prosím zkušené bikery o radu k tréningu part 3

805 nepřečtených
  • vasek80

    Tak mi skončila smolná sezona. Nakonec jsem polovinu naplánovaných závodů neabsolvoval, nejprve kvůli zánětu v koleni a závěr jsem musel vypustit kvůli viróze.

    Viroza pomalu ustupuje a mě se nějak nechce na kolo, když není už motivace na co trénovat. Pomalu se ale rodí v hlavě motivace a myšlenky na příští rok. Začnu dřív a lépe. Také se vyvaruju chyb, jako byl zanedbaný strečink, nízké kadence a neužívání přípravků na klouby (snad příští rok nebude zlobit koleno). Na virózy úplně zázračně funguje čaj ze zázvorového kořene a tak jej při teplotních změnách budu zkoušet pít preventivně a né až začne škrábat v krku (funguje lépe jak domácí 52% pálenka).

    Na zimu je doma připravenej spinner, na kterém u televize zvládnu ty 2 hodiny (3× týdně/30 hod za měsíc, vím že na ZDV málo, ale víc se nedá vydržet psychicky). Teoreticky bych na něm chtěl odšlapat 100 hodin v prosinci,lednu a únoru. Březen už půjde venku. Asi by to chtělo nějakou změnu, ale na běžky se nedokopu a také bych musel koupit nové, běh nebude kvůli kolenu to pravé ořechové. Koketuju s procházkama, ale ty dvě hodiny také nestojí za řeč.

    Přemýšlím, co mám dělat teď do toho prosince. Asi bych měl, dokud je teplo, jezdit pořád jako v sezoně a pak si dát třeba v listopadu pauzu. Ta pauza bude potřeba kvůli doplnění motivace, která teď není. V hlavě se upínám k dalším koníčkům, které jsem přez rok zanedbával a kolo odsouvám.

    Máte nějaké tipy a jak fungujete po závodní sezoně před začátkem zimní přípravy?

    0 0
    • Daf  

      Tohle je ideální čas na odpočinek. Resp. na aktivní odpočinek. Tedy jezdi si pro radost tak, jak tě baví. Zahoď tepák a vyčisti hlavu. Pokud nemáš vrcholné ambice, tak s aktivním tréninkem stačí začít v klidu po Vánocích.

      0 0
    • McBlacky  

      tvůj plán na spineru mě osobně děsí. I polovina je šílená porce. Motivace pro takovou věc musí být enormní.

      Nezavrhoval bych ty běžky a hlavně bych doléčil to koleno, aby jsi mohl i běhat. Pokud není 100% ok, tak na nějakou aktivní sezonu 2013 moc nepomýšlej.

      0 0
      • vasek80  

        Před 14 lety jsem měl nehodu a vyústilo to 5 let zpět k vyjmutí menisků, nebo částí a od té doby mám relativně klid. Letos to bylo patrně od zadního úponu Hamstringu, kdy mě jakoby chroupal ten úpon a pak se to rozlezlo do celého kolene. Teď už vyjma nepřirozených pohybů, zapříčených lehkou vyklavostí je to dobré. Zařadil jsem na tvou radu strečink a zlepšilo se to. Také jezdím kadenčně minimálně o 10 více. Tak myslím, že to příští rok bude dobré.

        Ten spiner se dá. Já na tom nemohl vydržet déle jak hodinu a tak jsem zjistil, že se strašně dřu a točím 100 otáček. Nechal jsem to spadnout na 90 a v klidu koukám na seriály nebo filmy. Těch 6 hodin týdně v zimě půjde, alespoň se pořádně prohřeju.

        0 0
        • MichaelSimek  

          at tocim co tocim, tak vic jak hodinu se mi nikdo nepovedlo, do 40ti minut to zvladam tak nejak, pak hlava rekne konec…me naopak pomaha neject stejne nudne tempo, ale soupnout tam nejaky intervaly, neco na co se semtam muzu soustredit a zapomenout ze sedim na miste a tocim nohama…ale naprosto nedokazu pochopit jak na tom lidi muzou sedet 2+ hodiny a to takovych znam vic

          0 0
          • vasek80  

            Sleduju při tom na PC seriály. Myš vedle sebe, dám dva díly a a mezi nima si na chvíli pouštím hudbu.

            0 0
            • MichaelSimek  

              tak to ja mam taky pustenej film nebo cokoliv, ale nefunguje to, nesoustredim se pak ani na film ani na jizdu, nevim, proste na to nejak nemam mentalne jak tu rikate, muzu jenom doufat ze bude tepla zima jak tenhle rok

              0 0
              • Bjerndi  

                nebude :) Jinak podle mě třeba na běžkách natrénuješ hodně kvalitně a bez problémů na to při " slušným " počasí navážeš

                0 0
    • suchoj  

      Ahoj kámoš mi poradil web kde si mužeš zdarma udělat treninkový plán. https://polarpersonaltrainer.com/ Doufám že ti to trochu pomůže.

      0 0
    • celevra  

      Já bych si dal osobně v říjnu tak 3 týdny volna, aby si tělo pořádně odpočinulo.. a po tech třech týdnech bych začal postupně s nákou všeobenou aktivitou, kolo bych si nechal na víkend (3 hodky ±), kdy je víc času.. V týdnu náká posilka, bazen, běh-v tvém případě bych ho asi teda kvuli kolenu nahradil tim trenažerem.. Dá se toho vymyslet fakt hodně.. No a pak si to časově naplánovat a zvyšovat, rok si hodit na mezocykly (1 mezocyklus=28dní) a u mě třeba první mezocyklus v listopadu bude vypadat asi takhle: 1. týden 8hodin, 2. týden 10 a 3. týden 12, 4. týden by měl bejt lehčí, tak ±10hodin, no spíš mínus.. :)) btw trenažer doma mám taky, ale hodiny na něm trávit budu jen pokud fakt bude pod psa, ptž je to hrozná otrava..

      0 0
      • Payia  

        Ono ten odpocinek zavisi taky na tom, kolik jsi toho za sezonu absolvoval. Pokud nekdo najezdi rocne do 10.000km, tak v podstate odpociva celou dobu a fyzicky zadnej extra odpocinek nepotrebuje. Po psychicke strance to ale muze pomoct, aby clovek zase dostal chut do dalsi sezony. Kazdopadne odpocinek = lehci trenink, nikoliv valeni se na gauci :).

        0 0
        • camillio  

          Hm, to bych si nebyl tak jistý, pro normálního smrtelníka chodícího 40h týdně do zaměstnání, bez zázemí maséra, lékaře, bez výživy atd. může být 10k za sezónu dost ošklivej odpočinek… Tím neříkám, že potřebuje 3 měsíce vypnout.

          0 0
          • Payia  

            Pokud to beres jako trenink, tak se ocekava ze vyzivu mas zcela samozrejme, stejne tak ze se stavis na zatezacich, pripadne u fyzioteraputa. Na masaz si taky muzes zajit, nebo ti neco brani? Prace samozrejme muze byt problem, zalezi co delas.

            0 0
            • camillio  

              Já nemluvím o sobě, kdyby mi někdo bránil, tak z něj udělám součást chodníku, zas takovej posera nejsu :D Holt máš asi ideální práci a bláznivému taťkovi nakloněnou rodinu :-) Podle mě pro normálního (rozuměj „společensky“ běžného) smrtelníka to je nedosažitelné.

              0 0
        • celevra  

          no já mám nad 10 natočeno a od září už mi seklo a závody sem dost trpěl.. takže sem to nák dojezdil a ted od 1.10. si dám fakt klid, určitě první týden vubec nic, pak třeba zajdu na bike, squash, možná náký plavání,ale určitě ne systematicky, prostě bude chut, zajdu, ale po dvou dnech klidu se tento pocit zatim nedostavil, bohudík :D

          0 0
          • JakeF  

            To je tak, když se moc trénuje :D. Já mám nájezd mizernej a o to víc mě to baví, když konečně jednou sednu na kolo :). I když je fakt, že teď už jsem měl krizi i na cyklostezce u Vltavy, jdu to kolo prodat…

            0 0
            • celevra  

              toho scotta? je měl krizi, jen když sem se v září na kolo podíval :)) Nejhorší je začátek zimní přípravy s vědomím, že první závody sou až za pul roku.. :D

              0 0
              • JakeF  

                Scotta i Treka prodám, už mě to nebaví :D. S přípravou začnu tak v lednu, to bude zase boj s psychikou…

                0 0
            • McBlacky  

              to je ta správná radotínská tréninková technika. To kralupáci nikdy nepochopí :)

              btw: na zimu už laď běžky. Jonti, já, Šári i Luky jezdíme skate.

              0 0
              • JakeF  

                Na běžkách se nejdřív musím naučit, než začnu jezdit s váma :D. A jaký ještě nevim vůbec, taky jsem uvažoval skejty, jenže kdybych chtěl někdy vyjet u nás do prostoru, tak tam si asi nezajezdím jinak, než na klasikách… Ze začátku si počítám půjčím a vyzkouším oboje a uvidím…

                0 0
                • McBlacky  

                  jestli ti můžu poradit tak:

                  klasiku si kup nějakou šunku v bazaru, stejně to v prostoru není upraveno, takže to tam dojebeš. Navíc po tom co vyzkoušíš skate už do upravených stop na klasiku jezdit spíš nebudeš :)

                  Skate bych doporučil koupit co nejlepší i pro začátečníka. Dá se sehnat za slušný prachy po závodnících top modely (do 5 i s vázáním). Sám jsem jedny RCS měl po Bauerovi, Jonti má od norských biatlonistů World cupy.

                  0 0
                  • Bjerndi  

                    kde se dají sehnat lyže po norských biatlonistech ? !!!

                    0 0
                    • McBlacky  

                      jako se vším – jsou lidi co s tím obchodují. Je to o osobních kontaktech, což je asi jasný, vzhledem k tomu, kolik takových párů je ročně na prodej. Jakubovi jsem to psal, jako členovi teamu, aby měl přehled a zvážil to jako variantu.

                      0 0
                      • Bjerndi  

                        sice si myslím, že je nepotřebuju a běžky mám slušný, ale kdyby náhodou něco přebývalo : ) tak bych prosil o info. Už z nicku je asi zřemý jakej sport divácky preferuju.

                        0 0
        • Zerocool  

          tak to asi těžko, je rozdíl u profíka to ano, ale pracující člověk s rodinou jezdící 10tis, a více ročně tak tak regeneruje, takže zápřah to je…

          0 0
    • žuri  

      Celkom sa mi paci ten tvoj druhy odstavec, chcel by som sa nim riadit, hlavne ten caj:)

      Neviem ako velmi ti poradim ale ja trebarz mam na zimu druhu cast sezony na skialpoch. Ties som nespokojny s pretekmi a dufam ze to dalsi rok bude ovela lepsie a stale sa preto snazim ist na max – to je zle, nemotivacia ti teraz vlastne pomoze:)

      Mohol by si okrem AV trosku pracovat aj na sile a rychlosi (podla toho, co ti zdravie dovoli). Jeden cas som sa snazil drzat styl norskeho vytrvalostneho treninku (keby bol zaujem, mozem hodit link) – sklada sa z cisto objemoveho treninku nizkej intenzity a dvoch velmi tvrdych zatazovych jednotiek (interval, tempo, pretek)za tyzden – a to aj na jar/zimu, ked je treba nahodit kilometre. Teraz ho nejdem pretoze aj pri treninku AV idem useky na rychlost, tvrde treninky mam potom treba 3 ale nie taku intenzitu.

      Jeden cas sa mi cislovka 30 blizila k mojemu tyzdenemu priemeru ale zasadne nedoporucujem!!! Je to trenink sce planovany ale velmi prehnany. Ber moje rady s rezervou, myslim, ze sa toho o treninku musim este vela ucit. Iny ti tu poradia lepsie ale kedze som mal co k tematu tak som sa snazil prispiet.

      0 0
      • vasek80  

        Já se letos hodně věnoval ZDV a byla to trochu chyba. Strašně mi chyběly intervaly a vůbec jsem nepobíral krátké intenzivní nástupy. Příští rok tak 1/3 toho co jsem jezdil ZDV nad 3 hodiny po silnici nahradím tak 90 minutama ostřejší jízdou v terénu a samozřejmě krátké intervaly.

        0 0
        • mcking  

          Já jsem zjistil, že když jsem jezdil jen ZDV tak jsem ztrácel sílu do kopců, tak jsem si alespoň 1× týdně dal terén a kopce a je to lepší…

          0 0
        • žuri  

          Ja som mal intervaly trebarz taketo:

          8min – 80–90%, 2min volne, 0:45 – 1:00(TT bike, tempova vytrvalost, dost tvrdosina:)

          5min – 70–85%, 2min volne, 1:00 (klasika, ked idem on nekial niekam a chcem dat rychlostny trenink)

          3min – 75–90%, 2min volne, 0:30 – 0:45 (casto pred pretekmi, behanie – volne chodim)

          Riadim sa skor pocitovo, na mtb sa mi nechce stale pozerat na hodinky, ties som sa stretol s nazorom, ze je treba poznat svoje telo, mieru laktatu a ludia sa casom stavaju zajatcami sporttesterov:) Tie 8min su mozno s intenzitou viac nes treba.

          0 0
          • žuri  

            Este som zabudol:

            3,5min do technickeho kopca – 95%, 2min zjazd po asfaltke, 0:35

            Mal som len par krat ale us po prvom to ma chut clovek zabalit:)

            0 0
            • mcking  

              magor… :-) Ovšem je tady malý rozdíl ve věku, mě je 37 tobě 18 :-))))))

              0 0
              • žuri  

                Je pravda,ze ako mlady musim o to viacej pracovat na rychlosti atd., ale aj v 37 si myslim ze je treba ist do intenzity, clovek us sice nenazenie to o by nahnal v mladom veku ale na treninkoch v AV sa stavat neda, prva stojka pak cloveka dostane a potom to rozdychava po zvysok preteku:)

                Uznavam ale ze ten prvy a posledny interval su tuna trosku mimo:)

                0 0
                • o.1  

                  „na treninkoch v AV sa stavat neda“

                  Nuz neviem ale podla toho co hovori teoria, co pozorujem na sebe a vidim na ludoch okolo ako trenuju a ako sa zlepsuju alebo stagnuju v priebehu rokov si myslim

                  ze naopak jedine na treningoch v Av sa da naozaj stavat, intenzity ta dokazu posunut iba to tej miery ako mas natrenovane z Av

                  0 0
                  • McBlacky  

                    přesně, já už jezdím jen av a komp. intenzity bohatě stačí na závodech. u těch lehčích motivů je dobrý střídat kadence a pilovat techniku šlapání, to udělá ve finále hrozně moc

                    0 0
                    • Chaingang  

                      Naprosto souhlasím…na efektvitu pedálové otočky je super najíždění na festce

                      0 0
                • biker jura  

                  to že veškerá rychlost a síla vychází z vytrvalosti ti nic neříká?

                  0 0
                • McBlacky  

                  ono je to trošku jinak. Naopak čím starší sportovec, tím víc musí trénovat inzenzity a méně mu stačí vytrvalost – za předpokladu, že chce být konkurence schopný. U mladých je to jinak.

                  Sice mi je jen 34, ale už jsem pár článků na téma tréninku starších sportovců přečetl.

                  Chce to ale číst ze zdrojů v zahraničí. V ČR každý kopíruje a přepisu Vojtěchovskýho a Martínka, pár lidí tady vidí do wattů – třeba Kleiner ale je to malý píseček, bez výzkumu a studií na tréninková témata.

                  0 0
                  • HROOLI  

                    Když už se tu zmiňuješ o článcích .. nevíš o nějaké publikaci , která se zabývá dopadem fyzické aktivity na tělo ? Chtěl bych na toto téma zpracovat povinnou seminárku a zatím jen hledám :)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      myslíš přímo změny v hodnotách z krve, moči, neurosvalové reakce? Nebo spíš obecně principy, vyčerpání energetických zásob, dehydratace?

                      zkus se obrátit na Danielu Chlíbkovou, dělala na tohle práci (myslím doktorantskou) na vytrvaleckých závodech. Přímo na ni kontakt nemám, ale pokud platí toto, není problém ji kontaktovat: http://www.cesa.vutbr.cz/…/zamestnanci

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Spíš, než někoho otravovat kvůli seminárky, kterou můžeš napsat ani ne za večer, tak bych se podíval na theses.cz, je tam spousta materiálů, ze kterých se dá čerpat a hlavně jsou ověřené…

                        0 0
                        • camillio  

                          S tou ověřeností bych si nebyl tak jistý. Je tam toho sice dost, to ano, ale platí jednoduché pravidlo: I diplomky jsou z většiny kompiláty, v nichž je drtivá většina opsána z neprimárních zdrojů. Jistý si člověk může být relativně až u disertací, ale už jsem také viděl pěkné paskvily…

                          Jestli slečna/paní Chlíbková napsala disertačku na tohle téma, tak bych se určitě nebál se na ni obrátit. Je-li to práce kvalitní a neobsahuje utajované informace, nejspíš ji ráda poskytne. A když ne, tak v knihovně příslušné instituce by měla být tak jako tak :-)

                          Asi nejlepší počtení by bylo v nějakém impaktovaném časáku okolo fyziologie, sportu apod. Jenže k tomu se dostat skoro nedá, přístup do databází těchhle článků se počítá na miliony ročně. A po kusu za třeba 25 dolarů by si to objednal leda šílenec, často než najdu co potřebuju, prolistuju i 10 článků. A to už se z vlastní kapsy táhnout nedá, ani kdyby člověk byl hodně velký nadšenec :-))

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            Seminárek napíšu za semestr milion a kdybych měl kvůli každé z nich někoho otravovat nebo někam volat, tak jsem ještě v prváku. :-)

                            0 0
                            • camillio  

                              Je to o tom, co člověk chce. Pokud studuješ, baví tě to a téma seminárky je ti srdeční záležitostí (což se u tématu okolo sportu bikeforistovi stát může), pak nad tím strávíš klidně půl semestru. Pokud je vysněným cílem mít rychle titul, tak není problém sekat seminárku jednu za druhou. Při úrovni českého školství to většinou nějak projde, někteří vyučující lempla donutí přitlačit na pilu, ale bohužel to není většinový případ.

                              Asi tím spoustu lidí nase*u, ale podle mě by měla vejška být tak hustá, aby člověk neměl čas se ani uprdnout, když to trochu přeženu. Když se podívám na semestrální práce undergraduate studentů třeba na Ivy League školách (ok, sahám vysoko, ale vím proč), tak tady by se to dalo na půlce škol odevzdat jako magisterská diplomka a na některých i jako disertace :-/

                              0 0
                              • Biker jak Pes  

                                Jj, vím, o čem mluvíš. Zrovna můj obor mě hodně baví a podle toho chci i dělat bakalářku.

                                Zrovna na thesis se dají najít opravdu šílené práce, které bych neuznal jako seminárku ani na střední…

                                0 0
                              • McBlacky  

                                přesně, při svém studiu jsme se i živil psaním seminárek pro jiné. Celkem mě to bavilo a měl jsem dost načteno. Ve finále mi bylo skoro jedno co to je za předmět – bráno z lemp škol typu ekonomka a jiný okecávačky

                                0 0
                                • camillio  

                                  Jj, přesně, akorát já to dělal pro bejvalku. Takže jako nestrojař jsem se zvládnul naučit s CADem, narýsovat ventil, převodovku, poradit s numerickou matikou… Strojaři z těchhle prací byli vyplesklí, vždycky když si začli stěžovat jak to mají strašné a jak bych se pos.al kdybych to musel dělat, tak jsem se jim vysmál že to je práce tak na 3 tejdny po pár odpolednech. Je to o přístupu, jenže to už na školách studentům zapomínají říkat, že studium je aktuálně jejich hlavní (chtělo by se říci jediné) povolání a buď se stane koníčkem, nebo poletěj. To, že lze u denního studia zvládat i zaměstnání na plný úvazek mi přijde jako neuvěřitelná degradace vysokého školství… Jaj, to jsem se zas rozčertil :-/

                                  0 0
                        • HROOLI  

                          Díky za tip :)

                          Seminárku za jeden večer ? Já jsem na ní loni strávil docela hodně času .. :D

                          0 0
                      • HROOLI  

                        Ty obecné principy jsem se snažil řešit už loni,

                        takže ano , myslím změny v hodnotách krve atp ..

                        Děkuji za tip, zatím to zkusím dle níže uvedených odkazů.

                        Víťa

                        0 0
                    • camillio  

                      Zkus juknout jestli něco nebude tady:

                      http://www.cptips.com/xtoc.htm…

                      Kdysi jsem to pročetl celý, ale to už je pár let z5, tak si nepamatuju.

                      0 0
                      • HROOLI  

                        Paráda, děkuji moc .

                        0 0
                        • camillio  

                          Není zač. Jestli můžu doporučit, použij http://scholar.google.com

                          Když tam hodíš vhodnou kombinaci klíčových slov, vrátí ti to odkazy na spoustu článků. K většině z nich se nedostaneš, bo jsou v placených databázích, ale občas jsou pdfka přeci jen k mání. Když je něco z toho už několikrát citováno, tak máš skoro jistotu že to není béčkový materiál. Když extra moc zatoužíš po nějakém článku co se tam nedá stáhnout, tak zkus napsat autorovi, pokud nebude nafoukaný blb, tak ti rád pošle kopii. Občas je tam i odkaz na knihu do books.google.com, velká řada z nich se dá online prolistovat. Když ti google schová nějaké strany (vždycky nějaké náhodně vybere), tak to stačí reloadnout třeba z jiného kompu nebo smáznout cache nebo cookies prohlížeče (teď nevím co z toho). A firefox si ty prohlídlé stránky někam kešuje, takže se takhle dá dostat k celé knize :D Ale to nemohu doporučit, určitě to nebude legální, takhle si postahovat knihu ;-)

                          0 0
        • Payia  

          Spis jsi zadny ZDV ani nenajel a uz jsi sel do intervalu a zavodu. Pokud vim, tak ses tomu najezdu venoval tak 2 mesice a navic na biku v lese, cimz je efektivita cely veci tak 50%. To je strasne malo, kvalitni najezd ZDV se pro zacatecnika pocita spis v letech nez v mesicich, i kdyz trenuje max efektivne na silnici ve spravnym profilu.

          Kdybys celou letosni sezonu najizdel ZDV (zbavil se pri tom nadbytecnyho sadla atp) a zacatkem pristi sezony zacal s intervalama a nekdy v lete si dal prvni zavody, bylo by to lepsi a byl bys mnohem dal nez kam se pristi rok dostanes ze soucasnyho stavu… Ale co si budem povidat, moc by sis letosek neuzil ;)

          0 0
          • McBlacky  

            s tím bikem v lese bych to tak neviděl. Efektivitu bych nasadil spíš někam mezi 70–90% podle toho jak moc to děláš blbě

            0 0
          • vasek80  

            Na bika jsem sedl až po dvou měsícících. Tedy myšleno fulla, ZDV jezdím na HT s 1.3 slickama. Ty první dva měsíce jsem najel 2000km a 99% asfalt a drtivá většina vyjížděk min. 3 hodiny.

            Já to chápu, že vytrvalost je dlouhodobý proces. I po těch dvou měsících jsem na tom byl celkem bídně, rozhodně daleko hůře jak teď, kdy na nějakej řízenej tréning, nejprve kvůli koleni a pak kvůli průduškám, dlabu.

            Chápu a chci nějak tu svoji součastnou výkonost přenést do příštího ročníku, Ale narovinu, na mé úrovni a očekávání to až tak nehrotím. Strava co dům dá a kdy je hlad a masáž mé tělo nepoznalo. Jediné co mám dobré, že spím 5 dní v týdnu jak dlouho chci (cca 9 hodin).

            Spíše mi šlo o kamaráda co na nějakej řízenej trénng kašle úplně, vše jezdí do dvou hodin a hned z jara chodil do intenzit. Měl o něco menší nájezd co já a za sebou nemá žádnej vytrvalostní sport, tak jako já. No a já mu prostě v nástupech, v intenzitách a krátkých závodech do hodiny vůbec nestíhám. Tělesně jsme stejně rostlí. Myslel jsem že to bude tím, že pořád jezdil ostřeji jak já, zatímco já se ploužil 3 a více hodin. Asi to ale bude tím, že je o 5 let mladší a genetickýma dispozicema.

            0 0
            • Payia  

              Tak kdyby te ten kamos valcoval v nastupech a ve spurtech, tak to klidne muze bejt – v tomhle se dost projevuje i ten vek, ve 20ti jsem v kopcich delal kraviny a nastupoval kazdejch 200m a dneska uz jezdim tempo co si muzu dovolit a doufam, ze z toho nikdo nedokaze nastoupit :D. Pokud te ale da i v hodinovce, tak to uz znamena ze je na tom zkratka obecne lip. Je to tim, ze ses sice snazil trenovat jak se ma, ale ve skutecnosti jsi to mel stejne chaoticky jako on a on byl pred tim v lepsi forme nebo ma lepsi predpoklady. Hodne dela i to, jestli provozuje nejaky dalsi sporty – pokud by treba hral hodne fotbal nebo obecne hodne behal a pak k tomu zaradil kolo treba i jen o vikendech, tak muze byt na 1h zavod dost dobrej, znam takovy pripady a takovej clovek se na kolo adaptuje za mesic, ze jenom cumis :).

              0 0
              • jonti  

                Vasek pise, ze kamos taky nedelal zadny vytrvalostni sport. Je to ale taky velmi o tech predpokladech, jsou lide co skoro netrenujou a na kratkych zavodech do hodiny a pul jsou velmi rychly.

                0 0
                • Payia  

                  To se prave jenom zda. Fotbal treba neni vytrvalostni sport, ale tenhle typ behani je idealni priprava pro kratky intenzivni zavody. Z fleku to samozrejme nejde, protoze na kole pracujou i jiny svaly a jinak, ale ta adaptace na kolo je v pripade fotbalisty hodne kratka (staci vikendove vyjizdky atp). Pak to pusobi dojmem, ze dotycny ma najeto 1000km a dava kotel jinejm co maj 5000km, jenze on ma bokem denne odtrenovane 4h na hristi a to se taky fest pocita.

                  0 0
              • vasek80  

                Nedělal nic, vytrvalostně jsem na tom jen o trochu spíš měl být lépe já. U nás se to láme cca na té hodině a déle, zatímco já nemůžu zezačátku a hodně krátké sprinty, tak naopak ke konci delších maratonu nemohl on. Ale jak říkám, tady bude hrát roli genetika a věk.

                Ale to tahání s kamarádem není důležité. Šlo mi o to, jestli jsem neudělal chybu. Speciálně intervaly do kopců jsem jel snad jen 5–8× za sezonu. Mám dva kopce, přesně 100 a 200m výškových nastoupat. Většinou jsem nastoupal za tréningovou jednotku těch 600–800m a jezdil to tak na 90% tepů. Intervaly na rovině jsem nejel ani jednou.

                Myslel jsem, že proto jsem na krátkých šrot akcích nestíhal. Jinak zbytek 4000 km cca 160–170 hodin jsem odjezdil průměrně po těch 3+ hodinovkách v ZDV a zbylých cca 1000km bylo 5 závodů a teréní vyjížďky a tréningy na místní maratonské trati cca 90 minut.

                Takle mě to baví jezdit V týdnu se 3× motat 3+ hod na silnici, pak si jednou proletět 90 mit lesem trochu svižněji a nebo si zašlapat do kopce

                0 0
                • jonti  

                  Ten trenink funguje u kazdeho trochu jinak, treba u me i kdyz mam dlouhodobe deficit vytrvalosti, poradne jezdit muzu az kdyz zacnu zavodit a jezdit tezke kopce.

                  0 0
                • Payia  

                  Pro XC zavody ale nepotrebujes chytat nastupy (obzvlast nekde uprostred startovniho pole). Pokud na to mas, tak si do kopce muzes jet svoje konstantni (vysoky) tempo (na ktery mas natrenovano ze ZDV + obcas tempo intervalku) a nikdo ti nastupovat nebude a kdyz jo, tak po 100m nastupu stejne svesi nohy a ty ho pak dojedes a jeste ho ve zbytku kopce solidne oddelas.

                  Pokud jedes do kopce tempo a kamos ti v pulce nastoupi a dokaze jet rychlejc az nahoru a nasledne i po rovine, tak to znamena ze je proste lepsi a pokud to tak je i kdyz jezdi malo a driv nic nedelal, tak to znamena, ze ty jsi dost spatnej ;) Tj cely.

                  0 0
                  • JakeF  

                    :D Kdybys tohle napsal o maratonech, tak uznám, že v určitý situaci můžeš mít pravdu. Pro XC závody je to kravina, pokud soupeř není debil.

                    Druhá část pravda být může a nemusí. Klidně to může být, jak píše vasek80, že mu prostě jen chybí ta síla mezi prahy a nad ANP, která se sice pomocí aerobního tréninku zlepšuje, ale ne tolik, jako správně kombinovaným tréninkem.

                    0 0
                  • McBlacky  

                    to je taktika pro závody kde jsou úseky na tempo. Na XC kopce na tempo nejsou (nebavíme se o závodech, který mají xc v názvu, ale je to typ krátkýho CMT nebo KPŽ). XC okruh jsou stojky na nástup. Já teda ve svým věku a při skladbě netréninku jezdím ty 1–2×c závody za rok taky tímhle stylem co píšeš, ale ruku na srdce – jsme tam jak pičusové co chytaj pořád díry a musí si to sjíždět. Sice jedeme ekonomicky a pokud by to byla časovka na okruhu, dost možná by náš čas byl lepší než dost těch co při xc závodu neporazíme. V hromadným startu to dopadne tak, že tě na každým krátkým nástupu někdo skočí a pak bys i mohl víc, ale nemůžeš, protože charakter XC okruhu umožňuje předjet jen na pár úsecích.

                    0 0
                    • Payia  

                      Tim XC jsem myslel spis ty akce co jezdi Vasek, tj prave KPZ atp – slo mi o to abych naznacil, ze nemluvim o silnici. Tam naopak je ukrutne dulezity nastup chytit pokud do nej jde vic lidi, protoze skupinku treba 5–10ks, ktery se na spici parkrat protocej uz nahore nedojedes – navic na silnici se vyplati jet v haku i do kopce.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        jasný, s xc to má společnou délku mezi 60–90min.

