Za nehody způsobené psem je odpovědný majitel

137 nepřečtených
  • kolombo

    Jen tak pro informaci, až někdo spadnete po kolizi se psem:

    Za nehody způsobené psem je odpovědný majitel www.novinky.cz/…9_cd0bv.html

    0 0
    • Volf  

      Já kdysi ještě na 20 pionýrovi / 50ccm / přejek kólii a bylo to bez bouračky, jen se ozvalo dvakrát susnutí a zavití. Pes mormálně odešel po svých a já musel koupit na pincka nový šavle, protože jsem je o něj ohnul. Pro zarputilý ochránce zvířat dodám, že se k=olie dožila poměrně vysokýho věku a sešla stářím:-)

      0 0
    • Tomcat  

      No cekal bych ze to je normalni, stejnak jako na silnci tak to plati na cyklostezce a na stezce pro cyklisty a pesi. Bohuzel nekonu tady musej rozmaznout bobika , nekdo zlamat pater a pak se zase proberem z letargie ze tu je abcas anarchie

      0 0
      • Volf  

        Ze zákona je zvíře brané jako věc no a pokud ti svojí věcí způsobím nějakou škodu, tak budeš mít velkou šanci vyhrát případný soudní spor. Ale nejsem právník, tak to ber jen jako laický pohled na věc při velmi plytkých znalostech českého práva:-)

        0 0
        • destr  

          No já sem skoro sundal(nebo by sundal on mě?) na golemovi dalmatina, škoda, mohl sem jeho majitele zažalovat s tim, že kdyby mi tam nevlezl, tak že bych to cely vyhrál, že sem se zrovna z toho 42. mista chystal všechy předjiždět :-D bylo to myslim před Veselicí nebo tam někde.

          0 0
    • Nodar  

      tohle mně bylo vždycky jasné, co mně ale vadí, že už dnes nemůžu ani pustit čokla na příjezdové asfaltce na chatovišti. S auty problém nemám, ty tam jedou povolenou 5km/hod rychlostí, ale někteří bikeři to tam drtí hlava nehlava, pes ani dítě je nezajímá. Ano, vím že podle zákona bla bla … ale už není jediné místo, kde by mne se psem nebuzerovali (lesy a pole myslivci, ve městě na vodítku ..to je děs)

      0 0
      • miche  

        ja to otocim … mam 2 male deti a mam strach je nechat jit nekam samotny, uz neni moc mist, kde by se mohly pohybovat aniz by je nejak bestie neohrozovala, treba jako dneska rano, kdy po nas (a hlavne po synovi) pri ceste do skoly absolutne nesmyslne vyjel rozzurenej ovcak, kteryho panicek zrovna odvazal od tyce a kterej samozrejme nemel kosik … po mem zoufalem pokuse upozornit tohoto cloveka, ze kosik je ve meste v podstate povinnost, mi bylo vyhrozovano fyzickym utokem ..... jakej pan takovej pes ze ano :-( Jsem pro zvyseni poplatku za psa ve meste a tvrde to kontrolovat !! a basta, sem si musel ulevit

        0 0
        • Vevoda  

          Pes ve městě nemá co dělat, na tož v paneláku a ještě u nějakejch čuramedánů. Plemena typu čivava atd nejsou psi/jezevci a ti do města patří.

          0 0
        • Krys  

          Na mňa fizycky zútočil dvojmetrový dôchodca, po tom ako som jeho čokla, odhodil nohou. No, nemal skákať na môjho, v tedy asi 2 ročného, syna. Keď sa stretnú dvaja so syndrómom kvočky, je to sranda. :)

          0 0
      • vlk  

        Když chceš psa pouštět bez vodítka, tak by sis ho měl vycvičit. To že se někdo vymele na kole je maličkost, ale co když někoho pokousá.

        0 0
        • Vevoda  

          Kdo koho pokousá, na jižní Moravě pokousal cyklista/ no jel na kole, tak byl zařazen jako cykl/ strážníka a košík neměl.

          0 0
    • Martin  

      nelze to říct úplně jednoznačně… ale ve většině případů jsem PRO – když si někdo pořídí psa, tak si pořídí i zodpovědnost… když si koupím auto, tak musím mít řidičák a s autem musím umět zacházet (leda bych měl šoféra…) a za případné průšvihy, které moje auto způsobí se mnou za volantem taky nesu odpovědnost, ne? tak proč to neaplikovat i na psa?

      když vidím někde na louce vlčáka jak stodola, jak se k mé maličkosti blíží nepřiměřenou rychlostí :-) a majitel za ním volá „azore, k noze“ a „nebojte se, on si chce jenom hrát“, tak si myslím něco o debilech… čokl by měl bejt vycvičenej tak, aby na to zavolání k noze k té noze opravdu přiběhl a sedl. pokud ne, majitel asi neví, jak si psa vycvičit.

      takže – psa sežrat a majitele zabásnout :-D

      0 0
    • Jenda  

      to ze by mel byt majitel 100% zodpovedny (nebo odpovedny? – ted nevim pry je v tom rozdil) za svyho psa je jasny. Otazkou vzdycky zustava vyse trestu a dokazovani viny. Napr, kdyz poustim vetsiho psa tak mezi lidma vzdy s kosikem a ve meste radsi vubec. To ze muze nekomu neco udelat i s kosikem beru jako svoje riziko a jsem ochotnej za to nest nasledky. V lese ho klidne pustim bez kosiku a zase riskuju ze mi ho zastreli myslivec ale je to moje volba a zase ja si za to ponesu nasledky – ale predpokladam ze kdyz mi ho ten myslivec zastreli neopravnene tak dostrilel. Popisovany pripad a pod. ve me vzdy vyvolavaji rozporuplne reakce. Pokud by ten motorkar nejel jako hovado tak nehoda nebyla. A kdyby byla – dopad by tak spatne jako kdyz pojede nejaky 150? Je to podobny jako kdyz cloveka odsoudi za nedani prednosti v jizde nekomu kdo jel sice po hlavni na motorce ale tak rychle ze danou vzdalenost proletel za polovinu ci dokonce tretinu casu nez odpovida max. povolene rychlosti. Motorkar se zabije ale ridic podle me udelal jedinou chybu – spatne odhadl rychlost s jakou se motorka blizi – tedy chyba byla ze predpokladal dodrzovani predpisu i ze strany motorkare. Vim ze to rozhodne neni ten pripad se psem ale i tady je vina motorkare nezanedbatelna – oblibeny priklad – co kdyby tam vbehlo maly dite?

      0 0
    • jožin2  

      Nevztahuje se to náhodou třeba na srny? Myslím teď na toho kluka, co mu na Sudetech vběhlo tohle nebezpečný zvíře do cesty a kromě kolena mu rozlomila i karbonovej rám.

      0 0
      • ares  

        Nebezpečný zvíře???

        0 0
      • martt  

        Vztahuje sa to aj na srny. Zodpovedne je polovnicke zdruzenie a nahradi Ti skodu. Ci to ale plati aj pri maratone bohvie. Za normalnych podmienok dostanes od nich nahradu ak Ti napr. medved roztrha ovce.

        0 0
        • ares  

          Tohle jsem našel, o srnách tam toho moc není… na silnici toho taky moc nevysoudíš…

          Dotaz č.: 1144 [vloženo 9.1.2007] škoda na domácí drůbeži způsobenou chráněnými dravci Kdo hradí škodu na domácí drůbeži způsobenou chráněnými dravci.

          Odpověď: Zákon o myslivosti upravuje ve své části šesté jen škody zvěří způsobené na honebních pozemcích nebo na polních plodinách dosud nesklizených a na zvěři. Náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy na vymezených domestikovaných zvířatech (skot, prasata, ovce, kozy, hrabavá a vodní drůbež, koně, osli a jejich kříženci, králíci a kožešinová zvířata) upravuje zákon č. 115/2000 Sb., ve znění zákonů č. 476/2001 Sb., č.320/2002 Sb. a č. 130/2006 Sb., ovšem jen pokud je způsobena vybranými zvláště chráněnými živočichy, tj. bobrem, vydrou, kormoránem, losem, medvědem rysem a vlkem. Ve výčtu není tedy žádný ze zvláště chráněných dravců.

