• Crouch14

    Ahoj cyklisti, mám prosím dotaz ohledně výběru kola. Kolo to bude jediné a univerzální. Výjezdy z cca 95 procent kolem komína 30 km trasy, tak 2 – 3 v týdnu a to silnice 10 procent, pak zbytek les a lesní cesty, polní cesty. Jsem ze Šumavy, takže celkem i kopce. Chci zábavné kolo. Mohu na to uvolnit až 35 000,– Kč :-) /Já vím, namalujte si kulisy/. Mám vybráno z těchto dvou adeptů:

    https://qayron.com/…-mkii-5--p83

    https://www.dajsport.cz/…lena-2020-29

    Jen na závěr nemám žádné sportovní ambice, mám to pouze pro zábavu. Doteď jsem měl trekové kolo Apache s nefunkční vidlicí a pneu 28 o velikosti 700 × 35C. Na žádný terén to nebylo, spíš o držku :-)

    Nevím, které kolo pojede líp třeba na silnici, jestli full nebo to HT. Vím, že full se bude trochu pohupovat a má zase slabší pneumatiky oproti HT.

    Děkuji za rady. Klidně uvítám i případný další návrh. Děkuji moc za vaše cenné rady.

    Tomáš.

    0 0
    • Georrge  

      Osobně bych doporučil full, ale bude těžké něco pěkného za tuhle cenu sehnat. Mimochodem ta merida má taky nefunkční vidlici :) co bazar?

      0 0
    • Nitroglycerin  

      Praktičtější bude HT, podstatně zábavnější ale full:-)

      V téhle ceně to nebude žádný zázrak. Pokud chceš nové, zkusil bych se podívat v Decathlonu). Poměr cena:kvalita přijatelný.

      0 0
      • Crouch14  

        Na Decathlon jsem také koukal, ale problém je, že já potřebuji vel. XL a to nemají skladem. Měřím 195 cm a váha 90 kg.

        0 0
    • Beskyd  

      Jestli vybíráš z těchto dvou tak rozhodně Qayron. Osazením je někde jinde. Za 35 (ani za 45) slušného fulla nekoupíš. Takže jedině HT. Vybrat nějaký slušně osazený hliník.

      0 0
      • Crouch14  

        No, tak tady ty dvě kola, mi tak nějak vzešli z mého výběru. Ještě mě napadlo RB CRR 290 BASE. Ten Qayron se mi líbí celkové taková jednoduchost a také cena /později bych doplnil teleskp sedlovku/, jen nevím, jak to pojede po silnici i když nebude kolo primárně na silnici, ale do toho lesa to mám kousek právě po silnici a to cca 5 km. Má to hodně předkopnuté přední kolo 66 stupňů, nevím úplně výhody a nevýhody z toho plynoucí ? Qayron se mi zase líbí, že je to česká značka a i ta cena mi ta osazení přijde zajímavá. Jinak děkuji.

        0 0
        • LukeLuke888  

          RB CR Base taky dobrý :) . A nebo RB CR Team – má o něco lepší vidli.

          Koukal jsem nedávno na Grand Canyon 7 a 8 a zvláště u té 8 jsem byl hezky překvapen. Akorát je tam delší čekačka. U RB si počkáš, píšou 4/6 týdnů. RB máš i v ČR vařený rámy.

          Koukám i na ten Qayron cos posílal, a taky asi v pohodě.

          0 0
        • Nutribird  

          5 km nic není, až vyzkoušíš kolo s treilovou geo v lese a teleskop sedlovkou, budeš chtít víc. Jezdíme na treily 20 km na endurech a problém to není, akorát se zahřeješ.

          0 0
        • Beskyd  

          Při tvém rozpočtu bych bral to RB CR 290. Kvalitní kolo s rozumným komponenty, opravdu česká firma, super zákaznický přístup, robustní kola co něco vydrží. Vyvážené a funkční komponenty, minimum kompromisů za tu cenu. Ale je to na takové XC ježdění. Ale zase se na tom dá sjet hodně. Pokud by sis chtěl víc užít v terénu tak určitě full, ale tady počítej 60K+. Já dřív hodně jezdil ale pak delší pauza. Loni jsem pořídil HT 29 MRX na SLX a Rébě a super, do lehčího terénu ok ale přestalo to stačit. Letos jsem pořídil fulla od RB, model TR 140 a do terénu je to pecka. Ale zase to jede hůř po rovině. Je to něco za něco. Ale pokud bych měl tvůj rozpočet a nechtěl vyloženě prasit v terénu beru to RB CR 290.

