• nobody

    Zdravím, potřebuji poradit postup instalace u win milénium. Musím si přeinstalovat win a chtěl bych to udělat sám, slyšel jsem něco, že se musí použít nějaká spouštěcí disketa (tu nemám). Zatím jsem jednou instaloval WXP a to bylo celkem jednoduché.

    0 0
    • Marry  

      jo to jsem delal…ale uz je to tak davno, ze si radsi pockej na nekoho znalejsiho. Bez ty diskety to neudelas. Spousteci disketa se dela normalne ve win ME…kdyz nas dosketu tak delas uz jen to co ti to pise :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak bez diskety to v pohodě udělá, stačí jakékoliv bootovací cd. Nevim jestli existovala verze rovnou bootovacího instalačního cd, to už si nepamatuju, ale pokud ne, tak vyrobíš bootovací cd úplně stejné jako tu disketu (tedy boot třeba do dosu).

        0 0
        • mar_tin1  

          win me cd je bootovacie… uz aj 98se bolo… iba ak ma „neoriginalne“ instalacky :)

          0 0
          • MlokCZ  

            Já si to myslel, ale pameť už mi špatně slouží, tak jsem to nechtěl tvrdit, že to tak jistě je :-)

            0 0
          • maxtor  

            Win98 jsem instaloval přes tu bootovací disketu – jinak jsem byl bez šance. Ale možná byla nějaká novější verze.

            To nobody: možná je problém v tom, že CD-ROM nemáš nastavené jako bootovací médium. Proto může dojít k tomu, že ono to CD sice bootovací je, ale počítač nerozjede. Proto mrkni do Biosu a pokud mám pravdu, přestav to tak, aby bylo CD v bootovacím pořádku na prvním místě. Po prvním restartu, který počítač během instalace provede to pak nezapomeň změnit nebo se nepohneš z místa.

            0 0
    • mar_tin1  

      ak mas original cd, tak nabootuj z neho a normalne to nainstaluj… riad sa pokynmi na obrazovke…

      0 0
      • Marry  

        co si budem povidat…kdo ma doma original Windows ? :-))))

        0 0
        • mar_tin1  

          ja :) ale pouzivam linux…

          0 0
          • Marry  

            ja mam linux doma na cd … az tam udelaj takovy zabezpeceni az se to nebude dat obejit :-) … to mam ale jeste trochu casu…navic udelali novy windous tak s XP se uz nikdo mazat nebude :-)

            0 0
            • mar_tin1  

              ake zabezpecenie? co sa da obist? podla mna to len nevies pouzivat… neber to ako vysmech alebo urazku…

              0 0
              • Marry  

                myslim ze uz 2× se snazili o to abych si koupil alespon licenci…pri kazdem spusteni PC se dole objevovala hlaska, NELEGALNI KOPIE, nebo tak neco. Popvy stacilo odinstalovat posledni aktualizaci a zakazat ji. Pak udelali neco podobnyho jeste jednou…ale to uz se nedalo odinstalovat aktualizace, ale na netu sem nasel navod jak se toho zbavit. Ted mam firewall a vyply aktualizace a sem vysmatej :-)

                0 0
                • maxtor  

                  Jo jo, mít vyplé automatické aktualizace a je to. Stačí si stáhnout SP II. Ten se vyplatí. Všechno ostatní mi přijde pro normálního uživatele zbytečné.

                  0 0
                  • Marry  

                    SP2 je samozrejmost :-)

                    0 0
                    • maxtor  

                      Pro mě bohužel ne – mám jej zvlášť…

                      0 0
                      • Marry  

                        jeste kdyz sem se kdysi pripojil na net bez SP2 tk to rovnou neco stahlo, ze se mi po ripojeni na net do minuty restartoval PC. Byla na to pak nejaka zaplata, ale vyresil to SP2 v pohode :-). SP2 a poradnej Firewall a nemuzou na tebe ni kluci z Microsoftu :-)

                        0 0
                        • maxtor  

                          Něco jsem ti o tom zjišťoval a pokud jsou mé informace správné, tak na tebe nemůžou kluci od Billa Gatese vůbec. Nedostali pro účely zjišťování legality nebo nelegality jejjich software povolení od Úřadu pro ochranu osobních údajů ke shromažďování osobních dat. Jinými slovy – oni tě můžou upozornit, ale nemůžou si zjisit informace aby mohli něco podniknout. Sami by se totiž dopustili TČ neoprávněného nakládání s osobními údaji. Přijde mi to trochu absurdní.

                          0 0
                          • Marry  

                            Nekdo mi uz rikal neco podobnyho, ale rad sem se ty otravny ikony vpavo dole u hodin zbavil :-). Ale i tak diky. Proste Bikeforum neni jen o kolech :-)

                            0 0
                            • maxtor  

                              Stejně jsem ale nepochopil jednu věc: Půjdu do obchodu, koupím XPčka – pár lidem je půjčím, všichni si je nainstalujeme a začneme stahovat aktualizace. Jak Bill zjistí, že já je mám legálně a ostatní ne??

                              Pokud své legální XPčka musíš nějak zaregistrovat se svým počítačem tak druhý problém: Koupím XP nainstaluji a zaregistruji a počítač mi vyhoří nebo mi jej někdo ukradne – koupím nový, nainstaluji znovu (přece bych nekupoval nové XPčka) a co teď?? Mám XP, které jsem legálně koupil a které už byly zaregistrované s jiným kompem. Mám legální kopii??

