• wtoncek

    Ahoj Bikeři mam možná problém, zdá se mi že mam vysoký tep, když jedu s kamarádem (je o rok mladší) třeba do kopce tak tepu 175 a on jen 140, ale: on jezdí 10 let vkuse závodně (jezdil 2 roky za italský tým, je dobrej) kdežto já jsem na kole neseděl přesně 5 let (znovu sem začal v květnu 2005 a jezdim, do listopadi jsem najel 3500km), ale před 5 rokama jsem jezdil taky závodně několik let, jezdil jsem silnici (ted jezdim MTB-XC), nebyl jsem na tom špatně, jezdil jsem poháry atd. Je mi 24 let, měřim 185cm a vážim 80kg a mam těžký asthma, ale to se dá na kole za 2 měsíce vyléčit, nemam s tím problémy, i když ted jezdím v mrazech a začínám od nuly. Myslíte že se to během sezony zlepší? Chystám se na vyšetření do Prahy, ale ted to asi nemá cenu.

    0 0
    • Meesha  

      tepy a prahy ma kazdej jinak takze bych to vubec neresil.

      0 0
    • Lister  

      Odpověd je jednoduchá – fyzička, je celkem jasný že 10 let trénovaný jedinec bude tepat jinak než ty :o)

      0 0
    • juli  

      Souhlas c Meeshou i Listerem, jen k té poslední větě: právě teď má význam vyšetření na ergometru a pak ještě v průběhu sezony i po ní, abys měl přehled, jak jsi na tom z treninkem.

      0 0
    • jecnak  

      Srovnavas nesrovnatelny, tedy profika a nekoho kdo za minuly rok dal 3500km.

      0 0
    • pegal  

      .. ja se zeptam na neco jineho ..

      .. jaky mate klidovy tep? .. .. ja mam kolem 70, coz se mi zda docela dost .. cim to muze byt? ..

      0 0
      • Luka  

        klidovy tep 70? na co si stezujes? :)) kdyz jsem uplne v klidu tak tepu tak 80, ale spis vic…vetsinou se pohybuju kolem 100tepu… a kdyz jedu na kole malokdy to padne pod 150… a malokdy nad 200 :)

        0 0
        • pegal  

          .. fakt? .. ty jojo .. .. takze muzu bejt v klidu .. ja uz myslel ze mam srdce v prdeli ..

          0 0
          • Komi  

            Ne ne, to ses spletl, srdce máš v hrudním koši na levé straně (nebo tam někde poblíž ;-) )

            0 0
          • Luka  

            bud v klidku. je to o tom, kolik mas natrenovano (ne za sezonu, ale celkove). Od chcipaka jako ja se neda cekat nic jinyho :)

            0 0
          • Gorgov  

            no v klidu, jestli máš klidovej tep 70, moc výkoný srdce teda nemáš, ale je to daný dlouhodobym treninkem a částeč vrozenou dispozicí. Ale mit klidovou tepovku 100, jak pise luka, to uz je snad náběh na infarkt:) Jako sportovec bys měl mít klidovku tak do 60 tepů. Zkus si změřit raní tep, tam bys měl bejt nejníž.

            0 0
        • Biker jak Pes  

          No já mám po ihned po probuzení 30 a během dne tedy v klidu okolo těch 35. Tak nevím, když mi to měřila doktorka, tak nechápala, pořád se ptala jak často trénuju a co trénuju a takové věci…asi se jí to zdálo málo nebo co… :)) Jinak nejvíc jsem se naměřil 156 během zátěže.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Ještě jsem zapomněl dodat, že mám 16 let, tak nevím jak to se mnou bude ve 30… :))

            0 0
            • jizby  

              Možná by ses na to měl nějakého doktora zeptat. Tohle vypadá na nadměrně rozvinutou objemovou výkonnost. Myslím že se tomu říká „sportovní srdce“. Na sport dobrý, ale až toho necháš, nebo k stáru to může dělat problémy, hlavně při vyšším tlaku. A třeba kosmonauti to na let mít nesměli.

              0 0
            • Rychlej turista  

              No já ještě před pár roky měl 35–37 a hrozně nepravidelný, občas srdce pořádně ani nebouchlo, jen tak jako. A při hodně vysokých tepech se mi zase občas splašilo, najednou to skočilo hodně přes 200 a výkon v háji, tuším tachykardie se tomu říká. To člověk pozná i bez tepáku a dost ho to vyděsí, takže okamžitě svěsí nohy, ale po chvilce se mi to vždy srovnalo. A taky mě občas bolelo za hrudní kostí po vysokých tepech. Tak mi na ty nízké tepy doktoři řekli, že to nic není a hlavně že nesmím přestat sportovat, ale že i tak stejně skončím na kardiostimulátoru ve stáří. A mám se vyhýbat vysokým tepům. Tak se toho držím a mám klid. Ale už asi tři roky jím každý den kousek hořčíku a tep se mi ustálil v klidu kolem 40 a ani při těch vysokých tepech, pokud se do nich občas dostanu, už problém nemám. A taky mám trošku nižší tlak a na to mi zase doktorka řekla, že aspoň déle vydržím. To mi dělá problém hlavně když se pořádně ždímnu, třeba po časovce. Takže se buď musím chvíli vyjet nebo si po dojetí hned sednout, jinak kdybych zastavil a zůstal stát, tak to se mnou šlehne. Ale pro jistotu mě kvůli té tachykardii doktor poslal na EKG, ale na té jejich mašince jsem se nedostal přes 137 tepů, protože se z ní dalo vymáčknout jen 200 W. Tak mi kardiolog aspoň ještě udělal ECHO a vyhnal pryč. Proti jiným lidem jsme prostě trapně zdraví, stačí mít trochu rozumu a nepřehánět to.

