zadní blikačka - modro/červené světlo - znáte?

189 nepřečtených
  • André Vebr

    Onehdá večer při volantování jsem potkal na silnici cyklistu, který měl blikačku se zábleskovým modrým a červeným světlem, takže zdálky mě to připadalo jako hasiči nebo sanitka. Neznáte to někdo, o jaký model se jedná? Pohybuju se v cyklistice dost dlouho, ale na tohle jsem vážně čuměl jako puk. Každopádně tohle přehlédnout nešlo…

    0 0
    • Martin  

      není náhodou používání modrého světla zakázané zákonem právě kvůli možnosti záměny se sanitkou? cosi se mi plete, ale jistý si nejsem.

      0 0
      • Chiron  

        Zakázané to je. Pokuta je tam tuším 2000 a snad i nějaké body. Ale otázka je, jak by to řešili u cyklisty, jestli pokuta bude stejná jen bez bodů… Jinak blikačku, ale jen s modrým světlem sem kdysi viděl na DX.

        0 0
        • Smazaný účet  

          myslím že tahle pokuta je jen za jeho zneužití, za používaní modrého majáku bez zvláštního povolení je asi i víc… což nevím jestli by aplikovali i na kolo..

          0 0
      • André Vebr  

        O tom já nerozhoduju, každopádně mě to zarazilo a proto se ptám. Vidět to ale rozhodně bylo zdaleka.

        0 0
      • McBlacky  

        myslím, že modrý majáček můžeš na autě vozit jen podle zvláštního povolení.

        na kole tohle podle mě nikdo neřeší. Což je hodně blbý, protože pak potkáváš na cyklostezce debily s čínským strobo na plnej kotel.

        0 0
        • Martin  

          fujx, čínské strobo nebrat. nechápu, jak s tím může někdo jezdit

          0 0
          • McBlacky  

            tady potkáš víc lidí se strobo než kteří svítí la jeden z modů :(

            na silnici klidně, ale na stezce kde chodí lidi na procházku nebo běhají běžci to je na pěst.

            0 0
            • Martin  

              jako chápu pomalou blikajdu, ve městě na osvětlených ulicích je blikání vidět líp než konstantní svit, ale strobo jsem zatím ještě nepochopil – to těm lidem nedělá zle? já osobně jsem se strobem jel jenom na zkoušku asi půl minuty a vztekle jsem to vypnul.

              0 0
              • Petr.T.M  

                Včera zrovna takhle za soumraku, jak jsem jel domů, jsem před Velkou Bystřicí potkal maníka, nějaký sportovec to byl podle způsobu jízdy, co měl světlo zapnutý na strobo, ale bylo to hoodně výkonný světlo, nějaká modelní diodovka. Ještě nebylo tma, jen lehce šero, myslím jsem sám zapínal světlo až za chvíli, ale bylo to tedy opravdu do očí bijící. Na frekventované cestě bych to pochopil, ale tam kolem Bystřičky??

                0 0
            • jecnak  

              Na silnici je zdravim dalkovejma.

              0 0
              • Petr.T.M  

                No, co jsem si koupil před dvěma týdny nový světlo s XML, tak už se mi stalo, že na mě blikali dálkovejma, jako asi že je oslňuju nebo co (a to nejezdím se strobo, ale normální svit), ale furt lepší, než aby mě nějaký nepozora neviděl. Zajímavé mě přišlo, že mě ty jejich dálkovky až tak moc nevadily, řekl bych že míň, něž když jedu v autě. Čímž mi ovšem vzniká dilema – nerad působím jiným problém tím, že je oslňuju, ale zase přece jen bych rád byl viditelný pro všecky účastníky provozu.

                0 0
                • jecnak  

                  Spousta lidi ma na autech slepy svetla, takze je oslunujes i relativne slabym svetlem. Na me taky s Aurorou blikaj, ale vzdycky jsou to Feldy a podobny stroje.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Navic teda Aurory, Fenixe a dalsi svetla se soumerny reflektorem maji spatne vyresene rozlozeni svetla, takze logicky bud svitis dolu a nebo oslnujes.

                    0 0
                • Kamikaze 591  

                  Mě dálkové vadí na kole mnohem víc než v autě. Přisuzuju to tomu, že když jedu na kole tak kvůli tomu, že mám méně světla kolem sebe, mám menší „přehled“ o okolí. Potom mě to občas dokáže rozhodit.

                  0 0
                  • pelhrimov  

                    Hlavně úplně ztratíš přehled o tom, jak daleko jsi od krajnice a máš tendenci najíždět do středu silnice nebo já to tak mám, když jsem na kole a oslní mne někdo dálkovými světly.

                    0 0
                    • xshreck  

                      no s aurorou na min mi všechny auta zhasínaj dálkové, až mě to štve .-))

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      Pokud do tebe pere dálkovýma, tak se nic moc lepšího vymyslet taky nedá.

                      0 0
                • pelhrimov  

                  V noci na silnici je to kdo z koho, když neoslníš ty je, tak oslní oni Tebe, protože nepřepnou dálková světla. Cestou do práce s XML diodou vždy několik aut donutím zastavit u krajnice a čekat až přejedu :) Asi je oslním a hlavně, jak mám světlo výše než osobák, tak si na vsi myslí, že proti nim jede nějaký zemědělský stroj s funkčním jen jedním světlem :)

                  0 0
                  • Soreno  

                    No jedu po stezce z práce za tmy a teď vidím dvě světla jako kráva proti mě říkám ***** co dělá na stezce traktor či co, a proč se ty světla k sobě přibližují a zase oddalují vždyť jsem nic nepil :-) a furt se to blíží byl jsem nucen hodně zpomalit, protože jsem viděl leda hovno a oni dvě žiletky vedle sebe – tímto bych chtěl apelovat na tyto lidi ***** si to na osvětlený ztezce neumíte ztlumit? Jestli takhle svítíte řidičům do ksichtu se nedivim že jsou na nás ********.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      už jsem si při běhání párkrát takovýhle na stezce zastavil…a co jsem jim řekl si asi za rámeček nedají

                      0 0
                      • iron.hide  

                        nechapem co mate vsetci za problem, proste niektori cyklisti to tak potrebuju. ano, ja patrim medzi nich;

                        navyse ked su na silnicke, idu rychlo a potrebuju preto vidiet kazdy konarik, jamu a inu prekazku.

