• timi

    Prekvapila mě vyžší tepová frekvence a potřeboval bych poradit jestli se tím mám zabývat nebo neřešit.

    Je mi 30 let, měřím 169cm, vážím 74 kg. Mám tak deset kg nadváhu oproti době před čtyřmi lety, když jsem pravidelně rekreačně sportoval (squash, kolo a inline). Začal jsem znovu chodit hrát squash a jezdíme na kole. Naučil jsem se vdechovat nosem a vydechovat pusou a je to tak o 100 procent lepší. Už se na kopci a nebo při hře nesvíjím nedostakem kyslíku. Koupil jsem si Polar tester a dnes ho poprve pri squashi vyzkoušel. Při hře mám tep mezi 180 – 190 a celkový průměr za půl hodiny hry 169. Nutno říci, že je to spíš pinkání o zeď než hra. Když jsem ho půjčil přítelkyni, měla při stejné hře kolem 120 a maximum 136. Tak si ještě šla oběhnout barák a dostala se maximálně na 156. Jenže ona chodí pokud čas dovolí 3× týdně na spinning a do toho plave, dělá fitbox a posiluje. Přesto jí na kole stačím, ale mé srdíčko asi nestíhá?

    Informace jsem čerpal odsud: http://www.cyklistikakrnov.com/…rekvenci.htm a proto mě napadá mnoho otázek. Jako jestli to při mé netrénovanosti nemůže se mnou někde švihnout? Zdali bych neměl zvolnit a raději začít pravidelně méně než se jednou za měsíc v něcem odrovnat? Podle odhadového výpčtu Tmax jsem spočítal 195 a je divný, že se ke 190 blížím při popobíhání.

    Prosím o nějaký komentář.

    Tomáš

    0 0
    • Prtko.cz  

      To chce radu odborníka a ne…z BF, takže si zajdi k lékaři.

      0 0
      • timi  

        Zatím se k lákaři nechystám. A nebýt toho měření ani by mě nenapadlo přemýšlet jestli se moc namáhám nebo ne.

        0 0
        • Krutor  

          Hele, jsou lidi nízkotepci i vysokotepci. Já patřím k těm druhým, max. tep (squash i kolo) 205, stačí trochu do kopců a 180 je hned tam. S věkem to neubývá :-). Tlak mám mmch. celoživotně normální(125/80). Stačí mi jít do schodů a mám 90. Proto mě fascinují některé rady, jak efektivně trénovat při počítání aerobního pásma odpočtem 220 – věk :-))))

          0 0
    • Kaco  

      tezko soudit podle toho squashe, muzes byt vyhecovany, nervozni ze hry atd, ani o tom treba nevis… na kole to zjistis lepe. Jed na pohodu a uvidis jakou budues mit tepovku. Kdyz to bude moc, tak asi k lekari. Taky to mohla byt chvilkova zalezistos, obcas mam taky hodne vysoky tep oproti normalu.

      0 0
      • timi  

        Budu na to víc koukat. Mně stačí popoběhnout a už mám 160.

        Nervózní ani vyhecovyny jsem nebyl. Chodíme pinkat o 4 zdi. Nehrajeme ani na body.

        Je normální mít v klidu po ránu po probuzení v posteli okolo 55 – 60ti tepů?

        Teď sedím u PC a mám 64 a když se jdu projít po bytě tak 85.

        0 0
        • newbie  

          tyhle průměry jsou OK… u toho squashe je ve 30 tep 190 na pinkání trošku moc, kdyby se to takhle opakovalo víckrát, asi bych pro jistotu toho doktora navštívil

          0 0
    • Joseph de Sax  

      do 250/min si toho nemusíš vůbec všímat…silný jedinec přežije…

      a když nepřežije, tak není silný.

      0 0
    • Ricci  

      Urcite by som siel na testy,ten tep je velmi vysoky a bolo by asi zaujimave,co pri tom robi krvny tlak…

      0 0
      • Rychlej turista  

        Vzhledem k nárazovému způsobu velkého zatížení jednou za měsíc je to při jeho stavu (ne)trénovanosti odpovídající. Pokud to už několikrát takto přežil, zřejmě má pumpu v pořádku :-)

        0 0
    • Lucky-x  

      Nejsem doktor, ale tyhle tepy jsou hrozně moc vysoký. Prvně bych ověřil správnost měření… lépe kontaktovat elektrodu. Pokud to měří správně tak určitě dojdi k doktorovi.

      0 0
    • JakeF  

      Mně to přijde na 30 let ještě v normě, s tím, že máš ty tepy posunutý víc nahoru. Já v závodě měl průměr 171 na hodinu a půl, max někde lehce pod 190, sice je mi o 10 let míň, ale naopak ty tepový prahy mám na svůj věk dost nízko a myslím, že jsem v docela slušný kondici.

      S tím zvolněním je to asi jasný, pokud tělo neni zvyklý na zátěž, tak neumí efektivně pracovat v nízkejch tepech a aby ses dostal na slušnej výkon, tak musí tepy nahoru. Takže to chce trénovat delší časový úseky v nižích tepech, aby se tělo naučilo pracovat tam, jak tu psal myslím Blacky, tréninkem pod ANP se zvyšuje výkon v celý škále tepů, tréninkem nad ANP jenom to pásmo nad ANP. Takže pokud se chceš tepově držet níž, tak zrušit se jednou za měsíc nemá smysl, chce to aspoň 2–3 krát týdně v nižší intenzitě.

      0 0
      • timi  

        Díky Vám všem za názory.

        Jezdím skoro každý den do práce na kolobce. Mám to sice jen 1,7km, ale domů je to pak do mírného kopce. Budu to sebou vozit a koukat na tep co to se mnou dělá. Moc mi pomohlo dýchání nosem a do „břicha“. To jsem vyčetl na běžeckém webu. Už tolik nelapu po dechu a přijde mi, že i srdce chce zůstat na svém místě.