              0 0
              • kankrlicek  

                Mám něco podobného – při vyšších tepech (nad 190) mě srdce přestane pracovat vždy každý 4. stah :( a to znamená, že jdu vysoko přes 200. V mládí, když jsem ještě nevěděl, o co jde, tak jsem byl párkrát kousínek od omdlení, Teď už to znám a taky jsem starší a málokdy se dostanu tak vysoko. Vyjetí po závodě je nutnost, zvlášť když se v cílové rovince s někým peru :) Jinak naprosto v pořádku.

                0 0
          • pegal  

            .. hmm .. tak to je slusny .. .. vis co? .. dej se k lovcum perel ty maji kolem 15 za minutu .. ale taky umiraji ve 30 letech ..

            0 0
      • Manas  

        Nevim, ja mam 50 :-) Rekl bych ze je to ovlivneno dlouhodobym trenovanim … ale netusim jak moc.

        0 0
        • Smazaný účet  

          je to ovlivněno trénovaností a věkem. Když mě bylo 14 tak jsem míval ráno tep kolem 52–55, teď je mi 21 a mám 37–40tepů. Ale u každýho je to dost individuální, neplatí vždy, že čím nižší tep tím lepší výkonnost.

          0 0
          • Darkson  

            tep 37..to jsi hooodně dobře trénovanej anebo umíráš

            0 0
            • Smazaný účet  

              no, doufám, že ta první možnost je správně:) No, trochu ténovanej asi budu, loni cca 22kkm, z toho asi 5k závodních-silnice.

              0 0
              • Peslezedirou  

                22 kkm, tak to budeš asi hobík. Začni trénovat! :o)

                Můj tep ještě nedávno 52, teď když už na ježdění tamto to bude asi víc :o//

                0 0
              • Darkson  

                okamžitě si napiš do profilu „CHRT, 22kkm/rok“! žádný anbonymní schovávání mezi hobíkama:-)))

                0 0
              • vozejk  

                jenom technická poznámka…to jezdíš i závody venku popřípadě hlavně maratony? protože jinak nechápu jak se dá v čechách nasbírat 5tis závodních km na silnici…

                0 0
                • Manas  

                  Parkrat zabloudis a je to hned :-)

                  0 0
                  • hYs  

                    :DDD, dneska nejvetsi porce smichu ;)

                    0 0
                    • vozejk  

                      no možná kdybys jel třeba nějakej českej pohár na silnici tak ti to k smíchu ani nepříde…a nejenom ČP…

                      0 0
          • marapara  

            Z toho logicky plyne, že až budeš mít 30 roků, nebudeš tepat asi vůbec :D LOL

            0 0
      • jizby  

        mám 55 (max 190) a moc tomu nedám. O systematickém tréninku se nedá mluvit vůbec.

        0 0
      • Acoustic  

        Raní mám těsně nad 45 a během dne, když jsem v klidu delší a, tak 50. Nedělám si srandu!! Byl jsem i na vyšetření s jsem v pořádku. Nejsem zas tak namakaný, mám to od přírody… Maximálka se mi nepodařila ještě změřit:)

        0 0
        • Acoustic  

          Zapomněl jsem napsat, je mi 16, na kole začínám víc jezdit od zimy, mám 77kg a výšku 175.

          0 0
      • Lowrider  

        To je normální. A co třeba stres? Ten taky udělá dost.

        0 0
      • hYs  

        Ted aktualne v klidu 65, normalne v sezone 46–49, kdyz pretrenuju a tep klesne pod 45 tak mam nekdy problemy s nizkym tlakem a pri vstavani z lehu/sedu se mi zamota hlava. Ale asi na to ma velkej vliv ze v lete je 80% meho sportu kolo a pres zimu 90% plavani, dejcha se uplne jinym zpusobem… Jezdim vic od 16ti (je mi 26) a postupem veku jsem si nevsim zmeny tepu, jen ta vykonost..ehm ;)

        0 0
      • Marekstrni  

        Nejnižší klidový tep co jsem si naměřil byl 55. Jinak se mi to pohybuje kolem 60–65. Jinak když jezdím tak se snažím držet tep okolo 140.

        0 0
    • Daf  

      To je vcelku normalni srovnani trenovaneho cyklisty s v podstate zacinajicim. Teoreticky na tom muzere byt stejne jen mas vys posunute prahy :) Pokud si uz nekdy na kole jezdil zavodne budes se pomerne rychle zlepsovat. Na vysetreni si skoc ted at vis v jakych tepech budes jajizdet objemy a pak jeste jednou na jare, kdyz uz budes pomalu trenovat intenzity. Pokud budes poctive trenovat urcite se ti zvysi vykon, a tim padem kopec pojedes pri nizsich tepech, nebo pri stejnych tepech rychleji :)

      0 0
    • lubos  

      To se podda, chvili budes trenovat a pujdes niz.

      0 0
    • stařík  

      Taky jsou lidi nízkotepci a vysokotepci. Já jsem nízkotepec. Jeden práh mám 136 a druhej 155. Víc jak 160 jsem snad nikdy neměl a jsem s tím spokojenej.

      0 0
    • Vladimír  

      mam v klidu hodne vysoky tep, oblekam se na kolo, pridelam pulsmetr a mam pres stovku. Sel jsem k lekari a nameril mne tyto hodnoty: klidovy TK: 116/75, TF 113 zátěž 100 W, 2 min.: TK 133/73, TF 137 zátěž 150 W, 2 min.: TK 144/70, TF 152 zátěž 200 W, 2 min.: TK 160/74, TF 167 zátěž 250 W, 2 min.: TK 179/86, TF 179 zátěž 300 W, 3 min.: TK 211/91, TF 190

      bylo mne receno, ze sice mam v klidu vetsi tep, ale pri zatezi uz to tak znatelne neni, take se pry nic nedeje.

