výměna klik na silničním kole

24 nepřečtených
  • Assphalt_lover

    Zdar, několik týdnů jsem hrdým majitelem cca 6 let staré silnice Scott. Velice si ji užívám, jen mám problém s klikama/přes­mykačem. Původní kliky jsou Shimano 3 speed 52/42/30 z. Vzadu je osmikolo. Problém je, že při nejmenšim převodníku mohu používat bez cvakání řetezu o smyk jen nejvyssi 3–4 kolecko, u prostredniho tacu nejmensich 6 kolecek a u nejvetsiho také. Myslel jsem, že je zkřivenej smyk (vypadal tak), tak jsem koupil alternativu puvodniho presmykace 3×8 na silnici. Jenze ten vypada prakticky totozne, takze o zkriveni urcite neslo. Po instalaci problem tedy nezmizel. Vyzkousel jsem i novy retez (ani netusim jak by to vubec mohlo pomoct), taky nic. Nutno dodat, ze retez dre jen pri urcite poloze klik (i bez zatizeni pri jizde) a dre jednak o presmyk, ale v urcite poloze take o vedlejsi kolo prevodniku (to vetsi). Pri mereni jsem zjistil, ze nejvetsi a prostredni pila se posouvají do stran o cca 1,5 mm. Long story short, chci tam hodit novy kliky, urcite dvojkolo. Ma smysl menit i osu? Nasel jsem si Force 53/39 delany na 9 kolecko. Bude to problem pro razeni? Muzu tam hodit to puvodni na trojprevodnik a akorat presmyk dostelovat dorazama? Nebude vadit to 8 kolo vzadu? Lisi se prevodniky stavbou pro 7,8 bo 9 kolecko? Co retez? Muze tam jit na 8 rychlosti? Dík moc, snad to vyzni srozumitelne.

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Vyměnit bovdeny a lanka a také středovou osu. Pak řešit ostatní. S přechodem na dvoupřevodník budeš muset vyměnit jak přesmykač, tak řadící páky, chod je úplně jiný. Řetěz na 8sp to pobere, ale není problém používat na 8 kazetě řetěz 9sp.

      0 0
    • Assphalt_lover  

      I řadící páky? Jsem doufal, ze roztec mezi prevodniky bude pro 2 i 3 stejná :D V tom pripade bych minimalne dvojku za novy paky urcite nedaval a spis se s tim smirim… Da se nejak vykoumat, jestli to dela osa nebo cely kliky?

      Dík

      0 0
      • Smazaný účet  

        mám řadící Shimana Ultegra 6603 na trojpřevodník, ale mám tam normální dvouplacku 53/39 a řadí to spolehlivě. Hoď víc informací, jaké tam máš komponenty, jinak 3×8 by neměl být problém seřídit i když to trochu háže. Na zimáku mám Gebhardty, asi jedny z prvních, hází do boku celkem fest, ale kopodivu to řadí výborně a o přesmyk to neškrtá, přesmyk shimano cx 70

        0 0
    • gersa  

      Vyměň bovdeny a lanka, osu jak radí Krab, celý to seřiď (nebo nechej seřídit) a pak se uvidí

      Můžeš napsat, jakou sadu na tom kole máš? Nebo co je to aspoň za kolo? Scott je málo

      0 0
    • Assphalt_lover  

      Shimano 2300 tuším. Scott S50 Speedster 2012. Serizoval jsem to uz asi 8 hodin, fakt si nemyslím, že bovdeny a lanka jsou zatuhlý, i jsem tam dával mrtě silik. oleje.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ne zatuhlé, ale ohnuté, nalomené, vydřené. Na to silikon nezabere. A když přesmyk 3×, tak ne ze základní sady, ale nějaký třeba 105, jsou přesnější a tužší a nestojí o tolik víc.

        Ještě zkus sundat převodníky a podívat se, jak moc jsou vlnité.

        0 0
    • Assphalt_lover  

      mykovec a mas tam i puvodni smyk na te Ultegre? A kolik prevodu das bez skrtani? Mozna je to proste jenom vlastnost a zbytecne se s tim seru, ale doufal jsem, ze maji jit vzdy vsechny rychlosti krome 2–3 extremů typu velka velka,,,

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Měli jsme doma silnici 3*9 na Tiagře, na prostřední pobrala určitě celou kazetu, když se syn naučil používat mezipolohy.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Všechny převody jsou bez škrtání řetězu o přesmykač, v krajních polohách je ovšem pohon hlučnější, protože úhel řetězu při velká-velká a malá-malá není ideální a proto tyhle převody a i o jedno vedle nepoužívám.

        Zkusil bych vyměnit lanka i bowdeny. Na smyku musíš mít správně nastavený vodítko (to může být trochu alchymie, i malé pootočení smykem v tomto případě může pomoct nebo naopak zlobit a pak dobře nastavené dorazy.

