• grim334

    Předem chci podoknout, že moje otázka nemá začít flame na téma cyklisti vs chodci vs běžci apod.

    Jezdím do práce přes Rašínovo nábřeží a musím tedy projet tunelem u vyšehradské skály. Je mi jasné, že podle cedule mám vést kolo. Chtěl bych se spíš zeptat na zkušenosti a praxi ostaních jak toto místo projíždíte.

    Já vždy zpomalím cca na rychlost chůze a pokud proti mně někdo jde či běží, zajedu ke straně a třeba i zastavím a pustím ho. Přesto jsem za poslední týden měl několik konfliktů, kde mi lidi nadávají a dnes poté co jsem nejdřív pustil paní s kočárkem a bruslařku, popojel do tunelu a pouštěl bežce. Ten na mně přitom bezdůvodně naběhl a vrazil loktem.

    Nechci vyvolávat konflikty a proto mně zajímá, sesedáte z kola, nebo neřešíte a opatrně projedete, nebo jedete po silnici? Pokud jedete po silnici jáké máte zkušenosti s řidiči a přejížděním silnici a kolejí v ranní špičce?

    0 0
    • jecnak  

      Jezdim tudy jen po silnici.

      0 0
    • cabbage  

      Jezdím tunelem, jen se nesmí jet moc pomalu – pak tě pěšouni moc nevnímaj.

      0 0
    • Delkim  

      doporučuji dodržovat předpisy :)

      velice VELICE často tam hlídkuje Městapo a nekompromisně vybírají od cyklistů pokuty, bacha na to, když je hezky tak tam otravují klidně i denně!

      0 0
    • MichaelSimek  

      ven silnici zpet chodnikem

      0 0
      • Smazaný účet  

        +1

        zpět chodníkem velmi pomalu a ohleduplně…pro mě furt bezpečnější, než přejíždět silnici sem/tam

        0 0
    • Pedro404  

      Přehodim nohu přes štangli a jedu pomalu na jedný straně kola, abych moh v případě kontaktu seskočit a kolo začít vést. Je to úplně dementní, protože když pojedu na kole rychlostí chůze, tak zaberu míň prostoru, ale od tý doby, co jsem tam viděl (nebo sem o tom jenom slyšel, nejsem si jistej) stát za tunelem policajty, co pokutovali cyklisty, co neslezli, to řešim takhle.

      0 0
      • grim334  

        ano přesně to samé si myslím já, když kolo povedu vedle sebe tak zaberu výrazně víc místa.

        O těch měštácích už jsem taky slyšel a parkrát je i viděl a zatím jsem měl kliku a věnovali se někomu jinému.

        Z města silnicí asi jo, není problém tak opatrně najet a za tunelem se zase vrátit, ale co směr do centra, musím přejet koleje a vozovku a to hned dvakrát :(.

        0 0
        • Smazaný účet  

          spousta věcí je nedomyšlených…viz lávka v Třebáni…„pře­jíždění poškozuje povodněmi narušenou lávku“ = ok, přes lávku s kolem běhám, klepe se jak blázen, ale předpis je předpis…

          0 0
      • treatt  

        Takovouhle „koloběžku“, v pomalé rychlosti a ohleduplně daleko od lidí mi měšťáci tolerují i ve vestibulech metra (ne dole na peróně, ale třeba o patro výš na Florenci)..je to taková blbost, je to méně manévrovatelné, ale jednak se dá okamžitě seskočit, druhak to lidi nepohoršuje a nikdo neremcá (zatím jsem nikdy na nikoho takového nenarazil)

