• frantaklika

    Zdravím,

    hledám u sebe jednu chybu. Zkusím to zkrátit. Jakmile jsem v bazénu, posilovně a nebo jdu běhat, po výkonu se mi po nějaké chvíli vrátí tep do normálních čísel. Průměr mám v klidu 48–55 (ve spánku 38–42). Tohle se ale neděje, jakmile slezu z kola. Původně jsem si myslel, že to je z důvodu nárazovosti a šoku pro tělo. Na kolo totiž chodím nepravidelně (do bazénu chodím 3× týdně a 2× týdně vzpírat). Někdy kolo stihnu 2× za týden a někdy 1× za 2 týdny. Jenže z běhu a plavání je tělo schopné pracovat s vysokou zátěži. Na bazénu mám průměr 1:30–1:40 v tréninku, žádné plácání vody. Tepovku na plavání mám okolo 130–140, když hodně dřu, tak 145. U běhu je to mezi 150–160 a nakonec kolo… Poslední dvě jízdy neděle 66km, průměr 145, max. 169. Včera 35km, průměr 144, max. 171. Problém nastává po tréninku. Slezu z kola třeba v 16:00 a večer před spaním ve 22:00 mám tep v klidu při sledování TV třeba 65–75 tepů a ve spánku najednou tepu třeba 50 tepy. To se mi po plavání neděje, ani po běhu. Tam prostě do hodiny až dvou mám opět svých 50–55 a v noci krásných 40.

    Jsou moje domněnky s nárazovou zátěži špatné a muže to být opravdu tím, že prostě nárazový trénink na kole je prostě pro srdce náročné a tělo tak bojuje s regenerací víc? Nebo hledat chybu jinde. Byl jsem s tím už i na ekg, na měření tlaku a vše v pořádku, problém je, že to bylo den po zátěži, ale nějakou chybu na srdci doktor neshledal. Díky moc za odpovědi.

    0 0
    • frantaklika  

      Věk 24 let, 96 kilo, muskulaturní postava…

      0 0
    • Pepe72  

      Tohle se mi stalo jednou ,když jsem nešel po noční spát a jel jsem na kolo.

      0 0
    • Georrge  

      Nepíšeš jak dlouho jednotlivé aktivity trvají, to může být velmi podstatné. Dvě hodiny na kole s průměrem 145 bude pro tělo podstatně vyšší zátěž, než hodina bazénu s průměrem 130.

      6 0
      • frantaklika  

        Jo, tohle dává smysl no, průměrná doba pohybu v bazénu je 45 minut a jsem tam většinou hodinu. Na kole dvě až tři hodiny. Podle vzdálenosti. No a i podle Garminu jsem se tak pokukoval zpětně na minuty intenzivní aktivity. No bazén a běh většinou mezi 30–70 minutami, kolo mezi 180–280 minutami. Takže to prostě nasvědčuje té nárázovosti, kdy to tělo rozhodím. Každopádně jsem asi moc přehrocený a sundat tepák asi nebude od věci. Takhle do hloubky jsem všechno začal řešit před rokem s koupí FR 945. Předtím se mi žilo dobře, řešil jsem jen tu radost z jízdy.

        Novas752 – podle změřených hodnost mám maximální tep na 178bpm.

        Ale i tak díky za reakce!

        0 0
        • tigermoth  

          Mě se neco podobného děje taky, když to přepálím. Já bych si s tím hlavu nelámal.

          0 0
        • Krejza  

          Nechtělo by to místo sundání tepáku spíš rozmyslet, k čemu ti trénink na kole slouží?

          Jestli jen pro radost, neřeš.

          Jestli forma tréninku, nejspíše neuškodí stáhnout intenzitu na vytrvalost.

          1 0
          • tigermoth  

            Existuje na to finta – když jedu sám, mám tendenci přepalovat. Když jedu s přítelkyní, žvaníme a tím se mi přirozeně udržuje limit intenzity co ještě udýchám.

            3 0
    • Alojs01  

      Sundej tepák a bude se ti žít líp :-)

      3 0
    • PLATYPUS3  

      Co si vzpomínám tak když se furt buší do pedálů co to dá a chybí odježděný kiláky ve vytrvalosti tak večer před spaním to jistil ibalgin nebo trochu gořky, stejně to většinou nepomohlo, tělo bylo rozhozený a nezbylo nic jinýho než místo spaní civět do stropu.

      0 0
    • novas752  

      Na kole možná makáš víc než u běhu a plavání a jak to jede tak ti to ani nepřijde, takže si dáš víc do těla. A pak jseš z té intenzity prostě trochu rozhicovanej. Jaký máš maxinální tep? Podle velmi obecbého vzorečku 220– vék bys měl mít cca 195bpm ale může se to o dost lišit.Podle toho se pak dá odhadnout v jaké zátěži jezdíš a ono to právě může být trochu za hranou oproti běhu.

      0 0
    • tad  

      Mám teorii, že to souvisí s doplněním cukru do buněk. Prostě spaluješ zásobní cukr z jater, svalových buněk, z tuku atd., protože se déle namáháš a musí se to tam vrátit. A cukr musí roznosit krev (a taky další látky pro regeneraci), což si vyžaduje vyšší výkon srdce. Možná zkusit si změřit glukózu po jednotlivých typech a dobách cvičení, v lékárnách se nechá koupit měřák na hladinu glukózy za pár stovek. Ale je to jen teorie.

      0 1
    • Fofrník  

      Už ti to tady více méně napsali. Tvoje aktivita(y) na kole z hlediska délky je v porovnání s ostatními aktivitami pro tvé tělo nejnáročnější. Jednoduše řečeno, nejsi (zatím) trénovaný. Roli hraje také délka té aktivity a její intenzita. Zmiňuješ 180–280 minut pro aktivitu kolo, nepíšeš však, jestli jde o délku jediné aktivity, nebo o součet minut za nějaké období.

      Pokud se budu držet myšlenky, že při jedné jízdě jedeš 180–280 minut a s tepy v průměru 145 bpm, potom se tahle aktivita řadí do kategorie střední a vysoce aeróbní. V jakém poměru, nevím, protože neznám průběh tréninkových metrik. Nicméně, pokud bys dvě třetiny tréninku „tepal“ kolem 140 bpm a pokud zohledním tvůj věk (24) a vyšší objem svalstva – čili vyšší spotřeba glukózy tvými svaly, takhle od boku mi z toho vychází, že touto aktivitou organizmus přetěžuješ. Ne, neboj, zde nejde o přetěžování s negativním vlivem na zdraví, ale tvé tělo má zatím limity vyšších aerobních tréninků níže.

      Pokud se tím chceš zabývat, rozhodně doporučuju navštívit nějakou laborku sportovní medicíny a nech si tam třeba na šlapátku změřit srdeční zóny a laktátovou křivku. Budeš mít, mimo jiné, přesnou informaci o tvé maximální tepovce, ze které stanovíš jednotlivé srdeční zóny pro lepší orientaci, jaký trénink vlastně vykonáváš. Jestli nízce aerobní, vysoce aerobní nebo jiný.

      Laborku ti doporučuju především proto, že tebou uvedená tepovka TFmax 178 bpm při věku 24 let je málo. Zmiňuješ sice vzpírání, což je vyloženě silová disciplína, rozvíjející sílu avšak nikoliv kondici – což v ojedinělých případech skutečně vede ke snížení hodnoty TFmax, ale teď bych vsázel na to, že to máš blbě změřený. Muž 24 let, žádná srdeční vada, by měl být někde kolem hodnoty TFmax 190 bpm.

      Zadruhé ti tu laborku doporučuju proto, že pokud se snažíš o nějakou „jakože“ tréninkovou strukturu – a pak bys měl samozřejmě vědět, co je tvým cílem v takovém tréninku (síla, výbušnost, vytrvalost, silová vytrvalost a pak tedy subtitel této vlastnosti), musíš znát své srdeční zóny poměrně přesně, protože špatně určená zóna vede ke špatně zvolenému tréninku (intezita, délka, druh, atp.) a tebou očekávané výsledky se taky nemusí NIKDY dostavit. Znám poměrně dost případů, kdy se trénující lidé, řídící se špatnými srdečními zónami dokonce zhoršovali.

      To, o čem se tady teď bavíme je poměrně složitá disciplína. Zrovna srdeční a výkonnostní zóny atleta byla jedna z kapitol při mé obhajobě před lety na fakultě.

      Pokud chceš opravdu funkční a lety ověřenou jednoduchou radu, jak se zlepšit – v tvém případě rozvinout základní kondiční spektrum, ZPOMAL. Jak při běhu, tak na kole. Pokud máš při běhu tepy 150–160, buď běháš příliš rychle, nebo příliš dlouhé distance. S výrazným osvalením to dlouhé distance nebudou, takže platí varianta jedna. Na 160 bpm je to vysoce aerobní činnost, při které nic nerozvíjíš. Vsadím boty, že za poslední rok jsi třeba čas na 5km nebo 10km nezlepšil ani o půl minuty. Spotřebováváš, …ty ne, tvoje svaly spotřebovávají obrovské množství energie formou glykolýzy, ale neučí se pracovat efektivněji a už vůbec se neučí rozvíjet lipolýzu čili spalování tuků za účelem přeměny tuků na energii ve svalech. A to je ten důvod těch vysokých klidových tepů po cyklistice. Ty svalové skupiny jsou tak vyšťavené (neumí si totiž vzít tuk z těla a rozložit ho na energii), že regenerující tělo po takovém tréninku stahuje glykozásoby odkud to jen jde a chybějící množství „nastavuje“ větším množstvím kyslíku z krve – ano, v podstatě vytváří bohatou směs. Proto ty vyšší tepy. Bohužel v takové chvíli vzniká obrovské množství volných radikálů (odpadních látek) a ty zase spouští jiné negativní procesy. Některé katabolické a dokonce některé zánětlivé.

      Argumentem můžou být doplňky stravy – energy gely a podobné. Je to berlička a bývá funkční. Když víš, co a kdy použít, a kolik. A určitě to nehledej na etiketě výrobců, protože občas tam píšou strašný nesmysly, respektive obecný „polopravdy“. Předně je potřeba vybudovat kvalitní kondiční základ. Bez doplňků. Naučit metabolismus pracovat se všemi vnitřními systémy a dobrým tréninkem vyladit jejich efektivitu. Pak můžeš baštit gely.