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Tohle je jednoduché. Windows se aktivují na konkrétním počítači a to jak OEM, tak plná verze. Licence je u OEM pevně vázaná na základní desku. Pokud ti odejde a doložíš reklamaci, tak ti Windows aktivují znovu (v praxi se občas povede na tý jejich lince z nich novou aktivaci na OEM dostat jen tak, takže občas je možno je přehodit na jiný počítač). Pokud je to drahá plná verze, tak můžeš měnit počítač libovolně, jen tam vždy musíš volat znovu aktivovat, což je opruz. Takže pokud bys dal někomu zkopírovat svoje OEM XP dříve než je budeš mít sám aktivované na svém počítači, tak bys byl hodně blbej.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Při upgradu nebo výměně počítače máš u OEM win smůlu, můžeš si jít koupit nové. Tohle je jedna z výhod OEM win, nutí tě neupgradovat HW a tím za něj šetřit peníze a ve výsledku ještě ušetříš proti kradeným win :-)

                                  0 0
                                • MlokCZ  

                                  A kromě základní desky si můžeš měnit v počítači, co chceš a pořád budou fungovat. Dříve to ještě bylo na určitý počet HW prvků a fungovalo to, dokud se toho nevyměnilo hůře. Ta základní deska je průhlednější.

                                  0 0
                                  • maxtor  

                                    Už to chápu. Díky za vysvětlení.

                                    0 0
                                  • mar_tin1  

                                    urcite je to uz inak? mam len pocit, ze oem office ti nedovoli vymenit viac komponentov… ak sa nemylim…

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Win jsou určitě na základní desku, u Office teď nevim. Ty můžou být klidně jako dříve vše na určitý počet komponentů.

                                      0 0
                              • mar_tin1  

                                ked si kupis oem xpcka a das ich kamaratom, tak budu fungovat len tomu, kto ich nainstaluje prvy. po instalacii je tam totiz aktivacia, ktora znemozni dalsim pouzivat ten isty cd-key. ak ti zhori pocitac kde mas oem xpcka, tak mas smolu a musis kupit dalsiu licenciu. preto su oem o polovicu lacnejsie. ak mas krabicovu verziu, tak potom ti aktivacia prebehne na novom pocitaci bez problemov, alebo budes musiet aktivovat telefonicky v microsofte a vysvetlit im, ze mas novy pocitac… nie som si isty, pretoze zatial som mal v ruke len oem… ale v kazdom pripade krabicovu verziu mozes preniest na druhy pocitac. (s podmienkou, ze na starom ho nebudes pouzivat)

                                0 0
                • mar_tin1  

                  aha tak si to myslel… obist zabezpecenie v xp… nj. zakazat aktualizacie… aj to je riesenie. pozri na autopatcher.com najdes tam vsetky aktualizacie od sp2 v jednom baliku. akurat len na en verziu. cz zatial neexistuje… inak ja suhlasim s tym, ze win su predrazene… ale momentalne ich nemusim pouzivat. :)

                  0 0
                  • Marry  

                    nj…dik za odkaz…skoda ze mam tu ceskou :-(((…ale to je jedno. Stejne to puzivam jen na serfovani na internetu :-)))

                    0 0
                • goofy  

                  Na to je jednoducha rada. Kdyz davas instalovat aktualizace, tak dej proste rucni instalaci, a precti si, co ti to tam chce nainstalovat, a tu nehodici se skrtni…

                  0 0
        • MlokCZ  

          Asi tě překvapí, že dost lidí má. Já třeba mám doma legální úplně všechen SW. Ale to je fuk, i když nebude legální, tak nebude bootovací pouze v případě, že to zkopíroval nějaký hňup :-)

          0 0
          • wroum  

            hmmm, legalni uplne vsechen software… tak to ses bud hodne bohatej nebo mas prazdnej pocitac :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Hodně bohatej nejsem a za SW nejsem ochotnej moc utrácet. Asi bych si normálně všechno nekoupil, ale trošku mě k tomu popostrčila některá vyšetřování policie (včetně šetření v našem občanském združení přes který jsem připojený).

              Ono není moc peněz třeba, to jen všichni jsou zvyklý používat předražené softy, které jsou pro běžnou práci akorát příliš složité a jejich funkce nejsou třeba (tim myslím např. Photoshop a ne tvuj případ, když děláš grafiku).

              Pro představu co mám koupeno: jeden počítač doma je komplet na linux, tzn. náklady 0; já osobně až tak rád Linux nemám i když mi v něm taky všechno, co potřebuju chodí, takže to je méně používaný počítač především na net druhý počítač na windows, koupeno:

              • WinXP Prof OEM (potřebuju vzdálenou plochu i nastavení práv na NTFS a ještě občas ho mám připojený v doměně, proto ne Homy), cca 3500
              • Total Com., 900
              • ServU (ftp server), asi 1500 (teď z hlavy přesně nevim)
              • FlashXP, 500
              • Office 2003 tu nejlevnější verzi (přesně co potřebuju, tzn. Word, Excel, Outlook) a tohle byla jediná investice, kde jsem se dlouho nemoh odhodlat (jenže nemám open office rád, i když by mě na téměř vše stačily a neměl bych Outlook), 4500
              • Touratech (soft k GPS), 4500
              • NOD32, 1500 + 600 ročně
              • Linkage, 600
              • CloneCD+AnyDVD pak pack, 1200

              Celkem něco pod 20.000 a jen tak nic dalšího kupovat nebudu. Dále vše freeware se kterým jsem spokojenej více než s drahými softy (tj. hlavně irfanview, gimp, pspad, spybot s&d, 7zip, CDBurnerXP Pro). Možná jsem teď zapomněl ještě na nějaký freeware, co tu mám, ale jinak žádný další soft opravdu nepotřebuju.

              Ono u mnoha lidí je ten kradený soft velmi často neznalostí, že existuje často jednodušší a lepší freeware, v kterém by se základní věci naučili snáz a rychleji (a ty pokročilé, které tam někdy nejsou v 99% nepotřebují).

              0 0
              • Marry  

                no to uz sou treba CrossMAX SL :-). Zase na druhou stranu to chapu. Aspon mas klid a se vykrytej :-).