        0 0
        • black.horse  

          a přitom je to méně ovladatelné a méně stabilní, zabírá to více místa, je to nepravidelněší pohyb, prostě všechno hovoří proti, ale asi když vidí, že to je i Tobě nepohodlné, tak je každej pak spokojenej a tolerantnější:-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      jezdím po kolejích, směr do centra je opruz, nesmíš zapomenout přejet na silnici. S agresivitou chodců jsem se nesetkal, ale švestky tam občas dávají pokuty. Jen nevím, kde se má člověk oficiálně odpojit ze stezky a jet po silnici (směr centrum), tohle je tu dost nedořešený.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nesesedám, projíždím. Když vidím, že někdo jde, slezu. Jinak to s těma měšťákama je pravda, někdy prudí denně. Btw… Když se v tunelu minou dvě tramvaje proti sobě, tak se mezi ně přesně vejde malý skůtr :D

      0 0
    • Kytka_mh  

      Většinou to projíždím (pomalu – rychlostí chůze); pokud je hezké počasí a moc pěšáků, tak po silnici (po kolejích).

      Jinak se mi pře pár dny stalo, že jsem to v neděli ráno projížděl (z Prahy ven) po nábřeží a na náplavce stáli policajti v autě a dohlíželi/pomáhali a chránili/spali/…

      Jedu směrem k tunelu a pře tunelem mě osvítilo a otočím se a oni cajti jedou za mnou a čekají co udělám – tak jsem sesedl předvedl jim spartakiádu, něco dřepů a cviků s kolem, zamával jim,… oni se za tunelem otočili a jeli zase pomáhat a chránit.

      Obecně se značkou „Cyklisto veď kolo“ nesouhlasím – zabírám pak 2× tolik místa a je to blbost. Cyklisto zpomal – jo tomu bych rozuměl…

      0 0
    • Medunka  

      Projíždím tunelem párkrát do týdne a jezdím po silnici oba směry. Směrem do centra u porodnice přejedu, pár sekund počkat mi nevadí, stejně v 90% případu na Výtoni zastáčím směrem k Folimance.

      Policajti mě zastavili jednou, jednou jsem se u nich zastavila sama na pokec. Můj průjezd zkončil domluvou, věděli, že jedu krokem a týpek chápal, že v silničních tretrách to fakt není pohodlné. Ráno, když jedu do práce, pak na cyklostezce hlásím, že tam policajti jsou :-)

      Pěšáci si stěžuj, že je to konfliktní prostor a já to chápu. Kolikrát tam cyklista bez přilby vletí a je mu vše šumák. Takže bohužel ve skupině cyklistů jsou prasata, která dělají špatné jméno. Nevím, jaký lobbing by pomohl, ale se chovali slušně.

      V těchto slunečních dnech je smutné stát u nás v práci na terase a koukat na cyklostezku, jak cyklisti musí za každou cenu držet průměr a hlava nehlava se prodírají davem pěšáků, bruslařů :-( Naštěstí bruslaři jsou pořád větší hovada.

      A jen tak pro info, znám člověka, který tunelem jel krokem, ale běžec se rozhodl, že ho za porušení pravidel postrestá sám a schytal to velmi silně loktem do žebere.

      0 0
    • zug62  

      Řadím se mezi ty co směrem z centra (odpoledne při cestě z práce) sjíždí na silnici. Je to tam v tomhle směru podle mě dost bez problému. Jen jednou mě v tunelu nějaký chytrák předjížděl. Směrem do centra mi to přejíždění připadá celkem nevhodný a nebezpečný takže zpomaluji a projíždím po chodníku. K tomu vycvaknu pravou nohu a když potkám člověka zastavím a opřu se nohou o to betonový hrazení. A samozřejmě když někdo hlásí pomáhače (tímto děkuji všem Medunkám a podobným) tak sesedám.

      0 0
      • rasto  

        do centra po chodniku, na kole. za vsech okolnosti KROKEM.

        z centra po kolejich. najizdim zpet na cyklostezku naproti nemocnici.

        0 0
      • McBlacky  

        už jsem tam měl na silnici dost konflikt – před tunelem smerem z mesta, chlápek nás vzal brutál na tesno a ještě myšku. Tak jsem po něm šel, dal mi plný brzdy po chvíli, pak myšku. Měl fakt kliku, že na dalších svetlech neměl červenou. Na rovince podel plavecáku mi jasne ujel :/

        a přitom jsme jeli se ženou fakt při kraji a kolem 30km/h takže to mohl vydržet těch 50m.

