• Smazaný účet

    Ahoj,

    prosím vás mám problém, na svém horském kole mám hydraulické brzdy AVID Elixir 5 a při opravě se mi pokaždé povede brzda zavzdušnit. Zde je můj postup opravy: 1) kolo postavím na řidítka, odšroubuji kolo a co nejrychleji po vyjmutí kola z rámu vložím do brzdového třmenu zlehka plastový klín, který byl k brzdám přiložen. ; 2) provedu opravu nebo cokoli s kolem a kolo vkládám zpět, vyzkoušel jsem klínek vyjmout před vložením kola, ale i jsem ho vytlačoval samotným kotoučem ; 3) vycentruji a dotáhnu uchycení kola ; 4) na znovu sestaveném kole vyzkouším chod brzdové páky, po několikerým stisknutí páky začne tlak v brzdě klesat páka se přibližuje stále více řidítku a fce brzd je naprosto vyřazena…

    může mi někdo prosím poradit co dělám špatně? a jak přesně postupovat protože opravdu mi to už leze krkem a jsme z toho zoufalý

    díky za všechny rady Pepa

    0 0
    • Joseph de Sax  

      zatím děláš špatně všechno…

      0 0
    • Vegan  

      Pokud ti nikde brzdovka neunika coz asi ne tak je ji malo v okruhu a jen se presouvaji bublinky. Takze rada zni nechat si to poradne odvzdusnit je jen pripojit strikacky a trosku snima zahejbat, ale opravdu poradne odvzdusnit postup je jak u Elixiru tak Juice. Tak aby byly odsaty vsechny bublinky.

      0 0
    • nox159  

      nemačkej brzdovou paku a necpi do trmenu zadne blbosti a nemel by byt problem – teda jen v tom pripade ze jsou brzdy dobre odvzdusnene… ;-)

      0 0
    • Tina  

      Najväčšiu chybu robíš, keď bajk otáčaš hore kolesami. To je problém, ktorý vadí tvojim brzdám.

      0 0
      • scret  

        v tom bych problem nevidel, delam to tak se vsema bikama a pokud nezmacknes paku, tak je vse v poradku…

        co delas v priapde defektu na vyjizdce?:)

        0 0
        • Tina  

          Nemávam defekty odkedy použivam Notubes ;) A koleso viem z bicykla odmontovať a namontovať aj bez toho aby som musela obracať bajk na riaditka. Foto je z minulého roku.

          0 0
          • Tomas94  

            a když vytáhneš zadní kolo a neni nikde nic poblíž o co by se kolo opřelo (strom, barák nebo tak) tak to řešíš jak ? to by mně zajímalo :)

            moje kolo třeba když nemá zadní kolo tak prostě musí ležet.

            0 0
          • rbcrx9  

            Dokonalá to žena, spousta zkušeností…

            0 0
      • cukerko  

        Nkdy sa mi to nestalo a robim to stale, mal som uz 4 typy brzd vratane juicy5. Evidentne to je stale zavzdusnene, alebo proste vadny kus.

        0 0
    • biker90  

      Mám stejné brzdy a problém bych viděl ve špatném odvzdušnění (nebo málo kapaliny). Někde bude bublinka a když otočíš kolo na řídítka, někam se posune a začně se to projevovat.

      Já používám stojan a nedělá mi to. Tuhle se mi nechtěl vyndavat, protože jsem se potřeboval jen na něco kouknout a stalo se mi s brzdou přesně to, co tobě. Stačilo párkrát zmáčknout páku a je to zase „dobré“. Zatím nemám odvzdušňovací sadu, takže spoléhám, že se to neprojeví někde ve sjezdu :))

      To, že tam dáváš ten klínek a jak ho vyndaváš, vůbec nemá vliv. Jedině, že bys omylem zmáčkl páku a vyjeli ti pístky, když ho tam nemáš.

      0 0
    • Ruprt2  

      Šmarja to fakt není vtip?