                        na silnici je to vůbec víc taktický. Na MTB delších závodech se jezdí nejčastěji ve skupinkách kolem 2–4 lidí, často ale každý za svý na pár sekund od sebe. Tam je důležitý mít stabilní tempo pořád a všude, aby se to nesjíždělo a soupeř se neutahá nástupy, ale tím konstantním tempem v podstatě na dohled od soupeře. Jsou tratě, kde se v dobrým háku ani nesvezeš a tak do 20% se dá jet v háku s rizikem defektu a oči na stopkách

                        0 0
                  • Bjerndi  

                    já se na to dívám tak, že maj prostě líp natrénováno. Až bude můj nej problém chytat nástupy „elity“ je to v pohodě :D

                    Jinak když se bavíte o hodinovce, tak bych souhlasil s payiou, je prostě lepší, protože tam se předpokládám na nic nešetříš.

                    Já tenhle rok nakonec spíš protrénoval ( tady jsem se teď dočetl, že to je good :D ) a uvidíme co udělá zimní příprava bazén + běžky a pak poctivý ZDV na jaře někde k 3000+

                    0 0
        • Zerocool  

          chyba to není, záleží v jakém období se nacházíš, zdv není nikdy dost, samozřejmě intenzity musíš zařadít čím blíž jsi k prvním závodům, pokud je dáváš v zimní přípravě tak jedině v jiných sportech jinak se dostaneš rychle do formy a v květnu nevyjedeš kopec…

          0 0
      • biker jura  

        hod sem ten link prosím. díky

        0 0
    • JakeF  

      30h měsíčně na trenažéru je fakt dost… Povedlo se mi to v únoru lehce i překročit, ale už to je fakt hodně a spíš bych to kombinoval s těma procházkama, plaváním a třeba i běžkama. Psychika je v první řadě a nemá smysl, abys měl v únoru už tréninku plný zuby.

      0 0
      • mcking  

        30 hodin trenažéru měsíčně??? OMFG Musím se pochlubit… Celé část srpna a celé září jsem jezdil ZDV, 2×týdně 52km, tep 135–140, kadence 85–95, k tomu zhruba 2–3×týdně běh 5km v nižším pásmu jak to jen šlo… a výsledek je, že jsem zhubl z 91kg na 88kg, nemám břicho :-)))) a je mi fajn.

        Jelikož mám možnost na cyklotrenažéru jezdit v práci a máme tu slušný trenažery Insportline Epsilon, tak jsem se rozhodl a již to praktikuji, že 2×týdně na něm dávám 80minut ve stejném pásmu a kadenci jako na kole, viz výše. Zároveň si 2–3× týdně zajdu večer zaběhat a uvidíme co to se mnou udělá dál… upřímně bych chtěl dát dolu tak ještě 5kg ( 37 let, momentálně 88kg, výška 178cm)

        0 0
        • Payia  

          To pujde i dal, ale chce to vydrzet u rozumnyho tempa, v tyhle fazi se casto stava, ze se ten progres na chvili zpomali, ale pak se rozjede na plno a jde to rychle. 3kg za mesic je docela hodne, vzhledem k vyvoji svalu kdy se naopak hmotnost zvysuje – ve vysledku by to znamenalo kolem 4kg tuku dole – z toho je jasny zes musel upravit i jidelnicek, pokud je to nejak rozumne, tak je vse OK a ten objem odpovida – kdybys zacal na jare, zrejme by ses koncem leta dostal nekam k 80kg, pres zimu je to tezsi plnit plany ;)

          0 0
    • Bjerndi  

      já mám teda v plánu zatím dál jezdit ZDV ( bude se hodit na příští rok ) a zimu strávit víceméně na běžkách v bazénu a pokud záda dovolí tak běžecky. Kolo spíš minimálně. K tomu samozřejmě indoor aktivity ( badminton, squash ) + na jóga na protahování

      čaj vyzkoučím, zeptám se hned v lékárně až půjdu pro zub. kartáčky.

      Konečně jsem si začal zapisovat tréninkovej deník, tak pak pro nahlídnutí a rady to snad půjde líp.

      0 0
      • vasek80  

        Žádnej čaj z lékárny.

        Koupit kořen v zelenině, nebo u vietnamců co mají zeleniny. Podle chuti (já dávám hodně) alespoň 2 výstupky kořene nastrouchat, nebo rozmixovat, dát do 1 l vařicí vody, 30 vteřin povařit. Po vychladnutí na 50 st osladit medem a vymačkat jeden citron.

        Pěkně to v krku pálí a je to až zázračné.

        0 0
        • mcking  

          Jaký kořen máš na mysli??

          0 0
          • vasek80  

            Kořen

            Toho bych dal do litru tak polovinu, ale na prvničku by to bylo asi moc ostré. Mě to naučila na nachlazení tchýně. Zkraje mi nechutnal a teď jej mám rád. Hlavně působí podstatně lépe jak všechny do té boby užívané modafeny, ACC longy aj.

            0 0
    • Lada,s  

      Loni v zimě jsem na trenažéru odšlapal asi 50 hodin, a měl jsem pocit že na tom sedím furt, a občas to byl docela vopruz. Nedovedu si představit 100 hodin. Spíš bych se věnoval vešobecné přípravě a kolo nechat jen na víkendy. Nic ti neuteče, a po 100 hodinách na spineru budeš na jaře otrávený…

      0 0
    • danny.key  

      DOTAZ!!!!!!!

      Už to chvilu hledám a furt nic, netušíte, jestli do trenažéru upnu pevnou osu,nebo musím sehnat redukci na svoji 12 mm osu, kterou hodím na upínák trenažeru? Díky moc

      0 0
      • McBlacky  

        většinou mají trenažery přibalený vlastní speciální upínák. 9mm tam zdaleka nejde každej. 12ka podle mě asi nepůjde

        0 0
    • Memphis22  

      Hm, a co si najít ještě nějakej sranda závod a jet ho „na pohodu?“ Jen tak, aby bylo, na co se těšit… Mě o víkendu čekají další dva, týden na to další lokální a pak víkend v Jizerkách s NAC. Sezona ještě zdaleka nekončí. :)

      Taky jsem myslel, že už ztrácím motivaci, ale stačí na to kolo sednout a hned má člověk jinej pocit. Počítám, že ještě tak měsíc dva budu pravidelně jezdit. Pak přijde čas kolo odložit. Na spinning bych fakt neměl náladu, když je přes zimu tolik jinejch sportů, který přes léto zanedbávám: fotbal, běh, posilka, plavání, squash a především chillaxing…

      0 0
    • biker jura  

      Ahoj, ted jezdi jak podle chuti a podle pocitu dokud je počasí, je nesmysl abys ted když je zase tak krásně seděl doma. Až bude v listopadu humpl tak si dej tak 2 týdny volno, ale aspon o víkendu se běž v těchto dvou týdnech projít nebo lehonce projet na kole, abys ses trochu rozhýbal. nic nedělat tak dlouho je taky blbost. pak bych začal s tím treninkem jak píšeš, je to víceméně dobře a docela ti držím palce s tím objemem na trenažeru.

      Jinak neboj 2hod na trenažeru jsou jako min 2,5hod venku a kvalita je o kus vyšší takže klidně díky trenažeru budeš mít vyšší výkonnost než kdyby ses drtil 3hod venku;)

      0 0
      • Lada,s  

        Nicméně ve většině případů jsou 3 hodiny venku příjemnější než drtit 2 hodiny trenažér :-)

        0 0
        • biker jura  

          no to každopádně, právě proto klobouk dolů pokud to vydrží. já jezdím i 4hod v minusu v dešťo-sněhu raději než přes hod na trenažeru:D

          0 0
          • vasek80  

            Já mám pod 0 špatné oblečení. Zejména tretry, kdy pod 15 st potřebuju návleky a pod 5 už je mi zima i v nih.

            0 0
    • vasek80  

      Na odlehčení.

      Celou sezonu od března jsem se trochu vyhýbal pití. Dal jsem si semtam 2 piva a občas sklenku vína či Lambrusca. Ani jsem nějak neměl chuť. Dřív jsem pil víc.

      Konec sezony, za dva dny svátek, od matky v lednici lahev Freixenetu, zítra mám celej den volno, tak ji dnes celou ztrestám a hezky sám:-)

      0 0
      • Bystrous  

        Tak nějak, věnuju se teda hlavně běhání a došel sem k tomu že nemá význam se extra nalejvat. Tak jako tak to rozhodí režim a trénink. Naposledy se mi to vymstilo, když jsem se nechal zlákat a přišel tak o „formu“ na osobák 10km na hezkým závodě, teď to budu muset zkoušet znova. Zjišťuju že mi to vůbec nechybí a jediný čemu holduju je jedno, dvě dobrý piva za tejden. Přestože na jeden týden v zimě se oddám alko-formátu těla a hlavy, přes sezónu mi to ani trochu nechybí, nikam to nevede.

        0 0
        • vasek80  

          jj je to takové, že se člověk dře a pak se podívá na tu láhev a říká si, jestli ten chvilkovej přijemnej pocit z motání hlavy za tu degradaci námahy stojí ;-)

          0 0
        • McBlacky  

          to zbytečně dramatizuješ

          0 0
        • Memphis22  

          Jsem na tom podobně, chodíme pít tak jednou týdně a víc jak pět kousků už prostě nedám ani kdybych chtěl (tzn. většinou je to míň), dřív nebyl problém jich otočit sedm, osm… Nicméně čas od času, když je příležitost, se neváhám vylejt pořádně, ale to je jiná. Obecně jsem hodně přes rok ubral na alkoholu a velkou měrou to souvisí s tím, že jsem letos trénoval víc než kdykoliv předtím. Přes léto prakticky denně…

          0 0
    • kupi  

      Ahoj, chtěl Vám všem poděkovat za velmi cenné rady. Myslím, že jsem se letos oproti minulé sezóně posunul celkem dopředu. Potřeboval bych ještě poradit, jak by mohl vypadat trénink přes zimu. Válce ani trenažer nemám, takže koupím na silničku blatníky a budu jezdit, jak jen to půjde. Od srpna jsem začal jednou týdně běhat (zatím jen 6km) Takže mám v plánu běh+běžky+bazén a samozřejmě kolo. Má cenu chodit do posilovny? A na kole jenom ZDV, nebo i intervaly?

      0 0
      • jonti  

        Prave v zime bych spis jezdil na biku i po silnicich, kdyz jsou vsude sracky a posypovy material je to i bezpecnejsi a min se picha.

        0 0
      • vasek80  

        Já jen k té silničce. Vyřešil jsem to druhou sadou kol. Na sériové dal slicky 1.3 a na nové bezduše. Výhoda je, že nemusím ladit další posed, zvykat si na jiné sedlo, nebo kupovat stejné na druhé kolo a vzhledem k tomu, že nejsou důležité ujeté km, ale čas, tak horší aerodinamika a vyšší hmotnost nevadí. I tak to upaluje pěkně.

        0 0
        • Payia  

          Ono tam jde i o to, ze v zime to kolo dost trpi – jednak je na silnicich bordel, kterej se dostava vsude a navic samozrejme najedes treba 5000km cimz zrusis nejaky komponenty, coz neni u zavodaka za 100.000kc moc dobry. Navic na nej rvat blatniky, tj taky na hovno. Zimak je dobra vec, akorat ten posez je pakarna, to sam nikdy nenastavis. Bud musis mit 2 stejny ramy nebo si vsechny ty vehikly vzit na BG fit.

          0 0
          • vasek80  

            Tak s kolem i za 50 bych se v zimě na silnici necpal, ale to není můj a ani kupiho případ ;-)

            0 0
          • McBlacky  

            BG má smysl pro MTB a silnici. Ale víc silnic nebo MTB už naladíš podle toho jednoho. Klíčový jsou vzdálenosti střed/vrch sedla; osa kolene pedál; rozdíl výšky sedlo/řidítka. Vzdálenost sedlo/řidítka zase tak podstatná není, i když by se to mohlo zdát.

            0 0
    • nox159  

      Zdravim,

      prozivim se tady nema cenu kvuli tomu zakladat nove vlakno.. :)

      3 mesice jsem nedelal absolutne nic ( lezeni v nemocnici a doma + prudeni na BFku ) tedka chuze 5min na rehabky a zpatky taky mam za sebou min troje antibiotika + plnou prdel prasku ( taky behem pobytu v nemocnici 9kg dole)

      tedka jsem se trochu zacal hybat sem si rikal kdyz jsem doma tak s necim zacnu udelal jsem 20 drepu a 2 dny jsem z toho nechodil… dneska jsem se byl jen tak zlehka projit tak 5–6km pomalu po rovine a citim se jako kdybych mel v nokach 20km poklusem

      nejak normalne pomalu zacnu ruka je furt na hovno ale chodit z muzu… ale to je vedlejsi

      chtel jsem se zeptat jestli nekdo nemate zkusenost s podobnym vypadkem za jak dlouho se clovek dostane do puvodni formy ? ( nejde mi o to mit uplne stejnou vykonnost…) ale byt schopny normalniho pohybu neresim jestli ubehnu 10km o 5 min pomaleji ale jde o to at nechcipnu po 500m

      dik

      0 0
      • jonti  

        Zraneni pred rokem, vypadek asi dva mesice a velky ubytek vahy. Trvalo mi to asi 6 mesicu, nez jsem mohl vubec normalne jezdit nebo behat. Nejvetsi problem dlouhodobe byla ztrata svalu, na zacatku jsem byl tak slabej, ze jsem skoro nedokazal stabilizovat rotacni pohyb pri jizde ze sedla.

        Hlavne bych se snazil moc nepit, hodne jist a neprehanet to ze zacatku.

        0 0
        • nox159  

          no s tim pitim bych se nad sebou mel zamyslet teda, ono to bylo dobre na bolest i na spani :D

          a s tim pohybem se snazim pomalu ale zatim telo pokazde reklo ze to bylo rychle tak zvolnim…

          nejvic me sere dalsi operace a nevim jestli jen jedna takze nevim jak dlouho budu zase lezet… :(

          0 0
          • McBlacky  

            pokud tě čeká další operace, tak to ani moc nemá smysl hrotit. snaž se hýbat každý den, ze začátku trochu a v intenzitě úplně nízký. Začni chůzí po rovině, pak přidej indiánský běh po rovině, pak lehce pěšky kopce atd

            0 0
      • Biker jak Pes  

        Asi dva nebo tři roky zpátky jsem měl podezření na mononukleózu, doktor mi všechno zakázal, takže půl roku jsem nedělal vůbec nic. Začal jsem zase od nuly na začátku zimy a během pár měsíců se dostal relativně zpátky do formy tak, abych na jarním soustředění v pohodě stíhal ostatním.

        Poslední dva roky odjíždím pravidelně na měsíc pracovat do zahraničí, takže taky úplně bez tréninku a většinou mi stačí opět pár týdnů dostat se do nějaké formy, abych z toho mohl dát trénovat.

        Takže bych asi poradil začít pomalu, zlehka, dělat, co tě baví a pak do toho zařadit nějaký systém. Mohl bych vyhrabat staré tréninkové deníky a podívat se, jak jsem začínal, ale pamatuji si, že to bylo fakt peklo…

        0 0
      • MlokCZ  

        Návrat po zranění v případě, že nemá trvalé následky nikdy není tak hrozný.

        Ty to máš tedy delší dobu a dost závažné, tak o to musíš začínat pomaleji a zhoršení bude větší. Ale rychle to půjde zpět.

        To jsi celé ty tři měsíce nic nemohl dělat? Z toho co jsi tu psal jsem myslel, že přetrvávající problém je ruka a tedy, že bys třeba opatrně mohl chodit už nějakou dobu mohl.

        Hlavní je to nepřehnat, jinak to bude trvat ještě déle (zlepšování).

        Začínat dřepy není vůbec dobrý nápad, to je větší zátěž po kratší dobu. Potřebuješ začít něčím hodně lehkým, tedy chůze a tu prodlužovat.

        2006 co jsem měl 6 týdnů zadrátovanou čelist, zhubnul jsem asi 7–8kg, k tomu nějaké další problémy se zády (ty jsem rehabilitoval téměř rok než byly zcela ok) a sedření všude možně.

        A tohle mi přišlo jako pohoda. Už během nemocenské se zadrátovanou čelistí jsem se ale snažil velmi volně chodit (ono se s tím nedá ani udýchat větší intenzita + se musí dávat pozor na riziko zvracení kdy hrozí i udušení).

        Na kole jsem seděl první víkend po vyndání drátků, i když ze začátku to bylo utrpení kvůli zádům.

        A při tomhle to šlo zlepšení pak rychle a nic drastického to nebylo.

        Se závažnější nemocí, která se dlouho léčí a nese si i dále následky se to vůbec nedá srovnávat.

        To jsem byl v roce 2003/4 takhle celý rok naprosto v háji a když jsem po tom roce mohl pomalinku začít s pohybem (to znamenalo, že jsem ze začátku nemohl dát ani 10km po rovině), tak z toho jsem se zpamatovával minimálně další celý rok a do dnes to není i po hodně letech ono.

        Taky jsem musel následky těch problémů 2003/4 později na operaci ucha a ideální by bylo jít i na operaci druhého.

        A to už zase bylo samo o sobě pohoda. Operace + v nemocnici 14 dní, pak doma tři týdny. A po té se zase vše zlepšovalo rychle.

        0 0
        • nox159  

          kdybych rekl ze jsem nemohl cele 3 mesice nic delat tak bych kecal to je pravda 3 tydny v nemocnici to jsem nemoh delat nic pak dalsi cca 2–3 tydny jsem byl rad ze ziju ze se nemusim hybat a ze se v noci aspon trochu vyspim ( to jsem byl pod praskama od bolesti ) potom jsem si rikal uz je to ok moc to neboli tak zacnu neco delat a na dalsich cca 10dnu me slozila nejaka viroza takze zase nic…

          tak nejak mezi tim jsem obcas vypadl ven to jo ale nic extra a o vikendu sem byl hotovy z kratke prochazky s pritelkyni na mistni kopec na ktery jsem bezne behaval… to me celkem nasralo… tedka uz se to da

          ale zas se to zhorsuje ( teda rikaji mi ze zlepsuje ) zacina to zas bolet pry se probouzi nervy takze jestli se to bude zhorsovat/zlepsovat stejnym tempem tak jsem behem 3 tydnu zas na praskach abych mohl aspon spat…

          jinak ty drepy to byl jen napad a zkouska… treba lehy sedy a jine cviky na bricho mi nedelaji zadny problem.. :)

          0 0
    • Bjerndi  

      jinak doplním svůj postřeh z vlákna 2. Psal jsem o totální únavě nohou.

      Už je to v pohodě, netuším teda na tuty čím jsem to způsobil, ale trvalo to pěkně dlouho i když nakonec se to rozjezdilo. Nejvíc mě teda zaráží, že se to projevovalo prakticky jen na kole.

      A ještě jeden dotaz, praktikuje tady někdo ty masáže pravidelně ? Mám známou masérku, ale moc se mi tam chodit nechce i když to nebude žádná pálka…tak zkušnosti nemám a tudíž asi ani neočekávám moc výsledky

      0 0
    • vasek80  

      Nakouslo se tu téma techniky šlapání.

      Já kvůli koleni začal poslední měsíc a něco více točit. Jezdím cca 90 ot/min. Zkouším i z prudšího kopci pořád šlapat aby byl řetěz pořád v tahu a kadenčně jdu o hodně nahoru (nemám dokoupenou kadenci), prostě šlapu z kopce jako bych jel na festce a soustředím se abych šlapal pořád v tahu tak, abych nezačal poskakovat v sedle. Šlapu úplně jinak než začátkem sezony. Dříve jsem na nenamazaném řetězu slyšel, jak se napínal jen při šlapání dolu, takové to přerušované skučení nenamazaného řetězu. Teď slyším jak je v tahu pořád.

      Hlavně zapojuji a cítím spodek Hamstringů a na pedál působím spíše k sobě a zabírám když pedál překoná spodní přední úvrať a táhnu pedál skoro 3/4 otáčky až těsně pod vrchol. Kvadricepsy znatelně zapojuji skoro jen při dupání do kopce. Díky tomu se dokážu i na rovinkách vytočit k tepům a kterých se mi dříve nezdálo.

      Jenže mě začalo bolet mé něšťastné koleno zezadu. Nejsem si jistej, jestli je to jen nezvyk z nové techiky šlapání a nebo to fiziologicjy načatému kolenu vadí. Noha mě bolí jen po dojezdu a po pár hodinách to odezní Děje se to jen když jedu svižněji. Čas ukáže jestli to je v souvislosti s jiným zatížením, nebo problém kloubu.

      Je tato cesta šlapání správná vůči koleni a vůči zlepšení se celkově?

      0 0
      • biker jura  

        no správně bys nahoru tahat neměl, spíše jen v dolní úvrati táhnout jednou nohou směrem dozadu (otření hovna z podrážky:)) a pak už je to zase na druhé noze, která už tlačí pedál dolů

        0 0
        • vasek80  

          Ono se to těžko u počítače odhaduje ale nebude to asi pravda celých 3/4. Tahám spodní polokruh s troškou přesahem

          0 0
        • Lada,s  

          to přirovnání je přesné :-)

          0 0
        • McBlacky  

          napadá mě, že situace kdy tahám nahoru celou otáčku je když to ztrácí trakci (bahno, sníh, led)

          0 0
          • biker jura  

            jo to souhlasím. když jsem jednou jel do kopce po zledovatělé cestě, tak jsem se po pár prokluzech a držkách naučil šlapat skoro dokonale do kruhu :D

            0 0
    • vasek80  

      Rychlej dotaz.

      Mám okruh, kterej jezdím v ZDV nad 3,5 hodiny. Poslední 1/4 okruhu, je ale hodně kopcovitá nahoru a dolů. Poslední dobou ale těch posledních 20km se prostě neudržím a jedu do kopců kolem 170 tepů. Kopce nejsou dlouhé, jsou to spíše takové krádkodobé silové přišlápnutí v řádech jednotek minut nebo desítek vteřin. Takovejch kopečků tam je 10 na 10km a pak už se posledních 10km vyjíždím zase na ZDV. Díky zrychlenému závěru to stáhnu na pár minut přez 3 hodiny.

      Je to hodně špatně pro tréning dlouhodobé vytrvalosti?

      0 0
      • biker jura  

        ne, naopak. zrychlení na konci treninku je přínosné. Akorát vyjíždět už byses měl v kompenzaci a ne v ZDV

        0 0
      • Bystrous  

        Počítam dobře, že jezdíš 80km za 3,5hod v ZDV ? :)

        0 0
        • JakeF  

          Jezdí to na bajku a chvíli, tak co bys chtěl?

          0 0
        • vasek80  

          Přesně tak. Je to moje oblíbená pohodová trasa z jedné poloviny po německých cyklostezkách a z druhé po našich. Po silnici za celou dobu jedu jen krátké přejezdy. Akorát u nás je to trochu kopcovité. Nastoupáno je za tu vzdálenost 780 výškových a totéž sklesáno. A jezdím na 12 kg MTB se slickama.

          0 0
          • JakeF  

            780m na 80km není moc kopcovitá trasa ;-).

            0 0
            • McBlacky  

              na ZDV už to ale poznáš

              0 0
            • vasek80  

              To není, ale jede o to jak je to naskládané. Předně po pohledu na graf musí asi každej říci, že to není dobrá trať na ZDV, ale prostě je parádní, že je to 80km po dokonalé cyklostezce a v německu jedu 40km po rovině. Jen vítr to tam skoro pořád kazí.

              0 0
              • McBlacky  

                jezdi co tě baví, je to větší přínos než jezdit s odporem co bys měl

                0 0
                • vasek80  

                  Jasný, tím se řídím. Prostě jezdím na co je chuť. Šlo mi hlavně o to, jestli ten závěr v kopcích když trochu víc šlápnu nedegraduje ty necelé 3 hodiny hlídání se před tím. Já letos tuhle trasu jel snad 30× a spíš než ztráta motivace v šlapání už nevím co si míchat do mp3 přehrávače na cestu:-)

                  0 0
              • JakeF  

                Já schválně naklikal do cykloatlasu nahrubo hlavní trasu, co jsem najížděl objemy loni a 103km a 1715 nastoupáno. I když osobně bych to tipoval na míň, kopce tam jsou tam prudší akorát 2 od Berounky – Roztoky a Liblín a rozhodně tomu neříkám kopcovitá trasa. Pak tu mám jednu 59km/660m a tomu jsem říkal trénink rovinek ;-). A to tu rovnější trasu fakt skoro nevymyslím, pokud nechci jezdit po hodně frekventovanejch silnicích.

                Ale jinak souhlas s Blackym, chce to hlavně aby tě to bavilo, ty kopce nejsou dlouhý, takže to ZDV trénink moc neomezuje.

                0 0
    • kupi  

      Tak mám také další dotaz. Vesměs jste radili, že když jsem mladý, tak je lépe se držet i při tréninzích ZDV pod 3 hodiny :-D Jak by to mělo být zhruba od toho ledna do dubna, až se budu snažit jezdit objemy. Také se mám držet pod tři hodiny? A ještě poslední otázka. Začal jsem běhat. Zatím jednou týdně asi 40 minut. Má to nějaký přínos, nebo by bylo lepší běhat delší dobu?

      Díky

      0 0
      • biker jura  

        běhal bych spíš víckrát aby to mělo přínos aspon 2–3× týdně, ale osobně v běhu zase takový přínos pro cyklistiku nevidím. Jinak i v najížděcím období bych nechodil přes 4hod a to jen občas

        0 0
        • kupi  

          Vím, že běh nemá pro cyklistu moc velký přínos. Běh chci mít na chvíle, kdy bude třeba pršet, nebo nebude přijatelné počasí na kolo. V zimě mám v plánu ještě plavání a běžky. A hlavně mám v plánu na jaře odmaturovat :-D

          0 0
          • biker jura  

            proto abyses mohl učit bude lepší, když budeš jezdit častěji jen 3hod :D

            0 0
          • Toman  

            Běh, poklus, svižná chůze nebo střídání takových pohybů naopak má i pro cyklistu velký přínos. Je to zcela regulérní tréninkový prostředek pro rozvoj aerobní vytrvalosti. Je ovšem potřeba se běhat naučit – techniku kladení nohou, práci paží, dýchání, držení zad atd.

            Běh lze spojit s tréninkem pohyblivosti, rychlkosti pohybu, rychlosti reakce a také různých typů obecných sil.

            0 0
            • kupi  

              V pátek jsem asi po 2 měsících běžel a v sobotu mě začaly dost bolet nohy. Řekl jsem si, že kolo zvládnu. Když jsem jel, tak to nebylo nějak ono, v neděli jsem na tom byl podobně. Tepům se nechtělo vůbec nahoru a neměl jsem sílu v nohou. Dneska jsem si dal volno a zítra uvidím. Běhat začnu asi až na podzim . Tenhle stav se mi vůbec nelíbí :-D

              0 0
              • jonti  

                Potřebuješ se naučit běhat, zatěžovat ty správné svaly, běhat ze začátku minimálně dvakrát, ale lepší je i pět krát týdně, ale spíš kratší běhy. Dát si půl hodiny běhu a potom kolo a podobně.

                0 0
                • jeffino  

                  hlavně se neposrat z toho, že mě támhle píchne, navíc, když budeš běhat pravidelně, nohy tě bolet tolik nebudou, myslím osobně, že to za ten čas investovaný do běhu stojí, určitě tě to posune dál.

                  0 0
              • Toman  

                Jak už to tady padlo, běh je přirozený pohyb a lze jím výrazně trénovat dýchání, volní vlastnosti a samozřejmě zvyšovat kondici. Nejprve vždy rozcvička celého těla zakončená běžeckou abecedou a pak styl běhu takový, abys jím trénoval, to co si vytýčíš. Lze jím trénovat rychlost pohybu, dynamickou sílu, silovou vytrvalost, základní aertobní vytrvalost, rychlostní vytrvalost a také obratnost a pohyblivost za použití překážek všeho druhu. A nemíchat jablka s hruškami.

                0 0
      • jonti  

        Běh přínos má, ale naučit se běhat tak, aby to nebylo trápení aby sis neubližoval a trénoval vytrvalost zabere dost času.

        0 0
    • mcking  

      Tak jsem si letos dal Author Nova cup, závod se mi líbil, snažil jsem se jet spíš kadenčně, za prvé jsem ho jel poprvé takže jsem nevěděl co mě čeká, za druhé jsem to chtěl zkusit. Běžně se mi stávalo, že do kopce mě předjížděli „nabušenci“

      , kteří měli těžší převody, ale postupnmě jsem je většinou do toho kopce dojel a ještě i předjel. Co mě ale dost překvapilo bylo to, a to bych chtěl aby mi někdo vysvětlil, že jsem posledních 5km, a to i do kopce, „valil“ jako sviňa… mohl jsem jet co to šlo ( rozuměj měl jsem po skoro 60km ještě dost sil abych to napálil). To mě celkem příjemně překvapilo. Bylo to snad nájezdem ZDV za 2 měsíce??? Že by mi ZDV pomohlo i do kopců, že dokážu točit rychleji i do stoupání aniž bych se zavařil???? Dík za komentář.

      PS: můj čas byl 3:26:57 hodin… pro někoho špatný čas, pro mě příjemné zjištění, že i po tomto „závodě“ jsem měl chuť se ještě trochu projet :-))

      0 0
      • biker jura  

        no tím že ses trochu šetřil ses slušně rozjel a ke konci jsi měl prostě dostatek sil. mám to tak často při treninku při kterým si hodně hlídám intezitu, ke konci už mám problém se držet, pač se mi jede parádně a chci do toho dupat na každým kopečku. Ale platí to jen pro určitou fázi, kdybch pokračoval další třeba 2hod ve stejném tempu už by to asi zase jet přestalo :D Ale uplně přesnej důvod proč to tak je, ti možná někdo vysvětlí líp…

        0 0
      • Bjerndi  

        tak jsem to měl letos při prvním bikovým závodě. Jel jsem celou dobu klidový tempo, hlavně se nezahltit, protože o tom tu bylo napsáno nepočítaně příspěvků a navíc to člověk slyší furt v bedně.

        Vypadalo to tak, že se kolem mě v úvodní asfaltové části prohnalo 200 lidí a já nechápal kam ženou a pak je celej závod předjížděl i když jsem se nikam nehonil a posledních 10km letěl a přijel odpočatej.

