Co obsahuje sportovní výživa ?

158 nepřečtených
  • Necris

    Asi jsem se zbláznil a vím že většina lidí to neřeší, ale poslední dobou začínám číst, co obsahují věci, které do sebe házím. Tak mě napadlo si přečíst kromě souhrnné tabulky s vitamíny na Profidrinxu a Regeneru i celé složení. A nestačím se divit.

    Acesulfam K, Sukralóza je ještě docela fajn. Spousta další chemie. Chápu, je to prášek, ale Acesulfam na doslazení tam pro mě dávat nemusejí, přežiju jízdu i bez toho. Našel jsem doma zbytek PowerBaru (isotoňák) a je to ještě horší.

    Otázka zní, existuje něco, v čem by nebylo tolik produktů z chemických závodů ? Má někdo zkušenosti třeba s Enervitem ? Na oficiálních stránkách jsem nenašel složení. Třeba tyčinky od Nutrendu na doplnění cukru si kupuji právě proto, že v nich není průmyslově ztužený tuk a další chuťovky.

    0 0
    • Soreno  

      Ne průmyslově vyráběný :-)))

      0 0
    • Rychlej turista  

      PENCO. To ale nemá žádnou reklamu a proto na to nikdo nejezdí.

      0 0
    • newbie  

      clifbary

      a jsou docela dobrý :-)

      0 0
    • newbie  

      a z proteinů tenhle reflex

      0 0
    • jIrI___  

      Složení Enervitu jsem ti vyfotil. Víc toho na piksle napsaného není.

      0 0
    • ememem1  

      Co obsahuje sportovní výživa ? – v principe asi 95% marketingu a inac to co bezna strava v trocha koncentrovanejsej forme + chemia aby sa to nekazilo a dalo vobec zozrat. efekt je rovnako tak na 95% placebo. pokial by to vobec nejaky minimlany efekt malo mat tak by si toho musel zrat asi 5 az 8 nasobne davky co by si asi skrachoval. usmiaty prezuvajuci sportovci su za to plateni a v skutocnosti zvysuju vykon niecim uplne inym. jedina vyhoda je ze je to rychlo a lahko dostatelne do zaludka a teda pohodlnejsie jak prezuvat s vysusenou papulou na pretekoch rohliky. pokial nejde o sekundy su to vyhodene nehorazne peniaze. prikladom bud napr. armstorng ktory na treningoch kde ho nikto nevidel a nefotil bezne pozieral snickersy lebo je to asopn chutne a efekt je rovnaky. (alebo contador ktory pozieral steaky :-))

      btw – pamatam si raz vo vele bol o tomto rozhovor s nejakou doktorkou ktora +/- tvrdila to iste co ja. po tom co zareagoval jeden z najvacsich inzerentov nutrend a napisal reakciu bola polemika aj spolupraca s pani doktorou ukoncena a nijake dalsia reakcia jej uz nebola umoznena. zaver si urob sam.

      0 0
      • Necris  

        Nevíš ve kterém Velu to bylo ? Tak názor na hodně věcí už mám .. poměrně negativní.

        Zkoušel jsem PowerBar v různých koncentracích a moc jsem to necítil. Pak jsem přešel na ProfiDrinx a když jedu bez něj nebo s ním, tak je to v tom případě hodně silné placebo.

        0 0
        • ememem1  

          tak to si uz nepamatam ale par rokov naspat to urcite bude.

          Pak jsem přešel na ProfiDrinx a když jedu bez něj nebo s ním, tak je to v tom případě hodně silné placebo. – urcity minimalny kratkodoby efekt ot samozrejme ma ale je to skor taky vyprostovak na chvilu jak cosi na realne zvysenie vykonu. je velmi pravdepodobne ze rovnaky efekt by mala cokolada a lebo ryza.

          0 0
      • Advid  

        Nejdřív jsem myslel, že se ti sportovci přezouvají, pak, že přežívají a nakonec mi došlo, že přežvykují. Slovenština bez diakritiky je peklo. :)

        0 0
        • ememem1  

          sorry roky zvyku v unixe a potom slovensky pisem snad iba sem a nejak som od nej odvykol, skusim sa polepsit.

          0 0
      • McBlacky  

        nesouhlasím. Efekt R2 nebo X-recovery musí poznat i totální amatér. Zmíněný Profidrinx proti vodě se šumákem na delším závodě taky.

        Jde o to, že banán a čokoláda mohou mít stejný efekt, ale trávení a jeho náročnost zabere víc času a energie než když si vezmeš přímo určený suplement

        0 0
        • Tina  

          To máš ale úplnú pravdu. kto neskúsil tak nevie a píše hlúposti. Úplne inak sa jazdí s karnitínom, kreatínom, … regeneruje s BCAA ako bez. Vytrvalosť, sila a rýchlosť je úplne na inej úrovni.

          To je ako keď do športového auta naleješ 95ku benzín a potom to porovnáš s výkonom keď naleješ vysokooktánové palivo :)

          0 0
          • ememem1  

            tvoja reakcia len potvrdzuje ze vies o tom prd a si obetou PR oblbovaciek. a tvoja zaverecna poznamka o benzinoch to len potvrdzuje pricom to vystihuje pomerne presne

            voda kontra suplementy je asi ako 95 a „vysokooktanove palivo“ (:-D) – cize veskery ziadny.

