• St1c

    Zdravim.tak som sa po dlhsej dobe a po precitani mnozstva clankov konecne odhodlal ku kupe sporttestru. dnes som ho bol prvy krat vyskusat na kopci ktory som uz tento rok siel nespocetne vela krat.hned som sa ale zhrozil dost vysokehu tepu a preto som ubral a snazil som sa ist podla tepovej frekvecnie.skusil som ist aj na maximum aby som aspon priblizne zistil svoju maximalku. Dosiahol som max nieco okolo 205 tepov za min.mam 20 rokov. ked som siel ten kopec svojou zvycajnou frekvenciou slapania a na zauzivanom prevode tak som sa pomerne rychlo dostal az na hranicu 190 tepov.to sa mi zda neumerne vela pre rozvoj kondicie a tak som trosku ubral.lenze to uz zase mi pripadalo ze idem ako slimak a tak som cely vyjazd absolvoval v tepoch od 170–185 tepov.chcem sa preto opytat ci to nie je rozvoj kondicie trosku privela.cielom mojho treningu je byt dobry vrchar lebo kopce ma strasne moc bavia(rovnaky kopec si dam niekedy aj 3× za sebou).ako som spominal mam 20 rokov a jadim svihovo.dnes som mal vsak pri dodrzovani tepaku(tych 170–185) aj dost zly cas ktory si na tomto stupani meriam pravidelne.nerobi mi problem ist ten kopec aj hadam 10 minut rychlejsie(7km stupanie) a s dychom som relativne v pohode.da sa povedat ze pri tych 185 tepoch som sa iba trosicka zadychal.viete mi pls niekto teda poradit ci mam jazdit v takychto vysokych frekvenciach. pytam sa preto lebo som prestudoval vela diskusi aj cele kpo(hadam 10×) a zda sa mi to moc.dik moc.sportu zdra.Laktatovu curvu si xcem dat spravit az na jar.

    0 0
    • MartinXC  

      Mě je 40 a celého Drtiče (přes 7hod v sedle) jsem jel s průměrnou tepovkou 150 (což znamená, že jsem tikal často 160), s maximálkami ke 180. Jinak se držím dlouhodobě spíš s průměrem 140 tepů a výkon se mi maličko zlepšuje. Na silnici jsem ještě o pár tepů níž. Snažím se sledovat, kde je hranice, po které se budu v klidu cítit zničený (tj. hodně zakyselené svaly) a pod kterou jsem v pohodě.

      Takže ve tvých 20letech (pokud jsi zdravý) jezdit s průměrem 165, na displeji často vidět 175 a občas vylézt na 200 budeš tak mizerný do kopce jako já :-)

      Laktátové křivky ti odpoví na jaře, zatím zkus sledovat závislost průměrné tf s tím, jak se po 2-více hodinovém švihu cítíš ve fázi odpočinku.

      0 0
      • Daník  

        To jsme na tom podobně-mě 37, Drtiče průměr tepů cca podobný, v sedle pár minut přes 7h, až na Soláň jsem se ale pohyboval krom sjezdů většinu času nad 160 a nemít tepák, šlapal bych určitě rychleji, protože jsem se cítil v pohodě a měl pocit, že se ani nezadýchávám. Při TPF kolem 175 jsem se už ale brzdil, protože mám vyzkoušené, že kolem 180 se po pár km zatavím. Přesto mi na Soláni docela došlo a trvalo to až skoro na Javorník, pak druhý dech :)) Jinak tepák jsem si koupil původně též kvůli hokeji, kde je situace pro mě jiná a často se během prvních pár střídání zlomím při frekvencích nad 180 a pak člověk tahá nohy až do konce..

        0 0
    • St1c  

      no mne ide o to ci to ma zmysel trenovat takto vysoko.ci len „nenicim“ telo ale aj pre seba nieco robim.

      0 0
      • croscountry  

        Ak máš možnos? skús pozrie? minuloročné Velá. Bol tam taký cyklus o tréningu aj o TF. Ale už neviem presne v ktorých číslach. A v č. 11/03 je aj článok venovaný tréningu so sporttesterom.

        0 0
        • St1c  

          no bohuzial nemam.ale skor ma zaujimal nazor nejakeho cyklistu lebo clankov o trenovani podla TF som precital uz nespocetne vela.ale aj tak nemate to niekto napr v pdf?(moj mail je stic@ehm.cz :D).

          0 0
    • vozejk  

      zajdi si nekam na zatezovej test a urceni prahu,jinak je ti sporttester k nicemu.tam ti k tomu i neco reknou,jako jak bys mel trenovat atd.

      0 0
      • chupas  

        nevis prosimte, na pardubicku eventuelne hradecku, nejaky centrum, kde test provadej. nemuzu nic najit. dik

        0 0
        • vozejk  

          nevim.ja sem z plzne…ale domluv si to v casri v praze.tam je to nejlepsi.