        I závodit se člověk musí naučit a poznat svoje limity a tělo. Na kole to je u mě trochu těžší, protože tam ten výkon nejde do háje tak rychle jak třeba u běhu a dalších aktivit, a člověk vycítí svoje limity lépe ( aspoň můj případ )

        0 0
      • Payia  

        Tak ono to prubehem odpovida, pokud jedes ze ZDV treninku zavod a pojmes zacatek rozumne, tak to vypada takto. Akorat v Tvem pripade se mi to zda divne, protoze 2 mesice jsou dost malo, ale pokud vim tak jsi neco jezdil i pred tim, tak se to uz mozna nascitalo.

        0 0
      • McBlacky  

        V podstatě jsi se moc šetřil a měl jsi na lepší výsledek. Ale hranice kdy bych dojel hůř a kdy líp se zvlášť ze začátku trefuje dost obtížně. Po pár letech závodení už na základě toho jak se cítíš a se znalostí doby co budeš na trati (dle výsledků z minulých ročníků se porovnáš proti těm co znáš) trefíš tempo i bez tepáku.

        0 0
        • biker jura  

          no u mě třeba jet závod podle tepáku by moc nešlo. jednak proto že xc je takový jaký je a jednak proto, že při závodě tepu víc už jen kvuli tomu, že jsem tak nějak víc nabuzenej než na treninku a asi i nějaká nervozita hraje vždy roli. Při závodě pokud to neí nějakej dlouhej maraton bych se řídil spíš pocitem.

          0 0
      • Memphis22  

        Já to měl podobně loni, kdy kvůli počasí jsem nějaký závodění vzdal a snažil se akorát hodně točit nohama a nejet moc rychle abych neumrznul, když pak na posledních cca patnácti kilometrech přestalo pršet (a začly trochu fungovat brzdy), začal jsem do toho dupat a měl asi hodně podobný pocity jako ty :)

        0 0
      • Toman  

        Za dva měsíce ZDV nenatočíš ani náhodou. Tvůj stav, kdy jsi byl v závěru schopen zvyšovat rychlost jízdy byl způsoben dvěma, možná třemi aspekty. Za prvé jsi jel zpořátku v intenzitě, na ketré jsi neprodukoval tolik laktátu, takže tě v závěru nelimitovala jeho hladina. Za druhé, jak píšeš, jel jsi na vyšší kadenci. To se sice projeví mírně vyšší tepovkou, nikoli však laktátově. Kadence spolu s technikou práce nohou na klikách a technika dýchání je důležitější než síla. Z třetí se mohlo podílet také to, co a kdy jsi jedl a pil.

        0 0
    • mcking  

      Tak jsem se včera pěkně projel na kole Litoměřice-Roudnice a z5 po silnici na svém RB IQ6… Na začátku jsem si říkal, že to bude pohoda, že si dám ZDV a bude to supr… Ovšem byl jsem trochu překvapený, že normálně ( asi před 4 měsíci) jsem měl tepovku okolo 139, což by odpovídalo ZDV při kadenci 80–90, ale včera jsem nebyl schopen stáhnout svoji tepovku pod 145–150 ani náhodou. Je to snad tím, že jsem dlouho na kolo nesedl? Máte stejné problémy s tepovkou po zimě, nebo jen já jsem takový „exot“??? Dík lidi za odpověď

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Naprosto normální. Pokud jsi přes zimu na kole neseděl, tak to je běžný projev toho, že ti prosta spadla výkonnost.

        0 0
    • vasek80  

      Koukám jaké jsem měl se spinerem předsevzetí :-)

      100 hodin to nebude, ale takových 75 asi do konce února dám.

      V březnu snad už bude alespoň 5 nad nulou.

      0 0
      • martinpav  

        Blazon, by ma jeblo :). Zatial som zvladol tak 5 hod na valcoch, a aj to len v stave totalneho zufalstva z nedostatku bikovania (nedalo sa ani na horak do lesa).

        0 0
      • Lada,s  

        Od kdy to počítáš?

        0 0
        • vasek80  

          Začal jsem v prosinci. Listopad jsem celej prochlastal a prolenošel. Já od konce října zase neseděl na kole.

          0 0
          • JakeF  

            Já už myslel 75 hodin za leden a únor… To by byla celkem slušná magořina. Já doufám, že za leden+únor to dá alespoň 60h, ale už jsem byl dvakrát dost nastydlej, tak jsem tomu moc nedával…

            0 0
            • vasek80  

              Pak to vidím měsíc a půl najíždět ZDV a pak od poloviny dubna trochu porychlím, chtěl bych po polovině dubna absolvovat dvě akce. Snad to bude stačit.

              0 0
    • vasek80  

      Jak zkušení najíždí objemy ZDV?

      Praktikuje někdo najíždění ZDV na vodu a bez sacharidů?

      0 0
      • Zerocool  

        na vodu klidne bez cukru ne

        0 0
        • vasek80  

          Ptám se, protože pročítám články od Vojtěchovského ohledně metabolizmu aj. Píše mimojiné, že svaly raději pálí cukr a když se během zátěže dodá svačinka s vysokým glykemickým indexem, tak slinivka začne pumpovat inzulín a svaly „přepnou“ pouze na cukr a metabolizmus tuků už se nenastartuje. Dále když vycházím, že zregenerovné zásoby Glykogenu vystačí na cca 2 hodiny plné palby, tak v kvalitně odjetém ZDV není reálné ani v několik dní po sobě jdoucím najíždění zásoby vypálit a ty se musí po tréningu, zakončeným vhodným jídlem stačit obnovovat.

          Osobně nemám problém, když jdu na kolo 2 hodiny po větší snídani odjet 4 hodiny bez ničeho. Možná by bylo vhodné dodávat některý pomalý cukr. Já bych chtěl schodit cca 4kg na 75 při 180cm a nějak bych neřekl, že tuku mi loni ubylo.

          0 0
          • kupi  

            Já mám teď v plánu zkusit gel z chia semínek. Jsou tam sacharidy, bílkoviny i tuky, takže by to mohlo být na najíždění fajn. Ale raději počkám na vyjádření povolanějších lidí :-D

            0 0
            • Smazaný účet  

              RT ti napise, ze rohlik staci:D

              0 0
              • JakeF  

                Tak RT má za ty roky už úplně jinak vytrénovanej metabolismus, to nemůžeš pro normálního hobbíka brát jako návod…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  to asi ne no…ale prijde mi, ze pokud nekdo potrebuje nejak extra resit cukry pri ZDV, tak je mozna neco spatne…flaska s kofolou to jisti:)

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Tak – 20.5. :-)

                0 0
                • kupi  

                  Jesenky, tedy spíše Piknik jsem dříve jedl pořád. Ale na kolo mě to vzít nenapadlo. Přitom se to zdá jako ideální řešení :-D

                  0 0
                  • MichaelSimek  

                    driv jsem jesenky zral, ale nevim jestli to neni moc rychlej cukr v tom…ted na podzim/zima nezeru pri treniniichc vubec nic, ale nejezdim zatim vic jak 3 hodky, to me prace nedovoli moc

                    0 0
          • vasek80  

            Budu zkoušet letos najíždět jen na vodu a když bude prázdnej žaludek, tak mu předhodím nějakej pomalej cukr.

            0 0
            • kupi  

              Takže do bidonu třeba maltodextrin? Ještě jsem narazil na nějakou palatinosu, ta by měla mít také nízký GI. Takže ta by možná také stála za vyzkoušení.

              0 0
              • JakeF  

                To jsou problémy :D

                0 0
                • kupi  

                  Stejně to nakonec dopadne jako většinou. Udělám štávu, vezmu tatranku a jedu :-D

                  0 0
              • vasek80  

                Já si myslím, že teoreticky vhodné je cokoli, co nezaktivuje inzulín a zaplácne žaludek. Aneb vlk se nažere a koza zůstane celá. Já klidně bez sváči 4 hodky odjedu na průměrných dejmetomu 130 tepech, ale mozek nějaké signály abych se najedl vysílá. Ideální by bylo něco jako jablko či hruška, ale to se mi tahat v kapse dresu zdá poněkud zvláštní.

                0 0
                • Lada,s  

                  3–4 hodinový švih v ZDV objedu v pohodě na 2 musli tyčinky, ale vetšinou ještě v kapse vozím banán (kdyby náhodou). Asi bych to objel i bez jídla, ale s pocitem hladu se mě jede blbě, takže po dvou hodinách si tu tyčinku dám

                  0 0
          • McBlacky  

            podle mě 4hodiny bez jídla jsou horší než to po každých 90min proložit malou musli nebo sukem.

            beru to podle sebe, jím hodně jak při tréninku, tak v závodě.

            0 0
      • jonti  

        Já se o to pokouším asi měsíc a půl, snažím se to brát ale víc komplexně a zaměřuji se na stravu i mimo trénink. Celkově se snažím co nejvíc vyloučit jednoduché sacharidy, pivo, jíst víc zeleniny a víc tuků.

        Pozoruji na sobě výrazně lepší výkonnost na úrovni ZDV, ale o něco horší schopnost jít přes ANP. To může taky souviset s objemem, který se mi daří držet přes 10h týdně. Na kole zatím skoro vůbec nejezdím, čistě běh a běžky. Na kole začnu jezdit až bude lepší počasí.

        0 0
    • mastihuba  

      měl bych dotaz, měsíc a půl se mi daří jezdit cca 10h týdně rozloženo do 4dnů po 2,5h. Většinou tepy okolo 135 což je cca 73% výkonu. Zezačátku mi to hodně lítalo(až ke 175) ale poslední dobou se horko těžko dostávám s tepama i ke 150. Jsem přetaženej, nebo na mne něco leze? Je na hubnutí lepší jezdit nižší intenzity. třeba okolo 60–35%? Když jsem začínal běhat tak to vyletělo i na 185, což je jakýsi moje maximum.

      0 0
      • vasek80  

        Podle sebe bych to viděl na přetažení. Kdyby to byl počátek nemoci, tak naopak tepeš podstatně víc a zase ta doba co trénuješ je moc krátká aby nějak znatelně klesaly tepy vlivem vyšší trénovanosti.

        Zkus 2 dny odpočinek, zajít si do bazénu, sauny, relaxovat, potom dát kratši jednotku na kompenzační intenzitě a pak uvidíš, že při dalším standardním tréninku budeš tepat víc.

        0 0
        • mastihuba  

          Pauzu jsem mel pondeli utery. Streda ctvrtek po dvou hodkach spin patek volno a sobota nedele po trech hodkach kolo.

          0 0
          • vasek80  

            To jezdíš spining? Jakej máš průměrnej tep na ty hodiny bez těch intervalů? A ty 3 hodiny kolo také jak tepy? Si myslím, že po tom spiningu musíš být celkem slušně prošitej.

            0 0
            • mastihuba  

              Kolo tak 126 spin 135 nejak nejsem schopnej ignorovat instruktora, tak to obcas vyleti vic nez chci

              0 0
            • mastihuba  

              Streda 135 ctvrtek 129 avg vcera uz byl vylozene problem se dostat do tepu zkousel jsem to vytahnout na max a nedostal jsem to ani na 170

              0 0
              • vasek80  

                Pokud chceš hubnout a pálit tuky, tak musíš ubrat a chodit na maxima je silně kontraproduktivní.

                0 0
                • mastihuba  

                  Nj jenze jet na spinu 120 mi prijde jako vyhozeny penize tosi radeji prislapnu a flakat se muzu o vikendu na kole :)

                  0 0
                • biker jura  

                  to rozhodně není pravda a nedá se to takhle obecně říct. Při samotném výkonu možná, ale pokud pojedeš intervalový trénink s intervaly nad ANP tak budeš spalovat mnohem více tuků ještě mnohem déle po tréninku a myslím že ho ve výsledku spálíš víc než monotonní jízdou v ZDV. ZDV není na hubnutí, ale na to aby tělo správně fungovalo a bylo připravený na intezitu. Na hubnutí se třeba velmi doporučuje tabata intervalový trenink složený s 20s useků naplno a 10s pauzy a stačí takto 8 serií což jsou 4 minuty! samozřejmě to jde v jakémkoliv sportu, třeba dřepy s výskokem. když to budeš dělat obden, tak zhubneš víc než jezděním 3hod 4× týdně a zabere ti to zlomek času. (to jen k tomu hubnutí a intezitě)

                  0 0
                  • vasek80  

                    Já spíše reaguji s určitou averzí ke spiningu. Od 17 do 25 jsem chodil 4× týdně do posilovny. Spíš jsem tam byl takovej inventář a o dovolených i záskok na kase. V té době právě spining začínal a každej kdo na něj chodil spíš oceňoval partu lidí, muziku, zábavu, vypláchutí hlavy z práce. Nikdo nehubnul. Ženským spíš sílely stehna k čemuž mají od pradávna genetické dispozice. Houfně skupovali L-carnitin aj. a stejně se hubnutí nedočkali. Tím jsem nad spiningem zlomil hůl.

                    Já zastával názor, že tělo vypálí veškeré zásoby cukru a tuk si krásně pošetří na horší časy a takřka se jej nedotkne.

                    Ta druhá část cos psal mi přijde zvláštní a trochu jdoucí proti fyziologii, ale nemůžu tvrdit, že když něco neznám, že to neexistuje či nefunguje. Klidně to ještě rozepiš, rád se dozvím něco nového.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Otázka je ta, jestli to nebylo tím, že na tom točili kadenci 40–50rpm, aby to bolelo, takže víceméně spíš tenzní trénink…

                      0 0
                    • biker jura  

                      no jde jen o to že po anaerobním zatížení (jakémkoliv i posilovna) dochází ke spalování tuku ještě asi v nasledujích asi 48hod. Nic víc, nic míň. A doporučuji si přečíst tento článek:http://www.ironfactor.cz/…-vyzive.aspx

                      0 0
                      • vasek80  

                        Zatím jsem to nedočetl celé. S něčím souhlasím. Ideální doba na rotoped byla po docvičení a teoretickém dočerpání glykogenu. Polknout jednu ampulku L-carnitinu a pomalu si vlézt na kolo a odšlapat alespoň 30 minut. To mi fungovalo bezchybně. O tom se psalo a četlo už dávno. Jen po tom tréningu ještě před sprchou následoval hned Gainer a BCAA.

                        Smutné, že v 25 kdy jsem posiloval a zastával heslo, když nemusíš běhat, choď, stůj, seď… a cpal se co to šlo, jsem měl tuku méně než dnes, kdy razím skoro obrácenou metodiku. Svádím to na věk:-)

                        0 0
                    • mastihuba  

                      Tak hubnuti je jakejsi doprovodnej efekt, primarni je odslapat dve hodky. Na tezko to snad netaham.

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    Ano, při intenzitách budeš následně tuk pálit. Platí to ale vždy pouze do určité míry.

                    Ale že bys jen pomocí krátkých intezit měl lepší výsledky než s pohybem v základní vytrvalosti (když ho bude opravdu hodně), s tím nesouhlasím vůbec.

                    A už vůbec ne, pokud to bude pohyb jen v řádu pár minut.

                    U intenzit je hodně omezené kolik tělo vydrží a čím méně trénovaný, tím je to omezení větší.

                    A pak je tu doprovodný problém se dostatečně uhlídat hned po intenzitě a vyčerpání cukrů.

                    V praxi jsem ještě neviděl nikdy nikoho, kdo by při hodně pohybu v základní vytrvalosti nehubnul (teď řeším, když má někdo nadváhu a zhubnout chce). Samozřejmě pokud to dlouhodobě dodržoval.

                    Oproti tomu lidí s nadváhou, kteří mají pravidelně několikrát týdně nějakou intenzivku (dlouhodobě) a hmotnostě dolu stejně nejdou, tak takových znám hodně.

                    Jeden příklad, třeba squash několikrát týdně. A konkrétně se tam dostávají vždy opakovaně až k tepové maximálce (nebo těsně pod, v každém případě dost nad ANP).

                    Je jasné, že je to vždy spojené s tím jakou mají stravu.

                    0 0
                    • biker jura  

                      píšeš v podstatě to stejné co já. Já jen píšu, že tuk se dá spalovat i při (resp. po) vysokých intezitách a o ničem jiném…

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    Ještě k tomu doplním, že je to také hodně o přizpůsobení organismu. Tam kde ze začátku i kratší intenzita dokáže metabolismus slušně nastartovat, tak po čase se to snižuje.

                    A výdej samotné energie při krátké intenzivce je příliš malý aby sám o sobě stačil.

                    Oproti tomu hodně času v základní vytrvalosti, tam ten výdej energie vždy zůstane. A i když i tady se po delší době organismus adaptuje (bude o něco úspornější), tak slušný výdej energie zůstává a k tomu zase umí organismus pak lépe při využívat tuky během pohybu (vyšší podíl využití tuků oproti cukrům).

                    Osobně bych nedoporučoval ani jeden z extrémů. Zařadil bych hodně ZDV (10h+ týdně) a k tomu přidávat občas nějakou krátkou intenzitu (tak aby mi nebránila držet se dlouhodobě na těch 10h+ týdně ZDV).

                    0 0
                  • McBlacky  

                    To srovnání pro efekt Tabbatova tréninku není imho moc prokazatelné. Vychází to z jediné studie kde porovnávali skupinu jezdící jen ZDV a skupinu dávající ZDV a Tabbatu myslím. Jenže se pohybovali kolem 30–40 minut aktivity celkem. Tedy nesmysl, že by ZDV mělo vůbec efekt.

                    Nepamatuji si zadání přesně, ale bylo to metodicky chybné.

                    Kdyby porovnávali 3h ZDV proti 4min Tabbaty dopadlo by to úplně jinak a efekt ZDV by byl násobně větší než u Tabbaty.

                    0 0
                    • biker jura  

                      to taky nepopírám, píšu jen že i vysokou intezitou se dá spalovat tuk ok?

                      Když nebudu mít čas na 2hod aerobky tak se nebudu vymlouvat na to, že nemůžu hubnout protože na to nemám čas, to je vše co jsem psal…

                      0 0
                      • McBlacky  

                        mě šlo spíš o tohle „když to budeš dělat obden, tak zhubneš víc než jezděním 3hod 4× týdně a zabere ti to zlomek času“.

                        protože 3–4× týdně 4minuty šrotu rozhodně nebudou mít na hubnutí větší efekt než 4× týdně 3h zdv

                        0 0
                        • biker jura  

                          jo aha ted si to po sobě čtu. to jsem napsal kravinu to uznávám. Mělo tam být něco ve smyslu 3–4× hodinu týdně

                          0 0
                          • mastihuba  

                            kua tak se domluvte, týdny utíkají. :D

                            Stejně nejdůležitější je na hubnutí jídelníček. Když člověk neni línej se nažrat, tak muže sportovat jak chce. V březnu už bych chtěl začít jezdit do práce, takže ráno 1,5–2h cesta do práce po rovinkách a odpoledne 2h do kopce.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              To je jasné, že jídelníček udělá nejvíc. A jak píšu níže, tak to spolu souvisí.

                              Při ZDV se daleko snáze dodržuje rozumný jídelnčík bez přežíraček.

                              0 0
                          • MlokCZ  

                            Pak to je samozřejmě úplně jiná. 3–4 hodiny intenzity týdně je už poměrně hodně a fungovat na slušné pálení tuků bude.

                            I tak to má ale v praxi více problémů, kvůli kterým tahle metoda dost často nefunguje.

                            Pokud někdo má větší nadváhu a je málo trénovaný, tak bude mít už se 3–4 hodinami intenzity velké problémy a dlouhodobě to bude devastační.

                            A pak jsou tu ty komplikace se spálením všech cukrů během té intenzivní hodiny a problémy s následným nacpáváním.

                            A pak jsou tu tací, co to zvládají, ale zase si jejich tělo na to už navykne (a ten nastartování metabolismu už není tak velké). To jsou ty případy, které znám z praxe, kde dotyční mají právě 3–4 hodiny intenzivky týdně, k tomu 20+ kg nadváhu a ne a ne se ji zbavit. Vím, že to je u nich problém i ve stravě, z toho něco dělá ten předchozí bod (i když se ho snaží eliminovat).

                            Nebo stačí trošku zdravotních komplikací a opět to bude problém dávat ty 3–4 hodiny intenizty týdně.

                            Vidím to na sobě na zdravotních následcích dřívějších problémů.

                            Kdysi jsem neměl problém 4× týdně squash . Dnes už i 2× týdně squash (bez ničeho dalšího) je na hraně.

                            Oproti tomu jsem schopný dávat bez problémů 15 hodin ZDV týdně (ne každý týden, některé týdny jsou o něco méně, kolem 10 hodin a na dovolených zase i ještě více kolem 20h+).

                            A dalším důsledkem je, že ta intezivka nezlepšuje výkonnost pro vytrvalostní sporty.

                            To mám už po mnoho let vyzkoušené, že squash přes zimu (i když byl právě 4× týdně) byl jako příprava na další sezónu velmi špatný (sice první vyjížďky to bylo výborné po první cca hodinu, ale základní vytrvalost šla naopak děsně do háje a nebylo na čem stavět).

                            Jsem zvědav na ten rozdíl, letos poprvé mám přes zimu spoustu hodin v ZDV a žádné intenzivky (squash jsem zcela vypustil).

                            Hmotnostně jdu pomalu a jistě dolu i když vůbec cíleně nehubnu (nijak více ani nepotřebuju, ideální hmotnost mám někde na 68–70kg a mám momentálně 72kg).

                            0 0
                            • biker jura  

                              ale já nemluvím o intezivní hodině… mluvím o intezivních pár minutách X neitenzivní hodinka 3–4 týdně. Se tady v tom nějak zamotáváme…

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                To je zase něco jiného. Pak to snese asi každý.

                                Zůstává pak ale otázkou jak moc to bude stačit, když to budou jen 4 hodiny pohybu + krátké intenzity.

                                Samozřejmě to bude daleko lepší než jen 4 hodiny ZDV.

                                Pak se dostávám zpět k tomu co jsem doporučoval výše. Ještě jednou zopakuji:

                                Osobně bych nedoporučoval ani jeden z extrémů. Zařadil bych hodně ZDV (10h+ týdně) a k tomu přidávat občas nějakou krátkou intenzitu (tak aby mi nebránila držet se dlouhodobě na těch 10h+ týdně ZDV).

                                0 0
                                • Amoondre  

                                  takze 10–12h ZDV na kole a do toho jednou tydne 1h hokej/florbal/ho­kejbal by melo byt temer idealni, ze?

                                  0 0
      • jonti  

        Když jezdíš pořád jen nízké intenzity, tak to potom nahoru nechce jít vůbec. Je chybou jezdit úplně monotónní tréninky, zkus si jednou nebo dvakrát týdně intenzitu, klidně i výrazně přes ANP a za dva týdny nebudeš mít problém zrychlit.

        0 0
        • mastihuba  

          Tak na spinu jedu dve tretiny ve vytrvalostnim rezimu a tretinu triminutovy intervaly, ale to je asi dost dlouho.

          0 0
      • Biker jak Pes  

        Už jsem tady přesně vysvětloval proč jsou tak ty tepy i jak jezdit na hubnutí. Zkus si to najít. Napsal bych ti to znovu, ale balím a odjíždím na víkend, takže v pondělí ti to sem hodím kdyžtak. ;)

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Se dívám, že k tomu hubnutí už ti něco napsal biker jura. Je to víceméně to stejné, co jsem chtěl napsat.

        Všeobecně rozšířený mýtus je ten, že pokud chci zhubnout, tak jezdit jenom ZDV a nic jiného. Ono dá se takhle zhubnout, ale to by ta aktivita musela trvat řádově několik hodin (6 a více hodin denně) a na to prostě není čas. Navíc pokud někdo chodí běhat na 40 min v ZDV, aby zhubnul a po výkonu si dopřeje zákuseček, který by si normálně nedal, protože si ho přece zasloužil, tak je jasné, jaký je výsledný efekt. Samozřejmě, alespoň nějaký pohyb je lepší než žádný. Existuje takový vzorec, že kilometr chůze nebo běhu se rovná cca 200 kcal (nejsem si přesně jistý tím číslem). Tohle číslo se ale mění v závislosti na individuálním jedinci, pohlaví, metabolismu a spoustě dalších faktorů.

        Zpátky k tomu hubnutí. Prostě lepší je vyšší intenzita. Protože tady nejde ani tak o ten samotný pohyb jako o to, co se děje v organismu po výkonu. Když dojedeš ZDV, tak se nic moc neděje. Když si naložíš něco intenzivnějšího, tak se tělo musí vzpamatovat a dát dohromady energii, o kterou přišlo během výkonu. Ve výsledku se slušně urychlí metabolismus až na 24 – 48 hodin, což není málo. A určitě je lepší v sedě spalovat 3000 kcal/den než 2500 kcal/den. Hned navážu na další pravidlo, a tím je pravidelnost. Aby byl opravdu zaručen efekt hubnutí, tak je třeba udržovat urychlený metabolismus jak to jen jde. Takže několikrát do týdne aktivitu opakovat. Rozhodně to není to, jak vidíš, manažery v mercedesu, kteří si přijedou jednou týdně zahrát na hodinu tenis, kde se zničí. Tohle už je spíš škodlivé než zdraví prospěšné.

        K aktivitě, přes týden bych asi volil 2 hod na kole nebo 1 hod běhu s tím, že si dáš normálně ZDV a do toho si budeš zařazovat intervaly. Žádný šrot, ale tak, ať cítíš, že si trochu dáváš. Samozřejmě na začátek nezapomeň na zahřátí a na konec vyjetí/vyklusání. Ideálně ještě dát strečink. :) Osobně bych tuhle aktivit ještě doplnil víkendovým ZDV tréninkem, ať jde taky trochu nahoru i vytrvalost. :)

        0 0
        • vasek80  

          Zajímavé, potom ale drtivá většina sportovních guru skoro včetně s Vojtěchovským to přebírá a prezentuje trochu chybně.

          Já bych ještě trošku zčásti doplnil. Nesmí se hubnout na úkor svalů. Svaly se musí při hubnutí co nejvíce chránit, neboť každej kilogram dolů/nahohu pálí až o 100kcal za den podle aktivity méně/více . Někdo zatracuje a nevěří BCAA. Já na vlastní kůži jsem s jejich účinkem spokojenej.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Svaly začneš pálit až při nějakém extra výkonu. Rozhodně to není tak, že při 20 hodinách týdně ztrácíš 1cm na obvodu stehen. Možná víš, jak jezdím já, ale nikdy v životě jsem kromě žádné BCAA nebral a i po 5 letech závodění patřím k těm, co se postavou blíží spíše k desetibojaři a ne cyklistovi. :)

            Navíc, pokud tyto produkty nejsou označeny jako léčivo, tak nikdy nebyly pořádně testovány. ;)

            Tímhle určitě nechci nikoho odrazovat od používání těchto doplňků, ať si bere co chce, moje peníze to nejsou. Bez tréninku to z tebe lepšího sportovce neudělá. ;)

            Ještě k tomu, co jsem napsal. Všechno beru od doktorů u nás na fakultě, kteří v tomhle dělají výzkum už mnoho let na mezinárodní úrovni. Každý mi jiný pohled na věc. Například mě naučili, že aerobní práh prostě neexistuje. Je to jenom výmysl a když někdo přišel, že chce změřit AP, tak ho nebyl ani schopen pořádně popsat, co to vlastně je.

            0 0
          • biker jura  

            já osobně mám zkušenost takovou, že kvalitní stravu nenahradí nic. Jednu dobu kdy jsem do sebe cpal víc gainerů a proteinů jsem si rozesral trávení a normální potravu jsem měl pak problémy strávit, takže regenerace šla do … s těmito zázraky mnohem více než bez nich ( používal jsem to je po skoro každém tréninku, ne že bych to klopil do sebe 3× denně, jak někteří, takže žádné nezdravé množství toho nebylo.)

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Nejlepší je během zimní přípravy úplně vysadit jakékoliv doplňky, jezdit na vodu se šťávou, po tréninku pořádný kus masa a tělo se naučí fungovat mnohem lépe, než když do sebe sypeš celý rok chemii.

              0 0
        • McBlacky  

          ještě je potřeba rozlišit v jakém stádiu trénovanosti je jedinec a kolik má v těle svalů. Protože od toho se dost odvíjí co vydrží za intenzitu a kolik dokáže spálit.

          netrénovaný člověk s nadváhou 20+kg má ze začátku problém dát půl hodiny zdv…

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Tož to je myslím každému jasné. :)

            Vzpomněl jsem si na známého, který vede „kurzy hubnutí“ s lidmi, kteří mají nadváhu opravdu velkou a to jsou případy, kdy vyjdou 5 schodů a mají tep 190… šílené.

            0 0
            • mastihuba  

              To jsem mel na vanoce po ubehnuti cca 500m :) rychlosti 12km/h

              0 0
            • vasek80  

              Zase jim stačí k udržení se v aerobním pásmu sedět u televize a pohupovat během ordinace nohou. Jen musí vynechat brambůrky.

              0 0
      • Biker jak Pes  

        K těm tepům. Nemusí to vůbec znamenat, že to je nemoc nebo přetažení. Píšeš, že ze začátku ti to hodně lítalo. To je normální, protože tělo není vytrénované, tak si dělá co chce. To stejné zažívám i já, když si týden nesednu na kolo, ale po dvou dnech se to ustálí. Pokud si jezdil pouze ZDV, tak se ti tepy usadily na nízkých hodnotách. Zkusil bych si zařadit jednou týdně trénink, kde si uděláš pár intervalů s tím, že je vystupňuješ. Tempo si zvol tak, abys věděl, že vydržíš po stanovenou dobu jet pořád stejně a ještě tam je rezerva zrychlení. Možná si po pár týdnech na to zvykneš a tepy budou lítat jako dřív. Ale osobně bych to teď neřešil, v únoru tohle jezdí málokdo.

        Samozřejmě to může znamenat i přetažení. Teďka si to neplést s přetrénováním, to už je dlouhodobý proces, ze kterého se jen tak nevyhrabeš.

        Tvůj případ je naprosto normální u každého sportovce. Prostě trénuješ a pak tělo potřebuje orazit, tak začne protestovat a donutí tě, aby sis dal odpočinek. Pokud jezdíš 4× týdně, tak si dej jeden týden volnější (např. 2× za týden kompenzační trénínk) a uvidíš, jestli se to následující týden nezlepší. Pokud ne, tak bych to asi teďka neřešil, jezdil dál ZDV a v březnu/dubnu si dal týden úplně volno a postupně tréninky zrychlovat. :)

        Mě se tohle stává naprosto běžně po závodech, kdy sednu na kolo a v kopci se nedostanu ani na 150 tepů. Někdy si takhle dám ještě druhý závod nebo delší trénink, aby si tělo ještě více zvyklo na větší zátěž, ale nikdy takhle dlouho netrénuji. Nicméně jsou známy případy, kteří to takhle praktikují naprosto normálně, viz. známá osoba Pavel Sovák a jeho šílené tréninkové metody. Tvrdí, že takhle trénují např. Ivan Basso a jiné cyklistické hvězdy. Těžko říct.

