením podle mého záznamu cca 780m. Tedy papírově žádná ultranáročná záležitost.

    Je fakt že závody skoro nejezdím, o tréningu se mluvit nedá (jezdím si jak mě napadne a spíš pro zábavu), že za poslední skoro měsíc jsem kvůli práci na kolo nesedl vůbec a že jsem to trochu přepálil ze začátku (zase), ale i tak mě vyděsil na konci tepák, kterej mi ukázal průměr 191 a maximálku 207 (na králi dokonce 213) – vzhledem k věku (32) mám dojem, že bych se na tyhle hodnoty neměl vůbec dostávat (něco jsem slyšel o maximálce cca na úrovni 220-věk, tedy v mém případě by měla být někde nekde pod 190.

    Potřeboval bych vědět, co si vzít z toho, že se v těhle číslech v mém věku pohybuji. Mám to chápat jako v zásadě dobrou zprávu (že to tělo zvládá bez větších protestů) – nebo naopak to mám brát jako varování, že bych to neměl přehánět, sic to se mnou časem sekne.

    Doplňková otázka pak – když člověk jezdí víc (ve smyslu trochu víc najetejch km), bude to mít na tepy vliv v tom směru, že (a) bude jezdit stejné zátěže na menší tepy nebo (b) že bude schopen postupně dosahovat větších frekvencí než bez tréningu (zvedne se mu maximálka a tedy i prahy se kterými je schopen operovat.

    Omlouvám se možná pro někoho trochu za nejapný dotazy, ale nějak se nemohu zorientovat v tom, co si z těch hodnot vzít – tedy pokud si z toho vůbec mám něco brát. Dík za rady

    0 0
    • MlokCZ  

      Prostuduj si KPO (jestli už tedy tohle prostudované nemáš).

      Jinak nečekej moc závěrů z toho co píšeš moc udělat nejde.

      Maximálka je zcela individuální a 220-věk je jen hodně přibližné, možná tak platí průměrně, ale rozhodně tedy ne pro každého.

      Znám lidi co mají maximálku přes 200 celkem dost a zase co nemají ani 180, věk stejný.

      Samotná výše maximálky neznamená vůbec nic. Důležité jsou údaje jako výkon na AP a výkon na ANP, to už něco říká o výkonnosti jedince.

      Jinak maximálka z věkem mírně klesá. O tepech při únavě se tu teď mluvilo zde, tam to nejlépe popisuje Beeda.

      Hlavně je všechno individuální a pokud chceš dělat nějaké závěry z tepů, tak musíš znát dobře svoje tělo, jak funguje, jaké máš prahy, jak se chováš při únavě a další.

      0 0
      • chodec  

        dík – juknu na ty odkazy – nešlo mi opravdu o moje výkony – na bedny nejezdím a do cíle dojedu – to je vše co od sebe čekám, ale trochu jsem si nebyl jist, zda se nějak extrémně neraubuji, když se hecnu na tyhle hodnoty (to víš mám rodinu, musím na to brát ohled ;-).

        0 0
      • jecnak  

        Jeste dodam, ze pokud te to zajima, tak prostuduj to KPO a pak se ptej a pak treba jeste zajdi na testy, Krome testu tam dostanes i rady k „treninku“ / jezdeni a obecne odpovedi na sve dotazy.

        0 0
    • kankrlicek  

      Ve 32 jsem míval max. i okolo 220, teď se přes 190 nedostanu. Takže aspoň jednoho stejně postiženého máš a přežil jsem :)

      0 0
    • camillio  

      Ahoj,

       

      většina podstatného byla řečena, čili TFmax s věkem klesá, navíc není sama o sobě příliš zajímavá. Jsou profíci co mají „hodně“ přes 200 i ti, co toho čísla nedosáhnou. A jsou to profíci :) S rostoucí trénovaností bys měl být schopen jezdit stejné dávky s postupně klesající TF, neb roste adaptovanost na zátěž a efektivita práce svalů (spotřeba kyslíku, glykogenu atd.).

      Výborný materiál je Cycling performance tips, válí se to někde na netu. KPO je skvělé, ostatně tvoří jej lékař sporťák. Jinak vcelku fajn materiály mají na netu i triatlonisté.

      0 0
    • RomanH  

      Hele, jsem na tom stejne. Mam 33 a uz jsem se cca 1 rok nedostal nad 204 tepu. Pred rokem jsem tepal i okolo 210. Okolo 190 tepu pri rychlejsim tempu do prudsiho kopce jsem schopen mluvit s kamaradem, ktery si tepe 170. Zatim stale ziji :)

      0 0
      • Paja  

        Rikas rok, jo? Ze by „vliv konzumace slivovice na maximalni tepovou frekvenci“ to je uplny tema na diplomku;-D

        0 0
    • kcvalin  

      Ja tomu rozumim jak Hurvinek valce, ale co jsem vypozoroval, tak pokud mas takhle vysokou maximalku, budes mit i vyssi minimalku.

