Výměna brzdových destiček - dotazy začátečníka

41 nepřečtených
  • jaradal

    Zdravím zkušené brzdaře a prosím o radu pro člověka, který má první kolo s koutočovkami. předem díky za schovívavost pokud se Vám budou mé otázky zdát naivní…

    Před týdnem mi u zadní kotoučovky při brždění ve sjezdu kotouč zachytil rozpěrnou pružinku mezzi deskami čímž jsem zjistil, že destičky mě po cca. 3.000 km beze slova opustily.

    Koupil jsem nové a chystal je nasadit na místo starých. Naivě jsem si myslel, že jen vytáhnáu staré a místo nich vrazím nové a jede se. (Úplně prapůvodně jsem chtěl náhradní desky vozit s sebou u nářadí v báglu na delší vyjížďky typu Drtič pro případ nouze.) Velmi jsem se podivil, když jsem zjistil, že nové desky jsou tak silné (rozumněj otolik silnější než ty sjeté), že se mi nevejdou mezi kotouč a třmen brzdy, resp. pístky.

    Na řadu přišla demotáž kola a následné rozpáčení pístků. To ale nestačilo, destičky jsem totiž jen tak tak nacpasl mezi pístky a nezbýval žádný prostor pro kotouč!

    Druhý pokus – podle rady prodavače jsem povolil odvzdušňovací šroub na páce brzdy a znovu rozpáčil pístky až byly v podstatě zcela zsunuté do třmenu brzdy. Osazení destiček, ale stále málo místa na kotouč.

    Třetí pokus smirkový papír to jistí – obrousil jsem barvu ze zadní plochy destiček. STále málo prostoru na kotouč – kotouč stále drhne a kolo lze otočit pouze silou!

    Čtvrtý pokus – postupně obrušuji brzdné plochy destiček až se kotouč volně protáčí + osazení desiček do třmenu + finální seřízení brzdy.

    Celkem operace asi tak na hodinu. V terénu prakticky neřešitelné. Původně jsem si myslel, že v lese vyndám staré desky a nacpu tam nové…

    A teď konečně dotazy:

    • Je to standardní problém, že se nové desky nevlezou do brzdy?
    • Jak to řešíte Vy?
    • Udělal jsem někde chybu? Osobně jsem se nejvíc bál když jsem začalbrousit desky, ale šlo to celkem dobře.
    • Je to normální, že musím obrousit X% brzdového obložení pokaždé,když budu osazovat nové desky?

    Ještě doplním, že mám Formula ORO K18 a desky jsem kupoval značku MRX.

    Teď mě čeká podobná operace na přední brzdě, tak bych nerad případně zase něco zvoral.

    Díky za rady a reakce.

    J.

    0 0
    • bruco  

      Moja skusenost: prasce LX 585, dosticky metalicke XTR. Vyberiem stare dosticky, roztlacim piestiky, nasadim nove dosticky a po zabehnuti znovu brzdim ako pred vymenou.

      0 0
    • Davos000  

      Pístky se musí co nejvíc roztlačit, nejlíp konusový klíčem nebo něčím podobným, ale měly by tam být ještě nasazeny staré, mělo by to jít celkém vklidu, myslím ale že je hloupost brousit brzdnou směs

      0 0
      • jaradal  

        Jo, Jo.

        Taky mi přišlo na hlavu brousit to z obou stran, ale nechtěl jsem uvařit kotouč po prvním kiláku trasy…

        Fakt to i po úplném zatlačení pístků při otevřené expanzce drhlo jako prase.

        Bez otevřené expanzky jsem to vždy roztáhnul a po chvíli (2–3 vteřiny) pístky zase o něco sevřely.

        J.

        0 0
    • kubad  

      neznačkové desky jsou většinou silnější než originál, tam hledej problém.

      0 0
      • jaradal  

        AHA.

        No na první poheld mi přišly mega silný, ale porovnávaj jsem to s těmi starými, které byly více méně na nule, takže srovnání pokulhávalo.

        Chápu to dobře tak, že neznačkové desky musím obrousit?

