Garmin - dlouhá doba regenerace - dodržujete?

60 nepřečtených
  • Charles2k

    Skoro celý březen jsem promarodil s nějakým nachlazením-virózou a po delší době jsem začal jezdit/běhat (průměrným tempem) až před týdnem. A ejhle Garmin (mám 735XT – nosím trvale, i v noci) mi začal psát poměrně dlouhou dobu regenerace – naposledy 72hod.. To jsem nedodržel a další den si dal běh, což asi nebyl nejlepší nápad – vysoké tepy, nešlo to prostě, poté občas lehce píchne na hrudi atp.

    Jak to máte ostatní – dodržujete dobu regenerace co vám hlasí Garmin? Jaká čísla v hod. vám obvykle hlásí a po jaké zátěži?

    0 0
    • Pikaču  

      NE

      0 0
    • budíček  

      stačí poslouchat své tělo a ne nějaké budíky :-)

      0 0
    • plzakj  

      To co pise garmin vetsinou odpovida tomu, jak se cejtim. Casto se mi stava, ze kdyz se pretahnu, tak pak mastydnu.

      0 0
      • jecnak  

        Ano také mi to sedí, pokud máš všechny údaje, ze kterých vychází – hmotnost jezdce, kola, věk, tepové zóny, ftp atd.

        0 0
        • Charles2k  

          Toto vše zadáno mám a v minulosti mi vždy celkem sedělo. Obvykle ale nebývalo nějak výrazně přes 50h. Zřejmě nyní na to měla vliv ta měsíční viróza (v průměru skoro 10 tepů nahoru při stejné zátěži/rychlosti).

          No budu si na to příště dávat více pozor.

          0 0
    • DaD  

      Podle Garminu by měl člověk snad jen regenerovat a nikoliv trénovat. I když je pravda, že ke špičkové formě se má tělo proflákat. Tak a teď babo raď…

      0 0
      • Pikaču  

        Jj. Podle Garminu bych jezdil jen ve středu a v neděli.

        0 0
        • Tina  

          Myslím, že ste to špatne pochopili. Regenerovať, neznamená nejazdiť. Garmin udáva dobu ako dlho by si nemal ísť do vysokej intenzity.

          0 0
          • DaD  

            No nepovídej :) Já myslel že kompenzační jízdy jsou jen jakási pověra a při odpočinku máš sedět doma na prdeli…

            0 0
            • Smazaný účet  

              A když mi to vyhodí 65h odpočinku, je tam napsáno „doporučeno minimální úsilí“. Co si ale pod tím představit, že? :-)

              0 0
    • vrrrn  

      Regenerace z pohledu fyzio je to, ze telo doplnuje mineraly, enzymy blabla a zaroven odbourava odpadni latky (laktat napr.). Osbne mi to s tema casama na regeneraci, co jako radej appky, taky rpipada prehnany. Rekla bych, ze maj na mysli regeneraci neaktivni. Pak tady mas xy moznosti na regeneraci aktivni – to muze bejt mirnej beh v nejnizsi tepovce (pro nekoho vopruz), do regenerace bych pocitala i to, ze si po cviceni – jizde/behu das odpovidajici strecink, tzn. v dobe trvani jakoze pulky doby cviceni, kdyz placnu (zas nekdy vopruz). A pocitam k tomu i kompenzacni cviceni, k behu idealne treba plavani, kdy zamakaj ty svalovy skupiny, ktery pri behu/kole nejsou ty nejaktivnejsi. Vysledkem toho ma byt, ze se ty svaly vsechny pak nauci lip spolupracovat dohromady (nevim,jestli se vyjadruju srozumitelne).

      Regenerace pak rozhodne je i sauna, ledovej bazen atd. Takze dohromady bych se vysrala na to, co si o tom mysli Garmin a zaradila bych kompenzacni cviceni, saunu a lehkej odpocinek a tu dobu neaktivni regenerace si pak muzes zkratit az nekolikrat. Asi si nazkouset, co si tvy telo zada, a rady od Garmina brala orientacne. Stejne to ma kazdej jinak.

      0 0
      • Charles2k  

        S tím souhlasím. I když u mne jakkoli pomalý běh již znamená relativně vysoký tep, takže nejnižší tepovka je spíše svižná chůze. A plavu také dost rychle s vysokými tepy a pomalu mne nebaví :-) Takže asi zbývají procházky, nebo prostě na kole, ale relaxační tempo. Mám zjištěno částečné ucpání některých tepen cholesterolem, tak bych si asi na to měl dávat o něco větší pozor, aby nenastal nějaký kardio problém.