        Tomáš

        0 0
        • Rychlej turista  

          Není to o dýchání, ale trénovanosti. Chce to pravidelný pohyb a intenzitu nahradit dobou. Zajdi sem.

          0 0
          • timi  

            Uff, to je informací. Velmi zajímavá teorie. Jsem tak v půlce a zatím nevím co si z toho mám vzít pro praktické využití.

            0 0
            • MlokCZ  

              Máš si z toho vzít to, že je potřeba najezdit hodně v základní vytrvalosti a tím zvednout trénovanost. A že častá vysoká intenzita bez základu v základní vytrvalosti není dobrá.

              0 0
              • Kaco  

                přesně tak, 2 km na koloběžce tvůj „problém“ nevyřeší. Pravidelné delší vyjížďky (aspoň 2–3 hodiny v sedle) ano. Nebo nějaká jiná aktivita v mírné zátěži po delší dobu (chůze, plavání apod). Ne squash, ne kloběžka, ale mírné a stálé tempo.

                0 0
    • rš2  

      Buď v klidu, jsi vysokotepec jako já :-) já se jenom podívám na kolo a mám 160, jedu si na pohodu a bouchám přes 180, včera jsem dal 65 km za 2 a čtvrt hodinky s průměrem 176 :-) a závody? Závod na 2 hodinky mámprůměr přes 180, maximálka mi jednou skočila na 208 :-D

      0 0
      • nox159  

        jedu si na pohodu a bouchám přes 180

        VS.

        Závod na 2 hodinky mám průměr přes 180

        co si o tom mam myslet ? :D ze jezdis zavody napohodu nebo jak ? :D

        btw:ja se dneska zas bavim :)

        0 0
      • Fugas s.a.  

        včera na Šela maratonu. Prvních 20 km tep 190–205. Zajel sem to za 4 hodiny a průměrnej tep 180. Maximální 208

        0 0
        • timi  

          Už mám dost načteno a teď se jen podle toho zařídit. Zatím jsem nevíce tepů dosáhl na squah kurtu, kdy jsme si byli s přítelkyní zapinkat o zdi a já se tam jak amatér honil odezdi ke zdi. To byla hodnota 186 tepů. Když si vyběhnu v mé (ne)trénovanosti 4 patra jak nejrychleji umím aniž bych se přerazil mám ke 170. Kdyz jedu svižně na kolobce mam kole 150 a kdyz zkusim zrychlit co mi nohy staci a citim, ze mi dochazi kyslik dostanu se nekam na 170. Po zvolnění vcelku rychle padá hodnota pod 120. Z toho jsem usoudil, ze v nyní by mohlo být mé maximum kolem 190 tepů?

          Koupil jsem Polar FT40. Když do něj zadám své osobní údaje a hodnotu maxima 190, udělá na 133 čáru, což je 70%. Na levo od ní je údajně zóna pálení tuků a na pravo fitness na zlepšování kondice. Po přečtení článků na KPO jsem trochu v rozpacích.

          Jak mi tu bylo napsáno potřeboval bych najezdit něco v základní vytrvalosti a tím zvýšit kondici.

          Jenže jak? Pod těch 133 můžu snad jen svižně chodit? Dá se říci kolem jaké hodnoty bych se měl ideálně hýbat?

          Tomáš

          0 0
          • Joseph de Sax  

            napravo u mně je zona pálení kořalky, musím jít kuknout, jestli mám tu správnou teplotu pod kotlem .

            0 0
          • blaf  

            měl by ses pohybovat v zdv, což je myslím 70% až AP

            http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/247/96/

            0 0
          • MlokCZ  

            Prahu určené z maxiálky nějakým procentem mohou být velmi často naprostá kravina.

            Maximálka je zcela nepodstatný údaj.

            Buď si zajdi na testy nebo zkus prahy určit aspoň orientačně jednoduchými metodami co se tu probírali. I tak to může být trochu blbě, ale rozhodně lepší než procenty z maximálky.

            Takže zatím z toho co si psal se o nějaké hodnotě nedá říct naprosto nic.

            0 0
            • timi  

              Prosímtě a tušíš jak ten Polar vypočítá tu hodnotu mezi zónou spalování tukú a fitness zónou? Ona si vypnout nejde. A pokud by to bylo jen čistě 70% tak je to asi chyba jak říkáš a je tam nahouby. Nebo jí počítá z nějakých mnou zadaných či naměřených údajů? Pokud je tam napevno, tak sem si měl raději koupit „obyčejnější“ tester bez tohoto zavádějícího údaje…

              0 0
              • MlokCZ  

                Mám Polar CS600, zóny vůbec nepoužívám a vždy jsem je měl vypnuté (tedy to rozdělení do 5ti zón a z toho grafy a čas bude ukazovat vždy, tam vím na kolik je zpočítal a tedy co které zhruba znamená; stejně mi ale vychází z výpočtu úplně blbě, AP mám třeba zhruba uprostřed té jedné zóny, takže je taková zóna k ničemu). Aby na mě ještě třeba pípal nebo blikal, to opravdu nepotřebuju.

                A záznam můžeš stáhnout do počítače celý, takže stejně to rozdělení na 5 zón netřeba (a ty zóny počítá po 10% ze zadané maximálky, takže jsou 50–60%, 60%-70% až poslední 90–100%].

                Stejně bys musel mít změřené prahy.

                A stejně vždy vidíš aktuální tep na displeji a k tomu buď prahy víš přesně dle laktátového testu nebo je víš aspoň přibližně dle dlouhodobého pozorování.

                Takže pořád ten aktuální tep stačí.

                Něco pak trošku umí vypočítat z fitness testu, který vychází z variability tepu (tep není zcela pravidelný, tedy i když třeba celou minutu bude ukazovat, že tepeš např. 100tepů/min, tak doba mezi dvěma tepy není konstatní a mírně se mění). A z té variability se něco dá určit. Tohle jsem nikdy ale podrobněji nestudoval, jak moc jsou to relevantní závěry.