            0 0
            • Tina  

              Takže podľa toho čo si napísal aj pre motory áut je vysokooktánové palivo vlastne placebo :D

              To je dneska sranda veliká :D

              0 0
              • JP3112  

                s tím benzínem je to složitější, efekt to má spíš pro turbo, protože čím větší komprese tím víc je to poznat, snižuje to samovznícení a tím umožňuje větší stlačení bez výbuchu a expanze (možná se nepřesně vyjadřuju) . každopádně do naší 180kw biturbo fešandy když lil taťka 95ku občas tak začal přibývat(!) olej, tzn ty doplňkový blafy zřejmě vzlínaly kolem válců a pak se odváděly spolu s pravým motorovým olejem a cirkulovaly. tak asi tak :)

                ale že by to místo 250 jelo 300 tak to ne s tím lepším žrádlem :))

                0 0
                • Smazaný účet  

                  zaklad jsi trefil…vetsim predstihem s edosahne lepsi ucinnosti motoru…jestli vam pribyva olej, tka bych se hodne rychle kouknul jestli v oleji neni voda!

                  0 0
        • ememem1  

          Efekt R2 nebo X-recovery musí poznat i totální amatér. Zmíněný Profidrinx proti vodě se šumákem na delším závodě taky. – ako vyprostrovak na chvilu hej(povacsine zasluhou toho ze to obsahuje mega davky kofeinu a pod.) ale ze by jeho pravidelnym pojedanim resp. popijanim nejak dokazal zvysit vykonnost (co sa u tychto suplementov bezne inzeruje) tak to si dovolim tvrdit ze ani nahodou.

          Jde o to, že banán a čokoláda mohou mít stejný efekt, ale trávení a jeho náročnost zabere víc času a energie než když si vezmeš přímo určený suplement – to suhlas, ved som napisal ze je to pohodlnejsie jak prežúvať rohlik (aj ked R.T. by asi nesuhlasil :-) ).

          0 0
          • McBlacky  

            R2 ani xrecovery nemají kofein žádný, stejně tak profidrinx.

            první dva slouží pro regeneraci po výkonu – k čemu by tam kofein byl?

            a druhý je energeticky bohatý ionták.

            0 0
            • ememem1  

              R2 ani xrecovery nemají kofein žádný, stejně tak profidrinx. první dva slouží pro regeneraci po výkonu – k čemu by tam kofein byl? – potom k nicomu (nevedel som presne co to je) nicmenej v tomto pripade si dovolim tvrdit ze su to naozaj len vyhodene peniaze kedze po vykone uz kludne moze byt bezna strava a pravdu povediac moc dovodov na pozieranie podobnych suplementov nevidim. ale ked to niekomu vyhovuje tak proti gustu ziadny disputat(ja bych to uz teda ale dobrovolne pred normalnou stravou neuprednostnil).

              a druhý je energeticky bohatý ionták. – ja pri svojej vykonnosti rozdiel medzi pitim vody a pitim podobnych napojov nevidim. u teba to mozno nejaku desatinu percenta ktora moze znamenat bednu alebo nie urobi, pre mna a 95% uzivatelov BF su to vyhodene peniaze. pravdu povediac u man to bolo rovnake aj pred 20 rokmi ked bola moja vykonnost niekde uplne inde a zacali sa podobne veci ku nam pomaly vozit, proste som z toho maval akurat kyselinu a efekt som nepozoroval nikdy nijaky)

              0 0
              • blaf  

                asi jsi nikdy nic na regeneraci nezkusil, kdyz dokazes napsat co pises vid?

                0 0
                • karliner  

                  Já jo a v podstatě s ním souhlasím v tom, že pro 95% B-F se jedná o drahé placebo. Je mi ale jasné, že zrovna tobě to pomáhá.

                  0 0
                  • blaf  

                    kdyz prijedu uplne vyrizenej tak me to dokaze postavit na nohy, at placebo nebo ne, hlavne ze to funguje :D

                    0 0
                    • karliner  

                      Já to chápu. Spousta lidí taky tvrdí, že jim pomáhají homeopatika, zajímavé by bylo, jestli bys poznal rozdíl, kdybys po vyjížďce místo různých regeneračních chemikálií spolykal nějaké neutrální tablety. Jak říkám, já to nepoznal a jeden rok jsem to docela pečlivě testoval.

                      0 0
                      • DominikGT  

                        Když přijedu domů tak si uvařím kávu. :D

                        0 0
                        • Necris  

                          Vzhledem k tomu, že teď jezdívám domů tak na devátou večer, tak bych do 3 do rána neusnul. ;)

                          0 0
                          • DominikGT  

                            To na tebe zabírá dobře, já si ho dám a můžu jít za hodinu spát.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Neni kafe jako kafe, ze:)

                              0 0
                              • DominikGT  

                                Ještě jsem nepil takové které by mě nějak extra pomohlo. Kávu mám celkem rád takže myslím že jsem jich už pil plno druhů.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  a jakou pijes vetsinou…druh, mnozstvi, objem vody?

                                  0 0
                                  • DominikGT  

                                    Nejčastěj normální zrnkovou od českých přes italskou, brazilskou tak nějak všechno co přijde pod ruku. Občas nějakou z kávovaru. Většinou 2 lžičky do hrnku asi tak 200–250ml. Dobré jsou ty malé italské kávy picolo. :)

                                    0 0
                                    • jIrI___  

                                      Jinak řečeno, rozumíš tomu jako kozel náklaďáku :)

                                      0 0
                                      • DominikGT  

                                        Jiri hlavně že ty tomu rozumíš.