        0 0
    • milan.v  

      Jsem vysokotepec a údaje k regeneraci mi to hází přehnané…

      0 0
      • Smazaný účet  

        A máš nastaveny správné zóny? Já ne, mám tam ty nativní od Garminu a pak mi to taky háže nesmyslná numera. Intervaly makám na 180 tepů, průměrné tepy mám někde nad 160 a po 50 minutách mi hodinky ukazuji 65h regeneraci. V tom si myslím, že je problém. Protože vlastně hodinky to vyhodnotí tak, že makám zónu 4 a 5. Kdyby tomu tak skutečně bylo, ty 3 dny odpočinku by po hodině takové námahy byly potřeba. Pocitově se při 160 tepech ale cítím na Z3.

        0 0
        • milan.v  

          Na ty jejich zóny jsem nesahal, vlastně je ani nepoužívám vůbec k ničemu, jezdím a analyzuji data za pomocí Stravy…

          0 0
          • Smazaný účet  

            To bude ono :-)

            Podle mě to vyplivne numera na základě průměrného tepu v závislosti na zóně srdečního tepu – podobně jako určování anaerobní a aerobní námahy.

            Je to zajímavá funkce, ale člověk musí tomu sporttesteru napovědět co nejvíc informací o sobě. Já se řídím jen svým pocitem a to mi stačí :-))

            0 0
            • Charles2k  

              Mně ty tepové zóny 735XT upravuje sám. Když mám hrudní pás, tak mi u běhu odhaduje VO2max a občas to po skončení píše něco ve směru „byla zjištěna nová prahová hodnota, mám upravit tepové zóny“, což se mi stalo zrovna při poslední aktivitě (zvýšilo to tepy pro zóny, ale přesně nevím o kolik, odklepl jsem souhlas v rychlosti).

              Na kole to měří VO2max údajně snad také, ale asi nějakým jiným způsobem a vyhodí mi to tak 1–2× ročně, přičemž u běhu skoro při každém.

              0 0
              • plzakj  

                Na cyklo VO2max potrebujes wattmetr. Jinak to jen nejak nahrubo aktualizuje hodnotu podle tepovky.

                0 0
            • plzakj  

              Zas na druhou stranu, to, jak si garmin ty ziny definival po par aktivitach na zaklade zaznamu tepovky bylo hodne podobny tomu, jak to mam na strave podle Friela. Dokonce mi to i cas od casu meni LThH ± 1 tep :-)

              0 0
              • robb  

                Mně to dokázalo i hodně přesně odhadnout hodnotu FTP bez wattmeru.

                0 0
                • plzakj  

                  Na silnici? Nebo jezdis i mtb? To by mi zajimalo, jak to vycucha :-)

                  0 0
                  • robb  

                    Obojí. Těžko říct z čeho všeho to dopočítá. Určitě podle tepu. Možná na to existuje nějaká rovnice, ale jaké všechny parametry zahrnuje nevím.

                    0 0
        • vrrrn  

          Jojo, mit spravne zony se hodi. Default nastaveni bude fakt hodne orientacni, na to bych nespolehala. Zaroven je dobry si to casem znovu premerit a prenastavit. Jak se meni kondice, meni se i hodnoty tepu pri zatizeni.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ale ten vzorec pro výpočet TF Max je překvapivě přesný. Zatím se mi nepodařilo ho překročit a dokázal sem se přiblížit na rozdíl jednoho tepu :-D

            0 0
    • lemon  

      Zajimave, o vypoctene dobe regenerace slysim poprve. Nezna nekdo aplikaci s podobnou fci pro Mi band 3?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Dobrý vtip :-)

        0 0
        • lemon  

          Skoda, i se snizenou presnosti by to byla mozna uzitecna fce.

          0 0
          • blue.sun  

            To sice jo, ale fakt ji čekáš u zařízení za necelou tisícovku?

            0 0
            • lemon  

              Bez velkych nadeji jsem doufal, ze se vzhledem k uzivatelske zakladne nasel SW nadsenec, nicmene asi marne. Koupil jsem kvuli notifikacim, ale biometricka funkcnost mne pomerne prijemne prekvapila, obzvlast vzhledem k cene.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Asi jsi odhalil jeden z rozdílů mezi pravověrným sporttesterem a chytrým náramkem.

                Tím chci říct, že ten, kdo trénuje systematicky, soustavně a intenzívně, rovnou sáhne po sporttesteru. Zbytku populace plně postačuje náramek nebo různě chytré či blbé hodinky.