      Takže laborka, zpomal a zaměř se na nízký tréninkový tepy (100–130 bpm), a ono to půjde, neboj. Zjistíš, že najednou zrychluješ.

      4 0
      • kejda  

        Napsal jsi to velmi erudovaně, ale zase to neplatí úplně obecně. Já jsem schopen běhat při průměrné tepovce cca 152, časy okolo 4:50 na km. Maximální TF budu mít někde okolo 175, spíše méně. Běhat v tepovce řekněme 130 je pro mne ztráta času, to není běhání, ale jogging. Takhle bych mohl běhat týdně 30 km, ale při tak nízké tepové frekvencié u mne nedojde k žádnému zlepšení, možná zhubnu… Ale to zhubnu i pro tom, když si dám fest do těla.

        Ale jinak souhlasím, svalouši prostě mají problém při intenzivní činnosti, to není jak hodinku cvičit v posilovně s pauzami a plkánim s děvčaty u baru :)))

        3 0
      • tad  

        …už vůbec se neučí rozvíjet lipolýzu čili spalování tuků za účelem přeměny tuků na energii ve svalech. … No tohle bych hodně potřeboval, kvůli hubnutí.

        A jak se to dělá, naučit tělo rozvíjet lipolýzu a jako to ověřit, že to funguje? Resp. asi jde o přirozený proces v těle, ale co jej třeba blokuje, co jej podporuje? Já kupříkladu, obézní cukrovkář, plavu. Tak nějak jsem na sobě vypozoroval, že dokážu dostat po hodinovém plavání glukózu někde k 4,6 (na lačno mám kolem 6 mmol/l, hodinu po jídle mám kolem 9,5). Dá se z toho vytušit, co se v těle děje? Je lepší po cvičení nejíst, protože předpokládám, že tělo dále spíše sáhne pro zásoby do tuku, když spotřebovalo rychlé dostupné zásoby z jater a jídlem mu to překazím? Díky za radu.

        0 0
        • cyklista86  

          Divas se na to moc kratkozrace. Muzou byt dva obezni, ale to jak se k tomu dopracovali muze byt uplne rozdilny scenar a tim padem tezko cokoliv radit takhle naslepo. Jestli s tim nemas problem, tak napis v bodech zhruba tvou cestu jak ses k te obezite a cukrovce dostal a jak presne vypada tva strava. Pak ti tu muzou lidi poradit, aby jsi nedelal neco vylozene uplne blbe pri tom hubnuti a ceste za zdravim…

          0 2
          • tad  

            Díky za reakci. No jak. V 90 % případů se k tomu člověk postupně prožere, že ano. Většinu dospělého života jsem byl sice minimálně s nadváhou, ale aspoň 2 x do týdně nějaký sport (nohejbal, volejbal, tenis, florbal, turistika, kolo), váha do 100 kg (173 cm), celkem osvalený, tak to ještě šlo. V době covidu byl ten pohyb minimální, nárůst váhy na 108, všechno vlastně visceriální tuk (žádné tukové pneumatiky), zároveň pokles svalové hmoty. Glykemie šla postupně nahoru (nalačno z 5,6 na 7,3), to už jsem začal užívat metformin. Loni v říjnu HbA1c = 49, letos v lednu pak 66 (nemocný asi měsíc, takže pohyb už ale lautr nic). Od té doby už v poradně, přidaný gliflozin. Dieta, ale ne nějak extra hlídaná, pohyb, povedlo se dostat zase na 100 kg, HbA1c = 44. Takže celkem to jde, ale chci se dostat definitivně níž, cíl je 85 kg do dvou let. Vsadil jsem na plavání, snažím se 4–5× týdně 1 hodinu, ale nějak jsem se zastavil, poslední měsíc se držím kolem 99 kg. Strava: Hodně se teď pasu zeleným (polníček, rukola, baby špenát) snídaně třeba vejce, sardinky, tvaroh, avokádo, chléb, oběd – český standard, večeře taky. Nějak si to moc nehlídám, nepočítám, akorát si říkám, Jendo, nežer tolik.

            0 0
            • cyklista86  

              Ono neni moc dobre spolehat na nejakou sportovni aktivitu kterou delas ja nevim 5 hodin tydne.. To je v konecnem dusledku nic a jak sam pises a plno lidi zna. Staci vypadek toho sportu a vaha leti hned nahoru.. Chce to proste celkove aktivnejsi styl zivota. Denne chodit. Jezdi na kole jako dopravi prostredek a pod.. Jinak k te strave nejvic si davat bacha na pridane tuky v jidlech, ktere si nedelas no. Nejake maso s prilohou a zeleninou muze byt 500kcal, ale kuchar v restauraci kdyz to dela vsechno na oleji, tak tam muze byt klidne dalsich 500kcal navic.. Je dobre vedet, ze kdyz nejsi na keto strave tzn. jis normalne sacharidy/cukry tak telo je pouziva jako hlavni zdroj energie a defakto vsechen tuk ze stravy ktery prijmes nad svuj kaloricky prijem pro udrzeni vahy telo proste ulozi jako tuk.. Proto je dobre zbytecne nejist tucny jidla. Jist hlavne libove maso, necpat se smetanama, olejama, maslama, sadlama a pod.. To bys mohl jen v pripade kdyby jsi fakt vyradil sacharidy ze stravy a byl v ketoze, ale protoze se snazis sportovat, tak keto pro tebe idealni nebude a spis bych si hlidal ten zbytecne pridany tuk ve strave.. Jinak jak rikam chce to zacit chodit. Minimalne 10000 kroku denne. Byt fakt v prubehu dne aktivni. Par hodin tydne plavani to opravdu nezachrani.. To je pro lidi nejtezsi. Zmenit ten styl zivota, aby furt jen nesedeli. Kdo ma fyzickou praci tak to ma vyresene, ale kdo ma sedavou praci, tak musi byt kreativni no..

              1 0
              • tad  

                Neřekl bych, že je to nic. Chodím taky, samozřejmě, ale v průměru je tak 5000 kroků denně. V jídle se snažím o střídmost a pestrost, tučným jídlům se vyhýbám, jím více vařené, ale svíčkovou nebo řízky si taky občas dám. Snad váha půjde zase dolů, přidám od září pás. Spíše mě překvapilo, že se to zastavilo. Doktor tvrdí, a tomu bych věřil, že když klesne cukr, glifloziny ztrácí účinnost. Tak možná šel dosavadní pokles váhy tady za tím, jen já se naivně domníval, že hubnu z plavání.

                0 0
                • Pescador  

                  Ják píše cyklista86 , 5 hod. aktivit týdně je fakt hodně málo, samozřejmě lepší než, nic ale jsou to zhruba jen 3 % času za měsíc.

                  0 0
                  • Melvin  

                    Tak záleží co děláš za sport. Třeba 5 hodin běhu týdně je v pohodě, pokud tam má člověk i intenzitu. Vždyť to dá 2500 – 3000 km za rok a to není málo. I u toho plavaní je to dost hodin. Ale jak říkám, chce to některé tréninky věnovat i vyšší intenzitě.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      5 hodin pohybu tydne nevymaze negativni dopad nic nedelani zbytku casu..

                      0 0
                      • yorg  

                        Pro doplnění. 3 hodiny jízdy na kole spáleno cca 1500 kcal. Vydatný oběd cca 500 kcal. :-)

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Vydatny obed 500kcal? To spis tak 1000kcal ne? 500kcal ma tak mozna hodne dietni fitness jidlo typu kureci/kruti prso, trocha ryze a zelenina.. Klasicky cesky jidlo typu tucnejsi maso, knedle, omacka to je klidne i tech 1500kcal a to nepocitam zakusek(bez kteryho e to neda nazvat vydatny obed) a to ti uz ani ty 3 hodiny na kole nebudou stacit.. :))

                          1 0
                          • yorg  

                            Tak pak tady (ale i jinde) lžou. A nebo se jedná o jídlo a ne o obžerství. :-)

                            Zapečený pstruh s jablky 378.5 kcal

                            Rýžový salát s cuketami: 446

                            Telecí pečeně s celerem a rajčaty 436.8

                            Minestra s fazolemi a těstovinami 457.6

                            Krůtí medailonky na žampionech, vařené brambory (150 g) 346.9

                            Hovězí se zeleninou a těstovinami: 568

                            Zapečené brambory se zeleninou: 378.3

                            0 0
                            • cyklista86  

                              Klasicke jidlo v klasicke ceske hospode/restauraci aby ses fakt najedl nema 380kcal. :))) To je jidlo pro nejakou 50kg modelku prosimte.. Kdyby lidi jedli takhle, tak nebudou vyzrani jak jsou.. Pokud si vylozene nereknes o nejake dietni jidlo, tak vsude vsechno delaji na kyblu oleje.. I takove ty „zdrave“ jidla asiatu ty nudle a pod.. To jsou kaloricke mega bomby. Ryze, nudle vsechno vymachane v oleji.. Ja kdyz si dam do jidla 20ml oleje tak to tam vubec nepoznam a to mas 180kcal navic. V jidle z restaurace, od cinana a pod.. tam budou ty suroviny nasakle 50ml oleje jen to mlaskne. :D To mas 450kcal navic. Nejhorsi ale nejsou ty kalorie navic. Horsi je, ze oni opravdu nepouzivaji extra virgin olive oil single variety z Italie.. To je samej rafinovanej sojovej, kukuricnej, slunecnicovej olej a v pripade smazeneho jidla olej oxidovanej nespocetnekrat pouzivanej.. Bezne se pouziva olej ve friteze treba tyden. Prasata ktera chcou usetrit maximalne ho tam maji klidne mesice.. Proto nic smazeneho venku fakt nezeru..

                              0 2
                              • J1RKA  

                                tak zelezi, v jaky gastronomicky odlehly krajine bydlis

                                0 0
                                • jmaselnik  

                                  On to tak chudák má. V životě asi nebyl v pořádné hospodě na dobrý jídlo a pokud vymetá „meníčka“ za stravenky, kde dle jeho názoru většina chlapů denně lemtá svoje piva panáky a žere k tomu vlašák, není se čemu divit :D. Celkem by mě zajímalo, co by říkal třeba v Entrée, které má „u baráku“).

