výměna rámu IQ6 -> Agang Cult

24 nepřečtených
  • kocers

    Takže, má smysl výměna rámu+vidle z IQ 6 XL+Epicon na Agang Cult 2013 L+Aion?

    Co si od toho slibuju. Odolnější rám pro cesty dolu (např. Monínec), ale stále jezdivá geo i na výlety (nikam nechvátam jezdim na pohodu). Tapered hlava (a o dost nižší než u IQ6), vzadu „pevná“ 10mm osa, kratší sedlová trubka → víc prostoru pro snížení (zvažuju TS sedlovku). Váhu kola až tak moc neřešim, teď mam cca 13,5 kg a když by s Cultem bylo kilo navíc, tak to přežiju.

    Koupil bych rám, tlumič, hlávko a vidli – tu zvažuju Aiona z TT na 160 (150)mm (vim 27,5" ale → trochu podkopnutí hlavového ůhlu zde asi neuškodí – origo 68°) a případně možnost použití do budoucna (moderní rozměr). Veškerý zbytek bych přeskládal (kola mam na 15/10mm osy, takže značka ideal).

    Pokud byste měli návrh na jiný „univerzální“ rám se zdvihy 150,160mm (levně), tak klidně pište.

    Anketa: Má smysl výměna rámu+vidle z IQ6+Epicon na Agang Cult+Aion

    Ano
    0x
    0%
    NE
    1x
    14%
    0x
    0%
    0 0
    • alinceb  

      Zeptej se Tomínose – měnil taky IQ za Culta…

      0 0
    • Tomcat  

      Smysl to určitě má

      Otázka jestli to bude to co čekáš. Cult má potenciál na naladění na žehličku. Jednočep RB nikdy v odpružení zázrak nebude.

      U Culta je větší možnost různých tlumičů. Ohledně hlavového složení a hlavovky je u cultu nižší , ale spodní by měl být 1.5" takže zase s tapered sloupkem by měla jit tuhost nahoru.

      Víc hravé, odolné, nebo naladěné na pohodlné. „XC“ jako endura od RB nebo Cannondale to nebude.

      0 0
      • kocers  

        díky za názor

        • abych řekl pravdu, tak průběh zdvihu u IQ mi i celkem vyhovuje (ta progresivita). Relativně pěkně zobe (nechytat za slovo), ale dá se mu i naložit :-)
        • co se týče tlumiče tak tam je to jasně pro Cult, nižší hlavu vidim trošku i jako výhodu. Vidle by byla ten Aion asi na 160mm, takže tapered a 34 nohy – trochu by se tim aspoň podkopla hlavovka (těch 68°mam na IQ a z kopce to je znát)
        • XC ani nechci, kdybych to měl nazvat dnešní terminologií, tak chci kolo na pomezí AM/Enduro :-)

        Ten Cult, co sem tak včera studoval, by to mohl i splnit a ani by to nebylo úplně za ranec.

        0 0
        • menex  

          čau,mám cult 3.0 a maximální spokojenost. Z kopce ta fakt žehlí dobře a jízda taky pohoda. XC to rozhodně není ale na výlety v poho,kopce všechny šlapu.(mám teda tlumič fox float ctd ,3polohy a využívam je).

          Takže já bych ho doporučil, bohužel nejezdil jsem na RB takže nemůžu to soudit. Ale když jsem ho vybíral taky jsem se rozhodoval mezi RB a Cult,nakonec to vyhrál cult

          https://vimeo.com/48588406

          a jsem maximálně spokojenej.

          0 0
          • alinceb  

            To video o ničem nevypovídá. Fikejz by to zajel i na skládačce. Kdyby k tomu kolu dávali i ten skill, tak bych si ho koupil taky…:D

            0 0
      • hawrda  

        Hosi,RB NENI jednocep!

        0 0
    • mirorek2  

      Zkrať představec, širší rodla a udělej servis vidlice a ušetři na nové. Smysl má dle mne celé nové kolo s moderní geo…

      0 0
    • Tomínos  

      Za mě to smysl má, cult má o trochu delší zadek, takže je trošku klidnější, do kopce vyjedeš víc, pevnost je proti IQ určitě vyšší, samozřejmě rám je těžší. Podkopnutím pomocí vetší vidlice si zdvihneš střed, ale dá se to ustát. (já vozím duroluxe na 165:-)). Je pravda, že jsem si udělal excentrický vložky do tlumiče, ale nedokážu říct že to je znát, dostal jsem tam rozdíl asi 4mm na tlumiči. :-) Vycházel mi pak hlavový mezi 66.5–67.