          0 0
          • martt  

            aha, vdaka, takze ak zrazil srnku mu asi nikto nic nezaplati

            Ja som vedel iba o tom ked medved roztrha ovcu alebo jalovicu ze nieco dostanes. To sa tam kde mame chatu bezne stava, medvedov je tam plno.

            0 0
            • minikin  

              Ano, nahradia ti skodu. Ale len ak bola ovca alebo jalovica v ohrade (neviem ci staci strazenie pastierskym/straz­nym psom) alebo tak nejak. Ak lesna zver sposobi dopravnu nehodu tak vodic podla slovenskych zakonov nema narok na ziadnu nahradu od polovnickeho zdruzenia a na druhej strane nema polovnocke zdruzenie ziadny narok na nahradu skody od vodica (aj keby prisiel o nejaky supertrofejny kus). Vodic si zrazene (ci uz mrtve alebo zranene) zviera nesmie vziat (ani ako prevoz zraneneho zvierata k veterinarovi), pretoze je okamzite posudzovany ako pytliak.

              0 0
    • rasputin  

      Tak tohle jsem měl vědět před dvouma rokama!!! Když jsem kvůli psovi ležel deset týdnů s rozdrcenýma dvama obratly, tak mi do zpěvu dvakrát nebylo a co bylo ještě lepší, že podle Policie ČR jsme si za to mohl sám!!! To mě vytočilo nehorázně, ale co už..stalo se

      0 0
    • OCG  

      Víme. A i když mě tu asi ti, co nemají náhubek sežerou, jen upozorním ty, co mají doma psa, že Česká pojišťovna konečně začala dělat pojištění psů. Tedy nejen zdravotní, kde je 30% spoluúčast, ale i pojištění zodpovědnosti, tedy náhradu škody na materiálu a zdraví. Pes nedejbože vletí pod auto a zaviní nehodu, ČP to v závislosti na výši pojistného cvakne celý. :o)

      0 0
      • Omen  

        to jsem tu zrovna chtěl napsat dá se pojistit a pro ty pisálky nahoře já mám psa ridgebacka má 40 kg a neposlouchá .Je to prostě jejich povaha (pes co jsem měl předtím poslouchal na sloco) musí si povel rozmyslet jestli ho chce splnit a nebudu ho pořád vodit na vodítku to že má mít pes náhubek ve městě je kravina .Muj pes i když neposlouchá a má 40 kg by nikomu nikdy neublížil max každýho olíže .Nechápu že někdo může napsat velkej pes -bestie někdy jsou ty malý větší svině (máme i malého co kouše) je to jak by jste řekli že když je někdo z lidí vrah tak jsou takový všichni,asi ne.Akim děti třeba uplně zbožnuje a nechá si od nich cokoliv max zaknučí .Je to stejný i jako bikeři taky nejsou všichni bezohledný hovada .Jo a samo tam kde jezdí hodně kol psa nepouštim.

        0 0
        • Martin  

          a představ si, že se vyskytne pár lidí, co si blízké setkání (nemusí být nutně zakončeno olíznutím) klidně nechá ujít. mě osobně není příliš do zpěvu, když vidím jak se na mě řítí 40ti kilová potvora ignorujíc páníčkovy pokyny. pokud psa znáš, tak víš jak reaguje na různé situace. ale vžij se do pozice člověka, co takovýho psa vidí poprvé v životě a třebas psy nemá rád nebo se jich bojí…

          0 0
          • OCG  

            jéje, tohle se už tady řešilo snad milionkrát… Každopádně nikde jinde než tady jsem nenašel pohromadě tolik lidí, kteří nějakým způsobem nemají rádi psy. A nevím proč se tady furt omílá směrem k nebohému bajkerovi se řítící bestie.

            Takže vy, kterým to vadí (mně teda taky se přiznám), zkuste udělat následující: pokud se vyskytne na louce/v lese/na cestě pes, který neposlechne povel majitele (to se prostě občas může stát i u normálně dobře cvičeného, poslušného psa) a běží k vám nebo po vás chňape, zastavte, slezte z kola, dejte ho mezi sebe a psa a čekejte, dokud se nevrátí majitel. Psa většinou provokuje pohyb, nikoliv vy samotní, takže když si chvilku vedle kola dáchnete, třeba zjistíte, že pes si fakt chtěl jenom hrát a z té bestie, co vás chtěla sežrat i s přilbou se stane uslintanej a ukňouranej mazel, co vás bude otravovat, abyste ho ještě podrbali…

            A taky pomůžete majiteli, který se v potu tváře přižene za svým psem a většinou se vám bude hrozně omlouvat (a když nebude, vy ho budete moci pěkně ****** na tři doby). NO a vy tak zjistíte, že to zas s těma psama nebude tak horký :o)

            0 0
            • Martin  

              jo jo, jasně, já vím že psa přitahuje pohyb. když něco takovýho vidim, tak radši slezu (nebo zastavim, pokud jsem tam pěšo). spíš mi ale vadí, že spousta psů prostě příkazy majitele ignoruje… pro mě je to známka, že majitel čokla nemá pořádně zvládnutýho a tudíž nevím co bude.

              0 0
        • mastihuba  

          toto je snad nemoc majitelů ridgebacka. Napadlo tě někdy, že tomu psovi někdo muže šlápnout na nohu, vylekat ho,… Venku kde nikoho nepotkáš to vem čert, ale do města prosím s náhubkem. Pro lidi kteří, se bojí psů budeš lepším člověkem.

          0 0
        • martt  

          My mame bohuzial tiez psov ktori vobec nepocuvaju. Ziju ako samorasty v zahrade a strazia ju. Problem je ak sa obcas dostanu von (stane sa ak napr. zlodeji rozrezu plot). Pred par rokmi sme museli zaplatit asi za 50 roztrhanych sliepok, na vlastne oci sme ich nevideli ale sused tvrdil, ze ich bolo az tolko.

          0 0
        • Fido  

          nemůžu nereagovat… jsem chirurg cca 15 let a pokousaných lidí jsem ošetřil pěknou řádku a úplně vidím tvůj velmi překvapený výraz až jednou ten hodný pejsek, co má 40 kilo a neposlouchá a běžně si skotačí bez náhubku z ničeho nic zaůtočí…tohle je totiž naprosto běžný scénář většiny psích útoků, nemusím podotýkat, že s velikostí psa dramaticky narůstá závažnost poranění, která se navíc hojí velmí špatně, neboť na zubech psa je úplný „zvěřinec“ bakterií a defakto všechno hnisá, ať to ošetřiš sebepečlivěji… pak slyším vždycky pána :" on nikdy nikoho nepokousal…vždyť to je tak hodný pes…chce si jenom hrát…" Co na to říct? rodičům 12 leté dívenky s 8 cm jizvou v obličeji, navíc zahojenou po hnisání??? rodičům kluka s polovinou ucha?? dalšímu s lysinou na hlavě po částečné skalpaci kštice??? atd.

          Chápu, že máš psa rád a že mu chceš dopřát volnost ale neber si jako rukojmí své okolí a lidi, kteří mají oprávněné obavy z volně pobíhajích neposlouchajících psů, tak tedy Tobě a ostatním podobným bych vzkázal mějte si psy, ale chraňte před nimi své okolí, náhubek je povinnost a v důsledku nakonec ochrání i vás.

          0 0
        • Volf  

          Pokud nejsi schopen zvládnout svého psa, tak jsi si ho neměl pořizovat. Velkej pes je prostě zbraň a ty jsiu za něj zodpovědný. A opravdu je tak těžký pochopit, že když na tebe letí 40 kilovej pes, tak trapné volání páníčka ,, on nic nedělá ,, je docela směšné. Nůžu ti říct, že pokud bych šel s dítětem a hnal se na nás velkej pes, který by byxl očividně svým pánem neovladatelný, tak ho klidně zastřelím dříév, než napadne moje dítě. A odvolávat se na povahu psa, je směšný. Pes má poslouxhat, jinak nemá co dělat mezi lidma.