        0 0
        • Smazaný účet  

          na jednom kole mám páky na 3 převodník – ultegry 6603 a přesmyk je shimano 1050, což je prastarý 8kový ze sady shimano 105, když ještě ani nebyly řadící páky a funguje to na 2placku luxusně, líp než origo 6600, který je v sadě. Má to jiný typ přepákování, takže jde krásně sametově lehce nahoru i dolu. Páka využívá jen polohy pro 2 převodníky (dvě pro malou a dvě pro velkou), do „módu“ pro třetí převodník už se nedostane, protože je na smyku ten horní doraz

          0 0
    • Assphalt_lover  

      vlnité mi nepřišly vůbec, trochu mi ale delalo problem je zpatky prisroubovat na fest, zepredu jsem mel v sroubku imbus a zezadu v te matce jsem musel drzet plochy sroubovak, aby se nehejbala…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Mezipolohy řadící páky používáš? Páka má ve skutečnosti víc pozic, dvě pro každý převodník.

        0 0
    • Assphalt_lover  

      Aha… no kouknu na to.

      0 0
    • Assphalt_lover  

      No mezipolohy tam podle mě nemám, nebo je nejsem schopny najit. Podle ruznych reakci se radeji zeptam jeste jednou: kdzy sezenu novy dvojkliky a silnicni smyk na 2 rychlosti, muzu na nej pouzit stare razeni ( Shimano páky 2300) s tim, ze pojedu jen prvni dva stupne? Je podle vas roztec mezi prevodniky stejna jak pro dvojtac tak pro třítác? A je jedno na kolik zadních kolecek je delany presmyk? Muzu na 2×8 pouzit smyk delany treba na 2×9? Díky moc :))

      0 0
    • Assphalt_lover  

      Treba na codumdal MTB mam 3×7 rychlosti a absolutne vsechny jedou bez jakyhkoliv zadrhelu, jsou tam force kliky za 250 a nejlevnejsi Altus smyk :D

      0 0
    • Assphalt_lover  

      Ok, asi to vidím tak, že budu průkopník a pak dám vědět jak to dopadlo:D

      0 0
      • pokec  

        Tak dej pak vědět jak to dopadlo, přemýšlím o něčem podobným, mám silničku na Tiagře 3×9 (série 4503) a chtěl bych tam hodit kliky 50/34 s délkou 175mm (teď tam mám 50/39/30 na 170mm a není o ono – moc řazení a malá páka na klice:-) ) Smyk to bude chtít asi novej, protože jsem něco podobnýho dělal na biku (ze 44/32/22 jsem sundal velkou a střední pilu a dal tam pilu 36z) a smyk jsem musel roztahovat „blickama“, protože holt má klec na 3 převodníky o nějakým počtu zubů já tam mám dva převodníky s větším skokem mezi nimi.

        Ale nevím co na změnu klik ze 3 na 2 řekne řazení na silničce, protože měnit dualy se mi fakt nechce.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Vidíš, já jsem na MTB měnil pohon z 3*9 na 2*10, ale páku a smyk mám ze 3*10 a obešlo se to bez operací. Možná, že to bude tím, že jsem celé origo kliky 44–32–22 vyměnil za jiné 38–24 a zůstala rozumná řetězová linka. Přesto, spíš kvůli pocitu, časem vyměním i přesmyk za 2*10.

          0 0
          • pokec  

            Já jsem nebyl schopnej vyladit výšku přesmyku. Jak jsou na kleci přesmyku prolisy na každou pilu, tak kombinaci 36/22 to bez roztažení nezkouslo, ale po té úpravě to funguje slušně, ne že ne.

            0 0
    • Assphalt_lover  

      No jako toho skoku se jedině bojím, že bude jinej. Smyk urcite novy 2sp, je to par slupek a navic u tech 3 rychlosti vpredu mi prijde, ze ma strasne maly prostor pro nakloneny retezu ke kazete, tj. nepouzijes tak pulku prevodu bez hrkani (koupil jsem totozny novy a nepomohl). Na zahranicnich forech jim pry 3sp razeni slapalo v pohode na 2sp kliky, tj. tahova indexace (terminologie :D) seděla. Fakt nechapu, ze se nedaji sehnat radici paky za nejakou snesitelnou cenu, jedine stare na ebayi :/

      0 0
    • pokec  

      Zdravím tak ještě jednou využiju toto vlákno, při přechodu z 3 placky na 2 placku u silničních klik Tiagra 4503 – 50/39/30.

      Co kdybych vzal stávající 50z dal ho na pozici středního (vyzkoušeno-pasuje), Na pozici velkého bych dal podložky nebo zkrátil šrouby a malý převodník 34z nebo 36z si nechal vyrobit v Gebhardtu? Na jejich stránkách píšou že 5×74 BCD dělají až do 36z. Co by se stalo?

      Oproti origo dvouplackvým klikám by se posunula řetezová linka blíž k rámu – vadí/nevadí? Smyk bych buďto roztáhnul nebo koupil nový na 2 placky, když by dělal paseku. Napadá vás ještě nějaký zádrhel? Díky.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Napsal jsem Ti SZ.

        0 0
      • pokec  

        Tak jsem začal měřit a k tomu co jsem napsal:

        Při posunutí velkého na pozici středního a zvětšením malého převodníku vyjde řetězová linka 41mm (teď s trojplackou tam je 45mm a u origo dvojplacky Shimano píše 43,5mm)

        Zadní řetězová linka s nábojem 130mm mi vychází kupodivu taky na 41mm.

        Otázka zní: touto úpravou posunu ŘL k lepšímu než s origo dvouplackovýma klikama? Nebo mi to vyvrátite? Díky.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.