• nox159

    zdravim,

    chtel bych se zeptat na nejaky napoj ci tabletky na regeneraci + osobni zkuzenosti a poznatky. chtel bych to brat celkem pravidelne tak cca 5 dni v tydnu. zkousel sem regener od nutridu a spokojenost az na to ze mi ta jedna plechovka, podle doporuceneho davkovani, vydrzela tak tyden. takze za mesic by me to stalo cca 1200 coz se mi zda celkem dost.

    znate nekdo neco vyhodnejsiho. nemam s tim jeste tolik zkusenosti jak jiste vecina z vas a nemam toho ani tolik vyzkouseneho tak bych byl rad kdyby mi nekdo poradil

    predem vsem diky

    0 0
    • destr  

      Já používám after activity po každym náročnějším tréninku, a asi to trošku funguje, bo co to ted tak měsíc neberu (bo to nemám), tak to následující den vždycky cítím.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Jo, Penco AA je dobrej vyprošťovák. Piksle mi vydrží sezónu. Ještě můžu Penco MD, kilo mám taky na rok.

        0 0
    • Rychlej turista  

      Asi chceš slyšet něco jiného, ale ptáš se na osobní zkušenosti a poznatky a ty jsou v mém případě takové, že od bobulí nejrůznějšího druhu i množství, jsem se po mnoha létech dopracoval k suchým rohlíkům.

      Určitě to ale zcela nezatracuji, občas – v odůvodněných případech, zobnu sem tam něco i dnes, ale to je opravdu jen sem tam, když je k tomu důvod a 1 200 Kč měsíčně se dá utratit určitě prospěšněji.

      Proti čemu jsem ale jednoznačně, je pravidelné a bezdůvodné zobání, které ti v ničem neprospěje.

      0 0
      • nox159  

        dik za reakci, nechci to brat bezduvodne ani ne jen tak pro pocit. jen sem vyzkousel ten regener od nutridu a subektivni dojem byl ten ze to pomohlo :)

        jinak az tak dobry zrak nemam a neprectu co je napsane na tech krabickach nemoh bys mi napsat treba nazvy dvou co jsou podle tebe dobre?

        0 0
        • Tomys  

          Ten Regener od Nutrendu dávám po 24 hodinovce a těžkým závodě.Spotřeboval jsem za sezonu asi dvě plechovky.Jinak po normálním i delším švihu-regenerace-hodnotný jídlo, sprcha, spánek…

          0 0
          • Medunka  

            Souhlas s poslední větou, ještě doplním – dostatečný přísun tekutin.

            0 0
            • Tomys  

              Ano Medunko, máš pravdu, na to jsem úplně zapomněl, to je také hodně důležité a někdy i důležitější než sprcha- když se spí třeba na stavbě:-)

              0 0
              • Medunka  

                Naštěstí na stavbě už nespím ale kdyby jo, tak to by chtělo pořádný teplý spacák ať je člověk hezky v teplýčku a může regenerovat :-)

                0 0
        • Rychlej turista  

          Když dva, tak tedy dobře. Na té almaře nejsou, ale co občas používám je Penco AA a MD. První baštím hned po megavýkonu, srovná mi očička, umožní doplazit se do koupelny a druhý den si dát pokračování. MD je moc dobrý ionťák, doporučuji grepovou příchuť.

          0 0
          • nox159  

            takze jsou podle tebe lepsi kokteily nez tablety?

            0 0
            • Rychlej turista  

              To AA je určeno přesně k tomu, jak níže píše Zerocool. Je to vyprošťovák hned po výkonu, s okamžitou účinností a urychluje regeneraci, takže druhý den jsi schopen si zase naložit. Další v řadě od Penca je PS (to je to jídlo asi do dvou hodin) a poslední P. Praktický význam má ale jen to AA, ostatní už snadno nahradíš jídlem ve skladbě, jak Zerocool psal. Obecně platí, že před výkonem, v jeho průběhu a těsně po něm bílkovin co nejméně a cpát je do sebe, když se člověk válí. Takže na noc a ve dnech volna.

              0 0
          • Hornet  

            Penco AA a MD som tiez pouzival, ked som viac jazdil, AA hlavne po vela km, ked je clovek vystaveny, funguje spolahlivo. Po nejakych kratsich treningoch to nema vyznam.

            0 0
    • nsrb  

      Po tréninku ti dost pomůže jakýkoliv gainer,nebo můžeš zkusit nějaký protein s kompletním spektrem aminokyselin,můžeš si také dát tvaroh např. 250g žlutý měkký od želetavy má 18.2g bílkovin na 100g(kaseinu)a 2 celá vejce,ale po syrovátkovém proteinu se zregeneruješ podstatně rychleji,nejlíp mi funguje kombinace nějakého syrovátkového proteini ihned po výkonu a ten tvaroh(můžeš ho s vajcama rozmixovat s vodou nebo s mlékem a vypít což je snadnější něž když ho jen tak dlábíš lžící)před spaním.Nechci dělat reklamu ale nejlíp finančně(cena/kva­lita)vychází pro nákupy doplnků výživy například 4fitnes.cz,now­cz.cz, ronie.cz, fitsport.cz

      0 0
      • nox159  

        dik jinak podle me ( „nezkuseneho“ v tehle problematice) neni 18,2g bilkovin moc ? U cyklistiky jde spis o sacharidy nez o bilkoviny ne? sacharidu hodne a bilkovin malo nebo se pletu? vic bilkovin tak po silovem treningu ne?

        0 0
        • Rychlej turista  

          Sacharidy jsou zdrojem energie, ale tu je třeba nejdříve z tech sacharidů vyrobit. A to se děje ve svalech. Nejíš bílkoviny – nemáš svaly a tedy ani není kde tu energii vyrobit. Při vytrvalostním sportu spotřebuješ i spoustu bílkovin (jednoduše proto, že výkon trvá dlouho) a ty je třeba doplňovat. Někdo je do sebe sype v prášku, já dávám přednost pořádné poctivé flaxe a v mase se opravdu neomezuji. Problém je, když se člověk neudrží a zbouchá i to tučné okolo :-)

          0 0
          • nox159  

            tak ja mel za to ze bilkoviny jo ale jen v omezenem mnozstvi, sacharidy by meli tvorit 65–85% potravy zbytek tuky a malou cast kolme 5–10 % bilkoviny takhle sem to cetl v nejakych odbornych knizkach i lidi ktere znam osobne a ( myslim ze jim muzu verit) mi tvrdi ze co nejvic sacharidu a bilkoviny jen tak trochu.

            a ty mi tu tvrdis opak X Zerocool se tady taky priklani k tem sacharidum pred bilkovinama

            tak jak tomu mam rozumet?

            0 0
            • Rychlej turista  

              Zerocool má samozřejmě na mysli nejíst bílkoviny hned po výkonu.

              Zajdi si na KPO, ať si to trošku ujasníš, tam je to hezky popsáno.

              0 0
              • nox159  

                ja sem v tom jasno mel, ale nejak me zmatlo tohle:

                nsrb

                nejlíp mi funguje kombinace nějakého syrovátkového proteini ihned po výkonu a ten tvaroh…

                ja reaguju ze je bilkovin ihned po treningu moc

                a pak ty reknes ze ne ze jsou potreba.

                jinak jak pises ze ma Zerocool na mysli nejist bilkoviny hned po vykonu a pritom v hlavnim prizpevku od nsrb reagujes na to ze bilkoviny jsou potreba. ( tam ale primo pise hned po vykonu )

                mozna sem to tedka napsal trochu zmatene :D ale snad to pochopis jak to myslim ;-)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Tak jsme se nepochopili, kdy to kdo myslel. Takže bílkoviny jo, ale ne hned po výkonu.

                  0 0
                  • nox159  

                    ja sem to pochopil tak jak sem to vypsal vyse :)

                    takze tim padem je vse jasne, oba sme mysleli to same ale nejak sme si neporozumeli ;-)

                    0 0
            • Zerocool  

              do půl hodiny po výkonu (tréninku) do sebe hoď něco sladkého tekutého, džus, apod. pak nejpozději do dvou hodin jídlo bohaté převážně na sacharidy (rýže, těstoviny), a jako další jídlo můžež zařadit i bílkoviny na obnovu svalových vláken

              když dáš bílkoviny hned po výkonu i ve spojení se sacharidama, tak brzdíš vstřebávání sacharidů a tím prodlužuješ regeneraci…

              nemusíš dodržovat na minuty co píšu, ale skladbu bys měl,

              dodržovat časy je důležité v etapových závodech, tam jsme se tím řídili, abychom co nejvíc urychlili regeneraci, nejlepší je hned po dojezdu… a pak dále…

              0 0
        • black.horse  

          naprostej souhlas s Turistou:-) radši do sebe sypu prášek, protože se jinak neuhlídám a zbouchám i to tučně okolo :-( takže jídlo v prášku je taková berlička, ačkoliv nic se nemá přehánět. Ještě kromě faktu, že bez bílkovin by cyklistovi nenarostly svaly kterými by šlapal, bych zdůraznil, že většina vytrvalostních sportů extra dobře startuje katabolismus a pak se člověk časem rozloží, sám jsem to poznal při „shazování váhy“. Takže doplňování bílkovin pokud trénuješ smysl má (ať už ve stravě nebo v prášku). Pokud chceš univerzální radu (imho nic univerzálního není) tak po dojetí první krok spíše cukry (gainery nebo regener) a krátce poté bílkoviny + bílkoviny před spánkem.

          PS: jelikož Tě šokouje litr měsíčně za výživu, tak o Aminokyselinách a jiných věcech budu mlčet, v poho chápu, že za tyhle věci člověk nechce utrácet.

          0 0
          • nox159  

            s tim litrem mesicne si to mozna blbe pochopil nebo ja to blbe napsal, myslel sem to tak ze znam lidi co neco na regeneraci berou a vychyzi jim to na cca 200–300 na mesic tak sem to myslel tak jestli je to dobre nebo jestli se vyplati do toho cpat 4× tolik.

            jinak kdyz mi tu radite kazdy neco trochu jineho: jake mnozstvi bilkovin je optimalni pro 70–75kg cyklistu? vim ze je to zas individualni podle toho kolik a jak najedu… ale kdyz nekdo rekne malo a nekdo hodne muzou to byt i podobne cislo ;-)

            0 0
            • black.horse  

              asi takhle, když budeš opravdu makat, vyplatí se investovat, pokud se jen tak hobby vozíš, nevyplatí. Těžko se to popisuje slovy, řekl bych to nějak obecně že první účinky jakýchkoliv suplementů jsem zaznamenal až poté, co jsem se dostal na určitou úroveň tréninkové dávky a zatížení. Někdo moudrý řekne snad lépe.

              S tím, že každý radí jinak. K tomu bych řekl, že každý i jinak trénuje, pokud máš přes zimu hlavně kolo a aerobní zátěž, tak jak přijedeš domů doplň si cukry a později bílkoviny (třeba před spaním po jídle atd.) Já přes zimu chodím i do fitka a plavat či běhat, snažím se trošku si kompenzovat ztráty svalů přes cyklosezónu (celé tělo, né jen nohy), takže po návratu dávám první cukry a s časovým odstupem bílkoviny + před spaním bílkoviny. Příjem bílkovin je ideální mít přes den rozložený (ať už strava nebo prášek), né jednorázovku po sportu. Až začne sezona a budu víc jezdit, omezím bílkoviny na udržovací úroveň a přidám více cukry. Proto se i mění to co lidi říkají, každej ke sportu přistupuje jinak s jinými cíly a dle toho i jinak jí.

              0 0
      • Hornet  

        JJ, ten tvaroh, vajce, mlieko(voda) je fajn, pridavam este banan. Chuti to dobre a hlavne funguje.

        0 0
      • Zerocool  

        cpát do sebe jakékoliv bílkoviny po tréninku je absolutní kravina tak neroznášej bludy, když o tom nic nevíš…

        0 0
    • jonti  

      Na regeneraci po dlouhem treninku hned gainer, davam 14% od Nutrendu. Nasledne asi po hodine az dvou si dam testoviny nebo jine ne komplexni sacharidy bohate jidlo. A pak se poradne vyspim.