                0 0
                • lemon  

                  Kdyz jsme u toho, jaky cenove dostupny sporttester bys doporucil pro ciste vytrvalostni trenink? Zadne zavodni ambice nemam, jen jsem behem nemoci ztratil minimalne ctvrtinu svalove hmoty a v lete se chystam na delsi vylet.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Je to úplně jedno. Pokud po něm nechceš pokročilé metriky, tak je stejně hlavním limitem výdrž baterie.

                    Svalovou hmotu vytrvalostním tréninkem zpět nenabereš.

                    0 0
                    • lemon  

                      Do vytrvalostniho treninku v tomto pripade pocitam i silovy prave kvuli obnove hmoty, potazmo zasoby glykogenu, ale co potrebuji merit jsou vysledky v dlouhodobe zatezi. OK, porozhlednu se.

                      0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Svobodník čekatel  

      Mne to tam pernamentně skáče, ať si dám i 96 hodin rege. Souhlasím s vrrrrn, že regenerace nutně neznamená, že nic neděláš. Sauna a turistika je skvělý relax, i ten pilates. Je mi hanba to slovo vůbec vyslovit, ale funguje. :D

      0 0
    • Karlos14  

      Mám teď nově Fenix 3 a moc téhle funkci nevěřím. Kolikrát mi to píše po vyjížďce 48h regenerace, ale přitom můžu jít následující den v klidu znovu a necítím se nijak unavený.

      0 0
      • blue.sun  

        Je otázka, jak dlouho to jde vydržet. Taky některé dny tu únavu „kumuluji“, ale pak mám třeba jeden den, kdy fakt je totální pauza, zajdu si třeba do sauny nebo na masáž. Tedy úplná regenerace.

        Druhá věc je, že si to taky chviličku „sedá“, a pokud nemáš správně nastavené tepové prahy, bude ti to psát nesmysly. A třetí věc je, že nespoléhej na měření tepu optikou Fénixu 3, ta není moc přesná. Občas dovede naměřit vyšší tepy, než ve skutečnosti máš, a jindy zase nižší. Bohužel, než jsem na to přišel, pár týdnů to zabralo, a teď mám třeba v „Race predictor“ naprosto nesmyslné hodnoty.

        0 0
        • Karlos14  

          Zóny mám nastavené dobře a na měření tepu používám hrudní pás, takže přesnost měření tepu by měla být dobrá. Jezdím jen 3–4× týdně. Kdybych jezdil každý den tak by se ta kumulace mohla projevit.

          Mám teda oproti ostatním v mém věku (29 let) ty zóny dost posunuté směrem nahoru. Maximálku mám 202t, tak možná i to může mít na ten výpočet vliv.

          0 0
          • blue.sun  

            Tak pokud jezdíš jen takhle, pak ti to neuškodí. Já třeba mám 6–7 tréninků týdně, někdy i více. Něco lehčí, něco těžší věci, takže už si tu regeneraci hlídám.

            Třeba po půlmaratónu v Berlíně mi to hodilo asi 50 hodin a je fakt, že i za dva dny kolem poledne jsem byl jalový, a to jsme šli „jen“ na 8 km svižný výlet s 20 kg na zádech.

            0 0
      • plzakj  

        Jako bacha, to, ze to ukaze nejakou dobu regenerace po 1 vyjizdce neznamena, ze ji dodrzuju. Vetsinou kumuluju, dokud se cejtim dobre. Ale snazim se nechodit pres limit toho treninkovyho loadu.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Recovery Advisor

          Funkce Recovery Advisor zobrazí po tréninku, jak dlouho máte odpočívat a případně tento čas v ukazateli zbývajícího odpočinku postupně odečítají. Doporučený čas odpočinku není potřeba brát jako dogma, i lehký trénink může fungovat jako regenerace. Může se vám proto v případě dlouhého doporučeného odpočinku stát, že se doporučený čas po absolvování další, lehčí sportovní aktivity neprodlouží, ale zkrátí. Je to proto, že hodinky jsou schopné ze srdečního tepu zjistit vaši aktuální kondici a doporučení o délce odpočinku přehodnotit.

          Funkce Recovery Check zjišťuje v prvních deseti minutách tréninku aktuální stav kondice a výsledek zobrazí na krátkou dobu na displeji hodinek. Výsledkem Recovery Check je stav GOOD, FAIR nebo POOR (v češtině pak DOBRÝ, USPOKOJIVÝ nebo ŠPATNÝ). Příčinou horších výsledků může být nahromaděná únava z předchozích tréninků nebo například blížící se nemoc. Je proto dobré výsledek testu nepřehlížet a v podobném případě raději zvolit lehčí trénink.

