prosím zkušené bikery o radu k tréningu part 2

736 nepřečtených
  • vasek80

    Pokračování první části, která už načítá pomalu.

    Uběhly mi dva měsíce, kdy jsem z úplné zimní letargie tepal jak o závod i po rovině a jako mnoho jiných si nedokázal představit, že se dá jezdit na nízké tepy. Začátek byl krutý a já často chodil na 22 převodník abych neletěl k tepům nad 150 i na mírně nakloněné rovině. Dnes po cca 80 hodinách (1700 km) na HT se sliky a 10 hodinách na spineru. Jsem s vyšlápnul na kopec s 600m převýšením a to co bylo v březnu nepředstavitelné se stalo skutečností. Tu trasu jsem loni absolvoval 20× a letos prvně. Na stejné převody, ale místo křečovitého výrazu v tváři a lapání po dechu jsem jej vyjel dýchaje nosem a s tepy kolem 150. Nevěřil bych, že nejlepší tréning do kopců je ploužit se pomalu po rovinách jak dlouho to jen jde. Myslím, že fyzicky jsem už na tom letos lépe jak před loni.

    V prvním vlákně se hlavně řešil tréning ZDV a moc mi rady některých pomohly, raději nebudu jmenovat, nerad bych na někoho zapoměl. Aktuálně se při ZDV řídím heslem „per tam velkou“ a občas si dovolím na pár vteřin i 160 tepů.

    ZDV budu jezdit i nadále, ale po dnešku cítím, že nastal čas opustit roviny a začít pomalu experimentovat s intervaly a v budoucnu bych se chtěl dozvědět něco o předzávodní přípravě.

    1. Otázka. Za 20 dní se u nás jede jeden závod. Celkem bych měl chuť si ho zajet. Sice plán byl začít až o prázdnínách, ale chuť je. Je to 20 km nahoru a dolů, poměrně náročná trať bez místa na odpočinek. Ambice jsou 0, respektive nedojet poslední,konku­rence velká.

    Jak jezdit teď? Kašlat na to a jezdit dál ZDV, když to teď konečně začíná nést ovoce a soustředit se na prázdninové akce když do toho jdu bez jakéhokoli očekávání? Pořád mám čas na 3dny tréningu a 1 volna a maximálně jezdím tak 4 hodiny, spíše 3,5.

    0 0
    • kupi  

      Už využiji tohle nové téma :-D Včera jsem si dal ten den volna, abych zjistil, jestli tepy byly nízko kvůli únavě. Dnes jsem jel trasu jako obvykle. Při stejné rychlosti jako dříve jsem měl průměrné tepy o 5 nižší. Na rovinkách jsem dřív jezdil okolo 140 a teď tak do 130. A třeba po vyjetí kopce mi tepy klesnou rychleji. Takže únavu snad mohu vyloučit. Udělám to asi tak, že se vrátím na původní tepy s tím, že budu jezdit na větší intenzitu a občas vložím nějaký ten interval a třeba za nějaký ten měsíc tepy slezou opět dolů a já celý cyklus zopakuji. Ale nevím, jestli to tak funguje :-D

      0 0
      • McBlacky  

        určitě to můžeš trochu navýšit. Těžko určit v jaké fázi trénovanosti jsi, ale kromě zvyšování výkonu na prazích se mění i jejich poloha (respektive produkce laktátu při konkrétních tepech) a také si tělo zvyká na práci s laktátem.

        Tím chci říct, že tento princip nelze aplikovat do nekonečna a pokud ti klesly tepy o 5 řekněme tak to nenavyšuj o 5 ale třeba jen o 3–4.

        to že ti rychleji klesají tepy je známka lepší trénovanosti a je to jeden z velmi důležitých údajů a rozhoduje to pak při závodě.

        0 0
    • McBlacky  

      pro závodní nasazení je ZDV základ, ale s tím to maximálně absolvuješ. Typický scénář pro ZDV ridera je pak ten, že po startu absolutně nestíhá i papírově slabší soupeře, propadne se polem a ve druhé půlce závodu a nejvíce ke konci se prokousává polem vpřed. Čím delší závod, tím je na tom lépe. Celkový výsledek je pak zklamání, neboť je poražen jezdci, kteří zdaleka tolik nejezdí (hodinově). Pokud uvažuješ o 20km závodě, tak tam dostaneš bez intenzivního tréninku fakt ranec.

      Abys tomu předešel, čeká tě dost dlouhá cesta. Musíš trénovat intervaly na VOmax, prahovou intenzitu, maximální intenzitu to vše v seriích, aby jsi naučil tělo odolávat vysoké námaze-laktátu a podávat delší výkon v oblasti nad 80% tvé TF max. Do toho pak přijde vyladění jídla a pití, taktika v závodě (velmi důležité) atd atd.

      co se týče intervalů, nemá smysl tady něco přepisovat. Podívej se k Ondrovi Vojtovi na web. Koukal jsem, že tam má přehled motivů. Jak je to zpracováno nevím, nečetl jsem to u něj. Začal bych delšími intervaly a postupně se prokousával ke spurtům do maxu.

      0 0
      • nox159  

        muzu teoretickou otazku…

        kdybych chtel jezdit striktne jen 30ky (casove max 90min ) kolik potrebuju jezdit nejdelsi treninky…? vic nez 150min by to byt nemuselo ne?

        0 0
        • McBlacky  

          i když avg TF na takovém závodě bude hodně blízko ANP a dokonce i může být přes ANP, potřebuješ i ten AP základ. Přeci jen nějaký podíl tuků tam bude vždy.

          já bych řekl, že 180 musí stačit v přípravné fázi. Potom v sezoně 120–150 rozumného tréninku. Bráno tak, že 30 minut ti trvá než naběhne tělo na sportovní režim práce s energií.

          Sem tam ale něco delšího neuškodí.

          0 0
      • vasek80  

        Já se v tom u Vojtěchovského nějak nemůžu zorientovat a trochu v tom plavu. Ani tam nějak to odrobně popsané nemá.

        Koukal jsem v tom prvním vlákně. Psal jsi o 3 minutových intervalech.

        To by bylo asi takle?

        20 minut rozjetí, pak 3 minutové intervaly, řeknu po rovině nadoraz. Kolik těch 3 minutových intervalů a jak velká pauza mezi nima? No a pak asi zase následuje minimálně 20 minut vyjetí

        Potom jsi psal i o 20 minutových intervalech, to nemám představu vůbec.

        Případně, je velkej nesmysl jezdit různé okruhy v terénu kde se jezdí závody? Prostě normálně jezdit ZDV a pak další den vyrazit na okruh a na něm jezdit různou intenzitou a té přizpůsobit délku tréningu? Na jednom 3km okruhu bych měl krátké prudké kopce nahoru a dolů a na dalším 15 km okruhu 2 dlouhé kopce 2 klesání a zvlněnou rovinu.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Hlavně ty delší intervaly se nejezdí na max. Do maximálky se jezdí spurty a různé nástupy třeba v kopcích.

          Pauzy jsou různé, všeobecně se doporučuje dávat pauzu dvojnásobek délky intervalu, tedy 6 min v případě 3 min dlouhého intervalu.

          Většinou platí, že čím kratší interval, tím je intenzita vyšší, docela logické. Rozhodně nepojedeš 1 min sprint stejným tempem jako 10 min tempo po rovině. To má právě dobře popsané Ondra na webu. Vím, že jsem to taky bral od něj.

          Důležité je i vědět, co a kdy trénovat. V mém případě nejdřív rychlost (roviny, nástupy, sprinty) a pak síla (jak SV, tak i silové nástupy s kopcích). Určitě jako první jezdi krátké sprinty. Hned v začátku tréninku (po zahřátí, mě trvá min 30 min než se dostanu do tempa) dát pár sprintů, na které potřebuješ výbušnost a nemá smysl je trénovat, když jsi unavený. Potom zařadíš delší úseky.

          Příklad: 20 min rozjetí, několik silových intervalů, cca 10–20 min volně a pak se vrhnout na silové úseky. Obdobně to bude fungovat i na rovině s rychlostními prvky.

          Další důležitý bod je i vyjetí. Rozhodně nejet trénink a pak si dát 2 hod na vyjetí, tím trénink úplně zrušíš a bude to, jako by jsi nic nejel. Naopak vůbec nevadí, proto třeba Dukláci jedou delší trénink, na který hned navážou závodem na Lopatárně, což je ideální příklad. Osobně to dělám podobně, ale poslední hodinu jezdím za autem, ptž nemám možnost nikde uprostřed týdne závodit.

          0 0
          • vasek80  

            Můžeš mi prosím ještě plácnout kolik těch krátkých intervalů za jeden tréning?

            Ty silové 20 minutové intervaly tuším, že asi tak 2–3 a když mezi nima bude 40 minut pauza.

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Jo, chtěl jsem to napsat, ale zapomněl jsem na to. ;-)

              Takhle se to těžko odhaduje, záleží na výkonnosti jedince. Sprinty se podle tepů moc trénovat nedají, ale někteří trenéři radí dávat další a další sprinty, dokud roste TF po sprintu (jelikož TF má zpoždění).

              Silové intervaly asi 20 min dlouhé si myslím, že nevydržíš, pokud to budeš dělat zodpovědně. :-) Stačí do 10 min, ale dát si 4–5, zase záleží, jak moc ti to budou brát nohy. Pokud budeš cítit, že nohy už jsou slabé a nepobírají to, tak to ukončit, vyjet a jet domů. SV jezdit stopro jedině do kopce, po rovině to moc nemá efekt. Otáčky klasicky kolem 60ot./min, ale můžeš s tím experimentovat. Mě takhle pomalá kadence moc nevyhovuje a SV jezdím zhruba stejný převod, co jezdím na rovině (cca 70ot./min) a přijde mi to efektivnější. Co se týče pauzy, tak tady bych možná ani nedával tak velkou pauzu jako u jiných prvků. Někdy to jezdím stylem, že vyjedu kopec, sjedu dolů a hned jedu znovu nahoru. Hlavně proto, že mě nebaví vymýšlet kraviny než přijde čas na další kopec.

              Po rovině to musíš zkusit, začni třeba na 5 min někde kolem ANP a podle toho to dále upravit. Když to budeš zvládat dobře, tak potom můžeš zmenšit pauzy mezi intervaly, přidat další, prodloužit délku, prostě je toho hodně.

              Pamatuji si, že dřív jsem jezdil rychlost, že jsem začal na 1 minutě a postupně to navyšoval. Docela mě to i bavilo a nebyla to nuda. Vypadalo to asi takhle. 1 min interval, 2 min pauza, 4 min interval, 8 min pauza, 16 min interval a 30 min vyjetí a znovu. Ale jak říkám, dá se to upravit a jet třeba 1 min interval, 2 min pauza, 2 min interval, 4 min pauza, 4 min interval, 8 min pauza, atd, atd…

              Při tomhle tréninku je někdy dobré myslet na to, že kvalita>kvantita. Proto raději někdy dávat kratší pauzy, vychytat závěr tréninku (vyjetí) a zbytečně trénink neprodlužovat.

              No a pokud tě tohle přestaně bavit, tak prostě vem kolo, najdi si oblíbenou trasu a jeď podle chutě, po rovině pomalu, kopec si vyjeď v tempu, různé terénní vlnky přesprintuj a na závěr si dej rychlých 10 min. Je to mnohem zábavnější a přirozenější, přece jenom to vypadá víc jako závod. ;-)

              0 0
              • celevra  

                jaký je rozdíl mezi silovým intervalem a SV?

                0 0
                • biker jura  

                  že by v délce? :) když SV=silová VYTRVALOST, silový interval je třeba jen 15 vteřinový nástup, třeba v kopci

                  0 0
                  • celevra  

                    no jasně, ale BJP výše píše, že silové int. kolem 10ti minut, což teda nvm jak to jezdit-jaká kadence, na jaký tepy a v jakym prostředí. :)

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      V mém případě jsem to použil pouze jako synonyma.

                      Jinak SV – silová vytrvalost – delší silové úseky v kopcích na nízkou kadenci a nízkou intenzitu

                      Silový interval – v podstatě cokoliv, kde trénuješ sílu. Tedy i silové nástupy. ;-)

                      0 0
              • biker jura  

                se vším co píšeš souhlasím, ale moc nechápu, jak to myslíš s tím vyjetím. krátké alespon 15minutové vyjetí by mělo být vždy i po treninku výbušnosti. Vzhledem k tomu, že není žádoucí aby ve svalech zůstával nahromaděný laktát, který je práv při vyjetí odplavován a spalován při aerobním režimu jako zdroj energie.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Však ano, omlouvám se, pokud jsem to napsal špatně, rozhodně jsem to nemyslel tak, že by poslední úsek měl být až k baráku, to určitě ne. Vyjetí je stejně důležité jako samotný trénink.

                  Četl jsem, že vyjetí by mělo být alespoň 10% délky tréninku, i když se to může měnit.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    v čem je špatné dlouhé vyjetí? Lehce si naložím kopce a ak to třeba hodinu a půl pižlám mezi komp a ZDV a nepřijde mi, že by to bylo nějak méně přínosné, než když to zaseknu rovnou po 15min domů.

                    • trénink více intervalů v rámci jednoho tréninku, tak to bych tedaspíš nedoporučil. Nebo max dva a to ve vhodné kombinaci. Ale já jsemtakovej teoretik samouk, nikde to nestuduji, jen co si načtu na webu a co sámna sobě někdy zkusím. Poslední roky spíš už to ani nezkouším aexperimentuji jen s watt intervaly v zimě na trenažeru.
                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Trenér mi jednou vysvětloval, že po intenzivním tréninku jsou právě delší vyjetí kontraproduktivní. Do té doby jsme byli zvyklí odjet trénink a dát na konec ještě 50km. Tohle nás odnaučil, zintenzivnil tréninky tak, že do hodiny a půl jsme byli všichni na kaši a po tréninku bylo max 20 min vyjetí, někdo to měl delší, protože bydlel dál a domů. Vysvětloval to tím, že jakmile ukončíš trénink, tak nemá cenu si dávat dalších x kilometrů, které jsou úplně zbytečné, zabije se tím to, co se natrénovalo. Mě osobně to přijde logické a praktikuji to tak už několik let a vyhovuje mi to.

                      Jinak trénikn více intervalů, během jednoho tréniku bych se zaměřil max na dva druhy, které jsou si alespoň trochu podobné charakterem, tzn. třeba silové sprinty + silové úseky v kopcích, apod. Jestli jsme někde napsal jinak, tak se omlouvám… :-)

                      0 0
            • black.horse  

              Tohle si nejlíp vyzkoušet a nalajnovat sám. Když jsem ještě jezdil, tak udělat si nějakou představu na intervaly mi trvalo týden max dva. Prostě jsem si tu zkusil a brzo jsem poznal na co mám a postupně pak zkoušel hranici posouvat a rozvýjet schopnosti. Dlouhodobě chronologicky po ZDV jsem začal s Tempem a SV a pak postupně přešel na sprintové intervaly, takže zkracoval a přitvrzoval. A na konci přípravy už mixoval vše. Ale z pohledu jednotlivých tréninků jsem nikdy moc nemíchal typy intervalů, maximálně dva druhy a kompenzace. Když už jsem jel dva druhy, tak první ten tvrdší a kratší. A hodně mile mě překvapila kompenzace. Kolikrát lepší než odpočinkovej den plnej nic nedělání byla lepší aktivní kompenzace (krátká procházka nebo krátké vyjetí v kompenzačním pásmu) – ale kompenzaci nepřehánět, když jí bude moc, stane se toho jen další ZDV.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Kompenzační trénink můžu jedině doporučit, určitě je mnohem lepší se alespoň na hodinu úplně volně projet, než ležet doma na gauči. Nastartovaný motor se mnohem lépe rozjíždí než ten, který musíš nejprve nahodit. ;-)

                0 0
      • Tomahomo  

        Hezky napsané, trochu mně to připomnělo článek O. Vojtěchovského – Cyklista podle vzoru kůň

        Sakryš kam sem to zařadil? Nějak blbě se mně to zobrazuje. Mělo to být na McBlackyho

        0 0
    • vasek80  

      Páni to je zase věda. To jsem netušil, že je ta cyklistika tak komplikovanej sport :-) Nějak se tím prolouskávám a něco vyzkouším, alespoň hrubou představu mám.

      Já se asi stejně přikláním k nějaké nesystematické různorodosti. Doufám, že to nedopadne jako když vařil pejsek s kočičkou dort. Narvu do toho tréningu od všeho trochu. Budu asi střídat jeden den ZDV, další zkusím krátké intervaly na max s vysokou kadencí, pak delší silové intervaly do kopce nízkou kadencí. Hlavně různorodost.

      No a budu to prokládat vyjížďkama v terénu. Zatím tedy asi pořád hlavně 4 hodinové 100km vyjížďky minimálně 1× do týdne, semtam 2×.

      Je to blbost?

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Blbost bude, když tě to nebude bavit. ;-)

        0 0
        • vasek80  

          Bavit? Já se těším jak malé dítě až vyrazím místo asfaltu i na udusané polňačky a lesní stezky a dám si trochu do těla. I ten výšlap na Čerchov mě moc baví. To bude supr na tu SV, horší je, že je to kopec s cca 600m stoupáním na nějakých 10km bez rovin, takže se tam těžko bude hledat prostor pro vydýchání. Holt spomalím.

          Nicméně jsem přičuchnul i tomu asfaltu a mám 90km trasu do německého Chamu. Celá cesta vyjma nějakých 2 km silnic po perfektní stezce pro cyklisty. V německu 20 km absolutní rovina v krásném prostředí a tam ty km odsejpají.

          0 0
      • biker jura  

        no já bych možná začal rychlostní a silovou vytrvalostí a tempem. Myslím že na max intenzity máš ještě čas a pokud se ZDV tak zlepšuješ, budeš se posouvat dál i těmito motivy. MAX si samozřejmě klidně občas dej, ale ještě bych s tím šetřil :)

        A hlavně tě to musí bavit jak píše BjP

        0 0
        • vasek80  

          Asi určitě pravda. Původní plán byl ještě měsíc ZDV. Aktuálně 100 km sfouknu v klidu a cíl je zkusit to ještě natáhnout. I to silniční hltání km měl baví, naštěstí to už snad zima definitivně vzdala, tak to bude zase o něco veselejší. Jakmile začnou ale opravdu extrémní hice, uklízím se do lesů.

          Půjdu na to pomalu a opatrně, však mám na to celej rok.

          0 0
          • black.horse  

            Hlavně to nehroť, intenzitama se dá hodně vyladit, ale taky se pěkně odpálit když to přeženeš. Jako první motiv po čistokrevným ZDV bych doporučil tzv „tempo“ střídané s kompenzací mezi intervaly. Ale opatrně, i „tempem“ se dá se pěkně uštvat, ale přijde mi Tempo a SV jako ideál na první pokusy a časem přitvrzovat. Jinak dobré je, že píšeš pestrost, ona ta pestrost je potřeba i kvůli tomu, aby ses naučil od každého něco, ale abys z toho celkově nezblbnul:-) hlavně ale nezapomínej, že ZDV s kompenzací nesmažeš z programu úplně nikdy, tyhle dvě věci tam budou pořád v určité míře… např. pokud o víkendu nezávodíš, tak v týdnu dej kratší tréninky s intervaly + víkend na ZDV dlouhých…

            0 0
            • vasek80  

              S tím už počítám a plánuju, že ZDV bude 60% všeho na kole a kompenzace tak 15% a zbylých 25 nechám na ty blbosti okolo.

              Teda zatím. Uvidím jak budu reagovat.

              0 0
          • Mikikuba  

            ahoj,intenzity pro člověka jako ty mám docela pěkně popsaný na webu.je tam vše včetně doby času rege i počtů jednotlivých motivů za týden.tak můžeš juknout třeba ti trošku pomůže:)

            0 0
    • vasek80  

      Dnes jsem vyrazil po volném dnu na 90km trasu a hned první km si říkám, že je něco špatně. Kouknu na tepy a po rovině volným tempem 140–150, první kopeček 160. Tepy o cca 10 po rovině a až o 20 v kopcích více. Připisoval jsem to tomu, že jsem vyrazil krátce po vydatné snídani a spoléhal, že se to srovná, navíc nijak špatně se mi nejelo. V cíli jsem se po 45 km otočil a jelikož tepy neklesaly, tak jsem si na 15 minut sednul. Cestou zpět se to zlepšilo jen nepatrně, navíc jsem byl zesláblej. Tu trasu znám a vím, že jsem jel pomaleji.

      Včera večer jsem byl na pivě a vypil za 3 hodiny 3 dvanáctky a jednu malou. Bude to tím, nebo za tím může být něco jiného?

      Teď jsem dva měsíce pil maximálně jednu desítku za večer.

      0 0
      • McBlacky  

        může to být teplotou. Ideální podmínky jsou kolem 18–20st. Nad tepeš více – na stejný výkon. Alkoholu jsi měl málo, to bys musel dát až X dvanáctek

        0 0
        • Mikikuba  

          ideální podmínky jsou hodně individuální od 15–25°C.to má každý jinak

          0 0
          • vasek80  

            Každopádně jsem zvědavej na zítřek. Bude podobné vedro. Doufám, že to bude lepší.Loni jsem tepy nesledoval, tak nevím jak na mě horko působí.

            0 0
            • Mikikuba  

              jo chce to získat zkušenosti s vlastním tělem.hlavní je hydratace 0,5–0,75 l/h.ale víc tělo dlouhodobě nevstřebá tak i pozor na to.důležitý je dobře se před tréninkem zavodnit.

              0 0
              • vasek80  

                Jo o zavodnění mi už psal McBlacky. Já s tím bojuju a pil jsem celkem málo, tělo si neřekne a tak jsem klidně za volnej den vypil litr. Včera mohlo mít to pivo vliv spíše na dehydrataci než hydrataci.

                0 0
            • Ricci  

              Zajtra by si mal mat logicky nizsie zepy,kedze si dnes jazdil,aspon o 10 by to malo padnut.

              0 0
              • Mikikuba  

                i tohle je přísně individuální a záleží na daleko víc okolnostech než je vlastní trénink.podle mne se vůbec nedá takto striktně cokoli napsat…a mluvit o konkrétní hodnotě je úplně mimo mísu!

                0 0
      • vasek80  

        Tak na dnešek jsem důsledně zavodňoval a byl jsem OK. Nevím čemu ten včerejšek přičíst. Časem na to snad přijdu

        0 0
    • kupi  

      Moc to sem nepatří, ale někdo by to vědět mohl. Můj tepák nemá digitální přenos signálu. Dnes jsem jel s kamarádem. A přišlo mi, že tepák ukazoval blbosti. Jeli jsme fakt na pohodu, prům. tepy jsem měl ale jen 122 (když jedu sám, tak mám obvykle okolo 140), myslel jsem, že je to únavou, ale pak jsem jel sám (cca hodinu potom a na silničce)a tepy byly v normálu. Jak vypadá, když tepák něco ruší? Ukazuje opravdu blbosti, nebo je možné, že by tepák dlouhodoběji ukazoval třeba o 15 tepů méně? Celkem by mě zajímalo, čím to bylo :-D

      0 0
      • McBlacky  

        slabá baterka vypadává ti signál. Kdyby tě rušil ukazuje to nejčastěji více.

        0 0
      • black.horse  

        zkus prvně baterky, jinak když mi elektrické vedení ruší Polara, nastávají 3situace: ukazuje nula nebo se zasekne na jednom čísle a nemění se jak kdyby zamrznul a vyjímečně ukazuje nesmyslně vysoká čísla tepy 250–350… (ten poslední bod je typické rušení mihotání dresu v protivětru)

        0 0
    • Necris  

      http://youtu.be/QfcwW5tjCLw… Velká inspirace k tréninku je tady.

      0 0
    • vasek80  

      Zase jsem dost pročítal o intervalech. Uvažuju, že už je zapojím příští týden, protože mi ta akce koncem května nedá spát a ač vím, že to bude provar, tak chci jet. První červnovej víkend je další závůdek, co chci odjet. Jsou to obě krátké akce 20 a 25km. Maratony 50km začínají až kolem půle prázdnin.

      Průšvih intervalů u mě je, že neznám své prahy. A díky poklesu tepů poslední dobou už nedokážu ani odhadnout jaké tepy jsem schopen bez problémů držet po rovině třeba dvě hodiny a co by mě odrovnalo v kopci.

      Dalo by se nějak nastínit jak jezdit 10m silové intervaly do kopce? Tuším, že nějakých 170 tepů bych mohl dát a nejspíš bych zvládnul tak 4× opakovat. Nebo se během silových intervalů mám vykašlat na tepák a jet co to půjde, tak abych těch 10 minut zvládl ustáleným tempem?

      0 0
      • Rychlej turista  

        Intervaly se nadají jezdit tak, že si řekneš pojedu 10 minutový silový interval a fertig. Když na to nebudeš mít zvadneš třeba po minutě. Proto se ty intervaly jezdí, aby se tělo tu intenzitu adaptovalo. Takže mít dostatečně dlouhý kopec a jakmile se zalomíš, tak to otočit a jet dolů. A znovu, dokud to jde. Dáš to třeba jen 3 x, uděláš si značku a příště vyjedeš zase o něco výše. Až přijde doba, kdy ten kopec budeš dávat na velkou v pohodě celý :-)

        0 0
        • nox159  

          silovy interval je o moralu hlavne, stejne jak zavod… proste i kdyz mas 6km kopec tak pokud se kousnes tak ho das s otackama tak 60ot/min a tepama mezi prahy cely…

          muj nazor…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Na závodě na prahy nekoukáš. Buď na to máš a jedeš, nebo zvadneš, podřadíš o hafo převodú a plazíš se zdechle nahoru. Konec, finito, ende, šlus. Vymalováno :-)

            0 0
            • nox159  

              silova vytrvalost je dana otačkama a tepama, jaky tam das prevod je uplne jedno ne? ;-)

              0 0
              • Rychlej turista  

                Teorií jsem nedotčen. já to jezdíval, jak jsem výše popsal a tepy neřešil. Udržoval jsem v kopci stejnou rychlost dokud to šlo. Na začátku jsem končil na tom, že to nohy nepobraly a později na tom, že jsem to neudýchal a bylo to jen o tom, kolik vydržím na kyslíkáč. A vo tom to je, dokázat drtit šajbu, i když se ti kyslíku nedostává. Tady se dělí zrno od plev.

                0 0
                • nox159  

                  tzn. trenink starych silnicaru → co te nezabije to te posili?

                  tohle nemam rad to se clovek jeden den odjebe a druhy ten je rad ze lezi :D

                  0 0
                • McBlacky  

                  má to efekt-asi jako cokoli u čeho se zmrtvíš, ale proti tréninku s wattmetrem je to zlej pravěk.

                  0 0
            • Biker jak Pes  

              Takhle jsem vypadal teďka o víkendu. :-D

              0 0
            • Sipal  

              Prosímtě a neměl bys nějakej nápad jak natrénovat abych fakt jel na co mám? Já se pořád šetřím, předposlední kopec radši zpomalím abych měl sílu na poslední, ten pak vyletím, dojedu ty co mě v minulém předjeli, a jel bych dál. Trénink hlavy by to chtělo, nějak se nedokážu přesvědčit jet celou dobu plný kule.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Jeď od začátku naplno a uvidíš, jak dlouho vydržíš. Podle toho to příště korigovat.

                0 0
                • McBlacky  

                  tak jezdím já :)

                  na MTB se ani jinak jezdit nedá, pokud nejedeě solo špic

                  0 0
                • Sipal  

                  Nojo, když to je právě ten problém. Já si i řeknu že pojedu naplno, ale pak se přemluvím, že bych to nevydržel, a začnu se šetřit. Zkusim si vysvětlit, že o nic nejde, když vytuhnu v půlce.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Já to neúspěšně zkouším už několik let. I proto radši jezdím dlouhé tratě. Nemusím do bolesti, stačí tempo, bo na bednu nemám (no jo, zatížením pro mě tempo, i když pro většinu by to rychlostně odpovídalo spíš spodku ZDV). A tempo se dá snést.

                    0 0
              • Zerocool  

                Já to dělám tak, že když chci jet sílu, tak jedu max těsně pod ANP a dostatečně dlouho, např. včera Lysá hora – kopec je dlouhý a nohy řeknou samy, kdy mají dost, třeba takhle jedu 1hod pořád v tomto tempu… nebo kopcovitá trať s kratšími kopci a v každém jedu SV, když vidím, že už to dál nejde, ukončím a v klidu domů…

                0 0
                • Sipal  

                  Tréninky jsou OK, tam mám nějaký limity a ty držím. Závod je problém.

                  0 0
              • Necris  

                Když jedeš sám, tak si snadno jedeš na hraně a občas si sáhneš do anaerobního.

                Jenže v závodě neurčuješ tempo jen ty. Natož okolnosti. Občas člověk schytá špatnou skupinu která nespolupracuje a je předjeta jinou, která je schopna spolupracovat. A přestože fyzicky nejsou disponovanější, už když tě dojedou tak jsou na tom lépe a o to větší úsilí musíš vynaložit, abys s nimi držel krok…

                Někdy do toho prostě musíš dupnout i když se ti to zrovna nehodí, abys neztratil skupinu, někdy vedoucí skupiny začne nelogicky dupat kopec aby mu pak totálně došlo na singletracku kde je problém aby se zařadil…

                Zkrátka závod mě pořád trestá a dokáže dokonale rozházet jakoukoliv přípravu ;)

                0 0
                • McBlacky  

                  tak tak, je jasný že jet ve skupince vyžaduje trochu taktiky. V místech která jsou pro tebe vhodná je lepší diktovat tempo a tam kde naopak jsi slabší než soupeři snažit se viset zuby nehty. Skupinka kde visíš do kopce, na větru i v terénu je smrt dříve či později pro kohokoli.

                  0 0
                  • Sipal  

                    No jízda ve skupině je pro mě další neznámá – snad na dvou závodech jsem se dostal do skupiny, která aspoň chvílu držela pohromadě. Teďka na Transbrdech třeba jedem v pěti do kopce na asfaltu, střídám prvního, chvíli táhnu, pak střídají mě a jak se tak pomalu sunu na konec, zjišťuju že se ta čtyřka zatím rozpadla a já musím zase dotahovat. A jinak buď předjíždím nebo jsem předjížděn, ale nějakou funkční skupinu jsem nepotkal. A to je stejné v podstatě na všech závodech, nepamatuju, že bych jel v nějaké grupě delší dobu. To jsou rozumné skupiny jen na špici?

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      No na bikových závodech těch skupin hlavně moc není, resp. skoro žádné, alespoň z toho, co jsem zažil já.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        já jezdím vždy skupinku a z 90% dobrá spolupráce. většinou se známe, to hodně pomáhá. Ke konci závodu už to je jasně každej za svý

                        0 0
                        • Sipal  

                          Tak já příště trochu máknu a pojedu s váma ;-). Možná vepředu to funguje, já jel kolem 200 a nic moc, ani když jsem maníkovi přede mnou řekl že ho vystřídám, dupal si pořád svoje. Tak jsem ho předjel, on se nechyt, a po čase mě zase docvakl na kořenech. A tak jsme se tam motali pořád dokola ti samí lidi.

                          0 0
                        • Necris  

                          Ve tvé výkonnostní kategorii asi ano. Ale my co jedeme víc vzadu, tak tam se lidi chovají až nelogicky.

                          Zrovna předevčírem mě pěkně nakrknul frajer, co ohulil kopec a pak jsem kvůli němu jel dvě kola úplně sám, protože se někdy ztratil a zas tak jsem zpomalovat nemohl. A co se nestalo, za chvíli mě dojela trojice…

                          0 0
                          • McBlacky  

                            taktika a jízda v závodě je totiž stejně důležitá jako kondice. Hodně lidí to podceňuje. Přitom stačí aby ve skupince byl jeden, kdo to „řídí“ a dokáže pacifikovat i hodně rozevlátý kusy. Pak se dá perfektně spolupracovat i dál v poli.

                            ono je taky důležitý to, že čím blíže ke špici, tím jsou jezdci vyrovnanější (stoupání, roviny, terén, sjezdy) a dokážou spolu držet krok. To je kámen úrazu dál v poli, kdy jeden má trochu víc kilo a do kopce odpadne, další má blok a nejede z kopce, jiný neumí kořeny nebo zatáčky…

                            0 0
                            • Sipal  

                              No a neměl bys nějaký tipy jak těm lidem vysvětlit že mají držet grupu a co mají vlastně dělat? Já jsem třeba zjistil, že netuším, jak dlouho vlastně mám jet na špici – do mrtva a pak odpadnout na konec, nebo střídat pravidelně třeba po 500m? Beru konstatní podmínky, třeba nějakou delší šotolinu, kde bychom byli cca nastejno. Doufal jsem, že to pochytím na závodech, ale jezdím asi 4 roky a pořád nějak nic, není příležitost :-)

                              0 0
                              • Lada,s  

                                A taky důležitý je umět správně střídat, to znamená že když táhnu špic a chci odstřídat tak zvolním, na špic pustím druhého a zařadím se dozadu. Místo toho se často stává, že druhý jezdec chce jet špic, tak přesprintuje prvního, ale tím vzninke mezera, třetí to musí sjíždět a skupinka se trhá…

                                Frekvence střídání zálezí na podmínkách. Asi nejvymakanější je kolotoč, ale to se na bajkách moc nepraktikuje, takže optimální mě přijde to točit cca po minutě. Rozhodně ne až do mrtva, tak se opět ztrácí smysl skupiny

                                0 0
                                • nox159  

                                  Místo toho se často stává, že druhý jezdec chce jet špic, tak přesprintuje prvního, ale tím vzninke mezera, třetí to musí sjíždět a skupinka se trhá… – a jak tohle jinak resit kdyz prvni jede to svoje a pomalu a nekteri by chteli jet rychleji?