        A co třeba kool-stopy? S nimi budu bojovat taky?

        J.

        0 0
    • Zdeněk-k1  

      tak jsem jsi prošel různá témata o brzdách ale raději se ještě chci ujistit.

      Měnil jsem sjeté destičky za nové ale byl problém zatlačit pístky zpět.Po zatlačení pístků se hned vracely do původní polohy i když jsem to zkoušel několikrát.Nakonec pomohlo až otevření expanzní nádobky a roztažení pístku při otevřené expanzní nádobce a došlo k odkápnutí kapaliny z expanzny. Předpokládám že kapaliny bylo v okruku moc a proto ten unik a zároven i nešlo pístky zatlačit při zavřené expanzní nadobce. je moje teorie správná? a nebude teď kapalina v okruhy chybět? – chod páky je stejný jako před zasahem

      0 0
      • StuntJ  

        nebude, kapalina v okruhu časem nabývá – váže na sebe vodu, takže by neměla chybět a pokud je chod páky stejný, tak není co řešit :o).

        0 0
    • Ričmond1  

      Podle mně je to problém Tvých nových desek (pokud jsou pístky roztažené na max:). Já jsem měl podobný problém s deskama MRX na Slx brzdách, ale nebylo to tak jak ty říkáš, kotouč chytal jenom lehce, asi týden jsem jezdil a pak to bylo ok:)

      0 0
    • pold  

      Mimochodem, jak řešíte následující trable: na deskách je ještě cca 1mm směsi, ale už šustí pružinka o kotouč… vyměnit rovnou? vyhodit pružinku a dojezdit? jiné řešení? Kool Stopy jsem vždycky dojel pomalu na kov, ale teď jsem měl na zadku nějaké shimana a ejhle, problém…

      0 0
    • m4rkus  

      Měním též desky a ejhle, problém. Najdu tohle téma a začtu se, nezbývá mi nic jiného, než postupy vyzkoušet. Přidám alespoň foto. Desky jsem vzal origoš šímano B01S, brzdy měnit nebudu, zatím mi vyhovují.

      0 0
    • pantauleo  

      Ahoj, když měním brzdové destičky, musím nechat brzdy odvzdušnit nebo ne? Děkuji za odpověď.

      0 0
    • j_vrba  

      Já mám stejný problém, ale kolo se protáčí a slyším, že lehce drhne (zkoušeno doma). Takže stačí to trochu projet a ono si to sedne?

      0 0
      • zzd426  

        pokud jsi roztáhl pístky a pak namačkal brzdu a začalo to drhnout tak můžeš buď posunout třmen, nebo zatlačit tu desku co drhne a zkusit znovu namazat a nebo (a tak to dělávám já) zkusit povolit rychloupínák a pootočit celým nábojem v uložení. většinou bohužel ty dosedací plochy nejsou úplně kolmé na osu náboje a kotouč se trošku pohne ve třmenu-přestane drhnout. tato zkušenost je ale jen se shimano náboji.

        0 0
        • j_vrba  

          Když nasadím kolo, tak to lehce drhne, když zmáčknu brzdu, a pak pustím, tak to drhne trošičku víc.Takže vyndat desky a prostříknout olejem. Měl jsem strach do toho jít aby to pak brzdilo :-)Stačí přebytečný olej utřít hadrem?

          0 0
          • Vilém  

            Prosimte nic tam nestrikej, kdyz uz, tak kapni nejakou olejnickou ap.

            V prvni rade zkontroluj zda nehazi kotouc, pripadne ho srovnej a hlavne si vystred trmeny na ramu nebo adapteru.

            0 0
            • j_vrba  

              však tak jsem to myslel. Kapku WD40:-). Nastavení třemenů nepomohlo. To jsem dělal.

              0 0
          • zzd426  

            ty voe já napsal namazat, ale myslel jsem namačkat :))) doufám že jsi nic nemazal, hlavně destičky.

            0 0
            • j_vrba  

              Tak jasně , že destičky nemazat. Podle mě si tu musí sednout a trochu ošoupat. Myslím, že to dělalo i u zadního, ale míň.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.