      0 0
    • Zerocool  

      PLACEBO

      0 0
    • Zerocool  

      má to smysl když tak v etapových zácodech, brali jsme, už si nepamatuju, jak se to jmenuje myslím R2, je to o tom dostat do sebe minerály a aminokyseliny pro obnovení zničeného svalstva, jinak sacharidy musíš cpát žrádlem…

      0 0
    • Rudyn  

      Ahoj, nechci ,aby to vypadalo jako skrytá reklama, protože „jsem od fochu“, ale je spousta lidí,kteří si kupují jednotlivé přísady a pak si míchají směsi,které jim vyhovují. Konkrétně to myslím tak,že pokud někdo chce syrovátkové proteiny, není nic jednoduššího, než si je koupit za desetinu ceny nějakého superwheygaineru, jak to čítávám na krásných etiketách…, tolik k bílkovině. Pokud je řeč o cukrech, tak fruktoza se dá taky pořídit za zlomek ceny výše uvedených přípravků, které ji obsahují…

      Sdílím ale samozřejmě názor, že vydatná strava po výkonu (těstoviny 100× jinak), dostatek tekutin – pivo je nepřekonatelné,a hlavně vydatný spánek je nejlepší a přirozený odpočinek.

      Ahoj R.

      0 0
      • Zerocool  

        pokud myslíš tak jedno pivo, tak jo – na doplnění minerálů, jinak pivo působí jako odvodňovač ostatně jako každý jiný alkohol, takže na doplnění vody po tréninku nebo výkonu absolutně nevhodné, nejlepší je mírně perlivá voda, vstřebává se rychleji než neperlivá…

        0 0
        • Rudyn  

          Zaujalo mě,že podle Tebe, mírně perlivá voda se vstřebává rychleji než neperlivá. Mohl bys to blíže vysvětlit?

          0 0
          • Zerocool  

            ty bublinky (kysličník) nějak rychleji dostávají vodu do buněk

            0 0
            • Rudyn  

              hm,to si nemyslím.V žaludku je kyselé prostředí a když se napiješ té mírně perlivé,tak silnější kyselina ten CO2 vypudí. Je to pak provázeno parádními efekty…

              Asi to bude spíš jen Tvůj pocit,že ta mírně perlivá je lepší. Já mám mimoch. radši taky mírně perlivou než obyč.

              R.

              0 0
              • Zerocool  

                není to můj pocit, je to vědecky podloženo, ale hledat ti to nebudu…

                0 0
        • biker jura  

          navíc jedno pivo zpomaluje regeneraci o 6 hodin

          0 0
      • black.horse  

        Můžeš mi prosím poradit, kde a jak levno přijdu k těm bílkovinám? Nechceš mi doufám říct ať konzumuju syrovátku? Myslím to vážně, rád si nechám poradit, třeba zjistím kde a jak ušetřit.

        0 0
        • Rudyn  

          Záleží na okolnostech, s tím pivem. Pokud druhý den nejedu zas, dám si max.2 piva (desítky). Pokud vím ,že jedu, pivo si nedávám vůbec, doplňuju minerály Mg a K (kvůli křečím), pak ty těstoviny a nakonec třeba něco sladkého.

          To Black Horse,

          jaký máš problém se syrovátkou? Je to nejlevnější způsob,jak se dostat k jednoduchým bílkovinám, pokud by Ti vadil vysoký obsah mléčného cukru,šel bych na to přes bílkovinné syrovátkové koncentráty (WPC).Je to pochopitelně dražší cesta. Reagoval jsem původně na článek,kde uživatel hledal levnější variantu.

          R.

          0 0
          • black.horse  

            V pohodě, zřejmě jsem Tě pochopil špatně. Jj, přesně ten poměr obsahu laktózy/bílkovin je můj problém se syrovátkou, proto utrácím za ty ´krásné etikety´:-(

            0 0
          • funkatron  

            trochu to obnovim:)

            mame nejaky link na syrovatku, ktora je odskusana a dobra?

            dik

            0 0
            • Rychlej turista  

              V lékárně půlkilový pytlík za pár kaček.

              0 0
              • funkatron  

                aha cize je jedno, aku syrovatku si kupim?

                tam sa uz nerozlisuje nejaky obsah proteinov a podobne?

                0 0
                • destr  

                  Taková syrovátka je k ničemu, protože jí 90 procent nedokážeš strávit.

                  0 0
                  • funkatron  

                    :))

                    jeden pise, ze radsej syrovatku ako protein, druhy, ze syrovatka je onicom

                    :)

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      V syrovátce moc proteinů není. Jsou v ní hlavně cukry, které ale někdo neumí strávit.

                      0 0
                  • Rychlej turista  

                    Pokud něco nedokážu strávit, tak dá rozum, že to nebudu jíst. Syrovátku si čas od času dám místo AA od Penca. Funguje podobně, ale za méně peněz. Hlavně ale v ní je spousta dobrých věcí a chutná mí. Když mám chuť na proteiny, dám si kus masa.

                    0 0
                    • destr  

                      No a ty poznáš, kolik toho tělo strávilo a kolik vyloučilo? :-) Místo AA možná jo, ale ne jako doplnění proteinu, leda že by sis toho dal pul kila.

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        AA není na doplnění proteinů, ale cukrů ihned po výkonu. Kdybych syrovátku nedokázal strávit, asi těžko bych mohl tvrdit, že u mě funguje jako AA. Ten účinek je totiž okamžitý. Podobně, jako když si po tahu dáš pivo, taky to hned poznáš. Je to prostě vyprošťovák :-)

                        0 0
                        • funkatron  

                          cize keby ti syrovatka vzdy isla, tak si ju davas miesto AA stale?

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Syrovátka mi jde bez problémů vždy, když ji koupím, mám a dám. AA jsem kupoval kdysi, naposledy jsem ho jedl, když jsem pixli dostal po závodu. Když AA zase někdy dostanu nebo si vzpomenu, že bych si mohl koupit syrovátku, tak jedno nebo druhé opět budu jíst. Problém tedy není v tom, že bych to nedokázal strávit, ale v tom, že to prostě vždycky nemám :-)

                            0 0
                        • destr  

                          Já vím, AA sem taky používal, ale je dost předražený, každej drugej gainer vyjde na polovinu :-)

                          0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Jak píše turista, AA jsou cukry a živiny, které doplníš do těla bezprostředně po výkonu. Po výkonu jsou totiž svaly a buňky „otevřené“ a lépe a rychleji vstřebávají živiny. Takže podle toho, co jim dáš, tak budeš vypadat další den. :-)

                        Proteiny jsou to poslední, co do sebe cpát po nebo před výkonem…

                        0 0
                • funkatron  

                  nieco taketo sa neoplati viac?

                  idem odtial brat aj BCAA, tak by som to rovno pribalil

                  0 0
                  • destr  

                    No já teda nevim, ale je v tom 75 % sacharidu, tak si dopočítej kolik je tam proteinu ;-)

                    0 0
                    • funkatron  

                      no to som sa cudoval, preco to ludia doporucuju…:)

                      0 0
                      • destr  

                        Tak je jich tam celejch 12%, a to se vyplatí. Pokud chceš fakt doplňovat proteiny, tak maso, maso a zase maso. A nebo pak něco kvalitního, třeba toto , určitě se dá sehnat i levněj a je hodně kvalitní. A protože je 80%, tak ti i docela dlouho vydrží (pokud to do sebe nebudeš rvat i ušima).

                        0 0
                      • nox159  

                        ja jsem se bavil z jednim byvalym kulturistou co je tedka majitelem fitka a rikal ze kdyz chci fakt protejn a kvalitni tak „tohle“:http://www.fitness.cz/…70g-s3555162

                        0 0
                        • funkatron  

                          majitelia fitiek toho narozpravaju :))

                          ale protein je to dobry, to ano

                          mne odporucili tento

                          mne vyhovuje tento

                          0 0
                          • destr  

                            Ten elite je největší kekel jakej existuje :-(

                            0 0
                            • funkatron  

                              preco?

                              0 0
                              • destr  

                                Myslím chuťově ;-) A to jak vanilka, tak jahoda a stejně tak čokoláda. Zkus někdy jahodovej matrix :-D

                                0 0
                                • funkatron  

                                  aha:)

                                  no ja som mal toffee a karamel a tie som mohol jest kolko som chcel a vzdy som sa na ne tesil :)

                                  0 0
                                  • destr  

                                    No nevim, má to takovou jakousi pachuť, naštěstí sem je jenom ochutnal a nekoupil.

                                    0 0
                            • biker jura  

                              ja testnul tento: http://www.penco.cz/katalog/…

                              a pochybuju že chutove muze byt neco horšího:)

                              0 0
                              • destr  

                                Proboha, už obal by mě odradil. Já měl od penca BA a to byl humus, to než sem dostal do sebe bylo pět minut přemlouvání…ale na závodě to pak asi fungovalo. Každopádně toto je předraženy jako prase, seženeš mnohem levněj a mnohem lepčí.

                                0 0
                                • biker jura  

                                  no nevím jestli lepší. je to docela kvalitnía hlavně přírodní latky, bez nejakech chemickejch sra.ek

                                  (o ceně tady moc nepřemýšlím, nemám to totiž za tu co tam vidíš:-))

                                  0 0
                                  • destr  

                                    No ono penco samo o sobě moc kvalitni neni :-D

                                    0 0
                                    • biker jura  

                                      no nevím… maníci co znám jsou sponzorovaní enervitem, ale nežerou to žerou penco, takže bych řekl že je to prakticky jedno. ted nemyslim v porovnání třeba s tim proteinem co jsi sem daval ty, pač ten bude zase asi jinde

                                      0 0
                                      • destr  

                                        No prej enervit, penco, nutrend a pod. stoji všechno za prd. Ale to sem jenom slyšel nebo četl, takže to pravda byt nemusi. A bo tomu nerozumim, tak nevim :-)

                                        0 0
                                        • biker jura  

                                          neřešit, aspon neco sežrat, vše lepší než nic a jezdit :D

                                          0 0
                                          • destr  

                                            No jezdit, ale jak ted sakra? Sem si vzal bike do Brna a od ted už bude jenom furt chcat :-D

                                            0 0
                                            • biker jura  

                                              zitra už to má byt ready. mě to ted zas tak nesere su furt nachcípanech z Bukové, ta mě teda letos dala:) a celej červen ma byt krasně prej. Pak musíme někde vyjet spolu.

                                              sorry za OT

                                              0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Kde se dají sehnat levnější a lepší BA ?

                                  Ptám se, že bych chtěl něco na další rok vyzkoušet, nikdy jsem tady tyhle „budidla“ před výkonem nepoužíval. :-)

                                  0 0
                                  • funkatron  

                                    najlepsie ceny doplnkov som zatial nasiel tu

                                    0 0
                                  • destr  

                                    No prostě nějakej sachariďák. Já ted používám od powerbaru, ale ten je docela drahej.

                                    0 0
                                    • Biker jak Pes  

                                      Já beru právě doplňky z Aminostaru, některé věci, hlavně gely, jsou o poznání lepší než ostatní, které jsem vyzkoušel…

                                      0 0
                                      • destr  

                                        No já osobně rozdíl asi ani nepoznám, předtím sem jedl carbošneky, tak powerbar a že by mě to při závodě nějak pomohlo říct asi nemůžu :-D

                                        0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Asi máš na mysli BAA protein. Neplést si s BA od Penka. BA je název výrobku řady Penco – snídaně v prášku. Jinak Penco jsou jediné bobule, které mi opravdu chutnají a pro cyklisty mají význam AA, PS a MD. AA a PS s čokoládovou a MD s grepovou příchutí. Když už tedy musejí bobule jíst.

                                    0 0
                                    • Biker jak Pes  

                                      Aha, já myslel takové ty „snídaně v prášku“ (BA – Before Activity). Proteiny já nerad. :-)

                                      0 0
                                      • destr  

                                        To je ale chyba.

                                        0 0
                                        • Biker jak Pes  

                                          Já vím, já vím. :-)

                                          Už jsem to psal v jiném vláknu a nechce se mi to znova rozebírat proč. :-P

                                          0 0
                                      • Rychlej turista  

                                        Tak jsi to (BA) myslel správně, ale tohle nebrat, vyhozený peníz. Kdysi jsem měl celou řadu od Penca a vyselektoval jsem z toho ty tři – především MD, ten je fakt dobrý. A když člověk neví, co s penězi, tak vyprošťovák AA, když se po brutálním švihu doplazíš domů. PS (jí se chvíli po AA) je taky dobrý, ale to už se dá snadno nahradit normálním jídlem, takže to je spíš o lenosti si něco adekvátního nachystat :-)

                                        Koukám, že nahoře mi uteklo „C“ v tom BCAA.