                                  0 0
                                  • Chaingang  

                                    zařveš „hop“ a buď pochopí že to kotví a má střídat nebo tam vlezeš místo něj, ale „nepřesprintu­ješ“ ho…

                                    0 0
                                    • nox159  

                                      jen tak ze zvedavosti jezdit stylem ze kdyz nekoho vidim pred sebou a kdyz zrovna tahnu tak nasadit a dojet ho a pak jet zase to jeho tempo… jaky mas na to jako zavodnik nazor? nevim jestli pak na me nejsou lidi ve skupine nasrani :D

                                      mi to tak vyhovuje, dlouho nevydrzim jet rychle ale celkem nemam problem kratkodobe zrychlovat a to celkem dost, stahovat skupiny nebo naopak neco potrhat nemam problem, ale jet v cele dlouhodobe rychle moc neumim…

                                      0 0
                                      • Chaingang  

                                        Nevím jesti uplně přesně chápu popisovanou situaci, ale většinou jsem spíš rád když je ve skupině aspoň někdo iniciativní a má snahu něco sjíždět. Komu se to nelíbí, může si vystoupit…

                                        0 0
                              • Necris  

                                Přesně tak jak píše Ladas. To je ta největší pitomost (přesprintovat prvního). Jenže jsem jí taky na začátku udělal, jak jinak. Tam kde to jde se prostě zařadíš vlevo, druhý drží tempo a ty lehoulince zvolníš a zařadíš se na konec. Od doby co mi tohle bylo vysvětleno, je to celé jinačí. Pokud ostatní spolupracují samozřejmě. Taky se mi stává, že to pochopí tak, že už úplně nemůžeš a snaží se sprintovat dopředu jako šílení.

                                0 0
                                • Lada,s  

                                  Je to sice popsaný pro silnici, ale princip je vícemnéně stejný

                                  http://www.roadcycling.cz/index.php5…

                                  0 0
                                • Pebe  

                                  nestřídá se vlevo, ale proti větru(pokud fouká z boku a máš za sebou další vyrovnané po větru)

                                  pokud se jede lajna, tzn.fouká proti nebo se jede hodně rychle, tak se většinou na silnici střídá do středu vozovky. Je dobré se rozhlídnout, aby tam nejelo auto…

                                  0 0
                            • Necris  

                              V podstatě jak píšeš. Ke konci startovního pole se zhoršuje i ta technika jízdy. A docela by mě zajímalo, co všechno se dá ****** při jízdě přes kořeny, třeba objevím že taky něco dělám špatně.

                              0 0
                              • McBlacky  

                                dá se ****** práce s těžištěm, volba stopy, volba převodu, rozhodnutí jestli v sedle nebo ve stoje, nebo střídat. Ve finále na rovinkám s kořeny a šutry je vždycky největší selekce.

                                je to taky díky tomu, že na hladkých rovinkách nikdo nejede totál podlahu, protože se za ním vezou levně soupeři, ale v terénu to už není tak snadný, tak se právě jede peklo, aby se odpárali slabší kusy a přitom pak je každý detail důležitý.

                                0 0
                                • nox159  

                                  nejlepsi je stredne rozbita cesta kde se neda jet na HT v sede a 2 fulaře co spolupracujou to se to trha jedna radost :D

                                  0 0
                                • Necris  

                                  Jj krásně to zapadá. Jet nohou na zemi na rovinkách nemá smysl, naopak má smysl na rovinkách se zkusit držet, je šance že ten vpředu do toho dupe z posledního.

                                  0 0
                                  • JakeF  

                                    To by ten vepředu musel bejt celkem idiot, aby to z posledního tahal…

                                    0 0
                                    • Necris  

                                      Až by ses divil… Stává se to dost často, že to někdo vpředu tahne, nestřídá, nestřídá..až padne.

                                      0 0
                            • Zerocool  

                              a hlavně si už nic nedokazují a spolupracují, vědí, že cuknout nemá význam a budou za chvíli sjeti…

                              0 0
                  • Pebe  

                    mě teda ve skupince přijde rozumnější, když vím že někde moc nestačím, si před takovým úsekem vlézt dopředu, jet co zvládnu a raději se propadat dozadu, než vlát na konci na gumě…

                    0 0
                    • McBlacky  

                      to jde na prvním úseku, než ostatní zjistí, že to právě jedeš kotvit aby jsi se nepropadl, pak už tě tam nepustí :)

                      to je případ, že se jede úsek kde je jen jedna stopa a nedá se předjet snadno, nebo se nedá předjet vůbec (singly). Pokud je to široký kopec, ale tobě nesedí sklon, je to nejlepší jak říkáš, ze začátku se vyvézt co nejlíp a pak to tiše odtrpět a couvat.

                      0 0
                • Biker jak Pes  

                  Když jezdím sám, tak se nikdy neumím pořádně vyhecovat ka maximálnímu výkonu, mám v hlavě nějakou stopku a přes to prostě nejde. Zato když jedu ve skupině a je jedno jestli to je trénink nebo závod, jsem schopen jít vysoko nad své „sólové“ maximum. Např kopec, který sám vyjedu dejme tomu za 10 min, i když jedu fakt šrot, tak ve skupině nemám problém ho vyjet o minutu rychleji, ale nahoře grcám a hasím nohy. :-)

                  0 0
                  • Necris  

                    Při závodě mě někdy hrozně nakopne píšťalka. Ta mi zkracuje časy. Ne vážně, jak někdo v kopci vezme píšťalku a začne pískat a řvát, tak ten zadek jde ze sedla snad automaticky :D

                    A ještě jsem zjistil, že když si dám špunt s hudbou do jednoho ucha, tak jedu podle muziku, terén neterén. A většinou jedu rychleji. Jenže to překáží, tak už to dlouho nedělám :(

                    0 0
        • vasek80  

          Dostatečně dlouhej kopec mám. Vím převody na kterej jezdím určitej úsek, kterej jedu cca 8km/h. Možná je to dost prudké, na velkou to určitě u mě nebude nikdy.

          Takže si jednoduše po rozjetí stoupnu dolů a místo 8 km/h (což je tempo abych v klidu pod teoretickýma prahama vyjel až nahoru) odcvakám o 2–3 pastorky více a porvu to třeba 12km/h kadencí kolem 60, to by mohlo být abych tak nějak odhadem po chvíli odpadnul. Když odpadnu moc brzo, pro příště podřadím a když zvládnu 10 minut tak jsem se šetřil. Pak se otočím, sjedu pomalu dolů a znova.

          Takle nějak tedy?

          0 0
          • Rychlej turista  

            Samo, že to nemusí být na velkou pilu, to já jen, aby se vědělo, oč tu běží :-)

            Účelem tohoto tréninku není jet tak, abys ten kopec vyjel odpočinutý, v pohodě a až nahoru. Právě naopak, musíš si naložit takový převod a zvolit takovou rychlost, abys ho vyjet nemohl. Proto jsem zdůraznil ten okamžik zalomení. Držíš rychlost na daný převod tak dlouho, dokud to jde, žádné zpomalování a podřazování. Jakmile se zalomíš, musíš otočit a jet dolů, nemá žádný smysl, podřadit a plazit se nahoru. Časem se budeš zlepšovat a vyjíždět za stejných podmínek výš a výš. Proto ta značka, kam až jsi dojel. A 60 otáček se mi zdá málo i v kopci.

            0 0
            • vasek80  

              Já stejně nemám dokoupenou kadenci. Prostě pojedu otáčky co jezdím a jsou mi přirozené, jen na větší převody. Tenhle týden ještě odjezdím jen čisté ZDV. Celkem to vyjde na 2200km a hodin to odhaduju na 100.

              Jezdíš i krátké intervaly, nebo je to pro tvé nájezdy zbytečné?

              0 0
              • Rychlej turista  

                Já už s tímhle dávno skončil, v pátek jsem vyrazil se spacákem, žďárkým pytlem a dřívkáčem do přírody, zvládl rozdělání ohně za použití přírodních materiálů a přežil noc v 8°C :-) Dneska jsem si koupil nosič na sedlovku, kam se mi vejde spacák a samonafukovací karimatka, čímž se mi uvolnilo hafo místa v batohu a vidím to na skvělé léto :-)

                Pokud budeš jen najíždět kilometry a nevložíš sem tam intenzívní úseky, tělo si na to zvykne a při závodě nebudeš schopen držet krok s ostatními. Výhoda je, že po hodině se začneš prokousávat dopředu a do cíle přijedeš odpočinutý. Výsledek sice nebude žádný propadák, ale taky neoslníš. Pokud chceš podávat výsledky na krátkých závodech, tak už máš najeto tolik, že bys měl zahodit tepák a prát tam velkou :-) Bez krátkých šrotoidních tréninků výsledek na krátkých závodech neuděláš.

                0 0
                • vasek80  

                  Díky, nejdelší akce pro mne letos bude 60km a celkem dost kopců, tak čas bude někde kolem 3 hodin. Loni jsem to nejel, ale srovnání s klukama co znám. Ani nemám zvláštní ambice, jen kdy už jezdím, tak chci, aby to dávalo smysl.

                  Tak hlavně že dřívkáč slouží. Další lvl je rozdělání ohně pomocí křemenů a nebo luku, tyčky, kůry a sena. No a na oheň upytlačit psruha a nebo nehumálně ulovit zajíce do oka. A jako bonus ušetříš další místo ;-)

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Já asi skončím u tohohle, už jsem si ho objednal, tak snad do pátku dorazí. Doufám, že jsem natrefil na ten správný, protože prý jsou všelijaké. Zvířátkům ubližovat nebudu, povezu si je v plechových krabičkách :-)

                    0 0
                    • vasek80  

                      Na něco podobné jsem koukal nedávno, když jsem vybíral butanovej vařič pod litinovou grilovací desku. Ale to byla spíš taková hračka pro pocit klidu při nastupování do letadla, že pokud ztroskotám a skončím na pustém ostrově, tak jsem v klidu a udělám si oheň.

                      Ale ještě jednen dotaz, šlo by to takle, s ohledem na regeneraci?

                      1. den ZDV
                      2. tebou popsaný šrotoidní tréning
                      3. kompenzace
                      4. pracuju

                      a zas dokola, případně upravit pokud budu chodit jak mátoha. Nebo pokud toho bude málo, tak 2 dny ZDV a pak síla a regenerace v práci.

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Já tohle dělal vždy podle situace – počasí, práce a chuti, žádné velké plánování. Kolikrát jsem vyjel a nakonec se to zvrhlo úplně jinak, než jsem původně zamýšlel :-D Snad jediné, co by se mělo opravdu dodržovat, je, že když se chceš sešrotovat, musíš být na to úplně fit, odpočatý a při chuti. Vyjet na intervaly unavený nemá smysl. Jak to přesně rozplánovat, to ti spíš poradí McBlacky nebo Beeda.

                        0 0
                        • vasek80  

                          Jasný, však jsem klukům dost vděčnej. Každej ale máte jinej rozdílnej přístup (v tvém případě hodně rozdílnej ;-) a každej máte za sebou zajímavé výsledky. Mám tedy 3 víceméně rozdílné „kuchařky“ a já z toho budu kuchtit co bude nejvíce chutnat mě. To časem poznám až ochutnám od všeho trochu.

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Jo, přesně tak. Nejdůležitější je vyvarovat se fatálním chybám. Pokud se budeš cítit dlouhodobě unavený, bez šťávy, opakovaně se ti budou vracet nemoci, objeví se chronické bolesti a podobně, tak je něco špatně. Pokud nic z toho nezažiješ, jak je rok dlouhý, fantazii se meze nekladou :-)

                            0 0
                          • Mikikuba  

                            já věřím danýmu tréninku promyšlenýmu dopředu s tím, že platí že unavenej opravdu intervaly nemá smysl jet.ale je pravda,že ty nemáš téměř objemovej trénink třeba ve srovnání se mnou (myslím za roky)a tak tělo bude reagovat malinko jinak.jezdit hlava nehlava na co máš chuť zrovna není podle mne cesta.to lze použít jen jako vyjímku což vydím i na svěřencích, které jsem trénovala či trénuji.a dělat chyby co už mraky lidí udělali dřív mi přijde uplně mimo mísu je opakovat.opakovat objevení Ameriky:)takovejch znám taky hafo…

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Jde o to, jaké máš cíle. Pokud ti stačí jen nějaká solidní úroveň bez ambicí z těla vymáčknout maximum kvůli umístění na závodech, tak stačí dodržovat pár zásad a pak není třeba nechat si někým organizovat svůj život a ten cyklistický si znechutit, pokud se plánované výsledky nedostaví. Je to hodně námahy a odříkání za málo muziky a starší lidé už v tom většinou smysl své cyklistické existence nevidí. Něco jiného je nadějný mladý borec bez zkušeností, cyklistikou žijící a skvělou budoucnost vidící :-). Ten si ale pro rady na B-F nechodí.

                              Co ta 24h, pojedeš konečně letos, když ti tu loňskou zrušili?

                              0 0
                              • Mikikuba  

                                já vím, že je málo bláznů:)no je v plánu…nicméně 26.5. jdu na operaci s meniskem a letos je pro mne prvotní Indie, takže uvidíme jak rychle budu OK:)riskovat nebudu.a najeto mám taky prd…asi 5500 km napůl tak silnice a bajk.čili když pojedu bude sranda hlaďák nejmíň 10×:D

                                0 0
                              • vasek80  

                                S tím se ztotožňuji. Já v létě neobětuju vyjížďky s partou zakončené v hospodě a noční jízdou dom přísnému tréningu.

                                Cyklistika dřív po mne znamenala 100%jen ježdění pro zábavu. Po prvních závodech to dostalo novej náboj a bude to pro mne tak 75% podřízeno tréningům a 25% tomu dřívějšímu ježdění pro radost. S tím, že těch 25% zůstane ve stejném km objemu jako dřívějších 100%, pouze jsem k tomu přilepil 3× km a čase na kole tréningových.

                                0 0
                          • Biker jak Pes  

                            Zrovna jsem to chtěl napsat, že mi přijde turistův trénink jako takový ten správný přírodní typ. Prostě co bolí, to sílí. Určitě to nezatracuji, ale kdybych tohle jezdil, tak jsem z toho za 3 týdny na kaši. Ale zkus a uvidíš, co ti sedne nejlépe.

                            BTW: Když jsem viděl, jak trénoval Benčík z PSK, tak jsem myslel, že se asi poseru. Tam jakýkoliv plán nebo systém absolutně chyběl, ježdění ve stylu „ať žije chaos“ a vyhrál MČR. :-D

                            0 0
                            • McBlacky  

                              já bych z toho taky umřel :)

                              mě přijde, že řídit si interval tím, jak dlouho to vydržím a ne tím jaký motiv a jak dlouho chci jet je hodně svérázný.

                              Benčík – v české konkurenci, když vezmeš v potaz, že měl kolem sebe jediný pořádný team…

                              0 0
    • biker jura  

      jen se tak zeptám nejen pro sebe, ale i pro ostatní a pro zajímavost, jaký je názor místních „treninkových guru“ :) na dvoufázový trenink?

      Já například ted již v sezoně aplikuju model, kdy dopoledne vyrazím na krátký trenink, třeba jen 1hod (20min rozjetí + 20min intervaly + 20min vyjetí) ve kterém dám např 10 krátkých intervalů na max a jedu domu s tím že odpoledne už jen zdv nebo kompenzace (nebo prostě jedu jen tak do lesa na biku zablbnout apod.) odpoledne většinou alespoň na 2hod takže mám za den přes 3hod treninku. Někdy teda dám i dopoledne třeba 3hod sil.vytrvalosti v kopcích a dlouhých intervalech a odpoledne už opravdu jen kompenzaci, max lehkou ZDV.

      Třeba to tak tady taky někdo dělá, myslím že to není uplně od věci, ale jak píšu zajíma mě na to názor i ostatních.

      dík

      0 0
      • destr  

        Čoveče ty nechodiš do školy?

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Když už bych praktikoval dvoufázový trénink, tak bych asi určitě nedělil 3 hod dlouhý trénink. Jednu dobu jsem tak jezdil, ale bylo to spíš stylem, že dopoledne klasický trénink (3–4hod), odpoledne vyjetí.

        Když už máš napsaný 3 hod dlouhý trénink, tak mi to přijde jako velká ztráta času ho dělit na dvě jednotky. Navíc, za tu hodinu toho fakt moc nestihneš.

        0 0
        • biker jura  

          no asi jsi to pochopil jinak než to je nebo jsem to napsal blbě. nemám psaný 3hod trenink který dělím, ale dva ruzné treninky. ta 1hod je minimum s rozjetím a vyjetím mi zbývá 20min na intervaly které mají třeba 15sec a mám v nich slušnou pauzu takže myslím že toho stihnu dost. protože jak jsi psal výš je zbytečný jet takový trenink v první hodině a pak jet 2hod volně.

          0 0
    • skialp  

      Ahoj. Chci se zeptat co znamená pojem tempo?

      0 0
      • Rychlej turista  

        Tak to vím naprosto přesně: dáš stovku s kámošem za sebou a když dojedete, tak má plnou láhev. Pro jistotu se ho zeptáš, proč vůbec nepil a když ti vztekle odpoví otázkou, kdy se asi tak měl napít, tak jsi jel tempo :-)

        0 0
        • Bjerndi  

          Tvoje rady jsou nejlepší … prostě stará škola alias Viktor Tichonov :D

          0 0
      • McBlacky  

        AP-10 až AP+5

        výkon kolem Aerobního prahu. Kadence se doporučuje 75–90 avg

        0 0
        • Zerocool  

          taková kochačka? příjde mi to jako nedostatečný impulz pro zlepšení, možná maximálně v tréninku vytrvalosti na zpestření…

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Taky to beru jako intenzivnější prvek.

            0 0
          • Tomahomo  

            Stejně jako RT si pletete tempo se silovou/kadenční vytrvalostí. To co popsal Pavel není „tempo“, ale „šrot“. Tempo se jezdí jako intervaly po najetí ZDV a po něm se přidává SV a KV.

            Ale jinak ať si jezdí kdo chce a jak chce, jen mně šlo o to aby se nemíchaly pojmy. Ostatně McBlacky sem dal linky.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Šrot vydržíš několik desítek minut a ne několik hodin, takže podle mě je to tempo. Když jsem honil průměr, tak jsem jel tempo, protože je to nejrychlejší způsob, jak mít dvoustovku za sebou. Proto jsem vozíval 11, abych to z kopců mohl řádně drtit a ne jen šmrdlat :-)

              0 0
              • Tomahomo  

                Vycházel sem z tohohle: proč vůbec nepil a když ti vztekle odpoví otázkou, kdy se asi tak měl napít, tak jsi jel tempo – nechceš mně tvrdit, že pokud by to bylo fakt tempo, čili do cca 10-ti tepů nad AP tak není schopný se napít… ;o)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Tempo jsem jel já, to, že jsem mu nedal šanci se napít je známka toho, že nebyly žádné zbytečné prodlevy a to ani z kopce :-)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    to je známka toho, že byl o dost slabší než ty

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Tak jasně, že byl slabší, proto jezdíval jen v háku. Ale pokud jedeš jen tempo a v kopcích to nehrotíš, tak je schopen viset. Když jsme tak jezdit začínali, tak mě zkraje popoháněl, že můžeme jet klidně víc, ale po 20 – 30 km ho to přešlo :-)

                      0 0
            • Zerocool  

              já psal jen to, že prvek tempo u mě nic nerozvíjí a zdá se že už mě ani nikam neposouvá a vzhledem k tomu, že mám na kolo čím dál míň času musím na to trochu ostřeji…

              0 0
        • destr  

          Já to teda jezdím ANP – 5 a kolem sta kadenci

          0 0
          • McBlacky  

            to jezdíš na té horní hranici.

            schválně jsem si to vyhledal u Ondry

            http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/mytreneek/…

            výtah z textu, kdo to nechce louskat celé: Rozsah Tempa je přibližně nějakých 15 – 20 tepů (podle individuálního rozpětí TF) víceméně symetricky z obou stran aerobního prahu. Nenechte se mýlit zdánlivě malým číslem – vzhledem k tomu, že kolísání TF je okolo aerobního prahu již daleko menší než v ZDV, dovoluje Tempo zhruba stejnou variabilitu profilu i stylu jízdy (běhu) jako ZDV s rozsahem dvojnásobným.

            0 0
          • McBlacky  

            ještě přidám od Martínka:

            Charakteristika: Rozvoj silových a vytrvalostních vlastností svalu v oblasti horní hranice a těsně nad základní dlouhodobou vytrvalosti, dechové a srdeční kapacity. Technika silového kruhového šlapání při jízdě po rovině. Násobí vytrvalostní dopad ZDV. Motiv je určen pro jízdu na silnici, nikoliv v terénu, alternativně ergometr.

            http://www.cyklotrenink.com/…ink-tr-prvek

            0 0
            • Zerocool  

              já vím, ale taky je důležité kde to AP počítáš jestli na hodnotě 2laktátu nebo v okamžiku prudkého lomení křivky, bral bych to asi na 2mmol, pak by to bylo intenzivnější to rozpětí…

              0 0
    • vasek80  

      Tak jsem dnes po 2 měsících a cca 100 hodinách oficiálně ukončil objemovou přípravu.

      Našel jsem si asfaltovej kopec v lese, v CHKO, 12 km od baráku, kde za hodinu většinou neprojede ani noha. Chtěl jsem zkusit nějakej silovej interválek. Na vedlejší kopec, kde bych mohl praktikovat šrot trénink RT nějak nemám zatím mentálně. Dole nechal 1.5l PETku na dolévání bidonu a rozehřátej se pustil nahoru. Tipoval jsem, že na vrchol průměrně 4% stoupání to bude 10 minut. Cíl byly 4 intervaly, mezi tím cca 15 min ve které jsem sjel dolů a zaznamenal údaje do telefonu.

      Parametry trasy

      nastoupané metry – 105m

      délka – 2520 metrů

      průměrná rychlost nahoru lehce pod 20 km/h

      odjeto na stejný převod, posledních pár rovinatějších metrů řazeno nahoru.

      průměrné tepy – a)170 b)173 c)174 d)173

      maximální tepy – a)177 b)181 c)181 d)181

      čas na vrchol – a)9:15 b)8:21 c)8:16 d)8:17

      Takle nějak by to šlo?

      0 0
      • McBlacky  

        ty na to teda jdeš hrozně vědecky, ale kromě toho, že v prvním jsi to flákal je to určitě trénink intervalů. Jen je otázka jakých :) když nemáš změřené prahy.

        0 0
        • Mikikuba  

          :)přesně…

          0 0
        • vasek80  

          Prahy ani měřené nebudou. Kvůli tomu se do Prahy nepoženu. Sice tam jedu za měsíc, ale do ZOO.

          No jo, věděcky mě to baví, ikdyž bez těch prahů vlastně žádná věda. Když mi to někdo schválí, mám pocit, že je to dobře a pak se snáze zmáčknu. Jel jsem to asi nadoraz, více by to šlo jen v tréningu těžko.

          A rozsah takle stačí, nějakou chvíli takle a pak třeba přidat pátej interval a později najít delší kopec?

          0 0
        • o.1  

          Ciste teoreticky, keby mal zmerane prahy, co by to zmenilo na veci? Alebo keby si ani nemeral tepy. Alebo si dal uplne iny kopec napr. 20min a po treningu mal ten isty pocit. Alebo 4 rozne kopce dajme tomu od 5 do 20min.

          Mozno sa mylim ale zda sa mi ze vzdy by trenoval silove intervaly s prakticky rovnakym ucinkom.

          0 0
          • McBlacky  

            každý interval má svoje určené zatížení. silová vytrvalost AP-(ANP-5)

            to, že to tréninku chtiví jedinci rvou nadoraz je jiná věc. V podstatě kromě tréninku maximální intenzity (spurt) se neojstřejší interval jezdí do rozsahu ANP+3až5

            0 0
            • o.1  

              Ja sa pytam toto: zda sa mi ze ked ide 4×10 min tak sa snad ani neda neist niekde v tom pasme co uvadzas, inak by vydrzal tak 1–2 minuty. Alebo by to dal tak 1–2 krat a dost, ci nie?

              0 0
              • McBlacky  

                4*10 je možný odjet nad ANP, pokud dáš mezitím 20 ZDV.

                0 0
              • biker jura  

                nad ANp se dá vydržet dost dlouho, zvlášt když nemáš ještě tolik najeto a tolik tě to nebolí, tak ti ani nepříde …

                0 0
                • nox159  

                  tepove nad ANP neby vykonem nad ANP to je podle me hodne podstatny rozdil…

                  0 0
                  • Tomahomo  

                    :o)

                    0 0
                  • McBlacky  

                    podle mě se v tréninku podle výkonu pojem ANP nepoužívá. Pracuje se s FTP a od toho odvozených intenzit.

                    0 0
                    • nox159  

                      o tomhle se vubec nebavim…

                      0 0
                      • McBlacky  

                        asi nechápu jak jsi to myslel.

                        když podle tepáku jsi nad ANP je to jasný, dá se říct, že v tu chvíli podáváš výkon anaerobní. Pokud netrénuješ podle tepů, jedeš v anaerobním pásmu intervaly typu VO MAX nebo Anaerobní kapacity. Výkon nad ANP mi moc smyslu nedává

                        0 0
                        • nox159  

                          tak ja to zkusim vysvetlit…

                          cisla jsou ciste nahodile…

                          na ANP mam 180tep/min a 500W

                          kdyz jedu zavod a vezmu si z toho zaznam tak podle tepu jedu vetsinu zavodu nad 180tep/min ale když si vezmu zaznam z watmetru tak ty useky ktere jsem s tema tepama nad 180 ( tedy nad ANP ) nemam vsude vykon nad 500 coli podle vykonu nejedu nad ANP ale nekde mezi prahy…

                          z toho vyplyva ze podle tepaku jedu nad ANP treba 70min ale podle watmetru mam vykon nad tech 500 treba jen 40 min…

                          0 0
                          • Tomahomo  

                            Netuším kolik vážíš, ale 500/80=6,25 a 500/70=7,14!!! Neudělali někde soudruzi z NDR chybu?

                            0 0
                          • McBlacky  

                            ono tam zas takové zpoždění tepů za wattama není, čím delší úsek, tím víc se to na průměru srovná.

                            Na úsecích trvajících desítky sekund platí to co píšeš, na průměru desítek minut už ne.

                            0 0
                            • nox159  

                              pak je to mozna vec nazoru nebo to blbe chapu uvedu jeste jeden priklad :)

                              vyjedu kopec na krev po nem je rovina kterou jedu na max ale rychlost po tom vyjezdu mam na te rovine jen dejme tomu 20km/h pri tepech pres 180, kdybych ten kopec vyjel v ZDV tak si to rovinu dam rychlosti 20km s tepama klidne jen 150 tep/min

                              je to tak nebo se pletu? v obou pripadech jedu tu rovinu na stejne waty ale pritom tepy jsou jinde…

                              0 0
                              • McBlacky  

                                je to díky tomu, že uvádíš krátkodobou situaci. I když kopec vykašíš, tak pokud ti neseklo a jsi normálně trénovaný sice rovinku zahájíš menším výkonem na vyšších tepech (máš tam to zpoždění reakce tepů) ale při držení konstantního tempa ti tepy klesnou za 2–3minuty tak kde by jsi je měl, kdyby jsi začal ze ZDV. Ten interval závisí i na tom, jaké tempo jedeš po té rovině. Nejvíc to ale záleží na tom, jak jsi trénovaný. Běžně netrénovaný člověk vyletí kopec, zahltí se a není schopen rozjet rovinku.

                                0 0
                                • nox159  

                                  jak se to vezme to kratkodoba… 3min kopec na to minuta rovina 30s sjezd a zas to peres do kopce… asi nejsem dost trenovany no… mi to prijde ze pokud se meni sklon tak to muze udelat hodne velky rozdil v řadech desitek minut… i na 90min trase…

                                  skoda ze mi to computer nevypise bylo by zajimave mit zaznam ze zavodu a k tomu zaznam z bezne vyjizdky kde se bude clovek do kopcu krotit…

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    kdybys udělal průměry watů a tepů celé trasy bys to na průměru viděl. Při velkých skocích v tempu bude avf TF pro takovou vyjíždku vyšší než při konstantním tempu. Právě díky zpoždění TF kdy směrem dolů je to hodně nepružné a odvíjí se to od tréninku.

                                    0 0
      • Biker jak Pes  

        Takhle nějak by to šlo, sice jak píše Blacky, mít aspoň trochu přehled o svých prazích se hodí. Doporučuji si alespoň udělat Conconiho test, který ti řekne, kde máš ANP. V mém případě to sedlo plus mínus 1–2 tepy, takže docela přesné.

        Jinak pokud jezdíš silovou vytrvalost, ta se nejezdí na maximum, zhruba kousek po ANP. Samozřejmě RT ti zase napíše něco jiného. :-D Silová vytrvalost není o trénování kardiovaskulárního systému, ale jde hlavně o tu sílu.

        Dobré je postupně zrychlovat, jak v rámci jednoho intervalu, tak i v rámci celého tréninku. Tzn, jednotlivé časy mít rychlejší a rychlejší, což se teďka v tvém případě podařilo. ;-)

        Jinak samozřejmě, pokud budou rezervy, tak můžeš postupně přidávat další a další kopce. ;-)

        0 0
        • vasek80  

          Jo ten test udělám na spineru. Už jsem o tom něco načítal, jen musím přidělat nějakej cyklokomputer abych věděl nějakou virtuální vzdálenost po které budu přidávat.

          Ten první interval jsem jel na 2 převodník a vyší kadencí, pak jsem tam hodil velkou a kadenci si počítal (aby mi rychleji utekla minuta) a jezdil kolem 70–75. Každopádně poslední jsem si říkal, že ještě zrychlím, ale nešlo to už.

          Jinak jak sám píšeš výše. Bylo to tréningové max, také se kousnu ve dvou víc a o závodě ani nemluvím.

          Tohle asi budu teď jezdit 1× týdně a 1× týdně zařadím krátké intervaly do max no a mezi ZDV a kompenzaci. Vychází mi to pěkně 5× týdně na kole.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Právě ta silová vytrvalost se jezdí nízkou kadenci, jinak to nemá efekt a jedeš něco jiného. Projdi si všechny prvky na stránkách Ondry Vojtěchovského. Má to tam dobře popsané.

            http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…ory/4/44/96/

            Na druhou stranu můžeš samozřejmě experimentovat a pozdějí zjistíš, co je pro tebe nejefektivnější. Třeba konkrétně v mém případě me tyhle tréninky absolutně nebaví a to mám kopce opravdu rád. Časem jsem zjistil, že nejlíp natrénuju sílu v kopcích, když pojedu optimální převod + 2,3 převody navíc. Kadenci teďka z hlavy nevím, ale bude to něco mezi.

            0 0
            • vasek80  

              Já to tam na těch stránkách četl, ale to je moc komplikované a moc metod. Chtěl bych jezdit jen takovou tu dnešní silovku, pak krátké intervaly, ZDV, kompenzaci a pak prostě lesem po trasách závodů nahoru a dolů. Si to tak trochu zjednodušit. Tu kadenci budu postupně snižovat, uvidím co na to koleno.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Však jasně, hlavně se do toho nezamotat. ;-)

                K tomu kolenu, s tím opatrně, kdyžtak jak budeš jezdit ty silové úseky, tak moc rychle neskákej s kadencí. Neměnit z 60 během vteřiny na 100, to kolena nemají moc rády. Jinak by to mělo být v pohodě.

                0 0
        • Rychlej turista  

          Já přesnost těch pojmů tolik neřeším, takže je možné, že jsem popsal něco jiného :-)

          0 0
        • Rychlej turista  

          S tím zrychlováním je to dobrý způsob, ale nechtěl jsem to psát, abych zase nebyl nařčen z pralesních metod :-)

          Takže délku kopce má dostatečnou a pokud se mu zdá krátký, může použít právě metodu zrychlování. Klasicky se to dělá tak, že vstoje začne na lehký převod a postupně řadí vždy o zub těžší při zachování stejné kadence, takže po přeřazení zrychlí. Po chvíli zase o zub těžší a zrychlení a tak pořád dál. Ideální na to je šimaňácké řazení, protože u něj můžeš zmáčknout páku a přesně vystihnout okamžik přeřazení, kdy tu páku prostě jen pustíš. To s campou nejde.

          0 0
          • biker jura  

            a jakmile přestaneš zrychlovat tak konec předpokládám, dál to hrotit a zpomalovat asi nemá smysl, takže ani tak nejde o čas jako o plynulé zrychlení? jen jestli to dobře chápu :)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Na to je nejlepší nějaký kratší kopec, tak půl km, abys měl ještě dost sil nahoře založit velkou, přes vrchol ji roztočit, zalehnout a vydýchat se. Nebo si to u dlouhého kopce vypočítat a začít zrychlovat pár set metrů před jeho vrcholem, kopec si zase alespoň o 50 m prodloužit a svěsit nohy teprve potom, kdy už máš rychlost. Ukrutně to zvedá průměr. Slabší kusy to dělají tak, že se vyplazí pomalu nahoru, tam svěsí nohy a čekají až se rozjedou. Pak se diví, že nejsou schopni jezdit vyšší průměry.

              0 0
              • McBlacky  

                to je hodně důležité i na lyžích. Ale kdo na to má :) aby to opravdu roztočil

                0 0
                • Zerocool  

                  to uměla perfektně Alča i na kole, tak je to na lyžích učili, ne svěsit na konci kopce, ale až za horizontem a je to sakra rozdíl, ale zmáčknout se ještě, když jedeš kopec na krev je umění…

                  0 0
          • o.1  

            To treba jazdit v stoje?

            0 0
      • vasek80  

        Se to včera ani nezdálo, ale nakonec jsem si naložil víc, než by bylo zdrávo. Sice nohy dnes jako bych včera ani na kole neseděl, ale spodní průdušky a plíce jsem večer a dnes z rána pořád cítil. Ono v lese bylo 25 st. a když jsem jel těch 100 výškových metrů dolů, tak to bylo na dlouhej, no a nebo to možná bylo spíše z toho, že jsem po půl roce takle pusou dýchal prvně a tělo není zvyklé. Takové tepy a intenzitu jsem jel naposled 4. října.

        0 0
        • JayDee  

          jednak prach (nenavidim), jednak vysoka inzentiza dechu, u me bezny stav po prvnich par zavodech.

          0 0
        • vasek80  

          Tak to byl tedy tréning za všechny prachy. Průdušky to chuděry nerozdejchaly a už chrchlám zelenej blivajs. Teplotu nemám ani krk to nepoznamenalo. Je to jen vespod průdušek. Naordinuju si klid, předávkuju se vitamínama a snad to bude za pár dní v klidu. Teď by mě fakt zajímalo jestli to bylo teplotou, nebo intenzitou. Abych příště neudělal stejnou chybu. No asi nejspíše od obojího trochu. Navíc celou zimu jsem byl fit, tak už jsem měl možná trochu nárok.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Pokud sis jen řádně propálil kotel a jinak ti nic není a jen vychrchláváš, tak se ti mohlo stát to nejlepí, co mohlo. Prostě jsi jen provětral dlouho nepoužívané plicní sklepy a uvolnil se ti bordel v nich uložený. Do týdne bys měl vychrchnout poslední, ale velmi kvalitní chuchvalec a od té doby se ti bude dýchat jedna radost. Tímto vyčištěním si vlasně zvětšíš kapatcitu plic.