        Tak, teďka si vyber z těchto dvou možností a uvidíš, jak se budeš cítit dál… ;)

        0 0
        • mastihuba  

          De o to ze za mesic jedu na deset dnu s chrtama do italie a mam strach ze se odpalim jeste pred odjezdem takze jedna vec je nahrotit nejakou formu a druha nevypadat mezi nima jak hokejista. Ty kila navic me s nima dycky budou stat v kopcich spoustu sil, takze domu z vyjizdek jezdit sam. :)

          0 0
    • vasek80  

      Jak tak vše studuji, zjišťuji, že bez znalosti prahů vozím tepák takřka zbytečně. Za ty cca dva roky jsem prahy ani zdaleka neodhadnul (snad jen při 150 tepech už musím dýchat pusou). Jediné co poznám, že když po noční tepu při rozjíždění až o 10 více, že to bude stát za prd a zase po odpočinku když mám o nějakých 5 více, tak si můžu naložit a pojede si mi dobře.

      Hledal jsem možnosti v Plzeňském kraji. V Plzni (odkaz neznám, ale známej slíbil) má být možnost kompletního zátěžového testu včetně VO2 max a konzultace, ale údajně 1700,–-. V Rokycanech je MUDR Hána a možnost změření jen laktátové křivky a tedy prahů za přijatelnějších 800,–-. Neznáte někdo ještě jiná místa (Klatovy?).

      Chtěl bych asi jít začátkem května, kdy začnu jezdit trochu intenzity. Vím, že se křivka v čase mění, ale alespoň základní nástřel jak na tom jsem bych chtěl mít. Alespoň abych věděl kam stavět intervaly. Nebo mám jít na test ještě před začátkem intezit?

      Máte někdo zkušenost s tím doktorem Hánou? http://www.sport-medicine.cz/index.php…

      0 0
      • JakeF  

        Vždyť to máš do Prahy ani ne hodinu po dálnici a CASRI je jistota… Chvíli už jezdíš, takže ty tepy nebudou lítat nějak moc, takže květen je podle mě zbytečně dlouho, vzhledem k tomu, že jezdíš už od zimy, tak březen je podle mě ideální, abys měl čas to ještě zužitkovat.

        0 0
        • vasek80  

          Praha je už od baráku 2 hodiny + nutnost koupit dálničku. Světe div se, při mém nájezdu v autě 500km/rok ji nevedu. To už se mi prodraží ;-)

          Naplánuji to asi tedy na konec března, kdy pomalu budu vrcholit ZDV, Do teď mám jen 3 měsíce na spineru 25h/měsíc (celkem tedy myslím, že málo) + pár procházek se psama.

          0 0
          • maajkee  

            25 hodin měsíčně na spineru? Tak to obdivuji tvou psychickou odolnost :)

            0 0
            • vasek80  

              Základ je pořádnej zábavnej seriál k tomu, nebo sledovat např biatlon a jiné sporty a pak se na to i těším.

              0 0
          • mastihuba  

            neni to škoda byt porad zavřenej doma? Ja du obouvat pláště s hřebíkama ana celej den padám do lesa.

            0 0
            • vasek80  

              3 měsíce doma a 8 venku. Alespoň to pak zase venku po zimě víc baví a v září ještě neomrzí ;-)

              0 0
              • MichaelSimek  

                ja na to nemam mentalne, takze trenazer jenom kdyz je venku fakt humac extremni…treba dneska se jelo venku v lese pekne, clovek se nauci aspon pekne „slajdovat“

                0 0
                • jonti  

                  Nebo si pořídit běžky. Dnes příjemných 42km v jizerkách.

                  0 0
                  • MichaelSimek  

                    bezky mam, a sem tam je naplanuju, ale na castejsim pouzivani me sere to cestovani nekam na trasu, a nekde krouzit v chuchli to uz vyjde trenazer nastejno skoro

                    0 0
    • trembi  

      Mám otázku. Každej mi řiká že se nedá trénovat ZDV na biku v terénu. Vím že někdy v technickejch výjezdech tepy stoupnou trochu výš, ale zase to neni tak na dlouho. Takže otázka – koupit silničku nebo se dá v pohodě jezdit na biku ZDV?

      0 0
      • MichaelSimek  

        ja jezdim zdv na biku v terenu, prestoze mam super silnicku

        0 0
        • trembi  

          No právě máš silničku :) jde mi o to jestli bude při stejný vzdálenosti trénink stejně efektivní na silničce i na biku.

          0 0
          • MichaelSimek  

            mam, ale jak jsem rikal, nepouzivam na zdv

            efektivni muze byt bike dostatecne stejne jako silnicka, pokud si nevybiras prilis clenity teren atd

            ja jako vyhody biku pro zdv vidim to ze me to vic bavi, ze si do toho muzu zaradit trenink techniky kdykoliv, ze se da jezdit hezky po snehu, mimo auta, mimo posoleny silnice atd, a celkove se na nem cejtim lepe a bezpecneji

            nevyhodu vidim akorat to ze je drazsi provoz, 1000km na silnicce stoji drobny, 1000km na biku uz muze byt novy retez, 1/3 plastu, atd

            pokud ale mas peniz na silnicku, nevadi ti jezdit po silnici „tupé“ kilometry a chces trenovat hodne, tak do ni bez…pokud jedno z toho neplati, tak bych se na to vykaslal

            0 0
      • Biker jak Pes  

        Jezdit to půjde, pokud si budeš vybírat terén. Na silničce se ZDV trénuje nesporně mnohem lépe. Celkově je silnička na trénink vhodnější, protože si tam můžeš jet přesně to, co potřebuješ. Na biku sice taky, ale nelze to tak jednoduše regulovat. Proč by jinak bikeři trénovali a někdy i závodili na silnici, že…

        0 0
        • MichaelSimek  

          ja bych nerekl ze ten rozdil je tak ukrutne velikej pokud si najdes vhodne cesty…velikej je kdyz jezdis moc do techniky kde si nemuzes kontrolovat tempo…

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Ukrutně velký určitě nebude, ale pořád tam je. ;)

            0 0
            • MichaelSimek  

              a ted spocitat jestli ho amater (a jaky amater) ten rozdil postrehne

              0 0
              • JakeF  

                V to celkem doufám, že postřehne :D

                0 0
              • Biker jak Pes  

                Řekl bych, že právě u amatérů ten rozdíl bude větší, než u někoho, kdo na tom pravidelně jezdí.

                0 0
                • MichaelSimek  

                  a proc si to myslis? ja myslim ze u „profiku“ je o dost dulezitejsi se drzet nejakych hranic, nez u hobiku kde je clovek tak daleko od svojeho maxima ze mu skoro staci proste „jezdit“ a uvidi zlepseni…takze u nej treba jezdit znamena zlepseni o 10% a jezdit super podle ja nevim ceho mu da dalsi 1% tak to 1% prakticky nepozna…ale profikum jezdit neda prakticky nic, to ho jenom udrzi a tou kvalitou da to 1% kterym porazi ostatni

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Já o voze, ty o koze. :)

                    S tím samozřejmě souhlasím, ale měl jsem na mysli, že když bude profík jezdit cíleně ZDV na biku, tak mu to půjde prostě jednodušeji, protože jeho trénovanost je na takové úrovni, že si už nemusí tolik vybírat terén nebo profil trasy. Zatímco u amatéra, který zdaleka nemá takovou trénovanost, bude ten trénink složitější. Tepy mu budou lítat nahoru, dolů na každém brdku a celkový trénink bude stát za prd. ;)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak to bude jen pokud ten jezdec je zcela neschopný si vybrat rozumnou trasu. Jsem lemra a nemám naprosto žádný problém při vhodném výběru trasy jezdit ZDV na biku i mimo asfalt.

                      Naopak pro lemry je to často na biku s vhodnou trasou daleko lehčí, protože je k dispozici dostatečně lehký převod.

                      Akorát je na to třeba mít mentálně (se plazit do kopce i třeba krokem když je potřeba a je to už trochu náročnější výjezd).

                      0 0
                    • MichaelSimek  

                      vsak i na biku se da jezdit po rovine, nebo mirne zvlnenem terenu…a jak rika Mlok, prevody ti tam davaji moznost si hezky tempo kontrolovat, takze pak je to spis o tom jestli na to ma mentalne :)

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Asi vypadám jako někdo, kdo na biku v životě neseděl. :)

                        Však jo, ale vysvětli amatérovi, aby se plazil 5 km/h do každého kopce. :)

                        Obecně jsem myslel, že kopce v terénu jsou prudší než na silnici…

                        Ale už toho nechme, nikam to nevede.

                        0 0
                        • Lada,s  

                          Je to marný, přijde mi že nejvíc argumentů proti silnici mají ti co na ní nikdy netrénovali :-)

                          0 0
                          • MichaelSimek  

                            mam 7kg treka, najezdil jsem na ni hromady, driv jsem zavodil na silnicce kdyz jsem byl jeste Vinohradska Slapka…takze to fakt neplati, naopak muzu porovnat

                            0 0
                            • Lada,s  

                              Však v pohodě, je to jen diskuze, a navíc jsem nikoho nejmenoval :-D

                              0 0
                          • MlokCZ  

                            I když už 3 roky a kousek silničku nemám (předtím jsem trvale vždy nějakou měl po cca 25 let), tak stále ještě jsem na biku nájezdem kilometrů nedohnal co mám na silničce.

                            Letos bych konečně mohl dát celkových 100tis. km, z toho ale bude pořád cca 60tis. km na silničkách. Tak to mám ještě na pár let než na bikách silničky doženu.

                            0 0
                        • MichaelSimek  

                          Spis se asi spatne chapem, nebo mame holt jiny nazor. Podle me clovek co ma problem se hlidat na biku, tak se nebude hlidat ani na silnicce a vlastne cely trenink si moc nepohlida…ale treba ne

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            To asi jo. Všechno píšu z vlastní zkušenosti. Na biku se prostě nedá jet v klidu. :) Na silnici s tím problém nemám.

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Na silnici to může být pro někoho i daleko horší.

                            Pro mě tedy vždy bylo a to ze dvou důvodů. Na silničce (kromě vyjímky mojeho posledního pokusu se silničkou) na ZDV chyběly někdy převody (a musel bych pak řešit vyhýbání se některým kopcům i na silničce, důsledkem by pak nezbyly téměř žádné trasy).

                            A neměl jsem nikdy tolik mentálně jezdit pomalu na silničce, protože to pak ztrácelo tu hlavní výhodu oproti biku. A čistě roviny v okolí moc nemám a navíc jezdím děsně nerad.

                            Takže to často končilo tím, že většina kopců neměla se ZDV vůbec nic společného.

                            0 0
      • JakeF  

        Na bajku jo, v terénu ne.

        0 0
      • vasek80  

        Pokud nejezdíš bezduše, tak máš alespoň důvod pořídit nová kola na bezduše a na stará nazout slicky a jezdit ZDV na silnici, tak jako já.

        0 0
        • Lada,s  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
    • Seti  

      A o co zde jde?

      0 0
      • Jamin  

        Ti vysvětlim naprosto přesně. Je tu někdo kdo chce trénovat a dosahovat určitých výsledků a ostatní mu tu raděj to nejhorší co je napadne, aby je pak náhodou někde nepředjel :-)

        0 0
    • kupi  

      Taková pěkná série diskusí o tréninku to byla. Bohužel se to jako obvykle poněkud zvrtlo :-D

      0 0
    • Tomahomo  

      Pokud by někdo chtěl offline podobu stránky kalkulátorů o kterých se zmiňovat vasek80 pak je naleznete zde

      0 0
    • kucka7  

      mám dotaz k ZDV – v jakých procentech tepů se jezdí,aby to bylo co nejefektivnější a druná věc :jaká je ideální kadence pro trénink ?

      díky

      0 0
      • biker jura  

        ideálně do AP, ale mužeš sem tam na pár minut i lehce přes. Kadence dle mě kolem 90

        0 0
      • Tomahomo  

        ZDV Kadence se liší podle motivu který trénuješ, projdi si stránky na které jsem dal link.

        0 0
        • kucka7  

          díky ,jen mě tam nesedí ZDV je od 70% do AP,ale já mám 70% na cca.148tepů a AP na 152, dle vyšetření před rokem,tak je něco asi špatně

          0 0
          • McBlacky  

            záleží jak máš stanovený AP. VE skutečnosti totiž nic jako AP neexistuje. Dřív se dávalo na 2,0 striktně, dneska ti ho dají od 1,1–1,3 jde spíš o určení zony na trénink pro hobíka.

            Intervaly se stejně řídí ANP a to jde prokazatelně měřit. Kdo trénuje vážněji, na tepy už nehraje. Z ZDV to je skoro jedno, hlavně nepadat do kompenzace (i když ani to až tak nevadí).

            Pokud není u tebe aplikovatelná tato metoda, tak se lze řídit pravidlem tréninku dle watů, kde se používá zhruba 56–75% FTP. Ty si sice FTP nezměříš, když nemáš wattmetr, ale dá se použít hrubý přepočet tak, že si odhadneš na jakém průměru tepů dokážeš jet hodinu (nebo 20minut a pak násobíš 0,95koef). Z tohoto čísla pak použiješ 56–75% jako ZDV zonu.

            Nebo :) se na to vyser a jezdi cokoli nad 125 za předpokladu že tvůj max je do 185 nebo nad 130 pokud je kolem 190. Kdyby náhodou jsi měl max pod 180 tak nad 120. Horní hranici bych klidně dal 150. Ono stejně 3–4 hodiny průměrem 150 asi ani nedáš, nebo dáš ale budeš mít naloženo.

            0 0
            • mastihuba  

              jj když dá člověk jeden den 3,5h 165 a druhej den 4h 155, tak to umí docela pěkně zaříznout týdení dovolenou :)

              0 0
              • McBlacky  

                to bych já osobně umřel 165 avg mám na 150minut závodě a jsem na dranc :)

                mě utaví i 150 spolehlivě

                0 0
                • mastihuba  

                  je možný že když nemá člověk nic natrenovaný že se na ty vysoký tepy dostane snáz? když jsem teď 2měsíce chodil na spin tak se na takový tepy nedostanu ani náhodou. Teď mi 2h na 145 dají fest zabrat.

                  apropo však jsem taky umíral :)

                  0 0
            • kucka7  

              díky,

              takže když mám max.188 t/min., a včera jsem jel průměr 134 tepů s kadencí 80 ,4 hoďky na silničce ,tak to bylo v pořádku nebo bude trochu lepší přidat na tepech?

              0 0
              • McBlacky  

                úplně v klidu

                0 0
              • Zerocool  

                myslím, že průměr by mohl byt klidne 130, ale zda se mi trochu nizka kadence, ale holt kazdemu vyhovuje neco jineho

                0 0
                • kucka7  

                  byla to moje první vyjížďka s čidlem kadence ,tak si na to budu muset zvyknout,průměr mi klesá když nešlapu- křižovatky ,kopce a zvedání se při bolavím zadku :(

                  kadenci se musím naučit,vím že jí mám nižší, jezdím spíš silově

                  0 0
                  • JakeF  

                    Průměrná kadence 80 podle mě není nějak zásadní problém…

                    0 0
                  • Lada,s  

                    Započítávání nulové kadence se dá většinou vypnout, ale nevím co máš za computer. Jinak 80 mi přijde ještě ok. Jezdím průměr 82–84 a nepřijde mi že bych šlapal nějak moc silově

                    0 0
                    • kucka7  

                      vím ,že to jde vypnout(mám garmin 310),vypnu a uvidím o kolik se to zvedne,teď jsem nešlapal silově ,právě se to snažím změnit

                      snažil jsem se točit dost tak mě to nepotěšilo,že je to jen 80-uvidím

                      0 0
          • Tomahomo  

            Já bych se řídil tímto:

            „Subjektivní pocit úsilí při tréninku ZDV by měl být poměrně nízký, rostoucí jen s délkou tréninkové jednotky. Mnoho začátečníků s nízkou aerobní výkonností to mate a svádí ke zrychlení a zvýšení tempa směrem k horní hranici ZDV. Mají tim pocit, že vlk se nažral, tedy jedou či běží dostatečně rychle, a přitom koza zůstane celá – stále mají alespoň průměrnou tepovku v základní vytrvalosti. To není ani zdaleka optimální přístup, jelikož intenzita takového tréninku bude v konečném výsledku příliš vysoká, podobná spíše motivu „Tempo“ a nepovede k odpovídajícímu rozvoji aerobní výkonnosti. Jednoduše řečeno, nenaučí se nikdy jet či běžet dostatečně rychle na nízkých tepech.“

            Jinými slovy, pokud máš např. interval ZDV 120–145, pak je blbost jet průměr na 144.

            Také jsem někde četl(nevzpomenu si kde), že když přijedeš ze ZDV, měl bys být schopný stejný trénink objet znovu, ne být zničený jako tady onehdy popisoval jeden co jezdí jen ve větru a z kopce :o)

            0 0
            • JakeF  

              Co to meleš? ZDV jezdím s průměrama cca 10 tepů pod AP, kde mám laktát tak nízkej, jak většina lidí tady nemá ani v kompenzaci :). Ale je fakt, že svůj klasickej vytrvalostní trénink lehce přes 4 hodiny by se mi opakovat nechtělo, bolel by mě zadek :).

              0 0
              • Tomahomo  

                Netuším co melu, ale citát(pro debily to co je psáno kurzívou – pokud bys nevěděl co je kurzíva tak si to vygoogli) je O. Vojtěchovského. Pokud se ti nelíbí, že je blbost jet AP-1 tak si přečti stránku kde to popisuje, a pokud se tě snad dotklo, že jsem zmínil jak je někdo po 3 hodinách ZDV prošitý, že nemůže rychlej točit nohama, tak je to tvůj citát.

                Už mně nebaví s tebou diskutovat, protože bys vážně měl dostat cenu „Demagog dne“.

                0 0
                • biker jura  

                  .

                  0 0
                • Tomahomo  

                  Tak jsem ti něco našel, i když to co jsem měl namysli bylo jinde.

                  „- člověk je obvykle schopen jet na kole třikrát déle (časově), než je jeho průměrná tréninková jízda. Toto pravidlo můžete použít pro odhad maximální vzdálenosti, jakou jste schopni urazit, jestliže jste jezdili pravidelně několik měsíců“

                  zdroj

                  Sice nevěřím, že bys byl schopný to pochopit a akceptovat bez připomínek, ale zkusím ti poradit – než zase začneš polemizovat a hledat argumenty jen abys měl co napsat, tak se soustřeď na slova obvykle a průměrná.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Schválně jsem se kouknul, kolik byla loni moje průměrná jízda a když nepočítám trenažér, tak to je 2:15. A 7 hodin v sedle zvládnu zcela bez problémů, mám tu 6:22, co si pamatuju, že jsem jel úplně bez přestávky, jsem za jízdy i svačil (schválně jsem to zkoušel, jestli to zvládnu), co jsme jeli s kámošema, tak tu mám 7:20 jízdního času. Jinak mám vyzkoušený, že přes 200km na MTB zvládnu a to už pěknejch pár let (tuším v 17 jsme jeli z Lipna domů, ještě bez SPDček a v obyčejných hadrech, něco přes 180km), ale vzhledem k tomu, na co trénuju, tak už takový kraviny nedělám :). Takže s tímhle souhlasit nemám problém, ale rozhodně to nepodporuje tvojí myšlenku, že bych po 3 hodinách byl zničenej, sorry :).

                    0 0
                • JakeF  

                  Ono je něco jinýho tepovej průměr a držet se pár tepů pod AP… Ono pokud nejedeš úplnou rovinu, tak je vždycky průměr nižší, než to, co jedeš na rovině. Jak to napsal je k tomu, aby lidi nejezdili nad AP každou chvíli a nedrželi pod AP jen průměr, to je samozřejmě špatně a nic takovýho jsem nikde nepsal, s tím jsi přišel ty… Jinak ono i když se párkrát dostaneš nad AP, tak to taky není problém.

                  Věc č.2. Nikde jsem nenapsal, že po 3 hodinách jsem prošitej, že nemůžu točit nohama, ale že po 3 hodinách si radši hodím těžší převod a nižší kadenci, než točit tam 100rpm. Takže zase mi připisuješ něco, co jsem nikdy neřek a nedělám.

                  Věc č.3 – určení AP. Ono každej doktor ti může určit AP trochu jinak, pořád se najdou takový, co to určujou podle 2mmol. To někdo udělat mně a já se podle toho nedejbože řídit, tak možná se zatnutýma zubama zvládnu jeden 3h trénink a pak 2 dny nebudu chodit :D. Vzhledem k tomu, že jsem schopnej jezdit 4h+ tréninky několik dní za sebou a když jsem si jednou neodhad trasu a vyšlo mi to na 6,5h, tak jsem taky v pohodě dojel, aniž by mi nějak seklo. Takže si tak nějak myslím, že v mojem najíždění ZDV opravdu nebude problém a dělám ho správně. Koneckonců i to meziroční zvýšení výkonu na AP o 15% při současným snížení laktátu o tom vypovídá.

                  A pokud ty pořád nemůžeš překousnout, že jezdím rychlejš, než bych podle tebe měl, tak s tím se asi budeš muset srovnat sám, nemá cenu na to dělat pořád dokola narážky.

                  0 0
                  • Tomahomo  

                    Mně je naprosto lhostejné jak rychle jezdíš, já nemůžu překousnout, žes tu celou dobu mlel nesmysly.

                    Nemám na tebe náladu, sbohem. Dávám si tě do blokovaných.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Jojo, to bude určitě pro všechny lepší… K tréninku toho evidentně nemáš moc co říct kromě citování Vojtěchovskýho a teoretizování, co já jezdím a nejezdím :).

                      0 0
                    • Tomahomo  

                      .

                      0 0
                  • Kublaj  

                    V jakém rozmezí tepů tedy jezdíš ZDV? případně hraniční hodnoty? :)

                    0 0
                    • JakeF  

                      U mě to vychází 125–155, průměry bývají kolem 140–145, mám celkem nízký maximální tepy na svůj věk…

                      0 0
                      • Kublaj  

                        Tak to bych to tak nějak mohl jezdit v pohodě ZDV :D Ale asi bych si letos mohl nechat ty prahy někde zjistit :))

                        0 0
                        • JakeF  

                          Nechat si to změřit je nejjednodušší… A pokud už nějakou dobu jezdíš, tak se ty prahy už ani moc nehejbaj, takže se na ty testy nemusí chodit často.

                          Ale chce to někoho, kdo tomu fakt rozumí a dělat to cíleně na kole, protože při jiných aktivitách se i tepy a prahy pohybují jinde, jak se zapojuje jinej počet svalů. A taky jak už jsem psal, určení prahů není úplně jednoduchá záležitost ani když máš laktátovou křivku, většina lidí možná bude blízko těch učebnicovejch hodnot 2mmol a 4mmol, ale nikdy si nemůžeš bejt jistej, třeba u mě by byly takhle stanovený hodnoty nepoužitelný.

                          0 0
      • robb  

        Měl bych dotaz k ZDV? Kolik je minimální doba jízdy při ZDV, tak aby to bylo ještě efektivní? Ty tři hodiny?

        0 0
        • pendergast  

          Pridávam sa k dotazu.

          0 0
        • Zerocool  

          spíš „tak, aby to bylo jeste efektivni“, ne?

          0 0
        • McBlacky  

          efektivní to je už od hodiny. Horní hranice zpravidla 4hod

          0 0
          • mrozu  

            Co se stane po překročení horní hranice?

            0 0
            • orm  

              To by me taky zajimalo, v sobotu jsem byl 7.5h, tak jestli se na to nevykaslat, protoze je to kontra produktivni, ale ja to mam spise kvuli hubnuti nez ze by me tedka zajimala nejak vykonnost :-).

              Moje podotazka tedy je, ma smysl pro hubnuti jezdit takto casove dlouhe jizdy, kdyz do sebe pak uz musim prat nejake to sladke nebo to zkratit na 3 – 4h, kdy to zvladnu objet bez dalsiho jidla?

              0 0
              • martinpav  

                Mne na chudnutie fungovalo 2× denne (do/z práce). Ráno bez raňajok, cca 20–25 km pohoda, tepy 125, časovo do jednej hodiny. V robote raňajky, desiata, obed, olovrant. Z roboty podľa chute a času 20–80km, intenzita a profil podľa nálady. Hodne mi to rozbehne metabolizmus a žerem v podstate stále.

                0 0
                • orm  

                  To je tezke nekam jezdit, pracuji z domu :-). Zkousel jsem v pracovnich dnech jezdit na kole rano kolem 7h na 2 – 2.5h 3× tydne, ale tezce jsem nedaval to vstavani. Tedy vstal jsem, jel jsem, ale zabilo mi to cely den, byl jsem unaveny, musel jsem chodit spat brzo, za cely den jsem nic neudelal, a tak jsem to od minuleho tydne presunul na odpoledne na 15h. Zatim to mam po bazen, ut, st, pa 2 – 3h kolo, o vikendu 10 – 11h kolo, z toho v so kolo na cely den, posledni tydny to bylo 7.5h ciste jizdy, v ne dojeti naplanovaneho casu. Vsechno v zdv. Minuly tyden ca 17h cisteho casu venovaneho sportu, z toho 16.5h na kole.

                  Ja mam hlavne problem v jidle, pred konzultaci s vyzivovou poradkyni jsem mel pry prijem 15 – 18 000kj/den, coz jsem zvladal v pohode na jare, to jsem hubnul, a v sezone, to jsem stagnoval, ale na podzim, zvlast tedka po nehode, to slo rychle nahoru :-). Omezil jsem to na 10 – 12 000kj/den, ale zase mam problem se sladkym, ktereho se nejak nemohu vzdat.

                  ps: Pokud by to nekoho zajimalo, tak si od poloviny rijna zapisuji a vazim co vsechno snim a vypiju :-)).

                  0 0
                  • Zerocool  

                    a to te bavi?

                    0 0
                    • orm  

                      Tedka myslis co? Jezdit na kole me bavi, procistim si u toho hlavu, zvlast po tom co jsem 5.5 mesice na kole nemohl sedet si na kole uzivam kazdou chvilku. Jestli me bavi zdv, tak to moc ne, ale potrebuji schodit a mluvenim u tv to nejde a lepsi tohle nez hladovet :-). Jezdim tedka na krosovem kole, takze kdyz me prestane bavit silnice, zajedu na polni cestu, vyslapu si k nejake rozhledne, zajedu k nejakym pamatkam (lednice/valtice), kam se se silnickou nedostanu nebo objevuji nove silnice a cesty, naposledy takova pekna asfaltka za Hustopecema. Kolem Brna je toho spousta :-). Zapisovani a vazeni jidla mi nijak nevadi, delam to jiz automaticky.

                      0 0
                      • Zerocool  

                        myslel jsem to zapisování:)

                        0 0
                        • orm  

                          Priznam se ze uz mi to ani neprijde. Stravuji se prevazne doma, tedy 90% doma, mam vahu, zlute papriky a tuzku a co si ukrojim, to si zvazim a zapisu na papirek, jidlo si vezmu k pocitaci a tam to zapisu do souboru. Uz jsem si zvykl.

                          Pripada mi ze je to dobre pro disciplinu, neuzdibuji si jidlo v prubehu tech 3h intervalu, kdyz si to nemam jak zapsat, tak si to nekoupim a tak. Mam v jidle slabou vuli, tak potrebuji nejake berlicky :-).

                          0 0
                  • martinpav  

                    Neviem či si ráno jedol alebo nie, ale ak nie tak je to moc dlho. To by som zaspal za pc.

                    Ta hodinka ma akurát dobre preberie, vyvetrám hlavu a robí sa mi lepšie ako keď idem autom/vlakom.

                    0 0
                    • orm  

                      Snidam pravidelne, bez toho se neobejdu :-). V 6h vstavat, 6:15 100g musli se 150ml sojoveho mleka, 6:50 jsem vyrazil. Vratil jsem se v 9:30, najedl se a zacal praci, ale byl jsem unaveny jak z te jizdy, tak z toho brzkeho vstavani, ze den nebyl moc produktivni. Pocitove vice z toho vstavani, protoze abych se vyspal tak bych musel zalehnout po 21h a to bylo brzo zase kvuli jimym vecem, tak jsem chodil spat pozdeji.

                      0 0
            • Zerocool  

              mrháš svým drahoceným časem!

              0 0
            • McBlacky  

              kumuluješ únavu akorát. Pokud teda máš režim s odpočinkem a 10h spánku, můžeš jezdit i víc.

              Prakticky více se trénuje jen pro závody, kde délka závodu překročí 5hodin. To ale je celý trénink postavený více vytrvalostně, dle plánovaného cíle od etapáků přes 24h až do ultra extrémů.

              kdo jezdí ZDV stylem radši více než méně často není na závodě schopen stíhat jezdcům s menším nájezdem a paradoxně v cíli má pocit, že by si mohl dát klidně dalších XY km.

              0 0
              • mrozu  

                Jo, v tom posledním odstavci se přesně vidím :D

                Díky za objasnění.

                0 0
          • kucka7  

            Já měl za to ,že čím dýl tím líp

            0 0
          • Lada,s  

            Přidávám se k dotazu – čím je daná ta horní hranice a jestli potom třeba nějak klesá efektivita?

            Jinak já to vidím tak, že raději 3 dny po sobě 4h, než jeden den 6h do mrtva

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Určitě je to takhle efektivnější a mnohem lépe zvládnutelné, taky to tak většinou praktikuji.

              0 0
            • Zerocool  

              stoupa tep a jedes stale pomaleji se stejnym usilim jako na zacatku

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Proto se má závěr tréninku vystupňovat. ;)

                0 0
              • mrozu  

                Tohle většinou vůbec nepozoruju, spíš to mám tak, že po určité době (cca 2 – 3 hodiny) překonám jakýsi práh, kdy přestanu cítit únavu, nemám vůbec hlad a můžu jet ještě několik dalších hodin v naprosté pohodě, subjektivně bez ztráty tempa. Tepák nevozím, takže jestli je tep vyšší nevím. Jde mi jen o to, jestli jízda takovýmhle stylem může něčemu škodit.