                                        0 0
                                    • bagr84  

                                      Nemas u AA problem s rozpoustenim? Redim to jak pisou na obalu, vzdycky to micham jak debil a stejne v tom pak jsou nerozpusteny hrudky ktery fakt nemusim (ale vypiju).

                                      0 0
                                      • Rychlej turista  

                                        Nemám. Nasypu do hrnku, zaliju vodou, zamíchám lžící a vliju do krku. Hned potom do hrnku zase naliju vodu, znovu zamíchám (tentokrát už jen krouživým pohybem celým hrnkem) a opět naliju do krku.

                                        0 0
                          • Rychlej turista  

                            Mi nejvíce vyhovuje tento. Když to na mě přijde, dokážu se jimi celkem slušně předávkovat :-)

                            0 0
                        • nox159  

                          desrt uz doporucil to same

                          asi ten borec nekecal ze je to dobre :)

                          0 0
      • destr  

        Syrovátka? Jak to chutná? :-) no asi něco takovyho vyzkouším, bo proteinů ve stravě dost nemám, a vyhazovat šíleny prachy za „značkovy“ proteiny se mi fakt nechce.

        0 0
        • tom_777  

          chutná to jako oslazenej starej tvaroh :/

          0 0
        • black.horse  

          Jen pro jistotu, abys nebyl zklamanej. Důvod ‚značkových‘ proteinů není značka, ale složení. Sušená syrovátka – cca 70% laktózy a 15% bílkovin, ty přípravky o kterých se vyjadřuješ, že je nechceš se vyrábějí filtrací a jejich obsah bílkovin je různě odstupňován cca od 50% až po 90% bílkovin ve složení. Takže pokud jsi rozhodnut, že z nějakého důvodu chceš zvýšit příjem bílkovin, tak když si dáš 2–4× denně dávku (doporučuje se cca 25–40g v dávce kvůli stravitelnosti a využití) tak víš že jsi navíc přidal do stravy bílkoviny a né sacharidy a tuky.

          0 0
        • HROOLI  

          jo těch proteinů ve stravě taky moc nemám .. Takže asi zkusím ten BCAA . Na jak dlouho vám vydrží jedno balení ? S cukrama problém nemám,těch je dost z ovoce a medu :)

          0 0
    • Beeda  

      1200 za mesic? uf to jsi z lacineho kraje:-))

      0 0
    • Hejdik  

      Pro regeneraci svalů jsou vhodné BCAA aminokyseliny.

      Doporučuju něco takového.

      http://www.fitnessworld.cz/…-500ml-339d/

      0 0
      • nobody  

        taky používám BCAA, přijde mi to nejideálnější na regeneraci.

        0 0
        • Zerocool  

          nejlépe tekuté

          0 0
          • nobody  

            tekuté se sice o něco rychleji vstřebávají, ale mi na nich vadí konkrétně konzervant benzoan sodný, takže já radši BCAA v želatinových tobolkách.

            0 0
          • nsrb  

            Já sem si párkrát,ehm víckrát šupl tak třetinu flašky 60000 BCCA i před závodem(což je 15g BCAA )1.5g co do sebe dostanete při doporučené dávce je na pořádný závod málo,(z těch vašich těstovin jich moc do sebe nedostanete :-)takové množství je tělo schopné spotřebovat již ke konci pořádného stoupání jetého opravdu nadoraz.Většinu času co sem závodil bylo mojí zásadní chybou pro růst výkonosti , to že sem jedl hromadu sacharidů a málo bílkovin,a když sem se snažil snížit váhu,snižoval jsem příjem tuků,přesto že jsem měl zvýšit příjem zdravých tuků,sacharidy fungují tak že po jejich dodání do těla (když je vyčerpáte,nebo jejich hladina rapidně klesne)začnou zpomalovat katabolizaci svalové tkáně,aby jste svaly vrátily alespoñ do původního stavu potřebujete bílkoviny a vnich obsažené aminokiseliny,pot­řebujete se dostat do anabolického stavu,ve kterém se vám zregenerují svaly,nebo se zvětší a také zvýší své funkční parametry,bílkoviny jsou jedinná složka lidské stravy ze kterých je si lidské tělo schopno vytvořit jak sacharidy,tak tuky.Pro lidi vjenujícím se vážneji kolu jsou doporučované hodnoty alespoň 1g bilkoviny na 1kg váhy a to i u žen.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Při hubnutí je třeba hlídat si dostatečný příjem bílkovin, jinak se ti může stát, že sice zhubneš na váze, ale na tobě to vidět nebude. Pokud hubneš správně, je to vidět hlavně na tobě a na váze už méně. Zajistíš to sníženým energetickým příjmem při dostatku bílkovin a troše pohybu.

              0 0
    • piere1988  

      Skvělou zkušenost mohu potvrdit S PENCO After Activity (vanilečka) a když očekávám extrémní zátěž dávám po dávce Penco BCAA liquid 2–1–1 (třešinka, pomeranč se taky dá) před a po dojezdu. Pocit že jsem totálně zťatej pak rychlejc odeznívá.

      0 0
    • bagr84  

      Koukal jsem po Penco MD a v popisu uvadi ze je to urceno zejmena na aktivity netrvajici dele nez hodinu a pul.

      Jak to teda pijete a davkujete? Moc z toho nejsem chytrej.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Je to jediný jonťák, který mi chutná a který jsem ochoten pít. Samozřejmě ale musí mít grepovou příchuť :-)

        0 0
        • bagr84  

          Ok, na ale jak si to davkujes kdyz mas pred sebou treba celodenni svih nebo naopak 3-hodinovou vyjizdku? :)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Na 3 hodiny mi stačí suchá voda. Když je horko, tak zpočátku piju jen jonťák, ale hodně zředěný. Počítám, že ani polovinu toho, co píšou. Tak po dvou, třech hodinách už to střídám s vodou a od večera už většinou jen vodu, jonťák jen sem tam, když dostanu na něj chuť.

            0 0
            • bagr84  

              Ok, zkusim to podobne, taky jsem zvyklej jezdit „na vodu“. Dik.

              0 0
    • marekmaue  

      já použivám enervit R2. ale po treninku je regenerace celkem zbytečné. stačí si dát sladkou sušenku po treninku… ale regenerační prostředky jsou vždy drahé, a ty nejdražší jsou nejlepší :)

      0 0
      • Biker jak Pes  

        „ale po treninku je regenerace celkem zbytečné“

        Jasně, ono vlastně i ten trénink je na nic, proč se unavovat na závody… :-P

        0 0
    • albertoluca  

      Regenerační přípravky musej bejt. Beru After Activity a BCAA třešeň, obojí Penco nebo enervit. Pokud to vynechám, je to setsakramentsky znát, nohy tuhý a je to dost pruda.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Dost se to dá vylepšit tréninkem :-)

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Tuhé nohy bude ale něčím úplně jiným než, že si nevezmeš sachariďák. :-D

        AA beru taky, když mi náhodou dojde, tak nohy rozhodně netuhnou, to jsou jablka a hrušky :-D

        0 0
    • pelhrimov  

      brambory, chleba, ryze

      0 0
    • jecnak  

      Znam a je to zadarmo. Spanek.

      0 0
      • pelhrimov  

        Lékaři pořád opakují, spánek léčí :) Ona se rozjela sezóna a mladí šampóni, kteří se poprvé objevili na závodech dojíždejí na chvostu s pomalejšími padesátníky, tak se takovýchto vláken teď objeví více. Já si myslím, že z těch chemických sarajtů mi pomáhá velká dávka kofeinu s taurinem, tedy při během krize při dlouhém výkonu. Regenerace nejde podle mne moc uchvátat, ta chce čas. Jinak když píšou max. dvě tuby denně, tak jich tam kopnu několik, když jde do tuhého a pošlu zatím hodně sladkého. No a v zimě jsem šel CT-čko se slinivkou a klepal se strachy jestli tam něco bude nebo ne:) Jsem si vzpoměl na Pavarotiho, ministra Dostála, Patricka Swayzeho http://www.portalmidia.net/…swayze1.jpg

        0 0
      • Smazaný účet  

        Presne! Nejakou dobu doplnovat tekutiny, pak pojist nejake ovoce a ucpat to treba nejakym chlebem s necim nezdravym. V libovolnem okamziku vlozit sprchu a pak uz jenom lehnout do vyhrateho pelechu od drahe polovicky a odpocivat:))

        0 0
    • HROOLI  

      Čau, já po tréninku pojím něco vydatného ( celozrné pečivo,sýr,/ce­reálie ) , sednu k televizi,nebo kompu a k tomu si přikusuju jablka,nebo nektarinky . Nohy pěkně natáhnu a druhý den jsem zase redy. Myslím,že ty koktejly jsou spíše placebo efekt – a ikdyby ne,tak si radší sním ovoce,než tunu chemie :-)

      0 0
    • parduba  

      Já když přijedu z kola tak si dám kafe a pořádnej krajíc chleba s máslem a medem případně kaši Pelupa od penca.

      0 0
    • kupi  

      Ahoj, chtěl bych se Tě zeptat, jak si otázku regenerace vyřešil? Já mám teď na zkouškou regener od nutrendu, ale je poměrně drahý. Někde jsem četl, že je hned po tréninku dobrá třeba syrovátka a cca hodinu potom nějaké bílkoviny. Někde zase píší, že je to na nic. Pozn. nechci přibrat. Po tréninku se mi nechce moc vařit, tak hledám nějakou rychlou náhradu.

      Díky za odpověď

      0 0
      • nox159  

        syrovatku hned po treninku???

        0 0
        • kupi  

          Četl jsem to ne nějakém fóru. Ale ono jich je víc druhů. Asi bylo na mysli něco takového: http://www.fitness13.cz/…vatka-1000-g

          Tady je bílkovin jen13% a 68% jsou sacharidy. Ale je klidně možné, že je to blbost :-D

          0 0
          • nox159  

            ja mel za to ze syrovatka jsou spis bilkoviny pokud je to tak jak pises tak bezu zpet…

            0 0
            • kupi  

              Asi jsi myslel něco takového: http://www.4fitness.cz/…5–2kg-p-221/

              je to asi jen izolát bez laktózy. A bílkovin je tam opravdu hodně

              0 0
              • nox159  

                no ja se o syrovatku moc nezajimal jen jsem ji mel spojenou s bilkovinama…

                ja davam gainer

                0 0
            • Rychlej turista  

              Problém syrovátky jsou cukry jiného složení, které ne každý je schopen dobře strávit. Kdo s tím nemá problém, jako vyprošťovák po výkonu funguje syrovátka dobře.

              0 0
            • Rychlej turista  

              Problém syrovátky jsou cukry jiného složení, které ne každý je schopen dobře strávit. Kdo s tím nemá problém, jako vyprošťovák po výkonu funguje syrovátka dobře. A navíc obsahuje i další prospěšné dobroty. V lékárně je pytel za pár kaček, takže kdo syrovátku může, rozhodně neprohloupí.

              0 0
              • kupi  

                S tím trávením by problém být asi neměl. Mléka vypiji hodně a nic to se mnou nedělá. Dal by se syrovátkou zcela nahradit gainer, nebo je lepší to čas od času prolít třeba Pencem AA? A ještě je tu otázka bílkovin. Jsou vhodné, když nechci nabírat svalovou hmotu? Rád bych nějaké to kilo i shodil :-D

                0 0
                • Ondry  

                  za regener je teda pěkná pálka, po treninku hned bcaa, pak nějaký sacharidy (těstoviny, rýži, sachariďák, asi i gainer) ,,najíst" by jsi se měl do hodiny, večer před spaním protein (maso, neměl tlačit nějaký prase, takže kuřata a ryby, nebo si dát proteiňák)

                  Do té hodiny po treninku by to teda chtělo ještě protáhnout čím dřív tím líp tak je to i s bcaa.

                  0 0
                • vasek80  

                  8 let jsem posiloval a sežral a načetl toho spoustu.

                  Tak jako máme rychlé a pomalé cukry, tak jsou rychlé a pomalé bílkoviny. Bílkovinový izolát ze syrovátky se užívá třeba v právě při posilování po tréningu a kasein (obsažen v tvarohu) se používá před spaním, protože se pomalu tráví a udrží vysokou hladinu bílkovim po dlouhou dobu.