          0 0
          • martt  

            Otazne je ked mas takehoto psa vnutri v zavretom objekte a zlodeji ten objekt otvoria a psi sa dostanu von. To je nas pripad, chodime tam raz do tyzdna nakrmit psov ale inac su tam sami bez dozoru. Pomerne dost nam ich aj kradnu, asi skoncia v polievke u bezdomovcov. Najdlhsiu zivotnost maju prave tie najzbabelejsie psi, ktore namiesto strazenia v pripade konfliktu kamsi zalezu.

            0 0
            • Krys  

              To snáď ani nie je možné. To vyznelo tak, že keď sa nebudem o psa starať, tak za neho strácam zodpovednosť? To že tam chodíš raz týždeň, je predsa tvoj problém. Ak sa tvoj pes potuluje po meste a niekoho pohryzie, tak to tvoje vysvetlenie, že si o tom nevedel, nič neospravedlňuje. Naopak, dokazuje to tvoju nedbalosť.

              0 0
              • martt  

                Ide o to, ze tie psi su zabezpecene. Mame kvalitny plot cez ktory sa nedostanu. Ak by tam boli s nahubkom alebo na retazi, tak nemaju ziaden zmysel na strazenie.

                Ked ale pridu zlodeji a vystrihnu si dieru do plota aby mohli vojst s nakladakom, tak sa psi mozu dostat von. Ten objekt je na samote okolo su len same polia a niekolko malo dalsich samot.

                Prakticky by ma zaujimalo ci mate psa v byte na retazi a s nahubkom pre pripad ze by do bytu prisli zlodeji a nechali otvorene dvere aby pes niekomu nemohol ublizit ak vybehne.

                To je totiz analogicky pripad a myslim si, ze nik nema v byte psa uviazaneho.

                0 0
                • martt  

                  Dalsia analogia je ak Ti niekto ukradne auto a zabije s nim cloveka. Myslim si, ze vtedy ako majitel toho auta zodpovedny nie si.

                  0 0
                  • Krys  

                    S autom je to analogické len v prípade, že by niekto tvojho psa chytil za chvost a umlátil ním niekoho. To by si fakt nebol na vine. ;)

                    0 0
                • Krys  

                  To je úplne jedno, kde toho psa skladuješ. Je to tvoj pes a tvoja zodpovednosť. Prečo ten pes vlastne ujde? Nepáči sa mu u teba?

                  0 0
                  • martt  

                    Co ja viem? Jednoducho ked tam ma dieru, je zvedavy co je za nou. Normalne ich von nepustame ani neberieme, takze poznaju len tych niekolko tisic m2 na ktorych su zavrete. Pozitivne je ale, ze ked sa dostanu von, tak si vobec nikoho nevsimaju, asi citia, ze nie su v svojom prostredi. A po case sa vratia, vedia kde maju svoju budu a zradlo.

                    Inac na povely nefunguju na ziadne, vobec ich nepoznaju, su to samorasty. Nikdy ich nik necvicil. Vedia ale, ze maju chranit uzemie pred votrelcami, to im ide instinktivne. Pred casom sme mali take zurive psiska, co isli aj po mne, to bolo blbe…

                    Patri to rodicom a ja tam chodim len obcas a tie psi ma riadne nepoznali. Navyse boli celkom velke, nejake bastardy od vlciaka, manzelku a deti aj kusli :-(

                    0 0
                    • Krys  

                      Tak je všetko v poriadku, nie?

                      0 0
                      • martt  

                        V podstate ano, az na tie sliepky co obcas roztrhaju ak si to sused nevymysla. Inac s nimi nikdy problemy neboli, teda ze by nas niekto zazaloval alebo cosi podobne. Myslim, ze hryzu iba pokial niekto vlezie dovnutra do zahrady. Ak by sa nieco stalo vonku, tak tak ci tak vobec netusis, co to bolo za psa, vsetci susedia maju rovnaku zmes. Je to v strede zitneho ostrova, najblizsia dedina 5km.

                        Teraz tam mame nastastie len jedneho, uz stareho a zbabeleho psa, ten prd postrazi ale aspon steka.

                        Vtedy tie zurive boli tri. Za sliepky sme museli zacalovat pat tisic. Potom ich nastastie ktosi zabil, je to tam drsny kraj.

                        Najviac sme ich mali jedenast, to uz bolo trochu moc, aj zozrali vela.

                        0 0
                • palkac  

                  já to vidím jako když ze Zoo uteče lev nebo tygr nebo jiná kočička.. tak Zoo má odpovědnost… nebo člověk(pahcatel) který to zvíře pustil na svobodu..

                  0 0
            • vlk  

              V tom případě myslím nemáš trestní zodpovědnost, ale hmotná zůstává.Ale nejsem si tím jist.

              0 0
              • maxtor  

                Trestní odpovědnost by zde v úvahu rozhodně přicházela. Minimálně pro nedbalostní jednání.

                0 0
            • Martin  

              tak zrovna takovýmhle lidem IMHO pes do ruky nepatří… je snad v pořádku nechávat psy vyloženě bez dozoru? myslím, že zrovna tohle je příklad, jak pes nemá vyrůstat…

              0 0
            • Volf  

              No jestlůi je chodíš krmit jednou týdně, tak ti tím plotem za chvíli prolezou…

              0 0
              • martt  

                Nie, to je v pohode. Ked sme na dovolenke vydrzia aj niekolko tyzdnov, v zime je to celkom pravidlo asi im ide pomalsie metabolizmus. Psi ktore ziju vonku su viac menej dive zvierata, ulovia a zozeru vsetko co do tej zahrady vlezie (mysi, krty, potkany, vtaky, macky, jezkov a aj susedove sliepky, tie musim potom platit).

                Raz do tyzdna im navarime napr. kuracie paprce a do kybla dostanu take to susene zradlo. Never reklamam, ze to zradlo im chuti. To zozeru az ked su naozaj hladne a po tyzdni je ho casto v tom kybli skoro ako ked sme ho tam nasypali.

                0 0
                • djano  

                  Susedove sliepky by som neplatil. Povedz susedovi, ze ho budes zalovat za nasilne vniknutie jeho sliepok na cudzi pozemok :-) – a nech preplati poskodene sadenice a pod. (Ty si nevidel sliepky, on neuvidi sadenice).

                  0 0
                  • martt  

                    v ramci dobrych vztahov je ich lepsie zaplatit

                    Niekto podhrabal plot a vraj nase psi boli na jeho pozemku. Teraz je uz plot tak zabetonovany, ze sa neda podhrabat.

                    Obcas k nam nejaka sliepka preleti aj vzduchom.

                    0 0
        • vlk  

          „Ten pes neposlouchá“, normálně, kdyby mě ohrožoval a zrovna bych měl u sebe nějakou zbraň, tak bych ti ho v případě, že na mě běží odbouchnul. To pojištění je dobrá věc, ale také si uvědomte, že to je jen pojištění na hmotnou újmu apod. Samotná trestní zodpovědnost na Vás jakožto majitelích zůstává.Takže, když Vás pes někoho pokouše, nedej bože zabije.Tak za to můžete a v případě zabití 100pro půjdete do vězení. Je to to samé jako byste po napadnutém stříleli ze zbraně.

          0 0
        • kudlanka32  

          uaaa predstava ze tvuj 40-ti kilovej milacek olize hovno nasledne se mi jme sapat po obliceji a slintat mi na obleceni mi dovadi k nepricetnosti…

          nekteri majitele psu se dokonce pohorsuji nad tim ze se nekterych zapachajicich oblud i stitim…a vytahujou na cloveka argumenty typu ze kdyz si ennecham poslintat kalhoty tak nemam rad zvirata.....