      0 0
    • Luka  

      Tyjo, lidi, dneska jsem byla na EKG.. a pod caru mi napsali „Blokace praveho Towardova raminka“… co to proboha je? Na netu jsem nikde nenasla nic blizsiho…

      0 0
      • jaski  

        a historii si projela? :-) to slysim poprvy

        0 0
        • Luka  

          mnojo, projela a taky google zavarila, ale nejake lidove vysvetleni co to je, to jsem nenasla.Jen ze existuje leve a prave raminko T. a kdyz mas infarkt se zablokovanym raminkem, je nejakej „lepsi“… jinak nic.

          Na kontrolu se srdcem chodim kazdy rok, vzdyckymi rekli ze mam srdce jako zvon a najednou tohle…

          /zkousela jsem doma neco jako „milacku, kdyz ted mam to Towardovo raminko, ty mi ani nedoprejes na doziti ten novej ram?“, ale nejak mi to neproslo :))) /

          0 0
          • Luka  

            Tawarovo ramenko se to jmenuje… ale to jsem nikde taky nenasla :/

            0 0
          • Pebe  

            To se nedivím, vyloženě škoda peněz :-)) Osobně si myslím, že když tě poslali domu, tak to asi moc závažný nebude.

            0 0
            • pegal  

              .. asi chteli aby umrela doma .. :)

              .. hehe .. blbej ftip ..

              0 0
              • Pebe  

                v příjemnym prostředí, mezi svými blízkými :-)

                0 0
      • djano  

        To mam aj ja. Nic si z toho nerob. Na zatazovych testoch mi lekar povedal ze to je taky isty zdravotny handicap, ako ked on ma plesinu.

        0 0
        • Luka  

          UF! …si me uklidnil… proste mi vrazili vysledky do ruky a rekli v pondeli zajdi to donyst sve doktorce. a vecer na to koukam a takova vec tam… znelo to dost priserne :)

          Bo nikdy nic se srdcem jsem nemela a ze uz bylo vysetreni…spousta. Tak jeste jednou dik

          0 0
          • djano  

            Mne to tiez spociatku nebolo jedno ked som to uvidel. A este sa ma lekarka (nastastie nie kardiologicka) pytala, ci ma neboli za hrudnou kostou, ze podla EKG by malo. A poslala ma na zatazove vysetrenie. Az tam ma ukludnili. A este ked som mal pred rokmi mierne problemy (slabe pichanie v oblasti srdca), internista mi po vysetreni poradil urobit zopar drepov, ze to prave chce fyzicku zataz, co sa mi zdalo paradoxne, ale zabralo to.

            0 0
    • hoonza  

      Ptát se na tepovou frekvenci a přitom jezdit před pár lety závodně je slušná nevědomost. Jak a kdo Tě trénoval?

      0 0
      • šlapatko  

        Mám 50 v klidu teť v zimě,přes sezonu jde trošku níže.Raní neměřím nějak na to zapomínám.Max jsem vytočil 198,to už bylo černo před očima:)

        0 0
    • Luky11  

      Ahoj využiju staršího téma, začal jsem používat tépak a nepřestávám se divit hodnotama, v delším kopci se dostavám až na číslo 194, zajímalo by mě jak docílit nižších tepů? Nebo je to o tom jezdit jezdit jezdit a ono to půjde dolu? Nebo je potřeba hledat problem někde jinde?

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Jezdit, jezdit, jezdit. Nic jiného nepomůže.

        Čím je člověk trénovanější, tím je TF nižší, jak klidová, tak během zátěže.

        Projdi si fyziologickou poradnu na kpo.cz a tohle fórum. Je tady několik vláken o tréninku, kde toho najdeš víc. ;)

        0 0
        • Luky11  

          díky

          0 0
        • Luky11  

          Ještě se zeptám když budu dejme tomu víc trénovanější projeví se to i na klidové tepové frekvenci? Zdá se mi totiž že i klidová frekvence (90) je moc a ta by s tepem v zátěži neměla mít nic společného nebo se pletu? porovnávám s lidmi v mém okolí kteří nemají pohyb za celý den skoro žádný a jsou o několik let starší a klidovou tepovku maj třeba 70 což mi přijde divný v porovnání se mnou

          Díky

          0 0
          • JakeF  

            Jak měříš klidovou frekvenci? 90 je fakt hodně, i pokud nejsi moc trénovanej… Jsem si to schválně změřil, když tu sedím v křesle u compu a dostanu se na 53, což pořád není nějak extra nízká hodnota. Pro orientaci, v kopcích se dostávám tak na 185 max.

            0 0
            • Luky11  

              Přesně jak to popisuješ ty, když tu teď sedim už několik hodin za PC a ted si nasadim tepák tak se pohybuju na 88–92 v těhle tepech se to pohybuje

              0 0
            • Luky11  

              Aha tak moment schválně jsem si ho nasadil a jsem taky přibližně na těch 53 to je divný, předtim jsem to vážně poctivě měřil a byl jsem na 90

              0 0
            • zdenek  

              Klidová frekvence se měří ráno po probuzení. Během dne už to není vypovídající, protože to záleží na dalších vlivech.

              0 0
          • Biker jak Pes  

            Klidová TF se měří zásadně ráno hned po probuzení. Pokud máš u sebe nějaký mobil nebo hodinky, tak si ráno alespoň po dobu 15 sec počítej tepy na zápěstí nebo na krku. Pak to logicky vynásob čtyřmi. Od téhle TF by ses měl odvíjet. Hlavně to nesmí být po probuzení budíkem, to jsou pak nervy. :)

            Pokud si měříš přes den, je tam spoustu faktorů, které to můžou ovlivnit. Pokud jsi po jídle, nevyspaný, po kalbě, vypil jsi kávu, to všechno zvyšuje TF.

            TF se mění s věkem a taky to je individuální. Ženy mají ve srovnání s muži o dost vyšší TF. S věkem to potom taky klesá, hlavně maximálka. Ale takové porovnávání doma na gauči je o ničem.

