Vymenit rovny riditka za vlajdy, nebo naopak

41 nepřečtených
  • Archer

    Mel jsem hardtaila, a k nemu jsem se poridil karbonovy riditka od Speslu: www.specialized.cz/new/doplnek.php?…

    Casem jsem se poridil novy bike (FSR XC, 100mm celopero), a ten uz mel vlajdy.

    Rekl jsem si – „te vlajdy jen zkusim, a potom to vymenim za svuj pekny karbonovy Specialized s rohama“. No, a dopadlo to tak, ze vlajdy na tom kole vypadaji prirozene, a pro sjezdy uz nechci uzky riditka ani rohy. Z druhej strany, na delsi svihy, nebo do kopce, te rohy bych prospeli.

    Vsechno bych bylo v poradku, ale valeji se doma… Skoda, riditka stali ~3000kc a karbon rohy prez 1000kc. Tezko se zdrzujem, abych ne namontovat to jen kvuli cene a kvalite. Ale bojim, ze se to bude mit negativy vliv na ovladani bajku, ved ten byl staven na vlajdy…

    Nema nekdo opacny problem? Vymenil bych jsem to za nejaky kvalitne karbonovy vlajdy.

    Anebo, vymenoval nekdo vlajdy za rovny s rohama? Jake potom byli pocity? Potrebovali jste k tomu kratsi/vyssi predstavec?

    0 0
    • Lance  

      vymenil jsem rovne s rohama za vlajdy s rohama a zpet uz asi nepujdu, ale bylo to tim, ze doslo k vymene kola

      0 0
    • smallbrother  

      nabízím celokarbonový vlaštovky EASTON MonkeyLite. Chvíli jsem s nima jezdil a je to bomba. Mám teď nějaký problémy s loktem a při jízdě ze sedla potřebuju jiným úchop tak jsem nasadil rovný řídítka a rohy. Jsou jako nový.

      0 0
    • mawerick  

      No já měl na novém kole vlajdy ale bez rohů,a le kupodivu mě z toho bolely malíkové hrany tak sem tam vrátil zase rovné s rohama a už je to ok..

      0 0
      • smallbrother  

        malíková hrana bolí když máš blbě nastavenej sklon řídítek. V představci moc vytočený dopředu (konce jsou pak nahoru a tlačí to). Vlaštovky s rohama je pro mě trochu faux pas, ale když to někomu vyhovuje. :)

        0 0
        • MlokCZ  

          Nastavením to být může, ale většinou je problém v samotných vlajdách. Spousta modelů má příliš velký úhel zahnutí.

          Já jsem řešil úplně stejný problém (a ať jsem nastavoval natoční řídítek jakékoliv, tak to nepomohlo). Pak jsem hledal vlajdy s menšímy úhly, první výměna to zlepšila, takže bylo jasné, že je to tím. Ale bylo to stále málo, až po další výměně za vlajdy s ještě menším úhlem to je teď ok.

          Taky se to často stává, když se řídítka zkracují. Větší úhel zahnutí je navržen právě pro širší vlajdy.

          0 0
        • mawerick  

          já vím. To jsem taky řešil (myslím jako laborování s natočením…) A bylo to k ničemu. Tak jsem tam dal rovné a je po problému:)

          0 0
          • MlokCZ  

            A zkoušel si i jiný vlajdy, jak jsem to tu rozepisoval?

            Protože tim natočením se toho výsledného velkéhu úhlu prostě zbavit nemůžeš, jen mířím jiným směrem. Já to taky pořešil až třetím pokusem s vlaštovkami a teď si to nemůžu vynachválit.

            0 0
    • lendl  

      mam vlastovky 68 cm s rohami, zda sa mi to idealne riesenie, pokial si ten roh nepichnem niekedy medzi rebra

      0 0
    • MlokCZ  

      Měl jsem problém na vlajdách s tlačením malíkových hran (popsáno výše), který jsem dočasně (než jsem našel ty správné vlajdy s malým úhlem) řešil vrácením se k rovným řídítkům. A byl to hrozný šok, měl jsem pocit, že s rovnými nemůžu vůbec zatočit (když jsem je x let jezdil, tak mi to před tím, než jsem zkusil vlajdy přišlo na zatáčení úplně normální).