                                        0 0
                                        • jIrI___  

                                          V každém případě míň než ty, to se musí nechat.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Zato v teorii a praxi inhalace melasovych vyparu jsi jak ryba ve vode, ze?:)

                                            0 0
                                            • jIrI___  

                                              No je pravda, že šíšu jsem měl víckrát než 1× za život jako to kafe, ale za nějakého supr odborníka se nepovažuju. Ale všechno bude, zatím vytrvale degustuju a experimentuju! :D

                                              0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Jestli si chces doma udelat slusne kafe, tak muzes pouzit uz namletou kabu z obchodu..ale neni to ono. Pises ze mas zrnkovou, takze i doma meles…pak je to vpohode:)

                                      Fakt slusne kafe udelas jednoduse v moka konvicce, ale tady je kriticka hrubost mleti. Vpodstate je treba to vyzkouset na kazdem druhu kavy zvlast:) takova mala moka konvicka vyda dobre kavy na tri male salky (dva trochu vetsi). Idelani kaficko po obede:)

                                      V kanclu si delam kafe ve french pressu. Ta se mi jeste nedari tak jako moka, protze se ladi cas a hrubost zrnek a obcas mi jeste vyjde kafe trochu kysele:(

                                      Neznam nikoho, kdo by po dobre udelanem moka kafi (ted piju mnozstvi obou salku slite dokupy) usinal:)

                                      0 0
                • ememem1  

                  jasne, pri vsetkej ucte a bez urazky si vtedy este ani nevedel citat a pisat ked som ja v SVŠ-M trenoval a regeneroval sposobmi o ktorych sa dnesnym aj dobre trenovanym hobikom ani len nesniva.

                  0 0
              • jIrI___  

                Ono když přijedu z vyjížďky, tak jsem schopný vyžrat půl lednice a to vyjde dráž, než si udělat 3 dcl gaineru. „Zasytí“ oboje stejně. Takže s těmi vyhozenými penězmi bych si tak jistý nebyl :)

                0 0
                • blaf  

                  +1

                  0 0
                • Necris  

                  Mám k tomu absolutně stejný přístup. Dám 30 Kč za tyčinku na 2 hodiny jízdy při tréninku a nějakou korunku za pití. Když to neudělám, přijedu domů a v 11 hodin večer když ulehám do postele a lednička už je vyžraná, tak žaludek pořád chce víc a víc.

                  0 0
                • jonti  

                  U me je to spis kombinace, nejdriv si dam gainer a potom vyzeru co je doma v lednici.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  3 dcl gaineru možná tak „zasytí“, jinak si ale stejně musíš sníst co je potřeba. Mně tedy ani „nezasytí“.

                  Měl jsem před 6 lety zlomenou čelist a mohl jsem jen tekutou (a to ještě ne moc hustou) stravu.

                  Mimo jiné jsem každý den dával cca 0,5l gaineru (to byla jen malá část toho co jsem ze stravy během dne vypil) abych to prostřídal s nápoji z lékárny určené jako tekutá strava (které by měly obsahovat komplexní výživu) a polívkami.

                  A ač jsem do sebe toho lil co jsem dokázal zvládnout, tak jsem za 6 týdnů měl o 7kg méně a to jsem začínal na 71kg.

                  Toť k „výživnosti“ 3dcl gaineru.

                  A pak stačí jezdit ne tak vysoké intenzity a když se vrátíš, tak nemáš potřeba vyžrat celou ledničku.

                  0 0
                  • nox159  

                    k tomu gaineru…

                    jak prijedu z kola dam cca 500ml (podle toho jak to redim tak 45–70g sacharidu ) to mi vydrzi na 30–60min nez se prevlecu a nachystam si neco normalniho k jidlu…

                    podle me to ma neco do sebe, ale treba pritelkni nedela gainer dobre vubec…

                    0 0
                    • McBlacky  

                      někdo po gaineru nabírá zbytečně svaly což je blbě. hezky to vypadá, ale pak to taky nejede :)

                      0 0
                  • Tina  

                    Gainer nie je náhrada normálnej stravy. Je to „iba“ doplnok k normálnej strave. Myslím, že sa to tam aj píše ;)

                    0 0
                  • jIrI___  

                    Prostě po něm nemám hlad, tečka. Čím to je způsobené a jestli bych po něm měl dál jíst normálně i když nemám hlad (proč bych to ale dělal?) jsem fakt nezjišťoval :).

                    A s intenzitou je u mě ten problém, že i když jedu jako lemra na kochačku, tak je to pro mě vysoká intenzita :D

                    0 0
              • mr.nikdo  

                Nejsem nejaky vykonostni sportovec, ale iontak x voda na obyc vyjizdce poznam… A to uz jen treba na spotrebe te tekutiny, kterou potrebuji…

                50 km na 7 dcl vody fakt nedam, ale na 7 dcl iontaku uz jo… A celkem s prehledem…

                0 0
                • karliner  

                  Nedáš 50 km na 7 dl vody a potřebuješ ionťák? Mluvíme o 50 km jízdy na kole?

                  0 0
                  • Tina  

                    Nie je 50km ako 50km. 50km môže byť jazda aj na viac ako 3hodiny v teréne a môže to byť 2h jazda na silničke alebo v nenáročnom teréne po poľňačkách. Plus samozrejme intenzita s akou jazdíš. Ak sa k tomu pripočíta vyššia vonkajšia teplota (25 a viac) tak si so 0,7l vody fakt koleduješ o pekný problém.

                    0 0
                    • karliner  

                      No, díky, že jsi mi to vysvětlila, na kole jsem vlastně nikdy neseděl.