                  Jenže je problém v tom jak kvalitní bílkovinu ze syrovátky izolovat. Ke špičce u nás patřila firma Promil.

                  Po tréningu by se měly doplnit zejména vyčerpané sacharidy a k tomu ideální je nějaký Gainer třeba s 15% bílkoviny ze syrovátky. Ideální je opravdu hned a na regeneraci ještě doplnit BCAA, což jsou esenciální aminokyseliny důležité zejména pro regeneraci a tělo si je samo neumí vyrobit z bílkoviny. Celkově si právě tělo rozkládá bílkoviny na aminokyseliny a pokud se užívají samostatně, tak tělo má méně práce s rozkládáním bílkovin a aminokyseliny se rychle a snadno dostanou do svalů.

                  Pokud se užívají další doplňky, tak směrem k večeru klesá procentuelní poměr sacharidů na úkor bílkovin.

                  Jak syrovátková bílkovina, tak kasein se získává z kravského mléka a někteří mají problém s jejih trávením, respektive s trávením Laktozy/ mléčného cukru. V potravinových doplňcích, které jsou levné, nebo neseriozních značek se používá jako bílkoviná složka bílkovina z pšenice, která je levnější, ale také méně plní svůj účel. Stejně jako bílkovina z masa.

                  U bílkovin se počítá kolik g svalové hmoty se může vytvořit z g bílkoviny. Nejvíce tělo vytvoří a roste ze syrovátkové bílkoviny. Proto také logicky je v mléce, aby mláďata a děti pořádně rostli. Tedy se mluví o účinosti, asi nejhorší je právě ta pšeničná bílkovina.

                  Sám za sebe. Ideální a jediné co má smysl, je dle mě nějaký gainer pro doplnění sacharidů a BCAA. Nadměrné množství bílkovin smysl užívat nemá, protože při vytravalostním cyklistickém tréningu pracují a poškozují se zejména červená/pomalá svalová vlákna, která nepotřebují tolik odpočinku a regenerace jako rychlá/bílá/silová vlákna.Jogurt, nebo tvaroh k večeru také prospěje. Při silovích tréninzích by mělo být dodáno tělu více bílkovin, protože jsou po silovém tréningu svalová vlákna více poškozena a třeba stehna po kulturistickém tréningu by měli regenerovat minimálně 5 dní.

                  Pokud vypíchnout jen jeden doplněk, tak to budou jednoznačně BCAA

                  0 0
                  • vasek80  

                    No koukám, že jsem tam nasekal pár hrubek, ale není to pravopisný diktát, ale spíše slohová práce :-)

                    0 0
                  • kupi  

                    Díky za tak rozsáhlou odpověď. Dost mi to pomohlo. Koukal jsem na nějaké gainery a mnohdy je v nich už BCAA. Ale asi je lepší to koupit zvlášť. Neměl bys typ na nějakého výrobce s dobrým poměrem cena/kvalita? Na trhu je toho obrovské množství.

                    0 0
                  • kupi  

                    Teď koukám na ten Promil a přijde mi, že BCAA mají za bezkonkurenční cenu: http://obchod.ronnie.cz/…c-oxide.html

                    0 0
                  • kupi  

                    Ještě bych měl dotaz. Vybírám, jaké produkty koupit a hlavně přemýšlím, zda to má vůbec cenu :-D Koukal jsem na gainery a v některých jsou už obsažené aminokyseliny (tady je složení: http://www.nutrend.cz/…hodnoty.aspx) nebo by bylo lepší ještě přikoupit samotné BCAA?

                    Díky

                    0 0
                    • dolnma  

                      Zdravim. Chtěl bych se zeptat, jakou výživu by jste mi doporučili na pravidelné ježdění a přípravu na závody. Chtěl bych jezdit takový ty největší pralesní závody, takže nic extra, ale nějaká výživa by se mi asi hodila. Koukal jsem na http://sanasport.cz/…-regenerace/ a ve výběru se vůbec nevyznám. Můžete mi prosím poradit, po jaké výživě šáhnout? Díky moc a sportu zdar

                      0 0
                      • nox159  

                        hlasuju pro ryzi, testoviny a maso :)

                        0 0
                      • kupi  

                        Také už hlasuji pro rýži, těstoviny a maso :-D Ještě bych přidal ovoce a mimo závody nějakou vlákninu. A na krátké závody klidně nějaký gel.

                        0 0
    • Amoondre  

      Jakou znacku BCAA by ste doporucili a jake se naopak urcite obloukem vyhnout? Propocitaval sem jich par a rozdily v cene za gram BCAA jsou docela vyrazne, az to ve mne budi dojem, ze ty levne musi byt levne proto, ze uvadene udaje asi nebudou uplne pravdive.

      info od SPZI

      http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx…

      0 0
      • Yura  

        Bez debat

        http://www.4fitness.cz/…-211-p-1629/

        Vzal bych k tomu i glutamin, 80tku CFMko protein, jako zdroj sacharidu třeba maltodextrin, pripadne glukozu a sukralu v pripade, ze tam nebudes davat ty cukry na ochuceni, oslazeni aby se to dali pit. Ty BCAA jsou samotny fakt hnus. Vsechno bych vzal v tom nejvetsim baleni. Daval hlavne před po cviceni. Regenerace je fakt znat a nebat se toho davlovani glutaminu a BCAA klidne 20g od každého na jednu davku.. Nesezenes nikde nic levnějšího, všechno jsou to suroviny kupovane od stejnych vyrobcu jako to kupuji tzv. balici. Kteří to jen namixuji do krasne barevne pixle s nazvem sve znacky a tim navysi krasne cenu..

        0 0
        • Amoondre  

          Podivam se na to, pomer cena/vaha opravdu bezkonkurencni. S chuti problem nemam, kamosi mi uz davali nekolikrat neco co je prej hnusne a silene smrdi a bez problemu sem to sezral.

          0 0
        • Atilla  

          20g bcaa? na jednu dávku? To už je, ale absurdně přehnané a můžeš si s tím i ublížit.

          0 0
          • Amoondre  

            Tipuji, ze tim myslel celodenni davku, rozdelenou na 3 casti. Ja se budu drzet kolem 5g pred a 5g po vykonu (3h kolo)

            0 0
          • Madtomas  

            Naopak, na 20g to zacina neco delat :)

            0 0
          • Yura  

            ALe jdi ty a jak si tim ublížíš? Ublizis si když budes jist 1kg vepřového denne, ale na když vycerpavas nonstop kvanta bcaacek třeba při te jizde na kole a pak je doplnujes. Ty jdou ze svalu jako první a az vyssi davky jsou hodne znatn a regeneraci. Kulturisti bezne chlastaji bcaacka celej den. Ti kteří mají sponzora a nemusi resit peníze a jak dlouho jim to vydrzi, tam perou třeba 100g denne, pak je to v regeneraci jako nebe a dudy. 5g je uplne smesna davka. Nemuzes brat nejaky doporuceni na pixle. Nikdo nemůže vedet jak moc mas ty svaly vycerpane a kolik toho potrebujes. S proteinakem a obcne bilkovinama to není potřeba prehanet, ale u cistych BCAAcek vždycky platilo cim vic tim lip..

            0 0
            • Atilla  

              Jenže tyhle ti kulturisté za prvé nemají se zdravím nic společného a za druhé berou steroidy, které jim pomáhají ty bílkoviny vstřebat. Pokud máš velký příjem amin, tak ty se v těle mění na čpavek a tyhle brutální dávky jsou nesmysl. beru 10g 3× denně při velké zátěži, ale aby si tady týpek sezobal 20g bcaa 3× denně a projel se v klidu na biku 50km…

              Co tak čtu ty tvoje rady, tak to je jako by sis přečetl muscle a fitness a tvůj vzor je Dorian.

              0 0
              • Yura  

                Denní davka tech 30/50g BCAAcek pro sportovce neznamena zadne nebezpečí. To je muj názor. Jinak maslo a fichtla fakt nectu a nejakej ten patek mam odcvicen neboj. Jo a Dorian byl dobrej o tom zadna. :)

                0 0
                • Atilla  

                  Správně – tvůj názor

                  Znám jednoho týpka co se dostal s kulturistikou dost vysoko i ve světě a hle je z něj troska v 35 letech. Zajímavý rozhovor jsem měl s týpkem co u nás má posilku a závodil, ale to bys nechtěl slyšet:)

                  0 0
                  • Yura  

                    Daleko vetsi zatez a stres pro organismus je dnes tak bezna strava plna sracek a chemie, nez nejaka posrana odmerka BCAAcek. Me ted připomínáš tema nazorama ty vyzrane lidi jak sedi v hospode u skopku s cigaretou v ruce a rikaji o tom proteinu a kreatinu- to je to „sypani“ to ti nici ledviny ne? :))

                    0 0
                    • Atilla  

                      Řekni to mému pekáči buchet:) Prostě tady doporučuješ lidem co jezdí na kole přijímat tolik bílkovin a BCAA jako kulturistům. Kdybys aspoň dodal, že si teda musí hlídat kompletní příjem aminokyselin, protože k čemu ti jsou 3 když ti jich dalších 15 chybí? BCAA sám užívám když jedu dlouho na kole tak si 20g míchnu s nějakým cukrem a rozdělím si to tak abych to měl cca na 3 dávky během těch 3–4 hodin a klidně si je dám po ránu, když sem večer před tím udělal 150kliků a 60 shybů + další chujoviny. Ale cpát do lidí 60g bcaa když se jedou projet, je prostě blbost! Mám svoje stravování docela na pohodu páč mám čas si klidně 4× denně uvařit z domácích surovin od vajec po zeleninu, takže tady díry nehledej.

                      0 0
                      • Yura  

                        Nikomu nedoporučuju prijem bilkovin jako u kulturistu ba naopak. Je to uplne zbytecny do sebe prat třeba 2–3g na kg vahy denne. Bohate staci 1g na kg vahy a k tomu na regeneraci po nejlepe i před ty BCAA idealne i s glutamanem a třeba 20ti gramama kvalitního syrovátkového proteinu. Vzrusujes se tady na dim jak tu doporučuju 20g BCAA a sam pises, ze si to mychas. Je jasny, ze když jedu pro rohliky tak nepotrebuju nic na regeneraci. TO si snad musí regulovat clovek sam podle sebe. Kazdej je jinak trenovanej, kazdyho znici jinak dlouha a narocna trasa. Ale tady na BF je to klasika kazdyho chytat za slovo, hadat se atd.. Aspon je prdel no. :))

                        0 0
                      • Madtomas  

                        Proboha nikdo nikomu necpe 60g. Prvni tvoje reakce byla na 20g a to je naprosto v pohode davka pro nekolikahodinovej trenink.

                        0 0
                        • Atilla  

                          A jak to mám poznat když na mojí poznámku o 20g dávce zareaguje tím, že kulturisti dávaj 100g denně?

                          0 0
                          • Madtomas  

                            Jeden o voze, druhej o koze, to se na forech stava. Jeste muzem rozpoutat flame jestli je lepsi 4:1:1 nebo 2:1:1 :)

                            0 0
                            • Yura  

                              To byla jen ukázka toho, ze te 20g v davce opravdu nezabije. :) Ostatne u lidi, kteří resi takove prkotiny a přitom skacou na kole takove jumpy, kde staci blbej dopad a je na vozejku me to prijde dost srandovni. Ja myslel, ze tihle lidi to maj docela na haku nejakej strach z neceho. :) Ja sice nemam strach si dat frťana s 20g BCAAcek, ale abych jel na svih s tim, ze si muzu dost pravdepodobne něco utrhnout nebo dolamat to bych si teda nelajzl. :))

                              0 0
                              • Atilla  

                                Tak to bys nesměl sednout do auta, páč jeden náraz a jsi na vozejku nebo tuhej.

                                0 0
                                • Yura  

                                  To je fakt nebo muzes doma uklouznout na mokre podlaze, prastit se o hranu stolu do hlavy a umřít na krvaceni do mozku. To ovšem nemeni nic na faktu, ze sou tu urcite lidske cinnosti, kde je ta pravdepodobnost se zmrzacit „trosku“ vyssi.. :)

                                  0 0
                                  • Atilla  

                                    Dělám to už docela dlouho a měl jsem jen jeden uraz a ještě k tomu nic extra vážného. Spousta lidí co znám jezdí déle a větší pekla a taky nic. Lidí co umřelo v autě znám bohužel dost.