      Nech si odvzdušnit brzdy v servise. A na klínky se vykašli.

      0 0
    • Rubi  

      co takhle hodit paku do „servisni“ polohy (zatlkacit na druhou stranu nez se normalne macka), otocit bike, vyndat kolo, udelat co potrebujes, roztahnout pistky ve trmenu, nandat kolo, otocit bike, namackat paku

      pokud to udelas takhle a porad budes mit problemy ⇒ servis

      0 0
      • biker90  

        To je tam fakt naschvál?? A já poprvé myslel, že jsem tu páku rozbil :D

        0 0
    • MarekF  

      Obnovím vlákno, nebudu zakládat další. Hledal jsem v historii, ale můj problém jsem nenašel.

      Mám brzdy Deore M595 a 160/160mm kotouče, vážím 69kg. Problém je ten, že po sjetí části rychlebských stezek (Wales, Biskubský, Velryba, Tajemný) se mi zavzdušnila zadní brzda. Po dojetí dolů jsem páčku mačkal až na gripy. Přesně ta samá situace se mi stala minulý rok a to jsem nejel Wales a Velryba nebyla. Technika není nic extra, ale zase jsem nevisel celé traily na brzdách. Zadní jsem používal spíš na dotočení zatáčky. Netuším, čím to může být, protože brzdy utavené nebyly, kotouč byl po dojetí Tajemného chladný a třmen jakbysmet. Na začátku roku byly obě brzdy odvzdušněné a znova naplněné v servise.

      Nesetkal se někdo s podobným problémem? Zítra jdu s bikem do krámu jim ty brzdy otřískat o hlavu, pořád řeším zavzdušnění a podobné ptákoviny. Budu rád za každý konstruktivní přípsěvek. Díky

      0 0
      • Vegan  

        Ono je odvzdusnit a odvzdusnit, kdyz se podivas jakto dela Shimano na svych treninkovych videich ( to same i jine firmy ) a jak to delaji servisaci tak zjistis, ze se to z vetsiny dost flaka, aneb rychle vydelat prachy a pak to podle toho vypada. Nejlepsi co mohu poradit koupit si odvzdusnovaci sadu a udelat si to sam.

        Dalsi pricinou by mohla byt netesnost systemu, ale to by si asi videl, ze ti nekde utika olej.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Odvzdusnovaci sada…pro snihama je to extra nenarocna zalezitost, tak neni moc duvodu nechavat odvzdusneni na servisu…

          0 0
          • MarekF  

            odvzdusnoval uz jsem aji sam a dokonce bez kupovane sady. Uspesne. Pak mi to ale uvadlo poprve na rychlebech, tak jsem zkusil servis, o kolik to bude kvalitnejsi. Bylo to akorat drazsi.

            Oleje jsem si nikde nevsiml, ale zitra poradne zkontroluju celou soustavu detailneji. Pripadne jiny navrh priciny?

            0 0
            • lidumil  

              Určitě to nemáš dobře odvzdušněný, jsou tam bublinky. Nejlepší je vytlačit všechen starý olej novým několikrát tam a zpátky.

              0 0
    • haklicek  

      Zdravím…

      trosku bych to tady potreboval ozivit mým dotazem :)

      klasicky problem (unava, tma, spech, nepozornost atd.) proste stisknuta paka /predni/ brzdy bez toho, aniz by tam bylo kolo /kotouc/. i kdyz nebyla uplne zamacknuta, byla znat zmena /desticky sly k sobe/, tak jsem vzal kolo otocil vzhuru nohama a sroubovakem ty desticky dal od sebe do klasicky polohy a v tom asi je ten problem.

      Bike asi nemel byt vzhuru nohama (?) a rozhodne to chtelo nejdriv povoit odvzdusnovaci sroub a pak je teprve dat od sebe (?). Spis by me zajimalo, jestli se nebudu muset rozloucit s brzdama, kdyz jsem si s tim timhle zpusobem „pohral“. Paka ted jde naprosto volne a to bez sebemensich zmen u desticek, doufam, ze to bude „jen“ to zavzdusneni, ale co myslite vy?