                0 0
                • timi  

                  U Polaru FT40 jde cosi stahovat do online programu na webu přes takové drahé udělátko. Zatím jsem to nekoupil, nevím, jestli by mi to k něčemu bylo.

                  Ještě bych rád nějaký koupil přítelkyni. Když to teď čtu jak jsou ty funkce prakticky nevyužitelný, tak nevím jakej. Těžko budu vysvětlivat, když vezmu ten nejlevnější, že na ní nešetřím.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jestli to stahuje přes infraport jako většina Polárů, tak to není drahé udělátko, ten pořídíš klidně i za 100Kč. Jen sem tam některý s některou verzí ovladačů nechtěl s Polarem běhat.

                    Kupoval jsem levnější balení CS600, takže bylo bez infraportu a funguje mi to s úplně nejlevnějším noname inframportem.

                    FT40 neznám, takže netuším co přesně má a nemá za funkce.

                    Třeba o něco dražší CS600 (dal se ale koupit na bike24 za 179 euro, tam jsem ho za ty prachy kupoval) má spoustu zajímavých funkcí, které mohou potěšit a které vůbec nesouvisí s vyhodnocováním tréninku/tepu.

                    Třeba nastavitelné jednotlivé obrazovky, takže se dá perfektně nastavit dle požadavků abys zcela minimálně přepínal a viděl co chceš.

                    Barometrický výškoměr a s tím související všechny funkce založené na výšce.

                    Celkem velká paměť (při nastavení záznamu po 60s se tam vejde opravdu hodně).

                    A našlo by se toho určitě více.

                    0 0
                    • timi  

                      toto jsou jeho fce:

                      Polar FT40 během měření:

                      • Okamžitá hodnota tepu
                      • Ukazatel zóny pálení tuků nebo zvyšování kondice
                      • Denní čas
                      • Čas tréninku
                      • Spotřeba Kalorií
                      • Ovládání srdcem – přepnutí funkce
                      • Měření tepu v tepech nebo v %
                      • Optická, zvuková varovná signalizace

                      Polar FT40 záznam o měření:

                      • Datum pořízení záznamu
                      • Maximální a průměrný tep
                      • Doba tréninku
                      • Spotřeba kalorií a podíl tuků na vydané energii
                      • 50 uložených tréninků
                      • Celkové úhrny za období

                      Podpůrné funkce:

                      • Fitness Test

                      Hodinky:

                      • Datum a den v týdnu
                      • Čas 12/24 hod
                      • Budíček
                      • 2 časová pásma
                      • Indikátor slabé baterie
                      • Voděodolnost 30M
                      0 0
                    • Ricci  

                      jj,len zaznam tepu kazdych 60 sec. nie je zrovna uzasna vlastnost :-)

                      Podla mna ma malu pamat,kedze vyuzivam 1sec. interval a zmesti sa tam cca 5 hodin zaznamu,co je na moj vkus dost malo…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        To záleží co s tím pak chceš dělat. Já data vůbec do počítače nepřehrávám, takže kratší interval je mi k ničemu.

                        A i na přetažené do počítače a vyhodnocí podle mě stačí nastavení na 5s. Po 1s je to už zbytečné.

                        0 0
                    • timi  

                      stahuje se přes

                      Polar FlowLink, interface k PC pro Polar FT7, FT40, FT60, FT80, RS300X. Umožňuje stahovat data do internetového tréninkového deníku. Přenáší celkově naměřené hodnoty u FT80 i graf tepové frekvence.

                      To na infra nevypada…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak to je dobrá úchylárna. Proč neudělat specifický složitý přenos. Koukal jsem na video, kde to je v akci a tipuju, že je to zařízení snad speciální skaner, který to načítá z displeje (nic jiného mi nenapadá dle toho videa).

                        V každém případě dobrá úchylárna. Ještě že to má jen pár modelů a zejména z FT řady.

                        To už mi přišel skoro lepší ten přenos pomocí zvuku. Ten to asi nebude, ten fungoval s jakýmkoliv mikrofonem a v tom video to k tomu snímači přikládají navíc displejem.

                        0 0
                        • Ricci  

                          je otazne,ci to nie je irda so specialnym podstavcom…

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Tak jsem chvíli hledal a vypadá to na infra přenos, který je ale vylepšený tím, že není naprosot s ničím kompatibilní a jede to jen na tom jejich zařízení. Geniální inovace :-)

                            0 0
              • ememem  

                tipl bych si ze z karvonenovej rovnice, bezne sa to pouziva a je to trocha presnjsie jak tie statistiky podla veku. imho to zas az tak uplne mimo neni a pre amaterske pouzite to bude tak na 75–80% sediet. len aby bolo jasen minimalne kludovu a maximalku treba mat najak zmerane aby to nebol vypocet uplne mimo.

                0 0
        • Tomahomo  

          To mně nedělej! :o))) Už sem tě hledal na fotkách těsně za Jobánkem a Hruškou, zjišťoval co za machra chodí na BF, a až pak mně došlo, že 4 hodiny byly na krátké :o))) Tak sem se na závěr hodně smutného dne(Weylandt) zasmál.

          0 0
    • Caldic  

      Vy jste umělci… ( pane bože)

      Podle toho že si najednou začneš měřit tep, nezjistíš jestli jsi nemocný nebo jestli ti něco… aby jsi vůbec s tepovou frekvencí mohl nějak pracovat a popřípadě zjistit jestli na tebe něco leze, nebo jestli máš něco se srdcem… Tak musíš vědět svoji klidovou TF, min. TF, ANP, a max. TF… Pokud si najednou koupíš pás aniž by jsi tohle věděl tak sou to vyhozený peníze… jelikož nevíš do kolika se máš držet aby jsi vydržel dlouho, nebo aby jsi věděl jestli ti něco je když najednou při max. 190 ti bude tepat 220 tak to asi není v pořádku… ale to co ty jsi napsal vážně blbej dotaz…

      0 0
      • timi  

        Dik za nazor. To vím i bez tebe, že v tom tápu. Takže si mám zajít ke sportovnímu lékaři a zaplatit si testy? Nebo se taději na tester vykaslat, když jsem si celej život vystačil bez něj?