                                    0 0
        • danis7  

          Dám to pod tebe. Jak moc jsou ty BCAA hnusné? Myslím ty sypané z 4fitness.cz.

          Uvažuju nad tím, že bych si vždy přidal 1–2g čistých BCAA do ionťáku na kolo (t.j. 0,5 litrový bidon s Isostarem,…), k tomu vozím čistou vodu v camelu. Ale pokud jsou fakt hnusné a půjdou cítit v ionťáku, tak to asi není dobrý nápad.

          0 0
      • Atilla  

        asi nejlepší cena:

        http://www.4fitness.cz/…-211-p-1629/

        problém je, že k tomu musíš buď přihodit malto/dextro cukr aby se to dalo pozřít, nebo sladidla.

        0 0
    • chezter  

      Zdar,

      potrebuju poradit s nejakyma doplnkama hlavne pred a po bajkovani, pocas uzivam iontak a jsem spoko, chtel bych neco pred vyjazdem, aby me to nabudilo a neco po na ochranu svalove hmoty a rychlejsi regeneraci svalu

      a jeste mne zajima, vazim 85 kilo pri 180cm – co je dost, chctel bych tak 75, mam to zrejme na bruchu, muzu uzivat nejaky spalovac aby mi to pri bajku trocha spalilo a zhubnul jsem?

      Dik za rady kluci

      0 0
      • Yura  

        Jez kvalitni jidla tzn. napr místo rohliku s pastikou si dej kus masa s bramborama a zeleninou, do toho, když budes jezdit na kole, tak se nebojim, ze by tuk nelezl dolu. Davat nakopavace plne kofeinu a jinych sracek před jizdou na kole mi prijde jako zhovadilost a po treningu muzes dat aspoň 80%tni proteinak. Rychle cukry bych nedaval, když chces shazovat tuk.

        0 0
      • Petr78  

        Přesně jak píše kolega YuraOlomouc.

        Základ je vyvážená strava.

        Vyhni se všemu co obsahuje cukr a bílou mouku a nahraď to komplexními cukry (ovesné vločky, rýže,…) a celozrnými výrobky.

        Maso raději libové (kuřecí a krůtí prsa, hovězí zadní) nebo se zdravými tuky (ryby).

        Olej používej olivový nebo lněný.

        Jez 5×6 denně v menších porcích.

        Cukry dopoledne nebo po tréninku.

        Večer už žádné cukry.

        Po tréninku kvalitní syrovátkový filtrovaný 80% protein jako ochranu svalů a urychlovač regenerace.

        Vykašli se na nějaké nakopávače a spalovače – účinek je nejistý ale vítr v peněžence jistý na 100%

        Pitomý banán ti poslouží mnohem lépe za zlomek ceny.

        Údajně dva banány dodají tělu energii na 90 minut výkonu.

        0 0
        • chezter  

          diky kluci, proc se ptam na doplnky je ten, ze maso nejim a banan mi nechutna :/

          jsem komplikovany clovek, co jim tak testoviny, ryze a ryby

          ovesne vlocky mam s mlikem?

          po treningu je lepsi protein nebo bcaa?

          muzete mi kdyztak poslat presny link nejradsi ze shop.kulturis­tika.com

          jeste raz diky

          0 0
          • Yura  

            To jako nejis nic jiného nez ryze, testoviny a ryby? Uvedomujes si, ze testoviny a ryze nejsou nic nez cista energie a nedaji tvému telu zadne vitaminy, minerály atd. ? Ryby jsou ok, doufam, zeaspon losos, makrela apod. Kde je aspoň nejaky tuk. Pangas je vylozene odpad a takove file z tresky ti taky nic krome nejake bilkoviny neda. Není na skodu když ses na netu trosku zagooglit a zjistit si, co tak asi lidske telo potřebuje, jake ziviny, jake všechny tuky, aminokyseliny, vitaminy, minerály a ostatní prvky potrebeuje k tomu, aby fungovalo tak jak ma. Tim ze ještě sportuješ a mas spatnou stravu se všechno xnasobne zhorsuje, protože vyplavujes z tela dulezite prvky, které nasledne do tela nedodavas. Takovej stav telo vydrzi bez uhony nejakou dobu a nasledne si rekne dost a zacnou se projevovat vsemocne problémy. Vetsina nemoci a zdravotnich problemu je prave diky nevhodne strave a tomu, ze místo toho aby telo dostavalo to co potřebuje je zatezovane nesmyslama a potrebnych latek se jim nedostava..

            0 0
            • chezter  

              jako ne ze nic nez to :)

              jim normalne, maso moc ne, testoviny jim rad, se sunkou a tak, klasika spagety, nebo rizoto nebo proste privarky a polevky

              z ovoce sem tam jabko, zelenina jedine mrkev, z ryb prsty a hlavne sproty v oleji, sem tam tunak

              ja si uvedomuji ze se stravuju naprd, ale tak jsem zvykly, ze skoly nebo prace, bohuzel, hlavne PROTO se snazim do tela dostat ti ziviny jinak – pripravky

              0 0
            • Petr78  

              Na to existuje účinná pomoc.

              NEXGEN PRO ;-)

              0 0
          • Petr78  

            Na suplementy bych se spíš podíval tady:

            http://www.4fitness.cz/

            Minimálně stejná kvalita za nepoměrně lepší ceny.

            Toho banánu je škoda, ten je těžko nahraditelný.

            Takže těstoviny jez celozrné, rýži basmati(nejlepší gykemický index) a ryby dle libosti.

            Potom taky doporučuju vajíčka. Ty v sobě mají hodně bíkovin a vedle nezdravého cholesterolu i ten zdravý. Ale neboj, po dvou vejcích denně ti cholesterol nestoupne. Spíš naopak.

            Samotný BCAA nepotřebuješ. Kvalitní protein jich má v sobě dostatek.

            http://www.4fitness.cz/…pc-80-p-105/

            Ovesné vločky můžeš s mlékem, ale jedině nízkotučným.

            I tak ale není mléko ideální – zbytečně si zatěžuješ trávicí soustavu laktózou.

            Lepší je ty ovesné vločky rozmíchat s proteinovým nápojem.

            Já si ke snídani připravím asi 100g vloček, do nich chrstnu 30g proteinu rozmíchaného ve 150 ml vody + dochucovací tableta a celé to za stálého míchání povařím až je z toho kaše.

            Pak do toho nakrájím jedno kiwi a vím, že jsem svému tělu dal přesně to co potřebuje.

            0 0
            • chezter  

              ty vlocky s proteinem se mi moc libi, zacnu to tak delat rano i ja

              ryzi jim jedine basmati a vajicka ja moc rad

              dobře, tak bcaa necham tak a vezmu jenom ten protein, mam ho brat jen rano? nebo taky po vyjezdu? co ten spalovač? nestoji za to to vyzkouset?

              0 0
              • Petr78  

                Protein bych bral i po výjezdu – svaly se krásně zregenerujou a hlavně je uchráníš před tím, aby je tělo „sežralo“.

                Tělo si totiž energii bere v tomto pořadí:

                1)cukry v krvi

                2)svaly

                3)tuky

                Takže proteinem donutíš tělo přeskočit pořadí a vzít si energii z tuků.

                Se spalovačem zkušenosti nemám tak neporadím.

                0 0
              • Yura  

                Uvedom si, ze jestliže nebudes v kalorickem deficitu. tak nezhubnes ani deko tuku. Takze se zamer na tu stravu. Nejez jen tak ty testoviny, rejzi, vločky a ostatní zdroje energie jen protože jses zvyklej je jist, ale jez je když je potrebujes. Proc si myslis, ze je většina lidi obezni a mají nadváhu? Neustale zerou kvanta sacharidu, priloh a přitom tu energii vůbec nepotrebujou. Idealne by lidi ktekym se vůbec nezvedne tep, jen chodi, sedi a lezi nemeli vůbec sacharidy v podobe obilniny, ryze, brambor atd. jist a měli by prijimat jen sacharidy ze zeleniny. Bys nepotkal na ulici obezniho člověka, kdyby jedli nizkosacharidovou stravu. Nauc se používat sacharidy jako palivo a ne jako plnidlo zaludku(k tomu je idealni zelenina) a nebudes potrebovat zadne spalovace..

                0 0
                • Petr78  

                  V zelenině jsou nějaké sacharidy? To slyším poprvé.

                  Ale souhlasím, že aby člověk začal hubnout, musí změnit poměr mezi příjmem a výdejem energie.

                  To znamená méně jíst a víc se hýbat.

                  0 0
                  • Yura  

                    „V zelenině jsou nějaké sacharidy? To slyším poprvé“

                    No a stakovejma lidma se tu bav o strave…

                    0 0
                    • Petr78  

                      Já vycházím z jídelníčku na míru, kde v netréninkový den mám k večeři jenom maso, olivový olej a zeleninu a odpovídá to 20g bílkovin a 10g tuků.

                      Nikde žádné cukry.

                      Že by můj trenér někde udělal chybu?

                      0 0
                      • Yura  

                        Docela me nudi reagovat na tak hloupe dotazy, je mi az trapne si tady dopisovat o podobných banálních vecech, ktere by mel každý kdo si hraje na nekoho, kdo něco o te strave zna vedet.. Ano většina lidi asi sacharidy ze zeleniny pocitat nebude, stejne tak jako většina lidi třeba nepocita bilkoviny z ryze, to ale neznamena, ze je neobsahuje. Tady mas web na kterem si muzes najit všechny mozne potraviny a jejich hodnoty na které si jen spomenes napr. mrkev http://www.kaloricketabulky.cz/mrkev-cerstva/ jak vidíš, ta ma třeba na 100g 6g sacharidu z toho 2g jednoduchých cukru. Ještě nejaky dotaz?

                        0 0
                    • Petr78  

                      Jo, máš pravdu. Nějaké sacharidy v zelenině jsou, ale v zanedbatelném množství.

                      http://www.ovocedoskol.eu/node/40

                      0 0
                      • Yura  

                        Ano a to zanedbatelne množství prave staci tem lidem, kteří nemaji absolutne zadne pohybove aktivity jak jsem psal. Zatímco cyklista na Tour de France se bez kopcu napr. ryze neobejde. Chapeme se snad ze…

                        0 0
                        • Petr78  

                          Fakt jim to stačí?

                          Vždyť mozek potřebuje hodně energie z cukrů bez ohledu na to, jestli se tělo hýbe nebo ne.

                          0 0
                          • Yura  

                            A co takhle zdrave tuky, myslim, ze lepsi nez kotel testovin..

                            0 0
                            • Petr78  

                              Jo, zdravé tuky jsou fajn.

                              Ale neplatí náhodou i o tucích v potravě, že tělo si z tuků bere energii až naposledy? Až po cukrech a po svalech?

                              0 0
                  • hovanec  

                    Dobrý vtip.

                    0 0
                • elkar  

                  Jenže ono pro normálního smrtelníka je těžký odhadnout, kdy tělo začíná strádat, jestli ta aktivita je co za den mám je dost na to co jím.

                  A člověk normálně jí očima. Zeleninu jíst můžu a přesto když půjdu kolem McDonalds tak třeba neodolám protože na to mám chuť :)

                  0 0
                  • Petr78  

                    Tak nechoď kolem mekáče. :-)

                    Pevná vůle je nezbytnost, když se sebou chce člověk něco udělat.

                    Já už víc jak půl roku nejím žádne potraviny, které obsahují bílý cukr a i přesto nemám chuť na sladké.

                    Protože mám vyváženou stravum, ve které mi nic nechybí.

                    0 0
                    • elkar  

                      Jenže já třeba nejsem v pozici, že bych měl kila navíc který chci shodit. Mě kolo především baví a baví mě bejt fit, to ale neznamená že si upřu vše co mi chutná. Čili nechci to řešit do extrému, spíš mi jde o to, když tělo začnu zatězovat víc, tak aby mi něco nechybělo, to těžko poznám nebo když to poznám tak už bude pozdě.

                      Když se teď z gauče rozhodnu začít jezdit 50km denně a budu jíst pořád stejně, třeba to co mám v jídelníčku bude OK s tou námahou, ale taky třeba to bude málo.

                      0 0
                • Biker jak Pes  

                  „plnidlo zaludku(k tomu je idealni zelenina)“

                  Tohle u mně nefunguje. Jakmile dám zeleninu, tak je zaručeno, že do půl hodiny mám hlad jako prase.