            0 0
          • Bjerndi  

            zajímalo by mě jestli jde tyhle problémy nějak řešit. Od jisté doby asi rok a něco trpím na podobný věci. I když jsem v podstatě zdravej tak v krku chuchvalce a taková částečná rýma. Je něco čím bych podpořil protiakci ? Přijde mi, že po loňským zánětu nosohltanu na mě tohle útočí vyloženě pravidelně.

            0 0
            • vasek80  

              Mě průdušky zlobí od vojny, kdy jsem prodělal zánět průdušek a zápal plic. Zítra skoro týden od osudného tréningu, kašlu pořád, že jsem si na noc musel brát codein, ale teplotu jsem neměl vůbec a ani jiné obtíže, jen takovou celkovou slabost. Zítra už zkusím na kolo.

              V tvém případě bych si chtěl nechat udělat vyšetření na stafilokoka, nebo jinej sajrajt.

              0 0
            • Slavoš  

              Jo je Amoksiklav,ale je na předpis,stačí když popíšeš svůj stav, zapáchající hleny bez teplot.Je to antibiotikum.

              0 0
    • krokus  

      Co dělat, když je člověk hodně unavený z práce a na kolo vůbec nemá chuť? Přinutit se jet alespoň kratší ZDV?

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Jednou to překonat a vyjet, na kole zjistíš, že tě to vlastně bavilo a po dojezdu budeš mít spokojený pocit, že jsi nakonec vyjel. No a pak každý další den si vzpomenout na ten pocit po dojezdu a brát to jako motivaci. :-D

        0 0
        • destr  

          Přesně tak, čím míň se mi chce jít na kolo, tím líp mi to pak jede.

          0 0
        • krokus  

          Nakonec jsem to odpoledne nepřekonal, večer přišla nečekaná rodinná povinnost, takže jsem vůbec nevyjel. Ale vztek můžu mít jen sám na sebe.

          0 0
      • McBlacky  

        když to fakt nejde, kašlu na to. Přes únavu je to zbytečný, akorát ji kumuluješ

        0 0
        • jonti  

          nekdy vyrazim, a kdyz se to nerozjede do dvaceti minut, tak to opravdu nema cenu.

          0 0
      • Vejr  

        Nedávno jsem tohle vyřešil, dělám 12h nepravidelný směny, kolikrát po denní jsem dosti unaven – objevil jsem 30 km okruh na kterým se jezdí silniční závod a podle stupně únavy dám nejmíň jeden vždy. Nejtěžší je vyjet a v tom mi pomáhá neustálé pičování jak se mi nechce, přitom se automaticky připravuju až sedím a jedu, pak už to jde a následně se řídím pocitem.

        0 0
    • vasek80  

      Pomalu se po lehčím odstavení kvůli plicím a průduškám vracím do plného tréningu. Za 14 dní mám v plánu první závody.

      Můj dotaz už nebude směřovat k trénigu, protože to už tak nějak mám ujasněné a oblíbil jsem si určité rady a postupy. Zajímá mě ale STRAVA a doplňování energie během závodu.

      Řekněme, že 24 hodin před závodem budu jíst lehké jídla s vyšším obsahem sacharidů, jako rýže, těstoviny a brambory. Tuky doplním třeba snídaní slunečnicového chleba s máslem a marmeládou. Osobně mám při vysoké zátěži raději prázdnější žaludek, tak třeba hodinu před závodem bych si ještě zamíchal nějaký sacharidový gainer. Samozřejmostí je hodně pít (možná Birell by nebyl od věci, kvůli minerálům), což jste mi už poradili.

      Teď je ale pro mne neznámá doplňování energie při závodě.

      Mám nakoupené carbosnacky a müsly tyčinky. Jak bych měl správně při závodě jíst?

      Hlavně mě zajímá krátkej závod 1 hodina. Po 20 minutách carbosnack stačí až do konce? Pak 2 a 3 hodinové akce vždy každou půl hodinu něco?

      0 0
      • Zerocool  

        Na jednu hodinu se stihneš tak 2× napít, nic jiného neřeš…

        0 0
        • vasek80  

          To mi připomělo loňskej sprint do kopce, kdy jsem si na 25 minut nebral ani bidon. Nahoře jsem ale vypil snad 2 litry.

          0 0
      • McBlacky  

        před závodem než birell je dobrý více ředěný inonták.

        před hodinovkou raději 90minut nic nejíst. Jako snídani bych volil kaši (2 balení emko instatní třeba)

        při závodě toho moc nestihneš, pokud chceš jet na výsledek, tak hodina je palba jako prase, ani nestihneš vzít kelímek na občerstvovačce.

        Pokud to není tak vyhrocený, tak po 20–30 minutách dát gel je dobrý, ale aby jsi se v tý intenzitě neudusil. Pití si vem max půl litru, ale nejspíš kus dovezeš do cíle.

        0 0
        • vasek80  

          Pojedu palbu co to půjde od začátku.

          Co ty 3 hodinové? Po jaké době cca 80kg tělo vypálí glykogen, respektive jak často je dobré doplňovat cukry, aby nedošel. Je mi jasné, že každej budeme individuální, ale zajímá mě, jak to řešíte ostatní.

          0 0
          • Zerocool  

            měl bys být schopen ujet 2 hodiny bez ničeho, ale pak si můžeš tak sednout do škarpy, já třeba tak po hodině začínám gely a co půl hodiny dávám až do cíle, na pití mi stačí tak 1,2 litru, ale vím, že piju málo…

            0 0
            • McBlacky  

              no v plný palbě spíš tak tu hodinu. Ono to, že někdo kdo tě típne o 5 sekund to zajede bez ničeho a ty na 3 gely (2h závod) znamená, že on jel piánko (víc natrénováno) a ty šrot.

              0 0
      • jonti  

        Hlavně bych se soustředil na kvalitní rozjetí, klidně 30–45 minut, včetně kratších intervalů.

        S sebou ti stačí jeden gel, stejně ho ale pravděpodobně nesníš.

        0 0
    • nox159  

      zdravim,

      mel bych dotaz ohledne rozdeleni planu do makrocyklu, mezo cyklu…

      nebo spis bych se rad zeptat jestli je to nutne to nejak cyklit, jestli to ma az tak velky vyznam nebo tomu tak velky vyznam netreba prikladat…

      berme mezocyklus jako 4 tydny, ma cenu jet tu posloupnost jako ze prvni 3 tydny stupnovat a ve ctvrtem tydnu se vratit na uroven prvniho až druheho tydne a brat to trochu regeneracne nebo to neni treba resit tak moc a jezdit proste tak jak se mi bude chtit?

      0 0
    • Bjerndi  

      Tak já mám za sebou cca za 2,5 měsíce 1900km a cca 90 hodin v sedle + samozrejme dalsi sporty. Bohuzel chtel jsem mit tak o 600km vic, ale nemoc to zhatila.

      Jinak mi prijde, ze ted uz jsem na nejakej patek ( odhadem proste mesic tzn stav od nemoci ) na stejnym a nehne se to ani moc na jednu stranu, trochu mi prijde ze me boli nohy :D

      Pred nemoci jsem citil ten pokrok mnohem vic a skoro bych to nazval formou :))

      Nejezdil jsem teda jenom ten zaklad, ale mnohdy proste normalne, na nejakou prehnanou hranu teda temer vubec.

      Je jeste realny nekam pokrocit, nebo bude lepsi uz jen nejaka udrzovacka ( ta by mela vypadat jak ? ) a vic bych se zameril ted na plavani a lehce beh ( pokud zada dovoli )

      0 0
      • McBlacky  

        jak píše RT, to že máš formu poznáš podle toho, že tě pořád bolí nohy :)

        podle Zdendy Kříže máš zase formu když se ti chce spát a zíváš :)

        tak nevím…

        0 0
        • nox159  

          super, mam dvojnasobnou formu :)

          0 0
        • Bjerndi  

          tak to jsem formu neměl, to ji mám asi až teď a stejnou jak nox, dvojitou :D … ale trochu me to uklidnilo, protoze jsem si rikal, ze to je divnej stav

          A jak ted dal ? Nejaky tipy, jak se z tohohle stavu zlepsuje ?

          0 0
          • vasek80  

            Já má najeto o něco málo více jak ty, ale zjistil jsem, že vůbec nemůžu kopce. Na tepech 130 jsem oproti dřívějšku neutavitelnej. Jenže když přijde kopec a tempo nad 150 tepů a silovější šlapání, tak nohám dojde hned. Zkoušel jsem na fullu trasu závodu co se pojede za 14 dní a ty kopečky mi teda zatápí. Prostě nohy nad tepy a intenzitu co jsem jezdil od března vůbec nefungujou a přeletí jen brdky a jakmile je delší kopec dochází jim a hlavně co je nejhorší hlava to balí a nechce se.

            Zatím jsem jel intenzilu jen 2×, poprvé to odskákaly průdušky a skoro 14 dní out a po druhé jsem ten 105m stoupání kopec dal lehčeji a jen 2×, protože jsem ještě kašlal. Zítra se chystám na trochu větší kotel, asi to nepojedu na max, ale vícekrát.

            Myslím, že už po tom objemu se musím zaměřit více na sílu, intenzitu a delší tahavé kopce, které na tom závodě budou dělit zrno od plev. Tak to cítím u sebe já, a věřím, že se zase pohnu dál.

            0 0
            • biker jura  

              no na max by ti to ani nic nedalo …

              0 0
              • vasek80  

                Myšleno na max, co jsem schopen cca 5×10 minut.

                0 0
              • blaf  

                a to kdyz jedu na zavode na max tak mi to nic neda? proc se teda rika, ze zavod je nejlepsi trenink?

                0 0
                • biker jura  

                  no při zívodě jedeš na max rychleji než na max při treninku takže to ti dá mnohem víc. a navíc jet v treninku 5X10min na maximum bych tě chtěl vidět. To že si myslíš že jedeš co to jde ještě není maximum akorát se unavuješ. samozřejmě že nějaké 2min intervaly na max josu dobré, ale o tom se tady nemá cenu bavit, vše už tu padlo několikrát dokola …

                  0 0
            • Bjerndi  

              no před nemocí jeden kopec dlouhej cca 10–12 minut jsem byl schopen jet pocitově opravdu solidně, teď teda nevím nedostal jsem se k němu.

              Jinak prostě dřív jsem kopce ( mluvíme o kratších úsecích ) šlapal na relativně vyšší kotel ( ne max ) a ke konci už byly stehna solidně cítit, ale při zlomu jsem byl schopen jít do vyšší rychlosti a na rovině pokračovat a jen se do noh rozlil jakoby ten pocit rozjetí únavy.

              Teď mi přijde, že se možná tolik nenadřu, ale nohy bolí o trochu víc a i to rozjetí při překlopení na menší % /rovinu jde víc ztuha.

              A záverem postřeh ze soboty cca po 60–70km jsem se dostal do stejnýho bodu co jezdím pravidelně a rychlost tam byla o 2–3 km na hoďku menší než když to jezdím v rámci kolečka který má cca 40–50km a tohle je zhruba po 15ti.

              0 0
            • Sipal  

              Já měl předloni placeného trenéra, který ordinoval hlavně ZDV a dopadl jsem podobně, cokoliv nad ZDV bylo zoufalý. Co jsem tak načet a vypozoroval, tak ZDV a objemy se jezdí mimo jiné pro to, aby se tělo adaptovalo na dlouhodobou zátěž a dokázalo z ní regenerovat, ne na zvýšení výkonnosti. Najeto máš dost, takže klidně začni jezdit kopce víc na sílu nebo tempo po rovinkách, nakládej si třeba jen o kousek víc než doteď a uvidíš, co to udělá. Až zjistíš, že ty kopce jdou taky vylítnout a nejsou tak dlouhý, jak to teď vypadá, hlava to taky bude brát jinak. Já letos ZDV věnoval jen únor, pak jsem začal jezdit intenzity. Když jsem jel prvně na silničce koncem února, kopec nad Berounem jsem jel 13 km/h na nejlehčí převod a na 165 tepů a myslel jsem že zdechnu. Dneska do 145 tepů a 19km/h. Jakmile zařadíš intenzity, jde to docela rychle nahoru, jen ty tréninky nesmíš přepálit, radši přidávat postupně.

              0 0
              • Tomahomo  

                Ty jsi zázrak přírody! Běž na odborné pracoviště a nechej se vyšetřit. Tedy ono je to dvojsmyslné, ale původně sem myslel vyšetření těla, nicméně můžeš přidat i vyšetření hlavy ;o)

                0 0
                • Sipal  

                  Tak to sem nepochopil, asi fakt něco s hlavou, v čem je problém?

                  0 0
              • biker jura  

                přírodní supertalent :D

                0 0
                • Sipal  

                  Hele Sašo, jestli mi něco chceš, tak to napiš na rovinu, jinak víš co…Debatovat s trolama fakt nemám zapotřebí.

                  0 0
                  • Tomahomo  

                    Tak na rovinu, pokud se za tři měsíce zlepšíš o 50%, to nepočítám další km/hod, tudíž %, v poklesu tepu, pak jsi vážně hříčka přírody a nechej se prozkoumat učenou společností. HOWGH.

                    0 0
                    • Sipal  

                      Proč tě to tak vytáčí? To je něco divnýho na tom, že jsem byl po zimě sračka, která neměla na 39/23 a utavila se v kopci, a teď už si nohy zvykly a vyjedu to? Zkus trochu přemejšlet, než se začneš do někoho navážet. Nebo vem kolo do Berouna, vyjedem to, prozkoumáš mi budíky a bude jasno, ty howgh.

                      0 0
                      • Tomahomo  

                        Mně to nevytáčí, já jsem ne zdejší vypravěče pohádek zvyklý, mám z tebe jen legraci.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          já myslím, že to není nereálný. Zkus 3 měsíce nedělat vůbec nic a uvidíš jaká bude „forma“

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            To je ale opačný proces. Dostat tělo do nějaké výkonnosti bude mnohem náročnější než to jenom nechat spadnout na nulu.

                            0 0
                        • vasek80  

                          Já bych asi dnes také napsal malou pohádku o poklesu tepů, ale má to logické vysvětlení. Před nemocí když jsem jel ty intervaly jsem tepal o cca 10 víc a i maximální tep v intervalu byl skoro o 10 víc. Rychlost stejná, možná na 8,5 minutách o 10 vteřin pomalejší. Pořádně jsem to neměřil. Bylo to určitě tím, že jsem byl dnes 3 den na kole a před těmi cca 3 týdny po odpočinku. Dnes jsem se nemohl nějak pořádně roztočit.

                          0 0
                          • Tomahomo  

                            Jo, takže v únoru pojedu danou trať např. rychlostí 20 na 165-ti tepech a za tři měsíce 30 na 145-ti(za předpokladu stejné trasy, bezvětří, stejného kola, atd.). Tak a teď fakt tu o Červené Karkulce.

                            Dál už fakt na nic nereaguju, beru jej jako hříčku přírody.

                            0 0
                    • Pebe  

                      nevidím důvod, včera bylo pondělí, jestli si dal o víkendu nějaký závod, klidně může být tak unavený, že se kolem těch 145tepů bude pohybovat. Ony ty tepy taky nejsou úplně stoprocentní ukazatel formy ;-)

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Tohle je standardní situace, zvlášť, jestli přes zimu moc nejezdí a teď, po třech měsících, už je ve fázi, kdy tam pere velkou. To zažívám každý rok.

                        0 0
                    • jonti  

                      Mě to tak nereálný nepřijde, mám to podobně, jsem velmi hubený 187cm na 68kg, vytrvalost mám dobrou, najížděním silových intervalů a závodů se mi výrazně zlepší síla a zlepšení časů je taky v desítkách procent.

                      0 0
                      • Tomahomo  

                        Desítky % je stejně 10 jako 90. Pokud by bylo pravda co tvrdí, pak by v únoru jezdil např. 20km/hod na ANP a za tři měsíce 30km/hod na AP, čili na ANP by to bylo např. 33–34. To ti fakt přijde normální?

                        0 0
                        • jizby  

                          U aktivního závodníka, co si průběžně hlídá formu i přes zimu by to normální nebylo, byl by to příznak vážné chyby, ale u hobíka, který na to v zimě peče a jezdí jak se mu chce – to je o dle mého názoru normální.

                          Navíc – když přijde indispozice v podobě slabé nemoci, tak to dokáže udělat samo dost i když se v klidu cítíš celkem dobře. A ty polozdravý stavy, jarní únavy a pod kdy se nemůžeš furt nějak nabudit jsou u někoho taky častější.

                          0 0
                  • biker jura  

                    jo seš nejlepší a máš samozřejmě pravdu :D

                    Na rovinu? píšeš nesmysl nebo si asi v nečem frčíš.

                    Dál debatovat fakt nebudem, akorát to kazí vlákno.

                    0 0
            • Bjerndi  

              No já si něco jako pokus o intenzitu zkusil dneska. Teda všechno na asfaltu a na takovým okruhu cca 14 km jsem zkusil jet na plnej kotel, nebo prostě spíš co to šlo všchny kopce ( většinou odhadem 300 – 600 metru ) a jako schopnost zrychleni proti drivejsku je celkem solidni, ale neumim si predstavit opravdu dlouhej kopec, tam prostě stehna vytuhnou.

              0 0
          • biker jura  

            jak by řekli někteří nejmenovaní, per tam velkou!

            0 0
        • Rychlej turista  

          Proč to Zdenda zapíchl? To ho zapomněli vzbudit? :-D

          0 0
    • vasek80  

      Teoretická situace. Jezdím 3+1 a chtěl bych vždy do toho jednoho cyklu zařadit jeden den intervalů. Teď jsem jel první den 2,5hod ZDV, druhej 3,5 hod ZDV a třetí 5× 8,5 minut intervaly. Ke lepší zařadit intervaly na začátek, doprostřed a nebo je nechat na konci kdy po nich následuje den volna?

      0 0
      • biker jura  

        intervaly jsou lepší na začátku protože na ně musíš být odpočatý, dát je takhle nakonec je spíš kontraproduktivní. však píšeš výš že ses nemohl roztočit, to je přesně ono.

        0 0
    • Bjerndi  

      Ještě lajckej dotaz ? Jak ladíte formu těsně před závody. Jde spíš teda o pocit než možná nějaký opravdový zlepšení výkonnosti.

      Napadlo mě to včera večer když jsem z práce vyrazil v 10 večer domů a nohy konečně byly fakt svěží jedna báseň. Režim z předchozích dnů byl cca následující sobota 80km a na mě solidní terén, neděle plavání a 1,5 hodky tenis. Pondělí ráno 2 hodiny kolo a od desíti do desíti v práci.

      Vlastně jediná změna byla, že jsem se zas po nějaké době dokopal pořádně pít a vypil cca 4 litry tekutin.

      Takže mně z toho vyplývá, že třeba den před závodama by to chtělo už jen nějaký lehký " vyjetí,vyklusání, vyplavání prostě podle nálady a šmitec.

      Na druhou stranu dřív ve fotbale jsme na to moc nehráli a v pátek byly tréninky normální i před víkendovejma zápasama :)

      0 0
      • biker jura  

        před závodem (den) je vždy potřeba se rozjet, ale záležíto na člověku jak. různý sprinty a úseky klidně na šrot, někdo se zase jen tak vozí, to je na člověku, žádný typ neexistuje každej si na to musí přijít.

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Čtvrtek dát volno a pátek se rozjet. To je ale individuální záležitost. Dřív jsem si dával jenom lehce hodinu. Dneska mi nevadí 2 hodinový trénink do rychle, někdy i za autem.

        0 0
    • vasek80  

      Už je to konečně tady. Po měsících trénování podle rad těchto dvou vláken a své hlavy konečně první závod za sebou.

      No asi jsem čekal trochu více, ale myslím, že jsem měl málo natrénované intenzity na tak krátkou trať. V mém podání to byla přesně hodinová akce a já se ke konci dostával do pohody. Ze začátku mi píchalo v boku (asi málo intenzivní rozjetí) a nedokázal jsem akceptovat tempo. Asi jsem se o proti loňsku o moc neposunul, ačkoli mám a 3 měsíce najeto víc jak loni za celou sezonu. Uvidím zase příště, myslím, že teď to teprve půjde nahoru. Pro představu mé kondice jsem s hodinovým časem zaostal o 12 minut za klukem co jezdí na kolopro většinou do 20. Ještě někde najít 5–7 minut a jsem spokojenej.

      0 0
      • Lada,s  

        Hlavně neztácet hlavu a nemít na začátek velké očekávání. A jeden závod o ničem nevypovídá :-) Mě se letos zatím taky moc nedaří přestože trénuju víc jako loni. Trénink dobrý, ale zatím se nějak nedaří to „prodat“. Prostě dobrý výsledek záleží na mnoha faktorech :-)

        0 0
        • McBlacky  

          mě přijde, že každý trénuje víc než loni v tom to je :)

          0 0
          • vasek80  

            To určitě, když se člověk podívá na časy třeba 4–6 let zpět, tak sí říkám, že jsem nezačal jezdit dříve ;-)

            0 0
            • Bjerndi  

              když se podívám na svoje předpokládaný časy za 3 roky :D:D

              0 0
          • JakeF  

            Já ne, přiznávám se bez mučení :).

            0 0
      • Bjerndi  

        No vzhledem k tomu, že si zvylej na delší tratě to je dobrej start. Držím palce dál.

        Já asi zahájím v sobotu triatlonem se silniční částí 41 km…to by pro mě mohlo být tak docela dobrá vzdálenost, ale asi to pojedu na biku :)

        Jinak už jsem asi zjistil ty moje problémy s krkem…klimačka v práci, to je fakt děs a moc nevím co s tím, tady ju rozhodně nevypnou

        0 0
        • vasek80  

          KLima je svinstvo. Dřív jsem to na sebe nechal fučet naplno v autě a s věkem ubírám a vyvarovávám se přímému foukání. Mě to likviduje horní cesty dýchací.

          Jinak na delší závody se těším. Pro mne ideál od dvou hodin nahoru. Po hodině se probírám, něco sežeru a postupně začínám zrychlovat.

          0 0
          • Bjerndi  

            já klimu v autě ani nepoužívám. Já bych řekl, že tady v ní je hrozný svinstvo, lidi přechází nemoci atd a co všechno v těch trubkách lítá radši ani nechci vědět. Kosa tady většinou není, ale asi radši budu chodit preventivně ve svetru i teď v práci…budu jak exot.Už jsem zařadil i umělý vitamíny C, z ovoce to asi nestačilo, nebo jsem už chycenej a stačí vždycky málo.

            Mně vyhovují na biku tak cca 2–3 hoďky, většinou jsem najížděl v tomhle rozmezí a dá se říct, že mi jdou slušně nohy, nebo mi to aspoň připadá. Rovnou se příště přiihlaš na nějaký delší závody, to bude skvělej pocit až se budeš prodírat celej závod dopředu a lidi okolo Tebou budou hyn

            0 0
      • kupi  

        Blahopřeji k výsledku :-) Prosím tě, jak dlouho si se rozjížděl? V sobotu pojedu závod, který bude mít také okolo hodiny. Říkal jsem si tak třeba hodinu (v kompenzaci), ale nevím, jestli to není zase moc :-D Nejlepší bude, když časem zjistím sám, co mi vyhovuje, ale nerad bych udělal nějakou fatální chybu :-D

        Díky

        0 0
        • blaf  

          na tak kratkej zavod klidne i hodinu, a ne cely v kompenzaci, i vyssi intenzitu

          0 0
        • vasek80  

          Já cca 30 minut a pak jsem si našel 300 metrů dlouhej kopec a ten jsem 2× vyletěl co to šlo. Bylo to málo. Měl jsem se roztočit do pořádnějch otáček alespoň 4× a pak jsem si dal 20 minut oddych před startem. Příště se na krátkou akci zkusím rozjet pár krátkejch intervalů do mrtva abych se přiblížil maximálnímu tepu.

          0 0
        • jonti  

          Rozjíždět se potřebuješ v intenzitě, několika minutový úseky těsně pod ANP a podobně. Bez toho na startu zůstaneš stát, budeš se divit, jak ti všichni ujedou a potom si říkat, že v druhé polovině závodu se ti jelo dobře.

          0 0
        • biker jura  

          hodinu minimálně a klidně 2 až 3 dvouminutové useky skoro naplno. já dávám ještě těsně před několik sprintů. kompenzace je ti na …:D leda na prvních max 10min a na posledních max 5min na odplavení bordelu z rozjíždění.

          0 0
          • Lada,s  

            přesně tak. Kompenzaci si nechat na vyjetí po závodě :-)

            0 0
          • JakeF  

            Hodinu minimálně? :D A kolik mi to přidá na výsledku proti mýmu klasickýmu „zajdu si projet jedno kolečko na trať a pak na asfalt do kopečka vyzkoušet, jestli to dneska bude bolet“? :)

            0 0
            • biker jura  

              zkus si to …

              0 0
              • JakeF  

                Ale mě by to fakt zajímalo, kolik to může udělat… Na ČP XC už takhle musím vstávat dost nechutně ráno, teď na Kutnou Horu to bylo po akci dost kritický, že jsem usínal za volantem i přes energeťák na pumpě… A nějak mi nepřišlo, že bych byl schopnej v závodě do toho dát víc. Ale asi to holt jinak nepůjde, než že to někdy vyzkouším…

                0 0
                • McBlacky  

                  co čtu tak nejvíc by ti pomohlo, kdyby jsi tam přijel odpočatej. Alespoň u mě to dělá víc něž rozjetí. Na závody se startem extra brzo už seru. Cokoli co mě nutí vstávat po 7:00 nedávám. Pokud to chci moc, jedu den předem.

                  0 0
                  • JakeF  

                    Tak třeba v Kutný se mi právě jelo parádně, i když jsem předtím celej tejden měl průměrně tak 5h spánku… Teď to bude podobný, na dnešek jsem zase nespal vůbec a na pátek to bude možná stejně, teď pro změnu kvůli zkouškám :D. Mi ale přijde, že na ty krátký to až tak nevadí a jede se mi v pohodě, na něčem delším by mi asi seklo pořádně… A je to ČP XC, kvůli něčemu menšímu bych se na to vstávání asi taky vykašlal.

                    0 0
                • biker jura  

                  kvalitní rozjetí udělá ku.evsky hodně, ale kdo se to nenaučí tak to nikdy nepozná …

                  0 0
                  • JakeF  

                    Rád se nechám poučit, já nikdy žádný vedení neměl ;-). „Ku.evsky hodně“ znamená v řádu minut?

                    0 0
                    • biker jura  

                      na hodinovým závodě a víc už by se dalo hovořit i o minutách … píšu to víš jak to dělám já tak to zkus třeba tak. jinak na netu je toho plno, ale každý člověk je jiný a musí si to najít. obecně platí že čím kratší závod tím delší a hlavně intezivnější rozjetí a u xc je to klidně několik intervalů na a nad ANP, sprinty na max apod … je toho mnoho a mnoho, žádný obecný návod ale není.

                      0 0
                    • HROOLI  

                      Na kriták (přirovnal bych to k xc) se rozjíždím 45 minut na válcích,jedu střídavě tempa až do maxima a pohodově. Pak se jedu vychcat a jdu na start, skoro vždycky tam jedu poslední,ale kritáky zatím dojíždím.To před silnicí serozjíždíme chvilku a volně a odlitám hned po úvodu,když jedou šrot.Proto souhlasím,že je to u každého individuální, já se už tedka rozjíždím před silnicí,jako před kritákem..

                      0 0
      • HROOLI  

        A jak se ten kluk jmenuje? :-)

        0 0
        • vasek80  

          No, raději zde nebudu prezentovat ničí jméno a výsledky bez svolení;-)

          0 0
          • HROOLI  

            Mě to zajímá :D Protože jestli jezdí 1/2 maratony v KPŽ do dvacítky a na hodinovém závdě ti dal 12 minut, tak počítám na 1/2maraton ± 20 minut a to není vůbec špatné …Za koho jezdí,asponto mi řekni :D

            0 0
            • JakeF  

              Tak ono taky pokud jel na nějakým menším závodě v pohodě na vítězství, tak nejspíš nejel naplno a na risk… Jinak by mě to taky celkem zajímalo… Jinak ono ve výsledku to znamená na nejlepší tak 20m/1h, on ten 20. na KPŽ taky tu čtvrt hodinu dostane…

              0 0
              • McBlacky  

                a taky si musíme říct na jakým KPŽ a to jak profilem tak účastí. Na nejnašlapanějších podnicích ta první dvacka je elita + bedna M19 a M30 maximálně. Někdy je bedna mimo elitu i dál v pořadí. A pak máš třeba dlouhou úpici, nebo když se jezdil Zadov, dlouhý Vary, kde už závěr první desítky jsou lidi co jezdí 40–50 na obsazeným závodu typu Karlštejn. Nebo palby po rovinách, kde když se dobře vyvezeš zajedeš flek i s kilama který tě v kopci zaparkujou daleko za 50tým flekem.

                každopádně 20minut na hodině proti elitě, je kláda jako blázen ať se na to díváme jak chceme.

                0 0
                • vasek80  

                  Rád bych těmto polemikám udělal přítrž, aby se z toho nevyvynulo něco co tam není. V sobotu si odjedu okoloplzně, tak tam snad bude trochu reálnější poměření stávající formy.

                  Aktuálně mi to vychází podle kluků se kterýma jsem jel, že bych na letošním 70km králi šumavy byl cca pod 200 místo, takže žádnej zázrak v tom prosím nehledejte.

                  McBlacky – můžu ti poslat mail? Možná ty kluky znáš.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    dost možná je znám. Ale to je jedno myslím.

                    až budeš jezdit častěji najdeš si svoje soupeře a proti nim pak budeš poměřovat aktuální formu. Jak v rámci roku, tak meziročně.

                    0 0
                    • vasek80  

                      Je mi to jasný, že z jedné krátké akce se závěr dělat nedá. Navíc to bylo krátké a to mi nesedí + jsem se po noční vyspal cca 3 hodiny. Dá se předpokládat, že čelo jelo tréning tempo atd. Jak jsem psal nahoře, nechci aby z toho někdo dělal něco jako že se chvástám, není absolutně čím.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        důležitý je začít a když tě to bude bavit pokračovat. V podstatě tady všichni z BF jezdíme hroznou tužku i jen v národním měřítku.

                        0 0
                        • JakeF  

                          Nepruď nebo sem dám tu fotku, jakou tužku jezdíš zrovna ty v národním měřítku :D.

                          0 0
                • HROOLI  

                  Přesně tak,třeba na Šele jsem i na to,že na biku nejezdím zajel 31,ale abych jezdíval pravidelně do 30tky v KPŽ (což je můj první cíl pro příští sezónu) , to bude boj ne jen ve sjezdech,kde to zatím logicky hrozné,ale i v kopcích.. Ale myslím,že to reálné je.

                  0 0
    • Necris  

      Využívám vlákna : Co se dá ztratit třeba po týdnu neježdění ?

      0 0
      • kupi  

        Teď jsem téměř dva týdny jezdil hodně málo. Vypil jsem nějakou špatnou vodu ze studánky a ta mi nějak nesedla (A to byl u studánky i hrníček, takže klamavá reklama :-D) A teď mi to jede stejně jako před pauzou. Týden úplně bez kola asi trochu znát bude, ale řekl bych, že jen minimálně. A určitě hodně záleží na tom, jestli jsi byl třeba nemocný, nebo jen na kolo nebyl čas.

        0 0
      • HROOLI  

        Já jsem ted zas dělal seminárku,takže jsem jezdil jen kolem dvou hodin a cítím se 100× lépe .

        0 0
      • Bjerndi  

        já taky musel vysadit necelej tejden a cítil jsem se super…někdy se to musí vstřebat do těla to co si najezdil :)

        0 0
    • Bjerndi  

      vytahuju :)

      Zítra pojedu první závod. V rámci Železného býka je tam 47km závod a pojede ho 600 lidí. Jak je natrénováno se ukáže, moc si neumím představit jak to bude vypadat.

      Mám následný dotaz, kam se zhruba postavit ze startu…v takovým počtu to bude asi masakr ? Má cenu se snažit si vybojovat nějakou slušnou pozici už na startu ( myslím při čekačce ) nebo si stoupnout jak to vyjde a radši předjíždět.

      Případně nějaký další tipy čemu se vyhnout, na co si dát pozor atd…?

      0 0
      • destr  

        Narvat se dopředu a dyžtak se nechat předjíždět ;-)

        0 0
        • Bjerndi  

          z toho mám trochu strach abych se tam případně lepším nemotal, ale zas se nechci extra podceňovat, protože jet za výletníkama by zrovna terno nebylo.

          Na druhou stranu, když je nasazeníé první vlna cca 50 lidí, tak v té druhé můžu brát případný dobrý místo jako odměna za čekačku.

          No a to mě vede k další otázce, jak dlouho před startem se většinou liid staví do řady snad to není otázka hodin

          0 0
          • nox159  

            nehrotil bych to na prvnim zavode…

            nevim jake mas teda ambice ale mi osobne by nestalo za to motat se tam treba 100 lidem… ale to je na tobe takovym stylem to delaji baby a kazdy na ne nadava…

            0 0
            • Bjerndi  

              netusim jaky mam mit ambice. Na biku jsem zadny zavody nejel. Za posledni 3 mesice mam podle Vasich rad najezdeno cca pres 2600 km.

              0 0
              • Ondry  

                Jak píše Blacky a nox, je to vo držku ***** se na prvním závodě do předu a blbý, že nejen o tvoji. Možná si stoupni do středu aspoň nebudeš házet myšky před zaparkovanýma autama.

                0 0
                • Bjerndi  

                  jj taky to tak nějak vidím. Rozhodně jsem se nechtěl hnát někam úplně dopředu. Ten střed bude asi tak rozumnej, výkonnost bych na to snad měl mít a když to půjde líp, tak holt budu předjíždět, když hůř aspoň tolik nespadnu :D

                  0 0
        • McBlacky  

          na prvním závodě? tak přesně takhle pak vznikají pády po startu…

          0 0
      • Lada,s  

        Stoupnul bych si rozumně tak do 1/3 pole

        0 0
    • Sipal  

      Tak Beroun mě letos znechutil, závodník ze mě asi nikdy nebude, ale stejně se zeptám. Mám problém s rovinkama. Do kopce i předjíždím, a to nejsem žádnej vrchařskej typ, aktuálně 187/87, ale na rovině nestíhám. V háku se ještě udržím, ale jak jedu sám a mám máknout, tak prostě zpomaluju. I když se snažím, tak mám takový pocit slabých nohou a nejede to. Co trénovat, co na to pomáhá? Tempo někde v meziprahu a vyšší kadence? Technika šlapání? Nebo je tohle už jen v hlavě?