                0 0
                • MlokCZ  

                  No jo, ale oproti věcem na kolo je tu jeden zásadní rozdíl, že mi to vydrží mnohem déle a na kolo vše kupuju v mnohem kratších intervalech. Takže cenově proti kolu u mě pořád zcela cenově zanedbatelné (i když samozřejmě 20.000 už je hodně peněz). A můžu tu teď mít i libovolně hudby a filmů a jsem komplet krytej. A klid byl jeden z podstatných důvodů mě „akce legální SW“ :-)

                  0 0
                  • rock  

                    Hudba je jasná, ta je legální; s těmi filmy bych byl opatrnější; kopírování je (pokud vím) legální jenom tehdy, když nepřekonáváš žádnou ochranu – a tato podmínka už se začíná tlouct s používáním AnyDVD …

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ta podmínka u filmů je ale vždy splněna, protože ten film stahuju už dávno ve verzi bez ochrany (že bych kopíroval originální DVD s ochranou, to stejně nedělám). A i překopírování originálu, který ochranu měl se nedá prokázat, že to bylo kopírováno z originálu, který tu ochranu měl.

                      A pak je ještě trošku sporná ta „účinná ochrana“, jak je to přesně v zákoně nazýváno. Pokud to zkopíruju a ani netuším, že SW, který to kopíruje obchází nějakou ochranu (která není na obalu originálního nosiče označena), tak to není překonání „účinné ochrany“. I když tady, co jsem hledal se názory právníků liší.

                      0 0
                      • rock  

                        Ta podmínka u filmů je ale vždy splněna, protože ten film stahuju už dávno ve verzi bez ochrany (že bych kopíroval originální DVD s ochranou, to stejně nedělám). Tak to je něco jiného; hodně lidí si půjčuje DVD v knihovně a kopíruje. Na stáhnutí 4GB filmu to chce přiměřené připojení bez datového limitu :-/ …

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Já si taky někdy DVD pučuju, ale to se na něj podívám a vrátím, nemám potřebu si zálohovat DVD půjčovnu :-) A tahám především seriály (Stargate apod.) a rychlá linka bez limitu by byla.

                          0 0
                • fousek  

                  Myslim ze by se to dalo vsechno nahradit linuxovym resenim (v nekterych pripadech mnohem lepsim) az na ten touratech a linkage, ale sem si temer jist ze kdyz by nebylo zbyti tak by to wine vyresilo

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To byla asi reakce na mě. Tohle je hodně subjektivní otázka. Já mám (jak jsem psal) druhý počítač, kde téměř vše z těch win věcí funguje na linuxu a i když to funguje, tak spokojený s prací na tom vůbec nejsem. Ale na tomhle počítači nemám dost HW, který uvádím níže, co mám na druhém.

                    Hodně je otázka mnoha let zvyku, že na linuxu dělám minimálně. Ale spousta věcí by se mi na Linuxu řešila velmi obtížně. Tím myslím především grafika – Radeon 9200 a na druhém Radeon X300 (už jsem na tom linuxovém stroji vzdal rozchození origoš ati ovladačů a tím vzdal i akcelrovaný desktop a jedu pouze na KDE s generickými ovladači). Rochodit správně TV tuner, co mám, téměř nemožné. S audigy zvukovkou taky spousta práce. Pak jsem taky používal Stronga (teď už téměř ne), který na Linuxu není.

                    A pak mám velký boj s fonty na Linuxu, tak aby se mi líbily. Na LCD nesnáším clear type a jiné technologie vyhlazovaní písma (které na linuxu fungují když se s tim pohraje o něco lépe než na win, ale já je prostě nemám rád). A nevyhlazované písmo jsem v kvalitě win po x hodinách hraní nerozchodil (a to jsem tam rozběhal win fonty a další věci a stejně to byla pořád bída). Možná mám ještě někde chybu, ale zatim ani zkušenější na Linuxu mě s tím nepomohli (a to zase nejsem žádný linux začátečník). Takže tam jedu s vyhlazováním, což docela jde, ale mě se to nelíbí.

                    Pak ještě zmíním, že na Linuxu mě chybí Miranda, kterou mám už léta sobě perfektně přizpůsobenou a na Linuxu mě nesedla žádná z mnoha alternativ.

                    No a pak jedna zcela zásadní věc, kterou jsem tam uváděl. Občas připojuju ten počítač do domény kvůli práci (což nemůžu na linuxu nijak nahradit). A ještě jsem zapoměl zcela nutnou pro mě věc, vpn klient, který mi taky běží jen pod win (aby to šlo i po linuxem, muselo by být i jiné řešení na straně serveru, což nemohu ovlivnit). Další je Outlook a připojení na pracovní Exchange.

                    A pak je tu spousta detailů, které by mě vadily. Třeba občas se nepodaří otevřít nějaký dokument o OO (především powerpoint), který vždy v powerpointí prohlížečce ve win.

                    Prostě těch věcí je mraky, než abych provozoval i ten druhý počítač na linuxu.

                    0 0
                    • fousek  

                      No ten exchage je asi jako jedinej neresitelnej Tak to beru z5

                      0 0
                    • termit  

                      jen tak ze zvedavosti…co mate za vpn, ze zalezi na pouzitem klientovi?

                      jinak je to samozrejme o vkusu…dle me na centericq nemaji ani vsechny mirandy na svete :) (no flame pls)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Symantec, funguje to jen s originál klientem a to ještě jen se správnou aktualizovanou­ verzí.

                        0 0
                        • termit  

                          aha…tak to je fakt pruda, ze vas to takhle omezuje…

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Je to kvůli zabezpečení, který se u nás někdy trošku přehání. Podle mě tam nemáme nic, co za nějaký lepší zabezpečení stojí :-) Ale snad teď bude časem webová verze vpn, která už poběží na všem a se všim.