          (citace)

          Celkem podstatné, možná to nejpodstatnější, je druhé hlášení sporttesteru, tedy to 10 minut po zahájení další aktivity, které říká, jestli regenerace proběhla úspěšně.

          Při pravidelném intenzivním tréninku a občas závodění to dává odhad doby regenerace opravdu nesmyslně dlouhý a nereálný, ale když po zahájení další aktivity pípne „Regenerace dobrá“, bývá to v pohodě. Až když se objeví něco typu „Regenerace uspokojivá“, je třeba zbystřit a zamyslet se.

          Opravdu dlouhodobé kumulované přetížení dlouhými výkony nechytá tento software moc dobře, ale to zase umí Stravistix. Přetrénovat se dokáže „každej blbec“.

          0 0
          • ms82  

            Jeste jsem asi nevidel ani Fair, natoz Poor. Asi se flakam.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              To bude tím. Měl by ses nad sebou zamyslet.

              0 0
            • jonti  

              Fair jsem videl par krat na Kanarech, a taky den po dlouhem zavode.

              0 0
              • ms82  

                Vypnul jsem si pred nedavnem pipani, takze to ted vetsinou prosvihnu. Zajimalo by me, jestli jsem se na Mallorce dostal niz nez good. Uplne odpocaty jsem se vetsinu dni necitil ;-) Na druhou stranu je to pro me jenom kuriozita. Kdyz uz by to ukazalo fair, asi bych vedel, ze mam dost.

                0 0
          • plzakj  

            Na tohle je hodne dobrej ten HRV Stress. Ale je opruz se kezdej den testovat s hrudnim pasem. Ja se na zadny zavody nepripravuju a jezdim jen pro zabavu, tak mi staci subjektivni pocit.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ten test mi mega nevyhovuje. Nedokážu v klidu stát ty 3 minuty, a ten neklid mi pak ovlivňuje tepy. Měřím tedy v sedě :-D

              0 0
              • plzakj  

                Parkrat jsem to zkusil a kdyz se to povedlo, odpovidalo to pocitum. Jenze dost casto se to nepovedlo a to mi rano po X minutach stani neskutecne stvalo. Staci treba, aby na me nekdo promluvil a hned to to mereni rozhodi. Takze jsem na to ztratil trpelivost.

                0 0
            • Charles2k  

              HRV Stress jsem také kdysi zkoušel měřit a nějak mi to nesedělo, výsledky se zdály divné.

              0 0
              • bagr84  

                Měl jsem to stejně. Stačí na vteřinu pomyslet, co mě ten den čeká nebo si na něco vzpomenout a výsledek nepoužitelnej :)

                0 0
    • Karlos14  

      Nevíte zda Fenix 3 ukáží hodnotu VO2Max jen s měřičem výkonu, nebo stačí hrudní pás? Píše mi to abych jel 20min ve vysoké intenzitě. To už jsem určitě jel, ale stejně mi to nechce zobrazit.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Podle všeho musíš mít wattmetry – i když Garmin chybně u některých produktů (např. Edge 520 Plus) píše jen hrudní pás.

        Zrovna včera sem se na to ptal taky – https://www.bike-forum.cz/…dge-520-plus

        0 0
      • blue.sun  

        Nezměří to, potřebuje wattmetr. Už jsem to zkoušel a neudělá nic. VO2Max umí s pásem měřit jen při běhu.

        0 0
        • Eccc  

          VO2max ukaze pri behu s hodinkami alebo v mobilnej aplikacii v pohode. Ale pri jazde s 520 plus to VO2max neukaze, ukaze len s wattmetrom+hrud­nym pasom.

          0 0
        • Charles2k  

          Tak mně to VO2max na kole změřilo za 2 a půl roku co používám Garmin jednou loni v září. A nahlásilo to 2 dny poté co jsem jel v tempu 55km se slušným převýšením a měl tehdy Edge 130 a připojený hrudní pás. A zrovna tehdy mi to docela šlo :-)

          Proč VO2max změřilo jen tehdy ale naprosto nechápu. Žádný wattmetr jsem neměl.

          0 0
          • blue.sun  

            Asi se ti zrovna podařilo ideálně splnit podmínky, které k tomu jsou nastavené. Ale tazatel se ptal na Fénix 3 a ten to neumí.

            0 0
    • Pikaču  

      Tak jsem jezdil na Gardě 4 dny po sobě ( celkem 400 km) a po každé jízdě 44 hodin regenerace ukazoval garmin.

      WTF :))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.