                        serzo, snad si tie tvoje nadavky ani nevsimli, ci si snad myslis, ze maju ist takmer potme, s aurorou sklopenou len na najblizsie 2–3 metre?

                        na mna nadavaju bezci aj cyklisti kvoli tomu tiez, ale ja uz som zvyknuty, ide to jednym uchom dnu, druhym von

                        0 0
                        • Roman  
                          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          všimli, páč jsem si je zastavil

                          btw přesně kvůli takovejm, jako ty, jsem už měl při běhání s sebou ten taktickej laser…po tom neuvidíš minimálně půl hodiny a možná taky nikdy…

                          0 0
                          • pepko  

                            inteligent sa hned pozna …

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              jj, souhlasím s tebou, jsou to bezohledný pitomci s těma světlama a musí jim to někdo dát najevo…no, já jsem se toho ujal ;-)

                              0 0
                              • Advid  

                                Nevím, co řešíte. Světlo naplno (podle potřeby, terénu atd.) a když uvidím někoho proti sobě (takže někoho, kdo je osvětlený a nebo má reflexní prvky (běžec)), tak světlo na tu chvilku přikryju rukou. Když osvětlený není, je to debil, má smůlu a bude chvíli oslňován. Přijde mi, že se tady zase přesouvá oodpovednost na ty, kteří se už zodpovědně chovají (svítí).

                                A pokud jsou lidi, kteří druhé oslňují i přes to, že o nich vědí, Seržu na ně. :D Akorát asi radši bez taktického laseru. :)

                                0 0
                            • iron.hide  

                              ahoj pepko :) si ma napadol trochu aj ty, ked som to v noci pisal, ze jak sa asi tvaria, ci tvarili, ludia, ked ta stretnu s tym tvojim 5000 lumenom, ci kolko to uz dnes mas :)

                              0 0
                              • pepko  

                                Ja sa zase snazim svetit hlavne pod seba a dialkove si vypinam, ked niekoho zbadam. Problem je, ze tu na slovensku stale jazdia magori uplne bez svetla, alebo s nejakou bludickou, ktoru je tazko rozoznat od nejakych inych svetielok v dialke, takze potom dostanu plnu palbu kym pochopim, ze oproti mne ide nejaky bike … Ale taky magor si to aj zasluzi …

                                Vykonne svetla su dnes uz tak jednoducho dostupne, ze ten kto jazdi s bludickou nie je nic ine, len magor, magor, magor …

                                0 0
                                • josh  

                                  +1

                                  0 0
                                • Mig_all  

                                  hele tohle je celkem ale kravina nemyslíš? Drive zadne vykonné svetla nebyly a nehod nebylo více, ja myslim ze jet neosvetleny je sebevražda, zhovadilost a jeste protizakonne ale definuj mi „bludičku“. Tohle je problem, kazdy druhy si kupuje vykonnejší světla za težké penize kdoví odkud a tim padem si na to ostatni ucastnici dopravniho provozu postupně zvykaji a odvykaji si všímat klasického osvětlení, ty se staryma blikačkama suvereně prehlížejí, ale proč? Proč takto nepřímo ohrožovat ostatní? Kam to až pujde dal, jiní si zase koupí ješte vykonněší a ještě vykonnější světla něž máš ty a příště prehlednou tebe a ja budu prvni ktery ti vynadá do „bludiček“.

                                  0 0
                                  • pepko  

                                    A co tym chces akoze povedat ?

                                    Ze mame vsetci jazdit s 2W obycajnou ziarovkou a dynamom ako pred 20 rokmi ???

                                    Vies co, ja som za. Ale potom by sme aj mali vsetci jazdit na libertach a favoritoch. A najma poprosim vsetkych vodicov, aby vecer sedeli doma, pretoze pred niekolkymi rokmi, a nie je to zase tak davno, v noci jazdilo ovela menej aut ako teraz … Ked to vybavis, ja hned vypinam ledky a nasadzujem ziarovku …

                                    0 0
                                    • Mig_all  

                                      já favorita mám a co jako? Mozna je problem v zakoně že se nestanovují jako u aut nejake technické požadavky, ktere by vyrobci museli dodrzovat, to by jsme se tady potom nemuseli hadat…

                                      0 0
                          • se-se  

                            zastavil?? To jako opravdu jsi fyzicky zastavil někoho jedoucího na kole?? No,možná by sis měl pozorně pročíst trestní zákonník. Čím víc budeš proti tomuto mému názoru protestovat, tím víc to prostudování potřebuješ.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              fyzicky tak, že jsem mu neuhnul a on zastavit musel, aby do mě nevrazil, to není nic proti ničemu, stezka je tam úzká…

                              podotýkám, že i když jako chodec osvětlený být nemusím, byl jsem

                              0 0
                              • se-se  

                                nevidím v tom žádný rozdíl – bohužel

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  to bys měl – není to silnice, ale stezka pro pěší a cyklisty – oba tam mají stejná práva

                                  0 0
                                  • se-se  

                                    víš přeci velmi dobře že mluvím o tvé motivaci – ty nejsi přeci hloupý. Mohl bych to tu vysvětlovat donekonečna, ale nechci, není to nutné.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      trestný je skutek, ne myšlenka ;-)

                                      0 0
                                      • se-se  

                                        možná ti to jen nedochází, tak vysvětlím: představ si to z pohledu toho jezdce. Zastoupení cesty – a je fuk jestli aktivně nebo demonstrativně pasivně – je akt agrese. Uvědom si, že se tvé úmysly nedají v tom okamžiku naprosto nijak odlišit od aktu zahájení fyzického přepadení. Tma a případná odlehlost místa to ještě umocňuje a jezdec to může vnímat jako extrémní hrozbu. Já sám například velmi pozorně sleduju chování těch které potkávám. Jestli opravdu děláš, co píšeš, pak hrozí se značnou pravděpodobností konflikt, který jsi vůbec nezamýšlel. Ten kdo ti svítí do očí asi není agresor – jen to prostě vidí jinak než ty. Já myslím, že by stačilo na 20 metrů zařvat třeba „stlum si to“ – potom už ten druhý alespoň ví o co vlastně jde.