          0 0
        • Omen  

          no je fakt že na 99% toho psa uřvu a poslechne ale když už uteče tak ted když už je starší štěně 20 měsísu většinou jen kolem lidí projde a jeho dobrácký kukuč v nikom nevzbuzuje obavy zatím mi nikdy nikdo neřekl ani slovo .Bojí se ho akorát Romové a cikáni :-) a to mi teda nevadí. přidávám jednu fotku toho strašnýho zabijáka

          0 0
        • pelhrimov  

          Je hodnej a maximálně někoho olíže? Každý má i na olizování jiný názor, já třeba nemám rád, když mne někdo cizí olizuje :) Tobě se to líbí?

          0 0
          • Omen  

            no zase lepší než pokousat ne??A neni to bernardýn zase to ták hrozný nejni ale je fakt že mu za to olizování i mě nadávám že to nesmí to že je to nepřijemný to beru ted se naučil že olizuje na dálku prostě jako líže ale nikoho se nedotýká je to sranda a já bydlím na menším městě tady ho každý zná téhle rasy je jich tu 6

            0 0
            • pelhrimov  

              Já psa nemám a nechci, ale musím uznat, že ten Tvůj vypadá jako skutečný pes, když pes, tak s pořádnou tlamou a ne nějaký připosražený miniatury.

              0 0
              • Omen  

                díky tahle rasa je ok znám jich x a ani jednoho co by někoho napadl a ani jsem o tom neslyšel

                0 0
                • mastihuba  

                  to že tys o tom neslyšel vubec nic neznamená :), ale je fakt že jich taky pár znám a jsou to spíš bojácní domácí mazlíčci. U takovej psů je pak ale celkem pravděpodobný že když se něčeho leknou a tak kousnou.

                  zpravy.idnes.cz/kri­mi.asp?r=krimi&c=A050830­_090206_krimi_ak

                  0 0
                • mastihuba  

                  to děcko mu klidně mohlo nechtěně fouknout do čumáku, šlápnout na nohu a já nevim co ještě. Teď má prokouslej ret a kdyby měl pes standatdní koš, tak má vytlučený i přední zuby. :) Tím jsem chtěl naznačit, že když se člověk pohybuje v blízkosti cizího psa, tak by měl hodně zvíšit ostražitost. :)

                  0 0
                  • mastihuba  

                    sakra zvýšit

                    0 0
                  • Krys  

                    S tým úplne súhlasím. Ale nesúhlasím s tým, keď si niekto uviaže psa meter od vchodu do nejakého obchodu a navyše bez košíka.

                    0 0
          • miche  

            Omene, je to proste cizi pes a basta, nema co koho olizovat ani se k nikomu priblizovat, jak pise „pelhrimov“, nekdo to nemusi, ba co vic ma treba fobii na psa … naseho syna poskrabal ve 3letech takovej malej hajzl a od te doby se proste boji psu, a muzu te ubezpecit, ze na naky lizani od psa neni zvedavej! Ja kdyz vidim peknou babu, taky po ni neskacu a nelizu na potkani (i kdyz bych nekdy rad :-)) A jsem uplne alergickej na kecy jako ze je hodnej a nic neudela !! To poznala nase znama, vysla s rodinou z domu,pes jak je videl se rozebehl a vrhl se na kluka, kdyby otec nebyl duchapritomnej a toho vlcaka nezacal mlatit, byl by pekne pokousanej (a to byl pes jejich znamejch, kterej je nekolik let znal !!!!)

            0 0
        • PepikW  

          Před dvěma roky mojí mladší dceru kousla fena Rhodézského Ridgebaka. U známých na dvorku, hodnej, poslušnej pes, znali se už dlouho a přesto po ní vyjela (majitelka byla přímo u toho a sama neví proč), naštěstí jí stiskla jen trochu, takže holka měla šrámy na nose a obtisknutý zuby pod bradou. Raději si nepředstavuju, co by se stalo, kdyby skousla :(((. Pes je od přírody dravec a člověk potenciální kořist – názor odborníka. Navíc se nedá vyndat klíček, nebo zatahnout ruční brzda, jako u auta, má vlastní hlavu, do které nikdo nevidí. A majitel, který pouští na volno, nevycvičeného, nevychovaného psa, ještě navíc bez košíku, patří do kriminálu. A to myslim vážně! S vycvičeným může být taky zábava: kolega chodí běhat do lesa, vlčák vycvičený jako pohraničářský, ho půl hodiny hlídal, než se objevil „páníček“, při jakémkoliv pohybu startoval.

          0 0
          • Volf  

            Tady je obecně problém s polidšťováním psů a k jejich idealizaci a platí to u ,, hezkejch ,, zvířátek taky. Pes je sice domestikovaná šelma, ale pořád šelma a se svým vědomím a taky i určitou formou myšlení. I u lidí dochází k neočekávané agresi, která může být vyvolána kde čím a co teprve u zvířat, kde vlastně o jejich způsobu ,, uvažování a vědomí ,, nevíme vůbec nic. Já měl kdysi doma německý ovčaky a prostě ten pes je nebezpečnej už svojí velikostí. I čivava může kousnout úplně ze stejnýho důvodu jako vlčál, ale díky její ,, velikosti,, je následek jejího kousnutí spíš úsměvnej, ale u velkýho psa jsou následky fatální. Ještě pro moji babičku byl vztah ke zvířatům následující musely být užitečné to znamená pes byl venku a hlídal, další domácí zvířata byla na maso a drůbež ještě i pro vajíčka. Až my dneska dáváme zvířatům lidské vlastnosti.

            0 0
        • yetti  

          Nepreju nikomu nic spatnyho, ale takovym jako ty bych pral pokousanicko od nejakeho 40kg mazlicka. Potreboval bys to jako sul a myslim, ze by ses na volne pobihani neskodnych neposlusnych pejsanku dival jinak. Ja jsem se psu nikdy nebal a pred par lety jsem byl behat v lese a kdyz jsem mijel vlcaka jdouciho bez voditka a nahubku vedle sveho majitele, tak se mi to mile zviratko zavesilo na ruku. Marne ho panicek tahal za obojek, rval na nej a rezal ho voditkem, proste pes se zakousnul a drzel. Mel jsem kliku, ze to bylo v zime a tak jsem mel dve vrstvy obleceni, takze skrz jsem mel prokousnuty jenom jeho spicaky, ale i tak mi to nadelalo dost starosti a behani po doktorech. Muzu odprisahnout, ze jsem toho psa nijak neprovokoval a ani mu neslapnul na nohu, proste jsem jen bezel okolo.

          0 0
          • Krys  

            Keď už ho máš zahryznutého, druhou rukou mu treba rozmlátiť čumák. Pokvapkať olejom a vykrútiť nepomáha.

            0 0
            • martt  

              vraj dobra metoda je mu druhou rukou vypichnut oci

              0 0
              • Krys  

                Ten nos trafíš ľahšie a je dosť možné, že to neprežije.

                0 0
                • Martin  

                  Martu Kubišovou a Zdeňka Srstku na vás, vy trapiči zvířátek… jste nechutní!!! jménem všech pejskařů po vás požaduju omluvu do všech velkých novin!!!! :-D

                  pepřák taky může pomoct, pokud má člověk náladu ho se zakouslým čoklem na ruce hledat. pes se může po zásahu pepřákem udusit.

                  0 0
                  • martt  

                    sorry ale ak mas v sebe zakusnuteho neznameho velkeho psa, tak je kazda metoda obrany dobra. Ak by som mal v dosahu macetu, tak nevaham ho preseknut na polovicku. Bez vycitiek.

                    0 0
                    • Martin  

                      no to jsme dva… takový psí kusy… pes má bejt za plotem výběhu nebo na krátkym vodítku s náhubkem (a nebo v guláši)

                      0 0
      • vlk  

        Měli jsme psa, který pokousal jednoho kreténa, co ho provokoval. Výlohy zaplatila tenkrát pojišťovna-měli jsme nějakou dobrou pojistku na domácnost a vybavení a vzhledem k tomu, že se pes bere právně jako věc, tak to prošlo.

        0 0
      • pop  

        Pokud vím,tak to dělala ČP vždycky a stálo to pár desítek až stovek později korun za rok. Jenže někteří lidi prostě šetřej na blbostech. Stačí pojištění opovědnosti z běžného života občanů – dnes za 400 Kč ročně… většinou se to přidružuje k pojištění domácnosti.