                                  1 0
                                  • kejda  

                                    Ale no tak neblbni, že by šestaosmdesátka zaskočil na oběd za pětikilo? :)

                                    1 0
                                    • vrazdit  

                                      všechno musíš přepočítávat na poměr bílkovin vs. babišovo (nebo polské) kuřecí :)

                                      0 0
                                    • cyklista86  

                                      V tom je prave ta sranda, ze si lidi jako ty mysli, ze za to petikilo dostanou neco lepsiho. Pritom i v te „lepsi“ restauraci budou setrit kde jen to jde a suroviny opravdu nebudou zadny zazrak. Zapomen na to, ze ti tam budou varit v oleji ktery stoji 300kc 500ml a nebo ze ti tam misto Norskeho lososa z farmy daji top kvalitu co se da sehnat ktera stoji 5× tolik.. To by se tady fakt neuzivili. Takze si zaplatis za cistejsi prostredi, profesionalnejsi personal a pod, ale to je tak vsechno.. Ale aby to byla fakt kvalita kterou ty si myslis, ze dostavas, tak to bys musel sakra hodne pritlacit… Ja nepreferuju zivotni styl kdy musis hodne vydelavat, abys pak mohl zbytecne vyhazovat.. Takze ano mas pravdu. Za obed bych 500kc v nejake „lepsi“ restauraci fakt nedal. Nehlede k tomu, ze ani za to petikilo nemas jistotu, ze tam nemas chlup z pjerdole..

                                      1 3
                                      • J1RKA  

                                        Je hned videt, ze jsi gastro guru

                                        0 0
                                      • jmaselnik  

                                        Tvůj zásadní problém je hlava. Nechápu, proč furt vidíš svět v tom nejhorším světle, možná abys měl pocit, že záříš… O současné gastronomii víš zcela zjevně úplný prd.

                                        2 0
                                        • cyklista86  

                                          Hlavne ze ty jsi delal sefkuchare co.. :)))

                                          0 3
                                          • J1RKA  

                                            To, zese stravujes v prasecaku, tvuj boj, hlavne tu prosim pak neplkej neco o jidle, treba jehneci sekanou jsi jedl, hamburger z divocaka, samo ze trhany raminko ze smokeru…

                                            2 0
                                            • yorg  

                                              Hezké rozvinutí základního sdělení, které mělo sdělit, že za 3 hodiny na kole spálíš více jak sežereš během oběda.

                                              Pokud je někdo prase a žere jak urvaný kdejaké blafy, tak mu ani ty 3 hodiny nepomohou. :-)

                                              0 0
                                              • J1RKA  

                                                No presne otom to je, pokud chces hubnout musis si varit, a jednou za cas dojit na nejakou namku abys vedel jak ma dobry jidlo chutnat

                                                0 0
                                                • VojtaXY  

                                                  To s tim muis neni uplne pravda. Spis to urychli nebo usnadni hubnuti, ale pro vetsinu lidi to je o relativne male zmene zivotospravy. Hlavni je najit duvod, proc clovek nabira.

                                                  0 0
                                                  • J1RKA  

                                                    No nevim, pravda je, najit ten duvod, ale tipuju, ze z 90% to bude nespravne stravovani, sport jako takovej je tim zveda tu latku, kdy to jidlo uz muze byt problem

                                                    0 0
                                          • jmaselnik  

                                            To ne, ale byl jsem různě u nás i po světě ve spoustě fakt dobrých podniků, kde si nikdo nedovolí použít špatný suroviny natož přepálenej tuk.

                                            Ty jsi pro změnu nebyl.nikde, ale chytrej jsi, jen co je pravda :D

                                            3 0
                                      • blackseal  

                                        Do vyslednej ceny jedla sa ti premietaju naklady (zamestnanci, energie, najom, splatka uveru, amortizacia zariadenia atd..) , pochopitelne chces aj nejaky zisk. Ked to cele zhrnies, zistis, ze vo finale, cena surovin vo vyslednej cene v jedalnom listku robi mozno 60% (moze to byt inak, ale nebude to 30% ani 80%). Urobil som len rychly prepocet mrazene kur prsia v akcii (120 Kc/kg) vs nejake bio kura z Talianska 700 kc/kg). Vo finale mi vyslo, ze rozdiel v cene suroviny pri 150 g je cca 90 kc. Preco by vychytena restauracia isla do reputacneho rizika, ze by varila s polskeho masa?

                                        0 0
                                    • Pepe72  

                                      Neblbni, za to má jeden Smart sam a ještě mu zbyde na rohlíky.

                                      0 0
                • novas752  

                  Průměr 5000 denně není moc. Já mám dlouhodově průměr 8000 denně a to v podstatě chození nemám rád = procházky, výlety a podobné kratochvíle ani ne 10× ročně. Plus k tomu mám průměrně 7–8h týdně kolo.

                  0 0
          • kejda  

            Koukám, že jsi zabruslil zase do jiného tématu :)))

            Ta tvoje čeština je opravdu, opravdu otřesná.

            Ale jako výživový guru jsi zde nepostradatelný…

            1 0
        • jmaselnik  

          jestli jsi diabetik, tak se primárně poraď s lékařem a rozhodně neposlouchej to, co Ti tady budou radit chytráci typu cyklisty a tak.

          Obecně se dá říct, že se tukovej metabolismus trénuje při nízkých intenzitách v delším časovém intervalu bez přísunu nebo s velmi nízkým přísunem sacharidů, ale fakt bych se to bál doporučovat diabetikovi k vyzkoušení právě bez konzultace s doktorem.

          6 0
          • cyklista86  

            Ano doktori jsou odbornici na stravu a hubnuti. Ted jsi me opravdu rozesmal..

            0 4
            • jmaselnik  

              tak samozřejmě diabetologové vědí o výživě v porovnání s Tebou úplný kulový. Že jsi hloupej, dáváš vědět často, ale dneska jsi se teda fakt překonal, gratuluju.

              1 0
              • cyklista86  

                Znam x lidi co tam chodi a nemam z toho pocit, ze chcou, aby ti lidi zhubli a prestali si tam chodit pro predpisy na inzulin.. Na druhou stranu taky znam lidi, kteri byli obezni a meli vysokej cukr a misto diabetologie si dali mesicni pust o vode a razem bylo po cukrovce. Tady jde predevsim o tu nestastnou kombinaci, kdy vetsina lidi nema potrebnou vuli a sebedisciplinu a ikdyby meli, tak to maji vyrazne stizene tim, ze zdravotnickej system chce predevsim lecit a ne vylecit.. Jakmile ale dotycny ma dostatek vule, sebediscipliny a zarovne si najde informace, tak nejakeho diabetologa opravdu nepotrebuje.. Je tu rec o klasicke cukrovce druheho typu zpusobene obezitou..

                0 5
                • Krejza  

                  Vůbec bych se nedivil, kdyby většina takových doktorů neměla ani ponětí o jiných možnostech než jen o inzulínu.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Diabetolog opravdu nema ani polovicni znalosti v oblasti stravy a hubnuti jako zkusenej vyzivar/fitness trener. To da rozum… Za jednim se chodi pro predpisy a za druhym se chodi, aby vypadali dobre na svatebnich fotkach..

                    0 4
                • jmaselnik  

                  a všechny ty lidi jsi viděl doopravdicky na youtube, že jo. Marný tohle

                  0 0
                • tad  

                  Tak půst není nic pro mne. Já tady na to ezo vůbec nejsem. Chci to překonat primárně výdejem energie.

                  1 1
          • tad  

            Díky, neboj, jsem pod dohledem statného ošetřovatele. Jo, to mi dává smysl, prostě musím plavat déle.

            0 0
            • Melvin  

              Proč nezařadíš do „treninku“ kolo, místo 1–2 plavání? To plavání 4–5× týdně bych nechal na zimu, kdy se nebude dát jezdit na kole.

              0 0
              • tad  

                Ale jo, občas se na kolo dostanu na vyjížďku, ale tolik mě to nebaví jako plavání. Já vím, že to je blbé říkat na fóru cyklistů, ale co už. Navíc je to komplikovanější se na něj dostat, po cestě moc jezdit nechci, v lese to drncá, bolí mě z toho ruce. Do bazénu si vlezu na zahradě, přivážu se na gumu a hodinu jedu. Na podzim se chystám na pás, běhání, ale chtěl jsem mít alespoň pod 95, kvůli zátěži kloubů. Plus jednou týdně hraju nohejbal, to je takový dědkovský strečink.

                0 0
                • mr.antik  

                  Tohle mi přijde hrozně depresivní, vyvíjet celkem slušnou aktivitu a přitom být stále na místě :-) Já ani nemám rád třeba běhání někde dokola mezi baráky (jen aby se naběhalo), prostě tam musí být nějaký cíl, přesun těla třeba na vrchol kopce nebo do vedlejší vesnice atd..

                  5 0
                  • cyklista86  

                    Zasadni je "Non-exercise activity thermogenesis (NEAT) " tzn. spalovani energie po cely den mimo tu sportovni aktivitu. To je to co dela ten nejvetsi rozdil. Jestli se 15 hodin denne pohybujes a pouzivas svoje telo a nebo jestli jen sedis(doma, v praci, v aute..) Nejhorsi to v tomhle maji lidi co bydli v byte a k tomu maji jeste sedavou praci. Tam se navysovani toho NEAT vymysli fakt blbe..

                    0 1
                    • mr.antik  

                      Sice nemám rád tady ty moudra, ale je to tak, vyzkoušeno na sobě. Opravdu stačí třeba chodit pěšky/na kole do práce, do města atd…

                      0 0
                    • tad  

                      No jo, těžká práce v zemědělství nebo v průmyslu už nám nevládne. A těžkou dřinu, třeba v lese, nikdo pořádně nezaplatí.

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Tady nejde o tezkou drinu. Tady jde o to, ze jsi na nohach a hybes se misto toho, ze sedis na zadku jako opreny pytel brambor. Uz jen tahle zmena ma zasadni vliv jak funguje metabolismus, jak prouti po tele tekutiny a jak funguje nervovy system.. Kazdy to zna kdyz je chladno a nehybes se, tak je ti zima na nohy, ruce.. Proste v tom tele spatne proudi krev. Nic se tam metabolicky nedeje. Kup si psa typu Jack Russell terier a venuj se mu. Ten te donuti k pohybu. :))

                        1 1
                        • tad  

                          To je prostě realita. Určitě se kvůli tomu nestanu otrokem zdravého životního stylu nebo psa. Není ani čas, a jsou důležitější věci.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            Než vlastní zdraví? Fakt nejsou.