                                        0 0
                                        • pepko  

                                          +1

                                          0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          a víš, že já tak trochu doufám, že to nevydejchá a zkusí mě napadnout? ;-)

                                          0 0
                                          • se-se  

                                            tos mě zklamal, protože jestli to není jenom póza, tak pak jsi ze stejnýho světa jako Lacina a Trpišovský. Ale silně doufám, že jen přeháníš.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              to chápeš přesně opačně, než bys měl, já prostě jenom nehodlám být pasivní oběť těhle (jak píšeš) Lacinů a Trpišovských co lidi bezohledně oslňují světlem

                                              a agresivnímu skutku (oslňování) čelím jiným skutkem (zastavení pachatele)

                                              0 0
                                              • se-se  

                                                ježišmarja!!!! To nejsou milionáři v kárách za pět mega ale cyklisti. Měl jsem zůstat u toho, co jsem psal výš – tedy nevysvětlovat, protože to nemá cenu. Pochopil jsem, že ty nejsi jen vycvičený ranař ale i filosof, takže zapřemýšlej a už to nebudeme rozvádět.

                                                0 0
                                              • pepko  

                                                ty si uplny magor …

                                                0 0
                                              • jIrI___  

                                                Nechtěl by sis tu svoji agresivitu jít vybíjet raději zpátky mezi své do armády?

                                                0 0
                                                • Mig_all  

                                                  +1

                                                  0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Chápu, že ti vadí někdo, kdo deklaruje, že se bude bránit agresi a to i fyzickou akcí. V dnešní době je každej předposranej cokoliv udělat a spousta ubožáků (třeba ti s těma světlama) toho zneužívá. Pravděpodobně i ty se k takovejm řadíš a když je na tebe někdo zlej, tak ustoupíš, nebo voláš „staršího bráchu“ (rozuměj Policii, maminku, nebo prostě někoho, kdo má koule na to vyřešit problém za tebe). No, je to tvoje rozhodnutí, já takovej zbabělec nejsem.

                                                  0 0
                                                  • Mig_all  

                                                    Policie nemá koule, policie má právo jednat, ty právo napad někoho na ulici bohužel nemáš, tak se s tím srovnej.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Kazdy ma pravo jednat a stejne tak ma kazdy povinnost nest za sve jednani nasledky:)

                                                    Kdyz budes sajnit na max. svetlem bezci naproti do oci, tak porste musis pocitat s tim, ze mu to nemusi byt prijemne a ze misto toho aby s ezastavil a otocit (tj. stahl ocas mezi nohy), tak ti rekne co si o tom mylsi…stejne tak i bezec musi pocitat s tim, ze se jeho jednani muze otocit proti nemu (tretrou do kouli)…

                                                    A vubec moralisti, zamette si pred vlastnim prahem a jdete do ******…

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Bohužel nemám co zametat :(

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Ja jo, prave jsem si pod zidli vysypal susenky a jeste je rozjezdil:(

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    dokážeš pochopit psaný text? píšu „že se bude bránit agresi a to i fyzickou akcí.“

                                                    právo na obranu má každý

                                                    nikde nepíšu, že bych napadal mírumilovného člověka, který nikoho nenapadá, neohrožuje nebo je neagresivní…

                                                    nebo podle tebe nemá člověk právo na obranu? (mimochodem je zakotveno i v zákoně ;-))

                                                    ech, blbě to řadí, to bylo na Miga

                                                    0 0
                                                  • Mig_all  

                                                    no pokud se proti osilnění světlem musíš „bránit“ fyzickou agresí tak to není vpořádku a se zbabělostí to nemá nic společného.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Obranou je, ze ho zastavis reknes mu ze te oslnuje a at si to priste trochu sklopi. Pokud je nasrany ze mu padaji tepy a vystartuje po tobe, tak smula (tak nejak na obou stranach):)

                                                    0 0
                                                  • iron.hide  

                                                    jak chce zastavit cyklistu? :)

                                                    aj tak na to nema pravo. Ked uz, tak staci hlasno okriknut a potom to uz zavisi iba od cyklistu, ci zastavi a da sa do reci, alebo ide dalej.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    A cyklista ma pravo zastavit bezce tim ze ho oslepi? Taky by serza mohl vehat s rucni vitilnou podobneho vykonu a kazdemu vejlupkovi (vyse uvedeneho typu) parkrat bliknou do ksichtu…zarucene je to vice ohleduplne a vlastne cyklista muze otocit hlavu protze si serza posviti aby dobre videl:)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    psal jsem, že jsem už s sebou měl párkrát ten vojenskej laser…funguje na 200% :-) dotyčný zastavit MUSÍ, páč tak půl hodiny uvidí hovno, bez ohledu na to, jaký světlo má…oslnění za oslnění…

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    No…tak za to bys taky zaslouzil facku:D S laserama delam a skutecne muzou okolo slusne poskodit…i blba trida III-B…

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    Jo, takže až mě příště oslní auto jedoucí stovkou tak to do něj naperu vojenským laserem – oslnění za oslnění – ať se třeba vybourá když oslňuje hňup jeden.

                                                    Jo – to mělo být za Sgt Peppera.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    v principu správně

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    Už chápu proč jsou války běžnou součástí lidstva…

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    Jenže to bych musel jda pěšky po okresce tahle pálit vlastně na každý auto.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    s autama jsem vesměs nikdy problém neměl. mají světla seřízená (jak už je v tomto vlákně uvedeno) a navíc pokud jsem aktivně osvětlen (což jsem) tak mi vždycky (no, skoro – tak 99%) stačilo zahýbat světlem nahoru-dolu, nebo doprava-doleva a řidič dálkovky sklopí. většinou ani hýbat světlem netřeba. zato cyklisti, to jsou jiní kanóni, ti i když mě musí vidět na to prostě serou a perou svých xxx lumenů rovnoběžně se zemí dál…no tak přirozeně přijde reakce, každý svého štěstí strůjcem…

                                                    0 0
                                                  • pepko  

                                                    Tak som si bol zmerat ci je to s tym autom tak prijemne ako pises. Ale zda sa, ze iba kecas, lebo si riadne streleny.

