• lenon

    zdravím. nedá někdo ze zkušených bikerů několik rad nezávodnímu bikerovi jak trénovat na závod který je dlouhý cca 5,5 km a je jen do kopce? závod se pojede v září. díky za rady.

    0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Jezdit tento kopec pořád dokola a zrychlovat :)

      Pokud nechceš začít s tréninkem a řešíš jen jeden sranda závod, nemá smysl asi psát něco o intervalech, pásmech, výkonu…

      0 0
    • Delkim  

      hlavně si to odjeď poprvé se stopkami a tak, abys nahoře sice byl vysílený, ale ne že si lehneš na záda a nebudeš se moct 10 minut pohnout…

      takhle to jezdit nesmíš :) tím bys nic nezlepšil

      rozděl si kopec na několik úseků a tam si pak pokaždé kontroluj časy, abys věděl jak to jedeš

      ze začátku bych to jezdil tak, abys to mohl vyjet několikrát během tréninku, žádná extra pila, to by ti zakyselilo nohy na několik dní, nebudeš umět pracovat s laktátem, nemáš na to fyzičku

      0 0
    • fousac  

      Řevničák?

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Záleží, jak na tom jsi. Jestli jsi schopen ten kopec vyjet víckrát nebo jenom jednou. Obecně trénink by mohl probíhat třeba takhle:

      • Cca 30 min rozjetí (dojetí pod kopec). Může být víc, pokud je tenkopec dál.
      • Samotný trénink na kopci. Tady bych asi volil o jeden nebo dva převodytěžší, než co jezdíš obvykle. Je to lepší na rozvoj síly. Osobnějezdím do kopce stejný převod jako po rovině. Samozřejmě záleží nasklonu.
      • Kopec si dej párkrát za sebou s tím, že si mezi dej pauzu (cca 5 –10 min víc, než jsi jel ten kopec). Někdo radí dávat dvojnásobek času.
      • Určitě to nejeď naplno. Naplno jeď třeba až posledních 500m, kdypostupně zrychli na ten těžký převod až budeš moct z toho zaspurtovat, ideálně si tam hoď ještě těžší.
      • Až to budeš mít za sebou, tak to jeď ještě 2×. :D Pro hobíka asiotrava, ale je to asi nejlepší možnost. Ideálně se celý tenhle tréninkjezdí stylem: první kopec rychle, druhý rychleji, třetí nejrychleji. Takžeje třeba, aby jsi stále cítil, že máš rezervu na zrychlení, ale zároveňse nesmíš flákat.
      • Chápu, že to nepůjde hned, chce to čas, než se to naučíš správnědávkovat, ale pokud si budeš hlídat čas v jednotlivých úsecích, tak by to mohlo jít.
      • No a samozřejmě vyjetí cestou domů, dej tomu alespoň 20 minut. Obecnárada je, že vyjetí by mělo trvat alespoň 10% času z celkového tréninku.Spoustu lidí to podceňuje a drtí to naplno až k baráku, ale opravdudoporučuji tuhle fázi nevynechávat.
      0 0
      • vasek80  

        Já se letos po druhých závodech naštval a skončil s dosavadním tréningem.

        Jezdil jsem jak pitomec v zimě 80h na spineru. Z jara když bylo počasí tak jsem jezdil 3,5 hod ZDV a v kopcích si povoloval jen do 150 tepů (krátkodobě do minuty o trochu víc), pak se přiblížily první závody a tak jsem dal pár intervalových tréningu na sílu v kopcích a na kadenci a rychlost po rovině. Sice mám letos najeto polovinu co loni, ale formu jsem necítil.

        První závod jsem odjel jako tréning na druhej, protože jsem měl pocit, že se motal jen v nízkých tepech a nahoře mi to nejede.

        Jenže ani druhej po 14 dnech nebyl podle představ. Kluky, co jezdí 2–3 hod vyjížďky, ale tepy od začátku roku až o 20 tepů víc jak já, jsem nestíhal, ač bych podle předchozích sezon měl.

        Tak jsem se trochu naštval a jezdím také takové 2hod vyjížďky kdy v kopcích nechávám převod co jsem kadenčně točil po rovině a silově to vytáhnu s tepama lehce nad 160 a krátké brdky ke 170 (max mám 194). Už asi během 2. takové vyjížďky (+ ty 2 závody) mě překvapilo jak jsem vylítnul závěrečnej kopec, kterej mě během ZDV štval a kvůli kterému jsem volil delší rovinatější trasu.