        0 0
    • JirkaT  

      Proč to tak dlouho trvá ? Jako řidič motor. vozidla musím mít ok zdravotní stav zkoušky a zaplacené povinné ručení. Jako zde často probíraný myslivec to samé – zkoušky dvoje a opět pojistku. Majitel psa (včetně bojových plemen) nemusí nic. A když pes něhoho pokousal, stačilo říct „on mi utekl“ Fakt je, že psů včetně kříženců je hafo. Těžko dělat stejná pravidla od jorkšíra až po pitbula.

      0 0
      • OCG  

        ale majitel je zodpovědný za jednání svého psa, asi tedy neexistuje říci „on mi utekl“. Nejsem právník, ale mám pocit, že pokud pes někoho pokouše, zodpovědný je za to majitel a nese veškeré následky plynoucí z jednání jeho psa. Takže v případě smrtelného pokousání třeba i vězení nebo finanční odškodnění. Ale možná se pletu…

        0 0
      • gaston  

        definuj bojova plemena…

        Jinak souhlasim a sam jako majitel psa nemam problem se zucastnim proverky jeho poslusnosti.

        0 0
        • kudlanka32  

          to sou ty kterym se paci drzka koltem kdyz se zakousnou:)

          myslim ze kazdej kdo chce bojovy plemeno pozna…

          0 0
          • gaston  

            heh :o)

            no to si prave nemyslim…

            0 0
          • Krys  

            Stretne sa pán z jazvečíkom a pán s dobermanom. Ten pán s jazvečíkom hovorí pánovi s dobermanom: „Rýchlo si toho dobermana uviažte, môj jazvečík vám ho zabije!“ „Čo?“ hovorí pán s dobermanom „Jazvečík aby zabil dobermana?“ Tak odviazali psov, aby zistili, kto z koho. O päť min. neskôr zostali z dobermana iba mastné škvrny. Ten pán, ktorý vlastnil dobermana, hovorí pánovi s jazvečíkom: „Kde ste toho psa kúpil? Koľko stál?“ „Dvestotisíc.“ „Čo? Dvestotisíc?!“ hovorí pán, ktorý vlastnil dobermana. Ten pán s jazvečíkom mu odpovie: „Stotisíc krokodíl, stotisíc plastika.“

            0 0
    • hribik A1  

      akurat je tu este jeden zaujimavy pripad, na ktory by to neviem ci platilo. taxom dneska siel po jednej ceste tretej triedy istou nemenovanou dedinou. oproti sla dodavka cca 50–60, zhruba povolenou rychlostou, ked tu zrazu v priebehu zlomku sekundy z jednej zahrade pri dome vybehol pes a rychlostou blesku prebehol cez cestu, pricom prebehol par centimetrov popred tu dodavku…sofer nemal v tej rychlosti moc sancu na to reagovat, ale z toho vyrazu tvare co som videl ked som potom minal to auto, to vyzeralo ze sa zlakol dost. nastastie sa asi nestalo nic (aspon teda som nic take nevidel, siel som potom dalej, ale predpokladam ze sa nestalo), ale keby bol povedzme v dosledku toho soku so psom a tym znizenej pozornosti zabaranil chvilku potom a do niecoho narazil, to by islo tiez na majitela toho psa?

      0 0
    • vlk  

      Právě před chvílí mě ve tmě napadl-teda jen dorážel pes-nějaké to bojové plemeno.Nikde nikdo. Zařval jsem „zavolejte si toho psa“. Po chvíli se objevil majitel. Místo aby se omluvil, tak měl kecy ať se uklidním. Jsem na to řek, že příště když na mne bude dorážet, že mu ho zastřelím. Popravdě jsem měl z toho psa docela nahnáno.Budu sebou nosit aspoň pepřák.

      0 0
    • xentar  

      www.ceskapojistovna.cz/…eni-psu.html

      tohle mi poslala manželka – zajímavý je zejména příklad na konci, vztahuje se k tématu

      0 0
    • Nodar  

      no je to tu trochu jednobarevný, tak vás trochu rozpálím :-)

      • z vašich řečí mám pocit, že úrazy napadení psem jsou častější, než letní bouřka. Zvláštní, že já mám jiné zkušenosti, denně potkám možná 30 psů a šli po mně za celý život tak tři … to je v % ehm …no málo
      • také to vypadá, že nejmíň třikrát denně ke mně musí přiběhnout čokl a slintat mně na kalhoty. Tak to mne potkalo tak naposled když mně bylo deset a hrál jsem si se sousedovic boxerem
      • pes že patří za plot a na vodítko, no to je taky dneska módní, všechno živé kolem nějak zužitkovat, sezrat, oznámkovat a pozavírat. No třeba nás brzy objeví nějací ufouni a budou mít podobné názory, jako většina tady :-)
      • každý pes, který neposlouchá je nebezpečný. No 10kg pudl, který uteče z vodítka a štěstím bez sebe běhá kolem sebe je má běžná noční můra.
      • řidič auta, který jen tak tak přežil, když mu pes zkřížil cestu .. no párkrát se mně to stalo (2×), ale taky jsem dvakrát málem srazil srnu, jednou divočáka a jednoho bruslaře. Nekonaly se žádné lety vzduchem, byla to prostě krizovka na cestě jakých je každý rok několik. Prostě přinejhorším jeden mrtvý čokl, smutný platící majitel a můj ztracený čas

      Nečtěte mezi řádky, za nehody samozřejmě zodpovídá majitel a taky mně vadí majitelé co pustí nebezpečného psa mezi lidi, ale stejně tak mně vadí panikáři, poserové co si jednou skřípli ruku do výtahu a teď chodí po schodech pěšky. Lidé, kteří by nejraději zakázali nebezpečné psy, ale denně sedají do aut, která zabijí 1200 lidí ročně a zraní a zmrzačí 30.000. Jaký je poměr k auta & psi ? A kolik úrazů a vybitých zubů je třeba při sportu … tak už proboha nepanikařte ;-) Co když pro někoho představují zbytečné zákazy a omezování jeho hafana stejný problém, jako vás zákazy bike na lesní stezce? Jeden marně vysvětluje, že jeho pes je dobrák, druhý že ty turisty na stezce opravdu neohrožuje …

      0 0
      • miche  

        to Nodar: no prave, staci ty auta ne ?! Zbytecne si komplikujeme zivot a pridelavame starosti … Majitele psu se chovaj v posledni dobe asi jako kdybych ja chodil s bouchackou za pasem a daval to najevo, ze sem ozbrojen .. JAk tu pise „Vlk“, slusnost zadna, a ze psu se delaji spoluobcane … a clovek aby se jim jeste omlouval ze zije

        0 0
        • Martin  

          pes patří do guláše :-)

          ne, vážně… z psů se v poslední době dělá děsný halo. ale ted mluvím o pejskařích. když občas projíždím olomouckym parkem a nebo po přilehlých stezkách, tak se nestačím divit, kolik psů a) pobíhá jenom tak a motají se mezi lidma a b) kolik lidí má psa na dlouhým vodítku, ideálně tom samonavíjecím, jehož špagát není moc dobře vidět. a když už se někde v tomhle maglajzu vyhýbám psovi s odstupem menším než metr, tak na mě páníček blbě zírá, abych mu smetáka nepřejel. pes na dědině je OK. ale pes ve městě a přilehlých oblastech je hodně často opravdu nevychovaná bestie, která na páníčkovo k noze těžce sere… můžete mě mít za hysterku, ale já tyhle stavy opravdu nemám rád.

          0 0
          • martt  

            Neidealizoval by som si psov na dedine. Tam je pes sucastou domacnosti a jeho ulohou je strazenie. Nik ich necvici a nijak specialne neposluchaju. Ja som mal najviac cyklistickych problemov prave so psami na dedine a specialne so psami okolo ciganskych osad ked ta nahana cela svorka.