                  0 0
                  • Yura  

                    A kdo říká, ze mas jist zeleninu samotnou? Ja třeba nejim bezne konzumovane zdroje sacharidu, které ostatním lidem zaplni zaludek jako pecivo, ryze, brambory atd. atd. vůbec. Jim bilkoviny, tuky, ty dodají telu potrebne stavebni latky, ale když zrovna nesnim celou kachnu, tak ta trocha masa a nejaky tuk v tekute podobe moc toho prostoru v zaludku nezabere a v tom nastoupi zelenina jako zdroj mikronutrientu, vlakniny a jako forma toho plnidla. :) Tohle u me teda funguje a jidlo s dostatečnou prci tuku a bilkovin me zasyti minimalne na 5 hodin bez problemu. Coz u vysokosacha­ridoveho jidla bez sance..

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Tak to musíš ale podat normálně a úplně, aby se to dalo chápat. :)

                      Jinak samozřejmě ano, souhlasím. Připomněl jsi mi, když jsem nedávno do sebe naládoval 1kg vepřového kolena a druhý den jak to krásně jelo na tréninku. Asi si zajdu znovu. :D

                      0 0
                    • Petr78  

                      Minimálně na 5 hodin? No to musí být opravdu „kvalitní“ lehce stravitelné jídlo.

                      To vůbec nepřetěžuješ svůj trávicí trakt…

                      0 0
                      • Yura  

                        Promin, ale nebudu s tebou rozvijet debatu na zadne téma co se stravy tyce. Jinak pro tve info jim 2× denne teda 3× když do toho zapocitam 500ml domácího kefiru..

                        0 0
                        • Petr78  

                          Máš pravdu. Nejsem takový odborník na stravu jako ty. Věnuju se tomu pár měsíců a spíš se jenom rád podělím o věci, které mně fungují.

                          Důkazem tvých vysokých znalostí o stravě je jistě tvoje tělo.

                          Ukážeš nám tvojí formu po tvojí „bezsacharidové“ stravě?

                          Já se sice nemám s čím chlubit (pořád na sobě makám), ale abys měl s čím srovnávat.

                          177cm a 73Kg ve 36 letech.

                          Dělám z 50% sedavé zaměstnání, cvičím 3× týdně a na kole jezdím většinou kratší vyjížďky okolo 50 km několikrát týdně.

                          Jím 5–6× denně vyváženou stravu.

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            Tohle vlákno právě nabralo špatný směr.

                            0 0
                          • Yura  

                            No vidíš, ses frajer, ale za par mesicu toho opravdu clovek nestihne pobrat v tak rozsahle problematice. Tak hlavne nezůstávej jen u poslouchani rad trenéra a hadani se na bike foru a cti a cti. Dneska mas všechno info zadara na internetu. Co by za to lidi před 20 rukama dali. :)) A pak třeba za 5–10 let sam uznáš, ze dohadovat se s nekym, jestli zelenina obsahuje nebo neobsahuje sacharidy je docela ztrata casu.(Nehlede k tomu, ze jsou tu nekteri schopni po me povazovat nejake studie, ze jsem si dovolil tvrdit, ze třeba v rajcatech jsou sacharidy, no pripadam si jak ustavu pro slabomyslne :). ) Jinak znova opakuju, ze tady nikomu nedoporučuju muj styl stravovani.

                            0 0
                            • Petr78  

                              Ale já to za dohadování, zda jsou v zelenině sacharidy, nepovažuju a nelituju toho.

                              Díky mému hloupému dotazu, jsem se dozvěděl, že jsem žil v omylu a zase jsem získal novou zkušenost.

                              Člověk se učí celý život.

                              Myslím si, že nebylo třeba z tvé strany hned nasazovat arogantní tón.

                              Já beru diskuzní fóra jako místo, kde získávám a předávám informace a ne místo, kde se dohaduju a urážím.

                              Tvoje „dieta“ je z mého pohledu něco zcela nového a trošku i neuvěřitelného.

                              Jak jsem již psal – důkaz toho, že takový nebo makový jídelníček funguje, je forma těla.

                              Vážně nechceš všem pochybovačům zavřít ústa a ukázat, že to skutečně funguje?

                              0 0
                              • Yura  

                                Odolat tomu arogantnímu tonu je tady docela tezke, protože tady jsou schopni se s tebou dohadovat o stravovani i lidi, kteří neznaji rozdil mezi sacharidem a bilkovinou, to je pak tezke je neposlat do pr.. :) Jinak stravu kterou mam drzim zejména kvůli zdravotnimu aspektu a ne abych dosahl nejake postavy nebo vykonu. Fotka z doby, kdy jsem jedl pro postavu tu nekde je tak pohledej. Ted nejim ani zdaleka dostatecne množství bilkovin a kalorii obecne, abych si drzel nadstandartne osvalenou postavu…

                                0 0
                                • Petr78  

                                  A cítíš se fit?

                                  Nejsi unavený?

                                  Jsi odolný vůči nemocem?

                                  Mně se právě tohle všechno výrazně (ale opravdu výrazně) zlepšilo až po najetí na vyváženou stravu bez cukru a bílé mouky.

                                  To považuju za největší přínos.

                                  Sice byl původní záměr vylepšení postavy, ale to se ukázalo jako méně důležitý efekt.

                                  0 0
                                  • Yura  

                                    Tahle ma nizkosacharidova strava je vysleek postupneho vývoje. S baget, snikrsek a kofoly jsem presel na tu ryzi, testoviny, maso, vločky atd.. Pak jsem zacal pridavat tuky a omezovat ty sacharidy. Zjistil jsem, ze ty testoviny, vločky a pecivo mi nedelaji dobře, zacal jsem s pohankou, jahlama atd.. A pak jsem proste snizoval ty sacharidy ze 3 jidel na 2, pak na jedno a ted je nedavam vůbec. Cim vic jsem ty sacharidy omezoval, tim se mi lepsila plet, akne ustupovalo. Zazivaci problémy ustupovaly, uz zadne nadymani, prdeni. Prestaly chute na cokoliv, proste snim za den ty svoje 2–3 jidla a nemam potrebu nic mlsat. Cukr je proste droga, das si a telo chce vic a vic. Když k tomu pripoctes člověka jako ja, kterej ma problém se omezit a není schopen si dat jen tu jednu porci musli, jen tu jednu tyčinku atd. Proste jak jsem zacal, tak to nemelo konce. Nemel jsem absolutne zadnej problém sezrat naraz 750g baleni cokoladoveho musli atd.. K tomuhle uz se nechci vrátit.. :)

                                    0 0
                              • hovanec  

                                Tak už si proboha přečti nějaká skripta o výživě. Tohle se fakt nedá. Pak doporučuji od Havlíčkové Fyziologie tělesné zátěže. Aspoň se dostaneš rámcově k přehledu.

                                0 0
                      • elkar  

                        tak asi taky zálěží co dělá těch 5 hodin. jestlí sedí u pc a zvedá telefony tak to je docela možný.

                        0 0
                        • Yura  

                          O cem je tu rec? Je asi zbytecne vam vysvětlovat, ze clovek, který prijima energii hlavne z tuku a ne ze sacharidu a cukru nemá absolutne zadne vlny v hladine cukru v krvi a tak nemá jako bezny cukrojedlik defakto vůbec hlad. Ja neznam co to je chut nebo hlad. Na bezne strave jsem jedl 6× denne a mel jsem problémy se v jidle brzdit. Dnes jim cca stejny počet kcal, ale mam uplne jiny pomer makronutrientu a maximalne mi to vyhovuje. Ale chápu, ze provas je to tak trochu spanelska vesnice..

                          0 0
                          • elkar  

                            ok ok i get it.

                            0 0
                          • Rubi  

                            takze to u tebe funguje tak ze jdes na 5h vyjizdku pri ktere nemas hlad a chut ani ti „nesekne“ jako beznemu „cukrojedlikovi“?

                            0 0
                            • Yura  

                              Jasny ja ted v unoru bezne jezdim 5 hodin venku na kole.. Ne psal jsem o beznem fungovani. Ty když si das snidani, tak mas za jak dlouho hlad? Na bezne strave jsem se nemohl dočkat snidane a za 2 hodiny na to jsem si musel dat něco k svacine. Telo si zvyklo na pravidelnou davku cukru a jak jsem nejedl třeba 4 hodiny, tak mi bylo proste vylozene spatne a potreboval jsem něco sezrat. Ted tohle proste neznam. Od posledního jidla a snidani mam odstup minimalne 12 hodin a stejne nestavam hladnej. Hlavne u me skončilo neustale uzobavani neceho, to je pro traveni snad nejhorsi, když clovek neustale něco během celého dne zobe a tak neda zaludku ani chvilku pokoj… Co se tyce te jizdy na kole, tak to je samozrejme jina situace. Kdy normalne vyjedu a kdybych to prehnal a proste ty cukry potreboval tak je tam v nejake rychle forme dam, ale obecne nejakym dlouhym svihum uz se chcu vyhýbat. Není to pro me nic prinosneho, hodne kortizolu, stres pro telo jako prase, jen to telo vycerpava a uz me to ani nebavi jako dřív…

                              0 0
                              • Rubi  

                                dobry no, borec se pta co ma jist na kolo, ty tady predhazujes nejakou dietu se kterou neni ocividne vhodne jezdit na kole, protoze kdyz chces aby to za neco stalo, musis jezdit zjara dlouhe svihy, pokud jezdi jen rekreacne, neni vubec treba nejake ochrany svalove hmoty a regenerace

                                0 0
                                • Yura  

                                  Podivej se co jsem mu doporucil, to nemá nic spolecneho s mou stravou, na kterou reagujes. Takze o cem tu pises?

                                  0 0
                                • chezter  

                                  delam xc do 4h a nabiram formu na maratony

                                  0 0
                                  • Rubi  

                                    tezko na maratonu uspejes pokud poradne nenajdes vytrvalost..leda tak nejaky hnojak

                                    0 0
                              • hovanec  

                                Musíš jim ale vysvětlit, co je to glykemický index. Každý si neumí poskládat jídelníček s ohledem na glykemický index. Pak jim lítá hladina cukru nahoru dolu a diví se, co je špatně.

                                0 0
                    • Chlebovnik  

                      Řeknu ti to jenom jednou, tak pozorně poslouchej:

                      Uvědom si, že tady jsi na BIKE FÓRU! Tak se prosimtě konečně vzpamatuj a jdi už s těma svejma KETOŽVÁSTAMA někam jinam. Na vytvalostní sporty (kterými cyklistika jednoznačně je), je tahle dieta neaplikovatel­ná. Howgh.

                      0 0
                      • Yura  

                        Ja tady nekomu keto dietu vnucuju? Jen odepisuju na dotazy… A to ze to je bike forum jako znamena co? Jak vidíš, tak tu ma plno lidi problém s tukem a to ze někdo jezdi an kole ještě neznamena, ze jsou tu všichni cyklisti, kteří jezdi rocne 20t km. Takovej clovek vůbec nepise dotazy o strave, protože ji všechno jako kyselina a nasledne všechno spaluje. Ovšem vetsina lidi tady jsou bezni lide, kteří nemaji s vrcholnym sportovcem nic spolecneho, jezdi tak mozna o vykendu a tem jenom to omezeni sacharidu prospeje. Takze se sklidni frajere.. :))

                        0 0
                • blept  

                  Já jim jen ovoce skoro, takže glukóza a fruktóza jsou me hlavni živiny a rozhodne nejsem obézní. Řekl bych, ze je to spis celkovým nadbytkem kalorií obecne at už z tuku, cukru, nebo bílkovin…

                  0 0
                  • Yura  

                    Tak to te lituju, co esencialni aminokyseliny, tuky, kolagen, vitaminy rozpustne v tucich atd. atd.? Docela lituju lidi, kteří jsou takhle naruseni a mysli si, ze všechno co lidske telo potřebuje najdou v zelenine a ovoci heh. Ale tak az ti bude 50 tak napis jak to klape, co na to zuby atd. :)))

                    0 0
                    • Petr.T.M  

                      Ono asi jak se říká – každý extrém je špatný. Vyváženost a rovnováha – to by asi měl být cíl. Věřím tomu, že každý je originál i co do metabolismu, a tak jako tobě současně vyhovuje keto-strava (kdoví jak dlouho bude vyhovovat…), tak jemu zase může nyní vyhovovat ovocná strava, minimálně dočasně. Koneckonců vitariáni prý fungují taky celkem obstojně. Ale pro každého to asi není. Sto lidí – sto potřeb.