                            0 0
                            • termit  

                              no me prijde zvlastni vynucovat si konkretni verzi softwaru…ikdyz pak mas lepsi kontrolu site…njn…nenadelas nic… :) my mame nastesti sit postavenou na ciscu, kteryzto ma clienty i pod linux a koneckoncu koncentrator si verzi ani konkretniho klienta nevynucuje…res­pektive to tak neni nastaveny…:)

                              0 0
              • wroum  

                tomuhle rozumim, pokud potrebujes takhle levny programy, tak bych si je pro klid duse taky klidne koupil ale ja mam v kompu treba ten Photoshop (7 a CS), indesign (CS), quark (4.11) , illustrator (7,8,10,CS), Acrobat 6.0 proffesional + distiller… proste bych se dostal asi tak na stovky tisic Kc a to je na pocitac, kterej nevydela ani sam na sebe docela dost penez :-/ a bohuzel zadnej freeware mi tohle nenahradi

                jo a akorat este ten paskvil Corel mam ve trech verzich a vsechny legalne, ale tam je zas zverstvo za neco tak dementniho vubec nekomu platit…

                s posledni vetou souhlas i kdyz treba photoshop mi prijde mnohem intuitivnejsi a logictejsi nez jednodussi amaterskej infanview a o jeho moznostech ani nemluve

                0 0
              • goofy  

                Tohle se da uhradit. Kdyby mi stacily tyhle software, tak jsem zavodou, jenze momentalne mam nainstalovany treba Autocad, Archicad, Spirit 10, Nexis, a to bych musel rozprodat rodinu na organy, abych na to mel ;-)

                0 0
          • maxtor  

            Já jsem si raději pořídil kolo:-))

            0 0
            • Marry  

              taky snadny rozhodovani…koupim si original AutoCAD nebo kolo…:-))

              0 0
              • wroum  

                njn, kolo proste pres kabel nestahnes :-D

                0 0
                • maxtor  

                  Aspoň zatím…

                  0 0
                  • Marry  

                    to by bylo husty kdyby se daly veci krast stejne jako programy :)…treba auta…kola…a tak :))) kazdy by mel vsechno a nikdo by se kvuli penezum nezabijel :)

                    0 0
              • rock  

                Kup si alternativu AutoCADu (ProgeCAD např) a jsi za vodou … ve 2D určitě (ACAD LT nahraddíš zdarma, 99.9% kompatibilita), 3D nemám odzkoušeno, ale ProgeCAD ve verzi profi by s tím neměl mít problém (cca 250E) …

                0 0
          • Marry  

            mas muj obdiv :-)

            0 0
        • wroum  

          JA :-D

          jedinej legalni program :-D

          0 0
        • Smazaný účet  

          já jsem si zlegalizoval domácí win tím že jsem se stal zaměstnancem čvut… :o)

          0 0
        • Vojtas  

          ja ne, ale videl sem krabici od legalnich woken ! :-)

          0 0
        • Krys  

          Ja. Office tiez.

          0 0
        • petebike  

          ja mam origos XP home, ted me jen mrzi ze vysla Vista a ja si koupil XP :-(

          0 0
          • fousek  

            Kdy sis je kupoval? Pokud nekdy tedkon tak by si mel mit v balicku nejakej kupon na Vistu, kdyby si ji nejak mermomoci chtel tak muzu jeden venovat, ale nejspis se to tyka jen OEM produktu

            0 0
          • mar_tin1  

            to bud rad :)

            0 0
          • vlk  

            Nemá tě co mrzet-Vista v té nejnižší licenci stojí zahouby-a ta nejdražší nemá smysl-většinu toho co naslibovali, tak v oficielní verzi není, navíc asi po hodině po instalaci jsme ji dostali do modré obrazovky-a 470MB paměti co zabere jen systém po startu-to je brutus a to i pro modulární operační systém. Bude mít smysl až po vydání nějakých SP. Až tam bude mít airo více funkcí a bude ten nový souborový systém-jestli vůbec někdy bude.Kašli na Visty. Microshiti trpí poslední dobou zajímavým paradoxem. Když nepočítáme Linux/Unix tak největším konkurentem Windows Visty jsou Windows XP a největším konkurentem Office je zase Office(starší verze).

            0 0
            • MlokCZ  

              Ale to že spotřebují Visty hodně ramky, není tím, že by ten systém byl o tolik náročnější na paměť (o malinko je, ale rozdíl je dost malý), ale tím, že konečně je tam fungující správa paměti. Tzn. systém využívá ram, když ji má a neswapuju (a ne jako XP, který mají 1,5GB volný ram a přitom stejně swapujou). Takže konečně se správa paměti chová správně jako tomu je v Linuxech už řadu let. A právě tahle vlastnost patří k jedním z těch nejdůležitějších co Visty přinášejí.

              0 0
              • vlk  

                To se ukáže až časem při práci-když měl ten NB 1GB paměti, tak se mi prostě využití 480MB systémem zdálo moc.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Mě Visty neswapujou vůbec a je to při práci znát. Ale na všech počítačích, které používám doma nebo v práci včetně notebooku mám 2GB paměti. Na XP to pak doháním tím, že mám vypnutý swap (což je super hlavně na notebooků, kde je pomalejší disk – je pořád o dost pomalejší i když je taky 7200 otáček). Tam je ale někdy problém, že to občas nějaká aplikace nerozdejchá, naštěstí teď žádnou takovou nepoužívám.

                  0 0
              • PetisV  

                Zdar …ty jo a to že "konečně funguje správa paměti víš jak ? " …:o))) z praxe ? :o)))

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jo, to vim i z praxe, máme je už naistalované v práci na cca 10 počítačích, z toho na jednom svojem.

                  0 0
                  • PetisV  

                    No určitě je to dlouho, takže přeji ať vám slouží :o)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      2 měsíce je tam mam. A nechci je tu nějak hájit, jen jsem psal jednu konkrétní věc, kterou konečně pořešili. Jinak je tam zase spousta jiných problémů, který v XP nebyly, takže nemůžu říct, že jsem z nich zrovna nadšený.

                      0 0
                • MlokCZ  

                  Ono i na těch XP s vypnutym swapem to jde (ovšem je trapný, že si to tak člověk musí řešit + to lze samozřejmě jen když je hodně ramky).