            Něco málo by ti řeklo, pokud byste oba sedli na kolo, našli si dlouhý kopec a jeli ho na 170 tepech. Kdo dřive odpadne, je na tom hůře. Samozřejmě ale neznáš prahy, takže ani tohle není příliš objektivní posouzení výkonnosti. Na to ti nejlépe poslouží zátěžový test.

            Já mám klidovku kolem 40, ale když sednu na kolo, tak mi to taky hned vyletí na 90. :)

            0 0
        • MirosPikos  

          Paráda, tak jsem asi trénovanej :) Měřený včera před obědem (čas na LCD nesouhlasí).

          0 0
          • vacuto  

            a nebo vadny pristroj :P

            0 0
          • Biker jak Pes  

            Zadržet dech umí každý. :)

            0 0
          • Zdenda CUBE  

            Když jsem s klidovým tepem 28–32 ležel v Motole po infarktu, tak se na mne chodili doktoři dívat, jestli ještě žiju. Od té doby mi medikamentálně upravují tep na klidových 55–65. Oba extrémy jak vysoký, tak i nízký tep nejsou moc dobré, protože při obou hraničních je srdce moc namáhané.

            0 0
    • mrozu  

      Také využiju vlákna… má „psychicky“ zvýšená TF stejný dopad na laktát jako při čistě fyzické zátěži? Jde o to, že ani při sebeintenzivnějším tréninku se mi nikdy nepodařilo dostat na tepy, jaké mívám při závodě, kde už při stání na startu jsem na 120 a po pár šlápnutí po rovině se dostanu na 180 a kolem této hodnoty se pohybuje i průměr u 1,5 – 2hodinových závodů. Zato při tréninku, pokud se vůbec krátkodobě na 180 dostanu, celkem dlouho to vydejchávám. Maximum neznám, bral jsem 190 jako teoretickou hodnotu, která vždy souhlasila s tím, kam jsem se při závodech maximálně dostal, ovšem jen do minulého víkendu, kdy jsem jel časovku 25 minut s maximem 193 a průměrem 185, což mi dost nabouralo mé dosavadní výpočty pásem. To mě přimělo konečně si udělat test laktátu, jen nevím, jestli je vhodná doba teďka skoro po sezóně nebo mám raději počkat do jara?

      0 0
      • Biker jak Pes  

        S tím testem počkej asi do jara, než začneš najíždět na novou sezónu.

        Řekl bych, že pokud stojíš na startu a zvedne se ti tep, že to na zvýšení laktátu mít vliv nebude. Je to běžná reakce organismu, kdy se připravuje na nějakou akci. Je to způsobené adrenalinem a noradrenalinem, který se vyplaví do krve a spustí do pohybu nervový systém sympatikus, což má za následek zvýšení srdeční aktivity (tzv. „uteč nebo bojuj“ aktivita). Časem si na to zvykneš a už to nebude tak výrazné.

        Jinak tělo si vytváří laktát pořád, i v klidu. Neexistuje stav, že by tělo bylo úplně bez laktátu. Je to bohatý zdroj energie pro svaly. Bohužel ale pouze za dostatečného přístupu kyslíku.

        K těm zvýšeným tepům, to má snad každý. Nicméně jsou i lidi, kteří se při tréninku ničí a myslí si, jak úžasně netrénují, ale pak přijde závod a nejsou tam, kde by mohli být. To, že se během tréninku nedostaneš na stejné tepy jako během tréninku je normální a je to dobře. V tréninku nemá smysl jezdit v maximálkách, zbytečně se tím zatěžuješ a prodlužuje se regenerace, zatímco v závodě to je jedno.

        Navíc pokud jedeš víc tréninků po sobě, tak jsi unavený a je logické, že se nedostaneš na vyšší tepy. Na druhou stranu, před závodem jsi odpočatý, takže tepy letí nahoru hned.

        Stejně tak nelze brát všechno podle učebnic, kde tě naučí, že člověk vydrží nad ANP maximálně hodinu a ve skutečnosti to je mnohem více. :)

        0 0
        • mrozu  

          Takže adrenalinem zvýšená TF vlastně pouze zajišťuje okysličení svalů ale nevypovídá o reálné fyzické námaze a produkci laktátu, při závodě je tedy pro mě zbytečné se řídit TF.

          Tréninky právě moc intenzivně nehrotím, jen pokud jsem dobře odpočatý, tak si trochu přišlápnu do kopců. Posledně, když jsem se vracel na silničce ze švihu, mě dokonce předjel nějakej drsnej kšiltovkář na BMX :)

          0 0
          • Biker jak Pes  

            // při závodě je tedy pro mě zbytečné se řídit TF//

            No to ne. Určitě se tím dá řídit, ale musíš si sám najít únosnou mez, do jaké míry se tím řídit. V poslední době jsem se naučil jezdit bez tepáku a výkon i projev v závodě je mnohem lepší. Ale to taky nebylo hned, nějakou dobu to trvá, než se naučit jezdit tak, jak potřebuješ.

            Taky záleží, jestli závodíš každý týden nebo pár závodů za rok. V obou případech se tělo jinak chová, je zvyklé na jiný systém a podle toho reaguje. Samozřejmě to souvisí i s tím, jak často trénuješ.

            0 0
            • mrozu  

              S výkonem během závodů momentálně problém nemám, spíš přicházím na to, že se mi vyplácí nešetřit se a jet od začátku šrot, pak už je to o hlavě, co dovolí, a taky jaká je skupina. Na tepáku spíš sleduju abych se neflákal a nejel zbytečně nízké tepy, když vím, že vydržím vyšší. S tepákem ale jezdím teprve něco přes čtvrt roku ~ cca 10 závodů, takže zatím spíš sbírám zkušenosti, na příští sezónu si nechám udělat ty testy a uvidím, co mi to poví.

              0 0
              • vasek80  

                Cynkovo taktiku si Také budu muset osvojit.