        Já to chápu tak, že dnes si může kouput tester každej truhlík jako já. Už to není jen pro pár vyvolených sportovců. Jsou v něm automatické programy na zjištšní kondice a kdoví čeho ještě. Nastaví se sám a pak už ti jen říká, co zrovna děláš.

        Já jen chtěl vědět nepatrně víc než Běžný Franta Uživatel, který po ránu zmáčkne tlačítko v leže, to ho otestuje a víc neřeší.

        0 0
        • martin_bakov  

          Kdyz mas mnoho otazek a uz i tepak tak si dojdi ke sportovnimu lekari, dozvis se objem plic, ty prahy, zmeri ti speky a rekne ti jestli jsi prumer, na jaky tepovy hladine by ses mel presne drzet a proste ti odpovi na dotazy jako odbornik. Rozhodne budes mit v ruce pevny informace o sobe a muzes se treba jednou za rok porovnavat.

          Jasne ze muzes trenovat na svuj pocit a ptat se tady na BF ale jisty informace proste mit nebudes… :)

          Nepodcenuj jidelnicek, at delas intenzity, nebo dlouhy treninky tak spravny davkovani a slozeni jidle je pul uspechu pri redukci vahy.

          0 0
          • Joseph de Sax  

            jasně…pivo a chleba by nemělo nikdy chybět..

            0 0
          • McBlacky  

            sportoval a přežil před tepákem, bude i po něm. Nehonil bych ho po sportovních doktorech pokud je lehce rekreační sportovec.

            srdce je zrovna takový, že málokdo v jeho věku to zatáhne bez varování. Pokud budou náznaky problémů, už bych se na kardio vypravil.

            0 0
            • Joseph de Sax  

              ale na interně není do čeho píchnout a je to nejlepší způsob, jak dostat pak doktora do futrálu…

              0 0
          • timi  

            Dobře a prosímtě věděl bys kam s k takovému lékaři v Praze chodí a kolik mě to bude stát?

            O tom jídelníčku vím. Ale neplánuji nějak moc hubnout. Navíc by stačilo omezit pivo a víno. Spíš bych chtěl mít trošku lepší výdrž. Sice holce stačím ve sportovních aktivitách, ale za cenu větší námahy. K hýbání se tester ani nepotřebuji.

            Bylo to takové momentální nadšení pro nákup, abych tušil jak buší a teď z toho mám jen zbytečné starosti.

            0 0
            • martin_bakov  

              Ja byl tady : http://www.scymca.cz/sluzby/?id=9 u Novotneho v YMCA centru na Namesti Republiky. Ty zbytecne starosti mas protoze jsi zvedavy :)

              0 0
              • timi  

                jj, někdy až moc. S tou návštěvou ještě počkám. Možná když se začnu pravidelně zase hýbat si za měsíc řeknu co jsem to tu řešil za ptákoviny.

                0 0
              • blaf  

                co to stojí? nějak jsem to tam nenašel :(

                0 0
            • Joseph de Sax  

              v Práglu určitě majlant jenom za to že se dostaneš do pořadníku…omezíš pivo a víno a budeš muset přidat kořalky, nebo jíst česnek, nebo hlohové listí…ti to udělám i po netu a vyjímečně zadara…stačí, když akorát vyplázneš jazyk…

              0 0
    • Caldic  

      Nepotřebuješ chodit k sport. lékaři… pukud to máš jen na běžné užívání a nechceš to dělat profi, v pohodě se obejdeš bez lékaře… Můžeš si tepovky zjistit sám

      Max. TF. – ta se nejlépe změří při nějakém opakovaném tréninku , například když si najdeš 200 m. kopec a nejméně 5krát ho naplno vyběhneš bez čekáni dole( jen sejdeš dolů a běžíš znova ) = nejvyšší naměřená TF. bude přibližně tvoje maximálka ( a podobném principu je i měření u lékaře) na internetu je spousta testů

      Min. TF. – ( důležitá pro určení jestli na tebe něco neleze)

      během 5 dnů si každé ráno po probuzení změříš TF. a z těch pěti naměřených hodnot si uděláš průměr… dostaneš min. TF ( důležité – musíš to měřit hned po probuzení, bez sebemenších pohybu jen sáhneš pro hodinky…

      ANP – se blbě určuje, ale dá se spočítat a většina sportovců ho určí podle maximalky, takže když sem dáš svoji max. tak ti řeknu přibližný ANP a klidovku… tyhle přibližný hodnoty ti bohatě postačí na trenink… a běžné hejbání, popřípadě předejití nějaké nemoci…

      0 0
      • nox159  

        ANP – se blbě určuje, ale dá se spočítat a většina sportovců ho určí podle maximalky, takže když sem dáš svoji max. tak ti řeknu přibližný ANP a klidovku… tyhle přibližný hodnoty ti bohatě postačí na trenink… a běžné hejbání, popřípadě předejití nějaké nemoci…

        takže moje maximalka je 212 tep/min kde mam teda ANP a kolik mam klidovku – diky ;-)

        0 0
        • Caldic  

          anp- 188 –195

          klidovka – okolo 140 – 145

          0 0
          • nox159  

            spatne :D

            a jeste pro upresneni klidovkou myslíš co? ;-)

            0 0
            • Caldic  

              JO ? a kolik teda prosim tě máš… ?