          0 0
          • LukeLuke888  

            Nebo new HT od RB – RB CR :) . RB CR (CRR) 290 byl předchozí model – dvojpřevodník, vedení drátů venkem. Jak píšeš dá se na tom sjet hodně. Navíc když se naučil jezdit na treku od Apache, tak bude překvapenej jak to sviští i lesem dolů :-D .

            0 0
            • Beskyd  

              Jj , špatně jsem to napsal, ale myslel jsem ten nový model

              0 0
      • LukeLuke888  

        Co RB TR 120 Base ? Na lehký terény vypadá slušně.

        0 0
        • Crouch14  

          Super o tom jsem vůbec nevěděl. To vypadá hodně dobře. Díky. Zatím velký favorit.

          0 0
          • Beskyd  

            Pravda RB TR 120, k tomu teleskop a je to cajk

            0 0
            • plysovykozisek  

              No ten quayron má vidlici za 9000kč a zdvih 150mm 1krát 11 deore, to rb vidlici za 4500kč a zdvih 120mm, slx 1krát 12.

              0 0
              • Beskyd  

                Na to co chce jezdit je 120mm vidle ok a celkový přínos bude asi větší než 150mm vidle a HT k tomu.

                0 0
          • scota  

            Pokud chceš něco univerzálního ber určitě trail bike se 120–130 mm zdvihu.

            RB TR120 je jasná volba ;-) Měl jsem IQ a nyní mám i TR 140.

            V těžšími terénu hodně udělají i pláště a bezduše.

            0 0
            • Beskyd  

              Podepisuju. Jinak jsem dneska koukal na tvého zeleného ještěra a už vím proč ti je ta S2

              0 0
              • scota  

                A proč, protože je horní trubka prohnutá?

                0 0
                • Beskyd  

                  Ta odpověď se neuložila celá. Protože máš teleskop vysunutý asi o 5cm víc než já při stejné výšce postavy. Já mám na svoji výšku krátké nohy a u S2 bych měl horní rámovku v rozkroku

                  0 0
    • plysovykozisek  

      Full bude do terénu určitě lepší. Nevíme o jaký terén se jedná- lehký střední těžký. Na silnici ht nebo full pojede stejně, hodně záleží na použitých pláštích. Full je cenově náročnější na údržbu. Za 35000 nový full je nesmysl. Za 45000 už by se možná dalo něco koupit pokud nové, tak žádná sláva. Pokud ht za 45000kč, tak by se dal koupit s karbonovým rámem. Decathlon sice nabízí výhodný poměr cena / výkon, ale ty jejich kola se po bazarech blbě prodávají. Mé tipy: full: https://qayron.com/…r-3-29---p98

      Ht: https://qayron.com/…-mkii-q--p81

      0 0
      • Crouch14  

        Díky za radu a za tipy. Ten Full od Qayronu vypadá slušně. Kouknu na něj a jdu popřemýšlet. To HT vypadá dobře, ale nevím co by mi to dalo navíc oproti tomu Qayronu za 25.000,– Kč. Jestli bych to nějak výrazně poznal na mé rekreační ježdění. Ale díky moc.

        0 0
    • Nutribird  

      Osobně bych na blbnutí v lese bral full. Kouknul bych na bazary. Nějaký Giant v dobrém stavu a solidní cenu by se mohl dát sehnat. Rovnou bych šel asi do trance pokud tě to táhne do lesa. Na Šumavě nebude s treily problém.

      0 0
    • pocestny  

      Na zábavu to chce stavbičku na zábavném rámu, jako třeba nukeproof-scout-290

      0 0
    • David888  

      Tu Meridu koupil kamarád. Podle tabulky a většiny místních by neměla fungovat vůbec, nebo jen krátce a velice špatně… Nízká řada Shimano, vidlice atd. A světe div se, on na ni najel už pěkných pár tisíc km a to kolo šlape naprosto parádně. Samozřejmě záleží s čím srovnáváš a jak moc náročný si.