                            5 0
                          • cyklista86  

                            Tak pises neco o pase a behani v kole jako krecek. Tak jsem myslel, ze prochazky se psem by byly prijemnejsi.. :) Ale kdyz nemas na psa cas tak to je jasny.. Nech si to na duchod no.. :))

                            0 1
                  • tad  

                    To mi nevadí, protože to není cíl. Mordovat se vysilujícím pohybem, i když v přírodě, mě nebaví. Raději lehkou turistiku. Cíl je zhubnout a zbavit se vysoké glykemie. Klidně budu běhat jako křeček v kole.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Jasně, každý to má jinak… mě tahle cílevědomost chybí i když vím že bych měl cvičit, plavat, posilovat, ale radši jdu hrbit na kolo

                      1 0
        • tad  

          Tak chlapi, ani nevím, na koho reagovat.

          1. Myslím, že každá aktivita navíc proti minulosti se počítá. 10 minut mého plavání je cca 100 kcal, to mi hlásí Samsung Health. Tento týden mi naměřil 10 hodin aktivit a 5.500 kcal. Jinak hodinky nerad nosím, takže takové běžné chození nemám v záznamu.
          2. Ohledně vydatnosti jídel, důležité je, že tělo má taky nějakou bazální spotřebu energie, pro mě podle tabulek je BMR cca 2000 kcal. Takže kaloricky tím ztopím snídani, oběd i s desertem (ten si dám výjimečně), a na sport zbývá večeře, pokud jím třikrát denně. Do loňska jsem přibíral, řekněme během třiceti let v průměru kilo ročně, holt se to naakumulovalo. Kdyby to byl čistý tuk, jde o cca 10000 kcal ročně navíc. Mám před sebou úkol za rok a půl vydat 150.000 kcal nad úroveň bazálního metabolismu, to je asi 2000 týdně, za předpokladu změny stravy, která kompenzuje tu kladnou energetickou bilanci (přibírání). I z tohoto důvodu mi nepřijde mých současných 5 hodin plavání, jako aktivity navíc, zanedbatelných.
          3. Kvalita jídel, smažení na extra virgin olejích. Lidské tělo je chemickoelektrický stroj, který metabolizuje na úrovni molekul a olej z řepáku nebo z oliv je pro něj minimální rozdíl. Jistě, nějaká vyšší kvalita tam je třeba ve skladbě oleje, což hraje třeba 10% rozdíl, ale kvůli tomu za to nebudu dávat 4× tolik. Mnohem efektivnější je prostě si dát o 20 % menší porce, resp. hodně to prokládat zeleným, vlákninou. Ta nabobtná, a i mechanicky brání vstřebávání živin ve střevě. Podobně se sacharidy, teď myslím hlavně glukózu a fruktózu (vláknina je taky sacharid, že). Vyhýbat se potravinám s větším obsahem fruktózy, která má kratší metabolickou dráhu a většinou jede rovnou do tukových buněk. Ono ne náhodu je Amerika země monstrózních lidí a zároveň největším konzumentem vysokofruktózového sirupu z kukuřice.
          4. Zastavení (spíše asi zpomalení) hubnutí teď přikládám tomu, že vymizel efekt gliflozinu, který inhibuje zpětné vychytávaní cukru z moči, a tedy pokud je ho tam málo, nemá co blokovat a bilanci tak neovlivní. Pro cukrovkáře je to ale skvělý lék ke snížení glykémie, protože tím sníží příjem glukózy až kilo měsíčně. Musím tedy v bilanci jít dál, tedy snížit dále příjem a vydat více.

          Nechtěl jsem se tady bavit primárně o stravování, ale o tom, jak napsal @Fofrník, jak rozvíjet lipolýzu čili spalování tuků za účelem přeměny tuků na energii ve svalech. Kromě odpovědi od @jmaselnik že „se tukovej metabolismus trénuje při nízkých intenzitách v delším časovém intervalu bez přísunu nebo s velmi nízkým přísunem sacharidů“, jsem se už nedozvěděl nic k věci. Jestli to je celé kouzlo a celá odpověď na „jak rozvíjet lipolýzu…“ nebo je k tomu ještě něco dalšího, nějaká jiná vychytávka. Třeba, že se člověk tahá za levé ucho, nebo se opaluje při měsíčním úplňku. Už nic prosím o jídle.

          0 0
          • Melvin  

            Jenže u Tebe je problém nedostatek času. Bez toho ten metabolismus tuků nenatrénuješ. Tady se bavíme o aktivitách 2 a více hodin. To bys musel jít tak na 10 hodin a víc. Ale na druhou stranu i s málem hodin se dá dobře shazovat váha. Jen se tam musí zařadit intenzity a přizpůsobit tomu i jídelníček. Kolem sebe mám lidi, kteří shodili i víc jak 20 kg a každý to dal trochu jinak. Kolegyně v práci jen změnila jídelníček. Kámoš si zas pořídil silnici a přestal pít tolik piva co předtím. Před pár lety skončil se silnicí pro nedostatek času a dal se na běh, ale váhá už mu zůstala.

            1 0
            • mr.antik  

              Já mám vyzkoušeno, že mě stačí nejezdit autem do práce, ale jít tramvaj/kus pěšky. Nebo na kole. Vím, že to flákám, ale reálně vim, že to funguje, ale je to třeba 40 minut času navíc.

              0 0
          • ms82  

            Spalovani tuku v mitochondriich trenujes i s prisunem cukru. Akorat cukr je preferovane palivo, takze cim vice cukru budes behem aktivity konzumovat, tim mene tuku spalujes. Ale i tak trenujes spalovani tuku. Bohuzel na vytrvalost (==spalovani tuku) neni zadna zkratka. Cim vice casu straveneho treninkem, tim lepsi uroven.

            5 hodin tydne neni malo, kdyz se to vezme proti bezne populaci. Ale Ty uz mas zdravotni problem, ktery chces resit urychlene. A tam bych k tomu pristupoval zodpovedneji, podobne jako kdyz se nadejny junior chce zlepsit na uroven dospelych. 5 hodin na kole tydne pro nej bude super, ale profici jezdi 20 plus.

            Kdyby slo o me zdravi, snazil bych se dostat alespon na 8–12 h/tyden. A nemusi to byt jen plavani. Klidne i silovy trenink nebo kolo. Jde ted ciste jen o vydej energie.

            1 0
            • cyklista86  

              Je otazka co je jeho cilem? Zhubnout tuk a dat krevni cukr do normalu a nebo byt vytrvalostni sportovec? Pokud to prvni, tak vubec nemusi resit nejakou vytrvalost. Kdyz vynechame vsechnu tu omacku kolem, tak stejne to je o kaloriich dovnitr a kaloriich ven.. Takze kdybych byl v jeho kuzi ja. Tak v prvni rade vycistim jidelnicek, abych vedel, ze jsem aspon na kalorickem prijmu, ktery s vahou nehne ani dolu a ani nahoru. Podle casu, energie a chuti pak muze sportovac jak ho to bavi a jak na to ma cas a vaha a krevni cukr na lacno proste dolu pujde.. Jestli bych mu naopak neco nedoporucil, tak to je provozovani ciste aerobni zateze, ktera je pouze katabolicka s zadnym stimulem pro nejaky narust nebo minimalne udrzeni svalove hmoty behem te lehke redukce kalorii… Cim vic svalu bude na sobe nosit tim vic bude jeho telo metabolicky aktivni a naopak. Opravdu nevidim benefit v tom, aby si naopak ten metabolismus zpomaloval.. Tohle je bezna praxe lidi ve fitness kteri nemaji problem nabrat svaly, spalovat tuky a vubec k tomu nepotrebuji nejakou zavratnou aerobni vytrvalost. Kdyby na to prislo, tak si muze zaplatit kvalitniho trenera/vyzivare kterych je v CR plno a za pul roku z nej muze byt uplne jiny clovek… Jen je potreba, aby v tom mel dotycny jasno a ze to chce sam pro sebe. Pak to jde samo…

              1 0
              • J1RKA  

                jenze on vpodstate o sobe nic nenapsal, a to ze ma BMR 2000 si vycetl z internetu, zbytek jsou nejaky teoreticky vypocty, plus neco co spalit nad bazal. a to ze plave, ok, ale to bych spis bral jako doplnkovou aktivitu.

                nechci tu zabredat, nicmene co mam zkusenosti, tak jidelnicek je zacatek ale vpodstate to vubec nejdulezitejsi, pak dojit na krev a zjistit cj pripadne spatne a hlavne zacit denne chodit na prochazky, hulky a klidne i tempo 12–13min/km aspon ale 2 hodky

                0 0
                • Melvin  

                  Ono hlavně pod pojmem plavat si představí každý něco jiného.

                  0 0
                • cyklista86  

                  Proto pisu aby za nekym zasel a ten si ho proklepl. Jeho rezim, stravu, pohyb. Mrkne jestli nema nejake vaznejsi disbalance po tele a pod.. To doktor fakt resit nebude. Na krev by mel chodit kazde 2 roky v ramci preventivni kontroly coz asi chodi. Jinak by nevedel o tom cukru.. Ze to chce celkove aktivnejsi zivotni styl o tom jsem psal v prvnim komentu. To „kup si psa“ muze vyznit jako sranda, ale naopak pro plno lidi a treba hlavne duchodce jsou ty venceni psa duvod proc se udrzuji v nejakem aspon trochu pohybu. Pise ze ma bazen, takze barak a zahrada. Takze pro hafana ideal.. :))

                  0 0
                  • J1RKA  

                    hladinu testosteronu jsem treba myslel, jo a ze ma bazen mi uniklo, tak tosi to plavani ted dokazu uplne predstavit :D

                    0 0
                  • tad  

                    O své glykémii vím dost, mám tohle: https://www.argomed.cz/…prouzku.html , měřím nejen nalačno, ale po jídle, před cvičením, po cvičení, večer. Psa máme na zahradě, ale já osobně s ním chodím výjimečně, nemám k tomu vztah.

                    0 0
                    • J1RKA  

                      To jsem pochopil, nemas ani vydrz a vuli

                      1 0
                    • cyklista86  

                      Muzes pro zajimavost ostatnim napsat co jsi za tu dobu co si to meris vypozoroval. Po cem ti vystreli ten cukr nejvic a pod.. Kolikrat je zajimave jak lidi reaguji odlisne na ruzne potraviny a kombinace potravin.. Jinak pohyb po jidle se doporucuje no aspon 5–10 minut chuze..