      Kratší představec jsem dočasně k těm rovným dával, ale problém s výškou řídítek byl a ten jsem neměl jak vyřešit (protože to bylo dočasné a krátkodobé, tak nějaký hnusný představec s velkým úhlem jsem zhánět nehodlal a ani bych ho na kolo nechtěl).

      0 0
      • MlokCZ  

        Jinak teď vozím 62cm vlajdy Amoeby – Amoeby pouze kvůli úhlu zahnutí, jsou to vlajdy s nejmenším úhlem o kterých vím. Mají pouze 7st. (v tom úhlu jsou zahrnuty obě zahnutí k jezdci i a nahoru), což je tak akorát pro 62cm, když pro 58cm rovné mě těch 5st. přesně sedělo. Pro porovnání např. Truvativ vlajdy, které mají 8st. k jezdci a 5st. nahoru dají výsledný úhel 10st. A původní vlajdy, které jsem měl s kolem měly výsledný úhel 13st.

        A vozím na nich normálně rohy a plně mě to vyhovuje.

        0 0
    • racker  

      Jezdil jsem „odjakživa“ vlašťovky, teda asi pět let. Po letošním posledním závodě jsem je vyměnil za rovný s rohama – taky jsem se bál, jak to bude s ovládáním a jak ve sjezdech atd… První zkušenosti (je to tři neděle) jsou překvapujícně kladné, variabilita úchopu omezuje únavu na delších švizích, přestaly mě bolet záda (změna posedu, ale já už jsem níž s vlajdama nemohl) a nemám pocit, že by bike byl hůř ovladatelný…Do kopce paráda…Z kopce naprosto v pohodě… Tož tak…

      0 0
      • Archer  

        Mam presne opacny problem – vadi me dlouhy posed. Boli me s toho zada, a tlacim na ruce. Na hardtailu jsem dokonce mel stavitelny predstavec, natoceny na 40 stupnu hore.

        Asi mam dlouhe nohy, a kratke ruce :)

        0 0
    • Lister  

      měl jsem rovný s rohama, nejdřív jsem sundal rohy a líbilo se mi rozšíření úchopu, pak jsem koupil ještě o 8cm širší vlajdy a zpět bych už nešel. Rohy nechybí ani náhodou, širší vlajdy + kratší předstasvec znamenají ideální ovladatelnost a pohodlný posed, do kopců se to i tak nezvedá. Sumasumárum, kolo jede do kopce stejně, z kopce mnohem lépe a zbavil jsem se bolestí zad – co víc si přát – no možná ještě 12cm pod prdelí, to mi ještě chybí :o)

      0 0
    • Snipp  

      Je pravda ze na carbonove vlastovky musim davat specialni rohy ktere jsou vyrobene na karbon nerad bych totiz znicil daval jsem za ne neco kolem 3000

      0 0
    • panacea1  

      vyměnil jsem vlaštovky za rovný a musím říct, že zpátky už nechci. Kolo se daleko lépe ovládá, mám širší úchop, řidítka jsou pevnější (oproti závodním 3TTT co jsem měl předtím – do 85kg). Nyní vozím ANSWER ALUMILITE z historie kolem 1995 se 4mm stěnou, paráda. doporučuji vlaštovky..

      0 0
    • kryspin  

      ja jezdil s rovnyma a rohama, pak jsem presedlal a byly tam vlastovky, z cehoz jsem moc nadseny nebyl. primontoval jsem rohy hned po prvni vyjizdce. ted jsem zase po delsi dobe testnul puvodniho bejka a to se neda srovnat. jedine vlastovky .-) (prirozene s rohama). ale myslim, ze je to ciste zalezitost co se komu lip jezdi.

      0 0
    • vysmátej bajker  

      Hledám v čem jsou vlastně vlajdy lepší?Zatím nic podstatného ale asi že mohou být širší a jsou trochu vejš,to se dá nastavit podložkou pod představcem.Mám je jen uvažuji o novém řízení.