        Nechápu…

        chodník jezdím jen za nula provozu, od letoška je stezka i po silnici, takže to je legál

        0 0
        • grim334  

          díky za info, nevěděl jsem, že je to tam už značené i na silnici. To do jisté míry řeší mé dilema, jestli riskovat pokutu na chodníku, nebo problémy s cajtama na silnici :)

          0 0
          • rasto  

            na silnici to je znacene v obou smerech (cyklopruh ve prostred tramvajovych koleji). najezd smer do centra je pro me o h.bu.

            0 0
            • cubas  

              V létě si mi na silnici podařilo sklouznout a následně kousnout přední kolo do koleje. Auto za mnou sotva zabrzdilo a já sedřenej jak hovado. Ale od tý doby vím, že se musím přimáčknout mezi kolej a zábradlí :)

              0 0
          • Smazaný účet  

            po silnici jezdím zásadne středem kolejí. Podle mě je právě blbost jet při kraji, to svádí k myškám.

            0 0
        • Smazaný účet  

          já se vždycky před tunelem kouknu, jakej je provoz za mnou, a v mezeře vjedu mezi koleje a suše blokuju půl tunelu, než vyjedu ven a zas se to rozšíří…nepřed­jížděl mě tam ještě nikdo :-)

          ale je fakt, že nějaký überprase…

          0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Lulanecek  

      Za světla jedině po silnici tam i zpět, zhruba u porodnice je nájezd z cyklostezky, kde se dá celkem dobře rozhlédnout na oba směry a přejet na druhou stranu silnice. Obvykle se zařadím hned mezi koleje, aby mě řidiči moc nechtěli předjíždět a snažím se to projet rychle, abych nezdržoval a zatím s řidiči žádný problém. Jezdím tam asi 200× za rok. Za tmy ovšem volím chodník a zvýšenou opatrnost, byť v sedle…

      0 0
      • rasto  

        ok, D za tip. prave do centra bych mel problem s najezdem na koleje. vyresils to elegantne.

        pro uplnost, za tunelem sjizdis pak na naplavku, nebo pokracujes rovne po silnici? (smer centrum)

        0 0
        • Smazaný účet  

          já když už jedu do centra po silnici, tak to dotáhnu až na Palačák…chce to ale dávat bacha, aby se vedle tebe nesnažil někdo nacpat v těch místech, jak je to zúžený retardérama

          0 0
          • Medunka  

            Dneska hnedka za tunelem se jeden tuningář snažil až létely jiskřičky.

            0 0
    • JakeF  

      Tohle fakt nechápu… Je to snad nejlepší případ, kde ta značka opravdu má smysl – je to úzký a není tam vidět. Navíc zdržení kolik? 10 vteřin? A stejně má každou chvíli o tom někdo potřebu polemizovat a riskovat pokutu. Trochu tolerance by to chtělo, pak se někdo diví, že je přístup k cyklistům jakej je…

      0 0
      • Smazaný účet  

        máš pravdu, na druhou stranu, když pojedu krokem na kole, zaberu míň místa než když s kolem půjdu. Ale staly se tam prý už 2 dost špatné nehody, tak i chápu MP že tam stojej. Když nezapomenu, jedu oba směry po sinici..

        0 0
      • oddie  

        ++1

        0 0
      • jecnak  

        +1

        0 0
      • cabbage  

        Raději pojedu tunelem, než abych brzdil auta a tramvaje.

        Tak úzký to zas neni..

        0 0
        • Smazaný účet  

          raději zbrzdím auta a tramvaje (tramvaje brzdí mě..) než vytvářet krizový situace na chodníku. Ty 2 nehody (o kterých se ví) cyklista x chodec jsou toho jen důkazem..

          0 0
        • tonik666  

          Ty kterej se furt oháníš zákonama oproti zdravýmu rozuu tady jdeš proti obému?