              0 0
              • nox159  

                ANP 181

                AP 159

                klidovy tep 48

                tyhle veci podle me kalkulačkou nedopočítáš… proto jsem se te na to ptal :)

                0 0
                • Caldic  

                  hmm, klidovka neni AP. klidovka je TF. kdy se uklidníš na tolik že jsi shopen běžet další úsek…

                  jo 181 ANP při maximálce 212 je blbost…

                  0 0
                  • nox159  

                    klidovka je TF. kdy se uklidníš na tolik že jsi shopen běžet další úsek… – rozved to prosim nejak nechapu kam tim miřis… ( kam a proc bych mel bězet? )

                    jo 181 ANP při maximálce 212 je blbost… – tohle si nekde vyčetl nebo vycucal z prstu?

                    0 0
                    • Caldic  

                      vyčetl z metodiky běžeckého lyžováni – ANP u trénovaného jedince ( což při max. 212 počítám že jsi) se určuje 85 – 90 % ( spíše se uvádí 90%) z max. TF…

                      0 0
                      • nox159  

                        tzn. to co si vycetl nebylo přesné no ;-)

                        jinak co s tou tvoji „klidovkou…“ rozved to trochu ;-)

                        0 0
                        • Caldic  

                          Ale bylo to přesné rozhodně na vaše trénování, až budeš mít trenéra aspoň 3 třídy můžeme se pobavit znovu a lépe…

                          Klidovka – buď to se může brát jako min. TF ráno… a nebo se určuje jako TF kdy je tělo po daném úseku dostatečně odpočaté na absolovat dalšího úseku… tj. při anp 180 nějakých 130

                          0 0
                          • nox159  

                            zeptam se jinak, mas aspon nejake zatezove testy za sebou…?

                            ne ze si zmeris tepovku a z toho si neco dopocitas ale klasika laktat… ?

                            a podle čeho urcuješ ty tridy u treneru to by me fakt zajimalo… ;-)

                            0 0
                            • Caldic  

                              ano a ne jen jedny… Trenérské třídy : A=1, B=2, C=3…

                              0 0
                              • nox159  

                                pokud je tomu tak, tak nevim proc tady mluvis neco o pocitani a urcovani podle %… protoze pokud mas za sebou uz nejake testy tak musis vedet že je to uplne mimo to co tady pises… :)

                                jinak p.Vojtechovkeho bys zaradil kam?

                                0 0
                                • Caldic  

                                  netuším kdo to je

                                  a sorry , ale pořád nechápu co na to nechápeš ANP u vrcholového sportovce je vždy mezi 85–90% tak to prostě je…

                                  0 0
                                  • nox159  

                                    ale pořád nechápu co na to nechápeš ANP u vrcholového sportovce je vždy mezi 85–90% tak to prostě je… – proc sem tedka tahas vrcholove sportovce a stejne neni ;-)

                                    ja spis nechapu proc nepřiznaš chybu… ;-)

                                    0 0
                                    • Caldic  

                                      no protože 85–90% je u vrcholového sportovce tj. u mě, já chybu na své straně nevidím, budu z toho maturovat takže, myslím že jsem v tom docela za poslední dobu zběhlí

                                      0 0
                                      • nox159  

                                        si nejak veřiš s tim vrcholovým sportovcemne ? :D a preju ti abys tu maturu vubec dal… :)

                                        0 0
                                      • newbie  

                                        nox má maximálku 212 a ANP 181, což je 85,4% z maximálky a to není blbost ani podle tvojí „metodiky“…

                                        …takže nevím, v čem jsi zběhlý, ale matika to asi nebude :-)

                                        0 0
                                  • MlokCZ  

                                    ale pořád nechápu co na to nechápeš ANP u vrcholového sportovce je vždy mezi 85–90% tak to prostě je…

                                    Pokud nechápeš, že to tak někdy být nemusí (i když je možné, že u vrcholových sportovců je velká šance na ten interval), tak ty znalosti asi moc dobré nemáš.

                                    Lidi nejsou stroje a nikdy pro ně nic 100% neplatí, každý organismus je jiný.

                                    0 0
                          • newbie  

                            a klidovka je tak nějak celosvětově tohle , ale třeba to maj čeští běžci na lyžích jinak :-)

                            0 0
                            • nox159  

                              jen ti vrcholovi ;-)

                              0 0
                              • newbie  

                                :-) ty raději mlč, ty ses podle metodiky vtěstnal mezi vrcholové sportovce jen o 0,4% :-D příště tepneš o jednou míň a jseš rekreant

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Nejdřív psal trénovaný jedinec, pak najednou změnil na vrcholový, otázkou je co to bude za chvíli :-)

                                  Takže ještě vyčkej, zatím není jasné, kam noxe zařadí :-)

                                  0 0
                                  • nox159  

                                    ja patrim do kategorije kde je chuck norris, superman a pepa de sax tak bacha na to ;-)

                                    a superman je nejhorsi proto musi nosit slipy na obleceni :D

                                    0 0
                                    • Ruprt2  

                                      jenomže chuck si tu pověst vybudoval tím jaký je a jeho slávu šíří fanoušci. Ty neumíš nic a chválíš se jen sám.

                                      Takže ty nejsi Chuck Norris cyklistky.

                                      Ty jsi cyklistický Radek Hulán!

                                      0 0
                                      • McBlacky  

                                        Odkaz Hulána žije :)

                                        0 0
                                      • nox159  

                                        tak hluboko jsem snad jeste neklesl… :D

                                        ale porad jeste nenosim slipy na obleceni takže jsem na tom porad dobře ;-)

                                        0 0
                                  • newbie  

                                    já myslím, že nás schválně mate, abychom se nedozvěděli aktuální top-secret NASA vesmírné metodiky svěřované jen chovancům nejvyšších levelů trenérských kurzů

                                    0 0
                                • nox159  

                                  ze ty mi to zavidíš… :D

                                  0 0
                                  • newbie  

                                    jj, samozřejmě, já se nad 200 nevzrušil už asi 15 let… :-D

                                    0 0
                      • Rychlej turista  

                        Důvod, proč se ANP stanovuje měřením je ten, že se spočítat nedá. Pro naše účely je dostatečně přesný Conconiho test.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Přesně tak. Navíc pro turistu (nevím jeslti i Rychlého, pro pomalého určitě :-) ) není vůbec potřeba znát přesnou hodnotu ANP. A klidně pak ani Conconiho test dělat nemusí (udělat si ho ale samozřejmě může a srovnat s tím dlouhodobým pozorováním co popisuju níže).