            0 0
            • Martin  

              já to myslel tak, že pes na dědině má svoje místo víc než chlupatej módní doplněk do města. samořejmě i dědinští psi by měli poslouchat – o tom žádná

              0 0
      • Krys  

        Jedno napadnutie psom za život už je veľa. Tak isto jeden jediný kontakt so psími slinami za celý život už je oveľa viac, ako by som chcel. Toľko k štatistike.

        0 0
        • Martin  

          tak tak. pokud na světě existují lidi, kteří mají radost z psího olizování, je to jejich volba. ale stejně tak já mám svou volbu, mě psí volizování prostě vadí a psy mám rád ve velké vzdálenosti od sebe.

          jedna storka na zlehčení.

          s mamkou jsme kdysi dávno čistili záhonek od plevele. na trávník vedle přitančil nějakej smetáček, čapl a začal sráth. dosral, přišla panička s papírovým kapesníkem a TOMU PSOVI UTŘELA PRDEL… tohle nás teda dostalo :-D a ani jsme tu krávu nesjeli za znečišťování našeho trávníku

          0 0
          • kudlanka32  

            ona mu utrela prdel? a ten exkrement tam zustal? a ten ubrousek si vzala s sebou? uaaaaaaaaaaaa

            jo ac prej maji antibakterialni sliny ja jejich francouzaky nemusim a to ani kdyby jim vycistili zuby.....bleee

            0 0
            • Martin  

              ten papírek samozřejmě zahodila

              0 0
        • Jenda  

          jeden debil na biku kterej me srazi na lesni ceste kdyz jdu na prochazce za zivot je o moc vic nez by jsem si pral – PROBOHA VZDYT TO JSOU ARGUMENTY HODNY MARKAVRTA me sere spousta jinejch veci a ano casto me serou i cyklisti ale snazim se ridit heslem zit a anechat zit. BTW vetsinu pokousani zpusobi psi kteri jsou cely zivot za plotem a nebo na voditku a nahodou se dostanou ven (z voditka) – jsou zmateny a nevedi jak se chovat – rika se tomu socializace!

          0 0
          • Krys  

            Kto/čo je markavrt?

            0 0
            • Jenda  

              preklep, jedna se o Markvarta coz je tusim predseda KCT a argumentuje na cyklisty uplne stejne jaky ty na lidi chovajici psa.

              0 0
              • Krys  

                Jo tak. Neargumentoval som, len som parafrázoval Nodara, ktorý „štatistickými“ metódami zľahčoval psí problém. Nemám nič proti psom. Kým mi pes nerobí nič zlé, môže si robiť čo, chce. Vadí mi skôr to (ale to sa tu už toľkokrát spomínalo), že mnohí majitelia vlastnia psa a prd vedia o kynológii. Žiaden zbrojný pas na psa to nevyrieši, len by ma potešilo, keby boli ľudia vo všeobecnosti rozumnejší. A to už nie je psí problém. Proste niekomu nevadí, že ho napr. oblíže pes, inému sa to ale môže maximálne hnusiť.

                0 0
                • Jenda  

                  no a jsem zase u toho – vzdy je to o slusnosti a vzajemne ohleduplnosti – slusny clovek se snazi svyho psa alespon nejak vychovat a kdyz vi ze ten pes ne uplne posloucha tak ho alespon mezi lidma nepousti z voditka a casto ho radsi ma i s nahubkem. Kdyz pak uz se neco stane (i to ze ten treba jen oblizne) tak se ti mnohokrat omluvi a myslim ze i kdyz te to nasere tak se to da prejit celkem v pohode. No a pak jsou hovada co svyho nevycvicenyho agresivniho cokla nechaji pobihat po cyklostezce a kdyz nekoho kousne tak jeste pyskujou:-( a pohled z druhy strany – jede cyklista a vidi cloveka na prochazce se psem – zazvoni nebo nejak jinak o sobe da vedet a mirne zpomali a zase se vse obejde bez konfliktu, nebo to bude idiot co si za kazdou cenu musi dokazovat ze je nejrychlejsi – kolem psa se bez upozorneni prozene maximalni rychlosti, pes se lekne a kousne. BTW ted me pobavil pan ktery na svyho psa kdyz jsem je mijel (pes byl asi 10 m pred nim) volal uhni vole :-)

                  0 0
                  • Krys  

                    S tým sa dá jedine súhlasiť.

                    0 0
                  • martt  

                    mozno to volal na Teba :-)

                    0 0
                  • hribik A1  

                    „a pohled z druhy strany – jede cyklista a vidi cloveka na prochazce se psem – zazvoni nebo nejak jinak o sobe da vedet a mirne zpomali a zase se vse obejde bez konfliktu, nebo to bude idiot co si za kazdou cenu musi dokazovat ze je nejrychlejsi – kolem psa se bez upozorneni prozene maximalni rychlosti, pes se lekne a kousne.“

                    v tom mas samozrejme pravdu, ja napriklad psov z dovodu vlastnej bezpecnosti obchadzam vacsinou nie mierne pomalsie, ale teda dost pomaly (10), a na dedinskej ceste ich pre istotu zase obchadzam az do protismeru. lenze: pripada ti vysoko frekventovana cyklostezka ako vhodne miesto k venceniu psa? nedal by sa vencit aspon na nejakom „psacom chodnicku“ o 20 metrov dalej? pokial vidim volne pusteneho psa niekde, kde si dokazem domyslet, ze som tam asi jediny „votrelec“ za poslednu hodinu, tak proti tomu absolutne nic nemam a este majitelovi pochvalim jeho pekne psy. ale je pravdou, ze na roznych frekventovanych cestach, ci uz cyklistickych, alebo normalnych (pre auta) vidim volne pustene psy nerad

                    0 0
                    • Jenda  

                      jiste frekventovana cyklostezka je z meho pohledu v podstate mesto – zase to narazi na dalsi problem a to ze lidi jsou neskutecne liny a ochota vyrazit z hafanem nekam inteligentne pryc z mesta je miziva:-( je fakt ze ja treba celkove ten problem nevidim nijak tragicky – i pres dvoje drobny pokousani nemam duvod se psu bat a mam je rad a bydlim na Kladne takze do volny prirody s minimem lidi mi to trva max 15 spis 10 min a to to proplejtani mezi lidma, psama a cikanama vzdycky nejak preziju:-) jeste co jsem se naucil – clovek zdanlive postavajici bezduvodne u kraje cesty s lehce nepritomnym pohledem neni sjetej ale unudenej pejskar kterymu se jeho milacek nekam zabehl – potom jedu vzdy dost opatrne a cekam odkud se hafan vyriti:-)

                      0 0
      • hribik A1  

        tvoj prispevok je trochu jednofarebny, tak ta trochu rozpalim: pes bol urcite prirodou vytvoreny na to, aby zil v meste…mimochodom, niektori omielaju kecy o bezpecnosti cestnej premavky tak ako keby kazdy bural castejsie, nez zaziju letnu burku. aky je pomer VYZNAMU auta x psi? tebe sa nepaci obmedzovanie tvojho psa (tak ho nechovaj v meste), mne sa trebars nepaci ze cez dedinu nemozem ist 160… 10kilovy pudel co utece z voditka, je stastim bez seba a skrizi mi cestu ked idem 30 na bicykli, ma moze vyjst pomerne nechutnym padom, vieme? trebars nejakou tou zlomenou rukou, nohou a pod. takisto ako zrazka s autom. venci si svojho dobreho psika co nikoho neohrozuje, navolno na ceste 1. triedy

        0 0
        • hribik A1  

          a este, tym pripadom co som napisal som nemyslel to, ze by sa pri podobnej prilezitosti buralo zakazdym. moze to byt male percento podobnych pripadov, islo mi o zamyslenie, ci by taky pripad tiez spadal pod zodpovednost majitela…

          0 0
      • Ladap  

        Souhlasím, trochu víc zodpovědnosti na jedné a trochu tolerance na druhé straně by neškodilo.

        0 0
      • Vilém  

        Konecne nekdo kdo mi mluvi z duse.Diky zes to takto pekne sepsal.

