Výběr kola - hysterie kolem celopéra

15 nepřečtených
  • Daffe

    Ahoj chlapci, chlapi, kluci, dámy, děvčata…herma­frodité … mám problém ...... Rád bych se zdejším osazenstvem prodiskutoval výběr nového kola, které vlastně ani nepotřebuji, jen v mírné hysterii po návratu z lesa a nových zjištěních co od kola očekávám, potřebuji pár rad…

    Moje cyklodobrodružství se skládá z 90% z cesty do práce a z práce (Krč – Anděl – Krč) … Ráno se snažím jet co nejméně po asfaltu, tzn. rychle do Krčáku a tam po stezce k Labuti, následně Michelský les, kde se taky dá vybrat nezpevněná cesta a následně přetrpět Bránickou stezku, Palačák a Lidickou. Převážně se cesta skládá tedy z asfaltu+nez­pevněné stezky, kde bych chtěl co nejrychlejší jízdu, převážně dupu hodně silově s menší frekvencí. Momentálně mi službu plní CANYON GRAND CANYON AL 6.9 2017 ve velikosti XL. Na 29 kolech, 3×10, většinou dupu na 3×8 po rovince, do kopce 2×4–5 podle kopce. No a teď přicházím k jádru pudla, občas zaletím do Krčáku nebo Modřanské rokle, kde se snažím užívat si cestičky a traily mimo hlavní stezku, tady trochu pociťuju, jak kolo není úplně optimální na takové řádění, občas mě do zadku kopne nějaký kámen nebo kořen a díky sedlu, které mám vystrčené až skoro do nebe kvůli ježdění do práce tak kolikrát je to o prsa vietnamské atletky a skoro letím na pusu přes řidítka. Proto moje myšlenka byla taková, koupit něco celoodpruženého, s teleskopickou sedlovkou, s uzamykatelným zadním odpružením kvůli rychlosti na stezce s převody 2×11 (36/26). Prostě takového hybrida na cestování do práce, kdy je důležitá rychlost a potom zábavnou hračku do lesa na traily, kde půjde sedlovka dolů a budu si užívat sjezdy (+ výjezdy, kdy bych taky rád aby energie šla více do terénu než do odpružení).

    No tak jsem to trochu vyventiloval…cenová relace je kolem 40+50tis, měřím 192cm, váha 95kg, teď jezdím na XL rámu a vyhovuje mi úplně skvěle.

    Našel jsem Neurona 5.0 https://www.canyon.com/…-al-5-0.html … ten vypadá jako to co chci/nepotřebuji.

    Předem děkuji všem za rady a osobní zkušenosti, klidně mě pošlete do pr*ele, že nic takovýho nepotřebuju a ať se spokojím s HT, který je dostačující, nějak se s tím poperu :).

    0 0
    • plzakj  

      Řešil jsem něco podobnýho. Do teď jsem jezdil silnici a hliníkový 26” ht. Puvodne jsem premejslel o kartonovym 29ht, protoze nejsem zadnej sjizdec trialu, ale nakonec jem sel do fulla. Kartonovej predni 3uhelnik je bonus. I hlina ma smysl. Chtel jsem neco spis rychlyho, nez tereniho. Takze zdvihy 100/100. Ale to je na vkusu kazdeho. Urcite koukas spravnym smerem. Ted si jen ujasni, jak velky zdvihy chces (idealne navstivit testovaci den, o vyrobce kol zas tolik nejde). Ja jsem taky zjistil, ze rozhodne nechci jednoprevodnik a super vec je sdruzenej lockout na riditkach.

      Ten full totiz super funguje na tech polnackach a lesnich, korenovejch cestach, ktery na mtb z 90% jezdim. Bezduse a nizky tlaky na ht to resi jen castecne.

      0 0
    • novas752  

      Bacha na to že z Modřanský rokle je to blízko na Točnou, Šanci a Závist a tam by ti 120mm full nemusel stačit. :) Chci tim říct že celopérko s teleskopem tě natáhne dost možná do terénu ještě víc a brzo by si mohl zase koukat po Spectralu…

      Nejlevnější možností je namontovat teleskop a nějaké terénější tlustší zubatější pláště. To udělá hodně velkej rozdíl.