                  0 0
              • fousek  

                No tak to mi vysvetli proc mi linux s desktopem zabira 50–60 mb ramky? (mozna u gnome nebo KDE by to bylo vic, ale urcite to bude do 100 mb)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Celou dobu srovnáváme náročnost na ram oproti XP. A s KDE když mi běží na Linuxu všechny služby jako na win je to dost přes 100MB. Ale nehodlám tu rozpoutávat flame win x linux, ať si každý používá, co mu vyhovuje (taky používám obojí).

                  0 0
                • MlokCZ  

                  A ještě dodám poslední příspěvek k té ram. Těch 470 MB se taky nedá brát přesně. Moje instalace už vyladěných (a to ne zcela, na to jsem ještě neměl čas) Vist zabírá po starto mnohem méně (schválně neuvádim hodnotu, ať se to dále nerozebrírá, ale je to někde v rozmezí zhruba kolem 3/5), ale v tom jsou už věci mimo OS a týkající se notebooku (vpn klient, antivirus, ovladače a SW k wifině, bloutooth, atd.), které na stolním počítači na Linuxu nemám.

                  Uzavřu to s tím, že Linuxu stačí ramky o něco méně, ale ten rozdíl není nijak drastický a alespoň pro mě v rámci současnýho HW zcela zanedbatelný.

                  0 0
                  • fousek  

                    Ja bych to uzavrel tim ze linuxu staci 1/2 s desktopem a 1/4–1/8 bez:-)

                    0 0
    • wroum  

      ja sem sice uplnej looser co se nejakejch instalaci a tak tyka, ale mam dojem ze kdyz v BIOSu nastavis bootovani z CD, tak zadnou disketu nepotrebujes a vsechno si to vezme z CD s Windovsama co je v mechanice, ale jak rikam nejsem odbornik a klidne se muzu mylit.

      BTW. proc Milenia, XP mi prijdou o nekolik trid lepsi…

      0 0
      • wroum  

        tak nez sem dopsal odpoved tak moje slova potvrdilo dost lidi :-D

        0 0
        • TheIF  

          Jedině by měl SATA HDD jinak je FDD na nic. Už ať vyjdou ty CZ Visty kdo má pak vždycky shánět disketovku…

          0 0
          • wroum  

            sice vubec netusim co rikas, ale asi mas pravdu :-D

            0 0
            • game_over  

              to je narazka na nutnost instalovat ovladace na RAID pri instalaci Windows, vyresil jsem to tim ze RAID jsem v BIOSu vypnul

              0 0
          • mar_tin1  

            a xp sp2 instalacky nestacia?

            0 0
            • MlokCZ  

              To záleží na konkrétní desce a chipsetu a jestli použiješ Raid nebo ne. Třeba na mojí desci se southbridgem ULI 1575 při instalaci WinXP na Sata disk jen zatrhnu režim kompatibilní s ATA. Pak naistaluju Win a ovladače Sata a pak to v Bios zpět přehodim. Žádná disketa netřeba. Třeba na nForce to takhle nejde a disketa třeba je.

              Nebo je možnost si udělat vlastní instalačku XP do které se zakomponuje ovladač pro daný chipset.

              U Raidu opět záleží na konkrétním řadiči a chipsetu, některé Raidy se tváří nativně pro systém jako jeden disk a bez diskety to opět lze naistalovat. Některé ne, jako opět nForce.

              0 0
          • fousek  

            vy chudaci wokynkari:-)

            0 0
    • Martin  

      zde www.bootdisk.com/bootdisk.htm si stáhneš obraz bootovací diskety pro patřičný systém a potom stvoříš tu disketu. nabootuješ z ní, přepneš se na cedečko a pustíš instalaci

      0 0
    • kajulka2  

      Pokud Ti ty Me ještě běží, tak si vyrob spouštěcí disketu z nich někde je tam volba na formátování a vytvoření spouštěcího disku. No a potom z ní nastaruj systém, vraž cd s Me do mechaniky, zkopíruj složku win z cd na disk a instalaci spust z pevného disku, je to lepší kvůli případnému doinstalování součástí win, nebudeš muset hledat cd, win si pamatujou odkud byly instalovaný. A když už v tom budeš, tak je nejlepší mít na me samostatnej oddíl na disku a data jinde, protože tyhle starý wokna je lepší instalit na prázdnej, čistě zformátovanej disk(ne jako xp, těm je to buřt)

      0 0
    • Pi†el  

      fuj.. co blbnes.. nic horsyho asi nainstalovat uz nemuzes !

      0 0
      • termit  

        pod to se podepisu…horsi system jsem snad nemel…

        0 0
        • dieegoo  

          vy jste všichni nějaký ujetý s tím podepisováním :) ale je to fakt, ME byly hroznej systém.

          0 0
      • enjoy  

        mel jsem je dlouho.a byly dobry.resp. ja nikdy nepoznal rozdil od dvoulitru nebo XP.je to uplne jedno na normalni pouzivani. a s tim nejhorsim systemem.. to budou nejspis stesky lidi,co dokazou v kompu leccos podelat:-)

        0 0
        • wroum  

          to bych nerek, spis nechapu jak si muzes troufnout neco takovyho napsat, kdyz nepoznas rozdil ME-XP-2000. ja tam vidim rozdily vylozene zasadni a to sem beznej uzivatel, zadnej programator ci jinej posuk.

          0 0
          • Krys  

            Opatrne s tymi vyrazmi, su tu programatori. :) S tym co si pisal, ze mas na kompe nainstalovane, nie si bezny uzivatel. Bezneho uzivatela nezaujima jadro „operacneho systemu“. Pre neho je dolezite GUI. A to sa vo wckach moc nemeni.

            0 0
            • wroum  

              ty programy co sem kdy potreboval sem rozbehal vsude, ale horsi to je treba s hrama, ktery pod 2000 bud nefungujou nebo maj jinej problem.

              0 0
          • Smazaný účet  

            me by zajimaly ty rozdily 2k-XP teda… :o)

            0 0
            • wroum  

              co je 2k?

