Výběr sportovního FULLu - Scalpel/Superfly FS/Epic

21 nepřečtených
  • Rainee

    Ahoj,

    uvažuji o koupi nového kola, z loňských modelů je ještě slušný výběr za rozumné ceny.

    Bude to 29" a sportovní full, jízda po většinou klasické bikové terény. cyklomaratony po tratích typu Drásal, Šumava, Šela. Je to ode mě přechod ke komfortu od závodně laděné 26".

    Zaujala mě tato kola (vše modelový rok 2014):

    Cannondale Scalpel 29"er 4

    Trek SuperFly FS 8

    Specialized Epic Comp FSR

    Všechno kola s hliníkovým rámem s ceno do 60 tis.

    Ps: Máte někdo skušenost s konktétnímy modely na 175 cm postavu.

    Díky

    0 0
    • Rainee  

      Tedy otázky:

      1, Co by jste volili z uvedené trojice vy, a proč ?

      2, Máte osobní zkušenosti ?

      3, Nějaké jiné doporučení v dané cenové kategorii ?

      Díky

      0 0
    • Rubi  

      zrovna u techto kyl doporucuju si je zkusit, spec. pujcuje, trek taky a cannon nevim, ale urcite na nej taky nekde narazis… lefty je specificka, brain je specificky, trek je zase asi nejvyvazenejsi osazenim…

      0 0
    • Gronholm  

      Scalpel jsem nejel. Superfly i Epic 2014 (a výše) za mě jednoznačně ano, chybu neuděláš ani s jedním. Rozhodoval bych se podle peněz. Oba jsou rychlíci, pohodlí, nehoupání, obratnost, výborná geometrie u obou.

      0 0
      • Rainee  

        Můžeš srovnat pocity z nich ? Na co se zkusit při jízdě soustředit ? Co se ti líbilo, co ti vadilo ? Při velmi krátké zkušenosti mi ten Trek osobně byl trochu sympatičtější, možná je to ale jenom tím že Spešl má u mě trochu vroubek :-)

        0 0
        • Gronholm  

          Pokusím se o to. Nevadilo mi nic, Trek i Spešl fungují výborně. Ani jeden se pode mnou nehoupal, což u nízkozdvihového kola považuji za podstatné. Pohodlí najdeš u obou. Epic 2014 má měkčeji naladěný Brain než předtím a podle mě to je jenom k dobru. Limity v terénu jsou, ale kolo asi nechceš na skákání. Obratnost je u nich výborná, vracáky na trailech dávají jako nic.

          0 0
          • Rainee  

            Díky, přesně to je to, co ok takového kola čekám. Švihové ale pohodlné kolo na běžné lesní cesty, co svižně jede (žádné houpání). Žádné skoky, ďábelské traily atd. Prostě větší pohodu, tam kde jsem dříve jezdil na HT.

            0 0
            • Gronholm  

              Jo, tak to jseš doma a fakt bych se rozhodoval asi jen podle ceny :)

              0 0
    • Seky  

      Epic a Scalpel bych řekl, že jsou o level dál jak Superfly FS. Ale to je jen osobní pocit z jízdy. Osazením určitě srovnatelná kola. Přijde mi, že Trek z těhle kol nejvíc „houpe“. Pokud chceš odpich tak u Epicu je vyloženě návykovej odpich. Scalpel je výborný nehoupací kolo, ale má dost specifickou leftynu, to ti musí sednout a když jo tak není sebemenší problém.

      0 0
      • Rainee  

        Proč myslíš ze Scalpel a Epic jsou o level dál ? Rám, vychytávky (lefty vs. brain vs. klasika) ?

        V čem myslíš že je Lefty specifická ? Je to z té trojice jedinné kolo na kterém jsem neměl možnost ani sedět.

        Jinak rozhodně díky za info.

        0 0
        • Seky  

          Je to jen pocit z jízdy na tom kole. Vzásadě nic moc konkrétního. Spíš takovej pocit jak to kolo jde za pedálem. U Epica do toho šlápneš a to kolo vystřelí jak raketa. Scalpel mi přišel pocitově ještě tvrdší (zadek), ale zase tolik netlumí, tady je jednoznačně znát přínos Brainu u Epica. No a Trek to je pocitově pro mě kolo spíš tak na pomezí XC a Trail, rozhodně tam nemám ten pocit toho odpichu při šlápnutí do pedálů, ale zase je to celkem pěkná žehlička. No a leftyna má takovej specifickej průběh chodu, abych řekl pravdu neumím to moc popsat, ale rozhodně se to dost odlišuje od toho jak chodějí třeba vidle od Rock Shocku. Lefty bych asi nejvíc připodobnil k Foxovi.

          Osobně bych asi bral Epica i když Spešla jako značku nesnáším. Ale je to fakt ******** povedený kolo. Další věcí je taky si poladit nastavení, já měl všechyn tyhle kola jako testovačky a měl jsem na ně maximálně 1 hodinu.

          0 0
          • Dorsiflex  

            Jj, Epic a Scalpel jsou čistokrevné závoďáky, Superfly je takový trailbike light.

            Jinak co vím, tak Scalpel má zadní odpružení dělané tak, že se úplně zamyká s tahem řetězu. Je to schválně, aby veškerý výkon šel do směru vpřed. Takže moc komfortu při šlapání asi neposkytne.

            ABP a FSR jsou docela nezávislá.

            0 0
            • Džey Ár  

              Měl jsem dřív Epica. Minulý týden jsem ho nynějšímu majiteli servisoval, takže i zase projel :-), a i když teď jezdím kolo 160/160, tak mně Epic znovu uchvátil. Kdybych začal znovu závodit, ani na chvíli bych neváhal co si pořídit. To kolo skvěle jede, ale výborně zvládne i hódně rozbitý terén. Jsem si tak říkal že je to jeden z mála výrobků, kde výrobce v popise ,jak je jeho výrobek ultra super nejlepší, zase až tak moc nekecá :-). Jediné „ale“ je samo Brain, ale to platí i pro Canón a Lefty.

              0 0
    • TripleTap  

      No Epic Comp do 60 tisic nevim nevim…lonsky asi v pohode, ale letosni?

      0 0
      • Rainee  

        Ano, ano, všechny modely loňské. Nemám s tím problém.

        Jinak děkuji za rady, Scalpel jsem vyřadil, pěkný kolo, Lefty mi nevadí, ale nějak mi přišlo že když už Cannondale, tak si nekupovat nejlevnější model v hliníku ale chce to zrovna karbon a ty peníze za to nedám :-).

        Zatím je to mezi Trekem a Spešlem, a Trek má u mě trochu navrch.

        Musím říct že Epic skvěle stoupá, je to vážně chrtí kolo, na maratony jak stvořené, na druhou stranu je to trochu koza co se blbě láme do zatáčky (oproti 26"). Trek mi přišel pohodlnější (testoval jsem FS9, tak snad FS8 na tom bude stejně), pořád vcelku rychlé kolo, na kterém by mi nevadil delší výlet a geometrie mi nějak docela sedla.

        Ze mě už stejně žádný závoďák stejně nebude, půl kila váhy mě nezabije, zvlášť když mám tak 5kilo navíc a pár vteřin na kilometr už nic neznamená.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.