        0 0
      • PepikW  

        Nevim, kde žiješ a jezdíš. Za napadení psem považuju i tohle (takže to nebude tak řídký jev):

        • pravidelně při výjezdu na Sněžník na konci Bělé, mezi poslednímy baráčky, leží přes cestu (cyklotrasa3017) velký béžová pes (jako vlčák – nevyznám se v nich). Objíždim ho, co to jde a pomalu, přesto někdy vystartuje (jindy ne) a začne na mě (vždy zprava) skákat. Už dvakrát dostal pumpičkou a taky nakopnutí (to sem ale málem neustál).
        • Za Rájcem v polích se mi v zimě „zakous“ do nohy velkej černej huňatej pes, jen tak zlehky stiskl (třeba si chtěl hrát, nebo mě tím pozdravit), majitel byl tak 100m daleko, pes poslech a pustil, až když jsem ho přivolal. I když mi nic přes vrstvy zimního oblečení nic neudělal, vadilo mi to.
        • v Býnovci v baráčku u silnice měli malýho ratlíka (naštěstí už tam neřádí), skákal na každýho cyklistu (na nikoho jinýho ne). A jet po silnici, zleva auta, zprava dorážející pejsánek, necítim se bezpečně, když manévruju, abych toho moulu nepřejel.

        O zkušenosti mojí dcery jsem psal výš. S dětma jsme toho zažili víc, jen to většinou skončilo leknutím (třeba když proti 3-letýmu dítětí stojí uslintaný zubatý dobrman, tak maj oči ve stejné výšce). Pes za plotem, nebo na vodítku by na tebe neměl ani zaštěkat, nebo vycenit zuby – je to ukázka špatné výchovy, nebo tvoje děti na na okolojdoucí vyplazují jazyk ?

        Takže pes patří za plot, nebo na vodítko, nejlépe s košíkem! Ke srovnání s autem, ty ho necháváš stát nezamčené, odbržděné, na kopečku ? A že je psů víc, než aut, se můžeš přesvědčit všude ve městě v parcich a na trávnících – podle počtu „výkalů“.

        0 0
        • martt  

          V tom pripade som ja napadnuty psami pokazde ked idem z nasej zahrady po polnej ceste do najblizsej dediny. Uz presne viem kde ktory pes na mna vystartuje a dopredu som na to pripraveny. Je fakt, ze este nikdy ma ziaden z nich nekusol tak aby aj tiekla krv.

          0 0
    • TheMelin  

      Já si jednou šel večír domů.. na uších sluchátka tak sem toho psa velkáho jak tele co běžel zamnou neslyšel.. slyšel sem ho až když byl 2 m ode mě. Nastavil sem mu ruku a on mě hryznul do lokte. prokous mi mikynu a zhmoždil loket. pak mě pustil a zas odešel. Patřil nějakejm cizákům co bydleli u nás v ulici na rohu a on jim už po několikátý utek.. :(

      0 0
      • Ladap  

        Některý psi jsou pěkný svině. Tváří se jako že si tě nevšímaj a když nedáváš pozor, tak zezadu přiběhnou, kousnou a zmizí. (a blbě se při tom tlemí) Zlatej pes co štěká, ten se dá zastrašit a někdy i odkopnout. Jinak proti psům nic nemám, doma mám jezevčíky. (taky pěkný mrchy :)

        0 0
    • Krys  

      Tak ma napadla taká hypotetická situácia. Kúpim si kozu. Budem ju chovať v panelákovom byte. Občas v noci sa prebehne po byte, občas si zamečí. Budem ju chodiť venčit pred panelák. Budem s ňou cestovať hromadnou dopravou. Keď pôjdem na bajk, bude na vodítku bežať vedľa mňa. A hlavne sa teším na to, ako si v amoku zakričím, keď sa na ňu niekto krivo pozrie. A bonus: budem mať pravidelný prísun kozieho mlieka. A nehovorte mi, že existuje nejaká právna norma, ktorá to zakazuje.

      A možno by bolo lepšie prasa. Sú to inteligentnejšie zvieratá ako psy. Také nejaké úplne malé milé prasiatko.

      0 0
      • palkac  

        to abys ho každý měsíc obnovoval :-) jinak budeš mít doma 150kg mazlíčka :-) (tak v americe je mají, ale tam páníček vedle něj nevypadá tak hubeně… :-D

        0 0
        • Krys  

          Clooney mal nejaké čínske prasa. A to nebolo až také veľké.

          0 0
    • maxtor  

      60 odst. 11 Zákona o silničním provozu (361/2000 Sb.): Vlastník nebo držitel domácích zvířat je povinen zabránit pobíhání těchto zvířat po pozemní komunikaci.

      A k tomu § 223 Trestního zákona (140/1961 Sb.): Kdo jinému z nedbalosti ublíží na zdraví tím, že poruší důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

      A závěr – kdo nechá pobíhat zvíře po komunikaci a toto zvíře způsobí jenému ublížení na zdraví, naplní tím skutkovou podstatu tresného činu podle § 223 TZ Pokud by se jednalo o závažnější zranění tak ještě přidávám, že podle § 224 odst 2 takovému pachateli hrozí odnětí svobody na šest měsíců až pět let.

      Nevím teda, v čem je to rozhodnutí z odkazu tak průlomové, když tohle v praxi platí hodně dlouho. Je ale dobré tohle lidem pořád připomínat – někteří si totiž cyklostezky pletou s kynologickými hřišti.

      0 0
      • borda  

        Škoda, že necituješ i zákon o provozu na pozemních komunikacích. Třeba max. povolenou rychlost v obci. Halt právník – vykládáš si to tak, jak se hodí tobě.

        0 0
        • maxtor  

          Bavíme se o psech, tak cituju to, co se týká tématu. Můžeš mi vysvětlit, jak max. povolená rychlost v obci souvisí s pohybem zvířat a s nehodami jimi způsobenými??

          Teda pokud máš nebo znáš psa, který ti v obci běhá víc jak padesát v hodině, tak to pardon:-)))

          PS. Žádný zákon, který se jmenuje „zákon o provozu na pozemních komunikacích“ neexistuje, tak nevím co bych měl citovat – než budeš na něco „odborně“ reagovat, tak si aspoň ověř, že nepíšeš kraviny. Ave!

          0 0
          • Jenda  

            motozurnal.cen­trum.cz/motopo­radna/clanek.phtml?id=41­83 nejsem sice pravnik ale neco takoveho prinejmensim existuje:-) predpokladam ze mel na mysli to ze motorkar jel v obci jak hovado neb dle znalcu kdyby jel 50 km/h zastavil by bezpecne 3 m pred psem a nic se mu nestalo. Muj nazor je taky ten ze sice pes mozna muze za nehodu ale za katastrofalni nasledky si muze motorkar vicemene sam.

            0 0
            • maxtor  

              Právník nejsi – kdyby jo, tak bys věděl, že ten zákon se jmenuje správně „zákon o silničním provozu“ (č. 361/2000 Sb.)- přesně znění ze sbírky. To, že to novináři neví a šíří to pod jiným (uznávám že přesnějším) názvem je věc jiná. To je ale jedno – reagoval jsem na hodně zcestný příspěvek bordy.

              Co se týče motorkáře, souhlas. Pokud jede jak hovado, jeho problém. Mě se ale několikrát stalo, že i při troše dobré vůle byl problém předjet smečku psů, kteří po cyklostezce pobíhali tam a zpět bez jakékoliv kontroly majitelů. Párkrát po mě takový pes i vystartoval. A to už cosi o jeho majiteli vypovídá.