                          Po čase si každý vypozoruje co s ním udělá třeba 5 minut na nějak vysokém tepu, to samé o něco výše, atd.

                          Takže pak moc dobře vím co si můžu a nemůžu dovolit aniž bych tušil přesnou hodnotu ANP.

                          A zase naopak, i dle tohoto dlouhodobého pozorování lze velmi orientačně ANP určit. Stále lépe než počítané.

                          To samé AP. Zase stačí jen orientačně. Nějaké občasné lehké překročení AP u hobíků ničemu nevadí ani pokud chtějí ze začátku sezóny najíždět objemy.

                          Stejně je nutné se naučit znát svoje tělo, protože se prahy posouvají (třeba s větší únavou).

                          0 0
                      • MlokCZ  

                        což při max. 212 počítám že jsi

                        Jak si na tohle přišel? Maximální tep nemá s trénovaností nic společného. Z něho se nepozná naprosto nic.

                        0 0
                        • nox159  

                          :)

                          0 0
                        • Caldic  

                          ale prosím tě :D, jak si na takovou novinku přišel :D ?

                          0 0
                          • alexandr  

                            Tak treba proto, ze maximalka se s vekem snizuje? Nepletes si to spis s minimalni TF? :)

                            0 0
                          • Tomahomo  

                            No, jak si tak čtu tvé příspěvky, tak by bylo vhodné pouvažovat o změně předmětu ze kterého budeš maturovat…

                            0 0
                        • McBlacky  

                          vyjímečně s tebou nesouhlasím.

                          pokud začneš trénovat více tak ti maximálka nejdříve několik let klesá více než průměru, ale zvyšuje se ti výkon. Potém ti naopak neklesá jako průměru populace.

                          souvisí to s adaptací srdce na tréninkový režim. Bavíme se v řádu roků a tisíců hodin odsportovaných

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Mně šlo ale pouze o přímou souvislost, tedy co se pozná na základě znalosti něčího maximálního tepu. Tedy narážel jsem na jeho závěr, že z noxove vysoké maximálky určoval jeho trénovanost.

                            To co si popsal, proti tomu vůbec nic nemám. To pouze mírně ovlivní průběh klesání maximálky s věkem (nebude klesat rovnoměrně).

                            Pořád ale samotné číslo aktuálního maximálního tepu neznamená nic, tedy nic z něj neurčíš.

                            0 0
                            • Tomahomo  

                              tomahomo

                              0 0
                            • McBlacky  

                              já to myslel tak, že maximální tep souvisí s trénovaností.

                              že z něj nic nepoznáš souhlasím. Poznáš akorát to, že bys měl v závodě ubrat, když se držíš blízko u něj.

                              0 0
      • timi  

        Dobře, díky to zní rozumně. Co se týče mého sportování, tak bych se rád dobral k pohybu co před lety. Tzn. jednou týdně inline brusle a k tomu případně zapinkat na squash kurt. A v pátek na kole tam, v neděli zpět a v sobotu projíždka (70 + 50 + 70km teď občas jezdíme a bohatě stačí).

        Takže to opravdu neni moc a snad bych kvůli tomu k doktorovi neběžel.

        Ještě k tomu měření po ránu po probuzení. To zní skoro jako spát s hrudním pásem…?

        0 0
        • Caldic  

          :D taky možnost…, ale stačí když si dáš hodinky někde poblíž sebe a jen pro ně sáhneš, ani na to nepotřebuješ pás stačí ručně, spíš aby jsi se před tím nešel napit nebo tak něco, aby to bylo prostě po probuzení…

          0 0
          • timi  

            Jasný. To jsem zkoušel v sobotu ráno. Pokud vzpomínám dobře měl jsem pod 60, tušim 55. Kolísalo to podle pohybu.

            Ten tester má nějakou fci, kdy se cosi měří právě hned po probuzení. Vypočítí to nějakou hodnotu, která se buď potvrdí a nebo změní, pokud jí znáš. Běží to několik minut. Nedaří se mi teď dohledat návod.

            0 0
            • timi  

              Tak ten test se týká hodnoty VO2max. Jenže jsem četl, že to může zjistit jen lékař nějakým měřením ve vdechu/výdech. Tak jsem si řekl, že to bude asi nějakej prapodivnej odhad čehosi.

              Věděl bys k čemu to slouží? Mě to po ránu spočítalo hodnotu 50.

              0 0
              • Caldic  

                VO2 max. je spotřeba kyslíku v mililitrech na kilogram tělesné hmotnosti za minutu. Čím vyšší číslo, tím více kyslíku se dostane do svalů a tím rychleji a déle dokážeš např. běžet.

                Největší mají vytrvalci většinou nad 80, lyžaři jsou na tom taky výborně…

                Tyhle testy VO2 max. na sportiku jsou hodně hodně obecný a vlastně k ničemu, protože pokud trénuješ prof. tak si ho musíš nechat změřit profi a pokud trénuješ jen na udržení kondice nebo sem tam na nějaký závod… tak je to pro tebe spíš jako zajímavost…

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Ani ne tak spotřeba, jako využití, česky bych řekl účinnost. Kdo má vysoké VO2 max., lépe kyslík využívá a tedy při stejné spotřebě může podávat vyšší výkon, než někdo, kdo má spotřebu kyslíku sice stejnou, ale nedokáže ho tak využít.

