Žádost o radu - ovládání odpružené zamykatelné vidlice

12 nepřečtených
  • Tomula

    Jako úplný začátečník žádám o radu, jak správně ovládat a využívat olejovou uzamykatelnou vidli. Na horském kole RST Gila TnL a na crossu RST TR-PROI TnL. Na levé straně je černé otočné nastavování +..- a na pravé červené vícekrokové ovládání zamykání. Může mi prosím někdo vysvětlit princip – čím přidávat na tuhosti, čím ubrat a zda a jak oba ovladače (pravý, levý) kombinovat. Zda je dobré ovladač zamykání využívat jen v krajních polohách (zamčeno, odemčeno) nebo využívat i mezikroků tohoto „zámku“.

    Předem moc díky

    Tomula

    0 0
    • Lone1  

      Nebylo by jednodušší,si přečíst návod?

      0 0
    • mechanik  

      Na levé straně ovládáš předpětí pružiny, rozdíl pocítíš až v krajních polohách (pružina se stlačí asi o 1,5cm) větší tvrdost bys dosáhl až výměnou pružiny. Na pravé je regulace komprese (stlačení) otáčením dosáhneš tužší chod ale zároveň omezíš citlivost, úplně zablokovat můžeš vidlu při výjezdu kopce po asfaltu ze sedla aby nedocházelo k propružování. V terénu nedoporučuji. Vidlice extrémně trpí a ty taky… navíc je tam proto aby pružila :-))

      0 0
    • Martyss  

      Neměl někdo Gilu TnL rozebranou? Je tam olejové tlumení nebo patrona pouze zamyká a je to klasická pružina/elasto­mer? Díky

      0 0
      • milan1  

        Nevím, jestli je to správné označení ale uvnitř je nerozebíratelná patrona. S touhle patronou nejde dělat nic a to platí i pro mě, její chod je samozřejmě špatný a kazí celkový chod vidlice a to tentokrát nenapravitelně.

        0 0
        • Martyss  

          Jsou tam aspoň pořádná pouzdra nebo taky hned chytí vůli? Nemáš zkušenost s vyššími řadami od RST? Je to také taková bída jako levné řady? Tedy ne, že bych se chystal něco z nich kupovat. Spíše jsem chvíli prohlížel jejich stránky.

          0 0
          • milan1  

            Pouzdra tam byla kovová ale nevím od kdy dokdy a na jakých typech to bylo, dřív tam býval blok z plastu. Pokud tu vidli nemáš, tak bych rozhodně nedoporučil právě kvůli tomu tlumiči.

            0 0
            • Martyss  

              Spíše se vyskytuje na jednom kole v naší rodině, tak jsem chtěl jenom vedět, co od toho čekat:-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.