                      Meritum věci ale je v tom, že píše že s 0,7 l vody to nedá, kdežto s 0,7 l ionťáku jo, to mi není jasné, co v takovém množství ionťáku je za zásadní množství látek, které mu to umožní ujet. A protože z jeho postu vyplývá, že na jeho 50 km trasu mu stačí 0,7 l ionťáku, asi to nebude nic extrémního.

                      0 0
                      • mr.nikdo  

                        Prakticky jak pise Tina. Vetsinou se jedna kolo 25–30 °C. Beru Bike – schovany v lese. Je to cca od 2–3 h ;-). I tak je tech 7 dcl sakra malo.

                        Na silnic beru cca 1,4 l anebo vice – podle km.

                        Jadro pudla bych hledal v tom, ze po tom iontaku proste nemam zizen a voda mnou, jakozto poticim se cloveke vylozene proletne.

                        Jak jsem psal niz. Zkousel jsem i na stejnych trasach jen vodu… Neco malo jsem take najezdil a neco malo jsem take vyzkousel. Zkousel jsem i domaci sirup x iontak x voda… A vzdycky vyhral iontak. A doma to resim uz sirupem.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tak já to mám přesně opačně. Po ionťáku mám žízeň větší a vypuju ho více.

                          Hodně let jsem to tak jezdil, teď mi přestalo bavit se tak starat o camel, přešel jsem na vodu a žádný nedostatek jsem nezaznamenal (ani při vedrech a celodenních výletech, kdy vypiju i třeba 5l+).

                          0 0
                          • mr.nikdo  

                            Me prave extremne nebavi cistit camel a proto radeji jezdim jen na bidon s iontakem… Kdyz ho dam mene, nez doporucene mnozstvi, tak ani tak nekrivi hubu…

                            Ale jak jsem psal. Dal jsem tomu dobu a zkousel jsem…

                            0 0
                          • jonti  

                            Ja vozim camel zasadne s cistou vodou a k tomu vozim bidony s jontakem. Kdyz jedu jen tak po praci, tak jen ty bidony, casto s vodou.

                            0 0
                • ememem1  

                  a dovod je podla teba co?

                  0 0
                  • blaf  

                    muze to byt placebo efekt a muze to byt taky tim iontakem

                    dle tebe je to predpokladam jasny

                    0 0
                    • ememem1  

                      to je mi jasne, ja sa pytam ze preco by to s jontakom malo ist a s vodou nie, ze ako v com je rozdiel.

                      0 0
                  • mr.nikdo  

                    Mimo jine i mineraly a cukry, co v tom jsou?

                    A placebo to nebude, protoze vim, jak rychle vylozene propotim vodu… Mam to vyzkousene, neboj se ;-).

                    A to i tak, ze jsem jezdival na 2 l camel vody + 7 dcl iontaku… Pak to bylo treba 7 dcl vody + 7 dcl iontaku… Po zkouskach to zustalo na iontaku… Samozrejme, pokud je to uz moc dlouhe anebo i zavod, tak si na obcerstvovacce beru vodu, abych vylozene vycistil hubu…

                    Dalsi vec je i to, ze mam vyzkousene piti pod kopcem vody a iontaku a ten rozdil tam aspon u me poznat je…

                    0 0
                    • blaf  

                      ze to neni placebo efekt vyloucis jen kdyz ti to placebo nekdo da a ty o tom nebudes vedet, jestli to mas overeny jinym zpusobem tak to overeny nemas ;)

                      0 0
                      • karliner  

                        Taky si myslím, že kdyby mu na 50 km trase do bidonu nasypal někdo místo ionťáku trochu Tangu, poznal by kulový..

                        0 0
                        • mr.nikdo  

                          Nahore jsem ti psal, ze jsem jel na sirup x iontak x vodu a vybiral jsem to, co mi nejlepe jelo. A zkousel jsem to na stejne trase v celkem kratkem intervalu. A zkousel jsem to nekolikrat…

                          Na to jsi nereagoval a tedka tady zacnes s tangem. Fakt promin, ale…

                          0 0
                          • blaf  

                            i kdybys to zkousel treba na leteckej petrolej tak to nedokazuje, ze to neni placebo efekt

                            0 0
                          • karliner  

                            Na to snad ani smysl reagovat nemělo. O ničem to nevypovídalo, prostě jsi párkrát zkusil sirup, párkrát vodu a párkrát ionťák, ale protože máš vsugerováno, že s ionťákem to je nej, tak ti tvůj pokus i tak „vyšel“. Kdyby ti někdo do bidonu nalil Tang a řekl by ti, že to je ionťák, poznal bys po vyjížďce kulový :-)))

                            0 0
          • Necris  

            Ale tady nejde o zvýšení výkonu, ale o dodání energie za jízdy. Asi každý jezdíme jinak, ale když jedu stejné tempo a stejnou trasu, která trvá 2 hodiny, tak na vodě mi dojde lehce za půlkou trasy.

            Když jedu na doporučené dávkování profiDrinxu, tj. 40 g do mého bidonu 750 ml a po 45 minutách jízdy do sebe hodím jeden PowerBikeBar, přijedu domů v úplně jiném stavu. Zkoušel jsem si dát tatranku, ale efekt byl takový, jako bych nic nesnědl.

            0 0
        • karliner  

          Popravdě, asi nejsem ani totální amatér. Já to nepoznám. Namouduši.

          0 0
      • Tina  

        som sa zase pobavila :)

        0 0
        • ememem1  

          to tak byva ze ked veci znali diskutuju tak hlupaci sa pri tom bavia.