      JInak ještě k tomu smyslu, jestli už by nestálo za to počkat na nové erbé, snad má každou chvíli vyjít na světlo boží, psal jsem si o tabulku rozměrů a připadá mi to v rámci možností dobrý, snesl bych kratši zadní stavbu, ale myslím, že i s touhle se nějak poperu.

      0 0
      • kocers  

        Díky za reakci. Na tebe sem trošku čekal, máš zkušenost s oběma :-) Nový RB sleduju a zatim to vypadá, že by se mi líbilo a splňovalo kritéria. Akorát někde tady byl nástřel ceny tušim 50 kKč za Base osazení na Deore, což už neni málo (vim, proti jiným značkám je, ale …) Žena je sice taky bikerka, ale přesvědčit ji o tom, že po dvou letech potřebuju nutně nové kolo nebude sranda :-) tady by to byl relativně levný upgrade a 26" kola mi vůbec nevadí.

        Jinak BB Drop u Cultu píšou –20mm což je níž než u RB, to má myslim (i podle pohledu) 0mm, takže to by mi asi problém nedělalo. Aha teď se dívam na fotku a on je 20mm nad :-)

        Co bys na Culta doporučoval za tlumič (co máš ty) a jaký má průběh zdvihu – spíš lineární, či progresivní?

        0 0
        • Tomínos  

          Cena by měla být o tři tisice víc než kolik ja aktuální u iq575, takže bych počítal v base okolo 44t. Já si na culta koupil double barrella air, ten byl nejdřív dost progresivní, ale vyndal jsem z tlumiče jednu vložku a je to akorát. Za mě výborný vzduch, ale co jsem zkoušel nového monarcha, neřekl bych že výrazně zaostává, spíš že za ty peníze je to výborný tlumič(proti cane creeku). Puvodně tam byl nějaký oem xfusion, aspoň podle popisu to nebyl normálně prodejný model, ale nejvíc se tomu blížil ten základní jen s odskokem. U toho byla citlivost srovnatelná s DHX air, ale přišlo mi že s ním to kolo moc prolítlo zdvihem. Zase když porovnáš ceny xfusion-monarch-cane creek, tak by bylo blbý, kdyby tam ten nárůst ceny nebyl znát.

          0 0
          • kocers  

            No nejradši bych samozřejmě nový komplet (na moderním rozměru a s moderními standardy), ale přeskládat aktuální RB na Culta by účel taky splnilo :-) No, počkam na zveřejnění a pak se uvidí. Jen doufam, že ho nahodí co nejdřív. Pokud by cena základu byla fakt do těch cca 45t, tak by asi nastala doba přesvědčování :-D

            0 0
            • Tomínos  

              Hele, teď mi to došlo a omlouvám se za mystifikaci, ale bude vyšší, protože base 575 je s epiconem a na bandita budeš muset dát aurona. A to je u nich další 4t navrch.

              0 0
              • Tomínos  

                Takže spíš 48t.

                0 0
              • kocers  

                Tak ještě by na Base verzi mohli frknout Aiona a kus by to slezlo, ale tolik typů vidlic asi držet nebudou.

                Už sem našel kde byla zmíněna cena a mělo by to být 52t takže nevim, nevim :-( Al počkam, uvidíme.

                0 0
                • Tomínos  

                  Já tu cenu mám přímo od pana Bartosze, tak mi snad nemazal med kolem úst :-) Cena je vyšší 0 4t. u rámu a o tři pokud si vybereš celé kolo proti iq575, teď jsem se pro jistotu podíval do mailu, jen je tam rozdíl s tím auronem.

                  0 0
                  • Tomínos  

                    Doufám, že teď v březnu, spíš asi od půlky dál už budou nějaké informace oficiální.

                    0 0
                    • kocers  

                      Ještě jsem ti do SZ hodil nějaké dotázky na tvou sedlovku, tak kdyby se ti chtělo ještě psát, byl bych ti vděčen :-)

                      0 0
                  • kocers  

                    Tak to pak jo, to by mohla být validní informace od pana šéfa :-)

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.