                0 0
    • vasek80  

      Teda čekal jsem, že ten spiner bude celkem dobrá zimní příprava a tak jsem ven na kolo ani tolik nechvátal. Přeci jen jsem chtěl dokoukat seriál.

      Takže konečně mám za sebou 2 dny ZDV venku a první den 2 hodinovka a dnes 3 hodiny. A tedy, je to bída. Tepy na brdkách celkem lítaj a průměrnou rychlost snad ani prezentovat nebudu. Sotva jsem se přehoupnul přez 20km/h.

      Hned jsem myslel, že se vrhnu na trasy, kde jsem loni skončil a jen pojedu pomaleji a mám takovej tupej pocit v nohách a potupně se otáčím před cílem a vracím se. Nic v těch nohách není. Pocitově jsem si z minulé sezony do letošní skoro nic nepřenesl. No uvidíme dál, snad se to zase brzy vrátí.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Alespoň víš, že trénink venku nenahradí nic… ;)

        0 0
        • vasek80  

          Je to zvláštní, přitom jsem jezdil takřka obden 2h průměrem 130 tepů. Pocitově přínos 0.

          0 0
          • Zerocool  

            co to je pocitově??? metabolicky system jsi trenoval jak jsi mel, 130 je stejnych venku i uvnitr!!!, tim, ze venku pusobi dalsi vlivy ti pripada, ze jedes jako snek, ale s tim nic nenadelas…

            0 0
            • JakeF  

              A to bych zas neřek… Ono máš to zatížení na trenažéru trochu jiný, nedokážu to přesně popsat, ale asi se zapojujou i jiný svaly nebo je jinej vliv setrvačnosti. Na spineru to počítám bude podobný…

              0 0
              • Zerocool  

                pokud srdce tepe 130 tak tepe 130 stejně venku i uvnitr a je to uplne jedno, u zdv ti nejde primarne o trenink svaloveho systemu ale kardiovaskularniho, respektive metabolickeho a to zejmena tuku, a uz dost!

                0 0
                • JakeF  

                  Takže můžu klidně trénovat pořád na trenažéru, pak rovnou odjet závod a pojedu úplně stejně, jako kdybych odtrénoval to samý normálně na kole? To snad ani jako vtip ;).

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Sám Štybar psal kolik hodin odtrénoval na trenažéru, když ještě jezdil crossy. Pokud je venku hnusně, tak trénuje právě takhle a dávkuje si tam i nástupy podle wattáže. ;)

                    0 0
                    • Zerocool  

                      přesně, davkovat a drzet silove intervaly, nejlepe se to drzi prave na trenazeru, ale koho to bavi, ze…

                      0 0
                  • Zerocool  

                    bože bavíme se tady o zdv a tréninku metabolickeho systemu, tak jako se doplňkově v zimě chodí, běha, bězkuje a jezdí na trenažeru – cíliješ na to jediné a to rozvoj toho co jsem napsal, nebudu se opakovat a vtip to rohodně není…

                    0 0
                    • JakeF  

                      Psal, že mu to nejede na kole, i když trénoval hromadu hodin na spineru… A to sleduju i já, že při přechodu z trenažéru je potřeba chvíle na to, než se ten trénink adaptuje na ten trochu odlišnej pohyb. U spineru to může být ještě výraznější.

                      0 0
                      • Zerocool  

                        samo že to neni stejne nemas externi vlivy ale srdce tepe na 130 venku stejne jako uvnitr a tedy jsi v zone, ktere mas byt nebo ne džejku?

                        0 0
                        • JakeF  

                          Tady ale řešíš srdce akorát ty, problém je v tom, že nohy nepodávaj stejný watty :D.

                          0 0
                          • Zerocool  

                            ano řeším srdce protože předpokládám, že se tady bavíme o zdv a doplňkových sportech…watty na běžkách a běhu ani tůře asi řešit nebudu nebo ty jo?

                            0 0
                            • JakeF  

                              Tak se podívej, na co celá tahle větev reaguje… Že vliv tréninku na spineru na ježdění na kole je menší, než očekával. Což tady potvrzujeme všichni, kdo na spineru nebo trenažéru jezdí. Že to je stejně dobrej trénink srdce je úplně jedno, prostě ty nohy nejedou a jde o to proč :D.

                              0 0
                              • Zerocool  

                                jo tááááááááááák tak to jóooooooooooo­oooooooo:)

                                0 0
                              • Slavoš  

                                Nejede vám to proto,protože si nepouštíte ventilátor jako simulaci odporu vzduchu.

                                :-D

                                :-D

                                :-D

                                :-D

                                0 0
                                • Lada,s  

                                  Jo a ještě si pořádně podložit přední kolo abych se cítil jako v kopcích, co? :-D

                                  0 0
                • MichaelSimek  

                  to by se pak zdv na bezkach nejezdilo vejs nez zdv na kole napr

                  0 0
                  • Zerocool  

                    další mytus

                    0 0
                    • JakeF  

                      Teď rozporuješ Martinka a to je už celkem odvaha ;).

                      0 0
                      • Zerocool  

                        neboj byl jsem u neho vicekrat a resil s nim veci:) jde o to, ze neni duvod neco navysovat, protoze rozpeti zdv je treba i 25 tepů, to že srdce musí více tepat, protože zatěžuješ více svalů nerozporuji a souhlasím a ted si vyber džejku:)

                        0 0
                        • Biker jak Pes  

                          Jo takhle, špatně jsem to pochopil… :)

                          0 0
                          • Zerocool  

                            ach jo dělá ze mě úplného krypla, já jen předpokládam, že už něco ví a nemusím psát vše polopatě:(

                            0 0
                        • JakeF  

                          Takže prostě hranice ZDV jsou obě posunutý nahoru a mýtus to není :).

                          0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Nejenom Martínka, ale řekl bych, že všechny ostatní doktory. :P

                        0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Počkej, počkej, jako že neplatí tohle: ZDV na kole 130, běh 140 ? Jedná se o stejného člověka…

                      0 0
              • Biker jak Pes  

                Na trenažéru si ničíš techniku šlapání, ale nemůžu osobně porovnat, seděl jsem na tom jednou v životě na pár minut.

                Nicméně co se týče válců, tam už to poznat je. Konkrétně na mých válcích je docela náročné držet stejné tempo, které jezdím běžně venku. Navíc pokud na ně sednu po dlouhé době nicnedělání, tak druhý den cítím nohy, což by se mi po tréninku venku nestalo.

                0 0
              • Lada,s  

                S tím souhlasím, ale taky si to nedokážu vysvětlit. Proto si myslím že spiner nebo trenažer je pouze doplňek, ale ne náhrada najíždění

                0 0
                • JakeF  

                  Tak normální hobík, co otočí jeden tréninkovej cyklus za rok, stejně najíždí objemy v březnu a dubnu, takže na leden a únor to podle mě není špatná volba. Dál už jasně jenom jako doplněk.

                  0 0
        • JakeF  

          Trénink venku v mrazu je na houby, akorát si kvůli zimě nabalíš tuky… Já si letos z trenažéru odnes celkem dost, ale je fakt, že mi už na začátku přišlo, že jsem nespadnul výkonností o moc níž.

          0 0
          • MichaelSimek  

            ja jezdil celou zimu venku, na trenazeru celkem tak 20h jenom a nepribral jsem, a prej mam tuky tak akorat, tak to s tim nabalovanim tuku zase tak horky nebude

            0 0
            • JakeF  

              Já mám moc, jsem tlustej :D.

              0 0
              • MichaelSimek  

                to protoze si jezdil moc na trenazeru!

                jinak jak si dopadl, mas nekde ulozeny vysledky testu, bych se rad podival clekem

                0 0
                • JakeF  

                  Ne, to protože jsem žral denně minimálně jedny 200g Haribo a k večerní svačince mozzarellu s rajčaty :D.

                  Nemám skener, tak jsem to vyfotil i s loňskýma a předloňskýma a hodil na google drive. Tak ti můžu poslat přístup, když to nebudeš nikde moc šířit, ať se neví, co jsem za tragéda. By si pak všichni uvědomili, že mě můžou klidně předjet :).

                  Kolik jsi měl ty W/kg?

                  0 0
                  • MichaelSimek  

                    ten pristup kdyztak dej, zajima me to, nikomu to davat nebudu :)

                    jinak ja byl fakt nespokojenej s vysledkama, jediny dobry me vysli ty tuky, jinak nevim jaktoze sem mel tak malo

                    http://docs.google.com/spreadsheet/ccc…

                    Ja sem tam ten „Ja“ :D, jinak treba ten Dan ma lepsi watty i laktat a rosekam ho na rovince, do kopce i z kopce, takze je videt ze fakt o tom to neni. Ale i tak, cekal jsem ty cisla o pul W/kg lepsi :( mam co dohanet abych zajizdel to co sem letos chtel zajizdet

                    0 0
                    • JakeF  

                      Tak to je fakt zajímavý, bych čekal, že ty budeš mít ty watty o dost výš, minimálně jak píšeš, těch 0,5W/kg na ANP…

                      0 0
                      • MichaelSimek  

                        jojo, taky si myslim, mozna me to jenom nejak divne nesedlo, ty moje vysledky loni nebyli az tak marny, uvidim letos, trosku jsem se do toho oprel pres zimu, ted mam 10× vic nez loni touhle dobou, tak snad to bude mit nejakej efekt

                        0 0
            • JakeF  

              Se to zas řadí nějak vtipně…

              0 0
          • Biker jak Pes  

            To slyším poprvé, že bych nabalil tuky kvůli tomu, že jezdím v zimě. :D

            Se obleču a je mi stejně jako v létě. Navíc v zimě bývá energetický výdej větší, protože tělo vynakládá další energii na ohřívání se.

            Jinak na trenažéru mám letos najet 5 hod (jednou 2 hod a podruhé 3 hod). Jak to jde snažím se trénovat venku, vevnitř pouze pokud se opravdu nedá vůbec nic dělat.

            0 0
            • JakeF  

              Já to řešil s mámou (doktorka) a říkala, že to právě dost udělá pohyb v zimě, respektive ve studený vodě (plavání u mě), že tělo pak má víc tendence si vytvářet zásoby…

              0 0
              • Zerocool  

                jo ale o plavani nebyla rec:)

                0 0
              • Biker jak Pes  

                S plaváním souhlas, ale to by ta voda musela mít 5st. a ne 28st., které jsou v každém bazénu. Nicméně to jde i vidět na dálkových plavcích, kteří jsou doslova tlustí.

                S tím sportem v zimě moc nesouhlasím, máš spoustu sportovců, kteří trénují v zimě (běžkaře, cyklisty, běžce) a docela pochybuji, že se „obalují tukem“ jak píšeš… :P

                0 0
                • Zerocool  

                  trenovat v zime neznamena, ze ti je zima prece

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Však to píšu o pár příspěvků výš. ;)

                    Se obleču a je mi stejně jako v létě.

                    0 0
                • JakeF  

                  Tak ono pak jde o to, kolik energie k tomu tělu dodáváš… Jak sám píšeš, ten energetickej výdej je v zimě větší, takže je logický, že si tělo chce vytvářet větší zásoby.

                  0 0
              • MlokCZ  

                U plavání jsem to viděl udávat z více zdrojů (a přijde mi to i logické, když je tělo přímo v kontaktu s vodou o teplotě např. 26st., co bývá v bazénech).

                Pro pobyt venku jsem to ještě nikdy nikde neviděl, že by to platilo. Tam se přeci oblečeš a přímý kontakt se studeným vzduchem má maximálně obličej.

                0 0
                • JakeF  

                  Jak to sám napsal BjP

                  v zimě bývá energetický výdej větší, protože tělo vynakládá další energii na ohřívání se

                  Jasný, nebude to tak výrazný, jak pohyb ve vodě, která odebírá teplo daleko rychlejš, než vzduch, zvlášť když je člověk dostatečně oblečenej. Ale ten princip je stejnej.

                  0 0
                  • Elwing  

                    Ježiš chlapi, to když jak ***** běhám celou zimu venku tak ještě k tomu přiberu tuky, no to snad ne?! :)

                    0 0
                • McBlacky  

                  u plavců to platí 100%, vyrýsovaných a šlachovitých je minimum

                  0 0
      • MlokCZ  

        To je zajímavé. Z válců jsem taky nikdy moc natrénovano neměl, ale to bylo proto, že jsem na nich nevydržel dostatečně dlouho (pouze cca 3 hodiny týdně a většinou jen po 1 hodině v kuse, což je prostě sakra málo, na víc jsem ale neměl mentálně).

        Tuhle neděli jsem se letos dostal prvně na už ne tak úplně krátké kolo (3h jízdy) a byl jsem zvědav jaké to bude letos po větším množství nachozených kilometrů oproti předchozím rokům kdy jsem přes zimu měl hlavně squash.

        A je to zcela odlišné. Po squashe jsem se na prvních vyjížďkách cítil super první hodinu (tedy odpovídající délce squashi) a během té první hodiny bylo vše paráda, síla v výbušnost super.

        Delší vyjížďky ale byly trápení a zlepšovalo se to hodně pomalu (jak chyběla základní vytrvalost).

        Teď to mám přesný opak. Síla a výbušnost žádná, vytrvalost mi ale opravdu překvapila. Žádné trápení a 3h první vyjížďka naprosto v klidu.

        A myslím, že síla se dožene teď daleko rychleji. A zatím se zdá, že to chození s tím co jsem nachodil je po letech slušný základ.

        0 0
      • vasek80  

        Ty jo, 2 hodiny pryč a čtení na půl dne:-)

        Já to shrnu takle na konec.

        To že mi jde tep nahoru na brdkách dávám za vinu tomu, že takovou zátěž nohy za celé 3 měsíce na spineru nepoznaly. Tam si valily pořád tu svojí lehkou stálou zátěž při 100 kadenci. Občas a vyjímečně jsem přidal a vložil krátkej interválek, abych vytepal na minutu k 150, ale opravdu vyjímečně.

        Já za únor na něm najezdil přez 30 hodin v 2 hodinovkách, proto jsem čekal že to nějak pomůže.

        Ten pocit, že nejedou nohy je zvláštní, hlaďák nemám, ale nechtěj prostě točit (prvně už po hodině a půl a včera po dvou), cítím, že jsou jinak zapojené svaly. Zatímco ze spineru při intervalech jsem hodně cítil přední hlavy 4hlavého svalu, tedy těsně nad kolenem, tak na kole mi právě dochází, nejede a druhý den cítím přímý sval stehení, tedy střed stehna. Doufám, že za těch cca 80 hod na spineru jsem trochu metabolismus a srdce potrénoval a až se zadaptujou nohy, že to půjde rychleji nahoru, jak loni, když jsem v podstatě začínal.

        0 0
        • Lada,s  

          Z mého laického pohledu budeš mít asi vytrvalost dobrou, ale chybí ti síla. Vyplívá to i z toho co jsi napsal: že takovou zátěž nohy za celé 3 měsíce na spineru nepoznaly. Tam si valily pořád tu svojí lehkou stálou zátěž při 100 kadenci

          0 0
    • martinpav  

      Priživím sa. Nie som nejaký pretekár ani nič podobné, tréning nemám cielený, proste jazdím to, na čom mám práve chuť a čas(prípadne to, na čo sa nechám strhnúť v skupine :) ). Z jari niečo ľahšie, akurát neviem či dostatočne ľahko, viď dnešný výjazd . Neviem či sa to dá ešte považovať za ZDV alebo som si už „nakladal“ moc. Prahy zmerané nemám, ale z toho čom som odsledoval tak ANP bude niekde okolo 172, namerané max 185. 155 ešte udýcham nosom ale na nejaké kecanie to už moc nie je. Ročne odšportované na biku cca 350hod, daľších ± 120hod beh, lyže, hokej, hokejbal… .

      Dík.

      0 0
      • martinpav  

        Môžete sa na to niekto pozrieť? Mám povoliť alebo si kľudne môžem dopriať občasné vybehnutie terénnej vlny alebo nejaký šprintík.

        0 0
        • McBlacky  

          koukal jsem na to, podle mě to je solidně zajetá ZDV. Není to úplně hladký, ale to bys musel mít skoro rovinu.

          když si budeš chtít dávat sprintíky v ZDV vyjíždce, tak je lepší to situovat do druhé půlky švihu.

          0 0
          • martinpav  

            OK, díki. Tie šprinty nie sú nejako špeciálne plánované, skôr také nahodné oživenie a uvoľnenie zad­ku.

            0 0
    • robb  

      Jenom mě tak napadlo, když je tu tolik témat o tréninku, tak co takle se zeptat místních „zkušenějších“ cyklistů, kterým je už víc jak 40–50 let. Jak jste vlastně trénovali dřív? (Tehdy se o tam asi moc literatury sehnat nedalo, ne?). To jste prostě sedli na kolo a prali tam velkou nebo jste si v kopcích na tepně měřili tep, jestli jste ještě pásmu ZDV? :-D

      0 0
      • vasek80  

        Starší jak ty už tu asi nikdo nebude ;-)

        0 0
      • biker jura  

        tohle už tu hlavně RT psal mockrát. Takový kraviny jako dnes se dřív neřešily a taky to šlo. A takovej Kulhec je toho taky důkazem i dnes…

        0 0
    • vasek80  

      Tak jsem byl dnes prvně na zátěžovém testu.

      Jako že sázka na zimní přípravu odjetí 100 hodin na spineru nebyla nejrozumější volba jsem poznal už když jsem prvně sedl v březnu na kolo. Lehké nachlazení začátkem března také napřidalo a tak mám letos jen 200km a tak jsem nečekal nějaké zázračné výkony. Ale že na tom budu až tak špatně jsem nečekal.

      V podstatě jsem na tom o chlup lépe jak netrénovaný jedinec. Alespoň tak nějak prahy vím.

      0 0
      • biker jura  

        a to usuzuješ podle prahových tepových hodnot nebo podle výkonu na prazích, že na tom nejsi tak dobře?

        0 0
      • Bjerndi  

        trochu to specifikuj :) Hele já ze super formy po chřipce která trvala 3 týdny byl totál bez síly. Běžecky hůř než když jsem měl naběháno převážně z kola. Tudíž 2 měsíce " dřiny " ( běhání i se sádrou, běžky ) fuč…vytrvalost zůstala ale síla ani omylem, ale tak stejně to člověk dělá pro radost

        0 0
        • jonti  

          Po kratším výpadku se síla znovu rychle vrátí, vůbec bych se toho nebál, počkej týden nebo dva.

          0 0
          • Bjerndi  

            to bylo v únoru na 3 týdny. Já si z toho nic nedělám, prostě si tělo odpočalo. Subjektivně bych řekl, že se to teda zatím moc nevrátilo…u běhu do kopců prostě tu lehkost zatím necítím.

            0 0
          • Bjerndi  

            já bych řekl, že něco jako forma by se mi mohla postupně vracet. V pondělí po plavání i kole jsem byl večer běhat a tepy byly níž než obvykle a i přes těžký nohy z kola v nich byla docela lehkost. Včera a dneska jsem si pak u ZDV všimnul, že mi tepy slezly pro stejnou námahu tak cca o 5–7 …na kole to tolik poznat není, protože nohy docela bolí z té nálože co dostávaj :)

            0 0
      • Zerocool  

        je čas si přiznat, že holt pro cyklistiku nejsi vhodný typ…

        0 0
        • bradek  

          To bylo krutý. :)

          0 0
          • Zerocool  

            nebylo to krutý, vztahuje se to i namě:( ne jde o to, že každy clovek ma svuj strop a dal uz to nejde, když jsme jezdili opravdu hodne (trénovali hodne), tak jsem na sobě viděl super výsledky (pro mě), ale s blackym (priklad) , apod… se při stejném tréninku stejne nemuzu rovnat a ztratim ho pravdepodobne v prvním kopci.

            0 0
            • bradek  

              Ale asi se nedá vyřknout takový ortel po jednom nevydařeném zátěžovém testu, nejdříve bych hledal chyby třeba v metodice tréninku pro daného jedince.

              0 0
        • McBlacky  

          zrovna cyklistiku může dělat snad každej, na rozdíl třeba od běhu nebo běžek, když do toho investuješ brutálně hodin, vždycky to někam posuneš. To, že jiní to mají za půlku doby nebo méně to už ale řešit nesmíš.

          0 0
          • Bjerndi  

            no třeba v běhu to jde samozřejmě taky a to z naprosté nuly a žádných předpokladů viz třeba takový Petr Kaňovský

            0 0
            • jonti  

              Ale musis uznat, ze s objemem a systematickym pristupem, ktery ma treba PK, by prumerny clovek behal maraton za 2:45 a desitku za 36.

              0 0
              • Bjerndi  

                ale on od toho tak daleko není. Vem si že začínal od nuly, naprosto bez předpokladů a teď má maraton pod 3 … nepochybuju o tom, že spousta lidí by atakovala možná i čas 2:30, ale kdo tomu dá tolik. Takže to je jen o tom, kdo tomu kolik chce dát a hlavně nakonec dá.

                Při vší úctě, tady se furt víc teoretizuje než koná ( čest vyjímkám )

                0 0
          • Zerocool  

            to ano, ale hodne lidi si mysli, že když budou trénovat jako profíci (nebo jen opravdu hodne), tak budou mit super fazony a skvele watty na tepech, ale holt pak prijde studena sprcha viz vyse, tim, ze jsem napsal, ze se na cyklistiku nehodi jsem nemyslel nijak spatne…

            0 0
            • jeffino  

              no mě to náhodou celkem vyšlo…až na tu únavovou zlomeninu, fakt studená sprcha:-/

              0 0
              • Zerocool  

                co ti vyšlo?

                0 0
                • jeffino  

                  forma, slušná tepovka, zlepšení, ale mluvím o běhu.

                  0 0
                  • jeffino  

                    právě, když to srovnám s kolem tak mnohem lepší výsledky a zlepšení za dost krátkou dobu, možná se na to hodím víc.

                    0 0
      • MichaelSimek  

        prozrad vysledek

        0 0
      • McBlacky  

        zvláštní 100 hodin to je celkem dost, pro hobíka řekl bych vzhledem k letošní zimě i pěkný číslo. Pro srovnání to je součet mých aktivit za leden, unor, březen – proti lonsku jsme dal teda o dost méně i z jiných důvodů než počasí.

        S tím musíš nějakou formu mít.

        0 0
      • destr  

        Však ono to teď může jít rychle nahoru ;-)

        0 0
      • bradek  

        Nenajezdil si těch 100 hodin výrazně nízko oproti teď naměřeným hodnotám ? Já třeba mám naměřené prahy o dost výše než vypočtené. Divil bych se, že by za to mohlo to spinningové kolo, pokud tam je podobný posez jako na bajku.

        0 0
      • vasek80  

        Večer sem hodím laktátovou křivku a zajímalo by mě, jestli by podle vás seděly uvedené prahy.

        Mě na tom měření překvapilo velmi krátké rozjetí. Celkově jsem se necítil nějak dobře. Před tím jsem běhal 3 hodiny po supermarketech, jelikož jsme toho výletu využily jako rodina i k nákupům. Pak jsem vzal doslova informace o stravě (žádné maso 4 hodiny zpět a poslední lehké jídlo 2 hodiny) Měl jsem pouze 2 housky s nugetou k snídani v 9 a pak si dal k obědu banán a měření bylo v půl 3.

        K samotnému měření jsem na pocitově při stejném úsilí tepal daleko víc jak doma na spineru, ale to si možná namlouvám, protože jsem nikdy po pár minutách nejel takle z ostra.

        Klidový laktát měřený hned v první minutě rozjíždění byl 1.7, po první zátěži už jsem měl 2,2 při 150 tepech celkově jsem hodně tepal i během rozjíždění za což mohla i nervozita, protože jsem se cítil nervozní podobně jako před prvníma závodama na startu a to pak naprázdno tepu jen ve stoje klidně 130, zatímco na spineru doma abych se dostal nad nějakých 140, tak už je to hodně velké úsilí. Jenže toto měření a laktát stejně co jsem četl neovlivní. Pak jsem pokračoval přez další 3 měření do maxima, kdy jsem měl na 185 tepech laktát 7.

        Já klidně beru, že se pro vytrvalostní disciplíny nehodím, ale zase s tím mi trochu nekoresponduje co jsem byl schopný loni odjet. V některých závodech jsem předjel kluky co znám, a co jezdí nepoměrně déle jak já. A zase s nízkým max watovým výkonem mi nekoresponduje co jsem schopnej odjet při sprintu do kopce kdy na vítěze a kluka co si na kpž stoupá v starší kategorii na bednu ztrácím 15 –20% času a celkově jsem v těch 15%.

        Můj závěr. Neřeším to. Budu si i letos jezdit hlavně ZDV a semtam si odjedu nějakou lokální akci. Cyklistiku nedělám kvůli závodním ambicím, ale zase je příjemné se poměřit a zjistit kam se posunuju. Možná za rok měření zopakuju. Je mi jasné, že vytrvalost se po 2 sezonách nezíská a je to běh na dlouhou trať.

        0 0
        • reza.traktor  

          Hoď čísla, všechno je relativní. Já byl na testech poprvý loni a lidi se tam tvářili, že čísla jsou to slušný, ale srovnávali s knedlíkama.

          Naopak když si na to sedneš v Casri a do ucha tě bodá kořen, co tam jinak mívá všelijaký Hrušky a Kulhavý, lezou z něj řeči o tom, že jsi v podstatě skoro jako netrénovaná lemra.:-)

          0 0
          • JakeF  

            Spíš bych si uvědomil to, že i mezi testama z různejch zařízení ty čísla vychází jiný, ovlivní to i metodika měření, takže je to těžko srovnatelný. Navíc i když to srovnáme všechno z jednoho testovacího místa, tak to stejně není úplně přesně srovnatelný.

            Hlavní je dozvědět se hodnoty prahů a podle těch pak trénovat.

            0 0
            • reza.traktor  

              Ok. A o kolik to třeba může lítat? Taky by mě zajímalo, o kolik to může lítat u jednoho člověka, dejme tomu ve stejným zařízení, ale v „dobrej“ a „špatnej“ den.

              0 0
              • Zerocool  

                v případě oslabení organismu hodně, v případě rýmyčky asi moc ne:) ale hlavně to chce byt odpocaty

                0 0
                • reza.traktor  

                  Super, to ja rozhodne nebyl, tak ocekavam, ze jim letos prinejmensim strhnu stupnici. Akorat teda nevim, proc furt nevitezim.

                  0 0
          • Zerocool  

            jaky kořen? vzdy to delali sestricky a potom ke Karlovi „na kobereček“:) ale časy se mění…je to davno, co jsme tam jezdili

            0 0
          • ELx  

            Tak Kulhavýho by do Casri asi jen tak nedostali :-)

            0 0
          • vasek80  

            Hodit čísla, to je jako vyrazit se chlubit a porno forum s 5cm bimbáskem v akci;-)

            0 0
            • reza.traktor  

              Hele, kazdyho to tu ted zajima, bimbas nebimbas.:-)

              0 0
            • reza.traktor  

              Plus teda by to mohlo strhnout ostatni – a me by vazne zajimalo, jaky cisla treba maji mistni uzivatele, co jim to jezdi (jakoze radotinsti a par podobnejch…). Vono je jasny, ze rozdil neni jenom v cislech, ale treba taky technice a hlave (a co ja vim v cem jeste), ale byla by to dobra motivace do treninku v dalsich letech, clovek by videl, kolik ukrojil.

              I kdyz me teda napada, ze muzu kazdej rok dojet na nakej maraton a podivat, kolik jsem ukrojil na umisteni… ale to nak postrada vedeckost pristupu. Pac co je lepsi nez trenovat a zavodit? Dukladne to rozebrat na BF.:-)

              0 0
            • vasek80  

              Dobře.

              Předně nechápu, jak s takovým číslem můžu vůbec vyjíždět nějaké kopce.

              Dále mě překvapuje, jakto že jsem schopnej jet v tréningu průměrem nad včera změřeným ANP klidně i 3 hodiny a druhej den v pohodě chodit. To se týká loňského roku.

              Prý netrénovaná osoba je schopna maxima cca 200W, no a mě včera na konečným měření naměřil cca 250W při 7 mmol/l.

              Na papíře pro mě tragédie, ale naštěstí věřím, že až najedu letos první tisícovku půjde to nahoru a naštěstí to v praxi taková tragédie jako na papíře není.

              Mám nějakej základ a vím, že si patrně budu moci dovolit jezdit ZDV o cca 5 tepů vyšším průměrem než doposavad. Prostě znám prahy, které večer předložím jestli jsou v křivce určené správně.

              Holt jezdit a jezdit ZDV. Tělo se to za sezonu nenaučí. Sice venku chčije, ale jdu na kolo.

              0 0
              • reza.traktor  

                Aha, tož se můžeš uklidnit, já to věděl.

                Někde je chyba, buď jsi byl úplně vyndanej a tělo třeba bojovalo s nějakou nastupující nemocí, nebo to krátkodobě nešlo z jinýho důvodu, ale:

                250 max je myslím u tebe blbost, čet jsem dlouhodobě všechny tyhle vlákna a vím, jaký objemy a výsledky jsi asi jezdil.

                Pro představu: já teda loni den po s prominutím celodenní sračce, ale už v pohodě, dal max někde okolo 350W (laktát taky asi 7, max tepy 188). 71 kilo, takže těsně pod pět na kilo, to samozřejmě na závodění zdaleka nestačí. Na prazích (144 a 166) asi 3,9, resp. 4,2W/kg.

                Když se postavím na hnůjmaraton, můžu dojet tak v deseti procentech prvních, líp zatím nikdy), na dobře obsazenejch tak 40%, prostě lama střed pole. Jsem teda trapnej technik, takže do kopce mi to jede lehce líp, než to podle těchto čísle vypadá.

                Takže tak, 250 max je blbost, jak říkám, to bys 15% za vítězem do kopcosprintu neudržel.

                Závodníci, drží to pohromadě, jak to píšu?

                0 0
                • McBlacky  

                  i to mi přijde změřený blbě, respektive 3,9 na AP máš určitě na 2mmol jinak bys měl zajíždět brutálně líp (mít to kolem 1,1–1,2). Max máš teda hodně malej, díky tomu tě možná hned urvou po začátku když se to selektuje. S čísly co píšeš, bych ti max tipnul víc. 4,2 na ANP je slušný, je samozřejmě otázka jak dlouho to udržíš.