      0 0
    • oddie  

      Až 35tis za full? Když budeš mít velké štěstí, v bazaru se nějaký najde…

      0 0
    • skaj  

      Promin, ze ti slapu na babovicky, ale podle me delas velkou chybu. Prechazis z trekoveho kola a vybiras mezi trailovym HT a maratonskym fullem – bavime se tedy o trech nesourodych kategoriich. Z toho mi trochu vychazi, ze vubec nevis co od tech kol cekat a kam miris. Proto, nez budes kupovat – pujc si kolo dane kategorie a projed se na nem o vikendu (tech moznosti je dost – Decathlon napr.). Nikdo z nas tady si nedokaze tipnout cemu rikas teren. Pro nekoho je na teren potreba enduro a nekdo jiny tam jezdi na gravelu. A uz vubec si nedokazeme tipnout, co te bude bavit a jak se na kterem kole v tom terenu budes citit.

      Fakt, zkus si to, at vis aspon orientacne co chces. Jinak jdes do loterie (ktera ale muze vyjit a treba te i privest k jezdeni neceho jineho nez si planoval).

      0 0
      • plysovykozisek  

        Na tom něco bude!

        0 0
      • Jasam  

        +1

        0 0
      • Crouch14  

        Asi máš pravdu, takhle od stolu to těžko dokáži rozseknout. Jde mi o to, že jsem nikdy nebyl žádný velký cyklista a asi ani nikdy nebudu. Já sem vlastně kolo nesnášel, strašně jsem se na něm trápil. Město, kde jsem předtím bydlel bylo v doliku a než jsem vyjel, tak jsem musel zdolat 5 km prudký kopec. Vloni jsme se přestěhovali na kopec na menší vesnici a všude kolem jsou lesy. Tak jsem se občas nudil a tak jsem začal jezdit a světě div se, začalo mě to hrozně bavit. Hlavně v tom lese, různé sjezdy cesty i necesty. Žádný extra skoky, ale takový blbnutí. Což na tom krosovym kole , moc nešlo a bylo to spíš trápení, to vím. Tak právě hledám kolo na takový to blbnutí, ale abych na něm mohl jet i po cyklotezce s rodinou. Díky za rady, vážím si toho, že jste ochotni poradit.

        0 0
        • novas752  

          Si myslím že když tě to ježdění po lese cestou ne cestou bavilo i na tak totálně nevhodném kole, tak vklidu můžeš jít do těch trailových hardtailů, na takovym tě to bude bavit ještě víc.

          Na klasickym XC by si myslim byl zprvu spokojený, ale později začal šilhat po nějakém větším kalibru.

          0 0
        • skaj  

          Hele a tim spis bych to kolo zkusil pujcit. Co tak ctu mezi radky, mozna miris na neco vic tereniho, nez si ted dokazes predstavit (nebyl bys prvni ani posledni:). Velmi nadnesene, terenejsi kolo udela z toho, kde to predtim bylo o hubu, prochazku ruzovou zahradou. A s jidlem roste chut. Ale treba taky ne a hledas rychly hardtail nebo gravel.

          A neznam tvoji rodinu, nevim kolik jezdite, takze jen postreh z vlastni zkusenosti. Po cyklostezce s rodinou to objedu na cemkoliv co doma mam a neni to trapeni, takze podle toho bych kolo nevybiral.

          Ale kde bych videl potencialni rozhodovaci kriterium – pokud mas kamose se kterym jezdis/chces jezdit, pak chces mit „podobne“ kolo, protoze budete jezdit podobne trasy. Je blby kdyz ti ujizdi, at uz z kopce, do kopce a nebo po rovine, kvuli materialu.

          0 0
          • novas752  

            To si taky myslim, odle me muze xc vklidu vyloucit.

