Výběr kola pro tahání dětského vozíku

11 nepřečtených
  • cluster

    Ahoj,

    už nějakou dobu prohlížím weby všech možných výrobců a hledám svoje ideální kolo na tahání dětského vozíku/vození sedačky. Na kole najezdím 2000–3000km za rok, většinou s dětským vozíkem nebo sedačkou – cyklostezky, štěrk, asfalt. Aktuálně to jezdím na kole Author Vision 27,5 2017, což je hliníkový MTB HT rám, pohon SLX 2×11, brzdy Deore. V podstatě mi kolo vyhovuje, ale vadí mi zadní osa 9×135 RÚ. Není možné utáhnout chariot tažný tak, aby se kolo v rámu nepohnulo. Vždycky po nějaké době, když zjistím, že mi přibržďují desky v zadním třmenu, povolím RÚ, kolo zapadne do správné polohy, zase utáhnu (na krev, což je mi proti srsti, protože RÚ takové mocné utažení nepotřebuje) a je to na chvíli dobrý (než někde potřebuju s vozíkem zabrat a než si toho opět všimnu).

    Rozhodl jsem se to vyřešit novým kolem s pevnou osou (koupím pak Thule pevnou osu kam našroubuju Chariot tažný a mělo by být po problému) a tady jsem si dal dohromady požadavky:

    • Rozpočet cca 40tis. Kč
    • Hliníkový rám (kvůli dětské sedačce, ale raději i kvůli tomu vozíku – vozík se dvěma dětma a věcma v kufru je cca 50kg)
    • Pevná osa v zadní stavbě (12×142 nebo 12×148)
    • Pevná osa v přední vidlici (15×100 nebo 15×110)
    • Rám MTB HT 27,5 nebo klidně 29, případně Trekking/Fitness 28 (700C)
    • Pohon Shimano XT 2×11 (side-swing, 11–42) nebo Sram Eagle 1×12 (10–50)
    • Brzdy Shimano SLX nebo XT
    • Ne úplně shit vidlice, asi jaká tam prostě zrovna bude (teď mám RS Recon 100mm a stačí mi)

    Detaily, které potěší

    • Všechny bowdeny a hadice v rámu
    • Přesmykač na post-mount
    • Dráty v náboji tímto způsobem nikoliv takto tedy asi Mavic nebo DT Swiss
    • Případně plochý dráty

    Pro inspiraci přikládám, co se mi zrovna líbí

    Grand Canyon AL SLX 9.0

    Pathlite AL SL 8.0

    Mohu poprosit o nějaké další návrhy?

    Předem díky za příspěvky

    0 0
    • palo7  

      E-bike, nic jinýho bych na tahání nechtěl ;-)

      0 0
    • Alojs01  

      Tahal jsem svého času vozík s dvěma dětma, teď ho používám jako „náklaďák“ (to přes těch 30kg mívá taky), když jedeme s rodinou na puťák na těžko a ještě se mi nestalo, že by se mi povolil… :-)

      Ale jako záminka pro nový kolo před manželkou dobrý…! :-)))))

      0 0
    • mikub  

      Šel jsem úplně jinou cestou, než ty. Starý kolo (26, Al, Ht) jsem nechal na tahání vozíku a sedačky a koupil si nový na sólo ježdění.

      Z mého pohledu je skoro jedno, co před tím vozíkem jede. Jízdní vlastnosti slušnějšího kola jsou stejně k ničemu, protože i na trochu rozbitější šotce musíš zpomalit, abys z mláděte nevymlátil duši.

      Nevím, jestli Eagle (i to XT) dává smysl. Bál bych se toho, že u Eagle ti nebudou stačit převody. Dalším faktorem je, že při jízdě s vozíkem úplně brečí řetěz a kazeta. Měnit potom tyhle komponenty u Eagla nebude úplně low cost.

      Taky se mi nestalo, že by se mi uhnulo kolo. Zatahuju na krev Thule RU a doufám, že je na to stavěnej. Patky rámu to snad ještě ty 2 – 3 roky vydrží. Pak se zruší vozík.

      Ploché dráty na MTB jsou sice hezké, ale jejich reálný přínos (mimo cool faktoru) je na hranici měřitelnosti i na silnici.

      0 0
      • MlokCZ  

        protože i na trochu rozbitější šotce musíš zpomalit, abys z mláděte nevymlátil duši

        S touhle větou se mi hned vybavil sjezd z Jizerek po mírně rozbité šotolino panelce, kde mi kolega z práce s Croozerem s odpružením od Fialy a rozumně málo nafoukaných Big Apple v 50km/h mírně ujel. Já tenkrát jel na 29" celopevňáku (já žádný vozík neměl) a tu jeho rychlost se mi už nechtělo držet jak to bylo už trochu rozbité a nebylo to na celopevňáku ono.