      Díky…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mas tam vzduch. Odvzdusni a je to vpohode. Jinak brzdy by se nemely zavzdusnit ani pri otoceni kola naopak…

        0 0
        • haklicek  

          zitra to zkusim odvzdusnit…

          problem tedy asi byl s tim sroubovakem jak jsem ty desticky dal od sebe bez povoleni toho odvzusnovaciho sroubu, chapu to dobre?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Urcite v tom problem neni a na sroub neni treba sahat. Jedinny okamzik kdy ma smysl uvazovat nad povolenim sroubu je, kdzy davas nove desky a brzdy byly predtim odvzdusnene se sjetymi deskami…pak se muze sat ze je v systemu moc media desky nejdou roztahnout…

            0 0
            • se-se  

              Mě se to jednou povedlo taky – vzal jsem za páku při sundaným kole a destičky nešly od sebe ani tím specielním nástrojem. Musel jsem povolit šroub a pak už jsem jsem je regulérně odvzdušnil. Proč to tak je fakt nevím.

              0 0
        • zdsamct  

          brzdy jsou, si myslim, uzavrena soustava

          proc by mel byt problem otoceni kola nebo cehokoli o x stupnu dokola?

          0 0
          • Smazaný účet  

            muzes mit v expanzcevzduch, ktery se tam dostane tim otocenim…pri beznem jezdeni to nepoznas, ale jedna se o blbe odvzdusnene brzdy…

            0 0
            • zdsamct  

              budis, chyba lidska a ne brzd …

              otazka dalsi, a pro me dulezita ..

              po koupi kola neznamenal zadny kopec dolu skopec problem pro me solo ani s malou na tycce za mnou .. po me kravine pri oprave duse v terenu doslo k vyjeti pistku, duse vymenena, dojel jsem domu bez zadni brzdy ..

              nasledne servis, vymena desticek, odvzdusneni, odjezd s tim ze musi fungovat a chod byl pocitove stejny jak pred tim ..

              ale .. malou jsem na tycce za sebou od te doby nemel, jen vim ze kdyz v delsim kopci co si zada brzdit brzdim tak je ta ona zadni brzda po chvilce mrtva, gumova, nebrzdi

              uvarena, desticky, odvzduseni na nic ???

              pred brzdenim je brzda do pul chodu packy, cim vic brzdim tim jde vic ke tri ctvrte chodu dal od gripu s tim ze porad brzdi .. pak guma a nic

              v com je chyba, desticky nebo vzduch?

              0 0
              • Smazaný účet  

                imho tam ams vzduch…jinak zakladem je brzdit prerusovani at se brzdy stihaji chladit, ale ne vzdy to jde. Navic pokud neni spatny podklad, tak je lepsi brzdit predni.

                0 0
                • zdsamct  

                  prerusovane se brzdit snazim, predni brzdu zatezuju vic kdyz je ta moznost ..

                  pravidla brzdeni znam a v rozumnych mezich tak jezdim ..

                  ale chce to dat do toho stavu jak bylo, aby brzda nepoznala gumovej chod .. servisaka snad mozna omlouva ze jsem k nemu prijel pul hodiny pred zavirackou a on musel byt za hodinu nekde

                  ted to neni tak bolavy, ale nez se da tycka a mala na ni tak to musi byt tak jak ma

                  diky

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jaky mas brzdy?

                    0 0
                    • zdsamct  

                      njaky shimano

                      0 0
                    • zdsamct  

                      445? asi … pisou ..