                      0 0
                      • Yura  

                        Urcite. Jet na dovolenou do Thajska, nemel bych problém si udelat celej pobyt na cerstvem kvalitním ovoci. Ale zrat v CR v zime denne 20 bananu z Alberta? To ma byt zdrave? Vysmal bych se do tycnemu do xichtu.. A nasledne bych si s nim dal v jakekoliv fyzicke aktivite porovnani, jak je silny, rychly a ja nevim co na te jeho superstrave hehe.

                        0 0
                        • Petr.T.M  

                          20 bananu z Alberta denně je jistě nesmysl. A toho si, předpokládám, jsou vědomi i oni sami vitariáni.

                          0 0
                          • Yura  

                            Nejsem si jist.

                            0 0
                            • Petr.T.M  

                              No, já vždy mám tendenci předpokládat u lidí to lepší, tedy v tomto případě aspoň špetku zdravého rozumu.

                              0 0
                              • Petr78  

                                Když vidím, jak jistá paní žere šlupky od banánů, tak si nejsem zdravým rozumem jistý…

                                0 0
                                • blept  

                                  Tak když je mám doma, tak dam dva az čtyři…

                                  0 0
                                • Petr.T.M  

                                  No jó, to jsou ty extrémy, jakési odlehlé body, které je nutno ze statistiky vyloučit. :-)

                                  0 0
                    • blept  

                      Říkám skoro. Mám pravidelný příjem bílkovin i tuků (rostlinných). Zuby jsou klasický argument. Bílkoviny živí bakterie skoro stejně dobře a škroby jsou v podstatě cukry, takže při normalni zubní hygieně na to zuby neříkají vůbec nic. Kolagen si tělo vyrobí samo, pokud ma lysin, ktery je jako i ostatní esenciální amino i v rostlinach. Neesenciální si tělo vyrobí samo. Vitaminy rozpustné v tucích se rozpouští v tuku z ořechů, semen, nebo avokáda. Mám všechno co potrebuju. Staci si promyslet zdroje potenialnich nedostatkovych zivin a prvku a je to ok. Nemyslim si, ze jsem narušeny a nemyslím, ze se do me musíš takhle pouštět. Jen si zkratka myslím, ze obezita není cukrem, ale kaloriemi v jakékoli formě.

                      0 0
                      • Yura  

                        JJ na papire to vypada pekne, ovšem v realu je vyuzitelnost všech tech prvku z rostli daleko, daleko horsi nez ze zivocisnych zdroju. Je sice pekne, ze ma třeba mak největší obsah vapniku gram na gram oproti třeba mleku, ale ta vyuzitelnost??? Nemam sebemensi problém prijmout denní davku vapniku v podobe porce syra a mleka(kefiru bez laktozy) všechno lehce stravitelna, lehce vyuzitelna forma vapniku, k tomu mi to pokreje tretinu denního prijmu kvalitních plnohodnotchych bilkovin atd.. Ty musíš snist co, aby jsi do sebe dostal tech 600–1000g vapniku, coz je zhruba DDD pro sportujiciho chlapa?? A tohle je pouze vapnik, tak je to bilkovin a ostatních nutrientu. Proste musíš snist kvanta neceho, aby ses dostal na pozadovane množství, pricemz je všechno extremne spatne stravitelne, vyuzitelne, plne inhibitoru enymu, antinutrientu atd.. U zivocsne stravy jsou všechny zdroje lehce vyuzitelne a hlavne koncentrovane, kdy ze zdroju jako vejce, ryby, mleko, hovezi, třeba i organove maso(takova hovezi jatra nejbohatsi zdroj zivin vůbec a znovu v perfektne vyuzitelne forme). Staci malo, vse je lehce lidskym telem vyuzitelne a dostane vse co potřebuje. Kdezto lidi co vůbec tyhle potraviny neji musí jist kvanta a kvanta aby dosali pozadove davky proteinu, všech mineralu atd.. Vetsina lidi na tehle ovocno zeleninove strave samozrejme proste dostatek bilkovin nemá a tak jsou vyhubli na smrt, chudokrevni a nekteri se to snazi kompenzovat tunama obilnin a jinych sacharidu a pak jsou bez svalu a zaroven rosoloviti, oveseni tukem. Opravdu zdrava strava.. A to jsem ani nenacal psat o tom, jaka hovadina je v nasich koncinach zrat kvanta ovoce ze supermarketu mizerne kvality.

                        0 0
                        • luban666  

                          diskutovat s yurou o vyzive a ke vsemu zastavat vege stanovisko se fakt neda – nema to cenu.

                          0 0
                          • Madtomas  

                            protoze ma pravdu v tomto pripade

                            0 0
                          • hovanec  

                            Tak mi vyjmenuj všechny esenciální aminokyseliny a ke každé z nich napiš zdroj příjmu. Pochopíš, že některé si z rostliny nevycucáš. Vegetarián to zvládne s mlékem a vejci, ale vegan nemá šanci.

                            0 0
                            • Chlebovnik  

                              Vegan nemá šanci? Oh really? Sója, cizrna, fazole, květák, dýňová semínka, kešu,…

                              0 0
                              • Yura  

                                To jako jmenuješ co: List top nejhůře stravitelných potravin plne inhibitoru enzymu a antinutrientu? V tom pripade souhas hehe.

                                0 0
                              • Yura  

                                Naruseni lidi jsou to.. Kdyby ta odporna slepice mela delat ve fabrice, tak za tyden skolabuje. Zuby uz ji taky zacinaji pekne odchazet vsi tou kyselinou z ovoce…

                                http://www.youtube.com/watch…

                                0 0
                                • Petr78  

                                  :-O no tak tohle je skutečnej blázen.

                                  Vona žere šlupky z banánu a pak sežere škopek salátu.

                                  To je hodně vysokej level :-D

                                  0 0
                                • Chlebovnik  

                                  Vegani že nemaj výdrž? Lol, ty vážně umíš pobavit!

                                  Chudáčku, ty ketony už ti úplně zatemnily mozek. :D

                                  http://youtu.be/uj0aVOGfGak

                                  0 0
                                  • Petr78  

                                    Ježiš, ten je vyzáblej. Vždyť má úplně propadlé tváře.

                                    Takhle má vypadat zdravý člověk ve formě?

                                    0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Ano vegani nemaj výdrž.

                                    0 0
                                    • Yura  

                                      Jo durianrider, starej dobrej fetak s umelejma zubama. Toho mam taky v odberech. :))

                                      0 0
                                      • blept  

                                        Starej dobrej feťák? Myslíš když za mlada baštil éčka aby si trochu zahopsal u repráku a snídal bonga? Myslim, že už z toho docela vyrost…

                                        0 0
                                    • black.horse  

                                      Jako první mě hnedka napadl Scott Jurek… nepaušalizoval bych, když tak už spíše nesportovci nemaj výdrž :-)

                                      0 0
                                • McBlacky  

                                  tak ta je daleko :) :) :)

                                  0 0
                              • hovanec  

                                Zapoměl jsi ale odpovědět. Teď ty jednotlivé zdroje, co jmenuješ přiřaď k esenciálním aminokyselinám.

                                0 0
                                • hovanec  

                                  Zapomněl

                                  0 0
                                • hovanec  

                                  To je hrůza! To se nedá číst.

                                  0 0
                                • Chlebovnik  

                                  Ale nezapomněl. Všechny zdroje, které jsem uvedl jsou samozřejmě kompletní proteiny = obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin ve správném poměru.

                                  0 0
                                  • hovanec  

                                    Obsahují, ale to množství oproti masu není tak velké. Když uvážím obsah ve 100 g. Ještě tam chybí kvasnice, ty jsou bomba, navíc bohaté na zdroj vitamínu B. Nicméně výčet je správný, jen jsem chtěl zijstit, jestli nestřílíš od boku. :)

                                    0 0
                        • blept  

                          A proč bych do sebe měl proboha dostávat kilo vápníku? Jsem krápník, nebo co?

                          0 0
                          • Yura  

                            Mely tam byt mg ne gramy, ale to ti doslo a stejne sis chtěl rejpnout co. :))

                            0 0
                        • JirkA  

                          Ty musíš snist co, aby jsi do sebe dostal tech 600–1000g vapniku, coz je zhruba DDD pro sportujiciho chlapa??

                          No tak jestli je pro tebe DDD vápníku 1 KILOGRAM, tak to musíš žrát vápno po 50kg pytlech ne? :-)

                          0 0
                          • Yura  

                            Co mam se tady omlouvat za jedno chybejici pismenko kazdej den nekomu? Vazne?

                            0 0
            • Yura  

              Nepotrebuje zadne doplňky, ale normalni kvalitni jidlo a ne testoviny, sunku a prsty, kterym říká ryby. :))) To mi pripomelo Olivera v UK. „A kde mají ty deti zeleninu, ma tu byt zelenina“. „Tady je zelenina, ty hranolky jsou zelenina.“ :))

              0 0
            • destr  

              Snídám skoro stejně, akorát to zaleju vřící vodou z konvice a nemusím nic vařit a kaši udělám stejnou ;-) mám je teda rozmixovaný

              0 0
              • Petr78  

                Zkoušel jsem kaši z drcených vloček, ale bylo to hrozný lepidlo.

                Já tu kaši mám rád méně rozvařenou, kdy ty vločky ještě mají tvar a skoro křupou :-)

                Ale to zalití horkou vodou vyzkouším.

                Díky za tip.

                0 0
                • destr  

                  Tak podle toho jak to chceš mít hustý dáš vodu. Každopádně já si toho vždycky „namelu“ hodně dopředu a potom nachystání snídaně je otázka jenom rychlosti varné konvice :-)

                  0 0
            • danis7  

              jen pro upozornění, rozvařením se zvyšuje glykemický index vloček (samozřejmě se to týká i jiných jídel – rýže, těstoviny,…)

              0 0
              • Yura  

                U vloček to není ani zdaleka tak markantni a podstatne jako třeba u rejze nebo testovin, protože vločky obsahuji opravdu hodne vlakniny a ta to vstrebavani spomaluje spolehlive. Kdezto když udelas z rejze nebo testovin rozvarenim uplnou kasu, tak to ma fakt GI jako prase..

                0 0
                • TomasHrdy  

                  a co je pravdy na tom, že by se měly vločky před konzumací spařit horkou vodou jinak jsou hůř stravitelné? Já si je vždy jen zaleju mlékem, šup do mikrovlnky a konzumuji. Zkoušel jsem je jednou nechat přes noc v ledničce v mliku, ale ráno se to nedalo žrát.

                  0 0
                  • Yura  

                    De o to, ze když je nechas přes noc nasat nebo je uvaris, tak zmeknou a nasaknou, takze jsou pro zaludek lehci a taky zvetsi svůj objem. Kdezto když je snis jen tak neupravene, tak zvetsi svuj objem az v zaludku a i to jejich traveni je pak pomalejsi. Jinak to jake ty vločky kupuješ je taky docela dulezity. Ja když jsem je jeste jedl, tak u me byl jednoznacne největší favorit ty jemne od emco s psenicnou vlákninou. Sou drazsi, ale oproti tem uplne obycejnym, kde je plno slupek, často kaminky atd.. To je fakt neskutecnej rozdil. Ty obycejne 500g tusim do 15kc, to se fakt nedalo zrat hehe. Jinak ale nechapu, proc se lidi zasekli jen na tech ovesnych vločkách? Dnes se daji sehnat jahlove, pohankove atd.. Tyhle jsou daleko lepe stravitelne. Ovesne vlocky plno lidi nadymaji a nafouknou jim zaludek na hodne dlouho..

                    0 0
                    • TomasHrdy  

                      zkoušel jsem spoustu druhů vloček od těch 15 kč/500g až po ty emco za 27 kč/5OOg a nepociťuji mezi nimi žádný rozdíl, akorát ty emco jsou nadrcený což si můžu udělat v mixeru a taky někdy dělám. Vločky snídám už tak dva roky a ještě jsem tam nenašel ani jeden kamínek tak asi už zlepšili technologii při balení. Někdy zkusím ty jáhlovy, nebo pohankovy či další. Ohledně trávení s tím taky problém nemám …( jím tedy tak 100–120g vloček + cca 250 ml mlika ) nafouklej jsem se nikdy necitil.