                Drtiná většina mojich závodů bylo po startu flegmatické propadnutí za polovinu startovního pole s plánem, že si to budu v průběhu stahovat v kopcích. No a nakonec to vždy dopadlo tak, že jsem do cíle přijel pěkně odpočatej za pořadím, na které bych měl.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Bikový závod už jsem nejel víc, jak 2 roky, takže v tomhle už asi neporadím. Ale co si pamatuji, tak to byl šrot od začátku do konce, ať už to byla krátká padesátka nebo dlouhá devadesátka. :)

                  Jeden rok na dlouhé Silesii (90km) mi po prvních 25 km přišlo, že takové brutální tempo, jaké se tehda jelo na špici se snad nejelo na krátké trase.

                  0 0
                  • trembi  

                    Přesně většinou mám na závodech na 50 km průměrnou tak 170–175 tf. :)maximální např. na Malevilu 202.

                    0 0
                • vasek80  

                  Jo a omlouvám se Ondřeji Cinkovi za Y. Mám kamarádku s y a neuvědomil jsem se :-)

                  0 0
      • Breakpain  

        120 na startu? Ja jsem napumpovanej adrenalinem a mam 150 a nehybu se na tom startu, takze me to skoci docela dost, ale jak se to rozjede, klesne.

        0 0
    • Mr.Duck  

      Trochu se tu prizivim..

      Po letech sem konecne zase pribral do staje XC kolo, shodil vepredu prevodniky a dal tam 32z, vzadu mam 11–36.

      Kdyz jedu do nejakyho tahlyho strmejsiho kopce (rekneme pres 10% stoupani, ja vim ze to neni moc :)), tak to sice nohy zvladaj, plice prekvapive taky, ale dela se me tak nak mdlo a pumpa jede rychlejc nez po dlouhym rychlym technickym sjezdu (kterejzto je vyrazne vic vycerpavajici, a namaha cely telo, tak bych cekal, ze se pumpa nadre vic). Resp. nemerim si tep, mozna je pri sjezdu vyssi, ale neprijde mi ze bych to nejak registroval..

      Muze to bejt tim, ze proste nejsem zvyklej tocit jenom nohama, nebo to mam resit nejak sofistikovane?

      0 0
      • maajkee  

        Při sjezdu nikdy nebudeš tepat tak konstantně i když namáháš celý tělo. Přeci jen do kopce o 10% už potřebuješ celkem dost wattů a tepeš poměrně vysoko konstantně nějakou dobu, takže pumpa se vždycky nadře rozhodně víc do kopce.

        0 0
      • mr.nikdo  

        Zajed se podivat na nejblizsi krematorium, at vis do ceho jdes :-D.

        Dej si tam zpatky prevodniky a uvidis, ze na tom mensim to pojede lepe (nebude tak tepat srdce).

        0 0
        • Mr.Duck  

          Hele predtim sem tam mel sice 22 placku, a k ni asi o 2kg tezsi kola, a tenhle problem sem nepocitil. Zato sem pocitil, ze jedu do kopce tempem sneka co ma na tele uzel :-/ Kazdopadne je s prevodnikama srani a pada z toho retez, to uz nechci! Se raci natrenuju abych to vyjel :)

          0 0
          • mr.nikdo  

            A zrovna u Tebe bych cekal, ze nepodlehnes silenym trendum :-D.

            Nesmis s tim XC litat FR a DH :-D. Nebo tam dej klasicky prevodniky a nejaky napinak – C.Guide?

            Myslim, ze to pocitis – jako netrenovany (na XC).

            0 0
            • Mr.Duck  

              Kdyz ja tomuhle zrovna fandim, jelikoz nemam presmykac na DH, tak mi to prijde jako barokni prezitek co nema na kole co delat :) Furt je tu moznost poridit 40t dozadu, nicmene si rikam, ze kdyz to nohama utahnu, tak to prece musi nejak jit :-/

              0 0
              • maajkee  

                Přece nejde o to jestli to utáhneš, ale jak to utáhneš a co to s tebou udělá. Taky jsem zkoušel vepředu jednoplacku, ano, jde to, něco musíš rvát silou a vyjedeš, ale na běžný ježdění, proč to dělat?

                0 0
                • Mr.Duck  

                  No rozumim, kdyz me se presmykac nelibi, a znas to, kdyz uz jezdim plisen, a sam taky nevypadam zrovna k svetu, tak chci aby se aspon to kolo libilo!

                  0 0
              • mr.nikdo  

                To je podobny, jako by ted byla moda analniho sexu. Ale kdyz na nej nemas nervy, cas a nechce se ti mazat, spokojis se s klasikou, protoze zacit s ni je snadnejsi, rychlejsi a nemusis se starat o mazani.

                Coz zrovna ted nemas na to, aby ses do analu poustel (zatim) :-D

                0 0
                • Smazaný účet  

                  omg!:D

                  0 0
                • Mr.Duck  

                  A to ja sem zas celkem trpelivej, a rad si dopreju, mlada je sikovna :D Teda, kdyz sem este nebyl forever alone, zejo.

                  Hele dneska sem to zkousel na Fromme, kde je maximalne nejakejch 8% souvislyho stoupani, a tam neni problem, tak bych se skrzeva tohle moh k nejakejm tem analum dopracovat, coz?

                  0 0
                  • mr.nikdo  

                    Stejne bych tam tu placku navic hodil :-D.

                    V nejlepsim pripade Te anal muze tak odbourat, ze tam zustanes lezet uplne sam v limbu a jen v duchu doufat, ze Ti nekdo pomuze :-D.

                    Ale fakt se to nezda – tim normalnim se propracujes k tomu analu rychleji :-D.