      0 0
      • McBlacky  

        nejsi zvyklý jet konstatní vysoké tempo, nebo neumíš točit. Trénuj rovinky, trénuj kadenci

        s 87kg bys měl roviny trhat neskutečně. Teda za předpokladu, že se od 70kg chrta nelišíš jen 17kg tuku navíc :)

        0 0
        • Sipal  

          Ehm…no ten tuk možná bude maličko problém :-P Pořád mám takovou metu těch 80 kg, tam si myslim že by to bylo tak akorát, ale nějak to už moc dolů nejde.

          Ty roviny myslíš svižně někde v meziprahu a delší úseky, třeba 30 minut, nebo spíš závodní tempo kolem ANP a třeba 3×10 minut?

          0 0
          • McBlacky  

            jedna věc je zátěž. já bych spíš dával kratší tak 3–5 minut kolem ANP, víc na MTB závody nepotřebuješ. Druhá věc je celkový rytmus. Musíš se naučit dýchat a šlapat, zabalený do aero posedu (v rámci MTB).

            při tréninku intervalu by ti -až budeš mít natrénováno- neměly tepy moc jít nahoru při zachování stejného úsilí – to si zkontroluješ asi jen dle rychlosti. Pokud bys při tréninku na rovinách držel pořád stejné tepy, budeš zpomalovat. Ze začátku dost výrazně.

            0 0
            • Sipal  

              Jo, toho jsem se bál, že radši kratší kolem ANP, můj nejneoblíbenější prvek :-). Asi i proto s tím mám problém. Přemluvím se do toho a snad to něco udělá. Dík za konzultaci :-).

              0 0
      • vasek80  

        Já mám trošku podobnej problém ale jinej závěr.

        V kopcích nahoru jsem relativně silnej, v kopcích dolů mi ujíždějí (to je věkem kdy už nechci riskovat tak jak před 10ti lety)roviny jezdím tak nějak průměr. Celkově jsem letos zlepšil šlapání což si myslím, že má velkej vliv. Jezdím podle poučky, šlapat tak aby to připomínalo pohyb, když chceš na asfaltu z podrážky očistit pohybem vzad přilepené bahno.

        V kopcích jsem vypozoroval, že jsem silnej díky vyššímu převodu, už v tréningu jsem si zjistil, že kopec vyjedu rychleji na těžší převod ikdyž mám pocit, že jsem pomalejší. Teď se snažím co nejdříve řadit nahoru a tahat to silově.

        Jenže začíná bolet koleno:-(

        0 0
        • Sipal  

          Podle mě by ale ten vývoj měl jít opačně, spíš zvyšovat kadenci. Silovým šlapání jednak právě namáháš kolena, jednak se dřív unavíš. Na závodech kopce ze začátku víc kadenčně a pak s narůstající únavou jet víc silově, když už vyšší kadenci neumotáš. Aspoň tak jsem to pochopil já.

          A ty kopce dolů, to se dá taky natrénovat. Přes zimu a na jaře jsem cíleně jezdil i technické úseky a je to znát. Pořád jezdím na jistotu, ale rychleji. Předloni jsem ve sjezdech ztrácel výrazně, letos už snad nekotvím tak moc, aby stálo za to mě předjíždět :-).

          0 0
        • McBlacky  

          záleží jako máš u toho kadenci. Pokud pod 70 tak to nebude dobrý a měl by jsi trénovat kadenční intervaly. Vyšší kadence stojí o malinko více energie ale je vhodnější a šetrnější. Největší efektivita je kolem 65–80 pro většinu lidí.

          0 0
          • vasek80  

            Nemám sice dokoupenou kadenci, ale když to tak nějak počítám, tak jezdím kolem 70.

            Jezdím kopec intervaly a právě v tom kopci, kterej jedu 8minut 30 sekund s kadencí právě kolem 70 a když o jeden pastorek podřadím tak mi to dělá až 30 vteřin horší čas!!! Sice pocitově se jede a točí lépe a i mám falešnej pocit, že jsem rychlejší, stopky, ale nesouhlasí.

            0 0
          • vasek80  

            Dnes jsem nevěděl co jezdit, protože jedu na 10 dní na dovolenou a tedy budu bez tréningu. Tak jsem se 2 hodiny motal po okreskách a v minutových intervalech si počítal kadenci.

            Kopce

            Silově jedu kadenci 70–75, cítím jak nohy tahají a zabírají i hamstringy, kadence 80 už je v kopcích pomalejší časově, ale vydržím zase delší kopec, svaly už tak necítím že zatěžuji a začíná mi to připadat jako lehký převod. Kadence 85 v kopci mi už vysloveně nechutná a většinou při 80 už řadím nahoru.

            Rovina

            Když jedu tempo tak ideální mi přijde těch 80–85, pod 75 na rovině už podřazuju a zase nad 85 už řadím nahoru.

            Kopec dolů a vítr v zádech

            Nemám problém když dojedu na konec převodů točit cca 95 a ještě umět zabírat, efektivita mi přijde ale +/- stejná jako zalehnout, vydýchat se a pošetřit síly.

            Takle nějak bych to jel i na maratonu v závodním tempu. Přičemž extrémní kopec tahám i pod 70 a při 65 začínám cítit koleno. Takže začnu se vyhýbat padání pod 70.

            Dá se z toho něco vyvodit?

            0 0
            • Beeda  

              ze jsi zapomel na cukrarnu :-)

              0 0
            • martinpav  

              Podľa mňa nič :). Ja to mám napr celé posunuté o cca 10 hore, kopce jazdím 80±2, rovina kľudne aj 105. Proste každý to má inak.

              0 0
      • Rychlej turista  

        pokud se na rovině nebo proti větru plahočíš na nízkých tepech, pak schází síla.

        0 0
        • Sipal  

          Dám příklady teď ze závodu, jestli se z toho dá něco vymyslet. Jednak jsem koukal na fotky z kopce za Nižborem (takže cca 17. km ze 45). No, čekala nás docela velká skupina na závorách, takže stejná výchozí pozice, hodně jsem jich do kopce předjel (beru to podle fotek a výsledkové listiny), tepy nad ANP, kopec má cca 2km a 100m výšky. Před sjezdem jsem se trhnul abych to zakotvil :-), to se povedlo, dole dokonce cca 50m náskok, po chvíli mě na rovině docvakli, pár lidí ujelo, někoho jsem se chyt. Tepy pod ANP, pocit spíš že nejedu naplno, ale už nemám jak přidat. A pak poslední kopec před cílem – po rovince před kopcem vlaju za nějakým mlaďochem, kterého jsem předtím z kopce předjel, i bych ho vzal do háku na oplátku, ale nemám na to, po pár metrech co ho zase zkouším předjet zase potupně zajíždím za něj a odpadám. Tepy dost pod ANP. V kopci sjedu náskok cca 100m co má tak na 20m, prostě kousek, zjevně jedu rychlejc, ale tepy cca ANP, už to moc nejde. Jede před ním ještě nějaký kluk, kterého oba postupně dojíždíme, jenže na vrcholu ten kluk zajásá (jako nahlas, to muselo bejt slyšet až do Berouna), že už to má za sebou, šlápne na to a je zas pryč. Ten mlaďoch taky, já na té rovince zase odpadnu a zas mi ujedou. Tak babo raď a sorry za román.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Abys dokázal jezdit roviny ve vyšších tepech, musíš podat příslušný výkon. Abys ho ale mohl podat, potřebuješ sílu. Fyzicky tě totiž na rovině limituje frekvence šlapání a proto lze výkon zvednout pouze těžším převodem. A těžký převod utáhneš jen tehdy, pokud máš sílu. Proto se roviny musí trénovat, pokud je chceš jezdit rychle. Tuším se tomu říká silová vytrvalost. V kopci taháš kila vzhůru a na to nějak extra sílu nepotřebuješ, abys podal výkon, kterým se dostaneš do tepů. Čím víc kil a čím víc kopec, tím snadněji více tepů. To na rovině neplatí, tam vysoké tepy hodně bolí a jsou vykoupeny tvrdou dřinou. Ale ta rychlost a hlavně pocit nezávislosti na jízdě v balíku za to stojí. Kdo umí jezdit roviny, pro toho závod roztrháním balíku vůbec nemusí končit.

            0 0
            • Sipal  

              Aha, já měl za to, že síla se právě trénuje v kopcích a že na rovině řeším něco trochu jiného, než sílu. Každopádně to, co píšeš, tak nějak odpovídá – čím víc kopec, tím snadněji jdu do tepů ale na druhou stranu taky tím líp jedu proti ostatním kolem sebe. No vzal jsem si z toho to, že nějakou sílu mám, jen ji neumím použít na rovině, což asi bude tím, že na rovině mám odtrénováno málo (čímž odpovídám Beedovi). Takže jdu trénovat roviny a uvidím, co to udělá, díky za reakce.

              0 0
              • Beeda  

                hlavne to chce mit pruznej motor:-) V zaverecny fazi zavodu (rovina, skupina jezdcu) se jezdi srot na vyssich otackach klido kolem 90–110 ne to sourat na 70, z toho se neda zrychlit kdyz ti nekdo nastoupi:-) navic ve vyssi kadenci nemaz nohy tak zatazeny.

                Chce to mit ale nohy pripraveny, navyk na efektivitu ve vyssi kadneci je priprava v radu mesicu (ze zacatku tocis sice kadenci, ale vylitnou ti tepy). Hlavne vse zacit pomalu od minut a postupne se blizit tak, ze bys mel v pohode utocit 100–120cd na 30min.

                Jinak z fyziky, na rovine oproti kopci stoupl vyzname podil odporu vzduchu, kdy vykon je fci 3.mocniny rychlosti ⇒ mala zmena v nizke kadenci ti rozhaze totalne pomery (vylitne ci klesne vykon) cili je potreba mit vyssi otacky aby zmeny byly male a plynule a nedostaval se sva fyzolog. maxima…

                0 0
                • Rychlej turista  

                  K tomu poslednímu odstavci – proto je tak důležité mít na rovině odstupňovány převody po jednom zubu. Z potřeby nebo nepotřeby tohoto jemného odstuňování převodů se dá lehce odvodit, kdo jak umí roviny jezdit. Proto tady tolik lidí nechápe nutnost jemného řazení při jízdě na rovině nebo proti větru, neboť žijí v představě, že čím víc kopec, tím víc cyklista. Jakmile ale přijde rovina, foukne vítr nebo vypadnou z balíku, jsou v kelu :-)

                  0 0
            • jizby  

              jsem přesvědčen, že to že se mu na rovině nechce tepat má čistě psychickou příčinu. Prostě je to v hlavě.

              Fyzicky je totiž úplně jedno, jaký odpor tě brzdí. Na pedálech je to vždycky jen kadence a síla. Pokud si to srovnáš převodem, nevidím žádný důvod, proč by měl být ve dvou případech rozdíl, když ta kadence i síla bude stejná a jednou je to do kopce a jednou po rovině, nebo jednou na válcích a podruhý za zdatnou babou.

              Zato si dokážu představit, že kopec člověka nabudí, někoho víc, někoho míň. Rovina nudí. Cítíš, že makat na kopec má smysl, je to zřetelnější cíl a taky efektivněji vynaložená námaha při závodě.

              Na rovině víš, že na zdojnásobení rychlosti je třeba osminásobný výkon, v kopci dvoj. Podvědomí to všechno zpracovává.

              0 0
              • McBlacky  

                na rovině máš navíc aerodynamický odpor a ten se chová jinak než odpor sklonem kopce. roviny a kopce opravdu vyžadují jiný styl tréninku. Kdo jezdí výborně a výhradně roviny je v kopci téměř k ničemu a obráceně – za předpokladu, že oba odtrénují shodný počet hodin

                0 0
                • jizby  

                  Nerozporuju, že kopce chtějí jiný styl tréninku. Jde o to proč. Z hlediska ergonomie šlapání je rozdíl jedině v tom, že rovina ti stabilizuje kadenci, zatímco v kopec ne. Ale i to je spíš otázka hlavy (řízení) než samotné fyzičky. Můžeš mít rovnoměrnej kopec, který ti klade při stejné kadenci stejný odpor, tak v čem je ten rozdíl? Že na tebe méně fouká? Nebo ve sklonu posezu? O tom pochybuju.

                  0 0
                  • jonti  

                    v kopci skoro vubec nevadi, ze slapes do ctverce, ze se na tom houpes, jde ciste o ten vykon.

                    0 0
              • Rychlej turista  

                Někdy si sedni na trenažér a ten rozdíl poznáš. Kopec si nasimuluješ brzdou a rovinu setrvačníkem. Zkus jet na ANP půl hodiny v obou případech. S brzdou to dáš bez problémů, ale pokud nejezdíš roviny, klidně se s tebou vsadím, že ten setrvačník půl hodiny neutáhneš.

                0 0
                • jizby  

                  Tak tuhle argumentaci mi hlava nebere. Vždy jsem si myslel, že se setrvačníkem se šlape líp, než s brzdou. A hodlám si to myslet i nadále, protože to tak je.

                  Ostatně všechny šlapací mašiny se chlubí hmotností setrváku, čím větší, tím lepší. Proč asi.

                  0 0
                  • biker jura  

                    hele turista má absolutní pravdu. dnes jsem jel trenink kterej měl být tempověj po rovinách, nakonec jsem to změnil na silovou vytrvalost po rovinách. na rovině si jedu proti větru na 75ot na nejtěžší převod a dávám si jak hovado, nožičky se kroutěj a jedu hranu, ale tepu jen 170 což je u mě 8tepu pod ANP. po 4 pětiminutových intervalech to otáčím a jedu svižně domů. nohy mám docela našrot. ještě jsem si ke kenci zkusil jet do kopce jestli nejsem unavenej že tepy nejdou a tam jsem se hned dostal přes 180tepů. Takže turista má pravdu že na rovinu je potřeba síla, která se v kopci nedá natrénovat. Já osobně jsem dost slušnej vrchař a na závodech čím větší kopec tím líp pro mě, ale jak příjde něco mírnýho táhlýho nebo nedej bože rovina jsem jasnej. U mě je to daný taky tím že jezdím xc a mám 64kg, ale stejně začnu roviny cíleně trénovat, protože to pak je naopak poznat i v kopcích.

                    0 0
                    • jizby  

                      absolutní pravda jak pro koho.

                      Říkáš že jsi vrchař, od rovináře bych asi slyšel něco jiného.

                      K věci: když to na nejtěžší převod při 75 kadenci nejde do tepů, zkus podřadit. Ale to asi víš.

                      Že do kopce to jde na do tepů snadněji- no on ten kopec nebyl tak dlouhej, jako ty rovinky. Tepy -síla výkon tam a tam? Fakt to bylo jinak stejné? Jak jsi vyloučil motivační vliv toho kopce?

                      To nemá přesvědčivost, cos napsal.

                      0 0
                      • JakeF  

                        Má pravdu… Mám to podobně a nemyslím, že by to bylo v hlavě… Na rovině to prostě do tepů nejde. Ono je taky možný, že se to víc projeví u dost trénovanejch jezdců, když má člověk celkově nižší výkonnost, tak se do tepů dostane kdy ho napadne…

                        0 0
                        • jizby  

                          Ale já to nám taky, ten jev nepopírám, ale jde o to čím to je. Zrovna dneska, jedu setrvalej stav trochu pod ANP po rovině, když bych chtěl zrychlit, musel bych se nepříjemně nutit. Najednou vlnka, a najednou přidávám, aby mě nezpomalila a to přidávání jde najednou samo bez nucení. Vlnku přejedu, nahoře mám stejnou rychlost bez přeřazení a už to těžkne a ubírám.

                          Jenže já celou tu dobu to cejtím tak že ta změna tonusu je čistě psychická. To už je takovej reflex. Navíc – přidávalo mi to ještě před tím, než jsem začal stoupat – zrychlení do zásoby. Podmínky šlapání v tom okamžiku zcela stejné, jako chvíli předtím. A najednou to jede. Prostě reflexy, zažitej způsob hospodaření s energií.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Není to tím, že tepovka stoupá až chvíli po výkonu? Přesně takhle když si přišlápnu na krátkej kopeček, tak mi tepy začnou výrazně stoupat až nahoře a pak ještě chvilku jdou nahoru, i když já už mám nohy zase v menším záběru.

                            0 0
                        • jonti  

                          Jsem letos jezdil o něco víc roviny a výrazně jsem se na nich zlepšil, i když parametry mám pořád na roviny nic moc – 187cm na 71kg.

                          Dnes jsem jel na biku po rovině asi půl hodiny cíleně vysokou frekvenci a rychlost přěs 31 proti větru, nezadýchal jsem se moc, ale nohy jsem cítil fest.

                          0 0
                      • biker jura  

                        všechno bylo stejný, prostě se smiř s tím, že to je tak jak to psal turista výše. to stejný platí i pro mírný x extrémně prudký kopec.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          tak tak. Zrovna včera jsem si na to vzpomněl, půlhodinka v protivětru velmi svižně a nohy našrot :)

                          0 0
                          • biker jura  

                            jo člověk si dává naplno, ale tepák ti ukazuje jak seš slabej :D

                            0 0
                            • McBlacky  

                              já jel na kole kde tepák nemám, ale za ty roky je mi jasný co se děje velmi dobře :)

                              0 0
                • biker jura  

                  jakej setrvačník?

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Některé trenažéry mají setrvačník, který simuluje rychlou jízdu na rovině s těžkým převodem – pomalu se s ním rozjíždíš a když přestaneš šlapat, rychlost jde pomalu dolů. Abys po roztočení udržel potřebnou frekvenci šlapání, musíš furt fest tlačit na pilu. Když to vezmeš poctivě, tak po slezení se ti podlomí nohy. Silnějšímu kusu se nohy jen rozklepou, ale udrží se na nich :-)

                    0 0
                    • jizby  

                      no a co – to chceš říct, že s tím setrvákem a při stejném průměrném výkonu, jako bez něj tě to víc unaví?

                      Asi se ti stalo, že při tom srovnávání se setrvákem a bez ty odvedené práce stejné nebyly. Jinak se to nedá vysvětlit. V takovém případě ti může vyjít cokoliv.

                      Setrvák je naopak pohodlnější na šlapání. Můžeš si vybrat styl -kulatě šlapat či ne. S brzdou nemáš tak na výběr, musíš víc kulatě.

                      třeba si na setrváku vybíráš méně efektivní styl šlapání. Ale spíš nebudou sedět ty výkony.

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        S brzdou budeš vysoko tepat, i když budeš šlapat, jako v sudu se zelím. Setrvačník takovým stylem ani neroztočíš, natož aby ses dostal do nějakých vyšších tepů. K tomu potřebuješ zapojit všechny dostupné svaly na noze. A to bolí.

                        0 0
                        • jizby  

                          A obojí při stejných výkonech? Jestli jo, tak vlastně říkáš, že když budu šlapat jako do sudu se zelím, tak dosáhnu větší výkon a to mi nejde pod fousy. Proto na těch srovnatelných výkonech trvám.

                          Tímhle jsme se stejně dostáváme někam jinam, než o čem to začlo. Byla řeč o srovnání dvou situací. Jednou rovina podruhý kopec. Stejná kadence, stejná síla. A v rovině klesají tepy, nejde to utáhnout.

                          Chceš to vysvětlovat stylem šlapání – ale když šlapu do kopce takovou kadencí, jakou tahám na rovině, tak ta nerovnoměrnost bude zanedbatelná. Na tom trenažéru s odporem bude větší, ale to je proti reálu přehnané. Navíc si po rovině můžu styl vybrat tak proč bych si nemohl vybrat ten co se při něm roztepu líp? Furt tam ten fyzický důvod nevidím. Proto v tom vidím jen tu psychiku.

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Abys podal výkon do kopce, stačí ti zapojit jen některé svaly. Na rovině musíš zapojit vše, co je dostupné, jinak se do vysokých tepů nemáš šanci dostat. Nevím už, jak to podat srozumitelněji.

                            „A v rovině klesají tepy, nejde to utáhnout.“ – A teď si představ, že jsem byl schopen točit na ANP i z kopce, takže to utáhnou lze. Jen na to musíš mít sílu.

                            0 0
                            • biker jura  

                              jo máš pravdu, já si odzkoušel a je to tak, jizby to akorát nemůže pochopit :)

                              0 0
                            • jizby  

                              první odstavec: To je furt dokola. Já nepopírám, že to takhle může u někoho fungovat, ale proč to tak je. Pokud by to mělo takhle fungovat na úrovni fyziky a ergonomie, tak popíráš zákony fyziky a ergonomie. Optimální výkon podáš vždy při optimální technice šlapání. Tečka.

                              Ale když se tento jev vysvětluje rozdílnou motivací, dává to smysl. Je to v hlavě. Hlava dělá moc. I trénink má psychickou složku, určenou pro ni. Hlava ten kopec cejtí a ví, kde končí. Hlava považuje kopec za krátkodobější zátěž, zatímco rovinu za trvalou zátěž. A při krátkodobější zátěži se dostaneš do tepů vždy snadněji, než při dlouhodobější. Přitom si to nemusíš uvědomovat. Ale je lepší si to uvědomit, než si vymýšlet něco, co odporuje fyzice.

                              druhý: to jsem nemyslel na sebe, já to tak nemám, nebo ne v takové míře i když psychika funguje samozřejmě i na mě.

                              0 0
                              • McBlacky  

                                je to hlavně v tréninku a ve svalech. Hlava má taky podíl ale ne hlavní.

                                ty tvrdíš, že u někoho to může fungovat. My tvrdíme, že to funguje univerzálně. Jako příklad si vem peloton pro tour a podívej se na individuální časovky po rovině a pak to srovnej s tím kdo je jaký vrchař. Vazba tam není žádná. Dobrý časovkář může vážit 63 ale taky 85kg s výškou 170 – 190 cm. Z toho plyne, že to je hlavně o tréninku a ne o tom, že by to hlava nepustila. Svoje samozřejmě hraje i pozice na kole nejvíc čelní plocha, ale není to rozhodující když třeba Wiggins a Froome umí zajet sakra časovku a měří 190 a 186cm – zároveň umí jet výborně i kopce

                                0 0
                                • jizby  

                                  V reálným závodě je to o něčem jiném, než ten příklad, o kterém se bavíme. Pochybuju, že by profík měl problém se na rovině dostat do tepů, jaké chce. Takže proti tomu, cos napsal celkem nenamítám.

                                  Bylo by zajímavé si rozebrat, jaké reálné fyzické předpoklady jsou dobré pro vrchaře a jaké pro rovináře, protože tam jsou. Můžeš to zkusit. I když v praxi to může být někdy nevýrazné, jak sám píšeš. S tím, že profíky hlava neomezuje, když jedou naplno, souhlasím, k tomu je mnohem větší prostor na nižší úrovni výkonnosti a motivace.

                                  Ještě bych se doplnil k předchozímu: hlava taky cítí, že pokles výkonu v kopci se trestá mnohem větší ztrátou času, než stejně velké ubrání na rovině. Cena úsilí je tedy mnohem vyšší v kopci. To je silný popud.

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Pokud honíš průměr, tlačí se na pilu na rovinách. Brdky se přespurtují, ale kopce se jedou jen tak rychle, aby ses neflákal, ale přitom nešel do zbytečně vysokých tepů. Důležité je, abys nešel do nízkých tepů na rovinách a to je ukrutná dřina.

                                    0 0
                                    • biker jura  

                                      tak tak. navíc na tý rovině se dá dobře natrénovat i na kopce. nedávno jsem jezdil celý týden jen roviny, ale dost svižně, furt kolem AP třeba 3hod vkuse, následně si trochu vorazil a pak to na závodě kterej byl snad furt jen do kopce letělo parádně a v kopcích se mi celkově i od tý doby jezdí líp. Akorát jsem v nich ted jezdil furt a na rovinách to zase šlo trochu dolů :D

                                      0 0
                                      • Rychlej turista  

                                        Pokud jsi slušný tempař, tak ti stačí vyloženě kopcoviný trénink zařadit 1 x v týdnu, aby ses v kopcích neztratil a i když ti špička třeba odjede, jsi schopen posbírat, zrecyklovat a zorganizovat odpadlé tak, že dojedete s minimální ztrátou.

                                        0 0
                                        • biker jura  

                                          no na xc tohle uplně neplatí :) já třeba dokážu jet 1,5hod závod pořád 10 tepů nad anp ale v podstatě někoho vždy dojedu jen v kopci nebo technickým sjezdu. ted jsem jel mtb maraton a byl jsem za lidma který při klasickým xc, kde nejsou roviny, táhlý mírný useky ať už z kopce nebo do kopce, předjedu o dost, ale ted ani prd. odjel jsem ve dvou kopcích nahoře jsem měl pul minuty náskok a stejně mě po rovině během asi dvou minut sjeli. Takže na síle se teď bude pracovat :)

                                          0 0
                                          • Rychlej turista  

                                            Jasně, že na XC to neplatí, tam se jede naplno. Měl jsem na mysli dlouhé silniční maratóny, od 150 km výše.

                                            0 0
                                      • McBlacky  

                                        3h kolem AP na rovinách už dost prošije :)

                                        pocitově proti 3hodinám AP v kopcích to je šílená dřina

                                        0 0
                                        • biker jura  

                                          jo to mi povídej :D

                                          0 0
                                        • jizby  

                                          Já tohle nerozporuju. Celou tuhle diskusi se snažím přijít na to proč to tak je. To znamená, že nepopírám fakta o tom, jak se komu jezdí, ale snažím se to pochopit. Jakej to má fyzickej důvod. A nenašel jsem nic.

                                          Turistovo vysvětlení o jiném způsobu šlapání mi nepřipadá dostatečně a jiné nepadlo. Místo toho mi furt někdo vypráví, jak je to pravda:) Tak ji někdo vysvětlete:

                                          Když si v kopci i na rovině dám takový převod, abych měl stejnou kadenci, vkládám do toho stejné úsilí a tepy jsou na rovině menší. Proč? úplně jasné zadání problému.

                                          Nebo: jedu se stejnou kadencí na stejný výkon (W).

                                          A netahejte do toho taktiku z tdf, to je tak složitá problematika, že se tím otázka jen zamlžuje. Jestli vysvětlení nebude, tak už nemá cenu se přít dál. Každý jenom opakuje to svoje. Je to furt dokola.

                                          0 0
                                          • McBlacky  

                                            při jízdě do kopce dochází k neustálé akceleraci a překonáváš gravitační sílu, čím víc kopec, tím menší vliv odporu vzduchu. Při jízdě po rovině spíš udržuješ moment síly a překonáváš odpor vzduchu, bez vlivu gravitační síly.

                                            do kopce se jako refenční údaj udává W/kg pro srovnání výkonu jezdců. Na rovinách je ale zavedena méně konkrétní veličina power to drag. Nebo jinak z W/kg dokážeš odhadnout kdo vyhraje časovku do vrchu, ale absolutně nejsi schopen říct jak dopadne časovka po rovině.

                                            Zajímavá věc k úvaze je ta, jestli při jízdě do kopce na 200w budeš tepat stejně jako při jízdě po rovině na 200w. Podle mých zkušeností s indoor wattmetry na trenažerech to tak není a na rovině tepu například na 350W stejně jako v kopci na 280W. Ale je jasný, že tam ve použit určitý algoritmus, neboť kolo je stacionární a odpor vzduchu tedy počítá jen software, na rozdíl od zátěže brzdy při stoupání, která je měřitelná. Tady by to chtělo někoho s wattmetrem na reálném kole

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              Ta neustálá akcelerace bude podle mě klíčem k tomu rozdílu. Díky tomu v kopci můžeš zabírat hlavně v té části otočky kde je to efektivnější, snáze využiješ sílu svalů a limitem jsou pak vysoké tepy.

                                              Oproti tomu na rovině k tomu nedochází a nemůžeš si v té efektivnější části otočky zabrat znatelně více.

                                              Určitě to způsobí i jiné zatížení svalů.

                                              Na trenažeru co uváděl RT tak to je úplně stejný rozdíl. Bržděný neustále bude rychle zpomalovat a budou tam ty neustále akcelerace a se setrvačníkem (a k tomu ještě čím větší) se to bude eliminovat a blížit té rovině.

                                              Rozdílné tepy při stejném výkonu (nebo rozdílný výkon pro stejné tepy) bude důsledkem toho jiného zatížení svalů.

                                              0 0
                                              • Lada,s  

                                                Super, teď už je mě to jasné a dává to smysl :-)

                                                0 0
                                              • Tomahomo  

                                                Je to zajímavý problém, taky sem nad tím kdysi přemýšlel, možná by stálo za to zeptat se Ondry Vojtěchovského, aby nám to přesně vysvětlil.

                                                0 0
                                                • biker jura  

                                                  pokud máš možnost tak se ho určitě zeptej, taky by mě zajímalo co by to řekl on

                                                  0 0
                                            • biker jura  

                                              pěkně napsáno, ještě doplním, že jsem jednou zkoušel dát si při tréninku na trenažeru pod přední kolo aso 30cm vysokou stoličku abych si nasimuloval jízdu do kopce, a tepy byly také nepatrně vyšší než když jsem to měl v rovině. to už ale vysvětluje i mlok a turista a souvisí to s jiným zatížením svalů.

                                              Připadá mi to, že po rovině se zapojí více svalů jak píše turista, ale všechny rovnoměrněji a proto nižší tepy a zároveň je to náročnější.

                                              0 0
                                            • jizby  

                                              Dávám to pod tebe, ale je to všem.

                                              Již jsem R.Turistovi výše uváděl nesouhlas s jeho domněnkou, že příčinou je proměnlivá rychlost klik při šlapání do kopce (do odporu). Tato nerovnoměrnost mi připadala příliš malá na to aby měla nějaké výrazné účinky v ergonomii šlapání. Nezanechalo to ohlasu.

                                              Proto jsem tu nerovnoměrnost raději spočítal. Vyšel jsem z těchto předpokladů:

                                              Stoupání =10% (bavíme se o jízdě do kopce na silnici a ne nějaké střechy v terénu)

                                              Kadence=75 rychlost 15km/h Technicky správné šlapání v sedě, mj. sedlo nejezdí pod zadkem.

                                              Míra kulatosti šlapání jako poměr mezi max a min celkovým momentem na klikách = 2:1

                                              Ve stejném poměru pak kolísá síla v řetězu. Bude to nějaká vlnovka, budu s ní počítat jako se sinusovkou.

                                              Její ofset, tedy střední hodnota, to je to, co mi táhne kolo proti stoupání.

                                              Zvlnění mi pak způsobuje nerovnoměrnost v rychlosti kola i RPM

                                              Je li průměrný moment 100%, tak min a max hodnoty jsou ~67% a ~133%,

                                              • tedy kolísání je ±33% kolem průměru to je amplituda sinusovky.Spočtěme třeba to, co nám urychlí kolo nad průměrnou rychlost.
                                              • bude to působek od vrchní půlvlny sinusovky o amplitudě 33%přičemž
                                              • hodnota 100% odpovídá složce zrychlení g na sklonu 10% tedy~1m/s2 takže amplituda odpovídá 0.33m/s2(kdybychom přestali šlapat, kolo se zastaví se zpomalením ~1m/s2)
                                              • sinusovou půlvlnu o amplitudě 0.33 nahradíme obdélníkem o amplitudě0.21 (form.faktor=2/pí)a vynásobíme časem. Dostanem integrál ze zrychlení podle času. Tedy přírůstek rychlosti.
                                              • při RPM 75 je doba otočení klik 0.8s Za tu dobu se vystřídají dvěvrchní a dvě spodní půlvlny.Jedna půlvlna bude trvat 0.2s, takže delta vé bude t×a = 0.2×0.21=0.042m/s = ~0.15km/h
                                              • to je přírůstek rychlosti kola od té části šlápnutí, kdy jepůsobící síla větší, naž průměrná.To samé na opačnou stranu, kdy se kolo zase zpomaluje. Rychlost kola způsobená odchylkami od dokonale kulatého šlapání bude kolísat v pásmu velkém 0.3km/h
                                              • vztáhneme to k předpokládané rychlosti 15 km/h: kolísání je o ±1%z aktuální rychlosti
                                              • tentýž poměr platí pro odpovídající kolísání RPM: nebude to ani od74 do 76

                                              Je to modelový příklad. Volil jsem běžné hodnoty. Snad nebude nikdo protestovat, že do kopce 10% točí a šlape rychleji a víc kulatě. Kdyby ano, tak to vyjde ještě míň.

                                              Teď zvažte zda je tato hodnota dostatečná k vysvětlení té věci s tepy. Já si myslím, že ne.

                                              Před pokračováním doporučuju, aby to zkontroloval někdo, kdo rozumí fyzice a pokud možno pobírá integrály.

                                              Nejlíp Beeda.

                                              0 0
                                              • Rychlej turista  

                                                Pokud už máš potřebu mě jmenovat, tak si aspoň přečti, co jsem psal a nepodsouvej mi něco, co jsem vůbec nepsal.

                                                0 0
                                                • jizby  

                                                  Tak promiň, splet jsem si tě asi s Mlokem. Tvrdilo to víc lidí.

                                                  0 0
                                              • Lada,s  

                                                Chlapi, nejdete na to moc vědecky? :-D já si myslím, že důležitý je prát tam velkou :-D

                                                0 0
                                                • Rychlej turista  

                                                  Hluboko v historii je vlákno o střílení řetězu, kde nám nějaký Ing. s několika vysokými školami podobně vědeckým způsobem dokazoval, že střílení řetězu je z technického hlediska nesmysl, který jsme si vymysleli. Asi ho trefil šlak, když mu řetěz začal střílet, protože se tu pak už neukázal :-)

                                                  0 0
                                              • McBlacky  

                                                Já bych na to šel s wattmetrem a tepákem a porovnal to u stejného jezdce na rovině a v kopci a rozdíl by byl hned vidět.

                                                to co počítáš je hezký matematický trénink, ale problém to neobjasňuje, neboť v praxi prokazatelně je rozdíl obrovský a tobě vychází 1%

                                                prostě se smiř s tím, že to tak je a to bude nejlepší. Celá debata je jen o tom, že ty to nechceš pochopit / připustit, ale děj se reálně děje

                                                0 0
                                                • jizby  

                                                  To si nerozumíme. Na začátku jsem tvrdil, že to je jen v hlavě. Uznávám tedy, že to tak není a jev má nějakou fyzickou příčinu. Že se to děje, jsem však nepopíral ani jednou v průběhu celé debaty. Díval jsm se, co jsem napsal a naopak stále dokola říkám, že sám jev uznávám.