        Také mě překvapilo, jak mi zasílily nohy, že i v ZDV po rovině jedu pocitově stejný tlak na pedál jako dřív, ale jiný převod a tepy o 5–10 víc. Pocitově jedu stejné úsilí, ale reálně rychleji ale srdce to nějak zatím nepobralo.

        Bylo by asi hloupé v půli sezony odepisovat ZDV ploužení (ač jsem naštvanej chtěl) a sabotoval jsem letos jeden seriál 5 závodů, kterej jsem chtěl odjet (kvůli naštvání z formy a znechucení počasím, že jsem nemohl odjezdit z jara co jsem chtěl). Nakonec díky tomu zrychlení jsem na tom lépe než loni a zase moudřejší pro další sezonu.

        A pro lenona: nechce se to zbytečně šetřit, silové šlapání ani nízkou, ani vysokou kadencí do kopců funguje a nemusíš jezdit kvůli nudě jeden kopec. Je lepší naplánovat si vyjížďky ve zvlněném profilu po okolí. U mě to funguje lépe jak v jednom kopci nahoru a dolů a na nastoupané metry to vychází stejně (600m nahoru na trase 50 km je pro mě lepší jak 5× vyjet 100m kopec kterej mám 10km od baráku). Zároveň to chce mít pro ten tréning (pyramidu) nějakej základ aby se ti z přehnaného stavění špičky nezřítila (dohledat vojtěchovského pyramidu).

        0 0
        • McBlacky  

          myslím, že jsi klasický případ tréninkového samouka :)

          chceš tomu dát systém, ale po prvním neúspěchu tě to nahlodalo a sklouzneš někam, kde si myslíš, že to bude mít lepší efekt. Možná krátkodobě, ale jinak dlouhodobě je budování fyzičky a formy jinde než ve 2h fartleku

          0 0
          • vasek80  

            Asi z části ano, ale jakmile jsem vyhodnotil kolik mi dalo jedno 1:20 hod XC a 1:40 hod okolo hnoje + 2×2 hod vyjížďky bez hlídání, takové 2 hod tempo mezi prahy a v kopcích krádkodobě nad. Tak na tom musí mít lví podíl to ZDV. Ta pyramida jak popisuje Vojtěchovský fungovat asi bude, já dělal letos jen základ a to nejde (obzvláště ne v tom XC, to jsem trpěl). Jestli se klukům ke konci sezony ta špička zlomí a nepůjde jim to dál, tak si ji snad nechám vytetovat (nadneseně).

            Teď to vidím že budu střídat 3–4 hod ZDV s takovejma 50km dravěji bez tepáku po kopečcích v okolí (po letech jsem si objevil díky zabloudění krásnou trasu po krásný okresce což je div). Lepit to budu podle chuti a podle času. Na závody letos už kašlu, možná na podzim, v těch hicech se nechci mačkat a uvidíme zase za rok. Líbil se mi koment, že nejlepší příprava na sezonu je dobře odjetá předchozí.

            0 0
            • Cryzyy  

              Ono to s tou vykonnosti na zavodech neni tak uplne jednoduche, protoze pokud by to tak bylo, byla by spicka daleko vyrovnanejsi, at uz se podivame na XC, nebo maratony. Kazdej z profiku se snazi trenovat jak nejlepe dovede a veri tom, ze to co dela, je spravna cesta. Nekomu to vychazi, jinej je s vykonnosti jako na houpace, nekomu to nevychazi vubec. U hobiku jsou ty rozdily jeste vetsi, protoze ne kazdej ma cas trenovat stejne a spousta lidi nema ani spravne treninkove vedeni.

              Ja to mam treba tak, ze jsem schopen vyladit formu na cca 2 zavody rocne (sance ze se to povede je tak 50%, ale jsou sezony, kdy se to nepovede ani jednou), coz znamena, ze na dlouhem dobre obsazenem maratonu dostanu do 30ti minut od vyteze, coz vetsinou staci na 20–30 misto absolutne, pri dostatku stesti, to muze byt i bedna v kategorii, ale to se uz musi sejit vetsi, nez pravdepodobne mozne mnozstvi nahod :)

              Za roky co jezdim, nebyla zadna sezona stejne, i kdyz si myslim, ze zadne zasadni zmeny v treninku nedelam.

              Zaver je asi takovy, ze clovek muze trenovat relativne spravne, ale stejne to k nicemu nevede a danou sezonu, se proste nezadari.

              0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Btw – stometrový kopec… :)))

          0 0
          • vasek80  

            No převýšením od startu do cíle. Je to pěknej plynulej úsek pod stromama, bez potřeby řazení a přesně má rozdíl výšek 105m

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.