      Az budes starej (hadam tak pres 55) tak bych to nedelal – proste bych se vic hlidal, abych nedosahoval takovej tepu. Ale myslim, ze si stejne telo rekne samo.

      0 0
      • chodec  

        pokud minimálkou myslíš klidovku, tak tu zas tak vysokou nemám – nejsem nijak trénovanej a tepák mi odpoledne když jsem ho po zakoupení v práci v kanclu zkoušel ukázal nějakejch 59–60. Vzhledem k věku, absenci tréningu a podmínkám měření to nepovažuji za vysokou hodnotu.

        Podle toho KPO, co teď čtu to opravdu vypadá tak, že víceméně tělo začne zpomalovat samo, jakmile začne mít dost. Tak si přestávám dělat starosti. Zatím v KPO nacházím jedno možné a částečné vodítko pro interpretaci toho výsledku tepáku (i když jsem nepřečetl a tedy nepochopil ještě asi vše). Paradoxně to, že jsem před závodem dlouho neseděl na kole (skoro měsíc) nejspíš způsobilo, že tělo bylo odpočatý a nechalo se „vytáčet“ celkem ochotně a bez reptání. Z křivky záznamu je totiž vidět, že ty tepy nebyly na téhle průměrné hodnotě díky několika málo maximům, ale prakticky se na té hodnotě držely opravdu celou dobu a nechodily moc nahoru ani dolů – chvíli po startu se ustálily a spadly až když jsem slezl z kola v cíli.

         
        0 0
      • Blade  

        To si nemyslím. Maximálka je každýmu daná, s tou nic nenadělá. Pouze se mu s věkem snižuje. Ale klidovka je velmi ovlivňovaná trénovaností. Čím větší výkonnost, tím nižší klidovka. Třeba já mám max 204 (stejně jako Armstrong, jak dole někdo psal:-)) a klidovku v závislosti na ročním období a tím i na tréningu 43–56.

        0 0
    • Dados  

      No tak jsem pročetl KPO a koukám, že tepovka taky neni všechno..bez znalosti dalších údajů nevypovídá prakticky o ničem jiným než o počtu tepů :) Ikdyž nejsem závodník, nechal bych si někde přeměřit lakt. křivku a spočítat přesně prahy. S tepákem jezdim jen tak pro zajímavost..zvláš­tní, že přes 190 jsem se zatim nedostal a je mi 26.. Pro porovnání teď jsem jel 55km s převýšením cca 700 na průměru 133 a max. 176 – buď jsem se tedy flákal nebo nevim..

      0 0
      • Zerocool  

        málo kopců,myslím nahoru

        0 0
      • MlokCZ  

        Jsou lidi, co mají ve 20ti maximálku třeba jen 173, to je individiuální a tedy klidně přes 190 mít maximálku mít nemusíš (nebo jsi se flákal).

        Pokud to nemyslíš s tréninkem vážně, tak laktátová křivka je asi zbytečná, oni se ti stejně prahy budou mírně měnit a tedy je pak nutné chodit na laktát pravidelně.

        Ale můžeš si přibližně určit AP dle metod na základě pozorování dýchání nosem, plynulosti mluvení a plynulosti zpívání. To podle mě pro orientaci (ne cílený trénink) bohatě stačí.

        A pokud budeš vozit tepák delší dobu, tak časem orientačně AP a ANP budeš vědět.

        0 0
        • Zerocool  

          je to dobré si test udělat, pak aspoň víš, kde vůbec jsi, to zpívání a dýchání nosem je hoodně nepřesné…

          0 0
          • MlokCZ  

            Sem tam u někoho to nesedí trošku víc, ale jinak si myslím, že to sedí právě docela slušně. Důležité je mluvit nebo lépe zpívat (nebo zpívání napodobovat) nahlas, aby i mírné zadrhávání hlasu bylo znát. S lehounkým zadrháváním a jen mluvením se většině lidí dostane i relativně dost nad AP.

            Ale samozřejmě test je výrazně přesnější, o tom žádná. Pokud ale nechce trénovat, tak ho ta nepřesnost nemusí tak trápit, stejně nebude pak poctivě najíždět v základní vytrvalosti, tedy tep sem, tep tam je fuk.

            Já si třeba myslím z hodněletého pozorování sebe sama s tepákem, že u mě to bude sedět s chybou ne větší než 5 tepů. Začal jsem stanovením z těch pomocných metod a pak to ověřoval dlouhodobým pozorováním jak se chová organismus (tedy např. že když jedu do takhle stanoveného AP, tedy základní vytrvalost, tak opravdu bez problémů může jet mnoho hodin).