                                                    Aurora s P7ckou, sklopena k zemi do dialky, tak aby oslnovalo iba halo, dava vo vyske oci chodca vzdialeneho asi 20m intenzitu svetla 2lux.

                                                    Auto s halogenovymi stretavackami dava vo vyske oci vo vzdialenosti 20m az 10lux.

                                                    Tak preco tu stale riesis, ze auto tak neoslnuje, ked ti do oci posle ovela viac lux ???

                                                    (a to mam este dobre nastavene svetla na aute, pretoze keby som ich trosku zdvihol ako je dnes moderne, tak nameriam 50lux)

                                                    Normalny biker s lampasom s powerledkou, ktory svieti k zemi sice posle nejake svetlo aj do vysky, ale je to len zlomok toho co posle na zem. Celkovo da svetlo z biku menej lumen ako svetlo z auta, rovnako aj posle mensiu intenzitu svetla do oci.

                                                    Tak o com je cela tato debata ?

                                                    Mas nejake psychicke problemy, ktore si riesis ?

                                                    Lebo fyzikalne ti to nejako nesedi. Najma uz vobec nie s tym palenim laserom.

                                                    Nie si nahodou len trosku precitliveny ? Nechces zvysit davky magnezia ? To by ta trochu ukludnilo. Skus navstivit psychologa, alebo psychiatra.

                                                    Akoze chapem, ze na ceste pre auta ti to az tak nevadi, lebo tam aj tak nemozes nic vyriesit. Tak si vybijas zlost na cyklistoch. Ale fakt si to radsej skus premerat luxmetrom, predtym nez zacnes nieco riesit. Oko je velmi nepresny organ, prisposobuje sa a urcovat farby a intenzitu svetla vie iba relativne. Ked ti niekto v tme zasvieti najskor 100lm svetlom a o minutu iba 10lumenovym svetlom, tak sa ti budu zdat priblizne rovnako intenzivne. Oko nedokaze zmerat, ze v druhom pripade je svetla 10× menej.

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Jenze na silnici jezdi vetsinou jedno auto za druhym, oko se prizpusobi a na svetlo si zvykne. Na osvetlene cyklostezce / stezce pro chodce je proste LEDka s vicemene studenym bodovym svetlem neprijemna.

                                                    0 0
                                                  • honhav  

                                                    Pises to naprosto spravne – pokud mas svetlo nastavene jako clovek, tak proste vyrazne neoslnujes i kdyz mas silny reflektor. A to prece nikomu nevadi… Myslim ze cela debata byla o nenormalnich bikerech, kteri proste maji svetlo nesklopene…

                                                    0 0
                                                  • pendergast  

                                                    Normálny biker používa zadný náboj, ktorý je pri voľnobehu čo najmenej hlučný. A kto rachoce s Hope nábojom, je nenormálny, a Sgt Pepper by ho mal zastaviť a prepichnúť mu ušné bubienky.

                                                    0 0
                                                  • Kouba_2005  

                                                    Přesně tak jak píšeš. A těm, co nesignalizují změnu směru jízdy, by měl zlomit ruku. Těm v autech pak ulomit páčku na blinkry.

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    No, já mám problém s auty i s jejich potkávačkami. Oslňují mě. Jsou to tedy podle Tvé logiky neřádi, co zaslouží dávku z vojenského laseru přímo do ksichtu. Zcela přirozeně. Každý svého štěstí strůjcem.

                                                    Jo – to mělo být taky pod výšeuvedený příspěvek Sgt Peppera.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    silnejsi pes mrda;)

                                                    0 0
                                                  • iron.hide  

                                                    serzo, chod radsej na havlovo letisko svietit pristavajucim pilotom do ksichtu :)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    to posouváš z roviny obrany/reakce do roviny „útok“, s tím nemohu souhlasit!

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    Nojo, ale ty se jak vidno řídíš známou poučkou, že nejlepší obranou je útok. Potom je to letiště už jen logická paralela. Jen s tím rozdílem, že já mu říkám žoviálně postaru ruzyňské letiště.

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    to jako že si to mám stáhnout, prostudovazt a ty si mě pak vyzkoušíš? :-)))

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    no, zkoušet tě nebudu, ale prostudování doporučuju ;-)

                                                    0 0
                                                  • Slavoš  

                                                    Taky by tě ten oslněný laserem, mohl uhánět za újmu na zdraví.Posvícení laserem do očí je agresivní útok,ten nemůžeš obhájit.To že tě někdo oslnil svítilnou na kole,ti nedává právo na ohrožení zdraví,takových pitomců co to pálí dálkovými světly potkáš za den na silnicích několik.

                                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Hloupy neni, ale proc by si mel nechat srat na hlavu. Kdyz mu nadi, ze ho cyklista naproti oslnuje, tak mu to prece muze rict…forma sdeleni pak muze do jiste miry korespondovat s protivnosti svetla…

                                      Jestli serza zebi s nejakou bludickou a pak mu 20 vteri neko pali do ksichu vykonnou ledkou (=vidi ho) a neni ochoten to stlumit nebo sklopit, tak je treba ho upozornit:)

                                      0 0
                                      • iron.hide  

                                        jj napriklad glockom

                                        0 0
                                      • Petr.T.M  

                                        No jo, ale jak sklopit? Mám jen jedno světlo na řídítkách, sklápěcí není, pouštět na strobo asi není též to pravé ořechové. Vypnout a nevidět nic? To bych tak vjel do škarpy. Přepnout na slabší mód? Ono i ten je celkem slušný. Tož jak to řešit? Cyklosvětla většinou nemívají přepínání dálkové/potkávací. Tož co s tím? Když jsem potkal tudlec párkrát na cyklostezce u Bečvy cyklistu, tak pokud jsem neměl zrovna plné ruce práce s udržením se na ledovém povrchu tak jsem světlo zaclonil rukou aby nesvítilo tak nahoru a doufal, že to snad pomohlo. Z druhé strany – když jdu pěšky a někdo mi svítí do očí tak zkrátka jen sklopím hlavu a hotovo, neřeším to, není proč, zasvítí a za chvilu je pryč, pěšky se pohybuju tak rychle abych potřeboval vidět na padesát metrů.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Pokud ti drzi tam pence ze se sklopit neda, tak ztlumit. Ja vetsinou stlumim popripade zastinim rukou jak pises. Ale ais nejsem ten pravy ethalon prumeroveho honice.

