• Tom23

    Zdarec, omlouvám se za tento topic ale skoušel jsem hledat a nic jsem nenašel, ale vim že se to tu už někde řešilo. Prostě to neumim jinat nazvat. De mě o to „rozdělení“ MTB např.:all mountain, enduro…a k tomu tu charakteristiku. Nevim jestli tady, ale někde to bylo pěkně rozepsané pod sebou. De mě o to, že se naskytla situace si koupit lepší kolo, tak bych chtěl to prostudovat a zjistit co mě bude nejvíc sedět. A ještě jedna bonusová otázka. Dokázal by někdo specifikovat nebo charakterizovat BackCountry? Díky všem.

    0 0
    • Toutou  

      K té prosbě o vysvětlování se připojuju, taky mám v některých pojmech hokej.

      0 0
      • t29  

        Ctrl+C a Ctrl+V (doplněno):

        XC = Cross Country, běžné ježdění lesem, sem tam kopeček, sem tam brodeček. Neplést s CX! Obvykle horské kola bez odpružení, nebo do 100 mm zdvihu. XC závody = klasické XC trvají kolem hodiny a za tu dobu tě pozdější vítěz dvakrát předjede o kolo. Maratony jsou na dvě hodiny až půl dne a nejezdí se na kola, takže tě pozdější vítěz určitě nepředjede.

        CX = Cyclo Cross, běžné ježdění lesem, sem tam kopeček, sem tam brodeček, sem tam překážka nebo běh do schodů, to celé na silničním kole, především v zimě. Závody jsou podobné jako klasické XC.

        AM = All Mountain, běžné ježdění lesem, všechny kopečky, všechny brodečky, prostě All. Obvykle kola se zdvihy 120–140 mm. Závody obvykle jsou spíš výkonnostní vyjížďky na celý den, možná by tomu popisu seděl Kopřivnický Drtič.

        Trail = rekreační AM ježdění nikoli lesem, ale po lesních stezkách, stejná kola jako na XC nebo AM + dětská kola na trailgatoru nebo přívěsy s miminama. Závody jsou už z podstaty rekreačního ježdění vyloučené.

        BC = BackCountry = ne až tak moc rekreační AM ježdění lesem, kdy máš na zádech pořád(ný) batoh a nejmíň polovinu cesty i kolo. Typický (pár dní) BC závod by mohlo být Loudání, delší (pár týdnů až měsíců) BC se nazývají expedice.

        EN = ENduro, drsnější ježdění lesem, drsnější kopečky, hlubší brodečky, hopsání. Endurem se nazývají kola kolem 150 mm zdvihu, ale když jsi dost drsný, vlítneš na to klidně bez odpružení. EN závody soustavně narušují jezdci na XC kolech, kteří tvrdí, že do kopce získají víc, než z kopce ztratí, proto se v podstatě žádné EN závody nejezdí.

        FR = FreeRide, nejdrsnější ježdění lesem, veliké kopečky hlavně dolů, veliké hopsání a polety. Často se k tomu účelu budují tratě s různými překážkami. Abys mohl jezdit FR, musíš mít dobrou úrazovou pojistku a taky se doporučuje mít integrálu a chrániče, zato typ kola je celkem fuk, pokud tvoje ježdění vydrží. FR závody nejsou klasické na čas, soutěží se o nejvymazlenější triky a nejhustější pády.

        Kategorie AM/EN/FR mají trochu problém s vymezením, kde končí jedno a začíná druhé, protože většina mladých začínajících FR bikerů se těžko smiřuje s tím, že to, co oni považují za FR, jezdí někdo jiný jako AM a ještě k tomu na XC kole.

        DH = DownHill, ještě úplně nejvíc nejdrsnější ježdění lesem dolů z kopce, žádné hopsání, jenom chuť být dole buď první, nebo mrtvý. Integrála a chrániče jsou samozřejmostí. DH závody jsou nejpodobnější sjezdovému lyžování, od kterého se liší akorát použitím kola místo lyží a nahrazením slalomových branek volně rostoucími stromy.