                    0 0
      • JSt  

        tady vidis, ze sjezdari jsou sracky a hovno uslapou. co tam mas dal? ;-)

        0 0
        • Mr.Duck  

          Nahodou, dokud mi to jede, tak tem co se tu solichaj na XC ukazuju samy zada, jak sem do kopce sviznej! Akorat ze to mi vydrzi tak max 200 vejskovejch no :-/

          0 0
        • mr.nikdo  

          :-D

          0 0
      • Rychlej turista  

        A já si vždycky myslel, že ve sjezdu mám zvýšený tep z vyděšení :-)

        0 0
      • xshreck  

        trénuj, jestli ti je mdlo, tak ty tepy honíš asi dlouho na maximálce :-D

        0 0
      • jonti  

        V horach je to podle me nepouzitelne. Mel jsem to tady v Praze, uplne bez problemu. Je to i plus, ze me to nutilo jezdit o neco rychleji. Ve vetsich kopcich je to ale malo, s tim prevodem at chces nebo nechces jedes rychleji, vic si nakladas a potom to neudychas. Pokud se nejmenujes Schurter, Absalon, Kulhavy a podobne… I profici si na Sumavskem KPZ stezovali, ze jim nestaci rozsah prevodu XX1 do tezka i do lehka a meli 32 nebo 34z.

        0 0
        • Mr.Duck  

          No zas tady to uz vozi skoro kazdej, a nejak s tim nemaj problemy, tak du tak trochu s davem, ciste proto, ze rad gramarim a absence smyku se mi proste libi. Rychlejs s tim clovek jede urcite, a ja nechci na XC nijak moc hrotit, spis to mit jako doplnek treninku na DH, kdyby se mi povedlo dostat rameno do stavu ze bych zas moh zavodit..

          Jde mi o to, ze jestli je to vec co se da natrenovat, tak se rad budu snazit abych to namakal a byl schopnej utahnout. To, ze bych s tim ted neco nedal mi az tak nevadi, jezdim XC mesic a jinak sem zadnou aerobni aktivitu leta nedelal. Jde mi spis o to, jestli to, ze se mi dela mdlo kdyz jedu sviznejc neukazuje na nakej vetsi pruser nez to, ze na to akorat nemam :)

          0 0
          • blaf  

            jinak sem zadnou aerobni aktivitu leta nedelal

            jelikoz se ti dela mdlo tak to moc aerobni nebude ;)

            hlavne bys mel zacit s objemy a potom az hrotit kopce

            0 0
            • Mr.Duck  

              Na tom neco bude :) Kdyz zas vocat pocat, porad jezdim na kole aby me to bavilo, zejo, a moc rovinek tu nemame :)

              0 0
              • Krejca  

                Tak to máme stejně :-)

                0 0
              • roura  

                Tak to byl potom skvělej tah pořídit si závodní jednoplacku ;)

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Sak ja to tak mam i se sjezdakem, to je samej vorl kap, top komponenty, a mam to beztak akorat na to moje m*dani :) Akorat ze tam to asi nema zadnou nevyhodu, no, az na tu cenu :)

                  Vono to je tezky, ja mam asi trochu protichudny pozadavky, chci aby to kolo bylo lehky a hezky(1×10), a aby se na nem dalo jezdit svizne atd, a abych na nem neco natrenoval a nabral vic fyzicky (asi porad 1×10), ale zaroven to mam jako takovou odpocinkovou aktivitu, kdyz sem 5 dni v kuse na DH a uz proste nemuzu..(=2×10)

                  Ale jak sem psal, jestli se da nejak rozumne natrenovat, aby mi to pumpa utahla na 1×10, tak budu naprosto spokojenej, resim to jenom proto, ze na ten pocit, kdy to telo nedava nejsem uplne zvyklej, tak me to zarazilo :)

                  0 0
                  • blaf  

                    natrenovat, aby to pumpa zvladla znamena zacit pomalu, ne do toho rovnou busit jak jsi zacal, takhle brzo skoncis

                    0 0
                    • Mr.Duck  

                      Se lehce rekne, kdyz treba k tem trailum co se ted jelo EWS je to proste do kopce no, a prece ty traily nevynecham, nebo snad nepudu pesky!

                      0 0
                      • mr.nikdo  

                        To rikam. Ty tem XCkarum davaas po ceste dolu a ne nahoru. Nas tady lakujes.

                        0 0
                  • jonti  

                    dej tam nejakou 42 dozadu a mas vyreseno.

                    0 0
              • xshreck  

                ale vytrvalost jde i v kopcích, jen se nejede tak rychle :-D

                0 0
    • Karlos14  

      Čau lidi, měl bych dotaz. Začal jsem teď jezdit na trenažéru a přijde mi, že mám hrozně vysoké tepy oproti létu. Průměrně tak o 10 i víc při stejném výkonu. Poprvé jsem si udělal FTP test a měl jsem průměrný tep 190,maximální 200. Což mi přijde hrozně moc, vzhledem k věku 28let. Na takovou maximálku jsem se dostal naposled před dvěma roky. V létě jsem měl průměrné tepy na vyjížďkách 150–160. Teď na trenažéru klidně i 175. Myslíte, že je to normální?JInak tento rok jsem najel cca 5000km takže něco naježdíno už mám

      0 0
      • Delkim  

        Jak řešíš na trenažéru chlazení?

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
        • Karlos14  

          otevřené okno ,obyč. pokojový ventilátor a ručník

          0 0
          • Delkim  

            jsi přehřátý

            0 0
            • Karlos14  

              to je možné. S tím asi stejně nic neudělám. Já jen, že jsem měl 2 měsíce zpět na trenažéru tepy o dost nižší a najednou to takhle vylítlo.

              0 0
              • Delkim  

                Aha, tak to nevím. Ale obecně se skutečně „uchladit“ v intenzitách na trenažéru je dost oříšek, já mám dva větráky a před jedním se skoro nedá stát rovně a je to jen tak tak.

                0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
              • Raf  

                Před dvě ma měsícema jsem měl na stejných watech taky o 10 tepů méně, pak jsem měl pár rýmiček, kašílků, minimální trénink – nebude to tohle?