                  0 0
                  • timi  

                    Přijde mi, že neumím vůbec dýchat v běžném životě. Jako bych zapomínal. Koliktát se přistihnu, že nadechuji a vydechuji jen hodně málo. Až teď na kole pořádně so břicha. Jen na to musím pořád myslet:-(

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      To využití kyslíku nesouvisí ani tak s uměním dýchat (osobně jsem to nikdy neřešil), jak s trénovaností. Když jsi trénovaný, tak prostě jedeš a sem tam se jen tak ze zvyku nadechneš :-)

                      0 0
                      • Caldic  

                        VO2 max. nesouvisí nijak zvlášť s trénovaností, ano dá se lehce speciálním tréninkem zvýšit ale jen nepatrně, s tím se člověk rodí, max. se dá před určit v útlém věku…

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Když myslíš… :-D

                          0 0
                          • alexandr  

                            Tak otazka je, co mysli tim „nepatrne“, ale uz jsem na vice mistech cetl, ze je opravdu dane hlavne genetickymi predpoklady. Zvysit se da tak o 20% max. No a nebo treba pobytem ve vysokohorskem terenu (pribydou cervene krvinky, tudiz se prenese vic kysliku), ale tusim jsem cetl, ze takhle zase jen o par procent.

                            Na druhou stranu o vytrvalosti to vypovida jen castecne. Zrovna Vojtechovsky v cyklistice uvadi priklady uspesnych sportovcu, kteri nemeli zrovna zavratne hodnoty :)

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Každý člověk se narodí s určitými genetickými vlastnostmi. Pokud je ale nebude rozvíjet, tak se moc daleko nedostane.

                              0 0
                • timi  

                  Jasny. Budu zatím tester nosit jen pro to abych se díval jak moc mi aktualně buší srdce. Fakt dobre investovany tři tisíce:-)

                  Přítelkyně by chtěla taky jeden. Hodně váhám co koupit. Ona je na tom nesrovnatelně líp jak já.

                  Přijde mi, že tyhle drahý přístroje maj tolik zbytečných fcí pro nás amatéry, že jsou spíš naobtíž. Zajímavý bude asi až online záznam a to je pro rekreační využití drahej luxus.

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Musíš se s ním naučit pracovat. To chvilku trvá. Po nějaké době budeš umět sám vyhodnotit, co ti to ukazuje a proč a budeš podle toho schopen korigovat svůj výkon. Až se do tohoto stádia dopracuješ, budeš lépe chápat své tělo. Vyšetření u doktora tě o toto sebepoznání může připravit. Dostaneš pár čísel, komentář, co dělat, ale nebudeš vědět proč.

                    0 0
                    • nox159  

                      na druhou stranu mu to muze pomoct pri poznavani sveho organismu…

                      mi vysetreni + trenink podle toho dal dost…

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Může to urychlit, ale vyšetření, pokud nemá potíže, nezbytně nutné není. A co se naučíš sám, nejlépe se naučíš. Pokud to přežiješ :-)

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Souhlas. Jediné co by mi přineslo vyšetření je zpřesnění znalosti prahů, což ale stejně k ničemu nepotřebuju.

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Je to prostě o zkušenosti, což ovšem Caldic ve svém věku pochopit nemůže. Tak mě napadá, jakou jsem měl obrovskou kliku, že v době, kdy jsem byl ještě mladý, nebyl internet a jeho diskuse :-D

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Když ale vidím, že má nějaké trenéra nějaké třídy a že to co tu píše bude hustit do hlavy dalším…

                              0 0
                              • Rychlej turista  

                                Jsou to prostě jen kusé, náhodně pochycené informace bez pochopení souvislostí. Já bych to nedramatizoval, z toho vyroste :-)

                                0 0
                                • nox159  

                                  chudák kluk, bude tedka ve stresu z maturity :D

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Pro účely maturity v pohodě. Já maturoval z ruštiny stylem „Vrať se do hrobu“ a dneska už bych se azbukou ani podepsat neuměl :-)

                                    0 0
                                    • nox159  

                                      :D taky pravda ja maturoval z programka a neumim z toho vubec nic – teda nikdy jsem programovat neumel :D

                                      0 0
    • jeremyjeremy  

      mam to stejny a jsem v klidu (zatim). jen ti zavidim tech 10kg nad..ja mam 15 :)

      0 0
    • RadimMaroš  

      Sportuj a vysledky měření si zaznamenavej. Jak určit svou klid.TF, max.TF,ANP si najdi na internetu. Pokud se ti pořád bude zdát , že něco není v pořádku tak si zajdi k lékaři ať máš klid. Já před 4.roky scela náhodně zjistil, že mi srdce nedostatečně okysličuje krev a musel jsem pod nůž :)

      0 0
    • MlokCZ  

      Pokud nejsi moc trénovaný, tak nic divného.

      Pozor také na jednu věc. Pro každý sport jsou prahy někde jinde a může být i obrovský rozdíl.

      Squash je jeden ze sportů, kde jsou opravdu vysoko, jak se zapojuje hodně svalů. Na squashi se tepe pořád o dost výše než při běhání.

      A při běhání pořád o něco výše než na kole.

      Abys měl představu. Mám na kole ANP cca 170. Přitom na squashi dokážu odehrát hodinu s průměrem přes 180 tepů. Na kole se přes 180 tepů dostávám jen vyjímečně. A vydržím tam v řádu jednotek minut a konec.

      Na squashi odhaduju ANP klidně až na nějakých 182–185.

      A AP mám na kole kolem 140–145. Na squashi opět mnohem výše, tak kolem 155–160. Když na squashi trénuju ve volném tempu, tak tepu klidně pořád kolem 150–160 a pořád mám všechny příznaky, že jsem pod AP (např. bez problémů plynule mluvím bez zadrhávání).

      Takže vysokých tepů na squashi se vůbec neboj. Já raději na squash ani tepák moc nenosím. Nemá tam žádný přínos, stejně si moc zpomalit nemůžeš (můžeš se pokusit lehce zpomalit výměnu třeba lajnami s většími obloučky, ale to má význam jen když si opravdu fyzicky v háji).