                      0 0
                      • tad  

                        Po čem vystřelí, to je už vyzkoušeno, měří se to glykemickým indexem, třeba tady: http://www.interna-adamov.cz/…h_indexu.pdf#…

                        Třeba 60 minut plavání, poté glykemie 4,7 mmol/l, pak oběd – paprikové lusky s mletým masem, rajčatová omáčka, vařená rýže s čočkou (příloha tak 250 g, abych to ověřil ;-),a k tomu jsem to celkem zhltnul, za 50 minut glykémie 9,5, za další hodinu 7,5, což je v pohodě, u oGTT testu se vyžaduje pro zdravého člověka <7,8 mmol/l 120 minut po vypití glukózy a zhruba tu hodinu po jídle, kdy je nejvyšší, by neměla přesáhnout 11. Kdybych měl před jídlem glykémii třeba 7, tím peakem se přes hraniční hodnoty dostanu.

                        Disclaimer: Nejsem lékař, nedávám doporučení, pouze uvádím vlastní řešení problému.

                        Každý si to může měřit, a doporučuji k pochopení vlastního těla, diagnostika stojí 300 Kč, někde jsem tu nechal odkaz.

                        Co je primární problém, je peak té glykemické křivky. Čím je vyšší, tím se zavolá více inzulínu a tím více se natlačí cukru do buněk. Když je ho moc, buňky přestanou reagovat a zvyšuje se rezistence. Zároveň se vyčerpává slinivka a celé se to cyklí. Bojovat proti tomu se dá dvěma způsoby. Jíst hodně pomalu, obsah pod křivkou zůstane třeba stejný, ale křivka je plošší, roztáhne se to. Za druhé, množství potravy, resp. glukózy a fruktózy. Ta je snad při snaze zhubnout ještě větší problém, než glukóza. Na ni testy nejsou, nepotřebuje inzulín, syntetizuje se na tuk, který se ukládá nejvíce na cévních stěnách a mezi orgány. Vysoký peak glukózy dělá taky ten problém, že slinivka vypustí moc inzulínu, přijde do toho nějaký výdej a rázem tu je hypoglykémie, regulace těla to nedokáže ukočírovat. Já si přidávám za třetí, snažit se držet úroveň glykémie nízko už před jídlem, pokud možno už před obědem, nebo aspoň před večeří. Samozřejmě výdejem, kdybych nic nevydal, moje současná „přirozená“ hladina je někde pod 6.

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Ano to co pises je dulezite dodrzovat kdyz uz jsi obezni, mas cukrovku, ztucnela jatra a pod.. Tam bych ja osobne zacal fakt s razantni zmenou budto opravdu dusledne hlidat kaloricky prijem a fakt omezit prijem tuku na minimum. To je proste klasicka „fitness“ dieta ktera funguje hodne dobre, ale ma zasadni nevyhodu a to je ta, ze clovek ma neskutecny hlad. No a druha varianta je proste keto strava. Uplne vyradit sacharidy s cukrama. To ma nevyhody v tom, ze to muzeb yt vetsi zatez pro organy, ale vyhodu to ma v tom, ze to funguje fakt hodne dobre a hlavne clovek ma oproti nizkotukove strave minimalni hlad..

                          No ale jinak pokud ma clovek zdravej metabolismus tzn. dobre mu jede spalovani, je aktivni a neustale vycerpava glykogen z jater a svalu, tak samotny spike krevniho cukru neni problem a urcite nevede k inzulinove rezistenci. Pokud jak rikam ten glykogen neustale spalujes, nejsi obezni a nemas zvedle triglyceridy.. Ale urcite souhlas, ze to neni idealni v tom, ze nasledna sekree inzulinu muze byt prehnana, coz povede k hypoglykemii a pak zase telo nasledne musi zvednout kortizol, aby se z te hypoglykemie dostal.. Ideal urcite drzet hladinu cukru konstantne vyvazenyma jidlama komplexni sacharidy, bilkoviny, vlaknina a jednoduche cukry fakt jenom cilene pri te fyzicke zatezi..

                          Jinak mas zmerene co ti udela s cukrem treba snezeni jablka nebo treba bananu?

                          0 0
                          • tad  

                            Jídelníček nebudu měnit, jsem zastánce pestrosti, což je vyváženost, problém byl vysoký kalorický příjem. Ale kalorie počítat nebudu, už jsem to stabilizoval, řeším to pocitově a přes glykemii + výdej. A pokud mě k tomu nenutí glykémie, nebudu ani doplňovat cukry při sportu. Nejméně jsem měl 4,4 po 1,5 hod večerním nohejbalu, a to je bohatě rezerva vůči hypoglykémii. Ani po 1,5 hod plavání jsem neměl méně než 4,5, takže tělo ví co dělá, předpokládám, že si to doplní.

                            Ovoci se vyhýbám, neb se po něm tloustne, plody mají nejvyšší podíl fruktózy, ale občas si ho dám jako desert. Jednou jsem tak zkoušel za dvě hodiny po jídle, měl jsem 7,5, sníst broskev a za hodinu 7,2. Takže směrem nahoru už to neobrátí, spíše jen zpomalí pokles. Musel bych to vyzkoušet třeba ráno na lačno, sníst jablko a změřit glykemii. Ale ráno třeba začnu dvěma hrstma polníčku.

                            0 1
                            • cyklista86  

                              „po ovoci se tloustne“ videl si nekdy lidi co neji nic jineho nez ovoce? :)) Od rana do vecera se jen cpou, protoze je hrozne tezke snist treba 2–3000kcal jen z ovoce a stejne jsou kost a kuze.. Je to prave z toho duvodu, ze maji skutecne nizky prijem tuku a bilkovin(tomuto stravovani se take rika „80/10/10“ coz znazornuje 80% kalorii z cukru, 10% kalorii z bilkovin a 10% kalorii z tuku..) a tim padem fruktoza neni problem, protoze tam neni tuk, ktery v kombinaci s fruktozou opravdu dela neplechu… Takze samotne ovoce tak jako samotny cukr proste neni ten hlavni/jediny duvod k tloustnuti.. Je to vzdycky o kontextu..

                              0 0
                              • tad  

                                No dobře, ale já nejsem frutarián, co jí jenom ovoce. Já mám ovoce rád a v minulosti jsem ho dost snědl, v domnění, že dělám něco výrazného pro zdraví, vitamíny, minerály a tak. Diabetolog mi radil jíst pouze hrst drobného ovoce a/nebo jeden velký plod, třeba jablko denně. Třeba banány vůbec vynechat. Za to zeleniny můžu sníst obrazně kýbl. Tuk samozřejmě také minimalizovat. Ale přesvědčil jsi mě, dneska jsem využil appku na počítání kalorií, vážil a poctivě opravdu všechno zapsal, běžná denní strava, a vyšlo mi toto: Přijal jsem 1.800 kcal, appka mi doporučuje 2.200 (cukry 57 %, tuky 25 %, proteiny 18 %, což je podle app skoro ideál), vydal jsem plaváním (asi 2,75 hodiny) a běžnou chůzí 1485 kcal. Když tedy vezmu BMR kolem 1.500 kcal, byl jsem v deficitu cca 1.200 kcal. I při běžné porci plavání 1,5 hod bych měl mít deficit min. 500 kcal denně. Pro zajímavost, dneska jsem se po 10 dnech vážil a 97,5 kg. Po prvním plavání glykémie 4,7. Prodloužit dobu plavání a zařazení pacek se vyplácí.

                                0 0
                                • cyklista86  

                                  Jako chlap bych pod 2000kcal nesel. Aktivni dospelej chlap by mel snist bez problemu 2500–3000kcal a netloustnout na tom. To je znamka dobre fungujiciho metabolismu. Je fakt dobry si to obcas spocitat, aby jsi vedel zhruba kolik jis. Hodne ted nejis. Spis bych si daval bacha na ten opak, aby jsi to neskrtil moc. Drzel bych to kolem tech 2000kcal a snazil se i o nejaky silovy trening. Bohate staci cviky s vlastni vahou pripadne TRX, hrazda, pripadne nejake gumy, jednorucky.. U te hrazdy ikdyby jsi mel delat jen vis na te hrazde, tak je to super vec. Jak na silu uchopu, predlokti, tak na zdravi ramen a patere(dekompre­se).. Jakmile by jsi nabral nejakou tu svalovou hmotu navic, tak si muzes dovolit jist vic a svaly to krasne nasaknou. Hlavne ta osvalenejsi kostra a pevnejsi kosti diky tomu rezistentnimu treningu je proste dobra ochrana pri padech a pod.. Ja to ted vyzkousel na vlastni kuzi, kdyz jsem vletel do toho auta. Byt nejake 70kg vychrtle tintitko, tak tu dneska lezim cely v sadre.. :)

                                  1 1
                                  • tad  

                                    No těch 3000 by na mě asi bylo moc. Hrazdu doma mám, ale ještě si na ni připadám těžký, i ten vis není na dlouho. Ale díky moc za radu, nejsou to špatné nápady, jak ty aktivity jednoduše rozšířit. Tvoje bouračka mě teda mrzí, to bylo asi na kole, co?

                                    0 0
                                  • Pepe72  

                                    Cyklisto Ty jsi pacient.

                                    0 0
              • tad  
                1. je správně. Nejde ani o vytrvalost, ani o sílu, ani o svaly, ale o to, jak nejefektivněji, resp. jak maximálně spalovat.
                0 0
                • J1RKA  

                  Chodit, chodit, chodit a pak zacit poradne chodit

                  0 0
                  • cyklista86  

                    To je taky hodne zjednoduseny pohled na vec. Jsou lidi co chodi fakt hodne a furt maji nadvahu. Proste telo si zvykne a bude neuveritelne usporne pri te aktivite a jestli ma dotycny stejny prijem tak nezhubne. Klasickej priklad jsou lidi co chodi 10 let do posilovny a vypadaji furt stejne. Protoze jedi furt stejne ba naopak jeste vic, protoze ten pohyb jim zvedne apetit.. Zaklad je proste to jidlo. Pokud fakt nemam naroucnou pracu a nebo nedelam poradne nejakej sport a jen se hybu kvuli tomu, abych spaloval kalorie. Tak si to prece nebudu sabotovat tim, ze si budu davat kazdy den „ceskou klasiku“.. Kdyz na to prijde, tak na to aby zhubl nemusi sportovat vubec. Ale musi tomu odpovidat kaloricky prijem a ne ze budu jist z nudy a nebo protoze mam chute a pod..