                  Vaskova čísla to je uplná haluz. Zvlášt jezdit 3h průmerem nad ANP to nedokáže ani světová špička v čemkoli :)

                  0 0
                  • reza.traktor  

                    Kouknu do papíru, ale myslím, že už jsou moderní a AP nedělají na 2 mmol, ale tam, kde křivka začne strměji růst.

                    Vysvětlení těch výsledků může být spíš v tom, že se na startu ze zásady nervu dopředu – já totiž se skupinkama, který bych uvisel na rovině a do kopce, absolutně nejsem schopnej jet dolů a akorát je naseru. Takže volím delší až dlouhý akce, vyrážím z druhý vlny a jedu to celý za svý, celkem předjíždím, ale aspoň se nesmotám pod kola švihadlům.

                    0 0
                    • Cryzyy  

                      Ae vetsina zavodu zacina do kopce, tak se nekdy postav dopredu a zjistis co se v prvnim kopci stane :)

                      0 0
                      • reza.traktor  

                        Ale to já už právě vím.:-) Střelci teda samozřejmě odjedou a je to naposled, co se vidíme. Pak teda podle obsazení odjedou ňáký další a pak už jedu já. V houfu většinou oholených nohou dorazím na ten kopec a jede se dolů.

                        A pak normálně třicekrát za sebou „levá pičo!!!“. Tož už tam nelezu.

                        0 0
                • biker jura  

                  ty hodnoty W na prazích máš bud hodně dobrý nebo určený podle tabulkových 2 a 4mmol což by pak sedělo i s tím poměrně nízkým maximem.

                  0 0
                  • reza.traktor  

                    prověřím, ale jak píšu pod Blackyho – 2a 4 by to být nemělo. Dopíšu sem večer odpovídající laktát.

                    0 0
                • MichaelSimek  

                  teda ja mam polovicni cisla co ty a troufam si rict ze mam urcite na vic nez 40% na velkych maratonech, spis tak 15–20%, na malevilu sem byl 10%…cim dal tim vic me pripada, ze ty cisla nejak nefungujou, nebo ze sem dopadl blbe jako vasek

                  0 0
                  • reza.traktor  

                    Může bejt. Malevil jsem nejel, 40 % (plus minus autobus) beru ze Salz B. Uvidíme, jak mi to pojede letos, zkouším něco dělat s tou technikou, tak se to třeba pohne. Taky pudu znova na test a ukáže se, že to mám změřený blbě.

                    0 0
                  • MichaelSimek  

                    sem se prepocital, 10% to nebylo, ale i tak, w/kg mam o silene moc niz nez ty

                    0 0
                  • JakeF  

                    Je otázka, jak to má měřený… Jestli to byl nějakej rychlotest nebo bůhví na jakým laktátu určený… Nebo měřený ve vrcholný formě a ne před sezónou, to by taky odpovídalo spíš… Jinak by podle wattů měl na závodech dojíždět přede mnou, protože AP by měl hodně výrazně výš…

                    0 0
                    • reza.traktor  

                      kurnik, musim ty papiry vytahnout, at mam jasno, na jakym laktatu to bylo. mereno uprostred sezony, ale to nic nemeni na tom, ze to smrdi.

                      protoze jestli si dobre pamatuju, jaks rikal, zes na Prazske 50 jel prumer okolo 29 km/h, tak pak je zcela nerealny, abych se pohyboval byt i jen nekde blizko. nikdy jsem ten zavod nejel, ale trasu celkem znam a jsem si jistej, ze bych ani v nejvetsi kasi nemoh zajet cokoli nad prumer treba 25…

                      jdu zjistit, co jsem s tema cislama podelal.

                      0 0
                      • JakeF  

                        29,4km/h podle statistik na Sportave za předpokladu, že délka je fakt reálně těch 50km. Ale tak ty moje čísla jsou z února, v sezóně budu wattama taky nejspíš celkem výrazně výš.

                        0 0
                      • McBlacky  

                        jenže na P50 se jelo ve skupině a docela velký. To pak zrovna na takový trati naskočí o dost, Jake jak je spíš vrchař tak u něj o dost

                        0 0
                        • reza.traktor  

                          Jo, ale stejne. Takhle vepredu se proste neudrzim, s tema cislama je bud neco spatne, nebo je neudrzim dlouho. Zajdu brzo znova a uvidime – jel jsem to na jejich starickym ergometru, protoze jsem nevedel, ze si muzu privezt vlastni kolo k propojeni do modernejsiho… tak letos na vlastnim.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Ono to bude dost tím, že srovnáváme moje čísla před sezónou a tvoje v sezóně, navíc já ty prahy mám určený na nižším laktátu, takže je možný, že se na nich udržím kvůli tomu dýl. Takže ANP bych i klidně věřil, divnej je ten malej rozdíl proti AP.

                            Btw, podle toho, co píšeš, tak jsi asi nebyl v Casri (tam bys dostal půjčenou silničku). jak jsem psal, ty čísla z různých firem se můžou lišit celkem o dost už jenom podle rozdílnýho odstupňování zátěže a dýlky intervalů. Navíc pak hlavně u AP jde hodně o interpretaci a jenom na laktát se tam asi moc spolehnout nedá.

                            0 0
                            • reza.traktor  

                              Já včera kvůli kojošovi neměl čas hrabat v těch papírech a dohledat, na jakým laktátu mi stanovili AP. Ale bude to s nejvyšší pravděpodobností, jak říkáš.

                              Intervaly jsem jel po 30W/3 minuty se začátkem někde pod stovkou, rozjetí v klídku docela dlouhý, pak teprv přidávali. A pak teda myslím ještě snižovali interval na 25 nebo 20, ale to už taky musím dohledat. Nebylo to Casri (Belgie).

                              0 0
        • Cryzyy  

          Podle meho vysledek zase tak moc neovlivni co jsi snidal a jak dlouho nakupoval :) ale jak jsi odpocival, nebo trenoval predchozi tyden urcite ano, pokud jsi byl unaveny, nebo naopak moc odpocaty bude to znat – idealni je byt tak nejak v prumeru. Kdyz jsem byl na testech, tak vetsinou prvni lakat byl vyssi, nez ten druhy, mozna i treti, to si uz nepamatuji a pak zase klesnul. Mozna se divas jenom na aboslutni cisla, ale pri jizde do kopce je potreba pocitat s w/kg, kdy treba 280w nevypada nijak nebezpecne, ale 4,5w/kg uz muze byt pro nekoho problem.

          Ale tak nebo tak, test je test a zavod je zavod :)

          0 0
          • jeffino  

            k čemu teda ten zátěžák pro hobíka je??? chápu profíky, co tam jsou ob 2 měsíce, ale takhle:-/

            0 0
            • JakeF  

              Protože testy se nedělaj kvůli zjištění wattovýho výkonu, ale pro určení, kde máš prahy na průběhu tepový frekvence, podle čehož pak může líp trénovat kdokoliv, i absolutní hobbík.

              0 0
            • Cryzyy  

              Tak pro hobika co ma tepak, rad se diva jaka cisla mu to ukazuje a chce trenovat (bavi ho trenovat) nejak smysluplne, je to urcite vec dobra, teda asi i zakladni.

              0 0
              • Bjerndi  

                tak to jezdím bez základu :D

                0 0
              • reza.traktor  

                +1. Nikdy nebudu zavodit, ale ta hrackarna okolo je svym zpusobem proste zabava. Nekdo ma zas fotaky nebo auta, ze jo.

                0 0
              • MlokCZ  

                Jeden samotný test podle mě přinese spíše více škody než užitku. Pravidelné testy pomohou i hobíkovi.

                Pokud hobík jezdí x let s tepákem, tak dobře zná svoje tělo a moc dobře ví praktické věci typu:

                • mohu jet hodinu okolo tepu xxx než odpadnu
                • mohu jet půl hodinu okolo tepu xxx než odpadnu
                • mohu jet 4h+ okolo tepů xxx a jsem v pohodě

                atd.

                k tomu

                • jak moc se mi tyhle zjištěné tepy posouvají když jsem lehce unavaný,když jsem více unavený a vše poznám po pár minutách po vyjetí dle tohoco v dané situaci tepák ukazuje
                • případně i další pozorování co jak udýchám při jakémtepu, atd.

                Lze se takto naučit bez jakýchkoliv testů znát svoje tělo velmi dobře. A je z toho zcela jasné na jakých přibližně tepech je potřeba trénovat a hlavně s korekcemi dle aktuálního stavu organismu.

                Aspoň tedy u mě to funguje (vozím tepák už 20+ let a to takřka pořád).

                Přitom ale když ho sundám, tak některé věci rozliším i bez něj, ale některé ne.

                Hlavně na dlouhých vyjížďkách, kde strávím ve výjezdu třeba 4–5 hodin čistého času jízdy. Tak tam s tepákem dokážu přesně určit potřebné tempo.

                Oproti tomu jeden jediný laktátový test může přinést i zcela špatné výsledky dle toho jak na tom dotyčný daný den zrovna byl.

                Za mě jsou testy strašně přeceňovaná věc a daleko důležitější je opravdu dobře znát svoje tělo. A to bez tepáku jde daleko hůře, naučit se dobře rozeznávat tepy kolem AP (hlavně trochu nad), když to ještě není až u ANP (kde se to pocitově pozná poměrně dobře).

                Jak už tu bylo řečeno, tak AP je stejně imaginární hodnota, která není ničím přesně daná. A pro například najíždění základní vytrvalosti je potřeba znát přibližné rozmezí a ne přesnou jednu konkrétní hodnotu.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Doplnění jedné části začínající, nestihl jsem editaci.

                  „Hlavně na dlouhých vyjížďkách, kde strávím ve výjezdu třeba 4–5 hodin čistého času jízdy. Tak tam s tepákem dokážu přesně určit potřebné tempo.“

                  Bez tepáku to téměř vždy lehce přepálím. Samozřejmě poznám větší přepálení blížící se ANP, ale nepoznám drobnější rozdíly typu 140×150 tepů (ANP mám kolem 170 tepů), které ovšem jsou pořád zásadní.

                  Danou vyjížďku dojedu i na tom vyšším tepu, ale už to pak nestačí, abych byl v pohodě další dny. A při tom lehce více uhlídaném tempu dle tepáku to stačí. A rozdíl rychlostí je přitom dost malý.

                  0 0
        • MlokCZ  

          Ještě mi tak napadá. Nezanáší údaje náhodou do počítače a pak netisknou. Jestli Ti nedali údaje někoho úplně jiného? :-)

          0 0
          • vasek80  

            Do počítače to zanášela sestra, ale jak ji hlásil laktát, tak to jsem si pamatoval a sedělo to v křivce. O Watech nemluvil, tak to asi tak nějak sestra viděla, nebo netuším.

            Každopádně i sám doktor říkal, že mu to nesedí k tomu co jsem mu řekl že mám odjeto loni a i letos ty hodiny na spineru.

            Na kole mám letos jen 15 hodin a říkal, že by to chtělo zopáknout až budu mít za sebou těch 6 týdnů ZDV co mi doporučil.

            0 0
        • vasek80  

          Tady je ta bída. Snad to bude po zmenšení vidět.

          AP mi vyšlo na 144 při 2,2

          ANP na 167 při 3,2

          0 0
          • vasek80  

            ještě jen křivka

            0 0
          • JakeF  

            Měření na hovno… Dlouhý intervaly a málo jich, takže strašně vysoký skoky mezi wattáží a z křivky průběhu TF taky nepůjde kvůli tomu vyčíst vůbec nic… Martinek by tě tipuju poslal tak od 80W a 20W skoky na 3 minuty, to sis fakt měl radši udělat výlet do Casri…

            0 0
            • vasek80  

              Mě to také tak přišlo. Málo jsem se rozjel a hned začala větší zátěž a ještě během testu někde kolem ANP jsem odpovídal na otázky a díky tomu jsem se zadýchával.

              0 0
              • JakeF  

                Přesně tak… Navíc ten poslední interval už byl úplně zbytečnej… Potřebuješ pořádně prozkoumat rozsah tepů cca 135–175 a určit v něm 2 prahy, na to fakt nestačí 3 intervaly… Navíc jak jsem psal, Martinek hlavně o AP hodně odvozuje z průběhu TF, což by z tohodle nešlo ani teoreticky, jak jsou strašně velký skoky.

                0 0
                • vasek80  

                  Ale zase na 150 tepech jsem měl 2,2. Teoreticky by tedy mohlo být ANP těsně pod?

                  Já jenom, že možná zbytečně se snažím držet průměry kolem 135 na ZDV.

                  Zároveň jak jsem psal výše mi překvapuje, že vydržím 3 hodiny průměrem 168 (to jsem jel jednou loni 80km trasu před dovolenou a chtěl jsem se „zničit“, tak jsem jel palbu).

                  Každopádně ale i v CASRI by to W max bylo takle nízké.?

                  0 0
                  • JakeF  

                    To fakt těžko říct… Celkově budeš mít asi laktát spíš vyšší, takže jo, někde kolem těch 145 by to být mohlo, pokud by tyhle hodnoty platily… Ale pokud jsi byl schopnej udržet průměr 168 tři hodiny, tak to tak moc nevypadá… Z tohodle testu bych fakt nic neusuzoval, to odhadneš přesnějš z vlastních zkušeností…

                    Btw, kde to bylo měřený a kolik jsi za to dal? Fakt si myslím, že na základě tohodle měření se dá doporučit, aby tam nikdo nechodil a radši si nechal vyvěštit prahy z křišťálový koule…

                    0 0
                    • jeffino  

                      z toho teda plyne, že jeden zátěžák za sezonu pro absolutního hobíka nestačí…při ceně cca 1500,–za jeden, nevím jestli to má vůbec z hlediska zlepšení tréningu smysl.

                      btw: nejsem žádnej geek:-)

                      0 0
                      • MichaelSimek  

                        casri stoji 1000

                        0 0
                        • jeffino  

                          musím tě zklamat, casri stojí i s laktátem dvojku:-/

                          0 0
                          • jeffino  

                            a bez stanovení prahů to jaksi smysl moc nemá:-)

                            0 0
                          • JakeF  

                            Nemusíš, Casri stojí i s laktátem 1000, pokud to nezměnili v posledním měsíci.

                            EDIT: Máš to i v ceníku a já taky platil poslední 3 roky vždycky litr.

                            Jinak jeden zátěžák za sezonu pro hobbíka určitě stačí, jen to chce udělat na jaře před začátkem najíždění objemů, kdy to má největší vliv. Udělat tam třeba ještě jeden třeba 2–3 měsíce potom taky může trochu pomoct, ale nutný to určitě není.

                            0 0
                      • Zerocool  

                        presne, prohobika jsou daleko lepsi primo testy venku, ktery si udelam sam klidne jednou za mesic a podle toho si ridim trenink, protoze v prubehu roku se to strasne meni…

                        0 0
                        • MichaelSimek  

                          no ja mam prave tu zkusenost ze se AP/ANP tepy meni malo, i mi to bylo potvrzeno v casri, takze jednou za cas tam skocit pro cisilka nevidim jako spatny, i kdyz jsem vicemene tycisilka znal protoze sve telo uz znam

                          0 0
                          • Zerocool  

                            pokud to mas blizko a chce se ti platit?:)…

                            0 0
                            • MichaelSimek  

                              bydlim pres ulici od casri :) a byl jsem tam 3krat za poslecnich 10 let a to me financne nezkrachovalo…AP/ANP tep me vysel temer stejny pokazdy, prestoze krivka i watty vypadali uplne jinak

                              0 0
                        • bradek  

                          Jak provádíš ty testy venku ?

                          0 0
        • vasek80  

          HMM, včera večer jsem měl 37,2 a dnes když vyšlápnu schody mě pálí na plicích a funím. Že by nastupující lehká viroza a že by už to mohlo ovlivnit úterní test? Celou zimu jsem se držel, tak mám možná nárok.

          Mít radost z nastydnutí je divné, ale paradoxně bych to skoro uvítal, abych neměl pořád v mysli, že jsem takovej lempl.

          0 0
          • MichaelSimek  

            urcite to mohlo ovlivnit, posledni nemoc jsem na tepaku videl o 2 dny driv nez ji poznal teplomer, ale tepy o 10 vetsi a neschopnost poradne jet

            0 0
          • McBlacky  

            být tebou se tím nestresuju a odepíšu to jako vyhozený prachy a jezdím si v klidu na co mám náladu dál.

            Pokud nemáš bednu na závodech na dohled tak v rámci roku s tím stejně nehneš abys na ní stál a libovolný ježdění s rozumem (napálit jen občas) tě posune dopředu.

            0 0
            • vasek80  

              JJ, já to ani ve svém věku ani nečekám. Teda loni mi jednou bedna utekla o 3 vteřiny a tak to letos snad vyjde:-) Ale to je malá akce pro cca 50–70 lidí a vyslovených hobíků bez místních top jezdců. Letos ani nic většího nepojedu. Velké závody od 200 lidí mě nebaví a tak si vyzobu jen blízké menší s nízkým startovným a pohodovou atmosférou. Tam směřuju.

              0 0
          • destr  

            Furt to neřeš, já měl loni výsledky testu zhruba o 15% horší než předloni, ale přitom sem se posunul o kus. Letos už sem se na testy pro jistotu vybodnul.

            0 0
            • Zerocool  

              presne tak, protoze podle tepu jezdit je velice orientační a přibližné, ale stačí…

              0 0
          • Bjerndi  

            tak tomu prostě dej 3 měsíce max a uvidíš kam se posuneš. Profi režim v rámci možností co to jde. Po všech stránkách přes fyzičku, regeneraci, stravu prostě vše. Jinak to je úplně zbytečný řešit, protože to člověk dělá hlavně pro radost. Ona je jedna věc si říkat, jak člověk trénuje, že si dá 2–3 hodiny ZDV, ale když si vzpomenu na třeba přípravu ve fotbale, tak člověk fakt sotva někdy tahal nohy a byl rád že je rád…

            0 0
            • vasek80  

              To znám, ale né z fotbalu. Skoro 5 let jsem dělal kicbox a tréningy kdy sem měl mžitky před očima a pocity na zvracení z vysokých intenzit mě už nechybí.

              0 0
              • Bjerndi  

                tak pak bych to neřešil. Už to, že se Ti nechce moc závodit svědčí o tom, že ty priority máš jinde. Jinak by ses mohl posouvat dál už jen těma závodama :)

                0 0
    • lukino_s  

      kdyz uz se tu resi ty testy a parametry jedincu,jak by jste zhodnotili moje testy..mam aspon trochu cyklisticke vlohy?Tak se do me puste,cisel je tu dost:-D

      AP…230wat , 3,49wat/kg , 1.9 laktat , 169tepu

      ANP…282wat , 4.27wat/kg , 3.8 laktat , 178tepu

      max. vykon pri testu (absolutni max by byl malinko vys)-5.23wat/kg laktat 10

      0 0
      • McBlacky  

        klasicky blbě určený AP, kdybys podle tohoto prahu trénoval tak brzo umřeš.

        ANP mi přijde hodně slušný. záleží jak dlouho jezdíš a taky jak dokážeš ten výkon držet – jestli v kopcích i na rovině, nebo jenom v kopcích (díky tvojí váze 66kg) ale nevím kolik měříš, takže to třeba je ok – pokud máš kolem 175cm třeba.

        0 0
        • lukino_s  

          proc myslis,ze je spatne urceny?ano trenuju podle nej. samozrejme ze hlavne v kopcich,na rovine se vozim kolem 130 tepu..ale zdv mam definovanou do 169tp. coz mi sice prijde dost,do kopce bych se proste musel sourat,abych jel mensi tepy..

          Ten vykon podam spis v kopcich,merim 182,vaha je v sezone ted,muzu mit kolem 68kg.jde z testu a lakratu presneji urcit,jak dlouho jsem schopen vykon na prazich drzet?nikde sem to nenasel.Pan co mi test delal,me celkem otipl a rekl mi co asi jezdim a trefil to:-) takovy vykon samozrejme 3h neudrzim,nato mam prilis malo nalitano,za sezonu cca 10t..No a jaky je teda zaver meho testu a moje mezery?krome toho,ze mam urcene treninkove zony

          0 0
          • McBlacky  

            ono AP totiž se nedá určit přesně je to hodně o zkušenostech meřiče. Ale na 1,9 laktátu už to je vysoko. Jestli vydržíš jet 5 hodin ZDV řekněme na 165tepech tak to máš určený dobře, ale to pochybuju. Pokud máš ANP 179 tak max nebudeš mít přes 188.

            Jak dlouho to udržíš ti nikdo neřekne.

            0 0
            • reza.traktor  

              Zaujala me ta poznamka o max, ktery pri tomhle ANP nebude pres 188. Ses si jistej? Ja teda ANP urceny na 166 a na kole pri testu jsem vytepal prave do 188. Pri behu zkusmo sam venku do 192. 30 let.

              Navic teda on je pri stejny vysce o dost lehci nez ja (ja 182/71–2) a obca se mi zda, ze tyhle typy tepou jeste vejs, ne?

              0 0
              • McBlacky  

                jistej si nemůžu být nikdy :)

                ale bývá to tak, že rozdíl ANP-MAX u trénovaných (což s 10t km ročně je) není větší než 10tepů.

                Jak kdo tepe nemůžeš nikdy říct. Souvislost s tělesnou stavbou to myslím velkou nemá.

                0 0
                • reza.traktor  

                  Aaaha, zajimavy! A tak teda ciste akademicky: ja se letos poprvy te desitce bud dost priblizim nebo ji i dam, pokud mimo denni cesty do prace (22+22) udrzim i nejaky vikendovy jezdeni. Znamena to, ze se mi ANP zacne priblizovat maximu?

                  A ted neberu, ze bych prvnim rokem tohodle jezdeni mel dosahnout toho rozsahu 10, o kterym pises, zajima me, jestli takovy bude trend do dalsich let. Do lonska jsem za rok jezdil spis 5 a nejakej beh.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    no jen čistě ZDV ježděním se to neposune až tolik. Musíš jezdit i vysoké intenzity a to jak závodní, tak intervalové.

                    0 0
                    • reza.traktor  

                      Se závoděním to letos nebude žádná sláva, ale intenzity u toho celkem pojezdím. Mám na trase brdky na intervaly a v obou směrech jeden táhlej delší kopec (1,5 km). Z deseti týdenních cest tak 3× cíleně jezdím ty brdky intenzivně + dlouhej táhlej podle nálady. Většinou se nemusím nutit, stačí, když se namane nějakej jinej commuter, a člověk stejně závodí (mě strašně štve, kdyby mi měl někdo na cestě do práce ujíždět). Koncem týdne většinou spíš čistá ZDV, třeba dneska ráno už mi nohy moc nejely, takže na pohodu. Otázka, jestli už to nebyla kompenzace, nechce se mi většinou vozit tepák.

                      0 0
                      • destr  

                        Tak je otázka, jestli se na 22 km dá něco natrénovat ;-)

                        0 0
                        • reza.traktor  

                          tuhle otázku já tu přímo položil v samostatným vlákně, ale moc se to nechytilo, všichni mi začali psát, že taky jezděj do práce na kole.:-)

                          Takže, dá nebo nedá? A i když moc nedá, jak to dělat, aby to mělo aspoň co největší smysl, když je to drobený na dvě krátký jízdy denně?

                          Občas urvu delší vyjížďku o víkendu a dovolená bude hodně cyklistická letos, ale nedělám si iluze, že by těch delších ZDV letos bylo nějak moc (novorozenec).

                          0 0
                        • jonti  

                          Reálná zkušenost, kdy jsem dojížděl 14km tam a 14 zpátky je, že je to docela velký přínos, zejména je to často trénink ZDV v únavě.

                          0 0
                          • destr  

                            Nezačí se ZDV trénovat teprve někde od 1. hodiny dál?

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              Spíš od dvou. Do dvou hodin jsou maximálně nějaké rozjetí/vyjetí nebo šílené kaše intervalové tréninky.

                              0 0
                            • jonti  

                              Nezacina. Je to taky najizdeni objemu, ale jine, predevsim pri te pravidelnosti, kdyz to nevynechas ani v pondeli po zavode nebo treninkovych 150km. Velmi dobre to stimuluje tukovy metabolismus a schopnost jet v unave.

                              Nesmysl by to byl tak jet jednou tydne a jinak nic jine nejezdit, kdyz to mas 10× tydne(do prace a z prace), tak to efekt ma.

                              Nechapu, ze vsichni berou trenink jako nejakou kopii treninkoveho planu stazeneho nekde z netu a odmitaji kazdou jinou moznost jako chybnou.

                              0 0
                              • destr  

                                No když metabolismus tuků rozjedeš po nějakejch 45 minutách, tak za těch 15 minut už toho moc nenastimuluješ.

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  To platí pro netrénované osoby. Těm, kdo sportují, se metabolismus tuků rozjede mnohem rychleji.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    A když někdo dlouhodobě jezdí 10× 1 hodinu týdně na kole do práce, tak si myslím, že i jen tím dokáže hodně posunout metabolismus tuků (tedy i hodně zkrátit jeho start).

                                    0 0
                              • MlokCZ  

                                Mám stejný názor. Dokonce si myslím, že díky té strojové pravidelnosti držení 10 hodin nájezdu každý týden pro všední dny to bude fungovat velmi slušně.

                                Kdyby stejných 10 hodin jezdil stejně pravidelně s lepším rozložením (delší souvislé jízdy, atd.), tak to bude fungovat o něco lépe, ale vůbec bych těch 10 jednotlivých hodin týdně nezatracoval. A už vůbec netvrdil, že to není žádný trénink.

                                0 0
                                • reza.traktor  

                                  Hodím to sem, ale je to i na Jontiho. Bylo by fajn, kdybyste měli pravdu, tak sem po dalších pár měsících napíšu, co to (ne)přineslo. Jezdím takhle od prosince, vynechávek moc nebylo a téměř vždy se je vlastně podařilo kompenzovat o víkendu. Takže mapování účinku by ani nemělo být moc zkreslené.

                                  Do minulého roku jsem jezdil jako klasický hobbyjezdec, prostě po práci a o víkendu, když to šlo.

                                  Nejlepší efekt to ale má na rodinnej život (tip pro další hobíky, co zvažujou ježdění do práce): dřív jsem o čas na kolo musel občas trochu smlouvat. Teď, co už s tím neprudím a čas na kolo přestal být téma, mě žena kolikrát v neděli sama málem pošle, jestli si taky nechci dát delší ZDV.:-)

                                  0 0
                        • Zerocool  

                          neda

                          0 0
                          • reza.traktor  

                            Zas mi chlapi netvrďte, že to je jak sedět u škopku. Něco to snad přinýst musí.

                            0 0
                            • Zerocool  

                              rozjetí a vyjetí dohromady půlhodiny a co chceš dělat po zbytek času?? 15–20minut??

                              0 0
                            • McBlacky  

                              v klidu, podle mě to smysl má. každá hodinka se počítá. Osobně nepočítám cokoli pod 30 minut, pokud to není závod v běhu třeba, ale hodina už je v klidu a něco přinese

                              0 0
                        • vasek80  

                          Navážu. Sice se nejedná o 22km 2× denně, ale jednou denně 80–100km a řekněme 4–5× do týdne.

                          Na kolo se dostanu 2+1 den volna. Tedy celoroční ježdění po stejné trati + jednotýdenní obměny podle chuti pro zpestření, ale pokaždé ty 4 hodiny. Úplně bych ignoroval doporučovaný princip superkompenzace a jedinej progres by byl, jak by si tělo zvykalo, zvyšující se průměrná rychlost a se zkrácením času na stejnou vzdálenost bych případně přidával nějakej menší okruh kolem baráku.

                          Nebo je lepší plánovat to když můžu vždy dva dny po sobě první kratší?

                          0 0
                          • McBlacky  

                            jestli dáš 100 4–5× týdně tak musíš mít formu jako řemen už po třech měsících. Kdybys to pak chtěl ladit tak už jenom intervaly kolem ANP aby jsi zrychlil.

                            Stačí to jezdit na spodní půlce ZDV intervalu.

                            Bez intervalů se podle mě dostaneš po 6–8 měsících na strop, ze kterého už se nikam neposuneš. Ale paradoxně ti to na krátkých závodech nepojede. Na dlouhých bys mohl být dobrý.

                            V tomhle režimu ale počítej s tím, že budeš potřebovat tak 8–9 hodin spánku, jinak nezregeneruješ a samozřejmě už si hládat jídlo, nebo brát suplementy. Pokud pracuješ klasicky alespon 8h denně, nebudeš už dělat prakticky nic jinýho.

                            Navíc to ježdění po stejné trase, no já nevím :/

                            0 0
                            • vasek80  

                              Zareaguju od konce. Mě to po té jedné trase vyhovuje. Je to 95% stezka a nemusím vymýšlet kudy jezdit po rozbitých okreskách a v provozu. Vezmu sluchátka a vypnu + jako bonus jsou po cestě v létě rozeseté cyklistky a bruslařky. Největší problém je volba hudby, protože mám vše už ohrané:-)

                              Já dělám systém 12h den a pak druhý den noční + 2 volno. Spánku mám ve volný den a před noční až 10h a před denní a po noční tak 7.

                              Jídlo je mi teď jasný. Snažím se hlídat abych mezi jídly neměl dlouhé pauzy a nehladověl. Na noc alesoň suchou housku, ráno něco rychlejšího.

                              Ono to stejně tolik a dlouho nevydržím, ikdyž to bude po zimním spineru daleko příjemější. Taky si myslím, že se ozve koleno. Zkusím měsíc striktně. Spíš jsem jen tak teoretizoval jestli je nutné ZDV navyšovat a měnit, nebo stačí pozvolná adaptace.

                              0 0
          • JakeF  

            Taky má Blacky pravdu, tohle není AP, i to sám popisuješ a vysokej laktát tomu odpovídá. Jinak pokud jezdíš roviny na 130 a kopce na 170, tak tvůj trénink ZDV bude asi dost zajímavej a neřek bych, že dobrej… Na rovinách musíš taky jet a ne odpočívat to, co ses vyšťavil v kopci.

            Jinak při takovým tréninku bys 3 hodiny na AP nebo těsně pod ním dát měl, takže jen potvrzuješ, že to AP je stanovený moc vysoko.