          0 0
    • Rudyn  

      Nic Ti nebrání, aby sis to namíchal sám, je to jednoduché.

      Dáš si tam vše potřebné, a přitom vynecháš barviva apod.

      Základ hroznový cukr (glukopur) – rychlá energie

      jednoduché bílkoviny – sušená syrovátka nebo WPC (sušený bílkovinný koncentrát ze syrovátky),

      dále ořechy, sušené ovoce, čokoláda (LINDT apod).

      Receptů najdeš na netu spoustu.

      Pokud se nechystáš na Tour de France, úplně Ti tohle postačí.

      Nezapomeň na draslík a hořčík, kvůli křečím.

      Nekupuj ale hořčík v podobě hydroxidu (tablety za 25 Kč/tuba) to je úplně k ničemu.

      0 0
      • Necris  

        http://www.glenmarkpharma.cz/products11.php… Mám tohle magnesium. Jsou nějaké doporučené dávky ? V zátěži si vezmu i jednu denně. Nevím jestli je to málo nebo moc.

        Snažím se spíš jenom doplňovat a předcházet, než to do sebe cpát horem dolem.

        0 0
        • Rudyn  

          …aby tělo hořčík přijalo, musí se podávat společně s vápníkem, a to v poměru 1:2, dále nesmí chybět vitamín E, s vitamínem C a vitamíny B2 a B6…

          Tohle jsou údaje z netu…

          Já používám šumivé tablety Mg+B6 (koupíš v lékárně, cca 80Kč/tuba). V těchhle vedrech vypiju cca půl hoďky před vyjetím 0,5l vody s Mg + Ca. Do bidonu si to dám taky.

          Až to vypiju, tak kofola v hospodě, do bidonu čistá voda.

          No a po akci (50km a víc) 2–3 piva, podle chuti.

          Souhlasím, že je blbost do sebe cpát „extra“ přípravky horem dolem, ale v báglu mám energetickou tyčinku pro všechny případy.

          Hlaďák je sfiňa.

          0 0
        • alexandr  

          Jedna tableta denne je podle me malo. Sice ma pomerne hodne mlecnanu horecnateho, ale jestli jsem to spravne pochopil, tak je v ni jen asi 50mg horciku. Pricemz jsem nekde cetl, ze z mlecnanu horecnateho telo dokaze toho horciku vstrebat az 80% (coz je mnohem vic, nez u ruznych anorganickych sloucenin s horcikem, co se pouzivaji v levnejsich suplementech), tj. rekneme z jedne tablety ziskam 40mg horciku.

          Vazim 65kg a tak nejak jsem usoudil (sveho casu jsem o tom dost cetl, ale uz si bohuzel nepamatuju zdroje ani duvody), ze denne bych mel do sebe dostat kolem 180mg horciku.

          Tyhle tablety taky mam, v pribalovem letaku je myslim napsane, ze udrzovaci davka je tusim 4 tablety denne. Ale jinak se snazim dostat do sebe horcik hlavne jinymi cestami. Maso, mandle, orechy, zelenina…

          0 0
    • ZuzicK  

      Spousta sportovní „chemické“ výživy jde dle mě nahradit, pokud nepotřebuješ něco spešl.

      „Ionťákovou“ směs si můžeš nechat namíchat v lékárně, na švihy se hodí banán, oříšková tyčinka s medem a tak dále, zrovna se mi nechce nějak extra rozepisovat :-)

      0 0
      • Necris  

        Jsem na tohle moc málo průbojný člověk. Mám jim přinést etiketu od ProfiDrinxu a oni mi to namíchají ? Nerozumím, jak to funguje.

        0 0
        • ZuzicK  

          Sakra, takovej pěknej příspěvek jsem pro tebe měla napsanej a zrovna, když si to nezkopíruju, tak se sekne nahrání :-D Takže to zkrátím.

          Recept na ten ionťák mám tady z BF, vypadá to věrohodně a má to dost podobné složení jako tento . Recept jsem psala i vedle do threadu Ionťák bez náhradních sladidel, ale tak postnu to i sem:

          Na 0,5l nápoje:

          NaCl – 0,4 g

          KCl – 0,2 g

          NaHCO3 – 0,2 g

          NaH2PO4 – 0,3 g

          Vitamin C – 0,1 g

          glukóza – 15 g

          Podle potřeby si to vynásobíš množstvím, kolik chceš, a doneseš si to do lékárny, ať ti to namíchají. Cenu očekávám podobnou jako u toho ionťáku z odkazu.

          K „bio“ tyčinkám a tipům už toho tady je docela dost. Akorát já třeba místo lepivých musli a oříškových tyčinek preferuju sypané spékané musli (nebo jak se to jmenuje, prostě ty hrudky :-)), čokoládu s oříškama (ritter sport a podobné), banány, sojový suk, v zimě směs oříšků se sušeným ovocem (v poměru víc oříšků :-)), vafle s karamelem (nejčastěji je to nazvaný jako tofinek, vydatný a malý). Dále je dobrý zobat sušený ovoce a semínka (dýňová, slunečnicová), ale to teda na kolo neberu, zas takovej závodník nejsem :-)

          Energetický tyčinky bez chemie taky existujou, kamarádka mi nedávno dávala nějakou oříškovou chutnat a byla fakt dobrá, ale dávat za to 35Kč nebo 40 Kč se mi fakt nechce. Od koho byla nevím, ani se mi to nepodařilo najít, ale při hledání jsem narazila na Nutrend .. mňam :-)

          0 0
          • karliner  

            Docela by mne zajímalo, jak na vyjížďce v období zhruba duben – konec září jíš čokoládu :-)

            Uvítal bych i instruktážní video, jak ji ssebou vozit, aby vydržela tuhá a při pokusu ji kousek sníst by jeden nevypadal jako z reklamy na Orion.