              0 0
              • Jenda  

                no prave proto ze pravnik nejsem mi prosim teda rekni – je to co je na tomto odkazu www.zakonycr.cz/…12000Sb.html platne zneni zakona 361/2000? Pokud ano tak je to podle me zakon o provozu na pozemnich komunikacich – jestli je mezi pravniky logicke udavat nazev zakona ktery je v jeho textu az v zavorce tak potes pravnik :-) nechci nijak rejpat fakt me to zajima vzdycky se rad necemu priucim diky Jenda

                0 0
                • maxtor  

                  Zákony mají 3 názvy – číselný podle čísla ve Sb., oficiální (to je právě ten v závorce) a pak se objevuje ještě x dalších podrobných, které mají všem vysvětlit blíž jeho obsah, což je si myslím naprosto správně. Část první zákona o silničním provozu se jmenuje (podle mě trochu nesystematicky – protože se vlastně jedná o samostatný zákon) „Zákon o provozu na pozemních komunikacích“ a někde se uvádí jako součást názvu. To nevypadá, že by v tom byl bordel, to tak skutečně je. Proto se udává vždycky na všech oficiálních a odborných dokumentech hlavně číslo se sbírky. Tak by to aspoň mělo být. Ale už toho raději nechme. Jen jsem reagoval na to, že tady někdo psal o tom, že něco překrucuji, což nemám moc rád, když se snažím jen přispět do diskuse. Raději dávám tento dret do blokovaných…

                  Sorry, mé příspěvky vyzněly hodně arogantně, to jsem nechtěl.

                  0 0
            • maxtor  

              Ještě bych dodal, že v praxi je to tak, že existuje pojem, který se jmenuje „spoluzavinění poškozeného.“ V tomto konkrétním případě – motorkář, který jede nepřiměřenou rychlostí a vrazí do volně pobíhajícího psa – by to bylo tak, že příčinou nehody byl bezpochyby pobýhající pes. To proto, že kdyby tam nebyl, tak motorkář tím místem projede a jede dál (jeho rychlost v tomto momentě není podstatná). Takže je odpovědný majitel. Kdyby se však motorkář domáhal náhrady škody (na zdraví a na motorce), tak soud přihlédne k tomu, že nejel podle předpisů a může se stát (a v praxi se často stává) že nedostane od majitele psa (viníka) ani korunu a musí si vše hradit sám. Líp to vysvětlit neumím…

              0 0
      • lizar  

        jo jo je to problém a je tu šance to trošku ošetřit ale zase jen v případě že se pes pánovy vytrhne z vodítka a uteče, potom by to šlo hradit z pojištění odpovednosti z občanského života a taky záleží jak to nahlásí na pojištovnu a jak se domluví. Je to hooodně o slovíčkaření. Dnes již existují pojistky i pro psy, když jsou trochu dražší a lidé si je chtějí pojistit i na úraz, smrt atd.

        0 0
    • Omen  

      no lidi doscela fest jste se do mě pustili a udělali z mého psa bestii .Je fakt že ho pouštím tam kde žádnou škodu neudělá a kde jsme většinou sami když vidím lidi už dopředu ho volám .Tzn že k někomu čuchne asi tak v 5 případech ze 100 setkání a olízne tak 1 z 200 .Ale kvůli tomu ho budu vodit raději na vodítku.Ve městě na volno neběhá a kdyby byl někde přivázaný tak k němu nemá nikdo co chodit to snad všichni učíte děti od mala ne. Já bych si cizího psa nehladil.Já vím že můj pes nikoho neohrožuje bydlím v baráku kde je asi 20 dětí od 0,5 –12 roků a rodiče jsou rádi když si jejich ratolesti můžou tu bestii pohladit. To znamená že se dál podle Vás budu chovalt jako debil a budu všechny ohrožovat.

      0 0
      • ares  

        Mě osobně je jedno, co kdo chová. To je každýho věc a pohnutky k tomu vedoucí taky. Čtyři tlapy s drápama, ocas, tlama plná zubů – co to je? Krokodýl :-) Ne, to je pes. Nebojím se jich, ale mám se před nima na pozoru. Můj kolega v práci psa má a pes ho skutečně poslouchá na slovo. To by člověk opravdu získal dojem, že to funguje. Pak potkávám mnoho pejskařů na který pes dlabe a poslechne je jen, když má na to vůbec chuť nebo dostane pamlsek. Pes – pokaždý jiný po mě už vyjel třikrát, jednou i s následky na mém zdraví. Tím taky moje tolerance ke psům skončila. Lítání po policajtech, zdravotnících a pojišťovně. Pro mě je pes nepřítel, kterej sice může být přívětivý, ale taky být nemusí. Zrovna dneska jeden dostal přes tlamu. Přiběhl ke mě nějakej ten šlechtěnej, opřel si o mě svoje zablácený tlapy, tak ji schytal. Páníček – neskákej… pejsánek – hop, dostal další. Omluva? – na co. Jsem in, mám psa.

        Je to reakce na takychovatele, kteří svého krokodýla nezvládají. U mě se žádného slitování nedočkají.

        Přeju všem, aby jim jejich miláček nikdy nepokousal nikoho z rodiny, ani nikoho cizího. Ono totiž vždy následuje strašný divení, jak je to možný…

        0 0
      • MartinN  

        Víš, problém zdaleka nemusí být jen v tom, jestli tvůj pes někoho přímo ohrožuje nebo ne. Pokud se v jeho blízkosti pohybují děti, tak už bylo výše zmíněno, stačí neúmyslné šlápnutí na nohu nebo dotek či třeba rychlost pohybu, který psovi nemusí být příjemný a reaguje. A pes, který má určitou váhu, snadno neúmyslně dítě porazí, sám jsem viděl rozbitou hlavu dítěte, bez agresivity psa. 10 let jsem psy cvičil a mám je rád, až budu mít někdy čas, nějakého si zase nejspíš pořídím. Dnes je pes často něco jako módní doplněk a lidi si ho pořizují bez toho, že by tušili, co to pro příštích 10 i víc let obnáší. Pes nedostane ani základní výcvik, majitel není schopen ho přivolat. Na košík si pes zvykne snadno, to, že jej někdo psovi nedává, ja zas jen jeho pohodlí a neschopnost. Ale pozor, košík sám o sobě nic nerěší, taky jsem viděl pár úrazů obličeje a čelistí po ráně košíkem. Nechi mentorovat, jen ti dávám radu, abys třeba nebyl někdy později nešťastný, když se něco stane. Mám dvě malé děti a na psy si dávám velký pozor. Ještě dodám pro cetovatele, zvlášť pozor na Rumunsko, každodenní ohrožení divokými psy je normou.

        0 0
        • martt  

          V Rumunsku je to tak uz roky. V roku 1982 sme boli vo Fagarasi a jednu peknu noc nas stan napadla svorka asi piatich velikanskych psov. Skutocne nezavideniahodna situacia!

          Aj s mojou vtedajsou kamaratkou som sa zoznamil tak, ze ju tam kusol pes a my sme jej to osetrovali :-)

          0 0
        • Vilém  

          S tim rumunskem bach to nevidel tak tragicky.V lete jsem tam byl s pritelkyni a se psem chodit po horach a nic cim tu vsichni strasili se nekonalo.Dost vliv vsak na to asi melo,ze jsme se jich nijak nebyli a nedavali to nijak najevo.Kdyz se nejaky o neco pokousel,tak na nej stacilo poradne zarvat „Tahni haj…“ a zabalili to.Verim vsak,ze lidi,kteri se psu boji i u nas,tak by tam museli zazivat muka.

          0 0
      • Omen  

        tak už mám psa pojištěného uvažoval jsem o tom ještě dřív než jsem tady četl vaše příspěvky .Zdraví 2 mil ,škodu na majetku 1mil a 0,5 na financích.Měli by si to udělat všichni a byl by klid je to za odpovědnos i u mě kdybych někoho třeba sundal na kole nebo lyžích .Stojí to asi 450 ročně

        0 0
        • mastihuba  

          mohl bys sem hodit odkaz?

          0 0
          • Omen  

            stačí si zavolat na zákaznickou linku české pojištovny 841 114 114 a pojištění se dá pořídit i po tel

            0 0
    • borda  

      kdyby ten debil nejezdil jak hovado, tak by chodil. ten pes s tim nema nic spolecnyho. motorkari jsou proste hovada…

      0 0
      • Manas  

        Jasne, zase pausalizovani. Proc to proboha lidi delate? Vzdyt to samy se da rict o jakykoliv skupine. Bikeri sou hovada … Silnicari sou hovada … Freeridisti sou hovada …

        Ach jo …

        0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.