                0 0
      • svoboda77  

        Roli hraje asi milion věcí. Jiné tepy budeš mít ve 30°C, jiné kolem nuly. Záleží na stavu regenerace, den po těžkém tréninku budeš mít vyšší, než po dni odpočinku a pořádném spánku. Celkový stav organizmu, případná únava, fyzická i psychická, lehké nachlazení apod. No a hlavně aktuální natrénovanost, fyzička, forma. V létě jsem měl na své poměry slušnou formu, byl jsem zdravý, v pohodě, běhal jsem i přes 100km týdně. Klidovka 43. Teď přes dva měsíce neběhám kvůli zánětu chodidla, jen jezdím na kole, forma je v (_._), klidovka vylezla na 54. Jakmile popoběhnu, tepy cítím až v krku.

        Takže to moc neřeš, trénuj na pocit, hlavně bacha na případné zdravotní problémy nebo třeba přetrénovanost. Pokud máš podezření, že něco není v pořádku, dej si pohov nebo si radši nech udělat zátěžové testy, dělá to každé lepší sportovní centrum nebo např. FTVS.

        0 0
        • Jirik123  

          Den po těžkém tréninku budeš mít tepy spíš nižší, než po odpočinku. Teda já to tak mám :) Se zbytkem souhlas. Na trenažéru taky pozoruju vyšší tepy a přikládáme to horšímu chlazení.

          0 0
          • BLACK1E  

            Přesně tak, den po šrotu jedu kolikrát na poloviční tepy.

            0 0
            • jannk  

              to je zajimave – kamos to ma taky tak, ale mi naopak druhy den po srotu tepy vyskoci i kdyz se na kolo jenom podivam

              0 0
              • Rychlej turista  

                Něco jiného jsou tepy v klidu a něco jiné při zátěži. Po zápřahu jsou klidové tepy na druhý den vysoké, bo ještě neproběhla regenerace organismu.

                0 0
                • jannk  

                  ok, napsal jsem to blbe – mi po srotu druhy den klidove tepy klesnou, ale na kole strasne rychle vyskoci na pomerne vysoka cisla.

                  0 0
                  • svoboda77  

                    Tak asi to může být individuální, já mám zkušenosti hlavně s běháním, ale počítám, že je to jedno. Po ultrazávodě mi trvá týden, po delším někdy i dva, než se mi tepy měřené za běhu při nějakém středním tempu vrátí ze zvýšených hodnot do normálu.

                    0 0
                  • jonti  

                    Vic lidi to ma podobne, telu se moc do intenzit nechce, a den po intenzitach, kterych ale nebylo moc a uz jsi to zregeneroval, se jde do intenzity lip.

                    Kdyz jsem byl mladsi nebyl problem dostat se jen tak na 180 tepu, ted je to uz velmi vyjimecne a pres 170 to dost boli. A to mi je jen 36.

                    0 0
                    • Raf  

                      Na tohle mi pomáhá jezdit šrot i na tréninku, sice mně to samotnému nejde, nebaví mě to a bolí to. Ale vyplatí se to :) Akorát není moc času po víkendu zregenerovat, odtrénovat a orazit si před dalšíma víkendovýma závodama.

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      Tohle je ale klasické rozjetí před závodem – dát si krátký šrot. Nikdy jsem nepochopil, jak si mnozí dávají úplné volno právě den před závodem. Já vždy odpočíval 2 – 3 dny před závodem a právě den před závodem jsem se hodinu, dvě šrotoval.

                      0 0
                      • jonti  

                        Jde o to jaky zavod, kdyz to ma byt 6h maraton v horach, je ten uplny klid lepsi, tam se rozjedu behem prvni hodiny.

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Z toho, co se tady píše, tak jsem pochopil, že o nic delšího se nejedná. Proto ty rozdílné zkušenosti – jeden ty tepy uvádí po krátkém šrotu a druhý po celodenním nářezu :-)

                          0 0
                          • Delkim  

                            Den před závodem si dávám několik minutových intenzit v celkové délce kolem 50 minut včetně rozjetí a vyjetí. To se mi osvědčilo nejvíc. Tady je hlavní nakopnout nohy, ale pošetřit síly.

                            0 0
                      • plzakj  

                        Superkompenzace?

                        0 0
                      • Pessinger  

                        To teda vyzkouším :-) díky za inspiraci

                        0 0
      • BLACK1E  

        Moc mi ty čísla nejdou dohromady. Jestli se máš maximálku u 200, tak jezdit celoroční průměr 150–160 je dost vysoko. Samozřejmě to může mít každý jinak, ale třeba já mám max. 215 a s průměrem 160 se vracim z hodně intenzivní vyjížďky, kdy jsem jel několik segmentů na anp.

        Jinak na trenažeru můžeš mít vyšší tepy kvůli teplotě nebo třeba i proto, že se na tom jede trochu jinak než na kole venku. Ale najíždět doma na trenažeru 175 je fakt k ničemu.

        0 0
        • maajkee  

          On to má hlavně každý úplně jinak. Já mám max cca 195 a příjemně se mi jezdí kolem tepu 140–150.

          Když zkouším jet třeba na 130, tak už mě to vůbec neba a mám pocit že spadnu z kola :)

          0 0
          • Delkim  

            Tak to by tě ty moje recovery jízdy na 80 tepech asi fakt nebavily :)))

            0 0
          • Melvin  

            Přesně. Ono to dost závisí na výkonosti daného jedince. Někdo s nulovou fyzičku pojede na 130 třeba 20km/h a jiný, trénovaný pofičí na ty stejné tepy 30km/h a přitom můžou mít stejnou maximálku.

            0 0
        • Karlos14  

          Asi to mám fakt posunuté. Když jedu na 150tepů tak ještě dokážu celkem v pohodě mluvit a vydržím tak klidně 5h. Na průměr 165 tepů jsem schopný odjet 3 h vyjížďku v tempu a tep 120 mám jen když na to kolo sednu.