      0 0
      • mr.antik  

        Kvůli úhlu zahnutí, šířce a designu, on takový 5cm komín pod představcem vypadá divně :-)

        0 0
    • HockeyBiker  

      vymenil sem rovny s rohama za vlajdy a uz nikdy nechci vlastovky ani videt…

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Dobrá historie, rok 2006. :-)

        Jinak to máme stejný. Na sériově kou­peným kole jsem měla vlajdy, během několika měsíců putovaly pryč. Za další měsíce jsem rovná řidítka zkrátila na 54 cm. Tak jsem jezdila dva a půl roku a až letos je opět zkrátila na 51 cm (jsem drobná). Po rvině a do kopců je to znatelně lepší, na kořenech necítím rozdíl, ve sjzedech taky ne (stejně jsem je při starý šířce nedržela ve sjezdech u konců). A na pěšinových ostrých vracečkách, kde by se zúžení mohlo negativně projevit, se ocitávám na zlomek z kilometrů, který ročně na biku najezdím.

        0 0
      • Lowrider  

        Historie, ale hodí se :-). Nabízím rovná řidítka Bontrager Race (600mm/31,8mm­). Víc jak 30­0 km nemají.  Představec a se­dlo totéž :-).

        0 0
    • yeseteer  

      A dost!!! potřetí sem si dal na rypák kvůli řídítkám (680mm vlajdy), takže jsem se jenom utvrdil v tom, že půjdou z domu. 600+ mm si myslím pro mě bude ideální, jezdíval jsem na 560mm rovných a šlo to, přesedlal jsem na široké vlajdy a pravda, ve sjezdech jsou širší řídítka lepší, ale to je tak všechno. Při delších sjezdech mě bolí malíková část dlaně, při blbnutí v terénu zase zavazí jejich šířka. Jaká rovná řídítka kolem 600mm byste doporučili na MTB? Nejsem žádný gramař, jde mi o co nejlepší poměr cena/výkon (možná trochu víc o cenu :) ). Abslobutně se v tomto nevyznám, tak bych uvítal nějakou pomoc.

      0 0
      • yeseteer  

        možná bych měl doplnit, že průměr u představce je podle výrobce 31,8mm

        0 0
      • MlokCZ  

        Problém malíkové části dlaně je ale hlavně problém přílišného úhlu zahnutí řídítek a úplně stejný problém můžeš mít i u výrazně kratších, pokud na tebe budou zahnuté moc (a každému to sedí jinak a rozdíly jsou mezi různými řídítky velké).

        0 0
        • yeseteer  

          mám vlaštovky 30mm „prohnutí“, 9° dozadu a 4° nahoru. Originál z Mongoose Amasa. Nemyslím si, že to prohnutí je nějak extrémní, ale ruce z toho opravdu bolí.

          0 0
    • Smazaný účet  

      vozím M-bary a ty teda měnit nebudu :-)

      0 0
    • Oakey  

      Začinal sem na rovnejch ještě s pořádnejma beranama, pak šli berany dolu, úchopu to jenom prospělo. Pak sem koupil nový kolo, kde byly 630mm Syncrosy, změna to byla velká, ale nějako sem na nich začal dávat ruce automaticky doširoka, že mi jejich šířka přestávala stačit, tak tam putovaly 711mm široký Sunliny, spolu s kratšim představcem, všechno samozřejmě oversize.

      Variability úchopu pořád dobrá, nepostrádám vůbec rohy a šířka co se pohodlí a ovladatelnosti t hore- nebo dolekopcom mi vyhovuje. Takže já osobně mám jasno.

      0 0
    • mr.antik  

      Na XC kole jsem vyměnil vlajdy bez rohů za rovné bez rohů (Ritchey Pro) a vzhledem k tomu, že na tom kole najedu pár set km za rok tak se mi do toho investovat nechce.

      Pocit při výměně byl v pohodě, vybral jsem co nejvíc zakřivená a širší řidítka. Do nějakých 56 cm už bych nikdy nešel. Jen mám nutkání dát tam kratší představec, ale na pevňáka teď nějak nezbývá čas…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.