                    1 0
                    • J1RKA  

                      Uz jsem zminoval jidlo, ale varit si, souswide maso napr, psal 2000 bmr, tak snad vi co a jak, chuze je nejprirozenejsi pohyb, pokud juknes nekam kde jsou hory a neni tam lanovka, tak jsou lidi jako slank

                      0 0
                      • cyklista86  

                        No to je prave ono. Chozeni v prirode clenitym terenem bavi i me a to jinak chozeni fakt nesnasim a jezdim uplne vsude na kole i 1km do obchodu.. Ale ne kazdej prave ma moznost denne chodit v prirode a chodit do zblbnuti nekde po meste, sidlisti je fakt na hlavu a nema to ani ten pozadovany efek jako chuze do kopce v terenu..

                        0 0
                        • J1RKA  

                          pokud neco chces musis neco objetovat, jinak to bohuzel v zivote nechodi, jedna vec je teorie, kterou ma nejak nastudovanou, nicmene mito pripada jako ze hleda vic to, proc zhubnout nemuze, treba se pletu, ale nejak jsem dosel casem v zivote k nazoru, ze nejlip fungujou ty nejjednoduzsi veci

                          0 1
            • tad  

              Jasně, a proto se snažím, když jde glykémie nahoru po jídle, zařadit nějaký pohyb, aby křivku zploštil a nebyl důvod pro slinivku vyrobit moc inzulínu, který vlastně buňky otvírá pro příjem cukru. 3/4 hodiny plavání, když začnu hodinu po jídle, glykémii dostanu klidně pod 5 mmol/l, to mám vícekrát vyzkoušeno

              0 0
          • kubomiso  

            Ahoj. Každá aktivita navíc proti minulosti se určitě počítá. Dobrá práce. Mně osobně se ale zdá hodnota 100kcal na 10 minut plavání celkem vysoké číslo. (Pokud plaveš motýle, nebo jedeš fakt hodně intenzivní tréning tak těch 600 by odpovídalo).

            K tomu zpomalení hubnutí. Může to být způsobené adaptaci těla na zátěž. V podstatě jedeš 5×týdně ten samej sport, tělo si začalo zvykat a už to pro tělo není taková „výzva“. Časem možná přirozeně přidáš něco navíc, ono si to tělo bude vysloveně žádat. Určitě bych doporučil cvičení na střed těla (core workout) a nějaký lehčí silový tréning s vlastní váhou. Jak si zmiňoval tak chceš začít časem běhat co je super kombinace s plaváním. U běhu se dá celkem jednoduše strážit právě nízká intenzita. Své HR zóny a maximum HR předpokládám znáš – pro zjednodušení bych u běhu nešel přes 75–80% svého max HR. Ze začátku se může zdát, že běháš hodně pomalu, ale časem budeš běhat rychleji při stejném tepu. Není to ale z měsíce na měsíc, člověk musí být trpělivý.

            A jenom z vlastní zkušenosti – určitě bych zcela vyloučil/maximálně omezil alkohol. A to mluvím i o 1 pivku k večeři a třeba 3 pivech v pátek večer s kámošema. Alkohol je kalorická bomba, nabourává tréning a vůli. Pokud alkohol vůbec nepiješ tak super – o to to bude lehčí. Mám pár známých, kteří se trápí s hubnutím, ale alkoholu se nechtějí vzdát a je tam minimální progres. Někteří to i vzdali a řekli si, že raději si jdou vypít a socializovat se a na hubnutí serou. Sportují spíš pro to aby mohli víc jíst a pít :)

            Držím palce.

            1 0
            • J1RKA  

              doporucujes behani a nevis kolik vazi, jestli pribral 30kg jak pise a mel predtim chlapackejch 90 tak bych nebehal ani omylem

              0 0
              • Melvin  

                Píše, že má 99 kg.

                0 0
                • cyklista86  

                  I tak je to v jeho pripade nesmysl. Bohate mu bude stacit ta chuze. Idealne v clenitem terenu nekde v prirode a az zhubne a bude chodit s lehkosti nejakeho Serpy z Himalaji, tak pak muze uvazovat nad technikou behu..

                  0 0
                • J1RKA  

                  pardon, ted jsem to dohledal, 100kg/173 snidane asi ok ale zbytek ceska klasika, pise, takze se vratim k tomu co jsem psal, zacit si varit a 2 hodiny denne chodit s hulkama, jestli udrzi tempo 12min/km a vydrzi to aspon do jara a nezhubne tak sezeru notes :DDD

                  0 0
                  • kubomiso  

                    Tak při této hmotnosti je samozřejmě na běhání moc brzy. Omlouvám se.

                    Zaregistroval jsem ale že preferuje pás před běháním venku. Takže v tomto případě by to asi bylo stejné. Svižnější chůze na pásu místo běhu.

                    1 0
                    • J1RKA  

                      vsechno co delas doma je naprosto k nicemu, pac se lehce unavis a muzes presta, ale kdyz jsi 5km od baraku v lese, tak si tago nezavolas, mam dost silnou vuli a vim, ze nedky to proste zabalis protoze jeto pohodlny

                      0 0
                    • tad  

                      Během bych určitě nezačal, doteď jen chodím. Jakmile budu na 95 kg, začnu vyklusávat. Pořídil jsem tohle https://www.urbogym.pl/…czna-v660ms/ je to dobře odpružené pružinami, zvedání, zkoušel jsem běhat a v pohodě. Byl bych blázen, kdybych běhal po lese, i kdybych měl 70 kg, nepotřebuji si zničit klouby.

                      0 0
            • tad  

              Díky moc za empatii ;-) Ano 100 kcal je moc, špatně jsem to počítal a zaokrouhlil, správně bude kolem 500 kcal/hodina. Plavu v cyklech 21 minut 2/3 kraul, 1/3 prsa. To jsem měl nastaveno podle rychlosti v bazénu někdy na jaře, že by to mělo být 600 metrů/21 minut, ale myslím, že teď už plavu rychleji. Bohužel na techniku motýlka na gumě nemůžu přijít, ale rád bych. Musím přes zimu zkoušet na bazénu a naučit se ho. Ano tělo se fakt adaptuje, zefektivňuje se technika, intervaly se prodlužují, skončím po 1,5 hodině a stejně mám pocit, že můžu klidně další hodinu. Až mě to samotného překvapuje. Teď se snažím alespoň polovinu času jet s packami, to už je cítit. HR se snižuje, byl jsem klidně na 150, teď většinou 110–120. Pás přijde na řadu na podzim, protože nejsem schopný chodit 5× do týdně na kryťák.

              Co se týká alkoholu, to jsem pochopitelně omezil. Nebyl jsem nijak velký pijan, ale ještě jsem šel tak na tři desítky za měsíc, víno tak jednou za měsíc, frťana 1× ročně. Ale je pravda, že přes tyto hice je žízeň veliká, těch desítek je rázem přes léto tak 30. Ale na podzim zase důvody pominou..

              0 0
              • jmaselnik  

                Jenom faktická: jestli kraulem a prsama plaveš v průměru 600m za 20 minut, tak se na motýlka klidně vykašli a zlepšuj kraula. Až budeš schopnej těch 600m plavat za 12–13 minut, má smysl se zabývat motýlkem. Bez trenéra se to ale smysluplně nenaučíš.

                3 0
                • J1RKA  

                  asi tak, naucit se spravne plavat neni vubec jednoduchy, staci si promluvit s par triatlonistama nicmene v kruhovym bazenu, uplne nevim, ale nejsem priznivcem plavani v bazenu, plavani mam jako rekonvalescenci, zabavu, pac nemam tu techniku :D

                  0 0
                • tad  

                  Měl bys pravdu, pokud bych měl cíl zlepšit kraula. Pro mě je cíl zhubnout, a pokud se budu učit motýla, ten jen pro mě jednoznačně energeticky náročnější, protože ho neumím a plácám se v něm. Ale v tuto chvíli jsem to vzdal, chci využit poslední pěkné dny, abych si normálně zaplaval. Prozatím aspoň trénuji vlnění.

                  0 0
                  • vrazdit  

                    neber si to nějak špatně, ale přijde mi to tvoje „to mě nezajímá, chci jen zhubnout“ jako ten nejslabší článek toho tvého cíle… podle mého, pokud máš nějaký cíl být do buducna alespoň trochu „v kondici“ a zdravý, tak jde taky dost o udržitelnost toho stavu a schopnost metabolizmu fungovat dlouhodobě v požadovaném módu… přijde mi, že s tímto přístupem to není úplně pravděpodobné… ale tak snad víš co děláš, každopádně se drž a hodně štěstí!

                    2 0
                    • J1RKA  

                      Asi tak…

                      0 0
                    • tad  

                      Zhubnout chci kvůli dobré glykémii, takže mi nepřijde, že bych se nějak míjel s cílem vylepšit zdraví. Samozřejmě si myslím, že vím co dělám, ale rád si nechám poradit, vždyť taky proto tady diskutuji a cením si každé rady. Díky moc, měj se.

                      1 0
                  • jmaselnik  

                    Je to na Tobě, můj postřeh je jenom o tom, že abys zvládl dlouhodobě nějaké zlepšení, mělo by Ti plavání daným stylem přinášet radost. Pinožit se motýlkem, aniž ho umíš, mi nepřijde jako cesta. Ta je však Tvoje ;)

                    1 0
                    • tad  

                      Tak to víš, že se taky snažím zlepšovat ve stylu a výdrži. Jak jsem se zlepšil, musím ověřit někde na volné vodě, nebo v velkém bazénu, v zahradním nemám jak. S motýlkem uvidím, priorita to není, ale rád bych.

                      0 0
                      • J1RKA  

                        Jj 2km ve volny vode, nejlepe 100m od brehu.

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Jakej je rozdil mezi plavanim 5 metru a 100 meru od brehu krome toho, ze je riziko utonuti, kdyz se stane nenaja necekana zdravotni prihoda?

                          0 1
                          • J1RKA  

                            Pise, ze je vybornej plavec…

                            0 0
                            • cyklista86  

                              A co. Neco se muze stat i mlademu cloveku bez zdravotnich problemu natoz jemu. Tak se ptam jaky to ma smysl plavat co nejdal od brehu..