            0 0
            • pocestny  

              To sem si říkal hned :)

              0 0
            • skaj  

              A to zase nesouhlasim. Mam kolem sebe par prikladu co jsou na XC kolech uplne spokojeni. Ne kazdy to taha do trailu a endura. Treba muj bracha ma karbonovy xc hardtail s jezdivou gumou a je to pro nej akorat. Jednou za rok objede Singltrek pod Smrkem, obcas schovanej za mnou na silnicce dojede na chatu, vetsinu nalita na lesnich cestach kolem Plzne. (A to uz nemluvim o tom, ze dnesni xc jsou leckdy dolekop schopnejsi nez trail kola pred 2–3lety, vcetne geometrie)

              0 0
              • novas752  

                No jo, jenže když někoho tak nějak baví řádit po lese i na krosovym kole v bůh ví jakym stavu a přemýšlí o horském kole, je nanejvýš pravděpodobné že by pak ještě víc řádil na xc kole a přemýšlel o kole trailovém.

                Kdyby s tim jezdil jen po lesních cestách a pouze by chtěl něco pohodlnějšího na stejné lesní cesty, xc hardtail by byl vhodnější. Ale to není tento případ.

                0 0
                • skaj  

                  Hmmm a to ze to neni tenhle pripad si fakt z popisu netroufnu rict. Uz jsem videl spoustu lidi rikat, ze jezdi teren (a opravdu tomu verili, pro ne to teren byl) a pak je svadet dolu trosku prudsi sjezd. A taky na to meli horske kolo.

                  Tohle je tak subjektivni, ze si to musi ujasnit predevsim tazatel. Nikdo z nas mu poctive, bez znalosti konkretnich tras co jezdi, poradit nedokaze.

                  0 0
                  • Nutribird  

                    Hele, pokud tomu propadneš, je jediné řešení pořádné kolo. Z XC HT, treila neuděláš, ale naopak aby to líp jelo a případně něco zvládlo to půjde. Stačí změnit gumy a rozdíl.je obrovský.

                    0 0
                    • skaj  

                      “Hele, pokud tomu propadneš, je jediné řešení pořádné kolo.”

                      To je pohled podle toho jak to mas ty a cemu si propadnul prave ty. Naopak spousta lidi to ma jinak, trailove kolo vylozene nechce, jen to nejsi ve sve realite schopen videt. Pro ne je poradne kolo XC HT co leti, pro me je poradne az HT enduro se 150+ zdvihu a na Minionech. Ani jedno neni horsi nebo lepsi, jen vhodnejsi pro to, co od kola obe skupiny cekaji.

                      Promin, ze to pisu takhle naprimo, ale jak tazatel jezdi a chce jezdit nevis a ani nemuzes (on to nejspis jeste netusi sam). To je meritum veci – kazdy tady radi dle toho, co si on predstavi pod slovem jezdit teren. Tazatel mozna to co nazyvas terenem v zivote ani nevedl, natozpak si predstavoval jak ho jet. A nebo je to drak co potrebuje neco o kategorii uplne jinde a jeste to nevi…

                      0 0
                      • TK75  

                        Třeba potřebuje monstercross :-D

                        Máš pravdu, je třeba si to prostě ujasnit.Takže teď nějakou střední cestu 29" ht a uvidí sám

                        0 0
        • scota  

          Jasný trail bike ;-) Za pár let tě začnou bolet záda a full bude jasná volba :-)

          0 0
        • LukeLuke888  

          U RB si můžeš vyzkoušet oboje RB CR i RB TR a uvidíš :) . Co Ti více sedne, co se Ti bude více líbit, jak to pojede v terénu a jak po cestě. Radosti v lese, klidně i terény z kopce si můžeš užít s obouma. Někomu více sedne HT někomu full. Ale věřím tomu, že je velká šance, že budeš fakt nadšený a dobře překvapený ať už vybereš cokoliv ( u RB určitě. A i když se Ti poštěstí jinou značku), vzhledem k tomu že sis pojezdil na treku v lese.

          0 0
    • mais  

      jsem taky casto na Sumave a kdyz vezmu moznosti zazitku, tak prisetrit a full

      mne se momentalne libi

      rb tr120 nebo tr140 ci ctm skaut 3.0 to ctm ma i levnejsi variantu 2.0

      0 0
    • theedge  

      Podívej se na Orbea Laufey

      https://www.orbea.com/…ntain/laufey

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.