            A na ANP tu má zase pro přibližné určení Conconiho test.

            Ale je fakt, že jeden test může potvrdit nebo vyvrátit stanovení těmi jednoduchými méně přesnými metodami a pak už do budoucna vím, jak moc ta metoda u mě funguje/nefunguje.

            0 0
        • bruco  

          Niekedy moze byt spievanie aj nebezpecne. U mna by sa to mohlo brat ako verejne ohrozenie. :-)

          0 0
        • Dados  

          no přibližně by mi to stačilo – můžeš prosím rozvést to dýchání, mluvení atd.. o týhle metodě slyším poprvý – příp. odkaz?

           
          0 0
          • Zerocool  

            mumlej si něco pod nosem, jakmile nebudeš schopen souvisle a normálně nluvit jako v klidu tak jsi nad AP, je to ale relativní, dýchání nosem  – do chvíle, kdy udýcháš nosem jsi v pásmu AV, když lapneš po dechu pusou jsi nad AP

            0 0
            • Dados  

              No to je pěkný :) Hned jak se projedu, tak to aspoň vyzkouším. Díky..

              0 0
          • Beeda  

            kdyz jedes na ANP tak jsi schopen rict jen sprosta slova :-D

            0 0
      • chodec  

        No to si celkem rychlík – já si to KPO vykopíroval a vytiskl, ale i na 10 písmo toho je hustě napsanejch víc než 150 stran (a to jsem teď zjistil, že mi ještě nějaké kapitoly vypadly). Při čtení v metru cestou do práce a zpět a pár stránkách doma jsem zatím v půli – přesto …

        pokud někdo znáte autora, pogratulujte mu za mě. Fakt první text tohoto druhu, u kterého se chvílemi nahlas směji a přitom, ve většině případů pochopím o čem mluví a jak to jakože funguje.

        0 0
        • jecnak  

          Ondrej Vojtechovsky

          0 0
        • Dados  

          Taky píšu, že pročetl a ne přečetl..ale přečtu.. Jak říkáš, je to podaný skvělou formou, že i roura to musí pochopit. Horší je, že díky takovým článkům si člověk uvědomí, že tělo opravdu není stroj..

          0 0
          • chodec  

            Já se spíš divím, jak to vůbec může fungovat – skoro začínám mít dojem, že jak se pohnu bude průšvih – čtu zrovna o hormonech a jak to zatím vidím, tak si nevybereš – jedinej, na kterém nechal autor jakš takš pár nitek suchých z pohledu sportovce je nonadrenalin – a to se bavíme jen o tom, co je uvnitř přirozeně.

            0 0
    • Eko914  

      No zrovna neska Bakalář říkal,že max tepy Armstronga sou 204.Nemám požadovyný znalosti abych dělal nějaký závěry,ale stejnak to nehápu…

      0 0
      • MlokCZ  

        A co se ti nezdá? Jako, že maximálka Armstronga je moc nebo málo? Ale jak už bylo řečeno, samotná maximálka neznamená vůbec nic.

        Pro zajímavost, jestli si to dobře pamatuju (a jestli zdroj informací byl pravdiví), tak např. Radim Kořínek měl před pár lety (z doby těsně před tím než dostal zákaz za doping) maximálku 173. To by mě samotné nijak nezaujalo, ale pamatuju si to proto, že v nějakém rozhovoru říkal, že na světovém poháru se jedou takové kule, že jede většinu závodu tep 170–172 tepů i při té jeho maximálce 173. Samozřejmě netuším kde má ANP, což je podstatné, ale i když ho může mít dost blízko maximálky, tak nějaký rozdíl tam být musí.

        0 0
        • Eko914  

          A za co dostal zákaz?EPO?:-D Já o tom opravdu nevím zhola nic,ale tak nejak laicki me napadá,že víc úderů víc okysličené krve-lepší svalová práce.

          0 0
          • Eko914  

            Ale nejspíš je to blbost pač třeba Armstrong měl dokonalejší zpracování kyslíku atd v těle…

            0 0
          • MlokCZ  

            Už si to nějak blbě pamatuju a musím se mu omluvit za nařčení, protože ten trest možná nedostal za doping on. Byl to někdo určitě z české spořitelny, kdo jezdil s ním v týmu a bylo to na dva roky. Musím si to někde najít.

            0 0
            • MlokCZ  

              Nevíte někdo jak to tenkrát bylo? Myslim, že v té době jezdili za Spořku dohromady Kořínek a Kaňkovský a nějaký trest za doping tam byl. Ale nemůžu to nikde už najít.

              0 0
    • mathasek  

      Jooo chlapi vy ste šumaři :D já se jednou dostal ke 3stum tepů za minutu a to sem seděl v křesle :D ikdyž kvůli problémum se srdcem :D ae sem tu furt hale :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.