                                                  Tak mi nekřivdi. Debata je -aspoň z mojí strany o tom, jakou to má příčinu. Na to chci přijít a ne to popírat. Stačí?

                                                  S tím, že by se měl porovnat wattmetr a tepák naprosto souhlasím. To jsem taky opakoval několikrát.

                                                  Údaje, které jsi uvedl minule, nasvědčují tomu, že skutečné watty jsou při stejných tepech do kopce menší, než na rovině. V tom by se mohl skrývat zakopaný pes. Jestliže pokládáme wattmetr za objektivnější, než tepy a přitom se to rozchází, tak z toho plyne poměrně zřetelně, že AP podle tepáku nemusí být správně, tedy zde je do kopce stanovený chybně. To by znamenalo, že ten, kdo si podle tepů myslí, že jede do kopce na AP, tak ve skutečnosti jede kousek pod ním. Ostatní parametry tomu nasvědčují -nejen podle wattů, rozhodně podle pocitu námahy i únavy potom.

                                                  Ale to stále není konečné vysvětlení, protože je tu otázka proč to srdce bije rychleji. Když u něčeho nevím příčinu, tak se snažím použít vylučovací metodu, najít čím by to být nemělo. Proto ten výpočet. Ten výpočet není o tom, že to neexistuje, ale že to má dle mého jinou příčinu než nerovnoměrnost otáček. Mě to jako příčina nedává smysl, tak to může být docela dobře v něčem jiném. Taky mi nedává moc smysl vysvětlení, že by zvýšit tepy mohlo zapojení méně svalů. Ono je to totiž ve fyziologii obecně naopak.

                                                  Jsou další možnosti. Napadá mě třeba statické napětí břišních svalů a přítah rukama k řidítkům, to by mohlo zvednout tep na základě nějakého reflexu. Může to být blbost, klidně to uznám. Bylo by to nejlepší, kdyby se k tomu vyjádřil skutečný odborník.

                                                  0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Podle mě jde o to, jak jsou ty svaly zapojené. Mám za to, že v kopci výrazně více pracují velké svaly, které jsou schopny během chviličky, co zaberou, udělat většinu práce a tedy i tepy. Na rovině jsou tyto svaly zapojeny méně a ve větší míře (oproti kopci) pracují méně výkonné svaly. Pokud nejsou cíleně trénovány, dá se bez jejich výrazného zapojení po rovině sice bezbolestně jet, ale jen pomalu. Proto pro zvýšení výkonu je třeba se zaměřit na tyto svaly, naučit se je používat a posílit je. To vede k onomu zvýšení výkonu. A bolesti při jejich intenzívním využití.

                                                    0 0
                                                  • jizby  

                                                    A to tedy předpokládáš, že to co popisuješ, nastává při stejných skutečných výkonech?

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Pro stejné tepy to platí.

                                                    0 0
                                                  • jizby  

                                                    Na to jsem se ale neptal.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Tak to nemůžu sloužit.

                                                    0 0
                                                  • Beeda  

                                                    „nasvědčují tomu, že skutečné watty jsou při stejných tepech do kopce menší, než na rovině.“ ta rovina/ kopec v tom pomeru w/tp takovu roli nehraje a uz vubec mensi ci vetsi… ale vlastne nevim co resis/te, ja kdyz trenoval s wattmetrem/tp tak jsem trenoval trenikove prvky a neresil pi_oviny:-)

                                                    0 0
                                                  • Tomahomo  

                                                    Ale tady jsi na BF, tady se řeší v 99% 3,14čoviny :o)))

                                                    Jinak řeší tady jestli při jízdě po rovině se dostaneš hůř do vyšších tepů než při jízdě do kopce(pocitově musíš víc makat aby ses dostal např. nad ANP), a čím je to způsobeno.

                                                    0 0
                                                  • Beeda  

                                                    tak to je jednoduchy – jak kdy ;-)

                                                    0 0
                                                  • obda  

                                                    Už jsem ti to psal dole – rozdílné zapojení svalů. Viz ten odkaz na livestrong.

                                                    0 0
                                                  • newbie  

                                                    „The muscles involved in pedaling uphill while seated aren't that different than when you're riding on a flat surface.“

                                                    0 0
                                                  • obda  

                                                    Certain other muscles groups are recruited for uphill cycling, such as the gluteal muscles and the hip and knee extensors, particularly if you are riding while standing up

                                                    0 0
                                                  • jizby  

                                                    Newbie: dám Gůglí překlad: „Svaly podílející se na šlapání do kopce vsedě nejsou tak odlišné, než když jedete na rovném povrchu.“

                                                    Formulace je dost neurčitá, ale aspoň něco.

                                                    Obda: sice zajímavý, ale co je tam o šlapání vestoje, tak to nám nepomůže.

                                                    0 0
                                          • Beeda  

                                            mas to tady napsano proc z pohledu fyziky, ze jsi to nezachytil je tvuj problem, holt ne kazdy pochopi treba integraly…

                                            0 0
                                          • obda  

                                            Tady máš něco o rozdílném využití svalů po rovině a do kopce.

                                            http://www.livestrong.com/…bike-uphill/

                                            0 0
                            • Lada,s  

                              Abys podal výkon do kopce, stačí ti zapojit jen některé svaly. Na rovině musíš zapojit vše, co je dostupné, jinak se do vysokých tepů nemáš šanci dostat.

                              Proč to takhle je? Fut mě to taky nejde do hlavy :)

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Kvůli těm akcelaracím v kopci (a čím prudší, tím výraznější).

                                0 0
                              • Rychlej turista  

                                Čirou náhodou jsem narazil na toto věkem zašlé, ale přesto skvostné vlákno a jelikož ani po hodině čtení nejsem ani v polovině a rád bych si ho řádně zase pročetl, tak tady dám dva obrázky, aby po sedmi létech bylo zase nahoře a aby si ho mohli přečíst i nově příchozí, protože je v něm hodně zajímavých věcí a prakticky bez dnes tak oblíbeného trolení :-)

                                0 0
                    • Beeda  

                      a pro slabsi kusy prijedou havrani:-))

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Vysvětli to jizbymu, jak to je, já přes tu teorii nejsem :-)

                        0 0
                        • JakeF  

                          Kluci, když se tak nudíte, nechcete mi předepsat tréninky jako přípravu do 22. července na MČR XC? :)

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Per tam velkou :-)

                            0 0
                            • JakeF  

                              Jo, tuhle zásadu se snažím dodržovat :). Zkoušel jsem i ten kopec na těžkej, kam až ho vyjedu, ale nějak jsem neodhad převod a v tragický kadenci jsem to vylámal až nahoru… Kolena asi brečely :D.

                              0 0
                              • Rychlej turista  

                                To je chyba, účel toho není vyjet kopec nebo dokonce zpomalovat, ale jet furt pryč, dokud se nezalomíš. Pak hned otočit, sjet dolů, vorazit a znovu.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  OK, dík :). Tak zítra takhle… Na to ale asi zkusím spíš mírnější kopec, než těch 20%, co jsem to zkoušel minule.

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Jo – a nezapomeň na tu značku. Budeš koukat, jak ji budeš časem posunovat :-)

                                    0 0
                                  • McBlacky  

                                    ani nemusíš, stačí si vybrat na bajku takovou trasu, kde máš hodně krátkých stoupání na 10–30 sec. A ty frčet pořád v plným. nemusí to být nutně na velkou, já to jezdím většinou na 32 záleží podle sklou

                                    0 0
                                    • biker jura  

                                      jj, důležitý je jet pořád stejně rychle nebo nahoře klidně ještě rychleji než dole

                                      0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Jo, tahle metoda – silná motorka – pořád stejně (blaf-blaf-blaf-blaf-blaf) furt pryč, kopec nekopec je taky skvělá. A hodně zábavná, když jedeš na špici balíku. Prostě šlapeš a jedeš, přijde kopec, ani se nepohneš, jen šlapeš, jako by žádný kopec neexistoval – stejný převod stejnou kadencí a stejnou rychlostí pořád dál… Po chvilce uslyšíš za sebou hrozný rachot, jak každý řadí, nechápavé výkřiky, co se to děje… To mně hrozně bavilo :-D

                                      0 0
                        • Beeda  

                          normalka, prijedou k baraku zazvoni, optaj se „kde ho mate“ " a odvezou :-D

                          0 0
                    • Pajas04  

                      Nebylo to určeno mě, ale díky za vysvětlení :). Já jsem jezdil na trenažéru se setrvačníkem a když jsem chtěl jet rychleji – u mě cca 160 tepů, tak jsem po hodině slezl absolutně zničený…teď už alespoň vím proč :))

                      0 0
      • Beeda  

        otazka je kolik jsi toho na rovinach % natrenoval a kolik z toho na silnicnim kole…

        0 0
    • Bjerndi  

      Taky se podělím se svojí troškou.

      Stoupl jsem si nakonec někde do cca 1/3 protože tam stál kamoš. Triatlonový kolo jsem jel myslím slušně, ale před maratonem jsem měnil plášť a řešil další věci, tudíž jsem se nestihl rozjet a to asi nebylo ono.

      Každopádně k závodu. Prvních cca 5 km po asfaltu se všichni drali dopředu a prosilo mě strašnej počet lidí. Říkal jsem si, že jestli to tak půjde dál ( kopce u nich okolo 30km/h ) že dojedu na chvostu. Pak se sjelo do terénu a vlastně jsem už jen celej závod předjížděl a to jsem se držel pořád relativně v klidu, protože jsem měl strach, že někde dmůžu vybouchnout ( a ještě mě čekal závěrečnej běh na 10,5 km ). Najednou 24km a občerstvení a po chvíli už navázání na trať triatlonu a tak jsem to rozvalil co to da a v klidu tak dojel do cíle. Bohužel relativně plnej sil, takže v tomhle jsem asi udělal chybu.

      Jinak taky mám rezervy ve sjezdech, zejména lesem a když je okolo plno lidí :)

      Celkově cca 230/570 cas 2:18 a ztráta na vítěze 42 minut. To je dost ranec :-/

      0 0
      • Lada,s  

        Hlavně neztrácet hlavu po prvním závodě. Osobně si myslím že je lepší dojet relativně v klidu, než to na prvním závodě napálit a odpadnout v půlce. Jakmile objedeš víc závodů tak postupně přijdet na tempo které ti sedí je akorát. Obecně na bikových závodech je vetšinou začátek palba abys měl dobrou pozici při nájezdu do terénu, a jak se to natáhne a roztrhá tak se jede klidněji v malych skupinkach nebo každej za sebe podle výkonnosti.

        0 0
        • Bjerndi  

          Já nejsem úplně zklamanej. Jen prostě moc nevím kam můžu jít a to mě pravděpodobně dost limitovalo. U běhu i když ho netrénuju ten problém nemám, tam to člověk cítí. Tady jsem si říkal, přeženeš to s tepama ( nemám tepák ) zahltíš se a na třicítce budeš vygumovanej.

          Jinak jezdím 3 měsíce, takže zázraky neočekávám, ale je blbý cítit, že to mohlo být klidně o 10–15 min lepší kdybych se " neflákal "

          0 0
      • McBlacky  

        to je právě to, že nejsi zvyklý závodit. Po začátku se většinou jede hned šrot a musíš umět se orientovat v balíku, předvídat jak se to bude štosovat do zatáček atd.

        To se dá naučit relativně rychle (základy)

        horší to je s tím nedojíždět do cíle plný sil. Odhadnout jaký tempo jet na jak dlouhý závod, to je běh na dlouhou trať. Ani podle tepáku to nejde moc kontrolovat. Měřič wattů na závodním kole nevozí snad nikdo.

        0 0
        • Bjerndi  

          příště budu chytřejší a dám do závodu víc srdce, v nejhorším odpadnu.

          Jinak samozřejmě v tom hrálo roli víc faktorů, neznalost trati taky moc nepomohla, protože jsem netusšil kolik kopců ještě čeká atd…

          Ale jedl jsem odpovědně, radši i jeden koláš asi za 15 sekund na občerstvovačce, strach z všude démonizovaného hlaďáku byl mocný :))

          0 0
          • McBlacky  

            je dobrý si nastudovat trasu a profil předem. Dost to pomáhá. Urči si klíčový body, který pak poznáš v závodě (přejezd trati, řeky, kostel ve vesnici, std) a hned budeš vědět co tě ještě čeká. Pokud nemá někdo vizuální pamět, jde to ale blbě. Na delší závody se vyplatí i přilepit profil na řidítka

            0 0
    • nox159  

      Zdravim, tak bych se taky rad zeptal kdyz uz tady vsichni tak radi :) ale nejde mi konkretne o kolo ( na to uz sere pes ) jde mi hlavne jak rozlozit sporty tak aby se daly nejak skloubit dohromady s nejakym vysledkem…

      budu tam mit posilovani, kolo, beh, a tenis, turistiku

      mam to nejak naplanovane, tak bych se rad zeptal, jestli by jste neco zmenili nebo neco udelali jinak jestli tam nemam nejakou zasadni chybu kterou sam nevidim

      po- kolo /volno/tenis/

      ut- posilovani + rano beh

      st- kolo ( koncim driv v praci)

      ct- posilovani + rano beh

      pa- volno/tenis

      so- kolo /posilovani/tu­ristika

      ne- kolo /posilovani/tu­ristika

      vysvetlivky :)

      tenis je tam jen takovy doplnek kvuli pritelkyni staci mi jednou tydne…

      beh rano je fakt jen na rozbehani pocitam zatim 20–40min max kdyz jsem v zime behal dost dlouho mi trvalo nez si nohy zvykly ( predni cast lytka me dost bolela takze chci jen tak neco na rozbehani spis aby si telo zvyklo…)

      posilovnu bych videl na bricho zada a ruky – hlavne proto ze se mi v rozbirejsim sjezdu ve volnych sutrech dost zaviraji riditka a zatim nechci davat sirsi, takze to chci poresit lepsima rukama a taky to bude lip vypadat :)

      turistika by byly kopce ale v ne moc vysokem tempu chodil bychs pritelkyni

      tak co na to rikate? Dik za tipy a rady :)

      0 0
      • bosmilan  

        Nevím jak to chceš všechno stíhat,když jsi pořád na b-f :-)

        0 0
      • McBlacky  

        podle mě ti z toho jebne.

        pokud chceš střídat sporty, musíš počítat s tím, že nebudeš v žádném mít výborné výsledky. Potom je blbost něco plánovat extra dopředu a spíš dělat to co tě zrovna bude bavit a korigovat to pohledem z okna (počasí).

        běh pod 40minut nemá smysl praktikovat, kromě začátků kdy neuběhneš hodinu.

        0 0
        • nox159  

          nepotrebuju vyborne vysledky jen se chcu trochu hybat nic vic… :)

          ja nejakou strukturu potrebuju protoze si pak nepomatuju co jsem delal den pred tim… samozrejme nechcu jet striktne podle toho, proste podle nalady ale nejaka osnova se mi hodi…

          s tim behem nevim no ani pod ondrou jsem prvni mesic az dva nebehal pres 40min… proste nejak potrebuju zacit protoze jak jsem rikal mel jsem pak problemy s tema holenema… tak chci zacit pomalu…

          0 0
          • mrozu  

            Když tě to bolí, tak bych se na to radši úplně vykašlal, zařaď místo běhu třeba plavání, to je mnohem zdravější.

            0 0
            • nox159  

              plaval jsem asi 4 mesice a boli me z toho koleno… beh je v pohode ale trva mi dele nez si na to zvyknu…

              0 0
              • metelesku  

                a jeminkote, ze by dalsi zkraceny predni stehena? potencialni budouci invalidni duchodce? a nebo si v idealnim pripade akorat ve vode objevil, ze mas v noze taky jeste dalsi svaly a vazy co na kole nepouzivas.

                0 0
          • McBlacky  

            většina populace dneska nemá v ideálním stavu klenbu chodidel a z toho se pak odvíjí při běhu problémy a bolesti.

            Pokud si sešlapáváš boty na konkrétních místech, nebo máš na chodidlech mozoly měl bys před tím než se rozhodneš více běhat se nechat vyšetřit a nechat si vyrobit korekční vložky.

            0 0
            • nox159  

              muzu se zeptat kde se nechat vysetrit a kde si nechat udelat ty vlozky… slysim o tom poprve tak me to celkem zajima…

              0 0
              • McBlacky  

                zjisti si kde ve tvé blízkosti je podiatr specialista. Ten by měl vědět. v rámci některých méně odborných vyšetření ti nabídnou vložky standartizované ty stojí kolem 700–1000, příklad BG vložky od spešlu. To ale podle mě není moc cesta, když už tak vložky dělané dle vyšetření tvojí nohy ty jsou kolem dvojky. Tam se tvaruje kromě podpory podélné klenby i podpora příčné klenby a dorovnávají se i jednotlivé prsty pod kloubky.

                Kdybys nešel do tohohle, tak alespoň si nechat vyšetřit došlap při běhu (v Praze třeba Triexpert) na speciálních strojích a pak koupit seriovou botu s podporou tvého problému a korekcí pronace.

                0 0
                • nox159  

                  zitra jedu do toho frydku jak jsem psal nekene ohledne toho nakupovani… na ty salamony a tam by ten pristoj na to mereni doslapu meli mit… takze uvidim… :)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    nj ale počítej že salámy mají ty různý varianty až u celkem drahých modelů. Pod trojku žádný. Já si budu ted kupovat bud crossmaxy nebo wingy. Starý wingy už to maj za sebou po dvou letech :/

                    0 0
                    • nox159  

                      uvdim co nakonec vyberu…

                      mam predstavu ze tam prijdu reknu chcu v tim behat i chodit + kde a borec se o zbytek postara, predpokladam ze by mohl neco vedet a nebude me chtit ojebat…

                      cenove jsem si rikal ze bych chtel tak 3000k za jedny pritelkyne si tez vezme jedny tak at me to nevyjde moc draho :D

                      0 0
        • Zodiax  

          Souhlas s Blackym ;) Taky mam vic zajmu, i kdyz ted o neco zredukovane, a taky jsem takovy velky „planovac“ ;) A pak staci abych se dva dny po sobe blbe vyspal a energie na kazdodenni aktivitu je pryc.

          Jestli to chces stridat, nema smysl si to nejak extra planovat. Spis si urci, ze kdyz mas volny cas do, treba, 1,5 hodiny, bude ta aktivita beh, kdyz vic, bude to kolo. A podle toho se pak muzes ridis a ne premyslet co vlastne chces delat ;)

          Jak bylo napsano … kdyz delas vsechno, neumis nic ;)

          0 0
    • kupi  

      Ahoj, teď jsem byl cca 10 dní úplně bez kola. Včera a dnes jsem už vyjel. Je možné, že je těch 10 dní tak znát? Nohy byly ok, ale nemohl jsem to udýchat. Při trochu vyšších intenzitách se mi dýchalo jakoby ztěžka (pocit bych přirovnal tomu, když třeba doběhnete nějaký sprint, nebo tak něco) Tenhle pocit jsem měl už třeba při 150 tepech, což je asi o osm tepů více, než když jedu ZDV. Občas předtím jsem měl problém se donadechnout (přišlo mi, že v plicích bylo místo, ale asi průdušky nechtěly vzduch moc pouštět :-D) Máte s tím někdo zkušenosti? Myslíte, zda to odezní? Přemýšlel jsem, že se objednám k alergologovi, ale teď budu dva týdny mimo domov. Díky

      0 0
      • McBlacky  

        podle mě to je nyní tím vedrem.

        10 dní je znát, ale pokud jsi byl předtím ve formě, neměl by být problém

        0 0
      • Kublaj  

        10dní asi trochu znát bude ale to počasí opravdu dělá hodně ;) občas to člověku prostě nesedí a podle toho vypadá i ten výkon :)

        0 0
      • vasek80  

        Já byl kvůli dovolené 13 dní bez kola a když jsem naskočil jelo se mi perfektně, skoro i lépe jak před.

        0 0
    • vasek80  

      Mám dotaz.

      V tréningu jezdím hlavně ZDV a občas se proženu do kopečků, nasimuluju si víkendovej závůdek a nebo nějakej interval. Prostě podle chuti.

      Jediné co jsem letos zatím vůbec nejezdil je dlouhej kopec. Jak koukám na TdF, tak jsem dostal velkou chuť na kopce a pěkně si šlápnout.

      Zítra chci na kopec co má 600m výškových stoupání a chci si ho třeba 3× vyšlápnout. Táhlé úseky hezky kadenčně v sedle a prudší pěkně ze sedla. Jel bych tak 80–85% maxima. K čemu by mohl být takovej tréning občas zařazenej prospěšnej? Má smysl něco takového jezdit?

      0 0
      • McBlacky  

        smysl to rozhodně má. Důraz na co nejrovnoměrnější tempo. Pokud beru za sebe tam nestřídat jízdu v sedě a ve stoje cíleně, ale jen na odlehčení. Intenzita záleží podle toho co chceš trénovat to samé kadence.

        0 0
        • vasek80  

          Budu se snažit držet kadenci kolem 80 a tepy 80% maxima.

          Co mi, respektive tobě, takové kopcovité tréningy přináší do závodu?

          0 0
          • McBlacky  

            naučíš se jezdit delší kopce v tempu, dost jezdců často v tomto tápe a začne kopec moc zostra, v půlce svěsí a na konci už jsou rádi, že se přeplazí přes vrchol.

            já bych tedy doporučil spíše 85% maxima u kopce 600m. U kratších i 90%.

            Kromě toho trénink v kopcích je naprostý základ pro všechny kopce. Můžeš toho trénovat na rovince tisíce km, ale bez kopců to prostě niky nepojede.

            Platí ale pravidlo, že do kopců se nepouštět než máš najeto dost po rovinách. Aby to mělo smysl, musíš to tempo udržet. Když nemáš najeto začneš kopec a držíš se podle tepáku pořád na stejných tepech, ale reálný výkon ti klesá. Čím méně máš najeto, tím klesá více.

            0 0
            • vasek80  

              Letos už mám cca 3500 km ale zatím jsem asi ani jednou za tréning nenastoupal víc jak 1000m (většinou těsně pod). Takže kopce mi opravdu letos chybí.

              Paradoxně během závodů předjíždím jen v kopcích. Asi za to může loňská sezona, kdy jsem najezdil sice bídných 2500, ale takřka všechno na tom 1040m kopci.

              U mě je 85% maxima cca 165 tepů. Oproti dřívějšku už je to krásná hranice na které můžu pěkně šlapat a máknout si a bude mi to do toho kopce bavit a odsejpat. Uvidím, jestli budu mít chuť na pokoření 3×, spíše to vidím zatím 2× a přidat později.

              Jinak s tímhle tréningem už asi opatrněji co? Tipoval bych to tak max 1× v týdnu kdy pojedu nějaký závod a 2× v týdnu kdy nic v plánu nemám.

              0 0
              • McBlacky  

                no já bych to dával jednou týdně max. dá se jezdit spousta jiných věcí kde si můžeš podobně ubližovat :)

                krátký kopce, rovinky na tempo, silová vytrvalost kdekoli, spurty rovina i kopce…

                0 0
                • vasek80  

                  jj, časem začnu zařazovat i ostatní masochistické praktiky. Asi je chyba že v tom žádnej systém nemám a nakládám si tak nějak vyrovnaně toho a tamtoho a zejména podle chuti. Ale na mé úrovni… hlavně že mě to takle baví.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    poslední věta by měla řídit tvůj trénink.

                    ve 32 už díru do cyklistiky neuděláš, takže je na čase si to užívat

                    0 0
                    • Bjerndi  

                      v nějakých maratonech a podobně by klidně ještě mohl :)

                      Jinak koukám, že držíme cca pořád stejnej rozptyl, mám naježděno skoro stejně, ale kopečky jezdím normálně. Tedy já to nebral za kopečky, když to má pár set metrů, ale tady o tom tak mluvíte :) a taky pak jeden 3 kilometry, ale sklon je chabej tak 5–6%

                      0 0
                      • McBlacky  

                        to je pořád takový lehký stoupání. 10–15% tam to začíná být v delším úseku zajímavé

                        0 0
                        • Bjerndi  

                          To sedí, ale nejaký prudší zlomy tam jsou a člověk to hned cítí. Z druhé strany to je teda prudší, ale tam jsem ten sklon nepočítal.

                          0 0
                    • vasek80  

                      Já hlavně ani žádnou díru dělat do světa nechci. Stačí mi když se budu postupem času o něco zlepšovat. Ani nemám touhy jezdit na závody mimo plzeňskej kraj a navíc díky zaměstnání dení/noční a směny je pro mě problém si urvat těch pár volnejch sobot nebo neděl.

                      Chtěl bych si zkusit kpž na Zadově. Je to relativně dostupné. Škoda jen, že jsem teď skoro 2 týdny nic nenajel.

                      0 0
                      • Bjerndi  

                        já bych se toho nebál, sejmi Jobánka a Jarda už taky není ve formě co bejval :))

                        0 0
    • Bjerndi  

      Já vím, že se to tady už řešilo, ale zajímalo by mě, zda taky tolik žerete ? Já si připadám jak otesánek a mám téměř pořád hlad, kamoši říkaj, že vypadám jak z Dachau a to žeru 6–7 denně. Někdy i 2 jídla s masem :))

      Na druhou stranu je mi blbý se přežírat sladkým, už tak jsem ho zařadil do jídelníčku mnohem víc než kdy v minulosti od dětských let.

      Asi ta teorie o 60 hodinách sportu / měsíc fakt funguje.

      0 0
    • Bjerndi  

      Já vím, že se to tady už řešilo, ale zajímalo by mě, zda taky tolik žerete ? Já si připadám jak otesánek a mám téměř pořád hlad, kamoši říkaj, že vypadám jak z Dachau a to žeru 6–7 denně. Někdy i 2 jídla s masem :))

      Na druhou stranu je mi blbý se přežírat sladkým, už tak jsem ho zařadil do jídelníčku mnohem víc než kdy v minulosti od dětských let.

      Asi ta teorie o 60 hodinách sportu / měsíc fakt funguje.

      0 0
      • McBlacky  

        60 nedám ani omylem, ale žeru taky fest. pro mě strop tak 50 hodin, spíš ale 40–45

        0 0
        • Bjerndi  

          no já tomu nerozumím, že mi nejde nic do svalů :D jsem jak šlachová panenka, když sem se viděl na fotce z triatlonu a pak když jsem nahrával pro kamoše video na radu pro zlepšení podání u tenisu :)

          Víc ani jíst nechci, představa, že bych ubral sportu a zůstal při téhle spotřebě je děsivá.

          Na druhou stranu chemii taky žrát nechcu

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Nejde říct, že to nejde do svalů. Tělo je vychcané a bere si tolik, kolik potřebuje. Svaly mohou růst, zkvalitňovat se, jenom to není vidět na objemu, ale na síle. Tělo se přizpůsobí. A hlavně, obrovský vliv má na tohle všechno individuální metabolismus člověka. Já můžu dělat co chci a vždycky budu svalnatý typ, nikdy nebudu hubený, ale asi ani nikdy ne moc tlustý (uvidíme po 30 :-D ).

            0 0
            • Bjerndi  

              blbě jsem to napsal, sílu ve svalech a zlepšení jasně pociťuju. Jsem ten typ šlachovce, ale stejně mi přijde, že snad není možný tolik žrát a nic :)

              No přemýšlím, že doplňkově zařadím jógu nebo pilates a od září zas víc plavání, tak snad to pak trochu bude lepší.

              Nebo budu muset začít zas chlastat :D

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Dívej, když jíš hodně, tak pokud je v pořádku trávení a metabolismus funguje tak, jak by měl, tak tělo se přebytku zbaví tím, že to prostě vysereš. Kdyby jsi naopak přestal jíst a ponechal by jsi aktivitu, tak na záchod nepůjdeš vůbec, protože organismus se bude snažit využít co nejvíc energie. Znám to i z vlastní zkušenosti.

                S chemií bych asi nezačínal, zasírá to tělo a nikde není napsané, že to opravdu funguje. Pokud to opravdu nutně nepotřebuješ.

                Spíš než jógu nebo pilátes (tam asi nepřibereš ani deko) začni posilovat ze začátku s vlastní váhou. Spoustu lidí to podceňuje, ale i jednoduchými cviky se dá dostat do slušné formy. Pak až bych asi začal řešit posilovnu. Totiž pokud provozuješ pouze aerobní sporty (cyklistika, běžky, běh, plavání – to je trochu sporné), tak tam toho nikdy moc nenabereš. Spíš logicky shodíš, ptž přebytečné svaly jsou pro tyhle sporty pouze přítěž. Právě silovým zatížením (posilování) se až někam posuneš, co se týče hmostnosti… ;-)

                0 0
              • McBlacky  

                mě taky nikdy svaly nenarostou. prostě někdo je takový typ.

                ale neboj po 30 to začne být trochu horší s tukem :)

                chlastání bych nehrotil, ani neeliminoval – tak nějak s mírou :)

                0 0
              • vasek80  

                Já mám skoro opačnej problém. V 17. jsem měl 63kg při 180cm a pak jsem začal cvičit. Dostal jsem se skoro na 90kg. Užíval jsem kreatin a gainery. Pak jsem po 8 letech posilování začal dělat kickbox a chtěl jsem padnout do váhovky 81kg a nedařilo se mi. 3 sezonu jezdím na kole a chtěl bych z aktuálních 80kg slézt alespoň na 76–78. Přítelkyně už mi sice říká, že jsem vyhublej.

                Ber to tak, že se nemusíš tahat se svalama do kopců a ty nadbytečné svaly ti neberou energii a kyslík. Já vím, že kdybych teď začal chodit do posilovny, tak mám zase do půl roku 90kg. Ale svaly už mě neberou, teď mě zajímá kolo:-)

                Takto jsem vypadal v 25ti když jsem byl asi nejnarostlejší.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Pěkné záda. :-)

                  Já už jsem přestal váhu řešit dávno. Na posledním měření složení těla mi naměřili 6% tuku a svalů jako Šebrlemu. Mám 178 cm a cca 72–73 kg. Na startu jsem mezi ostatími cyklisty spíš jako zápasník než cyklista. :-D Řeším už jenom to, jak to jezdí a váha se upraví sama. Během roku to skáče zhruba 70 kg – 76 kg, ale procento tuku mívám skoro pořád stejné, což nechápu.

                  Má to výhodu, jezdím hodně sám a naučil jsem se jezdit ve větru a teďka mi závod v silném větru někdy i vyhovuje. Když jsem na tom dobře, tak pak nemám problém orvat v kopci i některé muší váhy. :-)

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Ještě jsem si vzpomněl, když jsem s cyklistikou začínal, tak s vidinou stát se hubeným profesionálem jsem shodil na 178cm/57kg. To byl strašný extrém. Veškerá váha šla na úkor svalů a došlo to do stavu, kdy jsem byl strašně slabý. Rodiče se mnou později začali dělat pořádek a během dvou let jsem zase postupně přibral na 70kg, které se mi nejspíš zdají nejideálnější pro mně. Možná ještě během let půjde pár kg dolů, ale to si asi tělo řekne samo, než abych to dělal úmyslně. Zatím jsem každý rok o cca 1 – 1,5kg lehčí. :-)

                    0 0
                    • vasek80  

                      Ono asi u MTB ta váha není až takovej problém jak na silnici, nebo je to stejné?

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        To asi ne no, ale jezdím spíš silnici.

                        Ale zase se podívej na Boudu, vyhrál silničního dlouhého Beskyda, což je opravdu závod pro vrchaře. Jel to jako trénink a ještě na kopcích čekal, protože se mu nechtělo jet samotnému. A o týden později MČR v XC. :-)

                        0 0
                        • vasek80  

                          To jo, já na tu Pec koukal ze záznamu. Neznáš jeho výšku a váhu. Chvilku jsem to hledal, ale nenašel. Proti Cinkovi byl jak mamut:-)

                          0 0
                          • biker jura  

                            měří 188 a važí tuším 86kg. je v podstatě jak Cancelara.

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              No, asi tak nějak. Fabian má ale ještě o pár kg míň. :-)

                              0 0
                              • biker jura  

                                někde jsem četl srovnání Andyho Shlecka a Fabiana a prej měří stejných 186cm ale andy má 67kg a Fabian 82–83, což je celkem dobrej rozdílek. Bouda bude mít v sezoně tak tech 85, takže jsou na tom podobně:)

                                Síla je nejvíc:D

                                0 0
                    • McBlacky  

                      tak pro 178cm bys měl ideální váhu určitě pod 70kg.

                      Záleží jaký závody chceš jezdit, pokud víc do kopce, tak to bude chtít jít dolů. Když se budeš zaměřovat na ty víc po rovině s krátkými brdky tak i přes 70 to není až tak problém. záleží i na délce kostí nohou.

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        No, vždycky jsem byl spíš víc svalnatý, než všichni ostatní. Dlouhého silničního Beskyda, což je hodně vrchařský závod jsem dokázal objet na slušném místě, i když teďka na posledních Sudetech nebo Mamutovi jsem jel skoro na Top 10 nebýt pár drobností, za které si můžu sám.

                        Jde o to, že už na sobě nemám skoro žádný tuk a svaly se shazují blbě. Na jaře mi doktor radil jezdit na lačno, nejíst apod. Dokonce jsem si dával i 20km výběhy ráno na lačno, ale nikdy jsem takhle neshodil víc, než půl kila…

                        0 0
                        • McBlacky  

                          nj nejsi vhodný typ na cyklistu. To jsi ale asi slyšet nechtěl.

                          je mi jasný, že s tukem pod 5% nehneš, to by i nebylo zdravý. Díky tréninku můžeš zajet top 10, ale je jasný, že kdybys měl o 5kg méně, zajel bys líp se stejným tréninkem. Každý s něčím bojuje…

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            Že nejsem postavou cyklista vím už od juniorů, kdy mi sportovní doktorka řekla, že mám radši dělat desetiboj. :-D

                            Ale mě to baví a zatím mi tohle stačí na to, abych jezdil s nejlepšími v našem kraji v pohodě. :-)

                            0 0
                            • McBlacky  

                              tak časovky po rovině, nebo krátký závody ideál.

                              měl bys zkusit XC a CX, to by ti jít mohlo, tak je síla nadřazená w/kg.