            0 0
    • cubas  

      Ahoj hoši, přilepím to sem.

      chtěl bych znát vaše názory na přípravu na dlouhej maraton. Dlouhej myslím dlouhej a to Salz A-strecke.

      jak se na tenhle závod co nejlíp připravit, abych to nějak dojel. Nemám ambice na umístění. A teď trošku o mně:

      • v posledních dvou letech najedu cca 7–8000 ročně bike+silnice
      • na trénink (dáli se to tak říct) je cca 10–14 hodin týdně
      • o víkendu se můžu párkrát kousnout max na 5–6 v kuse – víc mičas nedovolí

      Je mi jasný, že se na tenhle profil se u nás natrénovat nedá, ale obecně na co se zaměřit? Na silovou vytvrvalost – tempo?, nebo pižlat většinu v ZDV? Jak to skloubit i s ostatníma závodama u nás (kolem 4 hodin)?

      0 0
      • McBlacky  

        s tím co píšeš to objedeš pokud nebudou extra špatné podmínky a neměl bys ani bojovat s limitem. Tedy beru, že tvůj nájezd jsou i kopce a nemáš víc než třeba 20% tuku.

        zaměř se na určení efektivního stylu šlapání do kopce, zejména kadenční tempo, dýchání, tepová frekvence. Urči si pak jaké převýšení jsi schopen zdolat za hodinu a podle toho se pak řiď v závodě. Ideálně si to tipnout jak pro asfalt tak šotolinu, ale tam je velmi kvalitní šotka a zpomalení proti asfaltu nebude víc než 10–15%. Počítej s tím, že průměrně mají kopce na Áčku kolem 800m převýšení a některé se jednou na hodně lehký převod.

        Ale obejdeš se i bez toho co píšu, Áčko za dobrých podmínek objedou lidi co najedou 5 tisíc za rok a ani nemají extra vhodné kolo na takovou trať.

        0 0
        • cubas  

          Díky za informace. Jenom bych teda ještě něco rád vyzjistil:

          co je efektivní styl šlapání do kopce? A kadenční tempo v kopcích je 75? 70? nebo 60–70? V uplynulých letech jsem se zaměřil na spíš vyšší kadenci v kopcích (70–75) a mám pocit, že to je úkor síly. Bu´d rychlejší kadence a lehčí převody nebo naopak. Nějak se mi to nedaří zkombinovat.

          A délka tréninku lepší než 2×3 hodiny 1×6? Tam se obávám ale nedostanu intervaly např. tempa, intenzity atd..

          0 0
          • McBlacky  

            s kadencí je to dost ošemetný, v praxi bys měla najít bod nejvyššího wattového výkonu na stejných tepech. Pokud máš wattmetr je to jasný, dáš si konstantní zálež, měníš kadenci a za chvíli víš.

            Obecně to bývá kolem těch 70 ale jestli to bude u tebe 65 nebo 75 to ti bez tohoto testu nikdo neřekne.

            laicky to orientačně zjistíš když budeš jezdit stejné stoupání na stejné tepy, měnit kadenci a porovnáš čas. Aby to mělo ale smysl musíš mít jistotu, že jsi na tom vždy podobně (skoro unreal) a také musí být kopec dost dlouhý 10 minut minimálně, ale 20už by se dalo mluvit jako, že to je prokazatelný.

            Když si zkusíš 60,70,80,90 a budeš to opakovat třeba 3× tak by se už dala udělat křivka a pak to zkusíš kolem přesnějších hodnot. Ono stejně ve stoupání díky převodům jsi schopný jen ne užší interval než 5 a to musíš mít to tempo hodně zažité, takže spíš rozmezí 10.

            délka tréninku asi lepší 2*3 a jednou týdně 8–10 v mesíci před závodem. intenzity tím bych se netrápil na Salz A

            0 0
            • cubas  

              No, teď lapám informace kde se dá, jak tam ty kopce vlastně vypadají (nejel jsem ani B trasu).

              Teď se snažím spíš jezdit v kopcích (nevím jestli to není ještě moc brzo), spíš pomalejší kadenci, těžší převody. Pár víkendů dám ještě na chalupě na Šumavě, do tý doby si budu muset vystačit tady s kopcema na jihu Prahy (třeba Posázaví).

              Takže třeba ve 4 hodinách jedu cca 2,5–3 ZDV a ten zbytek kopce silovějc.

              0 0
              • McBlacky  

                no tady kolem Prahy moc takových kopců fakt nebude. V černošicích je ulice Jansova dost do kopce, ale není to dlouhý, max na pár desítek sekund. Celkem ale sklon co tě čeká na Salz, asfalty jsou tak i prudší, dokonce tak prudký že na 22/32 jsem to šel pěšky :) ale to už jsem měl dost posekáno.

                Na hřeben brd občas je průseková cesta, která jsou kolmo na vrstevnice a díky tomu nejsou úplně zadarmo. Modrá z Vižiny na Brdo třeba, Drahlovická cesta z Drahlovic atd.

                Delší a dobrý asfalt byt ne moc prudký je z Rozcestí Borek na horní Požáry. Třebenice – Kolna po modrý je taky celkem pěkný.

                je toho dost, nějaký sumář ale těžko najdeš.

                Na Šumavě mě napadá třeba Prášily-Poledník, Prášily-Gsenget-Bývalá stará hůrka-Vlčí Jámy (nebo obráceně ze Žel Rudy po červený).

                0 0
                • cubas  

                  Super, díky za tipy na český brdky. Většinu z nich jsem už jel – kromě těch brdských.

                  Jenom mi trošku lepí z toho, že 22/32 si šel šourem. Mam nasazeno 28/36 a to mi to do kopce moc nevalí …

                  0 0
                  • McBlacky  

                    no ono to je asi na 140km nebo tak, nejdřív cca 25 minut zahřívačka, kde jsem teda jel mezi posledníma třema pastorkama (malá pila), pak je louka zabiják, kterou jelo z Ačka tak 20 lidi tipuju a pak je asfalt zabiják, sklon to prej má kolem 30% no nevím. Já měl velký trable s nemožností jíst a měl jsem už dost naloženo. Ale pochybuju, že bych to dobrovolně v závodě jel, kdybych byl v pohodě. Je to pár minut procházka pro změnu. Zbytek trasy jsou celkem ok stoupání.

                    Když vyjde počasí je Ačko super zážitek. Já jel dvakrát a dvakrát bylo krásně

                    0 0
                    • orm  

                      Konrétně je to prudké stoupání za 150km, po objezdu jezera. Znám jediného člověka co to prý jezdí a to je véna hornych.

                      http://www.salzkammergut-trophy.at/…60_file1.jpg

                      0 0
                      • McBlacky  

                        Ten asfalt jel i Gorgov myslím. Problém je ta louka před tím. Když je mokro nedá to nikdo. Osobně si myslím, že přijet tam čerství, tak to dá půlka pole Ačkařů, ale na tom 150tým to už tak netáhne :)

                        0 0
                        • reza.traktor  

                          Jenom rychlá – já se tam dostanu trochu častějc, tak jsem to minule testoval čerstvej (vyjížděl jsem v podstatě skoro z Halstattu):

                          Louka byla zavřená, takže nevím, vypadala suchá a skoro jetelná jinak. Asfalt od hospy dál jsem vyjel na 26/34 se špičkou sedla vraženou skoro v kostrči.

                          V rámci béčka v den závodu už docela prošitej vyjedu cikcak, louku jsem celou ještě nedal (jednou za sucha ale relativně vysoko), asfalt kolem hospody pěšky.

                          0 0
                          • McBlacky  

                            na 26" nebo 29" na těch 26/34 ?

                            jinak to souhlasí zhruba s tím co píšu, že v závodě to jede minimu, zatímco mimo závod by to dalo z Ačkařů mnohem víc riderů.

                            0 0
              • Cryzyy  

                na Bcko jsem trenoval na kopci cca 30minut kde se nastoupa 400m, plus nejake vetsi stojky do 10ti minut, trenink vypadal tak, ze za 4,5h jsem nastupal 1800–2000m, cista sila byla odhadem tak 1–1,5h a mam pocit, ze to celkem stacilo. Na Acko bych trenoval stejne, ale nikdy ho nepojedu :)

                0 0
          • jonti  

            Ten styl šlapání na alpských maratonech, to u Prahy nenatrénuješ. Něco ve smyslu skoro nejlehčí převod a jet to hodinu v kuse. Je to úplně jiný pohyb a namáháš jiné svaly. Na silničním kole to nenatrénuješ.

            0 0
            • McBlacky  

              Salzberg :) nebo jak se jmenuje ta lahoda

              máš pravdu, zapojují se svaly bederní oblasti co se dá trénovat už zhruba od 10% sklonu, v 15% ale už jednoznačně

              0 0
            • vasek80  

              Vy si stěžujete, že nemáte kopce a já si je dnes zrovna fotil a říkal si, že bych ocenit víc rovinek jako okolo Prahy. :-)

              Zleva Ostý 1293m, Velký Javor 1456m a Hohenbogen 1050m.

              0 0
      • orm  

        Ahoj,

        pokousel jsem se to se svejma > 100kg jet 2×, pokazde jsem skoncil na 190km na limitu. Moje zkusenost je zatim takova, ze clovek nad 100kg to neda, ale letos to zkousim znovu :-). S tvym najezdem a pokud mas mene nez 100kg, tak to das v pohode. Pred tim si dej par dlouhych maratonu, aby si telo zvyklo dlouho slapat do prudkych kopcu a mel si jistotu ze to vydrzi zadek.

        Jeden rok jsem to jel s nejlehcim 22×32 a po druhe 22×34, coz bylo mnohem konfortnejsi. Do kopcu je lepsi jezdit frekncne a nervat to silou, protoze ta po par hodinach dojde.

        Profil se u nas natrenovat da, nejblize tomu, podle me zkusenosti ma vyslap na Serak nebo Dlouhé stráně v Jesenikach nebo vyslap na Cernou horu v Krkonosich.

        0 0
    • blaf  

      mam dve otazky

      cca jednou tydne hraju squash, nektery zapasy jsou celkem intenzivni, zajima me jestli tahle intenzita jde nejak vyuzit i na kole, treba, ze bych druhej den sel na kolo a dal nejake intervaly a tim pretavil tu squashovou intenzitu do neceho uzitecneho na kole

      druha otazka, jak koncipovat treninkovy tyden? mel bych v jednom tydnu delat jen jeden typ treninku a dalsi tyden nejakej jinej nebo v ramci tydne michat ruzne typy treninku, nemyslim zdv, myslim jestli muzu v jednom tydnu delat napr. silovou a rychlostni vytrvalost nebo dat jeden tyden 2× silovou a druhej tyden rychlostni

      0 0
      • McBlacky  

        obecně po intenzivní námaze by neměla následovat další intenzivní, takže po Sq dávat intervaly je celkem blbost. Ne, že by to nešlo, ale nebude to moc efektivní, protože se nedostaneš do vysokých výkonů tak jako kdyby jsi byl čerstvej.

        Co se týče kombinací, lze to kombinovat, základní pravidlo ale kromě toho viz výše je, že bys měl postupně přidávat do intenzit a zkracovat tak jak se blížíš k volnému dni. Například tedy po-ZDV ut-silovka v meziprahu st-prahové int ct-kompenzace pá-volno

        0 0
        • biker jura  

          no sorry, ale s tím přidáváním intenzit je to spíš opačně. Intezita by měla postupně klesat a narůstat objem

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Přesně tak.

            Když si dá člověk v pondělí 5 hod ZDV, úterý silový trénink, tak ve středu si může jít akorát tak lehnout a ne trénovat rychlost, na kterou je třeba být pořádně odpočatý.

            0 0
          • McBlacky  

            největší intenzita by měla být před volným nebo komp dnem ne?

            0 0
            • Biker jak Pes  

              No však… a v ZDV není intenzita žádná.

              0 0
            • biker jura  

              ne obecně to tak neplatí. Tohle například funguje v nějakým tréninkovým bloku zdv a zakončit to třeba závodem nebo kašičkou poslední den, ale to proto aby si tělo nezvykalo na nižší rychlost. Jinak platí že intezita klesá narůstá objem. takže to jak jsi to psal výše, tak správně by bylo prohození PO a ST.

              0 0
      • MlokCZ  

        Letos jsem si potvrdil (i když jsem to si to myslel už roky), že squash je pro kolo naprosto nevhodná příprava.

        Když to budeš mít aspoň jen jako kombinaci, tedy jednou týdně squash a k tomu jiné dny třeba více ZDV, tak to asi tak špatné nebude.

        Já jsem mnoho let měl přes zimu převážně jen squash. A to dříve (než jsem měl zdravotní problémy) i 4× týdně, teď poslední roky jen 2× týdně (více mi dnes už nedělá dobře).

        Vždy to dopadlo tak, že na začátku na kole jsem se sice cítil výborně první cca hodinu (odpovídající tomu squashi) a i síla celkem byla. Základní vytrvalost na delší trasy ale zcela chyběla a po té zimní převážně squashové sezóně se to pak dohánělo hodně pomalu.

        Squash mi ale vždy hodně bavil a i když jsem tušil, že pro kolo je to špatně, tak jsem dělal co mi baví. Na kole nezávodím, tak to ničemu nevadilo.

        Letos jsem zcela změnil přístup, impulsem bylo, že hlavní parťák na squash se odstěhoval. Mohl jsem začít chodit s někým jiným, důvodů ale bylo více (třeba organizace času po narození dcery).

        Tak jsem squash zcela vypustil a od října 2012 jsem začal opravdu hodně chodit.

        Poměrně velká část chození byla v hodinových celkách (přes týden z a do práce). Někdy přes týden prodlužováno na 1,5–2 hodiny při cestě z práce.

        A pak většinou o něco delší o víkendu (většinou 2–3 hodiny, občas i delší).

        Na kole zatím letos mám najeto hrozně málo (do zimy se mi už moc nechce, chození mi v zimě bavilo více), jen 400km.

        A i přesto už mi to letos jezdí mnohem lépe než předchozí roky které jsem ke stejnému termínu měl na kole najeto už o něco více.

        Sice ze začátku žádná síla jako ze squashe, ta se ale zlepšuje hrozně rychle. A základní vytrvalost je úplně někde jinde letos. Po 250km pár kratších vyjížďkách jsem si dal lehce přes 5h vyjížďku v neděli a pohoda. Předchozí roky po squashi by po tak málo najetých km pro mě tohle nepřicházelo v úvahu (tak dojet bych to nějak dojel, ale bych úplně ko a ne druhý den v pohodě).

        Tím jsem chtěl ukázat jak moc bylo i jen to chození (i když ho bylo poměrně hodně) nesrovnatelně lepší příprava pro ježdění než squash.

        0 0
    • vasek80  

      Díky vám už toho vím hodně a tak snad jedna z posledních věcí co mě zajímá.

      Jedu 2 nebo 3 dny ZDV. První den po odpočinku tepu první hodinu tak o 10 méně a po hodině jen lehce méně jak první den.

      Takže na stejných watech jedu nižší tepy, což je v pořádku.

      A jak tedy správně jezdit. Správně bych měl jet stejné waty a tedy druhý a třetí den tepat méně a skončit s nižším průměrem. Nebo by bylo správné jet stejné tepy?

      Nebo jinak.

      S vyšší únavou na stejným výkonu klesají tepy, ale co prahy? ANP a AP zůstávají na stejné výšce např. třeba 130 a 160.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Tohle by mě taky zajímalo.

        Teďka jsem jel 5 dní v jednom kuse (přes 20 hod), unaveně jsem se cítil až poslední den, kdy tepy byly významně nižší a v kopci jsem jel zhruba o 10 méně než předchozí dny. Stejně tak síla nebyla stejná. Nicméně tempo jsem jel pořád stejné, ale za mnohem nižších tepů. Nakonec tepový průměr 5. dne byl stejný jako předchozí dny, ale jenom díky tomu, že jsem se o to cíleně snažil a přidával si.

        Teď by mě zajímalo, jak to je správně. :)

        0 0
        • biker jura  

          No prej to muže být i o 10 tepů posunutý, takže snažit se den za dnem držet tepový průměr je vlastně špatně. stejně tak prahy mohou být při velké unavě až o 10 tepů níže, hlavně ANP. Tohle mi říkalo spoustu trenérů i doktoři na testech a sám na sobě to taky moc dobře poznám a cítím. Takže držet každý den s unavou stejný tepy je špatně. samozřejmě záleží na trénovanosti a zapracování. po volným dnu kdy nedělám vůbec nic mám tepy vysoko a nohy jsou stejně nic moc.

          0 0
      • MlokCZ  

        Podle mě s únavou prahy klesají. A při únavě není dobrý nápad zkoušet jet stejné tepy jako když jsi odpočatý.

        Já mám sem tam tyhle výkyvy opravdu velké (posunou se mi prahy hodně dolu) a kdybych se pokusil v takové situaci jet stejné tepy jako když jsem odpočatý, tak bych místo třeba 3–4 hodin ZDV bych byl po hodině naprosto ko.

        Při větší únavě se i stane, že se na vyšší tepy ani nedokážu dostat i když zkusím pár intervalů vyšších intenzit (to běžně nezkouším, protože v takovém stavu intervaly nejsou dobrý nápad, jen jsem si párkrát ověřoval jak moje tělo funguje a kam to jde/nejde).

        A poznám to na sobě okamžitě jak vyjedu dle tepů x pocity a dle toho tempo přizpůsobím.

        Jak to bude s výkonem ať se vyjádří povolanější. U sebe bych řekl, že může jde o něco dolu i výkon. Tedy jinak řečeno pro stejný výkon tepu o trošku níže, ale potřebuju jet ještě nižší tepy než jsou třeba pro ten stejný výkon. Takže ve výsledku jedu jak nižší tepy, tak i nižší výkon.

        0 0
        • vasek80  

          U mě je to hodně zkraje. Už i druhej den během rozjíždění mám nižší tepy, ale převod i rychlost v daném kopci mám stejnou (proto myslím že mám stejné waty při nižších tepech). Druhej den se to rychle srovná a až 3. den jedu opravdu možná hodinu a půl níž.

          Tohle by bylo zajimavé, kdyby jedna skupina trénovala podle tepů a druhá podle watů, tak kdo by na tom byl lépe.

          0 0
          • Bjerndi  

            Já nevím, ale asi dělám něco jinak. Mě třetí den po sobě už docela bolí nohy a nejede se mi tak lehce jako první a je jasně cítit, že už nohy dostaly co proto i přes to, že to je jen ZDV

            0 0
          • McBlacky  

            pocity kolik jedu wattů proti tepům to je strašně zrádný. Zhruba to asi odhadneš, ale spíš jsi vedle.

            U mě to je tak, že po ostrým dlouhým závodě se druhej den na tepy nedostanu, jede mi to na nízkých slušně až cca do pocitově ANP prahu, ale pak už ani hovno a nemůžu zrychlit. Prahy tipuju určitě níž.

            ZDV den za dnem to je spíš podle toho jak se vyspím (dostatečně, nedostatečně) a utahám v práci než že bych cítil nějakou extra unavu. Cíleně ale ZDV nejezdím takže to ber s rezervou.

            0 0
            • vasek80  

              Já to myslel hrubě teoreticky. Když jedu stejnej kopec na stejnej převod a stejnou rychlostí, tak jsem uvažoval o stejných watech.

              Beztak jsem to nadnesl jen jako zvědavost. Když cítím únavu a nižší tepy, tak se tolik nehoním a odjedu to na nižších tepech. Někdy ale zase mám nízké tepy a chuť si naložit víc oproti předchozímu dnu a pokud ještě následuje volno, tak toho využiju a přišlápnu.

              Tohle je spíše o tom jaká je metodika při ježdění podle watmetru (což se mě nikdy týkat nebude).

              0 0
      • Zerocool  

        pokud jezdit zdv, tak radši méně, než se dostávat (silou, velkým úsilím) na tepy, aspoň podle mě, rozsah je velký, tak proč se mučit:) jinak, např. pokud jedu ZDV do 140 tepů, tak vím, že po dvou hodinách cca se mi na stejném výkonu zvednou tepy o 5 úderů…, takže začínám na cca 130 a snažím se držet stejný výkon a za ty 3 až 4 hodiny končím na 140… (no ale to je spíš, jak bych to chtěl:) většinou to napálím hned (rychlost slušná a to láká) a tempo mi klesá s časem na stejných tepech, abych nepřepálil horní hranici…

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Zvláštní, mám to naopak. Sednu na kolo, hned za barákem mám 160. :D Postupně to padá, největší zlom je ale kolem hodiny, kde se mi pravidelně stává „jak když utne“, tepy spadnou a jede se mi o 100% líp. :)

          Proto, když se cítím unavený a nejede mi to, tak vždycky minimálně tu hodinu, hodinu a půl objedu, abych věděl, jestli to má opravdu cenu. :)

          0 0
        • JakeF  

          Taky mám pocit, že mi tepovka s dýlkou tréninku spíš klesá a jsem schopnej jet stejný tempo cca 5 možná 10 tepů níž…

          0 0
          • McBlacky  

            možná to je pocit, ale podle tepů a wattu z tacx to mám taky tak že to jde nahoru. Čím víc wattů jedu, tím víc to leze. U intervalů to leze vzdycky to je jasný, proto se podle tepů nedají jezdit tak dobře. Vyloženě pižlání ve spodním zdv ale a tacx nejezdím tak tak to třeba platí že to klesne.

            0 0
    • Bjerndi  

      http://xman.idnes.cz/…renalin.aspx?… taky Vám radili ? :) jinak potvrzení tempa slimáka během vytrvalostního tréninku, což se tu probíralo stokrát.

      Jsem zvědavej, kam to dotáhne na Drásalovi

      0 0
      • McBlacky  

        to ujede jako nic, ani by na to nemusela trénovat ty tři měsíce tak moc jak píše Martínek. Drásal je ještě extra distance. Za 5 pracovních dní že dává 250km, to nedává 3/4 závodáku co znám :)

        navíc není tlustá dle tuku, takže nevidím problém.

        0 0
        • robb  

          Vždyť tam nastoupáš snad 3000 metrů a dlouhý to je přes 100 km. Mě už by kleplo na startu, když by mi řekli propozice závodu :-D

          0 0
          • McBlacky  

            Tělo má rezervy obrovský. Dneska to lidem nepustí hlava jsou zblblý z toho jak je život (fyzicky a z hlediska bolesti) snadný.

            0 0
        • JakeF  

          115km v terénu mi nepřijde zrovna pohoda pro ženskou, co nemá natrénováno… A trénink 250 za 5 dní je 4*60 + den pauza, takže lepší než nic, ale jako příprava na 10h závod to není zrovna terno… Je jasný, že vybrali někoho, koho je možný na to za 3 měsíce připravit, ale stejně to pro ní bude podle mě slušný peklo…

          0 0
          • McBlacky  

            distance je krutá, ale terén ne. Proto to asi vybrali, čísla vypadají hustě ale není to řezničina. Kdyby řekli, že ji připraví na Sudety to by byla jiná

            0 0
            • JakeF  

              Jj, já znám akorát Sudety a bral jsem to podle nich… Ale i pokud je Drásal snazší, tak nějakejch 10h jízdy stejně snadný nebude, zvlášť pokud třeba bude mokro.

              0 0
              • martinpav  

                Niekto kto by mi vedel porovnat dubnicky maraton a Sudety by sa nenašiel?

                0 0
              • bosmilan  

                Pro mě jsou Drásal i Sudety stejně fyzicky náročné závody.Kdyby Sudety neměly těch pár vyhlášených diváckých míst,tak by byly stejně technicky náročné.Více se mi ale líbí Drásal,i když to bude asi tím,že v Hostýnkách se pohybuju od mala.

                0 0
                • mastihuba  

                  Drásala jsem nikdy nejel ale známá co loni jela oboje tak jela sudety o půlhoďky delší dobu a řikala že raději 2× drásala než jednou sudety, protože povrch na sudetech je kamenitější a byla z nich víc vytřepaná.

                  0 0
        • Zerocool  

          nechápu tuto větu:)

          V dlouhém závodě jako Drásal bude brát až pětadevadesát procent energie z tuků a z cukrů. Proto se musí naučit dlouhodobé práci v efektivním aerobním režimu.

          To bych chtěl taky!

          0 0
          • McBlacky  

            taky to moc nechápu, ale je možné, že když nejsi moc trénovaný, tak toho v ANP moc neodklepeš. V reálu pro závodníky co to dávají za 5hod to bude možná až třetina v ANP a zbytek mezi AP a ANP :)

            0 0
            • Zerocool  

              no právě, spíš bych řekl, že pojede první hodiny kaši na anp +/- a pak spadne dolů, protože bude KO

              0 0
              • JakeF  

                Myslim, že jí teď budou 3 měsíce tlouct do hlavy, že přesně tohle udělat nesmí, protože by to nedojela :D.

                0 0
                • McBlacky  

                  jestli nikdy nezávodila, tak přesně to udělá tepák netepák :)

                  0 0
      • vasek80  

        Otázka co má za sebou za spotrovní historii.

        0 0
        • McBlacky  

          něco asi jo, jinak by ve svém věku měla víc tuku (nemusí být, ale je to dost pravdepodobný)

          0 0
      • bosmilan  

        Myslím že 169. místo a čas 6:36:19.4 je hodně dobrý výsledek.

        0 0
    • Bjerndi  

      Já bych měl dotaz. Jak vypadáte když přejedete těžká stoupání během závodu, myslím jestli jedete max. nebo si necháváte rezervu ? Vůbec bych to nebral přes tepy, ale jenom pocitově.

      Je to prostě šrot s tím, že nahoře se to rozdejchá a za chvíli se tělo zklidní, nebo si necháváte " rezervu "

      0 0
      • JakeF  

        Rezervu si musíš nechat vždycky, pořád naplno nemůžeš jet ani na půl hodinovým kriteriu… Jak velkou rezervu si ale musíš vyzkoušet sám a rozhodovat podle dýlky a profilu zbývající tratě.

        0 0
      • Zerocool  

        furt naplno, ta rezerva tam stejně vždycky jedště je:) ale vážně záleží na délce kopce…

        0 0
        • Bjerndi  

          myslel jsem u kopců třeba nad 5 – 10 min a delší protože ty krátky každej vylítne

          0 0
      • Biker jak Pes  

        Záleží jak co a jak kde. :)

        Na biku si jedu svoje, tam se nechávám hecovat jenom první hodinu nebo když vidím, že fakt jedu hodně přes limit.

        Na silnici nezbývá nic jiného, než se držet s nejlepšími co to jde. Ale na krutých kopcích, jako jsou Grapy na Hostýn, je třeba si jet vlastní tempo, tam by to člověk mohl jinak hodně ošklivě odnést. :)

        0 0
    • malamala  

      Dovolím si sem dát také svůj poznatek. Do nedávna jsem vůbec netušil co to ZDV je ;). A tak jsem vždy jezdil tak nějak na pohodu a málokdy v kopcích jsem se dostal na 170, dobře se mi jezdilo kolem 165. Letos se mi přehodilo nějaké kolečko v hlavě a začal jsem od ledna jezdit „kule“ hlavně do kopce, těžký převod až když jsem nemohl, tak jsem tam dával malou placku. Tepy strašně vysoko, na kopci jsem myslel, že chcípnu. Postupně jsem zjišťoval, že v kopcích jezdím pomaleji a pomaleji a přitom jsem úplně vyřízený. A tak jsem začal jezdit dle nastudování ZDV, lehčí převody, tepy se snažím držet do 150, ačkoli v kopcích to úplně nejde. Ale celkově mám dojem, že se to trošku ohledně tepů zlepšuje a hlavně nejsem už tak vyřízený. Přikládám obrázky jak jsem jezdil minulý měsíc a jak se snažím jezdit teď. Mám v ZDV pokračovat i nadále? Díky

      0 0
      • MichaelSimek  

        no me ty grafy pripadaj oba stejny, kazdou chvilku 175+ :)

        0 0
      • biker jura  

        ani jeden z těch grafů nemá se ZDV nic společnýho…

        0 0
      • ELx  

        to je taky nápad, jezdit ZDV přes takový kopce :-)

        0 0
      • jeffino  

        já tam v tom druhým lehkej náznak o zdv vidím:), ono to máš tak, že když přijedeš např. někam do himalu tak v 5000 sotva lezeš, ale místní běhaj jak srnky naprosto bez problému, pro někoho zdv, pro někoho vysoký intenzity:)

        0 0
        • malamala  

          Dnes jsem tedy vynechal kopce a šudlal to po rovině. Už se to trošku blíží ZDV ?

          0 0
          • McBlacky  

            ti to šíleně lítá. Mělo by to být víc v rovině v rozsahu 10tepů. Tobě to lítá v rozsahu 25 když odhlédneme od extrémů. Pokud máš opravdu rovinu (ty nemáš) tak při nasazeném konstantním tempu ti tepy drží ±2. To je tedy případ někoho kdo umí jezdit zdv, ty to zřejmě neumíš.

            0 0
            • malamala  

              Děkuji za názor, takže to chce rovinu a tepy držet v tebou zmiňovaném rozsahu.

              0 0
              • McBlacky  

                cílem by mělo být pro tebe konstantní tempo při daném sklonu (rovina ±2%) pokud jsou na trase vlnky, tak kompenzovat ubráním nebo přidáním. Pocitově bys měl šlapat pořád stejné úsilí. Představ si jako bys chtěl někoho vozit v háku, kdo má jen jednu uroven výkonu a nesmíš ho urvat :)

                0 0
              • jakub_kencl  

                Ze začátku to taky šmrdlám po rovině kolem Berounky, ale musím se opravdu hodně kontrolovat, abych to držel v rozmezí 5 tepů. Nejhorší pak je, když cestou z práce potkáš nějakého chrta (třeba Reggiho), zavěsíš se, ono to jede… a celá ZDV jde do … Chrt si šmrdlá ZDV a já jdu do oranžových čísel :-)

                Na obrázku je teda ta lepší varianta.

                0 0
                • McBlacky  

                  takhle nějak by to mělo vypadat. Možná bych doporučil na rovinu vyšší kadenci 83 to je dost málo.

                  0 0
                  • jakub_kencl  

                    No a to je to co neumím. Vím o to a snažím se to zlepšovat. Během loňska jsem zvedl průmernou kadenci cca o 5 nahoru a snažím se ještě jít víš. Může za to s největší pravděpodobností špatná technika šlapání, ale od prosince mám válce a snažil sem se na tom pracovat. Spíš to potřebuju teď dostat do hlavy. Jakmile se někoho na silnici chytím, tak se snažím sesynchronizovat s jeho vyšší kadencí a už to docela jde. Musím na to furt ale myslet. Stále to není automatické. Na takové změny už mám blbý datum narození a jde to pomaleji ;-))))

                    0 0
                    • McBlacky  

                      si zakaž velkou pilu a uvidíš jak to půjde :)

                      0 0
                      • jakub_kencl  

                        To je furt per tam velkou… a teď zase malou ;-))) Do práce teď jezdím na poskládané CX z nějakého treka, tak mám vepředu jen 42z a docela kmitám, jen tam nemám čidlo.