          0 0
          • cabbage  

            2 cyklisti se tam vyhnou bez problémů, ergo cyklista a pěší se musí vyhnout úplně bez problémů. A když ne..tak to alespoň nebrzdí řidiče;o)

            0 0
            • tonik666  

              Podle mě je to na dvě libovolné osoby dost úzky. Zvlášť nešokovný cyklista či širší pěšák se bude vyhýbat blbě.

              0 0
              • cabbage  

                Nešikovný maso musí pryč;)

                Ale je fakt že donutit pěšouny sledovat okolí je nadlidský výkon.

                0 0
    • ronin  

      loni regulérní bodyček od protijedoucího bruslaře a to byla jízda rychlostí chůze. Dával jsem se pár minut dohromady, od té doby jedině po silnici :-)

      0 0
    • Modelar  

      směr Žluté lázně po silnici, zpátky po chodníku, slejzám a probíhám, zas takový zdržení to není. Jezdím tamtudy denně do práce. Bez konfliktů a bez obav z pokuty – zrovna tohle je místo, kde ta značka má smysl.

      0 0
    • black.horse  

      Na silničce vždy po silnici, na bajku občas i pěším tunelem, vždy maximálně opatrně a ohleduplně a v případě setkání v pěším tunelu zastavím a přimáčknu se k zábradlí či rovnou slezu dle situace. Není kam spěchat a nevidím důvod chovat se bezohledně, ale zase necítím potřebu otrocky respektovat tu ceduli pokud to není potřebné. Chodec nebo bruslař mě zatím úmyslně inzultovat nezkoušel, bez zranění by mu to neprošlo.

      0 0
      • kOmE  

        Kdyby jsi vypadal jako Mr.Duck tak by jsi se možná neceho dočkal :)

        0 0
    • prvniodkonce  

      Moc často tam nejezdím, ale před pár týdny jsem tam šel pěšky a nějaký borec, co se sotva na tom kole držel, mě tam asi při 20 km/h málem sejmul. Takže plně chápu, že se tam nemá projíždět, i když sám jsem tam projížděl vždycky. Všichni lidi, co jedou na kole na cyklostezce, neumí jet ohleduplně, hbitě reagovat, vyhnout se v tak úzkém prostoru atd. To vedení kola je tam kvůli takovým. To je jako s omezením rychlosti na silnicích – rally jezdec by taky projel stovkou nějaký úsek se zatáčkami bezpečněji než sváteční řidič sedmdesátkou. Takže za mě příště buď po silnici nebo z toho slezu, těch pár vteřin mě nezabije.

      0 0
      • hawrda  

        škoda,že se nedá lyžovat v létě,v zimě jsou totiž ideální podmínky na kolo.Nikde žádná sezónní verbež…kde jsou časy před 20ti lety:).

        0 0
    • Delkim  

      Tak změna značení, čekám kdy bude *******...... cyklista už nemusí kolo vést!!!!!

      Dementi… to je špatně…

      0 0
      • Smazaný účet  

        no až tam vletí nějakej vypatlanej ečkař čtyřicítkou…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tak vzhledem k tomu, že to bylo jen slušně buzerační včetně občasný návštěvy MP, za mě palec nahoru. Cyklista na kole tam zabere míň prostoru než když ho vede. Ale chápu, éčkař to je zlo, nebude lepší aby se vedlo kolo po celým kundodromu? :) Protože blbec se najde vždy…

        0 0
      • Jirra  

        Co se Vám nelibí. Je tam omezení na 5 km v hodině a to je více méně rychlost chůze a kdo tam pojede jako debil, tak ten by tam jel jako debil i když tam byla značka sesednout z kola.

        0 0
        • deekay  

          Asi tak.

          0 0
          • jannk  

            jo, podle me ok … jen se tesim az se nejaky magor bude ohanet tim, ze na kole neni povinny rychlomer, takze nemohl vedet, ze jede 40km/h a ne 5km/h :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              no povinný není, ale rychlost dodržovat musíš = každého věc, jak si to zařídí :-)

              to je ta svoboda!