                                          Chodci je to asi jedno, ale kdyz bezis se slabou celovkou(ktera pro beh staci), a nekdo te oslni, tka pak par minut vidis hovno..z tveho pohledu cyklisty o nic nejde, z pohledu bezce je to akorat k nasrani…

                                          0 0
                                        • Martin  

                                          proto vozím 2 světla, jedno sklopené dopředu a druhé na dálku, které vypnu. plus světlo na hlavě, to taky vypínám

                                          0 0
                                        • jIrI___  

                                          +1, demagogii o naklápění světla, když někoho potkám, nechápu. Pokud já jdu někde pěšky a vidím, že proti mě jede někdo na kole se silným světlem, tak prostě nejsem debil a nečumím do světla, ale na chvíli se podívám jiným směrem. Vyřešeno, pro oba imho bezpečnější, něž kdyby si ten protijedoucí měl hrát s nakloněním světla, různým stíněním apod.

                                          0 0
                                          • McBlacky  

                                            proti KHLku na strobo ti to nepomůže.

                                            princip je v tom, že není důvod svítit plnej kotel (natož stroko) na cyklostezce, kde jsou i chodci, běžci a další cyklisti.

                                            0 0
                                            • jIrI___  

                                              Tak je cyklostezka a cyklostezka. Na osvětlené cyklostezce s tebou souhlasím, ale když jedu na neosvětlené, tak nevidím důvod si neposvítit. Sice svítím na slabý režim, ale intenzita není o moc nižší než když to zapnu na plno. Strobo nechápu v jakémkoliv případě :)

                                              0 0
                                              • parduba  

                                                Podle vyhlášky je cyklostezka a stezka pro chodce a cyklisty.Na cyklostezce nemaj chodci co dělat.

                                                0 0
                                                • Soreno  

                                                  Nastuduj si to znovu cyklostezka je nejednoznačný pojem a vše se řídí dopravním značením takže záleží jaká tam DZ :-)

                                                  0 0
                                                • McBlacky  

                                                  ale drtivá většina cyklostezek ve městě jsou pro chodce a cyklisty (jiná značka než cyklostezka)

                                                  0 0
                                                  • parduba  

                                                    Cyklostezka pro chodce neexistuje.Je cyklostezka a stezka pro chodce a cyklisty.A stezku pro chodce a cyklisty nemusí na rozdíl od cyklostezky cyklista použít,

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    jsi si tím „A stezku pro chodce a cyklisty nemusí na rozdíl od cyklostezky cyklista použít,“ jistý? nedávno jsem byl jebán chlupatýma za nepoužití stezky :)

                                                    0 0
                                                  • parduba  

                                                    Podle vyhlášky je cyklista povinen použít cyklostezku,o stez­ce pro chodce a cyklisty tam nic není.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    hnidopich: není vyhláška, je zákon…

                                                    můžeš ocitovat patřičný paragraf? mám pocit, že nemáš pravdu.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Prece bys neveril organum:)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    věřím jenom jednomu – tomu mému :)

                                                    0 0
                                                  • parduba  

                                                    Myslím že 361/2000sb,jinak na stezce pro chodce a cyklisty má chodec přednost před cyklistou

                                                    0 0
                                                  • skvedo  

                                                    parduba: jestli si vzpomínám, tak mají oba stejné práva a povinnosti (měli by se vzájemně respektovat a neohrožovat se navzájem.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    název jsem uvedl nepřesně, ale pointa je jasná myslím.

                                                    a tu stezku pro chodce a cyklisty použít nejspíš musíš, nebo alespon tak se to vykládá v praxi v Praze. Kvůli tomu fakt do správního řízení nepůjdu a nechám si radši domluvit

                                                    to patřilo pod jeden z tvých postů výše

                                                    0 0
                                                  • Soreno  

                                                    Furt to pleteš je stezka pro cyklisty DZ C8a nejni cyklostezka

                                                    0 0
                                        • josh  

                                          Souhlas. Nějaké sklápění či vypínání/přepínání je samozřejmě blbost, přepnout může ten, kdo má svítilnu s ovládací destičkou u gripu, někde šmátrat za jízdy je akorát potenciální malér. Tenhle spor nemá řešení, buď budeme všichni jezdit s bludičkama a nebudeme se tedy oslňovat, a nebo budeme trochu tolerantní a když potkáme někoho s výkonným světlem, které zákonitě oslňuje, tak holt na chvíli sklopíme zrak a případně zpomalíme.

                                          0 0
                                          • Martin  

                                            technická: jaké šmátrání? snad vím, kde to světlo mám, tak po něm sáhnu, vypnu a zas se chytím gripu, ne? šmátrání tak leda na kokossvětle a tam je naučení se pozice vypínače otázkou pár pokusů.

                                            0 0
                                            • Petr.T.M  

                                              No jo, sáhnu, vypnu a vidím ho..o. Respektive sáhnu, ztlumim-strobo-vypnu a vidím ho..o. Případně sáhnu a … a sem na zemi pač jsem to jednou rukou neuřídil. Nebo sáhnu, ztlumim – ale pomůže to u světélka s XML? Sáhnu zaclonim a … jsem třeba zas na zemi pač jsem to zas jednou rukou neuřídil. No nejni to jednoduchý.