        Je pravda, že na můj vkus to už trochu s tím vozíkem s rychlostí přeháněl (nicméně dítě jeho několikaleté vození ve vozíku přežilo zcela bez úhony a jezdilo ve vozíku rádo), ale je to dobrý kontrast s tím co píšeš ty.

        0 0
        • mikub  

          Tak každej to máme asi jinak. Taky dost záleží na věku dítěte. Jinak jedeš s půlročním a jinak s dvouletým (který tě kolikrát pohání k tomu, abys vymetl ještě nějakou díru a ještě skočil obrubníček). Ale ani to dvouletý nevydrží rallye styl jízdy dlouho (nehledě na chabý výkon motoru).

          Blbý je, že sám jsem ve vozíku nikdy nejel. To, co se děje uvnitř tak můžu jenom odhadovat. Třeba jsem fakt zbytečně při zemi.

          0 0
          • MlokCZ  

            Popisovaná situace byla pro 2,5 roku. S půlročním nejezdil ještě vůbec. A do kopce si musíš pořídit kamarády co pomohou. To se mně pak jednou stalo, že mi s tím vozíkem ujeli (já zase bez vozíku) i do kopce (kamarád mu pomáhal tlačit za rukojeť vozíku a navzájem se tak povzbuzovali, jak jeden tomu druhém vždy odlehčil a ten zase o to přidal, oba v tu dobu o něco výkonější než já).

            A základ je z kopce jet dostatečně rychle, aby tatínek s vozíkem ve sjezdu ujel manželce, aby neviděla, co se na těch nerovnostech s vozíkem děje (občas skákal i lehce lehce do vzduchu, co jsem více vozík pozoroval když jsem jel za ním, bylo to v době právě kdy jsem o vozíku sám uvažoval, tak jsem hodně sledoval jak se to chová) a nedostal tatínek přes držku :-)

            Sám jsem vozíku pak na chuť nikdy nepřišel, pořídil jsem a zjistil, že malá v tom jezdit nechce (nejdříve se do vozíku děsně hrnula, ale pak v něm nechtěla být) a mně se ježdění s vozíkem také moc nelíbilo. Nešlo ani tak o tu zátěž navíc, ale děsně mi vadilo to nerovnoměrné zatížení na nerovném povrchu. Tím nemyslím nějaký náročný terén, ale jen třeba drobné houpáčky s pěkným povrchem, kdy je v určitý moment vozík v jiné poloze než táhnoucí kolo (kolo třeba už je za houpáčem a jede z kopce a vozík ještě na houpáček do kopce nebo opačně) a působí to pak děsně trhně na táhnoucí kolo.

            Co jsem krátce vozík měl, tak připojený na vyrobené X-12 ose na fullu.

            0 0
          • Lišák  

            Máš na vozíku odpružení. Pokud ano, jaké?

            0 0
      • cluster  

        Řetěz brečí hodně. Na výměnu jde kolem 1000km. Kazeta mi přijde, že nijak zvlášť netrpí, když řetěz měním včas. Ale asi teda preferuji spíše to XT. Ploché dráty jsou pro mě opravdu jen hezké, bez přínosu :-)

        To utažení na krev mi vadí taky kvůli kónusům, čistě z principu. Přece když to dorvu na krev, tak se musí osička v náboji trochu prohnout, tím pádem se o něco více stáhnou kónusy a je tam menší vůle a větší tření, než když to mám utežený jen tak pro sebe (ne pro tažný vozejku). Ale jak tady píšete, máte to dorvaný léta a nic.

        Asi sundám zadní kolo a pořádně se podívám, proč mi to uhybá v tom rámu (na levé straně). Taky už mi to tažný dost ostrouhalo lak na rámu a jednou se mi ve stoupání dokonce stalo, že jsem „vyšlápl“ zadní kolo z patek – od tý doby jsem to začal rvát na krev.

        0 0
    • BikerMarius  

      Ahoj,

      mně by zajímal názor na tahání vleku za celopérem? Zatím jsme jeli 2× 15km a bez problému. Jen přemýšlím co ložiska na to na jednu stranu si řákám, že to namaha zadní stavbu trochu jinak, ale zas při normálním ježdění to taky dostane čouda mnohem vetšího? Nebo mam raději koupit v dekáči bika za 8tkč a tahat to raději na HT ?

      dík a čau

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.