              0 0
            • fousek  

              Minimalne ten ze win2k se musej instalovat na 1. partition, maj problemy s vicejadrovejma procesorama nejsou 64bit. neumej nativne palit CD, neumej otevrit zip, nemaj prohlizec obrazku? a dalsi blbosti co BFU u XP oceni a asi to nejzasadnejsi skoncila u nich podpora ze strany MS

              0 0
              • Smazaný účet  

                win xp 64 bit by byly sikovny kdyby pro ne byly dostupny ovladace i nebeznyho hardwaru. ja pod nima nerozchodil ani jednu tv kartu treba. podobne digifotak co potrebuje driver etc.

                0 0
            • wroum  

              aha tak jak mi bylo vysvetleno tak 2k jsou 2000 :-) a mezi tema a XP je veeeelikej rozdil. vsechno co v XP hned po pripojeni funguje, tak to musis v 2000 instalovat a je jedno jestli to je flashka nebo tiskarna. Nektery hry pod 2000 vubec nejedou a nektery jedou ale nejdou treba ukladat pozice – tzn priste opet od zacatku (roler coaster tycoon napr). cokoliv je na XP intuitivni a jednoduche az automaticke, na to potrebujes u 2000 aspon jednu vysokou skolu. a pritom mi XP prijdou vyrazne stabilnejsi – min erroru, min chybovejch hlasek, nepadaj tolik a celkove sou vic user friendly.

              0 0
              • termit  

                ja udelal nejlepsi zkusenost s w2k, co se tyce woken…takze je to asi na vkusu kazdeho soudruha a mozna i na shode nekolika dalsich okolnosti…treba xp vsem funguji a fungovala, ale kdyz prisly tak se s mym hw proste nejak nesnasely a padaly 3× tolik nez w2k…ted v praci drzi a nic proti nim rict nemuzu…

                0 0
                • wroum  

                  ja mel 2000 do nedavna v notebooku a taky po vyladeni a nainstalovani asi miliardy ovladacu fungovaly docela obstojne (ale bez her), nicmene v jejich uziti pro domaci bezne ucely vidim fakt problemy – ne neresitelny, ale zbytecny, protoze XP jsou v tomhle proste dal. jinak uplne zezacatku sem jel na nejaky betaverzi XP a ta byla lepsi nez prvni ofic prodavane XP.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  asi tak. ja jakmile chci u xp trochu pokrocilejsi nastaveni, tak penim. a chybove hlasky… jakmile tejden neni notebook na siti uz prudej ze je antivir starej… na chvili rucne vypnu firewall a uz mi nabizej jak resit problem… furt by me chtely provadet cistenim plochy… :o)

                  0 0
                  • fousek  

                    to centrum zabezpeceni se da celkem snadno vypnout

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      centrum zabezpeceni nevypnu, je spojeny s avastem a keriem, jen hlasky. to tady u sebe v praci mam vypnuty… ale u slecninyho notebooku nemam odvahu ani chut vsecko prenastavovat. prijde mi stupidni, ze abych s tim moh nerusene delat, musim prakticky vsecko povypinat. no, ovsem vzhledem k tomu ze pro MS jsou 2k mrtvy, asi zacnu experimentovat s orezavanim XP pomoci nlite…

                      0 0
                      • fousek  

                        no ja sem to delal asi pred rokem takze nevim presne, vim ze vysledek byl ze me to uz nevotravovalo:-), jinak mam dojem ze centrum zabezpeceni je vychytavka SP2, takze starsi by nemeli otravovat

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          hele, a to bys treba moh vedet, jak udelat, aby mi po pripojeni flashky nebo vlozeni cd nevyskakovalo okno „pruzkumnika“… i dyz vypnu vsecky automaticky akce podle obsahu, zadam nic nedelat, furt skacou…

                          0 0
                          • cejny  

                            je to zahrabany nekde ve sluzbach systemu, kdysi sem to vedel, snad si kamos jeste spomene kde je to zahrabany, to co ti vyskakuje stene k nicemu poradne neni

                            0 0
                      • ravo  

                        U naistalovaného systému je nejednodušší cesta „start“-„ovládací panely“-„nástroje pro správu“-„služby“ a zde všechny neotřebnosti uvést do stavu „zakázano“. Nlite je v pohodě, ale někdy to zabere fůru času než si vytvoříš tu „správnou instalaci“. Další problém Nlite je v tom, že pokud tebou vytvořena istalace je očesaná o něco, s čím jsi nepočítal, že to budeš jednou potřebovat, tak to prostě nerozchodíš a můžeš instalovat znovu…

                        0 0
                  • termit  

                    ja jsem zase nepricetnej z officu…pac jak zacnu neco psat tak vyskoci hlaska, jestli chci nainstalovat automaticke opravy…kdyz dam, ze ne, tak po 3 slovech to vyskoci zas…zkousel jsem prohledavat nastaveni a snad jsem tam i naky veci povypinal a myslel jsem si, ze i automaticky opravy a podobny veci, ale nemelo to valnej vyznam…sere me to furt…jeste chvili a zlomi me to, abych si to nainstaloval, ikdyz to vubec nechci…

                    0 0
              • cejny  

                asi tak pred xp byly dva typy systemu od ms, na osobni pc (95, 98, me- nemely zabezpeceni a funkce k nasazeni na siti jako servr,…) a WIN NT (bylo jich vic a byly zamereny na nasazeni na siti jako „servry“ nebo neco podobnyho a ruzny veci na nich nechtely jet, holt jine nasazeni), xp jsou spojeni osobni a nt rady a lisi se home, pro,…

                0 0
                • wroum  

                  jo to ja vim a protoze sem mel skutecne vsechny (vcetne win 3.11), tak sem se divil ze Enjoy nevidi zadnej rozdil, ale je fakt, ze muj deda taky ne…

                  0 0
            • ravo  

              Ten nejdůlžětější rozdíl je v tom, že u Win2000 neexistuje žádné ověřování pravosti, takže klid a pohoda ať už je máš legálně nebo ne.

