zkušenosti s vidlicí Suntour XCR-RL

47 nepřečtených
  • Premik

    nemáte někdo na svém oři tuto vidlici? koloshop.cz/in­dex.php?vyrobek=1319&sou­castka=13&vyrob­ce=42

    Jezdím tak 2×-3× do měsíce a chci nějakou levnou a komfortní vidlu. Ocenil bych kdyby se někdo podělil o svoje zkušenosti z praxe. Anebo si mám připlatit 5 kilo a koupit tuto? koloshop.cz/in­dex.php?vyrobek=1752&sou­castka=13

    Předem děkuji za všechny konstruktivní příspěvky k tématu.-)

    p.s. roky jsem tu nebyl tož vás zdravím -))))

    0 0
    • Lišák  

      To raději tuhle: www.cyklobazar.cz/kontakt.php?…

      0 0
    • Pekáček  

      Ahoj, když už chceš toliko šetřit, vyplatilo by se ti toto koloshop.cz/in­dex.php?soucas­tka=13&vyrobek=2399 Ale pokud chceš něco co ti bude sloužit dlouho a chodit dobře, poohlídni se po Rock Shox Tora U-Turn klidně bez locku.

      0 0
      • Premik  

        zdravím – to nevypadá zle, takže mi chceš naznačit, že Suntour je příliš velký kompromis co do kvality?

        0 0
        • Pekáček  

          Ne, ale tuto řadu vidlic jsem nedávno viděl – dva modely, teď nevím přesně označení. Jedna, levnější, měla vakl pravděpodobně v plastových pouzdrech a neměla negativní pružiny a druhá, dražší, vypadala o dost líp, jenže to tlumení ti bez úpravy bude chodit blbě. Rock Shox Tora na pružinách by podle mě byla pro tebe dobrá volba.

          0 0
          • Premik  

            no ale to už je trochu mimo můj rozpočet – bike je pro mě v současnosti celkem okrajová záležitost. ale dík za tip

            0 0
          • dieegoo  

            Tora by sice asi byla lepší, ale stojí dvakrát tolik, než vidlice, nad kterými on uvažuje. Podle mého by ten suntour bohatě postačoval, když vyjede 3 x za měsíc.

            0 0
          • milan1  

            Nejdřív zkusím nadhodit pár otázek, třeba k zamyšlení. Víš, že by mě zajímalo pár opravdových zpráv o skutečném provozu Tory? Má tady někdo opravdové zkušenosti? Nějak mi nejde dohromady vazelínou mazaná vidlice (předpokládám, že stíráky jsou jiné a jednodušší než u vyšších modelů, byly tu takové zprávy). Ale hlavně mě zajímá dlouhodobý citlivý chod. Ty, který máš zkušenosti s Reconem, který, jak víš je docela těsný v pouzdrech , si jistě nedokážeš dost dobře představit jeho chod s vazelínou. Nechtěl bys opravdu Toru vyzkoušet? Mě osobně tahle vidlice velmi připomíná jednu obdobnou a to dokonce i vahou a to je Manitou Stance. Ale dost o Toře a zpět k Suntouru a dotazu. Ten výběr je mizerný a nemá to cenu. Když už chceš něco levného a bez zásahu musíš koupit XCR a to jedině bez LO. Je to solidní vidlice pružina elastomer a má to plastová pouzdra. Když jsi lehký, max 70 kg bude to pro tebe a tvé použití tak akorát. Vidlice, které jsi si vybral mají sice pouzdra kovová ale Lock outy jí doslova mrzačí. Tyhle nižší modely jsou samá ocel a třeba proti zvýšení zdvihu se brání zkrácením jedné nohy. Je to běžný postup nejenom u Suntouru. Pokud bych doporučoval dobrý základ pro tuning, tyhle vidlice bych nezvolil. Vybírám jiné a daleko vhodnější.

            0 0
            • miťo  

              Ano, ale třeba ne každý chce zvýšit zdvih. Pokud není na vadu použitá ocel z hlediska kmotnosti, tak by XCR-RL šla ne?

              0 0
              • milan1  

                XCR jde zvýšit zdvih, tam tyhle fígle zase nejsou. Patrona Lock outu téhle vidlice je dokonce jiná, než předchozího roku na XCP 75 a v otevřeném stavu se chová téměř tak, jako by tam nebyla. Veškeré tlumení je tedy pouze na systému pružina elastomer a vše funguje a je vyladěno na nižší váhu, už jsem to snad i tady úpsal. XCP 75 je trochu tvrdší. Takže závěr verze bez LO je stejně funkční, a daleko levnější. LO verze nepřinese nic jiného než to zamknutí,funkce v otevřeném stavu je téměř stejná a dokonce malinko lepší je u verze bez LO. To jsou důvody mého doporučení.

                0 0
            • Premik  

              mno, kil mám 90 -) tuning mě nezajímá, naopak chci vidlu max do 100mm abych si nezkazil geometrii. I proto mi padla do oka ta levná Suntourka s 80mm zdvihu.