                                              0 0
                                              • gargamel  

                                                Jo řídit jednou rukou, to už chce velkou dávku zručnosti. Občas to vídám v televizi u závodníků :D

                                                0 0
                                          • McBlacky  

                                            v konkrétní situaci na stezce Výtoň-Zbraslav máš od 17,00–22,00 jednoho kripla se silným strobo nebo aurorou na plno každé dvě-tři minuty (cca) to tě když jdeš na hodinku běhat fakt nasere. Vzhledem k tomu, že je stezka v první půlce komplet osvětlena není argument pro to to pálit takhle silně

                                            0 0
                                            • pepko  

                                              A preco chodis behat na cyklostezku ?

                                              To je ako keby som siel s bikom na dialnicu a rozculujem sa, ze tam chodia auta moc rychlo. Sak ked tam kazde 2 minuty ide biker s aurorou, tak tam nejdem a hotovo …

                                              0 0
                                              • Mig_all  

                                                behat jedině do parku nebo do lesa!

                                                0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                přečti si nejen poslední tři slova, ale celý strom na který reaguješ, nebudeš za blbce…možná ;-)

                                                http://www.bike-forum.cz/…o-znate.html#…

                                                0 0
                                                • pepko  

                                                  cital som to cele … odbavil si sa na bikerovi … no a co dalej ?

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    cituji tebe:

                                                    „A preco chodis behat na cyklostezku ?

                                                    To je ako keby som siel s bikom na dialnicu a rozculujem sa, ze tam chodia auta moc rychlo.“

                                                    a cituji sebe:

                                                    „není to silnice, ale stezka pro pěší a cyklisty – oba tam mají stejná práva“

                                                    už jsi to pochopil, nebo jsi blbější, než jsem si myslel?

                                                    0 0
                                                  • pepko  

                                                    na ceste ma tiez bicykel a auto rovnake prava a predsa nebudem obmedzovat auto len preto, ze sofer zabudol vypnut dialkove … ale ty si zjavne na bikera trufas … pred autom by si vsak ticho uhol a drzal hubu a krok …

                                                    a myslim, ze tak blby ako si ty, nie som …

                                                    0 0
                                                  • honhav  

                                                    na silnici plati pravidla, auta maji stk, kde je soucasti spravne serizeni svetel tak, aby neoslnovali na potkavaci…

                                                    pro kola to tak bohuzel neni a to je spatne… pokud nekdo zapomene v aute prepnout tak se stane a holt mavnu rukou, ale ty mluvis o tom, ze palis na plno a vedome oslnujes okoli. V tomto ma serza naprostou pravdu a dela to dobre. Ja kdyz potkam nekoho takovyho na kole na silnici autem, tak mu klidne vysolim dalkovy – aby si uzil to same co dela me… Mluvis o toleranci a pritom podporujes ty, kteri se chovaji netolerantne a v podstate ohrozuji okoli, svadejic to na svoji bezpecnost… Proste i pokud jedes po stezce pro kola a pesi tak se mas chovat slusne – tzn. svetlo bud nastavene tak, aby jsi neoslnoval protijedouci s bludickou nebo chodce. Pokud mas svetlomet, ktery oslnuje, tak jej proste ztlumit a snizit adekvatne rychlost – tomu se rika tolerance. Ne rvat o tom ze ty jedes a ostatni maji byt tolerantni… Jedno prislovi rika o zameteni pred vlastnim prahem…

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    Můžu se tedy otázati, jak by měl tedy podle Tebe vypadat optimálně osvětlený cyklista v silničním provozu?

                                                    0 0
                                                  • honhav  

                                                    pokud to chces vedecky, tak si postup odvodis ze serizeni pro auto napr.: www.skoda.panda.cz/clanek.php3?id=9

                                                    pokud to chces jako clovek – ma svitit tak, aby neoslnoval protijedouci ci protijdouci. Stoupni ti 10, 15 m pred svy kolo a podivej se, jak je fajn, kdyz to peres nekomu do oci…

                                                    Samozrejme zadny predpis na to neni.V dnesni dobe, kdy se silne svetla blizi kvalitnim svetlometum automobilu, je proste dobry pouzivat mozek a ne jen sobecky myslet ze vidim dobre a daleko. I cyklista s AA bludickou je dostatecne videt (nerikam ze on vidi dostatecne)…

                                                    0 0
                                                  • josh  

                                                    Ale no tak :) stoupni si před svý auto s potkávačkama, chceš snad říct, že neoslňují? Samozřejmě že oslňují, né tolik jako dálkový, ale oslňují, ono totiž nelze svítit tak, abys viděl daleko a při tom neoslňoval, asi by se ti nejezdilo dobře s nějakým 50-ti lumenovým reflektorem se světlem nastaveným 10 m před auto. Jasně že jsou světla vhodná a méně vhodná z hlediska oslňování, jasně že se najdou tací, kteří půjdou do extrému a na přehledné cyklostezce nám budou pálit 1000 lumenů do ksichtu, na ty holt pošleme seržu :)) Ale pokud přistoupíme na fakt, že pro svižnou jízdu za tmy (nemluvím o osvětlené cyklostezce) potřebuju dostatečně výkonné světlo, tak musíme též akceptovat, že budu oslňovat.

                                                    Koukám, že vy v tom práglu jste nějak nadprůměrně vybavený :) já když u nás v Liberci potkám během hodiny 2 cyklisty s nějakou šajnovačkou, tak jsem rád, spíše vidím různé srandasvítilny od vietnamců, ve kterých když nejsou čerstvý baterky, tak skoro nesvítí.

                                                    0 0
                                                  • honhav  

                                                    Sice mam prahu 250km na zapad, ale budiz… :D

                                                    Zadne dobre serizene auto na potkavacky prilis neoslnuje.

                                                    mam doma starou plecku i nove auto a oboji sviti na potkavacky tak, ze muzu proti autu stat s relativne malym oslnenim. to neni situace, ktera by byla popisovana – popisovane byli svetla na osvetlene cyklostezce, kterymi ti „zavodnik“ pali do oci…

                                                    Chapu, ze kdyz jedes musis svitit adekvatne rychlosti – opet jsme u te tolerance… ve chvili kdy prekrocis jakousi hranici, je mozne ze se proste nekdo nastve a zastavi te, ci jinak te omezi, stejne jako jej omezis oslnujicim svetlem…

                                                    Aneb moje svoboda konci tam, kde zacina svoboda druheho.