          0 0
    • J.A.V.  

      Hodnoty TF sou hrozně indivduální věc – z toho čísla se nedá zjistit nic. Tím chci řít že zatímco někdo má Anaeorbní práh 160, druhý tam může mít práh Aerobní a pro třetího je to někde mezi. Takže jak ti radil už Vozejk, nech si udělat laktátovou křivku co nejdří – optímální je před začátkem zimní přípravy ne až na jaře.

      Existují samozřejmě i vzorečky pro určení prahů z maximálky, ale nesedí na každého. Například pro intervalový trénink v kopcích se v literatuře (Carmichael aj.) uvádí hodnoty 78–83% maxTF. U tebe tedy 160–170 tepů. Ale jak říkám ty teoretický vzorečky ne vždy a na každého sedí – tak třeba já mám maximálku někde kolem 188 ale AnP 170. Když tedy trénuju intervaly v kopcích jezdím od 165 do 172 tepů a to je 87–91% moji maxTF.

      Trénovat na vyšších tepech než je AnP nemá téměř smysl (i když pár specifických tréninkových prvků se pohybuje i v téhle oblasti), pokud si tak pečlivě četl KPO tak víš proč.

      0 0
      • St1c  

        no to viem:D dneska som uz skusal to valit tak okolo 175–180 a postupne zistujem kde je zhruba hranica aby nohy neboleli:Dco znamena jazdit intervaly v kopcich?ja idem kopec stale rovnako rychlo(teda aspon sa snazim.).

        0 0
        • J.A.V.  

          No problém AnP je v tom že nejde moc poznat podle pocitů. AP docela dobře – někdy se mu taky říká nosový práh, protože v tepovkách pod ním si schopen dýchat jen nosem (samozřejmě pokud nemáš zrovna rýmu :-) ), nebo plynule mluvit, či si prozpěvovat. Takže se dá poznat docela snadno, s trochou praxe poznáš že si nad ním aniž bys musel koukat na tepák. U AnP takovéhle pravidlo není – bolest nohou s tím nemá moc co dělat. Samozřejmě na AnP to bolí, ale pod ním klidně taky. Takže to vyšetření je fakt nejrozumnější pokud to s tréninkem myslíš vážně.

          Intervalový trénink v kopcích je jedna z metod jak posunout svou výkonost. V podstatě ho nevědomky provádíš – když si ten svůj oblíbený kopec dáváš třeba 3×, jak píšeš. Najdeš si kopec kterej ti sedí profilem a na něm jezdíš ty intervaly – jedeš třeba 10 minut v oblasti kolem AnP, pak si dáš určitou pauzu a znova. Počet intervalů, délka, pauza mezi či dokonce počet sérií je zase individuální, podle výkonosti. Já obvykle jezdím 4–5 intervalů teď aktuálně kolem těch 10ti minut. Svým způsobem je zajímavé jezdit tenhle trénink na jednom či dvou kopcích a vracet se tam – názorně tak vídíš jak a jestli se zlepšuješ, protože za stejný čas ujedeš stále větší vzdálenost. Na druhou stranu je to samozřejmě někdy trochu nuda jezdit pořád na to samé místo.

          0 0
          • St1c  

            nuda v kopcoch pre mna nie je problem.kazdy kopec si dokonale uzivam.to skor na rovine sa nudim.casto idem svoju zazitu trasu po rovine ale kvoli nude radsej odbocim do kopcov:d

            dnes uz som bol pozerat jak to chodi u sportovej lekarky a kolko stoja vysetrenia.bolo tam nejake vysetrenie: „Zistenie celkovej aerobnej kapacity organizmu“ a stoji cca 1000,– skk ale musim sa spytat ci to znamena ze mi spravia laktatovu krivku.ale po tom co mi poradili na forach asi naozaj zajdem na laktat co najskor a nebudem cakat do jari.

            J.A.V. dik moc za rady.

            0 0
            • Beeda  

              Ahoj, ja bych s laktatem klido pockal az do doby nez budes najizdet objemy (pokud mas ambice na zavody). Ted to pro tebe bude zajimavost, ale asi objmy nezacnes najizdet uz ted, navic sezona uz pomalu konci. Ono se to cele odviji i od toho, co od jezdeni podle TF ocekavas, zda jen jakousi sebekontrolu aby jsi se nepretavil, nebo i nejaky dlouhodobejsi cil zamereny na efektivni zlepsovani. B.

              0 0
              • J.A.V.  