                              0 0
                              • blackseal  

                                Tazsie ta decka trafia do hlavy. Alebo je mozne, ze blizko brehu sa voda sprava inak, moze narazit na plytcinu, alebo kus zeleza a tak.

                                0 0
                          • jmaselnik  

                            Tak normální člověk si na otevřenou vodu bere bójku. Pocit plavat na volné vodě daleko od břehu je skvělej, nedělám si však iluze, že bys to byl schopen pochopit.

                            0 1
                            • cyklista86  

                              Bojka ti je k prdu kdyz te klepne pepka a jsi z dohledu ostatnich lidi na brehu.. Bojka je spis na to, aby te neprejela nejaka lod/clun. Jedine efektivni bezpecnostni opatreni je neplavat sam.. To by jsi mel vedet jako profesionalni triatlonista a dalkovy plavec..

                              0 0
                              • J1RKA  

                                Co nakole? Tam pepka nemuze? V aute? Idealni jet na dovolenou rovnou na JIPku :D

                                0 0
                                • cyklista86  

                                  Na kole je treba idealni jezdit mimo frekventovane tahy, kde je to samej nakladak. To je asi takove prirovnani k tomu plavat 10 metru od brehu misto kilometr od brehu.. Nemusis zase zachazet do extremu a budto lezet skrceny ve vane s helmou na hlave a nebo lozit bez jisteni ve vyskach.. Staci pouzivat selsky rozum a nejit tomu pruseru vylozene naproti.. U toho plavani daleko od brehu je problem v tom, ze tam se poucit z chyb moc nemuzes. Tam budto se ti nic nestane a jsi v pohode a nebo to s tebou sekne a je konec..

                                  0 0
                                  • J1RKA  

                                    Proto jsem psal, ze je plavani a plavani :D pochazim z vesnice kde tece reka, takze vetsina deti uz v 1 tride plavala sama a vetsinou i bez dohledu a to tam mame i celkem vysokej jez. Tak i zname, cj plavat pod jezem ve zcereny vode. Jeto neco jako strach z vysek, proste se musis uvolnit a myslet nato, jakej jeto krasnej pocit beztize a ne, zete klepne pepka.

                                    0 0
                                    • jmaselnik  

                                      On Jiřík asi neumí plavat, tak holt to plavání musí řešit hezky opatrně ;-)

                                      0 0
                                      • cyklista86  

                                        Kazdej proste neni verlyba kterou to nadnasi…

                                        0 0
                                        • jmaselnik  

                                          takže neumí, ale radit, to by mu šlo. Nic překvapivého.

                                          0 0
                                          • cyklista86  

                                            Nevim co je u tebe neumi plavat. Kdyz se rekne neumi plavat tak to znamena, ze kdyz takovy clovek spadne do vody, tak se utopi. To opravdu neni muj pripad. Plavu tak jak jsem se to sam naucil a zatim me to staci. Az budu bydlet u more a plavat kazdy den a zacne me srat, ze ten muj styl neni efektivni, tak to resit zacnu. Do te doby me to na to blbnuti ve vode staci. Potrebu nekde se natrasat v neoprenu u rybnika na triatlonovem zavode kolem hnoje fakt nemam..

                                            0 0
                                            • jmaselnik  

                                              takže plavat neumíš a chápu, že při představě být ve vodě kilák od břehu propadáš panice. Na tom by nebylo nic špatnýho, kdybys tady nedával k plavání knížecí rady a neblouznil něco o neoprenech a závodech kolem hnoje, na který jsi si ale preventivně v životě netroufl. Fakt mě bavíš :-D.

                                              1 0
                                              • cyklista86  

                                                Ja zadne rady nedaval maselniku. Ja se jen ptal proc ma plavat „a nejlepe 100m od brehu“.

                                                0 1
                                                • jmaselnik  

                                                  odpověď jsi dostal a to svoje následující blouznění o bójkách a tak snad po sobě zvládneš přečíst sám, ne?

                                                  0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    Jakou jsem dostal odpoved? Ze je to skvelej pocit? To je nejakej duvod? Sfetovat je taky skvely pocit. To jeste neznamena, ze to bude rozumnej clovek delat.

                                                    0 3
                                                  • jmaselnik  

                                                    no to je Tvůj problém. Nechápeš, že někdo může jíst věci, protože jsou dobrý a nejen kvůli složení, že někdo může sportovat, protože mu to přináší na prvním místě potěšení a ne kvůli tomu, aby mu byly vidět břišáky přes dres.

                                                    Plavání volnou vodou je naprosto skvělej pocit. Stejně jako je třeba skvělej pocit po celodenní túře na těžko sundat bágl a vědět, že do rána už ho na záda nedáš. Srovnávat to s drogama může jenom úplnej nešťastník.

                                                    6 1
                                        • Melvin  

                                          tvl ja znám lidi mezi cyklisty, kteří jsou „chrti“ a plavou tak jak já bohužel asi nikdy nebudu. Plavání je strašně moc o technice na rozdíl třeba od kola, běhu. Proto je občas deprimující, když člověk pak jde na bazén a tam si ho namažou na chleba lidi s mnohem menší fyzičkou.

                                          0 0
                                          • jmaselnik  

                                            ale dá se to i v dospělosti celkem slušně naučit. Dneska už je skoro v každém větším městě nějakej klub, kde učí plavat i dospělé. Trvá to nějakou dobu a stojí samozřejmě i peníze, ale jde to, když Ti to samozřejmě dává smysl do toho investovat.

                                            0 0
                                    • cyklista86  

                                      Jo tech frajeru uz bylo co blblo u jezdu a doplatilo na to..

                                      0 1
                              • jmaselnik  

                                tak to se bojíš sám asi všude ne? Neplavat sám je asi tak stejně validní doporučení jako nechodit sám nebo nejezdit sám.....

                                Mám moc rád, když mě o plavání školí někdo, kdo pravděpodobně plavat ani neumí. Ona bojka se na otevřenou vodu bere hlavně kvůli křečím nebo vyčerpání, který Tě při delším plavání můžou chytit, což je daleko pravděpodobnější scénář, než že Tě sejme loď nebo pepka.

                                BTW jak přesně si představuješ pomoc spoluplavce kilák od břehu při infarktu? A neboj se být konkrétní :-D

                                0 0
                          • Pepe72  

                            Kdo se bojí nesmí do lesa, v Tvém případě do jezera.

                            0 0
              • camillio  

                Ahoj, sportovním plaváním jsem se trochu intenzivněji zabýval, tak snad to tu neslíznu :-)

                • zůstaň u způsobů, které aspoň trochu umíš, pravděpodobně K, P a snad i Z. Prozatím nech M bokem (více níže).
                • kup si vybavení. Od nejdůležitějšího po postradatelnější: krátké (!!!) plavecké ploutve, piškot (střední), deska (malá!), packy (ne ty největší!), plavecký (!!!) šnorchl (+ klip na nos).
                • trénuj ideálně v bazénu, volná voda je jiný level a sportovní plavci ji typicky nemají rádi, protože neudržíš techniku. Triatlonci to mají jinak.
                • ideálně: na skoro každém bazénu je kondiční plavání. Většinou, žel ne vždy, tam bývá aspoň trochu kompetentní sportovně-plavecký trenér a nestojí to ranec. Naopak opatrně s různými triatlonovými trenéry, někteří vědí (třeba Valda), někteří jsou úplně mimo, zato to skoro vždy stojí víc než ti kondičáci.
                • plav aspoň 3× týdně, bohatě ti stačí hodina.
                • trénink má typicky rozplavání, techniku, vytrvalost, vyplavání, v různých obměnách a s různými pomůckami. Hodina kraulem má pro hobíka nevalný tréninkový přínos, pokud není cílem něco jiného. Nadšený hobík si u toho zpravidla rozbije techniku.
                • naučit se M znamená zvládnout techniku vlnění, zvládnout přenos paží, pak synchronizaci a udýchat to. Vlnění zvládneš s ploutvemi celkem rychle, jak je sundáš, bude ti smutno. Trénuj na břiše, na zádech, na boku, pod vodou i na hladině. Pak přidat k vlnění P ruce. Paže se trénují nejsnáze s P kopem. Synchro se dělá typicky M nohy + ploutve + P ruce, M nohy + pl. + jen levou či pravou ruku, M nohy + pl. + (2 levá + 2 pravá + 4 celé ruce). Celého M je nejlépe trénovat na začátku na dluh bez dýchání, to je pak další level. Hlavní bod je nádech při vytahování rukou z vody a při přenosu už musí být hlava ve vodě, jinak ty ruce nepřehodíš.

                Dám ti příklad jednoduchého tréninku na cca hodinu vzhl. k odhadu tvé výkonnosti:

                300m rozplavat (střídat K, P, Z, volně, to tě rozhýbe)

                300m K nohy ploutve + deska v rukách, ale dýchat do vody! (to tě rozehřeje)

                300m K cvičení: 25 jen levou rukou (nohy kopou) + 25 pravou + 25 semafor + 25 prdeláč + 50 dobíhání, podruhé s piškotem

                400m PZ pyramida bez M, tj. 25K + 50Z + 75P + 100K a totéž dolů, ale ostře a s ploutvemi. Nohy u P nahradíš motýlovými nebo kraulovými.

                500m 10×50K do minuty s ploutvemi

                300m vyplavat

                Těch tréninkových motivů je mrak, když jsem je rozepisoval svým plavcům, přizpůsoboval jsem je na míru. Záleží, jak citlivý jsi ve vnímání vlastního těla – někdo dokáže poznat, že dělá chybu, někomu nepomohlo ani video, aby si ji začal uvědomovat.

                1 0
                • jmaselnik  

                  jenom faktická, trochu pochybuju, že kolega zná semafor, prdeláč nebo dobíhanýho kraula. I ty padesátky v minutě u někoho, kdo plave 600m přes 20 minut, jsou dost krutý ;-)

                  0 0
                  • camillio  

                    Klíčová slova jsou dobrým začátkem vlastního rozvoje. Ty padesátky s pl. dá, když ne, budou do 1:15. Nebo 1:30. Ta minuta je tam nejméně podstatná.

                    0 0
                  • tad  

                    No to fakt nevím, co to je. Byli jsme o víkendu v JČ, odskočili jsme na Wolfgangsee, tak jsem si vyzkoušel plavat ve volné vodě, asi 600 m tam a zpět, 100 m kraul vychází na 2:30 min, prsa 3:25, Takže zlepšení tu přes léto je. Ale těžko se bude 100 kilový sud hnát vodou jako torpédo..