                      0 0
                      • zdsamct  

                        tak nebo tak to nic nemeni na tim ze prvni sezonu byli paradni kdyz sem jel solo nebo s prckem za mnou na tycce

                        .. proste chci ty brzdy, stav a vse jak bylo pred vymenou desticek a zasahem servisaka

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Mechanik je lampa, co si neudelas, to nemas. Koukni tu na foru v historii po odvzdusneni shimano brzd. Je to jednoduche, akorat budes potrebovat olej kousek hadicky a strikacky…

                          0 0
          • kubad  

            prostě sou věci mezi nebem a zemí :D a tohle je jedna z nich

            některé brzdy na to trpí víc jiné míň

            0 0
            • se-se  

              mám dotaz ať nemusím dlouho pátrat, ty to budeš vědět. Jaký je rozdíl mezi destičkama organic, semimetalic a ceramic z hlediska brzdného účinku a opotřebení desek i kotoučů.

              Nerad bych zas experimentoval za hodně peněz. Dík

              0 0
              • kubad  

                záleží co chceš, organika je nejsetrnejsi ke kotoucum, ma rychlí nástup, ale menší teplotní odolnost, metalického pomalejsi nástup víc žerou kotouče po zahrati brzdí už líp a snesou vyšší teplotu, keramika bude někde mezi

                0 0
                • se-se  

                  jo díky moc, tohle info mě stačí. Přesně to jsem chtěl vědět.

                  0 0
                  • Markony  

                    No me zkušeností s deskami v brzdách shimano 445 a vyšlo mi že origo desky byly nelepší ,zkoušel sem BBS-52 a nic moc ale alspon brzdily ale RedZone Comp Deore-Nexave a na tech sem se málem zabil krom pískaní vůbec nebrzdily , kotouče byly Shimano SM-RT51S 180 mm , před nasazením vše odmaštěno .

                    0 0
                    • se-se  

                      dík za info – mám Avidy, desky zatím origo. Brzdí dobře ale náhrada za ně mě dost trápí – už jsem z více stran slyšel, že neoriginální desky brzdí míň

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ja zkousek kevlarove superstar…brzdily o trochu min a o trochu rychleji mizely…bezva kup:) Kup origo sintry a neres to:)

                        0 0
                      • kubad  

                        imho s 220mm kotoucem bych se nebal ze to nebude brzdit :-)

                        0 0
                        • se-se  

                          čoveče dnes bylo kolem –5 a ty origo desky řvaly naprosto neuvěřitelně a moc to nebrzdilo. Jednoznačně taky vyměním hadice za opletený. V létě mě ta trocha gumovosti na páce nevadila, teď děsně. Pak asi zkusím organiky co mám nový v regále a ty sintry dojezdím v létě.

                          0 0
                      • pepek  

                        Na tvoje kolo jedině Brembo :-). Mám Superstar kevlar a máš pravdu, brzdí trochu míň, ale zase nepiští a navibrují. Teď chci zkusit Superstar metalické, uvidím.

                        0 0
                • Smazaný účet  

                  mnaaaauu…baaaac…

                  0 0
                  • kubad  

                    ale furt dej pokoj

                    0 0
                  • se-se  

                    asi vozíš v brašně kočku žejo

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      nn…namotanou v prednim kole a cim rychleji jedu, tim vice je slysitelny doppleruv jev…mnaaauuuu­iiiiuuuiiiiuu­uiiiuuuuiuiui­uiu(pak se kocka vyplete a uleti. I devet zivotu ji bylo malo.

                      0 0
                      • se-se  

                        ty voe – kdybys věděl jak mě ty brzdy v mraze řvou, to bys vůbec nevěřil, že je něco takovýho možný. Nechce se mě měnit destičky za organiky (nový mám) tak si říkám že to vydržím než se oteplí ale je to totální děs

                        0 0
                        • pepek  

                          Zkrať obložení na úběžném konci o 4mm.

                          0 0
                          • se-se  

                            no to jsou trochu drahý experimenty. Při teplejším počasí to prostě ztichne. Když z kopce brzdu přidržím, zak je za chvíli ticho, takže fakt tou teplotou

                            0 0
    • Luk02  

      Odvzdušni si to podle tohodle videa a nebudeš mít problém, tenhle postup 100% funguje.

      Avid elixir odvzdušnění

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.