              0 0
              • milan1  

                Tu váhu jsi měl napsat na začátku. je to dost důležité. Počítej s tím, že všechny pružinové verze, které budeš vybírat budou pro tebe měkké. Ten strach o to aby sis nezkazil geometrii bude dost neopodstatněný. Ty budeš mít na většině běžných vidlic sag i na vidlici 100 mm takový, že se nemusíš právě o tenhle parametr vůbec bát.

                0 0
                • Premik  

                  ok – holt mladá dobře vaří -))) co bys mi teda poradil? Sorry jestli jsem něco přehlédl, ale ztrácím trochu přehled. -) Dejme tomu, že mám strop 2,5, max. 3 litry.

                  0 0
                  • milan1  

                    To je těžká rada. Tvrdé pružiny nebývají ve vidliocích běžně osazovány a cena do 3000,– vylučuje výběr vidlice vzduchové. Opravdu zatím nevidím nic co bych na tohle zadání vybral.

                    0 0
            • Pekáček  

              Milane, Tora je přece mazaná olejem stejně jako Recon, aspoň si to myslím. Těsný v pouzdrech není, má malinkou provozní vůli, ale jen malinkou. Moje Marzocchi prakticky nemá žádnou zjistitelnou vůli (a asi i proto je tak necitlivá).

              0 0
              • milan1  

                Ptám se na zkušenosti. Určitě je to olejem?

                0 0
                • Pekáček  

                  Myslím že ano, vazelína by měla být jen v Judy J1 a J2, další už mají olejové mazání. Ona totiž Tora od Recona daleko neutíká, jen má ocelové nohy a díky je vzduchová verze doplněná o jakousi patronu vloženou do vnitřní nohy, asi aby tam byla zaručena těsnost a rozměry pístů jako u Recona. Sramáci to ale stejně pěkně podělali, Recon už mohl být DualAir…

                  0 0
                  • milan1  

                    Už jsem to psal dole, na tohle mě přivedlo to, že se probíraly jiné stíráky.

                    0 0
            • Páník  

              Tora je mazana olejem…muzu celkem dobre porovnat s Manitou Splice,coz je stejna cenova hladina akorat mazana vazelinou – Tora je citliva, nikde nic nedrhne, nevydava zadny zvuky, nema vakl a je daleko tuzsi

              0 0
              • milan1  

                Myslím, že se tady probíralo téma, že stíráky Tory nejsou stejné jako Recona a Reby a že nemaj mechové kroužky (ewil) pod sebou, to mě navedlo na tu vazelínu. Olejové mazání je samozřejmě dost odlišné, proto jsem se divil.

                0 0
                • Pekáček  

                  Kdoví jak to je. Některé Tory mají šedé stíráky a některé černé. Třeba jsou to osekané OEM verze.

                  0 0
                  • Páník  

                    jj…taky me zarazila barva stiraku…ja mam sede a mam v ni olej (v servisnim manualu je nafocena taky s sedejma)

                    0 0
                    • milan1  

                      Tak to máš stíráky stejné jako Pekáček, ty černé by fakt mohly být OEM verze.

                      0 0
                      • mar_tin1  

                        hm… ja mam NE oem toru a stiraky mam cerne…

                        0 0
                        • milan1  

                          U tebe by bylo zajímavé, kdybys to náhodou rozebíral.

                          1. je pod tvými stíráky taky mechový kroužek?
                          2. je tahle verze opravdu mazaná olejem?

                          Nerozumím totiž tomu, co se tady snad objevilo a to je to, že jsou někdy montovány stíráky s ewilem (nechytat za slovo) a někdy ne. Malým množstvím oleje mazaná vidlice tohle přimazávání totiž vyžaduje.

                          0 0
                          • mar_tin1  

                            mozna ze ji budu rozebirat… dam pak vedet. jestli tam ty molitany nebudou, tak asi zkusim sehnat ty sede stiraky. doufam, ze sk dovozce bude schopny je sehnat…

                            0 0
                            • milan1  

                              Tady jsme vlastně změnili celé téma a kdybys objevil další upřesnění bylo by asi dobré založit nové téma. Je to na tobě, ty máš teď nejvíc co říct k tomu tématu, co jsme tady rozjeli.

                              0 0
                      • SoLaX  

                        Mne by mela Tora tenhle tyden dorazit, tak by me zajimalo, jak se takova oem verze pozna, kdyz tu pisou, ze i neoem muze mit cerne stiraky.. A myslite, ze se budou nejak vyrazne lisit? Treba ve funkci, kvalite atak..

                        0 0
                        • mar_tin1  

                          oem verze treba nebude zabalena v krabici. taky by mohla mit kratsi krk (moje mela tusim 24 cm), taky by mohla mit ocelovy sloupek. ale to jsou vsechno jen moje dohady…

                          0 0
                        • milan1  

                          Rozdíl bude určitě, jetli se potvrdí to, co je tu probírané. A ještě se vrátím k tématu původnímu e tvé radě dole a to, že radíš Scareba. Četls to pořádně? On má 90 kg !! Nevím, jestli se v tom ještě Premik dokáže orientovat ale rady typu Scareb, Splice, nebo Axel jsou omyly, které s jeho vahou jistě nepočítají. Pokud se Premik nechce začít orientovat v něčem jako tvrdosti pružin a pevnost konstrukce, tak se v tom nutně musí začít plácat a zdejší zmatek ho pěkně rozhodí. Když už, tak mu zkuste dávat rozumné a použitelné návrhy a ne tohle.