                                                    Takze k puvodni myslence – podle me serza dela dobre, kdyz nekoho zastavi a vysvetli mu, ze neni dobre se chovat k ostatnim bezohledne…V tomto ale v rozporu asi nejsme… :)

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    Cyklista s AA bludičkou dost vidět není. Dvakrát se mi stalo, že jsem málem takového přejel. Naštěstí vše dobře dopadlo, ale byly to desítky centimetrů. Vím, moje blbost, moje nedostatečná pozornost. Ale co to po srážce pomůže? Kdyby měli 1000 Lm před sebou, určitě bych si všiml dřív. Ale kolik je takových šoférů? Zrovna v ten moment se vybavují, nebo se zamyslí nebo já nevím co a nehledí. Stačí jeden takový a už to člověk nemusí rozchodit. Jako šofér raději upřednostním být poněkud oslněn, než si někoho nevšimnout včas a srazit ho. Jako cyklista taktéž upřednostním raději být vidět i když za cenu jistého oslnění druhého.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    chápu, že jsi zaslepený svojí mánií po výkonných světlech. Ok. Měl bys ale pochopit, že tím ostatní dost omezuješ. Podle mě ale dost lidí co to mají na max svítí na max jen, aby ukázali, že jim to tolik svítí. Neboť na mnoha místech to není vůbec třeba a nezvýšíš svoji bezpečnost (když už se na ni vymlouváš)

                                                    já psal, že je stezka osvětlená – proto na ní chodí běhat stovky lidí, další tam chodí pěšky nebo s kočárkem. Musel bys vědět o co se jedná. Jeto v podstatě široký chodník vedle silnice, který pak uhýbá a vede podle řeky.

                                                    běhat se tam chodí proto, že to je cca 14km po rovině a je tam světlo. Takže v pohodě dáš 60–90 minut kdykoli i v zimě po práci.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    svítit na max ve městě je kokotina…

                                                    ve městě na silnici mám puštěnou jenom blikačku na noze vidlice, svítit na kole v osvětlené oblasti nepřerušovaným světlem mi přijde kontraproduktivní. na neosvětlené silnici mám puštěné aurory na cca půlku výkonu, v lehčím terénu to samé plus helmutsvětlo. teprve v náročnějším terénu pouštím aurory na max. prozatím díky bohům nejsem tak slepý, abych před sebe na silnici musel nebo nedejbože ve městě prát tisíce lumenů

                                                    0 0
                                            • Petr.T.M  

                                              No, na osvětlené cyklostezce svítit na plný kotel je asi fakt nesmysl a bezohlednost. O strobo ani nemluvě. Ovšem když je neosvětlená – no, asi nižší intenzitu, záleží též na hustotě provozu, ale člověk chce cosi vidět aby nevjel do škarpy. Běžci ovšem to maj blbý, být furt imrvére oslněný – nic moc. Nepomohl by nějaký kšilt?? No, ovšem jak by člověk vypadal, že – v zimě s kulichem a kšiltem…

                                              0 0
                                              • Slavoš  

                                                U běžců a chodců (tímto je nechci vyhánět ze stezek kam patří) by bohatě stačily reflexní prvky a vím o nich dřív,než dostanou plnou palbu do očí.Tmavé postavy bez jediného reflexního prvku se na neosvětlené cyklo i necyklo stezce objevují celkem pozdě – a že jich je.Dokud je jen vlhko ,nebo sucho dá se to řešit přikrytím rukou,ale na sněhu už nebudu riskovat pád.Na druhou stranu na sněhové pokrývce stačí daleko méně světla,na to,aby bylo dobře vidět.

                                                0 0
                  • kesu  

                    tak s tímdle přístupem se pak nelze divit, že se na bikery z pohledů řidičů divá jako na bezphledný hovada..

                    0 0
              • Smazaný účet  

                já zase naopak borce co neuměj dálkový vypnout zdravím 2 fenixama na plnej výkon… sami od sebe rádi dají tlumený…

                0 0
                • jecnak  

                  No spis jim to dojde, ze te oslnujou. To delam taky, ze bliknu Aurorou a nebo ji zakryvam rukou. Vykonove proti dalkovemu svetlu nemas s Fenixema sanci. Dalkove davaj myslim pres 5t lumenu jedno.

                  0 0
                  • pepko  

                    zase neprehanajme … vacsina aut tam ma 55W halogen, ucinnosti max 15lm/W, to mas maximalne 825 z jedneho reflektoru … minus 10% straty ne reflektore a dalsich minimalne 10% na zaprasenom a zaprskanom prednom skle … tak tych 650lm by som videl realne …

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    z vlastního testování vím, že můj fenix (LD20 tuším) slušně oslní řidiče v autě i přes dávku Xenonů… (asi jde o to, že máš to světlo namířené kam ty potřebuješ, světla v autě mají asi i vyšší výkon, ale zrcadlo s velkým rozptylem..)

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  taky je varianta místo jedný svítilny dát taktickej zelenej laser…neuvidí nic ještě půl hodiny…

                  0 0
    • winter78  

      Nemal by byť problém kúpiť červenú a modrú LED a naspájkovať ich namiesto tých ktoré sú tam. Inak tiež si myslím že keby ho tak videli páni policajti, určite by mu to zabavili.

      0 0
      • xshreck  

        jn, hlavně co by ho vedlo si dát zrovna modrou na blikačku? …

        0 0
        • Smazaný účet  

          Imho pro obyc blikacku by to jenom tak neslo, bo modre jedky maji jine prahove napeti a potrebuji jiny proud…

          0 0
          • xshreck  

            Tak proud je pořád kolem 20–25mA, akorát červená má poloviční napětí jak modrá :-D takže by to svítilo, ale tragicky. Na otvření by to mělo stačit.

            Tam by pak záleželo na tom, jak je to zapojený a jestli to jde upravit. Popř udělat nějakej bastl

            0 0
      • pepko  

        problem bude s rozdielnym napatim modrej a cervenej led …

        0 0
    • André Vebr  

      Tak jsem asi viděl UFO…

      0 0
    • Cube10  

      Záblesková blikačka, ale jen čistě červená se super výkonem je SMART http://cyklokyjovsky.cz/…y-45421.html.