                              Prakticky jsi si kromě dlouhých maratonů na MTB a endurance na čemkoli vybral tu nejhorší pro tebe disciplínu (silniční maratony)

                              0 0
                              • Biker jak Pes  

                                No, XC mi právě nikdy nešlo. Zkusil jsem si všechno kromě dráhy a silnice mě baví nejvíc. V poslední době vidím, že rychlost na rovinách se mi zlepšuje, takže časovky by taky mohly jít. Nemám ani problém zajet krátký (kolem 2 hod) silniční závod, kde se jedou šišky od začátku do konce a neustále se nastupuje. Tenhle typ závodů mě baví nejvíc, abych řekl pravdu, jenom u nás jich je málo.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  tak zkus třeba kolopro. to je tak na ty dvě hodiny pořád naplno

                                  dlouhý silnice mají úseky kde se skoro nic neděje a po startu se pod první pořádný kopec taky extra nejede.

                                  0 0
                                  • Biker jak Pes  

                                    To bych si musel koupit nového bika a na toho opravdu nemám peníze. Ročně si zajedu cca 2–3 bikové závody tady kolem baráku, ale to je tak všechno. Mám už starého bika v šíleném stavu, jsem rád, že se postarám o silnici… :-P

                                    0 0
                      • bosmilan  

                        Jak to tak čtu,tak to jsem totálně v prdeli se 174cm a 76kg :-))

                        0 0
                  • martinpav  

                    Sakra ako tie váhy dokážete dosiahnuť ? Ja mám 173/77(± 2) a dole to nejde ani bohovi. Stačilo by aj na 73 čo som mal ako 20 ročný (15 rokov dozadu :)).

                    0 0
                    • McBlacky  

                      základem je totiž nikdy extra moc nepřibrat. Pak se váha udržuje snáz. Ale kdo ví co budu říkat za 10–20 let :)

                      0 0
                      • martinpav  

                        No ja som nikdy nebol vyslovene vyžratý, max 82. Ale postavou som skôr hokejista ako cyklista, len ten hokej už nejaký ten rok nehrám.

                        0 0
                    • biker jura  

                      mám 181cm a 65kg a žeru jak hovado :D

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Vydrž pár let, ono to přijde samo :-)

                        0 0
                        • biker jura  

                          no jako v zimě jsem měl 69 ale něco jsem stáhl. ovšem trocšku to bylo na úkor síly, ted něco zase přibírám, ale snažím se aby to byly spíš svaly, ikdyž tuku mám nějaký 3–4% možná ještě míň. Ale právě jak jsem zkoušel tu tvoji rovinu a rvát to na těcžkej, tak nic, tak na to ted pracuju, pač jsem byl slabej jak čaj a to na XC není zrovna ideálka:D

                          0 0
                    • ddan  

                      Taky s tou váhou ještě občas bojuju… hlavně po výjezdu, kdy mě v kopci trochu ujíždí x roků trénovaný o 9 roků mladší kámoš. Před dvěma roky jsem měl při 174cm 92kg – ale né tlustý, občas jsem cvičil a pravidelně tenis. Pak jsem taky začal „BLBNOUT S KOLEM“ – manželka už raději nic neříká, jen klepe na čelo, že mi už úplně hráblo. Teď mám v 37 letech 76kg – najeto od půli března 7tis.km. Jen na HT 29.

                      Ale jídlo je jediné čeho se nemůžu zbavit – hlavně večer. A před spaním pravidelně jedno pivko a jsem tuhý. Prý už vynechávám i „povinnosti“ :-). Co mám kolo, mě to ani nepřijde :-).

                      0 0
          • Payia  

            To resis zbytecne, pokud se necpes jen kuratama, ktery si sam chovas na zahrade a k tomu nezeres jen rajcata co sis sam vypestoval, tak mas jistotu, ze v mase a zelenine ktery kupujes snis takovy kvanta chemie (a hlavne antibiotik) az to neni hezky. Podle me nemuzes vubec nic zkazit, kdyz k tomu zacnes jist i sportovni doplnky, protoze jsou prirodnejsi.

            0 0
            • camillio  

              Čéče, s těmi antibiotiky to tak úplně pravda není, stejně jako s růstovými hormony apod. Spíš koupíš věci, jejichž sajrajtovost je způsobena jinak (přibarvováním, aromatizováním apod.). Sportovní doplňky jsou proti tomu dvojaké – některé mají aspoň něco přírodního základu, většina je ale spíš chemische mischung :-))

              0 0
      • Biker jak Pes  

        Jak kdy, když jedu fakt plný trénink (soustředění), tak nejím skoro vůbec. Za den dám akorát pořádnou snídani, pak celý den nic (jsem na kole) a večer oběd a za hodinu ještě něco menšího. Pak ale přijde den volna a to se nemůžu dojíst, žeru od rána do večera a furt hlad.

        Přítelkyně mi říká, že jsem hubeňour a snaží se mě pořád vykrmovat buchtama apod. :-D

        0 0
        • Bjerndi  

          nedavno jsem prisel v praci do kantyny na veceri, dal si lososoou bagetu a byly tam takovy ty maly kolacky s naplnena ( tvaroh, mak merunka ) a mini croissainty. Kdyz jsem sel platit asi 8 kolacku a 6 krosanu + bagetu…pokladni nechapala :) a to mi bylo blby si davat dalsi :D

          0 0
          • camillio  

            Hele v klidu, když jsem si v cukrárně objednal 12 zákusků, tak cukrářka se podívala na mou ženu, tehdy ještě přítelku, že prej ať si mě nebere, že jí všechno snim :D

            0 0
            • Bjerndi  

              a to si tam jako snědl ? já bych snědl celekm v klidu 12 klasických věnečků, ale představa třeba 12 větrníků, nebo takový ty sytější…

              0 0
              • camillio  

                Jasně :-) Tělo to holt žádá, byla to taková směska, od věnečku přes punčák, špičku, větrník až po něco sytějšího. Já byl vždycky hrozně rozežranej, když jsem přijel jako puboš z tejdne na kole kde jsme jedli víceméně jen suchej chleba (chudý mládí, no), tak jsem dokázal spořádat k snídani 15 rohlíků. Na koleji jsme se známým jednou sežrali každej bochník chleba (poctivá šumava), jeho přítelka nám to topinkovala :D Vloni jsem po vodě sežral celej plech buchty co se jmenuje Valtický orgasmus, děsný žrádlo, jen mi po tý cukrový bombě vyrazily na xichtu jebáky jak patnáctiletýmu borcoj. Moje výhoda je, že můžu sežrat cokoliv, ale nepřiberu ani kilo, mám solidních 85kg a těžkej podprůměr tuku od přírody a relativně nadstandardní muskulaturu. Dej bůh aby to tak zůstalo (táta má 120kg a kromě svalstva taky solidního milana :))

                0 0
        • McBlacky  

          to děláš blbě. Měl bys i ten den co sportuješ doplňovat dostatek energie. Ideálně každých 90 minut něco i v průběhu tréninku, byť čistě komp/rege motivu.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Tak to je jasné, že během 6 hod tréninku něco sním. V zimě nevydržím na kole bez jídla ani 2 hodiny. Bral jsem v potaz pouze plnohodnotné jídlo.

            Zkusím to rozepsat jak by to asi vypadalo:

            Snídaně: cca 200ml jogurt a hromada musli, k tomu ovoce nebo sladké pečivo

            Během tréninku (5–6 hod): 2 rohlíky, možná nějaká ta tyčka, možná nějaká ta cukrárna :-)

            1 – 2 hod po tréninku: hromada těstovin nebo rýže, maso, spoustu zeleniny.

            Za další cca hodinu: to stejné, co po tréninku nebo podle toho, na co mám chuť (maso nebo sladké).

            Jde o to, že během takových dnů nemám ani pocit hladu, ani chuť. V poslední době, jsem začal šetřit a úplně jsem přestal kupovat sladkosti, tak mě ty šílené přežírací nálady přešly úplně a koupit si někde čokoládu už mě ani nenapadne. A to jsem neměl problém sníst 200g čokolády na posezení a zajíst to ještě zákuskem. :-)

            0 0
        • vasek80  

          Jsem na tom jak ty. Když jezdím, tak většinou vstávám kolem 9, snídám cca v 10 po dvanácté se dokopu na kolo a objednám až se vrátím cca po čtvrté a pak už jen lehkou večeři. Druhej den, když jsem v práci tak mám opravdu hlad a jím 3 pořádné jídla a dvě svačiny. Minimálně o 50% víc jek v den kdy nejsem v práci a jezdím na kole. V ty dny nemám vůbec hlad. A nemohu se dostat pod 80kg, alespoň, že tuku je na mě minimálně.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Budeš asi podobný somatotyp jako já, kdybych začal cvičit, tak se nejspíš dostanu s váhou hodně vysoko i bez nějakých suplementů. Viz. můj příspěvek na tebe o něco výš. ;-)

            0 0
          • McBlacky  

            většinou to bývá tím, že v den výkonu nedoplníš dost energie a tělo si řekne: aha, problém. A přejde do safe modu, tím, že zpomalí metabolismus. Pak se den na to přežereš a hádej jak to dopadne. Akorát přibereš.

            0 0
            • vasek80  

              Vím že je to špatně. Z dob kdy jsem posiloval mám v hlavě nutriční tabulky skoro všeho a i zásady správné výživy a různé diety, ale prostě jsem línej si něco dělat. Dobře jím jen v práci, to se snažím opravdu 5 menších jídel. Doma jsem ale límej a tak po snídani déle hadovím a pak se později odpoledne přežeru. To je strašně špatné a i na celkové zdraví dlouhodobě to má jistě špatný vliv. Postupně se snažím alespoň sníst třeba 2 banány před pozdním obědem.

              0 0
    • mcking  

      Doufám, že nebudu vypadat jako exot když tu čtu vaše příspěvky, ale taky bych se chtěl poradit. Po dlouhém čase (7 let) začínám znovu jezdit na horském kole. Je mi 37 let, 178cm výška, 90kg váha. Mám rád kopce a většinou si dávám 2–3× týdně 20–30 km s převýšením okolo 1000 m ( jsem z Litoměřic ). Jsem spíš silový typ, jsem schopen vysprintovvat krátký příkrý svah, ale poté skoro odpadnu… asi někde dělám chybu. Chtěl bych se zeptat na radu ohledně tréninku. Předpokládám, že to chce shodit váhu (rád jím :-)) Mé možnosti jsou trénink tak 2–3× týdně v trvání 2–3 hodin ( víc bohužel nezvládám díky práci a rodině ) Máte vy, cyklisti nějakou radu co jezdit, v jaké intenzitě a tak?? Díky

      0 0
      • HROOLI  

        No tak základ všeho je základní vytrvalost, takže tím by si měl začít :)

        0 0
      • Memphis22  

        No, prvně by to chtělo říct, jestli plánuješ jezdit dál jen rekreačně, sem tam nějaký závody nebo máknout a po čtyřicítce prohánět nejlepší v kategorii (anebo deset kg přibrat a jezdit 100+ kg kategorii :))

        Já třeba jezdim podle pocitu a nálady, a když si tady občas pročtu nějaký příspěvky, musím se jen pousmát :)

        Základ je jezdit a jezdit, 2–3 hodiny na jeden švih bohatě stačí. A hlavně se těm kopců nevyhýbat.

        0 0
      • Payia  

        To je jednoduche, MTB hod do sklepa, kup si silnici a jezdi ty 2–3h vyjizdky 3× tydne v ZDV pasmu (coz pro beznyho cloveka je cca kolem 140 tepu) pokud nemas tepak, tak proste jezdit tak, aby ses vubec nezadejchal. Toto provozovat tak 5–6 mesicu a rozumne jist. Mel by ses dostat nekam k 80kg a pak se rozhodnout co dal, jestli vylety nebo zavody a podle toho pokracovat.

        0 0
        • HROOLI  

          Zdv jde jet i na biku, ne ? :)

          0 0
          • Payia  

            Jedine ze by na nem jezdil na silnici, jenze i to je kravina, protoze SPD jsou v porovnani s Lookama spatne na kolena a obecne klouby, posez a tim padem i na zada a bricho, navic by to prd jelo, sjizdel by rychle plaste a nemel by moznost vice uschopu riditek, coz je pri 3h na jeden zatah uz potreba, aby moh clovek nechat trochu odpocinout ruce a ramena.

            0 0
            • o.1  

              Vie mi niekto vysvetlit preco by sa nedalo jazdit ZDV na biku?

              Najlepsie niekto taky, co v inych vlaknach netvrdi ze na bika staci vzadu 28z, vpredu 44z nevyuzije a rohy su na bika zbytocne :-)

              Inac dost jazdim na HTcku aj po cestach kludne 5–6h a nejaky rozdiel v namahani klbov ap. som si oproti terenu nevsimol, a plaste uz cakaju nove a stare kua nie a nie zodrat:-)

              0 0
              • Zerocool  

                na asfaltu a hladkých pláštích klidně..

                0 0
                • MlokCZ  

                  Na asfaltu a jakýchkoliv XC pláštích klidně. Nemám problém jet striktně základní vytrvalost asfaltovou trasu na 150mm fullu s NN/NN i s mojí nic moc výkonností.

                  Samozřejmě běžně nejezdím čistě asfaltové trasy na fullu, ale v horách poměrně často jedu výjezd po asfaltu, abych šetřil síly na terénní sjezd.

                  A kupříkladu Lysá od přehrady žádný problém úplně celá v základní vytrvalosti, jen ty prudší pasáže (pár jich tam je na té uzoučké rozbité afaltce hned od přehrady) jedu prostě hodně pomalu.

                  0 0
              • vasek80  

                Já jezdím celou sezonu na MTB. Mám dvě sady kol 1 se slickama 1,3 a druhé bezdušové do terénu a na závody. V pohodě jezdím s kamarádem co má silničku. Sice je to pořád o něco pomalejší jak silnice + opravdu nemůžeš tolik měnit úchop co na silničních rodlech, ale zase na druhou stranu jsem na 100% sžitej s kolem, sedí mi perfektně geometrie a posed a tělo si nemusí zvykat na jiné sedlo, jiné úhly atd. Mám rohy z odkazu a díky nim si na pohodlí a nudu co s rukama na rodlech nestěžuju.

                http://rohy.heureka.cz/force-rab/

                0 0
              • McBlacky  

                samozřejmě se dá. Těch pár minut do nejedeš zdv protože máš v terénu příliš přísnou stojku ten „trénink“ nijak extra nerozhodí

                0 0
            • MlokCZ  

              Takhle radikálně obecně bych to tedy rozhodně neviděl.

              (ro mě tedy z toho neplatí nic, kromě jediného. A to, že silnička bude na asfaltu o něco rychlejší (u mě oproti celopevňáku rozdíl cca 10% na průměru při kopcovitější trase, takže ani ten rozdíl na průměru není až tak velký).

              A pak už to je vše jen přesně opačně:

              • Marathony Supreme mi vydržely daleko déle než silniční pláště cojsem vozil na silničkách (a srovnávám s mnoha různými silničnímiplášti)
              • S koleny jsem občas míval kdysi problém, od té doby co jezdím bikovéTime pedály tak problém s koleny žádný
              • Berany byly jeden z hlavních důvodů, proč jsem nakonec po mnoha letechdefinitivně opustil silničku (pořád nějaké bolesti rukou/zápěstíi přes vyzkoušení x různých posedů a spousty různých řídítek), nabiku s Ergony a posedem jaký jezdím oproti tomu naprostá pohoda a nemámproblém s 8h+ (čistého času jízdy) vyjížďkou; tenhle bod samozřejměneplatí obecně a spoustě lidem budou vyhovovat berany hodně a mají výhoduspodní x horní úchop, který výrazně mění aerodynamiku
              • Dokud jsem na silničku nedal v podstatě bikové převody (to jsem mělaž na úplně poslední), tak právě na silničce jsem nemohl na asfaltujezdit základní vytrvalost i v kopcovitých tratích, oproti tomu na bikuvždy a v pohodě díky právě dostatečně lehkým převodům
              0 0
              • Payia  

                Pri takto ukrutne spatny forme sem pises rady k treninku? Akorat do toho zbytecne vnasis chaos. Az se bude ptat 80letej deda co ma delat pro fyzicku na kole, tak mu porad jak si poladit prevody, ale my ted resime normalniho chlapa.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Ty jsi strašný prudič, zrovna je jeden z mála co opravdu ví, co píše…

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  Normální chlap tam pere velkou a neřeší kraviny.

                  0 0
                  • camillio  

                    +1

                    To Payia: zrovna do mloka bych se na tvym miste neobouval, jeden z mala lidi co vi co rika/dela ;-)

                    0 0
                    • Payia  

                      Sorry, ale pokud trenuje par let a porad potrebuje bikove prevody na silnici, tak to bych si fakt nechal poradit radsi nekde jinde ;)

                      0 0
                      • newbie  

                        sorry, ale pokud bys byl lépe úsudkově vybaven, možná by ti došlo, že někteří lidé (a není jich málo) na bajku/silničce netrénují, ale prostě jen tak jezdí

                        :-) hláška, že sem Mlok vnáší chaos, je hodna zařazení do top blábolů B-F

                        0 0
                        • McBlacky  

                          ale zase je potřeba dodat, že Mlok tak jezdil protože měl celkem velký zdravotní komplikace. Takže Payia má v podstatě pravdu. Pro normální cyklisty co to chtějí pojmout víc sportovně to nejsou relevantní rady. Stejně jako jeho nastavení bajků, to je opět tvrdě subjektivní ladění na jeho postavu a styl jízdy.

                          chce to koukat na věci z širší perspektivy. Já třeba na obecný dotaz odpovídám obecně tak jak by se to mělo dělat a na subjektivní dotazy odpovídám subjektivně. Je to ale rozlišený

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Jenže já taky nikde tady nepsal žádné konkrétní rady k tréninku pro výkonnější jedince.

                            Já se jen zapojil do části, kde píše, že je kravina jezdit na biku na silnici a u toho udává některé zcela nesmyslné důvody (jako třeba ta výdrž plášťů, kde i obecně vhodné pláště na asfalt na bike větišnou vydrží daleko déle než silniční, nejen ten jeden mnou uvedný příklad).

                            A celé to vzniklo dotazem mcking, který po letech zase znovu začíná, má lehkou nadváhu. Přesně případ, kdy varianta ježdění ZDV na biku na asfaltu není vůbec od věci a je to také jedna z použitelných variant (s vhodnými plášti). Nemusí hned kupovat silničku (i když samozřejmě může).

                            0 0
                • krokus  

                  A ty jsi schopen jezdit na silničce s dvojpřevodníkem v pořádných kopcích ZDV (při normální kadenci, řekněme 80)? Pokud ano, tak máš „ukrutně“ dobrou formu.

                  0 0
                  • Payia  

                    80 vubec neni normalni kadence do kopcu, rekneme 60–70 zni rozumne. Ted uz jsem sracka, ale porad bez problemu pouzivam jako nejlehci prevod 40/26. V zavodnich casech jsem daval nejlehci 42/21 a v ZDV pasmu jsem na nej bez problemu vyjel treba kostky u Krivoklatu, nebo krpal Vsenory-Jiloviste.

                    V podstate neznam zadnej kopec na silnici, kde by se muselo jet pod 10km/h, tak na co probuh prevody typu 1:1.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Na 42/21 Křivoklát bez problémů v ZDV při kadenci 60–70 :D A teď tu o Karkulce…

                      0 0
                      • McBlacky  

                        Nechci to teď počítat, ale by voko to bude chtít přes 420w (at se to dobře počítá). vrchař, beru cca 70kg to má bratru za 6w/kg tak to na AP nemá na světě nikdo :)

                        0 0
                        • JakeF  

                          Hodil jsem to do kalkulátoru a těch 420W je ještě hodně optimistických… Těch 15% to tam má skoro určitě a na ty to hází přes 500W a to ještě není započítanej vliv těch kostek, to pár wattů taky přidá.

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Vliv kostek eliminuje rychlost. Čím rychleji na kostkách jedeš, tím méně se nadřeš :-)

                            0 0
                            • JakeF  

                              Tuhle radu by to tam v tom stoupání chtělo dát na ceduli a pak sledovat reakce projíždějících cyklistů :D.

                              0 0
                          • McBlacky  

                            já to hádal pro 10%, to tak bude AVG těch nejprudších. jinak jasně v místech to má i těch 15%

                            0 0
                      • Payia  

                        Boze, tu aby clovek psal vsechno totalne do detailu, aby se toho hned nekdo nechyt. Nikde jsem nerek ze jsem ten krpal na Krivoklatu jel na kadenci 60–70. Tomu by odpovidala rychlost ±15km/h coz to rozhodne nebylo, pod 10 ale taky ne. Nejprudsi usek ma neco pres 12% a je kratkej, pokud mas formu, tak do takovyho kopce musis jet tempo treba 500m nez zacnou tepy stoupat.

                        Pri rychlosti 10 a my tehdejsi vaze 65kg to odpovida vykonu 179W coz by celkem odpovidalo.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Takže jinými slovy jsi prostě na ten převod + ZDV + rozumnou kadenci v sedle neměl.

                          0 0
                          • Zerocool  

                            Mloku nepruď:)

                            0 0
                          • Payia  

                            Jasne, ale kvuli extremnimu kopci, kterej v ceskych pomerech jedes 1× do roka (pokud to vylozene nevyhledavas, coz by ale pro trenink ZDV byla pekna kravina) nebudu prece vozit specialni prevody. I kdyz bys jel ZDV trenink pres takovej kopec, tak je samozrejme lepsi jit na 3 minuty do vyssich tepu nebo do nizsi kadence – to ti ten 5tihodinovej trenink ZDV nerozbije :).

                            0 0
                        • McBlacky  

                          12% sklon, 65 rider, 8kg kolo, rychlost 10

                          suma sumárum 267 wattů

                          http://bikecalculator.com/

                          na http://www.nahoru.net/…ulatory.html

                          to vychází malinko méně 252w

                          při 179w je to 6.78 rychlost. při 39*23 je to kadence 30

                          na těch 267 a 10 to je kadence 47

                          ne že bych se chtěl hádat, ale je potřeba podávat konzistentní info, ať v tom není guláš, když už to má být míněno jako vlákno, kde se radí.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Jenže to má celé jeden zásadní problém, ten sklon je tam mnohem větší.

                            Ono je tam v tom prudkém úseku těsně přes 20%. V příloze jsou údaje k tomu výjezdu.

                            0 0
                            • Payia  

                              To je 122 metru, to prejedu i ted aniz by mi sly tepy nahoru.

                              0 0
                              • JakeF  

                                Rychlostí 10km/h to znamená cca 40s v 20% kopci… To ti při výkonu 4W/kg budeš rád, když udržíš pod ANP, i když je jasný, že tepy jdou za výkonem nahoru až o chvilku pozdějš… Jinak bych ještě dodal jeden vliv, bůhví, jak jsi měl změřený prahy… Ono pokud učebnicově na 2mmol laktátu, tak pokud máš laktátovou křivku třeba jak já, tak by ses pod 2mmol možná i udržel. Ale rozhodně to už není ZDV.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  A to ten výkon 4W/kg by byl pro těch 12%, takže v tom 20% to bude wattově úplně jinde a to už by nebylo asi ani v silách profíků…

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    20% na silnici to je maso. Video z Mortirola napoví :)

                                    0 0
                                  • Payia  

                                    Si tam zajed a udelej log, z Horovic to mas kousek, jak je videt, tak ty watty vychazej na kazdym kalkulatoru jinak.

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Watty bez SRM nebo podobnýho těžko změřím… Ale už jsem tam párkrát jel a na převod 2:1 při rozumný kadenci a pod AP se to prostě nedá…

                                      0 0
                          • Payia  

                            Tu http://www.nahoru.net/…ivoklat.html vychazi 179W, tak nevim. Bez vyzkouseni v praxi jsou stejne ty cisla o nicem. Navic je hodne individualni (podle formy), co tak kratky usek udela s TF – nekdo se stihne dostat na 190 a nekomu to zacne stoupat az kdyz to prejede.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              si snad postavím trenažer a změřím to kolik je potřeba watt na 10km/h v 12% kopci

                              s tou tepovkou to je daný zpožděním tepu za výkonem a to souvisí s trénovaností, ale na watty to nemá vliv. Je to jeden z důvodů proč trénink podle tepů není tak přesný, možná po kolísání prahů v důsledky aktuální formy/únavy druhý nejdůležitější dů­vod.

                              0 0
                      • MlokCZ  

                        Ono hlavně existují výrazně náročnější výjezdy než ty kostky u Křivoklátu. V ČR jich sice zase tak moc není, v zahraničí se toho najde hodně.

                        A stejně to i tak u těch kostek zkončilo tím, že to lámal na nízkou kadenci.

                        Já tam měl ty lehké převody právě proto, abych se tomu lámání nižších kadencí mohl kdykoliv vyhnout, když jsem nižší kadence ze sedla lámat nechtěl.

                        Ono když i profíci na opravdu náročné kopce tam dávají dozadu 32 největší pastorek a to ještě s kompakty dohromady a ještě ve výsledku to ani nejedou v ZDV…

                        Tím narážím konkrétně na Zoncolan.

                        0 0
                        • destr  

                          32z pastorek? A co měli teda za přehazovačky?

                          0 0
                          • McBlacky  

                            jak říkal Baky – s delším esíčkem :)

                            jinak je jedno jaké máš vodítko, to se dá zaměnit

                            0 0
                            • destr  

                              Nejde o vodítko, ale o tělo té přehazovačky. Teď sem přítelkyni dával kazetu 28z a s hazkou force je to už uplně na hraně a vrchní kolečko hazky běhá po kazetě ;-)

                              0 0
                              • McBlacky  

                                tak tam dá bajkovou, ted nevím která ale myslím, že to sram9spd má stejný krok

                                0 0
                          • Payia  

                            Co jsem videl, tak tam meli Sram Apex, v podstate na kole komplet Sram Red, akorat kazeta a prehazka od Apexu. Jak to resili u shimana a campy nevim, ale i na Tour uz jsem videl trojprevodniky.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              tak trojpilu jsem neviděl nikdy, ale koukám jen na přenosy v tv

                              0 0
                        • krokus  

                          Faktem je, že najíždět ZDV v prudkých a dlouhých kopcích asi není ideální, ale někdo třeba nemá jinou možnost. Takže souhlasím s tím, co píšeš.

                          0 0
                          • McBlacky  

                            ono není problém v tom jet do kopce, to nějak upižláš, ale problém jsou ty změny tempa a výpadek tempa ve sjezdu.

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            To je jasné, že najíždět ZDV (v rámci tréninku) v prudkých kopcích ideální není.

                            Ovšem zařazovat hned na začátku (při návratu k ježdění na kole) nějaké striktní tréninkové metody pro někoho jako mcking je podle mě nesmysl. Akorát dobré na znechucení dalšího ježdění.

                            Kdyby měl už nějaký ten rok souvisle odtrénováno, výkonnostně už byl na tom hodně slušně a chtěl se dosta mezi nejlepší, tak to bude samozřejmě něco jiného.

                            0 0
      • McBlacky  

        záleží kam to chceš směřovat.

        Pokud jen jezdit pro radost, neomezoval bych se tempem s cílem redukovat váhu, akorát by ses trápil. Pokud budeš jezdit rozumně ono to časem padne trochu samo. kolem 80–82 už by jsi měl být na pohodový ježdění v klidu. Za rok/dva se tam dostaneš.

        Co se týče ježdění, kup si základní sportester (teda klidně si kup RX800) ale pro začátek bude stačit i základ. Vysleduj si na jakých tepech dokážeš jet kopce, tak, aby ti to nestoupalo při stejném tempu nahoru (budeš možná v druhé půlce spíš zpomalovat) ale je to určitě cesta pro začátek dobrá. Jezdi tak do 85% svého maxima. To zjistíš tak, že si dáš třikrát za sebou na max řekněme minutový úsek do kopce a to co naměříš jako max je tvůj max (zjednodušeně).

        nesnaž se kopce vylítnout a dopadnout, spíš se zaměř na tempo ze kterého dokážeš na hraně kopce se rozjet na další úsek.

        na čem budeš jezdit je za začátku jedno, snaž se jezdit i víc frekvenčně

        0 0
    • HROOLI  

      Taky bych chtěl poradit :-)

      Jsem silničář, ale už pomalu přecházím na biky a upravuju si tak i tréninky.

      Dříve jsem jezdíval pravidelně během týdne : p – volno/vyjetí, ut – do 100 km, rychleji, někdy za autem, ve skupině

      st- kolem 100 km, kopce, někdy šrot,ale hlavně zdv

      čt-volno

      pa- rozjetí..

      Výsledkem byla vynikající vytrvalost, ale pokud se jel kratší závod a od startu šrot,byl to problém. Paradoxně se mi jelo nejlépe v Půchově na mistráku, kde jsem uplantil svou vytrvalost, pak však přišel defekt a byl konec :(

      Poté jsem přešel s tréninkem více k biku, co se týče tempa a délky. Se svým předchozím stylem tréninku jsem objel Šelu kolem 20. do zabloudění, drásala jsem do první větší techniky jel ve skupině 25–30. ,ale pořád to nebylo ono.

      Teď jedu třeba : p – 100 km, 5 kopců, celou dobu snaha o tempo, po tréninku totál ko, usínám ..

      ut- 2–3h , kopce,nebo vlnitý profil ,opět v tempu

      st- jak kdy, dle únavy, dle závodů..ale pro příklad, ráno 1h silnice ( 15 min. rozjetí, 30 min. šrot,15 min. vyjetí) , roviny

      odpoledne 2 h bike,zdv

      čt-volno

      p- rozjetí

      V sobotu závod, neděle těch 110–130 km.

      Cílem je zajíždět bikové závody , třeba kpž , v top 15–50. dle konkurence..Třeba Blacky zajel nezkutečně na Karlštejně,tak by mě zajímalo, jak na to :)

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Jak u tebe už bývá zvykem ten trénink je naprosto chaotický. Chybí ti úplně nějaké volno po závodě, které je prostě NUTNÉ, abys mohl dál pokračovat v nějakém tréninku. Když to tak čtu, tak vlastně závodíš každý den v týdnu a odpočíváš jenom ve čtvrtek, tímhle tempem se pošleš velmi rychle do kytek a kolo prodáš.

        Jeď ten stejný systém, jak jsi měl u silnici, nechápu, proč jsi to měnil.

        PO – volno/vyjetí, 1 – 1,5 hod, ale ÚPLNĚ volně, tepy do 120, klidně i méně

        ÚT – normálně bych zařadil rychlostní trénink, ale nevím, jak je to s tréninkem bikerů, ale můžeš ho tam napálit, nic se nestane. Dal bych nějaké delší intervaly od 5 do 10 min, mezi alespoň 10 min vyjetí. Celkovou délku tréninku max do 2,5 hod.

        ST – Nejspíš silový trénink, prostě kopce. Jet to tak, jak víš, že ti to dá nejvíc.

        ČT – volno, max hodina jenom točit nohama

        PÁ – rozjetí

        SO – závod

        NE – závod nebo vytrvalostní trénink

        Každopádně určitě bych nejezdil úplný šrot v tréninku, to se nechej na závody.

        0 0
        • HROOLI  

          Ok, díky :-) Ale kolik těch intenzit v úterý ? Kopce tady problém nejsou, to je v klidu ..

          0 0
          • HROOLI  

            Jinak předpokládám,že občas koukneš na trénink, tak se podívej třeba na období kolem drásala a řekni mi prosím,co dělám špatně ..

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Už tam moc nechodím, navíc, za poslední dva měsíce jsem najel asi 500km. Ale zkusím se podívat…

              0 0
      • Payia  

        Ten silnicni trenink byl v principu OK i na bike, hlavne bych nechal pondeli jako ‚volny den‘ – coz neznamena sedet doma, ale dat si hodku-dve v komp pasmu a treba si na pohodu zaplavat. Pokud chces odstranit ten problem s odpadanim, kdyz se po startu jede srot, tak zarad jeste behani – vybehy do kopce nebo sprint intervalky cca 100m. Idealni na toto je treba fotbal nebo hokej, ale urcite ne basket.

        0 0
        • mr.kokos  

          Proč zrovna basket ne?

          0 0
          • Payia  

            Protoze basket strasne kurvi kolena, v kombinaci s vykonnostni cyklistikou je to idealni cesta na vozejk ve 40ti.

            0 0
            • o.1  

              ???

              0 0
            • mr.kokos  

              Hraju basket a je pravda, že pár spoluhráčů něco s kolenem má, ale neřekl bych, že je to horší než třeba ve fotbale, hokeji atd.

              Každopádně jestli to tak opravdu je, tak je ze mě za chvíli mrzák (i když nevím, zda jsem výkonostní cyklista, nevím co všechno jako výkonostní cyklistiku bereš).

              0 0
      • McBlacky  

        můj asi nejběžnější týden vypadá:

        po volno

        ut- 2,5 hod ZVD/komp

        st- 3×-5× úseků 1–3 min mezi 90–95% maxima pak 2h zdv/komp

        čt – 1h běh ZDV

        pá – 1h rozjetí, nebo nic

        so – závod

        ne – 3–5h ZVD/komp na biku se zastávkama v hospodě. sem tam kopeček ostřeji

        takže všechno teoreticky špatně. jediný pozitivum, že jsem na závody odpočinutej. 90% času sportuju se Šárkou, když teda není jeden z nás nemocnej nebo na služebce, a v týdnu po práci toho máme dost a jen tak se vozíme. Když je hnusně, neděláme nic.

        Ale zase už mám za sebou hodně let ježdění.

        Netrénuji v cyklech (najíždění, rychlostní příprava, závodní vyladění, mezizávodní režim, regenerační fáze). Už více let celý rok jezdím všechno (v podstatě přístup Wigginse ze Sky letos). V zimě mám majoritu intenzit na běžkách a 1× týdně jedu na trenažeru intervaly podle wattů, minimálně po dobu, než se mění čas.

        na závodech mám taky problém s intenzitou (logicky) ale naštěstí závody nezačínají silovou technikou, kde se to projeví. Pokud je začátek lehký a zvlněný, nějak to přežiju, do kopce mi to nevadí, ty mi jdou dobře (teda v rámci lidí se kterými se měřím).

        0 0
        • HROOLI  

          Tak to nechápu :)

          0 0
          • McBlacky  

            ono pro hobíky se řízený trénink dost přeceňuje. To, kolik lidí do něj v ČR sype peníze (v majoritě zbytečně) nemá ve světě obdoby.

            stačí sportovat celý rok, když je nálada si přiložit a snažit se dostatečně odpočívat. Cokoli do čeho se nutíš, nebo děláš s pocitem únavy je kontraproduktivní.