                          0 0
                          • Manas  

                            Davam to za tebe aby to bylo jasny.

                            Mam Splice '05 a s mejma 75kg se to krouti jako had. Nebrat! Tak do tech 70kg to jde … jinak je to na velmi lehkou turistiku.

                            0 0
                          • SoLaX  

                            Ja vim, cetl.. Axel a Splice bude urcite mekky, ale toho Scareba sem navrhnul, jako vzduch za pro nej dostupnou cenu. Proc ho nebrat? Myslis jako kvuli torzni tuhosti? Ze by to u jeho svatecnich vyjizdek a asi rekreacnim stylu jizdy byl takovy problem?

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Skareb se kroutil neskutečně i mě (rok jsem ho jezdil na HT) a to mám 70kg. Na 90kg opravdu ne.

                              0 0
            • Cortez  

              Tora je, jak uz napsal Panik, mazana olejem. Vazelina je tak maximalne na pruzine :) Jinak tuhost konstrukce je na vysoke urovni. S chodem jsem spokojen, ikdyz by mohl byt lepsi – nemam ram s idealnim hlavovym uhlem + hodila by se nejmekci pruzina. Ohledne zvuku pri funkci – rozhodne neni uplne ticha, je slyset zvuky spojene s protekanim oleje. Taky obcas cvaka pruzina o vnitrni nohu (U-turn verze ma hodne dlouhou pruzinu a pouze malou buzirku proti tomuhle). Vzdy kdyz striknu na stiraky trochu silikonovyho oleje, chod se zlepsi – je to dany tim, ze mam cerne stiraky, ktere neobsahuji molitanove o-krouzky, ktere by tohle zajistovaly. Mam OEM verzi. Konkretne chod Tory: Moje zkusenost je takova, ze pri dobrem uhlu hl. trubky (tj. zdvih cca 90mm) vidlice docela citlive reaguje na male podnety, ovsem vetsi nezpracuje – ten zdvih je na to proste malo. Pri volnejsim uhlu hl. trub. (tj. 130mm) je vidlice supr ve sjezdu, kde funguje velmi dobre. Na rovine se projevi horsi uhel a vidlice nereaguje tak citlive na mensi prekazky. U me tohle vyresi bud novy ram (delanej na vyssi zdvih), nebo mekci pruzina. Vazim cca 68kg.

              0 0
            • vlk  

              Nevím teda zda Tvému příspěvku dost rozumím, ale Tora je mazaná olejem stejně jako Recon.

              0 0
              • vlk  

                A tak sorry-nedočet jsem- už se to tu dost propralo.Nicméně černé kroužky by měli jít snad vyměnit za šedé s molitanem.

                0 0
      • miťo  

        Nebyla na nějakým kole nedávno v testu a výsledky nic moc?

        0 0
    • dieegoo  

      Ahoj, pokud se jedeš projet 2 – 3 x do měsíce, tak asi nemá smysl kupovat nic extra drahýho. Párkrát jsem se vezl na kole s vidlicí Suntour XCP75 a není to špatný. Na běžný ježdění myslim plně dostačující vidlice.

      0 0
    • poiko  

      měl jsem XCP-75 s LO. Tyhle vidlice jsou někd yi sázka do loterie. můžeš dostat dobrej, ale i horší kousek. Svou jsem si nechal upravit a zvýšit zdvih od milana1. jestli chceš, ozvi se mi na mail (mam ho v profilu) a určitě se domluvíme

      0 0
    • easyrider  

      Tak já tuto vidli koupil (XCR LO doporučuji se podívat na bike4u.cz) a mám na ní tak 50km.Zatím fachčí dobře a myslím že k frekvenci tvých vyjížděk je zcela adekvátní.

      0 0
    • vlk  

      Za tu cenu se nic moc dobrého nesežene.Ale zkus se podívat n a e-shopy do výprodejů-náhodou jsem narazil třeba na akce na bikestore na piloty(i když to také není žádný zázrak) www.bikestore.cz

      0 0
      • SoLaX  

        Meli tam jen jednoho sundaneho z kola a uz je pryc. To Premik: Jeste se kouknout po inzeratech, treba po Skarebovi – vzduch by na tvych 90kg byl urcite lepsi nez pruzinovka.

        0 0
    • apache6000  

      Suntour XCR-RL jsem mel tu neber to neni odpruzena vidle a tu druhou jsem nemel.

      0 0
    • Páník  

      mrkni sem: www.velohanak.cz/ …klikni na slevy, skoro dole je zlevnena Splice z 5-ti na 3 tisice, pak je tam jeste nejaky Axel a Trance, ale ta Splice je z nich nejlepsi

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.