              0 0
      • xtonda  

        Tohle je snad dobře, nenapadá mě situace kdy by jízda rychlostí chůze nebyla dostatečná a bylo by skutečně nutné aby cyklista šel vedle kola.

        0 0
      • jonti  

        Proc spatne? Jezdil jsem tudy casto, smerem do centra musi cyklista zbytecne sjet z cyklostezky na silnici a potom zpatky pres protismerny pruh na naplavku. Nebo jet tunelem, kde rano nikdo neni.

        Vecer smerem z centra obcas nekdo sel a kdyz nejsou obe strany debilni neni problem se vyhnout. Tam ale taky neni problem ten kousek projet po silnici.

        0 0
      • cabbage  

        Super.

        0 0
      • JachymP  

        Tak to je snad první hřibovina, která je rozumná. Až se mi tomu nechce věřit. Druhá rozumná věc je rekonstrukce kundodromu za okruhem, teda jestli bude aspoň o 20 cm širší než byl. I když tam by to chtělo aspoň 3 metry ;)

        0 0
      • makak  

        Jezdím tam denně, z 10 cyklistů slezl tak jeden. Ono je to spíš o tom, jak to má kdo v palici. Magorů co tam vletí už jsem viděl spoustu, zákaz nezákaz.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Objizdim skalu po pravem brehu Vltavy.

      0 0
    • Tydlii  

      Směrem do centra po chodníku, při ranním dojíždění opatrný průjezd, pokud tam jedu za provozu, tak slejzam. Směrem z centra na MTB po silnici na silnicce slejzam od ty doby co jsem zajel do žlábku koleji upadl a srazilo mě auto, které mě v tu chvíli navzdory jasnému a včasnému ukázání ze najizdim na stred kolejiště předjíždělo přes plnou.

      0 0
      • cabbage  

        Nechápu tu úpornou snahu cpát se mezi auta, když je lepší možnost hned vedle.

        0 0
        • doubleingram  

          Lepsi? To sotva, casto tam je hafo lidi a i po cele te ztezce se pohybuji jako ovce, zleva doprava, uprostred, meni smer, psy na volno…

          Porad dokola, takze silnice je casto mnohem rychlejsi, bezpecnejsi a bez nervu.

          0 0
    • Tydlii  

      Aktualita:

      Visí tam vjezd kol povolen + omezení na 5kmh .

      Aneb všechno jde když se chce :) .

      Děkujte Adamovi.

      0 0
      • xtonda  

        Ale o tom zde již dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho!

        https://www.bike-forum.cz/…a-skala.html#…

        0 0
      • embi  

        Jako Scheinherr? To je peknej **** za me.)

        0 0
        • JachymP  

          Je, ale občas udělá i něco dobře, jako třeba tohle ;)

          0 0
        • Tydlii  

          S Adamem se známe docela dobře a i když můžeš pochopitelně nesouhlasit s jeho politikou, tak **** je to poslední slovo co bych použil. Je to pokorný člověk s obrovskou mírou respektu ke svému okolí a je vzděláním i znalostmi kompetentní na své pozici.

          Nechci tady bránit nějaký politcký názory, nechť si každý má svoje a volně je tu prezentuje jak uzná za vhodné, ale Adam toho v Praze pro cyklisty udělal opravdu hodně, víc než kdokoliv před ním.

          0 0
          • 01carbon  

            Tak se ho optejte zda nepusobil pred par lety na akci mestskych pomahacu u zlutych lazni na cyklostezce kde kontrolovali osvetleni cyklistu. Takovy dres batman-a.

            0 0
          • embi  

            Treba masivni nelogicke protlacovani cyklopruhu na kazdou silnici? Ten by je dal i na dalnici.

            0 0
            • doubleingram  

              Nejlepsi jsou na Stvanici, na moste a okolo, nebyl to taky jeho napad? :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tímhle směrem nejezdím, ale třeba na Modřanské jsou, narozdíl od bus pruhu, super. A nevadí mi tam když jedu na kole ani autem. Doufám, že je protáhnou až ke Komořanům.