      0 0
      • timi  

        Ahoj,

        tak jsem přifrčel na kolobce s testerem na ruce. Jízda po chodnících asi 1,7km do mírného kopce.

        Čistý čas jízdy 10 min.

        Celkový čas do vydýchání a do bytu 16 min.

        3min než jsem spadnul pod 120

        max. tep 182

        avg. 152

        druhou půlku cesty to pípalo skoro pořád nad 172

        O moc rychleji bych už bych jet nemohl. Těžce mi docházel dech.

        Co si o tom mám myslet? Je to moc krátký, jen tuto stejnou aktivitu mohu porovnávat každý den.

        0 0
        • timi  

          oprava, celková vzdálenost je 2,23km.

          0 0
        • Ricci  

          kolobezku nepovazujem zrovna za vhodny testovaci prostriedok,vys­kusaj si to na biku a hlavne dlhodobejsi vykon

          0 0
          • timi  

            Když pročítám diskuze tak si říkám, že ste tady jen velmi vyježdění sportovci. Já se na kolo dostanu jednou za týden až dva když jedem někam na víkened. Tzn. ročně tak 1500km. Jinak se nedonutím opustit město sám v týdnu, když chodíme odpo – večer z práce a ještě každý jinak. Jak to děláte?

            Proto teď chci koupit nějaké šlapadlo domů, jelikož spinning mě nezaujal především hudbou co pouští.

            0 0
            • blaf  

              I po práci večer se dá ještě vyjet. Teď už je celkem dlouho světlo takže, když v šest, půl sedmý vyjedeš tak dvě hoďky v pohodě stihneš.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Ja kdyz mam cas, tak nahodim svetlusku na kolo a vyrazim se loudat v sedm-osm vecer. O kilometry mi nejde, spise jde o cas na bajku. Navic vecer je uz mene lidi, vsude ticho, klid…a JESTE NENI MOC HMYZU!:D

              0 0
              • Ricci  

                U nas je teda hmyzu po siedmej vecer ako nasrateho ,dnes som dosiel nazraty,ze som ani vecerat nemusel :-)

                0 0
    • daymaker  

      tady se dozvíš prd.. doporučuji investovat 1k do laktátu, zjistit si tepy, udělat si UZ srdce atd. a pak budeš vědět, jak na tom jsi… tady Ti neporadí ani největší brouk pytlík, páč o Tobě ví prd… třeba já mám klidový tep 41, ve 22% kopci když šlapu na krev tepám 169 a taky to neznamená, že jezdím jak Lance… .-)

      0 0
      • timi  

        Jasně, jen mám takový dojem, že bych měl prostě jen víc šlapat a méně řešit. Oproti místním diskutujícím se prakticky nehejbu. Takže jestli se časem něco změní tak se zase třeba na něco zeptám.

        Díky všem.

        0 0
    • Ricci  

      Vyuzijem toto vlakno.Tiez mate po treningu znacne zvysenu kludovu tepovu frekvenciu po dlhsiu dobu a len pomaly to klesa niekolko hodin?

      0 0
      • martin_bakov  

        nevim protoze tepak sundavam po treninku a neresim zbytek, po treninku mam hlavne hlad a mam co delat abych ho rozumne krotil :)

        0 0
      • thesecond96  

        Já ano, párkrát jsem to zkoušel a když se vrátím ze švihu, mám hodně dlouho klidovou tepovku kolem 80 – 90.

        0 0
      • daymaker  

        čím lepší fyzička, tím rychleji se Ti vrátí tepy dolů… takže trénovat… .-)

        0 0
      • Rychlej turista  

        Toto je důležitý údaj, který se vyplatí pravidelně sledovat. Čím je člověk trénovanější, tím rychleji tep klesá, ale hlavně varuje před přetrénováním – zotavení po stejném výkonu trvá nápadně déle, než obvykle. Měří se různě po různých výkonech – od minuty až po hodiny nebo i dny.

        0 0
        • Ricci  

          Tiez si myslim,ze je to dost podstatny udaj, preto som sa na to pytal,samozrejme ráno je uz tep v norme, ked som vecer predtym jazdil :-)

          0 0
          • Rychlej turista  

            U netrénovaného nebo přetrénovaného jedince to až tak samozřejmé není. Proto by ještě neměl na kolo lézt nebo jen lechtat pedály.

            0 0
            • daymaker  

              tak tak.. ideál je v tomto počasí na zahrádku, otočit kolo a jen tak točit předním kolem… :) natočíš pěkný švih a přitom doplňuješ krásně tekutiny!

              0 0
      • McBlacky  

        taky to mám

        0 0
    • timi  

      Ahoj,

      poprosím o názor. Dnes jsem dal s přítelkyní první delší (pro mě) běh s testerem na ruce. Běželi (a když jsem měl dost šli) jsme okruh přes parky po městě 9,5 km v čase 1:08. Tester naměřil průměr 160 a maximum 185 tepů. Že je to vysoký už vím. Mám takovej dojem, že mé srdce už neumí tlouci o moc rychleji. I při těchto hodnotách jsem si nepřipadal na umření. Prostě jsem občas přešel do chůze.

      Jinak pořídil jsem z Brna starší spinner pro od Star trac. Spíše tedy pro přítelkyni. Já bych se na tom chtel dvakrát týdně projet v nižší tepovce, abych pak při běhu nebo na kole neměl tak vysoký tep. Jinak ona měla ve všech režimech našeho proběhnutí o 20 – 40 méně tepů.

      Co si o tom myslíte? Jak bych měl šlapat na tom spinneru?

      Tomáš

      0 0
    • malamala  

      Mě kdysi někdo říkal, že si mám na kole zpívat a když už nepopadnu dech, tak jsou tepy asi někde výše. V kopcích mám tak průměr TF 163 viz. dnešní kopcování. A při druhé rundě jsem si nezpíval, ale nadával proč jsem raději nejel na zmrzlinu do Kaprunu :-).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.