              0 0
          • enjoy  

            tak povidej.zuzime to na zasadni rozdily mezi ME a XP.jsem skutecne zvedav.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak jen pár důležitých rozdílů, na vyjmenování dlouhého seznamu teď nemám náladu:

              • kernel (u XP chybně napsaná aplikace neshodí jádro systému, což je velmi důležité pro každého, protože ve všech aplikacích jsou nějaké chyby a není nic horšího, když mám otevřeno více aplikací a kvůli celé lehne celý OS a přijdu o několik desítek minut nebo i hodinu neuložené práce + než systém znovu naběhne a vše pustím)
              • pod ME nefunguje spousta aplikací (o hrách ani nemluvě)
              • pod ME po instalaci nefunguje bez ovladačů téměř nic a na spoustu nového HW ovladače pro ME už nejsou
              • bezpečnost počítače s ME připojeného do netu je špatná (tohle je problém hlavně pro obyčejného uživatele, který si tu bezpečnost nedokáže zajistit jinak) a to jak už několik let omezenou podporou ze strany MS a taky třeba neexistencí interního Firewallu (běžný uživatel neví co to FW je, takže si tam žadný lepší alternativní stejně ani v jedněch z těch verzí nedá)
              0 0
              • MlokCZ  

                a ještě jsem zapomněl jednu velmi důležitou věc pro novější počítače – chybějící podpora dualcore.

                0 0
              • enjoy  

                kdyz si to po sobe prectes,tak zjstis,ze jsi akorat rekl,ze je to uz starsi system.nic vic.o dual core a spouste novejch veci,o kterych mluvis ME nemohly mit ani paru.to je snad kazdymu jasny. ja vim jak k tomu pristupujes,ale ja kdybych si ted naistaloval ME,tak s nima uplne normalne pracuju.zacinal jsem na kompech kdyz 386 DX40 stala 35000,– na ktery jsem zacinal,tak mi tady nerikejte co funguje a jak.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Taky si všimni, že jsem narozdíl od ostatních nenapsal jedinou větu o tom, že jsou ME nějak extra špatné. Já jen jmenoval rozdíly, když jsi k tomu vyzval. Pokud by to bylo na nějaký hodně starý počítač, obzvlášť s ramkou pod 128MB, tak proč je nepoužít. Pro XP jsem já osobně až od 256MB. Ale to jádro by mě osobně štvalo hrozně moc. Pro mě je stabilita systému prioritní. Jeden z počítačů mě běží nonstop a na XP mám pokaždý uptime kolem 3 měsíců a pak přijde nutný restart kvůli nějaký debilní aktualizaci. U ME bych si o té stabilitě mohl nechat jen zdát.

                  0 0
                  • enjoy  

                    mne stabilita prijde prave hodne podobna,ale mozna jsem uz jenom zapomnel.. jak si rikal,ze ti ME pri nejakym breaku poserou uplne vsechno,tak to XP umej uplne stejne.jenze ty dlouho delaj jakoze nic,nevedi co se deje tak radsi zamrznou a po deseti minutach napeti te stejne poslou do…s hlaskou sorry,stala se chyba,mam to poslat billovi? to ME ti to aspon vsechno zmrvily bez cekani:-)).ale stejne,kdyz jsem je vedome nepretezoval(a ze to vzdycky bylo vcas poznat),tak fungovaly. zase na druhou stranu,hajim je proto,ze kdyz me posadili pred linux tak jsem akoat rekl „byly…“.takze ja jsem s windows asi nadosmrti.

                    0 0
                    • Blade  

                      Myslím, že o tý stabilitě je to hodně. Ve Win 98 a Me nebylo problémem i několik tvrdých restartů denně. Tam se kousl explorer, tam nějaký hra… Co mám XP se SP2 jsem za vodou, není problém několik dní bez vypnutí…A pak vypínám počítač stejně jen proto, že už nemám co stahovat ;-)

                      0 0
                      • enjoy  

                        hele vis kolik prej stoji kdyz nechas komp jentak v zasuvce?proste ze je pod proudem,ale nebezi?prej 1800,– rocne.mazec ne?a co tepve kdyz bezi:-).jesteze vypinam upsku:-)).a monitor taky:-))

                        0 0
                        • pos3k  

                          jedno co mam ulozene :-) www.redaktori.cz/?…

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Já mám třeba svuj počítač změřený, protože mě to zajímalo, když mi doma běží nonstop. A když na něm nepracuju, tak mi bere v průměru dost pod 100W a měsíčně když započítám i dobu, kdy na něm dělám (ono to není o moc více, protože LCD žere málo a i když u něj sedím, tak většinu času není zatížený), mě vyjde za elektřinu něco přes 200. Takže nejsem na o moc vyšší částce než uvádíš a to při nonstop zapnutém.

                          A když už ho vypínám (to se týká druhého počítače), tak jsem na tom stejně jako ty, vypínám ho úplně (tedy přes vypínatelnou zásuvku, UPS u něj nemám, tu mám u toho, co druhého).

                          0 0
                          • pos3k  

                            ja mam teoreticky spotrebu jednopo pc kdyby bezel nonstop cca 360 kc mesicne, nonstop sice nebezi ale nekdy treba bezi soucasne 2 hodiny 2 PC , s tim ze ja jsem hlavnim elektrozroutem :-)

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Hodně záleží na cpu a grafice, používám C&Q u AMD (takže cpu běží téměř pořád jen na 1GHz a přitom je spotřeba velmi slušná) a grafiku mám Radeon X300 (hry nehraju) s pasívem.