            0 0
            • HROOLI  

              Jasně, ale vzhledem k tvým výsledkům to je dost nepochopitelné. Moc intenzit podle všeho nejezdíš a v závodě bys mi naložil jak nic ..

              0 0
              • McBlacky  

                záleží jak se na to díváš. Já si myslím, že cca 600 hodin za rok, které nasportuji není zrovna málo. Závodím 10 let, to se něco nastřádá.

                Kontroluji si životosprávu (v rámci možností), snažím se mít denní režim a dost odpočinku. Dbám na to co jím (hodně). Kolo mám pokaždé perfektně připravené. Předem analyzuji tratě a uvažuji taktiku na různé úseky podle toho kdo pojede. Rozplánuji si stravu v den závodu a někdy i den předem. atd.

                není to zdaleka jen v nohách. Protože nemám čas a podmínky na pořádný trénink (a s postupem let ani chuť), tak se věnuji těm „drobnostem“ okolo, které ve finále dost pomůžou. Navíc porazit mě není zas tak těžký.

                0 0
                • HROOLI  

                  Tak uvidíme, jak na tom budu za 10 let. To by se mi líbilo , být na tvém místě :)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    ty budeš lepší, když já jsem začínal, sralo se úplně na všechno. Navíc se víc než málo chlastalo :)

                    Teď to je hrozně vyhrocený, ale jsou dostupný informace jak to dělat alespoň trochu dobře. Jestli se chceš někam opravdu posunout doporučil bych koupit něco na měření wattů a trénovat podle toho. Kdybych se chtěl ježdění víc věnovat, rozhodně by to byla první věc co bych nyní pořídil.

                    0 0
                    • HROOLI  

                      Já jsem rád, když občas na závodě piju jonťák …

                      Navíc ty ceny nejsou moc dobré zatím.

                      0 0
                  • vasek80  

                    Když koukám na tvou charakteristiku – Moc mě to už teď nebaví, dolámat to do září , a pak na to pár měsíců s radostí seru :-)

                    A když vidím jak si nakládáš teď, tak myslím, že se dříve jak za 10 let budeš věnovat jinému sportu.

                    0 0
                    • HROOLI  

                      Věř , že to tak má hodně lidí v tuhle dobu, když takhle drtíš bez pauzy od listopadu :-) Pak si chvilku odpočineš a zase to hrozně žereš ..

                      Pokud by mě to nebavilo,tak bych v zimě nejezdil v kukle v chujavici..

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        To je právě to, v kukle v chujavici. Neboj se nahradit kolo za jiné sporty. Většinou přes zimu nemám ani kilák na kole. Nemám ani trenažér a jde to. Samozřejmě, s tím by to bylo kvalitnější, ale prostě kdo chce, tomu to jde… ;-)

                        0 0
                        • HROOLI  

                          Tak mě to baví nebo jsem chodil na běžky, do posilky..

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            V zimě tě to baví, ale teďka v létě už píšeš, že už si přeješ konec sezóny. Narážím na tohle. Nejde jenom pořád sedět na kole. Samozřejmě, jde, ale je to na palici a pokud nejsi profesionál, tak je imho mnohem lepší to nahradit jiným sportem. ;-)

                            0 0
                            • HROOLI  

                              Však já vím , takhle jsem to v tuhle dobu měl i loni . Ale jak zas začnou trošku závody, tak je to hned jiné a navíc září je září .. :) Letos bych chtěl chodit běhat a zkusit pravidelně běhat lysa cupy, pokud seženu odvoz ..

                              0 0
                        • vasek80  

                          Já budu asi v zimě chodit, na jiné sporty jsem už línej, sice jsem si koupil spiner, ale rekord mám 2 hodny. Točit na tom přez hodinu a půl je nuda.

                          0 0
                        • McBlacky  

                          já byl od listopadu do března na kole venku 2×. Dřív jsme taky jezdil v kukle po nocích, ale už mě to nebaví.

                          zima: v týdnu 1× trenažer 60–90min, 1× běh, 2–3× běžky. někdy méně běžek a víc trenažeru nebo běhu , sem tam bazén

                          0 0
                          • HROOLI  

                            Zatím mě to baví, lepší, než na válcích .. Znám borce, co dával 4h na válcích, pak 2h tělocvična, a pak ještě hodku na válcích… Letos se mu podařilo jet s repre do Rakouska..

                            Já se snažil mít kolem těch 15–20 hodin týdně, což se dá v pohodě, když si vezmeš jen o víkendu třeba běžky nebo delší švih.

                            0 0
                • Bjerndi  

                  super přístup !!! V zimě si asi sem tam zajezdím do práce, ale letos přidám mnohem víc plavání a už teď se těším na běžky a akce v přírodě + nějaký závody.

                  Ještě by to xhtělo doladit to plánování závodů a připravu kola, protože v tom jsem tragickej, zejména protože tomu kulový rozumím :(

                  Celkově se mi Tvůj přístup moc líbí

                  0 0
            • Memphis22  

              +1

              0 0
          • biker jura  

            jak Blacky píše, je odpočatej, což ty nejsi. co nenatrénuje v týdnu, natrénuje při závodě, takže mu to jde furt pomalu ale jistě nahoru, nebo aspon není problém s tím že by šel do závodu prošitej. cyklistika je od slova závodit, ne trénovat;)

            0 0
            • HROOLI  

              Já jdu ale taky nahorum , viz šela 10 a 12, a tak dále :)

              Spíš jde o rychlejší nárust..

              0 0
        • vasek80  

          K čemu je dobré trénovat pro člověka zaměřeného na 2–3 hodinové maratony 1–3 minutové intervaly skoro na max? Není pro maratonce vhodnější třeba 10–15 minut na 85%.

          Mě třeba pokud jedu něco kratší začne píchat v boku. Přičítal jsem to nedostatečnému rozjetí kdy jsem nešel pořádně na max intenzitu. Nebude to tím, že krátké max intervaly do 3 minut ignoruju? Jo a to jezdíš cíleně někde na rovině, nebo si během vyjížďky nastupuješ a pak kousek oddych a zase nástup.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Těžko říct, jak to Blacky myslel. Takhle krátké intervaly jsou zase mnohem intenzivnější. Osobně to kombinuju, ale ne nikdy v jednom tréninku.

            Píchání v boku je nedostatečným prokrvením tkáně kolem jater nebo naopak překrvením, ale nikdy jsem nevěděl, jak se toho zbavit. Prostě někdy to přejde, někdy ne. I když mě to chytá jenom při běhu. Zkus se zaměřit na dýchání, zhluboka a pomalu, bude to ale chtít čas, než se to naučíš správně a hlavně efektivně…

            0 0
            • vasek80  

              Mě se to stalo jen při 3 krátkých závodech od 25 minut (sprint do kopce) až do hodiny. Tedy když od začátku jedu 95%-max. Hlubokým dýcháním a chvilkovým zpomalením to přejde. Trvá to vždy jen cca minutu, ale zrovna v tom sprintu do vrchu to sebere dost času, teda spíše pocit omezení.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Ve sprintu se nezastavuje, ani kdyby ti noha upadla. :-)

                0 0
                • vasek80  

                  Já se ani nechtěl do kopce zdržovat ani s pitím a tak jsem jel bez košíku a bidonu:-) No a nahoře jsem tu žízeň nemohl uhasit. Už se ale na ten sprint těším zas, je to cca 7km a 300 výškovejch ale je to peklo

                  0 0
            • HROOLI  

              A kolik teda radíš dát těch intenzit v tréninku kolem 2,5h ? Předpokládám, že 1 je málo . ?

              0 0
              • McBlacky  

                4–6 většinou

                0 0
                • HROOLI  

                  Počkej, myslíš to tak, že radíš dávat 4–6 useků ,co si psal ty nebo jet 4–6 ůseků okolo 10 minut ? :D To je trošu masakr , ne ? :D

                  0 0
                  • McBlacky  

                    těch krátkých. Ale i 10mins pokud chceš jezdit tak alespoň 3.

                    dvě opakování to je tak na tenzi 20 minutovou, když tedy by to někdo chtěl jezdit

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      A zakončovat spurtem :-)

                      0 0
                      • HROOLI  

                        Tak tenzi už ted moc nejezdím, cítím,že mi více dává jet kopec normálně do rychle silově nebo po rovině úsek a do tahu a držet to i přes brdky a tak. Oproti loňsku jsem se sílou úplně jinde.

                        Jo a díky za ty rady :-).. příště teda nepojedu v kuse 30 min úsek,ale rozložím to na třetiny :-)

                        0 0
          • Memphis22  

            Snaž se dejchat víc do břicha a hodně zhluboka, za chvíli to přejde.

            0 0
            • vasek80  

              Nestihl jsem editaci. Právě že je to jen po startu, tak myslím, že to je nedostatečným roztočením na maximální závodní tempo v rozehřátí a pro tělo je to najednou rána.

              Ale právě hlubokým dýcháním do břicha to přejde. Jenže mě to zpomalí, protože si vzpomenu na vojenské pochoďáky s plnou polní a zrychlené přesuny, kdy jsme chodili s píchajícím bokem třeba půl hodiny na křivo. Ta vzpomínka je jak kotva.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Tak to bude nejspíš tím. Jestli jezdíš kratší závody, o to větší důraz musíš klást na rozjetí. Mě trvá i přes hodinu, než se dostanu do tempa…

                0 0
              • Bjerndi  

                nejsem si jistej jestli to bude timhle. Mozna proste jdes jen pres svuj limit a neudejchas to. Ja mam zkusenost z mladi takovou, ze u behu jsem s timhle problem nemel ani pri startech na plno u zavodu bez zadnyho rozbehani atd a i kdyz jsem taky citil, ze treba po 400–500 metrech telo prochazi tim prechodem, tak natrenovani z fotbalu stacilo ( je pravda, ze my meli 4 treninky tydne + zapas a k tomu dalsi pohyb )

                0 0
          • McBlacky  

            tyhle intervaly jsou kolem a nad ANP práh. To potřebuješ, abys mohl stíhat nástupy a sám nastupovat. 10–15minut na 85% to ti vůbec nepomůže, protože v reálu ty dvě hodiny jedeš na 85–90% celé (ne pořád, ale AVG TF nakonec takovou mám).

            Teoreticky by mělo smysl jezdit třeba 5–10 min na 90% kopce. to taky potřebuješ a pak roviny se zaměřením na vysoké, ale udržitelné tempo při vyšší kadenci (solo jízda proti větru, tahání špic)

            cíleně to nejezdím, vidím kopeček tak ho prásknu, vidím rovinku kde je volno-napálím to. často chce někdo závodit, když ho předjedu, tak to taky často končí intervalem :) prostě podle nálady

            0 0
            • vasek80  

              Aha. Já ty dvě hodiny jedu skoro celé spíše těch 90%. Jak jsem dříve plánoval kopec, tak to bylo moc dlouhé a nezáživné. Mám teď úsek s přesným 200m výškovým stoupáním. Na prvních 100 metrech jsou dvě ostřejší stojky na 32/32 a dalších 100 výškových je tempových na velkou. Tak jsem to posledně jel 5×. Snažil jsem se nechodit nad 165 což je 85%, ale v těch stojkách mi to skákalo až na 175 tedy 90%. Příště se nebudu tolik hlídat a klidně to celé pojedu k 90%. Posledně mi to i s rozjetím a vyjetím dalo nastoupanejch 1500m na 45km a překvapilo mě, že o dva dny později mi ještě nohy pořádně nejely.

              Měl jsem velké oči, dá se to takle jednou týdně a pak vetšinou jedu 3–4× něco kolem ZDV kolem 3 hodin. No a podle chuti a jak se cítím zregenerovanej si právě nastupuju, ale šetřil jsem se. Zkusím když budu odpočatej jednu vyjížďku stáhnout na 2 hodiny a zařadit tam pár těch intervalů na max.

              0 0
              • vasek80  

                Ještě bych chtěl doplnit k těm velkým očím. Těžko se mi to odhaduje, protože z kraje sezony bylo srdce a tepy brzda a tedy v požadovaných tepech byly nohy neutavitelné.

                Teď najednou srdce není limitující faktor, ale pomalu původní plán začínaj limitovat nohy a stejnou trasu na stejných tepech odjedu rychleji a oproti začátku cítím třeba večer když jdu ze schodů stehna více. To myslím, že je správnej progres.

                0 0
                • McBlacky  

                  neměl by sis nakládat v tréninku tolik, aby jsi za dva dny to ještě výrazněji cítil. jinak progress je to správný.

                  ono na stejných tepech jako na jaře ale neznamená stejně vzhledem k prahům TF. pokud jsi začal více trénovat/sportovat až nyní, prahy se ti posunují

                  0 0
                  • vasek80  

                    Jasný, otázka o kolik a to se bez zátěžových testů nedozvím a ty neplánuju. Pocitově nějakej pokles cítím, protože nosem asi neudýchám tepy jako dřív a i průměrnou tepovku jezdím skoro o 10 níže jak na jaře, takže vlastně úplně stejné tepy pořád nejezdím.

                    Já se právě jednou takle potrápím, protože mám za sebou letos jen 2 závody a dalších 5 teď v srpnu a září. Říkám si, že když někdo jezdí závody každej víkend, tak já si také můžu naložit, když jsem červenec nejel nic. A navíc mě fascinujou kluci od nás, co jezdí kolopro okolo tebe a plácnu příklad že v sobotu jedou kolopro a v neděli další menší závod kde samozřejmě není taková konkurence, ale také ho nejednou tréningově. Tím jsem si obhajoval ty ostřejší tréningy a simulace závodu. Je jasné, že v první seriozně trénující sezoně nemůžu chtít výdrž a regeneraci jako jiní po 10 sezonách.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      taky jsem občas dával dva závody za víkend. Ale už mě to nebaví. Je to moc honička a ta neděle někdy dost bolí a je hodně o hlavě. Radši jedu oblíbený trailíky na oběd a pivko…

                      základ pro tohle jsou regenerační prostředky a dobře zvládnutá výživa po oba dny. Kdo může jít na masáže nebo compex má pak o to větší výhodu.

                      0 0
                      • vasek80  

                        Pravda. Třeba BCAA mi hodně pomáhaly, ale zas ty prachy do toho cpát nebudu.

                        0 0
    • mcking  

      kopcům se nevyhýbám naopak je vyhledávám a vždy když jedu na vyjížďku tak se snažím jet hlavně do kopců.

      BTW jaký máte názor na trénink přes zimu na rotopedu???

      0 0
      • Payia  

        To je prave chyba, v aktualni forme bys mel jezdit prakticky jenom po rovine, protoze kopec ve spravne intenzite proste nevyjedes.

        Rotoped bych vyhodil a koupil valce, je to zabavnejsi a sedis na kole, ktere je (nebo by melo byt) spravne nastavene ve smyslu posezu.

        0 0
        • mcking  

          je pravda, že do kopce jedu celkem pomalu a mám okolo 60 otáček/s max. Asi by to chtělo nějakého osobního trenéra, který by mi řekl… chlapče první rok budeš dělat jen tohle… atd

          0 0
          • Memphis22  

            Tak tohle už je jen na tobě, jak moc to chceš hrotit… I když pokud si dáváš kopce do kundratic nebo na dlouhej vrch, tam ani snad ani jinak jet nejde… :D

            Já třeba taky chvíli uvažoval o koupi pulzáku, ale nakonec jsem dospěl k názoru, že ho vlastně na nic nepotřebuju, při závodě si stejně tep kontrolovat nebudu a trénink, ať už běh nebo bike, koncipuju tak, abych nebyl odvařenej, ale příjemně utahanej a protáhlej. Za těch pár let jsem si našel svoji ideální intenzitu, zlepšení pozoruju, a vědečtější způsob by mě asi brzo přestal bavit. Ale je to každýo věc.

            0 0
        • Memphis22  

          Na druhou stranu, pokud ho to baví, nijak bych to neomezoval, aby se zas nedostal do opačnýho extrému. Navíc, ač se to nezdá, tady ve Středohoří je kapku problém jezdit bez kopců, pokud se nechceš šourat po asfaltu mezi hnusnejma vesnicema…

          Ale rozmanitost je důležitá…

          0 0
          • mcking  

            co takhle střídat rovinu po silnici pak si dát třeba kopec v terénu a pak třeba kopec po silnici + rovinu apod.? To myslíš tou rozmanitostí?

            0 0
            • Memphis22  

              Přečti si třeba ten příspěvek BjP o tréninku kousek nahoře a zkus to přispůsobit svým možnostem. Tzn. jeden den kopce, jinej den rovinu a o víkendu nějakej delší švih… Ale já nejsem odborník, jak říkám, jezdím podle nálady. :)

              0 0
          • Payia  

            To si musi kazdy ujasnit co od toho ceka. Pokud vylety, tak to jde mimo me. Pokud ceka zlepseni vykonnosti, tak jde rozmanitost a podobny kraviny stranou a jezdi se to co je potreba.

            A jezdi se samozrejme po asfaltu, protoze potrebujes drzet stalou a relativne nizkou intenzitu, coz v terenu neni mozne. Treninkove plany co tu pisou Blacky (ten to ma hodne sverazny ;) nebo Biker jsou pro lidi co maj za sebou X sezon a o vikendech zavodej. Pokud nekdo prave zacina, tak pro nej existuje jen silnice v pasmech ZDV a komp aspon na pul roku.

            0 0
            • McBlacky  

              ne, že bych nesouhlasil. Ale je taky potřeba si položit otázku, jestli si to chci užívat a zlepšovat se postupně, nebo to od začátku brát co nejvíc profi a efektivně a nudit se / trápit se za tu cenu, že se možná budeš zlepšovat rychleji než v prvním případě. Záměrně píšu možná, protože to není až tak jasný. To tvrdí jen marketing firem nabízejících trénink.

              V prvním případě jedu když mám čas to na co mám náladu a snažím se jet co nejčastěji.

              Ve druhém se doma podívám do plánu a vyrážím at se mi chce nebo nechce odjet co je psáno.

              ono to pak i souvisí s tím kdo u toho vydrží a kdo ne.

              0 0
              • Bjerndi  

                já bych to doplnil. Záleží na jaké úrovni to chceš dělat. Přečetl jsem si tady už spoustu vláken i zpětně a těch metod je fakt spousta, každopádně opravdovej drill není jen o cyklistice, ale o úplném podřízení danému cíli a bez výmluv…klobouk dolů před mastihubou.

                Kladu si otázku, jestli takovej sparťanskej život má, ale u hobíků přemýšlejících jen nad zlepšením cenu ?

                Protože většina lidí jak píše Blacky časem narazí na strop a najednou výkonnost nejde tak rychle nahoru a pak odpadají, protože ta dřina už není vidět

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Asi záleží, jak u koho. Mě baví se pořád zlepšovat a nemusím mít ani cíl. Letos jsem kvůli školy objel pouze 6 závodů a to jsem jezdil běžně přes 30 ročně. I tak ale pořád trénuji, i když vím, že na ten závod prostě nedojedu. Pro mě je cíl už jen ten trénink, jen ten výkonnostní sport jako takový. Asi jsem magor, ale opravdu mi nevadí zajet si jeden kopec 5× a jet domů. :-D

                  0 0
                  • Bjerndi  

                    já to myslel spíš na obecně. Nechtěl jsem to vztahovat na kohokoliv. Dokud to člověka baví, problém není :)

                    0 0
                • McBlacky  

                  spíš narazíš na to, že se prostě nemůžeš rovnat s lidma co jezdí v zimě na dva měsíce do tepla trénovat a pak na KPŽ a jinde jedou hobby.

                  nebo s elitou co přijede na lokální závody kde není pro ně vypsaná kategorie a jedou muže.

                  0 0
              • Payia  

                O tom to prave je, kdyz jedes podle nalady a kdyz se to zrovna hodi, tak ve vysledku najedes 50% toho co bys mel a jeste ve spatnym tempu.

                Je prave potreba to mit napsany, nad nicim nekoumat a proste vyrazit a odmakat si svoje. K cemu je dobry jet jeden den 3h ZDV a druhej den pak na hodku kasi do krpalu – to jde primo proti sobe a pro cloveka, ktery zacina je vysledek akorat unava a potencialni zraneni.

                Je treba si uvedomit, ze ten chlapik ma trochu nadvahu – i mirnejsi kopec v lese v pasmu ZDV neda ani pesky, natoz na kole – proste to chce zacit zvolna – zda se to jako opruz, ale kdyz clovek vidi, ze se zlepsuje, tak to zacne byt ten hlavni motor a ne kochacka okolim.

                0 0
                • mcking  

                  Já prostě většinou jezdím pocitově, zjistím, jestli můžu a když to jde tak jedu jako „drak“. Někdy to nejde tak to zkouším pomaleji a dám si třeba nějakou rovinu místo kopce. Do toho ještě běhám 2× týdně okolo 3km. Ale podle žádného přesnějšího rozvrhu tréninku nejezdím. Možná bych měl a výkonost by šla nahoru lépe.

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    3km je docela nic, to máš tak na 15 min? To se ti nestihne organismus ani pořádně rozjet a už končíš. To bych asi radši běhal 1× týdně alespoň 10km…

                    0 0
                    • mcking  

                      jenže já prostě v kuse 10km nedám bez zastavení

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Tak si to prokládej chůzí a postupně ubírej úseky, kde jdeš a přidávej běh a uvidíš, že to půjde… ;-)

                        0 0
                      • vasek80  

                        A nebo si pořiď hůlky na ten nordic walking nebo jak se to jmenuje. Já se tomu sportu smál, ale něco to do sebe mít bude.

                        0 0
                  • Payia  

                    To je prave to co delas spatne, bys mel jet volne i kdyz mas pocit ze mas dost sily na to, abys jel jako drak :) Ten beh 3km je sice malo z hlediska treninku na kolo, ale je dobrej pro udrzeni formy horni casti tela, ktera se pak zpetne projevi na kole. Behat to chce taky pomalu, kdyz pocitis prvni znamky zadejchani, tak zpomalit nebo klidne jit pesky dokud se to nesrovna a pak zas popobehnout. Pokud by to melo mit efekt na hubnuti, tak bys musel behat 30min a vic, 15 min je bez efektu a pak se obtizne doplnuji cukry aniz bys pritom neprijal i tuky navic.

                    0 0
                    • mcking  

                      Hmmm možná v tom je ten problém. Zkusím jezdit a běhat jak říkáš volně a ten běh situovat na 30 minut a uvidím. Sporttester mám takže bych mohl jezdit podle něj. V jakým pásmu tepu bych se měl asi pohybovat, aby to mělo efekt na redukci váhy a zároveň abych cítil zlepšení? (nemám závodní ambice spíš se mi jedná o celkové zlepšení kondice) A kolikrát týdně?? (ber v úvahu že jsem šťastně ženatý a mám děti a je mi 37… :-) Vlastně by mě zajímalo když čtu ty komentáře kolik vám vlastně je když můžete tak „lítat“ a být „nabušený“ ??? :-)))

                      0 0
                      • McBlacky  

                        kolo 120–145 tepů. chvilkově i do 160

                        běh 130–155 chvilkově do 165

                        tedy pokud jsi statisticky průměrný jedinec. To lze ověřit tím, že si dáš na běhu 3 minutové intervaly naplno za sebou, mezitím dvě minuty pauza a kolik naměříš maximálku. Pokud naměříš 180 a víc, platí co jsem napsal. Pokud méně o tolik o kolik méně si moje čísla sniž. Jestli budeš naopak mít víc než 190 o tolik si přidej. Testuj se odpočatý.

                        věk má dost lidí tady v profilu.

                        0 0
                        • Biker jak Pes  

                          Na redukci váhy je nejlepší pohybovat se někde pod anaerobním prahem. Úplně ideální by bylo do AP, ale to by ten pohyb musel trvat řádově několik hodin. Na tak krátkou pohybovou aktivitu je lepší být ve vyšší intenzitě.

                          0 0
                          • McBlacky  

                            to si nemyslím. Pak dopadne jako kočičky na spiningu, kde si 50 minut naloží mezi AP-ANP a pak jdou luxovat cukrárnu. Proč to tak ti nemusím vysvětlovat.

                            pro nás to samozřejmě je lepší, organismus více dostane zabrat a musí makat. Jenže to ustojíme proto, že máme jednak na prazích vyšší výkony (více energie z tuků, efektivnější využití cukrů) ale taky proto, že máme vyšší zásoby energie v těle připravený k výkonu. K tomu se dostaneš až po měsících tréninku. Kdo začíná, má cukry na pár desítek minut, tuky aktivuje pozdě a málo a ve finále končí jak vybitá baterka. Jediný efekt to má 2-X hodin po tréninku, kdy je jeho organismus aktivován a metabolismus+tep jsou rychlejší.

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              Samozřejmě jsem nemyslel, že pojede 2 tepy pod ANP. Jde o to, že normálnímu člověk trvá cca 30–40 minut než se mu celý metabolismus tuků rozjede. Takže si člověk řekne, že v podstatě nemá vůbec cenu jít ven.

                              O čem mluvím, je efekt, který nastává po skončení aktivity. Během výkonu vyčerpal energii a potřebuje se zase dát do kupy. Začne splácet kyslíkový dluh, čímž se urychlí metabolismus a tenhle efekt trvá až 24 hodin. Tohle je právě žádoucí. To, že někde potom jde a vyžere ledničku, to už v tom vůbec nehraje roli, protože jedinec si neumí udělat pořádek v hlavě.

                              0 0
                              • HROOLI  

                                S tou ledničkou to je velký problém, ono stačí mít doma i jednu Milku a hlava nehlava :( :D

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Jedna Milka je hovno, zvlášť pro tebe. Když jsem tě viděl na fotkách, tak Wiggo by se měl nad sebou zamyslet, jestli není tlustý.

                                  0 0
                                  • HROOLI  

                                    Nebo dvě 300 gramové :D Teď jsem se dostal na 67 kg a chtěl bych jít na 65 aspoň. Ne že by mi to nejelo, oproti loňsku nesrovnatelné ,ale s nižší váhou to bude ještě lepší.

                                    0 0
                                    • Biker jak Pes  

                                      Nebo horší…

                                      V juniorech nemá cenu hmotnost řešit, stejně během dalších let přibereš ať chceš nebo ne.

                                      0 0
                                      • HROOLI  

                                        Mě jde hlavně o to, hlídat si ji. Teď jsem to fakt přepískl, tak lehce uberu. To je kilo,pak další,další.. a máš + 5 kg jak nic..

                                        0 0
                          • Payia  

                            Vzdyt on psal, ze jezdi 3h vyjizdky 3× tydne, to je podle me luxusni objem vzhledem k tomu co od toho ocekava. Spolecne s tim behanim ma odtrenovano 10h tydne coz je vic nez dost. Pokud projevi patricnou disciplinu a bude par mesicu jezdit a behat v rozmezich jak pise Blacky a pritom normalne jist, tak se to vyrazne projevi. Podle mych zkusenosti dokaze prumerny chlap ±35 let s nizkou nadvahou, dat timto zpusobem za pul roku dolu 10kg. (k tomu mam i grafy od konkretnich lidi s vyvojem hmotnostni krivky za 2 rocni cykly :))

                            A to bez zasadnich uprav stravovani – pokud je ted ‚jenom‘ na 90kg, tak s nejvetsi pravdepodobnosti neni nutna ani zadna zmena jidelnicku (tim samozrejme netvrdim, ze tam nejsou rezervy :).

                            0 0
              • MlokCZ  

                Přesně tak. A pak to skončí většinou tak, že ten kdo se rozhodne to striktně dodržovat a jde to nezáživnou cestou, že s tím nakonec brzo praští úplně.

                0 0
      • Memphis22  

        Zbytečný, když je počasí, dá se vyjet na bike, když je hnusně, je milion jinejch sportů, plavání, fitko, squash… Jinak samozřejmě radši válce nebo trenažer.

        0 0
    • Bjerndi  

      Možná blbej dotaz, ale proč tepy lítaj víc nahoru když jde člověk v kopci ze sedla ? Mně osobně pocitově skoro přijde, že se mi šlape lehčeji i když samozřejmě točím težší převod než v sedle

      0 0
      • JakeF  

        Zapojíš víc svalů a produkuješ vyšší výkon → vyšší potřeba dodávanýho kyslíku a cukrů.

        0 0
        • Bjerndi  

          to jsem tušil, jen mi přijde divný, že to člověk cítí jako snadnější činnost než když to rve v sedle, ale v tepu to je přesně opačně i když se to samozřejmě pak setká stejně nahoře

          0 0
          • Lada,s  

            Snadnější ti to přijde proto že zapojíš i váhu celého těla. Proto je dobré jít se sedla jen když potřebuješ krátkodobě vyšší výkon (dejme tomu do 1 min délky). Jezdit nějaké delší kopce ze sedla je blbost.

            0 0
    • mcking  

      Tak jsem si přes sobotu neděli zkusil potrénovat podle rad. Nejdříve jsem chtěl jet do kopce. ale když jsem měl v mírném stoupání tep 165 tak jsem řekl, že dnes to prostě nedám. A tak jsem si dal rovinu Litoměřice-Roudnice nad Labem a zpět… celkem zhruba 40km. Snažil jsem se jet v otáčkách 60–65 za min, převod jsem měl myslím 42/.. sakra třetí kolečko odspodu :-), jel jsem na mém horáku RB IQ6 Race ( nemám silničku ), tep jem měl průměr 145, ani za boha jsem to nebyl schopen dát níž. A dnes ráno jsem si dal 5km běhu v mírném tempu ( jsem to běžel asi 25 minut ) Je mi teď dobře na těle , ale stejně by mě zajímal váš názor na to kolo. Je to dobře?? Vysoká tepovka??? Pokračovat v rovinách nebo něco změnit?? Díky za radu

      0 0
      • Lada,s  

        Na rovině kadence 60–65 ??

        0 0
        • mcking  

          no počítá se kadence kolik otáček uděláš jednou nohou za minutu ne? Asi to v tom případě bylo víc jen jsem to odhadl

          0 0
      • Biker jak Pes  

        Ta kadence na rovině je úplně mimo. Jezdit takhle nízkou kadenci na rovině nemá vůbec žádný efekt, nohy nejsou skoro vůbec v záběru, i když ti přijde, že jsou. Pokud jsi měl v plánu trénovat sílu v kopcích, tak jsi měl jet do kopců.

        Samozřejmě, jezdí se i silové úseky po rovině, ale na trochu vyšší kadenci a intenzitu. Na rovině se spíš snaž točit lehké převody, 90–100 ideál, pokud zvládneš víc bez nějaké extra námahy, tím líp.

        K tepům, takhle ti asi neporadí nikdo, nevím, jak rychle jsi jel, jestli foukal vítr, jaké máš prahy a spoustu dalších věcí, které tohle můžou ovlivnit (včetně únavy). Pokud bys tohle chtěl zlepšit, tak ti nezbyde než jen jezdit, jezdit a jezdit. Všechno v nízké intenzitě, do AP (zhruba do 140 tepů?) a po několika týdnech začneš pozorovat mírné zlepšení.

        Jinak, pokud se ti zdál vysoký tepový průměr, proč jsi prostě nezpomalil? Neříkej mi, že by ti to nespadlo dolů. :-)

        0 0
        • mcking  

          s tou kadencí jsem se spletl měl jsem asi 78. Asi všeobecně se dá určit ta tepovka… je mi 37 let. Podle http://www.nahoru.net/…ulatory.html by má Tmax měla být 186, s tepem 145 jsem byl v té Aerobní vytrvalosti, což je asi špatně na redukci váhy, co?

          0 0
          • Lada,s  

            Ten výpočet tepovky ber hodně orientačně, v mnoha případech to vůbec nesedí (zvlášt u lidí co sportují)

            0 0
          • Biker jak Pes  

            Právě naopak, nízká intenzita se doporučuje jako hlavní pásmo pro spalování tuků, ale zase záleží, jak se na to díváš. Tady jsem to trochu rozebral. Nikde jsi navíc nepsal, že chceš hubnout. :-)

            0 0
            • mcking  

              myslím, že jsem se zmiňoval o redukci váhy. Ono jezdit s 90kg nebo např 82 musí být rozdíl. Tahat o 8kg víc se musí projevit na tepovce i výkonnosti, alespoň myslím. Ale co jsem pochopil je zatím jezdit roviny a jezdit a jezdit a snažit se dodržovat tepovku. Správně??

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Aha, tak to asi bylo v jiném příspěvku a už si to nepamatuji.

                Přesně tak, ale hlavně tě to musí bavit. Důležitá je i pravidelnost, pokud tohle budeš dodržovat, tak se časem ta redukce váhy projevit musí. Samozřejmě za předpokladu, že se stravuješ normálně. :-)

                0 0
                • mcking  

                  Ta strava je občas problém. Například jsem úplně odboural sladkosti. Vůbec nejím oplatky, čokolády, zákusky, prostě nic takového a nejlepší je, že na to nemám vůbec chuť. Jiná je ale maso, nějaký ten salám a sýr s vyšším obsahem tuku… to je má slabost. Snažím se jíst tak 4–5× denně, na snídani mám většinou nějaký sýr, paštiku a rohlíky… ( asi taky problém ) Asi by i bodla rada co nahradit čím. Jestli máte nějaké tipy … sem s nimi. Musím si přiznat, že v té stravě tápu a mám občas slabou vůli. Asi proto těch mým 90kg :-(Každopádně díky za rady

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Těch rad tady na fóru je spoustu.

                    Že ti nechybí sladkosti je jenom dobře. To maso je taky důležité. Snažil bych se vyhýbat sýrům, když už, tak brát opravdu nízkotučné. Stejně tak i maso, kuřecí, ryby, možná občas hovězí. Pokud kupuješ šunku, tak kvalitní, která má alespoň 85 – 90% masa.

                    Ta pravidelnost tam je taky dobrá. Z mého pohledu je ta snídaně úplně špatně, ráno bys měl do sebe dostat nějaké sacharidy a ne paštiky, ty taky hned vyhoď, jsou to strašné hnusy. Doporučuji si zajít někam do fabriky, kde se to vyrábí a už se na ně v životě nepodíváš. :-D

                    Takhle z fleku bych to asi popsal takhle:

                    Snídaně: ovoce, džus, celozrnné pečivo s medem/marmeládou (bez másla nebo jenom lehce), vločky (musli) s jogurtem apod, prostě sladké

                    Svačina: obdoba snídaně, ale menší, ovoce nebo něco sladkého

                    Oběd: maso (ryba, kuře), trochu přílohy a hromadu zeleniny

                    Svačina: obdoba obědu, ale menší, tedy zeleninu, trochu pečiva a nějakou šunku

                    Večeře: takový menší oběd, ale bez přílohy.