                      0 0
                      • Yura  

                        Jasny když ti sedi tak to je v pohode. Ony třeba ty pohankove jsou dost drahe oproti tem ovesnym. Jinak co ja si pamatuju, ty levne, tak když jsem je vždycky necim zalil, tak vyplavalo na povrch plno slupek a ruzneho bordela. :) Btw vločky jsem jedl butto tak, ze jsem je zalil proteinem a nechal přes noc v lednicce. To když se mi s tim nechtělo hrat, pak jsem do toho pridal třeba jen nejake susene ovoce, ořechy, semínka a bylo to a nebo v podobe palačinek. Proste jako klasicke palačinky jen s tim rozdílem, ze místo mouky psenicne jsem pouzival butto cele vločky a nebo rozmixovane na mouku. To jsem pak delal butto jednu velkou palačinku, spis jako takovej kolac a nebo klasicky tenke z tech rozmixovanych. Ty jsem pak potrel kasickou (voda+coko protein) bylo to jak nugeta, fakt dobrota.. :)

                        0 0
                        • Biker jak Pes  

                          butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto butto

                          0 0
                          • Yura  

                            Njn butto a tet. S tim bojuju uz veky. :D

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              :)

                              Už jsi to napsal několikrát v jiných příspěvcích, ale přešel jsem to, nicméně tady už jsem to nedal. :D

                              0 0
      • McBlacky  

        celkem funguje od aminostaru thermogenic. Přípravků jsou mraky, ale je to komplikovaný s jejich tolerancí. Musíš sanozřejmě upravit i jak a co jíš v průběhu tréninku.

        Osobně v tom nejedu, ale znám hodně běžců (vrchaři) co ve spalovačích jedou v určitý fázi tréninku brutálně.

        Konkrétně ten doporučený aminostar před pár lety zkoušela v předsezoní přípravě žena a mělo to výsledky.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Normálně žer co najdeš po cestě, je to nejlevnější zdroj potravy. Když jedu na kole, tak tu sežeru kamen, tu trošku trávy, občas kus krávy a jsem jak rybička.

      0 0
    • Toman  

      Také jsem se rozhodl přispět trochou vody do mlýna.

      Strava je jako vždy a vše individuální jako vše kolem nás, co vstřebáváme, čím žijeme, o co se zajímáme a i když platí nějaká obecná pravidla, tak jsme každý jiný a od toho se bude vše odvíjet. Mnoho, a týká se to i stravy nejen u sportování, máme dáno geneticky, k dalšímu jsme byli vychováni a to ať už nám to slouží dobře nebo ne a spoustu jsme získali každý vlastní zkušeností.

      Někteří z vás jdou na stravu až moc složitě z pohledu lékařství a vědy a naskýtá se otázka, zda to vůbec naše těla potřebují k zátěžím, které jako ( vesměs ) rekreační cyklisté podstupujeme. Jiní mají pohled jednoduchý ale také správný.

      Obětoval jsem chvíli a na základě literatury, svých zkušeností a toho, co vidím a slyším kolem sebe, jsem si sepsal jednoduchý článek o výživě s ohledem na vytrvalostní sporty. A funguje to v praxi a přito to není nic složitého.

      Funguje to na mě a lidi v mém okolí. Nemusí to být poplatané na kohokoli z vás. Jestli máte zájem, děkuji.

      http://www.cyklisprint.wz.cz/vyziva.html

      0 0
      • elkar  

        Super clanek, diky.

        0 0
      • Ice-goofy  

        JJ souhlas ;) Jak to bylo v tom filmu hlavně se z toho nepo… Jinak zdravím ;)

        0 0
        • Toman  

          Zdarec Pavle, už jsem ti jednou v nějakém vlákně posílal zdravici, ale už jsi na ni nereagoval. Pořád hraješ basket? Jezdíš? Měj se fajn a buď fit!

          0 0
          • Ice-goofy  

            Basket už jen z lavičky jako trenér po 5té operaci kolen jsem toho nechal a už jen z pozice „Kibice“ Tak už vlastně jen jezdím ;)

            0 0
            • Toman  

              No, tak si prvoligový sport vybral daň na tvém zdraví. A zůstal jsi u toho na to je dobře. Kolo je pro kolena daleko šetrnější.

              0 0
              • Ice-goofy  

                Dá se řící, že teď kolo můžu dělat naplno což u ostatního už se říci nedá…

                0 0
    • DaD  

      Nemá to cenu zase tak hrotit.Jídlo je po švihu zasloužená odměna a já se na ní vždycky moc těším.Dnes tato ňamka a zítra to pojede jako kráva:)

      0 0
    • lolek55  

      Ahoj, zajímala by mě celková skladba jídla v hodinách po tréninku. Mohu se řídit např. tímto článkem nebo to pro cyklistiku neplatí ?

      http://www.vseokulturistice.cz/…sacharidy93

      tzn.

      v první řadě 40g ovocného cukru

      Potom případně co jíst? Bílkoviny? Tzn. rýže + maso ?

      0 0
      • hovanec  

        Myslím, že jsou to obecná výživová doporučení, kterými se můžeš řídit. Nepíšou tam blbosti, ale u takového typu článku bych čekal, že se pod to někdo podepíše.

        Zkus raději tyto texty:

        http://www.extremnizavody.cz/clanky.php…

        0 0
      • Yura  

        Taky zalezi na tom, jestli chces hubnout, nebo jen doplnujes to co jsi ze sebe během treningu dostal atd.. Zavodaci proste v sezone to jidlo utahujou, aby sebou opravdu neezli ani deko zbytecne hmoty..

        0 0
        • lolek55  

          Vzhledem k tomu že mám 55kg a 173 cm tak bych potřeboval spíš přibrat :D

          0 0
          • Yura  

            No tak musíš pridat na jidle obecne. Jen vzyiva ciste po treningu te nezachrani. Musis obecne pridat na kaloriích a znacna část tech pridanych kalorii by mely byt z bilkovin. Takze pridej do stravy kvalitni bilkoviny(vajíčka, maso, po treningu ten protein..) a taky nezapomínej na kvalitni tuky.. Není lehci a lepsi způsob jak navysit kalorickej prijem, nez si pridat do každého jidla lzicku, dve extra virgin olivace napr..

            0 0
          • vsn  

            ideální váha … na těžký kopcovitý závody

            0 0
            • Yura  

              Pro profika mozna idealni, ale pro člověka, kterej ma kolo jako konicek pro radost? Me teda ta vaha prijde uplne strasidelna na chlapa mericiho nad 170cm. U holky bych to ještě bral, ale nejak nemuzu napsat spojeni 55g a chlap. Unese takovej clovek třeba 2× baleni mineralek? Na pytel cementu se ani radsi ptat nebudu.. Prijde mi to uplne stejnej extrem jako kdyz ma někdo 300kg.

              0 0
              • vsn  

                myslím, že v pohodě unese … tak jasně bude víc hubenej než běžní lidi. ale mých 66KG (což je i podle BMI přesně střed) při stejné výšce je do kopců prostě moc. když jsem se dostal předloni na 62KG tak mi to jezdilo o dost líp.

                0 0
                • Yura  

                  Hele a kolik ma kg Stybar, Sagan atd.? Ti mají dle mého ok postavu, zadne silene vychrtliny a nezlob se na me, ale smetli by te v kazdem kopcu. Vaha není jedinej aspekt. Ano nizka vaha je zasadni mezi tou top spickou vrcharu, kde rozhoduje kazda drobnost, ale ne na urovni jake se placate ty a tady kolega s 55ti apod. Takze k cemu vypadat jako opravdu bez nadsázky zachraneny vezen z koncentraku, když stejne nejezdim ani jako ten lepsi amaterskej prumer?

                  0 0
                • Biker jak Pes  

                  Samozřejmě hmotnost hraje jistou roli, ale především jde o celkovou výkonnost. Vysocí cyklisté jsou většinou hubení, ale podívej se na ty, co mají kolem 170cm. Jejich hmotnostní rozdíly už nejsou tak obrovské. I ty kolumbijské blechy jsou docela osvalené.

                  Mám 176 cm a kolem 72kg, v top formě cca 70kg, což taky není žádný zázrak, ale téměř žádný tuk. Na cyklistu jsem osvalený nadmíru. ve srovnání s běžně sportujícím člověkem mám nohy jak radlice. Nejdřív jsem si s tím taky lámal hlavu, ale pak jsem si řekl, že je důležité jak to jezdí, tak jsem se na nějaké shazování vykašlal, neřešil a víc trénoval. No a výsledky se dostavily. :)

                  Takže neřeš a trénuj. :)

                  0 0
                  • Yura  

                    Presne tak, ale tak vsn na profilove fotce vypada taky v pohode. Ale jak nekteri opravdu nemaji pod tou papirovou kuzi ani naznak svalu, třeba na ruce triceps nejde videt nic, proste kosti potazene kuzi, to je strasny…

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Typičtí umělci. :) I když Saudek je výjimka.

                      0 0
                    • ELx  

                      Ty voe, ty máš problém s každým, co vypadá, stravuje se a myslí jinak než ty. Není to už nějaká nemoc?

                      0 0
                      • Yura  

                        Jak si na to prisel, ze s nekym mam problém? Copak mas 300kg a tak se te muj koment dotkl? No tak to sorry no..

                        0 0
                        • ELx  

                          Co tak pozoruju, tak nemáš v lásce lidi, co se cpou rohlíkem a vlašákem, teď zase lidi co nemají svaly na rukou…

                          Jako kdybys ty byl ten jediný dokonalý.

                          0 0
                          • Yura  

                            Nemas v lasce? Jen pisu, ze mit jako dospelej chlap vahu a obvody koncetin jako 12leta holka není moc normalni to je cele. Jestli ti na tom prijde něco strasneho, zlého, podleho a zvraceneho, tak s tim bohužel nic neudelam. :)

                            0 0
                            • ELx  

                              Mně zase neprijde normální mit misto mozku ze svalu kostku.Ale na rozdíl od tebe nemam potrebu to kazdemu vnucovat :-)

                              0 0
                • McBlacky  

                  jenže pak přijde pasáž po rovince a jak jedeš sám tak parkuješ :)

                  0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Pijer  

      Chtěl jsem se zeptat, jestli náhodou někdo nemáte zkušenost s výrobky FENIX NUTRITION ?

      Dcera FENIX NUTRITION WHEY 80 ČOKOLÁDA – KOKOS ochutnala na soustředění a je to jeden z regenerů, který prý má i docela příjemnou chuť. Nenašel jsem žádné reference, podle všeho to někdo míchá kdesi v Chorvatsku a nechci, aby do sebe lila nějaký sajrajt.

      PS: ..... opravdu toho nejsem prodejce:-)

      0 0
      • Boby83  

        Zkušenosti s ním sice nemám, ale jedná se o klasický syrovátkový whey koncentrát. Jelikož výrobce neuvádí metodu filtrace, tak se pravděpodobně jedná o klasický denaturovaný ultrafltrat v ceně mikrofiltrátu (pokud jsou proteiny vyrobeny mikrofiltrační technologií, tak se obvykle výrobce moc rád v popisu pochlubí ;)) Asi bych se nebál nějakých potvor, ale osobně bych pro jistotu raději volil nějaký podobný nedenaturovaný produkt od domácího výrobce a bez acelsulfamu.

        0 0
        • Pijer  

          Díky za reakci, začala škola, tak jsi mě trošku vrátil do hodiny chemie :-D

          Právě že už jsme dome dvě různé pixly nějakých regenerů měli a obě zůstaly nevypotřebované, protože už to prostě do sebe nedostala, jak se jí to zprotivilo :-(

          Tohle pije kamarádka, ochutnala to a vysloveně to chce, tak bych si/jí jen nerad zadělal na nějaké problémy.

          0 0
      • Delkim  

        Pokud jde o regenerační nápoj, tak se vyprdní na nějaké proteiny, poslední studie naprosto jednoznačně preferují klidně i čistý sacharid (cukr).

        Vyjde to daleko levněji a na regeneraci to má lepší vliv.

        viz např.: https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
    • Boby83  

      Nemyslím si, že by si měla zadělat na nějaké problémy. Jen bych si dal pozor na ten acesulfam k – to jediné by mohlo způsobit u citlivějších jedinců problém. Trochu bych si o něm něco početl a pak vyhodnotil dle vlastního úsudku a zdravotního stavu dcery. Ten acesulfam tam právě způsobuje tu příjemně sladkou chuť :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.