          Jezdím třetím rokem a dohromady jsem najel asi 12000km. To ftp mi to naměřilo 260W při váze 78kg, takže nic moc. Čekal jsem, že bych mohl jít s tepy za tu dobu dolů, ale maximálku mám stejnou jak na začátku.

          Jinak je pravda, že na tom trenažéru jezdím intenzivněji a kratší dobu. Až se ochladí tak to s otevřeným oknem bude lepší

          0 0
          • novas752  

            Taky tak.

            Max okolo 200, pod 130 prumerne se na kole nedostanu i kdybych delal buhvi co., standartne privezu na silnicce avg 145–160 i z vicehodinovych vyjizdek, ale taky to obcas je treba 167. :) Na bajku jsem schopnej jet vic pohodu a dostat se i ke 135.

            Maxima obvykle 175–190, nad 190 zridka kdy.

            Ale na trenazeru kdyz jedu vytrvalost okolo 90–100rpm se i na nejakych 120 avg dostanu, ale to je vylozene sluchatky v usich a hypnotizovani tepu na tachometru. Jezdivam obcas akorat u otevrenyho okna, vetsinou okolo hodiny, maximalne 2,5 – to uz bylo silne na palici. :)

            0 0
            • plzakj  

              Tak to ja to mam obracene. Na bajku se snaz dostanu do intenzity a v terenu se vic vyradim. Na silnici vetsinou krouzim mezi 130–140 avg. Vyssi intenzita na silnici ******** boli. Maxka 184.

              0 0
              • Pessinger  

                A utočíš třebas 2h průměrku 165t na silnici?

                0 0
                • plzakj  

                  Ani nahodou. To mam 5 tepu pod mym odhadovanym AEP. Kdyz se vratim ze silnice s prumerkou 145–150, tak jsem si fakt daval :-) Jako maxky jdou treba ke 180, ale prumery ne. 150 prumer na silnici po 2h jsem snad nikdy nemel. Ale to ti stejne nic nerekne. Absolutni cisla nejsou rozhodujici a jsou unikatni pro danyho jedince. Podstatny je, kdo ma, kde a jak siroky zony.

                  0 0
            • Karlos14  

              Tobě je, ale 22 tak máš na takové tepy nárok. Mě už je 28 :)

              0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
              • novas752  

                To neni zas takovej rozdil. :) Podle toho univerzalniho vzorecku 220-vek to je 6 tepu.

                Ale kazdej je jinej a nekdo muze mit maximalku prirozene vyssi nekdo nizsi. Kamos stejne starej jako ja se pres 180 nedostane…

                0 0
                • Flip1111  

                  Máš pravdu. Je to hodně individuální a trénovanost se podle toho poměřovat mezi různými lidmi nedá ani přibližně.

                  Mě je přes 33 a stejně mám maximalku kolem 200 a měl jsme průměrný tep i 180 bpm za 2h30min, a to mám najeto kolem 45k km

                  0 0
          • Melvin  

            Tak se 4000km za rok se toho moc vykouzlit nedá no.

            0 0
      • platypus  

        Ahoj, jestli je to normální to nevím, co vím určitě, že prvním rokem ježdění jsem dal třiapůl tisíce km za rok a víc mě tělo nepustilo, teď sedmým rokem klidně bych deset dal nebo patnáct, aji dvacet :-) No a další věc, vyměnil bych kliky co máš na kole za kompakt, klasiku nechat závodníkům, s kompaktem jsou kopečky daleko lepší.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          3,5 je dobrý začátek, osm je pohoda, deset ještě nic moc neznamená, pokud se nejedná o tréninky. Ale přes patnáct už je to dost jiné. Jen toho času, který na kole prosedíš … při celkové průměrce 27 km/hod by to dělalo 555 hodin, tj. každý pracovní den cca dvě hodiny, jaro-léto-podzim-zima. Při použití MTB jako hlavního kola a průměrce třeba 18 km/hod už je to ale neřešitelných 833 hodin. Takže opatrně. :-)

          Říká se, že >600 hodin/rok už je tréninková dotace sportovce, udržet se v rekreačním pojetí a tempu pak nebývá úplně snadné.

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
          • platypus  

            Jojo, s tím se dá souhlasit, přes deset jsem se nikdy nepřehoupl, tak to bude jak říkáš :-)

            0 0
            • platypus  

              …zas kdybych svobodnej, mně ještě napadlo, tak třeba jo :-)

              0 0
          • maajkee  

            Kilometry jsou celkem jedno. Záleží na čase a jak člověk jezdí a jak se umí kousnout.

            Jak když mel chvíli „závodící“ období, tak jsem najel rocne 5,6 tisíc + 2,5 tisíce na plecce do práce a dojížděl jsem lip než pár lidí co mělo najeto třeba 10,12tisíc.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Samozřejmě, 5–6 tis. tréninku a další dojíždění k tomu je efektivnější, než 10 tis. flákání nebo i dřiny, ale bez regenerace.

              0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
              • JFtryall  

                Presne tak, je to hodne o nastaveni priorit. S 10K dobre vymysleneho a strukturovaneho treninku se daji zajizdet spickove vysledky. Ale je to celkem narocne na psychiku, protoze ten trenink dost boli a je postaveny v podstate na intervalech. Kdo to vydrzi, tak i tech napr. 10h tydne ma vysoky potencial k rozvoji a je to mnohokrat lepsi, nez kroutit porad 4h a na jare si vzpomenout na to, ze je potreba i trosku intenzit.

                0 0
                • Delkim  

                  Naprosto souhlasím. Letos mám poloviční nájezd co loňský rok a přitom v podstatě skoro sezóna snů.

                  Jenže je tam jedno velké ALE!!! Ty tréninky jsou sice kratší, ale fakt hodně bolí a to nemusí každému „vonět“…

                  0 0
        • Karlos14  

          kompakty už mám od začátku sezóny a kopce jsou teď daleko lepší :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.