                    Případně večer můžeš zařadit ještě další svačinu, zeleninu a nějaké bílkoviny.

                    Tohle je jenom z hlavy, určitě by to šlo dát nějak líp, ale jenom abys měl představu, jak by to asi mělo vypadat. ;-)

                    0 0
                    • mcking  

                      zbytek paštiky jsem okamžitě vyhodil…:-) a od zítřka to hold zkusím už jinak, marmelády mám celý skled takže to problém nebude, šunku kupuji zásadně „královskou“, kuřecí maso mám vcelku rád a často ho konzumuji, ryby si taky občas dám, takže doladit snídani a trochu upravit jídelníček, vyvarovat se mnoha příloh a mělo by to být snad v pořádku :-))

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Ještě jsem si vzpomněl, všimni si, že tam je minimum pečiva, a když už, tak celozrnné a na snídani. Večer bys ho neměl jíst vůbec. Jinak tu přílohu nahradit zeleninou, zase si neubírej moc, abys nehladovel, ale předpokládám, že tohle máš zvládnuté.

                        Radši si o tom ještě něco najdi, abys ses do něčeho nepustil bezhlavě a pak neskončil jinak, než si představuješ. :-) Alespoň jde vidět, že elánu máš plno. :-)

                        0 0
                        • mcking  

                          Já myslím, že to půjde nějak skloubit dohromady, jde asi jen o to si to jídlo hezky připravit (třeba snídani) a pak mít silnou vůli :-))

                          0 0
                  • Payia  

                    Pokud budes jezdit 3× tydne 3h v pasmu kolem 140 tepu a doplnis to tim behanim, tak zhubnes i pri soucasne strave, pokud jis v rozumnem mnozstvi (3 rohliky se syrem a pastikou k snidani je OK, 10 uz by bylo trochu moc :) Ke zdravejsi strave se stejne nedonutis, staci to hlidat jen trochu pro dobry pocit a snazit se pridat tu zeleninu a ovoce – treba ti neco z toho zachutna a prejdes na zdravejsi stravu prirozenou cestou. Prekopat stravovaci navyky nasilne a ze dne na den nefunguje, naopak je to zasadni chyba.

                    0 0
                    • mcking  

                      Chci zkusit s tou mou stravou něco udělat. Většinu věcí mám již vžitou spíš jde o to nepodlehnout „špatnostem“ ve stravě, což se mi občas nedaří. Sladkosti jsem taky přestal jíst ze dne na den a žádný problém jsem s tím neměl tak uvidím, jestli to bude platit i o „nezdravých“ potravinách.

                      0 0
                      • Payia  

                        Nejde o to, ze by ti bylo zle kdybys najednou zacal jist ‚zdrave‘ jde spis o to, ze telo je zvykle na prisun urcitych latek a podle toho s jidlem naklada. Uvedu priklad (pouze priklad, nejde o realne hodnoty):

                        Telo je zvykle, ze denne ve strave prijmes 100g tuku. Protoze se jedna o pravidelny prijem a dalsi tuk v podstate nepotrebuje, tak 10% ulozi ‚pro jistotu‘ a 90% vylouci a posle pryc. Pokud bys najednou zmenil stravu a telo by dostavalo 0g tuku na den, tak dojde nabourani metabolismu s naslednym efektem: 1., 2., 3. den prijmes 0g tuku a 4. den si das normalni jidlo s prijmem puvodne beznych 100g tuku a telo v jakemsi falesnem pocitu, ze zas dlouho nebude, ulozi pro jistotu celych 100g. Takze ve vysledku za 4 dny kdys 3 dny jedl zdrave, priberes o 60g tuku vic, nez kdybys pokracoval v puvodnim rezimu.

                        Proto je treba provest ten prechod velmi pozvolna a prirozene. Pokud rano davas 4 rohliky se syrem a pastikou, tak zkus na 14 dni misto jednoho rohliku dat treba 2 rajcata. A za dalsich 14 dni misto dalsiho rohliku si dat po snidani broskev a za dalsich 14 nahradit pastiku sunkou a jsi tam. Obed a vecere jsou slozitejsi, protoze by mely navazovat aktualne planovany a nasledne splneny trenink.

                        Takze zaverem – pokracovat v nastavenem treninku, pozvolna upravit slozeni snidane a za mesic prijit s popisem aktualniho stavu :).

                        0 0
                        • mcking  

                          Dobře zkusím to nějak tak skloubit abych postupem času nahrazoval „nezdravé“ věci zdravějšími bez nějakého extrému. Jíst častěji (5× denně) po menších porcích, že? Jinak jsem si řekl a zatím to dodržuji, že dám 2× týdně rovinu ( počítám okolo 40km ) frekvenčně v pásmu ZDV a 1× týdně si dám kopce + 2–3× týdně běh (4–5km) v lehké zátěži. Bohužel víc km zatím moc nedám to bych se odrovnal. Kolo mám jen horské RB IQ6 Race takže to zamknu a povalím silnici :-)))) Nějaká připomínka či nápad?? Dík

                          0 0
                          • Payia  

                            Takhle je to OK, v tomhle rezimu absolvovat 3 tydny a 4. tyden volnejsi – napr 2× rovina v pasmu ZDV a 2× beh volne. Pak provest ‚zhodnoceni vyvoje‘ a v pripade, ze vse jde podle planu, pokracovat dalsim stejnym cyklem.

                            Nasel jsem tu ‚m krivku‘ od klienta, ktery byl zrejme podobny typ jako doted Ty, 33 let, bezna strava, pohyb do 2h tydne bez systemu, nadvaha 10–15kg. Graf zobrazuje vyvoj po navyseni pohyboveho objemu na 8h tydne v intenzite zdv, bez meho zasahu do jidelnicku (coz bylo panovo hlavni prani :) – klient v podstate jen z vlastni iniciativy omezil nekvalitne smazena a extremne tucna jidla typu ‚chleba se sadlem a skvarkama‘.

                            Mam tu i krivku narustu vykonu na ±140 tepech (neni prilis objektivni, ale z dlouhodobeho hlediska ma urcitou vypovidaci hodnotu) a soucasna situace je takova, ze by mel zacit vic jist :) Puvodne 2h jizda po rovine (na trenazeru) znamenala 40km, dneska je to z duvodu navyseni ‚kvality‘ a objemu svalove hmoty uz 60km a energeticky vydej se dostava i nad puvodni hodnotu prijmu. Tzn pokud bude dal pokracovat ve stejnem objemu pohybovych aktivit, bude muset jist vic nez byl kdy v zivote zvykly, jinak se dostane pod 75kg coz byl puvodni cil.

                            0 0
                          • McBlacky  

                            já bych možná koupil nějaké levné celopevné kolo nebo silničku. Jezdit rovinky na IQ6 nebude moc zábavné.

                            0 0
                            • martinpav  

                              A dopadne ako kopec ludí so žiletkami, budem na tom jazdiť viac ako na horáku :).

                              0 0
                            • mcking  

                              nejsou prachy ani místo kam bych dal dalšího „miláčka“, možná ale, že třeba za čas budu mluvit jinak …

                              0 0
                              • McBlacky  

                                mám to podle sebe, na jenom 120/120 mě roviny zoufale nebaví. na 100/100 nebo HT to jede už trochu líp, ale proti silnici pořád slabota

                                0 0
                        • Biker jak Pes  

                          To, co popisuješ je normální průběh diety, ať už je v jakémkoliv složení. Tělo takhle reaguje na jakoukoliv změnu stravy. Jde právě o to, že musí těch prvních pár týdnů vydržet, protože tělo začne paradoxně přibírat na váze a až teprve potom se dostaví proces hubnutí. To může být i 3–4 týdny…

                          0 0
                          • Payia  

                            To je prave to co neni dobre, pokud ten prechod ve slozeni stravy provedes postupne a stejne tak i nabeh na zvyseny objem treninku, tak temhle pocatecnim vykyvum z velke casti zabranis. Je to videt i v tom grafu, kdy ten chlapik resil upravu jidelnicku sam a ze dne na den a tudiz na zacatku doslo k tomu kolisani, ktere popisujes. Spousta lidi v tehle fazi prestane tomu nastavenemu systemu verit a zacnou na vlastni pest neco menit, coz je cesta do pekla a nakonec se nedopracujou vubec nikam. Tenhle typek naopak dokazal pochopit proc co a jak delame, bez zbytecnyho koumani pul roku dodrzoval co jsem mu rek a vysledek vidis.

                            0 0
                        • Biker jak Pes  

                          To, co popisuješ je normální průběh diety, ať už je v jakémkoliv složení. Tělo takhle reaguje na jakoukoliv změnu stravy. Jde právě o to, že musí těch prvních pár týdnů vydržet, protože tělo začne paradoxně přibírat na váze a až teprve potom se dostaví proces hubnutí. To může být i 3–4 týdny…

                          0 0
                    • Memphis22  

                      Přesně, to, co píše BjP je už trochu extrém pro závoďáky.

                      Já se taky snažim jíst zdravě, poslední dobou opravdu hodně zeleniny, ale pečiva tam spadne taky hodně, sem tam nějaká ta pizza, langoš, tučnější oběd… Říkám si: no a co. Stejnak sem od jara shodil 5 kilo (na sedmdesát), a dokud neskončí léto, tak asi není v mých možnostech to zvednout nahoru…

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Myslíš ten jídelníček? Žádný extrém, ale v naší rodině naprosto běžný den. Takže to mám možná trochu zkreslené. :-)

                        Ale jsem si vědom toho, že ne každý jí takhle…

                        0 0
                      • biker jura  

                        ale prd, profík toho sežere mnohem víc a rozhodně si neubírá přílohy, spíš naopak a i večer. navíc vynechat přílohu k zelenině a bílkovinám je docela mimo pač bez sacharidů se bílkoviny nevstřebají a pak to má opačný efekt. spíš bych doporučil při redukci hmotnosti přílohy zmenšit, ale ne je vynechávat

                        0 0
      • vasek80  

        Jezdit roviny a vydržet. Já si dal cíl roviny tak 135 a kopec né přez 150 a držel se toho striktně 2 měsíce. Najel jsem za tu dobu 2000km a na pak už jsem jezdil na stejných tepech úplně jiné převody a rychlosti. A postupně to začalo podat i v kopcích. Dříve jsem jel jeden 100m kopeček 32/28 a letěl jsem na 155 a dnes jej dávám 44/21 a nejdu nad 150

        0 0
        • Tomahomo  

          Při obvodu kola 206cm a 80 ot je

          32×28 11,3km/hod

          44×21 20,7km/hod

          Vidím, že jsi další zázrak přírody…

          0 0
          • McBlacky  

            tak záleží jaký sklon to mělo a jak mizernou kondičku měl předtím. ale do slušného kopce dvacítkou to je masakr obrovskej.

            0 0
            • Tomahomo  

              Já sem věděl, že sem to napsal nepřesně, nešlo mně o absolutní číslo, ale o poměr. Zlepšení o takřka 100% je prostě nesmysl, i kdyby ty dva měsíce jezdil člověk co nikdy nesportoval.

              0 0
              • JakeF  

                Tak ono taky jestli to první jel někdy na jaře při nízký teplotě, tak je celkem pochopitelný, že ta tepovka šla nahoru víc…

                0 0
              • vasek80  

                Jak píšu níže, bylo to na 140 tepech v březnu a to druhé je platné pro dnešní dny. V zimě jsem 5 měsíců nesportoval nijak. Rekonstruoval jsem komplet byt, takže jedinej pohyb byl s pytlema, dlažbou, heblem a ostatním stavebním materiálem do 3 patra, což má k vytrvalosti dost daleko. Tepal jsem určo max.

                0 0
          • vasek80  

            206cm obvod kola není, je to méně vozím tam 1,3 slicky (z hlavy obvod nevím) a kopec právě moc velkej sklon nemá a je krátkej. Dle mapy co jsem si teď kreslil je to cca 400 metrů a nastoupaných 20 metrů. Proč řeším vůbec takovej malinkej brdek? Mám ho 3km od baráku a na něm vždy prvně poznám jak budu danej den tepat a tak jej mám cca v hlavě.

            A musím se přiznat, že jsem to trochu poplet. Jak píšu v tomto příspěvku úplně nesmyslně jsem ten kopec hned z jara jezdil do 140 tepů (v tom příspěvku je chyba, má tam být 22 převodník/34 pastorek namísto 44. Po radách zde, jsem pak kopce jezdil do max 150–155. Potom ty výpočty cos dělal sedí, ale na jarní tepy 140 a dnes 150. Rychlost nižší podle plášťů.

            Jinak reálně kopce, co jsem jezdil na jaře 15km/h, jezdím 20km/h na stejných tepech.

            0 0
          • vasek80  

            206cm to není, vozím tam slicky 1,3. Ale to není důležité. Kopeček je krátkej, je to cca 400m a 20m stoupání. Proč řeším, takovej malej brdek? Protože to mám 3km od baráku a na něm vždy prvně danou vyjížďku poznám jak danej den budu cca tepat a jak jsem odpočatej. Teď už jej neřeším, protože tepy začíají stoupat až u vrcholu.

            A musím se přiznat, že jsem to trochu popletl. Na jaře jsem tudy jezdil,ale nesmyslně jen do 140 tepů, jak jsem psal v tomto příspěvku (je tam chyba 22 převodník/34 pastorek místo 22/44). Takže to cos vypočetl sedí na jarních 140 tepů a druhá, skoro 2× větší rychlost, na nynějších 150.

            Reálně jsem na jaře jezdil na 150 tepech 15km/h a nyní na 150 je to 20km/h. Toto je příklad, ale tak už to na 100% sedí.

            0 0
            • vasek80  

              Jsem myslel, že to prvně neodeslalo, tak jsem to psal po druhé.

              0 0
    • mcking  

      No tak jsem si podle rychlosti vypočítal, že jsem měl kadenci 78 ( rychlost 30km/h.)

      0 0
    • Bjerndi  

      Alistair a Jonathan Brownlee…neuznáváme volné tréninkové dny, tzn. žádné volno !!! Evidentně to úspěchy taky slaví

      0 0
      • McBlacky  

        aktivita každý den je dnes běžná v mnoha sportech.

        Na hodinku dvě kompenzace se vykope snad každý z lepších Pro Tour jezdců. Takový den se běžně nazývá volný den

        0 0
        • Zerocool  

          kor když nemají nic jeného na práci, to se pak kompenzuje, u nás pracujících s dětmi už kompenzace není a je to opravdu volný den…:)

          0 0
          • jonti  

            Pohodová jízda ráno do práce 50 minut a večer 50 minut mi případá jako časově snesitelná a příjemná možnost.

            0 0
    • mcking  

      tak jsem si včera dal odpoledne Litoměřice -Roudnice a zpět (asi 35km), bylo trochu větrno, většinou jsem jel převody 42/19, rychlost 25km/h kadence 95, nebo v protivětru 32/19, rychlost 20 (asi), kadence 99. Jelo se mi supr ani jsem nějak moc necítil únavu ani jsem se extra nezadýchal ( myslím pravidelné dýchání bez extrému ) Potom jsem si doma dal od Penco nápoj na regeneraci a bylo mi supr. Ještě dotaz… Občas se mi stane, že po takovémto tréninku (jestli to vůbec jako trénink můžu nazvat) dostanu po tak 20 minutách co už jsem doma pěknou křeč do nohou. V čem je chyba z mé strany?? Málo vody?

      0 0
      • Payia  

        Chce to iontak s obsahem horciku (mne se osvedcil isostar s vyrazne nizsim pomerem redeni nez je v navodu, tak 1 odmerku na 0.5l, pouzivam ho a doporucuju 15 let a nemam duvod menit http://www.kupkolo.cz/…n-400g_z810/ – ostatni podobne vyrobky asi budou taky OK. Pit se musi fakt hodne a pravidelne, ze zacatku min ±100–150ml kazdych 15 minut, tj v podstate 0.5l flasku bys mel dat za hodinu. Na testeru potrebujes videt tepy a cas, rychlost neni dulezita. Pokud se dokazes napit za jizdy tak, ze se ti nerozhodi dychani a nemas pulku vody v nose a druhou pulku v plicich tak je to idealni stav – pokud ti neco z toho dela problemy, tak je lepsi zastavit a v klidu se napit. No a po dojeti se protahnout – bud cca 5 minut po dojezdu nebo dat teplou sprchu a hned po ni.

        0 0
      • jonti  

        Jestli dostaneš křeče po 20 minutách, tak není problém během jízdy, ale předtím. Mě se to třeba stává, když si den předtím dám pět a víc piv. Obecně to je výživou a nerovnováhou minerálů.

        0 0
    • mcking  

      Zdravím, rád bych napsal nějaké postřehy za 14 dní co se snažím řídit nějakým tím tréninkem. Prakticky jezdím jen ZDV na silnici v pásmu 130–140 tepů (kadence 85–100), většinou si dávám Litoměřice – Roudnice a zpět, včera jsem si dal Litoměřice Roudnice-Račice-Štětí-Litoměřice celkem 52km v ZDV. Kolo dávám 2–3× týdně, k tomu běh 2–3× týdně 3–5km v pásmu 140–155 tepů(níž to jaksi nejde) Musím říct, že silnice mě začíná dost bavit (obávám se, že to dlouho nevydržím a alespoň na ZDV si nějakou časem koupím… teda pokud manželka…),během celého týdne nemám ani bolesti nohou, že bych nemohl běhat, ani křeče po vyjíždce. Je mi moc fajn po těle a celkově jsem dost spokojený. Zároveň cítím mírné zlepšení. ( jsem schopen si vymakat nějaký ten kopeček po cestě, sice mám nahoře 165–170 tep, ale během 2 minut mám zpět max 140 při soustavné jízdě) Zatím jsem na váhu nevlezl, neboť si myslím, že je to ještě dost brzo, stravu se snažím nějak dodržovat, i když neříkám, že je vše na 100 procent. Díky za rady a doufám, že se nějaké třeba ješte vyskytnou :-)))

      0 0
      • mcking  

        ještě jedna věc mě napadla. Celkem běžně se mi stává, že v druhé polovině ZDV vyjíždky se mi jede lehčeji než v první a mám nižší tepy. Nevíte proč???

        0 0
        • jakub_kencl  

          Ono asi chvilku trvá, než se rozjedeš. Mám to samé. Ze začátku se trápím a pak to najednou jede „samo“ :-)A pak se zase trápím ;-)

          0 0
        • Payia  

          To je normalni, ja potrebuju ujet cca 20km nez se kvalitne rozjedu. Ted by sis mel dat jeste jeden tyden ve stejnem rezimu jako predchozich 14dni a pak si dat volnejsi tyden pro regeneraci – neco ve smyslu pondeli-volno-max vyklus 30min dle chuti, utery-2h ZDV, streda-1h kompenzace (tj uplne volne 120–130 tepu), ctvrtek-lehky vyklus 30min, patek volno nebo vyklus 30min dle chuti, sobota-2h ZDV, nedele-2h ZDV, pondeli-volno-max vyklus 30min.

          Ono se zda, ze uz takhle se flakas a mas spoustu sil navic, ale neni to pravda – jedna z nejcastejsich chyb je nedostatek odpocinku. Ty volne dny viz vyse jsou odpocinek, ale to neznamena valeni na gauci – idealni je prochazka kolem 1h nebo tak neco – vem nekam decka nebo manzelku at mas kladny body a muzes dalsi tyden zas pokracovat s optimalnim nasazenim ;)

          0 0
      • Memphis22  

        Gratuluju, hlavně, žě tě to baví, je pomalu čas začít koukat po závodech, Král středohoří se jezdí/běhá furt… :D

        0 0
    • Bjerndi  

      i blbost bikerů bejvá občas neskutečná. Měl jsem týden a půl dovču…bylo tam i dost sportu, ale jinak dost mimo režim.

      Každopádně v pátek jsem vyrazil po týdnu na kolo a dal ostřejší výjezd a pohoda. Víkend víc než náročnej na Lipně a v pondělí si říkám, dám dolů to nafouklý břicho a nějak jsem neřešil, že jsem si nedal během kola ( asi 3 hodiny ) nic na jídlo a ani nic po dojezdu a pak ještě večer tenis.

      Výsledek = včera už úplně tuhý nohy, totální únava a nakonec radši po hodině návrat domů. Dneska si říkám, půjdu aspoň běhat a sotva jsem se doplazil po 8km domů, měl jsem i tepák a tepy nahoře jak sviňa…

      5 Měsíců pohoda a teď tohle a další 2 víkendy závody na který se těším celý léto…doufám, že se to rozchodí

      0 0
      • biker jura  

        hlavně hodně a kvalitně jíst a hodně pít (ne alkohol:)) a nějaká kompenzace na kola kolem 1,5hod a bude to cajk.

        0 0
        • Bjerndi  

          co si představit pod pojmem hodně ? Stačí to co ve dřívějším režimu tedy cca 6krát denně ? Obecně zdravě jím o to strach nemám.

          A tu kompenzaci kdy ? Vynechat teď nějakej den…nebo už zítra ?

          0 0
          • biker jura  

            jo 6jídel bohatě stačí, duležitá je kvalita potravin – hodně zeleniny,ovoce, těstoviny,rýže, maso,… pokud jsi hodně mrtvej tak dej jeden den uplný volno od všeho a pak další den kompenzaci, následně už by to měli být ok

            0 0
            • Bjerndi  

              dobře dík. No mrtvej jsem dost. Osobně tenhle stav teda moc neznám, takže se to těžko posuzuje a jako nezabalil jsem třeba ten dnešní běh, ale hlava měla teda co dělat a šlo to na morál :) Prostě nohy absolutně nejdou

              0 0
              • biker jura  

                ono snažit se rozhýbat něco co moc nejede je horší než to nechat v klidu, takže ten volný den určitě dej! žádný strečink ani nic jiného, prostě volno, max si lehnou do teplé vany na chvíli a nechat svaly prohřát.

                0 0
                • Bjerndi  

                  tak to dík za info, já měl v plán, že dám aspoň protahovačku :)

                  To je fakt gól, těším se přes dovču na starej režim a pak to úplně zazdím

                  0 0
                  • biker jura  

                    pozítří napiš jak vypadáš, snad ti to pomůže;)

                    0 0
                    • Bjerndi  

                      jako zlepšení jo, ale je to špatný. Jedu kopce a cítím úplně slabý nohy. Ještě vyjedu kopec docela v tempu, ale síla na to začít valit po rovině je v háji. Představa, že povalím hodinu v kuse na krev je dost úsměvná :)

                      Cítím takový mravenčení spíš v lýtkách a i celých chodidlách :D

                      0 0
                      • Bjerndi  

                        veřejně velebím výřivku a páru + kompresní podkolenky. Večer jsem dal bazén a pak si vzpomněl, že jsem si nedávno koupil tyhle podkolenky a dneska to šlo celkem důstojně odzávodit. Nohy celkem pohoda, síla sice chyběla, ale točily se docela solidně

                        0 0
                        • biker jura  

                          no vidíš, to bude za chvíli dobrý

                          0 0
                          • Bjerndi  

                            s tak dlouhou únavou ze sportu jsem neměl zkušenosti, tak trochu panika no

                            0 0
                            • Bjerndi  

                              čau, tak situace se má tak, že spodek noh už přestal bolet úplně, ale stehna jsou teda slabý a pokud chci točit silou, tak to je bída.

                              Předpokládám, že teď bude asi nej prostě jen pár dní vynechat…protože se to drží už aspoň tejden. Mám pocit, že tohle asi nerozjezdím :)

                              0 0
                              • biker jura  

                                no spíš vynechej jen to kolo nebo to co ti na to nejvíc vadí, raději si bež aspon obden zaběhat nebo se projít, nechat tělo víc jak dva dny úplně klidu už není taky zase tak dobrý. nějakej den se třeba jen prohřej ve vaně a pak si dej pořádnej strečink a tak.

                                0 0
                                • Bjerndi  

                                  víc jak 2 dny určitě ne…v neděli dopoledne mi začíná futsalová sezóna a odpoledne běžím půlmaraton :)

                                  Dneska jsem si dal klídek, jen ranní procházka, lelhký protažení a to udělám večer a to je vše :) Sobota bude obdobná, možná se do práce svezu na kole po rovině a to jen vyloženeě jako kompenzaci na cca 30–40 minut a večer z5.

                                  Tip na horkou vanu je dobrej, dík.

                                  0 0
                                  • biker jura  

                                    Jo a ještě mě se na regeneraci namoženejch svalů osvědčilo střídání teple a studené vody tak po 30–40 vteřinách, to mužeš taky zkusit, aspon budeš vědět co pomáhá a co ne pro příště, ale snad už se do tohoto stavu jen tak nedostaneš:)

                                    0 0
                                    • Bjerndi  

                                      a to máte doma dvě vany, nebo jak to mám udělat ? :D

                                      0 0
                                      • biker jura  

                                        nemáš dva kohoutky? :D normálně sprchuj teplou a pak přehod na studenou

                                        0 0
                                        • Bjerndi  

                                          Stav po týdnu. Nohy se zlešují…ideální stav to asi ještě není, ale celkově už to je dobrý. Nejvíc pomohlo asi střídání sportů a vynechání kola, nebo jen lehký projížďky na 30–40 km.

                                          0 0
    • celevra  

      čau kluci, chtěl bych se zeptat na muj trenink, v čem ho zlepšit respektive zefektivnit, abych jezdil co nejlíp, v čem přidat nebo ubrat.. budu rád za každou radu, moc děkuju :)

      http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/mytreneek/…

      0 0
      • Payia  

        Podle me dobre, takovy klasicky model, akorat do toho volneho dne bych neco dal – idealne kratke probehnuti. Jednak den uplne bez pohybu neni dobry a za 2) je potreba i behem sezony neco delat na horni cast tela – behani je dobre na zada a na bricho, nuti te se narovnat.

        0 0
        • celevra  

          mužu se rovnou zeptat, jak nejlíp trenovat v týdnu mezi závody, třeba ted mám závody co víkend a řešil sem to, že v uterý rychlostní useky a kolem 3 hodin v tempu, středa do kopců, Křivolkátsko řekněmě.. a ve čt před závodem volno, pátek rozjetí.. nebo existuje lepší model? jinak pokud budu mít 14 dní bez závodů, je třeba dobrý dát v prvním týdnu blok na základní vytrvalost a ve druhý částí zas něco intenzivnějšího?

          0 0
          • Payia  

            To tezko posoudit, detailnejsi plan uz zavisi primo na tvoji aktualni vykonnosti a slabych/silnych strankach – zkratka co potrebujes vylepsit.

            Podle me jezdis ty treninky takhle uprostred sezony moc intenzivne – ZDV bych prumer drzel tesne pod 140 tepu a hlidal bych ty kompenzace kde se dostavas az na max 160 tepu, to by pres 130 nemelo jit.

            Urcite bych nedoporucil trenink typu intervaly+tempo jak uvadis na utery. Rozdelil bych to na 2 varianty – bud 1) jedes rychlostni intervaly (cca do 5 minut) a mezi nimi mas useky na vyjeti kolem 15 min v ZDV pasmu nebo 2) jedes tempove intervaly (cca 20–60 minut) a mezi nimi zase vyjeti na dolni hranici ZDV pasma cca 30 min. Dlouhy tempo interval jsem v treninku vetsinou mival jen 1 ve smyslu 30min rozjeti-60min tempo-30min vyjeti. V tehle treninkach nema smysl hrotit celkovy cas, kdyz uz do dalsiho intervalu neni sila, tak 30 min na vyjeti a domu.

            0 0
    • vasek80  

      Tak mě potkala smůla. Začalo mi období, kdy se okolo jede/jelo 6 závodů na které jsem se od jara připravoval a těšil. Poslední týden mě začalo hodně bolet koleno (před pár lety operované), odjel jsem jeden závod ráno, pár hodin nato druhý sranda závod 50ti lidí, na kterém mi bedna utekla o 5 vteřin a konec. Noha bolí, závody běží. Snad stihnu ještě koncem září jednu časovku do kopce, ale forma asi bude pryč, protože teď jsem rád, že chodím.

      Tak za rok :-( a s drobnýma obměnama. Budu muset začít trochu víc intenzit, protože na krátké tratě jsem nestíhal. A hlavně budu muset kvůli kolenu jezdit více kadenčně, místo silově, což mi nesedí.

      0 0
      • Bjerndi  

        jestli to nebude v hlavě :) Trénink je míň psychicky náročnej než závody.

        No ale aspoň sis vyzkoušel, že to jde a pro příští rok víš na čem makat. Vidím to podobně

        0 0
      • McBlacky  

        to je často problém lidí co začnou z ničeho hodně jezdit. V nadpoloviční většině pomáhá poctivý strečink.

        0 0
        • vasek80  

          To jsem strašně podcenil. Zejména protahování hamstringů asi dost chybělo, z jejich úponu patrně problém vzešel a pak se lehkej zánět rozlezl po koleni. Půl sezony jsem jezdil s níže nastaveným sedlem, než bych chtěl, protože mi z toho druhý den tahaly lýtka. Ale asi to sedlo dole dalo dost zabrat kolenu.

          Teprve poslední 3 tréningy, když už pomalu začínalo koleno zlobit, jsem se po rozjetí a prohřátí svalů protáhnul, zvedl o 0.5 cm sedlo, ale už jsem to nezachránil.

          No jo, chybama se člověk učí. Jen je moudřejší se učit chybama ostatních, tak se někdo snad přiučí na mě :-)

          0 0
    • Bjerndi  

      Inspiroval jsem se v dalším vláknu, ale sem to docela sedí.

      Jak dlouho může zhruba trvat jedinci dostat se k úrovni někoho kdo jezdí už několik let. Řekněme, že jsou podobnej somatotyp a najíždí ( sportují ) vesměs stejně.

      Ruku v ruce s tím souvisí další otázka…když letos najedu třeba celkově 6000km a další rok dalších, jak výrazně zhodnotím ty letošní až v dalším roce ?

      0 0
      • McBlacky  

        k otázce první, tak jak jsi to popsal je jednoduchá odpověď – nikdy

        co se týče zhodnocení minulých sezon, nelze to vyjádřit hodnotou, ale každá další, byť stejně odjetá sezona, navýší tvoji vytrvalost a adaptaci organismu na zátěž obecně. Bohužel čím jsi starší, je horší regenerace. Ta se tréninkem nedá vylepšit a jen se zhoršuje.

        0 0
        • Bjerndi  

          je pravda, že to je popsáno blbě a i tak by se asi nedalo odpovědět. Přece jen mám spíš zkušenosti ze sportů, kde se ten výkon a porovnání tolik nedá změřit protože závisí dost na míře inprovizace.

          U cyklistiky mi přijde, že trénink je naprostým, měřitelným základem a tak mě tahle blbost napadla :)

          0 0
          • McBlacky  

            pointa je, že pokud sportujete stejně, vždycky bude mít ten co to dělá dlouho výhodu.

            Pokud ale ten co začal později se do toho pořádně opře, tak za 2–3 roky mohou být na tom stejně na kratších závodech a po 3–4 letech i na dlouhých.

            0 0
    • blaf  

      jak ma vypadat rozjeti den pred zavodem? ma to byt stejne jako v den zavodu nebo se jen projet v nizsich tepech?

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Každému vyhovuje něco jiného. Někde se jede jen na hodinu lehce projet (praktikoval jsem ze začátku), někde si dá dvě hoďky a vloží si pár intervalů po rovině/v kopcích (praktikuju teďka). Musíš na to přijít sám. ;-)

        V den závodu je to opět individuální, já potřebuju alespoň hodinu, abych se dostal pořádně do tempa.

        0 0
        • blaf  

          predpokladam, ze ty intervaly, ale nejsou tak dlouhe jako v treninku?

          a jeste se zeptam, da se nejak rozumne trenovat kopce bez kopcu? :) jich tu kolem je jak safranu :(

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Tak v tréninku se jezdí intervaly od pár vteřin až po desetimutové. Masochisti si dávají i víc, ale už je zbytečné. Jak říkám, nejlepší je sám na to přijít. Když jsem byl letos na soustředění, tak jsem cítil, že se mi jezdilo nejlíp až třetí, čtvrtý den, takže pro mě je ideální být neustále v tempu, protože volný den pro mě znamená min. dva dny rozjíždění.

            Určitě ale těch intervalů nebude tolik, jako v běžném tréninku.

            Kopce bez kopců nenatrénuješ, přirovnal bych to asi k suché přípravě plavců. Něco získáš, ale nikdy to prostě nebude ono. V kopcích se trénuje strašně moc různých tréninkových motivů, které ti přispívají k celkovému rozvoji a na rovině se to opravdu jen těžko simuluje a připravuješ se o tenhle trénink. No a pak někoho to třeba baví mnohem víc, než trénink po rovině a neumí si bez toho představit vyjížďku. :-)

            Snad na trenažéru by se tohle dalo ještě docela obstojně natrénovat, ale neznám nikoho, kdo by v létě sedal na trenažér. :-)

            0 0
        • vasek80  

          Mě letos překvapilo jak se mi jel jeden večerní 15km sprintík, když jsem odpoledne odjel 3 hodinovej maraton. Normálně jsem si před tím večerním dal 20 minut na rozehřátí a jel jsem. Nemyslím si, že bych jel těch 15 km rychleji, kdybych ten den už neabsolvoval ten maratonek. Jo a konečně mě jednou při krátké a velké intenzitě nepíchalo v boku.

          Takže já také začnu přidávat a klidně si dopřeju před starten delší pauzu ve které polknu třeba carbosnack, nebo vypiju isostar a pak jen těsně před startem jen kraťounce protočit nohy.

          0 0
    • Amoondre  

      Jenom dotaz, vcera jsem jel 3hodinovou vyjizdku, pricemz normalne moje 3h probihaji nasledovne (1h rozehrati – pohoda, 2hod nohy fungujou nejlip, zadna unava atd… 3h zacinam pocitovat unavu ale porad se slape dobre). Vcera to ale bylo uplne jine a nevim jestli to bylo diky protivetru co mi foukal pocas 2hodiny, ale mel jsem pocit, ze mi vybuchnou nohy a ze stojim na miste. Tep na rovince jsem nemohl zvednout na 140 protoze nohy proste nejeli. Hned jak jsem zmenil smer a jel jsem alespon s vetrem „v boku“ tak uz nohy opet fungovali. Vitr mohl byt odhadem 4–5m/s v narazech mozna i 8m/s

      po dojezdu domu jsem zjistil, ze trasu jsem absovoval se stejnym prumerem jako normalne

      je to normalni aby me vitr takhle vyridil?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.