                Asi je zase každej z nás trochu jinej případ, ale třeba já mám hodnoty prahů stejný (o +/- 2 tepy) od prvního vyšetření. Co se mi výrazně mění je výkon na prazích, ale hodnota TF téměř zůstává stejná. Podle mě je úplně jedno ve které části sezóny půjdeš na svůj první test (samo že je blbost jít tam den po Sudetech). Určitě s postupem času se vyplatí dát tomu systém tzn. první test tak jak píšeš před začátkem zimní přípravy, druhý pak po jejím konci před začátkem závodní sezóny. Případně další testy během sezóny, pokud si vrcholák. Před tou zimou je to zajímavé spíš z toho důvodu že na ten test jdeš po období dlouhého odpočinku takže se lépe projeví tvoje skutečná dlouhodobá vytrvalost. Tři čtyři týdny odpočinku jsou dost na to aby zmizela jak únava tak forma a ukáže se prostě ten základ v celé své nahotě.

                Na druhou stranu jestli bude ještě 2–3 měsíce trénovat tak jako by ten tepák neměl, tedy jen tak ho pro zajímavost sledovat, ale nebude znát ty prahy, tak se určitě nic nestane. Rozhodně bych nerad vyzněl tak jako že bez laktátové křivky nemá vůbec smysl sedat na kolo :) I méně efektivní trénink je lepší než žádný.

                0 0
                • J.A.V.  

                  Ještě jsem chtěl doplnit, že se nic nestane ani v případě že na testy půjde teď a pak podle těch hodnot pojede v zimě. Že by se mu za tři měsíce nějak výrazně posunul AP je celkem nepravděpodobné, zvláš? když měsíc z toho bude volnější.

                  0 0
                • St1c  

                  no nevyznie to tak.ale proste doteraz som trenoval a malicko sa zlepsoval.lenze uz sa nechcem malicko zlepsovat.chcem z treningu dostat pokial mozno maximum.

                  0 0
                  • J.A.V.  

                    Jasně, to chce asi každej kdo se pustí do trénování. I tak je to ale běh na dlouhou tra?. Velmi pěkně to píše Ondra Vojtěchovský ve svém posledním článku na téma vytrvalost. Tak přeju a? ti vydrží elán :)

                    0 0
    • Marry  

      me je taky 20 roku. Mam taky vysoky tepy ( mozna ne az tak jako ty )…ale jak tady uz psali je to strasne individualni, kdybych se treba ja mel drzet na 170 tepech, tak bych jel jak slimak. Nekdy mam prumernej tep na treningu i 165. ale vetsinou tak 155–160. Jel jsem treba z Kralup na Jested a z5. Jelo se mi OK…Jested jsem jel svizne ..kolem 180 (celejch cca 10 km) a nepripadal jsem si ze jedu extreme rychle. Kdyz hamtam kopec tak se taky dostanu pres 200. Ale taky je dulezity jeste neco. Kdyz jezdis vickrat za sebou a uz jses tzv. nacatej tak uz tak vysoky tepy nemam.to se pak treba v kopci nemuzu dostat ani na 180. Jo a jeste zalezi na teplote. Kdyz je vedro tak mam tepy vyssi.

      0 0
    • Toman  

      K přesnému nastavení zátěžových parametrů v tréninku pro rychlostní cyklistiku je nutný sporttester. K jeho používání neodlučně patří sportovní lékařské vyšetření, říká se mu lktátová křivka. Podle hodnot vlastního tepu nastavuješ různé kombinace intervalů a odpočinků pro rozvoj několika chopností. Max. rychlost, rychostní vytrvalost, silová vytrvalost, speciální síla, nácvik časovek, kopců, obecná vytrvalost, speciální vytrvalost, kompenzace atd. V tréninku cyklistiky existuje šest zátěžových úrovní. Intervalový trénink je tedy pestrý co do výběru zátěže a délek intervalů a jejich následovných přestávek. Vše záleží na sportovci a trenérovi, tedy který parametr hodlají rozvíjet. Pokud se tedy trénuje dle TF, je nutné trenérem předepsané hodnoty dodržovat. TF má přímou návaznost na aktuální zdr. stav, stav trénovanosti, event. přetrénování, její sledování po ráno vypoví o dobré momentální kondici i o nástupu nějaké nemoci. Čili doporučuji se řídit pulsmetrem a ne svými pocity. A potom je zapotřebí od sebe oddělit tréninkovou zátěž od té v závodě. Trénink je systematicky vedený proces, který vede ke zvýšené adaptaci na stres, tím je i podávaný fyzický výkon. Závod samotný už bývá víceméně rasovina pro tělo, pokud jej odpracuješ ve vysokém tempu. Také je nutné v nastavení tréninkových zátěží znát chronologii zatěžování, respektovat obecná pravidla zatěžování, dbát důraz na své zdraví. K tomu slouží soubor regeneračních opatření, kerá je nutno dodržovat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.