      0 0
      • Martin  

        boha, padej s tou reklamou někam hodně daleko.

        0 0
      • MartinT1  

        Tady je levnejsi http://www.kupkolo.cz/…flash_z2776/ :-)

        0 0
      • xshreck  

        která je vhodná tak max na silničku nebo na jiný systém uchycení :)

        0 0
        • Lišák  

          nebo na jiný systém uchycení – batoh. Používám a věřím, že je mně vidět.

          0 0
          • jIrI___  

            Nejlepší jsou ti, kteří mají blikačku na batohu uchycenou tak, že upozorňují piloty letadel, ale z auta si toho blikání člověk sotva všimne :))

            0 0
          • xshreck  

            pokud jí máš někde v síťce, budiž. Jinak jí při nějakém skoku ztratíš protože se rozpadne. mě se rozpadala i při městském provozu, tak jí mám staženou sucháčem. Jinak svítí pěkně

            0 0
            • pavelr  

              Vozím ji na MTB už moře let a ještě se mi nerozpadla.

              0 0
              • xshreck  

                tak to máš teda štěstí ;) mě se rozpadla několikrát. A nebudu jedinej. Tenhle systém umístění baterek je naprosto nelogický

                0 0
      • petrun  

        To je drahý jak svině! Tohle stojí třetinu a rozdíl nepoznáš (osobně vyzkoušeno, mám obě):

        http://www.pepebike.cz/…ash-evo.html

        0 0
        • honhav  

          mno to jsem si letos koupil na doporuceni a zlaty stary smart. Tohle se po par metrech rozpadlo v tom spoji plexi-plast, pak jsem ho jeste asi 2× slozil, a 2× upadlo… za ty penize jsou podle me lepsi svetla…

          0 0
      • Blade  

        Neříkej mi, že je na tom Radovan tak špatně, že potřebuje takovýhle střevo, aby mu dělalo reklamu:D

        0 0
    • rbcrx9  

      Pokud Jsi ho potkal ve Zlíně,tak vím o koho jde.

      0 0
      • Mig_all  

        nejáký ****** ne?

        0 0
        • rbcrx9  

          navíc tuto blikačku známý používá jen jako raritu,kterou má doma vyrobenou. Neznám tě,tak neurážej mé kamarády.

          0 0
          • Mig_all  

            Zakladetel píše že ho potkal na kole na ulici, ne doma u výstavky… Tak to asi nebude on né?

            0 0
            • rbcrx9  

              André píše, že ho potkal na silnici. Končím debatu, hezký večer.

              0 0
          • oberleutnant Weiss  

            „Neznám tě, tak neurážej mé kamarády“ je žhavý kandidát na výrok večera…;-)

            0 0
          • Flegmatik  

            Nevím co je na tom raritního… :-o

            0 0
        • JSt  

          :-D

          0 0
        • Vilém  

          A to jako proc? Ze si dovolil porusit nejaky predpis? Nebo kvuli cemu? Ty jsi nejaky soudce, nebo co?

          0 0
          • Smazaný účet  

            a který předpisy tedy můžeme porušovat a který ne? a kdo o tom rozhodne? já bych tě za tvůj názor moc rád sejmul…ale je to proti předpisům, tak nic, no…nebo myslíš, že taky můžu porušit předpis?

            0 0
            • Vilém  

              Bez si radsi hrat na vojacky a nevyhrozuj tu.

              0 0
              • Smazaný účet  

                já se jen ptám – co se smí porušit a co se nesmí porušit?

                a snažím se ti to přiblížit na extrémním případu…ovšem asi jsi to nepochopil, nu což…

                0 0
              • Mig_all  

                S lampasákem vetšinou nesouhlasím ale ted má pravdu, jsi vůl…

                0 0
    • navlcinci  

      kup si tady toto a máš barev ,že nevíš co s něma :) http://dx.com/…x-aaa-170120

      0 0
    • jecnak  

      Zhruba pred rokem jsem neco takoveho zahlid na Dealextreme kdyz jsem shanel led majak na auto.

      0 0
    • Flegmatik  

      Takových bliken se dá koupit hromada hlavně v Číně…

      Např. http://www.ebay.com/…320886248692?…

      http://www.ebay.com/…320840933095?…

      http://www.ebay.com/…221157722110?…

      atd…

      0 0
      • André Vebr  

        Já si to nechci koupit, jen mě to zaujalo a jako řidiče mě to nijak nedráždilo ani neoslňovalo. Prostě ten dotyčný byl dost dobře vidět i přes totální tmu a lehký mlžný opar. Bylo to na silnici mezi kačicí a Stochovem, okr. Kladno.

        0 0
    • Flegmatik  

      S tímhle byste taky byli kingové :-) http://www.ebay.com/…271094620099?… S laserovýma čárama za kolem :-)

      0 0
      • Martin  

        copak by na to asi řekla benga :)

        0 0
        • Ricci  

          poradil by som im,kde sa to da kupit,urcite by ministerstvo urobilo velky biznis na DX :-)))

          0 0
    • vinnca  

      chlapci, vono staci prepajet cervenou diodu za modrou, klidne si tam muzete napajet i zelenou:..:)

      0 0
      • Mig_all  

        nebo rúžovou pro místní buzíky…

        0 0
      • se-se  

        modrá má jiný napětí než ostatní barvy , takže to nemusí fungovat

        0 0
        • Ricci  

          presne tak :-)

          0 0
          • se-se  

            já to vím proto, že jsem projektoval RGB plynule barevnou návěšť (takový cingrlátko) řízenou PLC a prostě jsem nesehnal modrou o stejným napětí jako červená a zelená a velikej problém byl i s rozdíly ve svítivosti – modrá je prostě exot – ne nadarmo leta vůbec neexistovala.

            0 0
    • vasek80  

      Já si to dal před pár dny do blokovaných a teď koukám co jsem přišel.

      Dnes jsem náhodou koukal na manafont a narazil na toto

      http://www.manafont.com/…xc325-p-7892

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.