                              0 0
                              • pos3k  

                                jasne pokud bych chtel tak podtaktuju, zapnu C&Q u horsiho pc, u pentia sasit nebudu, navic kor kdyz „palim uhli“ pro vyzkum rakoviny www.worldcommunitygrid.org/

                                do bytu jsem naladoval setrivky,zhasinam kde se da, pc jsem i vypinal celkove (ted mi odesel jeden zdroj s vypinacem, daval na 12 V vetvi 13,2V), a jediny co bylo a je pres noc pod stavou je lednice a modem :)

                                0 0
                    • goofy  

                      Akorat ze u ME ti to shodilo sytem, u XP ti to nahodi jenom tu hlasku…

                      0 0
                      • enjoy  

                        …hlasku veskery vsechno co ti bezelo.tak to pak stejne casto davam restart.cili ME byly vlastne chytrejsi:-))

                        0 0
                        • enjoy  

                          …hlasku a veskery vsechno..

                          0 0
                        • goofy  

                          No ze davas restart ty, kdyz to neni treba… :o)

                          Jinak priklad: spustim film, ktery je blbe grabnuty, BSplayer se kousne, hodi chybu, a vypne se. U ME uz bych restartoval. Vetsinou si poustim serialy jako pozadi k praci v CAD-u, cili by tam urcite bylo neco neulezeneho = v ME rozbijeni klavesnice :-)

                          0 0
                    • MlokCZ  

                      Pokud u XP s aplikací spadne i systém, tak je chyba buď v ovladačích, HW nebo to musí být aplikace na nízke úrovni (třeba na úrovni ovladače systému jako např. Daemon toolsy) a to 99% aplikací není (mě aplikace XP neshodila snad nikdy nebo si aspoň už nepamatuju). V ME systém shodí jakákoliv aplikace.

                      0 0
                      • Krys  

                        Na zaklade vlastnych skusenosti mozem potvrdit. XPcka mi zatial zhodil len pokazeny ventilator na chladici procesora, neaktualny driver grafickej karty a zle nakonfigurovany Outpost. Ziadnemu „normalnemu“ softu sa to za 4 roky intenzivneho pouzivania nepodarilo.

                        0 0
                    • Manas  

                      Hod si tam Win98 SE, a budes mit pokoj. Rozhodne lepsi nez ME. A samo firewall a antivir.

                      0 0
                  • raceman  

                    k té RAMce, XPčka se daj stáhnout i na cca 80 mb v ramce, takže by jely i s 128 mb ramky v poho, ale nemohl bys na nich skoro nic jiného spustit :-)

                    0 0
                    • enjoy  

                      ze tys to proste musel napsat…:-)))

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Ano dají, dokonce ještě o malý chloupek níže, jenže je to hodně práce. Ale mít 40MB volných na aplikace je pořád příliš málo, jak už píšeš.

                      0 0
                      • raceman  

                        jj dá třeba i na 60 mb, ale už sou vyplé všechny síťové služby

                        0 0
        • fousek  

          No nejses moc narocnej uzivatel, skoro jako moje babicka ktera pocitac videla parkrat v zivote

          0 0
          • enjoy  

            ale notak…

            0 0
          • MlokCZ  

            To ale ani být nemusí, teď jsem tam narychlo vyjmenoval pár základních rozdílů a ty se všechny týkají i úplných začátečníků. Tim neříkám nic o tom, jaký je enjoy uživatel, protože to nevim.

            0 0
            • fousek  

              Jeste si zapomel na to ze to je 1 uzivatelskej system, coz je taky dost zasadni. 2 enjoy: Ono teoreticky je super system i DOS a docela bezpecnej, protoze pripojit dos do site je takovej problem ze si na tom vylame zuby skoro kazdej, akorat je starej a nic na nem nefunguje

              0 0
              • MlokCZ  

                To máš pravdu, i doma těch více uživatelů na všech počítačích používám.

                0 0
              • enjoy  

                samy blaboly..:-).uvazujte kluci uz trosku realne zase:-).od takovejch pesimistu si tak nechat neco recenzovat:-)

                0 0
                • fousek  

                  :-), no ono kdyby si byl treba spravce treba jen 10 PC na kterych pracuji BFU tak ti garantuju ze kdyby si na nich mel nainstalovane winME tak nedelas nic jineho nez chodis od jednomu k druhemu a vseljak se to snazis udrzet v chodu. To u win2000 a winXP o nich ani nevis, tak maximalne te zavolaj ze jim nejde naistalovat tenhle programek a ty je posles do …, protoze nemaj si co instalovat programky, ale pracovat

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tak on to myslel hlavně kvůli domácímu použití (v práci to je jasné, tam máme 400 počítačů a to bohatě stačí i s XP + 2000). Ale i doma se to může hodit, na obou počítačíš mám doma 4 různé uživateli s různými právy a individuálně nastavenými profily.

                    0 0
    • cejny  

      asi to blbe radim, ale co? :-) milenia sem nikdy neinstaloval, ale melo by to jit bez problemu, cd by melo byt botovaci (nastavit cd-rom jako prvni na botovani v biosu), naskoci ti asi nabydka spustit instalaci nebo prikazovou radku (hodi se pokud musis formatovat nebo menit oddily = disky, dela se to pres program fdisk, kterej pustis z prikazove radky nebo si ho musis najit na tom cd a pustit ho z umysteni, aspon win 98 se to pri instlaci neumely)

      jinak naco win me, oproti win 98se jsou horsi, neni tam vubec dos, takze ho nepustis po startu

      a k te aktivaci win xp na jinym stroji, co vam brani mit instalacku kradenejch a aktivovanejch xp a pri instalaci zadat svuj serial, mrkvosoft to nepozna jeste existuje (mam doma) programek na zmenu jiz naistalovanejch xp

      0 0
    • atrex  

      hehe jsem si přečetl nadpis threadu a řikám si, co to je zase za blbost, jaký vyhraj mě…

      0 0
      • SoLaX  

        :-D Ja to cet stejne.. Uz sem videl, ze tu nejaka dvacetileta modrooka bruneta vyhlasila nabor na novou reality show :-)

        0 0
    • kudlanka32  

      podle me winME nestoji za preinstalaci.­....chapu ze pokud to mas koupeny tak je nesmysl si porizovat dalsi okna ale win me je hodne nepovedeny experiment od M$

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.