        0 0
        • Trainman  

          možná bych tam ještě rád viděl MX = Marathon :)

          0 0
          • t29  

            MX = Moto Cross (podle vzoru CX = Cyclo Cross)

            jinak MTB maratony zmiňuju u XC závodů, podle výkonnosti účastníků to bývá něco mezi XC a Trail :)

            0 0
            • Trainman  

              Tak pro představu http://www.klmost.cz/…-cr-mx-/650/ a milion dalších :)

              A cyklokroska má do silničky poměrně daleko… 1) odlišná geometrie rámu, 2) odlišné brzdy, 3) jiný pedály, 3) jiný galdy… Trať na CX a XC se poměrně dost odlišuje..

              0 0
              • fousek  

                No covece, kdybych ten zavod neznal, tak bych tam i prijel na motorce, protoze vubec netusim z ceho by melo bejt odvozeny to X z maratonu

                0 0
        • nox159  

          na drtičovi ti 120–140mm vzadu spis ubere než přida neni tam takovy teren kde by ty kola vyuzily ten potencial aspon co si pomatuju jak jsem to kdysi jel s 80mm vidlou a na Vckach :)

          0 0
        • Tomcat  

          Aneb jak to dopadne když to popisuje rekreační XC jezdec.

          0 0
          • t29  

            tomcatuj nebo doplň ;)

            0 0
            • Tomcat  

              Proč, dopřej si trochu „slávy“

              0 0
              • xshreck  

                :-) dopřej si snůšku keců. Místo abys to popsal tak jen frfláš .)

                0 0
                • Tomcat  

                  No on toho vyslintal víc to nedoženu. Proč, proč bych měl jeho chyby opravovat co z toho?

                  Dal sem sem informaci , že jeho interpretace dělení je neúplná a zavádějící .

                  0 0
                  • xshreck  

                    Takže si boreček, který není schopný napsat CO je špatně :-) nebo to poupravit. Pokud tam něco špatně je, tak to napiš. Nebo radši mlč .-)

                    0 0
          • Trainman  

            Hezky to bylo vidět na předminulym Král(íkovi). Někteří ten závod charakterizovali jako all-mountain :))) a přitom ho vyhrál Rybařk na TUFO XC-1 :)

            0 0
        • Tomcat  

          Nesouhlasím máš tam několik kravin a když už tak ti tam chybí slop… ;-)

          0 0
        • nox159  

          Marskatin

          cituju: A všichni mají plnou hubu XC a prakticky nikdo ho nejezdí v tom smyslu co XC znamená. Většina těch, co mají plnou hubu XC jsou maratonci, půlmaratonci atd.

          Marskatin

          jak to teda je? :D

          0 0
        • Joseph de Sax  

          a co to je, úplně nejdrsnější ježdění lesem směrem nahoru???

          To tu mám pořád.

          0 0
          • fousek  

            No na to potrebujes vzadu jen jeden pastorek s vic jak 10 zuby, rek bych aspon 4×. Normalni lidi tomu rikaj Enduro, zeleni muzikove, zaujati cyklisti a televize Nova tomu rikaj z*rdi na motorkach

            0 0
        • jIrI___  

          Tak podle téhle definice jezdím AM a to jsem si doteď myslel, že jsem XC jezdec :-(

          0 0
          • Tomcat  

            To máš těžký některý lidi by tu měly mnohý Kanadský XC za DH :) Evropský pojetí MTB je děsně uhlazený.

            0 0
    • maajkee  

      Škatulkovaní je k prdu, každej si pod tím představí stejně něco jinýho.

      Co je pro někoho DH může bejt pro někoho lehký XC :)

      0 0
    • nox159  

      napis co jezdis a my budem tipovat co to je – aspon bude sranda :D

      0 0
      • Tom23  

        No já jezdim dalo by se říct všude co se dá, protože vybírat si nemůžu. Ale nejvíc mě bavěj takový ty technický, pomalý úseky v lese. Asfaltu se snažim vyhejbat co nejvíc, ale bohůžel ho je všude čím dál víc. No prostě polňačky, lesíky. Občas se dostanu do solidních sraček kde to člověka nevidělo 100 let :D. Už jsem takhle kolikrát i zabloudil a to jsem měl prdel fakt staženou a ještě ktomu tahnout kolo:D. Takže podle mě ty traily mě bavěj nejvíc, ale to bohůžel u nás moc najít nejde.