      A to staré by sis nechal nebo ho prodal?

      0 0
      • JakeF  

        Na co konkrétně tam 120mm full nestačí?

        0 0
        • Daffe  

          jo, nad zdvihem přední vidle jsem přemýšlel, minimálně 110, optimum 120 …ne, že bych chtěl jezdit nějak masakry, na to nemám techniku a teď ani odvahu, těch 120 chci hlavně kvůli své váze, když něco dropnu nebo vletim na kořen, tak aby nešla na doraz … BTW teď mám 100 a ještě jsem jí pořádně nezakousl, takže to není úplně oprávněný strach ..

          0 0
          • JakeF  

            120 je rozumná volba, jsou to celkem jezdivý kola a už mívaj geometrii takovou, že to v terénu leccos odpustí. Dorazy jsou otázka tlaku (a progresivity pružení), ale hlavní je se soustředit na techniku jízdy a přes překážky to kolo aspoň trochu nadlehčit. V tom hodně pomůže teleskop, protože ti dá víc manévrovacího prostoru.

            Koupit si kolo s velkým zdvihem a pak všechno poslat na prasáka v sedě, že to pružení pobere, to je k ničemu…

            0 0
        • novas752  

          Na drtivou většinu tam stačí oevňák Džejku. ;)

          Nevím proč si tam jezdil na enduru když by ti stačil i 120mm xc/trailbike.

          0 0
          • JakeF  

            Protože mám enduro kvůli závodům a bikeparkům a na další kolo není místo, dřív jsem tam na pevňáku jezdil, ale to bylo dávno předtím, než jsi ty objevil cyklistiku a začal o ní teoretizovat na internetu :). Trailbike tam stačí úplně v pohodě… Určitě bych někomu nedoporučoval 150 zdvih na ježdění do práce… A když začne jezdit Točnou, tak třeba za chvíli zkusí i Všenory, neměl by si teda rovnou koupit sjezďáka? To bude na ježdění do práce po Náplavce ideál :).

            0 0
            • -b-n-x-  

              Ano. DH kolo bych já osobně na naplavku také doporučil. :-)

              0 0
        • tomxxx  

          Taky nechapu, na tocny, krom nekolila skoku, neni nic co bych si neuzil i na HT. Netvrdim, ze to tam litam jak schurter, ale limitem je spis moje technika, nez kolo.

          0 0
    • koren111  

      Čau,

      řešil jsem dilema jestli koupit HT nebo fulla. Doteď jsem jezdil na MTB CTM 27,5" za 14 klacků (měřím 188cm). Rozhodl jsem se jít do fulla s 29-tkama a XL rámem. Asi si dovedeš představit ten rozdíl. Radost a úsměv od ucha k uchu :-). V trailech jsem začátečník, zatím to jezdím více jako XC a jsem spokojen. Ani na tom asfaltu to není tak hrozne, zamkneš a jedeš…

      https://www.bike-forum.cz/forum/merida-70

      0 0
      • Daffe  

        čaues, jak píšeš, taky jezdím spíš XC, občas lehký začátečnický trail pro radost, nějaký štěrk, kameny, kořeny …strach v očích a úsměv na rtech :). Merida pěkná, půjdu asi do toho Neurona 5.0, myslím, že bude dostačující :)

        0 0
    • Mereck  

      Podle mě by ten Neuron měl být přesně to, co chceš. Já jezdím Canyon Nerve (starší Neuron) a tvůj popis na něj docela sedí. Ber ho.

      0 0
    • Daffe  

      Tak i po euforii z lesa stále setrvává myšlenka na Neurona … Mám objednat 5 nebo 6? Je mezi nimi tak velký rozdíl v osazení, aby to normální nezávodící smrtelník pocítil?

      0 0
      • JakeF  

        Obojí je rozumný za ty peníze. Osobně bych si připlatil hlavně kvůli lepší vidli. Možná bych ještě zvážil vyměnit gumy za něco jezdivějšího (minimálně zadní), ať to není po přechodu z pevňáka takovej šok… A až se rozhodneš zkusit v létě třeba nějaký traily, tak se bude hodit mít terénnější gumy v zásobě :).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.