                0 0
                • embi  

                  A muzes mi vysvetlit, proc nejedes po cyklostezce? Cyklopruhy na Modransky akorat podporujou nevrazivost mezi cyklisty a ridici automobilu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Zkus to někdy a pochopíš.

                    0 0
                    • embi  

                      Já tam sice roky dojíždím do práce, ale vůbec nevim o co go a už vůbec to nejde po cyklostezce:-)

                      To ses trošku zdiskreditoval… Pravou stranu řeky ze Zbraslavi až do Tróji mám projetou víc než 99% místního osazenstva. Tak mi prosím neříkej, co jde a co ne.

                      Autem jsem po praze taky najezdil pár kilometrů ;)

                      0 0
                      • McBlacky  

                        asi má potřebu honit průměr :)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Ne nemám potřebu honit průměr, stejně tak nemám potřebu jezdit tam v letních špičkách a motat se tam s tím davem. Do práce tudy jezdím léta autem, na kole i sockou. Nechápu tyhle hejty na blbý čáry na silnici, který v podstatě ničemu a nikomu nevadí.

                          0 0
                        • Krov  

                          To není tak jednoznačný. Když ti špatně vyjdou semafory, tak může být nižší než na stezce :-)

                          0 0
                  • Tydlii  

                    Hele na ty jsem nejdřív taky nadával, ale nakonec mi to v autě nevadí a na silnicce se díky tomu tolik nebojím tam jet, když někam specham.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak hlavně ten cyklopruh auta nijak neomezil. Omezení způsobuje bus pruh a navíc je tam v jednom směru 50, což si málokdo, kdo tam denně jezdí uvědomuje. Ale svedeme to na cyklopruhy :)

                      0 0
                      • Tydlii  

                        To jo ale na tu 50 sere bilej tesák. Když to není zasekany, můžeš vyjma radaru na cernym koni jet v klidu 70–80 až na Dvorce, kde teprve začíná usekovy měření

                        0 0
                      • embi  

                        no buspruh a 50 je taky nesmysl. Obecne rikam, ze tlaceni cyklistu z cyklostezek mezi auta zpusobuje nevrazivost. Kor kdyz je znamo, ze tam ta cyklostezka existuje.

                        Doporucuji precist:

                        https://www.praha13.cz/…6-9-2019.pdf

                        https://prazsky.denik.cz/…gistrat.html

                        https://prahatv.eu/…u-nebezpecne

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Tam žádná cyklostezka neexistuje, to jen pro pohádek. Po Modřanský si mohl legálně jezdit i bez těch pruhů. Ale teď z toho akorát děláš problém, hlavě že máš na co a na koho zanadávat. Příští volby můžeš kandidovat a ukázat, že to umíš lip.

                          Nevraživosti způsobuje neukázněnost a netolerance, ne nějaká blbá čára.

                          Nikde ani nepíšu, že tam nejde jezdit, pro mě to je super alternativa ve špičkách, kdy se na stezce motá moc lidí.

                          0 0
                          • hawrda  

                            Místy jsou tam i tři cesty.

                            Podél tramvajove i vlakové trati, plus ta cyklostezka.

                            Proč se motat po Modranske.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              To máš pravdu, tou podél tratě většinou jezdím od Ledáren až k Chuchelský. Ale bývají dny, kdy i tady to stojí dost nahov.. a raději to od Ledáren vezmu po Modřanský. Myslím, že za těch víc jak 10 let co tudy jezdím ráno a večer do práce to tu celkem znám.

                              Další věc je, že tu mám asi jako jeden z mála zkušenost s nezaviněnou nehodou a když se můžu vyhnout rizikovým místům tam proč to neudělat.

                              0 0
                    • embi  

                      Tak ja az budu spechat v aute a budu stat v zacpe, tak to vezmu treba po chodniku nebo cyklostezce…

                      0 0
            • Smazaný účet  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.