        0 0
      • Tom23  

        Všechno jsem to moc nafoukl (zveličil). Prostě klasický XC.

        myscho: to je dobrý, ale to spíš potřebuju popsat – ty zkratky znám

        0 0
        • Tom23  

          Já bych fulla ani nechtěl. Přijde mi, že čím víc technologie na kole tim víc se může něco ******. Hele a sehnal byse trail bike HT?

          0 0
      • gallardo  

        " Vlk –

        Akutny (au) zapal urcitej oblasti, ktory dost stazuje pohyb (sedenie) na biku " :D :D

        0 0
    • winter78  

      Škatulkuje sa to ťažko. Ja by som najradšej zvolil tri kategórie – road,cross a MTB ;-)a tie sa navzájom prelínajú – niekto jazdí na croske aj road aj terén, niekto zasa jazdí na MTB len road (môj prípad),atď.

      A najväčší guľáš mám so škatuľkovaním terénu – ja jazdím napr. niekedy terén o ktorom si myslím že je ľahký a nakoniec vidím na youtube video z MTB maratónu kde je rovnaký terén označený ako stredne ťažký až ťažký ;-)).

      0 0
      • Tom23  

        Hele hoši, když už jsme teda u toho nebudu si hrát na všeználka a o radu poprosim vás. Poraďte nějaký MTB XC možná AM. Ale zase požaduju HT, tak nevim jak by to bylo stim AM, protože jsem omezenej financema. Něco kolem 20 max. 30 klacků. Jinak měřim 175, 60kg, 16let. A ještě se kci zeptat jestli je lepší vzít v téhlé cenové relaci rovnou něco úplně nové, nebo se kouknout i po bazarech. Přeci jenom jsou to pro mě už docela velký prachy, tak bych nejradši nějakou funglovku. Zatim díky.

        0 0
        • Carloss  

          koukni na řadu merida trail

          0 0
          • t29  

            +1 za TFS Trail 700D, merida vyprodává model 2010 za 19 tisíc. Velikost asi 19"

            0 0
          • janchi  

            No takze myslim si ze ti staci HT som priblizne tak stary ako ty a o kus vyssi. Aporadili mi ze kym som mlady am mam nohyv poriadku tak na HTcku nie je problem takmer akykolvek teren. Tak DH samozrejme nie. Ale mereida trail aj v najvyssiom prevedeni ma slabu vybavu vidla iba XCMko a aj kluky len alivka. Podla mna napr. ja si idem kupovat tento http://www.cube.eu/…metal-green/

            Ale neviem ci sa zmesti do 30000 vasich bubakov ale potom aj toto http://www.cube.eu/…-metal-blue/ je pouzitelne len to ma horsie brzdy a ma to RS namiesto FOXu.

            0 0
        • Mr.Duck  

          Ti střelim rám za dobře, na AM ideální :P

          0 0
          • nox159  

            tez se hlasim co je to za ram?

            0 0
            • JSt  

              am ram poridis uplne snadno. vemes o cislo az dve mensi xc a zacnes tomu rikat am, aby se ti nesmali, ze mas maly kolo ;-)

              0 0
              • nox159  

                pak je problem jestli hlava snese 140mm vidlu? ;-)

                0 0
              • Mr.Duck  

                To asi jo no…

                Ne, toho mýho hárdroka prodávali jako „AM“, ale je docela jetej no, každopádně mu nic neni, kdybyste ho někdo chtěl :) 140 by měl podle mě měl skousnout, ale nezkoušel sem to. Vydržel toho dost :P Řek bych že eště vydrží, kdyby ho někdo chtěl, nebudu za to chtít nesmysly…

                0 0
        • M13  

          Něco si postav, z nových dílů.

          Byl jsem v stejné situaci, stavím.

          0 0
    • Ruprt2  

      Cyklistika se přece dělí na motorovou a nemotorovou :-)

      0 0
    • fousek  

      XC je vsechno od konce asfaltu po lanovku. Dalsi rozdeleni je aby ti co vozi volny obleceni se odlisili od tech co vozi slizaky a aby si pripadali ze jsou hustejsi bajkeri (jedni tak druzi)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.