            0 0
            • Smazaný účet  

              ukousnes rozek a vypijes:)

              0 0
            • Tina  

              to sa musíš spýtať odborníka ememem1. Ten to naposledy doporučoval ako tajnú zbraň LA :)

              0 0
            • ZuzicK  

              Někde píšu, že s sebou všechno tahám celý rok? Obecně v zimě (na běžky) beru suché a energetické jídlo – oříšky, sušené ovoce, čokoládu, tofinky. Na jaře a napodzim to je jedno, ale čím větší zima, tím víc beru věci jako v zimě. V létě mi stačí i bebečka (miluju s brusinkama), sojový suk, musli/oříšková tyčinka, i ta rozpatlaná margotka jde, tam té čokolády tolik není. Obecně nepotřebuji tolik energetické jídlo, stačí mi i jablko, banán je rychle rozpatlanej taky, tak ho raděj sním ještě před vyjížďkou ;-)

              0 0
              • karliner  

                Já už všechny sladkosti vyrušil a vozím jen Jesenku, tu nedokážu rozpatlat ani prošitej :-)

                0 0
      • karliner  

        Jak se říká – „dobrá rada nad zlato“ :-DDD

        0 0
        • Necris  

          V klidu, zítra nastěhuju včeličky do včelína. Oříšky vyraší na podzim a pak to tím medem poliju. Zajdu si do lékárny a doprostřed zamáčknu jednu tabletu marťánka s vitamíny a minerály. Přeliju čerstvě nadojeným mlékem z maštale (ne kozím). Ještě můž natrhat jablka, nastrouhat a přidat před tím, než ta hmota zatuhne.

          0 0
          • Advid  

            A k tomu sifon. :D

            0 0
            • Necris  

              Můžeme vyrábět pro bikery. S různými příchutěmi.

              Heslo naší firmy: „Kozí mléko Josef Sax, do pedálů šlapeš max.“

              0 0
    • siafu  

      Enervit je tady – ještě mám doma Isostar Hydrate, tak ten tam co nevidět přidám taky – na rozdíl od Nutrendu apod. jsou tyto ionťáky aspoň bez sladidel

      ze sacharidových tyčinek složením dobře vypadá Ma Baker, jinak u flapjacku, který teď zkouším doma, mám „zatím“ problém s tím, že se poměrně dost drolí a rozpadá :)

      0 0
      • Necris  

        Ten enervit je víc než zkosnutelný složením.

        0 0
      • AleZ80  

        Ten flapjack by mohl nějakou dobu vydržet poživatelný, ne ? ( pokud se tam nedají vejce, tak by mohl být celkem držák )

        0 0
    • Kawka  

      http://www.ethicsport.cz Bezkonkurenčně to nejlepší, co jsem měl, ale ta cena tomu taky odpovídá..

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Vzhledem k tomu, že ve vepřové šunce se dá očekávat část těla prasátka, kuřecí prsíčka by měla být z kuřete, na kozí sýr je použito mlíko od kozy atd., tak se pomalu bojím, co je základem tzv. sportovní výživy. Nemluvě o dětských přesnídávkách… :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        prijde deda z vesnice do drogerky..chvili se tam tam nervozne prochazi az se ho ujme prodavacka…dobry den, co byste si pral…no, vite ja bych potreboval papir, tkaovy ten na zadek…aha, jasne, toaletni papir, to neni problem, mate jeste nejake prani?…no, jeste jedno mydlo…dobre tak to bude jedno toaletni mydlo..no, ne pockejte, to mydlo chcu normalni. :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      co pivo a klobása?

      0 0
    • Pavel  

      Voda s trochu cukru (hroznový a „obyč“) a ždibínkem soli (tak, aby to nebylo vyloženě sladké a slané), pár kapet citronu. Chemie nula a funguje to stejně…

      Jako „vyprošťovák“ hroznový cukr a sojový suk (výhoda je, že ani v horku se nerozpustí)…

      0 0
      • Advid  

        Soja údajně obsahuje estrogen a to není dobré pro srdce sportovce.

        0 0
        • Pavel  

          Takových věcí, co „údajně“ to či ono je všude tuna… Navíc, píšu, že je to vyprošťovák, ne celodenní strava. A poslední věc je otázka, kolik té soji tam vlastně je (jestli vůbec nějaká)…

          0 0
          • Necris  

            V sojovém suku z Lidlu je tuzemák :D

            0 0
            • Pavel  

              Fakt?!? Už tam běžím!!! :-DD

              0 0
              • Necris  

                Běžně se do toho dává rum, v margotce je určitě alkohol, nikoliv jen aroma. Kupuj kupuj ;)

                0 0
                • jIrI___  

                  A je možné, aby v margotce byl alkohol a nebylo to napsané ve složení?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    je to tajemství, nikomu to neříkej! :-)

                    0 0
                  • Necris  

                    Je to tam napsané tuším. Ale dneska všechno obsahuje alkohol. I jogurt. Některé docela výrazně, že už je to i cítit na chuti. Problém je v dochucovadle. Alkohol se používá jako nosič chuti. Místo toho, aby ti tam dali vanilku, dají ti tam ethylvanilin, tj. vanilka propuštěná přes chlast, aby to mělo hodně výraznou chuť a oni ušetřili na množství.