                    0 0
                    • J1RKA  

                      naopak, 100kg sud plave daleko lip, nezli vysekanej hubendour nato prijdes jestli zhubnes, jinak ten cas 2:30 na 1200m kraul, je na amaterskej triatlon vybornej

                      0 0
                      • jmaselnik  

                        s tím sudem je to samozřejmě obecně nesmysl. Táhneš vodou větší zátěž s větším odporem. Ten efekt trochu lepšího nadnášení má možná smysl při rychlostech kolem 3 minut na stovku, rychleji už je to ale naopak brzda.

                        1 0
                        • J1RKA  

                          jasny :D psal ze meri 170cm, tj na plavce docela malo, takze to tempo je v jeho pripade slusny, ale nekde psal ze pouziva plutve na ruce, takze pak otazka … chtel jsem jenom pripomenout, ze hubendour to ma ve vode horsi, aale pokud si vezmes neopren tak zrychlis o dost, pac nemusis tolik sily vydat nato udrzeni nad vodou

                          proste sud plave i kdyz neplave :D

                          0 0
                          • tad  

                            Plaval jsem 600 m kraul tam a prsa 600 m zpět. Bez pacek a ploutví, ale se šnorchlem, takže žádné zdržování s nádechy. Ale taky trochu foukalo, je pravda, že jedním směrem mohla být podpora vln.

                            0 0
                      • tad  

                        ale sud má poněkud nevýhodu ve tvaru, ne? klade odpor. Jo, samozřejmě pochybuji, že bych byl schopen udržet tempo na několik km triatlonu, ještě jsem dal pauzu 3 několik minut u otočky.

                        0 0
                        • J1RKA  

                          hele asi jo, beru to spis jako srandu to prirovnani k sudu, kazdopadne, kdyz jsem se jeste snazil ucit plavat, tak jsem mel < ucitele > zadnej hubenour to nebyl :D a nandal mito kdykoliv chtel, a to jsem byl celkem vysekanej, na 180cm / 70kg

                          takze odpor vpodstate zadnej :D.

                          on mi rekl zasadni vec, plavat se ucis v mladi, nekde kolem 10roku zivota, tam musis ziskat ten pohyb, < plaveckej grif > ten se ve stari uz dost blbe uci, musim rict, zeme trochu posunul, ale jeto bida, ted uz mam stejne po plavani, pac jsem si nakole posramotil rameno tak, ze uz nemuzu plavat na vykon. tak drzim palce at tito jde

                          1 0
                          • tad  

                            Díky, jasně že to nebude na žádné velké výkony. To máš skoro se vším, jestli v tom chceš být opravdu hodně dobrý a soutěžit s těmi, kteří to dělají od dětství. Jazyk, sport, hudební nástroj. Říkal mi učitel hudby, co učil moji dceru, že učí i dospělé hrát. A jeden z těch studentů se ho ptá, kdy na to bude konečně umět. A on mu musel odpovědět: Vy? Už nikdy.

                            Á propó, mě v ramenech lupe skoro celý život, ale mám pocit, že plavání mi na to pomáhá.

                            0 0
                            • J1RKA  

                              tak lupani nevadi, pokud neboli, ja jsem se zrakvil nakole, mam praskly ramenni poudro a utrzeny upony od klicku, cosi pamatuju matne, zemi rikal dochtoore :D mam bolesti pri pohybu, jako kdyz vesis ponozky na snuru :D jednou jeto dobry podruhy jako kdyz ti nekdo vryzi sroubovak do ramene, pr.el si utru sam, tak vpohode :D

                              1 0
                • tad  

                  Díky moc za rady, vidím, že ze mě chceš udělat na stará kolena něco jako Mika Phelpse :-D

                  Plavání pro mě bylo vždy neoblíbený sport, a léta jsem nebyl schopný uplavat 50 metrů, abych se úplně nevyšťavil, a to nemluvím o stylu. Volba, proč jsem si ho vybral jako kondiční sport pro úpravu váhy/glykemie, byl bazén na zahradě, takže koníček vlastně zadarmo, moje astma a snaha moji nechuť k plavání zlomit. Základní problém byl dýchání, kdo zná jak vypadá spirometrie těžkého astmatika, že za první vteřinu nádechu nedá 3 a 3/4 litru vzduchu, ale jen polovinu, tak pochopí, že to je opravdu problém. Takže můj první nákup byl kromě brýlí také plavecký šnorchl, a protože plavu v tom bazénu na zahradě, tak ta vzpomínaná guma (plavky už jsem měl). Začal jsem kraulem, a když jsem po týdnu udělal 200 kraulových cyklů bez zastavení, byl jsem král. Sice technika nula, tep kolem 170, ale fajn, už jsem věděl, že se to poddá. Jako hlavní výhodu vidím v tom, že jsem začal hned se šnorchlem. Nijak mě neblokovala technika dýchání, což z mého pohledu, plavce hrozně omezuje. Samozřejmě jsem atyp. Jak důvodem, proč plavu, tak prostředím (v zahradním bazénu), tak šnorchlem. Ale jsem s tím maximálně spokojený. Ani klasický bazén, ani moře, mi nenabízí tolik, jako tohle řešení.

                  Co se týče techniky a rychlosti. Ber mě jako ryzího samouka s vlastním přístupem, který použije maximálně videa z youtube, tak je jasné, že se nad mou praxí ušklíbneš. V podstatě nedělám plavání, ale plavecký fitness. Zlepšovat styl je v mém případě pouze důsledek mých snah, to by v tom byl čert, aby se člověk nějak při tom úsilí nezlepšil. V současné době plavu střídavě pouze kraul a prsa. Začnu poměrně rozvážně. U kraulu se soustředím na střídání techniky, lokte z vody první, uvolněný přenos paže dopředu, to je vždy stejné, ale pak si hraju se záběrem, buď lokty nahoře, nebo s nataženou paží, na úzko, na široko, vláčně s dlouhým splýváním, maximální otáčky. Plavu v 3,5 min cyklech jakože 100 m, pak zastavím na 3 vteřiny, aby to hodinky pochopily jako obrátku. Zkracuji, prodlužuji dýchání, střídám paže na výdech, rotuji s hlavou, s tělem, jako při nádechu z vody, nebo naopak udržuji absolutně rovnou polohu těla, jen s pohyby končetin. To všechno umožňuje šnorchl, za což jsem rád. Pak jsou kopy, tam jde spíše jen o četnost úderů, 2, 4, 6. Koupil jsem packy, což je ohromná věc pro sílu a cit pro obtékání ruky vodou. Nevím jestli jsou velké, tím jsem se neřídil, všechno mám z Decathlonu za malé peníze, tyto: https://www.decathlon.cz/…_/R-p-122648?….

                  U prsou se člověk tolik nevyřádí, ale taky pracuji díky šnorchlu s dechem, takže s délkou splývání, šířkou nebo rychlostí záběru, nebo s polohou, plavu buď s maximálním vytahováním hlavy na nádech a sklonem, nebo naopak co nejvodorovněji pod vodou. Jak mě proud v bazénu vrací, tak občas plavu stylem, kdy splývám minimálně, ale dělám druhý kop na jeden záběr, nebo spíše dělám skoro kontinuálně prsařské kopy a co druhým se společně s rukama vytáhnu z vody. To je zatím pro mě nejvíc namáhavý styl.

                  První tréning teď už dělám s packami, plavu s nimi třeba 105 minut (to je pro mě jako 3 km, ale ve skutečnosti nevím kolik udělám vzdálenost), 2/3 kraul, 1/3 prsa.

                  0 0
                  • tad  

                    Druhý dělám bez pacek, to pak ruce skoro prolétávají vodou jako nic, aspoň ten pocit mám. V jednom 3,5 minutovém cyklu jsem dle hodinek udělal cca 120 záběrů, tak abych ještě stíhal krátce vysplývat a jakžtakž udržel techniku. Samozřejmě pomáhá mi trochu i proud (asi 0,8 km/ hod), který si vytvořím dokola v bazénu, když tam rukama pádluju. Mimochodem, výhoda toho kulatého bazénu je v tom, že člověk vytvoří krásný hladký proud, nikoliv vlnobití jako protiproudem a může proti němu plavat nekonečně dlouho bez jediné obrátky. Myslím, že i pro profíky plavce by to bylo příjemné zpestření tréningu.

                    No ten motýl opravdu vypadá náročně, asi ho zatím nebudu chytat. A do čeho asi na tvé doporučení půjdu, to jsou ploutve.

                    0 0
                    • camillio  

                      Určitě se neušklíbnu. Pokud tě to takto baví a tento pocit je cílem, je to v pořádku. Jediná těžkost by nastala, bylo-li by to tak často nebo intenzivně, že by sis tím už ubližoval.

                      0 0
      • tad  

        Ty jo, Vy tady do sebe jedete, to jsou dávné křivdy, nebo platnost přísloví, co se škádlívá? ;-)

        Bójku mám, využil jsem ji letos na moři, shodneme se asi na tom, že stejně krásně může upozornit na plavce, a taky může posloužit na závěs, když se člověk chce pokochat. Já osobně nerad plavu přímo na moře, mám už blbou zkušenost z minulosti a z moře mám fakt respekt. I dnes jsem nesvůj, když přestávám vidět dno, přitom je asi jedno jestli má člověk pod sebou 10 m nebo 200 m. A byl jsem poučen chorvatským kapitánem, když nás vzal na odpolední výlet, že dobrý námořník, pokud se chce bezpečně vrátit, tak neplave přímo na moře, ale kopíruje pobřeží. Takže to uplatňuji i pro plavání. Odhadem tak do 50 m od břehu.

        0 0
        • cyklista86  

          Tak u more kde jsou plaze muze plavec plavat podel tech bojek za ktere by lidi nemeli plavat kvuli tem lodim. To je super vec a plno plavcu to tak dela. Ja teda to delal tak, ze jsem tam doplaval a sedel na tom lane a relaxoval. Treba kdyz jsem byl vtom Chorvatsku na tom Cresu, tak tam v jednom miste byla bojka ktera byla v idealni hloubce pod hladinu, ze jsem si na ni mohl sednout a mel jsem vodu po ramena. To byl panecku relax.. :))

          0 0
    • mr.antik  

      No prostě je ta zátěž moc no. Chce to začít s menší dávkou.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.