                        0 0
                    • vasek80  

                      Tak to je jako bys mi mluvil z duše.

                      Zrovna včera mi zase došlo že mi kadence klesá když mě předjel nějakej kluk na silničce a tak jsem podřadil a trochu se roztočil. Snažím se na rovině točit kolem 90. Celou zimu na spineru jsem točil 100. Nemám dokoupenou kadenci a tak se to špatně sleduje. Občas na rovině si to spočtu.

                      Loni jsem hodně tahal na velkou (nesmyslně taky trochu kvůli řetězu) a teď dost často hážu prostřední a v kopcích také 22. Tu jsem loni zařadil tolikrát, že bych to spočetl na prstech jedné ruky.

                      Doufám, že vyšší kadence uleví kolenu. Zatím jen mám pořád problém s vysokou kadencí do kopce, kdy mi to pak lítá až ke 160 tepům.

                      0 0
                • biker jura  

                  to že jde celá zdv do háje pravda není, občas je potřeba prohrábnout rošť, ale ne na dlouho nebo často.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    tak jasný z toho by i jeblo. Moje zdv jsou švihy s lehkou nohou v terénu. Sice to kolísá ve sjezdech, ale na rovný profily a obecně silnice nemám čas.

                    0 0
                    • biker jura  

                      však když na biku závodíš tak má smysl jezdit zdv i v terénu. Je to taková speciální vytvalost která je taky potřeba.

                      0 0
                  • jakub_kencl  

                    to byla trochu nadsázka. Tenhle graf sem hledal dlouho :-) Jinak mi to taky lítá víc, ale snažím se kontrolovat. Taky to nevydržím nebo spíše nejezdím furt roviny, takže do kopečka nebo při nějakém tom spurtu za bábou s nůší trochu vypálím saze a zase klídek.

                    0 0
    • vasek80  

      Už nějakej měsíc pozoruju že mi hodně vzrostly tepy.

      Letos závody už neřeším, měl jsem nějaké výpadky a starosti a tak si jezdím a najíždím pro radost a tedy hlavně kopce nahoru a tempové švihy okolo 2h.

      Po dvou odjetých závodech jsem zjistil, že nemám sílu a nechutná mi intenzita (rozjel jsem se pokaždé ke konci) a tak jsem trochu vlítnul do kopců.

      Pocítil jsem nárůst síly, kterej se projevuje tím, že jedu většinu kopců a nahoru nakloněných rovin na těžším převodu než jsem jezdil. Pocitově ale tlak na pedál a vynaložené úsilí je stejné, jenže tepy až o 10 vyšší. Vůbec nemůžu jezdit na tepech jako třeba v květnu. Dokonce cítím, že i kdybych jel stejně rychle a na stejném převodu jak z jara, tak teď tepu víc a teplo takovej rozdíl dělat nemůže. Loni jse nic podobné nepociťoval.

      Dnes jsem si jel na biku projet po pořádných kopcích (zpevněné cesty) a za 2:40 hod jsem nastoupal 1325 metrů a na průměrném tepu 169! Po dvou hodinách jsem měl průměr 160 a měl jsem chuť ještě si přidat a tak jsem zařadil další kopec.

      Asi mám nějaké divné srdce a metabolismus, když mi nedělá problém odjet skoro 3 hodiny na průměru 169, posledních 30 minut ještě zrychlit a ke konci dotepat na maximum 186 při mém osobním maximu v závodech 194. A pocitově jsem zdaleka nejel šrot, jel jsem to na vodu a dvě tyčinky Corny a na závěr jsem se cítil tak nějak příjemě unavenej a po cestě z vrcholu jsem se příjemě 20km z kopce vyjel.

      Kdybych to shrnul, jsem teď na vrcholné formě od doby co jsem začal jezdit, ale tepu pořád strašně moc. Klidovej tep mi třeba večer vzácně spadne pod 60.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Buď jsi odpočatý nebo budeš nemocný, jinak si takový brutální průměr při tvém maximu nedovedu vysvětlit.

        Maximum mám podobně jako ty a zdaleka nemám takový průměr jako ty. Letos na Sudetech, kde se první hodina jel průměr přes 40km/h v kopcích jsem měl tepy kolem 155 (průměr) a to už mi přišla jako totální hrana.

        Ještě mě napadlo, že díky tomu, že jezdíš krátké a intenzivní švihy, tak se tvé tělo naučilo intenzivnějí pracovat a teďka tepeš tak, jak tepeš. :)

        Na sobě pozoruji opačný problém. Jak jsem se dostal do druhé poloviny sezóny, tepy mi zničehonic spadly. Do kopce max 160 (ale pocitově o 10 tepů výše). Po rovině jedu 110–115. Dal jsem dva dny volna, nic se nezměnilo. Pak jsem odjel na týdenní dovolenou (bikovačka v Orlických horách), kde jsem vyjížďky jezdil průměrně od 105 do 115 tepů (převýšení 1000 – 1600 m na 60–70km). Vrátil jsem domů, vzal silničku, dal první trénink v kopcích a hned to šlo. Sice pořád jsem zhruba o cca 3–5 tepů níž, než bych potřeboval, ale když srovnám časy v kopcích, tak jezdím mnohem rychleji, než kdykoliv jindy, takže jsem vlastně spokojený. :)

        Někdy mám ale chuť ten tepák vyhodit, ale když mě ty čísla tak baví. :D

        0 0
        • vasek80  

          Já tak trochu tepák už zahodil, protože už opravdu přez měsíc tepu víc. Loni a letos zjara jsem na něj nekoukal a pocitově se skoro přesně trefoval. Věděl jsem, že podle úsilí a dechu jedu třeba 155 a když jsem na tepák kouknul bylo to cca tam. Teď jedu pocitově 155 a kouknu na něj a je tam 165. Teď jsem raději občas jezdil bez něj a jel na dýchání nosem, jen dnes jsem jej schválně vzal abych si to zaznamenal.

          Nemoc asi ne, sice mě už delší dobu lehce hůře polyká, ale to jsou ty změny teplot + klima. Odpočinek spíše, protože jsem na kole jen tak 3× do týdne a občas ani to nevyjde.

          Začalo mi to, když jsem omezil ZDV a přidal silovou vytrvalost a kopce. V nohách cítím sílu, že vyletím kopečky, které jsem neměl rád a které jsem při ZDV dříve raději objížděl.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Tak pokud to začalo až po tom, co jsi skončil se ZDV a začal jezdit v kopcích, tak se to zdá logické. Člověk, který bude neustále jezdit ZDV na nízkých tepech a pokud to bude opravdu dlouho, tak se jakoby zasekne. Sice bude schopný jezdit opravdu dlouhé trénink, ale pouze na nízké intenzitě a nikdy se pořádně nedostane na své opravdové maximum. Doporučuji si najít tréninkový deník Pavla Sováka na mytreneeku od Vojtěchovského. Ten je modelový příklad toho, co jsem popsal.

            Tím, že jsi začal jezdit v kopcích jsi získal sílu, která ti do té doby chyběla a tělo se naučilo pracovat na vyšší intenzitě, na kterou nebylo vůbec zvyklé. Teďka, když máš sílu v kopcích by se zase hodilo jezdit trochu víc ZDV, aby se ty tepy trochu srovnaly. Právě proto není špatné si občas zajet delší vytrvalostní trénink 1× – 2× týdně i během sezóny. ;)

            0 0
            • vasek80  

              Mě právě při těch závodech co jsem odjel došlo, že ZDV jako stěžejní motiv mě hodně zpomalilo. Po startu mi kluci se kterýma jsem předloni v pohdě jezdil zmizeli a já mohl začít zrychlovat až po více jak odjeté hodině. Dokonce i dnes jsem jeden kopec (300 výškových) jel po druhé na závěr snáze jak v první hodině.

              Říkal jsem si, že bych se na závody do dvou hodin snad musel hodinu rozjíždět včetně hodně dlouhých intervalů do max, abych byl schopen odstartovat a jet palbu zkraje.

              Budu muset zase ty zevlovací 3–4 hodiny znovu zařadit a snažit se najít nějakej kompromis. Na toho Sováka kouknu.

              0 0
              • vasek80  

                Jinak ještě dnes jsem také schválně byl zvědavej jak dlouho bych mohl takto jet, než by mi kouslo. Mít sebou jídlo, tak myslím, že 4 hodiny průměrem 169 bych v kopcích dal (jezdil jsem kopce 200–400 výškových nastoupat), tedy se nahoru mačkat 170–180 a pak pár minut dolů odpočívat.

                Přijde mi to strašně moc a bojím se, že to ani nic zdravého nebude.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  K těm závodům, to bude asi ono, co jsem popsal. Jinak jak se rozjet se musíš naučit. Taky jezdím na závody minimálně 2 hodiny před startem, protože se potřebuji alespoň hodinu rozjíždět. Samozřejmě pokud se jedná o krátké dvouhodinovky.

                  Určitě ti ale pomůže návštěva sportovního lékaře, který tě otestuje a řekne ti k tomu více. ;)

                  4 hodiny na takových tepech je dobrá palba, otázka je, za jak dlouho by ti seklo tak, že bys jedl i trávu kolem cesty. :)

                  0 0
                • MichaelSimek  

                  tak behem zavodu mam ty tepy taky vysoky, ale divim se tomu ze mas takhle vysokej tep i pri treninku…treba Krale jsem prvni 3 hodiny mel prumer 168 (prvni 2 hodiny 170) – pak to teda zacalo slusne klesat protoze prisla krizicka – a to mam nizsi max tak o 5 tepu

                  0 0
                  • vasek80  

                    U mě to bude tím, že nemám za život nic naježděno. Nějak tak by se dalo říci, že můžu uvažovat, že mám odjeté celkem obstojně 2 sezony, přičemž loni jsem najel nějakých 5500km na biku převážně na slikách a předloni o něco méně. Letos mi to ani na těch 5000 nevyjde.

                    Beru to jako dlouhodobej proces, ale zaráží mě, že mi to tolik vylítlo, když už mi to i loni pěkně klesalo.

                    0 0
                  • McBlacky  

                    styl napálíme, uvidíme :)

                    0 0
              • Zerocool  

                mylis se trenink ZDV te zrychly na stejnych tepech, ale chce to trpelivost, neni to otazka sezony, do intenzity se dostaneš behem dvou tri treninku, tady bych to neprehanel, neco jineho je sila v kopcich, ale jezdil bych to jako soucast ZDV jen snizil kadenci a pridal tak 10 tepu nez jedes klasicke ZDV

                0 0
                • vasek80  

                  Mě je to jasný, že bez ZDV to nejde a že získat nějakou vytrvalost je běh na hodně dlouhou trať.

                  Jen si říkám, že na takové ty 50km okolo hnoje a kratší závody až tak úplně víc jak 3 hoďky ZDV nepotřebuju. Spíš jsem letos zjistil co mi to stojí času a tak koukám kde ubrat.

                  0 0
                  • Zerocool  

                    3 hodky staci

                    0 0
                  • Zerocool  

                    3 hodky staci v sezone v zimni priprave bych se nebal pridat…

                    0 0
                    • vasek80  

                      Mě to letos nějak odrovnalo vůli. Příšerné počasí mi otrávilo jarní přípravu. 50 dvojhodinovek na spineru v zimě nikam neposunulo. Najednou přišlo léto zahrada a já trochu poodsunul kolo na sruhou kolej. Už to není každej volnej den v sedle, ale když se povede počasí tak je to jen tak 3× do týdne.

                      0 0
                      • Zerocool  

                        ztratil jsi motivaci, musis si dat nejaky cil (pokud tedy chces), 2 hodiny na spineru opravdu te motivaci nic nedaji, lepsi jsou tedy v zime tury treba s rodinou jsi venku se svymi a jeste trenujes:)

                        0 0
                        • vasek80  

                          To je přesné, ztráta motivace.

                          0 0
                        • Bjerndi  

                          souhlas, mě by trefilo. Mně baví i v zimě běhat, pak nejvíc běžky, proložit to občas lyžema třeba jen na odpoledne. Squash, badminton a bazén…aktivit je tolik !!! LEtos teda zařadím ještě jógu

                          0 0
                • biker jura  

                  to je fakt, jenže tu plno lidí má ZDV za pomalou jízdu u které si nedává a neumí ji pořádně rozvíjet.

                  0 0
      • Zerocool  

        prave ze trenovanost a forma je tatam, umeni je jezdit rychle, ale na nizke tepy, ny vysoke to umi kazdy…

        0 0
      • robb  

        Jo jo, po tom ZDV se mi taky chce každej kopec lítat na těžkej převod. Ale dalo mi to dobrou sílu, i většinu stojek, který jsem dřív měl problém vyjet, tak teď dávam aniž by se mi zakyselily nohy

        0 0
    • vasek80  

      Dnes jsem si naplánoval první trochu delší vyjížďku a po půl roce si vzal TEPÁK (no měl jsem ho už poslední 2 vyjížďky v únoru). Což se posléze ukázalo jako hrozná chyba. Od nového roku jsem se snažil když vyšlo počasí jezdit dvouhodinovky a najel jsem cca 30 hodin za leden a únor. Pauzu od kola jsem měl jen v prosinci, kdy jsem se i díky nemoci na něj dostal jen 2×. Listopad a říjen jsem celkem jezdil.

      Určitě jsem na tom letos byl první březnovou vyjížďku lépe jak loni po 100 hodinách na spineru a 4 měsících bez kola. Jezdil jsem takové pohodičky po silnicích na biku bez sliků a hlavní motiv bylo dýchání nosem. Jen občas jsem si na brdkách přišlápnul jsem musel dýchat pusou. Vracel jsem se příjemě unavenej a lehce jsem cítil stehna (musel jsem jezdit průměry nad 150 tepů).

      ZJISTIL JSEM, ŽE NA CYKLISTIKU A VYTRVALOST NEMÁM SRDCE/GENY.

      Dnes tedy 3,5 hodinky zvlněnej profil (600 nastoupanejch a 600 sklesanejch na 76 km) průměrem 22,5 km/h a průměrné tepy 146.

      Vpodstatě vše nosem, na rovině jsem se musel hodně hlídat abych se držel okolo 140, není problém na rovině valit 150 zejména s protivětrem, do mírných kopců jsem hned na 160 a když chci na velkou přeletět maličkej brdek a 20× šlápnu silou do pedálů hned tam mám 170. Pod 135 se dostávám jen z kopce a to ještě musím nohy na pedály jen tak zlehka pokládat. 120 bych viděl snad jen bez šlapání. A rozhodně se dnes nedá říci, že bych se unavil.

      Nějak systematicky mám za sebou 2 sezony s odjetýma cca 250 hodinama na rok. Je to bída, tepy mám pořád strašně vysoko, nevadí mi jezdt dvě hodiny průměry kolem 160 a abych se dostal mezi 140–150 se musím hodně brzdit a jezdím jak babka na skládačce do krámu.

      Jezdím vpodstatě pro nějaké ty místní hnojáky po okolí a hlavně protože mě to baví, ikdyž občas se musím na kolo dokopat. Nejezdím abych vítězil, ale i tak mě to mrzí. V létě jistě budu zase o 10 níže, ale pořád dost vysoko. Na nějaké doporučované ježdění ZDV kolem 130 můžu zapomenout.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Doporučuji si zajít na testy. Takhle nic nejde poznat. AP můžeš mít jinde než na doporučených 130. Jsou lidi, kteří mají max 180 a jsou lidi, kteří mají max 210. Je to šíleně individuální…

        0 0
        • vasek80  

          Vím, maximum mám na 193. Loni jsem na těch testech byl, avšak bylo to po tom hloupém experimentu se spinerem a na kole jsem měl najeto málo. Celkově jsem je tady dal k okomentování a v podstatě to doktor udělal špatně a i já udělal chybu, že jsem neměl nic najeto.

          Je to tady http://www.bike-forum.cz/…-part-3.html#…

          Měl jsem tou dobou najeto na kole jen 10 hodin po 4 měsíční pauze kdy jsem točil 3 měsíce na spineru.

          Pokud z toho něco jde vyčíst, tak kolem 150 tepů jsem měl laktát možná lehounce přez 2.

          Je trochu depresivní jezdit s klukama co mají průměry o 20 a více níže. Je tedy fakt že mi nějak extrémě v závodě nenakládaj. Např třeba do 10 minut na dvouhodinovce.

          Mě jen tak popadá při pohledu na tepák deprese. Nejraději bych jej zahodil a jezdil na pocit, ale to by byly dvouhodinovky ZDV průměrem 160 (tedy zatím zjara).

          0 0
          • Delkim  

            proč nezajedeš k Martínkovi ať máš jasno? takhle nic nevydumáš a je nesmysl mít deprese z toho, že někdo má jinak tepy než ty

            někdo má maximum 210 tepů, jiný 175, někdo má klidovou 80 a někdo 35… stejné rozdíly pak i u prahů, ZDV atd…

            stojí to litr, to ti za to stojí ať víš na čem jsi

            0 0
            • mrozu  

              Jenom pro info, v Casri zdražili na 1500, to někomu může ulehčit rozhodování :)

              0 0
              • JakeF  

                Díky, mně ulehčilo :). Tepák i tacháč jsem už zahodil, ale pořád jsem si říkal, že bych tam zašel, ať si nepřeruším statistický údaje. Takhle si radši koupím novou přilbu, to bude zdraví prospěšnější :D.

                0 0
                • mrozu  

                  Jj, mě to taky odradilo, na zdražení o 50 % jsem háklivej, třeba cheese od mekáče jsem po zdražení z 20 na 30 taky přestal kupovat :D

                  0 0
          • Lada,s  

            Já myslím že si to moc bereš. A na srovnávání tepů co mají kluci se vykašli, každej člověj je jinej. Třeba já jsem vysokotepec (max 204, AP 175, ANP 195) a vytrvalost mám psanou 140–165 tepů a když jsem odpočatej (třeba jako včera) tak jsem schopný objet 5h trénink průměrem 153 a nic mi není :-) Nicméně v tvém případě bych se asi fakt na tepák vykašlal a nekazil si radost nějakou depresí z tepů :-)

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Přesně tak, první pravidlo je, ať tě to baví. Nutit se do něčeho, co má být zábava je maximální ptákovina. :)

              0 0
              • vasek80  

                Tepák uklízím do garáže. Zkusím jej za nějaké dva měsíce.

                0 0
      • biker jura  

        takhle to vůbec nemužeš brát, já teď taky mám klidně průměry přes 150 a jezdím při tom „jen“ ZDV. Když nevíš kde máš prahy tak si s tím nelam hlavu. Pokud to udýcháš nosem, tak zhruba jedeš tak, že to vydržíš v pohodě a vůbec bych to nehrotil.

        0 0
      • vasek80  

        Dá se obecně říci jak jezdit na pocit vytrvalost?

        Dejme tomu držím stejné tempo 4 hodiny a po dvou a po třech hodinách sežeru jednu tatranku a nedochází mi a nedostávám hlaďák a necítím se vyčerpanej. Jen večer když jdu po schodech se psama tak pří chůzi ze schodů lehce cítím stehna.

        Dá se tohle v pohodě považovat za zátěž vhodnou pro rozvoj vytrvalosti? (jen ty 4 hodiny už mě nebaví, tak jezdím 2–3, ale tempem co by mi nědělalo problém odjet více).

        0 0
        • MichaelSimek  

          na pocit se da jezdit pokud mas ty zkusenosti…ale jestli te bolej stehna tak si myslim ze je to mozna vejs nez by muselo…ale taky tak jezdim ale davam i delsi kdy me nohy nebolej vubec…no ja hlavne nterenuju :) (vyjma techniky)

          0 0
      • vasek80  

        Dnes jsem si schválně vzal tepák na druhý tréningový den.

        Včera jsem jel bez, jen na pocit a dýchání nosem. Jel jsem velkou pohodu, jel jsem známou trasu a na hodině jsem byl o 5 minut pomalejší než ji jezdím běžně. Nakonec jsem jel 2,5 hodiny

        Na dnešek jsem si plánoval něco mezi 3–4 hodinama, leč časově jsem to nestíhal a tak jsem odjel jen něco přez 2

        Dnes tepy jako druhej den brutálně dole. Minimálně o 10, ale spíše o 15. První den a jak jsem psal výše, jsem se pod 135 dostal jen z kopce skoro bez šlapání, dnes ve stejný moment kolem 120 a i při silovějším šlapání po rovině s lehounkým protivětrem jsem se nedostával přez 135 (kdy před pár dny 150).

        Celkovej denní průměr 131 a to jsem šlapal více silověji.

        Zvláštní je, že loni mi druhej tréningovej den po sobě zkraje tepy také držely cca o 10 níže, ale po hodině se to normalizovalo a dnes jsem byl celé dvě hodiny o hodně níže.

        Pak se má člověk něčeho držet a řídit se tepákem. Jak jsem psal výše, kašlu na něj a jezdím na pocit. Někdy nemám problém při 150+ dlouhodobě dýchat nosem a dnes už jsem měl problém při 140.

        0 0
    • kupi  

      Ahoj,

      sice nerad, ale obnovuji toto vlákno. Od ledna mám najeto něco přes 3500 kilometrů. Výkonnost jde snad nahoru, ale mám velký problém s tím se dostat na vyšší tepové frekvence. Minulý rok jsem měl průměrný tep na závodech přes 180 tepů (u závodů přes 2 hodiny to bylo 180 a u kratších do 185). Letos jsem absolvoval zatím jen dva závody, které se jeli ve dvojicích a to jsem měl průměrný tep od 176 do 170 v závislosti na kolech. V konstantním tempu mi to jede fajn, ale jakmile přijde nějaký spurt na max, tak mi okamžitě zatuhnou nohy a nejde to. Už delší dobu špatně spím (zhruba rok a půl), takže asi nestíhám tak dobře regenerovat. Přemýšlel jsem, zda by to nemohlo být přetrénování, ale vždy jsem narazil na to, že s přetrénováním je spojený i pokles výkonnosti. Teď nevím, jestli mám dál trénovat nebo si dát nějakou pauzu. Nerad bych, aby se z toho stala nějaká chronická záležitost. Nemáte někdo s podobným stavem více zkušeností?

      Díky

      0 0
      • Rychlej turista  

        Per tam velkou!

        Podle všeho už máš najetý základ, tělo začalo chápat, co se od něj očekává a proto se ti snížil tep při stejném nebo i vyšším výkonu. Abys dosáhl dřívějšího vyššího tepu, musíš jezdit jezdit rychleji a tím i dříve nemyslitelné, těžší převody. A to bolí. Což je správně. Takže jsi na začátku období, kdy je třeba se zaměřit na speciální trénink, kdy se dá hodně získat, ale taky hodně pohnojit (pokud nebudeš správně odpočívat). Pokud to budeš provádět správně, dostaneš se do vývojového stádia, kdy budeš sílu v nohou doslova cítit a před soupeři trhat asfalt :-)

        Pokud máš rozhozený spánek rok a půl, tak to s ježděním na kole nemá co dělat a chybu bys měl hledal jinde. Rozhozený režim dne (práce na různodenněnoční šichty) nebo nějaké psychoproblémy.

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Je to jak píše Turista. Vykašlat se na vytrvalost úplně a zařadit pořádný trénink skoro metodou „co bolí, to sílí“.

        Do dvou hodin, rozjet se a pořádně tělo rozhýbat. Chvíli jet kolem ANP, pak nechat tepy spadnout, třeba i pod 100 a opakovat, dokud ti to půjde nahoru. Až to nepůjde, tak skončit a odpočinout si. U takového tréninku je důležitá regenerace.

        0 0
        • Petr.T.M  

          Já bych se osmělil se otázat, jak dlouhá by měla být ta regenerace? Až nohy přestanou bolet?

          0 0
          • biker jura  

            až se ti tepy budou v klidu držet dole, to poznáš kdy už budeš cítit, že tam zase můžeš prát velkou:D

            0 0
            • Petr.T.M  

              Hm, tak ten pocit nemám snad nikdy… Vyjdu z branky a ještě než nasednu mám 95.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                To je normální, to mám taky. Sedám na kolo a už mám přes 100. Zajímavé je, že během tréninku mi to ve sjezdu padá i na 80.

                Když si dáš těžký trénink, tak druhý den poznáš únavu, že tepy nejdou tak snadno vysoko jako den předtím. Jedeš stejný výkon na nižší tepy, což může být zavádějící. Strašně bolí nohy a dostat se do vyšších intenzit stojí už sakra moc práce. Po dvou/třech dnech by to mělo být v pohodě a zase by neměl být problém se dostat do intenzit.

                Chce to vysledovat, znát svoje tělo a vědět, jak reaguje na různé typy zatížení, pak se s tím dá krásně pracovat.

                0 0
                • Petr.T.M  

                  Aha, díky, proto se mi včera jelo tak blbě, furt kolem 100–110, víc to moc nešlo, a když jsem to zkusil, tak to bolelo a byl jsem ufuněný jak lokomotiva. Pak se na mě zavěsil jakýsi bruslař a panejo to byla motivace – hned jsem šlapal na 117–120. no ale dnes mám nohy dost tuhý. Su zvědav, jak to odpoledne půjde. No, lehký převody to jistí, pěkně pomaloučku polehoučku, nějak to utočit musím.

                  0 0
                  • jonti  

                    Pokud to už včera nejelo, dnes bude nejlepší odpočívat nebo se jen na půl hodiny až hodinu lehce projet.

                    0 0
                    • Petr.T.M  

                      Máš/měl jsi pravdu. Pokoušel jsem to, ale musel jsem to po 26 km v mírně zvlněném terénu vzdát a naložit to potupně do vlaku. Zkrátka to nejelo a nejelo a bolelo a bolelo a nejelo a bylo šíleně udýcháno. Ani dnes ráno jsem si ještě netroufl. Zkusím odpoledne po rovince podél trati, když to ještě nepůjde, zas naložím na vlak. :-/

                      0 0
                      • blaf  

                        hele proste 5 dni po sobe je desne moc, jeste takova naloz jakou si davas, dej pravidelne kazdou stredu volno

                        0 0
                        • Petr.T.M  

                          No, měli jste pravdu, už jsem na to přišel taky. :-) A člověk si nedá poradit a nedá poradit… :-)

                          0 0
              • blaf  

                ledacos se da taky vyvodit z klidoveho tepu

                0 0
          • jonti  

            Az budes schopny znovu jet podobne narocny a tezky trenink a nebudes mit problem se dostat do tepu, s tim, ze bych si dal predevsim problem na kumulovanou unavu.

            0 0
        • McBlacky  

          ze začátku ano, ale pak už to s tou regenerací není tak jistý. Loni vyšla poměrně obsáhlá studie a testy kde prokázali zvýšení výkonu -dost razantní- jinou metodou než tohle tradiční int, komp, zdv,int,int,volno nebo různý variace na tohle. v pro pelotonu se to už jezdí delší dobu, kdo ví co hledat tak to najde, když náhodou někdo hodí plány ven at už jako zajímavost (netapp) nebo v rámci knihy.

          ale to je případ lidí co už jezdí delší dobu a mají tak trochu strop v intervalech a už se nejsou schopni skokově zlepšit na klíčovou část sezony.

          0 0
          • biker jura  

            nějak jsem se v těch čárkách mezi zdv,komp a int ztratil :D

            0 0
            • destr  

              No ale co je vůbec s tebou?

              0 0
              • biker jura  

                ále to Ti kdyžtak povím osobně až se uvidíme, na bikeforu to řešit nebudu, řekněme, že si letos nohy nechávám někde jinde než závodím :D

                0 0
          • Delkim  

            tady něco nahodili, ale to byla asi ještě ta klasika

            http://www.netapp-endura.com/…in-december/

            0 0
          • vitan  

            v čem je převratná metoda jiná?

            0 0
            • McBlacky  

              žvejkat ti to tady nebudu, ale zkusil jsem to na sobě a od nás z teamu to ještě Hofi jezdil a celkem bych řekl, že to funguje. Aktuálně další výzkum u mě padá, protože jsem se vyrakvil tak, že sezonu musím vynechat :(

              0 0
              • biker jura  

                myslíš ten system zdv-int-int-volno?

                0 0
                • McBlacky  

                  to je klasika právě

                  0 0
                  • biker jura  

                    no počkej, myslel jsem, že klasika je ve snižující se intenzitě v po sobě jdoucích dnech i motivech… čili obráceně ne?

                    0 0
                    • McBlacky  

                      intenzitu můžeš i navyšovat ale ne jako objem, kde prodlužuješ, tady zkracuješ, prokládáš komp a zdv a nejezdíš víc jak dvě po sobě. ale at to vezeš tak nebo tak, oboje to je už klasika z pohledu přístupu

                      0 0
              • kupi  

                Pokud je to pro lidi, kteří se už mají v intervalech strop, tak se to mě a asi hodně lidí tady na bf netýká, ale bylo by zajímavé rozšířit si obzory.

                Přeji brzké uzdravení :-)

                0 0
                • Lada,s  

                  Mě by to třeba taky zajímalo, aspoň náznak o čem to je :-)

                  0 0
                  • blaf  

                    me by zajimalo jak to najit :) nepotrebuju to predzvejkat, jen nakopnout :)

                    0 0
        • kupi  

          Děkuji za rady. Tak já se do toho zkusím pořádně opřít, ale musím hlídat regeneraci, už teď mě to celkem omezovalo. Nyní mám zkouškové, takže přetrénování nehrozí :-D Ještě jsem se chtěl zeptat, zda si intervaly nějak naplánovat (do teď jsem to tak dělal, mám rád v tréninku nějaký systém) nebo tam prostě intervaly sázet nějak náhodně.

          Děkuji

          0 0
          • blaf  

            Nyní mám zkouškové, takže přetrénování nehrozí :-D

            zkouskovy je prece 6 tydnu volna takze prave naopak ;)

            planovat si to muzes, kdyz se trenuje systematicky tak se treninky planuji

            0 0
            • kupi  

              Při pročítání různých tréninkových prvků jsem narazil na fartlek, tak jsem si říkal, jestli nemají na mysli třeba toto. Já bych chtěl mít zkoušky hotové co nejdříve, abych mohl na brigádu, takže toho volno opravdu moc není :-D Ale věřím, že po škole budu rád vzpomínat na to, kolik toho volna skutečně bylo :-D

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.