                    0 0
                    • karliner  

                      Ethylvanilin je vanilka přepuštěná přes chlast?

                      0 0
                      • Necris  

                        No…ona to není vanilka, jen to chutná jako vanilka. Trochu, možná.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          takový nitrobenzen zase hezky voní po mandlích (zkoušeno doma:)))

                          sirovodík taky sajne smrdí…

                          btw! pokud nekomu chcete zneprijemnit zivot, tak staci smichat siru a shlinik (oboji prasek), zapalit a nechas zreagovat…vznikne sulfid hlinitý (po nadrzení oper prasek), ktery pusobenim vzdusnevlhkosti uvolnuje sirovodik…staci nekde trosku sypnout a dva dny bude smradek:)

                          0 0
      • McBlacky  

        V moderních suplementech máš kromě ultra krátkých cukrů i delší, které se metabolizují déle a déle vydrží. Vitamíny, které potřebuješ k výkonu např Bčka na rozklad cukrů.

        Cko jako antioxidant.

        Někteří doplňují minerály MG, Ca a další.

        voda s citronem solí a hroznovým cukrem to nenahradí.

        já tedy uvažuji použití jen při závodním nasazení.Sypat na výletech mi přijde taky zbytečný

        0 0
        • Pavel  

          Ta „moje“ voda ale není jen s hroznových cukrem…

          Céčko je tam taky (citron), béčko doplňuji v pivu (resp. nealko pivu). ;-)

          Minerály (MG, Ca a zinek) si lupnu „před“..

          Zadavatel nepsal, jestli to chce jen na závody anebo na „normální“ vyjížďku…

          Různých super echt mega sportovní drinků jsem vyzkoušel mraky a nakonec jsem skončil u vody… Mne z té chemie prostě nebylo dobře…

          0 0
        • MlokCZ  

          Přesně to bude ten zásadní rozdíl. Závod (a hlavně dlouhý závod) kdy někdo jede na umístění a nestaví a pohodový výlet (i když třeba také s náročnými výjezdy).

          Na výletě kdy se v klidu zastaví na jídle (a to třeba i víckrát), tak má tělo třeba soli až až ze stavy (většina lidí má ze stravy soli mnohem více než tělo potřebuje). Rychlé cukry (když je to vůbec potřeba) se doplní třeba v Kofole.

          Minerály a vitamíny, to se snažím mít ve stravě. A pro jistotu je to jediná věc, kterou doplňuju trvale navíc uměle (1× multivitamín s minerály každý den ráno po snídani).

          A projevy neodstatku různých látek typu křeče vůbec neznám.

          0 0
      • jIrI___  

        Jako vyprošťovák používám taky sójový suk nebo Piknik/Jesenku :)

        0 0
    • Diamond  

      Je naprosto neuvěřitelné jak silnou zbraní může být v rukou výrobců reklama a nevědomost spotřebitelů… Pokud někomu stojí za to, aby se místo utužování zdraví cpal chemií, tak prosím.

      Ono se to dá podat i tak, že proč bychom měli doma vařit a pachtit se s přípravou jídla, když si můžu v klidu koupit plnou lednici baget, tak jsem na tom přece úplně stejně. Mám rychlý přísun energie s minimální časovou ztrátou :-D .

      Samozřejmě tak jednoduché to není. Při velkém úbytku tekutin se při námaze z těla vytrácí nejenom voda, ale i draslík a jiné prvky, které je nutné doplnit. Játra odebírají z krve cukry a pak čerpají energii ze svalů či tuku, dle aktuálního zatížení a tepu. Pokud udržujeme bohatou stravu a ne bagetovou, tak je vše ok a máme co potřebujeme. Při sportu je tak možné hezky regulovat z čeho chceme čerpat energie a opravdu není potřeba cpát do sebe sračky – pardon vitamínové a jiné skvělé doplňky, které nám vylepší nejenom image, ale i power.

      0 0
      • McBlacky  

        mimo závodů souhlasím. Při závodě, kde teda závodíš to z normální stravy nedoplníš ani omylem.

        0 0
        • Necris  

          Naprosto souhlasím. Banán ještě jde, ten je v mezích fajn, akorát se jich do dresu moc nevejde. Ale bych při závodě vyndaval pytlíček s burákama…Carbo, Enduro, PowerBikeBar (zatím favorit) + ionťák jasná volba.

          0 0
          • newbie  

            jsi o kousek výš psal, jak ti chutnaj rozinky+oříšky… :-) takže tohle by pro tebe moh být ten správnej biopavrbár… nej je fíková a meruňková

            0 0
      • alexandr  

        Po celodenni jizde na kole dost casto druhy den rano zazivam stavy, kdy se citim rozlamany, unaveny apod. Ted nedavno jsem zkusil do sebe pri ctyrdenni podobne zabave vzdycky vecer po dojeti lupnout Regener. A rano jsem zadne takove stavy nezazival. Ano, muze to byt placebo, na me to obecne funguje dobre :) Ale i v takovem pripade se to vyplatilo (je mi jedno, jak, ale hlavne, ze to funguje).

        BTW, bavil jsem se o suplementech s kamaradem, ktery hraje zavodne basketball a docela vazne mi tvrdil, ze ma odzkousene, ze kdyby nepouzival nektere pripravky s aminokyselinami, tak by druhy den po trenincich nebyl schopen fungovat.

        Takze muj nazor je „s rozumem“, ale uplne nesmyslne ty pripravky asi nebudou.

        0 0
      • skorpion  

        To plati pre bezneho cloveka, ktory vykonava beznu dennu cinnost. Nie pre sportovca, resp. pocas sportovej aktivity. Vtedy by sa mali odporucane denne davky zvysit 2–3×. Neviem si predstavit, ze by som v den zavodu jedol svoju beznu stravu hned 3× :) A ked som cital tie rady, ze si to mam namiesat doma a budem mat to iste ako iontak od vyrobcu a pod., tak v konecnom dosledku dostanem to iste, akurat tym stravim x-hodin casu pripravy a zhanania ingrediencii.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Pokud něco řešíš až v den závodu, tak nejlepší asi bude svěcená voda. Díky té vodě a placebo efektu za to svěcení :-)

          0 0
    • Diamond  

      To jak se cítí tvá muskulatura a jak se pak cítí vnitřní orgány je věc druhá.

      Závody – ??? Otázkou je, zda má smysl při amatérských závodech, kde o nic nejde, cpát do sebe chemii…?

      Co potřebuješ ke zvýšení výkonu v danou chvíli? Sacharidy. To si můžeš klidně nacpat do tuby med.

      Hele, pojedeš ukrutně vyčerpávající závod a v jenom košíku budeš mít vodu a v druhém plastovou postavičku medvídka naplněnou medem, takovou tu co se vyráběla ještě za komančů.

      0 0
      • McBlacky  

        vždycky o něco jde, jinak by se nezávodilo.

        Tvůj pohled, že sportovní výživa = chemie ukazuje, že nemáš absolutně přehled co je v čem, takže moc nemá smysl s tebou diskutovat. V některých suplementech pravda chemie je, ale to bychom pak mohli zvažovat efekt alkoholu na tvoje zdraví, rozebírat stravovací návyky, vliv prostředí kde žiješ atd.

        0 0
        • Necris  

          ! Fuj Vokrouhlíku, dej si do bidonu šťávu a nezapomeň na vlašáky ;) Hruška ! Co to vidím ! Vymačkanej citron ti stačí, už si skončil ! ;)

          0 0
        • Diamond  

          No to fakt nevím a nemám přehled. Taky nevím jak dlouho sportuješ ty, ale já už mám pár desítek za sebou. a bez těch tvých opěvovaných sraček…

          0 0
          • McBlacky  

            závodně na kole od 2003. Předtím běh.

            Ambice na bednu nebo na dostřel bedny :)

            0 0
          • Tomahomo  

            Doporučuji pustit v čase 25:40

            P.S. Tím neříkám, že opěvuju „sračky“, já mám hlavně pocit, že jsou zbytečně předražené, ale to je na jinou debatu.

            0 0
            • Necris  

              Je tam dost nových faktů. BCM = BMC žádnej rozdíl … ;)

              Mimochodem…Pět stanic na 60 Km ? Tak jistota je jistota :D Haha McBlacky to dle videa jel, tak by mě zajímalo, kolik jich využil…to snad ani nejde, stavět každých 10 km.

              0 0
              • Tomahomo  

                Kvůli „bísíem“ sem psal do ČT, aby mně řekli za jaký tým to Vokr jezdí, nepochopili ironii a poděkovali mně za můj zájem :o)))

                0 0
              • McBlacky  

                dvakrát jsem si vzal kelímek jednou voda jednou ionták. Na závodech do 4 hodin nestavím na občerstvovačkách.

                sebou jsem vezl 1,2 l pití

                V cíli jsem to dopil min 2L tekutin v první hodině po závodě a další 2L v následných hodinách.

                co se týče gelů tak jsem zkrmil myslím kolem 140ml (balení) takže max 120ml reálně, což by odpovídalo kolem 45ml na hodinu. Při zátěži ANP-6 tepů po dobu 2,40 to je řekl bych adekvátní.

                0 0
                • ZuzicK  

                  2 litry během hodiny po závodě, to z tebe musí mít tělo radost :-)

                  0 0
                  • Necris  

                    Tak hlavně dojel do cíle s hodně drsnou konkurencí, takže proč ne, když mu to nechybělo během závodu. 2 litry během hodiny jsou podle mě OK, docela se to dá, je to o zvyku.

                    0 0
                    • ZuzicK  

                      Já jenom nevim jestli se dá oblbnout systém, existuje maximální vstřebatelnos­t vody.

                      0 0
                      • karliner  

                        Nevím jak s vodou, to jsem asi nezkoušel, ale dva litry piva za hodinu vypiju úplně bez problémů a ani předtím nemusím závodit na kole. Stači fotbalovej zápas při slunečném počasí. Ale pravda je, že jsem někde četl, že tělo dokáže vstřebat za hodinu cca 1,5 litru tekutin.. Zbytek si asi nechá na potom., nevím.

                        0 0
                      • Tomahomo  

                        Tady je zajímavý článek.

                        0 0
                      • Tina  

                        jj, telo vraj dokáže spracovať max. 250ml vody za 15minút.

                        0 0
                      • McBlacky  

                        to nevím, ale praxe je taková, že po závodech ve velkém horku vypijeme více než udávanou 0,7l / hod – 1l vstřebatelnost a na záchod jdu až po x hodinách, někdy až večer a to je už hodně divný. Takže tu tekutinu prokazatelně vstřebám. Co vím, tak to takhle má víc lidí

                        0 0
              • Lada,s  

                Ten komentář byl občas docela výživný :-))

                0 0
    • Adelice  

      Doporucuji se podivat tady http://www.bigfotbal.cz/…ziva/c-1696/ urcite tam neco na vyzivu najdete.. je to kvalitni a prospeje vam to :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.